Banner 728x90px artisti

Η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση για παρουσία φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το επιχείρημα ότι το μέτρο θα έστελνε λάθος μήνυμα στους πολίτες.Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού παντού στην Ευρώπη κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Αναστολή της απόφασης για κόσμο στα γήπεδα αποφάσισε η κυβέρνηση μετά και την αύξηση των κρουσμάτων. Μπορεί χθες να ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα, ωστόσο σήμερα η κυβέρνηση έδωσε κόκκινη κάρτα και έτσι οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο.

Την ανάκληση της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί της Τρίτης με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

πηγή: dikaiologitika.gr

Το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε  η 2η μέρα του 41ου Ολυμπιακού Ράλλυ με τη συμμετοχή 36 πληρωμάτων.

Ήταν ο 3ος αγώνας του 56ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ 2020 και νικητής αναδείχτηκε ο Γιάννης Παπαδημητρίου με συνοδηγό τον Γιώργο Πολυζώη με το Skoda Fabia Rally2 EVO, που πήραν την πρωτοπορία από την πρώτη ειδική και δεν απειλήθηκαν μέχρι το τέλος και κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ 2020.

Δεύτεροι ήρθαν οι Σερδερίδης- Miclotte, ενώ ο Πυργιώτης Γιάννης Μπαντούνας (Α.Ο.Λ.Α.Π.) με  τον Κώστα Σούκουλη στην 3η θέση, 4οι ήταν οι Χαλκιάς-Μαχαίρας και τέλος 5η και 6η θέση αντίστοιχα, οι Τζέμος-Παναγιωτούνης και Ιαν-Φράγκου, επίσης της Α.Ο.Λ.Α.Π. 

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στις 9:40 το πρωί στην έξοδο του Service Park (σχολείο- γήπεδο Δ.Δ. Λάλα) και ο τερματισμός έγινε μπροστά στο Δημαρχείο της Αρχ. Ολυμπίας στις 15.30.

Οι ειδικές διαδρομές ήταν στο Λάλα και στη Φολόη, είχαν συνολικό μήκος 83 χιλιόμετρα και έγιναν τρία περάσματα από την καθεμία.Το προηγούμενο βράδυ, και σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ελέω κορωνοϊού η πανηγυρική εκκίνηση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Πάρκο «ΣΠΚ» στον Πύργο και όχι στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να τηρηθεί πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο. Είχε προβλεφθεί ελεγχόμενη είσοδος-έξοδος για τους θεατές και υπήρχαν μόνο 200 καθήμενοι προσκεκλημένοι, που τηρούσαν και τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Με αφορμή το 47ο Ολυμπιακό Ράλλυ που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου στην περιοχή του Δήμου Ολυμπίας Παραχώρησαν συνέντευξη Χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του μικρού συνεδριακού της ΠΕ Ηλείας ο πρόεδρος ΑΟΛΑΠ Μιχάλης Αποστολόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού και πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ως μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ ο Γιάννης Αργυρόπουλος και ο αναπληρωτής δήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος.

Η ΑΟΛΑΠ, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους Πύργου  και Αρχαίας Ολυμπίας συνδιοργανώνουν το Ολυμπιακό Ράλλυ εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 
Να επισημάνουμε πως η εκκίνηση θα γίνει το Σάββατο το βράδυ στο πάρκο ΣΠΚ στις 21.00, παρουσία περιορισμού αριθμού ατόμων και συγκεκριμένα μόνο των φορέων,πληρωμάτων και χορηγών, ενώ την Κυριακή το αγωνιστικό κομμάτι θα διεξαχθεί στο δάσος Φολόης και με βάση τη διαδρομή Δούκα- Λάλα -Μηλιές με 38 ακίνητα που θα ακολουθήσουν 83 χλμ ειδικών διαδρομών. 
 
«Η ΑΟΛΑΠ, μαζί με την περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας και τον Δήμο Πύργου και άλλους φορείς συνδιοργανώνουν και φέτος το Ολυμπιακό Ράλλυ, ένα μεγάλο γεγονός για την Ηλεία,για τον αυτοκινούμενο αθλητισμό που νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Θέλω να πω ότι με εντολή του περιφερειάρχη μας και επιθυμία όλοι όλης της περιφερειακής αρχής με χαρά δηλώνουμε παρόν σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Η πράξη μας η παρουσία μας δείχνει την επιθυμία μας να πάμε τον τόπο ένα βήμα μπροστά» είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού και πολιτισμού κύριος Νίκος Καροβέσης και ήρθε να συμπληρώσει πάνω σε αυτά ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τονίζοντας πως: « Είναι μια εκδήλωση που ψυχαγωγεί όχι μόνο όλον το νομό, αλλά όλη την Ελλάδα και καθιστά την περιοχή μας και τον Πύργο επίκεντρο του επικοινωνιακού ενδιαφέροντος για αρκετές ημέρες».
Παίρνοντας τη σκυτάλη και ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε τα εξής:
« Ως δημοσιογράφος και αιρετός όλα τα προηγούμενα χρόνια είχα αντιληφθεί την σημασία και τον τόπο μας της διεξαγωγής του ολυμπιακού αυτού του Ράλλυ την οικονομική την τουριστική και την αγωνιστική,αλλά και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ θα ήταν παράδοξο να μην εισηγηθώ την στήριξη από την πλευρά της περιφερειακής ένωσης δήμων και αυτό έκανα. Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και με τη συναίνεση του προέδρου δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου,που είναι ένας από τους συνδιοργανωτές».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος  Αρχαιας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος επισήμανε: «Πλέον ήρθε η ώρα να το δούμε από διαφορετική σκοπιά όλοι εμείς εδώ οι θεσμικοί παράγοντες που συμμετέχουμε στην διοργάνωση, αφού πρέπει να του προσδώσουμε έναν άλλο χαρακτήρα και αυτός ο χαρακτήρας πρέπει να είναι διεθνής. Έχει όλα τα εχέγγυα το συγκεκριμένο Ράλλυ, είναι ο σοβαρός δεσμός που επιμελείται η ΑΟΛΑΠ και πρέπει να πάρει ένα διεθνή χαρακτήρα όχι μόνο στο γεωγραφικό φάσμα της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και σε όλο το νομό».
Τέλος η ψυχή αυτής της διοργάνωσης, του μεγάλου αυτού  γεγονότος που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μιχάλη Αποστολόπουλο, τον πρόεδρο της ΑΟΛΑΠ, τόνισε εμφανέστατα ενθουσιασμένος, για το έργο αυτό, που  ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες καταφέρνει να διεξαχθεί, τα παρακάτω:
« Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω covid-19 η λέσχη στην αρχή ήταν να μην διοργανώσει, αλλά σεβόμενοι την ιστορία ,δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και μαζί με τους άξιους συμπαραστάτες μας, τους οποίους ευχαριστεί το ΔΣ θερμά, δίνουμε όλες τις δυνάμεις να το διοργανώσουμε και να έχει την επιτυχία που έχειόλα αυτά τα 47 χρόνια. Γνωρίζετε όλοι καλά ότι είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Ηλείας και πάντοτε προσπαθούμε να υπερβάλλουμε εαυτούς και για οικονομία φέτος λόγω της πανδημίας κάνουμε τον ίδιο αγώνα. Αυτό σημαίνει πως τα πληρώματα που είχαν δηλώσει πέρυσι συμμετοχή τρέχουν και φέτος με το ίδιο νούμερο, δηλαδή έχουμε 38 συμμετοχές και να τηρούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. Κλείνοντας να σημειώσω στ

Στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, ο Δήμος Πύργου θα υλοποιήσει με δωρεάν συμμετοχή στους χώρους των Αθλητικών Εγκαταστάσεών του, τις εξής δράσεις:

Πρωινό πρόγραμμα, ενίσχυση της ποιότητας ζωής:

 

-Αθλητισμός και Γυναίκες

 

-Εκγύμναση με βάρη για όλους

 

-Προετοιμασία υποψηφίων για τις Στρατιωτικές Σχολές, ΤΕΦΑΑ, κ.α.

 

Πληροφορίες εγγραφές κατά τις πρωινές ώρες στα Γραφεία του Κλειστού Γηπέδου,

Και στα τηλέφωνα: 6932638388 Σκαρτσιάρης Κων/νος και 6978557008 Πανάρα Χριστίνα.

 

 

Ο   ΕΝΤ/ΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ                                                                  ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ              

-Ο δήμαρχος Πηνειού ανακοίνωσε ευχάριστα νέα και για το Μουσικό Σχολείο

 

Αρχικός στόχος του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, στόχος που συνεχίζει να υφίσταται, είναι η συνύπαρξη Αθλητισμού και Πολιτισμού και όχι ο πρωταθλητισμός. Στον πυρήνα του στόχου του η Νεολαία.

Έτσι από την Κυριακή το μεσημέρι λειτουργεί το νέο γήπεδο της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Δήμου στο Βαρθολομιό, ένα έργο που φέρει την υπογραφή του.

Το εγκαινιασθέν γήπεδο είναι στη διάθεση όλων των πολιτών της ενότητας Βαρθολομιού και του Δήμου Πηνειού ακολουθώντας πάντα συγκεκριμένο πρόγραμμα και κανόνες.

Εγκαίνια από τον Σεβ. Μητροπολίτη

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός συμπαραστατούμενος από τον αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο και ιερείς της τοπικής εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης αφού ευλόγησε τα παιδιά της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου και τον προπονητή τους κ. Νίκο Αριδάκη, συνεχάρη τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του για το έργο του γηπέδου και κάλεσε μικρούς και μεγάλους να το προσέχουν και να το διατηρούν στην σημερινή κατάσταση.


Ομιλίες-
Χαιρετισμοί

Ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δημήτρης Βασιλόπουλος  στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το πανέμορφο γήπεδο ποδοσφαίρου 7Χ7 με συνθετικό τάπητα, οραματίστηκε και υλοποίησε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί και προσφέρει αρκετά για χρόνια στα αθλητικά δρώμενα της Ηλείας».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό για την παρουσία του, αλλά και για την στήριξή του σε δράσεις του Δήμου, αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η ιδέα για το έργο ύστερα από μια συζήτηση που είχε προ μηνών με τον δημοτικό σύμβουλο Άγγελο Μπράτη. «Αυτός ο χώρος, στο πάρκο ΟΣΕ, που θα είναι το μεγάλο πάρκο του Βαρθολομιού, θα καταστεί χώρος συνάντησης των παιδιών και των μεγάλων ενώ εκτός από τα γήπεδα θα δημιουργηθεί και χώρος πιστοποιημένης παιδικής χαράς»

Σειρά έργων στο Δήμο

Με την ευκαιρία ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα έργα που με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας  εντάσσονται σε προγράμματα και είναι 1/οι αποθήκες του ΑΣΟ όπου θα δημιουργηθεί Πολυχώρος και η έδρα του Δημαρχείου, οπότε το κτίριο Σισίνη θα είναι μουσείο, 2/ η διαμόρφωση του δρόμου Βαρθολομιού Γαστούνης Λουτρών Κυλλήνης, και 3/ η τηλεμετρία στο δίκτυο υδροδότησης  που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ έργο.

Έκπληξη για το Μουσικό Σχολείο

Ο δήμαρχος Πηνειού  επεφύλασσε και μια ακόμη ευχάριστη είδηση: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνω ότι εντός των ημερών το  κτιριακό αίτημα του Μουσικού  Σχολείου Ηλείας στο Βαρθολομιό γίνεται πραγματικότητα. Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ. Και θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο σχολικό συγκρότημα».

Ολοκληρώνοντας την σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος ευχαρίστησε και τον σύμβουλό του επί αθλητικών θεμάτων Δημήτρη Βύτανο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της κορδέλας από τον Σεβασμιώτατο και τον δήμαρχο παρουσία της βουλευτού κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση , εκπρόσωπος του βουλευτή Διονύση Καλαματιανού, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Θ. Θεοδωρακόπουλος, αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Δ. Γεωργόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΤΣ Βαρθολομιού κ. Τάσος Πουλής, πρόεδροι και μέλη ΤΣ, ο διευθυντής της  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Νίκος Κλάδης,  ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του παραρτήματος ΕΑΑΝ Ηλείας κ.κ. Ζώης Υφαντής και Τάσος Αράπογλου, εκπρόσωποι της ΕΠΣ Ηλείας, γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών κ.α.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. θα τελεστούν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου  της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Δήμου Πηνειού στο πάρκο πρώην ΟΣΕ Βαρθολομιού.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού-Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δημήτρη Βασιλόπουλο, «πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χώρο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με πρωτοβουλία τουδημάρχου Ανδρέα Μαρίνου, ένα χώρο άθλησης της Νεολαίας. Στο γήπεδο θα διδάσκει την τέχνη του ποδοσφαίρου αλλά και κανόνες υγιούς αθλητικής συμπεριφοράς ένας αξιόλογος προπονητής  ο Νίκος Αριδάκης.  Προσκαλούμε λοιπόν μικρούς και μεγάλους στα εγκαίνια του νέου γηπέδου».

Μια αύρα νοσταλγίας που γύρισε πολλά χρόνια πίσω το ρολόι του χρόνου, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι βρέθηκαν στην εκκίνηση του 7ου Tour du Peloponnese το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου, στην Αρχαία Ολυμπία.

Η μαγεία του κλασικού αυτοκινήτου, με δεκάδες ιστορικά αυτοκίνητα στην εντυπωσιακή εκκίνηση, συνεπήρε τους θεατές και έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην Αρχαία Ολυμπία, που για μια χρονιά ακόμη αποτέλεσε την αφετηρία αυτού του ξεχωριστού θεσμού του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μια Bentley του 1928 ήταν το αρχαιότερο από τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στον αγώνα, ενώ εντυπωσιακά ήταν επίσης μια Mercedes του 1949, μια Jaguar XK 140 του 1954, αρκετά MG, Renault, Peugeot, VW κ.α.

Τον αγώνα διοργάνωσε η ΕΛΙΑ (Ελληνική Λέσχη Ιστορικού Αυτοκινήτου) με την αρωγή του συλλόγου «ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ» και τη συνεργασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος δίνοντας την εκκίνηση του αγώνα, τόνισε ότι αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας, επειδή ακριβώς γίνεται κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Ευχήθηκε, η επόμενη διοργάνωση να γίνει και πάλι στην Ολυμπία, κάτω από καλύτερες συνθήκες και χωρίς τη σκιά του κορονοϊού.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ως συνδιοργανωτής, προσέφερε κατά την εκκίνηση αναμνηστικά δώρα σε κάθε πλήρωμα. «Είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση με ποιότητα και ιδιαίτερη αξία, καθώς σπάνια κλασικά αυτοκίνητα συναντιούνται σ’ έναν ιστορικό τόπο και ξεκινούν έναν αγώνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Αθλητισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές που επέλεξαν για μιαν ακόμη χρονιά την Αρχαία Ολυμπία για την εκκίνηση.

Τα σπάνια κλασικά αυτοκίνητα είχαν κατακλύσει την πόλη από το Σάββατο, καθώς τα πληρώματα κατέλυσαν στην Αρχαία Ολυμπία, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, δίνοντας μια όμορφη νότα στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την εκκίνηση οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν προς την Καρύταινα με τελικό προορισμό την Σπάρτη και τον Μυστρά, αγωνιζόμενοι σε 4 ειδικές διαδρομές.

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, θα γίνει η εκκίνηση από την Σπάρτη μπροστά από το επιβλητικό άγαλμα του Λεωνίδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 ειδικές διαδρομές μέσα από τα υπέροχα λακωνικά τοπία με κατεύθυνση προς Γεράκι και Αρχάγγελο για ανασυγκρότηση και τελικό προορισμό την επιβλητική Μονεμβασιά.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, τα πληρώματα θα διασχίσουν τις περιοχές Ιέρακας, Κυπαρίσσι, Πούλιθρα με τελικό Προορισμό το Ναύπλιο. Το αγωνιστικό σκέλος περιλαμβάνει ακόμη 4 ειδικές διαδρομές στη Λακωνία. Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σειρά έχει η Αργολίδα (Καρνεζέικα, Πόρτο Χέλι και Κόστα) ενώ τα πληρώματα θα τερματίσουν στον Γαλατά με διανυκτέρευση στον Πόρο.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, οι διεκδικητές του τροπαίου θα λάβουν μέρος σε ακόμη 3 ειδικές διαδρομές προς Κορινθία με τελικό προορισμό το Λουτράκι ενώ το βράδυ η περιβόητη πλέον νυχτερινή ειδική δοκιμασία προς τη λίμνη Βουλιαγμένης και το Αρχαίο Ηραίο θα κρίνει και τον νικητή. Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο Λουτράκι, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές. Η επόμενη, είναι ημέρα αναχώρησης των ξένων πληρωμάτων.

Μέσα σε ένα κλίμα χαράς, αισιοδοξίας, ελπίδας και τηρώντας στο ακέραιο το υγειονομικό πρωτόκολλο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020» ο συμβολικός Δρόμος Εκεχειρίας Πνύκα – Καλλιμάρμαρο.

Του συμβολικού αυτού δρόμου ηγήθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης με τον Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη (ο οποίος είχε βραβευθεί από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για το «Ευ Αγωνίζεσθαι», ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου και διευθυντής του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος, η παγκοσμιονίκηςτου TAEKWONDOΜαρίαΚαρπαθάκη, και Ολυμπιονίκες.  Οι δρομείς εκκίνησαν από το σύμβολο της Δημοκρατίας και του ελεύθερου λόγου την Πνύκα (εκκίνηση Κρήνη Πνύκας επί της Αποστόλου Παύλου) και μέσω των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Βασιλίσσης Αμαλίας και του Ζαππείου,  έφθασαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο,  το σύμβολο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Δρόμος δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα.

Έλαβαν μέρος ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η πρόεδρος των Ολυμπιονικών κα Εύη Μωραϊτίδου, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κα Βούλα Κοζομπόλη, ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, η Υποδιευθύντρια κα Ντόρα Πάλλη, ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και εκπρόσωπος του CISM κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου πλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος, οι ολυμπιονίκες Σπύρος Γιαννιώτης, Βιργινία Κραβαριώτη, Δημήτρης Καφφάτος, Γρηγόρης Χατζατουριάν, Νέρυ Νιαγκουάρα, Φλωρεντία Σφακιανού, Δημήτρης Μιτελούδης, η  πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 9,84 και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κα Νίκη Αραμπατζή, η παγκοσμιονίκης του TAEKWONDO κα Μαρία Καρπαθάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΚουνγκΦου κ. Λάμπρος Σταμούλης, η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κοντογιάννης,  ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ.κ. Ηλίας Μουσταϊρας και Παύλος Ραβάνης, η πρόεδρος της Ιωνικής Στέγης Ηλιούπολης κα Αργυρώ Πίκουλα, ο ζωγράφος κ. Δημοσθένης Δαββέτας, η γλύπτρια κα Ιωάννα Παρασκευά, ο ηθοποιός Πάνος Σταθακόπουλος, ο εγγονός του πρώτου Μαραθωνοδρόμου κ. Χάρης Βασιλάκος και δρομείς που είχαν συμμετάσχει στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020» Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία.

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη καλωσορίζοντας τους δρομείς και τους παρισταμένους έκανε αναφορά στη σύνδεση του συμβολικού δρόμου Εκεχειρίας με την Πνύκα και το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον Παγκράτη Ηρακλή και στους Αθηναίους Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας που έκαναν τον δικό τους δρόμο Εκεχειρίας για να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο τα παιδιά της Ομάδας ΜΙΛΑ του 9ου Δημοτικού Σχολείου της Γλυφάδας μαζί με την παραολυμπιονίκη κα Ειρήνη Κουρούβανη με χορογραφία της καςΝεκταρίας Κωνσταντίνου παρουσίασαν ένα δρώμενο για την ειρήνη, την ελευθερία και τον σχολικό εκφοβισμό. Πριν την έναρξη του χορού, η μαθήτρια Αλεξάνδρα Π. έδωσε το μήνυμα: «Χορεύουμε για την Ειρήνη. Χορεύουμε για την ελευθερία της έκφρασης και της κίνησης. Χορεύουμε για μια νέα πραγματικότητα όπου τη λέξη πόλεμο δεν θα γνωρίσει. Χορεύουμε για να επικρατήσει η Ειρήνη και να διαδώσουμε το μήνυμα στη γενιά μας. Χορεύουμε και ελπίζουμε. Ελπίζουμε ότι όλα μια μέρα θα τελειώσουν. Θα αλλάξουν προς το καλύτερο…».

Στη συνέχεια προσκεκλημένοι μαζί με παιδιά και την ομάδαΜΙΛΑ σχημάτισαν το σήμα της Ειρήνης επί της πλατείας του Παναθηναϊκού Σταδίου.

            Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν από τον Δήμαρχο Ήλιδας, της διοργανώτριας πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων κ. Γιάννη Λυμπέρη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη με ειδικές πλακέτες που είχαν φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη κ. Ευάγγελο Μουστάκα, οι Αλέξανδρος Βαμβακίδης (αρχιφύλακας) και Καρυώτης Νικόλαος (υποπλοίαρχος ΠΝ) για τη συμμετοχή τους στον Δρόμο του Ηρακλή (Αγραπιδοχώρι-Αρχ. Ήλιδα), στον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία,  ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης για τη συνεχή στήριξη στις ολυμπιακές αξίες και στην ιδέα της Εκεχειρίας αλλά και στις δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας, ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ) κ. Γιώργος Αλικάκος, ο διευθυντής του #BEACTIVE  κ. Διονύσης Καρακάσης, η παραολυμπιονίκης κα Ειρήνη Κουρούβανη που ηγήθηκε της ομάδας ΜΙΛΑ και η κα Νεκταρία Κωνσταντίνου η οποία επιμελήθηκε  του δρώμενου των παιδιών.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τη μπάντα του Δήμου Αθηναίων να ερμηνεύουν τραγούδια για την ειρήνη και για την Αθήνα. Νεαρά παιδιά  επιβράβευσαν τους δρομείς και τους παρισταμένους με ένα κλαδί αγριελιάς από την Αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία που είχε επάνω τον δίσκο της Εκεχειρίας.

Να επισημανθεί ότι τηρήθηκε στο ακέραιο το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί και  εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (50 δρομείς και συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικών, μασκών καθώς  και γαντιών όπου εκρίνετο απαραίτητο).

Σε όλους τους παρισταμένους δόθηκε ο έπαινος της διοργάνωσης, αναμνηστικό t-shirt και προϊόντα από τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώθηκε με τις Περιφέρειας Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της ΕΘΝΟΑ, του ΕΟΤ, θεσμικούς υποστηρικτές τον Δήμο Σπάρτης και τον Δήμο Αθηναίων, τεχνική υποστήριξη το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο, με την στήριξη του #BEACTIVE,  χορηγούς επικοινωνίας τον ΠΣΑΤ, την ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, RunningNews.gr, ΑΘΗΝΑ 9,84, apopseis.gr, OVI, Greekteachers, Polismagazine κ.α. Και την υποστήριξη των: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avancecarrental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, ΖΑΓΟΡΙ, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗ.Κ.Ε. Πύργου, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis. 

Αναβρασμός στα Σωματεία της Αι Κατηγορίας από την τροποποιημένη (για ακόμη μία φορά) προκήρυξη της ηγεσίας της ΕΠΣΗ.

Και δικαιολογημένα βέβαια γιατί εδώ και ένα μήνα περίπου οι προκηρύξεις διαδέχονται η μία την άλλη καταλήγοντας σκουπιδόχαρτα.

Διαμαρτύρονται κάποιοι Παράγοντες βέβαια για τις τραγελαφικές αποφάσεις της ηγεσίας του Ηλειακού ποδοσφαίρου, αποφάσεις που πριν λίγες ημέρες υπερψήφισαν τα Σωματεία 43-0!!!

Ούτε στο Δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου δεν έγινε αυτό!!!

Δεν βρέθηκε ούτε ένας να πει ένα όχι;;;

Τότε γιατί πήγατε εκεί;;

Κάποιοι λένε ότι πήγαν για την κλήρωση των Πρωταθλημάτων.

Μα γι' αυτό έβαλε την κλήρωση μαζί με την Γενική Συνέλευση για να σας μαζέψει.

Και αφού σας μάζεψε σας πέρασε ότι ήθελε σε μία Γενική Συνέλευση παρωδία, δεν είπε ούτε κουβέντα για την προκήρυξη και την επόμενη μέρα την άλλαξε, όπως άλλαξε και τις ημερομηνίες έναρξης των Πρωταθλημάτων, με δυο λόγια σας έγραψε ως συνήθως.

Σας είπε όμως μην ακούτε τους δημοσιογράφους μην διαβάζεται τις εφημερίδες παρά μόνο το siteτης Ένωσης. Σε ένα site που δεν υπάρχουν ποτέ πρακτικά Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις Δ.Σ.

Σας είπε ακόμη ότι είναι υπερήφανος που μόνο 7 ομάδες δεν δήλωσαν συμμετοχή φέτος.

Δηλαδή την επόμενη 4ετία που φιλοδοξεί να διοικήσει την Ένωση 4Χ7=28 τουλάχιστον θα έχουν αποχωρήσει και αυτός θα είναι ακόμη υπερήφανος. Πόσες μένουν καμιά 15αρια!!!

Δηλαδή αυτή θα είναι η δύναμη του Ηλειακού ποδοσφαίρου που όταν ανέλαβε την διοίκηση της Ένωσης ήταν περίπου 95 Σωματεία!!

Διαμαρτυρηθείτε λοιπόν για τις αλχημείες τους αλλά να δούμε σε έξι μήνες που έχουμε εκλογές πως θα διαμαρτυρηθείτε.

Γιατί εάν σας παγιδεύσουν και τότε αυτό πλέον θα είναι η ταφόπλακα του Ηλειακού ποδοσφαίρου.

Ένα ποδόσφαιρο που το έχουν διαλύσει στην κυριολεξία γιατί δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο η εξουσία με τον αγώνα βέβαια και τον οβολό των Παραγόντων.

Όλες οι Ενώσεις της Χώρας έκαναν δραματικές περικοπές λόγω του COVID-19.

Eμείς εδώ θα πληρώσουμε ακόμα και το 50αρικο για εισιτήρια που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν!!!

Ένας Θεός ξέρει τι άλλο θα επινοήσουν για να σταθούν στην εξουσία μέχρι να διαλύσουν οριστικά το Ηλειακό ποδόσφαιρο!!!

Για την ΠΑΚΗ

Πέτρος Μπηλιώνης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο 5ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίαςολοκληρώθηκε με επιτυχία

τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο.

 

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης, συναδέλφωσης, σεβασμού προς τον συναθλητή και αλληλεγγύης, αλλά και με τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου  ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Αυγούστου οι δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας στην Ηλεία για τον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020».


Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς η θερμοκρασία άγγιξε τους 40 βαθμούς, αθλητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, περπάτησαν τα 50 χιλιόμετρα του «Δρόμου της Εκεχειρίας» από την Αρχαία Ήλιδα έως την Αρχαία Ολυμπία.


Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου, με επικεφαλής την Γιαπωνέζα μαραθωνοδρόμο 
Minori Hayakari  και την παγκοσμιονίκη στο Tae Kwo Do Μαρία Καρπαθάκη, θέλοντας να τιμήσει τη διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την ημέρα της γυναίκας με την οποία συνέπιπτε.


Η καραντίνα, ωστόσο, που επιβλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση του Δρόμου της Εκεχειρίας κατά ένα 5μηνο.

Οι δρομείς ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί (30.08) στις 05:45 το πρωί, από την είσοδο του Παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας. Διήλθαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος και αφίχθησαν  στο Παλαιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε και η βράβευσή τους.

Ο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020»  διεξάγεται πάνω στην οικοτουριστική διαδρομή του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας», δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύονται με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια οι δρομείς που ολοκλήρωσαν τη διαδρομή των 49,8 χλμ, με μετάλλια που φέτος σχεδίασε ο εξαίρετος γλύπτης Ευάγγελος Μουστάκας (είναι ο γλύπτης που έχει δημιουργήσει τον έφιππο Μέγα Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη και την πτώση του Ικάρου στην Πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα).

Της διαδρομής εφέτος ηγήθηκε η καθηγήτρια και δρομέας Αριστέα Νικολοπούλου από την Πάτρα,  με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα (πανελλήνιαπρωταθλήματα μαραθωνίου αλλά και ανωμάλου δρόμου)και στο εξωτερικό. H κα Νικολοπούλου πιστή στο ετήσιο ραντεβού με τον Δρόμο Εκεχειρίας έχει συμμετάσχει ανελλιπώς στη διοργάνωση από το 2016.

Σε όλα τα χωριά της διαδρομής οι δρομείς έτυχαν της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας από τους κατοίκους, οι οποίοι προσέφεραν κι εφέτος τοπικά εδέσματα θέλοντας να δείξουν ότι η φιλοσοφία του «Ξένιου Διός», εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Παράλληλα με τον Δρόμο της Εκεχειρίας, που συνδέει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ήλιδα,  με τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία, διεξήχθη για εφέτος πρώτη φορά ο Δρόμος του Ηρακλή, που συνδέει την περιοχή του Αγραπιδοχωρίου, όπου στην αρχαιότητα οι εισερχόμενοι στο Βασίλειο της Ήλιδας εναπόθεταν τον οπλισμό τους, με την Αρχαία Ήλιδα και ο Δρόμος του Ίφιτου, προς τιμήν του βασιλιά που καθιέρωσε την Εκεχειρία, από την κεντρική πλατεία του χωριού της Ήλιδας έως το θέατρο.

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ διεξήχθη για πρώτη φορά μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα.

Πριν την έναρξη του αγώνα στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου του Δήμου Ήλιδας απέναντι από το λόφο της Αρμάτοβας, έλαβε χώρα μια μικρή συμβολική τελετή εναπόθεσης του οπλισμού δύο αρχαίων πολεμιστών. Απέναντι από τον λόφο όπου στην αρχαιότητα αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων άφηναν τα όπλα τους στην Αρμάτοβα και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».

Δύο πολεμιστές με αρχαία ενδυμασία και όπλα, αφού εναπόθεσαν τον οπλισμό τους, παρέλαβαν από ιέρειες (από τη σχολή χορού της κας Ζωής Ανδρίτσου) από  ένα κλαδί ελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί με τη σειρά τους τα παρέδωσαν στον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Γιάννη Κούρο και στον μαραθωνοδρόμο και κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου και των 10.000 μέτρων, διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο, οι οποίοι ηγήθηκαν του πρώτου Δρόμου του Ηρακλή.

Τους δύο αθλητές δρομείς του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), πλαισίωναν εξαίρετα και διακεκριμένα μέλη του όπως η Μαρία Καρπαθάκη (πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO), ο Στέλιος Μπίσμπας, η ΝτενίζΔημάκη, ο Θανάσης Μίχας κ.α. οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου το πρωί του Σαββάτου για την Αρχαία Ήλιδα. Λόγω του φράγματος του Πηνειού (Λίμνης Καραμανλή) δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί η αρχαία διαδρομή, έτσι διήλθαν από τα χωριά Λάτας, Εφύρα, Ωραία, Κεραμιδιά, Δάφνη και κατέληξαν στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας όπου έγιναν και οι απονομές των αναμνηστικών και των μεταλλίων. Τα μετάλλια, όπως και οι στολές των αρχαίων πολεμιστών, έχουν καλλιτεχνηθεί από τον γλύπτη κ. Γιώργο Ρούσση. Τα αναμνηστικά που δόθηκαν στους επικεφαλής του δρόμου – πορείας έχουν σχεδιαστεί από τον γλύπτη κ. Ευάγγελο Μουστάκα.

Στο τελετουργικό οι ιέρειες ήταν μέλη της Σχολής της κας Ζωής Ανδρίτσου.

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ διεξήχθη για πρώτη φορά το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6.00 το απόγευμα στην Αρχαία Ήλιδα. Είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας. Έλαβαν μέρος παιδιά της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού καθώς και του γυμνασίου.

Οι νεαροί δρομείς ξεκίνησαν από την πλατεία της Ήλιδας και τερμάτισαν στο ξύλινο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, σε έναν αγώνα σχεδόν 2 χιλιομέτρων (1.800μ.).

Όλα τα παιδιά βραβεύθηκαν γι’ αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη, και λόγω των καιρικών συνθηκών, προσπάθεια με πήλινα μετάλλια σχεδιασμένα από τον γλύπτη Γιώργο Ρούσση. Όμως τιμήθηκαν ιδιαίτερα οι πρώτοι ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το δημοτικό: Νικολόπουλος Βασίλης, Αγγελάτου Ανθή και οι πρώτοι ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το γυμνάσιο: Χρονόπουλος Χαράλαμπος και Μαρίνα Κότσιφα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή συναυλία της μουσικής μπάντας PASSEPARTOUT.

Στην είσοδο του Θεάτρου της Ήλιδας υπήρχε έκθεση ζωγραφικής παιδιών με θέμα την Εκεχειρία και το «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BE ACTIVE.

Οι πρόσκοποι του Πύργου έδωσαν το παρών κατά μήκος όλης της διαδρομής καθώς και οι Σαμαρείτες όχι μόνον ως δείκτες, αλλά και για να προσέχουν και να φροντίζουν τους νεαρούς δρομείς.

Περιγράφοντας τις δράσεις της Συμπολιτείας Ήλιδας- Ολυμπίας, η πρόεδρός της Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη θύμισε ότι «η κατάθεση των όπλων και η παύση των εχθροπραξιών στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούσε την ιερή Εκεχειρία.

Όποιος δεν κατέθετε τα όπλα του στην Ήλιδα ήταν «εναγής», έφερε το άγος, γιατί η μη κατάθεση των όπλων ήταν ανίερη πράξη».

Εξηγώντας πώς καθιερώθηκε η Εκεχειρία, η κυρία Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη πρόσθεσε:

«Ο Παυσανίας αναφέρει ότι επειδή η Ελλάδα σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο και πάθαινε μεγάλες καταστροφές κυρίως από αρρώστιες, ο Βασιλιάς της Ήλιδας Ίφιτος, επισκέφθηκε την Πυθία και της ζήτησε να ρωτήσει τον δελφικό Θεό Απόλλωνα πώς θα μπορούσαν οι Έλληνες να απαλλαγούν από όλες αυτές τις συμφορές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία η Πυθία, τότε, συμβούλευσε τον Ίφιτο να ανακαινίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως επιβεβαιώνει και ο Στράβων, ο Ίφιτος, μαζί με τους βασιλιάδες της Σπάρτης Λυκούργο και της ΠίσαςΚλεοσθένη, συμφώνησαν να κηρυχθεί η Ηλεία «ιερά του Διός» και καθιέρωσαν την εκεχειρία.

Η συμφωνία για εκεχειρία ήταν δεσμευτική όχι μόνο για τους Ηλείους αλλά για το πανελλήνιο.

Δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς, πότε καθιερώθηκε η Εκεχειρία, αλλά ο ίδιος ο Αριστοτέλης επιβεβαιώνει την ιστορικότητά της, καθώς ήταν χαραγμένη πάνω στον λεγόμενο δίσκο του Ίφιτου που φυλασσόταν στο ναό της Ήρας. Ο δίσκος, που αποτελεί γραπτό μνημείο ύπαρξης και εφαρμογής της Εκεχειρίας, όπως επιβεβαιώνει ο ιστορικός Νικόλαος Γιαλούρης, χρονολογείται στα ύστερα του 8ου αιώνα.

Σήμερα, 28 αιώνες μετά, ερχόμαστε να καθιερώσουμε τον αγώνα δρόμου από το σημείο που οι Έλληνες προσερχόμενοι στην Ήλιδα άφηναν τα όπλα τους, έως τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης.

Από εδώ, το Αγραπιδοχώρι, παλιά Αρμάτοβα, έως την Ήλιδα είναι σχεδόν 28 χιλιόμετρα. Η αρχαία διαδρομή ωστόσο ήταν μικρότερη, καθώς σήμερα θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε παραλίμνιες οδούς, καθώς η παλιά διαδρομή είναι καλυμμένη από τα νερά της λίμνης Καραμανλή, τη λίμνη δηλαδή του Φράγματος του Πηνειού.

Η διαδρομή θα φέρει το όνομα του Ηρακλή, η μορφή του οποίου αποτυπώνεται στον δίσκο του Ίφιτου.

Τον αγώνα εφέτος, λόγω τον ειδικών συνθηκών με την πανδημία του Κορωνοϊού, έτρεξαν μόνο αθλητές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που ανήκουν στη δύναμη του ΑΣΑΕΔ.

Συν τω χρόνω πιστεύουμε ότι ο Δρόμος του Ηρακλή θα καθιερωθεί και θα δώσει ώθηση σε μια περιοχή που έχει ανάγκη να βγει από την αφάνεια.

Σήμερα λοιπόν, που η Ελλάδα – και κυρίως η παγκόσμια κοινότητα- ζει συνθήκες ανάλογες με εκείνες που ανάγκασαν τον Ίφιτο να προστρέξει στην Πυθία και να λάβει την προτροπή – χρησμό «τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανανεώσασθαι», σήμερα παρά ποτέ, είναι αναγκαία η εφαρμογή της Εκεχειρίας ως ολυμπιακή αξία. Κάτι που… ξεχάσαμε ως κοινωνία και πολιτισμός, στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Και όπως η Πυθία προέτρεψε τον Ίφιτο οι αγώνες να μην είναι πλέον χρηματίτες αλλά στεφανίτες, δηλαδή να μη βραβεύονται οι νικητές με υλικά αγαθά αλλά με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς, θέλοντας να αναδείξει τον άθλο και την πνευματικότητα και αξίες πέρα από τις υλικές, έτσι και μεις σήμερα πρέπει να αγωνισθούμε να επαναφέρουμε αξίες, όπως η Εκεχειρία, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία μας».

 

Ξεκινήσαμε λοιπόν τον 1ο Δρόμο του Ηρακλή, ελπίζοντας ότι δεν ξεκινάμε απλά έναν ακόμη δρόμο σε μια πανέμορφη διαδρομή της Ηλειακής γης, αλλά έναν αγώνα δρόμου για να διαμορφώσουμε μια καλύτερη κοινωνία μέσα από την εφαρμογή των ολυμπιακών αξιών.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώνονται με τις Περιφέρειας Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας,τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της ΕΘΝΟΑ, θεσμικούς υποστηρικτές τον Δήμο Σπάρτης και τον Δήμο Αθηναίων, τεχνική υποστήριξη το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο, με την στήριξη του #BEACTIVE,  χορηγούς επικοινωνίας τον ΠΣΑΤ, την ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, Running News.gr, ΑΘΗΝΑ 9,84, apopseis.gr, OVI, Greekteachers, Polis magazine κ.α.,

 

Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, ΖΑΓΟΡΙ, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗ.Κ.Ε.Πύργου, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.

 

Ο Δρόμος της Εκεχειρίας που διεξήχθη έγινε με την έγκριση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τη ΓΓΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Ήλιδας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και οργανισμών.

 

«Στόχος μας να ανατραπεί το "κατεστημένο της ΕΠΣ Ηλείας" και να σταματήσει αυτή η κατρακύλα για το Ηλειακό ποδόσφαιρο ...»

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας  η ΠΑΚ Ηλείας, στο Επαρχείο, στον Πύργο, με αφορμή την προεκλογική της εκστρατεία για τις  επικείμενες εκλογές της ΕΠΣΗ.

Ο Πέτρος Μπηλιώνης, περιστοιχισμένος από τον Γραμματέα της ΠΑΚ Ηλείας, Ζώη Υφαντή και το μέλος της, Σάκη Αντωνόπουλο, παρουσία μελών της ΠΑΚΗ και στενών συνεργατών του, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής μίλησε για προσπάθεια ανατροπής του «κατεστημένου» και των «μόνιμων θρόνων» της ΕΠΣ Ηλείας, ενώ έκανε λόγο για την  προσπάθεια αυτών, καθώς όπως είπε είναι διατεθειμένοι να ενεργήσουν , ώστε να αποτραπεί η συρρίκνωση του αριθμού των σωματείων, αλλά και να αποκατασταθούν οι σχέσεις της  Ηλειακής Ένωσης με την πλειοψηφία των υπολοίπων Ενώσεων της χώρας, ενώ κύριος στόχος η διατήρηση μια καλής σχέσης με τη διοίκηση της ΕΠΟ.

Ο Πέτρος Μπηλιώνης ανέλυσε το πρόγραμμά του, το οικονομικό πλάνο που θα σώσει τις ομάδες  , θα φέρει τη μείωση των εξόδων διαιτησίας των σωματείων, αλλά ο λόγος και για την επαναφορά των τεσσάρων κατηγοριών στην ΕΠΣΗ, την κατάργηση των Πλέι Οφ και την ανάδειξη του Πρωταθλητή από την κανονική περίοδο. Το θέμα που πολυσυζητήθηκε φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό του τωρινού και «μόνιμου» Πρόεδρου της  ΕΠΣΗ .

Ο επικεφαλής της ΠΑΚ προσκάλεσε σε debate τον Πρόεδρο της , ενώ απάντησε στο γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η απολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Ηλείας και πότε προβλέπεται θα γίνει.

Στη σειρά ερωτήσεων που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Μπηλιώνης μίλησε για θέματα όπως: οι εκλογές της ΕΠΣΗ, λέγοντας πως: «Έχουμε παράγοντες οι οποίοι ήταν παλιότερα με τον νυν Πρόεδρο της ΕΠΣΗ και ξέρουμε πως λειτουργεί και τι πράττει. Ξέρουμε τι να περιμένουμε. Κινεί τα νήματα, όμως έχουμε γνώση και πάνω απ’ όλα υπάρχει και ένας νέος αθλητικός νόμος που δεν θα τον αφήσει να παίξει το παιχνίδι όπως θέλει αυτός. Τα σωματεία της ΕΠΣ Ηλείας μειώνονται δραματικά. Όλες οι ΕΠΣ της χώρας μειώνουν έξοδα από τα σωματεία τους. Εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Καλούμαστε λοιπόν να σώσουμε την ΕΠΣ Ηλείας από την κατρακύλα».

Έπειτα το ενωσιακό γήπεδο,  η  πιθανή υποψηφιότητα του Βαγγέλη Δημητρόπουλου , που όπως είπε χαρακτηριστικά «Ακούμε αυτό που ακούσατε κι εσείς. Δεν μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε κανέναν. Το ψηφοδέλτιό μας είναι σχεδόν έτοιμο. Κάνουμε αξιολόγηση με αυστηρά κριτήρια. Άτομα που μπορούν να δουλέψουν. Όποιος άλλος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει, ας λέγεται όπως θέλει, ας το κάνει. Δεν ασχολούμαστε.».

Ενώ τέλος,  οι σχέσεις της ΕΠΣΗ με την ΕΠΟ και αυτή τη φορά o κ. Μπηλιώνης έφερε  ως παράδειγμα δίκη του συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και είπε: «Εκεί διαπίστωσα ότι η ΕΠΣΗ είναι απομονωμένη. Η διοίκηση της ΕΠΟ μας στηρίζει, γιατί γνωρίζει ότι υπάρχει μια παράταξη στην Ηλεία με την οποία μπορεί να συνεργαστεί και να κάνει πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο».

 

 

 

 

 

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την εφημερίδα «Match Αχαΐας» διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Αθλητισμός και κορωνοϊός- Η επόμενη μέρα στους χώρους άθλησης» που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί σε κάθε έκφανση της δημόσιας δραστηριότητας η πανδημική κρίση αγγίζουν το σύνολο της αθλητικής δράσης, από τον επαγγελματικό αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό έως τις ακαδημίες, τα γυμναστήρια, τα σχολεία, τους ανοικτούς και κλειστούς χώρους άθλησης. Παράλληλα, εγείρονται μια σειρά από ζητήματα ώστε το «μένουμε ασφαλείς» να έχει πλήρη εφαρμογή και στον χώρο του αθλητισμού, υπό την παραλλαγή «αθλούμαστε ασφαλώς».

Η εκδήλωση έχει ως σκοπό να ενημερώσει πάνω σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, και να φέρει σε διαδικτυακή επαφή εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό.

Διακεκριμένοι αθλητές, ψυχολόγοι, γυμναστές, διοικητικά στελέχη αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων αλλά και λοιμωξιολόγοι θα περιληφθούν ως ομιλητές στις ενότητες της εκδήλωσης , τις οποίες θα συντονίσουν γνωστοί δημοσιογράφοι.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας και της εφημερίδας Match, που προσπαθεί  να συμβάλει στην ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της άθλησης, σε μία νέα κανονικότητα για να μπορέσουμε να μείνουμε ασφαλείς και στο χώρο του αθλητισμού. Ο δημόσιος διάλογος, η επίλυση αποριών, η κατάθεση προβληματισμού θα αποσαφηνίσει τον βηματισμό μας στο χώρο του αθλητισμού».

Σε μία ιστορική ημέρα για την ΑΕΚ, “έπεσαν” οι υπογραφές για το γήπεδο στα Άνω Λιόσια και ο Μάκης Αγγελόπουλος είχε… κέφια, “πετώντας” και μία φοβερή ατάκα για τον Ολυμπιακό.

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ ρώτησε έναν από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση για την παραχώρηση του πρώην ολυμπιακού γυμναστηρίου στην Ένωση, τι ομάδα είναι κι αυτός απάντησε “Ολυμπιακός”.

Κάπως έτσι ο Αγγελόπουλος βρήκε την ευκαιρία να ρίξει την ατάκα του: “Εσύ ο Ολυμπιακός ποιον θα υποστηρίζεις τώρα στην Α1; Την ΑΕΚ! Δεν έχει Ολυμπιακό στην Α1”, ανέφερε χαρακτηριστικά το “αφεντικό” της Ένωσης στο άνθρωπο της Ομοσπονδίας με τα “ερυθρόλευκα” αισθήματα.

Η ατάκα του Αγγελόπουλου για τον Ολυμπιακό

Τις τελευταίες ώρες στα social media ξεκίνησε μια πρωτοβουλία φίλων του Παναθηναϊκού, για να γίνει συλλαλητήριο στις 28 Ιουνίου, προκειμένου να μεταπειστεί ο Γιαννακόπουλος και να μείνει στην ομάδα.

Ο "DPG" λοιπόν σχολίασε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δηλώνοντας αντίθετος και γράφοντας στο instagram: «Κανένα συλλαλητήριο δεν πρέπει να γίνει, είναι λάθος για πολλούς λόγους».

sportdog.gr

Το μεσημέρι της Πέμπτης (28/05) πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη της Super League σχετικά με το πρόγραμμα των playoffs, όπου συμμετέχουν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης και ο ΟΦΗ. Ύστερα τη σημερινή "ηλεκτρονική" συνάντηση, οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες, οι ώρες και το τηλεοπτικό πρόγραμμα  μέχρι και την 3η αγωνιστική.

Θυμίζουμε πως το πρωτάθλημα αρχίζει το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου. Μάλιστα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, σε όλους τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της Super League.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Σάββατο 6 Ιουνίου

21:30 Άρης - ΟΦΗ (ΝΟVA)

Κυριακή 7 Ιουνίου

19:30 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (PAOK TV)

21:30 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (ΝΟVA)

2Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Σάββατο 13 Ιουνίου

21:30 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (ΝΟVA)

Κυριακή 14 Ιουνίου

19:15 ΟΦΗ - ΑΕΚ (ΝΟVA)

21:30 Ολυμπιακός - Άρης (ΝΟVA)

3Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Σάββατο 20 Ιουνίου

20:30 ΠΑΟΚ - ΟΦΗ (PAOK TV)

21:30 ΑΕΚ - Άρης (ΝΟVA)

Κυριακή 21 Ιουνίου

21:30 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (ΝΟVA)

4Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΕΚ - Ολυμπιακός (NOVA)

Αρης - ΠΑΟΚ (NOVA)

ΟΦΗ - Παναθηναϊκός (NOVA)

5Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ολυμπιακός - ΟΦΗ (NOVA)

Παναθηναϊκός - Αρης (NOVA)

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (PAOK TV)

6Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Αρης - ΑΕΚ (NOVA)

ΟΦΗ - ΠΑΟΚ (NOVA)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (NOVA)

7Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΕΚ - ΟΦΗ (NOVA)

Αρης - Ολυμπιακός (NOVA)

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (PAOK TV)

8Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (NOVA)

ΟΦΗ - Αρης (NOVA)

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (NOVA)

9Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (NOVA)

Αρης - Παναθηναϊκός (NOVA)

ΟΦΗ - Ολυμπιακός (NOVA)

10Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ολυμπιακός - ΑΕΚ (NOVA)

Παναθηναϊκός - ΟΦΗ (NOVA)

ΠΑΟΚ - Αρης (PAOK TV)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ PLAYOFFS

1. Ολυμπιακός 66

2. ΠΑΟΚ 52*

3. ΑΕΚ 51

4. Παναθηναϊκός 44

5. ΟΦΗ 34

6. Άρης 34

*Ο ΠΑΟΚ έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση επτά βαθμών εξαιτίας της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη

Οι πέντε τυχεροί αριθμοί του τζόκερ είναι: 35, 5, 24, 43, 11.

Τζόκερ είναι ο αριθμός 16

Ούτε στη σημερινή κλήρωση βρέθηκε νικητής με το τζόκερ να κάνει νέο ΤΖΑΚ ΠΟΤ.

Η επόμενη κλήρωση του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και θα μοιράσει το ποσό των 5.200.000€

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/5 η τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του γενικού γραμματέα Αθλητισμού και Συντονιστή της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, Γιώργου Μαυρωτά και των μελών της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής, Παναγιώτη Σκανδαλάκη και Γιώργου Μαρίνου με το σύνολο των περιφερειαρχών της χώρας και δεκάδων δημάρχων.

Από πλευράς του Δήμου Πύργου συμμετείχε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού κος Αργυρόπουλος. 

Αντικείμενο της 2,5 ωρών τηλεδιάσκεψης ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ευθύνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και η συμμόρφωση στη σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας: Η πιστή τήρηση, δηλαδή, των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για όσες τυχόν δοθούν ξανά προς χρήση, οι δικαιούχοι εισόδου σ’ αυτές και γενικά  η εφαρμογή των αυστηρών όρων και κανόνων ασφαλείας που προβλέπονται σ’ αυτό το πρώτο στάδιο επανέναρξης του αθλητισμού. 

Επιπλέον, αναφέρθηκαν και σε «αυτοσχεδιασμούς» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και κάλεσαν όλους τους υπεύθυνους να φροντίσουν ώστε να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα όσα αποφασίζονται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να υποκύπτουν στις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών.    

Όπως αναφέρει  ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού κος Αργυρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, ανακοινώθηκαν τα μέτρα, οι φάσεις και το υγειονομικό πρωτόκολλο  για τη σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας.

 «Βρισκόμαστε στην Α φάση επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα και περιμένουμε την εντολή της Γ.Γ. Αθλητισμού για την Β φάση, ώστε να ανοίξουμε σταδιακά τις Αθλητικές μας Εγκαταστάσεις. »

 «Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όσον αφορά τον Αθλητισμό, στον δήμο Πύργου», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: 

Η επιστροφή στον οργανωμένο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό θα γίνει προοδευτικά σε τέσσερις (4) φάσεις, ξεκινώντας από τους αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι μπορούν να προπονηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα διατήρησης απόστασης τουλάχιστον δύο (2) μέτρων κατά την άθληση και η χρήση ατομικού αθλητικού εξοπλισμού Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας και θα ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με νέα απόφαση. 

 Οι προγραμματιζόμενες φάσεις επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες: 

Φάση Α.

 • Αθλητές της προ ολυμπιακής ομάδας, μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), σε ατομικά αθλήματα, χωρίς επαφές, οι οποίοι γυμνάζονται, κυρίως, σε ανοικτούς χώρους. 

Φάση Β.

 • Αθλητές συλλόγων σε ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου (15 ετών και άνω).
 • Αθλητές με Αναπηρία (ανάλογα βέβαια με το είδος αναπηρίας).
 • Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικών Σχολών κλπ..
 • Αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (15 ετών και άνω). 

Φάση Γ.

 • Μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.
 • Διοργανώσεις χωρίς θεατές. 

Φάση Δ.

 • Σταθεροποίηση της κατάστασης με νέες συνήθειες και συνθήκες.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ 

Πριν την προπόνηση 

Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως τον προπονητή, με ηλεκτρονικό μήνυμα ή κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ότι είναι απύρετοι και χωρίς κανένα σύμπτωμα κόπωσης, δύσπνοιας ή βήχα, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου ή ανοσμίας (απώλειας όσφρησης). Σε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ο αθλητής παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τον ιατρό της ομοσπονδίας ή του σωματείου, ο οποίος θα ενημερώσει και τον ΕΟΔΥ για οδηγίες ενεργειών. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε μέλος του προπονητικού ή τεχνικού επιτελείου.

Κατά την είσοδο των αθλητών και πριν την έναρξη των προπονήσεων, οι αθλητές θα πρέπει να προσκομίσουν το ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ.

 

Στην προπόνηση 

 • Η προσέλευση/αποχώρηση προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται από μία μόνο είσοδο/έξοδο, η οποία θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης εγκαταστάσεων.
 • Ο φύλακας θα επιτρέπει την είσοδο μόνο στους αθλητές, προπονητές και τεχνικό προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Κανένας επισκέπτης δεν θα εισέρχεται χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Διοίκηση της εγκατάστασης (δεν επιτρέπονται θεατές)
 • Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων, το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται από όλους τους εισερχόμενους στην αθλητική εγκατάσταση. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν κάποιο από τα συμπτώματα, αλλά και στο έντυπο εισερχομένων – εξερχομένων. Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται, καθημερινά, με μέριμνα του υπευθύνου της εγκατάστασης, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση. 
 • Οι αθλητές θα κατευθύνονται σε ανοικτό χώρο, όπου μπορούν να αποθέτουν τα προσωπικά τους είδη σε καρέκλες  ή πάγκους που θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον δύο (2) μέτρα. 
 • Η προπόνηση θα πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο με τις ακόλουθες οδηγίες:
 1. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ αθλητών σε στάση 
 2. Απόσταση 5 μέτρων από προπορευόμενο βαδιστή 
 3. Απόσταση 10 μέτρων από προπορευόμενο δρομέα ταχύτητας 
 4. Αποφυγή άμεσης επαφής, αποφυγή αγγίγματος προσώπου 
 5. Αυστηρή χρήση ατομικών ειδών υγιεινής 
 6. Αυστηρά ατομικές πετσέτες προσώπου και σώματος. 
 • Ο μέγιστος αριθμός όλων των παρευρισκόμενων, ανά πάσα στιγμή δεν θα ξεπερνά τα δεκαπέντε (15) άτομα.
 • Αποδυτήρια, ντους, λουτρά και τυχόν δωμάτια με σάουνα θα πρέπει να είναι κλειστά. 
 • Τα αποχωρητήρια θα πρέπει να αποφεύγονται 
 • Τα κυλικεία θα είναι κλειστά και οι αθλητές καλούνται να έχουν μαζί τους εμφιαλωμένα νερά και ατομικές πετσέτες προσώπου. Ο ακάθαρτος ιματικός αθλητισμός θα μπαίνει σε πλαστική σακούλα και θα απολυμαίνεται στο σπίτι. 
 • Στους αθλούμενους εντός της αθλητικής εγκατάστασης θα γίνεται περιοδικός, δειγματοληπτικός έλεγχος για COVID-19, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκπονήσει ο ΕΟΔΥ. 

Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να υποδεικνύουν ατομική ευθύνη για να προστατεύουν τον εαυτό τους, το συνάνθρωπο τους και το συναθλητή τους. 

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα παρακολουθεί συνεχώς τη δυναμική της επιδημίας και θα προσαρμόζει τα μέτρα στις νέες καταστάσεις εκδίδοντας, όποτε κριθεί αναγκαίο, νέες οδηγίες. 

Ο Δήμος Πύργου θα παρακολουθεί συνεχώς τις οδηγίες της Γ.Γ.Α. και βάση αυτών θα προσαρμόζει την λειτουργία των Αθλητικών του Εγκαταστάσεων.

                                                                                           

Ανδρέας Μαρίνος: Ο «Α.Σ. Αίας Γαστούνης» κάνει υπερήφανο τον Δήμο Πηνειού

Ο «Α.Σ. Αίας Γαστούνης» είναι η ομάδα από την Ηλεία που πήρε το εισιτήριο ανόδου στη Γ΄ Εθνική. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, το ιστορικό σωματείο της Γαστούνης επιστρέφει σε Εθνικές κατηγορίες ως πρωταθλητής της Α1.

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Δημαρχείο, εκπροσώπους του ιστορικού συλλόγου, που κάνει υπερήφανο το Δήμο. Ο δήμαρχος τους συνεχάρη για την επιτυχία τους και ευχήθηκε αυτή η νικηφόρος πορεία να έχει συνέχεια. Επίσης  δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Πηνειού θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε μέσο τους στόχους, τις επιδιώξεις, τις φιλοδοξίες και τα οράματα του ιστορικού Συλλόγου.

Οι εκπρόσωποι του Αθλητικού Συλλόγου που επισκέφθηκαν τον δήμαρχο ήταν οι εξής:  ο κ. Μπίρμπας Γεώργιος πρόεδρος, ο κ. Θεοδόσης Αθανάσιος Επίτιμος πρόεδρος, ο κ. Τάσος Αράπογλου ταμίας και ο κ. Κόρμπανης Ανδρέας Γενικός αρχηγός. Παρόντες στη συνάντηση ο αντιδήμαρχος αρμόδιος επί θεμάτων Αθλητισμού Σπύρος Βασιλείου και ο πρ, αντιδήμαρχος Δημ. Δήμου.

Ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στην Ηλεία, είχε σήμερα, Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, παρουσία του βοηθού Περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού – Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλου.

   Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός και Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος καθώς επίσης ο Υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος.

   Στην εισαγωγή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική απόφαση για την επιβολή μέτρων σε σχέση με τον κορωνοϊο, όσον αφορά τη λειτουργία χώρων άθλησης και την διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων, εξηγώντας πως η όποια αναπροσαρμογή τους θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας, βάσει των δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται από την εξάπλωση της νόσου.  Tόσο ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος όσο και ο κ. Νικολακόπουλος, κάλεσαν τα σωματεία, να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, προκειμένου συλλογικά να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή, με σύνεση, ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση.

   Οι κ.κ Κατσαρός, Τσαούσης και Θεοδωρόπουλος, έκαναν μια σύντομη ενημέρωση για τους τρόπους και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει  να λαμβάνονται στους χώρους άθλησης, ενώ έδωσαν χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορούν τα σωματεία και οι προπονητές/γυμναστές να διαχειριστούν ένα πιθανό κρούσμα κορωνοϊου.

   Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, με τους εκπροσώπους των σωματείων να θέτουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα όσο προβλέπονται στην ΚΥΑ για τη μη λειτουργία των ¨ανοιχτών¨ χώρων άθλησης, ειδικά για τους  μαθητές που προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε Πανελλαδικές αθλητικές διοργανώσεις, διεκδικώντας μόρια για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

   Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, δεσμεύτηκε τέλος να μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις επισημάνσεις των σωματείων στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υγείας.