Την  επέκταση της  παράτασης προθεσμίας   για την  παράδοση της ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις  μέχρι τέλη Ιουνίου 2022 για την καλλιεργητική περίοδο 2021 (λήγει 17 Φεβρουαρίου 2022 με σχετική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια») ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημ. Μελά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρει τα εξής: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά κυρίαρχα σε Ηλεία και Αχαία  καλλιεργούνται και παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας της χώρας. Είναι ήδη γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα περσινά αποθέματα με τους παραγωγούς να αγωνιούν για το μέλλον της καλλιέργειας  για το οποίο θα πρέπει να κάνετε πράξη την απόφασή σας  ώστε να απορροφηθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες στην αγορά. 

Η παράταση που δόθηκε μέχρι 17 Φεβρουαρίου 2022  δεν επιτρέπει στους  παραγωγούς  να διαπραγματευτούν το προϊόν τους. Μετά και από σχετικό αίτημα των παραγωγών μας απευθύνουμε εκ νέου  έκκληση για την χορήγηση νέας παράτασης της προθεσμίας παράδοσης της ξηρής κορινθιακής σταφίδας έως τα τέλη Ιουνίου 2022.» 

Πρέπει να επισημανθείς ότι  σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ  έως τις 17 Φεβρουαρίου  παρατείνεται η ημερομηνία παράδοσης της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις  ενώ η καταχώρηση και μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό  έως την 4η Μαρτίου 2022.

Κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) επισκέφθηκε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και πραγματοποίησε αυτοψίες σε περιοχές που παρουσιάζουν φαινόμενα κατολισθήσεων, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους γεωτεχνικούς κ.κ. Μιχάλη Μπέλλα και Δημήτρη Γκρόπα, είχε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Φλέσσα, με τους οποίους συζήτησαν τα γεωλογικά προβλήματα που έχουν καταγραφεί στο Δήμο. Ακολούθως, μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Αγίας Τριάδας, Αντρωνίου, Κακοταρίου, καθώς και στις πυρόπληκτες Κοινότητες Πευκών (Βύλιζας), Πελοπίου και Κρυονερίου όπου πραγματοποιήθηκαν μακροσκοπικές αυτοψίες στα σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα. Παρόντες στις αυτοψίες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος αρμόδιος για τη Δ.Ε. Λασιώνος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, οι Πρόεδροι των ανωτέρω Κοινοτήτων, καθώς και ο μηχανικός του Δήμου κ. Άγγελος Πήτας.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε τους γεωτεχνικούς της ΕΑΓΜΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους στην έκκληση της Δημοτικής Αρχής για αυτοψίες, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο τα πορίσματα να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα κατολισθητικά προβλήματα, για την ασφάλεια των περιοίκων και των οδικών δικτύων. Μέσα από τα πορίσματα αυτά θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πού χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και πού δεν υπάρχει πρόβλημα.

Νέα κινητοποίηση για την  εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας τα μέλη της  ΟΑΣΗ στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο, που κατέληξε στην  ΠΕ Ηλείας. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Πύργου, ενώ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας όπου είχαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, για το κυρίαρχο θέμα των τελευταίων μηνών που «καίει» τον αγροτικό κόσμο και δεν είναι άλλο από την τιμή αγοράς της  από εμπόρους της Αιγιαλείας, στους οποίους πωλούν κατά βάση οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας και που παραμένει σταθερά στο ένα ευρώ. 

Να θυμίσουμε πως μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, να ανακοίνωνε και να ζητωκραύγαζε πριν από λίγες εβδομάδες για την μεγάλη επιτυχία με την επίτευξη συμφωνίας για την  την τιμή πώλησης της σταφίδας στο 1,40 ευρώ, όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η συμφωνία έχει καταρρεύσει πριν καν εφαρμοστεί, όπως δηλώνουν οι αγρότες, οι οποίοι προετοιμάζονται για πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας στο olympianews.gr αναφέρθηκε στη θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής, καθώς είναι μονόδρομος, δεδομένης της προηγούμενης συμφωνίας για τιμή στο 1,40€ που αθετήθηκε προτού καν εφαρμοστεί.

«Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει το θέμα με τη σταφίδα, με το μεγάλο εμπαιγμό από την κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και πάει μια χαρά, ότι θα λυθεί το θέμα και θα δώσουν κάτι επάνω στην τιμή, όλα αυτά είναι κοροϊδίες. Αποδείχθηκε πως οι έμποροι εξυπηρετήθηκαν και αγοράζουν τη σταφίδα τζάμπα με 0,80€ και 0,90€ και οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα γιατί λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη και δεν έχουν παραδώσει και ενδέχεται να χάσουν τη συνδεδεμένη. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν», ανέφερε και στηλίτευσε τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

«Εμείς ζητάμε κατώτερη εγγυημένη τιμή από το επίσημο κράτος για να σταματήσουν τα παραμύθια με τους εμπόρους, την Παναιγιάλειο και τους κολλητούς τους που πάνε και κουβεντιάζουν και μας αραδιάζουν ψέματα. Να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο και η κυβέρνηση, με κατώτερη εγγυημένη τιμή –και λόγω του κόστους παραγωγής που είναι στα ύψη- τουλάχιστον δύο ευρώ. Σε αυτούς που θέλει να τα δώσει, τα δίνει πολύ εύκολα. Δεν είναι πολλά τα λεφτά, μπορεί να αγοράσει τη σταφίδα από τους παραγωγούς και να τη δώσει στον στρατό, στα σχολεία, στις δομές φιλοξενίας κλπ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν από το 1870 για να υπάρχει σήμερα σταφίδα», επισήμανε ο κ. Βομπίρης.

Την αγανάκτηση των σταφιδοπαραγωγών μας μετέφερε εκπρόσωπός τους, συγκεκριμένα ο κ.  Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από τη Βροχίτσα, μιλώντας για  υπογράμμισε «θηλιά» στο λαιμό, τόνσε:

«Δυστυχώς τα βάσανα των αγροτών και ειδικά των σταφιδοπαραγωγών δεν έχουν τέλος. Κοροϊδία διαρκής. Μας είπαν ότι βγήκε λευκός καπνός, ότι τη σταφίδα θα την πουλήσουμε με ένα 1,40€ και βλέπουμε ότι έχει περάσει ένας μήνας και οι σταφίδες έχουν μείνει στις αποθήκες. Οι πιο πολλές έχουν φύγει με 0,50 κα 0,60€. Λύση δε φαίνεται πουθενά, ο λευκός καπνός έχει γίνει μαύρος. Η σταφίδα έζησε γενιές και γενιές. Βλέπουμε τώρα, δεν γνωρίζω τους λόγους, αθέμιτος ανταγωνισμός ή συμφέροντα, η σταφίδα πάει προς κατάργηση και ήδη ο κόσμος αγανακτισμένος κόβει τη σταφίδα. Θα ήθελα να απαιτήσω αό τους αρμόδιους, υπουργούς, κυβέρνηση, βουλευτές, περιφέρεια, να σκύψουν στο πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών και να δώσουν μια λύση. Επίσης μας ταλανίζει η θηλιά της συνδεδεμένης. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να δίνουμε 150 κιλά, μπορούμε και παραπάνω, αλλά όταν κι όποτε θέλει ο παραγωγός να πουλήσει, να παίρνει τα 50 ευρώ ανά στρέμμα, όχι με τη θηλιά στο λαιμό πριν από κάθε προθεσμία. Δεν μας δίνουν τιμολόγια, έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια στους εμπόρους και μας λένε να περιμένουμε», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις τους για διευκρινίσεις.

Αντιπροσωπεία  αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την το διοικητήριο  έγιναν δεκτοί από τον Αντιεπεριφερειάρχη Ηλείας κ Βασίλη Γιαννόπουλο, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, όπου κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχαν του έθεσαν για μια ακόμη φορά τα προβλήματά τους καταθέτοντάς του και τα αιτήματά τους.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Βασίλης Γιαννοπουλος επεσήμανε πως αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται το πρόβλημά τους, θα στείλει και μάλιστα το συντομότερο δυνατό επιστολή στον υπουργό , παρότι πρόκειται για ζήτημα εκτός των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Τα αιτήματά της ΟΑΣΗ είναι τα εξής:

«Είμαι γνώστης του προβλήματος, κατανοώ και συμμερίζομαι απόλυτα το αίτημά σας και πιστεύω πως έχετε δίκιο. Πίστευα και εγώ ότι επιλυθεί το θέμα, αλλά βλέπω ότι στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό. Δυστυχώς δεν είναι εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας και μπορούμε να παρέμβουμε μόνο στα όρια της όχλησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΑΣΗ στην Αμαλιάδα την Τετάρτη 12 Γενάρη
κουβεντιάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι αγρότες στο νομό και
έχουν να κάνουν με την ίδια την επιβίωση μας. Η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική για
όλους μας. Καθημερινά δίνουμε μάχη επιβίωσης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που
έχουμε και που κάθε μέρα που περνάει, αντί να μειώνονται, φουντώνουν περισσότερο.
Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους παραγωγής, που προστίθεται στο ήδη αυξημένο
κόστος των προηγούμενων χρόνων, μας σπρώχνει προς την έξοδο από την παραγωγή.
Ενδεικτικά: έχουμε στα λιπάσματα αύξηση ακόμα και 120%, λογαριασμοί ρεύματος
αυξημένους κατά 50%, το πετρέλαιο να γίνεται είδος πολυτελείας αφού έχει αυξηθεί
κατά 30% και οι τιμές των ζωοτροφών γίνονται ακόμα και απαγορευτικές για τους
κτηνοτρόφους.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται από Κυβέρνηση και μεγαλέμπορους, να παίζουν
παιχνίδια στις πλάτες των σταφιδοπαραγωγών ανακοινώνοντας δήθεν λύσεις που δεν
ακουμπούν καν το πρόβλημά μας, θέλοντας να κατευνάσουν τις δράσεις μας και την
αγανάκτηση μας και δεν υλοποιούν ούτε αυτά τα ελάχιστα. Η συντριπτική πλειοψηφία
των αγροτών έχει παραδώσει την σταφίδα που περιμένει να ζήσει με τιμή 0,50€.
Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι
πυρόπληκτοι έχουν εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους και το μόνο που ακούνε είναι
υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ο ΕΛΓΑ και το κράτος τους αφήνει απροστάτευτους χωρίς
στην ουσία να έχουν κάποιο εισόδημα.
Εκτός όλων αυτών στο νομό μας έχουμε και το γεγονός να πετάγονται έξω από
την γη που καλλιεργούσαν και ζούσαν τα κοπάδια τους εκατοντάδες συνάδελφοι. Η
Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το ίδιο παραμύθι με την προηγούμενη κυβέρνηση του
ΣΥΡΙΖΑ δίνει 20.000 στρέμματα στα χωριά Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι στο
μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων δεχόμενη σαν τίτλο ένα χρυσόβουλο του Πασά. Και
την ίδια στιγμή δίνονται 6.000 στρέμματα στη Λίμνη του Πηνειού τα οποία
χρησιμοποιούνταν για Βοσκότοπους να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Για να τους
πληρώνουμε ακόμα περισσότερο όλους αυτούς που κονομάνε με τις ανανεώσιμες πηγές
ενέργειας και εμείς να μην έχουμε ρεύμα στα σπίτια μας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, αρνείται να ικανοποιήσει τα
δίκαια αιτήματά μας, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», την ίδια ώρα όμως
σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων. Η απάντηση μας
στην κοροϊδία αυτή , είναι μόνο ο δικός μας αγώνας για την επιβίωσή! Η πείρα, μας έχει
δείξει ότι μόνο με τον αγώνα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να βάλουμε εμπόδια
και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.
Στο ΔΣ αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε περιοδείες στα χωριά και
συνεδριάσεις των αγροτικών συλλόγων του Νομού και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε
σε κινητοποίηση την Δευτέρα 11:00 π.μ. στα φανάρια της Αγίου Γεωργίου για το ζήτημα
της τιμής της Σταφίδας και δύο μεγάλες συσκέψεις σε Πηνεία και Ωλένη μέσα στην
εβδομάδα. Ταυτόχρονα προετοιμάζομαστε για πραγματοποίηση πολύμορφων και
συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Διεκδικούμε:
 Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο
πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος,
κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και
σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

 Κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης από τον παραγωγό για τα αγροτικά προϊόντα
έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα
επιβίωσης. Για την κορινθιακή σταφίδα 2€/Kg, για το πρόβειο γάλα το 1,50€/Kg, για το
πορτοκάλι 0,40€/Kg, για το μανταρίνι 0,50€/Kg, για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε
σχέση με πέρσι.
 Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή
του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το
κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική
χρηματοδότηση.
 Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στα εσπεριδοειδή, που αν και
έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν όλες οι
καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες ανεξαρτήτων αν έχουν δηλωθεί οι
καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ.
 Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και
αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
 Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και
γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.
Το πρόγραμμα των περιοδειών των κλιμακίων της ΟΑΣΗ στα χωριά είναι:
Τετάρτη: Σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Κεραμιδιά.
Πέμπτη: Σε Χειμαδιό, Σώπι, Καρδαμά, Δουναίικα.
Παρασκευή: Στα Μακρίσια, Ελαιώνα, Βροχίτσα.

Το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ ανακοινώνει στα μέλη του Οργανισμού ότι με ομόφωνη απόφαση του αποφασίστηκαν τα κατωτέρω :

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τελών 2021 μέχρι την 20/01/2022 με έκπτωση επί των τελών 2021. Από 21/01/2022 εώς 31/01/2022 η καταβολή των τελών 2021 θα γίνεται χωρίς έκπτωση . Από 01/02/2022 και εφεξής η καταβολή θα λαμβάνει χώρα με προσαύξηση (5%) επί των οφειλών σύμφωνα με το καταστατικό του Οργανισμού.

Μετά την 31/01/2022 ο Οργανισμός θα βεβαιώσει της ληξιπρόθεσμες όφειλες στην ΔΟΥ και θα προβεί με συνεργεία του στην αφαίρεση υδροληψιών από τα αγροτεμάχια όσων οφείλουν.

Καλούνται τα μέλη του Οργανισμού να ανταποκριθούν και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως της 31/01/2022 ούτως ώστε και ο Οργανισμός προγραμματίσει ρύθμιση με τη ΔΕΗ.

Με εντολή Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Παλαιολόγος

Ανοδική τάση καταγράφει αυτή την εβδομάδα η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (οξύτητας 0,3 γραμμών) στην Ελλάδα. Στην Ηλεία σταθεροποιείται στα 3,10 έως και 3,40 ευρώ το κιλό ενώ στη Μεσσηνία η τιμή αυξήθηκε 10 λεπτά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 3,40 και 3,50 ευρώ το κιλό.

Το Δεκέμβριο του 2021 στην Ισπανία είχαμε αύξηση της τιμής για το έξτρα παρθένο που έφτασε στα 3,27 ευρώ το κιλό (στοιχεία Jaen). 
Στην Ιταλία είχαμε μια πτώση της τιμής στα 3,90 ευρώ το κιλό (στοιχεία Bari). 
Στην Ελλάδα η μέση τιμή παρέμεινε πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό και έφτασε η ανώτερη στα 3,40 ευρώ σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αύξηση είχαμε το Δεκέμβριο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Πορτογαλία που έφτασε στα 3,5 ευρώ το κιλό. 
Σταθερή παρέμεινε η τιμή στην Τυνησία και το Δεκέμβριο στα 3,43 ευρώ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός και ο Υφυπουργός Γεώργιος Στύλιος ανακοινώνουν ότι, μετά την προδημοσίευση στις 13 Οκτωβρίου 2021 (Αρ. Πρωτ. 700) με θέμα«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ» ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020, εκδόθηκε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη,πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020».

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40.000.000,00 €.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β΄ βαθμού, (Δήμοι ή Περιφέρειες), οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων. 

Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό έως 2,2 εκ. €, τα οποία αφορούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

Η Πρόσκληση κοινοποιείται στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας και αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥΠ.Α.Α.Τ., www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ www.espa.gr.  

H αίτηση στήριξης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης–Ο.Π.Σ.Α.Α. (www.opsaa.gr/RDIIS),συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/έγγραφα.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολήςτων προτάσεων στο ΟΠΣΑΑ, είναι η 10/01/2022 και η ημερομηνία λήξης είναι η06/05/2022.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι παραγωγοί, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έχουν υποστεί καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ,Α., λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης, έχουν τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα να υποβάλλουν αίτηση-δήλωση ζημίας για τις περιπτώσεις αυτές, στους περιφερειακούς συντονιστές κρατικής αρωγής είτε απευθείας είτε μέσω των Δήμων τους. 

Τα αιτήματα αυτά πρόκειται να εξεταστούν μετά την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων.

Περιφερειακοί Συντονιστές Αρωγής:

1.    ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Νικολόπουλος Νικόλαος e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2.    ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ: Μπάφας Ιωάννης e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3.    ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ: Μπαλκάμος Κωνσταντίνος e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, στους λογαριασμούς των 380.000 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, η εξισωτική αποζημίωση έτους 2021.

Συνολικά καταβάλλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ.ευρώ.

Ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων  τον αρμόδιο ΓΓ κ. Δημήτρη Σκάλκο, καθώς και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΥΔ ΠΑΑ και ΕΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ.

Με απόφαση του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου του
ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου καταβάλλονται την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 71
εκατομμύρια ευρώ (€) ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον ‘’ΠΑΓΕΤΟΣ
ΑΝΟΙΞΗ 2021’’,ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας , όσο
και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού
κεφαλαίου εντός του έτους 2021.
Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών αλλά και εξοφλήσεων πορισμάτων
για τις αποζημιώσεις του  «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021» έχουν ήδη καταβληθεί από τον
ΕΛ.Γ.Α. περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (€).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο, το  οποίο εξασφαλίστηκε από τον
Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010
και την εξόφληση αναδρομικών οφειλών των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τον ΕΛ.Γ.Α.
Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, το οποίο έθεσε η
Κυβέρνηση.
H εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.
Σε αντίθεση με εκείνους, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τo YπΑΑΤ και ο ΕΛ.Γ.Α. δεν θα
ανταποκριθούν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, η αποτελεσματικότητά μας,
διαψεύδει τις προβλέψεις τους και ακυρώνει τις εκτιμήσεις τους.
Επιπροσθέτως ο ΕΛ.Γ.Α. εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι
οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε
μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών.
Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100%της αξίας
των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

2
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του έτους 2021 οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες
κατεβλήθησαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια
ευρώ (€).
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, «πρόκειται για τις
μεγαλύτερες πληρωμές αποζημιώσεων οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια και
αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτικών
νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων,
απότοκα της κλιματικής κρίσης.
Οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ.
Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσουν την
προσπάθεια  του εκσυγχρονισμού του ΕΛ.Γ.Α., της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του
Οργανισμού με απώτερη επιδίωξη την άμεση, καθοριστική στήριξη των Ελληνίδων και
Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση και το προσωπικό του ΕΛΓΑ για την προσπάθεια που
κατέβαλαν ώστε οι πληρωμές να γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η
κυβέρνηση»..

Καλά τα νέα για τους παραγωγούς αγρότες, αφού ή σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη θα δουν στα βιβλιάρια τους να «μπαίνουν» χρήματα από το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και το «πρασίνισμα».

Αυτό λέει ο Άλκης Κωνσταντακόπουλος, υπεύθυνος του Γαία Επιχειρείν- Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Πύργου, μιλώντας στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου.

Από την άλλη, για την επιδότηση της εξισωτικής τονίζει ότι αυτή θα κατατεθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη πατώντας 👉 ΕΔΩ.

          Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής υπενθυμίζεται ότι υποβολή των αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2022 λήγει την 23η Δεκεμβρίου 2021. 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και στις Ψηφιακές Υπηρεσίες επιλέγουμε την Αίτηση Αδειών Νέας Φύτευσης. Δικαίωμα υποβολής έχουν τα φυσικά & νομικά πρόσωπα. Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων κρίνεται από την ύπαρξη αγροτεμαχίου ιδιόκτητου (με τους αντίστοιχους τίτλους και την μεταγραφή τους ) ή ενοικιαζόμενου. Η διάρκεια των μισθωτηρίων πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να έχουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των συμβαλλομένων. Η μέγιστη αιτούμενη έκταση για άδεια νέας φύτευσης είναι τα 100 στρ και η ελάχιστη αιτούμενη έκταση ορίζεται το 1 στρέμμα. Εφόσον υπάρχει καλλιέργεια, ο παραγωγός αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκρίζωσης της, πριν την υλοποίηση της χορηγηθείσας άδειας νέας φύτευσης οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου.   

Τα κριτήρια προτεραιότητας , με συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων ανά κατηγορία είναι :                

α Νεοεισερχόμενος, σύμφωνα με Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Αμπελουργικού Μητρώου (επισυνάπτεται η βεβαίωση )

β. Αμπελουργός ενταγμένος στη βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση για πέντε τουλάχιστον έτη πριν την υποβολή της αίτησης (επισύναψη αντίστοιχου εγγράφου) . Ο αιτών ( μη κάτοχος αμπελουργικής εκμετάλλευσης) δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν . 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών στην βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση. 

γ. Σύνολο γεωργικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 5 στρεμμάτων σύμφωνα με το ΟΣΔΕ και αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου βάσει αμπελουρ-γικού μητρώου.

δ. Συμπεριφορά παραγωγού . Ο αιτών δεν διαθέτει αμπελουργικές εκτάσεις φυτεμένες χωρίς άδεια ή δικαίωμα φύτευσης . Επίσης ο κάτοχος αμπελουργικής εκμετάλλευσης να διαθέτει τουλάχιστον μία δήλωση συγκομιδής την τελευταία οκταετία.

       Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.  

     Για την κατανομή των αδειών φύτευσης ορίζονται 8 περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (στην οποία ανήκουμε ) την μεγαλύτερη μοριοδότηση έχουν οι αιτούντες που κατέχουν αμπελουργική έκταση μεγαλύτερη ή ίση των 20στρ και μικρότερη των 50 , ακολουθούν οι αιτούντες που κατέχουν αμπελουργική έκταση ίση ή μεγαλύτερη των 50στρ και τέλος οι αιτούντες που κατέχουν αμπελουργική έκταση μεγαλύτερη ή ίση των 5 στρ και μικρότερη των 20.

    Τα διαθέσιμα στέμματα σε επίπεδο περιφερειών καθορίζονται σε ποσοστό 1% της φυτεμένης έκτασης κάθε περιφέρειας όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή του προηγούμενου έτους.

                                                                           

                                                                          Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡ ΟΙΚ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ     

                                  

                                                                     Π. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ενημερώνει τους δημότες του πώς ύστερα και από την παρέμβαση του Δημάρχου Γιάννη Λέντζα και της Προέδρου του Δ.Σ. Γεωργίας Κακαλέτρη, δόθηκε από το ΥπΑΑΤ, ολιγοήμερη παράταση, αποκλειστικά για την επεξεργασία των αιτήσεων στήριξης, για το υπομέτρο 6.1 (Νέοι Αγρότες) του ΠΑΑ 2014 – 2020.

Συγκεκριμένα, για όσους θα έχουν δημιουργήσει στο ΠΣΚΕ κωδικό υποβολής αίτησης στήριξης (πενταψήφιος κωδικός Γ3ΝΓ), μέχρι τις 14/12 και ώρα 13:00, δίνεται προθεσμία μέχρι την Τρίτη, 28/12 και ώρα 13:00, με σκοπό την άρτια επεξεργασία τους από τους μελετητές και την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους στη σύστημα.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, το πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχει προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 120 εκατ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο πρόγραμμα (2016).

Το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, καθώς αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Από σήμερα το πρωί η σταφίδα θα πωλείται από τον παραγωγό στο 1,40 ευρώ με βάση τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες το απόγευμα στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την κορινθιακή σταφίδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και την απόσυρση των αποθεμάτων τόσο της Παναιγιαλείου, όσο και των άλλων συνεταιρισμών, καθώς επίσης και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Ειδικότερα συμφωνήθηκε το Υπουργείο να καταβάλει την διαφορά της τιμής σε όσους έχουν πουλήσει έως σήμερα κάτω από 1,40 ευρώ το κιλό και από σήμερα να αρχίσει η  Παναιγιάλειος να αγοράζει με αυτή την τιμή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, ότι η παραγωγή θα δοθεί στην συμφωνηθείσα τιμή.
Επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης, για το οποίο η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις αρχές της άνοιξης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του προϊόντος και ένα πρόγραμμα “πράσινου τρύγου”, αν κριθεί απαραίτητο.

Η ΟΑΣΗ, συνεχίζοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων εδώ και μήνες, διοργανώνει κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη και ώρα 12:00 στη Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στον Πύργο.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για μια σειρά ζητήματα όπως:

 • Το υψηλό κόστος παραγωγής με την υψηλή τιμή στο πετρέλαιο, οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με βάση τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, αγροτικά μέσα και εφόδια, ο υψηλός Φ.Π.Α..
 • Η διάθεση της παραγωγής. Ζητούν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να αφήνουν ένα ποσό κέρδους για να ζήσουμε. Η σταφίδα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση.
 • Η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα φέτος, οι τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες στην περιοχή του κάμπου, στην Ήλιδα κ.λ.π.
 • Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο της καταστροφής στην παραγωγή από την ακαρπία και την κακοκαιρία. Ακόμα και στην περίπτωση που «αποζημιώνει», δίνει ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση που δεν καλύπτει ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις μας με διαμαρτυρία στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και κατάληξη με αυτοκινητοπορεία στον ΕΛΓΑ όπου καταθέσαμε ψήφισμα, δώσαμε οι σταφιδοπαραγωγοί από τηνΗλεία,τηνΑιγιάλεια και την Ζακύνθου το πρωί της Τετάρτης.

Διατρανώσαμε για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά μας να μη σταματήσουμε τις δράσεις μας, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με πρώτο το «καυτό» πρόβλημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας.

Στο πλευρό μας βρέθηκαν συνάδελφοί από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ωλενίας και Ερυμάνθου,αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Ζακύνθου, καθώς και μέλη διοικήσεων συνδικάτων και συνταξιουχικών σωματείων της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στις ομιλίες - χαιρετισμούς τους, οι πρόεδροι της ΟΑΣ Ηλείας,Θανάσης Βομπίρης, του ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας»,Γιάννης Μποδιώτης,και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα αγροτών Ζακύνθου, Γιάννης Ζήβας, στάθηκαν στα προβλήματα και αιτήματα των παραγωγών σταφίδας.

Καυτηρίασαν, παράλληλα, τη στάση των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν, την εφαρμογή των νόμων της ΚΑΠ της ΕΕ, τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε και συνεχίζει να οξύνει.

Στη συγκέντρωση, διαβάστηκεκοινό ψήφισματων αγωνιζόμενων αγροτών, που διεκδικούν:

 • Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης.
 • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
 • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
 • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Το ψήφισμά αναφέρει ότι,«τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών - εξαγωγέων». Επίσης ότι:

«Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης, καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μας έως έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, που απομακρύνθηκε μετά την απαίτηση και καταγγελία των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση.

IMG-42dcc42ef0299b904ebef12ca35fd48d-V

IMG-84f8310db0ca8ae60df80f54308fbd9a-V

IMG-641073b3d8797316f72e607f46094dab-V

IMG-ab344c4abf3a1dbfe4ad6533373b5699-V

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Εμείς οι παραγωγοί που δίνουμε καθημερινό αγώνα επιβίωσης βλέπουμε το κράτος και τους μηχανισμούς του να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά έχουμε τις ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων να είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας κατρακυλάνε συνεχώς λογω των μεγαλεμπόρων που τα πουλάνε στους καταναλωτές που τα αγοράζουν πανάκριβα.

Τρανό παράδειγμα είναι η τιμή της σταφίδας. Η σταφίδα πουλιέται με εξευτελιστική τιμή από τους παραγωγούς όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση όχι μόνο δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Το κράτος αντί να μας συμπαρασταθεί, να μας δώσει βοήθεια για να συνεχίσουμε, μας δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Ενώ μας χρωστάει τις αποζημιώσεις από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ πάει σύννεφο. Ενώ είχαν δεσμευτεί ότι ως το τέλος του Οκτώβρη θα είχε ολοκληρωθεί η χορήγηση των προκαταβολών για τον παγετό και ως τέλος του χρόνου θα εξοφλούσαν τις αποζημιώσεις, έδωσαν παράταση, ώστε να μπορούν να δίνουν προκαταβολές μέχρι 31/12.

Όμως την ίδια ώρα χωρίς καμία παράταση προχωράνε σε κόψιμο ρεύματος στα σπίτια και στις εγκαταστάσεις μας αφού εκεί που έφτασε δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Στα ίδια και το πετρέλαιο που έχει φτάσει στο 1,50€ το λίτρο όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ..

Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.

Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα για την επιβίωση μας. Διεκδικούμε:

 • Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό για την Κορινθιακή Σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg έτσι ώστε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα επιβίωσης.
 • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
 • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφαλαίο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
 • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Καθημερινά δίνουμε αγώνα επιβίωσης και βλέπουμε το κράτος να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά οι ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές στα προϊόντα που παράγουμε να κατρακυλάνε. Όχι στους καταναλωτές φυσικά, γιατί εκεί είναι οι ενδιάμεσοι, οι μεγαλέμποροι. Κατρακυλάνε οι τιμές που εμείς πουλάμε.

Οι αγρότες, και ιδιαίτερα, οι σταφιδοπαραγωγοί, έχουμε φάει τις υποσχέσεις με το κουτάλι. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μέτρα στήριξης των αγροτών. Τρανό παράδειγμα σε όλα αυτά είναι η τιμή της σταφίδας. Τη σταφίδα μας την παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση μα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε όχι μόνο να καλλιεργήσουμε αλλά και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το κράτος εκεί που έπρεπε να μας δώσει μας απειλεί ότι θα μας κόψει και το ρεύμα αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να το πληρώσουμε. Μας κοροϊδεύουν.
Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.
Εμείς οι σταφιδοπαραγωγοί με τη μαζική συμμετοχή μας στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη είχαμε στείλει μήνυμα σε όσους μας έχουν φέρει σε δεινή θέση για την επιβίωσή μας και τους είχαμε εξαγγείλει πως θα μας βρίσκουν απέναντι τους συνεχώς μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα μας.
Συντονίζουμε τα βήματα μας με τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιαλείας και της Ζακύνθου και διεκδικούμε εδώ και τώρα:
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
• Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
• Μείωση του κόστους παραγωγής και των έμμεσων φόρων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
• Μείωση της τιμής του κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δηλώσουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Πάτρα την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 10:30πμ στην πλατεία Γεωργίου.

 


«Άλλα περίμεναν και άλλα είδαν», ο λόγος για τους πληγέντες από τον καύσωνα αγρότες του πρώην Δήμου Ωλένης, επειδή τα πορίσματα ζημιάς που έλαβαν από τον να ΕΛΓΑ είναι μηδενικά.

Για την απόγνωση των καλλιεργητών κορινθιακής σταφίδας, πού μετά την χαμηλή τιμή και την μη διάθεση στην αγορά του προϊόντος τους, μιλάει στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ και της εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου, ο πρόεδρος το αγροτικού συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου , Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας «το πλήρες αδιέξοδο από την απρόσμενη εξέλιξη».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη :

«Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία σας. Μπορεί να σας ακουστεί παράξενο αλλά είναι και δική μου αγωνία γιατί μήνες τώρα και μετά από παρέμβαση και δική μου και του ίδιου του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στον αρμόδιο υπουργό, δεν υπήρξε απάντηση και κάτι απτό», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στους αγρότες και τους σταφιδοπαραγωγούς με τους οποίους είχε συνάντηση στο γραφείο του, στο διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έκαναν για την σταφίδα και την διεκδίκηση της κατώτερης τιμής για τον «μαύρο χρυσό» της αγροτιάς

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, τονίζοντας:

«Καθημερινά δίνουμε αγώνα επιβίωσης και βλέπουμε το κράτος να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά οι ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές στα προϊόντα που παράγουμε να κατρακυλάνε. Όχι στους καταναλωτές φυσικά, γιατί εκεί είναι οι ενδιάμεσοι, οι μεγαλέμποροι. Κατρακυλάνε οι τιμές που εμείς πουλάμε.Τρανό παράδειγμα σε όλο αυτό είναι η τιμή της σταφίδας. Η σταφίδα πουλιέται με εξευτελιστική τιμή από τους παραγωγούς όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση μα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε όχι μόνο να καλλιεργήσουμε αλλά και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το κράτος εκεί που έπρεπε να μας δώσει μας απειλεί ότι θα μας κόψει και το ρεύμα αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να το πληρώσουμε. Μας κοροϊδεύουν.Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα κάνει αίτημα στην ΕΕ για την απόσυρση των αποθεμάτων. Περνάει ο καιρός, από το Πάσχα μέχρι τώρα και έπρεπε ήδη να έχουν κάνει το αίτημα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο και οι έμποροι αγοράζουν τη σταφίδα με ένα 1 ευρώ και 0,90€ και 0,80€ χωρίς τιμή. Κι ας πούμε ότι θα γίνει η απόσυρση η περιβόητη. Θα διασφαλιστεί η τιμή στους παραγωγούς ή μόνο σε κάποιους κι όσοι πούλησαν, τελείωσε και χάσανε; Οι παραγωγοί δεν τζογάρουν, εργάζονται και παράγουν για τον ελληνικό λαό και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά τους. Διεκδικούμε κατώτερη εγγυημένη τιμή, όπως δίνει κατώτερο εγγυημένο κέρδος για αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια όταν δεν περνάνε πολλά αυτοκίνητα όπως και με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε και προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων. Όπως είχαμε εξαγγείλει αμέσως μετά τη μεγάλη κινητοποίηση μας στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν σταματάμε να παλεύουμε μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Έτσι δεν σταματάμε και τον αγώνα, σε συντονισμό με τους αγρότες και των άλλων νομών που παράγουν σταφίδα σε παραστάσεις στις έδρες περιφέρειας και αντιπεριφερειών».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει την κεντρική εξουσία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος προς όφελος των σταφιδοπαραγωγών.