Banner 728x90px

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το ίδιο ισχύει και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου που θα περιοδεύσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό ποιητικό κείμενο με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια, που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί, μέσα από την αφήγηση, να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα. Είναι ένα κείμενο αρχετυπικό, που μπορεί να διαβαστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μύηση στην ενήλικη ζωή. Επώδυνη διαδρομή προς τη γνώση, πορεία προς την ουσιαστική ενηλικίωση, καταγραφή ενός περάσματος από την προϊστορία των ηρώων και των κατορθωμάτων τους όπως καταγράφονται στα Έπη, στην εποχή της ιστορίας του νοήμονος όντος. Πέρασμα από τη βουκολική οικονομία του ανταλλάξιμου προϊόντος στην πρώιμη καπιταλιστική οικονομία του οικογενειακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δικαίου. Αγώνας για την επιστροφή στη μήτρα και την αναγέννηση.

Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. Ένα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

 

Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

 

 

 

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

 Έναρξη παράστασης 21.30

Η είσοδος των θεατών θα πρέπει να γίνει τρία τέταρτα πριν από την έναρξη της παράστασης. Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο κατά την είσοδο όσο και καθόλη την διάρκεια της παράστασης  και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του εντεταλμένου προσωπικού.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, την Τρίτη 18 Αυγούστου, στις 21:00, στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα), στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Μία all star ομάδα συντελεστών και ένας εκλεκτός θίασος πολυβραβευμένων ηθοποιών φέρνουν μία εναλλακτική ανάγνωση των Βακχών στο προσκήνιο.

Ο θεός Διόνυσος φθάνει με ανθρώπινη μορφή στη Θήβα, πατρίδα της μητέρας του Σεμέλης, μαζί με τις Βάκχες που τον λατρεύουν για να επιβάλει τη λατρεία του.  Ο εξάδελφός του Πενθέας, γιος της Αγαύης και ασκών την εξουσία στην πόλη, προσπαθεί να παρεμποδίσει τη νεόφερτη λατρεία, καταδιώκοντας τις μεταμορφωμένες από το θεό σε μαινάδες γυναίκες της Θήβας και συλλαμβάνοντας τον «μυστηριώδη ξένο» ως λάγνο διαφθορέα τους.

Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης :: Στη Σκιά των Βράχων 2020

Η απόφασή του να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να τις κατασκοπεύσει σε ώρα έκστασης στον Κιθαιρώνα αποβαίνει μοιραία, αφού τον αντιλαμβάνονται και τον διαμελίζουν. Στις φρικαλεότητες πρωταγωνιστεί η ίδια του η μητέρα, που επιστρέφει στη Θήβα κρατώντας το κεφάλι του και νομίζοντας ότι έχει σφάξει ένα λιοντάρι…

kallitexnes.gr | Το απόλυτο καλλιτεχνικό περιοδικό

Οι Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, βραβευμένου με Κάρολος Κουν, αποκτούν μία άλλη διάσταση, ακόμη και χωροταξικά.
Μέσα σε μια παραμελημένη παιδική χαρά ζει και βασιλεύει ένα νεαρό αγόρι,
ο Πενθέας. Εκεί καταφθάνει ο νέος θεός Διόνυσος με ομάδα πιστών με σκοπό
να εδραιώσει τη λατρεία του στον παρηκμασμένο χώρο. Με την άφιξή του τα πάντα αποκτούν νέα υπερβατική και αχαλιναγώγητη πνοή…

Η παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη στο 4ο bio-mechanical festival ...

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Σουγάρης,

«Η παρηκμασμένη παιδική χαρά, κατεξοχήν χώρος της ανεμελιάς, της αφέλειας,
της φαντασίας, του παιχνιδιού και πάνω απ’ όλα της χαράς, έχει καταντήσει μία μαύρη τρύπα που καταπίνει τη φαντασία τα χρώματα και την ευφορία. Έχουμε να κάνουμε με ένα καθρέφτισμα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, μία ακραία εκδοχή της πόλης στην οποία ζούμε. Με αυτόν τον τρόπο η παράσταση αγγίζει μέσα από τις Βάκχες του Ευριπίδη τη συνάντηση «παλιού» – «νέου» και πραγματεύεται ζητήματα που μας αφορούν ως ενεργούς πολίτες: αυτοπροσδιορισμός, αυτοδιάθεση, αποδοχή, φόβος, ξενοφοβία ιδεοληψία, επιβολή, Εθνική ψυχολογία, ενηλικίωση, συνειδητότητα».

Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης :: Στη Σκιά των Βράχων 2020

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Μουσική: Στέφανος Κορκολής

Σκηνικά – Κουστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου

Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλας Ιωακειμίδης

Διανομή

Διόνυσος: Γιώργος Κοψιδάς

Τειρεσίας: Νίκος Καρδώνης

Κάδμος: Δημήτρης Ήμελλος

Πενθέας: Στάθης Κόικας

Θεράπων: Κρις Ραντάνοφ

Α΄ Άγγελος: Χριστόδουλος Στυλιανού

Β΄ Άγγελος: Μανώλης Μαυροματάκης

Αγαύη: Νίκη Σερέτη

Βάκχες: Μυρτώ Αλικάκη, Μαρίζα Τσάρη, Γωγώ Καρτσάνα, Ηλέκτρα Σαρρή, Ξένια Ντάνια, Δέσποινα Μαρία Μαρτσέκη

Γυναίκα: Ρούλα Πατεράκη

Άνδρας: Κώστας Λάσκος

Τυμπανιστής: Άρης Καλλέργης

Όλα όσα είδαμε στις “ΒΑΚΧΕΣ” του Ευρυπίδη στο θέατρο Αυλιδείας ...

Τιμή εισιτηρίου: €15 κανονικό – €12 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Βίντεο Links

Postcard: Μανώλης Μαυροματάκης

Postcard: Δημήτρης Ήμελλος

 

Είσοδος δωρεάν για το κοινό- Δελτία εισόδου στα βιβλιοπωλεία της Αμαλιάδας

Ο Δήμος Ήλιδας στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φιλοξενεί την παράσταση τουΔΗΠΕΘΕ «Γκόλφω», σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν και ο μέγιστος αριθμός των θεατών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020στις 21.00, θα είναι τα 200 άτομα.

Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται τις ειδικές προσκλήσεις εισόδου από τα βιβλιοπωλεία:

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (τηλ. 26220-21770)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΓΝΩΣΗ (τηλ. 26220-23826)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (τηλ. 26220-26910)

Ο μέγιστος αριθμός προσκλήσεων εισόδου που θα μπορεί ο καθένας να παραλαμβάνει είναι οι 4 προσκλήσεις. Στο θέατρο θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου, η είσοδος στο θέατρο θα πρέπει να γίνει 40 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης 9 το βράδυ και οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον   θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.» 

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

 

Είσοδος δωρεάν για το κοινό

Ο Δήμος Ήλιδας στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φιλοξενεί την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Γκόλφω», σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

mpakellas

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν και ο μέγιστος αριθμός των θεατών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020στις 21.00, θα είναι τα 200 άτομα. Για την παράσταση αυτή ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ¨Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ. Γεώργιος Μπακέλλας παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου Ήλιδας με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και παράλληλα τόνισε πως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια νέα σκηνοθετική οπτική της συγκεκριμένης παράστασης από τον σκηνοθέτη κ. Χρήστο Στρέπκο, ο οποίος ακολουθεί στην δραματική επεξεργασία του έργου τους δρόμους της Αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας.

afisa gkolfo small

Το κοινό θα μπορεί να προμηθεύεται τις ειδικές προσκλήσεις εισόδου από την Παρασκευή 7 Αυγούστου από τα βιβλιοπωλεία:

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (τηλ. 26220-21770)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΓΝΩΣΗ (τηλ. 26220-23826)

Ο μέγιστος αριθμός προσκλήσεων εισόδου που θα μπορεί ο καθένας να παραλαμβάνει είναι οι 4 προσκλήσεις. Στο θέατρο θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα πο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η είσοδος στο θέατρο θα πρέπει να γίνει 40 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης 9 το βράδυ.

Η πρώτη παράσταση για την καλοκαιρινή περίοδο δόθηκε στις 15 Ιουλίου 2020 στο αρχαίο θέατρο Αιγείρας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και στη συνέχεια στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας έχουν προγραμματιστεί 11 ακόμη παραστάσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον   θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.» 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

Συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων


Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, η κορυφαία ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στην ελληνική μουσική, θα μας χαρίσουν μια ξεχωριστή συναυλία, με τίτλο «Με τα μάτια κλειστά». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα).

Ένα μουσικό ταξίδι για τον έρωτα, το πάθος, τον αγώνα, τον πόνο, την ελευθερία, την επιτυχία και την καταστροφή, με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Γιώτα Νέγκα αλλά και τραγούδια που με τα μάτια κλειστά όλοι θα σιγοτραγουδήσουμε. Μια εμπειρία που θα καθηλώσει και θα γαληνέψει την ψυχή μας.

Την Ορχήστρα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας υπογράφει η Βάγια Ζεππάτου.
Συντελεστές:
Ερμηνεία: Γιώτα Νέγκα
Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης»
Βάγια Ζεππάτου, Μέμα Περδίκη, Παναγιώτης Ρουσσέας, Μαριβάσια Κολλιοπούλου, Βασίλης Σωμάκος, Νικόλας Φωτόπουλος, Αγγελική Τσιπινάκη, Αρετή Αλεξίου, Ανθή Ταμβάκη, Δήμητρα Περαρή, Μαργαρίτα Γαλάνη, Ορέστης Μεταξάς, Βασιλική Μανίκα, Μαίρη Ζεππάτου, Μίνωας Σωμάκος, Σοφία Τσούπρα, Βούλα Κολλιοπούλου, Χρήστος Φωτόπουλος, Βασίλης Πουρνιάς, Κωνσταντίνος Λοτσάρης, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Γιώργος Καρούμπαλος, Αντώνης Κατσικαρέλης, Ελίζα Ριζοπούλου, Αναστασία Ζαμπουνίδη, Θοδωρής Σκονδράνι, Έλλη Σμυρίλιου.
Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου
Κόντρα Μπάσο: Ηλίας Καρκαβέλιας
Ηχητικός Σχεδιασμός – ηχοληψία: Διονύσης Μπάστας - Μίμης Αγγελόπουλος
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Νίκος Σωτηρόπουλος
Σχεδιασμός Αφίσας: Άγγελος Θεοδωρόπουλος
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Δίηχο

Τιμή εισιτηρίου: €12 κανονικό - €7 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων,
παιδικό)

Σημεία προπώλησης:
Αγορά από το διαδίκτυο μέσω της εταιρείας VIVA 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Καφέ Ρόδον
Πρατήριο Shell

ΠΥΡΓΟΣ
Βιβλιοπωλείο Κορκολής
WIND
Πρατήριο Shell
MyMarket – Αλφειού
MyMarket – Πλ. Δικαστηρίων
Πρατήριο ΕΚΟ

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
My Market – Πετραλιά
My Market – Ρ.Φεραίου Ταμείο Νο 03
Πρατήριο BP
Πρατήριο ΕΚΟ

ΚΡΕΣΤΕΝΑ

Βιβλιοπωλείο Διονυσοπούλου Μαρία

ΓΑΣΤΟΥΝΗ
My Market

ΛΕΧΑΙΝΑ
WIND

ΚΥΛΛΗΝΗ
Πρατήριο Shell

Video links:
https://www.youtube.com/watch?v=d5NeYXNSQh4
https://www.youtube.com/watch?v=Vik1b9i-Etw

Ένα 2ημερο μουσικής πανδαισίας με τα Χάλκινα της ΕΡΤ και η Ορχήστρα Musica Viva Λειψίας 

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης έβαλε ένα δύσκολο στοίχημα στο φετινό του πρόγραμμα και κατάφερε να το κερδίσει μέχρι τώρα με απόδειξη την μεγάλη αποδοχή του κοινού. Οι συναυλίες κλασικής μουσικής τόσο με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όσο και με μουσικά σύνολα από το Εξωτερικό, χωρίς να έχουν στόχο την εμπορικότητα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο κοινό που ακολουθεί τις επιλογές του Φεστιβάλ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βούκανου.

Η έκπληξη για πολλούς ήταν μεγάλη όταν την Παρασκευή 31 Ιουλίου το αγαπημένο Cine Ρόδον γέμισε από νωρίς όλες τις προβλεπόμενες θέσεις που είχαν τοποθετηθεί σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες και πραγματοποιήθηκε μια αξέχαστη συναυλία με soundtrack, musical και κλασικά θέματα. To Σύνολο Χάλκινων της ΕΡΤ με πάθος και συγκίνηση αφιέρωσε ένα ποτ πουρί με μουσικά θέματα από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες του μεγάλου συνθέτη Ennio Morricone και ενθουσίασε το κοινό. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος ιδρυτής του Cine Ρόδον που γιόρταζε και τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και μαζί με τον Γιώργο Βούκανο καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τόσο το κοινό όσο και την Ορχήστρα της ΕΡΤ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ μας προϊδέασε για τον σχεδιασμό του Φεστιβάλ για το 202, αφού στους πολιτιστικούς χώρους του θα είναι πια και ο Σταφιδόκαμπος με το cine Ρόδον, με εκδηλώσεις και παραστάσεις που θα αγαπήσει το κοινό!

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ  θα έχει περισσότερες ακόμα εκδηλώσεις που θα προβάλουν τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, χωρίς την σκιά της πανδημίας που ανάγκασε να γίνουν οι περιορισμοί αυτοί.

Το Σάββατο 1 Αυγούστου η επόμενη εκδήλωση μας χάρισε μια μαγευτική βραδιά. Η Ορχήστρα Musica Viva από την Λειψία ερμήνευσε έργα κλασικής μουσικής με φόντο το Μνημείο της Αγίας Σοφίας Ανδραβίδας στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, με την Πανσέληνο να φωτίζει τις μελωδίες της Ορχήστρας από την πόλη που έζησε και πέθανε ο μεγάλος μουσουργός Johan Sebastian Bach. H εκπληξη ήταν ότι ο αρχιμουσικός της Ορχήστρας ήταν Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Γερμανία εδώ και 21 χρόνια, ο Αριστείδης Στρογγύλης, ο οποίος ερμήνευσε στο τέλος της συναυλίας και δύο ελληνικά τραγούδια. Ο Γιώργος Βούκανος ανακοίνωσε ότι αυτός ο χώρος θα είναι ένα ακόμη σημείο πολιτισμού που θα γίνονται εκδηλώσεις για το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ και ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης προβλήθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή Μαζί το Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ1 όπου ο Γιώργος Βούκανος μίλησε για το Φεστιβάλ και παρουσιάστηκαν πλάνα από το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου, στο Κάστρο Χλεμούτσι.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης συνεχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι στον πολιτισμό δίνοντας με τις εκδηλώσεις αυτές την ελπίδα ότι υπάρχει ένα φωτεινό μέλλον για τον πολιτισμό μέσα σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας και προβάλλει τις ομορφιές και την Ιστορία του Δήμου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αρκετοί λιλιπούτειοι θεατές με τους γονείς τους ανταποκρίθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο κάλεσμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας για να παρακολουθήσουν την παιδική παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας». 
 
protinews
 
Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο φιλοσοφικό παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ήταν μια παραγωγή της θεατρικής εταιρείας Αντίμετρο σε συμπαραγωγή με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο.
Το θεατρικό έργο ταξίδεψε τους θεατές σ’ έναν φανταστικό κόσμο, όπου συνάντησαν διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες. Εντυπωσιακά δε ήταν τα σκηνικά, τα οποία παρέπεμπαν στην παράδοση του Πατρινού καρναβαλιού. 
Αξίζει να αναφερθεί η έξυπνη σκηνοθετική προσέγγιση όπου κάθε σκηνή τελείωνε με τη φράση κλειδί, ειπωμένη διπλή φορά για να εντυπωθεί στο μυαλό των παιδιών, τα οποία κατευχαριστήθηκαν, μιας και δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παιδικό θέατρο. 
 
protinews
 
protinews
 
protinews
 
Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Η Banda Morena έχει εισβάλλει στις νύχτες μας και τους βάζει φωτιά, χαρίζοντάς τους  διασκέδαση και πολύ χορό!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Πολυδώρου

Νεανικό, κεφάτο και λαμπερό είναι το  μουσικό σχήμα ή ακόμα καλύτερα η  πολυδιάστατη μπάντα...  που σε κάθε live της προκαλεί πανικό στην Ηλεία.  Έχει καταφέρει να κινείται σε ποικίλα μουσικά είδη, ενώ δίνει το δικό της μοναδικό ηχόχρωμα στα βράδια μας.

Μια ιδιαίτερη συνέντευξη που στιγματίζεται από το χιούμορ στις απαντήσεις τους, αλλά και τη θετική τους αύρα. Ποιοι είναι όμως οι Banda Morena;

Ο Νικόχρηστος, η  Εύη, ο Νίκος και ο Νίκος, ο Φώτης, ο Θοδωρής, και ο Λεωνίδας; Μοιράζονται μαζί μας τα πρώτα τους βήματα, συζητούν για την φιλοσοφία της μπάντας αλλά και το τι παίρνουν από κάθε live, τη σχέση που έχουν εκτός σκηνής, ενώ μιλάνε και για το πολυσυζητημένο “Στην Ταράτσα” και για τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους και φυσικά  η συνέντευξη ολοκληρώνεται στέλνοντας και αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα προς τη νεολαία, που τους ακολουθεί πιστά.

 

Παρουσιάστε μας τους Banda Morena!

Οι Banda Morena  αποτελούνται από τους:  Νικόχρηστο Λαμπαούνα, έμπειρο στα μουσικά δρώμενα της Ηλείας, αλλά και προερχόμενος από μια πολύ καλή πορεία στο “The Voice of Greece”, πλαισιώνεται στα φωνητικά από το Νίκο Βαμβακά .Την τριάδα των τραγουδιστών συμπληρώνει η λαμπερή Morena Εύη Αναστοπούλου. Στα πλήκτρα ένας μουσικός- πολυεργαλείο, με μεγάλη πορεία στις μεγαλύτερες μπάντες του νομού, ο Φώτης Αθανασόπουλος. Στα μετόπισθεν, αξιοσημείωτη είναι η χημεία των Νίκου Χαραλαμπάκη στα τύμπανα και Θοδωρή Βένδρα στο μπάσο, ενώ τέλος ο κιθαρίστας και φετινή αποκάλυψη της μπάντας ο  Λεωνίδας Βασιλόπουλος.

 

Από πού προέκυψε το όνομα σας;

Banda Morena σημαίνει "η μελαχρινή μπάντα" - ή η μπάντα της μελαχρινής. Προέκυψε μετά από συζήτηση εβδομάδων! Προτάθηκαν πολλά, καταλήξαμε σε αυτό γιατί βγάζει καλοκαίρι, διασκέδαση, καλή διάθεση, νιώσαμε ότι μας ταιριάζει.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς! Πως δημιουργηθήκατε σαν συγκρότημα και πως είναι οι σχέσεις μεταξύ σας; 

Το σχήμα δημιουργήθηκε το 2019  από την Plano grouppo, η οποία αποφάσισε να φτιάξει μια μπάντα με διασκεδαστικό, ανεβαστικό πρόγραμμα. Είχε την πρώτη ύλη, το Νικόχρηστο και το Φώτη, ενώ  στην πορεία "κόλλησαν " και οι υπόλοιποι… οι περισσότεροι ασχολούνταν με το χώρο, όλοι  είχαν περάσει από ομάδες- συγκροτήματα.

Φέτος προστέθηκαν και άλλα δυο μέλη…ο Νίκος και ο Λεωνίδας.

Όσο για τις  σχέσεις μεταξύ μας είναι άριστες! Δεν είμαστε μόνο ομάδα στη σκηνή, αλλά και φίλοι. Είναι αυτό που λέμε "περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω"...

 

Τι σημαίνει το γκρουπ για εσάς;

Το γκρουπ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής όλων μας. Όλοι κάνουμε αλλά πράγματα επαγγελματικά και έτσι η μπάντα γίνεται το σημείο συνάντησης 8 ανθρώπων , που μοιράζονται την αγάπη τους για τη μουσική. Η έννοια της μπάντας είναι αυτή, το σύνολο, η ομάδα, που ενώνει τις δυνάμεις της για έναν κοινό σκοπό, ο οποίος δικαιώνει και το κάθε μέλος της ομάδας χωριστά

 

Πείτε μας δυο λόγια για την είσοδο των νέων μελών!

Η είσοδο των νέων μελών μας βρήκε στην καραντίνα και δεν προλάβαμε να κάνουμε όσες πρόβες θέλουμε , γιατί συνέπεσε με την απαγόρευση. Προβάραμε από τέλος Μαΐου προβάραμε για εναμιση μήνα και με τα παιδιά που προστέθηκαν νιώθουμε σαν να ήταν πάντα στη μπάντα, έχουμε εξαιρετική συνεργασία!

Σε ποιο είδος μουσικής κατατάσσατε την μπάντα;  Ερμηνεύετε τραγούδια από πολλά είδη μουσικής…   

Ο ήχος και οι μελωδίες της μπάντας ταλαντεύονται ανάμεσα στο ροκ, ποπ, έντεχνο, swing, rock n’ roll, reggae, latin, disco, κυρίως της ελληνικής, αλλά και της ξένης μουσικής σκηνής, με ρετρό αισθητική και ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις, με βασικό στόχο τον χορό! Πέρα από αυτό, ο καθένας μας έχει τα ακούσματα του, αλλά το δροσερό, ανεβαστικό και χορευτικό ύφος είναι που μας ενώνει, όχι μόνο σαν μπάντα, αλλά και ο κόσμος το ζητάει… Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή και να διασκεδάσουν όλοι οι επισκέπτες στα events μας  και είναι και αυτός ο τρόπος μας , για  να τον ευχαριστήσουμε κι εμείς που μας έχει αγκαλιάσει και σε κάθε live βλέπουμε και γνώριμες φυσιογνωμίες, αλλά και καινούρια πρόσωπα, που μάλλον τους αρέσουμε και έρχονται ξανά!

Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ο κόσμος μας αγκάλιασε αμέσως και με το παραπάνω , αφήνει σχόλια, μας στέλνει προσωπικά μηνύματα, ενδιαφέρεται. Στα live δε, φαίνεται η  αστείρευτη διάθεσή του για διασκέδαση, party και χορό μαζί μας. Μη ρωτήσετε πώς καταφέρνουμε να το περνάμε σε όλα τα τραγούδια στις εμφανίσεις μας, αρκεί να έρθετε και θα καταλάβετε τι εννοούμε (γέλια).

Από το live σας τι είναι αυτό που θυμάστε;

Τι θυμόμαστε: κάθε live είναι ξεχωριστό, με διαφορετική δυναμική, αφού το κοινό είναι συνδιαμορφωτής της συναυλίας. Κάθε live λοιπόν είναι μια διαφορετική ανάμνηση! Αυτό που κρατάμε πάντως είναι η αγάπη και ο ενθουσιασμός του κόσμου, η συμμετοχή του, η επικοινωνία μας!

 

Μια στιγμή απόλυτης ικανοποίησης που έχετε ζήσει με την μπάντα, αλλά και Μια στιγμή που το κοινό σας εξέπληξε με την αντίδρασή του; Θετικά ή αρνητικά...

 

Τέτοιες στιγμές ζούμε σε κάθε live. Απόλυτη ικανοποίηση είναι να νιώθουμε ότι γινόμαστε ένα με τον κόσμο, να νιώθουμε αποτελεσματική αυτή την επικοινωνία. Εμείς για αυτό παίζουμε μουσική, για να αλληλεπιδρούμε με το κοινό, αυτός είναι ο στόχος. Και από ο, τι φαίνεται ως τώρα, ο κόσμος ανταποκρίνεται , άρα νιώθουμε ότι κάτι γίνεται καλά.

 

Ένα κομμάτι που έκανε θραύση ήταν το  “Στην Ταράτσα”, που μας έκανε παρέα την περίοδο που είχαμε κλειστεί λόγω της καραντίνας, το ζητάει ο κόσμος στα live σας;

Το “Στην Ταράτσα” ήταν  ένα κομμάτι που έπαιξε εν μέσω καραντίνας και έκανε συντροφιά σε όλους μας τις ώρες εκείνες που ήμασταν έγκλειστοι , αλλά αποζητούσαμε στιγμές διασκέδασης… Αρκετά χιουμοριστικό και το βιντεάκι του, αλλά δεν θέλουμε να το θυμόμαστε, γιατί δεν θέλουμε να βιώσουμε ξανά αντίστοιχες στιγμές… Μην ξυπνάμε μνήμες εγκλεισμού! Γι’ αυτό και είναι ένα κομμάτι που δεν παίζουμε στο πρόγραμμά μας.

 

Είδαμε να πραγματοποιείτε ενδιαφέροντα live, με εκλεκτούς καλεσμένους, όπως η  Μιρέλα Πάχου. Υπάρχει αντίστοιχη συνεργασία στα επόμενα live σας ή κάποιο κομμάτι που πρέπει να περιμένουμε; Κι αν ναι, ποια είναι τα άμεσα σχέδια της μπάντας;

 Πολλά μέλη της μπάντας γράφουν μουσική και πολύ ωραία τραγούδια, αλλά είναι ακόμα πρώιμο… Έχουμε για την ώρα αρκετές υποχρεώσεις και events  που τρέχουν και που έπονται…  Χρόνος για live και στούντιο παράλληλα δεν υπάρχει… Ωστόσο έχουμε κάποιες συνεργασίες στα σκαριά, η μια  ήταν με τη Μιρέλα, που πραγματοποιήθηκε, αλλά την επόμενη δεν μπορούμε να την αποκαλύψουμε… Είναι έκπληξη!

 

 Που θα σας βρει το επόμενο διάστημα κάποιος, αν θέλει να σας ακούσει;

Θα μας βρείτε την καθιερωμένη μας Παρασκευή για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στο Agora Open Hall, στο Κατάκολο. Είμαστε και στο Ζορμπά στην Αρχαία Ολυμπία τις τελευταίες Τετάρτες, εκεί κι αν μας έδειξε πόσο μας αγαπάει ο κόσμος! Λόγω covid-19 δεν ξέρουμε τι θα υπάρξει σίγουρα, λόγω των μέτρων της Κυβέρνησης ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και ενημερώνουμε το κενό συνεχώς με αναρτήσεις μας στα social media.
Να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό... Εμείς και τα μαγαζιά, στα οποία διαλέγουμε να παίξουμε, προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα, ανοιχτοί χώροι, μάσκες , αποστάσεις ασφαλείας... 

Πργραμματισμένες εκδηλώσεις μέχρι τώρα, αν όλα πάνε καλά είναι αυτή της Κυριακής 2/8 στα εγκαίνια του Παιδόκοσμου Επιταλίου. Ένα φεστιβάλ του νεοσύστατου πολιτιστικού συλλόγου “Επί της Αλός” και της Τρίτης 4/8 στη Γαστούνη.

 

Μια ευχή που θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες του olympianews και στους θαυμαστές της banda, αντίστοιχα;

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας δείχνει την αγάπη του όλον αυτό τον καιρό  και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι συγκινητική και μας κάνει να προσπαθούμε για το καλύτερο! Ανανεωνόμαστε συνέχεια και φυσικά τον περιμένουμε στα επόμενα live μας να περάσουμε πολύ καλά!


Τους "πιάσαμε"  στις πρόβες!

 

Banda Morena σας ευχαριστούμε πολύ!

Πηγή: olympianews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα το παιδικό τμήμα του δωρεάν θεατρικού βιωματικού εργαστηρίου με τίτλο «Ένα Φάρμακο» και κάθε μέρα προστίθενται ολοένα και περισσότερες συμμετοχές. Το εργαστήριο πραγματοποιείται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στον οποίο την πρώτη μέρα έγινε ξενάγηση των μικρών μας φίλωναπό την κα Ρούλα Λεβεντούρη, ενώ τις επόμενες συνεχίζεται με διάφορα παιχνίδια που ενισχύουν την συνεργασία και έκφραση των παιδιών μέσω του θεάτρου καθώς και την επαφή τους με την ιστορία του μοναδικού αυτού χώρου.

Την Τρίτη το απόγευμα ξεκίνησε το τμήμα εφήβων και ενηλίκων, με ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Αντωνόπουλο και στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, σκηνοθέτης και συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής και οι τρεις εξαιρετικές εισηγήτριές του: η σκηνοθέτης Ελεάννα Τσίχλη, η θεατρολόγος, φιλόλογος και μεταφράστρια Έλσα Ανδριανού και η ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός Αγγελική Tόμπρου.

(από αριστερά) Οι 4εισηγητές του εργαστηρίου Ελεάννα Τσίχλη, Αγγελική Τόμπρου, Θοδωρής Αμπαζής και Έλσα Ανδριανού

Σκοπό του εργαστηρίου αποτελεί η παραγωγή πρωτότυπου δραματουργικού υλικού μέσα από τη σύνθεση προσωπικών βιωμάτων των συμμετεχόντων, με την καθοδήγηση των εισηγητών του.Στο εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται σε ομάδες πολιτών διαφορετικών ηλικιώνμη εξειδικευμένων με το θέατρο και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 8 Αυγούστου, επιχειρείται η συστηματική ενασχόληση με το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.

To Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 το 9o Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης συνεχίζει το καλοκαιρινό Ταξίδι του στον Πολιτισμό και φιλοξενεί την Ορχήστρα MUSICA VIVO από την ιστορική πόλη της Λειψίας, που έζησε και πέθανε ο Johann Sebastian Bach, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Παγκόσμιας Μουσικής Ιστορίας.

H συναυλία  ανήκει στην θεματική ενότητα “Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου” και θα πραγματοποιηθεί στο Προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας δίπλα στο πανέμορφο μνημείο της Αγίας Σοφίας με τις προβλεπόμενες υγειονομικές προφυλάξεις.

Είσοδος Ελεύθερη – Ώρα Έναρξης 21.00

Συναυλία με τον Πασχάλη-Έντεχνο και λαϊκό με Μ. Γράμψα, Μ. Σουλάτου,  Γ. Αδαμόπουλο και τους 9 ΝΕΜΟ


Ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα με σμυρνέικα τραγούδια, αφιερωμένο στους 
γιατρούς και τους νοσηλευτές , έλληνες και αποδήμους,  φέτος στη Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού στο ξωκλήσι του Αϊ- Γιάννη Μακρισίων,  που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 9 Αυγούστου. 

Σκοπός της όμορφης αυτής εκδήλωσης είναι να προσφέρει χαμόγελα στον κόσμο που το έχει ανάγκη.

Για την φετινή διοργάνωση και συνάμα γιορτή παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη το πρωί ο  αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης και ο Γιάννης Τζουανόπουλος. Να σημειώσουμε πως  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται αρωγός στην δράση αυτή που προάγει πολιτισμό.

Αρχικά, ο κ. Κοροβέσης ανέφερε: « Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμώντας τον μεγάλο μας καλλιτέχνη και συμπατριώτη μας Γιάννη Τζουανόπουλο δηλώνει παρούσα  στην εκδήλωση- θεσμό που έχει καθιερώσει στο ξωκλήσι των Μακρισίων στον Αγ. Γιάννη. Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από ένα τέτοιο πολιτιστικό αποτύπωμα. Ο Γιάννης Τζουανόπουλος έχει δώσει δείγματα γραφής, είμαστε και θα είμαστε δίπλα του και δίπλα σε κάθε εκδήλωση που προάγει  τον πολιτισμό σύμφωνα και με την επιθυμία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Είναι προς τιμής του Γιάννη Τζουανόπουλου ότι η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές που κράτησαν την Ελλάδα στα δύσκολα και θα είναι πάλι παρόντες σε όσα δύσκολα έρθουν. Γι αυτό κι εμείς θα είμαστε δίπλα σε τέτοιες εκδηλώσεις.»

Απ' την πλευρά του ο Γιάννης Τζουανόπουλος επισήμανε για τη Γιορτή των Αποδήμων του Αϊ- Γιάννη πως φέτος το Σεπτέμβρη συμπληρώνει 30 χρόνια και αυτά τα γενέθλια θα τα γιορτάσει το 2021 με καλύτερες συνθήκες...

«Με ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός αντάξιο της ιστορίας της Γιορτής», οπως είπε. Ο κ. Τζουανόπουλος μας πήγε αρκετά πίσω, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή και στάθηκε στο οτι σε αυτό το ξωκλήσι (του Αι- Γιάννη) έχουν φιλοξενηθεί τα μεγαλύτερα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής της χώρας. «Έχουν τιμηθεί όλοι οι μεγάλοι έλληνες συνθέτες, τραγουδιστές και στιχουργοί με βραδιές που άφησαν εποχή και ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου, έλαβε  βραβεία από τον Καναδά, την Αυστραλία και τους όπου γης ομογενείς μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο αφιέρωμα το 1999 στον Μίκη Θεοδωράκη με τον Άλαν Μπέιτς».

Ωστόσο  όπως είπε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Γιορτή του Αι- Γιάννη θα είναι παρούσα τιμώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές θέλοντας πέρα από το ευχαριστώ, να στείλει ένα χαμόγελο σε όλον τον κόσμο. Στις φετινές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη, στο πρώτο συναυλία με έντεχνα και λαϊκά κομμάτια και ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο Κώστα Βίρβο. Παίζει η μπάντα 9 ΝΕΜΟ και τραγουδούν η Ειρήνη Χαρίδου κα ο  Γιάννης Στάθης και  ακολουθεί ένα πρόγραμμα με την Μαρία Σουλτάτου, την  Μαρία Γράμψα και το Γιώργο Αδαμόπουλο. Την βραδιά κλείνει ο  Πασχάλης  Αρβανιτίδης που θα μας ταξιδέψει με  τραγούδια που έχουμε ολοι  αγαπήσει από όταν… πηγαίναμε μαζί σχολείο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πήρε από την νιότη χρώματα, ένα όνειρο τρελό και με μια βάρκα γεμάτη μουσικές η Ζωή
Παπαδοπούλου «πλέει» σε πελάγη της Ευτυχίας…
και τιμά τον σπουδαίο Απόστολο Καλδάρα

Παρέα με έναν σπουδαίο μουσικό πιανίστα, τον  Νεοκλή Νεοφυτίδη, και τον κιθαρίστα
Βαλάντη Καμπουρελάκο,  περπατούν  σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του
εξωτερικού  και ανακαλύπτουν, μέσα από τους ιδιαίτερους στίχους, αλλά και τις
μοναδικές μουσικές την ζωή αυτή της γυναίκας που έγραψε ιστορία στο Ελληνικό
τραγούδι.
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έβαλε την υπογραφή της σε πολύ μεγάλες επιτυχίες που
η Ζωή με την υπέροχη φωνή της θα ταξιδέψει μ' αυτές το κοινό.
Αυτό το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι που παντρεύει μοναδικά το χθες με το σήμερα και
φέρνει στο νου περασμένες αγάπες.

Ήρεμη δύναμη, με άποψη και θέση για το τραγούδι και τη ζωή, η Ζωή Παπαδοπούλου,
Θεσσαλονικιά βέρα, έχει βρει ήδη τη θέση της στη μουσική σκηνή.
Πολλά χρόνια σταθερής πορείας στο τραγούδι, επιτυχημένες συνεργασίες και επιλογές ουσίας,
δίνουν το στίγμα της Ζωής Παπαδοπούλου.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Πασχάλης Τερζής,ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης
Μπάσης, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Αντώνης Ρέμος, ο Μιχάλης
Χατζηγιάννης, ο Κώστας Μακεδόνας είναι οι καλλιτέχνες που εμπιστεύτηκαν τη φωνή και το
ταλέντο της και υποστήριξαν ο καθένας ξεχωριστά τις επιλογές της

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, παρουσιάστηκε από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, την περασμένη Κυριακή στο θέατρο Φλόκα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, και συγκίνησε κάθε παρευρισκόμενο.

gkolfo1

gkolfo2

Η δυνατή σαν χείμαρρος ερμηνεία της Μαρίας Χρυσανθακοπούλου που ενσάρκωσε τη Γκόλφω, καθώς και της Έφης Κιτσαντά, του Βασίλη Κόκκαλη και των υπολοίπων ηθοποιών της παράστασης, ανταμείφθηκαν με το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

gkolfo dipethe

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Στρέπκος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι μέχρι θανάτου», ενώ στο διαδικτυακό του μήνυμα προς το φεστιβάλ μέσω της σειράς βίντεο Postcards που προαναγγέλλει τις παραστάσεις, παρομοίασε την ιστορία της Γκόλφως με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα των Βαλκανίων και τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν τόσο από τη σκηνοθεσία του όσο από τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Ο Μικρός Πρίγκηπας αύριο στο θέατρο Φλόκα

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, με την παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκηπας» που ανεβαίνει αύριο, Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις 21:15, στο θέατρο Φλόκα. Πρόκειται για μια παράσταση για παιδιά με στοιχεία παραμυθιού, βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη, που μας ταξιδεύει σ’ έναν φανταστικό κόσμο όπου συναντάμε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες.

MikrosPrigkipas98

Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία Αντίμετρο σε συμπαραγωγή με το Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού

Τιμή Εισιτηρίου: € 9 – € 8 (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό) – Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια του θεάτρου

Έκλεψε τις εντυπώσεις ο20χρονος βιρτουόζος βιολονίστας Γιώργος Μπάνος

Με ένα ξεχωριστό τόνο σήμανε την έναρξή του το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας το περασμένο Σάββατο στο θέατρο Φλόκα. Το πρώτο βήμα έγινε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία τίμησε τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και ενθουσίασε εμφανώς από το παρατεταμένο χειροκρότημα το ηλειακό κοινό.

Στο πρώτο μέρος τα 32 μέλη της Ορχήστρας εκτέλεσαν 5 από τους 36 δημοφιλείς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα και στο δεύτερο το μαγευτικό Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Μπαχ, με σολίστ τον 20χρονο βιρτουόζο βιολονίστα Γιώργο Μπάνο. Η συναυλία έκλεισε με την παγκόσμιας ακτινοβολίας Σουίτα από τον Ζορμπά, η οποία συνεπήρε το κοινό με το πρώτο άκουσμα, του οποίου το αρχικά αυθόρμητο και διστακτικό χειροκρότημα ενθάρρυνε από το πόντιουμ ο Μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ κ. Στέφανος Τσιαλής. Αποκορύφωμα της βραδιάς η στιγμή που ο κόσμος τραγούδησε το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» φανερά συγκινημένος.

Η Ορχήστρα και ο Μαέστρος εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση για τη συμμετοχή και θέρμη του ηλειακού κοινού και ανανέωσαν το ραντεβού με το φεστιβάλ για του χρόνου.

kratiki orxistra2olumpia

kratiki orxistra3olumpia

kratiki orxistra4olumpia

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης συνεχίζει το αγαπημένο Ταξίδι στον Πολιτισμό στο αγαπημένο Cine Ρόδον του Σταφιδόκαμπου για τον εορτασμό των 30 χρόνων του και φιλοξενεί το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ!!

 

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και στην θεματική του «Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου» Θα παρουσιάσει το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στο ονειρικό θερινό κινηματογράφο «Σινέ Ρόδον» στον Σταφιδόκαμπο, γιορτάζοντας τα 30 Χρόνια από την ίδρυσή του! Με ένα δροσερό μουσικό πρόγραμμα, με αγαπημένα κλασικά θέματα από όπερες, soundtrack, musical και άλλα, το αγαπημένο μουσικό σύνολο, θα μας χαρίσει μια αξέχαστη βραδιά στο Καλοκαιρινό Ταξίδι του Πολιτισμού. 

H παράσταση είναι στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ συνεχίζοντας έτσι την επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων και συναυλιών, μετά την εντυπωσιακή έναρξη του Φεστιβάλ και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο εμβληματικό Κάστρο Χλεμούτσι που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου και θα παρουσιάσει η Τηλεόραση της ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα.


Ώρα 21.00 - Είσοδος Ελεύθερη

-Καθηλωτική η ερμηνεία του Τάσου Νούσια

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας παρουσιάζει την εμβληματική θεατρική παράσταση «Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Marlene Kaminsky και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον καθηλωτικό Τάσο Νούσια, την Κυριακή 2 Αυγούστου,  στις 9 το βράδυ στο θέατρο Φλόκα.

Ο Ριχάρδος Β' υπήρξε ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα και μιας ψυχής ποιητικής. Το έργο «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β’».

Ξεκινά από το τέλος: Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντάς τον από τον λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταβλίτης του και γίνεται η αφορμή ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του. Φωνές από το παρελθόν αρχίζουν να ζωντανεύουν στη συνείδησή του. Ψευδαισθήσεις πλημμυρίζουν τον μικρόκοσμο της φυλακής του. Καθώς ο Ριχάρδος αναμετράται με τα αίτια του ξεπεσμού και της καθαίρεσής του, τον βλέπουμε να ταλαντεύεται μεταξύ παραληρήματος και διαύγειας, αμφιβολίας και αλαζονείας, χιούμορ και αυτολύπησης. Ο επισκέπτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια μυστηριώδη δύναμη, προτρέπει τον Ριχάρδο ν' αντιμετωπίσει κατάματα τη θνητή αλλά και την ηθική του υπόσταση. Πλέον, αναζητά απάντηση σε μια τελευταία -ίσως την πιο καθοριστική- ερώτηση: «Τώρα που τα έχασα όλα, ποιος είμαι;»

richardos 1

Ο Σαίξπηρ έχει καταφέρει, όσο λίγοι συγγραφείς στην παγκόσμια δραματουργία, να περιγράψει μέσω της διήγησης των μύθων του, το εσωτερικό δράμα του ταξιδιού της ψυχής των ηρώων του. Τα έργα του δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ως ιερά, ονειροπόλα ακόμα και μυστικιστικά.

richardos 2

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – δραματουργία - σκηνογραφία: Marlene Kaminsky

Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος

Πρωτότυπη Μουσική: Constantin

Σχεδιασμός φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδου

Κοστούμια: Μαρία Σιαφάκα

Μάσκα: Wintercroft

Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής

Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων: Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος

Παίζουν: ο Τάσος Νούσιας στο ρόλο του Ριχάρδου Β’

Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος και στη φωνή της βασίλισσας η Μάιρα Μηλολιδάκη

Κριτικές

«...Οι ερμηνεία και των δύο ηθοποιών υπέροχη, τιτάνιο έργο αυτό του Τάσου Νούσια, με τις τρομερές εναλλαγές θυμικού, την ευρεία ερμηνευτική γκάμα και την αριστοτεχνική διαχείριση του σκηνικού χώρου. Η σκηνοθεσία, εμπνευσμένη με άποψη και αρκετές πολύσημες αιχμές... Ο φωτισμός της Σεσίλια Τσελεπίδη εξαιρετικός, συνέβαλε καθοριστικά στη σκηνοθεσία, αποδίδοντας με ενάργεια τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των προσώπων και τα επιλεγμένα σκοτάδια στο τέλος που σηματοδοτεί το «Κοινή γαρ η τύχη» όλων των ανθρώπων».

Τheatromania, Μαρία Μαρή

«Τα λόγια ακολουθούν τις κινήσεις ή το αντίστροφο κι είναι στιγμές που μιλάει μόνο το σώμα του Νούσια: πώς μάζεψε στο πλάι τα πόδια του και έγειρε το κεφάλι του για να θυμίζει τον εσταυρωμένο –εξαιρετική στιγμή!

Αλήθεια, πόση άσκηση ήθελαν οι αργές κινήσεις του πρωταγωνιστή που βλέποντάς τον θαρρούσες πως πετάει, πως αιωρείται! Άψογη κινησιολογία. Όλο του το είναι δοσμένο σ’ αυτόν τον ρόλο, από την κορυφή ώς τα δάχτυλα– χεριών και ποδιών. Όλα τα συναισθήματα επί σκηνής. Όλα φαντάζουν μαγικά, πότε μικρά και πότε θεόρατα, όπως το δέντρο (υπέροχος Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος) που διασχίζει στα ακροδάχτυλά του τη σκηνή και καθώς ρίχνει τα φύλλα του νιώθουμε πως φυσάει αεράκι».

Σταυρούλα Ματζώρου, Εφημερίδα των Συντακτών

Τιμή Εισιτηρίου: €15 κανονικό – €12 προπώληση-μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Παρακολουθήστε το μήνυμα του πρωταγωνιστή κ. Τάσου Νούσια προς το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας:

(Δελτίο Τύπου)


Συνεχίζεται το νέο φιλόδοξο εγχείρημα «Νύχτες καλοκαιριού 2020», το οποίο υλοποιεί ο δήμος Πύργου, με το βλέμμα «στραμμένο στον πολίτη», με σύνθημα «αυτό το καλοκαίρι δεν θα χαθεί», και με στόχο να γίνει θεσμός. Ένα πρόγραμμα που συστάθηκε με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια!!!! Ένα εγχείρημα που σαν ιδέα μπορεί να αποδώσει πολλά και μακροπρόθεσμα ακόμα περισσότερα, να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, με επιστροφή στο πολλαπλάσιο στην τοπική κοινωνία των δαπανηθέντων ποσών. Απαραίτητες προϋποθέσεις να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός, να πλαισιωθεί και να στηριχθεί και από άλλους φορείς, και βέβαια να υλοποιηθεί από τα κατάλληλα άτομα που γνωρίζουν να υλοποιούν τέτοιες εκδηλώσεις!!!!!

Αποτέλεσμα? Σάββατο βράδυ 25/07/2020 στο εργοστάσιο ΞΥΣΤΡΗ, το συγκρότημα ΣΑΜΟΤΑΖ μπροστά σε ένα κατάμεστο χώρο  (70 περίπου ατόμων) παρουσίασαν το έργο τους. Το κόστος της εκδήλωσης για ένα δίωρο γύρω στα 6.400,00 ευρώ, χωρίς να ληφθούν υπόψη αφίσες, μπανερς, και φυλλάδια. Ο δήμος Πύργου κατέβαλε το ποσό των 6.400,00 ευρώ για να παρακολουθήσουν 70 περίπου άτομα μια εκδήλωση 2 ωρών, με δωρεάν είσοδο!!!!!

Εκδηλώσεις που στοιχίζουν ακριβά στον δημότη, χωρίς καμμιά απολύτως  άμεση ανταπόδοση και χωρίς καμμιά απολύτως μακροπρόθεσμη στόχευση, οι οποίες φέρουν βαρύγδουπους τίτλους, όπως «νύχτες πολιτισμού», μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται μια προχειρότητα και ένας πρωτοφανής ερασιτεχνισμός!!!

- για ομάδες πολιτών διαφορετικών ηλικιών, 27 Ιουλίου - 8 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο

Γιατί κι αν κάτι η νύχτα ανέγγιχτο αφήνει

η μέρα φτάνει

εκείνη το αποτελειώνει.

 

Πρόκειται για δωρεάν θεατρικό βιωματικό εργαστήριο για ομάδες πολιτών διαφορετικών ηλικιών. Ως κείμενο αναφοράς θα χρησιμοποιηθεί μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς αρχαιοελληνικές τραγωδίες, ο «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή. Το συγκεκριμένο έργο, πέραν της αδιαμφισβήτητης κλασικής αξίας του, επικαιροποιείται εκ νέου και προσφέρεται για μια σύγχρονη διαπραγμάτευση με άξονα το πώς σε συνθήκες κρίσης -εν προκειμένω και υγειονομικής- ο άνθρωπος βιώνει το εκάστοτε «κακό» ως μια δύναμη που δεν σχετίζεται με αυτόν, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο Οιδίποδας συνιστά συγχρόνως σωτήρα που καλείται να βρει το «φάρμακο» για ένα λοιμό τον οποίο η πόλις αντιλαμβάνεται ως εξωτερικό εχθρό, μίασμα και καθεαυτή την αιτία του λοιμού και τέλος έναν «φαρμακό», δηλαδή τον θυσιαζόμενο που αποπέμπεται, προκειμένου να καθαρθεί η πόλις. Παράλληλα, ο τρόπος που ο Χορός της τραγωδίας, δηλαδή η πόλις, η κοινότητα, διαπραγματεύεται σε κάθε στάδιο τις ιδιότητες του Οιδίποδα, αντανακλά ανά πάσα στιγμή τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο ως εξ ορισμού εκτός μιάσματος. Υπό αυτήν την οπτική, η συγκεκριμένη τραγωδία αποτελεί πρόσφορο υλικό για την εξαγωγή, μέσω ενός σπουδαίου έργου τέχνης, συμπερασμάτων ωφέλιμων για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν σε υπαίθριους χώρους και με διαφορετική μεθοδολογία - αναλόγως των ηλικιακών ομάδων των συμμετεχόντων (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες)- θα επιχειρηθεί η συστηματική ενασχόληση με το έργο του Σοφοκλή, μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.

Σκοπό των εργαστηρίων αποτελεί η παραγωγή πρωτότυπου δραματουργικού υλικού μέσα από τη σύνθεση προσωπικών βιωμάτων των συμμετεχόντων με την καθοδήγηση των εισηγητών του σεμιναρίου, ενώ υπάρχει επίσης ο στόχος κατά τη λήξη του όλου προγράμματος να υπάρξει παρουσίαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας του υλικού που θα έχει παραχθεί και από τις τρεις ηλικιακές ομάδες και η βιντεοσκόπησή της.

 

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Θοδωρής Αμπαζής

Συνθέτης-Σκηνοθέτης-Καθηγητής Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.

Με υποτροφία από το Ίδρυμα  Α. Ωνάσης, σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης (1989-1993). Παράλληλα συνεργάστηκε με την Ακαδημία Θεάτρου της Ουτρέχτης σε μουσικοθεατρικές παραγωγές και σεμινάρια (1989-1993). Την περίοδο 1993-95 διεύρυνε τις γνώσεις  του στη  σύνθεση δίπλα στον καθηγητή Δημήτρη Τερζάκη, στην Μουσική Ακαδημία της Βέρνης

Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (2016-2019), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (2013-2016), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. (2010-2013).

Από το 2016 έως το 2018 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και από το 2004 έως το 2010 Ταμίας, Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της UNESCO .

Το 2006, του απονεμήθηκε από το Μουσείο Θεάτρου το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» για τη μουσική του στο θέατρο.

Διδάσκει Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στις Η.Π.Α. από διάφορα μουσικά σύνολα , ενώ έχει συνεργαστεί με χορογράφους, σκηνοθέτες, ποιητές και εικαστικούς καλλιτέχνες.

Έχει σκηνοθετήσει Θέατρο, Μουσικό Θέατρο και Όπερα σε  Ελλάδα και Ευρώπη.

Το 2011 παρουσίασε με την ομάδα ΟΠΕRΑ την παράσταση «Οι Έμποροι των Εθνών» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη τη χώρα. Το 2016 η παράσταση φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ θεάτρου του Belo Orizonte στην Βραζιλία.

 

Έλσα  Ανδριανού

Φιλόλογος-Δραματολόγος-Μεταφράστρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1997 διδάσκει Δραματολογία και Ιστορία Θεάτρου σε δραματικές σχολές («Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» Γιώργου Κιμούλη, Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, «Δήλος» Δήμητρας Χατούπη, Δραματική Σχολή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Δραματική Σχολή Πέτρας), καθώς και σε ανάλογα σεμινάρια.

Διετέλεσε Αναπληρώτρια Διευθύντρια (2015-2016) και Διευθύντρια (2016-2019) της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Επίσης, έχει εργαστεί ως θεατρολόγος, στην ομάδα τεκμηρίωσης και στο σχεδιασμό της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στο Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί», καθώς και για το Γ΄ Πρόγραμμα και την ΕΤ1.

Κατείχε τη μόνιμη στήλη της κριτικής θεάτρου στην Ακρόπολη (1998-2000) και στο λογοτεχνικό περιοδικό Η Λέξη (1999-2011), ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα (Περίτεχνο, Το Δέντρο, Επτά Ημέρες της Καθημερινής, Πόρφυρας, Περίπλους, Επίλογος, Κάπα, Διαβάζω, Επτανησιακά φύλλα, Ελευθεροτυπία, κ.ά.) και θεατρικά προγράμματα (Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Θεατρικών Μονολόγων Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, κ.ά), ενώ έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας, επιμελήτρια ή μέλος της συντακτικής ομάδας σε διάφορες εκδόσεις (Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, Ε.Α.Π. – 2001, Επίδαυρος – Το Αρχαίο Θέατρο, οι Παραστάσεις, εκδ. Μίλητος, Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Εκδοτική Αθηνών, Patrice Pavis, Λεξικό του θεάτρου, Εκδ. GUTENBERG, Χριστίνα Τσίγκου, Το πρόσωπο, ο λόγος και η σκηνή- Με τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ, Εκδ. Καστανιώτη, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Παγκόσμιο Θέατρο, 1 - Από το Μένανδρο στον Ίψεν, 2 - Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 3 - Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, Εκδ. Πατάκη, Έλληνες σκηνογράφοι και αρχαίο δράμα, ΥΠ.ΠΟ. – Τ.Θ.Σ., κ.ά).

Έχει λάβει μέρος σε θεατρολογικά συμπόσια, σε παρουσιάσεις θεατρολογικών βιβλίων και συναφών θεμάτων και υπήρξε μέλος της επιτροπής των Βραβείων Κάρολος Κουν και της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών (2010), καθώς και της Επιτροπής του Βραβείου «Ελευθερία Σαπουντζή» (2005, 2007)

Ως δραματολόγος, διασκευάστρια και μεταφράστρια έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Σ.Γ.Τ. Ιδρύματος Ωνάση, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Θέατρο Τέχνης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA, κ.ά.), και σκηνοθέτες (Θοδωρής Αμπαζής,  Στάθης Λιβαθινός, Σταμάτης Φασουλής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Άρης Τρουπάκης, Ελεάνα Τσίχλη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μαρία Σαββίδου, Ορέστης Τάτσης, κ.ά.).  

Έχει κάνει τη διασκευή και δραματουργική επεξεργασία θεατρικών, αλλά και κλασικών μη θεατρικών έργων (Έμποροι των Εθνών του Αλ. Παπαδιαμάντη, Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου,  Ιλιάδα, του Ομήρου,  Διαβολιάδα του Μ. Μπουλγκάκοφ, Θάλαμος αρ. 6 του Τσέχωφ, Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας του Ό. Ουάιλντ, Δαιμονισμένοι του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι, Ακυβέρνητες Πολιτείες – Νυχτερίδα του Στρατή Τσίρκα, Μικρές ιστορίες για αγρίους του Μπερνάρ Φριό, Ο άνθρωπος που γελά του Βικτόρ Ουγκό, Ο Πύργος του Φραντς Κάφκα, Μεθυσμένη Πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή, κ.ά).

Επίσης, έχει κάνει μεταφράσεις για το θέατρο (Τρωάδες του Ευριπίδη, Ο Γάμος του Φίγκαρο του Μπoμαρσέ, τα χορικά του Οιδίποδος τυράννου του Σοφοκλή, Οι Δούλεςτου Ζαν Ζενέ), καθώς και λιμπρέτα (Ο άνθρωπος που γελά, Ήρα -μονόπρακτη όπερα του Θ. Αμπαζή).

 

Ελεάννα Τσίχλη

Σκηνοθέτης – Ηθοποιός – Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Από το 2011 εργάζεται ως σκηνοθέτης στο θέατρο δημιουργώντας παραστάσεις τόσο για ενήλικες, όσο για παιδιά και εφήβους.

Έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης  με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (“Ο μεγαλοπρεπής κερατάς”, “Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα”, “Η ιστορία του Β.Μ., ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα”), με το Εθνικό Θέατρο (“Σπίτι”),  με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας , ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Έχει αποτελέσει ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας UBUNTU, ενώ έχει σκηνοθετήσει και την ομάδα ΟΠΕRΑ.

Ως βοηθός σκηνοθέτη αποτελεί μόνιμη συνεργάτης του Θοδωρή Αμπαζή και της θεατρικής ομάδας ΟΠΕRA.

Η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα, η δραματοποίηση του μυθιστορήματος «Η χαμένη τιμή της ΚatharinaBlum» του Heinrich Böll  περιόδευσε στην Ελλάδα με την χρηματοδότηση της Γερμανικής Πρεσβείας το 2014-2015 και συμμετείχε στο φεστιβάλ PRO(t)FEST στην πόλη Bijeljina της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης.

Το 2014 βραβεύτηκε με την ομάδα της Ubuntu με το βραβείο «Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη» από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Παράλληλα με την ενασχόλησή της με το θέατρο έχει επίσης ασχοληθεί με τη θεατρική αγωγή ως εμψυχώτριαθεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά Δημοτικού – Γυμνασίου, με σεμινάρια θεάτρου για ερασιτέχνες ηθοποιούς και εκπαιδευτικούς και για σπουδαστές παιδαγωγικών επαγγελμάτων.

Έχει καταρτιστεί στο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο του «Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος» (CBD-Cognitive Behaviour Drama) από την Dr. Χάρις Καρνέζη(PhD Trinity College Dublin -Tμήμα Ψυχολογίας) και εργάζεται πάνω στο θεραπευτικό αυτό μοντέλο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καστοριά.

 

Αγγελική Τόμπρου

Ηθοποιός-Θεατροπαιδαγωγός

Γεννήθηκε στην Ολυμπία το 1967.

Είναι  αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος  Aαγωγής και  Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του  Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Δραματικής Σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»

(διεύθυνση  Γιώργου Κιμούλη). Επίσης υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και κάτοχος   MAaster) in Physical Theatre, Royal University ofLondon.

Είναι τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Θέατρο και Εκπαίδευση» του Παν/μιου  Αθήνας, του Τμήματος Δασκάλων.

Σεμινάρια:

Διετής φοίτηση στη μέθοδο Mosche Feldenkrais στοΛονδίνο, στη μέθοδο Authentic Movement στοUniversity of Surrey, και clown στο London International School of Performing Arts (LISPA).  

Workshops φωνής, κίνησης, χορού, υποκριτικής καιτεχνικής με τους: Στάθη Λιβαθινό, W.Staniewski,  ΆρηΡέτσο, Αvδ.Μανωλικάκη, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ΛυδίαΚονιόρδου,  Μίρκα Γεμεντζάκη.

Χoρό με τους: Μαίρη Τσούτη, Μαρουσω Καραλεκα, Emilyn Claid, Σοφία Σπυράτου, κα.

Γνώσεις ξυλοπόδαρων, yoga, τεχνικής Alexander kαιFeldenkrais method.

Ως παιδαγωγός-δασκάλα Θεατρικής Αγωγής:

Από το 2011ως το 2018 εργάστηκε ως  υπεύθυνη για την Διδασκαλία Θεατρικής Αγωγής στα εκπαιδευτήρια  «Ελληνογερμανική αγωγή» και από το Σεπτέμβρη του 2019 εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στη σχολή Χιλλκαι στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου «Το θέατρο στο Νέο Σχολείο» με επόπτρια τη Σοφία Βγενοπούλου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Οι ηλικιακές ομάδες θα διαμορφωθούν ως εξής:

1. Παιδικό τμήμα (3η Δημοτικού-1η Γυμνασίου)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων διάρκειας 20 ωρών

2. Εφηβικό τμήμα (2α γυμνασίου-1α Λυκείου)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων διάρκειας 32 ωρών

3. Τμήμα ενηλίκων 18 ετών και άνω

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων διάρκειας 32 ωρών

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

 

1. Παιδικό τμήμα  (Δευτέρα με Παρασκευή πρωί)

27 έως 31 Ιουλίου και 3 έως 7 Αυγούστου

Ώρες : 10.00-12.00

2. Εφηβικό τμήμα (Τρίτη με Σάββατο απόγευμα)

28 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου και 4 έως 8 Αυγούστου

Ώρες : 17.00-20.00

 

3. Τμήμα ενηλίκων (Τρίτη με Σάββατο απόγευμα)

28 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου και 4 έως 8 Αυγούστου

Ώρες : 17.00-20.00

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής (με σειρά προτεραιότητας): 26240-22250 (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρχ. Ολυμπίας - ώρες: 09:00 - 14:00) και 6981998604, καθώς και την ημέρα έναρξης των εργαστηρίων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το μήνυμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αμπαζή σχετικά με το εργαστήριό του.

https://www.youtube.com/watch?v=XCv9bsoLN1Q&feature=youtu.be

 

Για μια και μόνο παράσταση , άνοιξε την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας το οποίο έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας .

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (σε διπλό ρόλο ερμηνεύτριας και αφηγήτριας) παρουσίασαν μια μοναδική παράσταση σε ένα μικρό αριθμό θεατών, αφού η προσέλευση των θεατών που επετράπη ήταν με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου. Την παράσταση παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης μαζί με τον Ηλείο συνθέτης Ηλία Ανδριόπουλο και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» κ. Γεώργιος Μπακέλλας.

Σημαντική ήταν και η προσφορά των Εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας, και των εθελοντών από τις Θεατρικές Ομάδες του Δήμου Ήλιδας Αποχρώσεις και «ερασιΤΕΧΝΕΣ», οι οποίοι με ζήλο βοήθησαν στο τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι αποστάσεις των θεατών μεταξύ τους.

Ακούστηκαν μελοποιημένοι οι : Σαπφώ, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός , Κ.Π Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σαραντάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς ,Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Άλκης Αλκαίος και Διονύσης Σαββόπουλος .

Τους δύο αγαπημένους καλλιτέχνες πλαισίωσαν ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχηστρώσεις) και ο Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο).

Μετά το τέλος της παράστασης και σε συνομιλία που είχε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης με τους συντελεστές της παράστασης, συμφωνήθηκε η παράσταση να φιλοξενηθεί ξανά στην Αρχαία Ήλιδα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ώστε να δοθεί η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μεγαλύτερος αριθμός θεατών.

poiites2

poiites3

poiites4

Του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, με ελεύθερη είσοδο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας μετά την ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας και επανέρχεται δυναμικά παρουσιάζοντας την εμβληματική παράσταση «Γκόλφω» από το «Άρμα Θέσπιδος», το θεατρικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2015 και έχει δώσει μέχρι τώρα 500 παραστάσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοδυτικής Ελλάδας. Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 26 Ιουλίου και ώρα 21:00, στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα), με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον   θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του.

Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της.

Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.» 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 
Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου 
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου
Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: 
Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.
Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

Είσοδος ελεύθερη