Μόνον τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα συνολικά επτά πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν από το πρωί στην Ηλεία, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι το τελευταίο 24ωρο επιχείρησαν σε 118 πυρκαγιές στην επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, επτά πύρινα μέτωπα», εκ των οποίων οι τέσσερις εντοπίζονται κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φωτιές είχαν διαδοχικά ώρες έναρξης:

Το μέτωπο της Ηράκλειας ήταν εκείνο που έλαβε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις, πλησιάζοντας προς τον οικισμό και ως εκ τούτου διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση της Ηράκλειας.

Μεν νέο SMS στις 17:45, εκκενώθηκε η Αρχαία Ολυμπία και με τρίτο SMS το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι.

Στις 18:25 και στις 18:40 η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για εκκένωση στους οιισμούς Λυγαριά και Λαντζόη, αντίστοιχα.

Περαιτέρω, είπε πως στις 14:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην Τορώνη η οποία έχει ήδη περιοριστεί.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev 200). Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Η πορεία της πυρκαγιάς στην Ηλείας μάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο και γι΄αυτό το λόγο στις 17:20 δόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδαίο, Καυκανιά και Χελιδόνι.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη , έγινε γνωστό πως 20 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, το Πελόπιο και την Καυκανιά, ενώ η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση με τους τοπικούς παράγοντες, όπως τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, όπου ξεσπάθωσε για την έλλειψη των εναέριων μέσων στο μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς και έφυγε χτυπώντας την γροθιά στο τραπέζι μαινόμενος.

Τον  εφιάλτη που έχουν αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι να ζουν τόσο οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες από τα μέτωπα που ανοίγουν συνεχώς, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών της Ηλείας περιέγραψε ο Χάρης Σπηλιόπουλος, αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας σε δήλωσή του , τα όσα δηλαδή διαδραματίζονται: «Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες.

Καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες»

Δείτε εικόνες από την Αρχαία Ολυμπία και τα χωριά που τυλίγονται στις φλόγες: 

.