Άρθρο Γιάννη Κουτσούκου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια
- ΑΡΘΡΑ
- 26 Φεβρουαρίου, 2019
- 179
- 1 minute read
Προστατέψαμε ως ΠΑΣΟΚ την α’ κατοικία με τον Νόμο 3869/2010 και έχουμε ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια.
Ο Ν. 3869/2010 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε μια μεγάλη θεσμική τομή με ευρεία κοινωνική διάσταση, καθώς δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, έναντι των υπερβολικών απαιτήσεων του Τραπεζικού συστήματος και των εκβιαστικών του πρακτικών σε βάρος κυρίως της πρώτης κατοικίας.
Με την εγγύηση της δικαιοσύνης, ο Ν. 3869/2010 έδινε τη δυνατότητα, εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την συνολική αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των εντασσόμενων στη ρύθμιση και μη δυνάμενων να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους ως δανειολήπτες, λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε κυρίως μετά το 2008 και ευρίσκετο σε εξέλιξη.
Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν στήριξε τη λειτουργία του Ν. 3869/2010, αλλά τον φαλκίδευσε με ρυθμίσεις που περιόριζαν το εύρος και τα κριτήρια της εφαρμογής του, διευκόλυνε δε τη διαδικασία των πλειστηριασμών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και άλλες δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των «Θεσμών».
Το γεγονός δε, ότι η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», που αποτελούν το 45% των συνολικών, επιβαρύνει και του όρους αντιμετώπισης των στεγαστικών με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Χωρίς να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της ρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μπορούμε εύκολα να συνάγουμε δύο συμπεράσματα:
Το πρώτο είναι ότι τίθενται υπό αίρεση οι δυνατότητες των δανειοληπτών να αξιοποιήσουν τη διαδικασία Ν. 3869/2010 για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επομένως αν υποθέσουμε ότι ο οφειλέτης ρύθμισε τα της πρώτης κατοικίας θα αντιμετωπίζει τη «δαμόκλεια σπάθη» των τραπεζών αυτός ή οι εγγυητές για το υπόλοιπο των μη ρυθμισμένων δανείων.
Το δεύτερο είναι ότι οι λεγόμενοι «κόφτες», κυρίως το υπόλοιπο του δανείου, που τίθεται για πρώτη φορά, θα αφήσουν εκτός του πεδίου της ρύθμισης χιλιάδες δανειολήπτες με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Επιπρόσθετα δε, η διαφαινόμενη αναίρεση της προστασίας του Ν. 3869/2010 για τις εκκρεμείς αιτήσεις, που υπολογίζονται πάνω από 130.000, θα θέσει σε δοκιμασία αρκετές χιλιάδες από αυτούς.
Το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας πλήρη γνώση των προβλημάτων που δημιούργησε η Κυβερνητική πολιτική στο τραπεζικό σύστημα και την επιβάρυνση που προκάλεσε στην Ελληνική Οικονομία με την αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση μετά την απώλεια της μετοχικής τους αξίας, κατέθεσε έγκαιρα τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων επιχειρηματικών δανείων» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η πρόταση μας για την δημιουργία ενός ειδικού πιστωτικού ιδρύματος (Bad Bank), όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά από την Κυβέρνηση, η οποία καθυστερεί να λάβει αποφάσεις, ακόμα και τώρα, που παρόμοιες προτάσεις έχουν διατυπώσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το Τ.Χ.Σ..
Τους έχουμε προειδοποιήσει μάλιστα, να μην διανοηθούν να προχωρήσουν σε λύσεις που θα επιβαρύνουν τον Ελληνικό Λαό (Δηλώσεις Δραγασάκη περί νέας ανακεφαλαιοποίησης).
Για τα δε στεγαστικά δάνεια καταθέσαμε ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη Νομοθετική Πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με διατάξεις και κριτήρια που καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατόν εύρος των οφειλετών, αλλά και με ρήτρες έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η παράταση δε των διατάξεων του Ν.3869/2010, που λήγει στις 28-2-2019 μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε η Κυβέρνηση –όπως ζητήσαμε με νέα μας Τροπολογία– κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη έως ότου εφαρμοσθεί το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος παραπέμπεται μετά τις εκλογές.
Κατά συνέπεια, μια πολιτική που επικοινωνιακά λύνει τα προβλήματα, στην ουσία όμως αποτελεί συνεχή υποχώρηση έναντι των «Θεσμών» και των Τραπεζών, εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους, πολύ δε περισσότερο που έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις με βάση τις οποίες θα κρίνουμε και το Νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.