Αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2022 για τα ΓΕΛ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Με κοινό τους δελτίο Τύπου, τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσαν τις προηγούμενες ημέρες για τη δυνατότητα που δίνεται, και φέτος, στους υποψήφιους των Πανελληνίων να μάθουν τα αποτελέσματά τους μέσα από γραπτά μηνύματα.

Την ίδια ώρα και μέρα οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες , θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Συντονιστείτε αύριο, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 (από νωρίς το πρωί) στο Dnews για τα Αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2022 και για τα Στατιστικά Στοιχεία (Πανελλαδικών) των φετινών βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Το χρονοδιάγραμμα

Γενικό χρονοδιάγραμμα – προθεσμίες

1. Τελική καταχώρηση της βαθμολογίας

Η τελική ολοκλήρωση-οριστικό κλείδωμα θα γίνει το αργότερο μέχρι το Σάββατο 25-6-2022 για όλα τα μαθήματα.

2. Πακετάρισμα των αποκομμάτων και αποστολή των αποκομμάτων

Το τελικό πακετάρισμα-δεματοποίηση των αποκομμάτων μαζί με τις «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» και «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής 26-6-2022, ώστε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 27-6- 2022 να ξεκινήσει η διακίνηση από τα ΕΛΤΑ. (ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: τα 2 Β.Κ. της Κρήτης και τα Β.Κ. των Σερρών και της Καβάλας). Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ: 2105200494/6975878483/6975878326. Η αποστολή διακίνηση θα ξεκινήσει από τα Β.Κ. νωρίς το πρωί της Δευτέρας 27-6-2022, ώστε τα δέματα να έχουν φτάσει στις ΔΔΕ την Τρίτη 28-6-2022. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες ώρες καθυστέρησης στις νησιωτικές περιοχές.

3. Παραλαβή των αποκομμάτων από τις Δ.Δ.Ε.

Την Τρίτη 28-6-2022 το πρωί (ως το μεσημέρι), οι Διευθυντές Δ.Ε. θα παραδώσουν αμέσως στα Λύκειά τους τα ανάλογα δέματα, ώστε το μεσημέρι οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.

Την Τρίτη 28-6-2022 το πρωί (ως το μεσημέρι), οι Διευθυντές Δ.Ε. θα παραδώσουν αμέσως στα Λύκειά τους τα ανάλογα δέματα, ώστε το μεσημέρι οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.

Β) χρονικός προγραμματισμός της διακίνησης – εξαιρέσεις

– Όλα τα Β.Κ. θα παραδώσουν τα δέματα στις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ το πρωί της Δευτέρας 27-6-2022 (ώρες παραλαβής 07.00 ως 12.00), ώστε να μεταφερθούν στις Δ/νσεις Δ.Ε. το πρωί της Τρίτης 28-6-2022 (ώρες παράδοσης 08.00 ως 12.00).

– Όσα ΒΚ βαθμολόγησαν γραπτά από νησιωτικές ΔΔΕ, θα γίνει προσπάθεια να παραδώσουν στα ΕΛΤΑ αυτά τα πακέτα, πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας (07.00 ως 09.00) και τα υπόλοιπα πακέτα ενδεχομένως λίγο αργότερα (09.00 ως 12.00).

– Όσα Β.Κ. βαθμολόγησαν γραπτά της Αττικής, θα παραδώσουν τα δέματα στο ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ επίσης το πρωί της Δευτέρας 27-6-2022 (ώρες παραλαβής 07.00 ως 12.00) ώστε να μεταφερθούν έγκαιρα αυθημερόν στο Γαλάτσι Αττικής (3ο & 4ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, Δρυόπιδος 7, Γαλάτσι, 11147).

– Εξαίρεση αποτελούν τα 2 Β.Κ. της Κρήτης και τα Β.Κ. των Σερρών και της Καβάλας που θα παραδώσουν τα πάντα το πρωί-μεσημέρι της Κυριακής 26-6-2022.

– Τα δέματα όλων των ΔΔΕ από όλα τα ΒΚ θα διακινηθούν ΜΟΝΟ με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ και όχι με εκπρόσωπο των ΔΔΕ. Η διακίνηση των βαθμών θα γίνει είτε με voucher είτε με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, όπως ακριβώς είχε γίνει και η διακίνηση των γραπτών.

Γ) Τεχνικές επισημάνσεις

1) Καταχώρηση της βαθμολογίας
Για τον έλεγχο και την καταχώριση της βαθμολογίας και για τυχόν τεχνικά προβλήματα
υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΑΙΘ 2103443348, 2103443049, 2103442179 και το email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Είναι ευνόητο ότι κάθε Β.Κ. μπορεί να ολοκληρώνει όποιο μάθημα προσφέρεται και με όποια σειρά.

2) Εκτυπώσεις καταστάσεων
Η αποστολή των αποκομμάτων των γραπτών δοκιμίων στα ΓΕΛ μαζί με τις «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» και «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» μέσω των Δ/νσεων Δ.Ε. θα γίνει συνολικά για όλα τα μαθήματα. Διευκρινίζεται ότι «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» με τους βαθμούς που θα αποσταλούν στα Λύκεια θα περιέχουν τα στοιχεία κάθε υποψηφίου, το βαθμό του 1ου βαθμολογητή, του 2ου βαθμολογητή και του 3ου -αν υπάρχει- καθώς και τη συνολική βαθμολογία, χωρίς να περιέχονται οι κωδικοί των βαθμολογητών. Αντίθετα οι «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» δεν αναγράφουν τα ονομαστικά στοιχεία, αλλά μόνο τον κωδικό των υποψηφίων, και αυτές θα αναρτηθούν στα Λύκεια.

3) Επιτροπές εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Οι «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» και τα αποκόμματα όσων εξετάστηκαν προφορικά ως άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα αποσταλούν στις οικείες Δ/νσεις ως εξής:

– Αν η Επιτροπή Εξέτασης λειτουργούσε σε Β.Κ., τα αποκόμματα μαζί με τις «ΤΕΛΙΚΕΣ

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» και «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» θα αποσταλούν μαζί με τα αποκόμματα των άλλων υποψηφίων, τα γραπτά των οποίων βαθμολογήθηκαν στο Βαθμολογικό Κέντρο.

– Αν η Επιτροπή Εξέτασης λειτουργούσε σε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο, θα αποστείλει τα

αποκόμματα μαζί με τις «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» και «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» στον οικείο Δ/ντή Δ.Ε., ο οποίος και θα τα κρατήσει μέχρι να παραλάβει τους βαθμούς των γραπτών από το οικείο Β.Κ., ώστε για τους εξεταζόμενους κάθε σχολείου οι βαθμοί να ανακοινωθούν παντού ταυτόχρονα.

Δ) Ανάρτηση βαθμολογιών

1. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. την Τρίτη 28-6-2022 το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, παρακαλούνται να παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν :

α. τα αποκόμματα των τετραδίων και

β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων, όπως περιγράφονται παραπάνω.

2. Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων. Σε περίπτωση τυχόν διαφοράς, πρέπει άμεσα να γίνει επικοινωνία με το οικείο βαθμολογικό κέντρο και τη Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΑΙΘ (τηλ. 2103443348, 2103443049, 2103442179 και email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) για τη σχετική διόρθωση.

3. Στη συνέχεια οι (Υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις
εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. Στη περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, παρακαλούνται οι (Υπο)Διευθυντές των ΓΕΛ να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει την Τρίτη 28-6-2022, μετά τις 13.00 μ.μ. Την ίδια ώρα και μέρα οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ιερόσυλοι  βανδάλισαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και δεν δίστασαν να κλέψουν τάματα από την Ιερή Εικόνα του Αγίου ξημερώματα της Κυριακής.

Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε ο Ιερός Ναός, αφού τελούσε λειτουργία η διπλανή ενορία, και έτσι  τα ξημερώματα παραβίασαν την πλαϊνή πόρτα  και εισήλθαν ανενόχλητοι μέσα στο ναό.

Στο χρονικό διάστημα που έμειναν μέσα έσπασαν το προστατευτικό τζάμι της εικόνας του Αγίου Δημητρίου και αφαίρεσαν τα τάματα των πιστών (ρολόγια, χρυσαφικά, κοσμήματα κλπ) ενώ σε αποθήκη του ναού εντόπισαν και αφαίρεσαν 5 τενεκέδες με λάδι. 

Η κλοπή έγινε αντιληπτή το πρωί από τη νεωκόρισσα που πήγε για να κλείσει το νυχτερινό φωτισμό της εκκλησίας, ειδοποίησε άμεσα τον ιερέα του Ναού π. Παναγιώτη Κλουκίνα, ενώ έφθασαν και άνδρες της Ασφάλειας και της Σήμανσης οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. 

Την Τρίτη 28 Ιουνίου και την Παρασκευή 1 Ιουλίου και ώρα 9.00 το πρωί με 3.00 το μεσημέρι, στο ισόγειο του Δημαρχείου (Λαζαράκειο-φουαγιέ) στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.

Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο. Οι ανήλικοι θα πρέπει ή να συνοδεύονται από τους γονείς τους ή να προσκομίζουν στο κλιμάκιο υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του γονέα επικυρωμένη από το ΚΕΠ ή από το www.gov.gr (έκδοση υπεύθυνης δήλωσης).

Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 (αποτέλεσμα rapid test) μπορείτε να εκτυπώσετε στη σελίδα www.gov.gr στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxis και το ΑΜΚΑ.

Ή μπορείτε να αντιγράψετε το παρακάτω link χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxis και το ΑΜΚΑ για την έκδοση της βεβαίωσης.

https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/bebaiose-arnetikou-diagnostikou-elegkhou-koronoiou-covid-19

Ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook μας ενημερώνει για τον καιρό και τη θερμοκρασία των ημερών που διανύουμε και αυτών που "έρχονται", ενώ εξηγεί που οφείλονται κάποια φαινόμενα, αλλά καταλήγει και στη σύγκριση με προηγούμενες χρονιές και φαίνεται αισιόδοξος, όπως αναφέρεις όσον αφορά τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών.

Η ανάρτησή του:

Τυπική καλοκαιρινή ζέστη, πιο έντονη κλασικά στα ηπειρωτικά κατά βάση έως 35-37C και μπόρες/ σποραδικές καταιγίδες στα Δυτικά την Τρίτη και στα Βόρεια κυρίως το δεύτερο μισό περιμένουμε τη νέα εβδομάδα (27/6-2/7). 

Στην Ηλεία, η αυξημένη υγρασία θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού, δημιουργώντας αίσθηση αρκετής ζέστης, την Τρίτη & την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα για απογευματινές μπόρες κυρίως στα ηπειρωτικά/ορεινά. 

Σας ετοίμασα μια εικόνα σύγκρισης από την μετεωρολογική μας κάμερα στην Καλλιθέα (~600μ) παρατηρούμε έντονα την διαφορά με την περσινή κατάσταση στην βιομάζα μας που ήταν ιδιαίτερα ξηρή. Οι τελευταίες βροχές, όπως έχουμε αναφέρει, αλλά και η καθημερινή αυξημένη υγρασία, ιδίως στις κοιλάδες, δημιουργεί δρόσο και τις επόμενες ημέρες θα διατηρηθεί το φαινόμενο, οπότε και εξακολουθώ για την ώρα να παραμένω αισιόδοξος όσον αφορά τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. 

Συνελήφθησαν, σε καταυλισμό στην Ηλείας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, δύο άτομα, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στις οικίες τους, με τη συνδρομή κλιμακίου του ΔΕΔΔΗΕ, διαπιστώθηκε ότι τις ηλεκτροδοτούσαν παράνομα, έχοντας συνδεθεί απευθείας, χωρίς μετρητή στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στον Πύργο, από αστυνομικούς της ειδικής ομάδας ελέγχων, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, μια ημεδαπή γυναίκα, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που της διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος της καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, με την οποία της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 22 μηνών για υπόθεση κλοπής.

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, σε περιοχή της Ζαχάρως, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας.

Σε αστυνομικό έλεγχο, που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν 4,2 γραμμάρια κάνναβης και μικροποσότητα κοκαΐνης.

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κατακόλου, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ένα ποδήλατο συγκρούστηκε με μια μηχανή.

Συγκεκριμένα, το ποδήλατο και η μηχανή κινούνταν και τα δύο προς Καταάκολο, όταν ο ξαφνικός ελιγμός του ποδηλάτη, ο οποίος θέλησε να στρίψει αριστερά, είχε σαν αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τη διερχόμενη μοτοσικλέτα και να χτυπήσουν και οι δύο αναβάτες, με σοβαρότερη  την κατάσταση του οδηγού του ποδηλάτου.

Στο σημείο εσπευσμένα έφθασε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ, αλλά και ασθενοφόρο που μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο.

Ο 60χρονος ποδηλάτης, φαίνεται πως τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ ο 20χρονος, οδηγός μηχανής, τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι και ευτυχώς είναι και οι δύο εκτός κινδύνου.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Ξηροκάμπου Αρχαίας Ολυμπίας μετά την αυτοκτονία ενός 84χρονου, ο οποίος απαγχωνίστηκε με σκοινί  μέσα στην αποθήκη της κατοικίας, όπου διέμενε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του olympianews.gr η αυτοκτονία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης.
Στο σημείο βρίσκονται άνδρες  της ΕΛ.ΑΣ., ενώ την προανάκριση για το συμβάν έχει αναλάβει το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας.

 Κατόπιν καταγγελιών πολλών συναδέλφων και μελών του Συλλόγου μας σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού, κρίθηκε σκόπιμο ο Σύλλογος να πάρει θέση, εκφράζοντας τις απόψεις όλων των συναδέλφων που ζητούν να μπει ένα τέρμα σε αυτές τίς πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα την αναστάτωση και αποδυνάμωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Στα τρία περίπου χρόνια της Δημοτικής Αρχής, έχουν γίνει πάρα πολλές μετακινήσεις προσωπικού. Μ’ ένα πρόχειρό απολογισμό έχουν γίνει περισσότερες από τριάντα επτά αλλαγές και μάλιστα πολλοί συνάδελφοι έχουν μετακινηθεί ακόμα και τρείς φορές.

Οι μετακινήσεις όμως πρέπει να γίνονται για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους, για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και κυρίως για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Δεν θα πρέπει να γίνονται μετακινήσεις έμπειρων υπαλλήλων σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με το επιστημονικό τους αντικείμενο ή δεν διαθέτουν καθόλου εμπειρία, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αποδόμηση κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι για τις περισσότερες θέσεις, εξαιτίας της υποστελέχωσης, δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Έτσι ο μετακινούμενος υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να έχει ρόλο εκπαιδευόμενου, από τον προηγούμενο συνάδελφο, ταυτόχρονα να έχει ρόλο εκπαιδευτή στον συνάδελφο που τον αντικατέστησε στην προγενέστερη θέση του και βέβαια είναι υποχρεωμένος να παράξει έργο από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, χωρίς εμπειρία, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς διάστημα προσαρμογής. 

Όλα τα παραπάνω αντιβαίνουν κάθε αρχή εύρυθμης διοίκησης και αποδοτικότητας. 

Για άλλη μια φορά οι τελευταίες ξαφνικές και αναιτιολόγητες αλλαγές σας, διακρίνονται απ’ όλα τα παραπάνω αρνητικά χαρακτηριστικά.

Οι μετακινήσεις κ. Δήμαρχε, πρέπει να έχουν πράγματι σαν σκοπό και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών. Δεν πρέπει κύριος στόχος να είναι η τιμωρία και η εκδικητική αντιμετώπιση των «ανυπάκουων» στις προσταγές της Δημοτικής Αρχής, διότι με τον τρόπο αυτό, πέρα από την απαράδεκτη απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζεται περαιτέρω η διάλυση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου εντείνοντας στο έπακρο τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες στην καθημερινή λειτουργία τους, γεγονός που έχει άμεσο αποτέλεσμα την χειροτέρευση της εξυπηρέτησης των πολιτών. 

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση στο Δήμο που να είναι πλήρως στελεχωμένη και να διαθέτει προσωπικό αντίστοιχο με τις ανάγκες που αυτές επιβάλλουν. Όλες οι Διευθύνσεις είναι αποδεκατισμένες αφού συνταξιοδοτείται προσωπικό χωρίς αυτό να αναπληρώνεται. Νοιάστηκε ποτέ κανένας πως όλες αυτές οι υπηρεσίες με τόσο λίγο προσωπικό θα φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους ; 

Η μόνιμη επωδός όλων, είναι ότι οι υπάλληλοι καθυστερούν στην διεκπεραίωση των υποθέσεων. Φτάσαμε στο σημείο να αξιολογούνται συνάδελφοι σχεδόν με άριστα στα καθήκοντά τους και λίγους μήνες μετά να μετακινούνται λόγω ατελούς εκπλήρωσης υπηρεσιακών καθηκόντων ή να υποβιβάζονται από Διευθυντές σε Προϊσταμένους ή από Προϊστάμενοι σε υπάλληλοι, αναιτιολόγητα και απαξιωτικά. Δυστυχώς έγινε και αυτό. 

Είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα αυτής της στοχευμένης και σχεδιασμένης στρατηγικής, δυστυχώς δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά αντίθετα η αποδυνάμωση και υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε. Αυτό αποδεικνύεται και από τη φυγή μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, μέσω της κινητικότητας. Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας, φόβου, απαξίωσης, υπηρεσιακής εξόντωσης και ψυχικής πίεσης στους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις λειτουργούν για κάποιους προστατευτικά ενώ για άλλους αρνητικά. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινούνται επειδή λειτουργούν υπηρεσιακά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τηρούν τη νομιμότητα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινούνται συνεχώς από Υπηρεσία σε Υπηρεσία. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν αποφάσεις μετακινήσεις μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. 

Απαιτούμε οποιαδήποτε μετακίνηση να πραγματοποιείται με αποκλειστικό κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες, για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, και μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με τούς αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κ.Δήμαρχε

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το προσωπικό του Δήμου ασκεί με ιδιαίτερο ζήλο τα καθήκοντά του, κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο εργασίας που απαιτείται και του αξίζουν συγχαρητήρια και παρ’ όλα αυτά εργαζόμαστε ακούραστα και δημοκρατικά και πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Ένας ιστορικός Δήμος όπως ο Δήμος Πύργου «βρίσκεται ακόμη εν ζωή» από την συμβολή όσων αιρετών αγωνιούν για τον τόπο τους και από το φιλότιμο των υπαλλήλων που σε αντίξοες συνθήκες επιτελούν τα καθήκοντά τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τους εργαζόμενους προτεραιότητα αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και η προσωπική τους ικανοποίηση μέσα από την αποτελεσματική παροχή εργασίας στους δημότες και κατοίκους της περιοχής.

Κ.Δήμαρχε, 

Ο Δήμος μας έχει άξιους υπαλλήλους που όλοι πρέπει να κρίνονται αξιοκρατικά από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Στείλτε τους Υπηρεσιακούς Φακέλους όλων των υπαλλήλων να κριθούν αξιοκρατικά από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Κ.Δήμαρχε, 

ο Σύλλογος μας έχει ζητήσει αρκετές φορές από την Δημοτική Αρχή ουσιαστικό, εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο πάνω σε θέματα της καλύτερης και αξιοκρατικής στελέχωσης των υπηρεσιών, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την εξυπηρέτηση των πολιτών της πόλης μας. Όμως ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας. 

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι το έγγραφο σας προς τη Δημοτική Ταμία και στην Αναπληρώτρια Προϊσταμένη και συντάκτη Χρηματικών Ενταλμάτων . Σε ένα σημείο του έγγραφου αναφέρετε στην Ταμία επί λέξει « Ως εκ τούτου ο Ταμίας ούτε υποχρεούται ούτε δικαιούται να ελέγξει, χρηματικό ένταλμα, το οποίο έχει θεωρήσει ο εκκαθαριστής. Μοναδική αρμοδιότητα του Ταμία είναι να ελέγχει μόνο την επάρκεια της πίστωσης, την εγκυρότητα του χρηματικού εντάλματος [ σφραγίδα, υπογραφή, χρονολογία] και την ταυτοποίηση του πραγματικού δικαιούχου. Σε περίπτωση που κάνει έγγραφες αντιρρήσεις για την μη πληρωμή αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα καθώς και ενδεχόμενο δόλο, όπως προβλέπει ο ποινικός κώδικας.».

 Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, με αυτό το έγγραφο επιχειρείτε να φιμώσετε την Ταμία, τον θεματοφύλακα του Δημοσίου χρήματος και την απειλείτε να μην ζητήσει ποτέ «εντέλεσθαι», παρά να πληρώνει με κλειστά μάτια γιατί θα τήν παραπέμψετε για δόλο. 

 Αυτό κ. Δήμαρχε δεν υπάρχει πουθενά, ούτε σε απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνέδριου, ούτε στον ποινικό κώδικα . Πρώτη φορά διαβάζουμε να επιθυμεί Δήμαρχος να παραπεμφθεί υπάλληλος επειδή κάνει σωστά τη δουλειά του. 

Στο τέλος του εγγράφου με απειλητικό ύφος αναφέρεστε και στους δύο συνάδελφους δηλ. την Ταμία και την αναπληρώτρια Προϊσταμένη και εκκαθαριστή χρηματικών ενταλμάτων και τις απειλείτε, ότι, σε περίπτωση που διαπιστώσετε παρεκκλίνουσες ενέργειες επί όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της Οικονομικής Υπηρεσίας, θα ενημερώσετε τις αρμόδιες Ελεγκτικές και Δικαστικές Αρχές. 

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την παρ. 3 του άρθρου 175 του Ν. 3463/2006 καθώς και την παρ. 4 του άρθρου 204 του Ν. 4555/2018 που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας, ως προς την αρμοδιότητα και τις ευθύνες του Δημοτικού Ταμία και του Εκκαθαριστή χρηματικών ενταλμάτων.

Κ. Δήμαρχε κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να διωχθεί και να τιμωρηθεί, ούτε να χάσει τον ύπνο του και τη δουλειά του εάν ενεργεί με πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της νομιμότητας και την προστασία της υπηρεσίας. Αντιθέτως πρόβλημα θα έχει όταν υπογράφει και πληρώνει χωρίς να ελέγχει την νομιμότητα των δαπανών, την πληρότητα των δικαιολογητικών των χρηματικών ενταλμάτων, ως αναφέρεται και επιτάσσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου που επικαλείστε[<< η ευθύνη του Ταμία οριοθετείται εντός συγκεκριμένου πλαισίου ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ εντελλόμενης δαπάνης , υπέρβαση ορίων πίστωσης , πληρότητα δικαιολογητικών που συνοδεύουν το ένταλμα] και ορθώς σας επισήμανε η Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών με έγγραφό της, και όχι όπως τον συμφέρει να την παρερμηνεύει ο συντάκτης του εγγράφου.                                                                                                  

Τελειώνοντας θέλουμε να ξέρετε ότι μοναδική προτεραιότητα όλων των υπαλλήλων του δήμου μας ήταν και είναι να υπηρετούμε με οποιαδήποτε δημοτική αρχή την πόλη μας με πάθος, ήθος εντιμότητα και αγάπη και πάνω από όλα με απόλυτο σεβασμό και ανθρωπιά προς όλους τους συνδημότες μας, γιατί γεννηθήκαμε, ζούμε και αγαπάμε αυτή την πόλη.

                                                                                                  

   

                                                                                                                                               

Tροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα στην Ε.Ο. Πύργου- Πατρών και συγκεκριμένα στον Πύργο, στη διασταύρωση της Φιλοθέης, στα φανάρια.

Αναλυτικότερα, τρία οχήματα ενεπλάκησαν μετά από παραβίαση του κόκκινου φαναριού, αφού ο παραβάτης συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα που είχε το ελεύθερο να κινείται λόγω πράσινου φαναριού. Τα δυο οχήματα χτύπησαν, όμως με την δύναμη της σύγκρουσης που ασκήθηκε, ήταν επόμενο πως θα χτυπούσε και άλλο ένα τρίτο αυτοκίνητο, όπως και έγινε.

Από την σύγκρουση υπήρξε τραυματισμός ενός από τους οδηγούς, αλλά ευτυχώς όχι σοβαρός, όπως διαπιστώθηκε από τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών Πύργου, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, για κατοχή και ναρκωτικών.

 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου,  εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται με αυτοκίνητό του και τον ακινητοποίησαν για έλεγχο, κατά τον οποίο βρήκαν και κατέσχεσαν  τα εξής :

 

  • (60) γραμμάρια αποξηραμένη ακατέργαστη κάνναβη,
  • (63) γραμμάρια κατεργασμένη κάνναβη, σε μορφή σοκολάτας και
  • (1) μεταλλικό τρίφτη της ναρκωτικής ουσίας.

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

 

Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς της μεικτής ομάδας ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πύργου, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισής ενός έτους για συκοφαντική δυσφήμηση και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σε δεύτερη περίπτωση συνελήφθη, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς της μεικτής ομάδας ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δυο  καταδικαστικές αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισής τεσσάρων ετών και τριών μηνών για κλοπές.

Σε τρίτη περίπτωση συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, μια ημεδαπή γυναίκα, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισής εννέα μηνών για υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως κατ' εξακολούθηση.

Έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα των επόμενων ημερών εξέδωσε η ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Ειδικότερα η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Πιο αναλυτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει:

Α. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

1. Την Τετάρτη (22-06-2022) τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Πέμπτη (23-06-2022) τους 36 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία τους 40 με
41 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Παρασκευή (24-06-2022) και το Σάββατο (25-06-2022) η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και η μέγιστη τιμή θα
φθάσει στα κεντρικά και τα νότια τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
4. Την Κυριακή (26-06-2022) προβλέπεται από τα δυτικά νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Β. ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

1. Το τριήμερο Τετάρτης – Παρασκευής τους 33 με 35 βαθμούς με εξαίρεση τις Κυκλάδες, όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 32
βαθμούς Κελσίου.
2. Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στα νησιά του Αιγαίου θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο.

Γ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα φθάσουν τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη (23-06-2022) από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Η σημερινή ημέρα, Τρίτη 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη μέρα του 2022 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού, καθώς το μεσημέρι (περίπου στις 12:13 ώρα Ελλάδας) λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.

Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο -όπου ανήκει και η χώρα μας- οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,5 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Η εκλειπτική είναι η απεικόνιση ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.

Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο), θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δεν συμπίπτουν, αλλά τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται "λόξωση της εκλειπτικής" και τα δύο σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται "ισημερινά σημεία".

Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο και από την ημέρα αυτή αρχίζει η 'Ανοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο. Και στις δύο αυτές ημέρες, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα, δηλαδή επί 12 ώρες ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και επί 12 ώρες βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, έχουμε δηλαδή ίση-μέρα: ισημερία.

Από το εαρινό ισημερινό σημείο και μετά, ο Ήλιος φαίνεται να σκαρφαλώνει όλο και πιο πάνω στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού. Οι μέρες μεγαλώνουν, οι νύχτες μικραίνουν και ο καιρός γίνεται όλο και πιο θερμός. Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 21 Ιουνίου, ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής από το οποίο θα αρχίσει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό. Το σημείο αυτό, στις 21 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. Επειδή για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.

Έσωσε τον μικρό του ανιψιό από πνιγμό 

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα ένα 8χρονο  αγοράκι παραλίγο να πνιγεί στα μάτια των δικών του και άλλων λουόμενων που βρίσκονταν δίπλα του στη Σπιάντζα  Πύργου.

Συγκεκριμένα, ο μικρός ήταν στην παραλία και έκανε μπάνιο όταν σύμφωνα με πληροφορίες ήπιες νερό.

Για καλή του τύχη στο ο θείος του αντιλήφθηκε εγκαίρως τι συνέβη και επενέβη σωτήρια, αρπάζοντας το παιδί και κάνοντάς του μαλάξεις, με αποτέλεσμα να τον συνεφέρει.

Άμεση ήταν και η επέμβαση τόσο του Ασθενοφόρου που κλήθηκε όσο και των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που πήραν στα χέρια τους και τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο. 

Ο 8χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου είναι καλά στην υγεία του. 

Τα πρώτα λόγια του Θύμιου Μπουγά  στον τοπικό τύπο:

  • Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο!

  • Είμαι καλά στην υγεία μου

  • Δεν έφυγα ποτέ από τον Πύργο

Μετά από ενάμιση μήνα αγωνίας για την τύχη του εντοπίστηκε ο Θύμιος Μπουγάς, ο 39χρονος που είχε πέσει θύμα άγριου μπούλινγκ από νεαρούς στον Πύργο.

Ο  Θύμιος βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου και συγκεκριμένα στο γραφείο δημάρχου ,για την ενημέρωσή του από τον ίδιο τον δήμαρχο για τα της βοήθειας που θα υπάρξει, τη διαμονή (ήδη έχει βρεθεί σπίτι), την εργασία (στο Δήμο) και την στήριξη στο πρόσωπό του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εκεί ο Θύμιος έκανε μια δήλωση στα τοπικά μέσα , λέγοντας χαρακτηριστικά: 

 «Θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους, είμαι καλά στην υγεία μου», τόνισε ο Θύμιος, βαθιά συγκινημένος.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση ιδιωτών και επίσημων φορέων για την τύχη του , ενώ πλέον επί τάπητος τίθεται η μέριμνα που θα χρειαστεί προκειμένου να επανενταχτεί και πάλι στην κοινωνία.

Τέλος, μετά από ερώτηση του olympianews.gr παραδέχθηκε πως δεν είχε ιδέα για τις έρευνες που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα, αφού όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος βρισκόταν στον Πύργο , δεν είχε αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά του και έμενε στο σπιτάκι που εντοπίστηκε.

Κείμενο-Φωτο:

Kατερίνα Πολυδώρου-olympianews.gr

Καλά στην υγεία του είναι ο Θύμιος Μπουγάς ο οποίος αγνούνταν για 46 ημέρες.

Χαμόγελα αισιοδοξίας σκόρπισε η είδηση ότι ο Θύμιος Μπουγάς εντοπίστηκε σώος, ενάμιση μήνα μετά την εξαφάνισή του από την περιοχή του Πύργου. Τα ίχνη του 39χρονου χάθηκαν στις 4 Μαΐου, μετά την άγρια επίθεση bullying που είχε δεχθεί, με αποτέλεσμα οι δικοί του άνθρωποι να ζουν με την αγωνία για την τύχη του όλον αυτόν τον καιρό. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 7, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου τον εντόπισαν σώο σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην αρχή της οδού Ρήγα Φεραίου, στο κέντρο του Πύργου, σε περιοχή δηλαδή όπου σύχναζε και πριν από την εξαφάνισή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνδρες της Υ.Α. Πύργου αξιοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν, πραγματοποιησαν συντονισμένη επιχείρηση μαζί με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο συγκεκριμένο οίκημα, όπου και εντόπισαν τον Θύμιο.

Οι γείτονες, πάντως, ανέφεραν ότι δεν είχαν αντικρίσει τον 39χρονο στην περιοχή. Ο ίδιος φαίνεται πως είχε επιλέξει το συγκεκριμένο σπίτι επειδή είχε πυκνή βλάστηση στον εξωτερικό του χώρο κι έτσι θα ήταν πιο εύκολο να μην εντοπιστούν τα ίχνη του.

Άμεσα οδηγήθηκε στην Δ.Α. Ηλείας, όπου βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς όταν τον ρώτησαν που κρυβόταν τόσο καιρό ότι “κάθε βράδυ ήμουν στην πλατεία” και ότι δεν είχε καταλάβει ότι τον αναζητούσαν.

O 39χρονος είναι σε καλή κατάσταση και δήλωσε στους αστυνομικούς ότι μπαινόβγαινε στο εγκαταλελειμμένο σπίτι πηδώντας από το παράθυρο. Ο Θύμιος αναμένεται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το βράδυ του Σαββάτου μετά τις καταθέσεις που έδωσε στην αστυνομία, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για τις απαιτούμενες προληπτικες εξετάσεις.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, είναι καλά στην υγεία του και δεν χρειάζεται παθολογική παρακολούθηση αλλά υποστήριξη από ψυχολόγο.

Ο 39χρονος είχε εξαφανιστεί μετά από εκτεταμένη παρενόχληση και εκφοβισμό που δεχόταν από νεαρούς.

Όπως δήλωσε  ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Θύμιος Μπουγάς βρίσκεται ασφαλής και ο ίδιος θα έχει συνάντηση μαζί του το πρωί της Δευτέρας για να βρεθεί τρόπος να βοηθηθεί ο 39χρονος και να εξασφαλιστεί μια μόνιμη στέγη.

Επίσης και ο ίδιος -σύμφωνα με άλλες πηγές- φέρεται να δήλωσε άγνοια στους αστυνομικούς όταν του είπαν ότι είχε στηθεί επιχείρηση εντοπισμού του.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο όπου εντοπίστηκε:

Αίσιο τέλος φαίνεται να έχει η πολύκροτη υπόθεση αναζήτησης του Θύμιου Μπουγά, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντοπίστηκε!

Συγκεκριμέν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Θύμιος εντοπίστηκε σήμερα το απόγευμα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια και οι μαρτυρίες που ηθελαν τον 39χρονο να περιφέρεται βραδινές ώρες στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα και να ψάχνει στους κάδους που βρίσκονται στο σημείο των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών πρόνοιας του δήμου Πύργου.

Σήμερα, η υποδιεύθυνση ασφαλείας Πύργου μαζί με την ΟΠΚΕ έκαναν εκ νέου έρευνες σήμερα και έτσι κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα .

Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση…

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του Θύμιου Μπουγά

Εντοπίστηκε, σήμερα 18-6-2022, το απόγευμα, στον Πύργο Ηλείας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ, ο ημεδαπός άνδρας, για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση στις 11/05/2022, στο Τμήμα Ασφάλειας Αγίας Παρασκευής.

 

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ αξιοποιώντας πληροφορίες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, εντόπισαν τον άνδρα σε ακατοίκητη οικία, στον Πύργο Ηλείας.

 

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου και θα διακομισθεί στο νοσοκομείο Πύργου για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, ενώ ενημερώθηκε και ο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Συνελήφθη άνδρας για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών στην Ηλεία - Κατασχέθηκαν περίπου 170 γραμμάρια κάνναβης, δυο φυτά κάνναβης και ένα αεροβόλο όπλο

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στη Γαστούνη, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση, καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

dioksi2

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνες στην οικία και σε αυτοκίνητο του άνδρα, κατά την οποία βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

  • 168,7 γραμμάρια κάνναβης,
  • 2 φυτά κάνναβης,
  • 1 αεροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και
  • 230 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.