Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη: Τηλεδιάσκεψη για την προώθηση της ισότητας των φύλων

Β. Γιαννόπουλος: Αυτοψία στο έργο συντήρησης Ε.Ο Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας, στη Λιναριά

Αντωνακόπουλος: Η αλήθεια για το 1ο Λύκειο Πύργου και οι απαραίτητες διευκρινίσεις

Φαρμάκης: « Αλλάζουν «πρόσωπο» οι είσοδοι των πόλεων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου»

Δήμος Πηνειού: Λειτουργεί το Ιατρείο Προληπτικής Συμβουλευτικής Ογκολογίας

Banner 728x90px

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Εγκαίνια με… μεζούρα και τετραγωνικά μέτρα σε 14 οργανωμένες παραλίες του Δήμου Πύργου

Για το θέμα του διαγωνισμού των καντινών στις παραλίες του δήμου Πύργου μίλησε  ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών  στο olympianews, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, θέλοντας έτσι να ενημερωθεί ο κόσμος για το ζήτημα που απασχολεί επαγγελματίες και λουόμενους, όσο βλέπουμε τον υδράργυρο να ανεβαίνει κατακόρυφα και άλλη λύση δεν υπάρχει από αυτή που οδηγεί στις παραλίες.

«Πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο προ δύο  ημερών και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και  η λήψη απόφασης αποδοχής παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας χωρικής αρμοδιότητας Δήμου Πύργου σύμφωνα με την ΚΥΑ  υπουργού ν οικονομικών και  περιβάλλοντος , ενέργειας και  εσωτερικών, με το σχετικό ΦΕΚ 1864 που δημοσιεύθηκε στις 15/5/2020 τεύχος β’ , αλλά και τον καθορισμό των θέσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας είναι δημοπρασία σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος και την τοποθέτηση τροχήλατων καντινών αυτοκινούμενων ή μη καθώς και για τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους.

Αυτό που αποφασίστηκε, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση  είναι πως ο αριθμός των θέσεων θα είναι ίδιος (14 καντίνες), ενώ θα πραγματοποιηθούν δύο δημοπρασίες για την ενοικίαση των χώρων αιγιαλού και παραλίας όπου θα τοποθετηθούν (1) οι καντίνες κα (2)  οι ξαπλώστρες.

 Όσον αφορά τη διαδικασία, πρέπει μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί, ώστε να ξεκινήσουν, αφού εγκριθούν πρώτα όπως ορίζεται  από την κτηματική υπηρεσία, που αυτή εγκρίνει τις θέσεις τους.

 Όσο για τα μισθώματα, ο διαγωνισμός θα είναι για ένα και μόνο χρόνο και όχι για τρία, που συνηθιζόταν, αφού δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα ισχύσει του χρόνου λόγω του κορονοϊού», είπε μεταξύ άλλων.

Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε «Αναγνωρίζοντας την οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί στην αγορά και την αβεβαιότητα, αλλά και όλες τις δυσκολίες λόγω του νέου ιού, σαν δημοτική αρχή προτιθέμεθα να βοηθήσουμε  μειώνοντας κατά 40% το αντίτιμο της κάθε καντίνας σε σχέση με πέρυσι, έτσι ώστε και αυτοί οι άνθρωποι που θα τις μισθώσουν να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά».

 Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πώς πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα υγείας τα οποία επιδίδονται από το υπουργείο υγείας. Αναλυτικότερα:

  • Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Τα προϊόντα τους θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Απαγορεύεται επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.
  • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος  πρόσθεσε «Σαν Δήμος είμαστε πρόθυμοι να τρέξουμε τη διαδικασία μέχρι την 15η Ιουλίου, ώστε να λειτουργήσουν το συντομότερο οι καντίνες , θέλουμε το καλύτερο τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους λουόμενους».