Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη: Τηλεδιάσκεψη για την προώθηση της ισότητας των φύλων

Β. Γιαννόπουλος: Αυτοψία στο έργο συντήρησης Ε.Ο Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας, στη Λιναριά

Αντωνακόπουλος: Η αλήθεια για το 1ο Λύκειο Πύργου και οι απαραίτητες διευκρινίσεις

Φαρμάκης: « Αλλάζουν «πρόσωπο» οι είσοδοι των πόλεων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου»

Δήμος Πηνειού: Λειτουργεί το Ιατρείο Προληπτικής Συμβουλευτικής Ογκολογίας

Banner 728x90px

Τα βασικά σημεία που πρέπει να αναπτυχθούν για να είναι πιο ενεργή η παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο επιχειρείνκαι σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής συζητήθηκαν την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στην τηλεδιάσκεψη της ΣΕΑΔΕ παρουσία της Γ. Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρίας Συρεγγέλα.

 

Τα μέλη της Συμμαχίας για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη (ΣΕΑΔΕ) τόνισαν:

“Η ισότητα δεν είναι μόνο στα λόγια, πρέπει να γίνουν έργα, πράξεις ξεκινώντας φυσικά από την οικογένεια, που οι ρόλοι, ακόμα και σήμερα, δεν είναι διακριτοί μεταξύ άνδρα καιγυναίκας και ακολούθως στο εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, θα πρέπει να στηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, να δίνονται περισσότερα κίνητρα στους εργοδότες που απασχολούν γυναίκες ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ευέλικτων μορφών εργασίας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ανοίξουν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί και να τρέξουν προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων με στόχο να διευκολυνθεί η γυναίκα και στις καθημερινές της υποχρεώσεις  με αποτέλεσμα να έχει ίσες ευκαιρίες εξέλιξης με τον άνδρα.

 

“Χρειάζονται δομές που θα διευκολύνουν, όχι μόνο, την ισότητα των γυναικών στην πραγματική διάσταση αλλά και ως προς την ποιότητα μιας κοινωνίας που θα εξελίσσεται με θετικό πρόσημο σε όλα τα επίπεδα. Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι ευαισθητοποιημένη επί του θέματος και θα ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωκίωνας Ζαΐμης. Υπογράμμισε επίσης ότι η αναβάθμιση και επέκταση των πολιτικών ισότητας στην ΠΔΕ αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE με κεντρικό άξονα της δράσης την δημιουργία ενός μηχανισμού απόκτησης δεξιοτήτων και γνώσεων σε νέες γυναίκες. Τέλος, τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης και υποστήριξης της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Συντονιστής της δράσης REBRAIN GREECE Παντελής Νικολαϊδης από το Υπουργείο Εσωτερικών, η Μιχαλοπούλου Μαρία από την ΜΟΔ και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Πανόπουλος, .

 

Από την εκτελεστική επιτροπή ΣΕΑΔΕ έλαβαν μέρος ο Πελοπίδας Καλλίρης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων –Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ο ΜαρλαφέκαςΠλάτων από το Επιμελητήριο Αχαΐας/ Ηλείας, ο Μαντάς Πέτρος από το ΣΕΒΙΠΑ, ο Βαγενάς Γιώργος από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας, ο Χριστάκης Μιχάλης και ο Κουτρουμπίνας Στυλιανός από τον Σύνδεσμο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας –ΣΤΕΔΕ, ο Παπαϊωάννου Απόστολος από τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου, ο Κοτσώνης Νικόλαος  από τον ΣΕΒΠΔΕ, ο ΓαροφαλάκηςΓιάννης και ο Μιχαλόπουλος Σωτήριος από το ΙΤΥΕ, ο Τελώνης Γιώργος από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη και της Επιχείρησης, ο Συρμακέσης Σπυρίδων από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Γιώργος Παππάς από το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Πετρόπουλος Αθανάσιος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και ο Τσούμπελης Θεόδωρος από το Επιμελητήριο Αχαΐας.

 

Από την πλευρά της ΠΔΕ συμμετείχαν η Σπυράκη Ελένη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, η Μιχοπούλου Μαρία και η Καραπάνου Βασιλική ως υπεύθυνες του έργου Interreg-GreeceItalyIconWome-n και ο Εξωτερικός συνεργάτης Κανακάρης Ιωάννης από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

 

Συμμετείχαν ακόμη μέλη της προς σύστασης Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας η Λουρίδα Ιωάννα και η Λαμπροπούλου Ευτυχία από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Μπίμπα Γεωργία από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η ΓιαννοπούλουΕυαγγελία και η Μάρκου Ευαγγελία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Ρογδάκη  Άννα- Μαρία από την Ένωση Γυναικών Πάτρας, η Αρβανίτη Ευγενία από το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Χατζηνικήτα Βασιλεία από το ΕΑΠ.

 

Στην απουσία ίσων ευκαιριών ,στις διακρίσεις στο χώρο εργασίας και στις μισθολογικές ανισότητες εστίασαν τα μέλη της προς σύστασης Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις γυναίκες που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και στα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για τη στήριξη τους.

 


ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ…»

«Οι πόλεις μας έχουν ψυχή… Είναι η ψυχή των πολιτών που ζουν και κινούνται καθημερινά μέσα σε αυτές. Αλλά και των επισκεπτών τους. Τους αξίζει λοιπόν το καλύτερο. Ένα πρόσωπο που να ανταποκρίνεται στην ομορφιά του τόπου και των ανθρώπων της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το πρόσωπο θέλουμε να φανεί στην Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο σε έναν χρόνο από σήμερα».

Αυτά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Συντήρηση, αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας των εισόδων – εξόδων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου»,που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, στην έδρα της Περιφέρειας.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η υλοποίησή του κατέστη δυνατή μετά από σημαντική επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών το τελευταίο εξάμηνο, ενώ υπήρξαν και πολύ σημαντικές βελτιώσεις ως προς το φυσικό αντικείμενο.

«Παραλάβαμε ένα έργο που χρονολογείται από το 2017, αλλά που επί της ουσίας ξεκίνησε να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα μόλις από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η οριστικοποίηση της μελέτης εφαρμογής έγινε τον Δεκέμβριο. Τους τελευταίους έξι μήνες λοιπόν, όχι μόνο επισπεύσαμε όλες τις διαδικασίες, αλλά επί της ουσίας, αλλάξαμε και την ίδια την μορφή του, προχωρώντας σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Γιατί δεν μας αρέσουν οι… μισές δουλειές. Αλλά και γιατί η Περιφέρεια πρέπει να υπακούει στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει έργα μακράς πνοής και όχι μόνο έργα απλής συντήρησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την προσθήκη του κόμβου round about στην είσοδο του Αγρινίου (στο ύψος του υπεραστικού ΚΤΕΛ), την απόφαση αντικατάστασης συνολικά του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led, την χιλιομετρική επέκταση του έργου μέχρι το ύψος της γέφυρας του Χαράδρου στην Πάτρα και μέχρι το ύψος Ερμίτσας στο Αγρίνιο, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, κ.ά.

«Και δεν σταματάμε εδώ. Οι υπηρεσίες μας εργάζονται προκειμένου να προχωρήσουμε και σε νέες παρεμβάσεις, που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την αισθητική των εισόδων των πόλεων. Γιατί όπως έχω πει πολλές φορές, οι πολίτες στη Δυτική Ελλάδα αξίζουν περισσότερα και καλύτερα.  Γι’ αυτό και η προσπάθεια αυτής της Περιφερειακής Αρχής να αλλάξει το “τοπίο” είναι καθημερινή» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, καταλήγοντας πως το σχέδιο της Περιφέρειας είναι οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας να πάρουν τη μορφή όμορφων ευρωπαϊκών κέντρων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο αφορά τα εξής τμήματα εισόδων και εξόδων των τριών αστικών κέντρων:

Για την πόλη της Πάτρας: Α. Την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου από το ύψος της οδού Πανεπιστημίου μέχρι το ύψος της γέφυρας του Χαράδρου, μήκους 3 χλμ περίπου, Β. Την εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος των Ιτεών και για μήκος 500 περίπου μέτρων και Γ. Το σύνολο της οδού Κανελλοπούλου.

Για την πόλη του Πύργου: Α. Την εθνική οδό Πατρών-Πύργου από τον κόμβο Νοσοκομείου και για μήκος περίπου 2 χλμ και Β. Την εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας από την πλατεία Μεταξά έως την οδό Αριστοτέλους, μήκους περίπου 800 m.

Για την πόλη του Αγρινίου: Α. Τη εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και για μήκος περίπου 1 χλμ προς Ιωάννινα, Β. Την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων από τον κυκλικό κόμβο και για μήκος περίπου 1 χλμ προς Αντίρριο και Γ. Την εθνική οδό Αγρινίου-Καρπενησίου από τον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας και για μήκος περίπου 800 m προς Καρπενήσι.

Οι εργασίες που σε γενικές γραμμές θα εκτελεστούν είναι οι ακόλουθες:

Στην Πάτρα:

* Επί της Πατρών – Κορίνθου, ανακατασκευή των πεζοδρομίων και της κεντρικής νησίδας στηνυφιστάμενη διατομή καθώς και του οδοστρώματος. Παράλληλα, προβλέπεται η φύτευση δέντρων στο πεζοδρόμιο και ποώδους βλάστησης στην κεντρική νησίδα. Ακόμα, κατά μήκος του δρόμου θα γίνει επισκευή των φωτεινών σηματοδοτών καθώς και του ηλεκτροφωτισμού.

* Επί της Πατρών – Πύργου, αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος εισροής υδάτων σε ειδικές καιρικές συνθήκες και αποκατάσταση οδοστρώματος.

* Επί της οδού Κανελλοπούλου: Μερική αποκατάσταση πεζοδρομίων και οδοστρώματος.

Στον Πύργο:

* Επί της Πατρών – Πύργου, ανακατασκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων σε τμήμα της οδού καθώς και τμηματική ανακατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα. Κατά μήκος του δρόμου θα γίνει επισκευή ή αντικατάσταση (όπου απαιτείται) των φωτεινών σηματοδοτών καθώς και του ηλεκτροφωτισμού.

* Επί της Πύργου – Κυπαρισσίας, ανακατασκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων, τμηματική ανακατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα καθώς και συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού.

Στο Αγρίνιο:

* Επί της Αντιρρίου – Ιωαννίνων, ανακατασκευή πεζοδρομίων σε τμήμα της οδού καθώς και τμηματική ανακατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα. Παράλληλα, θα γίνουν παρεμβάσεις επισκευής ή αντικατάστασης (όπου απαιτείται) των φωτεινών σηματοδοτών καθώς και του ηλεκτροφωτισμού. Ειδικά έμπροσθεν του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ θα γίνει κατασκευή του κόμβου εισόδου-εξόδου στο σταθμό όπως αυτός στην σχετική άδεια.

* Επί της Αγρινίου – Καρπενησίου, τοπική επέμβαση αποκατάστασης παροχέτευσης ομβρίων.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων Χρήστος Καραγιάννης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΔΕ Γιώργος Σύρμος, ο ειδικός σύμβουλος της ΠΔΕ Χρήστος Μητρογιώργος.

 

- Δήλωση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για την ανάπλαση των εισόδων Πάτρας, Πύργου και Αγρινίου, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/A_ewdPd3bqI

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

Πραγματικότητα γίνεται η πρωτοβουλία του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, για τηδημιουργία Ιατρείου Προληπτικής Συμβουλευτικής Ογκολογίας,

Ο Δήμος Πηνειού με διάθεση προσφοράς προς τους δημότες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ξεκινά το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020, με ωράριο λειτουργίας από 09:30 έως 14:00 στο Κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γαστούνης, τη λειτουργία  Ιατρείου Προληπτικής Συμβουλευτικής Ογκολογίας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Υπεύθυνος λειτουργίας του Ιατρείου θα είναι  ο Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας (Ε..Ε.Π.Ο) και συμπατριώτης μας  κ. Παναγιώτης Γκινόπουλος – Παθολόγος Ογκολόγος  τ. Συντονιστής Διευθυντής Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας – Εμπειρογνώμων Καθηγητής του Πανεπιστημίου Magna Grecia Catanzaro Ιταλίας.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2623360760 στην κα. Γεωργία Γκαμαλέτσου προκειμένου να κλείσουν ραντεβού την ημερομηνία που επιθυμούν.

Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: Όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και διαθέτουν κάρτα ανεργίας, μπορούν να επωφεληθούν από μια σειρά παροχών:

1. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

2. Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ

3. Δυνατότητα Συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική)

4. Δυνατότητα Συμμετοχής σε Προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας (Κοινωνικός Τουρισμός, Κατασκηνωτικό).

Ειδική περίπτωση: Το δικαίωμα αυτό χάνεται στην περίπτωση που οι άνεργοι απολέσουν την ιδιότητα του ανέργου σε χρόνο που δεν τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα αυτά ως εργαζόμενοι.

5. Ασφάλιση μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ στον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

6. Προαιρετική Ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης και ΕΤΕΑ (Επικουρική Ασφάλιση) μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ.

7. Ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

8. Μειώσεις ή Απαλλαγές από τη φορολογική αρχή (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.)

9. Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν σε δάνεια, οφειλές κλπ (Νόμος Κατσέλη).

10. Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

11. Δυνατότητα Συμμετοχής σε προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

12. Ωφελούμενοι διαφόρων παροχών (π.χ. επίδομα θέρμανσης).

13. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Δυνητικοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

14. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Πιθανά οφέλη από παροχές Δήμων (π.χ. δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα).

15. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

ΠΗΓΉ:metrosport.gr

Οι αστυνομικοί εξετάζουν το άλλοθι δύο γυναικών από το οικογενειακό περιβάλλον της 34χρονης προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με την υπόθεση της Καλλιθέας.

Σε ένα κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι κατά της 34χρονης Ιωάννας στην Καλλιθέα καθώς η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που επιδιώκουν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν το άλλοθι δύο γυναικών από το οικογενειακό περιβάλλον της 34χρονης προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με την υπόθεση της Καλλιθέας.
Ιστορική δικαστική απόφαση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση ξεπερνούν τους δέκα, ενώ μελετούν με κάθε λεπτομέρεια το υλικό που έχουν λάβει από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Μέσα σε αυτές τις 50 ώρες των βίντεο, προσπαθούν να εντοπίσουν ένα καθαρό πλάνο της γυναίκας που έριξε το βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα.

Παράλληλα, αναζητούν πιθανές προστριβές που μπορεί να είχε η άτυχη κοπέλα με άλλα πρόσωπα, και για το λόγο αυτό ελέγχουν εξονυχιστικά τους λογαριασμούς της στα social media.

Την ίδια στιγμή, με στοχευμένες ερωτήσεις και επίδειξη φωτογραφιών, οι αστυνομικοί κατά τις επισκέψεις τους στο Θριάσιο όπου νοσηλεύεται το θύμα, προσπαθούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τη γυναίκα που επιτέθηκε στην 34χρονη ή που μπορεί να έδωσε την εντολή σε άλλο πρόσωπο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πληροφορία που είχε δώσει ένας οδηγός ταξί για μια γυναίκα που επιβιβάστηκε στο όχημά του από το Παγκράτι με προορισμό την περιοχή της Καλλιθέας, δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ελέγχονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παράλληλα εξετάζονται διεξοδικά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί ελέγχουν και τα όσα υποστήριξε στην κατάθεση του ο πρώην σύντροφος της 34χρονης.

Οι αξιωματικοί της ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση συνεχίζουν να εξετάζουν διάφορα σενάρια ως προς τα κίνητρα της επίθεσης ενώ εξετάζουν προσεκτικά και τα άλλοθι που έχουν προβάλει τα άτομα που περιλαμβάνονται στον κύκλο των υπόπτων.

Όταν οι Αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία, θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανάλυσής τους, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και να προχωρήσει η έρευνα.

Τι λέει ο δικηγόρος της 34χρονης

Στο MEGA μίλησε ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της 34χρονης που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα, για τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στην άτυχη 34χρονη επισκέφτηκαν την άτυχη γυναίκα που νοσηλεύεται για να δουν την κατάσταση της υγείας της και αν θυμήθηκε κάτι καινούργιο.

Ο κ. Λύτρας σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι οι αρχές έχουν στα χέρια τους φωτογραφίες με υπόπτους που ήθελαν να δείξουν στην 34χρονη, καθώς δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει κάποια φωτογραφία της δράστιδος την οποία προσπάθησε η αστυνομία να την καθαρίσει για αν τη δείξει στην Ιωάννα».

Ο κ. Λύτρας, αναφερόμενος στην υπερπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από την υπόθεση σημείωσε πως πολλά από αυτά που διαβάζει δεν ισχύουν.
«Έχω διαβάσει τα απίστευτα σενάρια, που δεν υπάρχουν».

Ο ίδιος, μιλώντας για την κατάσταση της υγείας της 34χρονης τόνισε πως βλέπει θολά από το ένα της μάτι, ενώ ανέφερε πως δεν έχει προσθέσει κάτι στην κατάθεσή της

«Δεν βλέπει όπως θα έπρεπε. Αν ήταν ένα απλό σενάριο ενδεχομένως, μετά από τόσες μέρες, να είχαμε βρει την άκρη του νήματος».

Όσον αφορά στις δύο γυναίκες που εστιάζουν οι αρχές, ο κ. Λύτρας είπε ότι η 34χρονη επιμένει στην κατάθεσή της ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν.
«Η θέση της είναι ότι δεν είχε με καμία απολύτως κανένα πρόβλημα. Αν τη γνώριζε θα πήγαινε κάπου το μυαλό της, με βάζει σε σκέψεις ότι δεν την είχε δει.

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Το συναίσθημα της συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη θα πρέπει να έχει και συνέχεια εκτός από τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος επισκέφθηκε ξανά την συνοικία Παπακαυκά στον δήμο Ήλιδας και μοίρασε τρόφιμα σε οικογένειες ευπαθών ομάδων.

Εκείνο το οποίο επεσήμανε ήταν ότι το μήνυμα της έμπρακτης προσφοράς δεν θα πρέπει ξεχνιέται όταν περνούν οι γιορτές και πρόσθεσε:

« Το μήνυμα που στέλνουμε με αυτή την κίνησή μας είναι ότι η προσφορά αλληλεγγύης έχει συνέχεια για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θα πρέπει να τους θυμόμαστε μόνο τη περίοδο των εορτών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσπάθειές μας τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο θα είναι διαρκής ώστε να δοθούν όλες εκείνες οι ευκαιρίες ένταξης στην τοπική μας κοινωνία.»

Κατόπιν έγγραφων και προφορικών διαμαρτυριών που δέχτηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σχετικά με θέματα που αφορούν σε άρνηση ή μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση πως είναι απαράδεκτο και αντισυναδελφικό:

α) να μην χορηγούνται άδειες ή  να μην γίνονται δεκτές οι υποβληθείσες αιτήσεις αδειών που εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας,

β) να απορρίπτονται άδειες που αιτούνται συναδέλφισσες νέες μητέρες, που υποχρεούνται να παραμείνουν στο σπίτι  για την ανατροφή των μωρών τους,

γ) να διατυπώνεται άρνηση παραλαβής αιτήσεων αδειών.

Ζητάμε να επανεξεταστούν και να χορηγηθούν όσες αιτήσεις αδειών εδράζονται στη σχετική νομοθεσία και τεκμηριώνονται από σχετικά δικαιολογητικά, καθώς και να ζητηθεί άμεσα η κάλυψη ενδεχόμενων κενών στα σχολεία από τη διοίκηση.

Καλούμε όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Καλούμε τη Διοίκηση να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους και να μην ενθαρρύνει ή υποδαυλίζει περικοπές αδειών, που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής τους.  

Η Πρόεδρος Αντωνία Μπρη

Ο Γενικός Γραμματέας   Αθανάσιος Κατσίμπελης

Γεωργιόπουλος: «Θέλουμε το κέντρο της Ολυμπίας να μην αποτελεί πρόβλημα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη – Δίνουμε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα»

Το δρόμο της επίλυσης φαίνεται να βαδίζει πλέον το χρόνιο όσο και καθολικό αίτημα της κυκλοφοριακής μελέτης και της δημιουργίας πάρκινγκ στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. 

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και κυρίως την εμπορική – τουριστική αγορά της Ολυμπίας από την δεκαετία του 1980 και έχει γίνει ιδιαίτερα πιεστικό τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ροές της κρουαζιέρας, του κλασικού γύρου και των επισκεπτών - τουριστών εν γένει, συγκεντρώνουν εκατοντάδες πούλμαν και Ι.Χ. καθημερινά στην πόλη.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα ετέθη από την Δημοτική Αρχή προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη τόσο κατά την επίσκεψή της στην Αρχαία Ολυμπία στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όσο και κατά την επίσκεψη του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου και των Αντιδημάρχων κ.κ. Χάρη Σπηλιόπουλου και Παναγιώτη Φλέσσα, πριν από δέκα μέρες στην Αθήνα. Κατά το διάστημα δε που μεσολάβησε, το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά και με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλλια. Στο πλαίσιο αυτό διερευνήθηκαν εναλλακτικές θέσεις πάρκινγκ καθώς και τρόποι διαχείρισης των κυκλοφοριακών ροών, με εποικοδομητικά αποτελέσματα.

Διαβουλεύσεις με φορείς

Ταυτόχρονα, σε όλο το διάστημα αυτών των συζητήσεων, υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ένωση Ξενοδόχων και το Σωματείο Ταξί, σε κλίμα συνεργασίας και με κατεύθυνση την οργάνωση της καλύτερης δυνατής πρότασης για την εικόνα της πόλης και προς όφελος της τοπικής αγοράς.  Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και με τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα καταρτιστεί προκαταρτική πρόταση χωροθέτησης και ανάπτυξης του πάρκινγκ, επί τη βάσει της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης, προκειμένου να υποβληθεί αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς αρχική έγκριση. 

Πρόκειται για μια σημαντική πρόταση, που φαίνεται να βρίσκει καταρχήν σύμφωνη τόσο την τοπική κοινωνία, τον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Αρχαίας Ολυμπίας. Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται έπειτα από πολλά χρόνια επιδείνωσης του προβλήματος προκειμένου να δοθεί οριστική λύση για την κυκλοφορία και την στάθμευση, με ρυθμίσεις που θα καθιστούν το κέντρο της πόλης προσβάσιμο χωρίς να χάνεται η δυναμική της διέλευσης και της αξιοποίησης των τουριστικών λεωφορείων προς όφελος της αγοράς και της τοπικής κοινωνίας. Η συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ εντάσσεται στο πλέγμα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Δήμος για μία συνολική λύση με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και για τη χρήση των νέων έξυπνων τεχνολογιών που δρομολογούνται.

Για μια ελκυστική Ολυμπία

«Ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, δεν λύνεται αποσπασματικά. Θέλει δομικές και έξυπνες λύσεις που θα αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα και τον τρόπο που κυκλοφορούμε στην πόλη» τόνισε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και πρόσθεσε: «Θέλουμε το κέντρο της Ολυμπίας να μην αποτελεί πρόβλημα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Επιδιώκουμε να μετατραπεί σε ένα σημείο πλήρως προσβάσιμο, χρήσιμο και χρηστικό. Προσπαθούμε να δώσουμε στην καθημερινότητα την αξία που χρειάζεται, την ποιότητα ζωής που έχουμε ανάγκη όλοι μας. Αποτελεί εδραία πολιτική βούληση για την Δημοτική Αρχή να λύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Ολυμπία για χρόνια», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, τονίζοντας: «Έχουμε χρέος να την κάνουμε μια πόλη ευπρεπή. Μια πόλη ελκυστική που θα σέβεται τους επισκέπτες της, αλλά και τους πολίτες της. Εργαστήκαμε με συνέπεια και μεθοδικότητα και εννοείται πως για κάθε στάδιο της διαδικασίας θα υπάρχει στενή συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τους τοπικούς φορείς». 

Από την πλευρά του ο κ. Φλέσσας ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Με αποφασιστικότητα, διάλογο, συναινέσεις και σωστό σχεδιασμό ξεκινάμε τη διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος που ταλανίζει πολλά χρόνια την Ολυμπία. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, όμως από κοινού με την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα τα καταφέρουμε». 

ΦΩΤΟ: 

olympia_center   Μια πόλη ευπρεπή, χωρίς άναρχη κυκλοφορία στους δρόμους, θέλει την Αρχαία Ολυμπία η Δημοτική Αρχή.

georgio_mendoni   Σειρά επαφών έχουν γίνει για την κυκλοφοριακή μελέτη μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη και του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλου.

foreis_olympia   Από την πρόσφατη διαβούλευση με τους φορείς της Αρχαίας Ολυμπίας.

  Με ξεκάθαρες κουβέντες και όλη την αλήθεια για το δρόμο, οι δηλώσεις του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, σχετικά με τις εξελίξεις στο έργο  «αυτοκινητόδρομος ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ» και τη στάση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο Δήμαρχος Πύργου επισήμανε  μεταξύ των άλλων :  
 «Δυστυχώς  οι εξελίξεις για μια ακόμη φορά μας επιβεβαίωσαν. Απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει για την πορεία του έργου ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ. Όπως απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – διαμέσου του γραφείου της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής  στην Αθήνα  - σε ερώτημα που έθεσε η τοπική εφημερίδα ‘’ΠΑΤΡΙΣ’’ (ημ/νια  φύλλου 31/05) και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας να ενημερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θέση της σχετικά με το έργο .Ειδικότερα ρωτήθηκε εάν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023 και εάν ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις  Ζήτησαν έγγραφα και αντί αυτού πήραν μια γενικόλογη απάντηση με σαφή μηνύματα .
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής στο ερώτημα της  εφημερίδας ‘’Πατρίς’’ είναι η εξής ακριβώς :
‘’Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει τις συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με αυτό το έργο .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη για την αξιολόγηση του καλύτερου τρόπου προόδου σύμφωνα με το Δίκαιο  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.’’

1ον  Δεν αναφέρει πουθενά κανένα έγγραφο.  Είτε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης… είτε απαντητικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…
2ον  Αναφέρει ότι γνωρίζει τις συζητήσεις … όχι τις αποφάσεις ούτε τις αιτήσεις της κυβέρνησης…. τις συζητήσεις γνωρίζει  …πολύ χαλαρή η σχέση με την πραγματικότητα….
3ον  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη … Ακόμα δεν της έχει ζητηθεί  υποστήριξη … εδώ διαψεύδει εξόφθαλμα πλέον αυτά που λέει ο κος Καραμανλής . Τους έχει στείλει επιστολή ?   Επικοινώνησαν ότι έχουν προχωρήσει…?   Είναι έτοιμη λέει - η Ε.Ε. - να υποστηρίξει την διαδικασία αξιολόγησης για τον καλύτερο τρόπο . Άρα ούτε τον τρόπο έχουμε βρει ακόμα.  Ούτε τον τρόπο έχουμε βρει ακόμα σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιος τρόπος επιλεγεί, πρέπει να είναι σύμφωνος με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ λοιπόν τα πράγματα είναι σκληρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει  ότι δεν έχει λάβει καν ένα επίσημο έγγραφο-πρόταση. Δεν έχει απαντήσει γραπτώς ποτέ .
  Είναι έτοιμη να πάρει τέτοια πρόταση … όχι μόνο μία …αλλά λέει ότι οι τρόποι είναι πολλοί … το ποιον θα επιλέξουμε πρέπει να είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εδώ στην Ελλάδα τα αγνοούν όλα αυτά;  Ο κ. Καραμανλής αντί να απαντήσει σε αυτό,  βάζει τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον κ. Καραγιάννη, ο οποίος λέει:  “γι’ αυτό το έργο - τον δρόμο Πάτρα -Πύργος-   προετοιμάσαμε το προενημερωτικό  …  δηλ ούτε ενημέρωση δεν έχουν κάνει !! , το προενημερωτικό που θα στείλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,  αλλά και το ενημερωτικό  (!!)  μετά δηλ για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος και θα έχουμε εξελίξεις γι αυτό. Δεν ισχύει αυτό που μας λένε ότι έχουν συμφωνήσει με την Ευρώπη, ότι έχουν συμφωνήσει με την κοινοπραξία …  Τί είναι αυτά?    Τουλάχιστον σε σχέση με την Ευρώπη που είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για την τύχη του έργου …απ’ ότι λένε οι Ευρωπαίοι κι απ ότι αναγκάστηκαν σήμερα μέσω του Γραμματέα του Υπουργείου και όχι του υπουργού ,να επιβεβαιώσουν ,το έργο είναι σε σημείο μηδέν .  Στο σημείο μηδέν από απόψεως χρηματοδοτικής ωριμότητας και ενταξιμότητας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.
   Δυστυχώς λοιπόν κάποιοι στην Ηλεία πανηγύριζαν…   Συνειδητά οι περισσότεροι άφησαν να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός. Άφησαν αυτό το έργο να οδηγηθεί σε αυτή την αδιέξοδη διαδικασία και βεβαίως να υπονομευτεί η ίδια η κατασκευή.  Υποβολιμαίες συμπεριφορές οι οποίες μόνο κακό και καταστροφή κάνουν στον τόπο. Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων .Στην μεγάλη συγκέντρωση στο Βουπράσιο όπου συμμετείχαν σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση από την Καλαμάτα, την Πάτρα, τα Ιόνια Νησιά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο λαός, η Εκκλησία, οι Μητροπολίτες  φορείς επιμελητήρια, επιστημονικοί σύλλογοι  και χιλιάδες πολιτών έδωσαν ρητή εντολή   να συνεχίσουμε με τη σημαία ψηλά τον αγώνα αυτό. Διότι είναι αγώνας , στην κυριολεξία, ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ.. 
 Πρέπει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Πρέπει να ανοίξουμε ένα δρόμο προς το μέλλον για την πολύπαθη Ηλεία. Τα ψέματα αποκαλύφθηκαν…  Οι μάσκες έπεσαν… Ο κόσμος γνωρίζει πια !   Πρέπει να μιλάμε κοιτώντας τον πολίτη στα μάτια και να λέμε αλήθειες…..

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ.Κικίλια κατέθεσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύοντας την ανάγκη άμεσης προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ηλείας αλλά και της ενίσχυσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους.

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και των εργαζόμενων μέσω ΟΑΕΔ, οι οποίοι στήριξαν τη λειτουργία των νοσοκομείων κατά την περίοδο της πανδημίας, ζητώντας επιπλέον κίνητρα για την πρόσληψη ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στις δομές υγείας των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι η πανδημία οδήγησε στην αναγνώριση της προσφοράς του ΕΣΥ και ανέδειξε την αποτελεσματικότητα αλλά και την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου, δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο θα παρέχει ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

Χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας στην Ηλεία, οι οποίες, παρά την έλευση επικουρικού προσωπικού, παραμένουν  υποστελεχωμένες σε μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα τόνισε ότι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπου ο πληθυσμός του νομού σχεδόν διπλασιάζεται, απαιτούνται άμεσες αποφάσεις ενίσχυσης των δομών υγείας της Ηλείας, αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει περί αναγνώρισης των νοσοκομείων και των εργαζόμενων την περίοδο της πανδημίας

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: ‘’ Όσοι σχεδίαζαν την αποδυνάμωση του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κράτησε όρθια τη χώρα στην κορύφωση της πανδημίας και χρειάζεται ενίσχυση.

Το υπουργείο, επιτέλους, πρέπει να δώσει μόνιμη λύση τις μεγάλες ελλείψεις  των δομών υγείας στην Ηλεία, αφού οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δομών υγείας  αποδιοργανώνουν  τη λειτουργία των νοσοκομείων και λειτουργούν ανασχετικά.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει:

1ον) Να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και τις δομές δημόσιας υγείας της Ηλείας.

2ον) Να ανανεώσει τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού και των εργαζόμενων μέσω ΟΑΕΔ και να δώσει επιπλέον κίνητρα για πρόσληψη γιατρών στις ορεινές περιοχές

3ον) να εμπλουτίσει τον ιατροτεχνολογικόεξοπλισμό των νοσοκομείων της Ηλείας’’

Το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζας Ι. μαζί με την Πρόεδρο του Ν. Π. Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Παιδείας κ. Μπιτούνη Π., και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μανολάδας κ. Νικολετάκη Σ., επισκέφθηκαν τα έργα συντήρησης του οδοστρώματος με ασφαλτοτάπητα στην επαρχιακή οδό Κουνουπελίου - Λουτρών Αρχαίας Υρμίνης της Τ.Κ.Μανολάδας.

Στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, κυκλοφορούν καθημερινά μεγάλος αριθμός  βαρέων οχημάτων λόγωεμπορικής δραστηριότητας, και πάνω από 400 επιβατικά Ι.Χ

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί θερμά για ακόμα μια φορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και την ΔιεύθυνσηΤεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Με την αγαστή συνεργασίαΠεριφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στο οδικό δίκτυο συνεχίζονται σε ολόκληρο το Δήμο και αφορούν κεντρικές οδούς, αλλά και άλλες που εδώ και αρκετά χρόνια εμφάνιζαν σοβαρά προβλήματα στον ασφαλτικό τάπητα και αποτελούσαν πηγή κινδύνου για τους οδηγούς. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ασφαλτόστρωσης στις πρώην Δ.Ε. Βουπρασίας, και Λεχαινών, όπως στις Τ.Κ. Νησίου, Νεαπόλεως, Αετοράχης, Μέλισσας, Μπορσίου.

 

Έτοιμες ήταν να υποδεχθούν σήμερα Δευτέρα 1 Ιουνίου, με ασφάλεια, τους μαθητές οι σχολικές μονάδες, όπου στεγάζονται οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Νηπιαγωγεία,και Δημοτικά του Δήμου μας. Είχαν ήδη πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ υλοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα προστασίας της Δημόσιας υγείας.

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, είχαν προμηθευτεί όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για την προστασία από τον Covid-19.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Παιδείας κ. Ανυφαντής Π., κατά την επίσκεψή του στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας, απευθυνόμενος σε καθηγητές, μαθητές, και γονείς, δήλωσε πως απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η ασφάλεια όλων των μαθητών. Παράλληλα επανέλαβε πως ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης βρίσκεται καθημερινά δίπλα τους και θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

Από τις 25 έως τις 30 Μαΐου 2020, στην Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλίας κατά τις οποίες :

Ελέχθησαν : (1560) άτομα,

Προσήχθησαν : (77) άτομα,

Ελέχθησαν : (1218) οχήματα,

Βεβαιώθηκαν : ( 452) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Συνελήφθησαν : (32) άτομα για τα εξής αδικήματα :

  • (12) αλλοδαποί για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών,
  • (4) άτομα για κλοπές,
  • (4) άτομα για κατοχή ναρκωτικών,
  • (3) άτομα για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • (2) άτομα με ένταλμα σύλληψης,
  • (5) άτομα για λοιπά αδικήματα

Οι στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και θα συνεχισθούν σε όλη την Περιφέρειά μας.

«Κοιτάμε μπροστά, αξιοποιούμε τις δυνάμεις μας, αλλάζουμε τον τόπο μας» ήταν το προεκλογικό  σύνθημα του συνδυασμού του Κώστα Αλεξανδρόπουλου, που έφερε την αλλαγή μετά από χρόνια στον Δήμο Ζαχάρως.

Με στόχο και όραμα ο Δήμαρχος Ζαχάρως και οι συνεργάτες τους προσπαθούν να αναδείξουν και να εκμεταλλευτούν, προς όφελος του τόπου τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Απευθυνόμενος στους δημότες Ζαχάρως με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές ο κ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρει

« Πριν από ένα χρόνο δώσατε σε μένα, στους συνεργάτες μου και στο συνδυασμό μας την εντολή να φέρουμε την αλλαγή, την ανάπτυξη και την αξιοπρέπεια, για να είμαστε υπερήφανοι δημότες του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας.

Αναλάβαμε τις τύχες του Δήμου στη δυσκολότερη ώρα από τη σύστασή του.

Ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019 και εννιά μήνες από την ανάληψη της διοίκησής του Δήμου, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από την πρωτοφανή πανδημία, η οποία έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας και μεταξύ των άλλων, καθυστερεί μέχρι σήμερα την πρόσληψη πολύ χρήσιμου προσωπικού, εμείς  συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα για ένα Δήμο σύγχρονο και ανθρώπινο.

Τα τελευταία 20 χρόνια ο Δήμος μας έμεινε τραγικά πίσω, αλλά δεν είναι η ώρα της περιγραφής της κατάστασης που παραλάβαμε.

Όλοι παρακολουθείτε τον αγώνα που κάνουμε, μέσα από αντίξοες συνθήκες, να νοικοκυρέψουμε το Δήμο μας και να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη που του αξίζει.

Βήμα-βήμα, στελεχώνουμε τις δημοτικές δομές, προστατεύουμε τη δημοτική περιουσία, εξοικονομούμε πόρους, εκσυγχρονίζουμε την καθαριότητα, την ύδρευση, τον ηλεκτροφωτισμό, το στόλο των οχημάτων, τον εξοπλισμό των υπηρεσιών. Πολλές από τις αποφάσεις, τις συνεργασίες και τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν έχουν ακόμη δώσει το αποτέλεσμα της αλλαγής που όλοι ποθούμε να δούμε. Ωστόσο, ο χρόνος δουλεύει θετικά για το μέλλον του Δήμου μας και των παιδιών μας.

Η εικόνα αλλάζει. Έργα, που για χρόνια δεν ολοκληρώνονταν, δρόμοι και δίκτυα που έδιναν την εικόνα της εγκατάλειψης, θα μπουν στην υπηρεσία σας και θα διευκολύνουν τη ζωή σας.

Στόχος μας είναι να κερδίζουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη σας με πολλή δουλειά, με αγώνα για την υγεία και την ασφάλειά σας, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, με τη συνεχή ενημέρωσή σας.

Με συνέπεια και σοβαρότητα αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε την περιοχή μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις, υπερβαίνουμε εμπόδια και “αντιπαλότητες”, λέμε την αλήθεια και ενθαρρύνουμε όλους όσοι μοιράζονται μαζί μας το όραμα της ανάπτυξης του τόπου μας, με όρους πολιτισμού και αξιοπρέπειας.

Προχωράμε μαζί  κάνοντας κάθε μέρα κι ένα βήμα μπροστά, με συμμάχους και συναγωνιστές μας τους γειτονικούς δήμους και όλους εκείνους που αναγνωρίζουν ότι έφτασε η ώρα να αξιοποιηθούν και να αναδειχτούν οι τεράστιες δυνατότητες της περιοχής μας προς όφελος του Δήμου μας, του Νομού μας και της Χώρας μας».

#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η νέα αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου  Πύργου ο "ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ".

Φετος η αιμοδοσία (εθελοντική) έγινε στο Συνεδριακό κέντρο της Π.Ε Ηλείας λόγω υγειονομικών περιορισμών. Η συμμετοχή των μόλων ήταν αθρόα, αφού όπως δήλωσαν οι εθελοντές αιμοδότες "είναι αναγκαίο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να δώσουμε αίμα και να σώσουμε ζωές, στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε".

Ανδρέας Μαρίνος: Θεσπίζεται η «Ημέρα του Δημότη»

Συναντήσεις με πολίτες, φορείς και εκπροσώπους συλλόγων σε Βαρθολομιό, Τραγανό και Γαστούνη

 

Ο  δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος εγκαινίασε την «Ημέρα του Δημότη», μια νέα μορφή επικοινωνίας με τους πολίτες, τους εκπροσώπους φορέων, συλλόγων προέδρων Κοινοτήτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες  του Δήμου.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή, στο Δημαρχείο Βαρθολομιού από τις 08.00 πμ έως 10.00π.μ  πολίτες, φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων του πρώην Καποδιστριακού δήμου Βαρθολομιού συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον Δήμαρχο για  ζητήματα που τους απασχολούν. Στη συνάντηση έγινε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και σε πολλά θέματα δόθηκαν λύσεις.

Παρόντες στη συνάντηση η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Μαρινοπούλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Άγγελος Μπράτης , Δημήτρης Βύτανος και Νίκος Γεωργόπουλος.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος μετά την συνάντηση δήλωσε: «Σήμερα από το Βαρθολομιό είχαμε την αφετηρία των επισκέψεών μου σε έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων όπως το Βαρθολομιό και θα ακολουθήσει το Τραγανό και η Γαστούνη. Από σήμερα θεσπίζεται «η Ημέρα του Δημότη» και του ακούσματος των ορέων και των εκπροσώπων των επαγγελματικών κλάδων, έτσι ώστε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για κάθε θέμα που τους απασχολεί. Είμαι εδώ, είμαι δίπλα στον κόσμο, γιατί ακριβώς πιστεύω σε αυτόν και θεωρώ ότι τα προβλήματα λύνονται όταν έχεις και ο ίδιος γνώμη και σαφή εικόνα».

Τις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Πηνειού θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Τραγανού όπου και εκεί θα έχει συνάντηση με πολίτες και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ

«Μπλόκο στους Ιανούς της εκπαίδευσης!»  

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ) ΤΗΣ ΟΛΜΕ

(διότι αρνήθηκε να οριστούν έγκαιρα  Γεν. Συνελεύσεις ΕΛΜΕ και Προέδρων, για να αποφασίσει  ο κλάδος τον αγωνιστικό οδικό χάρτη για όλη αυτή την περίοδο)    

Έξω η CISCO, οι πολυεθνικές και η αγοραία αντίληψη από τα σχολεία μας
Εμπρός για ένα νέο αδέσμευτο μορφωτικό, ανατρεπτικό και ρωμαλέο παλλαϊκό εκπαιδευτικό κίνημα
Η ΟΛΜΕ ή που δεν θα υπάρχει ή που θα γράψει μια νέα σελίδα στη ιστορία των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον αναβρασμό που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης  και, αφού με την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά δεν κατάφερε να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα, αναπροσαρμόζει την τακτική της με δηλώσεις δήθεν υποχώρησης σε επιμέρους ρυθμίσεις για να προωθήσει άμεσα το συνολικό της σχέδιο για ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Το λες και παράνοια σε όλα τα επίπεδα αυτό που συμβαίνει το τελευταίο 6μηνο στην Δημόσια Εκπαίδευση. Οι τακτικισμοί της Κεραμέως είναι αποτέλεσμα των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά είναι πρόσκαιροι, καθώς την Υπουργό διευκολύνει η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, που δεν προετοίμασε τον κλάδο  και οι παρατάξεις ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ, αλλά και σε ένα βαθμό το ΠΑΜΕ, χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής» ένα τεχνικό  πρόβλημα ανέβρασης χώρου, για να δικαιολογήσουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να συγκληθεί η ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο, που σαρώνει τα πάντα στο δημόσιο σχολείο και για το λόγο αυτό η ΟΛΜΕ και ειδικότερα οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, που δέχθηκαν την τηλεκπαίδευση, στο άμεσο διάστημα θα υποχρεωθούν άμεσα να αναμετρηθούν με το μπόι τους και την ιστορία των αγώνων του κλάδου μας.

Ήδη, αυτές τις ημέρες, τα πρώτα σημάδια της διάλυσης του δημόσιου σχολείου φαίνονται από την αποχή της πλειοψηφίας των μαθητών, οι οποίοι, με τις απλές Υ.Δ. των γονέων που μεθόδευσε το ΥΠΑΙΘ, γυρίζουν το πρωί στους δρόμους, στα φροντιστήρια και στις δουλειές των γονέων τους στην επαρχία!  Αυτή η «σημαδεμένη τράπουλα»της Κεραμέως, που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταργήσει την υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση, έφερε ένα «μπάχαλο» στα σχολεία, που δεν τιμά κανέναν. Οι εκπαιδευτικοί δεν το αποδεχόμαστε και γι’ αυτόν τον επιπλέον λόγο ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την Υπουργό Παιδείας η οποία, εάν υπάρχει ευθιξία, οφείλει να παρατηθεί! Το σενάριο αυτό το Σεπτέμβριο, με την επίκληση π.χ. της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ασθενειών, κλιματολογικών και άλλων τοπικών συνθηκών, φαντάζει ομολογουμένως ως Οργουελική ονείρωξη για το τι σχολείο ετοιμάζουν!

Η επιδίωξη για μικρόφωνα ή και για κάμερες στην τάξη, αλλά κι αυτές στον ιδιωτικό χώρο των σπιτιών μας (άσυλο), υπηρετεί πιστά το δόγμα της ελεύθερης οικονομίας και τις αγοραίας αξιολόγησης με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Μεγάλου Αδερφού των πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες θα είναι τα κυρίαρχα αφεντικά στην εκπαίδευση.

Αν, σε αυτή την πολιτική συγκυρία, οι εκπαιδευτικοί και οι χωρίς αντανακλαστικά συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΟΛΜΕ είχαν όντως αντιληφθεί που οδηγεί η κυβέρνηση την εκπαίδευση γενικότερα αλλά και αυτή των ανηλίκων ειδικότερα, τότε το μόνο σύνθημα που θα ταίριαζε να φωνάζουν στα συλλαλητήρια τους, αυτά του τελευταίου καιρού, θα ήταν «έξω η CISCO, οι πολυεθνικές και η αγοραία αντίληψη από τα σχολεία μας».

Ένα νέο μορφωτικό εκπαιδευτικό παλλαϊκό μέτωπο έχει ανάγκη η εκπαίδευση

Η ΑΕΚ για παρέμβαση στη Δυτική Ελλάδα, ως αυτόνομη συνιστώσα του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος, ξεπερνώντας μάλιστα παλιές οργανωτικές αγκυλώσεις, βγήκε εδώ και καιρό στο ξέφωτο, με αποφασιστικότητα να αντιπαλέψει το άγριο καπιταλιστικό κύμα στην εκπαίδευση ενωτικά και ανατρεπτικά. Έχοντας στην φαρέτρα μας τις μεγάλες εμπειρίες των διαχρονικών αγώνων του κλάδου με τις μεγάλες και μικρές νίκες, αλλά και τις πικρίες από την συλλογή μας, με σαφείς στόχους, ως μέρος του ενιαίου συνδικαλιστικού κινήματος, προσδοκούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του νέου υποδείγματος και των νέων όρων δράσης του σωματείου.

Επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τον κομματικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και να ενώσουμε τους συναδέλφους πάνω στα αυτονόητα, με άμεσο στόχο να ανατραπεί η σκληρή πολιτική, που παραδίδει το σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης στο «βόρβορο» της αγοράς. Προσφέρουν, μάλιστα,συνδρομές και βοήθεια μια κάστα νέο-επιθεωρητών των ΠΕΚΕΣ - ΙΕΠ και άλλων παρόμοιων δομών, έξω από την σχολική τάξη, υποβοηθούμενοι και απόκάποιους λίγους ματαιόδοξους του κλάδου, που σε ρόλο «χρήσιμων ηλιθίων» κόβουν το κλαδί που κάθονται!

Όλο αυτό το διάστημα που το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαπολύσει την επίθεσή του στους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο( με την κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, την ψήφιση της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως και τις κάμερες, την έκδοση εγκυκλίου και οδηγιών για την υλοποίησή της), ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ αλλά και το ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ διευκόλυναν  με την ολιγωρία τους και τις ιδεοληψίες τους (με παραλλαγές), για να περάσει η συναίνεση στον κλάδο και την κοινωνία για την εξ αποστάσεως «τηλεκπαίδευση», μετατρέποντας αρκετούς συναδέλφους σε «δούρειους ίππους», σε βάρος της ζωντανής εργασίας και της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους. Η συνέχιση αυτής της δήθεν εναλλακτικής πρότασης από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, δηλαδή της «τηλεκπαίδευσης», του δήθεν ψηφιακού σχολείου, από την 1η Σεπτέμβρη θα είναι καταστροφική για το δημόσιο σχολείο· θα οδηγήσειεκτός από τη διάλυσή του, στο διώξιμο των μισών αναπληρωτώνκαθηγητών, ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα πατούν σε «αναμμένα κάρβουνα»! Ετοιμάζουν ένα νέο «Βατερλό» στη δημόσια εκπαίδευση!Και εάν ως εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με την κοινωνία που ζει το δράμα της επιβίωσης δεν αντιδράσουμε και χωρίσουμε τον κλάδο σε «τιμάρια», τότε όλοι μαζί θα ζήσουμε την καταστροφική πανδημία της αμάθειας, της αμορφωσιάς των νέων και της μαζικής φτώχειας, την επιστροφή τηςελληνικής κοινωνίας στην εποχή του μεσαίωνα! Τότε δεν θα μιλάμε πια για ΕΛΜΕ – ΟΛΜΕ, αλλά θα ισχύει ο «σώζων εαυτόν σωθήτω».  

Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε ήδη η Κεραμέως, άμεσα θα συρρικνωθούν τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, με στόχο την γιγάντωση των μεταγυμνασιακών δομών κατάρτισης με την ίδρυση των ΣΕΚ (με 52 ειδικότητες ; ) και την υποχρεωτική μετάταξη-κατάταξη της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ ως εκπαιδευτών, με ότι αυτό, αρνητικά, συνεπάγεται για τις σχέσεις εργασίας μας. Η μεταβίβαση των δομών αυτών στην αυτοδιοίκηση, και ας τη διαψεύδει ο υπουργός εσωτερικών, θα γίνει μέσω των ΣΔΙΤ (ΕΣΠΑ=παροχή εκπαιδευτικού έργου)· με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί το άρθρο 16 του συντάγματος (αποφεύγοντας την θετική απόφαση του ΣτΕ σε προσφυγή της ΔΟΕ το 1995-96) και οι σχολάρχες ως τροπαιούχοι θα βρουν τσάπα υποδομές και τα δημόσια ΕΚ (Εργαστηριακά Κέντρα) στην πλήρη υπηρεσία τους. Οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων τι περιμένουν; Θα αντιδράσουν μήπως όταν κλείσουν τα ΕΠΑΛ; Ή όταν θα τρέχουν να εξασφαλίσουν καμιά ώρα στον «Προμηθέα», στον «Ευκλείδη» ή σε κάποιον σχολάρχη του κάθε δήμου, και μάλιστα με αμοιβές κλάσμα από τον αναλογούντα μισθό φτώχειας; Ή μήπως θα προτιμήσουν την μετάταξη σε άλλο υπουργείο ως εκπαιδευτές ή ακόμα και στην απόλυση;

Ας μην γελιόμαστε η κυβέρνηση θέλει να πετύχει με «έναν σμπάρο δύο τρυγόνια!»: α) δραστική μείωση των σχολικών δομών της τυπικής εκπαίδευσης (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), και β) μείωση υποψηφίων προς την Ανώτατη εκπαίδευση· άρα περικοπές μισθολογικού κόστους και λειτουργικών εξόδων στην εκπαίδευση συνολικά, για την εξασφάλιση των δόσεων στους ευρωπαίους τοκογλύφους της χώρας μας.

Αν λάβουμε υπόψη και τα επόμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας που έρχονται, όπως αυτό για την επιλογή των στελεχών, που εκτός των άλλων εξοβελίζει τους εκλεγμένους αιρετούς του κλάδου (με όποια προβλήματα έχει αυτός ο θεσμός), από τις διαδικασίες, προκειμένου να χειραγωγήσει εν κρυπτώτις διαδικασίες για την εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους στην εκπαίδευση. Αφαιρούν δηλαδή της «κάμερες» του κλάδου από τη ζωντανή συνδιάσκεψη των περιώνυμων συμβουλίων καταργώντας ακόμα και αστικούςθεσμούς, όπως της εκπροσώπησης, και επιβάλλοντας τους διορισμένους για να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά, εν αντιθέσει με το ζωντανό μάθημα που θέλουν να το ελέγχουν πανοπτικά για να σβήσουν κάθε σπίθα ελεύθερης συνείδησης. Επαναφέρουν την εκπαίδευση στον μεσαίωνα.

Σε ένα λύκειο χωρίς νεότερη ιστορία, χωρίς κοινωνικές επιστήμες, χωρίς πολιτική οικονομία, χωρίς ουσιαστική αναφορά στις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, χωρίς καμία επαφή ουσιαστική με τον 19ο και τον 20ο αιώνα... με μια απίστευτηστείρα εμμονή στις αρχαίες γλώσσες (όχι στον πολιτισμό και την ιστορία... στις γλώσσες, δηλαδή σε γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα)...

Τελικά τι πολίτες θέλουμε να διαμορφώσουν;

Εάν δεχθούμε τις κοινά ομολογούμενες παραδοχές από όλους τους συναδέλφους ότι:

Έχουμε μια πολιτική ηγεσία στο υπουργείο παιδείας των σχολαρχών της Άριστο-αχρηστίας και της Παραπαιδείας.
Ένα Υπουργείο της διαχείρισης του Φόβου των Διοικητικών κολαούζων και απαίδευτων «οσφυοκαμπτών» εξ αποστάσεως συμβούλων.
Μας πάνε στον ηλεκτρονικό μεσαίωνα της ψηφιακής αμάθειας και ευέλικτης ελαστικής συνείδησης, που στήνεται από τους καλοπληρωμένους ΕΣΠΑΤζήδες,
Έχουν μπει στον «σβέρκο» μας οι κάθε λογής χαρτογιακάδες των διοικήσεων του υπουργείου αυτού.
Δημιουργείται μια νέα κάστα από συμβουλάτορες-επιθεωρητές της διπλανής πόρτας της παραδίπλα τηλεοθόνης, του γραφείου τάδε που δεν έχουν πατήσει ποτέ στα σχολεία μας.
Δεν είναι δάσκαλοι, είναι πληρωμένοι τηλεσκηνοθέτες ηλεκτρονικοί εντεταλμένοι κονδυλοφόροι ενός συστήματος που σαπίζει για να θρέψει τον άκρατο ανταγωνισμό, την αλλοτρίωση και την κλοπή της ανθρώπινης στιγμής, δημιουργίας και αξιοπρέπειας.
Όλοι μαζί σπρώχνουν την νεολαία στις δηλώσεις αμορφωσιάς και παραίτησης , καιρός να τους αποκαλύψουμε .....
…..Καιρός είναι να τους σταματήσουμε!

Εμπρός για ένα νέο αδέσμευτο μορφωτικό, ανατρεπτικό και ρωμαλέο παλλαϊκό εκπαιδευτικό κίνημα. «Οι καιροί ου μενετοί»  

Δεν υποχωρούμε – Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί – καταργηθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
Όχι στις κάμερες και στα μικρόφωνα παρακολούθησης και την αξιολόγηση. Όλα τα σωματεία να κηρύξουν απεργία – αποχή
Έξω η CISCO από τα σχολεία
Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων
Όχι σχολεία εξεταστικά κέντρα  
Όχι στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ - σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις ειδικότητες. Όχι στην κατάρτιση και την μαθητεία
Δημόσιο, υποχρεωτικό, ζωντανό, ενιαίο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα - Καμία απόλυση αναπληρωτή – ανανέωση συμβάσεων τώρα (1-7-2020)
Να μειωθούν τώρα οι μαθητές στα τμήματα και στα εργαστήρια
Να παραιτηθεί η Κεραμέως
Να ανατραπεί η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ

Καμιά συναίνεση, καμία συμμετοχή στο μάθημα με  εξ αποστάσεως αναμετάδοση μέσα στη σχολική τάξη και τα σπίτια μας. ΟΧΙ στην εξ αποστάσεως με το άνοιγμα των σχολείων. Ζωντανές μορφές εναλλακτικής αναπλήρωσης.

Kαλούμε τους συναδέλφους στους Συλλόγους  Διδασκόντων,ακολουθώντας τις αποφάσεις των σωματείων μας, των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, που παρέχουν πολιτική και συνδικαλιστική κάλυψη και την απόφαση για απεργία αποχή από ΑΔΕΔΥ και ΕΛΜΕ, να μη δεχθούν να το υλοποιήσουν στα σχολεία τους και να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Υ.Γ. Καλούμε τη Γεν. Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς -και το συντομότερο- να πάρουν σαφή θέση στα επίδικα των ημερών και να δυναμώσουν το διεκδικητικό πλαίσιο των αγώνων μας χωρίς αστερίσκους και περιστροφές.  

ΟΧΙ Στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα

Χωρίς συμβιβασμούς απαντάμε με ρήξη και ανατροπή

Στις 14/5/2020, ως Αντιδήμαρχος Δήμου Ήλιδας,  απηύθυνα πρόσκληση προς τον δήμαρχο κ. Λυμπέρη, για απαλλαγή από τα καθήκοντά μου, η οποία ανέφερε:

«Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζεις, από την αρχή τής δημαρχιακής σου θητείας, συμπαρατάχθηκα μαζί σου στην προσπάθεια για να γίνει ό, τι καλύτερο για τον δήμο, την πόλη και τους δημότες μας.

Το ίδιο έκανα και στην παρούσα δημοτική περίοδο, κρίνοντας ότι έπρεπε όλοι μαζί να συνδράμουμε ώστε να φύγει η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία βλέπαμε ότι έκανε κακό στην πόλη  και θα άφηνε πίσω μια σειρά από μεγάλα και σοβαρά προβλήματα.

Στο διάστημα αυτό, έδωσα τις δυνάμεις μου για την αντιμετώπιση , όσο το δυνατόν καλύτερα, των πολύ σοβαρών και κρίσιμων οικονομικών θεμάτων του δήμου, αλλά και όποιου άλλου ζητήματος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει, κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις και με πολλά εμπόδια.

Επίσης, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων τού αντιδήμαρχου, γνωρίζατε -εσύ και η παράταξη- ότι ο χρόνος τής θητείας μου θα είναι βραχύς, και δεν θα ξεπερνούσε το διάστημα των 14 μηνών, όπως είναι και η απόφαση ορισμού μου.

Πίστευα και πιστεύω ότι σε μια παράταξη, θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες συμμετοχής στη διοίκηση, σε νεότερα μέλη της, αν θέλουμε αυτή η παράταξη να έχεισυνέχεια. Κι αυτό επιδιώκω και θα ήθελα να  γίνει με την παρούσα πρόσκληση.

Επίσης, επειδή πιστεύω ότι κάθε πράγμα κάνει τον κύκλο του, θέλω κι εγώ να κλείσω τον δικό μου κύκλο στην αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια να δημιουργήσωαναταράξεις και κλυδωνισμούς στην παράταξη. Αλλά οπως και να χει, γνωρίζω ότι υπάρχει κάποια στιγμή κατά την οποία πρέπει κάποιος να αποχωρήσει».

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, απηύθυνατην πρόσκληση εδώ και 15 μέρες, αλλά δυστυχώς για μένα,ο δήμαρχος θεώρησε σωστό και μου δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση που διανύουμε, με τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε,  δεν μπορεί ο δήμος να στερηθεί των υπηρεσιών ενός έμπειρου στελέχους του». Για αυτό και δεν έκανε δεκτή την επιθυμία μου για απαλλαγή από τα καθήκοντά μου. 

Όπως και να ‘χει, το αν η παραπάνω πρόσκληση, θεωρείται παραίτηση ή αίτημα ενός ανθρώπου που έχει ήθος και αξίες, τίθενται στην κρίση των δημοτών και όχι των σεναριολόγων .

 

 

  Αμαλιάδα, 29/5/2020

 

Με βάση τα αποτελέσματα τις ερευνάς που πραγματοποιήσαμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκεςζητάμε από την πολιτεία

Να κάνει περισσότερες και γενναίες ελάφρυνσης φορών,εισφορών και να τόνωση την ρευστότητα για να προστατεύσει τις επιχείρησης και τους εργαζομένους σε αυτές ,διότι το 60% έκλεισαν με κρατική εντολή και η υπόλοιπες 40% είναι πλυμένες ,το 75% δήλωσε ότι θα διατήρηση τις θέσης εργασίας .

Να επεκταθεί το μετρό μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του 2020  διότι η περισσότερη επαγγελματίες  το 71% είναι ενοικιαστές  

Να γίνει επέκταση του μέτρου αναστολής των επιταγώνμε ταυτόχρονη χρηματοδότηση ατόκου δάνειου για την κάλυψή τους έχει κάνει χρήση του μέτρου το 69% και το 60% έχει προμηθευτή νέο εμπόρευμα χωρίς να έχειπουλήσει το παλαιό.

Ρύθμιση όλων των οφειλών που υπάρχουν είτε είναι στην εφορία -εφκα - τράπεζες -fans το 76% δεν ήταν ενήμερο στις 31-12-2019

Άρση των αδικιών της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την 2 φάση  υπέβαλαν αίτηση το 76%  

Να ενεργοποιηθούν η δημιουργηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα για τον εξ χρονισμό , ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

     

 

        Ο πρόεδρος Ξανθούλης Ηλίας

 

Παιδεία: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Επιστρέφει η διαγωγή των μαθητών - Όλες οι αλλαγές.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του στην Επιτροπή, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Με το νομοσχέδιο έρχονται νέα δεδομένα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών, την αξιολόγηση σχολείων, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, για τα εξεταζόμενα μαθήματα στο γυμνάσιο, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Επιπλέον, εισάγει πιλοτικά νέες θεματικές στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Αλλαγές στις Πανελλαδικές

Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν τρεις: 1.Ανθρωπιστικών Σπουδών, 2. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και 3. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Από την ερχόμενη χρονιά επίσης, θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.

Αλλαγές στο λύκειο

Στο Λύκειο αυξάνονται κατά ένα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και Γ’ Λυκείου, οι μαθητές προάγονται/απολύονται εφόσον έχουν γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 10 αντί για 9,5 που ισχύει μέχρι σήμερα, οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά και μαθηματικά, και οι θετικής κατεύθυνσης θα παρακολουθήσουν ιστορία (λογική «κόντρα» μαθήματος).

Ακόμη, θα επαναφέρεται η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών.

Επιπλέον, συστήνεται εκ νέου ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας στο Λύκειο. Η εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων προβλέπεται να είναι σταδιακή (αφορά τους μαθητές που εισέρχονται από το επόμενο σχολικό έτος στην Α’ Λυκείου).

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το επόμενο σχολικό έτος (2020-21). Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές, όπως και η βιωματική μάθηση. Τα εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α.

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο

Εισάγεται πιλοτικά στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Κατανομή ωρών διδασκαλίας

Ενισχύεται η διδασκαλία της Πληροφορικής, των Ξένων Γλωσσών, των Κλασικών Γραμμάτων και της Φυσικής Αγωγής, όπως και η εκπόνηση ερευνητικών/συνθετικών εργασιών ως συμπληρωματικός ή εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης.

Οργάνωση και παρακολούθηση μαθημάτων - Αξιολόγηση

Μεταξύ άλλων, στο Γυμνάσιο αυξάνονται από 4 σε 7 τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και προβλέπεται ερευνητική εργασία για την Πληροφορική, εξορθολογίζονται οι προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης των μαθητών (βαθμολογική βάση 10 σε κάθε μάθημα ή 13 κατά μέσο όρο, και προσθήκη ορίου μαθημάτων -4- για δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο).

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 προβλέπεται να λειτουργήσουν 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά Σχολεία.

Τα λειτουργούντα σήμερα Πειραματικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα χαρακτηριστούν Πρότυπα Σχολεία, ενώ τα πέντε Πειραματικά Σχολεία των πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πατρών και Κρήτης (Ρέθυμνο) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν ως έχουν, πειραματικά.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο της Επικράτειας να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως Πρότυπο ή Πειραματικό.

Αξιολόγηση σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Θεσμοθετείται από το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21) ένα νέο πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, που συνδυάζεται με τον σχεδιασμό συλλογικών και επιμορφωτικών δράσεων για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, καθώς και για τη διττή αξιολόγηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας: αφενός, εσωτερική αυτό-αξιολόγηση, και αφετέρου εξωτερική αξιολόγηση από το οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ.. Η εξωτερική αξιολόγηση προβλέπει ενεργό ρόλο του ΙΕΠ καθώς και της ΑΔΙΠΠΔΕ, αρχής που σχετίζεται με τη διασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όσο για τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, εισάγονται κίνητρα και ρυθμίσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της πλήρωσης κενών, ιδίως μέσω της διπλής μοριοδότησης της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχεται σε δυσπρόσιτες περιοχές και της προτεραιότητας στην κάλυψη λειτουργικών κενών στη διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Προβλέπεται επίσης 2ετής διάρκεια ισχύος πινάκων των εκπαιδευτικών.

Ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού

Θεσμοθετείται ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης», που λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τις υφιστάμενες υποστηρικτικές δομές, και ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Δρομολογούνται, επίσης, αλλαγές στη διαβάθμιση των προβλεπόμενων παιδαγωγικών μέτρων.

Μετεγγραφές

Σχετικά με τις μετεγγραφές, προτείνεται η καθιέρωση βάσης μετεγγραφής (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός. Επιπλέον θα υπάρξει και β’ κύκλος μετεγγραφών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Εξωστρέφεια πανεπιστημίων

Προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε ΑΕΙ (χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση Υπουργού), θεσμοθετούνται τα κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, θερινά προγράμματα στα ΑΕΙ, ενώ παράλληλα παρέχονται διευκολύνσεις για την προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.

Διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών

Θεσμοθετείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και τη διευκόλυνση συμμετοχής στη διαδικασία, αλλάζει το εκλεκτορικό σώμα και καθιερώνεται η 4ετής θητεία.

Αναλυτικά όλο το νομοσχέδιο εδώ.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr