Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Την Κυριακή 11-07-2021 ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου οργάνωσε συνδιάσκεψη με θέμα την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. 

Αξιέπαινη πρωτοβουλία που εκ των πραγμάτων όμως φάνηκε δεν θα μπορούσε να επιτύχει κάτι περισσότερο από ότι στην ουσία πέτυχε…

Σε ανάλογες συναντήσεις που είχαν γίνει πριν ένα χρόνο, πριν δυο χρόνια απλά μιλούσαμε για 3 άντε 4 γιατρούς στην Παθολογική του Πύργου μαζί με τους μετακινουμένους από την Αμαλιάδα. 

Τώρα μιλάμε μόνο για έναν και έχει ο θεός….. 

Τα κενά καλύπτονται άλλοτε από την Πάτρα άλλοτε από την Τρίπολη και ένας θεός ξέρει από πού άλλου θα κουβαλήσουν γιατρούς απλά για να κουκουλώσουν το πρόβλημα. 

Κάποιοι εκ των προσκληθέντων δεν παρέστησαν κάν.

Οι ίδιοι και οι ίδιοι είμαστε και λίγο πολύ είπαμε τα ίδια και τα ίδια. 

Και πώς να πούμε κάτι διαφορετικό από την στιγμή που η κατάσταση χρόνια τώρα είναι ακριβώς η ίδια και η όποια διαφοροποίηση που προκύπτει όποτε προκύπτει είναι πάντα μα πάντα προς το χειρότερο. 

Οι πολιτικοί όσοι παρέστησαν προσωπικά ή με εκπροσώπους μας διαβεβαίωσαν ότι κάνουν ότι μπορούν και ότι θα κάνουν και πολύ περισσότερα στο μέλλον.  

Κάποιοι άλλοι απαξίωσαν τελείως την όλη προσπάθεια λες και αφορούσε την σωτηρία της φώκιας της ανταρκτικής. 

Το τι έχουν καταφέρει πάντως οι πολιτικοί μας με τις άοκνες προσπάθειες τους όλα αυτά τα χρόνια είναι μπροστά μας, δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση και καλό είναι να μη τα ρίχνει ο ένας στον άλλον από την στιγμή που η πολιτική για την Υγεία είναι ίδια εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. 

Και σε αυτήν την δεκαετία δόξα τω θεώ κυβέρνησαν όλοι όσοι τώρα μας κουνάν το δάκτυλο.

Αν αυτοί το έχουν ξεχάσει καλό είναι να ξέρουν ότι εμείς το θυμόμαστε ακόμη. 

Για την τοπική αυτοδιοίκηση τι να πούμε. 

Μια από τα ίδια. 

Κάποιοι συμμετείχαν και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν ότι το θέμα δεν τους αφορά καν.

Καταστάσεις τραγικές. 

Είναι αυτοί που δυστυχώς έχουν αυτονομηθεί και ίσως να περιμένουν να γίνεται έλεγχος διαβατηρίων κάπου στο Μεσολογγάκι. 

Το Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας και όχι μόνο, αποδομείται σταθερά εδώ και χρόνια και οι όποιες προσπάθειες κάποιων φορέων είναι «σαν των Τρώων…..» 

Μιλήσαμε για κίνητρα μπας και πείσουμε κάποιους γιατρούς να έλθουν κατά δω … έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Όλα αυτά όμως είναι ημίμετρα που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν και το ξέρουν πολύ καλά ακόμη και αυτοί που τα προτείνουν. 

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι αλλού. 

Κανείς όμως δεν τολμά να το αγγίξει. 

Το ΕΣΥ σχεδιάστηκε με τα δεδομένα της δεκαετίας του 80. 

Αν και έχουν περάσει πλέον σαράντα χρόνια από τότε ποτέ κανείς δεν είδε τις λειτουργικές του ανεπάρκειες και ποτέ κανείς δεν προσπάθησε να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να προσαρμοστεί το σύστημα στα νέα δεδομένα.

Κάποιοι φοβούνται την οποιαδήποτε αλλαγή και είναι αντίθετοι πριν καν αυτή ανακοινωθεί και κάποιοι άλλοι που έχουν πιάσει το νόημα αφήνουν το σύστημα στην τύχη του για να πάει από φυσικό θάνατο. 

Από αυτή την εξέλιξη βέβαια χαμένοι θα είμαστε όλοι εμείς που τώρα αντιμετωπίζουμε το θέμα με αδιαφορία εγκλωβισμένοι στις κομματικές λογικές των μεν και των δε… 

Οι γιατροί - πιονέροι του ΕΣΥ τώρα είναι άλλοι συνταξιούχοι και άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην σύνταξη. 

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Μετά αλήθεια τι μπορούμε να περιμένουμε???

Με ποιους θα λειτουργήσει το σύστημα????

Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε ατελέσφορα κίνητρα με γιατρούς που θα εναλλάσσονται στην καλύτερη περίπτωση κάθε πενταετία ????

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται τομές. 

Γενναίες τομές. 

Και δυστυχώς οι πολιτικοί που λειτουργούν με μόνο κριτήριο τα ψηφαλάκια δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. 

Όπως άλλωστε δεν έχουν κάνει και όλα αυτά τα χρόνια. 

Ο ιδιωτικός τομέας περιμένει και καλά κάνει. 

Το ερώτημα είναι εμείς τι περιμένουμε……