Banner 728x90px

«Το σημερινό μοντέλο δείχνει ότι ή προστατεύεσαι από τον ιό ή όχι» αναφέρει ο καθηγητής Σετ. «Ομως εάν κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν κάποιου είδους προϋπάρχουσα ανοσία, τότε τα πράγματα αλλάζουν».

Οι ασυμπτωματικοί φορείς της Covid-19 ίσως αποτελούν το κλειδί για να κατανοήσουμε πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να αναπτύξει ανοσία εναντίον του ιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post», βασισμένο στις νέες έρευνες επιστημόνων που προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο του νέου κορωνοϊού. Οταν η ερευνήτρια Μόνικα Γκάντι ξεκίνησε να μελετά τις εξάρσεις του νέου κορωνοϊού, εντυπωσιάστηκε από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό ανθρώπων που είχαν τον ιό αλλά δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα.

Σε καταφύγιο αστέγων στη Βοστώνη εντοπίστηκαν 147 κρούσματα, αλλά το 88% εξ αυτών δεν είχε κάποιο σύμπτωμα, παρότι ζούσαν σε κοινόχρηστους χώρους. Σε μονάδα πουλερικών στο Αρκανσο εντοπίστηκαν 481 κρούσματα, το 95% των οποίων ήταν ασυμπτωματικά. Σε φυλακές στη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, τη Βιρτζίνια και το Αρκανσο καταμετρήθηκαν 3.227 κρούσματα, όμως το 96% δεν παρουσίασε συμπτώματα.

Στη διάρκεια της 7μηνης πανδημίας, η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 700.000 άτομα. Ομως η Γκάντι άρχισε να σκέφτεται πως το μεγάλο μυστήριο ίσως είναι γιατί πολύ περισσότεροι που είχαν ιό, δεν έπαθαν κάτι. Τι συμβαίνει με τους ασυμπτωματικούς, που ζουν ή εργάζονται τόσο κοντά με άλλους οι οποίοι ασθενούν σοβαρά; Τι είναι εκείνο που τους προστατεύει; αναρωτήθηκε. Μήπως κάνει τη διαφορά η «δόση» της έκθεσής τους στον ιό; Μήπως είναι κάτι στα γονίδιά τους; Ή ίσως κάποιοι άνθρωποι έχουν ήδη μερική αντίσταση στον ιό, αντίθετα με τα όσα πιστεύαμε στην αρχή;

Οι προσπάθειες να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της ασθένειας έχουν αρχίσει επιτέλους να φέρνουν αποτελέσματα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι γνώσεις αυτές θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών - ή θα βοηθήσουν στο να βρεθούν νέοι δρόμοι για την ανοσία της αγέλης, στην οποία μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αναπτύσσει μια ήπια εκδοχή του ιού, μπλοκάροντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωσή του και οδηγώντας στο τέλος την πανδημία.

Ανιση μετάδοση. «Ενα υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών κρουσμάτων είναι καλό» εξηγεί η Γκάντι, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Είναι καλό για το άτομο και καλό για την κοινωνία». Ο κορωνοϊός έχει αφήσει πίσω του διάφορα στοιχεία - η άνιση μετάδοση σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, οι κυρίως ήπιες επιπτώσεις στα παιδιά. Ισως πιο μυστηριώδες παραμένει το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων χωρίς συμπτώματα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ πριν από λίγο καιρό υπολόγισε ότι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%.

Αυτά τα στοιχεία έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε διαφορετικές κατευθύνσεις: Κάποιοι αναζητούν τον ρόλο των κυττάρων υποδοχέων, τα οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στο σώμα, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο τον οποίο παίζουν η ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες. Αλλοι μελετούν τις μάσκες και το εάν φιλτράρουν τόσο τον ιό ώστε εκείνοι που τις φορούν να ασθενήσουν ήπια ή χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Οταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι επιστήμονες τον χαρακτήρισαν «νέο» ιό επειδή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε σε ανθρώπους, υποθέτοντας ότι λόγω αυτού δεν υπήρχε ανοσία. Ομως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι αυτή η υπόθεση ίσως ήταν λανθασμένη. Μια σειρά πρόσφατων ερευνών δείχνει ότι ένα κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως διαθέτει μερική προστασία χάρη στα λεμφοκύτταρα Τ, το κομμάτι εκείνο του ανοσοποιητικού μας συστήματος που είναι εκπαιδευμένο να αναγνωρίζει συγκεκριμένους εισβολείς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιους παιδικούς εμβολιασμούς ή σε προηγούμενες «συναντήσεις» με άλλους ιούς, όπως εκείνος του απλού κρυώματος.

«Αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να αποκρούουν τον ιό και είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά» παρατηρεί ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Φράνσις Κόλινς.

Επιφυλάξεις Φάουτσι. Ομως ο Αντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, είναι πιο συγκρατημένος. Δήλωσε πως παρότι αυτές οι ιδέες πρέπει να μελετηθούν επισταμένως, τέτοιες θεωρίες είναι πρόωρες. Συμφωνεί πάντως ότι τουλάχιστον κάποια μερική προϋπάρχουσα ανοσία σε κάποια άτομα υπάρχει ως πιθανότητα.  Προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που παίζουν ρόλο για το εάν κάποιος ξεπεράσει εύκολα την ασθένεια ή πεθάνει από αυτή και υπενθύμισε ότι ακόμα και άτομα με ήπια συμπτώματα της νόσου έχουν υποκείμενα ιατρικά ζητήματα. Αυτό ενισχύει, κατά την άποψή του, την ανάγκη για να συνεχίσουν να τηρούνται μέτρα κοινωνικής απόστασης, μάσκες και άλλα μέσα προστασίας. «Υπάρχουν τόσοι άλλοι άγνωστοι παράγοντες που ίσως παίζουν καθοριστικό ρόλο στο γιατί κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί» είπε ο Φάουτσι. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθορίσουμε μόνο μια αιτία».

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αντισώματα στον κορωνοϊό διαρκούν μόνο 2 με 3 μήνες σε κάποιους ανθρώπους. Παρότι η μελέτη πάνω στα Τ λεμφοκύτταρα και τον κορωνοϊό μόλις αρχίζει, υπάρχουν κάποια αποτελέσματα. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell» του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια, η επιστημονική ομάδα συνέκρινε αίμα από άτομα που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό με δείγματα αίματος από άλλα άτομα που ήταν δωρητές αίματος από το 2015 με το 2018. Εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως στο 40% με 60% των παλαιών δειγμάτων τα λεμφοκύτταρα Τ φάνηκαν να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. «Ο ιός δεν υπήρχε τότε, άρα αυτή η απάντηση του ανοσοποιητικού ήταν εντυπωσιακή» λέει ο καθηγητής Σετ, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν. Παρόμοια πειράματα έγιναν και σε άλλα πέντε μέρη με αντίστοιχα αποτελέσματα. Σε έρευνα στην Ολλανδία, τα λεμφοκύτταρα Τ αντέδρασαν στον ιό στο 20% των δειγμάτων, στη Γερμανία στο 34% και στη Σιγκαπούρη στο 50%.

Παρόμοια παθογόνα. Οι διαφορετικές ομάδες υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενη έκθεση σε παρόμοια παθογόνα. Ισως τυχαία, ο SARS-CoV-2 ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών. Δύο εξ αυτών, ο SARS και ο MERS, οδήγησαν στο παρελθόν σε μικρές και ελεγχόμενες εξάρσεις. Αλλες τέσσερις μεταλλάξεις κορωνοϊών, που προκαλούν το απλό κρύωμα, κυκλοφορούν ευρέως κάθε χρόνο, όμως συνήθως έχουν ήπια συμπτώματα. Αυτή την εβδομάδα ο καθηγητής Σετ σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» υποστηρίζει πως οι αντιδράσεις των λεμφοκυττάρων Τ μπορεί να προέρχονται εν μέρει από τη «μνήμη» κορωνοϊών του απλού κρυώματος. «Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι βασικά μια μηχανή μνήμης» λέει. «Θυμάται και μάχεται έντονα».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι πως η πιο έντονη αντίδραση που παρατήρησαν ήταν εναντίον των αγκαθωτών πρωτεϊνών που o ιός χρησιμοποιεί για να κερδίσει πρόσβαση στα κύτταρα - δείχνοντας ότι λιγότερα αντίγραφα του ιού περνούν από αυτές τις άμυνες. «Το σημερινό μοντέλο δείχνει ότι ή προστατεύεσαι από τον ιό ή όχι» προσθέτει ο καθηγητής Σετ. «Ομως εάν κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν κάποιου είδους προϋπάρχουσα ανοσία, τότε τα πράγματα αλλάζουν».

Αλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι προϋπάρχοντα εμβόλια όπως το BCG (Bacille Calmette-Guerin), ένα εμβόλιο εναντίον της φυματίωσης, είναι επίσης αποτελεσματικό για τον περιορισμό της μόλυνσης, καθώς προκαλεί την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και μειώνει το ποσοστό θανάτων από Covid-19.

Διονύσιος Παναγιωτάρας

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου


Η
ύπαρξη στην ατμόσφαιρα διαφόρων ουσιών (σωματίδια, αέρια, χημικές ενώσεις) ή ενέργειας όπως ηθερμότητα, των οποίων η παρουσία μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία του ανθρώπου, είναι αυτό που αποκαλούμε Ατμοσφαιρική Ρύπανση. Οι αέριοι ρυπαντές είναι κυρίως χημικές δραστικές ουσίες των οποίων τα επίπεδα συγκέντρωσης ξεπερνούν κατά πολύ την μέση σύσταση της ξηρής και μη ρυπασμένης ατμόσφαιρας η οποία καθορίζεται από διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις. Οι κυριότεροι ρυπαντές είναι το διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα (CO2, CO), τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), τα οξείδια του θείου (SΟx), οι υδρογονάνθρακες (CxHy) και τα αιωρούμενα σωματίδια (TSP).

Τα αιωρούμενα σωματίδια σε αστικά κέντρα, προέρχονται κυρίως από την λειτουργία των οχημάτων και βιομηχανιών, τα λατομεία κ.α. Επίσης TSPπροέρχονται και από φυσικές δραστηριότητες όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, οι κατολισθήσεις, οι ανεμοστρόβιλοι και οι ανεμοθύελλες. Τα TSP είναι ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων με διάφορα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά. Διακρίνονται στα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μεταξύ 2.5 - 10.0 μm(PM 2,5 – 10) και στα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2.5 μm (<2.5μm - PM 2.5).

Οι επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτώνται κυρίως από τη διάμετρό τους, αλλά και από την χημική τους σύσταση καθώς και από την ύπαρξη άλλων ρύπων με τους οποίους δρουν συνεργιστικά. Τα μικρότερα σωματίδια (ΡΜ2.5) εισχωρούν με ευκολία στους πνεύμονες και θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την υγεία έστω και αν αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρή αναλογία ως προς τη συνολική μάζα των TSP.

Μελέτες από 32 Ευρωπαϊκές πόλεις έδειξαν ότι η αύξηση του επιπέδου των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων κατά 10μg/m3 σε σχέση με τις επιτρεπόμενες τιμές ημερήσιας έκθεσης, σχετίζεται με αύξηση 0,6% ημερησίως στην ολική θνησιμότητα, 0,8% στην θνησιμότητα από αναπνευστικές αιτίες και 0,4% στην θνησιμότητα από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Όσον αφορά στη νοσηρότητα φαίνεται ότι τα επίπεδα των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων επιδρούν σε αυτήν, με αύξηση 0,6% στον ημερήσιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία ατόμων ηλικίας 15-64 ετών και 0,4% στα άτομα >65 ετών, ενώ το ποσοστό αυξάνει σε 0,8% για τις εισαγωγές περιστατικών χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο, εξ αυτών οι 570 χιλιάδες είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.  

Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθεί η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία σχετικά με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση από Μικροσωματίδια. Στις αναθεωρημένες οδηγίες θα πρέπει να συνυπολογισθεί τόσο η συνεισφορά των φυσικών πηγών εκπομπής TSP στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όσοκαι η διασυνοριακή μεταφορά μεταξύ των χωρών οι οποίες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να σχεδιάσουν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

Τελευταία ημέρα για τη φιλοξενία του προσωρινού Τμήματος Αιμοδοσίας στον προθάλαμο του Συνεδριακού Κέντρου.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Την προσπάθεια του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας που στήριξε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, καθώς η μείωση των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα είναι μεγάλη, όπως μας είπε η Διευθύντρια ΕΣΥ Έλσα Ζαχαριαδάκη, λόγω του κορονοϊού και του φόβου αυτού, αποκλείεται μεγάλο μέρος του αιμοδοτικού πληθυσμού, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ελλείψεις σε αίμα, αφού οι ανάγκες των συνανθρώπων μας που νοσούν, δεν σταματούν.

Όλοι οι εθελοντές αιμοδότες υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από την ιατρό του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Έλσα Ζαχαριαδάκη και αιμοδότησαν με την φροντίδα των νοσηλευτριών Παρασκευής Μπαρλαμπά και Ράνιας Μπαρλαμά.

«Η ανταπόκριση των κατοίκων της πόλης και ιδιαίτερα των νέων ήταν μεγάλη αρχικά», όπως δηλώνει η κα Ζαχαριαδάκη , στέλνοντας μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης , αφού μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν πολλές πολύτιμες μονάδες αίματος. «Βέβαια με το πέρας των ημερών οι περισσότεροι επαναπαύτηκαν και η απήχηση δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητική» .

            

«Η εθελοντική αιμοδοσία πλέον είναι ανάγκη να γίνει θεσμός για τους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που το ποσοστό των μικρότερων ηλικιών φαίνεται πως δεν αιμοδοτεί. Η αιμοδοσία είναι προσφορά ζωής, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Όσοι δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν για παροδικούς λόγους υγείας, μπορούν να το κάνουν τις επόμενες ημέρες, απευθυνόμενοι στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, στο χώρο του Νοσοκομείου, καθώς επιστρέφουμε στη βάση μας πια. 

                 

Όλοι οι υγιείς πολίτες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, που επιθυμούν να βοηθήσουν για την κάλυψη των αναγκών, θα μπορούν να απευθύνονται στο χώρο αυτό, κι αφού ελεγχθούν από το ιατρικό προσωπικό, να αιμοδοτήσουν για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να χαρίσουν λίγο από το αίμα τους στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας στην Ηλεία, με τη συμμετοχή τους, να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Να σημειώσουμε πως η Κινητή Μονάδα του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου βρίσκεται στην Ηλεία για την οργάνωση εξωτερικών αιμοληψιών και σε άλλες περιοχές του νομού. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο και τους κατά τόπους φορείς.

 H κα Ζαχαριαδάκη ευχαρίστησε τέλος τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση για αίμα της 6ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Ηλείας - Ν.Μ. Πύργου, παραχωρώντας προς χρήση το χώρο του Συνεδριακού για τη δημιουργία ενός προσωρινού Τμήματος Αιμοδοσίας, που θα στηθεί και θα επανδρωθεί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας της Ν.Μ. Πύργου του Γ.Ν. Ηλείας.

 

 

 

Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA "Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020", για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του  Covid-19.  Το σχετικό πρόγραμμα βασίζεται εξ’ ολοκλήρου  σε στρατηγικό σχεδιασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και έχει ως αφετηρία κλειστές δομές με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ σε εφαρμογή του προγράμματος αναπτύχθηκαν σε επιλεγμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας και συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κορονοϊού. Ενδεικτικά Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, στον Δομοκό, στην Καρδίτσα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Σταδιακά και καθημερινά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, ώστε το σύνολο των ομάδων να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την χώρα. 

Οι πολίτες από την πρώτη στιγμή υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ σε όλα τα σημεία όπου εμφανίστηκαν οι Κινητές Ομάδες.

Ο ΕΟΔΥ είναι και παραμένει πάντα δίπλα στον πολίτη. 

#eimaste_panta_dipla_sas,  #menoume_asfaleis

 

 

                    

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

Σε δύο μήνες η λειτουργία του Ογκολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο Πύργου - Επικεφαλής ο παθολόγος-ογκολόγος Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τους ογκολογικούς ασθενείς του νομού Ηλείας ανέλαβαν οι δήμαρχοι Πηνειού και Πύργου, οι οποίοι, με την ευλογία και την ουσιαστική στήριξη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ.Γερμανού, προχωρούν στη δημιουργία Ογκολογικού ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.

Για το θέμα είχαν συνάντηση στο δημαρχείο Πηνειού, ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και ο δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, Ογκολόγος-Παθολόγος, ο οποίος θα είναι και ο επικεφαλής του.

Η λειτουργία του Ογκολογικού ιατρείου που θα ξεκινήσει σε περίπου δύο μήνες, θα ανακουφίσει τους ασθενείς του νομού μας, οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα για την θεραπεία τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο ιατρός κ. Παναγιώτης Γκινόπουλος  δήλωσε:

«Οι δήμαρχοι Πηνειού και Πύργου ανέλαβαν πρωτοβουλία και με προσκάλεσαν στον νομό Ηλείας και να ασκήσω την Ογκολογία στο Νοσοκομείο Πύργου προκειμένου να βοηθήσουμε τον κόσμο. Σήμερα συζητάμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στο εξής, πως θα εμπλέξουμε τους δήμους για να στηριχθεί η μονάδα. Το Νοσοκομείο διαθέτει τον χώρο, το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και την διοικητική μέριμνα και γραμματειακή υποστήριξη. Τώρα θα πρέπει να βρεθεί και οικονομική στήριξη και αυτή σε ένα μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Όταν λοιπόν συνεννοηθούν οι δήμαρχοι του νομού με τον Σεβασμιώτατο επικεφαλής, θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ογκολογικού ιατρείου το οποίο  θα προσφέρει τις υπηρεσίες του πέντε ημέρες την εβδομάδα κι έτσι οι ασθενείς δεν θα φεύγουν πλέον για την Πάτρα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στο κτίριο Σισίνη τον εξαίρετο ιατρό, τον παθολόγο-ογκολόγο  Παναγιώτη Γκινόπουλο. Τον γνωρίζουμε και ως άνθρωπο. Άνθρωπο της προσφοράς και της ωφέλιμης δράσης για τους συνανθρώπους μας. Η επιθυμία του να στελεχώσει το Ογκολογικό ιατρείο στο νοσοκομείο του Πύργου έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συνάνθρωποί μας στο θέμα της θεραπείας, δεν με εξέπληξε καθόλου, γιατί τον γνωρίζω εξ’ απαλών ονύχων. Μαζί λοιπόν με τον φίλο δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο πήραμε την πρωτοβουλία , κάναμε μια επιστολή στον διοικητή του Νοσοκομείου ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και φυσικά ενημερώσαμε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας,  πέρα από την ευλογία του, θα στηρίξει και αυτή την προσπάθεια που υπηρετεί τον άνθρωπο που νοσεί.

Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει αίσια κατάληξη υπέρ των ανθρώπων που χρειάζονται αυτήν ακριβώς την παροχή. Πιστεύω ότι όλοι οι δήμαρχοι του νομού, που βιώνουν στον δήμο τους ανάλογα προβλήματα θα συμβάλλουν  αποφασιστικά, καίρια και αποτελεσματικά στην υλοποίηση αυτού του σκοπού  ώστε σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας αυτής».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι αντιδήμαρχοι κ. Σοφία Μαρινοπούλου και κ. Γιώργος Παναγούλιας καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Νίκος Γεωργόπουλος.

Υπενθύμιση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στα ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, από την Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας

   Σε υπενθύμιση των οδηγιών, σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας για το νέο Κορονοϊό Covid -19 στους χώρους παροχής υπηρεσιών χρονίως πασχόντων  και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, προχώρησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας , με νέο έγγραφο προς τα ιδρύματα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, και χρονίως πασχόντων της Ηλείας.

   Ειδικότερα το έγγραφο, απεστάλη στα πέντε ιδρύματα – δημόσια και ιδιωτικά – που λειτουργούν στον Πύργο, στα Λαστέικα (Πύργου), στην Γαστούνη, στην Κάτω Παναγιά (Κυλλήνης) και στην Βάρδα, και περιλαμβάνει τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ, για τους χώρους παροχής υπηρεσιών χρονίως πασχόντων και τις Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι και αποτελούν χώρους με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς λοίμωξης από το νέο κορωνοϊο Covid – 19. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων που αποσκοπούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή της διασποράς.

   Μεταξύ άλλων τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία, τόσο των διαβιούντων στους χώρους αυτούς, όσο και του εργαζόμενου προσωπικού και θα πρέπει να εφαρμόζονται, είναι τα παρακάτω:

Α/Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – εργαζόμενοι – εξωτερικοί συνεργάτες

 • Το προσωπικό υπηρεσιών υγείας να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος
 • Όλο το προσωπικό καθώς και οι εξωτερικοί συνεργάτες πρέπει να φορούν απλή χειρουργική μάσκα
 • Απομάκρυνση από την εργασία τους σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό ή σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα
 • Εκπαίδευση και ορθή χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας
 • Συστηματική τήρηση των μέτρων καθαρισμού, απολύμανσης χώρων και επιφανειών και ασφαλούς διαχείρισης μολυσματικών απορριμμάτων

Β/Επισκέπτες

 • Πρέπει να υπάρχει σήμανση στην είσοδο της μονάδας υγείας/φιλοξενίας σχετική με την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ (*επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ασθενούς/φιλοξενούμενου σε προθανάτια κατάσταση, από ένα άτομο, για ανθρωπιστικούς λόγους)
 • Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι συγγενείς ενημερώνονται για την πορεία της υγείας των ασθενών/φιλοξενούμενων μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος κλπ

Γ/Φιλοξενούμενοι – νοσηλευόμενοι

 • Να γίνεται αξιολόγηση των φιλοξενούμενων/νοσηλευόμενων για ενδεχόμενα συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος πριν την εισαγωγή και διαμονή τους στο χώρο, καθώς και καθημερινή ενεργητική παρατήρησή τους για τυχόν εκδήλωση συμπτωματολογίας συμβατής με τον νέο κορωνοϊό Covid – 19
 • Σε περίπτωση ασθενή/φιλοξενούμενου με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς της
 • Να γίνει αναστολή μη απαραίτητων δραστηριοτήτων όπως γυμναστική, ομαδικές δραστηριότητες, παραμονή σε χώρο εντευκτηρίου κλπ
 • Αποφυγή γευμάτων σε τραπεζαρία και να γίνεται κατά προτίμηση σερβίρισμα σε θάλαμο
 • Να γίνεται αναστολή επισκέψεων που δεν είναι επείγουσες και απαραίτητες από εξωτερικούς συνεργάτες γιατρούς
 • Στην περίπτωση που ασθενής με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid – 19 χρειάζεται να μεταφερθεί σε άλλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, ενημερώνεται άμεσα το ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και ο χώρος υποδοχής ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης
 • Σε περίπτωση θανάτου ασθενούς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid – 19 ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη διαχείριση νεκρών σωμάτων
 • Σε περίπτωση νοσηλείας επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid – 19 συστήνεται η απασχόληση αποκλειστικού προσωπικού σε κάθε βάρδια για τη νοσηλεία και τη φροντίδα του

Δ/Διοικητική υποστήριξη/αρμοδιότητες

 • Εξασφάλιση επάρκειας όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής από τους φιλοξενούμενους/νοσηλευόμενους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες
 • Εξασφάλιση επάρκειας σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους
 • Ανάρτηση έντυπων οδηγιών για τα 5 βήματα υγιεινής των χεριών και τις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και αφαίρεσης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας κατά την είσοδο στο θάλαμο
 • Πρόβλεψη για την απρόσκοπτη λειτουργία σε περίπτωση απουσίας κρίσιμου προσωπικού (αριθμητικά και ποιοτικά)
 • Παρακολούθηση των εξελισσόμενων επιδημιολογικών δεδομένων και σε περίπτωση επέκτασης της διασποράς του νέου κορωνοϊου στην κοινότητα, επικαιροποίηση των μέτρων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  Τέλος, επισημαίνεται η υποχρέωση για ΑΜΕΣΗ δήλωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ είτε αυτά αφορούν σε ασθενή είτε σε επαγγελματία υγείας ή άλλο προσωπικό. 

Το τουρσί αποτελεί προϊόν ζύμωσης, συνεπώς εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ωφέλιμους μικροοργανισμούς που είναι σημαντικοί για την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα μας τροφοδοτούν και με τις βιταμίνες του εκάστοτε λαχανικού από το οποίο φτιάχνονται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά από τα ζυμωμένα τρόφιμα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, όπως το τουρσί, είναι πλούσια σε «καλά» μικρόβια (κυρίως οξυγαλακτικά βακτήρια).

Στα τουρσιά υπάρχει ποικιλία, καθώς μπορούμε να τα παρασκευάσουμε με πλήθος λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, ακόμη και κολοκυθάκια.

Επομένως πείτε «ναι» σε πίκλες, τουρσί και ξινό λάχανο (είναι λιγότερο αλμυρό από το τουρσί και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα).

Προσέξτε όμως να κάνετε λελογισμένη κατανάλωση επειδή παρότι το τουρσί δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο -υπολογίζεται ότι 100γρ αγγουράκι τουρσί έχει 12 θερμίδες – περιέχει αρκετό νάτριο, γεγονός που θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους άτομα με υπέρταση.

ME TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν, είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, τη δοσολογία, κ.λπ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, κλπ. Τα παραπάνω αναφέρονται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο με τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της Υγείας, ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας».

Η προτεινόμενη διάταξη, η οποία επιβάλλει τον κανόνα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτρέποντας την υπερβολική και αναίτια χρήση τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την άσκοπη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την επιζήμια για το σύνολο του πληθυσμού, ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής.

Προκειμένου όμως να μην δημιουργηθούν λειτουργικές δυσχέρειες από τη μετάβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής χορήγησης, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά και πρόσθετες δυσχέρειες στην χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς, η έναρξη ισχύος της ανωτέρω διάταξης ξεκινά τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Επίσης ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θεσπίζεται βασική δέσμη μέτρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΘ). Δηλαδή για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρων, κλινών νοσηλείας, εξοπλισμού κλινών, παγίου εξοπλισμού κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστών κυκλωμάτων αναρρόφησης και αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων συνοδών προς τη λειτουργία αναπνευστήρων, για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ ή σε ΜΑΘ.

Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για τον νέο κορονοϊό

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο210.52.12.054

ΟΧΙ επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

 

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. 

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερη από αυτήν των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από
ή

Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τα οκτώ βασικά μέτρα προφύλαξης από τον Κορονοϊό

 • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
 • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
 • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
 • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
 • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη (ΟΧΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ) σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

ΕΟΔΥ: Ορισμός Κρούσματος – Νέος Κορονοϊός SARS-CoV-2

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

και

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:


– Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

 • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2
 • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (π.χ. χειραψία)
 • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
 • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από SARS-CoV-2
 • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας
 • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

– Ιστορικό ταξιδιού σε πληγείσες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα όπως Κίνα, Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία (οι περιοχές Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto)

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον ιό SARS-CoV-2:

• Αδιευκρίνιστο, ή

• Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών και όχι ειδικά τον ιό SARS-CoV-2

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από τον ιό SARS-CoV-2»

Οι αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών

    ΕΟΔΥ - Ενημέρωση για τον κορονοϊό

Οδηγίες - video

Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τώρα στη χώρα μας.

Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Ο Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, θηλαστικά, καμήλες, μυρμηγκοφάγοι κ.α.). Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει τους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν (πανδημία). Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.


Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη δεν υπάρχει, ωστόσο χορηγούνται ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).

Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, μικρότερη από 4% (δηλαδή πεθαίνουν λιγότεροι από 4 ανά 100 ασθενείς με τον κορωνοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Στην πραγματικότητα, η θνητότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή (2%), αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊού

Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:
- Tακτικό πλύσιμο των χεριών
- Kάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
- Tακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
- Eθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας,  λόγω της  παρατηρούμενης ανησυχίας των πολιτών σχετικά με τα πρόσφατα  κρούσματα  λοίμωξης από κοροναϊό στο εξωτερικό, θεωρεί υποχρέωσή  του να  τους ενημερώσει για τα εξής:

Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  (Ε.Ο.Δ.Υ.) στις 27/1/2019, η λοίμωξη αυτή, τα πρώτα και περισσότερα κρούσματα της οποίας καταγράφηκαν στην Κίνα ιδίως στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei,   εκδηλώνεται κυρίως με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, στο 16,4% των περιπτώσεων   εξελίσσεται σε αρκετά σοβαρή, ενώ έως τώρα συνοδεύεται από θνητότητα 2,9%  (81 θάνατοι επί 2.820 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων). Επίσης φαίνεται να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μάλλον μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μεγάλου μεγέθους και με άμεση ή έμμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού. Έως τώρα κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι διάγουμε περίοδο επιδημίας γρίπης , για την οποία ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ( όπως αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, καλό και τακτικό πλύσιμο χεριών ιδίως προ των γευμάτων, αποφυγή άσκοπης επαφής στόματος, μύτης, ματιών με άπλυτα χέρια),  αυτά επί του παρόντος, δεδομένου ότι ο τρόπος μετάδοσης των δυο ιών φαίνεται παρόμοιος,  κρίνονται επαρκή και για την μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του κοροναϊού, στην  σπάνια, προς το παρόν, περίπτωση  που υπάρξει στην περιοχή μας τέτοιο κρούσμα.

Επιπρόσθετα σε περίπτωση που κάποιος συμπολίτης μας ταξίδεψε πρόσφατα σε αυτήν την περιοχή της Κίνας, θα ήταν φρόνιμο  να αποφεύγει τις  κοινωνικές επαφές για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών, δηλαδή όσο ο προς το παρόν μέγιστος εκτιμώμενος  χρόνος επώασης της νόσου, ενώ αν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα επιβάλλεται να  ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα και θα επανέλθει εφόσον χρειασθεί.

Κρούοντας έντονα τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιδράσεις των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, που περιέχονται σε τρόφιμα, στην υγεία των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως τα έμβρυα, τα νεογνά, και τα παιδιά, προχώρησε στην ανάλυση του περιεχομένου του βιβλίου του «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» ο Αυστραλός Andre Leu επιστήμονας, βιοκαλλιεργητής, o πλέον μακροχρόνιος (πρώην) πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM) καθώς και συνιδρυτής μαζί με την γνωστή Vandana Shive της Internation Regenaration (Διεθνής Αναγέννηση), ενώπιον δημοσιογράφων την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα αλλά και σε σχετική επιστημονική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Συνέντευξη Τύπου καθώς και στην επιστημονική ημερίδα, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής – ΣΥΒΑΑ, Andre Leu τόνισε πως “ενώ τα έμβρυα, τα νεογέννητα και τα παιδιά δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων, και κατά συνέπεια τα σώματά τους δεν μπορούν να καταστρέψουν τα τοξικά κατάλοιπα, επί του παρόντος οι δοκιμές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες έγκρισής τους δεν εξετάζουν τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των ηλικιακών ομάδων“.

Ακολούθως ο συγγραφέας, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), προχώρησε στην αποδόμηση βασικών μύθων που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως, το ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματα τους είναι δήθεν ασφαλή σε μικρές ποσότητες, διασπώνται, ελέγχονται από αξιόπιστες αρχές και πως είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια.

Επίσης, αμφισβήτησε έντονα την αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών που με τις αποφάσεις τους επιτρέπουν την κυκλοφορία στην αγορά των φυτοφαρμάκων, τονίζοντας πως παραβλέπουν ένα μεγάλο μέρος της έγκριτης επιστήμης που τεκμηριώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από αυτά.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως είτε (πρώην) διευθυντές της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων παίρνουν θέσεις στις ρυθμιστικές αρχές, οπού μπορούν να εγκρίνουν φυτοφάρμακα των πρώην εργοδοτών τους, είτε διευθυντές των ρυθμιστικών αρχών προτείνονται σε υψηλόμισθες θέσεις στις εταιρείες φυτοφαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, άτομα που λαμβάνουν οικονομικά οφέλη από εταιρίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται στις επιτροπές των ρυθμιστικών αρχών που εγκρίνουν φυτοφάρμακα.

Περίληψη του βιβλίου

Ο André Leu μελέτησε τον πλούτο των έγκριτων επιστημονικών περιοδικών για να παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται. Μάλιστα επικέντρωσε σε έρευνες και στοιχεία που αφορούν τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και στην ανάπτυξή τους.

Αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους, ο Leu αποδομεί τους πέντε πιο συχνά επαναλαμβανόμενους μύθους σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων και τους καταρρίπτει χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα αλλά με τρόπο κατανοητό από το ευρύτερο κοινό.

Το βιβλίο «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» περιγράφει τις πολλές και σοβαρές ελλείψεις που αφορούν τους κανονισμούς περί των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμά μας και καταδεικνύει ότι πολλά από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τα σημερινά πρότυπα χρήσης φυτοφαρμάκων βασίζονται σε παρωχημένες θεωρίες και όχι στις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες. Στην πραγματικότητα, αυτές οι θεωρίες είναι μια σειρά μυθευμάτων. Έχουμε άλλη μια περίπτωση όπου αγνοούνται τα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών και υιοθετούνται “υποθέσεις”.

Μύθος 1ος: “ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ”. Οι περισσότερες συνθέσεις φυτοφαρμάκων που πωλούνται στην αγορά δεν είναι δοκιμασμένες για την ασφάλειά τους

Μύθος 2ος: “ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ”. Η πολύ μικρή ποσότητα χημικών υπολειμμάτων δεν είναι ακίνδυνη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής ακόμα και για συγκεντρώσεις ένα μέρος ανά δισεκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια

Μύθος 3ος: “ΒΙΟΔΙΑΣΠΟΜΕΝΑ”. Δεν διασπώνται όλα τα φυτοφάρμακα, πολλά παραμένουν για μεγάλο διάστημα, αλλά και πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά όταν διασπώνται

Μύθος 4ος: “ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ”. Οι Αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές στην πραγματικότητα αγνοούν ένα μεγάλο μέρος της έγκριτης επιστήμης που παρουσιάζει τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα, λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση υποθέσεις και συλλογισμούς χωρίς δεδομένα

Μύθος 5ος.“ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ”. Τα τοξικά συνθετικά φυτοφάρμακα δεν είναι απαραίτητα στην καλλιέργεια καθώς η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να θρέψει τον κόσμο.

Η επιστημονική αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών για τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να αμφισβητηθεί σοβαρά, καθώς εγκρίνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων με βάση αστήρικτες παραδοχές, που στερούνται δεδομένα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έγκριση σύνθετων φυτοφαρμάκων ως ασφαλών με βάση τη δοκιμή μόνο ενός από τα συστατικά, χωρίς να δοκιμάζονται όλα τα συστατικά του σκευάσματος ή οι συνέργιες που έχουν. Δεδομένου ότι και τα υπόλοιπα συστατικά είναι χημικώς δραστικά, καθώς προστίθενται στις συνθέσεις για να καταστεί αποτελεσματικότερη η δραστική ουσία, η υπόθεση ότι είναι αδρανή και δεν αυξάνουν την τοξικότητα ολόκληρης της σύνθεσης δεν έχει επιστημονική αξιοπιστία. Οι ελάχιστοι επιστημονικοί έλεγχοι στα σκευάσματα φυτοφαρμάκων καταδεικνύουν ότι οι υπόλοιπες ουσίες μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές πιο τοξικές για τον άνθρωπο σε σχέση με τη καθαρή δραστική ουσία από μόνη της.

Οι Αρχές εγκρίνουν διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων για μια σοδειά – όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα – με βάση το γεγονός ότι όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κανονική παραγωγή της σοδειάς. Κατά συνέπεια, πολλαπλά υπολείμματα θα εντοπιστούν στην σοδειά. Με τους ελέγχους για υπολείμματα διαπιστώθηκε ότι το 47,4% των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχε δύο ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η τρέχουσα διαδικασία έγκρισης κάθε φυτοφαρμάκου βασίζεται στην υπόθεση ότι εάν κάθε χημική ουσία είναι ασφαλής μεμονωμένα τότε οι συνδυασμοί των χημικών ουσιών είναι επίσης ασφαλείς.

Υπάρχουν αρκετές δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι συνδυασμοί υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας αθροιστικών επιδράσεων ή συνεργιών.

Η αδυναμία δοκιμής των συνδυασμών εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για πιθανούς κινδύνους για την υγεία σημαίνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν βάσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί οι συνδυασμοί υπολειμμάτων είναι ασφαλείς.

Η έλλειψη δοκιμών για τους μεταβολίτες, για παράδειγμα, που σχηματίζονται από τα ζιζανιοκτόνα καθώς αποδομούνται (δεδομένου ότι οι ελάχιστοι διαθέσιμοι έλεγχοι δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς είναι πιο τοξικοί και παραμένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα από το ίδιο το φυτοφάρμακο), αποτελεί ένα άλλο τεράστιο χάσμα έλλειψης δεδομένων.

Ο ορισμός “Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης” (ADI) είναι άλλο ένα παράδειγμα. Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες που δείχνουν ότι πολλές χημικές ουσίες μπορεί να είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες και ως εκ τούτου πιο τοξικές σε χαμηλότερες δόσεις, ο ορισμός της ADI με βάση τις δοκιμές που έγιναν με υψηλότερες δόσεις είναι μια άλλη υπόθεση που δεν στηρίζεται σε δεδομένα. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η ADI είναι ασφαλής και δεν λειτουργεί ως ενδοκρινικός διαταράκτης είναι να γίνουν δοκιμές στα πραγματικά επίπεδα υπολειμμάτων που έχουν οριστεί για την ADI.

Οι ειδικές απαιτήσεις του εμβρύου, του νεογέννητου και του αναπτυσσόμενου παιδιού σε σχέση με την αναπτυξιακή νευροτοξικότητα στηρίζονται σε υποθέσεις χωρίς πραγματικά δεδομένα. Επί του παρόντος, οι δοκιμές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες έγκρισης των κανονιστικών ρυθμίσεων δεν εξετάζει τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των ηλικιακών ομάδων και η “Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη” καθορίζεται βάσει δοκιμών σε νεαρά ζώα. Μέχρις ότου οι δοκιμές να σχεδιαστούν ειδικά για να εκτιμήσουν τους κινδύνους για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τα παιδιά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Ισχύει το ίδιο όπως για τις επιδράσεις από γενιά σε γενιά.

Αν δεν πραγματοποιηθούν δοκιμές σε αρκετές γενιές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι σημερινές τιμές “Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης” δεν θα προκαλέσουν προβλήματα υγείας στις μελλοντικές γενιές. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η έκθεση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων προκαλεί δυσμενή προβλήματα υγείας στις μελλοντικές γενιές, οπότε η παράβλεψη αυτού του ζητήματος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Οι κανόνες σχετικά με τα φυτοφάρμακα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα που παράγονται μέσω αξιόπιστων επιστημονικών μελετών και δοκιμών, όχι σε υποθέσεις που δεν βασίζονται σε δεδομένα, όπως συμβαίνει σήμερα. Πρέπει να γίνουν πρόσθετες δοκιμές για:

 • Μείγματα και κοκτέιλ χημικών.
 • Ολόκληρη τη σύνθεση του φυτοφαρμάκου, όχι μόνο τη δραστική ουσία.
 • Την τοξικότητα των μεταβολιτών των φυτοφαρμάκων.
 • Τις ειδικές απαιτήσεις των εμβρύων, των νεογνών και των αναπτυσσόμενων παιδιών.
 • Τις διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.
 • Τις διαταραχές του μεταβολισμού.
 • Τις επιδράσεις από γενιά σε γενιά σε όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού.
 • Την αναπτυξιακή νευροτοξικότητα.

Μέχρι να γίνουν αυτά, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα έχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων είναι ασφαλή για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Η ομιλία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και πολλοί συμμετείχαν στη συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις σχετικά με θέματα αγροτικής οικονομίας, υγείας και διατροφής.

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στον Πύργο Ηλείας, συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου στο Δημαρχείο.

Οι εν λόγω επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία ανοσοποιητικό κύτταρο που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία όλων των καρκίνων

Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι -αν και είναι ακόμη νωρίς- αισιοδοξούν ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψη τους αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου. Αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Cardiff University's School of Medicine), με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σιούελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας "Nature Immunology", ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.
Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

Ο δρ Σιούελ δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ».
«Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψη μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό», τόνισε ο Βρετανός ανοσολόγος.
00

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι που, χάρη σε αυτό ακριβώς το είδος ανοσοκυττάρου, έχουν ήδη τέλεια ανοσία απέναντι σε οποιονδήποτε καρκίνο. «Το κύτταρο αυτό μπορεί να είναι πολύ σπάνιο ή μπορεί να το έχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά για κάποιο λόγο να μην είναι ενεργοποιημένο. Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη», ανέφερε.
Έως σήμερα υπάρχουν ορισμένες νέου τύπου αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες, όπως οι CAR-T και TCR-T, αλλά έχουν σχετική αποτελεσματικότητα μόνο σε λίγα είδη καρκίνου, ιδίως στη λευχαιμία, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τους συμπαγείς όγκους, που είναι και συχνότεροι. Επίσης είναι αρκετά εξατομικευμένες θεραπείες, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα όσον αφορά την καταλληλότητα τους για συγκεκριμένα άτομα, αλλά και μειονέκτημα όσον αφορά το εύρος των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν.

Το νέο κύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, που είναι κοινό στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μια μελλοντική θεραπεία μπορεί να «δουλεύει» για τους περισσότερους καρκίνους, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.

Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου εισήχθησαν τα νέα Τ-κύτταρα, άφησαν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα εξάλειψης των καρκινικών όγκων. Ο Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη, όσον αφορά τη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας.
Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.
Σύνδεσμοι:

Τα επιστημονικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με δελτίο τύπου (15/1/2020) ανακοινώνει τα επιστημονικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, η οποία εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης, όπως και τα μέτρα προστασίας – πρόληψης, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με αυτά μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2020, είκοσι τέσσερα (24) σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν οκτώ (8) άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή – περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009.

Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος (σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/ ).

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι, κάθε χρόνο υποστηρίζει τρία συστήματα επιτήρησης της γρίπης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, από τα αποτελέσματα των οποίων συντίθενται οι εβδομαδιαίες εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης θα υπάρχει τακτική ενημέρωση.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα eody.gov.gr για περισσότερες πληροφορίες

Να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα κινδυνεύει το 95% των ενηλίκων άνω των 50 ετών, αν στο παρελθόν έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, με τον κίνδυνο να αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Ωστόσο, η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό, ο οποίος συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και χορηγείται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Δυστυχώς, όμως, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του έρπητα ζωστήρα στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλά, μόλις 5% το 2018, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου δύο εκατομμύρια άτομα είναι άνω των 60 ετών στη χώρα μας. Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τόσο η άγνοια των πολιτών για την ύπαρξη του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα, όσο και ο δισταγμός των γιατρών να ενημερώσουν το κοινό για την ύπαρξη του, εκθέτει τελικά σε κίνδυνο μια σημαντική αναλογία του πληθυσμού.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος, που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά, γι’ αυτό συνιστάται ο προληπτικός εμβολιασμός έναντι του ιού της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα, που γίνεται σε μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.

Τα συµπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Τυπικά, υπάρχει ένα εξάνθημα στη µία πλευρά του σώματος, συχνά στο άνω μέρος του, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από το μάτι. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος που μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόμη και απαλά ερεθίσματα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά μήκος του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Σε μερικές περιπτώσεις ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία. Όπως εξηγεί ο κ. Μανώλης Αναστασίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, «ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως ‘βασανιστικό’. Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της Μεθερπητικής Νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει, σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά Μεθερπητικής Νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».

Εκστρατεία πρόληψης του Έρπητα Ζωστήρα

Με μήνυμα «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα!», ο Μηνάς και η Βούλα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Alpha, «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας ασθενής με έρπητα ζωστήρα και μεταφέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: τη σημασία της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Είναι ένα ευαίσθητο αλλά σημαντικό ζήτημα για τους άνδρες σε όλο τον κόσμο. Ο αδένας που παράγει σπέρμα είναι προφανώς πολύ σημαντικός, αλλά οι διαταραχές στην περιοχή γίνονται όλο και πιο συχνές στους άνδρες άνω των 50 ετών.

Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να προκαλέσει συχνή και οδυνηρή ούρηση και επιπλέον ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου στους άνδρες, λέει ο Independent.

Σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό European Urology, αναφέρεται ότι τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη παρακολούθησε τις σεξουαλικές συνήθειες 32.000 ανδρών και κατέληξε, ότι οι ασθενείς με υψηλότερο ποσοστό εκσπερμάτισης ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν όγκους του προστάτη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που ανέφεραν υψηλότερη συχνότητα εκσπερμάτισης ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωσθούν στη συνέχεια με καρκίνο του προστάτη. Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα για τον ευεργετικό ρόλο της εκσπερμάτισης στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άντρες που εκσπερματώνουν κατά μέσο όρο 21 φορές τον μήνα, προστατεύονται καλά από τον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη από εκείνους που εκσπερματώνουν λιγότερες φορές ή και καθόλου κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

Το γιατί ακριβώς αυτή η συχνότητα εκσπερμάτισης βοηθάει στην καλή υγεία του προστάτη δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ίσως να αποτελεί μια φυσική μέθοδο του οργανισμού για να απομακρύνει τις τοξίνες από το αναπαραγωγικό σύστημα.

Φυσικά, η εκσπερμάτιση από μόνη της δεν πρόκειται να σώσει εξ ολοκλήρου τον προστάτη σας

«Αν ένας άνδρας θέλει ν’ αποφύγει το χειρουργείο και τον καρκίνο του προστάτη, είναι καλό να αποφεύγει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τοξίνες που συμβάλλουν σε προβλήματα του προστάτη και να ξεκινήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα με τα βασικά συμπληρώματα που βοηθούν στην καλή υγεία του.»

Οι ειδικοί λένε ότι οι τομάτες, τα φυτικά λιπαρά, ο βιολογικός καφές, η άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ο  Ιατρικός  Σύλλογος  Πύργου-Ολυμπίας   εφιστά την προσοχή του πληθυσμού σχετικά  με την αναγκαιότητα εμβολιασμού  και εφέτος κατά της εποχικής γρίπης.  

Είναι σαφές,  όπως πολλάκις έχουμε τονίσει,   ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Το  αντιγριπικό εμβόλιο  βρίσκεται ήδη στα φαρμακεία  και καλό θα είναι  οι πολίτες  να μεριμνήσουν   για την προμήθειά του. Το εμβόλιο  συνταγογραφείται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα  τα άτομα  ηλικίας   μεγαλύτερης των  6 μηνών  κυρίως δε  στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι:

1) Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2) Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3) Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
 • Μεταμόσχευση οργάνων
 • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια

4) Πάσχοντες από νευρομυϊκά νοσήματα

5) Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

6) Λεχωίδες

7) Θηλάζουσες

8) Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI)  μεγαλύτερης των 40 kg/m2

9)Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

 Οι πιθανές αντενδείξεις του εμβολιασμού   είναι ελάχιστες και θα  αξιολογηθούν κατά περίπτωση  από τον θεράποντα  ιατρό που θα συνταγογραφήσει το εμβόλιο.

      Επαναλαμβάνουμε  ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό   οι εμβολιασμοί να γίνουν στην αρχή της χειμερινής περιόδου (από Οκτώβριο)  ούτως  ώστε να επιτευχθεί έγκαιρα  η  απαιτούμενη  ανοσία.

 Παρεμπιπτόντως  τονίζουμε στο σημείο αυτό   την αναγκαιότητα   των πάσης φύσεως  υποχρεωτικών εμβολιασμών που προβλέπονται  από το  Υπουργείο  Υγείας   όσον αφορά στα παιδιά,    μέτρο το οποίο  είναι και ο  κύριος  τρόπος   πρόληψης  των επικίνδυνων  παιδικών λοιμώξεων,  αγνοώντας  τις όποιες  ανεύθυνες  αντιεμβολιαστικές  φωνές  κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης  ή όπου αλλού.

 Θυμίζουμε επιπλέον  ότι ο Οκτώβριος αποτελεί  μήνα πρόληψης  για τον καρκίνο του μαστού   ευελπιστώντας ότι οι γυναίκες  του Νομού μας  θα  προχωρήσουν στις απαραίτητες  προληπτικές  εξετάσεις, με τη σύμφωνη  πάντα γνώμη  του θεράποντος   ιατρού των.

                                      Για το   Διοικητικό Συμβούλιο  του Ι.Σ.Π.Ο.

                   Ο  Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

                Νίκος  Κατσαρός                                                       Χρήστος  Γιαννικούλης 

 

 

 

 

 

 

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα του Επισκέπτη Υγείας  η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας ( Τ.ΟΜ.Υ) πραγματοποίησε  ενημερωτική εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Πύργου για τις συνέπειες του καπνίσματος τόσο στους καπνιστές όσο και στους παθητικούς καπνιστές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 του μηνός στην πλατεία Δικαστηρίων με την συμμετοχή  προσωπικού που στελεχώνουν την Τ.ΟΜ.Υ.

Με ενημερωτικά φυλλάδια αλλά και με αναρτημένα κείμενα σε μεγάλες χάρτινες επιφάνειες επεξηγούσαν τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και στην οικονομία των καπνιστών. Έπιαναν κουβέντα με τους περαστικούς δίνοντας τους συμβουλές για την αποφυγή του ή τέλος –τέλος για την «σωστή» συμπεριφορά των καπνιστών απέναντι στους παθητικούς καπνιστές σε κλειστούς χώρους .

«Η υγεία αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το κράτος και όλοι οι φορείς οφείλουμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει το υψηλότερο εφικτό επίπεδο φυσικής και ψυχικής υγείας.
Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι τόσο η αποφυγή του καπνίσματος σε δημοτικά κτήρια και ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, σε πάρκα, χώρους άθλησης, στις παιδικές χαρές και γενικότερα σε τοποθεσίες που παίζουν ανήλικα παιδιά, όσο και η διαμόρφωση υγιεινών στάσεων-συνηθειών και συμπεριφορών με τη βοήθεια της ενημέρωσης μέσω της απαραίτητης σήμανσης για την απαγόρευση του καπνίσματος, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, ιδιαιτέρως των παιδιών» τόνιζαν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της 1ης Τ.ΟΜ.Υ.

Η  1η Τ.ΟΜ.Υ Πύργου είναι στελεχωμένη  με ειδικευμένο ιατρικό , νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη .

Γ.Μ.

 

Στην ανάκληση του Zantac και του Ranitidine προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε πρόσφατη επανεξέταση των γραμμών παραγωγής στα σκευάσματα που περιέχουν ρανιτιδίνη, η οποία είχε ζητηθεί από τον Ευρωπαικό και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάποιοι έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα σκευάσματα περιείχαν την πρόσμιξη Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης(NDMA), ουσίας που θεωρείται καρκινογόνα για τον άνθρωπο, μετά από έρευνες σε πειραματόζωα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTACEF.TAB150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, για τα οποία είχε άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα η φαρμακευτική εταιρεία GLAXOSMITHKLINE ΑΕΒΕ, αλλά και ανάκληση όλων των παρτίδων του φαρμάκου RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB με τοπικό αντιπρόσωπο την εταιρεία GENERICS PHARMA HELLAS ΕΠΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Οργανισμού για τα δύο φάρμακα αναφέρει συγκεκριμένα:

«Στην ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTAC EF.TAB 150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη, καθώς και της εθελοντικής ανάκλησης στην οποία προβαίνει προληπτικά η εταιρεία GLAXOSMITHKLINE AEBE για το σύνολο των προϊόντων ZANTAC, ακόμη και στην περίπτωση παρτίδων από άλλον παραγωγό δραστικής ουσίας (Dr. Reddy's Limited).

Η εταιρεία GLAXOSMITHKLINE AEBE, ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας των προϊόντων, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Στην ανάκληση όλων των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει η εταιρεία, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Η εταιρεία GENERICS PHARMA HELLAS ΕΠΕ, ως τοπικός αντιπρόσωπος των προϊόντων, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν»