PrevNext

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ήταν σπορά της τύχης/ήταν τέκνο της ανάγκης/κι ώριμο τέκνο της οργής»*

Το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «Ο διαρκής μετασχηματισμός της Αριστεράς» προκαλεί τις σκέψεις μας για το πως και γιατί φτάσαμε στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και για τις προοπτικές του στην αριστερή πλευρά ενός κυβερνητικού δίπολου.

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες και αποτυπώσεις προς τη δημιουργία του

Στις κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες, σημειώνω μερικές κομβικές, που τείνουν να λησμονηθούν οι σημαντικότητες τους.

1987, διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού σε ΕΑΡ και ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά.

1988, «κοινό πόρισμα» ΚΚΕ-ΕΑΡ, που οδήγησε στην ίδρυση του «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου». 

2000, βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα επαναληφθεί η αποτυχία του 1993. Για μη μείνει εκτός Βουλής μια σημαντική συνιστώσα της Ανανεωτικής Αριστεράς- ο Συνασπισμός επί Κωνσταντόπουλου, οι σχηματισμοί της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής και Οικολογικής Αριστεράς (ΑΚΟΑ) (Μπανιάς), Ενεργοί Πολίτες(Γλέζος) και ΚΕΔΑ (Θεωνάς-Κωστόπουλος), προσέφεραν ενεργή πολιτική, οργανωτική και με υποψήφιους στήριξη, και το αποτέλεσμα ήταν θετικό με ελάχιστες χιλιάδες ψήφους πάνω από το 3%.

2001, με πρωτοβουλία της ΑΚΟΑ δημιουργείται ο «Χώρος Διαλόγου για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αριστεράς» με έδρα την Εφ. «Η Εποχή».

2004, ίδρυση ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων.

2013, ιδρύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο πολιτικό κόμμα. 

Τα (νέα) κινήματα στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ

Έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν οι κινηματικές και πολιτικές διεργασίες που δημιούργησαν ένα νέο-γιγαντιαίο κινηματικό ρεύμα. Στη μια πλευρά, και ως καταλύτης, το «Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα» και από την άλλη τα πολιτικά υποκείμενα, ΑΚΟΑ, ΟΚΔΕ, ΔΕΑ και κάποιες ακροαριστερές οργανώσεις. Ο Συνασπισμός με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και με την ενεργή παρέμβαση συνδικαλιστών του, της Νεολαίας ΣΥΝ(γραμματέας ο Αλέξης Τσίπρας), του Αριστερού Ρεύματος προχωρά στη μετατόπιση του στον ριζοσπαστισμό, συμμετέχοντας ενεργά στις κινηματικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα:  

1997-99, Ευρωπορείες, (Άμστερνταμ, Κολωνία, Πράγα) 

2001 Ιανουάριος Το Ά Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ) στο Πόρτο Αλέγκρε. Προηγήθηκαν οι Ζαπατίστες και τα γεγονότα στο Σιάτλ ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στο ΠΚΦ τέθηκε το ζήτημα αν τα κοινωνικά υποκείμενα μπορούν να συνυπάρξουν με τα πολιτικά. Το στίγμα του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος: εργασία, κοινωνικά δικαιώματα, περιβάλλον, κοινωνικά αγαθά.

2001, Γένοβα τεράστια κινητοποίηση, συγκρούσεις. 1.700 άτομα από την Ελλάδα –μακράν η μεγαλύτερη ξένη αντιπροσωπεία.

2001, ίδρυση Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Μεγάλες κινητοποιήσεις Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, κορύφωση 2006.  

«Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»

 Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ ήταν η μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της αντίληψης ότι τα κόμματα δεν είναι αυτά που καθοδηγούν τα κινήματα, αλλά είναι συνομιλητές τους, πράγμα δύσκολο για την παραδοσιακή Αριστερά, όπου επικρατούσε η άποψη ότι τα κινήματα καθοδηγούνται από το κόμμα. 

Πολύτιμη συμβολή του βιβλίου Τριγάζη είναι η ώσμωση με το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, από την οπτική γωνία ενός νέου διεθνισμού. Όλα συμπυκνώνονταν στο γνωστό «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». 

2011-2015 «Η ανάγκη έγινε ιστορία…» 

 Η λαϊκή οργή, αναβάθμισε την ενεργή συνύπαρξη και αγωνιστική συμπόρευση με τα κινήματα, δημιουργώντας κοινωνική και πολιτική πυροδότηση, στην οποία συμβάλλαμε με πολιτικό σχέδιο που υπηρετήσαμε με ειλικρίνεια και πάθος.   

 Η ιστορία όμως γράφεται και με ήττες, αρκεί η ήττα του Ιουλίου να μη γινόταν στρατηγική. Αυτά είπα και ως εισηγητής του μνημονίου, που με υποχρέωσαν ανώτατα κλιμάκια του κόμματος, αναφέροντας μάλιστα τη συνθήκη του «Μπρεστ Λιτοφσκ».. Πιστεύω ακράδαντα, ότι παρά τις υστερήσεις, τα λάθη και την έλλειψη τόλμης σε θύλακες υπουργείων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σφράγισε θετικά το πολιτικό σύστημα με τις εμβληματικές κοινωνικές, πολιτικές και διεθνείς πρωτοβουλίες και αποφάσεις.. Οφείλουμε όμως να αναστοχαστούμε τη κυβερνητική μας θητεία, ως υποχρέωση στον ελληνικό λαό και πυξίδα της νέας κυβέρνησης μας..  

Διεύρυνση, αλλά πως;

 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και επομένως η ευθύνη και το βάρος του δεν κλείνεται στους τοίχους της χώρας. 

 Ταυτόχρονα, το πολιτικό του βάρος, και σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά κόμματα, είναι αναντίστοιχο με τις οργανωμένα μέλη του, πρόβλημα που τείνει να μετατραπεί δομικό. 

Θεωρώ, ότι και στην περίοδο διακυβέρνησης μας το κόμμα δε διέβλεψε τη δυνατότητα να γίνει η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, να εξέφραζε το όραμα, τη συνείδηση και την ελπίδα, πέραν από τις αναγκαστικές δυσκαμψίες των μνημονιακών καταναγκασμών της κυβέρνησης.     

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, που από παλιά πολλοί τη θεωρούσαμε αναγκαιότητα-προτεραιότητα, φαίνεται ότι, ενώ είναι επιβεβλημένη ανάγκη, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Οι επώνυμοι έρχονται με τυμπανοκρουσίες, ενώ θα έπρεπε να εγγράφονται με διαδικασίες του κόμματος στις οργανώσεις και μέσω αυτών να δρουν προς όλα τα κλιμάκια.  

Ταυτόχρονα, νέα μέλη δε γίνονται κοινωνοί του αξιακού φορτίου ενός ενιαίου δρώντος ιδεολογικοπολιτικού οργανισμού, αλλά εγγραφόμενοι δια μέσω αντιπροσώπων, γίνονται ορατοί μόνο ως ψηφοφόροι κομματικών αρχαιρεσιών… 

 Κι όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, «απευθυνόμαστε ακόμη και σε πέρα από την Αριστερά δυνάμεις, σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές δυνάμεις, κεντρώες δυνάμεις με την αριστερή μας ταυτότητα και όχι με κάποια άλλη»!! (ΣΣ: θα πρόσθετα ότι απευθυνόμαστε και στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς).                            

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της Αριστεράς- κορμός των προοδευτικών δυνάμεων

Διάγουμε μια περίεργη, ταραγμένη εποχή. Η πανδημία έχει ανοίξει παγκοσμίως μια σύγκρουση της Αριστεράς με τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Είτε στην επανα-εδραίωση νεοφιλελευθερισμού με περισσό αυταρχισμό και ανάπηρη δημοκρατία, κοινωνική περιθωριοποίηση της μεσαίας τάξης και κάτω. 

 Είτε στην επαναφορά της αναγκαιότητας των δημοσίων αγαθών, Υγεία-Παιδεία, του κοινωνικού κράτους, τη προτεραιότητα της πολιτικής και όχι των αγορών. Ανάδειξη στην πράξη σε σημαίνουσα οικολογική δύναμη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα και μεσοπρόθεσμο, με δομικές αλλαγές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

 Να προσφέρει όραμα, ιδίως, στη νέα γενιά, να απευθυνθεί στη κοινωνία με καθαρές επιλογές, στους αόρατους, στους εκπτωχευμένους μικρούς-μεσαίους.

Να εμπνεύσει και να συμβάλλει στη πυροδότηση των νέων και παραδοσιακών κινημάτων… Διάλογος-δράση-συνομιλητές-συνύπαρξη.

Να υπηρετήσουμε με πολιτικό σχέδιο τη συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση.

*Παρέμβαση στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Ο διαρκής μετασχηματισμός της Αριστεράς»

                                                                                              Μάκης Μπαλαούρας

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ερώτημα πλανάται πάνω από το ΚΙ.ΝΑΛ… Μετά την αιφνίδια αποχώρηση της κ Γεννηματά οι τρείς ,μέχρι στιγμής συνυποψήφιοι Ανδρέας Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης , θα παραμείνουν μόνο τρείς ? Ή λόγω του πολιτικού κενού που αφήνει το «Γεννηματικό» μπλοκ «ανοίξει ο δρόμος» για επιπρόσθετη ή επιπρόσθετες υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος? 

Βέβαια πέραν των πολιτικών γεγονότων που έτσι κι αλλιώς θα έχουν έκβαση προς κάποια κατεύθυνση , ολόψυχα ευχόμαστε να έχει την καλύτερη έκβαση η υγεία της κ Γεννηματά. Να επιστέψει γερή και δυνατή πρώτα στην οικογένειά της και έπειτα στην πολιτική σκηνή. 

    Όμως το πολιτικό κενό που αφήνει εκ των πραγμάτων, στο εσωτερικό του κόμματος της και μεγάλο είναι και θα αποτελέσει προνομιακό χώρο για όποιον καταφέρει να διεισδύσει μέσα και να καρπωθεί «τα πολιτικά οφέλη». Μάλιστα το ακέφαλο ποσοστό και ανάλογα που θα κινηθεί θα βοηθήσει σημαντικά στην εκλογή του νέου αρχηγού… 

Από χθες όμως πλανάται ένα ακόμα ερώτημα και πάνω από το νομό Ηλείας. Σε συνέντευξη που μου παρεχώρησε ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΙ.ΝΑΛ. και του ΠΑΣΟΚ Σάκης Γιατράς στο LETRINAFM.GR άφησε σαφής ενδείξεις για υποψηφιότητα και από την Ηλεία. Μάλιστα σε ερώτηση μου σε στιλ που θυμίζει κουίζ για το πρώτο γράμμα του επωνύμου … Και αφού η σκέψη διάνυσε το γράμμα «Κ»… και αφού από «Κ» αρχίζει και το όνομα του Γιάννη Κουτσούκου και το όνομα του Μιχάλη Κατρίνη … Ακολούθησε η ανάλογη ερώτηση προς τον κ Γιατρά όπου ο εκλεκτός καλεσμένος είπε ότι κάτι τέτοιο θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον υποψήφιο. Όμως από την συνέχεια της συζήτησης και από τα συμφραζόμενα καταλάβαμε ότι υπάρχει σοβαρή σκέψη μάλλον… από τον Μιχάλη Κατρίνη! Βέβαια η πιθανή υποψηφιότητα από τον Μιχάλη Κατρίνη βοηθιέται και από το γεγονός ότι είναι και βουλευτής. 

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 

Γιώργος Μαρκόπουλος 

Δημοσιογράφος 

ΕΡΓΟ 1.404.000,00€: Ο ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΟΤΖΑΣ

Μια μέρα ο Χότζας έκοβε ένα κλαδί από ένα δέντρο στον κήπο του. Ενώ το πριόνιζε κάποιος περαστικός του είπε: «Με συγχωρείτε, αλλά αν συνεχίσετε να πριονίζετε το κλαδί που κάθεστε θα πέσετε κάτω μαζί με αυτό.» Ο Χότζας δεν είπε τίποτα. 

Σκέφτηκε: «Αυτός είναι ένας ανόητος δεν έχει δουλειά να κάνει, και πάει και λέει στους άλλους ανθρώπους τι να κάνουν και τι να μην κάνουν.» Ο άνθρωπος συνέχισε το δρόμο του. Φυσικά, μετά από λίγα λεπτά, το κλαδί έπεσε και ο Χότζας έπεσε με αυτό.

Mόνο με τον Χότζα μπορούμε να παρομοιάσουμε τον κ. Αντωνακόπουλο, που πανηγυρίζει για την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο 1.404.000€, το οποίο προσπαθεί να «δωρίσει» σε αθηναϊκή εταιρεία της επιλογής του, χωρίς τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού. Βεβαίως, κινδυνεύουμε να αδικήσουμε τον Χότζα, που ήταν τίμιος μέσα στην αφελή πονηρία του.

Γιατί μόνο ο συγκεκριμένος Δήμαρχος θα μπορούσε να βρει κάτι θετικό γι’ αυτόν σε μια απόφαση, που κάνει λόγο επτά (7!!!) φορές για πλάνη περί τα πράγματα, που προκλήθηκε στο Κλιμάκιο, που έκρινε αρχικά τη νομιμότητα του έργου. 

 

Η πλάνη αυτή, όπως λέει η απόφαση, προήλθε με τον εξής τρόπο: 

 

Α) κατά το χρόνο που περιήλθε ο φάκελος της διαδικασίας ανάθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ήδη ακυρωθεί από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση διακήρυξης και

 

Β) κατά το χρόνο που συνήλθε το Κλιμάκιο του Ελεγκτικό Συνέδριου είχε επίσης ακυρωθεί η απόφαση με την οποία είχε ανατεθεί το έργο στην εταιρεία «ΔΟΜΟΤΕΚΑ».

Τα δύο αυτά γεγονότα δεν περιήλθαν σε γνώση του Κλιμακίου, αφού απεκρύβησαν από το Δήμαρχο Πύργου, με έγγραφο του οποίου διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος ούτε εστάλη κάποιο νεότερο έγγραφο.

 

 

Tο Ελεγκτικό Συνέδριο, λοιπόν, είπε ότι, ακόμα και αν πλανηθεί κάποιο Κλιμάκιό του, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει τρόπος ανάκλησης της κρίσης του, αφού, εν τέλει, αυτή δεν δεσμεύει τα αρμόδια δικαστήρια που θα κρίνουν την υπόθεση.

 

 

Δηλαδή, από την απόφαση προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο Δήμαρχος εξαπάτησε το Κλιμάκιο, αλλά δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αναθεώρηση της απόφασης. Και τούτο γιατί ο νομοθέτης δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα υπάρξει Δήμαρχος που θα στείλει προς έλεγχο ακυρωμένη απόφαση. Ο κ. Αντωνακόπουλος είναι ο πρώτος και ο μόνος Δήμαρχος της χώρας που εξαπάτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

 

Για τις παραπάνω πράξεις του Δημάρχου έχει ήδη κινηθεί ποινική διαδικασία για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και ψευδούς βεβαίωσης, ενώ διερευνάται και η παραποίηση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου του Δήμου, αφού στον φερόμενο αριθμό πρωτοκόλλου του επίμαχου εγγράφου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο υφίστατο στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του Δήμου άλλο εισερχόμενο έγγραφο, το οποίο εξαφανίστηκε μία σχεδόν ώρα μετά από σχετική αίτησή μας με την οποία το ζητούσαμε.

 

Φυσικά, μετά την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γίνεται πιο ξεκάθαρη η πορεία αυτής της ποινικής υπόθεσης, αφού πλέον υπάρχει και επίσημη παραδοχή της πλάνης που επέφεραν οι πράξεις του Δημάρχου, που ως άλλος Χότζας πριόνισε ο ίδιος το κλαδί του.

 

 

Την απόφαση για το συγκεκριμένο έργο θα τη λάβει τελικά το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, μετά από παραπομπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει απορρίψει το αίτημα του Δήμου για την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

 

 

Επειδή, όμως, έχει ήδη περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που ο Δήμαρχος έπρεπε να είχε δρομολογήσει την εκτέλεση του έργου, τον καλούμε να σταματήσει να στερεί από τους συνδημότες μας έργο ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά τους και να ξεκινήσει άμεσα τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. 

 

ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ!!  

Του Μάκη Μπαλαούρα

Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δε βρήκε τίποτα ουσιαστικό να πει για τη τραγική κατάσταση των κτηνοτρόφων. Ούτε για τις:

Ζωοτροφές: Η αύξηση, που αγγίζει το 100% σε σχέση με πέρυσι, εξανεμίζει τα περιθώρια κέρδους για όλους τους κλάδους (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία). Η απώλεια εισοδήματος δεν αντισταθμίζεται, ούτε για την προβατοτροφία, παρά την αύξηση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, που προέκυψε από τη μεγάλη εξαγωγική ζήτηση λόγω κορονοϊού, αλλά και από, δυστυχώς, μείωση της προσφοράς. 

Πυρκαγιές: εκτός από την καταστροφή σε ζωικό κεφάλαιο, κατακάηκαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, τα οποία δεν πρέπει να βοσκηθούν για μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αναβλαστήσουν, ανεβάζοντας το κόστος διατροφής των ζώων στις πληγείσες περιοχές. Οι αυξήσεις σε σιτάρι, καλαμπόκι, καύσιμα, ενέργεια, αναμένεται να εκτοξεύσουν παραπάνω τις τιμές των ζωοτροφών, που αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής, που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα τους.

Ελληνοποιήσεις, η μεγάλη παθογένεια της πρωτογενούς παραγωγής

 Οι χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο διογκώνονται. Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δήλωσε ότι θα λύσει άμεσα το πρόβλημα! Δεν είπε όμως, με ποιόν ελεγκτικό μηχανισμό, αφού από την αρχή της διακυβέρνησης του έχει διαλύσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας.

 Χαρακτηριστικό είναι ότι η αποκάλυψη για αθέμιτες πρακτικές της γαλακτοβιομηχανίας LA FARM Τρίκαλων (με 43,6 εκατ. εξαγωγές) για Φέτα «μαϊμού», έγινε από εταιρεία που εμπορεύεται φέτα σε Σουηδία-Γερμανία, που σε έλεγχο ανιχνεύθηκε 100% αγελαδινό γάλα, δηλαδή «λευκό τυρί».  

Παρόμοιο περιστατικό διαπιστώθηκε για την εταιρία ΟΜΗΡΟΣ, που πωλούσε στη Γερμανία λευκό τυρί αντί για φέτα, ωστόσο «τιμωρήθηκε» με ποινή–χάδι, 260.000 €, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο σε άλλους επίδοξους παραποιητές ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Έλεγχοι μόνο μετά από καταγγελίες: Τα περιστατικά αυτά (κρούσμα και στην Ελλάδα από αλυσίδα λιανεμπορίου) που αναδείχτηκαν όχι κατόπιν των οφειλόμενων ελέγχων των αρμόδιων Υπηρεσιών, αλλά κατόπιν καταγγελιών (υπάρχουν 123 καταγγελίες στο υπουργείο), δείχνει την απόλυτη απουσία ελέγχων.

  Με άλλα λόγια αδιαφορούν για την ελληνικότατη Φέτα ΠΟΠ καταδικάζοντας το παγκοσμίως μοναδικό αυτό προϊόν σε μαρασμό, οδηγώντας τους αιγοπροβατοτρόφους σε οικονομική καταστροφή. Ταυτόχρονα δίνονται επιχειρήματα σε χώρες που διεκδικούν τη κατάργηση της Φέτας ΠΟΠ από την Ελλάδα, της μοναδικής χώρας που δικαιούται να παράγει Φέτα ΠΟΠ.

  Επί ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαμε ότι τέτοια συμβάντα είναι εγκληματικές πράξεις εναντίον της χώρας, των παραγωγών, υγιών επιχειρήσεων και θεσπίστηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών, με πρόστιμο ύψους που μπορεί να ξεπεράσει τα 600.000 ευρώ, εάν η παράβαση έχει διαπραχθεί από επιχείρηση κύκλου εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων.

Δυστυχώς το ΥπΑΑΤ αποφάσισε την επιβολή ασήμαντου προστίμου, σε σχέση με τη παράβαση. Την απογοήτευσή τους για το ύψος του προστίμου εξέφρασαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι.

Αδιαφανείς Επιδοτήσεις

Πέραν της εκτεταμένης νοθείας, σημειώνεται πλιάτσικο στις επιδοτήσεις αποκλείοντας τους πραγματικούς κτηνοτρόφους από τις ενισχύσεις, μοιράζοντας χρήματα σε άσχετους-απατεώνες. Σημειώνεται, επίσης απερίγραπτη καθυστέρηση ενίσχυσης των κτηνοτροφικών κλάδων λόγω κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αγρότες μιλούν πλέον για τη «ληστεία του αιώνα» από ΟΠΕΚΕΠΕ, καθιστώντας δυσοίωνο το μέλλον για κτηνοτρόφους και οικονομία. 

Άμεσα μέτρα και Σχέδιο Ανασυγκρότησης

 Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει και για τον αγροτικό τομέα το δόγμα του απόλυτου-καταστροφικού, νεοφιλελευθερισμού. Η πρωτογενής παραγωγή, απαιτεί εθνικό, παραγωγικό, ρεαλιστικό σχέδιο. Διαφορετικά οι αγρότες καθίστανται μη ανταγωνιστικοί, χωρίς εισόδημα, εγκαταλείποντας, τελικά, τον κλάδο. 

   Αυτή την περίοδο θα αποφασιστεί το εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027. Αγρότες και αγροτικοί φορείς, δεν έχουν λόγο για αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Παρόμοια με το 2014, χωρίς όραμα και αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Επανασύσταση των ελεγκτικών μηχανισμών, για τη καταπολέμηση ελληνοποιήσεων και νοθείας.

Στήριξη των κτηνοτρόφων, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να ανταπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση των ζωοτροφών, επιπτώσεις πανδημίας, κλιματικής αλλαγής. 

Σε όλες καμένες περιοχές στήριξη με άμεσα μέτρα των κτηνοτρόφων και όχι επικοινωνιακές εξαγγελίες, όπως Β. Εύβοια.

Σταβλικές εγκαταστάσεις, άμεση νομοθετική ρύθμιση τους

Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν επιπλέον καλύψεις ζωικής παραγωγής.

Κατά κεφαλή οικονομική ενίσχυση ζωικού κεφαλαίου, σε όλα τα είδη των αγροτικών ζώων.

Μείωση του ειδικού φόρου σε όλα τα καύσιμα: ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κατέθεσε τροπολογία από όλη τη Κ.Ο. με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, για τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, προκειμένου να αναχαιτιστεί το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει το εισόδημα νοικοκυριών, παραγωγών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  

Του Μάκη Μπαλαούρα

 Είναι γνωστή ιστορία του σταφιδικού ζητήματος στον τόπο μας και σε όλη τη Δυτική Πελοπόννησο με δύο κομβικές περιόδους που καταγράφηκαν ως «Σταφιδικές Εξεγέρσεις». 

Η πρώτη 1893-1905 και η δεύτερη το 1935. Αναπτύχθηκε ένα λαϊκό-αγροτικό κίνημα με συλλαλητήρια, καταλήψεις, βίαια ξεσπάσματα, αλλά και με σύγχρονες μορφές διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης. Όλες αυτές οι συγκρούσεις είχαν, νεκρούς, τραυματίες, φυλακισμένους… 

Από τότε η παραγωγή μειώνεται συνεχώς. Από 144.000 στρέμματα, πριν λίγα χρόνια, έφτασε στα 100.000, με έντονη καθοδική τάση, με συνέπεια να μη μπορούν να ανταποκριθούν στη διαφαινόμενη (πριν κορονοϊού) αυξημένη διεθνή ζήτηση, που θα τη καλύψουν άλλα κράτη, όπως η Τουρκία.

Από την εξέγερση της Βαρβάσαινας στην απόγνωση του Βάραγγα

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε από σταφιδοπαραγωγούς, κυρίως, της Ωλένης, η καθιερωμένη γιορτή της σταφίδας στον Βάραγγα. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν γιορτή, παρά την εξαιρετική παρουσίαση του Διον. Τραμπαδόρου, ακούσαμε και διαπιστώσαμε απόγνωση και ανασφάλεια για το μέλλον τους. 

Ας δούμε περί τίνος πρόκειται: 

 Μεταξύ των προϊόντων που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από την πανδημία συμπεριλαμβάνεται και η Κορινθιακή Σταφίδα (μαύρη σταφίδα). Σαν συνέπεια, πέρσι σημαντικά αποθέματα Κορινθιακής σταφίδας έμειναν αδιάθετα-αποθηκευμένα. Το ζήτημα οξύνθηκε από την αντιμετώπιση και διαχείριση της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που παρά τις προειδοποιήσεις της «Παναιγιάλειου Ένωσης» (Μάρτης 2021), τη σημαντικότερη συνεταιριστική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος παραγωγών και διακινεί σημαντικές ποσότητες σταφίδας, καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, που εκτιμούσαν ότι οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας περσινής παραγωγής είναι πολύ μεγάλες, τόσες που θα επηρεάσουν την τιμή παραγωγού για την νέα χρονιά. 

 Επτά μήνες μετά και ενώ ο τρύγος ολοκληρώθηκε, το Υπουργείο αδιαφόρησε πλήρως, μη πράττοντας το παραμικρό ώστε να αποσυρθούν οι περσινές αδιάθετες ποσότητες και να οδηγηθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στην παραγωγή αλκοόλης για απολυμαντικά. 

Έτσι σήμερα, η τιμή της σταφίδας στον παραγωγό έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα περσινή από 1,70 το κιλό σε 1,10 (επί ΣΥΡΙΖΑ η τιμή είχε φτάσει 2,80 !!) και σε κατάρρευση του εισοδήματος χιλιάδων παραγωγών, με οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές που καλλιεργείται, ενώ, παράλληλα, οι οργανώσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

Η εχθρική στάση της κυβέρνησης προς τους σταφιδοπαραγωγούς αναδείχτηκε από το γεγονός ότι η σταφίδα δεν έχει έως σήμερα συμπεριληφθεί στις έκτακτες ενισχύσεις αποσυμφόρησης των πλεονασμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας, όπως έγινε με τα αμπελο-οινικά αποθέματα. Σημειώνω ότι, οι αποζημιώσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει καταβληθεί «έναντι» μικρό ποσοστό, χωρίς αναγραφή ποσοστού ζημιάς, λόγω μπάχαλου σε ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΛΓΑ… 

Προτάσεις διεξόδου

Το κράτος να λειτουργήσει ως «αγοραστής ύστατης καταφυγής» με προγράμματα σίτισης, εθνικά ή συγχρηματοδοτούμενα, των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας, να διοχετευθούν ως υπερτροφή, σε κοινωνικές δομές (νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία, στρατός, δομές φιλοξενίας, κλπ.).  

Πρόγραμμα απόσυρσης των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας περσινής παραγωγής μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος αντίστοιχου με αυτό της «απόσταξης κρίσης» που εφαρμόστηκε για την αποσυμφόρηση του οινοποιητικού κλάδου. 

Άμεση χορήγηση deminimis στους παραγωγούς και όχι μόνο σε μόλις έξι (6) σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης, δικών της παιδιών, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους σταφιδοπαραγωγούς της χώρας αβοήθητους.

Καμπάνια εσωτερικά και διεθνώς, μέσω των εμπορικών ακολούθων πρεσβειών, για να στηριχτεί το στρατηγικό για τη χώρα προϊόν, παρουσιάζοντας τις υπερ-τροφικές ιδιότητες της σταφίδας, 

Στρατηγικά, πρέπει η καλλιέργεια της σταφίδας να αναδιαρθρωθεί. Αναγκαία η αναμπέλωση της για την ύπαρξη της, με την ένταξη της στο νέο ΠΑΑ 2021-27.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι δε θέλει την ύπαρξη συνεταιρισμών, τη κύρια διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών σταφίδας, που στηρίζουν το εισόδημα των παραγωγών. Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης της ΝΔ, ήταν η απάντηση του υπουργού κ. Λιβανού, στον πρώην υπουργό ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη, στη Βουλή. Έριξε τις ευθύνες στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, γιατί δεν πούλησε φθηνότερα από ότι αγόρασε τη σταφίδα σε ιδιώτες.

Θέλει και αυτό, το στρατηγικό για τη χώρα μας προϊόν, να το παραδώσει πλήρως στα συμφέροντα του καρτέλ ιδιωτών σταφιδεμπόρων, φέρνοντας τους παραγωγούς σε δυσμενέστερη συνθήκη διαπραγμάτευσης…

Στο «Γατόπαρδο» του Τομάζι ο φιλόδοξος Τανκρέντι απευθύνεται στον αιφνιδιασμένο Δον Φαμπρίτσιο λέγοντας του «αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε όλα πρέπει να αλλάξουν».

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η Σικελία του 1860, της περιόδου του Risorgimento,  της παρηκμασμένης φεουδαρχίας και της ανόδου των αστικών στρωμάτων, με το ραγδαία ερημοποιούμενο σύστημα υγείας στην Ηλεία;

Τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα «Πρώτη» στις 18 και 25 Σεπτεμβρίου σκιαγραφούν το λειτουργικό προφίλ του ΕΣΥ στο νομό, αποκαλύπτουν δυνατά και αδύνατα σημεία και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αλλαγών.

Το ΕΣΥ στην Ηλεία χρειάζεται το δικό του Risorgimentο.

Εκείνος πάντως που χρειάζεται να παραμείνει αναλλοίωτος είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός του ΕΣΥ (αυτό δεν αφορά μόνο την Ηλεία) που αναφέρεται στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, την κάλυψη των ανικανοποίητων αναγκών, τη μείωση των ανισοτήτων και την αποσυμπίεση των νοικοκυριών από το βάρος των ιδιωτικών πληρωμών.

Στο νομό μας απαιτούνται παρεμβάσεις τόσο στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα συμπεριλαμβανομένης και της Πρωτοβάθμιας όσο και στην νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας το πυκνό δίκτυο Κέντρων Υγείας αποτελεί πλεονέκτημα που χρειάζεται να αξιοποιηθεί σε βάθος. Η ενδυνάμωση της εργαστηριακής και απεικονιστικής τους υποστήριξης θα αποτρέψει αχρείαστες παραπομπές και θα διευκολύνει κατοίκους περιοχών στις οποίες δεν υπάρχουν συμβεβλημένα εργαστήρια. Παράλληλα είναι επιβεβλημένη η δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες στην κοινότητα.

Η μείωση των ημερών νοσηλείας στην Ηλεία (πρόκειται για γενική τάση που αποτυπώνεται και σε επίπεδο χώρας) επιτρέπει τη συγκεντροποίηση της νοσοκομειακής περίθαλψης με δεδομένο ότι χρειαζόμαστε λιγότερες κλίνες οξείας νοσηλείας παρά την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων. 

Στο πεδίο της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, πέραν της Πρωτοβάθμιας, απαιτούνται παρεμβάσεις στους τομείς της αποκατάστασης, της ανακουφιστικής φροντίδας, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της φροντίδας ηλικιωμένων με χρόνια νοσήματα.

Τα εμπόδια για μια τέτοια συζήτηση στην Ηλεία είναι γνωστά. Τοπικισμοί, πλειοδοσίες προεκλογικού τύπου, τακτικισμοί, παραλυτικές ισορροπίες κι ένας ξεπερασμένος  νοσοκομειοκεντρισμός «βραχυκυκλώνουν» το μετασχηματισμό του συστήματος υγείας ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού.

Ο Δον Φαμπρίτσιο τελικά αποδέχτηκε μάλλον ψύχραιμα τις αλλαγές. 

Στην Ηλεία ακόμα τις συζητάμε…

Κώστας Διαμαντόπουλος
Οδοντίατρος, MSc,
πρώην Διοικητής ΓΝ Ηλείας,
μέλος Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας

ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ….. 

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν μπορούμε να πούμε πλέον τίποτα. 

Δεν υπάρχει Νοσοκομείο και αυτό πρέπει να (ξανα)πούμε.  

Πάλι καλά που είναι και η πανδημία και τουλάχιστον έχει έναν λόγο ύπαρξης σαν εμβολιαστικό κέντρο. 

Τώρα όσον αφορά τα χαρμόσυνα νέα για τις προκηρύξεις γιατρών ας τα αφήσουμε στην άκρη.

Η συνέχεια είναι γνωστή.

Αν και εφ όσον κάποιοι γιατροί δεχτούν να έλθουν θα τους πάρουν τηλέφωνο καθ οδόν για να πάνε κατ ευθείαν στον Πύργο μη ταλαιπωρούνται να κατεβαίνουν στην Αμαλιάδα. 

 

Το έχουμε δει πάλι αυτό το έργο. 

Δεν είναι ανάγκη να αναφερθούμε στις παλιές ένδοξες σκηνές των εντέλλεστε.. 

Το καινούργιο που διαβάσαμε αυτές τις μέρες είναι το επίδομα από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας και από τον κο Παπαδάκο το οποίον θα δοθεί σαν κίνητρο να έλθουν γιατροί. 

Κατά πως αναφέρεται «το ποσό των έως 1000€ το μήνα θα καλύπτει υπηρεσίες διατροφής, διαμονής, μετακίνησης στο χώρο εργασίας, σε πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά του/της και σε άλλες βασικές ανάγκες του/της ιδίου/ας και της οικογένειάς του/της, έτσι ώστε μαζί με τη Δημόσια μισθοδοσία του/της, να έχει και αυτό το συγκεκριμένο επίδομα.» 

Αυτό το επίδομα θα δίνεται για διάστημα δυο χρόνων και απευθυνόμενοι στους υποψηφίους γιατρούς αναφέρουν «να ξέρουν καλά ότι η επιλογή τους να έρθουν στο πανέμορφο τόπο της Ηλείας, θα υποστηριχθεί ειλικρινά από το Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας που αριθμεί πάνω από 450 μέλη ενεργά και από τον ίδιο τον πρόεδρο και Αναπληρωτή Δήμαρχο Ανδρέα Παπαδάκο.»

Και βέβαια υπάρχει ένας απαράβατος όρος από τον κο Παπαδάκο  «ο Ιατρός να παραμείνει οριστικά για όλες τις ημέρες εργασίας του, να εργάζεται και να υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, χωρίς μετακινήσεις και εφημερίες σε άλλα Νοσοκομεία».

Εδώ αδέρφια μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Για άλλη μια αφορά προσπαθούμε να κτίσουμε ένα διώροφο ξεκινώντας από τον δεύτερο όροφο και σιγά σιγά αν προλάβουμε μπορεί να φτάσουμε και στα θεμέλια. 

Αλήθεια όσοι παίρνουν αυτές τις βαρύγδουπες πρωτοβουλίες για να σώσουν το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας τώρα που έχει κλείσει ξέρουν ποιος είναι σχεδιασμός της πολιτείας για την συνέχεια??

Δεν αρκούν οι αγαθές προθέσεις του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου και φυσικά ούτε και αυτή του κου Παπαδάκου. 

Το Νοσοκομείο είναι κρατικό και η ευθύνη λειτουργίας είναι της πολιτείας.

Ακόμη δεν είναι ιδιωτικό και αυτό το λέμε για όσους ενδεχόμενα βλέπουν με καλό μάτι τα αρχικά ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε για να μην γίνουν πάλι τα ευτράπελα του παρελθόντος. 

Μην ξεχνάμε ότι αγοράστηκε ένας Αξονικός υψηλής τεχνολογίας για να δουλέψει λέει το Νοσοκομείο. 

Φυσικά και δεν έγινε τίποτα. 

Όχι μόνο δεν δούλεψε το Νοσοκομείο αλλά ούτε καν αυτός ο Αξονικός. 

Και αυτό έγινε γιατί η παρουσία του Αξονικού δεν άλλαξε ούτε θα μπορούσε βέβαια να αλλάξει κατ ελάχιστον τον προγραμματισμό της πολιτείας η οποία συνέχισε αργά και σταθερά να το αποδομεί για να φτάσουμε εδώ έχουμε φτάσει τώρα.

Και δέκα μηχανήματα να αγοραστούν την ίδια τύχη θα έχουν από την στιγμή που δεν θα αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική στα θέματα της Υγείας. 

Μετά λοιπόν από αυτήν την μεγάλη επιτυχία δοκιμάζουμε νέα πρωτοποριακά συστήματα. 

Είπαμε λοιπόν να δώσουμε στους γιατρούς το κάτι τις παραπάνω να μας κάνουν την χάρη να κατηφορίσουν προς τα εδώ.

Από την στιγμή όμως που ο οργανισμός του Νοσοκομείου είναι κυριολεκτικά στο αέρα τι θα κάνουν οι γιατροί ακόμη και αν έλθουν??

Για να γίνει κατανοητό, τι νόημα έχει να επιδοτήσουμε κάποιον αναισθησιολόγο να έλθει στο Νοσοκομείο αν ο προγραμματισμός της πολιτείας δεν προβλέπει Χειρουργική Κλινική στην Αμαλιάδα???

Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον σχεδιασμό που υπάρχει υπάρχει πίσω από αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις. 

Η αλήθεια είναι ότι είναι νωρίς να στήνεται ένα προεκλογικό σκηνικό όπως την προηγούμενη φορά που το Νοσοκομείο θα δούλευε κανονικά σε ορίζοντα 100 ημερών….. 

Αλλά αν ήδη ξεκινούν τα προκαταρτικά για να πάμε σε ενδιάμεσες μορφές Ιδιωτικού και Δημόσιου καλό είναι να το πουν…..

Έτσι και έτσι αυτό πέρα από ένα σημείο δεν θα μπορεί μείνει κρυφό.

Και να έχουν κατά νου ότι δεν θα περάσει έτσι …..

Όποιος θέλει να κάνει μια ιδιωτική δομή Υγείας μπορεί να την κάνει ανά πάσα στιγμή. 

Έτσι και έτσι καλώς ή κακώς και εδώ ο μηχανισμός της ελεύθερης αγοράς λειτουργεί και ο θεός βοηθός. 

Άλλο αυτό και άλλο να πάρει κάποιος έτοιμες υποδομές που τις έχουμε πληρώσει όλοι μας για να κερδοσκοπήσει. 

Μην τα μπερδεύουμε και μη μας τα μπερδεύουν. 

Του Μάκη Μπαλαούρα

  Ενώ η κοινωνία αντιμετωπίζει, τελευταία, μεγάλα προβλήματα, όπως ακρίβεια, ανεργία, ύφεση ο κ Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, από την επικοινωνιακή κοροϊδία προχώρησε και στην εξαπάτηση.

 Δε πρόκειται για αστήρικτες βαριές κατηγορίες, αλλά τεκμηριωμένες. 

 Κατά αρχάς τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι 3,4 δισ., τα 2,5 δισ. αφορούν σε μέτρα που ήδη ισχύουν και  τα 460 εκ. σε επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων. Τα αμιγώς νέα μέτρα αθροίζουν μόλις σε 400 εκ. ευρώ. Ας τα δούμε συγκεκριμένα.

  1. Ακρίβεια 

Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχτηκαν κατά 45%, με συνέπεια οι πολίτες να πληρώνουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την ΕΕ! Επακόλουθο ήταν να ακολουθήσουν ένα πλήθος αγαθών. Ήδη, η ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο κατέγραψε μεγάλα ποσοστά ανόδου μέσα σε ένα έτος, στις τιμές σε φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%, νωπά λαχανικά 21,5%, βρώσιμα έλαια 17,6% και ελαιόλαδο 7,1%...

 Χαρακτηριστική είναι η ανοχή, από το 2020, της χειραγώγησης τιμών και αισχροκέρδειας από τους παρόχους (και τη ΔΕΗ) να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής και οι διορισμένες από τη κυβέρνηση, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού, απλώς έβλεπαν τις χειραγωγούμενες τιμές να εκτινάζονται, μη πράττοντας το παραμικρό.. Ο ίδιος ο υπουργός Σκρέκας δήλωσε προχθές ότι δε μπορούν να παρέμβουν!!!.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους παραγωγούς ενέργειας για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ακρίβεια, μοιράζοντας ασπιρίνες μόλις 9 ευρώ το μήνα για επιδότηση του ρεύματος στα νοικοκυριά…

  • Ανεργία

 Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 58%, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 67% και ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνει επίδομα είναι μόλις 8,5%, ενώ χιλιάδες άνεργοι είναι αόρατοι καθώς έχουν οδηγηθεί πλήρως στο περιθώριο.

 Στην ανεργία των νέων, όπου είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης τους ενέπαιξε με ξεφτιλιστικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός των νέων εργαζόμενων (!!). Στην πραγματικότητα  μόλις 23.000 δικαιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ φιλοδώρημα το μήνα για ένα εξάμηνο. Να μη ξεχάσουμε και δωρεάν 50 GB data (στους μαθητές 15-17 ,αν εμβολιαστούν)!

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου οι νέοι σήμερα βιώνουν φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 50 λεπτά μικτά το μεροκάματο, τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο, την κατάλυση 8ώρου, την απλήρωτη εργασία, με αμοιβή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, όλα αυτά “έργο” της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

  • Στρεβλή και για τους λίγους ανάπτυξη, πάλι μας τάζουν

Η κυβέρνηση, αφού κατέγραψε το 2020 τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ (8,2%, με την ΕΕ στο 4,6%), πανηγυρίζει για το 2ο  τρίμηνο του ρυθμού ανάκαμψης, αποκρύβοντας ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες, που δεν θα έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στα τέλος 2021.

Η ΝΔ δέσμια του νεοφιλελεύθερου δόγματος της, θεωρεί ότι με φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις σε μια μικρή ελίτ, θα περισσεύουν κάποια ψίχουλα για τους πολλούς. Αυτό είναι και το σχέδιο της για το που θα πάνε τα 70 δισ. που θα πάρει από την ΕΕ.

Πρόσφατο παράδειγμα με την «φοροαπαλλαγή για τη γονική παροχή», όπως την ονόμασε ο κ. Μητσοτάκης. Απαλλάσσει από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων (και χρήματος ή μετοχών) ύψους 800.000 ευρώ και μάλιστα, από ότι σημειώθηκε ανά άτομο… 

Ποιοι όμως κατέχουν αυτό το υψηλότατο ύψος; Σύμφωνα με την Καθημερινή (26/5/2019) μέχρι 150.000 € (το σημερινό ύψος αφορολόγητου) κατέχει το 87% των φορολογουμένων, δηλαδή 5.660.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 530.000 χωρίς ακίνητη περιουσία. Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι.(Και μάλιστα πάνω από το 1/3 εξ αυτών δεν ξεπερνά τις 200.000 €). 

 Επομένως όποιος μεταβιβάσει ακίνητο αξίας 150.00 ευρώ θα έχει μηδενικό όφελος, γιατί είναι ήδη αφορολόγητο, για όποιον όμως μεταβιβάσει ακίνητα ή ρευστό 800.000 ευρώ το όφελος θα είναι 36.000. Παράλληλα, το 60% των επιχειρήσεων δεν θα έχει κανένα όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ το μισό όφελος των μέτρων θα κατευθυνθεί σε 200 μόνο μεγάλες επιχειρήσεις. 

Πληβείοι και Πατρίκιοι ή μαζί τα φάγαμε

  Για τη ΝΔ το ενδιαφέρον της προσδιορίζεται για το πλουσιότερο 13%, που σημαίνει πολυτελής ζωή. Η ΝΔ μια ελίτ εντός της ελίτ, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πλειοψηφία για τους πένητες, φτωχούς και μεσαία εισοδήματα...

Δεν την ενδιαφέρει η μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της κοινωνίας απαλλάσσοντας όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Πάλι θα πληρώσουν το λογαριασμό οι μη έχοντες και κατέχοντες και θα μας πουν πάλι «μαζί τα φάγαμε»…

Όταν επί δύο χρόνια δεν έχεις παρουσιάσει κανένα έργο ουσίας, περιοριζόμενος στη διαχείριση των έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής

- Όταν επί δύο χρόνια, αν και διαθέτεις χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ζούμε σε έναν βρόμικο Δήμο, έχοντας εθιστεί στη συνύπαρξη με τα σκουπίδια και την ανυπόφορη δυσοσμία 

-Όταν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να χαρίσεις 500.000 ευρώ χωρίς διαγωνισμό σε αθηναϊκή εταιρεία, που επέλεξες, αποστερώντας ζωτικό έργο αγροτικής οδοποιίας 1.400.000 ευρώ από τις κοινότητες 

- Όταν αναθέτεις απευθείας έργα δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες που εργάζεται η «άμισθη» σύμβουλος ή συνδέονται άμεσα με άλλους «άμισθους» συμβούλους ή υποψηφίους σου

- Όταν αναθέτεις παράνομα έργα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την παραγωγή ανύπαρκτου αντικειμένου και αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις σε ΚοινΣΕπ που συμμετέχει δημοτικός σύμβουλος, που διακρίνεται για τον «εθελοντισμό» του 

-Όταν εκμεταλλεύεσαι τον πόνο και την ανεργία 900 ατόμων που κάνουν αίτηση για να προσληφθούν και εσύ προσλαμβάνεις 50 ημετέρους, για να κάνουν like στα δημοσιεύματά σου, χωρίς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα

- Όταν έχεις μετατρέψει το Δήμο σε ρουσφετολογικό πολιτικό γραφείο, διατηρώντας την πανελλήνια πρωτοτυπία να διαθέτεις «Διευθυντή πολιτικού γραφείου», στοιχίζοντας στον Δήμο μαζί με τη σύζυγό του περίπου 2.800 ευρώ μηνιαίως, ο οποίος παράλληλα παρακάμπτει τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τις δημοτικές υπηρεσίες

 -Όταν στη διετία έχεις χρεώσει το Λιμενικό Ταμείο με πρόστιμα ύψους 370.000 ευρώ, και μάλιστα με μηδενική κίνηση του λιμανιού από κρουαζιερόπλοια λόγω κορωνοιού, ενώ σε ολόκληρη την προηγούμενη πενταετία είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ποσού 160.000 ευρώ 

- Όταν το μόνο που σε νοιάζει είναι η προσωπική σου προβολή, ακριβοπληρωμένη κι αυτή από το δημοτικό ταμείο

-Όταν μέχρι και «εκτός έδρας» διακοπές προσπάθησες να κάνεις στην Ιθάκη

- Όταν χάνεις τη μισή μέρα σου στο facebook, υβρίζοντας όσους έχουν μια άλλη άποψη 

Έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιείς την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα σου. Και τότε σου φταίνε όλοι οι άλλοι, η Κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, η Περιφέρεια, οι άλλοι δήμαρχοι, οι βουλευτές, οι πρώην βουλευτές… Τελευταίο θύμα της ακατάσχετης κενολογίας σου, οι υπάλληλοι του Δήμου. Τους οποίους φυσικά προηγουμένως έχεις προσβάλει και μειώσει επανειλημμένως. Όσοι μάλιστα από αυτούς δεν έχουν υποκύψει στις παρανομίες σου, έχουν υποστεί κραυγαλέες διώξεις που θυμίζουν άλλες εποχές. Ιδίως στην Οικονομική υπηρεσία, που εκτός από τη μετακίνηση της Διευθύντριας, το υπόλοιπο προσωπικό εξωθήθηκε στην αποχώρηση επιλέγοντας άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Εκτός κι αν ο πραγματικός σκοπός σου ήταν η ανάθεση της λειτουργίας της Οικονομικής υπηρεσίας σε εξωτερικό συνεργάτη, αντί των ποσού των 74.000 ευρώ. Δήμαρχε, η αλαζονεία της εξουσίας δεν είναι καλός σύμβουλος. Ο χρόνος της θητείας σου δεν είναι απεριόριστος… 

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΥΡΓΟΥ "ΜΠΟΡΟΥΜΕ"

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, 

Κύριε Δήμαρχε, 

Κύριε Πρόεδρε,

Σας γνωρίζω ότι το Τμήμα Μουσειολογίας συνεχίζει την λειτουργία του για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Σας είναι γνωστό ότι συνεχίζεται και η μεταβατική  λειτουργία  του τμήματος ΔΟΕΠΤΜ του πρώην ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με ευθύνη του εν λόγω τμήματος. 

Η ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει με δια ζώσης διδασκαλία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πολιτείας. 

Επιπλέον σας είναι γνωστές οι εξελίξεις για την «τύχη» του τμήματος, όπως αυτές γνωστοποιήθηκαν από την βούληση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Υπουργείου Παιδείας με το υπό επεξεργασία προεδρικό διάταγμα που εμπεριέχει μεταξύ άλλων, την παραμονή και λειτουργία του τμήματος έως 31 – 8 – 2022 στον Πύργο.  

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την ακαδημαϊκή κοινότητα  του νομού και συγκεκριμένα του Πύργου, 

θα σας παρακαλέσω, για πιθανή, περαιτέρω υποστήριξη για το νέο ακαδημαϊκό έτος που αρχίζει 1 Οκτωβρίου 2021. 

Η επικοινωνία μου αυτή μαζί σας, εντάσσεται στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης  ακαδημαϊκών συνθηκών και ανάλογου περιβάλλοντος για τους φοιτητές μας. 

Ο  ρόλος της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων,  σήμερα, με αφορμή και τις εξελίξεις περί αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη σε σχέση με τον νομό Ηλείας, καθίσταται για πολλοστή φορά θα έλεγα, αναγκαίος. 
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, 

Κύριε Δήμαρχε, 

Κύριε Πρόεδρε,

Θα σας παρακαλούσα σε συνάντηση, εφόσον ο χρόνος και οι υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν και  αν σας είναι εύκολο στο χώρο του τμήματος, έτσι ώστε να ενημερωθείτε  από πλευράς μου και να συζητήσουμε ζητήματα που ίσως μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους αλλά και σε πιθανή ανάπτυξη δυναμικής του τμήματος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία του. 

   

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Αναμένοντας την απάντησή σας

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Τμήματος Μουσειολογίας

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Του Μάκη Μπαλαούρα*

  Α) Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα ότι προκηρύχθηκε το μεγάλο έργο του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) με τίτλο «Αναπλάσεις πεζοδρόμιων και δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας στη Βάρδα».

Θυμίζω, σε όσους το αποσιωπούν ότι και αυτό το εμβληματικό έργο για τον Δήμο και τη Βάρδα, είναι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη ένθερμη στήριξη των τότε βουλευτών του.

Γεγονότα, όχι εύκολα, που πολύ καλά γνωρίζουν οι ασχολούμενοι με τον Δήμο και ο (δραστήριος) Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας Αντρέας Τσίρος.

  Θυμίζω, ακόμα, ότι σε αντίθεση με το Open Mall Αμαλιάδας, για τη Βάρδα το έργο στην πρώτη φάση ήλθε στην κατάταξη επιλαχόν διότι δεν έλαβε την απαραίτητη βαθμολογία από τα εντεταλμένα όργανα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετά από πίεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Οικονομίας αύξησε κατά 10 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό της δράσης, προκειμένου να ενταχθούν πόλεις, όπως η Βάρδα. Η δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Βάρδας (και Αμαλιάδας), στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της τοπικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας το εμπορικό κέντρο της πόλης, με τη δημιουργία επιπλέον πεζοδρομήσεις, χώρου αναψυχής, δένδρα, φωτιστικά, ελεύθερο wi-fi. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η δημοτική ενότητα να έχει πάνω από 5.000 κατοίκους, που την προϋπόθεση αυτή την έχει μόνο η δημοτική ενότητα Βουπρασίας.  

Β) Και η βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Ανδραβίδας – Μυρσίνης έργο ΣΥΡΙΖΑ είναι 

  Και εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,3 εκατ. έγινε επίσης από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των τότε βουλευτών του. Το πρώτο ύψους 700.000 €, από το (αντικειμενικό) πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» και το δεύτερο (600.000 €) με υπογραφή του τότε ΓΓ Υπουργείου Υποδομών Γιώργου Δέδε για κάλυψη έκτακτων αναγκών οδοποιίας του Δήμου. 

Τελεία, χωρίς παύλα…Θα παρουσιαστούν- παντού- όλα τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! 

Υ.Γ. Κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να υπερασπιστεί, να παρουσιάσει και να αποκαλύψει από αποκρύψεις, λόγω διαγκωνισμών μεταξύ των προηγούμενων και των σημερινών δημοτικών αρχών, τα έργα της κυβέρνησης μας, αυτό πράττω και εγώ, (όπως και οι Δημ. Μπαξεβανάκης- Έφη Σαλτάρη).      

Η αποκατάσταση της αλήθειας θα συνεχιστεί σε όλους τους Δήμους της Ηλείας…Αυτή είναι και η δική μου αποστολή. Κάθε άλλη ερμηνεία, φιλική ή κακόβουλη, δε με ενδιαφέρει. Παραμένω αγωνιστικά στη κεντρική πολιτική σκηνή και θα συνεχίσω, χωρίς άλλες στοχεύσεις…

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής Ηλείας.  

Το θέμα πέρα από ένα σημείο είναι κωμικό. 

Κωμικό όσον αφορά την πρόθεση αυτών που κατά καιρούς χειρίζονται το θέμα και τραγικό για όλους εμάς που κάποια στιγμή θα πάμε ή θα μας πάνε σε μια δομή Υγείας για τα περαιτέρω και ο θεός βοηθός.

Το έργο παλιό, παίζεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κάνεις δεν έχει την τόλμη να προσθέσει την τελευταία σκηνή. 

Ξέρουν ότι αν τελειώσει το έργο όλοι όσοι ασχολούνται σαν σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. 

Όλοι αυτοί λοιπόν κρύβονται τώρα ο ένας πίσω από τον άλλον με μόνο κίνητρο άλλοι την κρατικοδίαιτη καριέρα και άλλοι τα ψηφαλάκια.

Κανείς τους δεν ξέρει τίποτα και όλοι προσπαθούν να το παίξουν αμέτοχοι και αθώοι. 

Στην Αμαλιάδα οι εργαζόμενοι ρωτούν αν έχει κλείσει το Νοσοκομείο ….

Αλήθεια δεν το ξέρουν οι ίδιοι??? 

Και αν δεν το ξέρουν από ποιον περιμένουν την απάντηση???

Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν θα την δώσει….

Το σχέδιο της συρρίκνωσης του ΕΣΥ προχωρά σταθερά και πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Δεν είναι κάτι νέο όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο .

Είναι μνημονιακή υποχρέωση και αυτό το πρόγραμμα το ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά.

Και όμως οι από δω έχουν το θράσος να εγκαλούν τους από κει για να διατηρείται ακμαίο το οπαδικό πνεύμα στον λαό και να από αποποιούνται των δικών τους ευθυνών …..

Τελευταία μάθαμε ότι κλείνει και το Νοσοκομείο των Κρεστένων. 

Και η είδηση δεν είναι ότι κλείνει. 

Η είδηση είναι ότι υπήρχε Νοσοκομείο στα Κρέστενα…

Δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει. 

Και ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. 

Αυτοί που μιλούν για τα Νοσοκομεία της Αμαλιάδας και των Κρεστένων φαίνεται ότι είναι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν ή νομίζουν ότι εμείς είμαστε σε παράλληλο σύμπαν. 

Δεν ξέρουν τι γίνεται στο Νοσοκομείο του Πύργου τη Ναυαρχίδα της Υγείας στην Ηλεία κατά πως έλεγε ένας από τους διαπρέψαντας στην Διοίκηση του???

Δεν ξέρουν ότι δεν μπορεί να «βγουν» οι εφημερίες του Παθολογικού αν δεν έλθουν γιατροί - νομάδες πότε από την Πάτρα και πότε από την Τρίπολη??

Βέβαια όλα αυτά τα ξέρουν και απλώς μας κοροϊδεύουν γιατί έχουν καταλάβει ότι το τραβά ο οργανισμός μας από την στιγμή που και μείς δεν μιλάμε.

 Με δεδομένο λοιπόν αυτό το χάλι αλήθεια ποιος δικαιούται για να ομιλεί????

Πάντως εδώ που έχουμε φτάσει το πρόβλημα δεν είναι αν θα κλείσουν και τυπικά τα Νοσοκομεία της Αμαλιάδας και των Κρεστένων.

Το μέγα θέμα εδώ είναι τι θα κάνουν μετά από αυτό οι σύλλογοι φίλων αυτών των Νοσοκομείων. 

Πρέπει κάτι να βρουν να κάνουν γιατί είναι κρίμα να διαλυθούν. 

Μπορεί να μην κατάφεραν τίποτα όσον αφορά την διατήρηση των Νοσοκομείων αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθούν και γιατί όχι και να διαπρέψουν. 

Μπορεί να ασχοληθούν ας πούμε με τα πολιτιστικά με την ευρεία έννοια του όρου.

Μπορεί να οργανώνουν εκδηλώσεις με πολιτικό και επιστημονικό ενδιαφέρον, συναυλίες και πολλά άλλα στα οποία η πολύπαθη περιοχή μας υστερεί.

Και βέβαια δεν χάλασε ο κόσμος που έχασαν το κύριο στόχο τους .

Συμβαίνουν και αυτά. 

Άλλωστε το λέει και το άσμα .  

«εμείς γι' αλλού κινήσαμε γι' αλλού 

κι αλλού η ζωή μας πάει..»

Του Μάκη Μπαλαούρα

Εντός τριών μηνών (Μάιος- Αύγουστος) οι τιμές των καυσίμων εκτινάχτηκαν: Η τιμή της αμόλυβδης 30%. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης 20%, το φυσικό αέριο αύξηση - ρεκόρ 73%, κατατάσσοντας την Ελλάδα να έχει την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε!

 Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες όπως το ψωμί ή ο καφές. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες μεγάλες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά από τον περασμένο Μάιο και η κυβέρνηση παρακολουθεί μη πράττοντας οτιδήποτε στην ανάσχεση της ακρίβειας.

Που οφείλεται η εκτίναξη της ακρίβειας

 Προφανώς, υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων. Όμως η εκτίναξη της ακρίβειας οφείλεται κυρίως στη κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέσμια των ακραίων δογμάτων της, ότι η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός θα μειώσουν το κόστος, με συνέπεια να αφήσει αρρύθμιστη την αγορά, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ και οι άλλοι τρείς πάροχοι να μεταφέρουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές και οι λογαριασμοί του ρεύματος να οδηγούνται σε αύξηση έως και 50%.... 

Όλες αυτές οδηγούν σε παραπέρα σπιράλ αυξήσεων στα βασικά αγαθά με συνέπεια μεγάλες επιπτώσεις στο οικογενειακό εισόδημα και στο κόστος των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων, που ήδη έχουν πληγεί από πανδημία (οι μεγάλες είναι σε καλύτερη θέση λόγω των μακροχρόνιων συμβολαίων). Άμεση συνέπεια είναι η μείωση της κατανάλωσης με επίπτωση στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα των ΜΜ Επιχειρήσεων. Ήδη η ΓΣΕΒΕΕ χτύπησε καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.   

Νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ και στην ενέργεια

 Η Ελλάδα στην αγορά ενέργειας βρισκόταν στο μέσο όρο της ΕΕ στη χονδρική. Από τα 58,1 € τη Μεγαβατώρα εκτινάχθηκε στα 110 €, σχεδόν στο διπλάσιο, ενώ οι άλλες ακριβότερες χώρες από εμάς, αγοράζουν στα 90 €. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει το 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας προκειμένου να εισάγουμε την προθεσμιακή αγορά, όπως είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο. Η ΝΔ όμως δε την προχώρησε η ΝΔ και τώρα αγοράζει όσο-όσο… 

Ταυτόχρονα, παρά τα φαινόμενα ολιγοπωλιακών πρακτικών, που επισημάναμε από τον Δεκέμβρη, το 2020 αγόραζαν 58,1 €, πουλούσαν αισχροκερδώντας 110-120 €, όπως και τα υπέρογκα κέρδη (150 εκατ. €) των εταιριών ενέργειας. Τα κέρδη αυτής της ληστείας των καταναλωτών από το πάρτι διορισμών golden boys, που ονομάστηκαν «Υπερεπίτευξη Στόχου», με τον Πρόεδρο προκλητικά αμειβόμενο με 350.000 ευρώ, 5 φορές περισσότερο από τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ! Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ανοχή (και διευκόλυνση της κυβέρνησης), ουδέν έπραξαν για τα καρτέλ που «ανεβάζουν» τις τιμές πιο πολύ απ’ όσο αναλογεί στα διεθνή δεδομένα. Θυμίζουμε, ότι ο κ. Χατζηδάκης έλεγε "θα πληρώνουμε φθηνότερο ρεύμα" με τις αλλαγές που έκανε στη ΔΕΗ... 

  Επιπλέον, η κυβέρνηση υποχρέωσε και τη ΔΕΗ να θεσπίσει ρήτρα αυτόματης προσαρμογής των αυξήσεων της χονδρικής στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρισμού να μετακυλίεται άμεσα τόσο στους οικιακούς καταναλωτές όσο και για βιοτεχνία-επαγγελματίες.

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική ΝΔ στην ενέργεια

 Στα δύο πρώτα μνημόνια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το ενεργειακό κόστος η κιλοβατώρα αυξήθηκε 45% και ο ΦΠΑ αυξήθηκε 4%, με συνέπεια τη χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και δευτερογενώς να συσσωρευτούν χρέη 1,3 δισ. στη ΔΕΗ. Παρά το μαύρο αυτό τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης του, η τιμή του ρεύματος δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ, μείωσε 7% τον ΦΠΑ, ενώ μεσοσταθμικά μειώθηκε, σύμφωνα με την Eurostat, κατά 12%. 

 Αντίθετα, η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε σε αυξήσεις 22% στα τιμολόγια της ΔΕΗ αμέσως μόλις ανέλαβε, τον Σεπτέμβριο του 2019. Στη συνέχεια επέτρεψε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους προμηθευτές -και τη ΔΕΗ- να πωλούν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή... 

Ανάγκη άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

Κάλυψη του 10μήνου ρυθμιστικού-εποπτικού κενού στην αγορά ενέργειας που δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης 

Μεγάλο κοινωνικό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών για τις επιπτώσεις των αυξήσεων. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαθέσει 35 εκ. € για κοινωνικά ευάλωτους.

Δημιουργία Ταμείου Στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άμεση μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ)

Δε τα βλέπουμε, θα μας προσφέρουν πάλι επικοινωνιακά γλειφιτζούρια, όπως ο υπουργός Ενέργειας Σκρέκας προέτρεψε τους καταναλωτές να απευθυνθούν σε ιδιώτες παρόχους…    

Η πολιτική τομή που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ιστορική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του '74 και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, δικαιώθηκε αναμφισβήτητα στη συνείδηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Δικαιώθηκε ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά, καθώς στο νέο τοπίο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας συνένωσε τα διάσπαρτα ρεύματα του κεντροαριστερού χώρου και τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του Ανένδοτου και του Πολυτεχνείου, τα οργάνωσε και σε λίγα χρόνια, το 1981, έκανε πράξη τη μεγάλη Αλλαγή.

Οι πολιτικά αποκλεισμένοι από το κράτος της Δεξιάς και η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία των κοινωνικά και οικονομικά παραμερισμένων μπήκαν δυναμικά στο κέντρο των εξελίξεων, μέσα από τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές του ΠΑΣΟΚ και άλλαξαν ριζικά την εικόνα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έπαψε πια να είναι μία περιθωριακή χώρα των Βαλκανίων, μπήκε ως ισότιμο μέλος στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., κατετάγη στις πλέον αναπτυγμένες και ευημερούσες χώρες του πλανήτη, ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Σημίτη, θα είναι αξιοζήλευτα και δύσκολα προσεγγίσιμα για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Ακόμα όμως και το ΠΑΣΟΚ της κρίσης, που ανέλαβε το 2009 με τον Γιώργο Παπανδρέου, να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, από την καταστροφική πολιτική των Κυβερνήσεων Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, πραγματοποίησε εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που τότε πολεμήθηκαν, αλλά τώρα αναγνωρίζονται απ’ όλους.

Το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, της μεγάλης προσφοράς στο λαό και τον τόπο μέσα από ρήξεις, ανατροπές και συγκρούσεις με κάθε λογής συμφέροντα, αποτέλεσε, κατά καιρούς, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, στόχο περίτεχνων σχεδιασμών από πολιτικά κέντρα και συμφέροντα που επεδίωξαν τη διάλυση και το διαμοιρασμό των ιματίων του.

Δεν τα κατάφεραν όπως θα ήθελαν το «βρώμικο '89». Βρήκαν όμως ευκαιρία με την κρίση και την υπεύθυνη πατριωτική στάση του ΠΑΣΟΚ για να στήσουν εναντίον του τα αντιμνημονιακά μέτωπα, τόσο η Ν.Δ. με τα Ζάππεια, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες των αγανακτισμένων, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ, μέσα από λοιδορίες, ψευδολογίες, συκοφαντίες και απατηλές υποσχέσεις να υποστεί εκλογική συρρίκνωση το 2012, ενώ το 2015, με ψηλά τις σημαίες και τα σύμβολά του, έφτασε στα όρια της εξαφάνισης.

Το δύσκολο εγχείρημα να αναστηθεί το ημιθανές ΠΑΣΟΚ, για να κλείσει ο κύκλος της συρρίκνωσης και της πολιτικής απομόνωσης ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, με πολιτικές πρωτοβουλίες που οδήγησαν στο διάδοχο Κίνημα Αλλαγής, ως συνέχεια και μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, με βάση τα νέα δεδομένα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και τις παρακαταθήκες της ιστορικής μας διαδρομής.

Στην πραγματικότητα όμως, οι παρακαταθήκες της μεγάλης Αλλαγής, των έργων και της προσφοράς, οι ιδεολογικές συντεταγμένες της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, οι πολιτικές αναφορές σε όλους τους θεσμικούς φορείς με δυνάμεις πολλαπλάσιες των εκλογικών μας ποσοστών και με χιλιάδες στελέχη, οι κοινωνικές μας αντιστοιχίσεις με τους νέους μη προνομιούχους, είναι που μας δίνουν τη δυνατότητα, ώστε ο πολιτικός μας χώρος να ξαναγίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Η αυτόνομη στρατηγική, που αποφασίσαμε ομόφωνα στα Συνέδριά μας, στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής, το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι νέες πρωτοπόρες επεξεργασίες μας και τεκμηριωμένες πολιτικές μας θέσεις για τις μεγάλες - ανατρεπτικού χαρακτήρα - αλλαγές στον κόσμο, που αφορούν στα νέα οικονομικά δεδομένα, στην κλιματική κρίση και στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, αποτελούν σίγουρα τη βάση της ελπιδοφόρας προσπάθειάς μας.

Προϋπόθεση η πολιτική μας ενότητα, η αυτόνομη πορεία, η προοδευτική ταυτότητα που θα μας επιτρέψουν να εκφράσουμε συλλογικά - πέρα από συναισθηματισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις – τη νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, ακριβώς όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Δεν περιμέναμε ότι ο Δήμαρχος Πύργου θα έβρισκε το θράσος να προκαλέσει την αντιπολίτευση σε σχέση με την απουσία της από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16-8-2021. Η μη συμμετοχή μας ήταν η πλέον αξιοπρεπής αντίδραση σε μία συνεδρίαση, που θα λάμβανε χώρα λίγες μόλις μέρες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν 4.500 στρέμματα του Δήμου μας, χωρίς να περιλαμβάνεται το κορυφαίο αυτό ζήτημα στα θέματα ούτε της ημερήσιας ούτε της προ ημερήσιας διάταξης που μας εστάλησαν. Είναι αδιανόητο, το κορυφαίο αντιπροσωπευτικό σώμα του Δήμου μας να παραμένει την κρίσιμη αυτή φάση βουβό όργανο. 

Εξάλλου, αν ο Δήμαρχος ενδιαφερόταν πραγματικά για την ανακούφιση των πληγέντων και τη διευκόλυνση των δημοτών τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, θα είχε ήδη κινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο αγροτικής οδοποιίας 1.400.000 €, που καθυστερεί εξαιτίας της εμμονής του να το αναθέσει με χαριστικούς όρους σε συγκεκριμένη αθηναϊκή εταιρεία. Όλα τα υπόλοιπα που είπε είναι λόγια του αέρα, χωρίς καμία λογική συνοχή και συνέχεια. Η δε σπουδή του να συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο θέμα που καθιστά δυνατή την πληρωμή τεχνικού έργου 74.000 € που ανέθεσε ο ίδιος με έκπτωση 5% σε μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, παρά την αντίθετη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, δείχνει τις προσωπικές του προτεραιότητες, τις δύσκολες αυτές ώρες. Μήπως γι’ αυτό στενοχωρήθηκε τόσο που δεν έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο;

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΥΡΓΟΥ "ΜΠΟΡΟΥΜΕ"

Το δημοτικό συμβούλιο Πύργου δεν συνεδρίασε λόγω μη συμμετοχής της αντιπολίτευσης! Προφανώς οι δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και συμφώνησαν να απέχουν από τη συνεδρίαση, ώστε να μην επιτευχθεί απαρτία και να μη μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του σώματος. Όπως είναι γνωστό οι σύμβουλοι της Συμπολίτευσης δεν έχουμε πλειοψηφία, αφού για την νόμιμη συνεδρίαση απαιτείται η παρουσία 17 τουλάχιστον συμβούλων... Θα ήταν πιο ωφέλιμο για τον Δήμο και για την κοινωνία των πολιτών η προσυνεννόηση των μελών της αντιπολίτευσης να γινόταν προς θετική κατεύθυνση και προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών.                                                                 

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία όλοι περιμέναμε την αντιπολίτευση του Δήμου να είναι παρούσα με προτάσεις για την μετά τις καταστροφικες πυρκαγιές περίοδο. Άλλωστε αφού μπορούν με την απουσία τους να ματαιώνουν τις συνεδριάσεις, το ίδιο εύκολα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τη λήψη θετικών αποφάσεων με την πλειοψηφία που διαθέτουν.                                                 

Μήπως τελικά δεν επιθυμούν τη δημιουργική αντιπολίτευση; Μήπως δεν έχουν κατανοήσει τη μέγιστη σημασία του ρόλου της αντιπολίτευσης; Μήπως δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεως;; Στα κοινά δεν υπάρχουν εχθροί και αντιπαλότητες.

Απέναντι μας είναι τα προβλήματα του τόπου, που δεν περιμένουν. 

Η υπεύθυνη αντιπολίτευση απαιτεί παρουσία, κι όχι ένοχη απουσία...

Νώντας Κυριαζής – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

H πρωτόγνωρη επιδημία η αλήθεια είναι ότι έβαλε δύσκολα στο πολιτικό Σύστημα και σε πολλούς από μας. 

Οι επιστήμονες διχάστηκαν πολύ νωρίς .

Διαφορετικές απόψεις είναι λογικό να υπάρχουν, από την στιγμή όμως που αυτές οι διαφορετικές απόψεις μετατρέπονται σε on-line διενέξεις με επιστημονικούς όρους και στοιχεία στα κανάλια με την διαιτησία των γνωστών και μη εξαιρετέων «αμερόληπτων» δημοσιογράφων το θέμα γίνεται πολύ πολύ σοβαρό.

Και τι δεν ακούσαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο από ειδικούς και «ειδικούς». 

Πρόκειται για μια απλή γρίπη που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί αυτόν τον πανικό. 

Την μια μέρα οι μάσκες δεν προσφέρουν τίποτα άσε που δίνουν και μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και την επομένη να μας δείχνει η τηλεόραση πώς να φτιάχνουμε μια δική μας από ένα παλιό φανελάκι μας. 

Κάποιοι ήταν άρρωστοι και θα πέθαιναν αργά ή γρήγορα όποτε κακώς «χρεώνονται» αυτοί οι θάνατοι στον κορωνοιό.

Ο μόνος λόγος πού γίνεται αυτό είναι η δημιουργία πανικού. 

Το εμβόλιο θα είναι η μόνη λύση του προβλήματος αλλά μη ελπίζουμε ότι θα το έχουμε γρήγορα.

Δυο χρόνια και βάλε το λιγότερο και μέχρι τότε ο θεός βοηθός.

Υπάρχει ήδη το φάρμακο για να σωθούν όλοι οι προσβληθέντες από τον ιό αλλά επειδή είναι φτηνό οι εταιρείες το σαμποτάρουν. 

Όταν όλα αυτά ακούγονται από «επιστήμονες» δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι μπορεί να ειπωθεί από απλούς ανθρώπους και ειδικά από όσους έχουν έμφυτη την ροπή προς την συνωμοσιολογια.

Η κατάσταση πέρα από ένα σημείο κυριολεκτικά ξέφυγε.  

Όπως βέβαια ήταν φυσικό οι απόψεις των συνωμοσιολόγων είναι πολύ πιο ακραίες ή πιο «ρηξικέλευθες» ανάλογα με το πως τις βλέπει κάποιος.

Όρεξη να έχουμε να τους ακούμε αν βέβαια μπορούμε να αντέξουμε τον παραλογισμό

Ο ιός δεν υπάρχει και όλοι μας λένε ψέματα για να μας φοβίσουν. 

Αν δεχτούμε ότι υπάρχει ο ιός αυτός είναι δημιούργημα σκοτεινών εγκεφάλων για να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία και να κάνουν την Παγκόσμια Κυβέρνηση που πάντα στόχευαν.

Τα όποια μέτρα παίρνουν οι Κυβερνήσεις δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία αλλά με την ικανοποίηση των επιδιώξεων μιας παγκόσμιας ελίτ.

Η πανδημία είναι ένα ακόμη «κόλπο» μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και μεγάλων εταιριών για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Εδώ «έπαιξε» πολύ το όνομα του Bill Gates κυρίως από άτομα που μέχρι χθες αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξη του 

Το ότι ξεκίνησε η πανδημία από την Κίνα ενίσχυσε κάποια από αυτά τα σενάρια συνομωσίας με δεδομένο βέβαια ότι η Κίνα είναι μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη. 

Βέβαια σε αυτές τις προσεγγίσεις βοήθησε τα μάλλα και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ που άλλο που δεν ήθελε να τα βάλει με τις σκοτεινές υπόγειες δυνάμεις που πάντα ήταν εναντίον της χώρας του που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα σε κανέναν και είναι θύμα των περιστάσεων. 

Εννοείται ότι και η καταγωγή του Γενικού Διευθυντή της pfizer λειτούργησε εποικοδομητικά σε αυτήν την κατεύθυνση γιατί δεν μπορεί, δεν γίνεται να εξυφαίνεται μια συνωμοσία και μάλιστα Παγκόσμια και να είναι έξω οι Εβραίοι γενικώς και ειδικώς.  

Και αν όλα αυτά ήταν περίπου εν υπνώσει μέχρι κάποιο σημείο όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα εμβόλια είχαμε κυριολεκτικά μια έκρηξη δεδομένου ότι πάντα υπήρχαν κάποιοι που ήταν ενάντια στα εμβόλια γενικώς 

Έτσι είχαμε άλλα καινούργια σενάρια εξ ίσου επαναστατικά μέσα στον απόλυτο παραλογισμό τους. 

Τα εμβόλια βγήκαν πολύ γρήγορα άρα κάτι σκοτεινό έχει γίνει που δεν μας το λένε. 

Οι εταιρείες «πέταξαν» πρώτα τον ιό για τον οποίον και είχαν ήδη έτοιμα τα εμβόλια για να θησαυρίσουν.  

Το εμβόλιο της ASTRA έχει έναν αδενοιό χιμπατζή και εμείς είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ξέρουμε ότι θα πάθουμε μεγάλο κακό αν το κάνουμε. 

Της Pfizer έχει mRNA το οποίον θα μπει μέσα στο δικό μας το DNA θα το αλλοιώσει και αλίμονο μας. 

Όλα τα εμβόλια είναι πειραματικά έχουν προσωρινή άδεια και δεν θα γίνουμε εμείς πειραματόζωα για να κάνουμε την χάρη των Κυβερνήσεων και των εταιριών που είναι πίσω . 

Όσοι κάνουν το εμβόλιο γίνονται ζόμπι και θα πεθάνουν σε πέντε άντε το πολύ σε δέκα χρόνια. 

Με τον εμβολιασμό γίνεται ένα μεγάλο πείραμα ευγονικής, που κάποιοι είχαν προβλέψει, με το να πεθάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι και έτσι θα λυθεί και τον πρόβλημα του υπερπληθυσμού της γης. 

Οι δημοσιογράφοι βρήκαν θέμα. 

Άλλο που δεν ήθελαν. 

Αφιερώματα το ένα πίσω από το άλλο επικεντρωμένα σχεδόν κατ αποκλειστικότητα σε περιπτώσεις που υπήρχαν παρενέργειες και δη θανατηφόρες.

Σε πρώτη φάση μας διαβεβαίωναν ότι είναι υπέρ των εμβολίων αλλά με τον τρόπο της επικοινωνιακής διαχείρισης τροφοδοτούσαν με επιχειρήματα όσους ήταν εναντίον. 

Ανάμεσα σε όλα αυτά η πολιτεία αμέτοχος διαιτητής να περιορίζεται σε απαγορεύσεις κάποιες από τις οποίες δεν άντεχαν καν στην κοινή λογική .

Δεσμευμένη από την μνημονιακή περιοριστική πολιτική όσον αφορά τις δαπάνες υγείας αντιμετώπισε το πρόβλημα της πανδημίας εκ των ενόντων με ένα σύστημα υγείας από πριν διαλυμένο 

Το μόνο πρακτικό που έκανε ήταν τα οργανωμένα χειροκροτήματα της Μαρέβας για τους Υγειονομικούς που έφτασαν κυριολεκτικά στο όρια της φυσικής εξάντλησης  

Αφορμής δοθείσης βέβαια, η Κυβέρνηση πήρε και κάποια πρωτόγνωρα μέτρα (παιδεία, εργασιακά) που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα διανοείτο ούτε να τα σκεφτεί. 

Όπως λέει ο λαός μας ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. 

Και από δίπλα η Εκκλησία να έχει μπλέξει την ύπαρξη του ιού με την δογματική και τας γραφάς και να προσπαθεί να ελέγξει τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό της. 

Κάποια από τα περιοριστικά μέτρα εκ των πραγμάτων περιέλαβαν και τις λατρευτικές τελετές και όπως ήταν επόμενο έβαλαν σε πρωτόγνωρη δοκιμασία τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις απομάκρυναν την σύγκρουση αλλά επέτειναν την σύγχυση.  

Και όλα αυτά με τον ιό να επελαύνει κατά κύματα. 

Κύματα με νεκρούς ουκ ολίγους. 

Έχουμε φτάσει ήδη αισίως στο τρίτο κύμα και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα έχουμε και τέταρτο όταν κρυώσει ο καιρός με την νέα μετάλλαξη που τείνει να επικρατήσει. 

Όπως ήταν αναμενόμενο η σχηματοποίηση και η οργάνωση των αντιεμβολιαστών βρήκε πρόσφορο έδαφος και σε κάποιες περιπτώσεις υιοθετήθηκε και από ακραίες πολιτικές δυνάμεις που δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτες τέτοιες ευκαιρίες. 

Η υποχρεωτικότητα που ψήφισε η Κυβέρνηση για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων ήταν η σπίθα που άναψε για να δούμε και διαδηλώσεις. 

Διαδηλώσεις δυναμικές.

Με σταυρούς και εικονίσματα για του Χριστού την πίστην την Αγία. 

Με Ελληνικές σημαίες και ακραία Εθνικιστικά συνθήματα εναντία σε όλους αυτούς που συνωμοτούν για να χαλάσουν το Εθνικό μας DNA που τόσα χρόνια με τόσο κόπο το έχουμε κρατήσει ανέπαφο.

  

Ακραίοι «Εκκλησιαστικοί» κύκλοι στους οποίους δυστυχώς είναι και κάποιοι «γνωστοί» ιερωμένοι έφτασαν στο σημείο να μιλούν για τα έσχατα του κόσμου ερμηνεύοντας κατά το δοκούν αποσπάσματα από τα γραφάς και διάφορες προφητείες. 

Στοχεύοντας την Βασιλεία των ουρανών άρχισαν να καλούν τους πιστούς να μην χάσουν την «ευκαιρία». 

«Καλύτερα αδελφοί να μαρτυρήσουμε και να εξασφαλίσουμε καλή θέση εκεί πάνω παρά να κάνουμε εμβόλιο με τις καταστρεπτικές του συνέπειες πού έχει εδώ κάτω…»

Αν όλα αυτά δεν είχαν να κάνουν με θέματα ζωής και θανάτου θα ήταν άκρως κωμικά μέσα από τον γκροτέσκο σουρεαλισμό που εκπέμπουν μαζί με την οσμή από βαθύ μεσαίωνα. 

Η από κοινού «πυροσβεστική» παρέμβαση Πολιτείας και Εκκλησίας δυστυχώς ήρθε αργά…..

Πολύ αργά.

Όσοι αρέσκονται να βλέπουν παντού συνομωσίες είχαν και εδώ άλλη μια ευκαιρία να εντάξουν και αυτήν την προσπάθεια στα ήδη διαμορφωμένα σενάρια . 

Το ερώτημα είναι τι γίνεται από δω και πέρα. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα αποφύγουμε το τέταρτο κύμα μόνο αν καταφέρουμε να κτίσουμε τον τοίχο της ανοσίας. 

Τα στατιστικά των εμβολιασμών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αυτό το σενάριο. 

Τα οικονομικά κίνητρα που εδόθησαν στους νέους να εμβολιαστούν γελοιοποίησαν απολύτως το θέμα και έδωσαν την εικόνα μιας πολιτείας που μέσα στον πανικό της δεν λέει να ξεχάσει και την ψηφοθηρία.

Ίσως θα έπρεπε όλοι μας να είμαστε πιο σοβαροί και πρώτα από όλα οι θεσμοί της Πολιτείας και της Εκκλησίας. 

Φαίνεται όμως ότι δεν ήμασταν όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Μένει να δούμε αν μπορούμε να σοβαρευτούμε έστω από δω και πέρα γιατί φαίνεται ότι το έργο δεν έχει τελειώσει   

.

ΥΓ Ο τίτλος είναι στίχος από ποίημα της Αρλέτας …..

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

“Μεγαλύτερη από ποτέ η ενίσχυση στις Δομές Υγείας του τόπου μας”

Αυτό δήλωσε κυβερνητικός πολιτευτής ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου

Εμείς τι να πούμε …

Κάτι θα είδε που εμείς δεν το έχουμε δει, κάτι θα ξέρει που εμείς δεν το ξέρουμε 

Μπορεί όμως να μην συμβαίνει τίποτα από αυτά τα δυο και απλώς ο άνθρωπος να έχει υψηλή αίσθηση χιούμορ κάτι που σπάνια απαντάται σε πολιτικούς 

Με αυτήν την λογική θα περιμένουμε τις δηλώσεις που θα κάνει όταν θα επισκεφτεί τις Πανεπιστημιακές Σχολές Πύργου και Αμαλιάδας ή τα εργοτάξια που φτιάχνουν τον δρόμο Πάτρα – Πύργος.

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια καραντίνας και κατήφειας τέτοιες προσεγγίσεις και δηλώσεις τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ 
 

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Την Κυριακή 11-07-2021 ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου οργάνωσε συνδιάσκεψη με θέμα την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. 

Αξιέπαινη πρωτοβουλία που εκ των πραγμάτων όμως φάνηκε δεν θα μπορούσε να επιτύχει κάτι περισσότερο από ότι στην ουσία πέτυχε…

Σε ανάλογες συναντήσεις που είχαν γίνει πριν ένα χρόνο, πριν δυο χρόνια απλά μιλούσαμε για 3 άντε 4 γιατρούς στην Παθολογική του Πύργου μαζί με τους μετακινουμένους από την Αμαλιάδα. 

Τώρα μιλάμε μόνο για έναν και έχει ο θεός….. 

Τα κενά καλύπτονται άλλοτε από την Πάτρα άλλοτε από την Τρίπολη και ένας θεός ξέρει από πού άλλου θα κουβαλήσουν γιατρούς απλά για να κουκουλώσουν το πρόβλημα. 

Κάποιοι εκ των προσκληθέντων δεν παρέστησαν κάν.

Οι ίδιοι και οι ίδιοι είμαστε και λίγο πολύ είπαμε τα ίδια και τα ίδια. 

Και πώς να πούμε κάτι διαφορετικό από την στιγμή που η κατάσταση χρόνια τώρα είναι ακριβώς η ίδια και η όποια διαφοροποίηση που προκύπτει όποτε προκύπτει είναι πάντα μα πάντα προς το χειρότερο. 

Οι πολιτικοί όσοι παρέστησαν προσωπικά ή με εκπροσώπους μας διαβεβαίωσαν ότι κάνουν ότι μπορούν και ότι θα κάνουν και πολύ περισσότερα στο μέλλον.  

Κάποιοι άλλοι απαξίωσαν τελείως την όλη προσπάθεια λες και αφορούσε την σωτηρία της φώκιας της ανταρκτικής. 

Το τι έχουν καταφέρει πάντως οι πολιτικοί μας με τις άοκνες προσπάθειες τους όλα αυτά τα χρόνια είναι μπροστά μας, δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση και καλό είναι να μη τα ρίχνει ο ένας στον άλλον από την στιγμή που η πολιτική για την Υγεία είναι ίδια εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. 

Και σε αυτήν την δεκαετία δόξα τω θεώ κυβέρνησαν όλοι όσοι τώρα μας κουνάν το δάκτυλο.

Αν αυτοί το έχουν ξεχάσει καλό είναι να ξέρουν ότι εμείς το θυμόμαστε ακόμη. 

Για την τοπική αυτοδιοίκηση τι να πούμε. 

Μια από τα ίδια. 

Κάποιοι συμμετείχαν και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν ότι το θέμα δεν τους αφορά καν.

Καταστάσεις τραγικές. 

Είναι αυτοί που δυστυχώς έχουν αυτονομηθεί και ίσως να περιμένουν να γίνεται έλεγχος διαβατηρίων κάπου στο Μεσολογγάκι. 

Το Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας και όχι μόνο, αποδομείται σταθερά εδώ και χρόνια και οι όποιες προσπάθειες κάποιων φορέων είναι «σαν των Τρώων…..» 

Μιλήσαμε για κίνητρα μπας και πείσουμε κάποιους γιατρούς να έλθουν κατά δω … έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Όλα αυτά όμως είναι ημίμετρα που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν και το ξέρουν πολύ καλά ακόμη και αυτοί που τα προτείνουν. 

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι αλλού. 

Κανείς όμως δεν τολμά να το αγγίξει. 

Το ΕΣΥ σχεδιάστηκε με τα δεδομένα της δεκαετίας του 80. 

Αν και έχουν περάσει πλέον σαράντα χρόνια από τότε ποτέ κανείς δεν είδε τις λειτουργικές του ανεπάρκειες και ποτέ κανείς δεν προσπάθησε να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να προσαρμοστεί το σύστημα στα νέα δεδομένα.

Κάποιοι φοβούνται την οποιαδήποτε αλλαγή και είναι αντίθετοι πριν καν αυτή ανακοινωθεί και κάποιοι άλλοι που έχουν πιάσει το νόημα αφήνουν το σύστημα στην τύχη του για να πάει από φυσικό θάνατο. 

Από αυτή την εξέλιξη βέβαια χαμένοι θα είμαστε όλοι εμείς που τώρα αντιμετωπίζουμε το θέμα με αδιαφορία εγκλωβισμένοι στις κομματικές λογικές των μεν και των δε… 

Οι γιατροί - πιονέροι του ΕΣΥ τώρα είναι άλλοι συνταξιούχοι και άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην σύνταξη. 

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Μετά αλήθεια τι μπορούμε να περιμένουμε???

Με ποιους θα λειτουργήσει το σύστημα????

Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε ατελέσφορα κίνητρα με γιατρούς που θα εναλλάσσονται στην καλύτερη περίπτωση κάθε πενταετία ????

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται τομές. 

Γενναίες τομές. 

Και δυστυχώς οι πολιτικοί που λειτουργούν με μόνο κριτήριο τα ψηφαλάκια δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. 

Όπως άλλωστε δεν έχουν κάνει και όλα αυτά τα χρόνια. 

Ο ιδιωτικός τομέας περιμένει και καλά κάνει. 

Το ερώτημα είναι εμείς τι περιμένουμε…… 

Του Μάκη Μπαλαούρα 

Στις 19 Απριλίου 2021 είχα δημοσιεύσει άρθρο-αποκάλυψη για τη μόλυνση-ρύπανση του Κυλλήνιου Κόλπου και τις αιτίες που τις δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν…

Υπενθυμίζω τις κυριότερες αιτίες της μόλυνσης-ρύπανσης του Κυλλήνιου και τις τελευταίες εξελίξεις:

Αντλιοστάσιο Μυρσίνης: 

Το άρθρο μου το προώθησα στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγιεινής-Υγειονομικού Ελέγχου Ηλείας (καθώς και για τα λύματα ελαιοτριβείου στη Λιναριά Ολυμπίας) και μίλησα με τους αρμόδιους. Έκτοτε, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν επικοινώνησαν μαζί μου. Το ίδιο συνέβη και με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, στον οποίο ανήκει το αντλιοστάσιο. Επίσης μίλησα με τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, του υπόδειξα ως λύση την άμεση εγκατάσταση βιολογικού σταθμού στο Αντλιοστάσιο. Ο κ. Φαρμάκης έδειξε ενδιαφέρον δηλώνοντας μου ότι θα ενημερωθεί για το θέμα και θα με ενημερώσει. 

Λύματα Αεροδρομίου, Οικισμού Διασποράς, αγωγός καυσίμων

Μίλησα με τον Διοικητή της 117 ΣΜ του Αεροδρομίου Ανδραβίδας, ο οποίος γνώριζε το θέμα και με διαβεβαίωσε ότι 

α) Στον αγωγό καυσίμων ήδη καλύφθηκαν οι τρύπες τος απαρχαιωμένου αγωγού, που μόλυνε την περιοχή διέλευσης του, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ολοκληρωτική αντικατάσταση του 

β) Παραδέχτηκε ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν λειτουργεί ο βιολογικός της Διασποράς και τώρα θα μπει σε λειτουργία (καθώς και για τα λύματα του αεροδρομίου), μέχρι τη σύνδεση του με τον Βιολογικό Λεχαινών-Ανδραβίδας-Τραγανού.    

Σταμάτησε τη λειτουργία του ο Βιολογικός Λεχαινών-Ανδραβίδας-Τραγανού

Η έντονα πια προβληματική λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού οφείλεται στη διοικητική κρίση που ξέσπασε στο Συνδέσμο Αποχέτευσης «Ηρακλής». Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πρέπει να μη χρονοτριβήσει κι άλλο και να λύσει τον γόρδιο δεσμό που οι επιπτώσεις του είναι εξαιρετικά μολυσματικές και ρυπογόνες για τον Κυλλήνιο Κόλπο. Επιπροσθέτως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακυρωθεί ή να παγώσει η χρηματοδότηση των 6,5 εκατ. ευρώ για την πλήρη επέκταση και ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου, όπως προβλέπει η μελέτη. 

  Σημειώνω επίσης, για να μη «ξεχνούν» οι ιθύνοντες, ότι και αυτό το έργο έγινε από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από τις προσπάθειες των ντόπιων βουλευτών…

Ιδιώτες με Ελαιοτριβεία, σφαγεία, τυροκομεία, κτηνοτροφικές μονάδες

Στις παραπάνω μολυσματικές και ρυπογόνες εστίες και εδώ είναι καθήκον και ευθύνη της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγιεινής-Υγειονομικού Ελέγχου Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών Σώμα και της Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ήδη, εκτός την αποστολή του άρθρου μου, τους κατέθεσα και καταγγελία. Προειδοποιώντας ότι θα επιμείνουμε και δε θα τα παρατήσουμε μέχρι να λυθεί το Κυλλήνιο Άγος. Οψόμεθα...