Έκθεση Ζωγραφικής του γνωστού εικαστικού Κώστα Σπυρόπουλου
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
- 19 Απριλίου, 2019
- 161
- 479 minutes read
Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ) πραγματοποιεί το Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 8.00 μ.μ. τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του γνωστού εικαστικού Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο: «Ο χώρος, ο χρόνος, το πεδίο και το χρώμα», στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου.
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ κ. Νικόλαος Λαϊνόπουλος δήλωσε: «Με την πρωτοβουλία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, η αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, γεμίζει με έντονα χρώματα και σχήματα, αφηγήσεις καθημερινότητας με κριτική διάθεση για τον καταναλωτισμό και την εμπορευματοποίηση της τέχνης, με σχολιασμούς και ανησυχίες για την πραγματικότητα και τη μαζική κουλτούρα.
Αποτελεί τιμή για την πόλη του Πύργου, η φιλοξενία, για ένα περίπου μήνα, της έκθεσης ζωγραφικής με έργα του σημαντικού Έλληνα εικαστικού και ταυτοχρόνως του διαπρεπούς επιστήμονα, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστα Σπυρόπουλου».
Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει: «Ο ζωγράφος που βλέπει την τέχνη του σαν προσπάθεια αποδόμησης κάθε σχεδίου, κάθε γραμμής και κάθε χρώματος που στήριζαν μέχρι τώρα την αιματοβαμμένη αντιανθρωπιστική ιστορία ενάντια στην «αρχή της ελπίδας» κινείται στον χώρο της αμφισβήτησης των graffiti και της Pop – Art.
Δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι είναι διχασμένος αναζητώντας ελληνική ταυτότητα και ότι δεν έχει καταλήξει αν εμείς οι Έλληνες είμαστε συνέχεια της Ελληνορωμαϊκής οικουμένης, ένας κοσμοπολίτικος πολιτισμός που χαρακτηρίζεται από πλούσια γλώσσα και εικαστική παρακαταθήκη, ή είμαστε απλώς ένα περιφερειακό αποκύημα των ιδεών του δυτικού Διαφωτισμού, ένα μετα – αποικιακό έθνος.
Επειδή το σήμερα έρχεται από το χθες και το αύριο βγαίνει από το παρελθόν, πρέπει καινούριες αισθητικές αξίες να γίνουν παρελθόν για να γεννηθεί ένα καινούριο μέλλον.
Παρουσιάζει αντικείμενα που μπορούν να «ταυτιστούν» με τα αισθήματα που γεννιούνται, όταν ερευνά τον δημόσιο χώρο, δίχως να φοβάται τις συνεπαγωγές μιας τεχνολογικής κοινωνίας.
Κάτι που είναι καλό και χρήσιμο για την ζωή μας, είναι αυτό που είναι δημόσιο και μπορούμε να το μοιραζόμαστε με την κοινότητα.
Χρησιμοποιεί τα πιο κοινότυπα κλισέ, τις πιο κοινότυπες αντιδράσεις, γιατί είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να καταλήξουμε σε κάποια κατανόηση των νέων δυνατοτήτων, που διαγράφονται σ’ αυτόν τον ταχύτατα μεταβαλλόμενο, αλλά όχι χωρίς ελπίδα νέο κόσμο.
Τα θέματά του τονίζονται με εσωτερική όραση δίχως να είναι «ρεαλιστικά» και έχουν σχέση με τον «κοινωνικό εξπρεσιονισμό», αλλά και τον «κλασικισμό» του Τσαρλς Ντέμοθ.
Η ζωγραφική του θέλει να δείξει ότι το σημαντικό δεν είναι να επεξεργαστεί κανείς «νέες πλαστικές δυνατότητες», αλλά να οργανώσει την πραγματικότητα σε μια διήγηση ώστε ο χώρος και ο χρόνος να απλώνονται σε μια νέα ψυχική δράση με κύριο εργαλείο το χρώμα.
Πιστεύει ότι η αισθητική και η τέχνη δεν μπορεί να είναι μεταφυσική του καλού, αλλά να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις για την φύση της ύλης και του κόσμου που μας περιβάλλει.»
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου και οι ώρες λειτουργίας της είναι: 10.00-13.00 και 19.00-21.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.