Banner 728x90px


Το Newsauto.gr δημοσιεύει έναν χρήσιμο οδηγό που εξηγεί βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωσης ατυχήματος λόγω κακοτεχνίας του οδοστρώματος.

Το γεγονός ότι υπάρχουν κακοτεχνίες στους κεντρικούς δρόμους και τα στενάκια στις πόλεις είναι δεδομένο. Ωστόσο τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος πάθει ζημιά στο αυτοκίνητό του από κάποια μεγάλη λακκούβα ή άλλη κακοτεχνία του οδοστρώματος;

Το Newsauto.gr ετοίμασε ένα χρήσιμο οδηγό όπου καταγράφονται τα βήματα που πρέπει να κάνει όποιος πάθει ζημιά στο όχημά του από λακκούβα ή κακοτεχνία για να αποζημιωθεί.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τη δικαστική οδό προκειμένου να αποζημιωθούν για ζημιές που έχουν υποστεί τα οχήματά τους ή ακόμη και οι ίδιοι (αναβάτες δικύκλων) εξαιτίας των κακοτεχνιών.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι Δήμοι ή το Δημόσιο έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη για την συντήρηση των δρόμων ενώ σε κάποιους αυτοκινητόδρομους υπεύθυνη είναι  η εταιρείας διαχείρισης που εισπράττει και τα διόδια.

Αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν στραφεί ενάντια στους Δήμους ή το Δημόσιο απαιτώντας αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ!

Όσοι λοιπόν πέσετε σε κάποια λακκούβα και το όχημά σας πάθει ζημιά ή εσείς χτυπήσετε θα πρέπει:

1.Να καλέσετε την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να έρθει και να καταγράψει το περιστατικό και να έχετε στα χέρια ένα επίσημο έγγραφο από την ΕΛΑΣ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο δικαστήριο.

2.Φωτογραφίστε με το κινητό σας ή κάποια άλλη συσκευή το σημείο όπου υπάρχει η λακκούβα ή κακοτεχνία η οποία σας προκάλεσε ζημιές στο όχημα ή προκάλεσε τον τραυματισμό σας. Επίσης οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.

3.Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας κι αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί. Αν δεν έχετε οδική βοήθεια καλό θα ήταν το όχημά σας να μεταφερθεί με γερανό ώστε να υπάρχει επίσης ένα αποδεικτικό στοιχείο για την ζημιά που έχει προκαλέσει η κακοτεχνία του οδοστρώματος στο όχημά σας.

4.Καλό θα ήταν να κρατήσετε τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τα στοιχεία κάποιων μαρτύρων που ήταν παρόντες στο περιστατικό και βέβαια να δηλωθούν και στο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας.

5.Σε περίπτωση τραυματισμού πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να λάβετε και την σχετική ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο νοσοκομείο.

6.Επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας ώστε να αναλάβει άμεσα να αποστείλει εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα που μπορεί να είναι ο Δήμος ή το Δημόσιο ή κάποιος εργολάβος. Αν σε δύο ημέρες δεν υπάρξει αντίδραση από τον υπεύθυνο της κακοτεχνίας καλό θα ήταν να καταθέσετε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή.

Να υπενθυμίσουμε πως έχουν καταγραφεί χιλιάδες θάνατοι που οφείλονται σε κακοτεχνίες και λακκούβες του οδοστρώματος και οι δικαστές έχουν επιβάλλει μέχρι και ποινές φυλάκισης στους υπεύθυνους.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση αναβάτη μοτοσικλέτας ο οποίος έχασε τη ζωή του από λακκούβα που είχε προκαλέσει κάποιο συνεργείο του Δήμου Κορωπίου με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε 4 χρόνια φυλάκισης ο τότε δήμαρχος και δύο υπάλληλοι του Δήμου.

Η θέση της Αστυνομίας

Η κ. Ιωάννα Ροντζιώκου, Αστυνόμος Β’ και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ σχετικά με θέμα των κακοτεχνικών επισήμανε στο Newsauto.gr ότι:

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών εκτελείται μόνο κατόπιν σχετικής μελέτης. Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση ή έγκριση των μελετών εφαρμογής, που αφορούν την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών (πινακίδες και διαγραμμίσεις) και για την εγκατάσταση και συντήρηση της σήμανσης αυτής είναι είτε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, είτε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, είτε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τις συντηρούν κατά περίπτωση.

Κατόπιν τούτου σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει κακοτεχνία στο δρόμο μπορεί να απευθυνθεί είτε κατά περίπτωση σε μία από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες, είτε στις κατά τόπο υπηρεσίες τροχαίας, οι οποίες στο πλαίσιο της τεχνικής τροχονομικής αστυνόμευσης καταγράφουν την κακοτεχνία και παράλληλα ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. »

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση Τζόκερ [2162] της Τρίτης 4 Αυγούστου 2020. Οι τυχεροί αριθμοί.

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης είναι:

33, 45, 10, 15, 21 και τζόκερ ο αριθμός 9.Ενας τυχερος στην πρωτη κατηγορια

Τζακ ποτ σημειώθηκε στην κλήρωση (2161) του Τζόκερ που έγινε την Πέμπτη, η οποία μοίραζε τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ.

Οι τυχεροί αριθμοί που ανέδειξε η κληρωτίδα είναι οι εξής: 13,16, 30, 39, 45

και Τζόκερ ο αριθμός 6.
Αυτή την Πέμπτη 23 Ιουλίου και κάθε Πέμπτη, λίγο μετά τις 21:00, ένα υπέροχο cocktail party  στην καρδιά του Πύργου σε περιμένει. 
Το ακούς συχνά αυτό το καλοκαίρι... «Κήπος cocktail party»
Θα είμαστε όλοι εκεί με χαλαρή διάθεση, στο πιο όμορφο  και δροσερό στέκι της πόλης μας!
Στον δικό μας «Κήπο» λοιπόν, ακούγοντας deep house, tropical, melodic house & funky deep μελωδίες από τον Σάκη Φακιά. Μελωδίες  που  συνθέσουν μια ευχάριστη νότα, για να απολαύσουμε το ποτό ή το κοκτέιλ μας!
«Κήπος cocktail party»
Η καλύτερη επιλογή για διασκέδαση, η καλύτερη επιλογή για  Πέμπτη βράδυ...

Ο Σύλλογος Νέων Καταραχίου με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας στις 16 και 17 Ιουλίου πραγματοποίησε διήμερη ενημέρωση για τις δράσεις του, συζήτησε για τα προβλήματα της περιοχής και πληροφόρησε τον κόσμο για τις επόμενες δράσεις του. Παράλληλα πρόσφερε χειροποίητες μαρμελάδες, οι οποίες παρασκευάστηκαν από μέλη του Συλλόγου και πραγματοποίησε μία πλούσια λαχειοφόρο κλήρωση με πάρα πολλά δώρα, τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν στην αγορά τροφίμων για άπορες οικογένειες της περιοχής. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα Souvlike στο Καταράχι στις 18.07.2020 και ώρα 2 το μεσημέρι.


Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα καταστήματα της περιοχής που μας στήριξαν καθώς και το Δήμο Πύργου, τον κύριο Ανδρέα Αλεξόπουλο, τον κύριο Λάμπη Αριστειδόπουλο και τον κύριο Γιάννη Πλεμμένο για την πολύτιμη βοήθεια τους. Επίσης, ευχαριστούμε όλους εσάς που παρευρεθήκατε.


Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας σε επόμενη δημοσίευση. Γιατί μαζί μπορούμε αλλιώς.

Με ένα καυστικό σκίτσο, για όσους δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός ή έστω υποεκτιμούν την επικινδυνότητα της κατάστασης, επανήλθε σήμερα το πρωί ο Αρκάς.

Συγκεκριμένα, ο Αρκάς, ο οποίος ετοιμάζει έκθεση στην Ανδρο, στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και της εντατικοποίησης των ελέγχων, με ένα σκίτσο του με τους χαρακτηριστικούς του κορωνοϊούς, στέλνει το δικό του μήνυμα ότι ο ιός είναι εδώ και χρειάζεται προσοχή.

«Είναι πολλοί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουμε», σχολιάζει ο ένας «κορωνοϊός», με τον δεύτερο που πρωταγωνιστεί στο σκίτσο να απαντά: «Πρέπει να πείσουμε και τους υπόλοιπους».
Πηγή: iefimerida.gr 

Ένα αντισηπτικό και ταυτόχρονα καλλυντικό σπρέι χεριών το οποίο αδρανοποιεί τον κορονοϊό αλλά και μία αντιγηραντική αντιοξειδωτική κρέμα προσώπου η οποία προστατεύει από την μπλέ ακτινοβολία (blue light) δημιουργήθηκαν με την χρήση νανοτεχνολογίας και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Nanotexnology 2020, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Και τα δύο αυτά προϊόντα αναμένεται να πιστοποιηθούν τους προσεχείς μήνες προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθούν στον ΕΟΦ και να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.  

Το αντισηπτικό σπρέι χεριών κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρία νανοϊατρικής BL Nanobiomed και εκτός από τις ουσίες που περιέχουν τα συνήθη αντισηπτικά περιέχει και αντιμικροβιακά νανοσωματίδια τα οποία δεσμεύουν και αδρανοποιούν τον κορονοϊό.

Το σημαντικό είναι ότι ένα από τα βασικά συστατικά του σπρέι είναι η Μαστίχα Χίου.

"Τα νανοσωματίδια που περιέχει αυτό το αντισηπτικό διάλυμα είναι πολύ μικρότερα από τον κορονοϊό (έχουν μέγεθος 10-20 νανομέτρων ενώ ο κορονοϊός έχει μέγεθος 100 νανομέτρων) και προσκολλώνται στον ιό τον οποίο αδρανοποιούν ώστε να μην μπορεί αυτός να κολλήσει στους υποδοχείς της μύτης. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του έναντι των άλλων αντισηπτικών. Το αντισηπτικό αυτό θα κυκλοφορήσει σε διάφορα χρώματα και αρώματα, δηλαδή θα είναι και καλλυντικό" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νανοϊατρός, επικεφαλής της Ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ,  και υπεύθυνη της προαναφερόμενης εταιρείας νανοϊατρικής, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

πηγή:politischios.gr

Επιστήμονες στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων ένας διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς, δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο φορητή συσκευή «τσέπης» που -σε συνδυασμό με ένα application για smartphones- μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευτεί.Η μεθανόλη είναι ένα φθηνό βιομηχανικό προϊόν, παράγωγο του πετρελαίου, που -μεταξύ άλλων- χρησιμοποιείται για τη νόθευση των αλκοολούχων ποτών σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), κρύβοντας θανάσιμους κινδύνους για τους ανυποψίαστους πότες. Μερικές φορές η νόθευση φθάνει σε ποσοστό 50% του όγκου του ποτού, κάτι που αποφέρει μεγάλα κέρδη σε όσους εμπλέκονται στη νοθεία. Είναι επίσης δυνατό η μεθανόλη να συσσωρευτεί στα αλκοολούχα ποτά όχι σκόπιμα, αλλά μέσω ακατάλληλης ζύμωσης ή απόσταξης των ποτών.

Μεταξύ 2017-2019 καταγράφηκαν παγκοσμίως 306 μαζικά περιστατικά νοθείας ποτών με μεθανόλη, έχοντας ως συνέπεια 7.104 άνθρωποι να αρρωστήσουν και 1.888 να πεθάνουν. Το 90% περίπου της νόθευσης λαμβάνει χώρα στην Ασία.

Μέχρι σήμερα η μέθοδος ανίχνευσης της μεθανόλης είναι μέσω της χρωματογραφίας υγρού, μιας εργαστηριακής τεχνικής που διαχωρίζει και μετρά τις διαφορετικές χημικές ουσίες μέσα σε ένα υγρό μίγμα. Όμως η εν λόγω μέθοδος είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Οι ερευνητές του ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη, ανέπτυξαν μια φθηνή φορητή και «έξυπνη» συσκευή ανίχνευσης που επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό μεθανόλης και αιθανόλης σε ένα αλκοολούχο ποτό. Η συσκευή βασίζεται σε ένα νέο αισθητήρα που απορροφά τα αέρια του ποτού και τα αναλύει άμεσα. Στη συνέχεια στέλνει τα αποτελέσματα σε κινητό τηλέφωνο με μια ειδική εφαρμογή (app) και αμέσως στην οθόνη εμφανίζεται προειδοποίηση για νόθευση, αν αυτή εντοπιστεί. Ο έλεγχος της συσκευής σε 89 αλκοολούχα ποτά έδειξε ότι λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια επί μήνες.

Ο Σωτήρης Πρατσίνης είναι καθηγητής χημικής μηχανικής και επιστήμης των υλικών στο ΕΤΗ από το 1998. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA) το 1985, ενώ υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι έως το 2000. Έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και έχει συμβάλει στη δημιουργία τεσσάρων εταιριών-τεχνοβλαστών (spinoffs).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγαπητά μας παιδιά,
στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, όλοι βρισκόμαστε στο πλευρό σας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον αγώνα σας για την εισαγωγή σας στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα ήθελα να σας τονίσω ότι οι αυριανές εξετάσεις είναι μια μάχη από τις πολλές μάχες που θα κληθείτε στο μέλλον να δώσετε. Παρότι αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή σας, δεν είναι αυτές που θα καθορίσουν τη μελλοντική σας πορεία. Η πίστη στον εαυτό σας και η αισιοδοξία ότι θα κατακτήσετε τα όνειρά σας και θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τα ταλέντα σας είναι τα σημαντικότερα εφόδιά σας.

Στο δύσκολο και ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον, γονείς και εκπαιδευτικοί έδωσαν το δικό τους αγώνα στην προσπάθεια να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη σας προσπάθεια, να μοιραστούν τα άγχη και τις αγωνίες σας. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε.

Ως δημοτική αρχή θα καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, ώστε οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν στις καλύτερες συνθήκες για εσάς και να είμαστε δίπλα σας για την πραγματοποίηση των στόχων σας.

Καλή επιτυχία!

Ο Δήμαρχος Ήλιδας

Γιάννης Λυμπέρης

 

Κάθε χρόνο, αυτές οι ημέρες, μας ξυπνούν αναμνήσεις από τότε που βρισκόμασταν εμείς, ως μαθητές, στην τελική ευθεία προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ημέρες αγωνίας, ημέρες προσμονής και λαχτάρας, γεμάτες όνειρα για το αύριο.

Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι πάντα κοντά στους μαθητές μας, στο μέλλον του τόπου μας, οι οποίοι φέτος κλήθηκαν να προετοιμαστούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και στους καθηγητές και τους γονείς, οι οποίοι αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης και έμπνευσης των εξεταζόμενων.

Εύχομαι σε όλους σας από καρδιάς καλή επιτυχία, καλή δύναμη με αυτοπεποίθηση και υπομονή.

Αναμφίβολα, οι εξετάσεις εισαγωγής σταπανεπιστήμια είναι μια πολύ σημαντική στιγμή του μαθητικού βίου, με προεκτάσεις και στη μετέπειτα εκπαιδευτική σας πορεία, όμως αξίζει να θυμάστε πως δεν είναι η μοναδική.

Είναι μόνο η αρχή για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων σας, καθώς, το ταξίδι στη γνώση είναι συνεχές και αδιάκοπο, το ίδιο και οι προσπάθειες για επιτυχία και πρόοδο στη ζωή.

Νοιώθοντας την αδημονία και την επιθυμία σας, μένουμε δίπλα σας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, υποστηρίζοντας συνεχώς το δικαίωμα στην κατάκτηση των ονείρων σας.

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!

 

 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις έχουν εξελιχθεί, για την πλειονότητα των οικογενειών, σε μια «αρένα», όπου έφηβοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους και γονείς αναμετρούνται με τη δική τους αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους. 

Κάπου στο βάθος, υπάρχει ο φόβος του εφήβου για την αποτυχία, διότι μπορεί να έχει μάθει ότι δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Συνάμα, μπορεί να υπάρχουν ανεκπλήρωτα όνειρα των γονέων, υψηλές προσδοκίες ή κυρίως φόβος για ένα σκαιό μέλλον χωρίς κάποια επιστημονική εξειδίκευση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες ψυχικής υγείας της «Γραμμής 11525», οι έφηβοι που καλούν συνήθως έχουν «ακινητοποιηθεί» από το άγχος.

«Για να φθάσουν στο σημείο να καλέσουν στη Γραμμή, βρίσκονται ήδη σε πολύ επιβαρυμένη κατάσταση άγχους» εξηγούν οι επιστήμονες της Γραμμής. Ταχυκαρδίες, αίσθημα δύσπνοιας, άλγη, πονοκέφαλοι είναι σωματικά συμπτώματα που συχνά περιγράφουν.

Οι έφηβοι φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν: τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. «Αλοίμονο, όμως, εάν δεν κάνουμε λάθη και εάν δεν προσπαθούμε» λέει  η ψυχολόγος Νάγια Σουρβίνου.

«Δεν πρέπει να αποθαρρυνθούμε από την προσπάθεια, επειδή κάνουμε λάθη. Η τελειοθηρική στάση εξουθενώνει. Οδηγεί τελικά στην ακινητοποίηση».

Οι επιστήμονες της Γραμμής προσπαθούν καταρχήν να «καθαρίσουν» τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό των παιδιών. «Το ζητούμενο» εξηγεί η κ. Σουρβίνου «δεν είναι να καθησυχάσω ή να εξυψώσω το παιδί. Το ζητούμενο είναι να καταφέρω να κατανοήσω το συναίσθημα του παιδιού. Δεν υπάρχουν για όλα απαντήσεις. Δεν μπορεί ένας γονιός να έχει για όλα απαντήσεις. Όμως, η συζήτηση του παιδιού με τον γονιό είναι εξαιρετικά υποβοηθητική. Αλλά να γίνεται με κατανόηση, χωρίς προσπάθεια ελέγχου και χωρίς επίκριση. Είναι πολύ σημαντικό, όταν ο γονιός μοιράζεται με το παιδί του τη δική του δυσκολία. Όταν δείχνει ότι δεν είναι τέλειος. Και μπορεί να γίνει ανθρώπινος ο γονιός, χωρίς να χάσει το ρόλο του».

Ένα άλλο κομβικό σημείο στη διαχείριση του άγχους είναι να έρθει ο έφηβος σε επαφή με τις δικές του επιθυμίες. Μπορεί ο έφηβος να φοβάται να αποδεχθεί ότι οι επιθυμίες του έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των γονέων. Έχει υπάρξει περίπτωση κοριτσιού που δεν ήθελε να δώσει εξετάσεις, διότι φοβόταν ότι θα πετύχει τον στόχο. Στην περίπτωση αυτή, ο στόχος αυτός δεν ήταν η δική της επιθυμία. Και ήταν πολύ δύσκολο για το παιδί να καταλάβει ότι αυτό τελικά συνέβαινε.

Στη Γραμμή 11525 καλούν, όμως, και γονείς. Είναι γονείς που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το παιδί τους, πώς να κατανοήσουν το άγχος που βιώνει, πώς να μην το επιβαρύνουν.

«Ο γονιός δεν μπορεί να βλέπει το παιδί του να υποφέρει, να βιώνει δύσκολα συναισθήματα. Στην πορεία συνήθως αντιλαμβάνεται ότι άθελά του προβάλλει στο παιδί τις δικές του αγωνίες, το δικό του άγχος που εντείνεται από τις δικές του ανεκπλήρωτες επιθυμίες» σημειώνει η κ. Σουρβίνου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες της Γραμμής προσπαθούν να εισάγουν τους γονείς σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης: Να προβληματισθούν για τον τρόπο που διαχειρίζονται καταστάσεις, να φιλτράρουν το δικό τους συναίσθημα, τον τρόπο που το προβάλλουν στο παιδί και πως το παιδί οικειοποιείται τελικά το συναίσθημα των γονιών.

«Μιλάμε για πράγματα που χρειάζονται χρόνια παρέμβασης. Όμως, εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη ρωγμή. Η ρωγμή ανοίγει το δρόμο για να δουλέψουν στη συνέχεια οι γονείς» συμπληρώνει.

Αιτία του άγχους στις περιπτώσεις που χειρίζονται οι ειδικοί της Γραμμής είναι ο φόβος. Ο φόβος για το άγνωστο. Κα η προσπάθειά τους είναι να καταλάβει το παιδί ή ο γονιός ποια είναι η γενεσιουργός αιτία του συγκεκριμένου φόβου.

«Εστιάζουμε στην προέλευση του άγχους ή του φόβου. Διότι όταν γίνει κατανοητή η πηγή του άγχους ή του φόβου, έχει ήδη διανυθεί η μισή απόσταση για τη λύση».

Συστάσεις

Οι επιστήμονες της Γραμμής 11525 έχουν δημιουργήσει μια σειρά διαφάνειες, όπου έχουν κωδικοποιήσει τις συστάσεις τους προς εφήβους και γονείς.

Στα παιδιά συστήνουν να υιοθετήσουν μια καθημερινή ρουτίνα, να οργανώσουν το διάβασμά τους με βάση τις δικές τους ανάγκες, να επικοινωνούν τις ανάγκες τους με το οικογενειακό περιβάλλον, να αναγνωρίσουν τις ικανότητες τους και τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Και βέβαια, να έχουν ελεύθερο χρόνο.

«Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τον χρόνο που χρησιμοποιούμε για να ξεκουράσουμε τον εαυτό μας. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σουρβίνου. Κι ακόμα, είναι απαραίτητη η φυσική άσκηση, οι βόλτες στον καθαρό αέρα, οι βαθιές αναπνοές για τη μείωση του άγχους.

Στους γονείς συστήνουν να διασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον για τα παιδιά, να τα ενθαρρύνουν να κάνουν πράγματα που τα ευχαριστούν στον ελεύθερο χρόνο τους, να μην παρεμβαίνουν στον τρόπο που διαβάζουν και να επιτρέψουν στα παιδιά τους το «όχι» σε πράγματα και καταστάσεις που τα αγχώνουν. Να μην προκαλούν ανησυχία και εκνευρισμό με σχόλια και να μην επιβαρύνουν τους εφήβους με τις δικές τους επιθυμίες. Να τους δίνουν «χώρο» να προσδιορίσουν τα δικά τους όνειρα και επιθυμίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Κάρλσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α+ έχουν αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος, για ανεπάρκεια πνευμόνων και θάνατο λόγω σοβαρής λοίμωξης με Covid-19. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα Ο είναι προστατευμένοι σε έναν βαθμό, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή μελέτη που επιβεβαιώνει τα αρχικά ευρήματα προηγούμενης κινεζικής έρευνας, αυτήν τη φορά με βάση γενετική ανάλυση ασθενών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Κάρλσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία, από τους οποίους οι 1.980 σε επτά νοσοκομεία αυτών των δύο χωρών είχαν αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο γενετικές περιοχές που φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη. Όσοι έχουν σοβαρή Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν στο DNA τους μία από αυτές τις δύο γενετικές παραλλαγές.

Η μία γενετική παραλλαγή βρίσκεται στην περιοχή του γονιδιώματος που καθορίζει την ομάδα αίματος. Η περαιτέρω ανάλυση βρήκε ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο.

Η δεύτερη γενετική παραλλαγή βρίσκεται στο χρωμόσωμα 3 και φαίνεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ένα γονίδιο που αλληλεπιδρά με τον μοριακό υποδοχέα των κυττάρων (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης ACE2), που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Ιουνίου:

1891 Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου -την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας- ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε μία ιδέα του ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα Γουίλιαμ ΜακΚραμ.

1941 Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αρνείται να ορκίσει την κυβέρνηση των δωσίλογων του Τσολάκογλου και καθαιρείται.

1941 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης. Είναι τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων που θα γίνουν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

1964 Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (P.L.O.).

1971 Ελληνική ομάδα συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο Γουέμπλεϊ τον Άγιαξ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ηττάται με 2-0 στον 16ο τελικό της διοργάνωσης.

1992 Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων Άνω ή Κάτω Μακεδονία.

Γεννήσεις

1740 Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά Ντε Σαντ, γνωστότερος ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ, γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας τολμηρών βιβλίων, που χαρακτηρίστηκαν ως πορνογραφικά. Από το όνομά του προήλθε ο όρος «σαδισμός». (Θαν. 2/12/1814)

1904 Τζόνι Βαϊσμίλερ, πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και ηθοποιός. («Ταρζάν») (Θαν. 20/1/1984)

1959 Σωτηρία Βασιλακοπούλου, ελληνίδα φοιτήτρια, μέλος της ΚΝΕ. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στην ΕΤΜΑ, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό της επιχείρησης. Από τις σύγχρονες ηρωίδες του ΚΚΕ. (Θαν. 28/7/1980)

Θάνατοι

1882 Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, ιταλός επαναστάτης. Τα κατορθώματά του βοήθησαν ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς. (Γεν. 4/7/1807)

1970 Μπρους ΜακΛάρεν, νεοζηλανδός σχεδιαστής αυτοκινήτων, οδηγός αγώνων και μηχανικός, ιδρυτής της McLaren που διαπρέπει στους αγώνες της Φόρμουλα 1. (Γεν. 30/8/1937)

2000 Σβιατοσλάβ Φιοντόροφ, ρώσος οφθαλμίατρος, που εφηύρε τεχνική θεραπείας της μυωπίας με λέιζερ. (Γεν. 8/8/1927)

Γιορτάζουν

Έρασμος, Νικηφόρος, Νικηφόρα.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Ιερόδουλων

πηγή:thestival.gr

Γεγονότα

1495: Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για την παραγωγή του σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.

1930: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 8-2. Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του.

1967: Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

1973:Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και στην εγκαθίδρυση Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
1973:Υπογράφεται η Συμφωνία σύνδεσης Κύπρου - ΕΟΚ.

1998:

Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με έδρα τη Φραγκφούρτη.

Γεννήσεις

1265
Ντάντε Αλιγκιέρι, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης, εθνικός ποιητής της Ιταλίας. («Θεία Κωμωδία») (Θαν. 14/9/1321)
1926
Μέριλιν Μονρόε, αμερικανίδα ηθοποιός. (Θαν. 5/8/1962)
1940
Κατερίνα Γώγου
, ελληνίδα ποιήτρια και ηθοποιός. (Θαν. 3/10/1993)

Θάνατοι

1960
Αρμάνδος Δελλαπατρίδης

Αρμάνδος Δελλαπατρίδης, γραφική πολιτική φιγούρα του Μεσοπολέμου, αρχηγός του «Κόμματος των Κυανόλευκων». (Γεν. 1895)
2008
Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 1/8/1936)

 

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα παραθέτει σημαντικά δεδομένα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, αλλά και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος.

Σημαντικά Δεδομένα

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες.
Παγκοσμίως, το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. Στην Ελλάδα, περίπου το 1/5 του συνόλου των θανάτων, >20.000 ετησίως, αποδίδονται σε νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος).
Παγκοσμίως, σχεδόν το 40% των θανάτων εξ’ αιτίας όλων των μορφών καρκίνου και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα.
Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ υπολογίζεται ότι το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.
Το κάπνισμα φαίνεται να συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από covid-19. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι καπνιστές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον covid-19, να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.
Παρότι το ποσοστό των Ελλήνων ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί σημαντικά, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Μόνο 1 στους 4 Έλληνες  καπνιστές αναφέρουν μίατουλάχιστον προσπάθεια διακοπής κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

 

 

 

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη κίνηση που μπορεί να κάνει ο καπνιστής για την υγεία του. Επιφέρει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη και συνεπάγεται περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής.
Ήδη μέσα σε 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στο φυσιολογικό.
1 χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50%.
10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

 

Στην Ελλάδα το νέο εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος, ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που αποτελεί στόχο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου είναι:

1. Η προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω.
2. Η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα.
3. Η υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος.
4. Ο έλεγχος και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σχεδιάζει σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της ενεργής υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα συμμετάσχει ως εθνική αρμόδια αρχή στην υλοποίηση της νέας Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για την «Ενίσχυση της συνεργασίας στον Έλεγχο του Καπνού μεταξύ ενδιαφερόμενων Κρατών Μελών και Επιτροπής».

Στη σύνταξη πλάνου ανάπτυξης για την Ηλεκτροκίνηση προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σχεδιάζοντας με σταθερά βήματα την επόμενη μέρα σε ένα πεδίο δράσης που θα αξιοποιηθεί ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ως μέσο χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Άλλωστε, το 2020 είναι έτος ορόσημο για την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς τίθεται σε εκκίνηση ο φιλόδοξος στόχος, ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό έως το 2030, με απόλυτη επάρκεια σε σταθμούς φόρτισης.

 

Το πλάνο ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ηλεκτροκίνηση, θα περιλαμβάνει:

- Την ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου, την κοινοτική νομοθεσία που θα ενσωματωθεί σταδιακά στην ελληνική, καθώς και τους στόχους των Υπουργείων Ενέργειας/Περιβάλλοντος και Μεταφορών/Υποδομών.

- Ανάλυση της διεθνούς εμπειρίας και των τάσεων εφαρμογής δικτύων σταθμών φόρτισης.

- Συγκοινωνιολογική ανάλυση, όπου θα καταγραφούν οι ροές κίνησης στην περιφέρεια με τελικό στόχο την επιλογή την βέλτιστη πολιτική ηλεκτροκίνησης.

- Επιλογή μοντέλου ανάπτυξης και οικονομικού οφέλους.

- Ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης, με συγκεκριμένη χωρική ανάπτυξη προκειμένου να καλυφθούν οι παρούσες αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες της Περιφέρειας.

- Οικονομικά στοιχεία ανάπτυξης του δικτύου σταθμών φόρτισης.

- Πρότυπο πλάνο ανάπτυξης σημείου φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, δημοσίας χρήσεως.

- Σύγκριση κόστους συμβατικού - ηλεκτροκίνητου οχήματος, όπου θα επιτρέπει στο μέλλον διενέργεια αναλύσεων.

- Προτάσεις αειφόρου ανάπτυξης και ενημέρωση για τα οφέλη της Ηλεκτροκίνησης σε επαγγελματίες και πολίτες.

 

«Το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες σύνταξης του πλάνου ανάπτυξηςΗλεκτροκίνησης στη Δυτική Ελλάδα. Στόχος μας είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε στη κατοχή μας το απαραίτητο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης της Ηλεκτροκίνησης στην περιοχή μας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση τεχνολογιών αποδοτικότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον, καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, αλλάκαι ισχυρές δυνατότητες για την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας είναι μεταξύ των πρώτων σε όλη τη χώρα και προηγείται ακόμα και της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση. «Οι εποχές που η Δυτική Ελλάδα παρέμενε ουραγός και ακολουθούσε τις εξελίξεις με χρονική καθυστέρηση, έχουν τελειώσει. Θέλουμε την Περιφέρειά μας στην πρωτοπορία των εξελίξεων» προσθέτει ο κ. Δημητρογιάννης, ο οποίος κατά τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές επαφές με εκπροσώπους των Δήμων αλλά και τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Κύριε πρόεδρε εκφράζουμε ενστάσεις για τον τρόπο σύγκλισης και λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου ειδικά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. 

 Στην περίοδο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω κοροναιου εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την συζήτηση σοβαρών θεμάτων σε δια περιφοράς συμβούλια (τηλεφωνικά), θεωρώντας ότι έπρεπε να συζητηθούν σε δημόσιες συνεδριάσεις. Καταθέσαμε προτάσεις για μέτρα που έπρεπε να παρθούν που αφορούσαν την υγεία αλλά και την στήριξη των λαικων νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών του δήμου μας, η δημοτική αρχή δεν θεώρησε σκόπιμο να αναβάλει θέματα ή να ακούσει τις απόψεις μας με τη δικαιολογία ότι ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης στην πρώτη συνεδρίαση στη δε άλλη πέρασε τις προτάσεις της κυβέρνησης (Π.Ν.Π.) που ελάχιστη ανακούφιση δίνουν και πολλούς λίγους αγγίζουν. 
 Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η σύγκλιση εκτάκτων Δ.Σ. με την επίκληση του κατεπείγοντος λόγω χρονικών περιορισμών που ίσως με έναν καλύτερο σχεδιασμό τα χρονικά περιθώρια θα μπορούσαν να μην γίνονταν πιεστικά. Αυτήν την τακτική που σαν αντιπολίτευση την καταδικάζατε και δικαιολογημένα σε πολλές περιπτώσεις την απελθούσα δημοτική αρχή τώρα την υλοποίητε εσείς. Δεν μπορεί να γίνεται τηλεφωνική ειδοποίηση στις 2 και 18 μ.μ. της προηγούμενης μέρας για πρωινό συμβούλιο την επόμενη χωρίς εισηγήσεις των προτασεων της Δημοτικής Αρχής ενώ επίκειται σύμφωνα με τα λεγόμενα σας τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Αρνούμενοι να συναινέσουμε στη συνέχιση της υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατα την άποψη μας, ΑΠΕΧΟΥΜΕ απο την έκτακτη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου του 2020.
Για τη Λαική Συσπείρωση Ζαχάρως-Φιγαλείας
ο επικεφαλής Γιαννόπουλος Χρήστος 
Με επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ήλιδας  η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ήλιδας επισημαίνει:

κ. Πρόεδρε,

Μετά  την ολοκληρωτική άρση των μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού και λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν τη σοβαρότητα και τον αριθμό των θεμάτων της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ζητάμε :

Η συνεδρίαση να γίνει με φυσική παρουσία σε αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου σε ημερομηνία που εσείς θα καθορίσετε.

 

Ο τρόπος συνεδρίασης, δια περιφοράς, μέχρι τώρα ήταν αναγκαστικός. Η συνέχιση με τον ίδιο τρόπο, ενώ δεν συντρέχουν οι λόγοι, οδηγεί στον εκφυλισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.    

 

                                           

Οι εκλεγμένοι με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Κολόσακας Άγγελος

Λοχοβίτης Νίκος.

Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δε χρειάζονται περισσότερα. Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί. Θα βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος σ' όλες τις καρδιές, σ' όλα τα χείλη, έτσι να λέμε πια τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι και να λένε: "Τέτοια ποιήματα σου φτιάχνω εκατό την ώρα". Αυτό θέλουμε κι εμείς. Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ' τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

                                                                                                   Γιάννης Ρίτσος

Αγαπητέ φίλε Χάρη Μιχαλακόπουλε,ο πολιτισμός δεν μπορεί να διχάσει τον κόσμο παρά μόνον να τον ενώσει.Οφείλω μιαν απάντηση όπως μου την ζήτησες δημοσίως σε όσα ανέφερες σε δική σου δημόσια τοποθέτηση για το θέμα των γκράφιτι που πρόκειται να δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μέχρι να γίνει επίσημη ανακοίνωση για την δράση αυτή υπάρχουν μόνο κάποιες ενδεικτικές εικόνες τις οποίες και δημοσιοποίησα.Βρισκόμαστε στο στάδιο της προεργασίας και φυσικά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ίσως ερωτήματα τα οποία και μπορώ να απαντήσω.

Κύριος σκοπός της δράσης αυτής είναι να αφήσουμε την φαντασία και την δημιουργικότητα των καλλιτεχνών να αποτυπωθεί σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης πάντα με μέτρο και με την επιμέλεια του ΔΟΠΠ.

Στοχευμένα και σε σημεία που υπάρχει μια ιστορική διαδρομή,το αποτύπωμα και η ψυχή ανθρώπων που γεννήθηκαν,έζησαν ή μεγάλωσαν στον Πύργο,θα δημιουργηθούν οι εικόνες τους και το έργο τους για να τους γνωρίσουν οι νεότεροι και να τους θυμηθούν οι παλιότεροι.

Στην πόλη αυτή που ψάχνει εναγωνίως την ταυτότητά της για πολλά χρόνια, οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της και τους ανθρώπους της.Οι μορφές ανθρώπων που άφησαν πίσω τους μια πνευματική ή καλλιτεχνική κληρονομιά δεν μπορούν να διχάσουν την πόλη και τους κατοίκους της γιατί ποτέ οι άνθρωποι αυτοί δεν δίχασαν αυτό τον τόπο με τα έργα τους.Δεν δίχασαν την πόλη ο Παύλος Μάτεσις,ούτε ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος.Όπως δεν την δίχασαν ο Γιώργης Παυλόπουλος,ο Διονύσιος Κόκκινος,ο  Τάκης Σινόπουλος,ο Θόδωρος Ξύδης,ο Τάκης Δόξας,ο εν ζωή Ηλίας Χ.Παπαδημητρακόπουλος.Ο καθένας τους,ανεξαρτήτου ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης αποτελούν την πνευματική κληρονομιά του τόπου.Η ψυχή και το πνεύμα του καθενός αποτυπώθηκαν στο χαρτί και μεταφέρθηκαν με τον λόγο.Δημιούργησαν στίχους,μυθιστορήματα,δοκίμια,μελέτες,αποτύπωσαν την ιστορία του ελληνικού έθνους.

Όλοι τους έχουν σημείο αναφοράς στην ζωή και το έργο τους τον Πύργο.Τους ακολούθησε αυτή η πόλη σε όλα τα χρόνια της ζωής τους.Όπως κι ο καθένας τους είχε τα δικά του βιώματα καθώς όλοι τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε εποχές που είχαν εντάσεις,ανισότητες,πόνο και αίμα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος το έργο του καθενός να περιχαρακωθεί σε ιδεολογικοπολιτικές αναφορές.Η πολιτική ή κομματική ταυτότητα δεν έχουν καμία θέση στα βιβλία τους,στα ποιήματά τους,στα θεατρικά τους έργα,στην εσωτερική αναζήτηση και την μεταφορά προς τον αναγνώστη εν τέλει.Γιατί αυτό μετέφεραν,την αναζήτηση,τις σκέψεις τους,την φαντασία τους,τον έρωτά τους,την αγωνία τους,την χαρά τους ή και την θλίψη τους.Και η τέχνη του γκράφιτι,η τέχνη του δρόμου,μπορεί να μεταφέρει με τον δικό της τρόπο όλες αυτές τις ανθρώπινες καταστάσεις σε μια υπαίθρια έκθεση για τους πολλούς και όχι για τους λίγους μέσα σε κλειστές αίθουσες όπου τελούνται φιλολογικά «μνημόσυνα».Η πόλη έχει ανάγκη την εξωστρέφεια και παράλληλα την αναζήτηση.Θέλω να γυρίζουν τα κεφάλια ψηλά και να βλέπουν εικόνες κι ανθρώπους που θα κάνουν πολλούς να αναρωτηθούν ποιοί ήσαν αυτοί.

Η θεματολογία δεν εξαντλείται σε δυο ανθρώπους ή έναν θεό Ήφαιστο.Θα ακολουθήσουν κι άλλες εικόνες και όλα θα είναι πιο καθαρά.Δεν διακατέχομαι από κανένα αριστερό ή δεξιό σύνδρομο ούτε είμαι πνιγμένος μέσα σε μια θολοκουλτούρα.Διακατέχομαι από μια ρομαντική ίσως διάθεση να δω τον κόσμο της πόλης μου να νιώθει υπερήφανος που γεννήθηκε και ζει εδώ.Να επαναφέρουμε την ιστορική διαδρομή του Πύργου δια μέσου των αιώνων,να τιμήσουμε τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης,τους ανθρώπους που δημιούργησαν τις βάσεις του μετεπανασταστικού Πύργου,τους δημάρχους,τις πολιτικές οικογένειες,τους εμπόρους,τους βιομηχάνους,τους αστούς,τους ανθρώπους του μόχθου,τους άοκνους εργάτες του πνεύματος,να αναφερθούμε στα ιστορικά γεγονότα,να δούμε τα κτίρια,τους δρόμους,τις γειτονιές,να μπούμε στις εκκλησίες ξανά και ξανά,να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας,να γίνουμε πιο φιλόξενοι,πιο μετριοπαθείς,να απαλύνουμε μίση και πάθη του παρελθόντος,να ζούμε σε αυτή την πόλη και να λέμε ότι την αγαπάμε πραγματικά και όχι κατ’επίφαση ή αναγκαστικά γιατί έτσι το έφερε η μοίρα μας.

Νομίζω ότι έχουμε την ίδια ανάγκη,να δούμε την πόλη μας καλύτερη.Γι’αυτό και θα σου πω ότι όσο περνά από το χέρι μου θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να ενώσω τα κομμάτια αυτής της πόλης που έχει λησμονηθεί.Μπορεί να έγιναν προσπάθειες,ατελώς έγιναν και γι’αυτό ακόμα και σήμερα ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος.Γι’αυτό και συγκρίνει την πρόοδο άλλων πόλεων με την δική μας και πάντα εμφανιζόμαστε ελλειμματικοί.

Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν κάνω ή δεν θα κάνω λάθη.Δέχομαι οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική και οποιαδήποτε βοήθεια.Θεωρώ ότι μπορώ να σε έχω δίπλα μου,όπως έδωσες και την ψήφο σου προς το πρόσωπό μου και πάντα το εκτιμώ.Απέναντι βρίσκομαι πάρα πολύ δύσκολα με ανθρώπους.

Κλείνω με τα λόγια δύο ανθρώπων του Πύργου που πάντα επαναλαμβάνω.

Τάκης Σινόπουλος «Έρχομαι συνέχεια από τον Πύργο»

Μπάμπης Τσικληρόπουλος «Γεννήθηκα στον Πύργο αλλά δεν έμαθα ποτέ το γιατί»

Με διαφορετικές αφετηρίες και προσλαμβάνουσες,οι δυο αυτοί  άνθρωποι αντικατοπτρίζουν την εικόνα και τους ανθρώπους του Πύργου.Έχουμε συνέχεια τον Πύργο μέσα μας αλλά δεν ξέρουμε γιατί.Ίσως είναι ο καιρός να τα μάθουμε και τα δυο γιατί μας συμβαίνουν.

Με εκτίμηση

Χάρης Β.Μικελόπουλος

Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

‘’ Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτίθεται στο ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων που έχουν επιβάλλει οι τράπεζες στις ψηφιακές συναλλαγές.

Αλήθεια ποιος θυμάται το επικοινωνιακό ‘’πυροτέχνημα’’ της συνάντησης του κ.Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τις διοικήσεις των τραπεζών, από τις οποίες ζήτησε τη μείωση των χρεώσεων στις τραπεζικές ψηφιακές συναλλαγές;

Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος καλεί τους τραπεζίτες και τους ζητά να μειώσουν τις χρεώσεις στις 24 Οκτωβρίου του 2019.Μόλις όμως σβήσουν τα φώτα από τις κάμερες, οι χρεώσεις παραμένουν. Και οι πολίτες πληρώνουν.

Έχουμε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης να μεταθέτουν το ένα στο άλλο τις ευθύνες για τις τραπεζικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποδεικνύοντας ότι σε αυτή την κυβέρνηση περισσεύει η υποκρισία και υπάρχει έλλειμμα ευθύνης.

Έχουμε και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να προκαλεί τη νοημοσύνη και το κοινό αίσθημα με την επωδό ότι οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη, συγκρίνοντας ανόμοια μεγέθη και καταστάσεις.

Μέσα σε όλα αυτά αγνοείται και το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Τράπεζες τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει το ρόλο του ‘’τροχονόμου , αντί να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το πλαίσιο χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Το κόστος από την επιλογή αυτή της κυβέρνησης το πληρώνουν οι πολίτες. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.