Ο Πύργος τιμά το έθιμο της Τσικνοπέμπτης-Όλη η πόλη μια απέραντη… ψησταριά!(ΦΩΤΟ)
- First ArticleΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
- 16 Φεβρουαρίου, 2023
- 2782
- 1 minute read
Τσικνοπέμπτη σήμερα και ο Πύργος γιορτάζει, όπως μόνο αυτός ξέρει! Ένα «σύννεφο» όχι βροχής, αλλά τσίκνας σκεπάζει την πόλη, καθώς από το πρωί έχουν στηθεί ψησταριές από τη μία άκρη στην άλλη για να ετοιμάσουν τα παραδοσιακά σουβλάκια, αλλά και όλα τα ψητά που θα έχουν την τιμητική τους , ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν τη διαφορά με γουρνοπούλα και κοκορέτσι.
ΦΩΤΟ: Κατερίνα Πολυδώρου-Κώστας Θεοδώρου
Ο ανοιξιάτικος καιρός του Φλεβάρη, αποτέλεσε σύμμαχο για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, μετά τα δύο χρόνια περιορισμών, λόγω την πανδημίας ο κόσμός φαίνεται πως το είχε ανάγκη, αφού σε καιρούς κρίσεις τέτοιες ευκαιρίες-όπως αυτή που διανύουμε τώρα, ενεργειακή και πληθωρισμού- αποτελούν ξέσπασμα για τον λαό. Ο ηλιόλουστος Πύργος, τίμησε τη μέρα, με λαχταριστούς μεζέδες, καλό κρασί, μουσική, τραγούδι, άφθονο κέφι σε κάθε γειτονιά.
Είτε στα μαγαζιά, είτε έξω από δημόσιες υπηρεσίες, στα καφέ που εκεί κινήθηκαν σε άλλους… ρυθμούς, στα σχολεία είτε στα κρεοπωλεία που είχαν και την τιμητική τους, είτε πολύ απλούστερα έξω από πολυκατοικίες, οι Πυργιώτες το «έκαψαν», το «τσίκινισαν», το γλέντησαν.
Και οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές του γλεντιού που στήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ηλείας…
Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου που ονομάζεται «Κρεατινή», γιορτάζεται η Τσικνοπέμπτη ως ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς καθώς πλησιάζει η Σαρακοστή πριν το Πάσχα. Τότε ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα και την Καθαρή Δευτέρα. Η λογική πολλών διατροφικών συνηθειών ακόμη και στη σημερινή εποχή σχετίζεται με την «ευλαβική» τήρηση των περιόδων νηστείας τα παλαιότερα χρόνια. Η επιλογή της Πέμπτης ως καθιερωμένης ημέρας του συγκεκριμένου εορτασμού έγινε επειδή οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής θεωρούνται πολύ σημαντικές από την ορθόδοξη εκκλησία, οπότε επέλεξαν την ενδιάμεση μέρα, δηλαδή την Πέμπτη. Το όνομα Τσικνοπέμπτη αποτυπώνει τον χαρακτήρα του εορτασμού της ημέρας αυτής που επιβάλλει την κατανάλωση άφθονου λιπαρού κρέατος ψημένου στα κάρβουνα, ώστε κατά το ψήσιμο, να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα».
Η Αποκριά, το γνωστό μας Τριώδιο, περιλαμβάνει χρονικά 3 εβδομάδες, την Προφωνή ή και Απολυτή, την Κρεατινή ή Κρεοφάγο και τη Τυρινή ή Τυροφάγο. Η πρώτη εβδομάδα λέγεται και Προφωνή γιατί στα βυζαντινά χρόνια διαλαλούσαν τον ερχομό της Αποκριάς, ώστε να προμηθευτούν όλοι ζώα για τη γιορτή. Την Κυριακή μετά την Τσικνοπέμπτη, τρώμε κρέας για τελευταία φορά πριν το Πάσχα. Στα παλιά χρόνια, και τις δύο αυτές ημέρες οι χριστιανοί συνήθιζαν να κάνουν τραπέζια με κρέατα, όχι μόνο γιατί τελείωνε η κρεοφαγία αλλά και γιατί συνηθιζόταν να προσφέρουν νεκρόδειπνα στη μνήμη των πεθαμένων. Την επόμενη εβδομάδα, την «Τυρινή», επιτρέπονται μόνο αυγά και γαλακτοκομικά και από την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η δύσκολη νηστεία των πενήντα ημερών μέχρι το Πάσχα.