Πανελλήνιες 2020: Τι λέει ο πρώτος των πρώτων της Ηλείας-Με 18.600 ο Γεώργιος Κατσαλάς

ΌΧΙ στο νομοσχέδιο που καταργεί τις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας για τον Δολωματικό Ψεκασμό Δακοκτονίας

H Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ζαχάρως- Φιγαλείας για το προεδρικό διάταγμα

Ο Διονύσης Καλαματιανός για το νόμο για τις συναθροίσεις

Banner 728x90px

Με μειωμένες απολαβές ήρθαν αντιμέτωποι όσοι συνταξιούχοιβάσει του ΑΜΚΑ τους πληρώθηκαν τις κύριες συντάξεις του Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των συντάξεων είναι της τάξης των 2 ευρώ και φθάνουν και έως τα 20 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 επιβεβαίωσε τις σχετικές καταγγελίες, αποδίδοντας της μειώσεις σε δύο λόγους. Όπως είπε, οι μειωμένες συντάξεις οφείλονται στην παλαιά εισφορά των 5 ευρώ, την οποία είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ξεκίνησε να εφαρμόζεται.

Κατά δεύτερο λόγο, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, με δεδομένο πως πληρώνονται πρώτα οι κύριες συντάξεις, αυτοί που θα έχουν αυξήσεις στις επικουρικές, οι οποίες θα καταβληθούν στις 2 Ιουνίου, θα έχουν και λίγο μεγαλύτερο φόρο και ο φόρος αυτός παρακρατείται από την κύρια σύνταξη. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών μάλιστα έδωσε και ένα παράδειγμα, αναφέροντας πως κάποιος πρόκειται να πάρει 100 ευρώ αύξηση, έχει και 10 ευρώ επιπλέον φόρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο αφαιρείται από την κύρια σύνταξη.

Και υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Κ. Τσαγκαρόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιβεβαίωσε πως οι μειωμένες συντάξεις οφείλονται στην αναδρομική παρακράτηση για συνδρομή σε συνδικαλιστικό φορέα».

Πρόκειται όπως είπε, για αναδρομικά από το 2018, 6 ευρώ και πάνω που φτάνουν για κάποιους μέχρι και πάνω από 50 ευρώ όπως είπε σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1.

Επομένως, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων που απορρέει από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδήγησε σε αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος των συνταξιούχων. 

έρος της αύξησης αυτής πέρασε στις κύριες συντάξεις, οπότε κάποιοι από τους 250.000 συνταξιούχους που θα λάβουν αυξημένες επικουρικές, είδαν σήμερα μείωση στην κύρια σύνταξή τους.

Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε να παρακρατηθεί από τις συντάξεις Ιουνίου με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017, την ειδική κράτηση 0,20 ευρώ ανά μήνα υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων. Για τους παλαιούς συνταξιούχους, η παρακράτηση ανέρχεται στα 0,20 ευρώ επί 42 μήνες, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 8,4 ευρώ.