Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη: Τηλεδιάσκεψη για την προώθηση της ισότητας των φύλων

Β. Γιαννόπουλος: Αυτοψία στο έργο συντήρησης Ε.Ο Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας, στη Λιναριά

Αντωνακόπουλος: Η αλήθεια για το 1ο Λύκειο Πύργου και οι απαραίτητες διευκρινίσεις

Φαρμάκης: « Αλλάζουν «πρόσωπο» οι είσοδοι των πόλεων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου»

Δήμος Πηνειού: Λειτουργεί το Ιατρείο Προληπτικής Συμβουλευτικής Ογκολογίας

Banner 728x90px

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν και οι αγρότες της Ζαχάρως για τις ζημιές που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή λόγω του καυσωνα και του εμπαιγμού για το οτι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ζημιά.

Στην ανακοινωσή του ο Σύλλογος υπογραμμίζει:

«Μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τη μικρομεσαία αγροτιά. Παρά το ότι κινούμαστε, σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας, με πολλά προϊόντα να βρίσκονται σε τιμές κάτω από το κόστος παράγωγης (γάλα, κρέας, πατάτα κ.α.), η κυβέρνηση μας αφήνει προκλητικά αβοήθητους.

Τι μία ο δάκος, την άλλη οι τιμές, φέτος ο καύσωνας, οι ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουμε να μείνουμε για τρίτη χρονιά χωρίς εισόδημα. Ήδη η καταστροφή στην καρπόδεση μετά τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μάη 2020 είναι μεγάλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις - περιοχές είναι καθολική.

Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός - οι αγρότες καταστρεφόμαστε. Καμία ανοχή, καμιά πίστωση χρόνου, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας συντονιζόμαστε με τους άλλους συναδελφους μας μέσα από την Ομοσπονδία μας και Απαιτούμε για την ελαιοπαραγωγή........

- Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με 

εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το κεφάλαιο. Η δικαιολογία ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την καταστροφή είναι γελοία. Εδώ και τώρα να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση. Όπως με πολύ μεγάλη ευκολία χάρισε δεκάδες δισ. στους ξενοδόχους, να βρει τον τρόπο να αποζημιώσει τους αγρότες. Έχουμε πληρώσει χιλιάδες ευρώ τόσα χρόνια.

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση  και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Παραγωγικές μονάδες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, οι οποίες αξιοποίησαν πόρους ΕΣΠΑ για να αναπτυχθούν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Π.Ε. Ηλείας και της Π.Ε Αχαΐας, επισκέφθηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.


Ο κ. Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ, Σταύρο Βέρρα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιχειρηματίες και εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες, ιδιαίτερα για τις δυσκολίες και το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν.
«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το μεγάλο και ισχυρό θεμέλιο της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας και γι’ αυτό, έναν τομέα που θέλουμε να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί με μεγάλα και τολμηρά βήματα. Από τα χωράφια των παραγωγών μας μέχρι τις μονάδες τυποποίησης αλλά και τις δράσεις εξωστρέφειας και ενίσχυσης των εξαγωγών, η Περιφέρεια είναι διαρκώς παρούσα και θα συμβάλει με κάθε δυνατότητα που έχει, ώστε ο
αγροτοδιατροφικός κλάδος να μετατραπεί σε πραγματική ατμομηχανή του τόπου μας» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, στα πλαίσια του σχεδιασμού του νέου Προγράμματος; «Δυτική Ελλάδα: Η επόμενη μέρα της πανδημίας», για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο αγροτικός τομέας κατέχει εξέχουσα θέση. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Περιφέρειας για εκσυγχρονισμό των αρδευτικών και καλλιεργητικών μεθόδων, ενώ μέσα από δράσεις που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα, ενθαρρύνεται η δημιουργία αγροτοδιατροφικών συνεργειών, καθώς και η ουσιαστική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας μπορούν να κυριαρχήσουν. Αλλά και ότι διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για ένα ποιοτικό άλμα. Με τη συνεργασία όλων των φορέων και κυρίως των ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα το… χρυσάφι της γης μας, θα πετύχουμε το άλμα που έχουμε ανάγκη και αξίζουμε» κατέληξε.

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος   σχετικά με την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου  λόγω των επιπτώσεων του καύσωνα  στην ελαιοκαλλιέργεια.

Ειδικότερα από το γραφείο του Υπουργού υπήρξε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πύργου στην οποία έγινε γνωστό στον Δήμαρχο ότι θα πρέπει άμεσα η αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας  να συντάξει σχετικό φάκελο με την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών καθώς και των δελτίων υψηλών θερμοκρασιών, από την Ε.Μ.Υ.  (ακόμα και πάνω από 40 βαθμούς) που επικράτησαν στις περιοχές για το χρονικό διάστημα  16 έως18 Μαΐου 2020.

 Αφού σχηματισθεί ο σχετικός φάκελος τότε η αποζημίωση  μπορεί να γίνει μόνο μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) .Να σημειωθεί ότι όμοροι Νομοί έχουν ήδη προχωρήσει στην σχετική διαδικασία.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και τόνισε  ότι η κυβέρνηση  πρέπει να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία  ώστε να  αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί το γρηγορότερο δυνατόν. 

Οι εκτεταμένες ζημιές από την παρατεταμένη περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες στα μέσα Μαϊου δεν αφορούν μόνο την ελαιοκαλλιέργεια. Όσο περνούν οι ημέρες και τα κλιμάκια των γεωπόνων του ΕΛΓΑ σαρώνουν αγροτικές περιοχές φαίνονται και πιο ξεκάθαρα τα «σημάδια» στον πρωτογενή τομέα. Τα μηνύματα και για τα εσπεριδοειδή είναι ανησυχητικά όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος « φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές σε περιβόλια με πορτοκάλια, λόγω του καύσωνα που χτύπησε και την περιοχή μας. Από την ενημέρωση που έχω από την διοίκηση του ΕΛΓΑ συνεχίζεται η καταγραφή ώστε να συνταχθεί σχετική έκθεση με τις ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες. Ελπίζουμε αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου για την υποβολή της στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης»

Την Δευτέρα στο υπουργείο
Συναντήσεις για τα αγροτικά ζητήματα θα έχει την προσεχή Δευτέρα ο κ Βασιλόπουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για προγράμματα νέων αγροτών . Εκείνο το οποίο επισημαίνει είναι ότι θα πρέπει θα αλλάξει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ : « Θα μεταφέρω την αγωνία των παραγωγών μας για τον τρόπο που συνεχίζει να λειτουργεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση κανονισμού προκειμένου να αποζημιώνονται μια σειρά από ζημιογόνα αίτια που σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Με τον υφιστάμενο κανονισμό υπάρχει δυστοκία αποζημίωσης και καταφεύγουμε κάθε φορά στα ΠΣΕΑ στα DeMinimis της Ευρωπαικής Επιτροπής προκειμένου οι αγρότες μας να στηριχτούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους . Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί…»

Να δοθεί άμεσα γενναία ενίσχυση των κτηνοτρόφων και να στηριχθεί η παραγωγή γάλακτος και κρέατος ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με αφορμή τη μείωση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης .σε πολλούς κτηνοτρόφους.

Σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Μόνο αγανακτισμένοι μπορούμε να αισθανθούμε οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με την ειδική οικονομική ενίσχυση των ευρώ ανά κεφάλι για τα θηλυκά αιγοπρόβατα που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και παίρνουν συνδεδεμένη ενίσχυσηΗ κατάσταση είναι χειρότερη από πέρσι που επιδοτηθήκαμε με ευρώ για όσους είχαν πουλήσει κρέας και γάλααλλά είχαν μείνει και τότε πολλοί εκτός ενίσχυσηςΦέτος είναι ακόμα χειρότερα αφού θα επιδοτηθούμε μόνο για τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα από τα οποία έχει πουληθεί γάλα και όχι για τα υπόλοιπα.

Στην κατάσταση που είμαστε με απούλητα το κρέας και απούλητο το γάλααλλά και σε εξευτελιστικές τιμές για αυτά που πουλήθηκαναντί να μας στηρίξουν έρχονται να δώσουν σε ένα πολύ μικρό αριθμό τα ψίχουλα των ευρώ με την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να μένουν εκτός ενίσχυσης.

Απαιτούμε:

- Να δοθεί άμεσα γενναία ενίσχυση για όλα ζώα των κτηνοτρόφων και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηριχθεί η παραγωγή και στο γάλα αλλά και στο κρέας.

- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.

- Ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις οποίες επιστρέφονται στη χώρα μας ενισχύσεις 466 εκατ. ευρώ για τους βοσκοτόπους, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, επισήμανε τα ακόλουθα :

        «Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούν κοινοτικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας λόγω μη επιλέξιμων προς ενίσχυση βοσκοτόπων την περίοδο 2008-2012, όπως ισχυριζόταν τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

        Οι διαδικασίες αναιρέσεων αυτών των αποφάσεων της Επιτροπής ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ και μάλιστα νομικός σύμβουλος της τότε κυβέρνησης ήταν ο κ. Γιάννης Χαλκιάς, σήμερα πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος χειρίστηκε την όλη υπόθεση με επιτυχία.

        Παράλληλα, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρήσαμε στην αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων,  τον Δεκέμβριο του 2014, με την ψήφιση στην ελληνική Βουλή του νόμου 4315 για την εφαρμογή του νέου ορισμού των βοσκοτόπων, προσθέτοντας τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις επιλέξιμες προς κοινοτική ενίσχυση εκτάσεις με βοσκότοπους. Επιπλέον ο νόμος προέβλεψε τα αναγκαία διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα μεν προσωρινά σχέδια θα εκδίδονταν στο τέλος Ιουνίου 2015, τα δε οριστικά ένα εξάμηνο μετά, στο τέλος του 2015.

        Με άλλα λόγια, έγινε ένα τεράστιο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, ώστε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να μην έχουν απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων από τον περιοριστικό ορισμό και την έννοια του βοσκότοπου, όπως αυτός είχε οριστεί με την προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μετέπειτα, με τον κοινοτικό κανονισμό Omnibus δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις επ΄ αυτού του ορισμού, που καθιερώσαμε τότε.    

        Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μας διαδέχθηκε επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έπραξε τίποτα ! Και εμφανίζεται σήμερα – δύο φορές δυστυχώς αυτή τη φορά – από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητά να εφαρμοστεί ο νέος ορισμός του βοσκοτόπου, για τον οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα όσο ήταν κυβέρνηση για να αυξηθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και να δοθούν τα 466 εκατ. που επιστρέφονται στη χώρα μας,  για τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού . 

        Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι, για την περίοδο 2008-2012 οι γεωργοκτηνοτρόφοι εισέπραξαν ατόφιες τις άμεσες ενισχύσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις.

        Αυτό άλλωστε επισήμανα και στην επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, την προηγουμένη της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25.3.2020), προτείνοντάς του στο σχέδιο για την αναπλήρωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών από τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού να συμπεριλάβει τα χρήματα που επιστρέφονται στη χώρα μας στη στήριξη των κτηνοτρόφων υπό τη μορφή της πρόσθετης εξισωτικής αποζημίωσης.

        Και τούτο με το σκεπτικό ότι την περίοδο 2013-2014 με το σχέδιο δράσης (action plan) που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της τεχνικής λύσης που εφαρμόσαμε με τους βοσκοτόπους, μερίδα κτηνοτρόφων είχε απώλεια εισοδήματος την περίοδο εκείνη, χωρίς αυτή να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια.

        Ταυτόχρονα, εισηγήθηκα να διεκδικηθεί, μαζί με άλλα κράτη μέλη, η ύπαρξη ευελιξίας στην εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια κονδύλια από μέτρα του Προγράμματος που δεν θα απορροφηθούν, να μεταφερθούν για τη τόνωση της αγροτικής παραγωγής σε καλλιέργειες που υφίστανται επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις επιπτώσεις λόγω κορωνοϊου, με στοχευμένες πάντα αποζημιώσεις.

        Μετά από όλα αυτά, η προσπάθεια μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθούν τις ευνοϊκές για τη χώρα μας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα 466 εκατ. ευρώ και για το που πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά, πέφτουν για άλλη μια φορά στο κενό. Το καλύτερο για εκείνους που ολιγώρησαν και δεν έπραξαν τίποτα στη διάρκεια της διακυβέρνησής τους είναι η σιωπή και ο αναστοχασμός σε ποια λάθη υπέπεσαν».

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αποφάσεις του δικαίωσε τη χώρα μας για τις ενισχύσεις των ετών 2009-2012, για το ζήτημα που αφορούσε τους βοσκοτόπους. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η επιστροφή περίπου 466 εκατ. ευρώ, από τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της μη ορθής χορήγησης των ενισχύσεων για τα έτη 2009-2012 και πιο συγκεκριμένα για τη μη σωστή εφαρμογή του όρου «βοσκότοπου». Επιστρέφονται, λοιπόν, 280 εκ. ευρώ για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και 166 εκ. ευρώ για αυτές του έτους 2012. Η επιτυχία αυτή ήλθε ως συνέχεια συστηματικών ενεργειών, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση αιτημάτων αναιρέσεων για τους καταλογισμούς που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας. Το 2017 είχε επιτευχθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η διεύρυνση του ορισμού των βοσκοτόπων.  

Είναι κατανοητό ότι η επιστροφή των χρημάτων αυτών θα πρέπει να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στους παραγωγούς μας. Μετά τη δικαστική δικαίωση μπορούν να αποδοθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις για τα έτη 2013-2014, οι οποίες είτε αποδόθηκαν σε μικρότερο ποσό, είτε δεν αποδόθηκαν καθόλου. Σε μια περίοδο, που οι παραγωγικοί κλάδοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, και ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, η κυβέρνηση οφείλει να τους αποδώσει τα πρόστιμα που επιστράφηκαν.

Σχετικά με το θέμα αυτό, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία τον ρωτάμε αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια τέτοια απαραίτητη κίνηση. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι υπάρχει διετής παράταση της τρέχουσας ΚΑΠ και επομένως, η απόδοση των χρημάτων στους παραγωγούς μας μπορεί να γίνει κανονικά.

Δυστυχώς, οι κτηνοτρόφοι μας, όπως και οι αγρότες μας, εξαιρέθηκαν ολοσχερώς από τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους και παλεύουν μόνοι να επιβιώσουν. Εξαιρέθηκαν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και δε μπορούν να ενταχτούν στα μέτρα  αναστολής πληρωμών των φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών τους υποχρεώσεων. Επίσης, η περίοδος των εορτών του Πάσχα συνοδεύτηκε από τη κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών αμνοεριφίων, ενώ και η εσωτερική κατανάλωση είχε προβλήματα, καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν είτε να διαθέσουν σε χαμηλές τιμές, παρά το αυξημένο κόστος εκτροφής, είτε να κρατήσουν τα ζώα στο στάβλο και να επωμιστούν επιπλέον κόστος. 

Επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε αδράνεια λήψης επαρκών μέτρων στήριξης προς τους παραγωγικούς κλάδους, ενδεχόμενα μπορεί να επιφέρει τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ενταχθούν άμεσα οι κλάδοι στους πληττόμενους ΚΑΔ και να ενεργοποιηθεί ο κοινοτικός κανονισμός de minimis, παράλληλα με άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι πληττόμενοι παραγωγοί  μας. Θα βοηθούσε πολύ η διάθεση από το κράτος ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων σε νοσοκομεία, σχολεία και ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να προωθηθεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η αναστολή καταβολής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει, επιτέλους, για τον πρωτογενή τομέα και να τον στηρίξει έμπρακτα, αποδίδοντας του αυτό που δικαιούται. Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφανεί κάτι τέτοιο. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι παραγωγικοί κλάδοι. Η απόδοση της επιστροφής των προστίμων για τους βοσκοτόπους στους παραγωγούς μας, θα ήταν μια σημαντική ανάσα.»

Δ. Καλαματιανός        

 

Ο Κατρίνης ρώτησε, ο Βορίδης δεσμεύτηκε, οι αγρότες περιμένουν.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα των παραγωγών της Ηλείας έφερε στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει ως έκτακτη ενίσχυση ή για αποκατάσταση απολεσθέντος εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους στον Νομό Ηλείας κι αν θα ενισχύσει το μέτρο 4.1.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εντάξει επιπλέον σχέδια βελτίωσης και αν με ανάλογο τρόπο θα εντάξει και περισσότερες επενδυτικές προτάσεις από το πρόγραμμα LEADER.

Σχετικά με την κτηνοτροφία αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα, στη μείωση των εξαγωγών, στα χιλιάδες απούλητα αμνοερίφια, στην αδικαιολόγητη πτώση της τιμής του γάλακτος, καθώς και σε παρεμφερή προβλήματα της χοιροτροφίας. Σε σχέση με τα κηπευτικά τόνισε τη διαταραχή στην αγορά, λόγω των λαϊκών αγορών, την αδυναμία των παραγωγών να προωθήσουν τα προϊόντα τους και τη μικρή τους διαπραγματευτική δυνατότητα να πουλήσουν στα σούπερ μάρκετ. Για το θέμα της πατάτας ανέφερε πως αυτήν τη στιγμή πωλείται από το χωράφι 0,13 με 0,18 λεπτά του ευρώ και φτάνει να πωλείται στα καταστήματα 1 ευρώ, την ίδια στιγμή που μόνο το 15% της πατάτας που κινείται στην αγορά είναι ελληνική. Όσον αφορά τη φράουλα σημείωσε ότι πρόκειται για προϊόν με 94% εξαγωγικό προσανατολισμό, που πουλήθηκε στο 1/3 της τιμής την περίοδο της κρίσης σε μεγάλες ποσότητες, ενώ 10% πήγε για μαρμελάδα και 10% πετάχτηκε, γιατί απογοητεύτηκαν οι παραγωγοί. Σχετικά με το καρπούζι παρατήρησε ότι είναι ένα προϊόν που ξεκινάει πολύ καλά, αλλά χρειάζεται και ενίσχυση και προβολή για να πάει ακόμα καλύτερα στο εξωτερικό, με διευκόλυνση της μεταφορικής αλυσίδας για να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Ο βουλευτής αφού ανέφερε τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, εξήγησε ότι η ερώτησή του ήταν στοχευμένη για την Ηλεία γιατί ενώ είναι, με βάση τη Eurostat, η πρώτη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση, είναι μια περιοχή που έχει υποστεί ζημία πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία διετία λόγω χαμηλής τιμής του ελαιολάδου. Επιπλέον, η Ηλεία είναι μια περιοχή που πρωτοπορεί στα σχέδια βελτίωσης, γι αυτό αξίζει να εγκριθούν περισσότερα, αλλά και να εξασφαλισθούν περισσότερες επενδύσεις μέσω προγραμμάτων LEADER.

Απαντώντας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις. Δήλωσε, επίσης, ότι θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθούν τα επενδυτικά προγράμματα του LEADER, αλλά δεν άφησε κάποιο περιθώριο για τα επενδυτικά σχέδια.

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσθετη χρηματοδότηση για την ένταξη όλων των παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας στα Σχέδια Βελτίωσης ζητάει ο Νεκτάριος Φαρμάκης

«Είναι ανάγκη η Ελλάδα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που συμμετέχουν στην πρόσκληση του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2014-2020 και που διαθέτουν τις προϋποθέσεις,  να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους, να εφαρμόσουν καινοτόμες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, να χρησιμοποιήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), να οργανώσουν και να καθετοποιήσουν τις εργασίες τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα και να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα το έδαφος και το περιβάλλον».

Αυτά μεταξύ άλλων σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ζητώντας αύξηση χρηματοδότησης, προκειμένου να μην μείνει εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης κανένας παραγωγός που πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο υπομέτρο 4.1 εντάχθηκαν σε πρώτη φάση 768 Σχέδια Βελτίωσης συνολικού ύψους Δημόσιας Δαπάνης 43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ενταχθούν επιπλέον Σχέδια Βελτίωσης Δημόσιας Δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο της χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 48 εκ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, το ύψος της Δημόσιας Δαπάνης για τους επιλαχόντες, που δεν μπορούν να ενταχθούν ανέρχεται περίπου σε 13 εκ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζει στην επιστολή του: «Μετά την πρόσφατη συνάντησή σας κε Υπουργέ με τους ομολόγους σας των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στην κοινή σας δήλωση, φαίνεται η πρόθεση για στοχευμένα μέτρα πρόσθετης έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Πιστεύουμε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 13 εκ. ευρώ για την ένταξη όλων των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης στο υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν αποτελεί απλώς ενίσχυση των αγροτών μας, αλλά μια σοβαρή επένδυση που θα αποδώσει όχι μόνο στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά κυρίως στη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας».

Πληττόμενοι αγρότες, όπως πατατοπαραγωγοί

Φέτος δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα διάθεσης και ως εκ τούτου εισοδήματος κτηνοτρόφων και παραγωγών φράουλας, πατάτας και ενδεχομένως για το καρπούζι..
Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε τεράστια προβλήματα και για πατάτα.

Μοναδικά σημεία πώλησης ήταν μόνο Σούπερ Μάρκετ και μανάβικα, και αυτά μειωμένων πωλήσεων, λόγω του περιορισμού μετακίνησης των καταναλωτών. Τα υπόλοιπα σημεία πώλησης, που απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες πατάτας, όπως των χώρων εστίασης και ξενοδοχείων, δεν υπήρχαν εξαιτίας απαγόρευσης λειτουργίας τους είτε υπολειτουργίας τους όπως λαχαναγορών, λαϊκών αγορών, εργοστασίων προτηγανισμένης πατάτας.

Η ελληνοποίηση αιγυπτιακής πατάτας

Με επίσημα στοιχεία φέτος (1.1.20-26.4.20) η εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας έφτασε τους 100.000 τόνους, ενώ έφυγαν προς εξαγωγή μόνο 3.000 τόνοι (3%), δηλαδή στην ελληνική αγορά διατέθηκαν 97.000 τόνοι, που πρέπει να ελεγχθούν που πήγαν και αν πουλήθηκαν ως αιγυπτιακές ή ελληνικές... Σημειώνω, ότι από τους 60.000 τόνους, τατελευταία 3 χρόνια, ξεπέρασαν τους 110.000 τόνους. Και αυτές οι εισαγωγές είναι οι επίσημες. Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις και καταγγελίες ότι γίνεται εκτεταμένο λαθρεμπόριο αιγυπτιακής πατάτας, από τα λιμάνια της χώρας, κυρίως από Κιάτο, συγκεντρώνονται σε αποθήκες βαπτιζόμενες ελληνικές! Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων από το κράτος, κυρίως είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών, γιατί δε γίνεται υγειονομικός έλεγχος για προϊόντα που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκτός προδιαγραφών της ΕΕ. Ακόμα και στις επίσημες εισαγωγές, καταγγέλλεται από παραγωγούς και ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων, ότι ο έλεγχος είναι εξαιρετικά πλημμελής, κυρίως λόγω του μη αδέκαστου κρατικού μηχανισμού που στήθηκε επί δεκαετίες… Επιπλέον, η είσοδός μας τον Μάρτιο στην πανδημία, συνέπεσε με την εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας, εποχή που δεν είχε αρχίσει ακόμα η παραγωγή της ελληνικής. Αυτό οδήγησε τους καταναλωτές σε μεγάλες προμήθειες αιγυπτιακής, με συνέπεια αργότερα, όταν είχαμε ελληνικές ικανές ποσότητες, να μην υπάρχει ζήτηση. Έτσι, οι Νομοί Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας που παράγουν την εαρινή περίοδο 75.000 τόνους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση και τιμή της πατάτας. Σήμερα η τιμή της στο παραγωγό είναι 0,12 ευρώ, κατά 40% κάτω του κόστους παραγωγής ή σαπίζει στα χωράφια, φτάνοντας στον καταναλωτή 7-9 φορές υψηλότερη!! Η ζημία αυτή οδηγεί σε απόγνωση όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και επαγγελματίες γεωπονικών καταστημάτων και συσκευαστηρίων τα οποία πιστώνουν τους παραγωγούς κατά 80-90% του κόστους καλλιέργειας.

Λεφτά υπάρχουν για στήριξη των αγροτών

Όπως και στη περίοδο της κρίσης ο πρωτογενής τομέας άντεξε και μάλιστα άνοιξε τα φτερά του στις εξαγωγές. Για να μη καταρρεύσει ή να επανέλθουν οι ερημώσεις και φυγή των νέων, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε στρεμματική ενίσχυση. Πολύ περισσότερο που ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αμβλύνει το μέγεθος της επερχόμενης ύφεσης, όταν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι, όπως μικρομεσαίοι επαγγελματίες ή ο τουρισμός έχουν καταρρεύσει. Είναι γνωστό ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, (όπως έκανε η ΝΔ και στους επαγγελματίες) περιορίστηκε σε 150 εκατ. για τη στήριξη των αγροτών, χωρίς σχέδιο και με το σταγονόμετρο. Όμως με πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από προσφυγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με Ισπανία-Ιταλία, δικαιώθηκε τελεσίδικα η χώρα μας για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια της περιόδου 2009-2013, επιστρέφοντας στα κρατικά ταμεία 446 εκατ.€. Τα ανέλπιστα αυτά χρήματα και, αν χρειαστεί και από το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να τα κατευθύνει για στήριξη της αγροτικής-κτηνοτροφικής οικονομίας και του αγροτικού μας πληθυσμού.. Σε κάθε περίπτωση όμως η λύση πρέπει να είναι δομική. Όλοι οι αγρότες πρέπει, επιτέλους να συγκροτήσουν μορφές συνεργατικότητας, έστω επαγγελματική ή διεπαγγελματική οργάνωση, προκειμένου να δυναμώσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, καθώς και για συμμετοχή τους σε προγράμματα…

Μάκης Μπαλαούρας

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βρίσκεται διαρκώς σε συστηματική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, αλλά και στελέχη του Υπουργείου αυτού, καθώς τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών εντάθηκαν περαιτέρω, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του COVID-19.

Στη Βουλή η αναμπέλωση της σταφίδας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής Ηλείας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάγκη αναμπέλωσης των καλλιεργειών της σταφίδας, μιας σημαντικής αγροτικής καλλιέργειας για τον Νομό που συμβάλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία και η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η αναμπέλωση συνιστά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να αυξηθεί η συνολική παραγωγή του προϊόντος, όπως σημειώνει η Δρ. Αυγερινοπούλου, και αιτείται ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την αναμπέλωση των καλλιεργειών και την στήριξη των καλλιεργητών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020.

Αναφορά στη Βουλή για την λήψη μέτρων για τις εξαγωγές καρπουζιού

Η κα Βουλευτής κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Ανάπτυξης την επιστολή της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για τις εξαγωγές καρπουζιού, κρίνοντας αναγκαία την στήριξη του προϊόντος και την διασφάλιση της προώθησής του τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή του καρπουζιού. Στην επιστολή αποδίδεται, δε, ιδιαίτερη σημασία στην ορθή ενημέρωση των καταναλωτών και όσων εμπορεύονται το προϊόν για την ασφάλεια κατανάλωσης του καρπουζιού και στην εξασφάλιση της επάρκειας των μεταφορικών μέσων. 

Στο πλαίσιο του συνεχούς ενδιαφέροντός του για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, ο Μιχάλης Κατρίνης βρέθηκε κοντά σε καρπουζοπαραγωγούς του νομού, όπου διαπίστωσε τις πολύ καλές προοπτικές για το καρπούζι τη φετινή χρονιά, όπως φαίνεται από την πρώιμη συγκομιδή.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι «αξίζουν να στηριχθούν οι παραγωγοί με κάθε τρόπο και με διευκόλυνση στις μεταφορές, ώστε να κερδίσουν έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η αισιοδοξία για το καρπούζι δεν ισχύει στην περίπτωση άλλων προϊόντων της περιοχής (πχ πατάτα). Οι παραγωγοί φράουλας πήραν αόριστες υποσχέσεις, για τα κηπευτικά ούτε κουβέντα από το υπουργείο, ενώ οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας αντιμετωπίζουν σοβαρό  πρόβλημα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών πώλησης του κρέατος την κρίσιμη περίοδο των εορτών του Πάσχα».

Η προβληματική αυτή κατάσταση δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση, ώστε να δώσει συγκεκριμένες λύσεις, αφού από τα 150 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 30 Μαρτίου δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ!

Αυτό, μάλιστα, γίνεται αντιληπτό και από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού σε ερώτηση από τις 21 Μαρτίου, σχετικά με τα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα όσα περιλαμβάνονται στην απάντηση δεν αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων και των παραγωγών της Ηλείας. Από τον υπουργό γίνεται αναφορά στα όσα έχει προτείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι και στο αποτέλεσμα που είχαν αυτές οι προτάσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του αφιερώνεται στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ οι αναφορές του στη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι περιορισμένες και αόριστες. Αντί να γίνονται σαφή τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσα στην κρίση, αναλύεται γενικόλογα η πολιτική του υπουργείου και παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το λόγο αυτό ο Μιχάλης Κατρίνης επανέρχεται και με επίκαιρη ερώτησή του ζητά από τον υπουργό να απαντήσει με ποιον ακριβώς τρόπο, σε ποια έκταση και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας και εάν προτίθεται να ανακατανείμει τους διαθέσιμους ή να διεκδικήσει επιπλέον κοινοτικούς πόρους, ώστε να χρηματοδοτήσει περισσότερα σχέδια βελτίωσης και επενδυτικά σχέδια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Η ερώτηση θα συζητηθεί την Τετάρτη 13 Μαϊου στις 9 πμ και θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της Βουλής

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023 και έπειτα καθώς επίσης τα συσσωρευμένα αγροτικά  ζητήματα που απασχολούν συνολικά τις Περιφέρειες της χώρας απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Στην τηλεδιάσκεψη ανταποκρίθηκε το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης γνώστης των αγροτικών ζητημάτων.

Συμφωνήθηκε οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη - η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη Τρίτη 19 Μαΐου 2020 - να κωδικοποιηθούν ώστε να τεθούν σε γνώση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για να υπάρξει κοινή διεκδίκηση στα αιτήματα που θα τεθούν: «Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί , με τις προτάσεις που καταθέτουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην διεκδίκηση για το νέο αγροτικό περιβάλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Μια σειρά από ζητήματα καλούμαστε να τα ιεραρχήσουμε και να ζητήσουμε λύσεις από τα συναρμόδια υπουργεία» τόνισε.

ΤΑ ΖΗΤΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες τοποθετήθηκαν Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε ένα πρώτο πλάνο προτάσεων-διεκδικήσεων που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για τα παρακάτω ζητήματα:

*Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- προγραμμάτων ανάπτυξης αγροτικού χώρου

*Να ενταχθούν όλα τα Σχέδια Βελτίωσης χωρίς αποκλεισμούς – Δημιουργία επαγγελματιών αγροτών

*Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων με παράλληλη προβολή σε δυναμικές αγορές για εξαγωγές 

*Άμεσα να δοθούν σε όλους τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς λόγω της πανδημίας οι ειδικές ενισχύσεις. Τονίστηκε  ότι δεν επαρκούν τα 150 εκατ. ευρώ

* Ένταξη στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων του συνόλου του αγροτικού- παραγωγικού ιστού της χώρας 

*Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ασφαλιστικού του πλαισίου, λαμβάνοντος υπόψη και  την κλιματική αλλαγή 

*Οριστικό πλάνο φόρμουλα- συνεργασίας με ΔΕΗ για οφειλές ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ. Επιμονή για δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών με εγγύηση Περιφερειών 

*Στελέχωση των ΔΑΟΚ με επιστημονικό προσωπικό γεωπόνους-κτηνιάτρους-τοπογράφους

 Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ζιμπίδης, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, Ιονίων Νήσων Σωτήριος Κουρής, Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κούφελος, Κρήτης Εμμανουήλ Χνάρης και  Στερεάς Ελλάδος Δημήτριος Βουρδάνος.

Για τα προβλήματα που απασχολούν τον Δασικό Τομέα μίλησε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας Πάνος Κορισιάνος και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις εξαγορές εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων και την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, που αυτή τη στιγμή είναι στο αέρα.

«Λυπάμαι που λόγω της προσφυγής του κλαδικου συνδικαλιστικού μας οργάνου ΠΕΔΔΥ έγινε αιτία να πάρει απόφαση το ΣτΕ ότι οι εξαγορές εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων είναι  αντισυνταγματικές, έτσι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι στο αέρα....

Ένα χρόνιο συνδικαλιστικό μας αίτημα που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο και δυναμικό εργαλείο χωροταξικής οργάνωσης της γης(πηγαίνει στις καλένδες) που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του Δασολογιου δηλαδή της ορθής διαχείρισης των δασών και των βοσκοτόπων ....να μπει επιτέλους τάξη στις χρήσεις γης με όφελος στη δασική και αγροτική οικονομία και όχι μόνο.
Ερωτώ τους καλούς συναδέλφους εάν μπορείτε να κηρυξετε αναδασωτεες εκτάσεις τους σημερινούς αμπελώνες και ελαιώνες και εφαρμόσετε έστω σε ένα από αυτά την δασική νομοθεσία, τότε θα σας ζητήσω δημόσια συγνώμη άλλως είστε εκτός πραγματικότητας .
Τέλος, λυπάμαι λόγω και του θεσμικού μου ρόλου να συμβάλλω στην αξική επίθεση εναντίον των αγροτών που θα δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα εκτός από το χάσιμο των επιδοτήσεων...
Είμαι σταθερά δίπλα στους αγρότες και σύμμαχος τους που σαν γεωτεχνικοί πρέπει και στο δια ταύτα να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σύμμαχοι τους».

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΕΒ

Την πρόταση που όπως τόνισε, «διασφαλίζει ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από τα χρέη του παρελθόντος για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τους παραγωγούς» παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαΐου 2020, και στην οποία συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Φαρμάκης, ως εισηγητής εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, παρουσίασε προς τα κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της ΔΕΗ την πρόταση για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, ώστε μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ), αφενός να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι ΤΟΕΒ ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Φαρμάκης, παρουσιάζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλήρως κοστολογημένη πρόταση που έχει διαμορφωθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί και μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι ΤΟΕΒ να μπορούν να προχωρήσουν σε έργα συντηρήσεων και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αλλά και οι Έλληνες αγρότες να εξοικονομούν χρήματα και τα ελληνικά προϊόντα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά.

«Οι διακόπτες πρέπει να σηκωθούν τώρα! Η ΔΕΗ, όπως αντιμετώπισε την περίπτωση των οφειλών των εταιρειών ύδρευσης κατανοώντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, έτσι πρέπει να αντιμετωπίσει και την περίπτωση των ΤΟΕΒ, καθώς και το αρδευτικό νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι αγρότες μας πρέπει να καλλιεργήσουν. Γιατί αν δεν καλλιεργήσουν θα αφανιστούν. Και μαζί τους θα αφανιστούμε όλοι καθώς στην χώρα δεν πρόκειται να υπάρχει ούτε η στοιχειώδης επάρκεια αγροτικών προϊόντων» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των Περιφερειαρχών ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των ΤΟΕΒ, όπως επίσης τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις Περιφέρειες να συνεργαστούν με τους Οργανισμούς για την υλοποίηση της καινοτόμας πρότασης που παρουσίασε.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Στάσσης αντιμετώπισαν με πολύ θετικό τρόπο την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι θα αναλάβει να εξετάσει και να διαμορφώσει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου η πρόταση του κ. Φαρμάκη να πάρει «σάρκα και οστά». Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και συνολικότερα για την εθνική οικονομία.

Δεν χάνουν το επίδομα οι άνεργοι που κάνουν μεροκάματα στα χωράφια

Μετά από ερώτημα που ετέθη στην Δρ. Αυγερινοπούλου από τους αγελαδοτρόφους του Ν. Ηλείας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, η κα Βουλευτής επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά, και ενημερώνει πως θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 13 και 14 Μαΐου, τα χρήματα από την ενίσχυση για τις γεννήσεις του 2019. Την επόμενη, δε, εβδομάδα θα γίνουν πληρωμές και σε άλλα μικρά ποσά που δεν είχαν καταβληθεί, ενώ μαζί προγραμματίζεται να πληρωθούν και τα ειδικά δικαιώματα βόειου και αγελαδινού κρέατος.

Επικοινωνία πραγματοποίησε, δε, η κα Βουλευτής με το Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, και ενημερώνει πως οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα συνεχίσουν να το δικαιούνται και στην περίπτωση που θελήσουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες, ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη όλων των καλλιεργητικών εργασιών που απαιτούνται την περίοδο αυτή από το απαραίτητο εργατικό δυναμικό.

 

Τις επαφές με τους παραγωγικούς φορείς και τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις στην Δυτική Ελλάδα συνεχίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, καθώς την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 επισκέφθηκε την επιχείρηση εμπορίας-επεξεργασίας και διάθεσης ελαιών καλαμών «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» που βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού.

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν η στήριξη και ισχυροποίηση του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Για την εξέλιξη της παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Κώστας Ζούκας.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την διεύθυνση και τους εργαζόμενους  μιας σημαντικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη Δυτική Ελλάδα. Ξεναγηθήκαμε στην γραμμή παραγωγής και για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων της παραγωγής για να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στις ελιές καλαμών και να ισχυροποιήσουμε την θέση τους στην αγορά» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλόπουλος.

Τον Αντιπεριφερειάρχη στην επίσκεψή του συνόδευαν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας και ο  Διευθυντής της  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας Στέφανος Νικολόπουλος.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας, στα πλαίσια παρακολούθησης της πληθυσμιακής εξέλιξης του διαλευρώδη και της αντιμετώπισής του, και μετά από επιτόπιους ελέγχους σε εσπεριδοειδώνες της Π.Ε. Ηλείας, ενημερώνει ότι:

α. οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας και βαίνουν ως προς την ολοκλήρωσή τους,

β. διαπιστώθηκε υψηλός πληθυσμός τέλειων εντόμων διαλευρώδη με έντονη προσβολή στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών,

γ. διαπιστώθηκε υψηλός πληθυσμός ζώντων αυγών του διαλευρώδη στα φύλλα της νέας βλάστησης. 

Με την ολοκλήρωση της άνθησης κρίνεται απαραίτητο, λόγω της έντασης και της δυναμικής της πληθυσμιακής εξέλιξης του εντόμου, οι εσπεριδοκαλλιεργητές όπως προβούν άμεσα σε ψεκασμούς για την αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό και με άλλους εντομολογικούς εχθρούς, για τον περιορισμό του πληθυσμού της επόμενης γενεάς και την αποφυγή δημιουργίας καπνιάς στα φύλλα και στους καρπούς.

Επισημαίνεται ότι το ευαίσθητο στάδιο του εντόμου για την καταπολέμησή του είναι όταν παρατηρείται το μέγιστο της εμφάνισης των νεαρών νυμφικών σταδίων.

Η άμεση ζημιά που προκαλεί ο διαλευρώδης είναι η απομύζηση χυμών και δευτερογενώς η ρύπανση των φύλλων και των καρπών με μελιτώδεις εκκρίσεις, με επακόλουθο την ανάπτυξη μυκήτων καπνιάς επάνω σε αυτές. Όταν αναπτύσσονται μεγάλοι πληθυσμοί εντόμου και έχουμε εκτεταμένη ανάπτυξη μυκήτων καπνιάς τότε η φωτοσυνθετική δυνατότητα του δέντρου περιορίζεται σημαντικά και υποβαθμίζεται η ποιότητα και εμπορική αξία των καρπών.

Εξάρσεις του πληθυσμού του διαλευρώδη παρατηρούνται σε δένδρα ακλάδευτα με πολύ πυκνή κόμη και ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Συστήνεται οι παράγωγοι να επιθεωρούν τις καλλιέργειές τους για τη διαπίστωση ή μη προσβολής, διότι τα όποια δειγματοληπτικά στοιχεία αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες και όχι το σύνολο των εσπεριδοκαλλιεργειών της Π.Ε. Ηλείας. 

Συστήνονται τα παρακάτω καλλιεργητικά και χημικά μέτρα:

 1. Καλλιεργητικά μέτρα:
 • Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και φωτισμός των δέντρων.
 • Περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις, για τον περιορισμό της ζωηρής βλάστησης των δέντρων και τη μείωση της υγρασίας.
 1. Χημική αντιμετώπιση:
 • Επειδή οι νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων να γίνεται καλή διαβροχή του φυλλώματος, σύμφωνα με τις συνιστώμενες δόσεις και τις οδηγίες του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος. Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες της ετικέτας για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

 

 Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας γίνεται γνωστό στους μελισσοκόμους, ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 138/102859/14-04-2020 (ΑΔΑ: 631Φ4653ΠΓ-Π3Σ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1622/Β/28-04-2020, προσδιορίστηκε το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2020-2022. 

Στο πλαίσιο εφαρμογής της δράσης, ισχύουν τα εξής: 

Σκοπός – περιγραφή της δράσης – περίοδος εφαρμογής

 1. Ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη μετακίνηση κυψελών από τον συνήθη μόνιμο τόπο εγκατάστασης – «έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα, καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων.
 2. Για τις ανάγκες εφαρμογής του τρέχοντος έτους ορίζεται Εαρινή – Θερινή περίοδος μετακινήσεων των κυψελών που αφορά μετακινήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από την 11η Φεβρουαρίου μέχρι και την 20η Ιουνίου 2020. 

Δικαιούχοι – κριτήρια επιλεξιμότητας

 1. Δικαιούχοι της δράσης είναι:

           α) φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι θεωρημένου και εν ισχύ μελισσοκομικού βιβλιαρίου, που διατηρούν μελισσοκομική εκμετάλλευση με τουλάχιστον 110 «κατεχόμενες κυψέλες» και  εντάσσονται σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

 • «επαγγελματίες αγρότες», οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 €,
 • «επαγγελματίες αγρότες», οι οποίοι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – Δήλωση ΟΣΔΕ ή/και εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών (αφορά τους μελισσοκόμους για τους οποίους, έχει παρέλθει η διετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής).
 • συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 €, 

          β) νομικά πρόσωπα, κάτοχοι θεωρημένου και εν ισχύ μελισσοκομικού βιβλιαρίου, που διατηρούν μελισσοκομική εκμετάλλευση με τουλάχιστον 110 «κατεχόμενες κυψέλες», τα οποία δηλώνουν τουλάχιστον ακαθάριστη αξία συνολικής ετήσιας γεωργικής παραγωγής 8.000 € και απαρτίζονται από επαγγελματίες αγρότες οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην δράση ως μεμονωμένοι μελισσοκόμοι. 

 1. Η ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη αποδεικνύεται, με την υποβολή εκ μέρους του δικαιούχου, βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ).
 2. Η υλοποίηση της δράσης εκ μέρους των δικαιούχων, προϋποθέτει ότι θα μετακινήσουν τουλάχιστον το 40% των κατεχομένων κυψελών που δηλώνουν, σε μία μετακίνηση ή περισσότερες, με τη χρήση:
 • ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτομελισσοκομικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή/και
 • φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), σε απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 50 χιλιομέτρων
 1. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση κατεχόμενων κυψελών ή να έχουν θεωρήσει το Μελισσοκομικό τους Βιβλιάριο στο διάστημα από 01/09/2019 έως 31/12/2019. Κατ’ εξαίρεση, για το μελισσοκομικό έτος 2020, η τυχόν εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης – δήλωσης κατεχομένων κυψελών δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από τη δράση.
 2. Μελισσοκόμοι οι οποίοι εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα τα προηγούμενα έτη και έχει παρέλθει η διετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών, απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται αντίγραφο της αίτησης εγγραφής στον ΟΓΑ και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 όπου αναφέρεται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει αίτηση εγγραφής, η ημερομηνία υποβολής της αίτησης και η μη ολοκλήρωση εγγραφής του στον ΟΓΑ.

 

Διαδικασία συμμετοχής

 1. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση εκφράζεται με την υποβολή σχετικής αίτησης – δήλωσης (Υπόδειγμα 2). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης – δήλωσης ορίζεται για μελισσοκομικό πρόγραμμα 2020 η 18η Μαΐου 2020.
 2. Στο έντυπο της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής δηλώνεται το πρόγραμμα μετακινήσεων των μελισσοσμηνών. Σε περίπτωση που τροποποιηθεί το πρόγραμμα μετακινήσεων, ο δικαιούχος έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το νέο τόπο και χρόνο μετακίνησης – εγκατάστασης, προκειμένου να είναι εφικτός ο επιτόπιος έλεγχος διαπίστωσης της πραγματοποίησης της μετακίνησης.
 3. Η αίτηση – δήλωση συμμετοχής στη δράση φέρει την υπογραφή του ενδιαφερόμενου (για φυσικά πρόσωπα) ή του νόμιμου εκπροσώπου (για νομικά πρόσωπα) και υποβάλλεται στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων (Πανεπιστημίου 171- γραφείο12, Τ.Κ. 26110, Πάτρα, τηλ. 2613613746, fax: 2610452259) σε πρωτότυπη – έντυπη μορφή ή διαβιβάζεται σε μορφή σαρωμένου ψηφιακού φωτοαντιγράφου (σκαναρισμένο αντίγραφο). Η υποβολή της αίτησης - δήλωσης, δύναται να γίνει και με ψηφιακό τρόπο από τον ίδιο τον δικαιούχο, μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής, η οποία έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το σκοπό αυτό τα Κέντρα Μελισσοκομίας παρέχουν στους δικαιούχους την απαραίτητη υποστήριξη, εφόσον τους ζητηθεί.
 4. Την αίτηση – δήλωση συμμετοχής στη δράση συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο (για νομικά πρόσωπα), σύμφωνα με το ν. 1599/96, στην οποία δηλώνει ότι:
 • συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους της δράσης και πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 της παρούσας και ότι θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που το αποδεικνύουν στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας μαζί με τα παραστατικά υλοποίησης της δράσης,
 • αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης της δράσης, όπως καθορίζονται από την παρούσα,
 • αποδέχεται και θα διευκολύνει την πραγματοποίηση όλων των σχετικών επιτόπιων ελέγχων που θα του ζητηθούν,
 • δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης
 • τα μέλη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στη δράση ως μεμονωμένοι μελισσοκόμοι (αφορά νομικά πρόσωπα).

 

Δικαιολογητικά επιλεξιμότητας - Παραστατικά υλοποίησης της δράσης

Οι δικαιούχοι καταθέτουν στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας με χρήση συγκεκριμένου εντύπου αίτησης (υπόδειγμα 5), μέχρι τις 20 Ιουνίου 2020, τα εξής δικαιολογητικά & παραστατικά:

Α) Δικαιολογητικά επιλεξιμότητας:

 • βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ως επαγγελματίας αγρότης
 • φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της δράσης (αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ)
 • εκκαθαριστικό σημείωμα,
 • αντίγραφα εγγράφων που αποδεικνύουν κατά περίπτωση ότι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Δήλωση ΟΣΔΕ) και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ετών (αφορά νεοεισερχόμενους αγρότες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ελάχιστης ακαθάριστης αξίας της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 €)
 • φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ
 • καταστατικό του νομικού προσώπου και βεβαιώσεις εγγραφής των μελών του νομικού προσώπου στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίες αγρότες

Β) Παραστατικά υλοποίησης της δράσης

Δελτίο αποστολής και αποκόμματα διοδίων (στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται με ΦΙΧ) ή φορτωτικές (στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται με ΦΔΧ).

 

           Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής & Υλοποίησης ΠΑΑ της Υπηρεσίας μας και στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων.

 

Από τη Δ/νση Αγροτικής  Οικονομίας & Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι συνεχίζεται η υποβολή  αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών  αμπέλου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και την 10η Μαΐου του 2020 στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr  και στις Ψηφιακές Υπηρεσίες επιλέγουμε την  Αίτηση Αδειών Νέας Φύτευσης.  Δικαίωμα υποβολής έχουν τα φυσικά & νομικά πρόσωπα. Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων κρίνεται από την ύπαρξη αγροτεμαχίου ιδιόκτητου (με τους αντίστοιχους τίτλους και την μεταγραφή τους ) ή ενοικιαζόμενου. Η διάρκεια των  μισθωτηρίων πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών και να έχουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των συμβαλλομένων.. Η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση ορίζεται το 1 στρέμμα.

Τα κριτήρια προτεραιότητας , με συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων ανά κατηγορία είναι :               

α  Νεοεισερχόμενος,  σύμφωνα με Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Αμπελουργικού Μητρώου (επισυνάπτεται η βεβαίωση )

β. Αμπελουργός ενταγμένος στη βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση (επισύναψη αντίστοιχου εγγράφου) .  Ο αιτών ( μη κάτοχος αμπελουργικής  εκμετάλλευσης) δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν . 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών στην βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση.

γ. Σύνολο γεωργικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερο των 5 στρεμμάτων  και αμπελουργική  εκμετάλλευση  με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου βάσει αμπελουργικού μητρώου.

δ. Συμπεριφορά παραγωγού (κάτοχος παράνομων φυτεύσεων)

       Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου,  για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του. 

     Για την κατανομή των αδειών φύτευσης ορίζονται 8 περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (στην οποία ανήκουμε )  την μεγαλύτερη μοριοδότηση έχουν οι εκμεταλλεύσεις  που κατέχουν αμπελουργική  έκταση μεγαλύτερη από 50στρ, και μετά ακολουθούν αυτές  που έχουν από 20 στρ  έως μικρότερη του 50 στρ.

    Τα διαθέσιμα στέμματα σε επίπεδο περιφερειών καθορίζονται  σε ποσοστό 1% της φυτεμένης  έκτασης κάθε  περιφέρειας όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή  του προηγούμενου έτους.

                                                                          

 

                                                                     Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡ ΟΙΚ &  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  αα  

 

 

                                 

 

 

                                                                     ΣΤ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ