Banner 728x90px

 Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με αίσθημα ευθύνης, κατά της εξάπλωσης της διασποράς του κορωνοϊού μέσω των λαϊκών αγορών, έλαβε μια σειρά μέτρων, προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αναφέρεται πως οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τριών μέτρων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα. Παράλληλα, υποχρεωτική είναι  η χρήση μάσκας κατά του κορωνοϊού στις λαϊκές αγορές του Δήμου, και στη Κυριακάτικη Αγορά της Νέας Μανολάδας, τόσο από τους πωλητές, όσο και από τους καταναλωτές και το κοινό.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η εφαρμογή των ατομικών και συλλογικών μέτρων προστασίας, συνδράμουν, στη προστασία της υγείας των πολιτών και  επαγγελματιών, καθώς και στη συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Επιπλέον, στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης θα πρέπει οι καταναλωτές και οι πωλητές, να προσέχουν ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε κάθε πάγκο, και η παραμονή των καταναλωτών στους πάγκους να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Παρακαλούμε, τόσο τους πωλητές, όσο και τους καταναλωτές για την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

 

 

Η Αθάνατη Κοίμηση της Θεοτόκου που μας διδάσκει ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος της ζωής αλλά η είσοδος στην Επουράνια Βασιλεία του Θεού!

«Υπεραγία Θεοτόκε, δόξα των αγγέλων, μάνα του κόσμου, των θλιβομένων η χαρά, έλα στην καρδιά μας και παρηγόρησέ μας, στήριξε και καθοδήγησέ μας. Εσὺ ξέρεις απὸ τον πόνο, την μοναξιά, την αδικία, την προσφυγιὰ και την δίωξη από τους ανθρώπους. Όπως ξέρεις κι απὸ την χαρά, την ανάπαυση, την χάρη και τις ευλογίες του Μεγάλου Θεού μας».

Δεκαπενταύγουστος! Το Πάσχα του Καλοκαιριού. Η μεγάλη Θεομητορικὴ εορτή του Αυγούστου, η Κοίμηση της Θεοτόκου, συγκλονίζει κάθε πιστὴ ψυχή. Κατά αυτή την εορτή βλέπουμε την Παναγία δοξασμένη να ανέρχεται στους ουρανούς. Η Μητέρα της Ζωής η Παναγία και μητέρα όλων μας μεθίσταται προς την όντως Ζωή, τον Υιὸ και Θεό Της. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρεται στην Μετάστασή Της. Χάρη σε αυτὴν το άχραντο σώμα της Νέας Εύας, της γυναίκας που γέννησε τον φθορέα της φθοράς, δεν γεύεται της φθοράς την δύναμη. «Η πηγὴ της ζωής εν μνημείῳ τίθεται», όμως «κλίμαξ προς ουρανὸν ο τάφος γίνεται». Για τον λόγο αυτό η εορτή της σεβασμίας Κοιμήσεώς της είναι γεγονός πανηγυρικό, χαρμόσυνο, ένδοξο και όχι λυπηρό... Η ένδοξη αυτή εορτή μας διδάσκει ότι, όπως για την Παναγία ο θάνατος δεν είναι το τέλος της ζωής και ο αφανισμός του σώματος, αλλά η είσοδος στην νέα ζωή που μας πρόσφερε ο Κύριος δια της Αναστάσεώς του, έτσι και οι πιστοί δια του θανάτου εισέρχονται στην νέα προοπτική της αθανάτου ζωής και της επουρανίου βασιλείας μετά της Θεομήτορος και πάντων των αγίων.

Η ερμηνεία της Ιερής Εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βυζαντινή Αγιογραφία

Κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πολλοί θα προσέλθουν στους Ιερούς Ναούς μας και θα προσκυνήσουν και θα παρακαλέσουν την Παναγία μας. Ας δούμε όμως την περιγραφὴ και ερμηνεία της Βυζαντινής εικόνας της Κοιμήσεώς της. Η Ιερή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι πολυπρόσωπη. Δύο όμως πρόσωπα ξεχωρίζουν στην όλη παράσταση: Ο Χριστὸς και η Παναγία μας. Ο Χριστός μας με το ηγεμονικό Του παράστημα που κρατάει την ψυχὴ της Παναγίας Μητέρας Του, ως βρέφος φασκιωμένο και το λιπόσαρκο σκήνωμα της Παναγίας μας.

Στην εικόνα δεσπόζει το νεκρικὸ κρεβάτι, στολισμένο με πλούσια ποδέα (βάση), όπου αναπαύεται η Παναγία με τα χέρια σταυρωμένα. Μπροστὰ στερεωμένο σε ένα απλὸ κηροπήγιο καίει ένα χοντρὸ κερί. Πίσω απὸ το νεκρικὸ κρεβάτι και στην μέση ακριβώς στέκει ο Χριστὸς με το σώμα σε περίεργη στροφὴ προς τα δεξιά, προς την κεφαλὴ της Μητέρας Του. Στα χέρια Του απλωμένα στην ίδια κατεύθυνση, κρατά την ψυχή της, η οποία έχει την μορφὴ φασκιωμένου μωρού με τα χέρια σταυρωμένα. Τον τριγυρίζει δόξα. Μέσα σε αυτὴν είναι ζωγραφισμένοι στην κορυφὴ ένα εξαπτέρυγο και σε μονοχρωμία τέσσερεις άγγελοι που πλαισιώνουν τον Χριστὸ με χειρονομίες και έκφραση λύπης στα πρόσωπά τους…

Πάνω ακριβώς απὸ τον Χριστὸ στην κορυφὴ του τόξου της εικόνας έχουν ανοίξει οι πύλες του ουρανού και φαίνονται δύο άγγελοι, πάλι σε μονοχρωμία, να σκύβουν με σκεπασμένα χέρια για να πάρουν με την σειρὰ τους την αγία ψυχή της. Στην κεφαλὴ και στα πόδια του νεκρικού κρεβατιού είναι μαζεμένοι οι απόστολοι (ο Θωμάς ως γνωστόν απουσίαζε κατά Θεία οικονομία στις Ινδίες) με εκφράσεις, στάσεις και χειρονομίες που δείχνουν βαθειὰ λύπη. Ο Πέτρος θυμιατίζει στην κεφαλὴ της Παναγίας, ο δε Απόστολος Παύλος και ο Θεολόγος Ιωάννης σκύβουν στα πόδια της και την ασπάζονται. Πιο πίσω είναι τρεις Ιεράρχες με ανοιχτὰ βιβλία και στα αριστερά, στο βάθος, θρηνούν τρεις γυναίκες. Την σύνθεση κλείνουν στο βάθος, πίσω απὸ τις ομάδες των μαθητών δυὸ συμβατικὰ αρχαιόπρεπα κτήρια. Ανάμεσα σε αυτὰ διαβάζεται η επιγραφὴ «Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ».

Οι τέσσερεις (εικονίζονται οι τρεις) Ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην Κοίμηση, ήταν: ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, ο Ιερόθεος επίσκοπος Αθηνών, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο Τιμόθεος. Ο Ιερόθεος δεν εικονίζεται.Σε κάποιες εικόνες βλέπουμε στην δεξιὰ άκρη του σπιτιού τον Ιωάννη τον Δαμασκηνὸ που κρατάει χαρτί (πάπυρο) με τα εξής λόγια: «Ἀξίως ὡς ἔμψυχόν σε οὐρανὸν ὑπεδέξαντο οὐράνια Πάναγνε θεία σκηνώματα καὶ παρέστηκας…» Και στα αριστερὰ τον Άγιο Κοσμά τον ποιητὴ κρατώντας άλλο χαρτὶ που λέει: «Γυναίκα σε θνητήν, ἄλλ᾿ ὑπερφυῶς καὶ μητέρα Θεοῦ εἰδότες, πανάμωμε…».

Σε όλα τα πρόσωπα διακρίνεται η θλίψη, ανάμικτη όμως με την γλυκιὰ ελπίδα. Είναι η «χαρμολύπη», το «χαροποιὸν πένθος», γνώρισμα των πιστών που ζουν με την προσμονὴ της Ανάστασης. Τούτο το βλέπουμε και στα τροπάρια της εορτής, που άλλοτε τονίζουν τον τρόμο και το δέος των Αποστόλων, τους οποίους παρουσιάζουν να δακρύζουν και άλλοτε τονίζουν την χαρά τους, την οποία την εκδηλώνουν με ψαλμοὺς και ύμνους. Σε μερικὲς επίσης εικόνες εικονίζονται στον ουρανὸ σύννεφα, που μετέφεραν τους Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ. Τέλος σε πολλὲς εικόνες της Κοίμησης ζωγραφίζεται και το επεισόδιο του αγγέλου να κόβει με το ξίφος του, τα χέρια του Ιεφονία, (εκείνου του Εβραίου που αποπειράθηκε να ρίξει στο έδαφος το Ιερό Λείψανο της Θεοτόκου, τα οποία βέβαια συγκολλήθηκαν και πάλι με θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου).

Την Παναγία Μητέρα μας η οποία είναι το πέρασμα προς τον ουρανό ας ετοιμασθούμε και φέτος αγαπητοί μας Χριστιανοί, να τιμήσουμε σπεύδοντας αθρόα στους Ιερούς Ναούς μας μη φοβούμενοι τον κορωνοϊό, προκειμένου να δοξολογήσουμε στην πάσνσεπτη Κοίμησή της μαζί με όλους τους Αγίους, τις Ουράνιες δυνάμεις, τους Αγίους Αποστόλους και κάθε πιστὴ ψυχὴ δεόμενοι εκτενώς μαζί με τον μελωδὸ Θεοφάνη: «…μη επιλάθου (μη ξεχάσεις), Δέσποινα, των πιστώς εορταζόντων, την παναγίαν σου Κοίμησιν».

Η Υπεραγία Θεοτόκος ας μας έχει κάτω από την μητρική της προστασία και σκέπη αυτές τις δύσκολες ώρες και ημέρες. Και εμείς ας προσφεύγουμε πάντα στην Παναγία μας με πίστη και εμπιστοσύνη. Να την παρακαλούμε από τα βάθη της ψυχής μας να είναι για εμάς και για την πατρίδα μας τείχος ισχυρό και απρόσβλητο τόσο από τους ορατούς όσο και από τους αοράτους εχθρούς που μας επιτίθενται και μας πολιορκούν.

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ


Οι δράστες είχαν αφαιρέσει από άνδρα με την άσκηση σωματικής βίας, το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ και κοσμήματα αξίας (4.600) ευρώ

Σε βάρος των δραστών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Αμαλιάδας

Συνελήφθησαν , χθες, σε περιοχή του Πηνειού, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, τρεις άνδρες (δυο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διάπραξης και συνέργειας σε ληστεία και της κατοχής ναρκωτικών.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού και του Αστυνομικού Σταθμού Βαρθολομιού.

Μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης, σε βάρος των τριών δραστών εκδόθηκαν ισάριθμα εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Αμαλιάδας, με αποτέλεσμα την σύλληψή τους.

Ειδικότερα, την 23/7/2020 τα ξημερώματα, ο ημεδαπός δράστης μετέφερε με όχημα τους δυο αλλοδαπούς, σε οικία άνδρα σε χωριό της Ηλείας και χρησιμοποιώντας οι τελευταίοι κλειδί που βρήκαν σε σταθμευμένο όχημα του παθόντα, εισήλθαν στο εσωτερικό της οικίας, όπου και τον ανέμεναν.

Κατά την άφιξη του παθόντα, οι δράστες τον ακινητοποίησαν και με την άσκηση σωματικής βίας, του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ, κοσμήματα συνολικής αξίας (4.600) ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο καθώς και το κλειδί του οχήματος του και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ενεργώντας έρευνες και αξιοποιώντας τα στοιχεία που συγκέντρωσαν κατά το προανακριτικό τους έργο, ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία των δραστών, τους οποίους εντόπισαν, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στις οικίες τους σε χωριό του Πηνειού.

Σε έρευνα που ακολούθησε, στην οικία που διέμεναν οι δυο αλλοδαποί, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης, κοσμήματα που ήταν μέρος των κλοπιμαίων, κινητά τηλέφωνα και υφασμάτινα γάντια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

 

«Ημέρα του Δημότη» σήμερα στο Τραγανό , την μορφή επικοινωνίας που έχει εγκαινιάσει ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και έγινε πλέον θεσμός.

Ο δήμαρχος βρέθηκε από τις 9 το πρωί στο παλιό Δημαρχείο του Τραγανού όπου αρχικά είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Νίκο Γεωργόπουλο, αρμόδιο για θέματα της Δημοτικής Ενότητας, την τοπική σύμβουλο Αναστασία Κυπριώτη και τον πρόεδρο της Κοινότητας και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Τσάκωνα.

Στη συνέχεια τον δήμαρχο επισκέφθηκαναρκετοί δημότες οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματά τους, τα περισσότερα χρονίζοντα και σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν κοινά αποδεκτές λύσεις.  

Επίσκεψη στον οικισμό Σίμιζα

Μετά τις 12 το μεσημέρι  ο δήμαρχος , ο αντιδήμαρχος Νίκος Γεωργόπουλος , η τοπική σύμβουλος Αναστασία Κυπριώτη και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Τραγανού Διονύσης Κυπριώτης, επισκέφθηκαν τον οικισμό Σίμιζα όπου στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου Λαογραφικό Μουσείο θεματική ενότητα του οποίου θα είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα που έχει κατασκευάσει ή συλλέξει ο δραστήριοςκάτοικος της περιοχής Αντώνης Κολοτούρος.

Ο Δήμος Ήλιδας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα διεξαχθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου2020, λόγω της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν οριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία .

Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού θα πρέπει να τηρούνται ΑΥΣΤΗΡΑ όλες οι ισχύουσες διατάξεις και  να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.

1. Οι πωλητές θα πρέπει να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των πάγκων και ο ενδιάμεσος χώρος να είναι κενός και ελεύθερος από αντικείμενα.
2. όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης,
3. κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,
4. οι καταναλωτές να μην συνωστίζονται στους πάγκους και τους διαδρόμους της Λαϊκής Αγοράς και να διατηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους.

Υπογραμμίζουμε ότι  η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική  από όλους (και για τους καταναλωτές), όσοι βρίσκονται στο χώρο της λαϊκής αγοράς, με βάση και τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις.

 

 

Επανέρχεται η διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών στα ΑΕΙ από το τέλος της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στον νέο νόμο-πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζεται το φθινόπωρο.

Η διάταξη θα αφορά τους νέους φοιτητές των ΑΕΙ, αλλά θα δοθεί και μια μεταβατική περίοδος σε όσους ήδη διανύουν μεγάλη περίοδο φοίτησης χωρίς να έχουν πάρει το πτυχίο τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ετσι, το ανώτατο όριο σπουδών επανέρχεται στα πανεπιστήμια, το οποίο πλέον θα συνδέεται και με το νέο σύστημα βαθμολογίας για τη χρηματοδότησή τους. Τα εννέα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των ΑΕΙ παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (πρώην αρχής για την αξιολόγηση των ανώτατων Ιδρυμάτων) Περικλής Μήτκας, με το δεύτερο εξ αυτών (εκείνο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη βαθμολογία τους, δηλαδή το 25%) να αφορά τον αριθμό των ενεργών φοιτητών τους.

Ετσι τα πανεπιστήμια θα παίρνουν χρήματα για τους ενεργούς φοιτητές τους (όσους δεν έχουν παρατείνει τις σπουδές τους πέραν του ν+2, όπου «ν» είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, π.χ. 4, 5 ή 6 χρόνια) ανά πρόγραμμα σπουδών. Οσα από αυτά έχουν τους λιγότερους «αιώνιους» φοιτητές θα επωφελούνται περισσότερο, καθώς σε άλλα ο αριθμός φοιτητών που παραμένουν εγγεγραμμένοι για καιρό χωρίς να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα αποτελεί μια πρόσθετη επιβάρυνση. Το σύστημα αυτό θα ισχύσει για το 2021 στο 100% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

Ωστόσο, από το 2022 θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος που ορίζει ότι το 80% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα δίνεται με τα παραπάνω κριτήρια και το 20% θα δίνεται βάσει της αξιολόγησής τους. Και η αξιολόγηση αυτή θα έχει 3 δικά της κριτήρια: ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ερευνητική δραστηριότητα και διεθνοποίηση. Στο πρώτο από αυτά θα περιλαμβάνονται οι αριθμοί των «αιώνιων» φοιτητών και με βάση αυτούς θα δίνεται μέρος της χρηματοδότησης.

Το φυσικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με εκείνα τα ΑΕΙ που έχουν μεγάλο αριθμό λιμναζόντων φοιτητών, τους οποίους και το νυν νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να διαγραφούν.

Η διάρκεια που είχε τεθεί από προηγούμενο νόμο που οδήγησε στη διαγραφή περίπου 200.000 «αιώνιων» φοιτητών το 2013 ήταν το λεγόμενο «ν+2», όπου «ν» όπως προαναφέρθηκε είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος.

Οπως είναι γνωστό, τα προηγούμενα 5 χρόνια οι νόμοι αυτοί ακυρώθηκαν, με τα ονόματα των «αιώνιων» φοιτητών να επιστρέφουν στα μητρώα των ΑΕΙ.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ωστόσο προβληματίζεται τώρα για το αν η τελική διάταξη που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο θα επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές ως «ν+2» ή ως «ν+3».

Μέσα στην δύνη του Κορωνοϊού  αυτού του αδιόρατου μικροοργανισμού, που έχει συντρίψει ολόκληρο τον πλανήτη αφού χώρες τεράστιες, ισχυρές, μπροστά σε αυτή την πανδημία υποτάσσονται ατάκτως, ενώ ακόμη η τεχνολογία μας και η δήθεν πρόοδός μας είναι ανίσχυρες μπροστά σε έναν τόσο απειροελάχιστο μικροοργανισμό, εορτάστηκε εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου με την τέλεση  Ιεράς Αγρυπνίας το υπερφυέστατο θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος, κατά το οποίο απάλλαξε την Κέρκυρα από την πολιορκία των Αγαρηνών κατά το έτος 1716.   Την κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τέλεσε ο Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Χαρδαβέλας Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος  από τους Αιδεσ. π. Αυγερινό Τσουκαλά π. Άγγελο Ζέζα καθώς επίσης και τον  οικείο Εφημέριο π. Νικολάου Κατσηδήμα. 


Τριακόσια τέσσερα χρόνια πέρασαν από εκείνο το ευλογημένο και σωτήριο ξημέρωμα της 11ης Αυγούστου του 1716, κατά το οποίο χάρις την υπερφυή και θαυματουργική επέμβαση του προστάτου της Κέρκυρας του εν Αγίοις Πατρός Ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος έληξε η τρίμηνη Οθωμανική πολιορκία της νήσου, διασώζοντας τόσο την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, όσο και την εν γένει Πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας, η οποία από τότε μέχρι και σήμερα χαίρεται την ελευθερία της. Το θαύμα αυτό έγινε αιτία για να δοξασθεί για μία ακόμη φορά από τους κατοίκους του νησιού των Φαιάκων το όνομα του Τριαδικού Θεού!


Ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί πλέον τον θεματοφύλακα της Πίστεως και της Παραδόσεως της Κέρκυρας, εκδιώκοντας τους αλλόδοξους Αγαρηνούς, τους γνησίους «Ταλιμπάν», που στο όνομα της θρησκείας τους, οι ορδές τους κατέσφαζαν τους λαούς, οι οποίοι αρνούνταν να αλλαξοπιστήσουν. Παράλληλα διαφύλαξε και συνεχίζει να διαφυλάσσει την ορθή πίστη γι' αυτό και αναφέρεται ως το «Καύχημα της Ορθοδοξίας».

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο Πρεσβευτής μας, στον θρόνο του Κυρίου, μεταφέροντας τα προς σωτηρίαν αιτήματά μας ως ο άνθρωπος του Θεού που δεν εγκαταλείπει τον λαό του, ενώ καθημερινά θαυματουργεί σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που με ταπείνωση, εμπιστεύονται ολοκληρωτικά την ζωή τους, στον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό, στην μοναδική ελπίδα που έχουμε πλέον όλοι μας.                        

Η Δ/νση Υδάτινων Πόρων & Αποκαταστάσεων του Δήμου Ήλιδας ανακοινώνει ότι από τις 15/07/2020 η πόλη της Αμαλιάδας τροφοδοτείται από το Διυλιστήριο πόσιμου νερού φράγματος Πηνειού με νερό άριστης ποιότητας. Η σταθερή λειτουργία των εγκαταστάσεων, οι συνεχείς ρυθμίσεις και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται εξασφαλίζουν την σταθερότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού και ως εκ τούτου προτείνεται στους δημότες η χρήση του νερού του δικτύου για πόσιμο αλλά και οποιαδήποτε οικιακή χρήση .

 

 

   Ο προϊστάμενος της Δ/νσης

                                                                                                                 

       Νικάκης Ιωάννης

     Πολιτικός Μηχανικός

 

Την Τετάρτη 12/08/2020 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με δημοσιογράφους της Ηλείας στα νέα γραφεία του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Δημοκρίτου 3, στο κέντρο της Αμαλιάδας. Τα γραφεία παραχωρούνται ουσιαστικά στο Σύλλογο για τις εργασίες του, από το Δωρητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ανδρέα Παπαδάκο. Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Ειρήνη Αγγελάκου.

Επίσης από την Τετάρτη 12/08/2020 ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλία να μαζέψει φάρμακα, που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ή φάρμακα που πλέον δεν χρειάζονται, για το Λαό του Λιβάνου. Σε συνεργασία με τις πρεσβείες Ελλάδας και Λιβάνου θα μαζέψουμε όσο γίνεται πιο πολλά φάρμακα γιατί, λόγω της μεγάλης καταστροφής στο λιμάνι της Βηρυτού, καταστράφηκε η κεντρική φαρμακαποθήκη της πρωτεύουσας. Για άλλη μία φορά να δείξουμε Αλληλεγγύη και Γενναιοδωρία, στον απλό λαό, στον απλό πολίτη, έχοντας στο νου μας ότι η Υγεία είναι πάνω από όλα.    

Στη συνάντηση θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες συλλογής Φαρμάκων καθώς και ευχάριστα νέα από νέες δωρεές και δράσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

 

ΔΣ ΣΦΙΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9:00 Μ.Μ.


Αγαπητοί μας Χριστιανοί, τριακόσια τέσσερα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνο το ευλογημένο και σωτήριο ξημέρωμα της 11ης Αυγούστου του 1716, κατά το οποίο χάρις την υπερφυή και θαυματουργική επέμβαση του προστάτου της Κέρκυρας του εν Αγίοις Πατρός Ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος, έληξε η τρίμηνη Οθωμανική πολιορκία της νήσου, διασώζοντας τόσο την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Πίστη, όσο και την εν γένει Πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας, η οποία από τότε μέχρι και σήμερα χαίρεται την ελευθερία της, ενώ το θαύμα αυτό έγινε αιτία για να δοξασθεί για μία ακόμη φορά από τους κατοίκους του νησιού το όνομα του Τριαδικού Θεού και ο Άγιος Σπυρίδων να αποτελεί πλέον τον θεματοφύλακα της Πίστεως και της παραδόσεως της Κέρκυρας. Από τότε έως και σήμερα εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια η ανάμνηση αυτού του θαύματος στην Κέρκυρα όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από κάθε μεριά της Ελλάδος, αλλά και προσκυνητές από την Ρωσία, την Ρουμανία και την Κύπρο, όπου αγαπούν και ευλαβούνται τον Άγιο Σπυρίδωνα πάρα πολύ.
Όμως ας δούμε αυτό το θαυμαστό και εξαίσιο γεγονός, όπου χάρις την καθοριστική και θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος σώθηκε η Κέρκυρα, από την πολιορκία των Αγαρηνών. Το 1715 ο καπουδάν Χοντζά Πασάς, αφού κατέκτησε την Πελοπόννησο κατά διαταγή του Σουλτάνου προχωρεί για να καταλάβει και τα Επτάνησα. Και πρώτα–πρώτα βαδίζει προς την Κέρκυρα, που τόσο αυτή, όσο και τα άλλα νησιά βρισκόντουσαν κάτω από την Ενετική κυριαρχία. Ένα πρωί της 24ης Ιουνίου του 1716 η τουρκική στρατιά με επικεφαλής τον σκληρό στρατηγό της πολιόρκησε την πόλη και από την ξηρά και από την θάλασσα. Επί πενήντα μέρες το αίμα χυνόταν ποτάμι και από τις δύο μεριές. Οι υπερασπιστές Έλληνες και Βενετσιάνοι αγωνιζόντουσαν απεγνωσμένα για να σώσουν την πόλη. Τα γυναικόπαιδα, μαζεμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, μαζί με τους γέρους και όσους δεν μπορούσαν να πάρουν όπλα προσεύχονταν στα γόνατα και με στεναγμούς επιζητούν του προστάτη Αγίου τους, την μεσιτεία.
Σαν πέρασαν οι πενήντα μέρες οι εχθροί αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους και να κτυπήσουν με πιο πολλή μανία την πόλη. Κερκόπορτα αγαπητοί μας, ζητούν και εδώ οι εχθροί για να τελειώσουν μία ώρα γρηγορότερα το έργο τους. Από την Κερκόπορτα δεν μπήκαν και οι προγονοί τους και κατέκτησαν την Βασιλεύουσα; Για αυτό και προβάλλουν δελεαστικές υποσχέσεις, για να πετύχουν κάποια προδοσία. Το επόμενο πρωϊνό ένας Αγαρηνός με τηλεβόα κάνει προτάσεις στους μαχητές να παραδοθούν, αν θέλουν να σωθούν. Την ίδια ώρα όμως αραδιάζει και ένα σωρό απειλές στην περίπτωση, που οι υπερασπιστές δεν θα δεχόντουσαν την γενναιόδωρη πρόταση του. Περνούν οι ώρες. Η αγωνία και ο φόβος συνέχει τις ψυχές των Κερκυραίων.
Οι Αγαρηνοί ετοιμάζονται για το τελειωτικό κτύπημα, όπως λένε. Μα και οι υπερασπιστές εμψυχωμένοι από τις προσευχές τόσο των ίδιων, όσο και των ιδικών τους, μένουν αλύγιστοι και ακλόνητοι στις θέσεις τους. Η πρώτη επίθεση αποκρούεται με πολλά θύματα και από τις δύο μεριές. Η πόλη της Κέρκυρας περνά τρομερά δύσκολες στιγμές. Ο λαός ελπίζει και προσεύχεται. Προσεύχεται και πιστεύει πώς ο ακοίμητος φρουρός και προστάτης Άγιος τους, δεν θα τους εγκαταλείψει και αυτή την φορά. Στον Ιερό Ναό οι προσευχές του άμαχου πληθυσμού συνεχίζονται θερμές και αδιάκοπες. Ξημέρωσε η 10η Αυγούστου. Κάτι ασυνήθιστο για την εποχή παρατηρείται την ήμερα αυτή από το πρωΐ. Ο ουρανός είναι σκεπασμένος με μαύρα πυκνά σύννεφα. Από στιγμή σε στιγμή ετοιμάζεται να ξεσπάσει τρομερή καταιγίδα. Και να! Πολύ πριν από το μεσημέρι μία βροχή, καταρρακτώδης, βροχή κατακλυσμιαία αρχίζει να πέφτει στην γη. Μοναδική η περίπτωση. Νύχτωσε και ακόμη έβρεχε.
Σαν αποτέλεσμα της κακοκαιρίας αυτής καμιά επιθετική προσπάθεια δεν αναλήφθηκε εκείνη την ήμερα. Η νύχτα περνά ήσυχα. Περί τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου του 1716, συνέβη κάτι το εκπληκτικό, το αναπάντεχο. Μία Ελληνική περίπολος που έκαμνε αναγνωριστικές επιχειρήσεις, για να εξακριβώσει από που οι εχθροί θα επιτίθεντο, βρήκε τα χαρακώματα των Τούρκων γεμάτα νερό από την βροχή και πολλούς Τούρκους στρατιώτες πνιγμένους μέσα σε αυτά. Νεκρική σιγή βασίλευε παντού. Στο μεταξύ ξημέρωσε για καλά. Οι χρυσές ακτίνες του ήλιου πέφτουν στην γη και χαιρετούν την άγρυπνη Πόλη. Οι τηλεβόες σιγούν. Οι εχθροί δεν φαίνονται. Μήπως κοιμούνται; Τι να συμβαίνει άραγε;
Όλη την νύχτα ο Θαυματουργός εκείνος υπερασπιστής της νήσου, ο Άγιος Σπυρίδωνας, με ουράνια στρατιά συνοδεία κτύπησε άγρια τους Αγαρηνούς, τους διέλυσε και τους διασκόρπισε. Αυτά ομολογούσαν οι ίδιοι οι Αγαρηνοί το πρωΐ που έφευγαν. Τα απομεινάρια της Τούρκικης στρατιάς μαζεμένα στα λίγα πλοία που απέμειναν, φεύγουνε ντροπιασμένα για την Κωνσταντινούπολη. Η ανέλπιστη σωτηρία της νήσου από την εκστρατεία των Τούρκων ανάγκασε και αυτή την αριστοκρατία των Ενετών, να αναγνωρίσει ως ελευθερωτή της Κέρκυρας τον Άγιο Σπυρίδωνα. Και ως εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης να προσφέρει στον Ιερό Ναό, μια ασημένια πολύφωτη κανδήλα και να ψηφίσει ώστε το λάδι που θα χρειαζόταν κάθε χρόνο για το άναμμα της κανδήλας αυτής, να προσφέρεται από το Δημόσιο. Με ψήφισμα της πάλι η Ενετική διοίκηση καθιέρωσε την 11η Αυγούστου, σαν ημέρα Εορτής του Αγίου και Λιτανεύσεως του Ιερού Σκηνώματός Του!
Αγαπητοί μας φίλοι, ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί αστέρα του στερεώματος της Εκκλησίας μας. Έκανε πράξη στη ζωή του, τα λόγια του Κυρίου μας στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, σχετικά με τα χαρακτηριστικά του καλού ποιμένα. Πρώτον ο ποιμήν ο καλός εισέρχεται δια της θύρας στην αυλή των προβάτων και όχι όπως οι ληστές από αλλού, μηχανευόμενοι δόλιους τρόπους. Η θύρα είναι ο ίδιος ο Χριστός και η ορθή πίστη σε Εκείνον. Κατά δεύτερον ο ποιμήν ο καλός καλεί τα πρόβατά του κατ’ όνομα. Έτσι και ο Άγιος Σπυρίδων γνώριζε το ποίμνιό του και τις ανάγκες του. Και τρίτον ο ποιμήν θυσιάζει την ψυχή του υπέρ των προβάτων. Ο Άγιος συμπαραστεκόταν και διακονούσε τους αδύναμους, δαπανώντας ολόκληρη την ζωή του, στην υπηρεσία της εικόνας του Θεού, του ανθρώπου, ολόκληρη η ζωή του συγκεφαλαιώνεται στην αγάπη του για το Χριστό και τον άνθρωπο. Μόνασε μέσα στην καρδιά του ο Νυμφίος Χριστός, την οποία είχε προηγουμένως καθαρίσει από τα πάθη, τον εγωϊσμό και από όλα εκείνα τα στοιχεία που απομακρύνουν τον άνθρωπο, ώστε να γίνει κοινωνός της Θείας Χάριτος.
Την πορεία του Αγίου μας και προστάτου και εφόρου της Ενορίας μας, μπορούμε και πρέπει όλοι μας να την μιμηθούμε. Αρκεί να ζητήσουμε με θέρμη από τον καρδιογνώστη Κύριό μας, να φωτίσει το σκότος της ψυχής μας και με συντριβή να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και πόσο λυπήσαμε τον Θεόν. Το έλεος τότε του Χριστού μας και η αγάπη Του, θα πλημμυρίσουν όλο μας το είναι. Φυσικά θα υπάρχουν και οι στιγμές του πειρασμού και της δοκιμασίας, διότι ο μισάνθρωπος διάβολος εμποδίζει ποικιλοτρόπως την πορεία του ανθρώπου προς τον Δημιουργό του. Η παρηγοριά όμως του Παρακλήτου ενισχύει τον κάθε πιστό άνθρωπο.
Μέσα στο πνευματικό, ηθικό, οικονομικό-πολιτικό και κορωνοϊκό «καταχείμωνο» αυτού του δύσκολου όντως καλοκαιριού, στον καθημερινό και επίπονο αγώνα μας, ας έχουμε ως πρότυπο και στάση ζωής, το καύχημα της Ορθοδοξίας τον Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος με την αγάπη του, προς τον Θεόν και με την πνευματική του άσκηση έγινε μέτοχος των Θείων Δωρεών Του, καθώς επίσης και τους άλλους Αγίους και Μάρτυρες της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, οι οποίοι είναι οι γνήσιοι εκφραστές της Ορθοδοξίας σε κάθε εποχή, καθώς επίσης και το στράτευμα του Χριστού! Τέλος αγαπητοί μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τιμούμε πραγματικά έναν Άγιο όχι μονάχα όταν προσκυνάμε το Ιερό Λείψανό του, ή την Ιερή Εικόνα του, αλλά όταν έχουμε ως οδοδείκτη και για την δική μας ζωή, την αγιασμένη πνευματική του πορεία!
                                 «Των Θαυμάτων πέλαγος γεγονώς, πάσης τρικυμίας εν Θαλάσση τε και εν Γη, 
                                 μέγιστε Σπυρίδων, διάσωζε ευχαίς Σου, τους επικαλουμένους μέγα σον όνομα».
                          ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
                Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΥΛΑΤΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥΓια το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, ομόφωνα αποφασίστηκε από την επιτροπή το άνοιγμα των σχολείων με όσα μέτρα χρειαστεί να ληφθούν. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Κανονική επαναλειτουργία με μέτρα ή εκ περιτροπής.

«Η προτεραιότητα είναι ό,τι οριστεί από την αρμόδια επιτροπή να εφαρμοστεί.», τόνισε.

Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη 1.100.000 μαθητές έχουν εγγραφεί στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο με την τηλεκπαίδευση.

Για τη χρήση μάσκας, είπε ότι, αν αποφασιστεί τα παιδιά να τη φορούν στο σχολείο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

«Εφαρμόζουμε υγειονομικούς κανόνες και φροντίζουμε και για το παιδαγωγικό κομμάτι.», είπε η κα Ζαχαράκη.

Σχετικά με την ύλη, ανέφερε πως όπου κρίνεται ότι χρειάζεται θα επαναληφθούν κάποια κομμάτια.

Οι επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία μέχρι στιγμής δεν επιτρέπονται.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Σεπτεμβρίου τα σχολεία, με διορισμό 4.500 ανθρώπων στην ειδική αγωγή.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Ηλείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας σήμερα το πρωί στις 9.30 για τις υπηρεσιακές μεταβολές, ενω συνάντηση επιτεύχθηκε με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας κ.  Βασίλη Δημητρελλο.

 

Ειδικότερα οι αγανακτισμένοι καθηγητές εξέφρασαν τα αιτήματά τους, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στα ομαδικά πυρά που δέχονται οι εκπαιδευτικές  ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές στα λειτουργικά κενά μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστο, που  εντάσσονται στον προγραμματισμό για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή τα ΠΥΣΔΕ (και ΠΥΣΠΕ) σε όλη τη χώρα πρέπει να ολοκληρώσουν εσπευσμένα μέσα στο κατακαλόκαιρο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν δηλώσεις προτίμησης σε λειτουργικά κενά μέσα σε δύο ημέρες (5 – 6 Αυγούστου) ενώ τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις ως τις 14 Αυγούστου.

 Ο Γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιαννόπουλος Γιάννης τόνισε:

«Η εγκύκλιος του υπουργείου ήρθε σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά αυτή την περίοδο, και οι εκπαιδευτικοί είναι σε θερινή άδεια. Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποσπάσεων Β΄ φάσης, αποσπάσεων σε φορείς – ΑΕΙ.

Δεν υπάρχει η γνώση των αναγκών που θα προκύψουν από την κατάθεση αιτήσεων μακροχρόνιων αδειών όλων των περιπτώσεων (άδειες κύησης, επαπειλούμενες, ανατροφής, μακροχρόνιας ασθενείας κλπ). Επίσης δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των τμημάτων, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και οι μετεγγραφές μαθητών και πως με αυτό τον τρόπο δεν είναι ακόμα καθορισμένος ο αριθμός τους ανά σχολική μονάδα. Τέλος δεν μπορούν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων και να προχωρήσουν στις αναθέσεις μαθημάτων αφού τα σχολεία είναι κλειστά. Όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας τα γνωρίζει πολύ καλά αλλά σκόπιμα τα παρακάμπτει.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας. Δεν αποτελεί μόνο, επικοινωνιακό τέχνασμα, προχειρότητα και άγνοια για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία. Κυρίως είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας που στο όνομα μιας κατ’ επίφαση «κανονικότητας» δεν διστάζει να ανατρέψει τα εργασιακά κεκτημένα των εκπαιδευτικών προκαλώντας τεράστια αναστάτωση καταμεσίς του καλοκαιριού.

Θέματα που τέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων ο αριθμητικός προσδιορισμός λειτουργικών υπεραριθμιών εκπαιδευτικών, η επικύρωση λειτουργικών κενών, αλλά και η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ για τις «Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε λειτουργικά κενά».

 Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος τηςΕΛΜΕ Ηλείας Ευρυδίκη Παυλόπουλου ανέφερε:

«Είναι ένα δείγμα γραφής υποτίμησης και υποβάθμισης των συλλογικών διαδικασιών και κατάργησης κάθε ελέγχου στις τοποθετήσεις, στα πραγματικά κενά. Το Υπουργείο επιδιώκει ξεκάθαρα να καταργήσει κάθε δυνατότητα αποτύπωσης όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων μέσα από τις διαδικασίες των Συλλόγων Διδασκόντων (συνεδριάσεις στις αρχές του Σεπτέμβρη)» είπαν οι εκπαιδευτικοί.

«Παράλληλα επιχειρεί να αποφύγει κάθε μορφή συλλογικής αντίδρασης του εκπαιδευτικού κινήματος. Είναι φανερό πως η ηγεσία του θέλει να απαλλαγεί από κάθε μορφή πίεσης των σωματείων και των συναδέλφων για να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα κατευθύνσεων και ειδικοτήτων τον Σεπτέμβρη. Το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα «κανονικότητας» με ελάχιστα κενά, πολλούς «πλεονάζοντες» για να ελαχιστοποιήσει τις προσλήψεις αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά.

Η πολιτική αυτή μόνο ανακατατάξεις με λάθη, αδικίες, με συνεχείς επανατοποθετήσεις και αναστάτωση της ζωής των συναδέλφων που θα αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη εκκρεμότητα και σε μόνιμη μεταβλητότητα των σχολικών μονάδων. Δημιουργεί σοβαρή ανισοτιμία στην έγκαιρη ενημέρωση όλων, και μεγαλώνει την ανασφάλεια ανάμεσα στους συναδέλφους. Είναι φανερό πως η όποια εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου στη συγκεκριμένη περίοδο, μόνο ανισότητες και αναστάτωση θα δημιουργήσει ενώ εκ των πραγμάτων στις αρχές του Σεπτέμβρη τα Υ/Σ θα κληθούν να επαναλάβουν τις διαδικασίες αυτές.

Γι’ αυτούς τους λόγους:

Καλούμε

  • τις ΕΛΜΕ να καταγγείλουν την απαράδεκτη εγκύκλιο και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας και να απαιτήσουν την άμεση ανάκλησή της. Να κάνουν ότι είναι δυνατό να μην προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες που παραβιάζουν την εκπαιδευτική νομοθεσία και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.
  • τους αιρετούς να απαιτήσουν να μην πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ και σε κάθε περίπτωση να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους στις αυτή τη φαρσοκωμωδία του υπουργείου.

Απαιτούμε διαφάνεια στις τοποθετήσεις και τα λειτουργικά κενά, διαδικασία που προϋποθέτει το άνοιγμα των σχολείων, αναλήψεις υπηρεσίας, ολοκλήρωση εγγραφών – μετεγγραφών, κατάθεση διαγνώσεων για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κλπ. συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων για οριστικοποίηση τμημάτων μαθητών, εκτίμηση και δηλώσεις υπεραριθμιών θετικών ή αρνητικών, καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς.»

Τέλος,οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν με μια φωνής και ζητούν :


Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας
 

Ενας μήνας απομένει πλέον για την προγραμματισμένη -και πολυσυζητημένη- εκκίνηση των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, όλος ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας εστιάζεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου. Παρά ταύτα, το επιτελείο της υπουργού Νίκης Κεραμέως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις υγειονομικές Αρχές -αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα- και θα είναι προετοιμασμένο για όλα τα πιθανά σενάρια για τη λειτουργία των σχολείων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά μοντέλα που συζητούνται γι’ αυτή την περίπτωση είναι η επαναφορά της εκ περιτροπής διδασκαλίας -όπως ίσχυσε στο διάστημα της καραντίνας και των αυστηρών μέτρων-, δηλαδή του διαχωρισμού κάθε τάξης σε δύο τμήματα που θα κάνουν εναλλάξ μαθήματα. Στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, οι μισοί μαθητές έκαναν μάθημα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και οι υπόλοιποι Τρίτη και Πέμπτη, με το πρόγραμμα αυτό να εναλλάσσεται ανά εβδομάδα.

Κεραμέως: Πρώτο μέλημά μας η προστασία της δημόσιας υγείας
Για την επαναλειτουργία των σχολείων μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός επανέλαβε ότι το άνοιγμα έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, όμως διευκρίνισε ότι μέχρι τότε θα γίνει ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, «τα οποία αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη».

Η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με την επανέναρξη που έχει δρομολογηθεί σε πέντε εβδομάδες και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στη βάση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων». Επιπλέον, μίλησε για το ενδεχόμενο να ληφθούν αυξημένα μέτρα προστασίας στα σχολεία και στην επαναφορά της εκ περιτροπής διδασκαλίας.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια έξαρση και παραμένει πρώτο μέλημά μας η προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε στη συνέχεια και επισήμανε ότι «πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα». Σχετικά με τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το κατά πόσο μπορούν να ακολουθήσουν τα μέτρα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «όπως έδειξε η προηγούμενη εμπειρία, και τα μικρά παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν πολύ καλά».

Για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, η κυρία Κεραμέως είπε, καταλήγοντας, πως έχουν δοθεί οδηγίες στα πανεπιστήμια και υπάρχει η επιλογή της εξ αποστάσεως εξέτασης αλλά και διά ζώσης, αναλόγως με τις συνθήκες.

Οι δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως για τα σχολεία:Πηγή: iefimerida.gr 

Στενή συνεργασία Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

Όλα είναι έτοιμα για τον αποψινό Εσπερινό και την αυριανή πανήγυρη στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στη Μυρσίνη.  Καθαρίστηκε ο δρόμος που οδηγεί στο εκκλησάκι και τη παραλία Μυρσίνης όπου θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της εικόνας, καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος  της εορτάζουσας εκκλησίας.  

Ag sotiros andr kul2

Για ακόμα μια φορά η συνεργασία Δήμου και ΤΟΕΒ, έχει στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία των συνδημοτών μας, με κοινή πλεύση την υλοποίηση σημαντικών λειτουργικών έργων.

Ag sotiros andr kul3

Παρόντες στον καθαρισμό ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κεκάτος Δ., ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Παλαιολόγος Χ. και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μυρσίνης κ. Αποστολόπουλος Α.

Το come back του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα προβλημάτισε μερίδα των πολιτών, δεδομένου ότι το δίδυμο Τσιόδρας-Χαρδαλιάς είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο πως… «αν μας ξαναδείτε σε καθημερινή ενημέρωση, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε σοβαρά προβληματισμένος.

«Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει είπε και τόνισε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Στη Θεσσαλονίκη η επιστροφή Τσιόδρα έγινε με πανηγυρισμούς με τους θαμώνες ενός καταστήματος να ξεσπούν σε χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση ο λοιμωξιολόγος.

Στις 4 Ιουνίου 2020 το ΔΣ του ΣΕΠΕ Πύργου-Ολυμπίας πραγματοποίησε παρέμβαση  στο ΠΥΣΠΕ που συνεδρίαζε με θέμα τις υπηρεσιακές μεταβολές, σύμφωνα με την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Μετά την παρέμβαση του Συλλόγου η διαδικασία σταμάτησε και τα παρόντα μέλη του ΠΥΣΠΕ που συμμετείχαν στην διαδικασία αποχώρησαν. Ο Σύλλογός μας θα δίνει πάντα το παρών και δυναμικά θα αγωνίζεται για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις για τις υπηρεσιακές μεταβολές.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος                      Ο Γενικός Γραμματέας

Αντωνία Μπρη                  Αθανάσιος Κατσίμπελης

Με την υπ’ αριθμ. 54/2020 απόφαση της Επιτροπής Αναπτυξιακής & Κοινωνικής Πολιτικής Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας [ΑΔΑ: 9Λ117Λ6-1Υ4] εγκρίθηκε η  σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Π.Δ.Ε. και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την «Αναδιοργάνωση εσωτερικής λειτουργίας, καταγραφή – απλοποίηση διαδικασιών –ροών δεδομένων και εκπόνηση Τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» κύριο αντικείμενο της οποίας είναι η επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και η παρουσίαση θεμάτων αξιολόγησης των δομών.

Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν αξιοποιεί τις δικές της υπηρεσίες που έχουν την εμπειρία από προηγούμενες τροποποιήσεις, αλλά και την γνώση των προβλημάτων – ιδιαιτεροτήτων της κάθε υπηρεσίας, αλλά επιλέγει να απευθυνθεί έναντι αμοιβής 115.000,00 € σε εξωτερικό φορέα που η κύρια δραστηριότητά του είναι η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αντιληπτό, ούτε υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, για το ποιο θα είναι το  πλαίσιο και σε ποιους άξονες θα κινηθεί η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, ποια υπαρκτά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ποιο θα είναι το τίμημα για τους εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι τα αναφερόμενα είναι ζητήματα που διαχειρίζεται η Περιφερειακή Αρχή ως «κύριος του έργου» και όχι οι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως «φορέας υλοποίησης».

 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας για τον τρόπο υλοποίησης της τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι ο τροποποιημένος οργανισμός θα πρέπει να ενισχύει την περιφερειακή συνείδηση, να στηρίζεται στην λογική της αποκέντρωσης, να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, να διασφαλίζει την εργασιακή σταθερότητα, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες, τα ανώφελα διοικητικά βάρη, να μην περιέχει ασάφειες αρμοδιοτήτων και ο βασικός προσανατολισμός του να είναι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

Επισημαίνουμε ότι στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών κανένας Ο.Ε.Υ. δεν μπορεί να δώσει λύσεις και ως εκ τούτου για να αντιμετωπισθούν τα υπαρκτά προβλήματα των υπηρεσιών θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η Περιφερειακή Αρχή διεκδικώντας προσλήψεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι ανακυκλώνοντας την υποστελέχωση που έχουν επιβάλει οι πολιτικές λιτότητας.

Θεωρούμε με το νέο Ο.Ε.Υ. θα πρέπει:

  1. Να διατηρείται η υφιστάμενη δομή των υπηρεσιακών μονάδων στις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή Γραφείο – Τμήμα – Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας και Γενική Διεύθυνση στην έδρα της Περιφέρειας. Τυχόν προτάσεις ή σκέψεις για μετατροπή των Διευθύνσεων των Π.Ε. σε Υποδιευθύνσεις ή Τμήματα θα μας βρουν καθολικά απέναντι, αφού υποβαθμίζουν και κατά όνομα και κατά ουσία τις υπηρεσίες, δίνουν την αίσθηση της απαξίωσης του παραγόμενο έργου, ενώ ανοίγονται δρόμοι για μελλοντική πλήρη κατάργηση υπηρεσιών από τις Περιφερειακές Ενότητες.
  2. Να διασφαλίζεται το σύνολο των οργανικών θέσεων των εργαζομένων και να μην υπάρχουν υποχρεωτικές μεταβολές του τόπου εργασίας.
  3. Οι περιγραφόμενες θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων να μην ευνοούν τις διακρίσεις, την αυθαιρεσία και την ημετεροκρατία. Θα πρέπει να προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και να υπάρχει σχετική αιτιολόγηση σύμφωνα με την παραγόμενη νομολογία, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και να  δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης όλων των υπαλλήλων. 

 

Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει από την πλευρά σας ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων για τον σχεδιασμό και τους στόχους που θέλετε να υπηρετεί ο νέος Ο.Ε.Υ., καθώς και να γινόμαστε κοινωνοί κάθε παραδοτέου του Πίνακα Α της Προγραμματικής Σύμβασης.

Τέλος θεωρούμε ότι πριν την εισαγωγή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος ώστε να μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις επί του σχεδίου.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

Σκηνές που θύμιζαν ταινία του Χόλιγουντ εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα όταν δύο άνδρες δεν σταμάτησαν σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο, στη διασταύρωση Σαβαλίων.

Οι δράστες αγνόησαν το σήμα των αστυνομικών και ανέπτυξαν ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσαν, με τους άνδρες της ΟΠΚΕ της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου να τους καταδιώκουν.

Όταν κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν, οι δύο άνδρες αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς, με τον έναν από αυτούς να τραυματίζεται και να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας για τις πρώτες βοήθειες.

Όπως διαπιστώθηκε, και οι δύο άνδρες βρίσκονταν υπό την επήρεια μέθης, ενώ και οι δύο συνελήφθησαν για αντίσταση, απείθεια, απλή σωματική βλάβη και εξύβριση.

-Ο μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός συνεχάρη για την πρωτοβουλία τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο

Σε κατανυκτικό κλίμα τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρθολομιού  με πρωτοβουλία του Ποιμενάρχου Ηλείας κ.κ. Γερμανού και του δημάρχου Πηνειού κ.. ΑνδρέαΜαρίνου, μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού μητροπολίτη πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, του εκ Βαρθολομιού καταγόμενου.


Το μνημόσυνο τέλεσε ο
ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός συγχοροστατούντων  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Κωνσταντίου και των αρχιμανδριτών π. Πέτρου Χαλούλου (Ι.Μ.Νικαίας), π. Δαμασκηνού Πετράκου και π. Φιλαρέτου Σπανόπουλου . Τους Αρχιερείς και Αρχιμανδρίτες πλαισίωσαν οι εφημέριοι του ιερού ναού π. Γεώργιος Ράλλης και π. Ανδρέας Βουγιουκλής.

Του Ιερού μνημοσύνου είχε προηγηθεί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πλειάδας πιστών οι οποίοι τηρούσαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

Παρόντες μεταξύ άλλων συγγενείς του μακαριστού, η Λιμενάρχης Κυλλήνης κ. Β. Ασημακοπούλου,  ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πύργου Ιωάννης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Δημ. Βασιλόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Γεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχοςΣπύρος Βασιλείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άγγελος Μπράτης και Δημήτρης Δήμου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρθολομιού Τάσος Πουλής, κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο θεάρεστο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Αρχιερέως ενώ συνεχάρη τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με την Ι. Μ. Ηλείας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων συνεχίζοντας το σερί των μονομερών ενεργειών και των δυσάρεστων εκπλήξεων, προβαίνει με νέα εγκύκλιο (102027/ΓΔ5/30-07-2020) στην απαίτηση των άμεσων υπηρεσιακών μεταβολών, με πρόσχημα την ορθή λειτουργία των σχολείων από Σεπτέμβρη.

Για ακόμα μια φορά ο προγραμματισμός των συναδέλφων εκπαιδευτικών αποτελεί μηδενικό στοιχείο στον «ορθό» προγραμματισμό των ενεργειών του Υπουργείου, αντιμετωπίζοντάς μας ως καλοδουλεμένο γρανάζι μιας μηχανής που μπορεί να κάνει τα πάντα ανά πάσα στιγμή.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, καθώς είναι αδύνατο να προβούν τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε όποια υπηρεσιακή μεταβολή έως την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, αφού βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εσωτερικές αποσπάσεις στις περισσότερες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με καταληκτικήπροθεσμία υποβολής μεταγενέστερη της 14ης Αυγούστου.

Καλούμε επίσης τη ΔΟΕ να πάρει θέση στο θέμα που έχει προκύψει και να επιμείνει στο αίτημά της (809/31-7-2020) για άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, παρά την εμμονή της τελευταίας για τη μη πραγματοποίησή της.