Banner 728x90px camera

Το πρόσφατο δημοσίευμα μου στηριζόταν σε παρουσίαση της έγκυρης ιστοσελίδας Tvxs.gr, όπου και τα δύο δημοσιεύματα δεν έγραψαν κάτι μεμπτό για υπουργούς ή βουλευτές της ΝΔ, αλλά απαντούσαν στον Μ. Βορίδη που δήλωσε ότι όποιος/όποια παίρνει χορηγίες για τον τόπο του/της διαπράττει δωροδοκία!! 

  Η κυρία Αυγερινοπούλου, μάλλον, κατάλαβε την ουσία των δημοσιευμάτων, αλλά προτίμησε να μη μιλήσει σταράτα (γιατί υπάρχουν και οι μηνύσεις), επιλέγοντας τη (δοκιμασμένη) ΥΠΟΥΛΗ μέθοδο, αυτή που βάζει δήθεν ερωτήματα, με στόχο την αναπαραγωγή των αθλιοτήτων του κόμματος της και των βρώμικων Μέσων Ενημέρωσης που παχυλά ταΐζονται με τα χρήματα του χειμαζόμενου ελληνικού λαού. 

Το ηθικό μειονέκτημα των ΝΕΩΝ και της ΝΔ

  Αλήθεια, όταν ΤΑ ΝΕΑ (Μάρτης 2018) δημοσιεύσαν επαίσχυντο πρωτοσέλιδο με φωτογραφία μου(!) ως καταζητούμενος, για τάχα χαριστική ρύθμιση για τη σύνταξη μου, τότε η ΝΔ και η Νεολαία της (!), καθώς και τα φίλια σε εσάς ΜΜΕ αναπαρήγαγαν το βούρκο… Μήπως και εσείς, πάλι ύπουλα τον σιγοντάρατε τότε; 

  Τώρα, όμως που και με τη βούλα του δικαστηρίου καταδικάστηκαν ΤΑ ΝΕΑ για τις αθλιότητες τους, τι λέει η ΝΔ; Εσείς; Τίποτα, ως γεγονός μη γενόμενο.

  Έγραψαν κάτι τα γνωστά κίτρινα ΜΜΕ; Όχι, ούτε συγνώμη, ούτε καν δύο γραμμές ως είδηση, που τότε είχαν ξιφουλκήσει εναντίον μου και ακόμα οι βρωμιές τους φιγουράρουν στο διαδίκτυο… 

  Προφανώς και εσείς συμφωνούσατε τότε με το συμπέρασμα- υπότιτλο των ΝΕΩΝ «χάθηκε (από εμένα) το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»; 

  Εκεί σκοπεύετε, αλλά θα χάσετε όσο και αν το επιθυμείτε, γιατί, ούτε εγώ που στοχοποιούμαι συνεχώς λόγω της κοινωνικής μου διαδρομής, με το γκεμπελικό «αφού και αυτός είναι λαμόγιο, τότε σκεφτείτε τι θα είναι οι υπόλοιποι», ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνουμε σαν και εσάς που λεηλατήσατε και καρπωθήκατε τους κόπους του λαού μας, και το χειρότερο είναι ότι τα συνεχίζετε.        

Ευκαιρία για να βγάλει «χολή και όξος»

 Κυρία Αυγερινοπούλου, οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι χορηγίες έγιναν και υλοποιήθηκαν, πολύ πριν σκάσει το σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο που συγκαλύπτονταν τα τελευταία 15 χρόνια που κυβερνούσατε εσείς, ενώ παράλληλα κεντρικά στελέχη της ΝΔ είχαν αναπτύξει «σχέσεις στοργής» με την οικογένεια της Folli-Follie….  

 Αν εσείς κυρία Αυγερινοπούλου, που μεσολαβήσατε να δοθεί χορηγία από η εταιρία που στην πορεία αποδειχθεί ότι χειραγωγεί καταστάσεις, είστε εμπλεκόμενη;  

 Από την πλευρά μου παύει η σιωπή, όπως τα ατοπήματα που διαπράξατε τρέχοντας, με τη βοήθεια φίλιων δημοσιογράφων σας, να οικειοποιηθείτε έργα που προχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας (π.χ. Καϊάφα)…

  Λυπάμαι, γιατί εσείς ως βουλευτής Ηλείας και μάλιστα Νομικός!, στηριχτήκατε στα σκουπίδια των ΜΜΕ για να αμφισβητήσετε την εντιμότητα μου, όπως έπραξε και το κόμμα σας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ηλειακών ΜΜΕ, αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι σας της ΝΔ της Ηλείας, δε το έπραξαν, αν και ένας εξ αυτών προκλήθηκε!

Θα έλθει η ώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αλλά δε θα ζητήσετε συγνώμη. Γιατί είστε από τη πάστα της (παλινορθούμενης) ΕΡΕ …  

 

Μέσα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) πολλές εταιρίες προβαίνουν σε δωρεές προς φορείς του Δημοσίου και την κοινωνία των πολιτών, στηρίζοντας το έργο τους. Οι βουλευτές επιδιώκουμε να έρχονται αυτές οι δωρεές προς στήριξη των συμπολιτών μας στις εκλογικές μας περιφέρειες για την αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών τους.  Ας μην ξεχνάμε ότι σημαντικά έργα στη χώρα μας έχουν υλοποιηθεί μέσα από χορηγίες ευεργετών. 

Το ερώτημα προς τον κ. Μπαλαούρα είναι αν ο ίδιος απλά μεσολάβησε, νομίμως, ώστε να αποστείλει η εταιρία Folli-Follie μια δωρεά στην Ηλεία, πράγμα άξιο συγχαρητηρίων, ή απαίτησε να σταλεί αυτή η δωρεά ως αντάλλαγμα για την σιωπή του ή και τη ενεργό διαμεσολάβησή του, ώστε να μην τύχει της οφειλόμενης νομικής μεταχείρισης η εταιρία Folli-Follie και να μην εφαρμοστεί ο νόμος και οι κανονισμοί εποπτείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έγινε η χορηγία ως αντάλλαγμα για να προσφέρει πολιτική κάλυψη στην εταιρία ή όχι; Επίσης, ήταν αυτό το μόνο άμεσο ή έμμεσο όφελος που είχε από την εταιρία και με τι αντάλλαγμα; Αυτά είναι τα ερωτήματα. Πρόκειται για μια απλή χορηγία ή υπήρχε διαπλοκή;

Διάβασα στα Μέσα Ενημέρωσης Ηλείας ότι «Έγινε «Δωρεά 10 tablets από την ξενοδοχειακή μονάδα Grecotel Riviera Olympia για τους μαθητές του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης».  

  Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο δήμαρχος Ανδραβίδας –Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, πρέπει να παραπεμφθεί για δωροδοκία λόγω της δωρεάς της εταιρίας Grecotel! Σημειώνω ότι είναι κατ΄ εξακολούθηση δωροδοκούμενος γιατί όταν ήταν Διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας η Folli Follie δώρισε, αφού πρώτα έκανε έρευνα αγοράς, αγόρασε και παρέδωσε στο Νοσοκομείο μηχανήματα αξίας 68.200 ευρώ…Τα ίδια θα πάθουν και άλλοι δήμαρχοι του Νομού μας, που έλαβαν χορηγίες από την εταιρεία καλλυντικών της «ESTEE LAUDER» για να γίνουν δωρεάν μαστογραφίες σε δημότισσες τους στους Δήμους Πηνειού, Ήλιδας, Πύργου και Ανδραβίδας –Κυλλήνης…

Αστειότητες θα πει κάποιος. Προφανώς δεν είναι γιατί ο διαπρεπής νομικός, κυρίως όμως διαπρεπής πολιτικός, ο Μάκης Βορίδης, αντιλήφθηκε ότι η κατηγορία της δωροδοκίας για χορηγία της Folli Follie σε Νοσοκομεία της Ηλείας δε μπορεί να σταθεί με τίποτα και θα εκτεθούν, γιατί ο Μπαλαούρας δε διαχειρίστηκε ούτε 1 € από τις χορηγίες. Ο υπουργός Εσωτερικών, όμως έκανε ντρίπλα δηλώνοντας ότι «τα 80.000 € από τη Follie που παραδέχτηκε ότι πήγαν σε νοσοκομεία της Ηλείας, αποτελεί συνομολόγηση σε δωροδοκία»!!!    

 Την απάντηση την πήρε από τη ειδησεογραφική ηλεκτρονική εφημερίδα κύρους το tvxs.gr, με τίτλο «Ο Βορίδης καρφώνει Μητσοτάκη, υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ ...» βάζοντάς τον στη θέση του.. Σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ, παρουσιάζει στοιχεία που απαντάει στο σόφισμα Βορίδη, γράφοντας πως άθελα (;) του κάρφωσε τον αρχηγό της ΝΔ (δωρεά από τη Siemens για εξοπλισμό των γραφείων του και όχι για ιδρύματα) και τη ΝΔ, δηλαδή το κόμμα του, για την ανήκουστη, μόνιμη δωρεά Μαρινάκη που πληρώνει τα γραφεία της ΝΔ Πειραιά!!! 

  Και όχι μόνο. Κτυπά και συναδέλφους του υπουργούς-βουλευτές της ΝΔ, που στο διάστημα διακυβέρνησης ΝΔ, έχουν ζητήσει και έχουν πάρει από εταιρείες χορηγίες για ανάγκες των εκλογικών περιφερειών τους. 

  Όπως, ή υπουργών, όπως ο Κώστας Τσιάρας, και μάλιστα υπουργός Δικαιοσύνης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών ή Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.. 

Επίσης βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργός Παιδείας, ο Κώστας. Μαραβέγιας βουλευτής ΝΔ Μαγνησίας ή η κ. Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας.

 Δηλαδή, όποιος πολιτικός, όπως έπραξα εγώ, θελήσει να συνδράμει την ενίσχυση Νοσοκομείων, Πυροσβεστικής, το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων LM Μυρσίνης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ή τα ΚΑΠΗ, και μάλιστα όταν γιατροί ή ανήμποροι πολίτες σε εποχές Μνημονίων ήταν σε απόγνωση, όπου το κράτος δεν είχε λεφτά ή η τρόικα δεν επέτρεπε, αυτοί διαπράττουν το αδίκημα της δωροδοκίας!!! 

  Και το tvxs.gr κατέληξε στο ερώτημα:

«Αν ισχύουν τα όσα δήλωσε για τον Μάκη Μπαλαούρα, θα πρέπει να ισχύουν και για τους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας… Ή μήπως όχι, γιατί αυτοί είναι τα δικά μας παιδιά;»  

Η επιλογή του Δημάρχου να αναθέσει σε δικηγόρο Αθηνών τη διενέργεια περαιτέρω δικαστικών ενεργειών, που διαιωνίζουν την εμπλοκή της εκτέλεσης του έργου για την αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2016, προϋπολογισμού 1.404.000,00€, αποδεικνύει την προκλητική εμμονή του να αναθέσει το συγκεκριμένο έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία Αθηνών με τη μηδαμινή έκπτωση του 5%. 

Παρά τις αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Επιτροπής του αρ. 152 που έκριναν παράνομη την εκτέλεση του έργου χωρίς δημοσίευση προκήρυξης και τις μεταγενέστερες δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και του ιδίου του Δημάρχου ότι θα ακολουθηθεί η διαγωνιστική διαδικασία, εν τέλει επιλέγει την εκ νέου προσβολή των ανωτέρω αποφάσεων, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση της εκτέλεσής του. 

Φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι οι προθέσεις του Δημάρχου καθοδηγούνται από το συμφέρον της εν λόγω εταιρείας να εκτελέσει ένα έργο τόσο μεγάλου προϋπολογισμού με τόσο χαμηλή έκπτωση!! 

Τους λόγους αυτής της επιλογής του τις ξέρει μόνο ο ίδιος. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποθέσουμε….

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι όποιος στέκεται εμπόδιο στο συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης του έργου, που αδιαμφισβήτητα ζημιώνει τον Δήμο, καρατομείται. 

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Άγγελος Τσίκας, που δεν υπέγραψε (είτε γιατί αρνήθηκε είτε γιατί δεν του ζητήθηκε θεωρώντας δεδομένη την άρνησή του) έγγραφο που εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά από τη δημόσια έκφραση της δυσαρέσκειας του Δημάρχου για τον «ρυθμό απόδοσης των υπηρεσιακών στελεχών». Μόνο που με το έγγραφο αυτό, που τελικά υπεγράφη από τον ίδιο τον Δήμαρχο (!), αποκρύφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η ακύρωση των αποφάσεων εκτέλεσης του έργου από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από παραποίηση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου του Δήμου για το οποίο διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση.

Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, κα Παναγιώτα Χριστοπούλου, που εξέφρασε εγγράφως τις επιφυλάξεις της για την ανάληψη της συγκεκριμένης δαπάνης του 1.404.000,00€, αντικαταστάθηκε από την συγκεκριμένη θέση, μετά από πολύχρονη πετυχημένη παρουσία. 

Επειδή, όμως, ο Δήμαρχος μέσα στη σπουδή του να αναθέσει το έργο στη συγκεκριμένη εταιρεία κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, ας μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να ανάρτησε την απόφαση ανάθεσης γνωμοδότησης σε συγκεκριμένο δικηγόρο Αθηνών την 12-1-2021 και ώρα 15:12 και την απόφαση αποδοχής της γνωμοδότησης και ανάθεσης της υπόθεσης σε αυτόν την 12-1-2021 και ώρα 15:28;;; Δηλαδή, ο Δήμαρχος θέλει να πιστέψουμε ότι μια γνωμοδότηση με τόσο μεγάλο αντικείμενο χρειάστηκε 16 λεπτά για να συνταχθεί;; 

Οι απορίες μας πλέον γίνονται βεβαιότητες! Οι βεβαιότητες όμως αυτές προκαλούν ζημία στο ταμείο του Δήμου και στερούν τους συνδημότες μας από ένα αναγκαίο έργο για την πόλη και τις κοινότητές μας.

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος….

Υπάρχει κάποιος νοήμων άνθρωπος που δεν έχει κατανοήσει ακόμα, ότι Παγκόσμια έχουν δοθεί δισεκατομμύρια δολαρίων-ευρώ ή άλλου νομίσματος στα ΜΜΕ τον καιρό του κορωνοϊού; Μιλάμε μόνο για το ρευστό χρήμα όχι για το πολλαπλάσιο κέρδος που θα ρέει άφθονο, σε όσα ΜΜΕ υπακούσουν στους Παγκόσμιους δυνάστες που κινούν τα νήματα.

Υπάρχει κάποιος νοήμων άνθρωπος που δεν έχει κατανοήσει ακόμα ότι ζούμε πλέον στη δικτατορία των ΜΜΕ;

Υπάρχει κάποιος νοήμων άνθρωπος που να έχει μελετήσει την Παγκόσμια Ιστορία από αρχής κόσμου και να μην έχει διαπιστώσει ότι τη διαφορά την έκαναν πάντα οι λίγοι-οι εκλεκτοί-οι ελάχιστοι-οι σκεπτικιστές-οι τολμηροί και όχι όσοι πήγαιναν πάντα με το ρέμα σα ψόφια ψάρια ή όπου φυσάει ο άνεμος;

Οι χρήσιμοι διαχρονικά δεν ήταν ποτέ αρεστοί στην εποχή τους. Λοιδορήθηκαν-κυνηγήθηκαν-χλευάστηκαν-συκοφαντήθηκαν-εξοντώθηκαν, σχεδόν στο σύνολό τους. 

Αυτά συνέβησαν πάντα στην εποχή τους, γιατί στο γενικό κανόνα όλοι δικαιώθηκαν μετά από λίγο ή πολύ χρονικό διάστημα. Παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες, από το Γαλιλαίο, τον μαθητή του Πυθαγόρα, Φιλόσοφο Ίππασο που χωρίς αυτόν η ίδια η μουσική δεν θα υπήρχε, τον Καζαντζάκη, ακόμα και τον ίδιο το Χριστό εάν θέλετε. 

Έτσι και σήμερα λοιπόν δεν διαφέρει κάτι. Πρέπει να κάνει ο καθένας την επιλογή του. 

Όποιος αισθάνεται νοήμων άνθρωπος: 

Οφείλει να αμφισβητεί. Οφείλει να μελετά και να τεκμηριώνει απόψεις. 

Οφείλει να είναι καινοτόμος. 

Οφείλει να κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες της καλοπέρασης και του πρόσκαιρου βολέματος, κάθε είδους και εποχής. 

Οφείλει να μην αρκείται στα ψίχουλα που του πετάνε οι πονηροί για να του βουλώσουν το στόμα, αλλά να αποζητά το μεγάλο-το ωραίο-το διαφορετικό. 

Οφείλει να μην κοιτά μόνο την επιβίωση της στιγμής, αλλά η καθημερινή στάση ζωής του να τιμά τους προγόνους του- να σέβεται στο παρόν την ίδια την ύπαρξή του με αξιοπρέπεια και κυρίως να εξασφαλίζει ένα ελεύθερο μέλλον στις επόμενες γενιές (τουλάχιστον το περιβάλλον να συλλογιούνται ελεύθερα).  

Οφείλει να περπατά όρθιος στα πόδια του και όχι να σέρνεται μια ζωή στα γόνατα ή οσφυοκάμπτης. 

Οφείλει να προχωρά ανηφορικά προς το Φως και όχι κατηφορικά προς το σκοτάδι.

Στο σύντομο αυτό βιολογικό πέρασμα λοιπόν του καθένα μας, ας φροντίσουμε να αφήσουμε ένα φωτεινό αποτύπωμα που να φωτίζει τις επόμενες γενιές και όχι μόνο στάχτη και σκόνη που θα αφήνει μια μουτζούρα…

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί και όχι φυσικά οι ακριβοπληρωμένοι τηλεμαϊντανοί και κονδυλοφόροι και ασφαλώς οι ραγιάδες…

 

Τα έχουμε πει 

Ούτε μια φορά ούτε δυο

Θα τα ξαναπούμε 

Και ο χρόνος κυλάει νεράκι 

Αλλά είναι κρίμα να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε ένα σήριαλ που εξελίσσεται με το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας …

Κάποιοι θησαυρίζουν στην τηλεόραση με σήριαλ υποδεέστερης ποιότητας και με υποτονική πλοκή 

Κάποια μάλιστα από αυτά δύσκολα κρατούν πάνω από έναν χρόνο 

Εμείς έχουμε εδώ ένα σήριαλ που κρατά πάνω από δεκαετία και το αφήνουμε έτσι ανεκμετάλλευτο 

Και τα επεισόδια είναι το ένα μετά το άλλο 

Η πλοκή συναρπαστική. 

Οι εξελίξεις απολύτως «απρόβλεπτες» 

Από ανατροπή σε ανατροπή 

Την μια μέρα έτοιμο να κλείσει και την επομένη να παίρνει τα πάνω του 

Την μια μέρα ψάχνουμε να βρούμε έναν γιατρό και την επομένη μιλάμε χαλαρά  για διψήφια νούμερα

Πολιτικοί που σκοτώνονται μεταξύ τους ποιος θα προλάβει να το σώσει πρώτος αλλά όλοι το έχουν αφήσει στην τύχη του 

Σύλλογοι διάσωσης , δωρητές , εγκαινιασμένες ημιτελείς πτέρυγες και λυόμενες κατασκευές από δίπλα

Το τέλος βέβαια είναι γνωστό 

Αλλά για να πιστέψουμε αυτό πρέπει να μας το πουν «επίσημα» οι αρμόδιοι 

Και πώς να μας το πουν όμως όταν χρόνια τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό που βλέπουμε μπροστά είναι νοσοκομείο άσχετα αν έχει υποδομές άσχετα αν έχει προσωπικό…

Βέβαια όπως πάνε το πιθανότερο είναι να μην το πουν ποτέ.

Δυστυχώς για κάποιους πέρα και πάνω από την υγεία την αξιοπρέπεια την ειλικρίνεια και τόσα αλλά που ανάγονται στην ηθική σφαίρα είναι τα ψηφαλακια και μπροστά σε αυτά «σωπαίνουν τα πουλιά σωπαίνουν και οι καμπάνες….»

Όλοι μας όμως μετά από τόσα και τόσα, λίγο πολύ, το έχουμε πιάσει το υπονοούμενο 

Αλλά όπως λέει ο ποιητής ο προορισμός δεν έχει καμιά σημασία

Σημασία έχει ο δρόμος

Να είναι «γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» αρκεί να μην φοβηθείς «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας»

 

Και μείς από εμπειρίες άλλο τίποτα ….   

Για γνώσεις μάλλον παίζεται γιατί δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι έχουμε μάθει ..

Πάντως το σίγουρο είναι ότι αποδεδειγμένα δεν φοβόμαστε τίποτα 

Τόσα χρόνια είμαστε ήρεμοι πιστεύοντας πότε τους μεν, πότε τους δε και βέβαια ούτε καν μας περνάει από το μυαλό ότι όλοι τους μας κοροϊδεύουν 

Καλό είναι λοιπόν να «εκμεταλλευτούμε» όλες τις εμπειρίες μας από αυτήν την θαυμάσια διαδρομή 

Να τις προβάλουμε όπως τους πρέπει….

Και είναι σίγουρο ότι αυτό το σήριαλ θα ξεπεράσει κατά πολύ την «ΛΑΜΨΗ» του αείμνηστου Φώσκολου …. 

Όσο για τις  «ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ» αυτές  σίγουρα κάποια στιγμή θα δουν από μακριά την σκόνη μας 

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος….

Απαγορεύεται ο αγιασμός των υδάτων.
Ελλάδα/Θεοφάνεια 2021

 Ο Ιωάννης Καποδίστριαςαναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Ελλάδα/Θεοφάνεια 1828.


Σήμερα 6 Ιανουαρίου 2021, τα Θεοφάνεια εορτάζονται στη Πατρίδα μας εν μέσω απαγορεύσεων και αστυνομοκρατίας, με την ανοχή της Ι.Σ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Αγιασμός των υδάτων περιορίζεται σε κολυμβήθρες και απαγορεύεται οποιαδήποτε τελετή σε θάλασσα-ποτάμι κλπ, ελέω συνωστισμού και υγειονομικών μέτρων. Φυσικά παραμένουν επιτρεπτά οι σαρδελοποιήσεις σε Μ.Μ.Μ από λεωφορεία έως αεροπλάνα και οι εικόνες χάους σε τράπεζες (ειδικά δε όταν λαμβάνουν το πλήθος επιδομάτων τους οι διάφοροι «ευπαθείς»).

Σαν σήμερα επίσης στις 6 Ιανουαρίου 1828,φτάνει στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Οι Έλληνες τον υποδέχονται στην πρώτη πρωτεύουσα του κράτους με πολλές τιμές και μεγάλο ενθουσιασμό.

O νέος ηγέτης βρέθηκε από τις ευρωπαϊκές αυλές σε μια χαοτική κατάσταση. Η υποδοχή από τον λαό ήταν μεγαλοπρεπής.

Μια από τις συμβουλές που του έδωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν να φοράει πιο εντυπωσιακά ρούχα, ώστε να πείθει με την εμφάνισή του ότι ήταν ο κυβερνήτης!

Στην εποχή του, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας θαυμάστηκε όσο κανένας για τον πατριωτισμό του και το πλούσιο έργο του. Παράλληλα όμως, μισήθηκε θανάσιμα, τόσο από τους φιλελεύθερους όσο και από τους τοπικούς άρχοντες, που διεκδικούσαν προνόμια και μερίδιο στην εξουσία.

Οι συγκρίσεις αναπόφευκτες, όπως και οι σκέψεις για το ρόλο των «φιλελεύθερων» διαχρονικά στη χώρα μας. Οι καλικάτζαροι τελικά υπάρχουν…

Τελικά διευκρινίστηκε 

Στο Dubai λειτουργεί ειδικό εμβολιαστικό κέντρο για Έλληνες διασπειρόμενους και Έλληνες της διασποράς 

Αυτό έπρεπε να το είχαμε καταλάβει από την πρώτη στιγμή από τον τρόπο που έγινε η τηλεοπτική κάλυψη και να μην γίνει καν θέμα…

Καμία σχέση με ρεβεγιόν

Ο όποιος ενθουσιασμός υπήρχε είχε να κάνει με την επιτυχία αυτού καθ αυτού του εμβολιασμού.

Μη μας μπερδεύει η ηλικία των μετεχόντων …..

Εμβόλιο έκαναν μόνο οι ομάδες που είναι ηλικιακά υψηλού κινδύνου.

Τα νεαρά άτομα ήταν απλά συνοδοί γιατί κάποιοι εκ των ηλικιωμένων από μικροί έχουν έναν φόβο για τα εμβόλια και δεν θα τολμούσαν ποτέ να πάνε μόνοι τους 

Φυσικά η μετακίνηση έγινε με τήρηση όλων των πρωτοκόλλων με ειδικά διασκευασμένο C 130 και βεβαίως μετά από έγκριση του ΕΟΔΥ.

Είναι απορίας άξιο πως έγιναν δεύτερες σκέψεις από την στιγμή που σε αυτήν την αποστολή μετείχε και ο κος Κωστόπουλος η πολιτεία του οποίου είναι απολύτως διαφανής και ξεκάθαρη …

Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η έναρξη του προγράμματος "Εξοικονομώ - Αυτονομώ". Οι πόροι του προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα εξαντλήθηκαν σε δεκατρία (13) λεπτά. Οι εξαγγελίες, οι αναβολές και η διαφήμιση της κυβέρνησης για το νέο "εξοικονομώ" αποδείχθηκαν χυδαία κοροϊδία απέναντι στον λαό που ζει σε πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση, που του κόβουν το ρεύμα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς για να καίει σόμπες και κλιματιστικά, που καίει ό,τι βρει στο τζάκι για να ζεσταθεί.

Ακόμα περισσότερο όμως, το Δεκέμβρη του 2020, σε συνθήκες πανδημίας, οι καλά θερμαινόμενοι και αεριζόμενοι χώροι κατοικίας και εργασίας, προϋποθέτουν μεγάλες ενεργειακές δαπάνες. Οι εργαζόμενοι στην καραντίνα αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τις δαπάνες θέρμανσης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού είναι τελείως αντίθετη. Το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το χώρο κατοικίας του ακόμα και σε “φυσιολογικές συνθήκες".

Η επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι ελάχιστο μέτρο το οποίο δεν απευθύνεται καν στο σύνολο του λαού καθώς μεγάλο τμήμα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις άδειες ώστε να αποκτήσει τις προϋποθέσεις για να μπει στο πρόγραμμα "εξοικονομώ" και ακόμα κι αν το κάνει είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να πληρώσει το μέρος της δαπάνης που του αναλογεί. Είναι ούτως ή άλλως πίσω από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες για φτηνή θέρμανση και προστασία του περιβάλλοντος.

Η δυσαρέσκεια στο κόσμο είναι έντονη. Βλέπουν παρά τα έξοδα που έκαναν να μην μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα και την ίδια στιγμή τους εκπροσώπους της ΝΔ να μιλάνε για ένα πετυχημένο πρόγραμμα. Επίσης βλέπει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τη διαδικασία της χρονικής προτεραιότητας  ξεχνώντας ότι αυτοί ήταν που την πρωτοεφάρμοσαν. Η δυσαρέσκεια αυτή, οφείλει να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τον πραγματικό ένοχο, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά, δολοφονική. Που θέλει τις λαϊκές κατοικίες έρμαιο στις επιδιώξεις τους χωρίς πραγματική αναβάθμιση. Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια πολιτική που για την κερδοφορία των ομίλων της Ενέργειας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, απολύουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, βάζουν χαράτσια στο πετρέλαιο και στο υγραέριο, πολλαπλασιάζουν το κόστος της Ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια, κινούνται απαρέγκλιτα στο δρόμο της απελευθερωμένης Ενέργειας που νομοτελειακά εκτινάσσει το κόστος για τα λαϊκά στρώματα.

 

 

 

*Χρήστος Γιάνναρος, Μηχανικός, Μέλος της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ. 


Για μία ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να σπιλώσει το όνομά μου, το κόμμα μου και την πολιτική μου διαδρομή.

Οι υπόνοιες και οι έωλοι και συκοφαντικοί ισχυρισμοί σε βάρος μου θα τεθούν στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία και στο παρελθόν σε αντίστοιχες επιθέσεις με δικαίωσε.

Ουδέποτε παρεμπόδισα τον έλεγχο της υπόθεσης Folie Folie.

Ουδέποτε επεδίωξα οποιοδήποτε προσωπικό όφελος από οποιαδήποτε δραστηριότητα και ιδίως κοινοβουλευτική, όπως αφήνεται συκοφαντικά να εννοηθεί.

Και φυσικά, ουδέποτε έλαβα ούτε μισό ευρώ με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, όπως επίσης συκοφαντικά αφήνεται να εννοηθεί.

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας, όπως άλλωστε και αντίστοιχη δωρεά από το ίδρυμα Μαρτίνου ύψους 50.000 ευρώ και οι οποίες δεν έγιναν εν κρυπτώ αλλά τις είχα ανακοινώσει δημοσίως στο σύνολο του τοπικού Τύπου.

Τα υπόλοιπα ενώπιον της Δικαιοσύνης, στην οποία και θα προσφύγω.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ – Τελικά, ποιος υπονομεύει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας;

Η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει και πλησιάζει πλέον η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Οι υποσχέσεις, οι μεγαλοστομίες και τα ‘ΘΑ’, τα ημίμετρα, τα ατελέσφορα χρονοδιαγράμματα και τα ‘κατόπιν ενεργειών μου’, θα κριθούν και θα κριθούν από την κοινωνία, από τους πολίτες αυτού του τόπου που επί ματαίω αναζητούν σανίδα σωτηρίας για να προστατεύσουν το πολυτιμότερο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία.

Το 2020 φθάνει στο τέλος του και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να τελειώσουν και τα ψέματα. Ήρθε η ώρα της αλήθειας και όσοι αρέσκονται να παίζουν το παιχνίδι τους στην πλάτη του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας και των πολιτών της Ήλιδας, της Βόρειας Ηλείας και όλου του νομού, πρέπει να μας απαντήσουν τι τελικά επιδιώκουν και ποιος είναι ο σκοπός τους.

Ξεκάθαρα, χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και πίσω από τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μυστικές συναντήσεις και συμφωνίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, βαρύγδουπες ανακοινώσεις μπροστά στις κάμερες και υπονόμευση πίσω από αυτές, πρέπει να λάβουν τέλος.

Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο να είναι το ‘Γεφύρι της Άρτας’, όλοι να κόπτονται για την στήριξη και την λειτουργία του και στο παρασκήνιο να γκρεμίζουν ότι με κόπο προσπαθούμε να χτίσουμε…

Ακούσαμε για στήριξη, για προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, για λειτουργία της νέας πτέρυγας και στο δια ταύτα τι διαπιστώνουμε; ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ.

Συζητήσεις επί συζητήσεων και το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας όχι μόνο δεν έχει στηριχθεί, το αντίθετο, υπολειτουργεί, έχει φθάσει στο σημείο μηδέν και η παρουσία του καθίσταται πλέον επισφαλής.

Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας από πρότυπη νοσηλευτική μονάδα έχει καταστεί δεξαμενή άντλησης προσωπικού από το ‘ΜΕΓΑΛΟ’ Νοσοκομείο του Πύργου! Οι δομές του απαξιώνονται και όσοι εκδηλώσαμε την διάθεση, με ανιδιοτέλεια και με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για τον τόπο και την βελτίωση των δομών υγείας του Νομού, να το ενισχύσουμε, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε γραφικοί έως και αφελείς που διαθέσαμε τα χρήματά μας.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να λάβουν δημόσια θέση όλοι οι εμπλεκόμενοι για το τι Νοσοκομείο θέλουν στην Αμαλιάδα.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ, οι βουλευτές του Νομού, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας και η αν. διοικήτρια, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, η Ένωση Γιατρών, το Σωματείο εργαζομένων, οι Δήμαρχοι, οι φορείς και οι Σύλλογοι, ας μας πουν επιτέλους ποια είναι η θέση τους. Κάποιοι κρύβονται ή απαξιώνουν να απαντήσουν, παρά και τις προσωπικές μου παρεμβάσεις αλλά και του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Υπάρχει η θέληση; Υπάρχει σχέδιο; Θέλουμε Νοσοκομείο Αμαλιάδας ή όχι;

Μήπως πρέπει να μάθουν οι πολίτες ποιος τελικά υπονομεύει την λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας;

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» , ας το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα.

Όλα έχουν ένα όριο και η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη. Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει εδώ και εάν στις προθέσεις των αρμοδίων δεν είναι η στήριξη και λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ας βγουν επιτέλους να το πουν δημόσια και να λογοδοτήσουν στο λαό, όπως πρέπει να λογοδοτήσει ο οποιοσδήποτε που με οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει την λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας.

Από την πλευρά μου οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι εάν δεν λάβει τέλος άμεσα αυτή η παρωδία, θα αναγκαστώ να προχωρήσω σε ανάκληση του εξοπλισμού που δώρισα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, αφού δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της δωρεάς.

Κύριοι, ζητάμε τα αυτονόητα. ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο…

Ανδρέας Παπαδάκος

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Στο βιβλίο «Ο αόρατος γορίλας ή πώς αλλιώς μας ξεγελά η διαίσθησή μας» οι πειραματικοί ψυχολόγοι Chabris και Simons περιγράφουν πώς μπορεί να μην δούμε έναν γορίλα ακόμη και όταν αυτός βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.

Πώς όμως συνδέονται η «γνωσιακή ψυχολογίa» και οι «νευροεπιστήμες» με τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας; Ποιος είναι ο αόρατος γορίλας; Ποια είναι εκείνη η πραγματικότητα που ο «προβολέας» των υπεραπλουστευμένων αναλύσεων δε φωτίζει;

Πρόκειται για τις δαπάνες των νοικοκυριών για υγεία. O αόρατος γορίλας του συστήματος υγείας δεν υπήρξε απότοκος της κρίσης. Η αναμενόμενη μείωσή τους την περίοδο της κρίσης συνοδεύτηκε από κατακρήμνιση των δαπανών για εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και αύξηση για φάρμακο και νοσηλεία. Ο γορίλας όμως παραμένει στο δωμάτιο.

Στο υψηλό ποσοστό τους (περίπου 36,4% στο σύνολο των δαπανών το 2018  έναντι 20,1% στις χώρες του ΟΟΣΑ) και τη σύνθεσή τους (38% για φάρμακα, 31% για εξωνοσοκομειακέςυπηρεσίες και 31% για νοσηλεία σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ  του 2019) καθρεφτίζονται  εμπόδια στην πρόσβαση, ανικανοποίητες ανάγκες και προφανώς απώλειες στο εισόδημα.

Ο μειωμένος αριθμός συμβεβλημένων ιατρών και εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ, η έλλειψη οικογενειακού ιατρού, οι περιορισμένες δυνατότητες απεικονιστικής και εργαστηριακής υποστήριξης των Κέντρων Υγείας, οι αναμονές για «ψυχρά» χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία (κόστος χρόνου), οι ευέλικτες μορφές νοσηλείας που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας (ημερήσια νοσηλεία), η αυξημένη συμμετοχή στο φάρμακο και η μηδενική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές υπηρεσίες διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Η πύκνωση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, η πλήρης αξιοποίηση των χειρουργικών αιθουσών των κεντρικών νοσοκομείων, η υιοθέτηση ευέλικτων μορφών νοσηλείας (ημερήσια νοσηλεία), η τιμολόγηση και αποζημίωση των οδοντιατρικών πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλουν στη συμπίεση των δαπανών των νοικοκυριών. Στην περίπτωση του φαρμάκου η στάθμιση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στη διαμόρφωση της συμμετοχής και ο καθορισμός ενός ορίου πέραν του οποίου ο ΕΟΠΥΥ θα αναλαμβάνει τη δαπάνη θα λειτουργήσουν θετικά.

Είναι προφανές ότι η υπάρχουσα οικονομική βάση του συστήματος υγείας αδυνατεί να στηρίξει τις συγκεκριμένες επιλογές. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οι συντάκτες του δε διδάχτηκαν από τα μαθήματα της πανδημίας. Η μονοδιάστατη όμως συζήτηση για το ύψος της χρηματοδότησης λειτουργεί συχνά αποπροσανατολιστικά κουκουλώνοντας οργανωτικές στρεβλώσεις και διαχειριστικές αδυναμίες. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα προβλέπει, εκτός από τη σταδιακή αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, την ορθολογική ανακατανομή τους δίνοντας έμφαση στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα και ιδιαίτερα στις αγορές που ευδοκιμούν οι ιδιωτικές δαπάνες.

 

Η πανδημία είναι δυστυχώς μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι ριζικές αυτές αλλαγές δε συνάδουν καθόλου με το δημοκρατικό μας πολίτευμα και καταστρατηγούν διεκδικήσεις αιώνων, για τις οποίες δόθηκαν διαρκείς και καθημερινοί αγώνες. Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το πλαίσιο των συμβάσεων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πριν από αυτό όμως, ας γίνει μια άναλυση του τι έχει συμβεί εως τώρα στον εργασιακό κόσμο κατά την διάρκεια της πανδημίας. Καταργήθηκαν δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις προστασίας της εργασίας, το αιτιολογημένο των απολύσεων και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, δημιουργώντας εργασιακή επισφάλεια. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε δεινή θέση λόγω αναστολών συμβάσεων και μειώσεων μισθών, με αποτέλεσμα την πτώση του εισοδήματός τους. Χιλιάδες βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός ομπρέλας προστασίας, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα. Οι εκβιαστικές αναστολές συμβάσεων εργασίας, η εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας εκ μέρους μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων, οι απλήρωτες πλέον διά νόμου υπερωρίες προδιαγράφουν την υποβάθμιση της εργασίας. Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το πάγωμα για όλο το έτος της αύξησης του κατώτατου μισθού, παραπέμποντας στις καλένδες οποιαδήποτε αύξηση το 2021. Τα περιορισμένα και ευέλικτα πλαίσια εργασίας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, φαίνεται να εδραιώνονται για τα καλά και να μετατρέπονται σε κανόνα.

 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει συνολικά τους πανελλήνιους και περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο νέος νόμος αναφέρει ότι το κάθε κανάλι θα μπορεί να έχει μόνο 280 εργαζομένους και χωρίς την υποχρέωση για πλήρη απασχόληση σε σχέση με τους  τουλάχιστον 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης όπως ισχύει έως σήμερα. Με άλλα λόγια, οι 280 εργαζόμενοι του καναλιού μπορεί να δουλεύουν και με συμβάσεις έργου, χωρίς δηλαδή να ανήκουν απαραιτήτως στο μισθολόγιο. Σε έναν κλάδο, που αποτελεί θεμέλιο και πυλώνα της Δημοκρατίας, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου διαμορφώνει το νέο επικίνδυνο όχημα που θα ανοίξει το δρόμο για νέες απολύσεις  και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Η πανδημία απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο ότι μπορούν άνετα να χωρέσουν εκπτώσεις σε δικαιώματα. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενεργοί πολίτες και να διεκδικούμε στο έπακρον τα καταχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα σε όλους τους τομείς και εκφάνσεις.

Μισύρης Ιωάννης

Μέλος Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων 2020

 

Γράφει ο Χάρης Β. Μιχαλακόπουλος…..

Ημέρα ψυχικής ηρεμίας, για πολλούς λογικούς ανθρώπους, έφερε αυτή η είδηση χθες :

«Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα στις 6 το απόγευμα έως αύριο Τετάρτη την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. 

Η 24ωρη απεργία κηρύσσεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αντιδρούν στην απαλοιφή της υποχρέωσης των καναλιών για 400 εργαζόμενους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ανά κανάλι, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Η απεργία δεν αφορά τα ιδιωτικά ραδιόφωνα.»

Όπως πολύ σοφά παρατήρησε ένας φίλος, η απεργία διαρκεί 6μ.μ με 6μ.μ το απόγευμα. Δηλαδή άκουσες ως τελευταία είδηση το δελτίο της Κυβέρνησης και των ειδικών για τον cov-19 και όταν ανοίξεις πάλι θα ακούσεις το νέο δελτίο. Έτσι για να μην χαλαρώνουμε δηλαδή!. Η απεργία-απεργία, αλλά ο τρόμος-τρόμος. Τόσα λεφτά ρίξαμε (η Κυβέρνηση-όχι εμείς) δηλαδή!

24 ώρες χωρίς τη προπαγάνδα θανάτου και τρόμου δεν είναι και λίγο! Άλλωστε τα υπέροχα ντοκιμαντέρ που έπαιζαν στη θέση των δελτίων τρόμου (όπως έχουν καταντήσει εδώ και 9 μήνες) και συστάσεων, ήταν όαση στα κουρασμένα μυαλά αυτών που επιμένουν ή υπομένουν να (παρά)πληροφορούνται από τα Ελληνικά ΜΜΕ, προσπαθώντας λίγο/πολύ ή καθόλου να διυλίσουν τις ειδήσεις, που τους πλασάρει το σύστημα χρυσώνοντας το στόμα και τις τσέπες των ανθρώπων των social media.

Βρήκα έτσι την ευκαιρία να παρατηρήσω ότι συχνά-πυκνά περνάει στις οθόνες μας, μια διαφήμιση του Υπουργείου Υγείας, για ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για την αντιμετώπιση συνεπειών του lockdown.

Αυτό επίσης το συνδύασα με ένα mail που ταυτόχρονα ήρθε χθες στο κινητό μου και έλεγε:

«Kαλημέρα σας,. Ελπίζουμε ότι είστε όλοι καλά και υγιείς.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ΕΔΕΑΥ του σχολείου, η οποία διαθέτει Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο, δύναται να παρέχει εξ-αποστάσεως υποστήριξη στους μαθητές και στις οικογένειες τους, κατόπιν σχετικού αιτήματος στη σχολική μονάδα, για το διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

 Καλή δύναμη σε όλους σας, γονείς και μαθητές, για τις ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούνται και για τις αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας, προς αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Με εκτίμηση,

Τα μέλη ΕΕΠ της ΕΔΕΑΥ

Τ…… Σ….. (Ψυχολόγος)

Κ….. Θ….. (Κοινωνικός λειτουργός)»

Νομίζω πολύ εύκολα καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

Α) Υπάρχει πλέον άμεση Κρατική παραδοχή, ότι τα μέτρα που έχουν επιβάλλει, προκαλούν ψυχικές διαταραχές. (lockdown-sms-αποφυγή οικογενειακών δεσμών κλπ)

Β) Γνωρίζουν ότι έχουν πάρει λάθος μέτρα βλέποντας τους αριθμούς στα νοσοκομεία και παράλληλα τους οικονομικούς δείκτες

Γ) Προσπαθούν με ψυχολογική υποστήριξη μέσω Κρατικών δομών (πάλι) να ελέγξουν πιθανή κοινωνική έκρηξη. Παράλληλα κάνουν μετρήσεις προς αξιοποίηση και προγραμματισμό μελλοντικών τους ενεργειών.

Δ) Πιθανόν γνωρίζουν τις βλάβες που έχουν προκαλέσει (άσχετα εάν ευλογούν τα γένια τους) και προφανώς γνωρίζουν πόσο θα το τραβήξουν (μέτρα).

Η δική μου άποψη είναι ότι φοβούνται την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Γνωρίζουν ότι όταν σκάει το μπαλόνι δεν ελέγχεται. Επίσης γνωρίζουν ότι η πείνα και η φτώχεια είναι κακός σύμβουλος. Η εποχή cov-19 έχει μεγαλώσει το χάσμα της ελίτ με το λαό και η μεσαία τάξη τείνει προς εξαφάνιση. Είναι η πολύ μεγάλη ευκαιρία πλουτισμού για αρκετούς λειτουργούς-διαχειριστές του Δημόσιου Χρήματος, καθώς και «φίλων» επιχειρηματιών. Αυτό γίνεται ήδη! Από τις Βρυξέλλες μέχρι τον τελευταίο αιρετό στην Άνω-Κάτω Ραχούλα. Ελέω cov-19 (και αποφάσεις-διατάγματα) οι διαδικασίες διακίνησης του δημόσιου χρήματος έχουν υπέρ-απλουστευθεί, άσχετα εάν μερικοί ψευδώς λένε το αντίθετο ή φέρουν ως δικαιολογία τον cov-19 για αστοχίες και παραλείψεις.

Ζήτω η τρέλα λοιπόν και με την ευγενική χορηγία της Εθνοσωτήριας Κυβέρνησης μας. Όμως επειδή η «τρέλα» (καμιά φορά) δε πάει μόνο στα βουνά, αλλά κατεβαίνει και σε δρόμους-πλατείες-ανάκτορα, ας έχουν οι ρυθμιστές- εντολοδόχοι- διεκπεραιωτές της Καγκελαρίας και της Ν.Τ.Π. το νου τους…. Φωνή (και όχι μόνο) λαού- Οργή Θεού λέει άλλη μια λαϊκή παροιμία.

Κλείνω με την ευχή η απεργία αυτή να συνεχιστεί εάν γίνεται μέχρι το 2100μ.Χ , για να απολαμβάνουμε υπέροχα έργα-ντοκιμαντέρ και μουσική…

Τότε η διαφήμιση του Κικίλια για ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΥΡΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ δεν θα έχει καμία αξία για κανέναν….  

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Δυσμενές διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα πορευτεί το σύστημα υγείας το επόμενο έτος. Η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις. Οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) θα είναι μειωμένες κατά 12% περίπου. Οι μεταβιβάσεις σε Νοσοκομεία - Υγειονομικές Περιφέρειες / Κέντρα Υγείας (1) και ΕΟΠΥΥ (2) από τον τακτικό προϋπολογισμό αναμένονται μειωμένες κατά 1,5% και 50,6% αντίστοιχα. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 10 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο προεξοφλεί το τέλος της πανδημίας και υποεκτιμά την αναγκαιότητα για αυξημένη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Οι προσδοκίες για μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις απομακρύνονται.

Την ίδια στιγμή η Έκθεση Πισσαρίδη, επίσημο πλέον κυβερνητικό εγχειρίδιο στρατηγικής, προτείνει μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στη μισθωτή εργασία συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών υγείας χωρίς να προσδιορίζει τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του συστήματος υγείας που θα χρειαστεί να καλύψουν το κενό που θα προκύψει. Η συμβολή της κοινωνικής ασφάλισης με « όχημα » τον ΕΟΠΥΥ προσεγγίζει περίπου το 50% της δημόσιας δαπάνης καταγράφοντας την περίοδο 2014-2018 αύξηση 15% σε απόλυτα μεγέθη. Η θολή και αόριστη μετατόπιση χρηματοδοτικού βάρους στο πεδίο των φορολογικών εσόδων συνιστά μια άσκηση που κρύβει παγίδες δεδομένης της διάρθρωσης τους που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ποσοστό άμεσων φόρων (10,2 % ΑΕΠ με μέσο όρο στην Ευρωζώνη 13,3%) και υψηλό ποσοστό έμμεσων φόρων (17,1% ΑΕΠ με μέσο όρο στην Ευρωζώνη 9,9%) και φόρων ακίνητης περιουσίας (2,6% ΑΕΠ με μέσο όρο στην Ευρωζώνη 1,3%) . Η πιθανή άντληση εσόδων από πηγές μη αναδιανεμητικού χαρακτήρα (ΦΠΑ για παράδειγμα) θα αναπαράγει υφιστάμενες οικονομικές ανισότητες. Παράλληλα η μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους της μισθωτής εργασίας εμπεριέχει τον κίνδυνο διατήρησης και δημιουργίας φθηνών θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας.

Η κατάρρευση των δημοσίων δαπανών την περίοδο 2010-2014 αντιστρέφεται την περίοδο 2015-2018 (+3,5%), υστερούν όμως κατά δυο περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την ευρωπαϊκή επίδοση. Παράλληλα ο ελέφαντας παραμένει … στο δωμάτιο και πρόκειται για το υψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών που αγγίζει το 40% των συνολικών δαπανών υγείας. Το 7,1% των δαπανών των νοικοκυριών αφορούν την Υγεία.

Επειδή όμως η μονοδιάστατη συζήτηση για το ύψος της χρηματοδότησης λειτουργεί συχνά αποπροσανατολιστικά κουκουλώνοντας οργανωτικές στρεβλώσεις και διαχειριστικές αδυναμίες, χρειζόμαστε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και θα προτείνει ένα υπόδειγμα ορθολογικής (ανα)κατανομής τους δίνοντας έμφαση στην εξωνοσοκομειακή διάσταση και ιδιαίτερα στις αγορές που ευδοκιμούν οι ιδιωτικές δαπάνες.

 Κώστας Διαμαντόπουλος

Οδοντίατρος, MSc, πρώην Διοικητής ΓΝ Ηλείας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας


Πρόταση/Παρέμβαση της ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ για ΑΜΕΣΗ παρέμβαση του Δήμου μας, προς ανάσχεση των διακοπών ηλεκτροδότησης σε γονείς που έχουν παιδιά που κάνουν τηλε-εκπαίδευση καθώς και σε γονείς με τηλέ-εργασία, επίσηςσε επιχειρήσεις που εργάζονται γονείς.

1) Πρόταση προς το Δημάρχο ΠΥΡΓΟΥ και το Δημοτικό Συμβούλιο για ανάληψη πρωτοβουλίας που θα εξασφαλίζει ότι:

«Όσο καιρό διαρκεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν πρέπει να κόβεται κανένας οικιακός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος οικογένειας με παιδιά που ακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία με ορίζοντα διασφάλισης τουλάχιστον 3 μηνών, εφόσον προαναγγέλλεται συνέχιση των μέτρων »..  

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

α) Να γίνει τροποποίηση οικονομικών προϋπολογισμών των Δήμων, με σκοπό το διακανονισμό και την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε οικογένειες που τα παιδιά τους είναι σε τηλέ-εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες...Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια-Τριτοβάθμια..

β) Επίσης και σε επιχειρήσεις των γονέων και των εργαζομένων-γονέων. Διότι υπάρχουν γονείς που βιοπορίζονται πλέον και με τηλέ-εργασία.

γ) Επίσης ΑΜΕΣΟ αίτημα σε ΚΕΔΕ και σεΥΠ.ΕΣ για έκτακτη χρηματοδότηση και νόμιμη κάλυψη των Δήμοτικών Αρχών (ΚΥΑ-ΦΕΚ)....(Να αφορά μόνο αυτές τις οικογένειες-επιχειρήσεις και να καλύπτεται κατ ελάχιστον ένα τρίμηνο κλπ...)

Το ΚΡΑΤΟΣ:

α) Να δώσει ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Διαχείριση της κρίσης και αλληλεγγύη....ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ…

β) Επίσης το ΚΡΑΤΟΣ, να περικόψει το κονδύλιο 500.000.000 ευρώ που έχει για τις παροχές σε μετανάστες και να δώσει λεφτά από αυτό το κονδύλιο στην ανωτέρω παροχή στους γηγενής και μόνιμους πολίτες

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ:

α) Να ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΙ κονδύλια παροχώνκοινωνικής πολιτικής (με μορφή εφάπαξ 3μηνου διακανονισμού-ή και περισσότερων δόσεων) στους εν λόγω κοινωνικά ευάλωτους πολίτες-γονείς (παροχή μη ανταποδοτική στο Δήμο)

β) Να "ΔΑΝΕΙΣΕΙ" αυτά τα λεφτά στους πολίτες που εμπίπτουν στη κατηγορία αυτή και μετά να συμπεριληφθούν αυτά στα Δημοτικά τέλη σε 3μηνες δόσεις (ή και περισσότερες)

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΛΥΨΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΑ ΚΥΑ-ΦΕΚ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΙΡΕΤΟΣ

ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΝΗΘΕΙ να ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΜΕ (ΝΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ) ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ και ΜΑΘΗΣΗΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ….

Να συσταθεί ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ Επιτροπή με την προσθήκη ΝΟΜΙΚΩΝ και Οικονομικών ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ του Δήμου, ώστε να διαμορφωθεί η πρόταση, οι ενέργειες και το τεχνικό κομμάτι υλοποίησης αυτής.

Αναμένω την απάντηση σας και φυσικά την ΟΜΟΦΩΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ από το ΔΣ….

 

Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου

Επικεφαλής της ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ και μέλος

Του Δικτύου Αυτοδιοικητικών

 

Η πανδημία στην ουσία έφερε τα πάνω κάτω

 

Όχι μόνο στις ζωές μας.

 

Έφερε τα πάνω κάτω και σε όλους αυτούς που το θέμα της υγείας το είχαν σαν μια πρόχειρηλύση όταν ήθελαν να κάνουν περικοπέςΔημοσίων δαπανών για να φανούν αρεστοί στους δανειστές.

 

Το έχουν κάνει αυτό επί μια δεκαετία και δυστυχώς τα χαρτιά τους έβγαιναν ή για να ακριβολογούμε οι ψήφοι τους έβγαιναν οπότε κανένα πρόβλημα.

 

Βλέπεις η προπαγάνδα και η παραπληροφόρησηέκαναν το θαύμα τους.

 

Όλα αυτά τα χρόνια.

 

Νοσοκομεία έκλειναν.

 

Κέντα υγείας υπολειτουργούσαν.

 

Περιφερικά ιατρεία εξαφανίζοντο από τον χάρτη.

 

Όλα αυτά στα πλαίσια ενός ψευδεπίγραφου εξορθολογισμού και μιας υποτιθέμενηςεξυγίανσης του συστήματος.

 

Και αν κάποτε τα πράγματα πήγαιναν να γίνουνπιο συγκεκριμένα και τα προβλήματα οξύνοντοτότε έβαζαν μπροστά το βαρύγδουπο«υγειονομικό χάρτη της περιοχής» που έπρεπε λέει να αναθεωρηθεί και μέχρι αυτό να γίνει ο καιρός περνούσε γλυκά.

 

Εν τω μεταξύ η κατάσταση μέρα με την μέρα χειροτέρευε.

 

Κάποια «απομακρυσμένα» χωριά σταμάτησαν να έχουν γιατρό την ίδια στιγμή που οι διάφοροιδιορισμένοι και εκλεγμένοι αστέρες ορκίζοντοότι το πρωταρχικό τους μέλημα τους ήταν η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Όλα αυτά τα χρόνια ο ένας Υπουργός Υγείαςδιαγωνίζεται με τον προηγούμενο σε περικοπέςπόρων και προσωπικού και σε βόλεμα των ημετέρων.

 

Και όλα κυλούσαν καλά μέχρι που ήρθε μια ωραία πρωία ο COVID19 και τότε ώ του θαύματο.ς

 

είδαμε τον βασιλιά τσίτσιδο….

 

είδαμε τι ακριβώς σήμαινε ο εξορθολογισμόςκαι η εξυγίανση.

 

καταλάβαμε ότι όρος πρωτοβάθμιαπερίθαλψη ήταν κενό γράμμα σε κάτιβαρύγδουπες εξαγγελίες.

 

Όλοι τότε απόρησαν και όλοι έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα.

 

Κάποιοι είχαν και το  θράσος να δώσουν όρκους πίστης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αυτό που λίγο πριν η πολιτική τους το είχε βάλει κυριολεκτικά στο απόσπασμα.

 

Με την εκδήλωση του πρώτου κύματος της πανδημίας μας ζήτησαν πίστωση χρόνου νακαθίσουμε φρόνιμα και να δείξουμε πνεύμασυνεργασίας για να είναι πιο έτοιμο το Σύστημα Υγείας εν όψει του δευτέρου κύματος που το περίμεναν……

 

Βέβαια γνωρίζοντας την έλλειψη επάρκειας σε προσωπικό και υποδομές δεν πρέπει να απορήσουμε που το δεύτερο κύμα βρήκε το όλο σύστημα σε χειρότερα χάλια.

 

Και αυτό ήταν φυσικό από την στιγμή που όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε κάτι ουσιαστικό.

 

Και όταν λέμε τίποτα εννοούμε τίποτα.

 

Και δεν φτάνει αυτό αλλά είδαμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν όριο ….

 

Πως αλλιώς να περιγράψουμε το γεγονός ότι ακόμη και σε αυτήν την δραματική περίοδο δεν σταμάτησαν στιγμή να κάνουν αυτό που πάνταήξεραν να κάνουν ……

 

Να παραπλανούν και να κοροϊδεύουν.

 

Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω.

 

Και δεν είναι ανάγκη να λέμε πολλά λόγια.

 

Όσο και αν εξαγγέλλουν για μια ακόμη φορά λαγούς με πετραχήλια τα νούμερα του προϋπολογισμού μόνο αν δούμε θα καταλάβουμε ότι δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

 

Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έκρυψαν τον στόχο αυτής της πολιτικής που ήταν η συρρίκνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να ανοίξει τα φτερά του.

 

Και το τραγικό είναι ότι ακόμη και τώρα εν μέσω πανδημίας οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι και πάλι μειωμένες γιατί ο στόχος είναι στόχος και δεν μπορεί να πάει πίσω μόνο και μόνο επειδή μας έτυχε μια πανδημία.

 

Άσε που με την ευκαιρία αυτής της πανδημίας μπορεί αυτή η πορεία να επιταχυνθεί.

 

Φαίνεται ότι ακόμη και αυτή η προσπάθεια που γίνεται να σωθούν από την πανδημία όσο τον δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι μας για κάποιους τεχνοκράτες της φωτιάς είναι απλή σπάταλη πόρων…..

 

Τα νούμερα όσον αφορά τον covid19 είναι δραματικά

 

Κάποιοι δυστυχώς κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

 

Αλλά όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα αυτή η πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί πλέον.

 

Τα λογοπαίγνια για τις ΜΕΘ και αλλά παλαβάπου ακούγονται τις τελευταίες μέρες από ανευθυνουπεύθυνους αρμοδίους θα ήταναπολύτως διασκεδαστικά αν κάθε μέρα δεν μετρούσαμε 100 νεκρούς….

 

Καταλαβαίνουν πράγματι τι σημαίνει 100 νεκροίτην μέρα????

 

Το θέμα αυτό αν μη τι άλλο επιβάλει μια σιωπήγια όσους τουλάχιστον δεν είναι καοήθεις.

 

Αλλά στον Δημόσιο βίο όπως αυτός καθορίζεταιαπό τα «πληρωμένα» ΜΜΕ η κακοήθειαπερισσεύει και σε αυτόν τον χορό οι πολιτικοίείναι μπροστά και κρατούν το μαντήλι…..

 

Του Κώστα Διαμαντόπουλου

« Η στρατηγική μοιάζει πιο πολύ με δέντρο παρά μ’ ένα ξερό στειλιάρι καρφωμένο στο χώμα. Όταν χάνεις ένα κλαρί του δέντρου, έχεις τ’ άλλα να κόβεις καρπούς. Δηλαδή μην κολλάς ψυχαναγκαστικά σε μια και μόνη επιλογή....Η αλεπού επινοεί αρκετές εναλλακτικές, ο σκαντζόχοιρος μόνο μία. »

(Μίμης Ανδρουλάκης, Μαύρο Κουτί - Αφορισμοί περί Ηγεσίας και Στρατηγικής, 2015)

Είκοσι περίπου χρόνια μετά την ένταξη της Ηλείας στο χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και η στρατηγική μας σε επίπεδο νομού βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε αδιέξοδο. Η σχεδόν ψυχαναγκαστική μας επιλογή στη διεκδίκηση μεμονωμένων τμημάτων διαφορετικών σχολών αποδεικνύεται μη βιώσιμη.

Τα πανεπιστήμια διαρθρώνονται σε σχολές και οι σχολές οργανώνονται σε τμήματα. Η ύπαρξη τμημάτων της ίδιας σχολής, κοινού δηλαδή επιστημονικού πεδίου, στην ίδια περιοχή, διασφαλίζει κοινή δεξαμενή διδασκόντων, κοινά εργαστήρια και δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών σε ερευνητικό επίπεδο. Η αποκέντρωση σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις πρωτεύουσες των νομών της αντίστοιχης Περιφέρειας αποδείχτηκε μια έξυπνη επιλογή.

Δείτε τα παράδοξα του σχεδιασμού που ως ένα βαθμό αποδίδονται στη δική μας αμεριμνησία και την έλλειψη στρατηγικού βάθους.

Το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας ανήκει στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών τα υπόλοιπα τμήματα της οποίας αναπτύσσονται στην Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι). Σ’ ένα νομό δηλαδή που η συμβολή του στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του κλάδου της Γεωργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιπροσωπεύει το 27% όταν της Ηλείας προσεγγίζει το 48%. Με όρους περιφερειακής ανάπτυξης η μεταφορά της Σχολής στην Ηλεία, του συνόλου δηλαδή των τμημάτων με εξαίρεση το τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Μεσολογγίου,  θα ήταν μια αυτονόητη επιλογή. Αλήθεια, πότε συζητήσαμε σοβαρά γι’ αυτό;

Το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης παραμένει στην Πάτρα μακριά από το νομό (Ηλεία) που διαθέτει τα περισσότερα δωμάτια και τις περισσότερες κλίνες σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε επίπεδο Περιφέρειας. Θα μπορούσε να ήταν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή η φιλοξενία του στην Ηλεία έστω και ως μεμονωμένο τμήμα.

Την ίδια στιγμή το τμήμα του Πύργου, εξόριστο και απομονωμένο, χαρακτηρίζεται από στενό επιστημονικό και επαγγελματικό ορίζοντα με αποτέλεσμα να βυθίζεται παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Προέδρου του. Ανήκοντας στην ευρύχωρη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών η συστέγασή του με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στον Πύργο, που σήμερα βρίσκεται στο Αγρίνιο, θα ήταν μια εύλογη επιλογή. Άλλωστε σχετική πρόταση κατατέθηκε από κυβερνητικό βουλευτή. Αλήθεια, πότε θα συζητήσουμε σοβαρά γι’ αυτό;

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι κρίσιμων επιλογών. Από τη μια είναι κατανοητή  επιλογή η διατήρηση των κεκτημένων σε Πύργο και Αμαλιάδα, από την άλλη όμως εγκλωβισμένοι στη στρατηγική διατήρησης μεμονωμένων τμημάτων αντιλαμβανόμαστε τους περιορισμούς που υπάρχουν. Στρατηγικό αδιέξοδο λέγεται αυτό....

Το παράθυρο ευκαιρίας που προέκυψε με το ΤΕΦΑΑ το Μάιο του 2019 μάλλον κλείνει. Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί όραμα, σχέδιο, συνεργασίες, συμμαχίες, υποδομές και επιστημονική τεκμηρίωση. Θα ήταν μια διέξοδος. Φαίνεται όμως πως δεν είμαστε για τα δύσκολα.

Τα είκοσι αυτά χρόνια που ο νομός συναντήθηκε με την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι διευθύνουσες ομάδες του λειτούργησαν περισσότερο με τη λογική του σκαντζόχοιρου και λιγότερο με τη λογική της αλεπούς.

 

Την πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές αρκετών χωριών του δήμου Πύργου ανακάλυψε ο κ. Αντωνακόπουλος, μετά το σάλο που ξέσπασε με τους μαθητές στην Πεύκη και τη δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ όλης της χώρας.
   Μια πραγματικότητα που απαγορεύει σε πολλά παιδιά του δήμου μας να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, λόγω έλλειψης tablet και σύνδεσης με το δίκτυο, αλλά και της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής.
   Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον κ. Αντωνακόπουλο είναι αμείλικτα:
   1) Τι έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα για την προμήθεια tablet στους αδύναμους οικονομικά μαθητές, αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό από τον Απρίλιο και την πρώτη φάση της τηλε-εκπαίδευσης;
   2) Συνεργάστηκε με τους προέδρους, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων ώστε να ανιχνεύσουν αυτές τις περιπτώσεις και να δράσουν ανάλογα;
   3) Τι πρωτοβουλίες πήρε για την αναβάθμιση του δικτύου δεδομένων σε όλα τα χωριά του δήμου από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του;
   4) Σε ποιες ενέργειες προχώρησε μετά την ανακοίνωση του lockdown για να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία;
   Κανένα από τα προηγούμενα ερωτήματα δε θα απαντηθεί, γιατί πολύ απλά ο κ. Αντωνακόπουλος δεν έκανε τίποτα.
   Τον απασχολούσαν ζητήματα άλλων αναθέσεων και προμηθειών και όχι η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για την εκπαίδευση των παιδιών μας ή η αναβάθμιση του δικτύου σύνδεσης.
   Σήμερα, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μοίρασε 15 tablet, υποσχόμενος και άλλα στο μέλλον, μεταθέτοντας-κατά την προσφιλή του συνήθεια- τις ευθύνες ‘’στους άλλους’’.
   Χρειαζόταν η αντίδραση ενός προέδρου και η κατακραυγή του κόσμου για να αφυπνιστεί η δημοτική αρχή και να δράσει…κατόπιν εορτής.
   Για να καταλάβει, επιτέλους, ο δημάρχος πόσο παραμελημένα είναι τα χωριά του δήμου μας αλλά και οι άνθρωποι που ζουν εκεί.
Καλωσορίζουμε τον κ. Αντωνακόπουλο στη δύσκολη καθημερινότητα των δημοτών μας.
   Τον προτρέπουμε να αφυπνίζεται συχνότερα και να ασχολείται πιο έγκαιρα με τα προβλήματα του δήμου.
   Για να μην πιαστεί και πάλι αδιάβαστος…

 Στάθης Καννής 
Δικηγόρος 
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Πύργου «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Σε μια κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η ιστορική μνήμη αποκτά ιδιαίτερο νόημα όταν συνδέεται με τη ζωή και την πράξη και βαπτίζεται στο όνομα της επικαιρότητας. 

Η ζωντανή μνήμη των ημερών του Νοέμβρη του 1973, μπορεί να  διαμορφώσει τη μνήμη του μέλλοντος, ως πολύτιμη παρακαταθήκη ελευθερίας, ευαισθησίας και ηθικής στάσης για τη γενιά του σήμερα και του αύριο. 

Τηρουμένων των αναλογιών και εκ των υστέρων ερμηνεύοντας «το Πολυτεχνείο», θεωρώ ότι,  οριοθέτησε την ιστορία του δημοκρατικού κινήματος και συνεχίζει διαρκώς να ζητά, να αφαιρεθεί επιτέλους «το δικαίωμα» των κρατούντων να διαχειρίζονται την εξουσία προς « ίδιον όφελος».

Είναι γνωστό ότι, η ιστορική μνήμη αποτελεί ισχυρό «κοινωνικό αντίδοτο» στην αμνησία, στην ακρισία, στη ροπή στην υποταγή και στη χειραγώγηση των ανθρώπων. 

Τα μεγάλα νοήματα, οι μεγάλες αφηγήσεις της ανθρώπινης περιπέτειας, είναι πάντα οδηγοί για τη χειραφέτηση του ανθρώπου από κάθε μορφή προκατάληψης, από κάθε έκφραση βίας και ανελευθερίας.

Εκ των υστέρων, «το Πολυτεχνείο» μπορεί να παραμείνει άφθαρτο σύμβολο ασυμβίβαστης πάλης, να καταδεικνύει την αναντικατάστατη δύναμη της κοινωνίας, να ενισχύει την πρωτοποριακή δυναμική των νέων που διαμορφώνει γεγονότα, να αποκαθηλώνει στερεότυπα, να ανατρέπει αυταρχισμούς, και να προσανατολίζει τη συλλογική συνείδηση.

Εκ των υστέρων, «το Πολυτεχνείο» μπορεί να συμπυκνώνει το όραμα, την έμπνευση, τη συλλογικότητα, την υπέρβαση του ατομικού συμφέροντος και της εγωπαθούς ιδιοτέλειας, την  αξιοπρέπεια, τον αυτοπροσδιορισμό, το νέο πατριωτισμό και την  ελευθερία. 

Εκ των υστέρων, «το Πολυτεχνείο», ως κορυφαία πράξη αντιφασιστικής εκδήλωσης, μπορεί να γίνει το ουσιαστικότερο μάθημα Πολιτικής και Ηθικής για τη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Το «Πολυτεχνείο» ως μοναδικό γεγονός ελευθερίας και ονείρου, μιας αδιαμεσολάβητης καινούργιας ζωής στη μεταπολεμική πορεία του τόπου και ώριμος καρπός μιας σειράς διεργασιών, υποκειμενικών και αντικειμενικών, εσωτερικών και διεθνών, μπορεί να αναχθεί σε συλλογικό εκφραστή του πολιτικοηθικού δικαιώματος της ανυπακοής, σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης της δημοκρατίας από όπου και αν προέρχεται.  

Ταυτόχρονα, μπορεί να επιβάλλει την υπέρβαση από  τις κυρίαρχες μικροαστικές λογικές αντιλήψεις της πολιτικής, ως ατομικού αθλήματος ανέλιξης και να δημιουργήσει όρους μιας νέας συλλογικότητας.  

Το «Πολυτεχνείο» μπορεί να τροφοδοτεί διαρκώς το όραμα μιας ηθικά ανώτερης μορφής δημοκρατίας που να βασίζεται στην ενεργό, ουσιαστική και συνεχή συμμετοχή του πολίτη στα δρώμενα του τόπου, να αφυπνίσει τη λαϊκή συνείδηση, να ενσωματώσει τις αγωνιστικές παραδόσεις χρόνων, και να οδηγεί στην έμπρακτη απόδειξη καθημερινά ότι,  είναι δυνατή η δημιουργία της ιστορίας από τα ίδια τα υποκείμενα που τη βιώνουν.

Εκ των υστέρων, «το Πολυτεχνείο», μπορεί να παραμείνει ζωντανό κάλεσμα για τη δημοκρατία, την ανθρωπιά, την ελευθερία, την  δημιουργικότητα, την ενότητα και την πρόοδο της κοινωνίας και πάντα  στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού, της υποταγής, της λογικής των «μονόδρομων» και του κάθε είδους διχασμού.  

Στις σημερινές ραγδαίες ανατροπές των στρατηγικών δεδομένων, με την «εύθραυστη» παγκόσμια ειρήνη, με ορατούς τους  εθνικούς κινδύνους, με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία, με την ασύμμετρη απειλή της πανδημίας, το «Πολυτεχνείο»  πρέπει να ανήκει σε όλους. 
Ανήκει στο μαθητή που αισιοδοξεί για το μέλλον

Ανήκει στον φοιτητή που αριστεύει στην γνώση, στον φοιτητή που διεκδικεί αυτά που δικαιούται στη μάθηση,

Ανήκει στον επιστήμονα που διαπρέπει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

Ανήκει σε αυτούς που οι συνθήκες τους ανάγκασαν σε φυγή από την χώρα και ελπίζουν για επιστροφή,

Ανήκει στους αγρότες που μοχθούν καθημερινά,

Ανήκει στους άνεργους που διεκδικούν μερίδιο στην εργασία,

Ανήκει σε όλους τους κοινωνικά αποκλεισμένους,

Ανήκει στους δασκάλους που παιδεύουν την νέα γενιά,

Ανήκει στους επιστήμονες-επαγγελματίες υγείας που πολεμούν την αρρώστια και σήμερα τον ιό της πανδημίας,

Ανήκει στους εργαζόμενους όλων των κλάδων, στους επαγγελματίες που συμβάλλουν και στηρίζουν την οικονομία και την χώρα γενικότερα, 

Ανήκει στα ανήσυχα μυαλά των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών,

Ανήκει σε αυτούς τους πολιτικούς, που έχουν πατριωτισμό, που  στηρίζουν το «κράτος δικαίου», που κοιτάζουν το μέλλον και διεκδικούν σε αυτό, μερίδιο για την ελληνική κοινωνία. 

  

Ανήκει σε όλους όσους δημιουργούν, εξελίσσονται, προσφέρουν και παράγουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία. 

Ανήκει στην ιστορία, μα ιδιαίτερα ανήκει στο μέλλον μιας Ελλάδας δημοκρατικής, παραγωγικής, σύγχρονης και ανεπτυγμένης.      

Εκ των υστέρων, σήμερα, το «Πολυτεχνείο» ανήκει σε όλους εκείνους που όρθιοι επιμένουν, για έναν κόσμο καλύτερο που θα χωράει πολλούς «κόσμους» και ελεύθερους ανθρώπους. 
 Παναγιωτόπουλος Γιώργος  

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης