22 ΜΑΡΤΙΟΥ -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Να μη μείνει κανείς πίσω
—————————————————————————–

 Εν έτη 2019 και  δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό – στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο κ.ο.κ. – και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Το τουλάχιστον,  δυσάρεστο για την ανθρωπότητα γεγονός κάνει την 22η Μαρτίου – Παγκόσμια Μέρα Νερού- μια «μέρα» ευθύνης και υπενθύμισης, πως το νερό γίνεται δεδομένο μέσα από σκληρή προσπάθεια και υπεύθυνη διαχείριση από όλους, προκειμένου να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

 

 Το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές. Το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ το 40% στερείται  εγκαταστάσεων  βασικής υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ας αναγνωρίσουμε την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και ας ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες για να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.
Το πιο δύσκολο και σημαντικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης του κοινού αποβλέπει στη διασφάλιση του μέλλοντος και το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών, των αυριανών διαχειριστών του νερού.

 

*Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, δεν είναι μόνο βασικό συστατικό της ζωής, αλλά και στοιχείο πολιτισμού. Αποτελεί έμπνευση για τους  καλλιτέχνες, επίκεντρο  της επιστημονικής έρευνας ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τελετουργικό  πολλών θρησκειών,  παραδόσεων και πίστεων.


*  Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2019 είναι 

“Να μη μείνει κανείς πίσω”. 

 

Πρόκειται για μια προσαρμογή της κύριας υπόσχεσης της ατζέντας για την αεροφόρο ανάπτυξη του 2030: ο καθένας πρέπει να μπορεί να επωφεληθεί από την πρόοδο που σημειώνεται στην αεροφόρο ανάπτυξη.

Ένας από τους στόχους της Αεροφόρου Ανάπτυξης ,  είναι η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στα ύδατα για το 2030 και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Περιθωριοποιημένες ομάδες – γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία και πολλές άλλες ομάδες – συχνά παραβλέπονται  και μερικές φορές υπόκεινται σε διακρίσεις όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Το νερό, ένα θεμελιώδες δικαίωμα

Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι “το δικαίωμα στο πόσιμο νερό και στην αποχέτευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.“.

Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς διακρίσεις, έχουν το δικαίωμα σε επαρκή, φυσικά προσιτή και οικονομικά προσιτή παροχή πόσιμου νερού αποδεκτής ποιότητας για προσωπική και οικιακή χρήση, προσωπική & οικιακή υγιεινή, ρούχα, παρασκευή τροφίμων κ.τ.λ.
 
 Μήνυμα της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για την παγκόσμια ημέρα νερού.

 

 Η περιφερειακή παράταξη «οικολογική Δυτικής Ελλάδας» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημεράς Νερού εξέδωσε τηνεξης ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Βασίλη Κουμπούρα επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος

 

« Το νερό αποτελεί την πηγή της ζωής για τα έμβια όντα του πλανήτη. Η παρουσία του σε ένα μεγάλο εύρος της καθημερινής ανθρώπινης δραστηριότητας μας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για ένα αγαθό το οποίο θα το απολαμβάνουμε στο διηνεκές χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ήδη περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης σε καθαρό νερό ενώ πολλοί από αυτούς, στην πλειοψηφία τους παιδιά, χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους διότι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ευτυχώς στην περιοχή μας η κατάσταση είναι ακόμα διαφορετική. Ωστόσο, πλημμύρες, ξηρασίες και μόλυνση των υδάτων είναι προβλήματα τα οποία οξύνονται από την υποβάθμιση του εδάφους, των ποταμών και των λιμνών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας εντός και εκτός του περιφερειακού συμβουλίου, έχουν επεξεργασμένες θέσεις και προωθούν λύσεις όπως η εξοικονόμηση, η αποκατάσταση των υγροτόπων όπως η λίμνη της Μουριάς και η αποκατάσταση των φυσικών ρεμάτων. Λύσεις οι οποίες είναι οικονομικά συμφέρουσες αλλά και βιώσιμες ώστε να αποκατασταθεί ο κύκλος του νερού, να ανακοπεί η πορεία της κλιματικής αλλαγής αλλά και για να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να απολαμβάνουν αυτό το πολύτιμο αγαθό στο διηνεκές.».

Related post

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίμης…

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά γενέθλιά του.…
Εννέα φωτιές από το πρωί στην Ηλεία: Τραυματίστηκε σοβαρά πυροσβέστης – Δεκάδες διάσπαρτες εστίες στο Γεράκι, αναφορές για καμένες αγροικίες

Εννέα φωτιές από το πρωί στην Ηλεία: Τραυματίστηκε σοβαρά…

  Την κινητοποίηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διενέργεια έρευνας, προκάλεσε το γεγονός ότι στην Ηλεία από το πρωί…
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Στην τρίτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά πόλη Μεσολογγίου και αφορούσε σε αιρετούς των δήμων της Δυτικής…