Banner 728x90px

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ…..

 

Πάντα πρέπει να συντηρούμε μια ελπίδα και να μην αφήνουμε την απελπισία να μας πνίγει

 

Ένα παράθυρο ανοικτό καλό είναι να το έχουμε για να βλέπουμε τον έξω κόσμο.

 

Δεν ωφελεί η καταστροφολογία πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει πουθενά κάποιαπροοπτική

 

Απλά τότε το παίρνεις απόφαση και χορεύειςτσάμικους χορούς

 

Κάπως έτσι έχει εξελιχτεί η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας γενικά στην χώρα και ειδικότερα στα δικά μας τα μέρη  

 

Εδώ κι αν περάσαμε από πολλές φάσειςμαυρίλας και απελπισίας

 

Μην ξεχνάμε τις πανηγυρικές εξαγγελίες από τους εντόπιους Μαυρογιαλούρους για προκηρύξεις και προσλήψεις κάθε φορά που η κατάσταση έφτανε στο μη παρέκει

 

Και όταν οι γιατροί δεν έφταναν, όλοι αυτοί δενείχαν κανένα μα κανένα πρόβλημα να μας πουνπάλι ακριβώς τα ίδια.

 

Έτσι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι αλλάποιος νοιάζεται πλέον….

 

Τα ψηφαλάκια να μην χάνονται, το μαντρί να μην αδειάζει και όλα τα άλλα σιγά σιγά θα γίνουν

 

Βέβαια από τότε που μπήκαμε και στα μνημόνια τα πράγματα πλέον έγιναν απολύτως ξεκάθαρα

 

Ξεκάθαρα για όσους βέβαια ξέρουν γράμματακαι έχουν και τον χρόνο να  διαβάσουν

 

Για όσους ξέρουν τι ψηφίζουν όταν σηκώνουν το χεράκι τους στην βουλή και όταν ρίχνουν το φάκελο μέσα στην κάλπη….

 

Όλοι οι άλλοι περιμένουν

 

Και θα περιμένουν για όσο ο καλός θεούλης θα τους αφήνει να ζουν γιατί οι αρμόδιοι δεκάρα δεν δίνουν

 

Από την στιγμή που το παραμύθι με τις προκηρύξεις και τους διορισμούς πλέον δεν «πουλάει» άλλο, βρέθηκε άλλη λύση που και αυτή με την σειρά της έρχεται να ηρεμήσειόσους ακόμη περιμένουν κάτι διαφορετικό από τους ίδιους ανθρώπους….

 

Θα πάρουμε λέει παθολόγους με μπλοκάκι στο Νοσοκομείο του Πύργου.

 

Αυτό και αν είναι μεγαλοφυής εφεύρεση

 

Δεν βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών όσες αλχημείες και αν έχουν κάνει κατά καιρούς και κάτι έπρεπε να σκεφτούν

 

Αντί λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο να φέρνουμε ένα γιατρό με ελικόπτερο δεν ξέρωαπό πού για να κάνει εφημερία είναι καλύτερανα βρούμε έναν από εδώ να μας ξελασπώσει και να μας εκδίδει και μια απόδειξη παροχήςυπηρεσιών και όλα καλά και όλα ωραία ….

 

Πρωτοποριακά συστήματα και νοικοκυρεμένεςδουλειές

 

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι ο Νόμος που προβλέπει γιατρούς με μπλοκάκι μέσα στο ΕΣΥείναι από την εποχή που ήταν Υπουργός ο τρισμέγιστος Λοβέρδος

 

Δεν ξέρω πόσο θα καμαρώνουν όλοι αυτοί που επανέφεραν αυτό το θέμα και μάλιστα τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιου

 

Για όσους δεν κατάλαβαν αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη ενίσχυση του ΔημόσιουΣυστήματος Υγείας που έλεγαν Υπουργοί και παρατρεχάμενοι όταν είχαμε το πρώτο κύμα του ιού.

 

Με προτεταμένα λοιπόν τα μπλοκάκια των δουλοπάροικων γιατρών θα υποδεχτούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μόνο γι αυτό η επιτυχία θα είναι κάτι παραπάνω από εξασφαλισμένη

 

Μπορούμε να πούμε πολλά όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση που σηματοδοτεί αυτή η κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης

 

Δεν έχει όμως νόημα

 

Η συρρίκνωση του Δημοσίου τομέα της Υγείαςπου τα τελευταίο δέκα χρόνια έχει ενταθεί δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες

 

Και αν από την πολιτική πλευρά το θέμα είναι «λυμένο» όσον αφορά το καθαρά ιατρικόκομμάτι αιωρούνται πολλά αναπάντηταερωτήματα για το πως αυτοί οι «νομάδες»γιατροί μπορούν να ενταχτούν μέσα σε αυτό το Σύστημα Υγείας χωρίς προβλήματα.

 

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι οφείλουν να τοποθετηθούν όσον αφορά αυτά τα θέματα πριν προκύψουν προβλήματα στην πράξη

 

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»

 

ΥΓ 1 Αυτοί που έκαναν αυτήν την πρόταση για το Νοσοκομείο του Πύργου ξέρουν ότι έχειξαναγίνει για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας με μηδενική ανταπόκριση από τους γιατρούς????

 

ΥΓ 2 Πως γίνεται η πολιτεία να μην έχειχρήματα για διορισμούς και να έχει για μπλοκάκια???

Άσχετη ερώτηση έτσι σαν τροφή για σκέψη

 

 

,

 

Από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημίας, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών. Επιπλέον, από τις 16 Αυγούστου όσοι μπαίνουν στη χώρα από την Αλβανία θα μπαίνουν σε 7ημερη καραντίνα.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο στις 12 τη νύχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από απόψε τη νύχτα, διευκρίνισε ότι το κατέβασμα των ρολών αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης, διάθεσης ποτών, τροφοδοσίας, κέτερινγκ, εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις πχ για γάμους και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Εξαιρούντα τα ντελίβερι και το take away, που δεν αφορά ποτά.

Στους παραβάτες θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης λουκέτο για 20 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις λιτανείες, ο υφυπουργός σημείωσε ότι Η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες. «Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα», είπε, ενώ ενόψει Δεκαπενταύγουστου, επέστησε την προσοχή: «Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες».

Επανέλαβε ότι αναστέλλεται κάθε δημόσια εκδήλωση με όρθιους, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων, διευκρινίζοντας ότι όπου υπάρχουν παραστάσεις με καθήμενους συνεχίζονται τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.

Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης από όλους και των ατομικών μέτρων προστασίας για να μην έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.

«Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, με τους ελέγχους επισκεπτών / τουριστών», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Καθημερινά μελετάμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων. Τελευταία μάς απασχολεί περισσότερο το ηλικιακό γκρουπ 24-69».

Τα μέτρα της Δευτέρας

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα.

Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Ωμή θρασύτητα και ασέβεια στα θύματα της Εύβοιας από Χαρδαλιά

Η κυβέρνηση κινείται μόνο επικοινωνιακά

 

Οι επαίσχυντες δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα άδειαζαν το Μάτι σε μισή ώρα για μία ξαφνική φυσική καταστροφή που εξελίχθηκε σε μία ώρα και σήμερα ως κυβέρνηση, στην Εύβοια, με προειδοποίηση 4 ημερών από την ΕΜΥ δεν κατάφεραν να στείλουν ούτε ένα SMS με οδηγίες προς τους πολίτες.

Παρά τις φιέστες με δοκιμαστικά SMS που έστελναν στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, φαίνεται πως ένα χρόνο μετά και το 112 δε λειτουργεί όπως δυστυχώς επιβεβαιώνεται και από την τραγωδία στην Εύβοια.

                                            Τι δήλωνε πέρσι ο Κ.Μητσοτάκης 

 Άλλα έλεγε όμως πριν από ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι εν έτει 2019 μπορεί να χαθεί έστω και μία ζωή επειδή κάποιος δεν μπόρεσε να ειδοποιηθεί», είχε αναφέρει…

 

Πρωτοφανής κυνικός εμπαιγμός προς πολίτες!

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη στηρίζεται μόνο στιςεπικοινωνιακές φιέστες, που αναπαράγουν τα ακριβοπληρωμένα φίλια Μέσα Ενημέρωσης.

Όσο για τα χυδαία ψέματα του κ. Χαρδαλιά για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, κατέρρευσαν από τις έγκαιρες μετεωρολογικές προειδοποιήσεις που είχαν λάβει από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ τέσσερις μέρες πριν. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και ο μετεωρολόγος-βουλευτής της ΝΔ Γ. Καλλιάνος, διέψευσαντον Ν. Χαρδαλιά «αδειάζοντάς» τον. Μάλιστα ο Γ. Καλλιάνος αμφισβητώντας τον δήλωσε: «δεν υπάρχει σοβαρός μετεωρολόγος που θα έδινε τέτοια πρόγνωση».Επιπλέον, ανακοίνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είχε βγάλει και ο (οικείος) Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων από την Πέμπτη..

Πριν λίγους μήνες για όλα έφταιγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ανακάλυψαν την κλιματική κρίση και τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

Πως (Θα) λειτουργούσε ο 112

Σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο πολίτης μπορεί να καλέσει το 112, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Η υπηρεσία επιτρέπει την προειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών με την αποστολή μηνυμάτων.

Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα γεωεντοπισμού του καλούντος.

Συνεπώς, οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης θα μπορούν να κατευθυνθούν στο συμβάν.

Δε στέκονται επομένως οι προκλητικές ανοησίες του Ν. Χαρδαλιά, ότι θα υπήρχαν θύματα, με την αμφίδρομη ενημέρωση του 112. Αν λειτουργούσε, αν όχι όλοι οι άνθρωποι, κάποιοι θα είχαν σωθεί…

Αν είναι, έστω και στο ελάχιστον, συνεπής στις αντιπολιτευόμενες κορώνες του ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτήσει πάραυτα τον κ. Χαρδαλιά.

Τέλος, πως είναι δυνατόν να καταρρέουν γέφυρες και υποδομές που κατασκευάστηκαν την τελευταία 20ετία; Τι ελέγχους έκανε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (της οποίας ηγείτο ο Κ. Μπακογιάννης); Θα διερευνηθούν ευθύνες;

Γράφει ο Χάρης Μιχαλακόπουλος- Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Ηλείας και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ

Εδώ και αρκετό καιρό μέσα στο μυαλό μου τριγυρίζουν οι ειδήσεις γύρω από τα Ελληνο-Τουρκικά θέματα. Λογικό είναι φαντάζομαι, εφόσον τα Εθνικά ζητήματα είναι στη κορυφή του αξιακού μου συστήματος.

Φυσικά δε μπορώ να επηρεάσω καμία εξέλιξη σε αυτά, όμως νομίζω ότι πρέπει να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου συνοπτικά, για όσους θα ήθελαν να ακούσουν μια γνώμη ακόμα.

Δε θα αναλύσω κάτι φυσικά ούτε σε διπλωματία, ούτε σε Εθνική Άμυνα και θα κρατήσω για εμένα τις απόψεις μου για τα επιμέρους ζητήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν καθημερινά.

Δεν είμαι ¨ειδικός¨ και δε θέλω να χαθεί η ουσία της τελικής μου σκέψης και της απάντησης σε ένα βασικό ερώτημα που με βασανίζει. Γιατί έχω ως βασική αρχή—Κρίνω και παράλληλα προτείνω σε οτιδήποτε. Αλλιώς θα ήμουν ένας ακόμα ¨καναπεδάκιας¨

«Τι θα έκανες εσύ εάν με κάποιο τρόπο είχες μια θέση ευθύνης σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με τους ¨γείτονες¨»;

Έχοντας μελετήσει καλά το πώς χειρίζονται την εξωτερική τους πολιτική οι Τούρκοι σας λέω ότι πολύ απλά εδώ και εκατό χρόνια οι «τύποι» αυτοί έχουν μια αλάνθαστη μέθοδο. Δημιουργούν τα προβλήματα και αφού έχουν ανακατέψει και εμπλέξει το σύμπαν όλο, τότε λένε ¨ελάτε να το κουβεντιάσουμε-να το διαπραγματευτούμε κλπ¨…. Δηλαδή πολύ απλά παζαρεύουν ότι με μαγκιά και τσαμπουκά και με τις πλάτες ¨άλλων¨, προσπαθούν να σκυλέψουν. Τίποτα δικό τους λοιπόν δεν διαπραγματεύονται. Γι αυτό είναι πάντα κερδισμένοι ότι και εάν πάρουν. Φυσικά η συνεχεία είναι να το παίζουν πάντα ( τεχνητά) δυσαρεστημένοι γι αυτό που τους δίνουν (κέρδισαν στην ουσία) έτσι ώστε να προετοιμάζουν το έδαφος για επόμενες διεκδικήσεις-οφέλη.

Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν κάνουν το καλύτερο για τη χώρα τους;;;

Στο θέμα μας…. Εγώ λοιπόν σε ένα απίθανο-νοητό ενδεχόμενο που θα βρισκόμουν στη Χάγη , για να υπερασπιστώ-διαπραγματευτώ το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΓΑΙΟ- τη ΔΙΚΗ μας ΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΟΖ-ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ κλπ, θα έκανα κάτι μη πολιτικά ορθό, όσο αφορά τον τρόπο που χειρίζονται μέχρι τώρα οι Πρωθυπουργοί-Υπουργοί Εξωτερικών-Διπλωμάτες της Ελλάδας και έχουν ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΗΤΤΕΣ εδώ και 100+ χρόνια…

Θα έλεγα λοιπόν στα κουτοπόνηρα μογγολάκιααπό την άλλη πλευρά του τραπεζιού….

«Θέλετε να μιλήσουμε για ΑΙΓΑΙΟ κλπ; ΟΧΙΙΙΙΙΙ…. Πρώτα θα μιλήσουμε πως θα λύσουμε όλα τα προηγούμενα θέματα που έχετε ανοίξει ΕΣΕΙΣ εδώ και χρόνια και μετά μιλάμε για το σήμερα….

Α) Σφαγή της Σμύρνης. Επιστροφή περιουσιών και πολιτιστικής Κληρονομιάς και συν-εκμετάλλευση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Β) ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955….Επιστροφή περιουσιών και αποζημίωση στους Έλληνες της Πόλης-στους απογόνους κλπ

Γ) ΚΥΠΡΟΣ… Απόσυρση Τούρκικων στρατευμάτων και έποικων από το νησί… Καταγραφή αγνοουμένων αιχμαλώτων…Λίστα τι απέγινε ο καθένας…Δημόσια συγνώμη για τις εκτελέσεις…Τιμωρία ενόχων για τις εκτελέσεις…Τιμωρία ενόχων ακόμα και για τους σύγχρονους ήρωες ΣΟΛΩΜΟΥ-ΙΣΑΑΚ…

Δ) Αποκατάσταση αμέσως της Αγίας Σοφίας στη πρότερη (κατ ελάχιστο) κατάσταση

Ε) Αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά και εύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων»

Τι λέτε;;;…Πως θα πήγαινε η κουβέντα αυτή στη Χάγη, εάν είχε μια Κυβέρνηση τα «καρύδια» να ξεκινήσει έτσι τις συνομιλίες και κυρίως να κρατήσει μέχρι τέλους σθεναρή στάση;….

 

Ναι μεν βιώνουμε μια τρομαχτική κρίση του Καπιταλισμού,ήτοι υπερσυσωρευσης του Πλούτου με φυσικό επακόλουθο από την μεριά του την καταστροφή των παραγωγικών
δυνάμεων και όπως έχω αναφερθεί παλιωτερα είναι οι δομικές Αντινομιες του .
Με την σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ των σημερινών νενεκων πάει να καταστραφεί και η μέχρι σήμερα Πρωτογενής παραγωγή (τομέας).Μπαχαλο με το εφταχιλιαρο στους αγρότες,(αλήθεια ποιοί θα το πάρουν),Μπαχαλο με τους δασικούς χάρτες, Μπαχαλο με την κτηνοτροφία που όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις των κτηνοτρόφων από τότε που αυξήθηκε η διάρκεια στις ημέρες στο γάλα,καθώς και η αλλαγή του κώδικα τροφίμων που είχε σαν συνέπεια να φτιάχνουν γιαούρτι οι επιτήδειοι με γάλα από σκόνη εισαγομενη και όχι από φρέσκο γάλα
οι τιμές των κτηνοτρόφων έχουν πάρει την κατρακύλα.
Επίσης πότε επιτέλους θα γίνουν οι Διαχειριστικές μελέτες για τους βοσκότοπους έχουν αναβληθεί οι διαγωνισμοί πάμπολλες φορές, μήπως δεν έχουμε πλούσια τεχνογνωσία; ή μήπως εξαφανίσθηκαν και δεν υπαρχουν Δασολογοι
μελετητές;Ένα θέμα με την ορεινή κτηνοτροφία που είχα αναδείξει σε ένα συνέδριο και χρειάζεται παρά πέρα προώθηση (βλέπεις οι καθηγητές των Γεωτεχνικών Πανεπιστημιακών σχολών κοιμούνται, μόνο να τσιμπήσουν κάποιο
ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενδιαφέρονται) διότι η υπεραξία στη ποιότητα που δημιουργείται από την πλούσια
βιοποικιλότητα από την αυτοφυή βλάστηση
είναι ανυπερβλητη τόσο το κρέας όσο και το γάλα από ζώα που τρέφονται μόνο από πουρνάρι, λιβάδια,και ξυλώδη φυτά δημιουργεί μια παραπάνω έξτρα ποιότητα σε
προϊόντα.Εν κατακλείδι επιστήμονες γεωτεχνικοί(δασολόγοι,γεωπόνοι,κτηνίατροι)
που Μαραζώνουν στη ανεργία ή στη μετανάστευση με τεράστια τεχνογνωσία είναι επειγόντως ΑΝΑΓΚΑΙΟ να επανδρώσουν τις δασικές και γεωργικές υπηρεσίες που βεβαίως χρειάζονται ριζικές αλλαγές και δεν συνδέονται με την παραγωγή σήμερα, είναι προφανώς άρρωστες γραφειοκρατικές υπηρεσίες όμως αυτό είναι είναι ένα άλλο
τεράστιο θέμα που ξεφεύγει του Παρόντος.


Του Μάκη Μπαλαούρα

 

  Για τη ζωή και τη προσφορά του Μανώλη Γλέζου έχουν γραφτεί (και θα γράφονται) τόμοι βιβλίων. Υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο, αντίστασης στον φασισμό, για ελευθερία και δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και άμεση δημοκρατία.

Ο Στρατηγός Ντε Γκολ, υπερβαίνοντας πολιτικές αγκυλώσεις, τον αποκάλεσε "πρώτο Ευρωπαίο παρτιζάνο".  Χιλιάδες διανοούμενοι και καλλιτέχνες συστρατεύτηκαν στο πλευρό του στις κατά καιρούς διώξεις του, όπως ο Πικάσο, ο Καμί, ο Σαρτρ. Η πρώτη καταδίκη του ήταν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ελλάδας, το 1941, όταν οι 19χρονοι τότε Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας, καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή ξεφτίλισαν τους Ναζί κατεβάζοντας τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Στη μετεμφυλιακή περίοδο, και στη δικτατορία που την ακολούθησε, καταδικάστηκε πάμπολλες φορές, παρά το γεγονός ότι τον στήριζε ο ελληνικός λαός εκλέγοντας τον συνεχώς Βουλευτή.

Παρά, τα 16 χρόνια φυλάκισης, τρεις θανατικές καταδίκες, βασανιστήρια και εξορία, απόπειρες δολοφονίας, η παρουσία του Γλέζου ως υπερασπιστή θεμελιωδών ιδεών για την Ελλάδα και την οικουμένη, παρέμεινε αδιάλειπτη.

Ακούραστος αγωνιστής, επίμονος, στους στόχους που έβαζε, ζωηρός και μαχητικός μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όπως είπαν όσοι τον έβλεπαν τότε, με κεντρική του απαίτηση  στις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθήκον στο οποίο είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του.  

 

Η προσφορά του στη γλώσσα, στη προστασία της φύσης, στον τόπο του

 Οι αναιδείς και μικρόνοες του Δημοτικού Συμβουλίου της Νάξου απέρριψαν πρόταση του λυκειάρχη Χατζηπέτρου για προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο Λύκειο Νάξου, όπως είχε καταθέσει ο πρώην Βουλευτής Κυκλάδων, πρώην υπουργός Παιδείας στη Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου Ν. Λεβογιάννης.

 Οι μνησίκακοι και φοβισμένοι της πλειοψηφίας του  ΔΣ του Δήμου Νάξου, με πρώτο τον Δήμαρχο, ανέφεραν: «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η μεταπολεμική ιστορία του Γλέζου ήταν σ’ έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αποτέλεσε το έμβλημά του».  «Θέλει χρόνο προκειμένου να ωριμάσει το θέμα της προσωνυμίας. Η παιδεία πρέπει να ενώνει όχι να χωρίζει», «σήμερα δεν είναι η μέρα των κομμουνιστών». Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ψήφισε επίσης αρνητικά, γιατί όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ο Γλέζος δεν ήταν σε όλη του τη ζωή κομμουνιστής. Γελοιότητες μνησικακίας: Οι μεν ότι ήταν ως κομμουνιστής μίασμα, ο δε άλλος ότι ήταν κομμουνιστής με ολίγην…

Για να μαθαίνουν οι κακεντρεχείς και οι (ηθελημένα) ανιστόρητοι ο Γλέζος πέραν της παγκόσμιας αναγνώρισης του ως συμβόλου ελευθερίας και δημοκρατίας, εγκατέλειψε τη κεντρική πολιτική σκηνή-μια πράξη μεγαλείου- και έγινε τη δεκαετία του 80, δήμαρχος Απειράνθου, αγωνιζόμενος για την πραγματική εξουσία των πολιτών στην αυτοδιοίκηση και όχι την «ετεροδιοίκηση», όπως την έλεγε..

Πέραν ότι υπήρξε δημοσιογράφος-διευθυντής της προδικτατορικής Αυγής, στα χρόνια της Δικτατορίας ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο και το βιβλιοπωλείο «Βέγας» στην Ιπποκράτους.

Ιδού ορισμένα έργα του για τα γράμματα, τον τόπο του και τη γλώσσα: 

 • Η ιστορία του βιβλίου
 • Το φαινόμενο της Αλλοτρίωσης στη Γλώσσα
 • Η συνείδηση της πετραίας γης
 • ‘Υδωρ, αύρα, νερά
 • Άνθρωπος και η Φύση
 • Νέκυαι Ωδαί (ποιήματα εμπνευσμένα στους νεκρούς συναγωνιστές του)
 • Στα Κυκλαδονήσια η αίσθηση στο φως
 • Ακρωνύμια

Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008.

Η ομιλία- μαρτυρία του στην ανακήρυξη του είναι συγκλονιστική:

«..Οι έρευνές μου για την Ελληνική Γλώσσα συνεχίστηκαν κι έφτασαν σε εύρος και βάθος κατά την διάρκεια των φυλακίσεων μου, όταν με απομόνωσαν εντελώς...

Μέσα στο σκοτάδι ανάπλαθα στο νου μου παραστάσεις του έξω κόσμου. Έφερνα, μέσα στο σκοτεινό κελί μου, το φως του ήλιου, τα χρώματα της θάλασσας, τα σπίτια του χωριού μου, πρισματικές σταγόνες φως να μαρμαίρουν αγάπη κι αλήθεια. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ χωρίς τις λέξεις.. Μπορούσα να σκεφτώ για το παρελθόν, για το παρόν, για το μέλλον μόνο με λέξεις…»

 

Εκδικητικότητα των αρμών της εξουσίας τους

  Η μεγάλη ιστορική απρέπεια που διέπραξε η Δεξιά της Νάξου, δυστυχώς, δεν είναι μοναδική. Σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, δρόμοι, πλατείες, αγάλματα, ιδρύματα, νοσοκομεία, αεροδρόμια, ακόμα και λιμάνια, δηλαδή όλος ο δημόσιος χώρος, τον θεωρούν ιδιοκτησία τους. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Καστοριά, Γιαννιτσά) «κοσμούν» (ή «κοσμούσαν», μετά από αντιδράσεις δημοκρατικών πολιτών) ονόματα δωσίλογων επί κατοχής που διχάζουν την ελληνική κοινωνία. Και προφανώς δε διχάζει ο Μανώλης Γλέζος, που όπως είπε ο δήμαρχος ψευδώς και υπούλως επικαλούμενος, δήθεν, το δημόσιο συμφέρον «πρέπει να είμαστε ενωτικοί, η κοινωνία έχει διχαστεί». Για τον άνθρωπο που πήγαινε στα σχολεία μιλώντας στους νέους ανθρώπους για ιστορία, πολιτισμό, το γεωφυσικό τους πλούτο και «διδάσκων τούς λαούς πως οι δούλοι γίνονται Ελεύθεροι»…                  

 Και να ξέρουν ότι θα έλθει η στιγμή που η ιστορία του Γλέζου θα διδάσκεται στα σχολεία. Για αυτόν, που ξεπέρασε τα ανθρώπινα μέτρα, τον larger-than-life.

Ας προσέξουν/με καλά ΟΛΟΙ τα λόγια του: «Κι όταν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από μένα ποτέ».

*Από την Εφ. Συντακτών

Του Χάρη Μιχαλακόπουλου

Σε ένα (ανυπόγραφο) δημοσίευμα, σήμερα 6 Αυγούστου 2020, ο έμμισθος αντιδήμαρχος Λ.Α προσπαθεί να απαντήσει και αυτός στο θέμα των απορριμματοφόρων αξίας 150.000 ευρώ.

Φυσικά χρησιμοποιεί, κατ αποκοπή και αποκλειστικότητα, το ίδιο έντυπο μέσο που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο συνάδελφος του (και όλη Δημοτική Αρχή) το οποίο φυσικά ΟΥΔΕΠΟΤΕ δημοσίευσε τη τοποθέτησή μου (κατανοούμε και γνωρίζουμε τη λέξη «ανάγκη» και τις παραμέτρους εξαναγκασμού σε ξηρά και θάλασσα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν την δικαιολογούμε).

Είναι πολύ ωραίο οι εφημερίδες να δημοσιεύουν απαντήσεις σε μια τοποθέτηση που δεν έχει δημοσιευθεί από τους ίδιους. Δείχνουν ακριβώς το πόσο τιμούν την ιστορικότητα του μέσου που εκπροσωπούν και πόσο αντίστοιχα τιμούν τους δεκάδες κωδικούς με ευρώ που η Δημοτική αρχή διοχετεύει σε αυτούς και τις δορυφορικές εταιρίες τους. (αυτό το θέμα αναλυτικά θα το δει με αριθμούς ο λαός εν καιρώ). Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν αρχίζει να μοιάζει ¨γατάκι¨ στον έλεγχο των ΜΜΕ μπροστά τους.(μερικά ηλεκτρονικά μέσα εμπίπτουν επίσης στο ίδιο ¨ράφι¨ με τα έντυπα…)

Στο θέμα μας τώρα….

Πρώτο:  δε ήθελα να σας ανοίξω τόσο πολύ τα μάτια, αλλά πλέον επιβάλλεται γιατί βλέπω ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος όπως την αντιλαμβάνεστε εσείς απέχει έτη φωτός από τη διαχείριση για το κοινό καλό… Για το καλό σας μπορεί και να είναι κοντά-για το κοινό καλό κρίνουμε ότι όχι.

Δεύτερο: να συνεννοείστε στις απαντήσεις με τον ομόσταβλό σας για να λέτε τα ίδια πράγματα και να επικαλείσθε τα ίδια, γιατί τελικά προκαλείτε άφθονο γέλιο.

Τρίτο:

α) ΕΣΕΙΣ αναφέρετε και επικαλείσθε το άρθρο 27.

β) ΕΣΕΙΣ λέτε στην διακήρυξη για ΑΝΟΙΧΤΟ-ΔΙΕΘΝΗ. (35 ημέρες ελάχιστο).

γ) ΕΣΕΙΣ μιλούσατε και μιλάτε για απαγόρευση λόγω cov-19. ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ δεν υπήρξε. Το αντίθετο μάλιστα υπήρξαν (ν)τροπολογίες Θεοδωρικάκου που έκαναν ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΕΣ και ΕΥΚΟΛΕΣ τις διαδικασίες. Εσείς γιατί λοιπόν καθυστερήσατε 8 μήνες οεο; Εξηγείστε το στους πολίτες που έχουν πήξει στο σκουπίδι τόσο καιρό, εμείς καταλαβαίνουμε το λόγο.

Με την ευκαιρία εξηγείστε και τα ατέλειωτα ποσά (ΔΗΜΟΣΙΟ χρήμα) σε συνεργεία τα οποία θα τα παρουσιάσουμε εν καιρώ στους Δημότες μας.

δ) Οι 15 ημέρες ισχύουν μόνο αν έχει δημοσιευτεί προκαταρκτική διακήρυξη…!!!(άντε σας κάνουμε δωρεάν μαθήματα να ξέρετε την επόμενη φορά πως θα το κάνετε… άλλωστε δε πιστεύει κανείς ότι θα βάλετε φρένο στο τρόπο που ¨μοιράζετε¨ το ΔΗΜΟΣΙΟ χρήμα).

 

ΤΕΛΙΚΑ: μάλλον δεν ξέρατε τον νόμο κ σας αναγκάσαμε να τον μάθετε.

Καλό είναι για την επόμενη φορά, σας μάθαμε κ τον νόμο.

Εμάς μας ενδιαφέρει να έρθουν τα απορριμματοφόρα κ πιστεύουμε ότι ο στόχος μας θα υλοποιηθεί γρήγορα μετά από αυτά Τα υπόλοιπα αργότερα... Για το καλό των δημοτών δηλαδή και όχι το δικό σας που καμία σχέση δεν έχει με το καλό των δημοτών συνολικά.

Δεν χρειάζεται (για τώρα) να ασχοληθούμε άλλο με το συγκεκριμένο αφού κατόπιν της ενημέρωσης μας πήρε επιτέλους τον δρόμο του κ αυτό ήταν το ζητούμενο!...ΕΜΕΙΣ το δημοσιοποιήσαμε στις 2 Αυγούστου και ΕΣΕΙΣ τρέχετε από πίσω στις 3 Αυγούστου….

 

Υ.Γ. Όσο για τους χαρακτηρισμούς και αυτού του αιρετού φυσικά δεν θα απαντήσω. Αλίμονο να είμαστε και ίδιοι δηλαδή. Δεν έχω το ίδιο επίπεδο και δε σκοπεύω να πέσω χαμηλά επειδή αυτοί έχουν αποφασίσει να κυλιούνται στο βούρκο της μπουρδολογίας, ελλείψη επιχειρημάτων, στη προσπάθεια προφανώς να αποκρύψουν την αλήθεια

Υ.Γ.2 Έμμισθοι αιρετοί κατ επάγγελμα επί δεκαετίες, διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα κατ αυτό τον τρόπο… Μην αναρωτιέστε μετά τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε στο Δήμο και στο Νομό. Όπως λέει συνεχώς και ο κ.Δήμαρχος και δυστυχώς με αυτούς συνεργάζεται. Τώρα τι καλύτερο προσδοκά μόνο αυτός ξέρει!!!

Υ.Γ. 3 το ότι «δουλεύετε» νύχτα και ημέρα φαίνεται από το γεγονός ότι είστε όλοι πάνω από το fb και εργάσιμες ημέρες και ώρες, απαντάτε και ειρωνεύεστε τους πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη από τη δική σας… θα εισηγηθούμε επίδομα fb  στο επόμενο ΔΣ για να έχουν και αντίκρισμα οι κόποι σας

Υ.Γ. 4 Το ότι ΔΕΝ ξέρετε τους νόμους θα σας το κάνουμε επανάληψη ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ (θυμηθείτε το αυτό).


 

(Σήμερα θα παρουσιάσουμε το θέμα των απορριμματοφόρων αξίας 150.000 ευρώ περίπου)

 

Ως Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου,παρακολουθούμε όλα τα θέματα που αφορούν τη σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος στο δήμο μας...

Αυτή άλλωστε είναι και  υποχρέωσή μας ως σωστή αντιπολίτευση όπως επίσης και οι προτάσεις που κάνουμε κατά καιρούς για το καλό του δήμου...

Τώρα αν αυτές οι προτάσεις λαμβάνονται υπόψη ή όχι, δεν είναι δικό μας ζήτημα.

Είναι ζήτημα νέο-καισαρισμού που πάντα πιάνει τις δημοτικές αρχές ως άλλο μικρόβιο, που το κολλάει προφανώς ο εκάστοτε ¨τέως¨ στον εκάστοτε ¨νυν¨...

 

Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που είναι επαγγελματίες αυτοδιοικητικοί. Δηλαδή για δεκάδες χρόνια δεν κάνουν άλλη δουλειά από τονα μισθοδοτούνται από τους δημότες και να το παίζουν σωτήρες τους, ενώ στην πραγματικότητα σώζουν μόνο τον εαυτό τους.Το τέλμα του Δήμου και του Νομού δείχνει την παταγώδη αποτυχία τους στη διαχείριση καιαντίθετα η καθημερινότητά των ίδιων, δείχνειτην τεράστια ¨επιτυχία¨ τους, που έχουν επιλέξει να είναι κατ επάγγελμα ¨σωτήρες¨ μας.

Όταν λοιπόν η αυτοδιοίκηση γίνεται επάγγελμα οι μόνοι που σώζονται είναι οι ίδιοι οι κατ επάγγελμα αιρετοί και κατά καιρούς πολίτες που εισπράττουν τα ¨ψίχουλα¨ (διμηνάκια-οχταμηνάκια-εργάκια κλπ), με το κατάλληλο αντάλλαγμα (ψήφο- φωτογραφίες- σιαλώδεις αναρτήσεις με ύμνους στο ¨σωτήρα¨κλπ).

Υπάρχουν δεκάδες ζητήματα (μη πω εκατοντάδες) που μπορούμε να δείξουμε στους δημότες, ότι κάτι σίγουρα δεν πάει καλά στην διαχείριση του χρήματος στο Δήμο μας...

 

Σήμερα όμως συγκεκριμένα θα αναφέρουμε για το ζήτημα των τριών απορριμματοφόρων που συνέχεια παπαγαλίζουν οι έχοντες την εξουσία του δήμου....Ότι δηλαδή έρχονται-έρχονται-έρχονται και αυτά θα λύσουν τα προβλήματα.

Ο Διεθνής διαγωνισμός τρέχει από τον Νοέμβριο.. Έχει αργήσει τραγικά δεν ξέρουμε ακόμα ποιος θα είναι μειοδότης... Ή μήπως το ξέρουμε;; Υπάρχει περίπτωση η δημοτική αρχή να έχει μαγικές ικανότητες και να βλέπει μέσα από κλειστές προσφορές;... Κάποια στιγμή παρουσιάσαμε ένα ορφανό απορριμματοφόρο πού είχε πιάσει ίσκιο σε μία γωνιά της πόλης μας.... Ένα όχημα με ξένες πινακίδες που παρεμπιπτόντως εξαφανίστηκε κιόλας μετά την δημοσιοποίηση του.... Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρχουν πουθενά αλλού τίποτα αλλά ορφανά απορριμματοφόρα που θα περιμένουν να συμπληρώσουν την τριάδα του διαγωνισμού του δήμου Πύργου....

 

Μιλούσαμε όμως για ένα διεθνή διαγωνισμό σωστά;…

Τι άλλαξε ξαφνικά και ο διεθνής διαγωνισμός διεκόπη-εξαφανίστηκε-ακυρώθηκε και πήγαμε μετά από 8(!!!!) μήνες σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση; Συγκεκριμένα από 10 Ιουνίου;;;

 

Σίγουρα σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε έτσι ο Ν.4412 αλλααααααα....γιατί δεν προχωρήσατε τον διαγωνισμό όπως ξεκίνησε ως Διεθνής τον Νοέμβριο;

Οι απορίες λοιπόν αλλάζουν …αφού ξεκινήσατε ΔΙΕΘΝΗ διαγωνισμό για τα τρία απορριμματοφόρα και τελικά καταλήξατε στην διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση...

Μα το θέμα είναι...

Τι απόγινε ο διαγωνισμός;

Ήταν άγονος;

Ακυρώθηκε για κάποιον άλλο λόγο;

 

Ενημερωτικά για τους δημότες αναφέρουμε ότι: Η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών σε οποιαδήποτε από τις κατωτέρω περιπτώσεις:

 

….εάν, ύστερα από ανοικτή ή κλειστή διαδικασία είτε δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά ή αίτηση συμμετοχής είτε καμία από τις υποβληθείσες προσφορές ή αιτήσεις συμμετοχής δεν είναι κατάλληλη….

 

Λαϊκά λοιπόν για όσους ακόμα ΔΕΝ κατάλαβαν:

Σε ολόκληρη την Ευρώπη (Ε.Ε) για 8 μήνες κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό των 150.000.

Άρα μάλλον δεν υπάρχει κρίση, και οι εταιρίες παράγουν χρυσάφι σε ολόκληρη την Ε.Ε και οι πολίτες ζουν σε παλάτια…. (φυσικά ειρωνικό αυτό)

Ξαφνικά ¨ελπίζετε¨ ως Δημοτική Αρχή, ότι αλλάζοντας τον τρόπο του διαγωνισμού θα βρείτε ως Θαύμα εξ ουρανού ντόπιους επιχειρηματίες να σας προμηθεύσουν αυτό που ζητάτε!!! Εκτός εάν αυτοί οι ντόπιοι επιχειρηματίες, ήταν τόσο καλοί τζογαδόροι και έχουν ήδη στην ¨άκρη¨ 2-3 σκουπιδιάρες. Λες και οι σκουπιδιάρες είναι αναλώσιμο είδος σαν τις γκοφρέτες και τις στοκάρουν μερικοί πφφφ….

Φυσικά κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα φέρει κάτι τόσο ακριβό εάν δεν είναι σίγουρος(με κάποιο μαγικό τρόπο) ότι θα το πουλήσει ειδικά σε καιρούς κρίσης...

Τα συμπεράσματα δικά σας δημότες....

Το ότι σας καλύπτει ο νόμος δεν λέει τίποτα...και με τη προηγούμενη μέθοδο νόμιμοι θα ήσασταν και προφανώς με πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια για το ταμείο του Δήμου. Όλοι καταλαβαίνουν πλέον το αυτονόητο ότι διαχειρίζεστε το δημόσιο χρήμα με ¨περίεργες¨ μεθόδους Εμείς έχουμε βγάλει τα δικά μας συμπεράσματα για αυτό το θέμα, έχοντας στο μυαλό μας και στα χαρτιά μας και στο αρχείο μας και εκατοντάδες άλλα θέματα που μας βοηθούν να δούμε πως σκέπτεστε στη διανομή της «πίτας»….

Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η κορυφή του παγόβουνου για όσα μαζεύουμε τόσο καιρό και τα έχουμε ψάξει-συγκρίνει κλπ.

Απλά όλα θα ειπωθούν στην ώρα τους….

 

ΧΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν δυναμικό τομέα, εάν υπάρξει πολιτική βούληση αρχίζοντας την εξυγίανση από το Πανεπιστήμιο,τα Ινστιτούτα ερευνών κ.λ.π κάποτε η χώρα μας είχε αναπτύξει τα καλύτερα υβρίδια στο κόσμο στα καλαμπόκια
(βλέπε Άρης υβρ.καλαμποκιου)και τα σταρια
( (βλέπε γεκόρα) όμως λόγω ακριβώς της πολιτικής στο χώρο του Πρωτογενή τομέα έκλεισαν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης και άφησαν ελεύθερο πεδίο στις πολυεθνικές σπόρων και φυτοφαρμάκων.. το αποτέλεσμα γνωστό να εισάγουμε πατατοσπορο από τους Ολλανδούς
ενω θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα δικά μας σποροπαραγωγικα κέντρα,για να μην
εισέλθω στα δασικά καλλωπιστικά, αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά.Μια ευρωπαϊκή ένωση για να μας δίνει επιδοτήσεις ....για να μην παράγουμε μια ετεροβαρής ένωση που με ειδικές προτιμησιακες ,καθώς και άλλες συμφωνίες
βλέπε CETA , Καναδά,νότια Αφρική που σαμποταρονται τα προϊόντα μας και μένουν απουλητα.Πρεπει να τονίσω ότι δεν μας χαρίζουν τις επιδοτήσεις,διότι ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΑΕΠ ΣΤΟ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ,ΑΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ....ενώ με τις διάφορες ντιρεχτιβες τους ξεριζώνουμε παραδοσιακές μας καλλιέργειες.Ητοι ένας συνεταιρισμός με την Ε.Ε ετεροβαρής σε βάρος μας ,πρέπει δε να σημειώσω ότι μέχρι το 1981 η χώρα μας είχε πλεονασματικο αγροτικό ισοζύγιο πριν εισχωρήσει στη λεγόμενη τότε ΕΟΚ για να γίνει μετά Αρνητικό.Σημερα από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
το 60% των εξαγωγών μας εξάγεται εκτός
Ε.Ε για να προσεγγίζουμε σωστά την πραγματικότητα.Αρα τι απομένει..μα να απομυθοποιησουμε τους οικονομικούς δολοφόνους,την Ευρώπη των τραπεζών,ένα
ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ,με ένα Νόμισμα το Ευρώ που είναι ένας Μηχανισμός Παραγωγηςχρέους σατανικά σχεδιασμένος.ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΤΕ ΚΑΙ
ΣΤΕΊΛΤΕ ΣΤΟ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΤΙΣ ΞΕΝΟΔΟΥΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ,ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΥΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΏΝ,ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΉΣΟΥΜΕ !!!!!!!

Να πάμε στα δικά μας .....στο πρωτογενή τομέα ...Τι γίνεται με τα απούλητα αγροτικά προϊόντα ( Καρπούζι,πατάτα) που κυρίως λόγω κορονοϊού έμειναν στα χωράφια λόγω έλλειψη ενεργούς ζήτησης, κλειστά καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία,.. τουρισμός στο μηδέν.
Δεν θα μπορούσατε κύριοι να απορροφήσετε ένα μεγάλο μέρος στα Νοσοκομεία ,ιδρύματα φυλακές,κ.λ.π έτσι ώστε να μειωθεί η χασούρα των αγροτών.Που είναι εκείνες οι περίφημες εξαγγελίες για το επταχίλιαρο.
Να ένας σπουδαίος λόγος η ύπαρξη αγροτικής τράπεζας με δημόσιο χαρακτήρα που θα μπορούσε να δώσει ανάσα ζωής στον αγρότη δανείζοντας τον άτοκα έστω για ένα χρόνο.
Να γιατί φωνάζαμε και φωνάζουμε σαν ΛΑΕ για επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα όχι σαν φετίχ αλλά σαν εργαλείο.. εξ'αλλου τι έκανε η Ιαπωνία απλά έριξε άμεσα στη αγορά 2,3 τρίσ. κάτι ανάλογο έκανε η Βρετανία και η ΗΠΑ ασφαλώς όποιος είναι άσχετος στη οικονομία
υποστηρίζει ότι το Νόμισμα είναι ουδέτερο, βέβαια δεν αλλάζουμε τις σχέσεις παραγωγής...εμείς μιλάμε για ένα εργαλείο σπουδαίο που θα μας βοηθήσει στους μετέπειτα μετασχηματισμούς.
Στους κτηνοτρόφους έχουν υποσχεθεί 4 ευρώ το ζώο, πόσο δώσανε οι Ισπανοί;
Όταν η Τουρκία μας βάζει στη Φέτα 180% δασμούς και στα άλλα προϊόντα 30% για να προστατεύσει τα δικά της προϊόντα, εμείς γιατί δεν προστατεύσαμε την δική μας παραγωγή ειδικά στις πατάτες από τις αιγυπτιακές καθώς και στα κηπευτικά μας που πλήττονται από τις αθρόες εισαγωγές βαλκανικών χωρών γιατί δεν τα προστατεύουμε όταν όλοι γνωρίζουμε ότι περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα;Μα η απάντηση είναι αυτονόητη, διότι οι ευρωδουλες κυβερνήσεις και όλος ο Νότος είναι υποταγμένοι δουλικά στη γερμανική Ευρώπη μία ετεροβαρής σχέση που βλάπτει μόνο τα συμφέροντα μας.
Επίσης προβληματισμό προκαλεί η προμήθεια πέρυσι της ΔΕΗ 30.000 κορμοτεμαχιων από την Πολωνία και όχι από τον δασικό συνεταιρισμό της Ηπείρου....αυτή είναι η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ.
Σήμερα τελέστηκε το μνημόσυνο στο Μάτι, στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, όπου παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Διαβάζω παράλληλα τα δημοσιεύματα με τους διαλόγους που σοκάρουν για απόπειρα συγκάλυψης και αποποίησης ευθυνών.
Η αξιότιμη κ. Σακελλαροπούλου λοιπόν θα έπρεπε να προσθέσει στην σημερινή της ομιλία, ότι θα πρέπει από εδώ και πέρα, εκτός των άλλων, που όπως πολύ σωστά είπε, να περιφρουρήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή και να την προφυλάξουμε από μελλοντικές αδυσώπητες, εγκληματικές και μη ικανές πολιτικές.
Γιατί η πολιτική, ως πλαίσιο, μπορεί να είναι ένας πόλεμος χωρίς αιματοχυσία αλλά πολλές φορές τα αποτελέσματά της ενδέχεται να είναι χειρότερα κι από έναν αιματηρό πόλεμο.
Άλλωστε η Δημοκρατία ορίζεται και ως "ασφάλεια", ασφάλεια από εξωγενείς και ενδογενείς απειλές ή κινδύνους κάθε μορφής, όπως είχε πει και ο Τσόρτσιλ.

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Το Μάιο του 2019 δημοσιοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και Υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα σχετική Μελέτη Σκοπιμότητας. Χάθηκε όμως στη σκόνη …  της προεκλογικής περιόδου ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών και της κυβερνητικής αλλαγής που ακολούθησε. Χρειάστηκε πάντως να περάσουν δεκαέξι χρόνια από την ψήφιση του νόμου 3016/2003 που προέβλεπε τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων, δώδεκα από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ (επικρίθηκε για υπέρμετρες αξιώσεις που καθιστούσαν δυσχερή την εφαρμογή της) που προσδιόριζε τους όρους λειτουργίας τους και έντεκα από τη δημοσίευση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία “Κέντρων Φροντίδας – Αποθεραπείας Ασθενών με καρκίνο” για να υπάρξει ένα σχετικό κείμενο.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα (Palliative Care) αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα στην Αγγλία με πρωτοβουλία της Dame Cicely Saunders. Στόχος της η πρόληψη και η ανακούφιση συμπτωμάτων - ψυχικών και σωματικών - που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή όπως είναι ο καρκίνος, οι νευρολογικές παθήσεις, η χρόνια καρδιακή-αναπνευστική ανεπάρκεια, οι νεφροπάθειες, η HIV λοίμωξη και η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ασθενείς, αντιμετωπίζοντας όλες τις παραμέτρους που τους δημιουργούν δυσκολίες. Η προσέγγιση είναι διεπιστημονική, δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση του πόνου και δεν υποκαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή.

Σήμερα η Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα προσφέρεται αποσπασματικά και σε μικρή κλίμακα.  Σύμφωνα με τη μελέτη υπολογίζεται ότι 120,000 έως 135,000 ασθενείς (το 37% ογκολογικοί)  και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ετησίως. Περίπου το 95%  θα μπορούσαν να τις λαμβάνουν στο περιβάλλον του σπιτιού τους και μόλις 3,5% θα χρειαστούν νοσηλεία σε εσωτερική δομή.  Απαιτούνται 500 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών όταν σήμερα υπάρχουν μόλις 9 οι οποίες φιλοξενούνται στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Η ανακουφιστική φροντίδα στην εξωνοσοκομειακή της διάσταση περιλαμβάνει ένα πλέγμα υπηρεσιών που περιλαμβάνει φροντίδα στο σπίτι, ημερήσια φροντίδα και απασχόληση στο χώρο της μονάδας και φιλοξενία  σε ξενώνα (Hospices).


Αν και η μελέτη είναι αναλυτική ως προς την υπάρχουσα κατάσταση και τα εμπόδια που δυσκολεύουν την ανάπτυξη της, δε συνιστά επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο να περιλαμβάνει χωροθέτηση τέτοιων μονάδων, την προτεινόμενη στελέχωσή τους και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο για τη δημιουργία όσο για τη λειτουργία τους.

Η φέρουσα ικανότητα των κτιρίων του πρώην νοσοκομείου στον Πύργο (Μανωλοπούλειο) θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια τέτοια δομή η εμβέλεια της οποίας θα υπερβαίνει τα όρια της Ηλείας. Η πρότασή μας δεν τίθεται ανταγωνιστικά σε  οποιαδήποτε άλλη πρόταση που έχει ή πρόκειται να κατατεθεί. Η συγκεκριμένη χρήση σέβεται την ιστορικότητα του κτιρίου καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Στον ίδιο χώρο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν συμπληρωματικά τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ (σημερινό Κέντρο Υγείας Πύργου). Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου.

Η επένδυση στην ανακουφιστική φροντίδα είναι επένδυση στη ανθρώπινη αξιοπρέπεια 

Οι ωκεανοί, οι παράκτιες περιοχές και οι θάλασσες παίζουν κύριο ρόλο στην διατήρηση της ζωής. Είναι, μαζί με τα δάση, οι πνεύμονες του πλανήτη μας και παράγουν σχεδόν το μισό από το απαραίτητο οξυγόνο. Προσφέρουν το 16% της πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης η οποία είναι απαραίτητη στην διατροφή μας.

Η ποιότητα ζωής, οι οικονομίες, αλλά και η ίδια η ύπαρξη μας ως ανθρώπινο είδος εξαρτώνται από την κατάσταση των θαλασσών. Καθαρές, υγιείς και παραγωγικές θάλασσες μπορούν να διατηρήσουν τα οικοσυστήματα και αυτά με την σειρά τους να εξασφαλίσουν την ίδια τη ζωή.

Οι θάλασσες παίζουν έναν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρώπης και των πολιτισμών της και είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς πυλώνες της. Περισσότερο από το 65% της Ευρώπης συνορεύει με θάλασσες, από την Βαλτική και τον Ατλαντικό ωκεανό στα βόρεια και δυτικά, μέχρι τη Μεσόγειο στα νότια και τη Μαύρη Θάλασσα στα ανατολικά. Μέσα από αυτές αναπτύσσεται το δίκτυο των οικονομικών συναλλαγών για τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών, την τροφή και την ενέργεια.

Καθώς εκμεταλλευόμαστε τις θάλασσες ασκούμε «πιέσεις» που οδηγούν σε πρωτοφανείς επιπτώσεις στα είδη, στα οικοσυστήματα και στις βιοκοινωνίες της. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και οι περιβαλλοντικές μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής μειώνουν την ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ικανότητας τους να αναγεννηθούν, θέτοντας τα σε κίνδυνο. Οι ολοένα αυξανόμενες καταναλωτικές απαιτήσεις έχουν μεταβάλλει το παγκόσμιο κλίμα, έχουν μειώσει τους φυσικούς πόρους και θέτουν σε κίνδυνο τις βασικές δομές και την λειτουργία των οικοσυστημάτων. Έτσι τεκμηριώνεται ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για αυτό που ορίζουμε ως αρχή του 6 ου επεισοδίου της μεγάλης εξαφάνισης των ειδών.

Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα επιτύχει αυτό που καλούμε «Αειφόρο Ανάπτυξη» και οι θάλασσες αποτελούν το τελευταίο ανεξερεύνητο πεδίο που ακόμα αντιστέκεται στον άνθρωπο ο οποίος διακατέχεται από μία αδήριτη ανάγκη για κατανάλωση και επικράτηση έναντι των άλλων ειδών. Το 2020 στην Ευρώπη κλείνει ο κύκλος των πολιτικών που χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες για υιοθέτηση πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Τα αποτελέσματα είναι φτωχά εφόσον δεν έχουν επιτευχθεί οι βασικοί στόχοι.

Καθώς αρχίζει ένας άλλος μεγάλος κύκλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σχεδιάσει το πώς θα αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, γεωπολιτικές, κλιματικές και οικονομικές προκλήσεις ώστε να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικές πολιτικές στην επόμενη δεκαετία. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δια μέσου της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης θα επιτύχουμε την προσαρμογή της οικονομίας σε αυτό που στην Ευρώπη καλούμε «Blue Economy», ώστε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και προστασία των ωκεανών, των παράκτιων περιοχών και των υδάτινων αποθεμάτων.

Η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των Ευρωπαίων Πολιτών αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με την διατήρηση και προστασία της Φύσης και του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Διονύσιος Παναγιωτάρας
Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου

 Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ???

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου  

Έχουν μαζευτεί τόσα πολλά σχετικά την Υγεία στην περιοχή μας που κάθε φορά είναι δύσκολο να βρούμε από που να ξεκινήσουμε και που τελειώσουμε

 

Ήδη το πρόβλημα των Παθολόγων στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πύργου έχει φτάσει το Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας σε απόλυτο οριακό επίπεδο.

 

Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό είναι παλιό, σχεδόν από το 2018 και δεν έχει κανένα νόημα οι αρμόδιοι κάθε φορά να δικαιολογούνται και να υπόσχονται

 

Βέβαια αυτό δεν τους εμποδίζει καθόλου να συνεχίζουν να κοροϊδεύουν ασύστολα.

 

Έτσι άλλες φορές σπεύδουν να ενημερώσουν τον Υπουργό που τάχα δεν ξέρει το πρόβλημα και άλλες φορές υπόσχονται άπειρες προκηρύξεις ιατρών πιστεύοντας ότι η προκήρυξη σημαίνει οπωσδήποτε και πρόσληψη

 

Εδώ που έχουμε φτάσει δυστυχώς έχει χαθεί κάθε μέτρο όταν μέσα στις προτάσεις που έχουν ακουστεί είναι και η δημιουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Πύργου

 

Ναι καρδιοχειρουργική κλινική σε ένα Νοσοκομείο που κυριολεκτικά ακόμη και η εφημερία γίνεται με δυσκολία λόγω έλλειψης Παθολόγων γιατρών

 

Μέσα σε αυτό το «πανηγύρι» που ζούμε το ογκολογικό της Γαστούνης είναι πλέον γεγονός.

 

Εγκαινιάστηκε, προβλήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ και τώρα καλείται και αυτό να προσφέρει ότι μπορεί να προσφέρει στον πολύπαθο λαό της περιοχής μας .

 

Αυτό που μένει να γίνει είναι να συγκεκριμενοποιηθεί ο ρόλος του

 

Το βασικό ερώτημα όμως που πρέπει πρώτα από όλα να απαντηθεί είναι αν μπορεί να λειτουργήσει ογκολογικό Ιατρείο εκτός συστήματος Υγείας σε ένα Δημοτικό ιατρείο όπως έχουμε σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Ας δούμε επιγραμματικά με βάση τους θεσμοθετημένους πυλώνες της ειδικότητας τι μπορεί να γίνει στο συγκεκριμένο ιατρείο από έναν ογκολόγο

 

1. Η ικανότητα του Ογκολόγου είναι να αντιμετωπίζει διαγνωστικά αρρώστους με κακοήθεις νεοπλασίες.

Μια ικανότητα που μπορεί να γίνει σε ένα απλό ιατρείο, με την προϋπόθεση όμως ότι μετά θα μπορεί να γίνει παραπομπή για θεραπεία και παρακολούθηση.

Άρα είναι κάτι που μπορεί να γίνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά όχι εκτός Συστήματος Υγείας.

 

2. Η ικανότητα του Ογκολόγου είναι η θεραπευτική παρέμβαση και η χορήγηση υποστηρικτικής αγωγής.

Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση θεραπεία ογκολογική σημαίνει εξειδικευμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικός χώρος και διαχείριση φαρμάκων, αυστηρά πρωτόκολλα χορήγησης, διασταύρωσης δόσεων, και απόρριψης κυτταροστατικών.

Ακόμα και αν η θεραπεία είναι από του στόματος χρειάζεται πολύ στενή παρακολούθηση για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν τοξικότητας και φυσικά τη διαπίστωση της ανταπόκρισης ή μη του ασθενούς..

Άρα εδώ έχουμε μια καθαρά, ξεκάθαρα Νοσοκομειακή πράξη

 

3. Η ικανότητα του Ογκολόγου είναι ο συντονισμός των άλλων ειδικοτήτων στις διαγνωστικές και θεραπευτικές προσπάθειες:

 

παθολογοανατόμοι και κυτταρολόγοι στη διάγνωση

 

απεικονιστές στη διάγνωση και στην παρακολούθηση

 

χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, πυρηνικοί ιατροί  και επεμβατικοί πνευμονολόγοι και ακτινολόγοι στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών

 

Εδώ είναι περιττό να πούμε ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει σε κάτι λιγότερο από τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

 

4. Η ικανότητα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Ίσως η μόνη που μπορεί να γίνει εντός ενός πολύ καλά οργανωμένου κέντρου υγείας με ικανή και δραστήρια κοινωνική υπηρεσία.

 

5. Η ικανότητα αφορά ερευνητικά πρωτόκολλα  και κλινικές μελέτες και είναι επίσης αμιγώς τριτοβάθμια κατάσταση

 

6. Και τελευταία είναι ικανότητα είναι η υποστήριξη του τελικού σταδίου, που στην Ελλάδα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε Νοσοκομεία αυτή τη φορά δευτεροβάθμιας κυρίως δομής.

 

Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι μόνο συμβουλευτικό ρόλο μπορεί να έχει ένα "Δημοτικό" Ογκολογικό ιατρείο και αυτό πάντα σε διασύνδεση μεκάποιο τριτοβάθμιο ή έστω δευτεροβάθμιοΝοσοκομείο για την μετέπειτα παραπομπή. 

 

Αν όλα αυτά είναι σε επίπεδο υποθέσεων και ερωτημάτων σε θεωρητική βάση από την στιγμή που ξεκίνησε να λειτούργει αυτό το ιατρείο επιβάλλεται να διευκρινιστούν από τους αρμοδίους όλες οι «λεπτομέρειες» όσον αφορά την λειτουργία του

 

Για να πούμε με απλά λόγια  

 

Θα πρέπει όλοι μας στον Νομό να ενημερωθούμε για το ποια θα είναι η θέση αυτού του ιατρείου στη όλη θεραπευτική πορεία που εφαρμόζεται από την στιγμή που κάποιος θα διαγνωστεί με καρκίνο.

 

Συγκεκριμένα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις στα παρακάτω.

 

1. Από την στιγμή που κάποιος μη ογκολόγος γιατρός της περιοχής μας «βάλει» μια διάγνωση «καρκίνος»ο άρρωστος που θα πρέπει να απευθυνθεί???

 

2. Θα πάει στο Ογκολογικό της Γαστούνης για να «οριστικοποιηθεί» η διάγνωση????

 

3. Από την στιγμή που είναι δεδομένο ότι θεραπεία δεν θα μπορεί να κάνει στο συγκεκριμένο ιατρείο τι προβλέπεται για μετά????.

 

4. Θα σχεδιάζεται από τον ογκολόγο της Γαστούνης το θεραπευτικό σχήμα που θα πρέπει να ακολουθήσει και μετά θα πηγαίνει στην Πάτρα να το κάνει???

 

5. Θα δεχτεί ο γιατρός της Πάτρας να εφαρμόσει ένα θεραπευτικό σχήμα που δεν θα το έχει σχεδιάσει ο ίδιος???

 

6. Βέβαια αν είναι κάποιος ασθενής να καταλήξει στο τέλος να πάει οπωσδήποτε στην Πάτρα για να ξεκινήσει την θεραπεία του ποιος ο λόγος να «περάσει» από την Γαστούνη και τι θα προσφέρει πρακτικά αυτή η επίσκεψη???

 

7. Από την άλλη αν γίνονται οι θεραπείες στην Πάτρα και κάποια στιγμή θα πρέπει να εκτιμηθεί η πορεία της νόσου μέσω απεικονιστικών και αιματολογικών εξετάσεων θα μπορεί αυτό να εκτιμηθεί από τον ογκολόγο της Γαστούνης εν άγνοια του θεράποντος γιατρού που θα είναι αυτός που θα έχει  εφαρμόζει το θεραπευτικό σχήμα???

 

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πιθανώς και πολλά άλλα που μπορούν να τεθούν από ειδικούς θα πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα για να έχει κάποιον ουσιαστικό ρόλο αυτό ιατρείο και να μην μείνουμε ως συνήθως στα εγκαίνια και στα μεγάλα λόγια

 

Αν τελικά δεν γίνει κατορθωτό να διευκρινιστεί πρακτικά ο ρόλος του και αν στην ουσία δεν καταφέρει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στους καρκινοπαθείς δεν είναι ότι καλύτερο να τους έχουμε δώσει φρούδες ελπίδες…..

 

Η άνθρωποι αυτοί είναι σε μια κατάσταση που και η παραμικρή λάθος κίνηση και η παραμικρή καθυστέρηση έχει να κάνει κυριολεκτικά με την ζωή τους

 

Μην μείνουμε στις εύκολες προσεγγίσεις ότι οι Δήμοι έχουν δικαίωμα να ιδρύουν ιατρεία και ότι το συγκεκριμένο ιατρείο έχει άδεια ……

 

Δεν είναι εκεί το θέμα

 

Πάντα μα πάντα το ηθικό πρέπει να μπαίνει πριν από Νόμιμο

 

Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε συμπολίτες μας που έχουν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας…..

 

Τελικά όταν είσαι στην Ηλεία αν μη τι άλλο ποτέ δεν πλήττεις.
Πάντα μα πάντα όλο και κάτι έχουν αρμόδιοι και μη αρμόδιοι να
ασχολούνται και να πουλάνε εκδούλευση για να ψαρεύουν ψηφαλάκια
και εμείς από δίπλα να τους χειροκροτούμε και να την καταβρίσκουμε.
Πότε ο δρόμος πότε το σύστημα Υγείας και ενίοτε και τα δυο μαζί
Όρεξη να έχουμε και αν κάποτε λυθούν αυτά που δεν θα λυθούν όλο και
κάτι άλλο θα βρούμε για να διασκεδάσουμε την πλήξη μας
Βέβαια στην πραγματικότητα τίποτα δεν λύνεται αλλά εμείς δεν το
βάζουμε κάτω και αυτό είναι η μαγεία στο όλο θέμα
Για τον δρόμο κάποιοι είναι ήσυχοι και κάποιοι άλλοι δικαιωμένοι για
τους αγώνες τους
Δεν είναι και λίγο να σε διαβεβαιώνει ένας ολόκληρος Πρωθυπουργός
ότι το έργο θα προχωρήσει.
Βέβαια κάποιος πρέπει να τους πει ότι αυτό δεν έχει γίνει για πρώτη
φορά άλλα πάντα η ελπίδα παθαίνει τελευταία και εδώ ισχύει το «πες μου
ένα ψέμα να αποκοιμηθώ»
Και αν για τον δρόμο τάχα ησυχάσαμε για το θέμα της Υγείας η
κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής και αντοχής όλων μας
Και όταν λέμε όλων εννοούμε όλων μας
Από την μια του προσωπικού των Νοσηλευτικών Μονάδων που
προσπαθεί να τα βγάλει πέρα παρ όλα τα μεγάλα οργανικά κενά και από
την άλλη ημών που αν αρρωστήσουμε δεν θα ξέρουμε από πού θα
ξεκινήσουμε και κατά που να πάμε ή κατά που θα μας πάνε….
Και όλα αυτά αν προλάβουμε γιατί υπάρχει και η περίπτωση να μην
προλάβουμε όπως έχει συμβεί σε πολλούς συμπολίτες μας στο παρελθόν

Κάποιοι με όνομα και επίθετο διαχρονικά και συστηματικά μας
κοροϊδεύουν και καλά κάνουν από την στιγμή που εμείς τους πιστεύουμε
και τους χειροκροτούμε
Τελευταία ζούμε ένα ακόμη επεισόδιο από το σήριαλ της έλλειψης των
παθολόγων στην περιοχής μας
Και είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα εμείς
εννοούμε να ζούμε νέα επεισόδια ανακυκλώνοντας εντέχνως παλιές
σκηνές του ίδιου έργου
Αλήθεια αν δεν υπάρχουν προσλήψεις γιατρών που δεν υπάρχουν εμείς τι
περιμένουμε να γίνει???
Όπως και να έχει ζούμε μεγάλες στιγμές
Διαφωνίες και παρεξηγήσεις μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων τα πάντα
όλα στον βωμό της πολιτικής σπέκουλας και της δημοσιότητας
Πότε έγινε η εφημερία και που έγινε
Στην Αμαλιάδα ή στον Πύργο
Και ήταν ανοικτή ήταν κλειστή, μισάνοιχτη ή μισόκλειστη
Κάποιοι ενδεχόμενα δεν τα είπαν καλά στις δηλώσεις τους στα τοπικά
ΜΜΕ και κάποιοι άλλοι δεν τις κατάλαβαν σωστά
Σε δουλειά να βρισκόμαστε και να οι νέες διευκρινιστικές δηλώσεις και
να τα πρωτοσέλιδα
Αλλά ότι κι να πούμε και όπως και να το πούμε όσα πρωτοσέλιδα και να
βγουν η σκληρή πραγματικότητα είναι κει και δεν αλλάζει
Από την στιγμή που λέμε και ξαναλέμε ότι χρειάζονται γιατροί και από
την στιγμή που γιατρούς δεν βλέπουμε έχουμε κάποια άλλη λύση και δεν
την έχουμε βρει ακόμη????
Οι δηλώσεις και διαφωνίες αλήθεια τι εξυπηρετούν και ποιον
ενδιαφέρουν???
Πάντως δεν πρέπει να έχουμε παράπονο από το ενδιαφέρον των
αρμόδιων για την υγεία στην περιοχή μας

Η αλήθεια είναι ότι όλοι τους είναι συγκινητικοί οπότε βέβαια θυμούνται
το πρόβλημα γιατί όπως και να το κάνουμε θα είναι και πολύ κουραστικό
να το θυμούνται επί καθημερινής βάσεως
Αλλά και πρακτικά δεν πρέπει να έχουμε κανένα παράπονο
Και δηλώσεις έχουν κάνει και καταγγελίες ακόμη και συγκεντρώσεις
φορέων έχουν οργανωθεί και μάλιστα έχουν βγει και κάποια ακραία και
λίαν τσαμπουκαλεμένα ψηφίσματα
Από την άλλη έχουν γίνει και επανειλημμένες παραστάσεις στον αρμόδιο
Υπουργό και κάποιοι έχουν μάλιστα φέρει μέχρι και γιατρούς στο μιλητό
μέχρι να χαθούν και αυτοί κάπου στον δρόμο
Για να μην πούμε και για τα βλαστάρια μας τους τοπικούς βουλευτές που
κάθε φορά που το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα αναλαμβάνουν μετά
χαράς να ενημερώσουν τον Υπουργό που δεν ξέρει ακριβώς το πρόβλημα
και όταν το μαθαίνει αμέσως δηλώνει πρόθυμος να το λύσει.
Όλα αυτά πλέον έχουν ενταχτεί στο τοπικό φολκλόρ…
Κάποιοι ελάχιστοι νομίζουν ότι αυτά γίνονται στην σφαίρα του
πραγματικού αλλά όχι δεν είναι έτσι ……
Είναι απλά σκηνές ενός έργου ….
Άλλοτε δραματικές όταν έχουμε και αθώα θύματα και άλλοτε κωμικές
όταν δηλώνουν το μεγάλο τους ενδιαφέρον τοπικοί παράγοντες που είναι
κατ εξοχήν υπεύθυνοι για αυτό το χάλι που ζούμε χρόνια τώρα
Με πρωταγωνιστές που εναλλάσσονται κατά καιρούς αλλά που
υπηρετούν με αξιοθαύμαστη συνέπεια το ίδιο σενάριο.
Ένα σενάριο που υπαγορεύεται στην ουσία από το πολιτικό σύστημα που
τα τελευταία δέκα χρόνια βρήκε πρόσφορο έδαφος να κάνει οικονομία
υποβαθμίζοντας την υγεία μας
Είναι το ίδιο πολιτικό σύστημα που θυμήθηκε το Δημόσιο Σύστημα
Υγείας όταν ενέσκηψε ο covid19 και το μόνο που έκανε ήταν συναυλίες
και χειροκροτήματα

Αν ο μη γένοιτο έχουμε και δεύτερο κύμα είναι σίγουρο θα κάνει πάλι το
ίδιο
Αυτό μόνο ξέρει να κάνει και εκεί εξαντλούνται οι όποιες καλές του
προθέσεις
Τώρα όσο για μας στην Ηλεία μην παίρνουμε σοβαρά ότι λένε οι δικοί
μας καλλιτέχνες
Είπαμε ένα έργο παίζουν και το παίζουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα
γιατί έχουν δει ότι έχει επιτυχία
Ας αναγνωρίσουμε την προσπάθεια τους και όταν είναι σωστοί στον
ρόλο τους να μην τσιγκουνευόμαστε στο χειροκρότημα….

ΥΓ Δυστυχώς όλοι μας έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο …..
Χρόνια τώρα κάποιοι εννοούν να κάνουν ακριβώς τα ίδια και κάποιοι
άλλοι να γράφουν ακριβώς τα ίδια
Όσο καμία από τις δυο πλευρές δεν κάνει πίσω το ταξίδι θα
συνεχίζεται….

Του Μάκη Μπαλαούρα*

 Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να κτυπάει 37ο. Οι παραγωγοί τρελαίνονται για τις καταστροφές που διαλύουν τους κόπους της χρονιάς, όπως φέτος με ελιές-εσπεριδοειδή. Οι εργαζόμενοι και ΜμΕπιχειρηματίες σε εστίαση-τουρισμό βιώνουν τραγικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την «ανοσία της αγέλης»

Εσκεμμένη κυβερνητική πολιτική που δε έχει προχωρήσει, ούτε προχωρά, έστω και τώρα, σε οικονομικά μέτρα όχι μόνο επιβίωσης, αλλά και αναζωογόνησης… 

Ας πάμε όμως και στα ζητήματα, ας πούμε «χαμηλής» πολιτικής, όπως η συμπεριφορά της κοινωνίας και των κρατικών δομών απέναντι σε ένα (μεγάλο) πλήθος συνανθρώπων μας που είναι ανάπηροι. 

Μόλις είσαι ΑμεΑ μπαίνεις εφ' όρου ζωής σε καραντίνα

 Καλοκαίρι, ζέστη, καύσωνας. Όλοι μπορούν να βουτήξουν στη θάλασσα για δροσιά, εκτός από τους ΑμεΑ.        

Διαβάζω βαρύγδουπες δηλώσεις δημάρχων και δημοτικών παραγόντων, ότι ΘΑ μπουν τα αναγκαία για τη πρόσβαση τους μηχανήματα(Seatrac). Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Ακατανόητο! Δε ξέρουν ότι θα έλθει το καλοκαίρι και η ζέστη; Δεν ψήφισαν τα αναγκαία κονδύλια; Τι έγιναν τα περσυνά, τα κατάπιε η θάλασσα και γιατί; Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2018, μετά από μηνύματα απελπισίας από ΑμεΑ, να προσπαθώ και εγώ να πιέσω και δεν έβρισκα άκρη. Δήμαρχοιμε παρέπεμπαν στους αντιδημάρχους και αυτοί στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αναισθησία, αδιαφορία, αναλγησία!!!   

Τα ανάπηρα άτομα, μαζί τις οικογένειες τους, βιώνουν καθημερινά την αναλγησία μικρών εξουσιών και κράτους για τις μικρές καθημερινές ανάγκες τους. Θεωρούν ότι ο αποκλεισμός τους δεν οφείλεται στις δομές που έχουν φτιάξει, αλλά στην αναπηρία καθαυτή!!!  

Τα ανεπαρκή μέτρα που πήρε για την πανδημία, το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ, δεν αφορούσαν τους «Αόρατους», τους ανάπηρους. Ακόμα και ησυχνή αναγκαία ιατρική φροντίδα, (και τους χρόνια πάσχοντες), σταμάτησε στη καραντίνα...    

Ας θυμηθούμε πρόσφατη συμπεριφορά της κυβέρνησης και των οργανισμών που εποπτεύει:

1. Πριν τον κορωνοϊό το 50% των ΑμεΑ δε πήρετο μέρισμα που δόθηκε για ανάπηρα άτομα.
2. Διακοπές ηλεκτροδότησης σε οικογένειες με ΑμεΑ, (και στην Ηλεία)!
3. Στον Νόμο Κεραμέως για τη Παιδεία δεν αναφέρεται η λέξη ΑμεΑ. Η υπουργός δε δεσμεύτηκε καν για την προμήθεια ειδικού, εξατομικευμένου εξοπλισμού. Θυμίζω, ότι το 2018 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη δαπάνη 1 εκατ. για μαθητές ΑμεΑ.
4. Είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη χωρίς ούτε ένα μέτρο για τους ΑμεΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης 400-700 ευρώ.  
5. Στις αρχές Ιουνίου 44 ευρωβουλευτές, 17 χωρών, 7 Πολιτικών Ομάδων, {δυστυχώς κανένα από τα άλλα ελληνικά κόμματα(!), εχτόςτου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Δ. Παπαδημούλη} έστειλαν  επιστολή καλώντας τη Κομισιόν για τη διασφάλιση της φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία εξ αιτίας της πανδημίας.

Μικρά για μας, μεγάλα για ΑμεΑπροβλήματα

ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς διότι δεν είναι προσβάσιμα.
ΔΕΝ υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης για οχήματα αναπήρων, όπως λένε οι Νόμοι.
Από τα μέσα 2019 η κ. Μενδώνη είχε δηλώσει ότι θα μπει νέο αναβατόριο στηνΑκρόπολη ξηλώνοντας το προηγούμενο, έτσι που δεν μπορεί να ανέβει κανένα άτομο ΑμεΑ.
Γνωρίζουμε ότι σε όλη την Ελλάδα, οι πόλεις δεν είναι δεν είναι φιλικές και προσβάσιμες.«Ο Μεγάλος Περίπατος» αποτελεί τη σύνοψη του αποκλεισμού. Δεν ελήφθησαν οι ελάχιστες πρόνοιες για τα ανάπηρα άτομα, εμποδίζοντας τους στη προσεγγίσητου κέντρου.

Παρά την τεράστια ψυχική δύναμη που διαθέτουν εκατοντάδες ακτιβιστές/στριες των ΑμεΑ, όπως ο Αντώνης Ρέλλας, ο Παντελής Παπαναγιώτου ή η Αγαθή Ρηγοπούλου, αν δε συστρατευτούμε μαζί τους, Πολιτεία και κοινωνίαθα σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί όπως διαλαλεί ο ποιητής « για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»…  

*Μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

Κάνοντας μια μικρή επίσκεψη στη αγορά του Πύργου σήμερα
διεπίστωσα για μια ακόμη φορά την τραγικότητα της κατάστασης,ήτοι την πλήρη κατάρευση της.Ας θυμηθούμε τι έλεγε
κάποτε ένας από τούς μεγαλύτερους τραπεζίτες ο Rotchild δώστε μου το προνόμιο το αποκλειστικό να κόβω χρήμα και σεις κάνετε όποια πολιτική θέλετε απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, ασφαλώς να τονίσω ότι δεν κάνουμε κάποιους κοινωνικούς μετασχηματισμούς,είναι όμως ένα βασικό εργαλείο για να στηρίξεις τις αλλαγές σου τις κοινωνικές και θλίβομαι για κάποιους συγγενείς χώρους που πιστεύουν ότι το Νόμισμα είναι ουδέτερο,ίσως οι οικονομολόγοι τους να έχουν μείνει στάσιμοι
στη ίδια τάξη.Επανερχομαι λοιπόν για την τόνωση της ζήτησης στη αγοράς η Ιαπωνία
έριξε 2,3 τρισ.στη αγορά τώρα όχι αυριο,
η Η.Π.Α κοντά στο 1,5 τρις και έπονται και άλλα,η Αγγλία για σήμερα 700 δισ.στερλίνες
όλα στο δικό τους νόμισμα για να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα ύφεση.
Εδώ τι γίνεται; Δυστυχώς όλοι αυτοί οι πολιτικοί Καραγκιοζηδες που κυβερνούν δεν λένε ή μάλλον εσκεμμένα δεν θέλουν να καταλάβουν την σημασία της έκδοσης δικού σου νομίσματος παραδίνοντας την Νομισματική μας κυριαρχία στη Γερμανική Ευρώπη συνεπικουρούμενοι από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές ανθρωπάκια κατά την γνώμη μου που πούλησαν την επιστήμη τους στο σύστημα,στους κολαουζους της εξουσίας.ΟΜΩΣ ΤΊΠΟΤΑ
ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΛΑΝΏΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗ ΟΙΚΤΡΆ,
όσοι πιστεύουν ότι τελειώσαμε,το τέλος της
Ιστορίας δεν είναι ο Καπιταλισμός έρχονται
σκληρές μέρες,όσο τα κινήματα αμφισβήτησης εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο ξεκινοντας από την Μητρόπολη του Καπιταλισμού τόσο αφυπνίζεται το εργατικό
Κίνημα,το ΑΠΡΌΒΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΧΑΊΟ γράφουν την Ιστορία.

Οι εποχές δεν είναι εύκολες

 

Στην ουσία ποτέ δεν ήταν εύκολες

 

Απλά κάθε εποχή έχεις τις δικές της ιδιαιτερότητες τις οποίες καλούνται οι επαΐοντες του πολιτικού προσωπικού να τις διαχειριστούν

 

Από αρχαιοτάτων χρόνων κάποιοι άνθρωποι γύρευαν σε μία ξένη χώρα μια καλύτερη μοίρα πολύ περισσότερο τώρα που οι μετακινήσεις είναι πολύ πιο εύκολες και οι πληροφορίες από τον «άλλον» κόσμο της ευημερίας είναι καθημερινές και λεπτομερείς

 

Αν προσθέσουμε

 

 • τους πολέμους που ξεσπιτώνουν ανθρώπους και ξεκληρίζουν οικογένειες

 

 • την «ανάγκη» κάποιων «ανεπτυγμένων» χωρών να βρουν φτηνά εργατικά χέρια

 

 • τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αυτήν την τραγωδία για οικονομικά οφέλη

 

 • τα πολιτικά παιχνίδια που χρησιμοποιούν αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους σαν μέσο εκβιασμού μεταξύ χωρών

 

Το μείγμα είναι κυριολεκτικά  εκρηκτικό

 

Είμαστε μια χώρα στην άκρη της Ευρώπης και «αφελώς» δεχτήκαμε να γίνουμε η αποθήκη αυτών των ανθρώπων και να διαχειριστούμε μόνοι μας το πρόβλημα φτιάχνοντας στην ουσία στρατόπεδα συγκέντρωσης ντροπιαστικά για όλους

 

Οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενοι έσχιζαν τα ιμάτια τους την στιγμή που οι εκάστοτε κυβερνόντες δεν έκαναν απολύτως τίποτα να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση

 

Άνθρωποι δυστυχισμένοι γίνονται καθημερινά εργαλεία πολιτικής εκμετάλλευσης από τους πάντες και εννοείται ότι αυτό γίνεται  πάντα με το αζημίωτο

 

Οι ΜΚΟ ήταν οι πρώτες και καλύτερες που έσπευσαν να πλειοδοτήσουν σε ανθρωπισμό γιατί υπήρχαν πίσω απλόχερα και ανεξέλεγκτα τα Ευρωπαϊκά κονδύλια

 

Πολλές φορές δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία για εμπλοκή κάποιων ΜΚΟ ακόμη και με τους διακινητές αυτών των ανθρώπων  

 

Από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσυμφορήσει κάποιες δομές με την δημιουργία άλλων σε άλλα μέρη της χώρας ήταν λογικό σε αυτό το παιχνίδι να μπει και η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί η ατάκα «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» είναι απολύτως διαχρονική

 

Οι τοπικοί άρχοντες λοιπόν ανέλαβαν δράση και όπως είναι φυσικό ήδη ζούμε μεγάλες στιγμές.

 

Κάθε μέρα είμαστε μάρτυρες ενός παιχνιδιού άσπρου μαύρου και είπα ξείπα με πιθανά άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη στο προσκήνιο ή ακόμη και στο παρασκήνιο  …..

 

Βέβαια η πολιτική που μας έχουν διδάξει όλοι αυτοί είναι ακριβώς αυτή και δεν πρέπει να απορούμε καθόλου

 

Από την στιγμή που το πρόβλημα έφτασε και στην περιοχή μας δεν θα μπορούσαμε να είμαστε η εξαίρεση σε αυτόν τον θλιβερό κανόνα

 

Πρώτα μπήκε στο κάδρο το Επιτάλιο με σχεδιασμό για κλειστή δομή

 

Ήταν τότε που γίναμε Πανελλήνια «διάσημοι» με δηλώσεις ακραίου ρατσισμού και ξενοφοβίας.   

 

Ακούσαμε βαθυστόχαστες αναλύσεις για το πόσο επικίνδυνα είναι κάποια εγκληματικά στοιχεία που θα είναι μέσα στην υπό δημιουργία κλειστή δομή την ίδια στιγμή που ελαφρά την καρδία πρότειναν να επιδοτηθούν τα ενοίκια και να μείνουν μέσα στην πόλη του Πύργου που είχε πολλά σπίτια ξενοίκιαστα.

 

Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα να γίνει αυτή δομή και απειλήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία

 

Και ο αγώνας δικαιώθηκε

 

Γιατί πάντα οι αγώνες δικαιώνονται

 

Αλλά το θέμα δεν τελείωσε

 

Δικαιωθήκαμε όσον αφορά την κλειστή δομή αλλά μας προέκυψε μια ανοικτή με μονογονεικες οικογένειες

 

Άλλο όμως αυτό…..

 

Εδώ τα επιχειρήματα πλέον από τους ίδιους ανθρώπους είναι τελείως μα τελείως διαφορετικά

 

Άλλο να έχεις άνδρες, γυναίκες και παιδιά μέσα σε μια κλειστή δομή και άλλο να έχεις μόνο γυναίκες και παιδιά σε μια ανοικτή δομή

 

Η μέρα με την νύχτα

 

Έτσι εν μια νυχτί ο ρατσισμός υποχώρησε και μπήκε μπροστά ο «επιθετικός» ανθρωπισμός

 

Δύσκολα πολύ δύσκολα θα καταλάβουμε το σκεπτικό στην πρώτη περίπτωση και το σκεπτικό στην δεύτερη

 

Δηλαδή αν σε μια οικογένεια ζουν και οι δυο γονείς αυτή θα πάει σε κλειστή δομή και δεν τους θέλουμε γιατί εκεί θα έχουν παραβατική και πιθανώς εγκληματική συμπεριφορά   

 

Αν όμως είναι μόνο η μάνα και τα παιδιά εκεί τα πράγματα είναι απολύτως διαφορετικά

 

Και άρχισαν οι αναλύσεις περί ανθρωπισμού, ρατσισμού και ανθρωποφοβίας αλλά πλέον αυτήν την φορά από άλλη σκοπιά

 

Καλά τα μεγάλα λόγια αλλά δυστυχώς πολλές φορές το τι λέγεται έχει να κάνει και με το ποιος το λέει γιατί το λέει και το βασικότερο τι έλεγε ο ίδιος μια ώρα πριν

 

Μέσα σε όλα τα άλλα διαβάσαμε και μια βαθυστόχαστη ανάλυση ότι άλλο μετανάστης και άλλο πρόσφυγας

 

Εδώ όμως τα όρια είναι απολύτως δυσδιάκριτα και όταν προσπαθεί κάποιος καλή τη πίστει να είναι κατηγορηματικός το μόνο που θα καταφέρει στο τέλος είναι να εκτεθεί

 

Όπως γίνεται αντιληπτό πέρα από ένα σημείο η μπάλα έχει χαθεί και ευκαιρίας δοθείσης βγήκαν στην επιφάνεια και κάποιες παλιές «αμαρτίες» που μένουν στα συρτάρια κάποιων πολιτικών ταγών της περιοχής μας σε πρώτη ζήτηση για την στιγμή που τα πράγματα θα ζορίσουν επικοινωνιακά

 

Έτσι για μια ακόμη φορά είδαμε την παθογένεια του πολιτικού συστήματος σε μια τοπική μικρογραφία

 

Είναι αυτή που δικαιολογεί απολύτως την υπανάπτυξη που ζούμε στην περιοχή μας και η οποία δυστυχώς δεν διαφέρει και πολύ από την υπόλοιπη Ελλάδα

 

Είμαστε πολύ μακριά από την εποχή που οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού θα είναι καθαροί και η πολιτική θα ασκείται πάνω από το τραπέζι χωρίς βαρύγδουπα λόγια που θα ανακαλούνται την επομένη

 

Είμαστε πολύ μακριά από πολιτικούς που θα εννοούν αυτό που θα λένε και θα το λένε και αύριο και μεθαύριο

 

Το θέμα δεν είναι αν κάποιος  συμφωνεί ή διαφωνεί

 

Αυτό είναι συστατικό της δημοκρατίας

 

Το θέμα ήταν είναι και θα είναι ότι δεν προλαβαίνεις να διαφωνήσεις ή να συμφωνήσεις με μια θέση και την επομένη αυτή ενδέχεται να αλλάξει επειδή τάχα άλλαξαν οι συνθήκες  

 

Για να ξέρουμε τι λέμε

 

Είναι τρελό να λέμε ότι αν γίνει η δομή αυτή στο παλιό Νοσοκομείο αυτό θα καθαριστεί και δεν θα είναι σε αυτήν την άθλια κατάσταση που είναι τώρα  

 

Δηλαδή για να καταλάβουμε αν αύριο η Κυβέρνηση αποφασίσει αυτήν την δομή να την κάνει στην άνω Τζουτζουλίτσα τον παλιό Νοσοκομείο θα μείνει ως έχει και θα βγουν οι αρουραίοι να κάνουν βόλτα σε όλον το Πύργο???

 

Από την άλλη η διαφορετική μεταχείριση των μονογονεικων οικογενειών σε σχέση με τις κανονικές οικογένειες δεν είναι ένα είδος ενός «άλλου» ρατσισμού???

 

Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη μην τα βάζουμε πρώτα και μάλιστα με κύριο την μείωση της ανεργίας όταν μιλάμε για το πολύ 25 προσλήψεις….

 

Είναι ένα επιχείρημα και θα το βρουν μπροστά τους όσοι το λένε και το ξαναλένε με μεγάλη ευκολία δεδομένου ότι υπάρχουν δομές που οι εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής» είναι εξ Αθηνών ορμώμενοι.

 

Από την άλλη δεν είναι και ότι καλύτερο να εντάσσουμε αυτές τις δομές είτε ανοικτές είτε κλειστές και γενικότερα το προσφυγικό στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

 

Είναι τραγική ένδεια του πολιτικού μας συστήματος, σε μια περιοχή που έχει το δεύτερο σε έκταση κάμπο της χώρας και την Ολυμπία «σήμα κατατεθέν» να καταφεύγουμε στο προσφυγικό σαν «σανίδα σωτηρίας».

 

Πολύ περισσότερο που αυτοί που μας έφτασαν να ψάχνουμε την «σανίδα σωτηρίας» είναι ακόμη στα πράγματα και δεν ξέρουν τίποτα για τον φόνο ….

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου