PrevNext

Ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στην ανοικτή παρουσίαση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και αποτέφρωσης νεκρών παραγωγικών ζώων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε στον Πύργο, από την ανάδοχο εταιρία «ΚΑΥΣΙΣ Α.Ε». 

Την ενημερωτική ημερίδα άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος, που στον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα αφού δίνει άμεσα λύσεις στους κτηνοτρόφους για την διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων τους.  

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αγροτοκτηνοτροφική και διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ζωικό κεφάλαιο (περίπου 2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, 100.000 βοοειδή και πάνω από 15.000 χοιρομητέρες). Οι περισσότερες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι ημιενσταβλισμένες ή και αγελαίες, με μικρό σχετικά μέγεθος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της κτηνοτροφίας μας (η εκτατική εκτροφή με παραδοσιακές τεχνικές στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Περιφέρειας), που έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων, αποτελεί τροχοπέδη στην λήψη κοστοβόρων μέτρων, όπως η διαχείριση των νεκρών ζώων. Τα νεκρά παραγωγικά ζώα πρέπει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να αποτεφρώνονται ή έστω να υφίστανται επεξεργασία αδρανοποίησης (ανάλογα με το είδος), προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά νοσημάτων και κίνδυνος για την υγεία των ζώων, την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Το κόστος που καλείται να αναλάβει ο κτηνοτρόφος είναι δυσβάστακτο και γι’ αυτό μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ουσιαστική διαχείριση των νεκρών ζώων.  

 Το πρόγραμμα αφορά την τριετία 2021-2023 είναι ύψους 3 εκατ ευρώ περίπου, ήρθε να καλύψει την ανάγκη για διαχείριση των νεκρών ζώων, ενώ ταυτόχρονα, συνδυάζει και τη δυνατότητα δειγματοληψίας από βοοειδή και αιγοπρόβατα (πάνω από 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή και 18 μηνών για τα αιγοπρόβατα) για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η οποία συνεπάγεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 90 και 25 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα. 

 Η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας ενημέρωσε για την διαδικασία που οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ακολουθούν για την δήλωση των νεκρών ζώων στο τηλεφωνικό κέντρο 210 89 60 100, αναφέρθηκε στην έως τώρα εξέλιξη του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου 2021 και στα οφέλη των παραγωγών από αυτό.  

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΔΕ Χαρά Οικονόμου, ο Διδάκτωρ κτηνίατρος Δημόσιας Υγείας Κώστας Μήλιος, η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας- Κτηνιατρικής Π.Ε Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου, η προϊσταμένη τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε Ηλείας Σταυρούλα Αγγελοπούλου, κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι. Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 12.00 πμ στον Κινηματογράφο « Άνεσις» στο Αγρίνιο.   

Mέτρα προστασίας - Πρόληψης των εκτροφών.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της ΠΔΕ, ενημερώνει ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) των  αιγοπροβάτων  σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων  στο Δ.Δ Φασκομηλιάς του  Δήμου Ζαχάρως .Ελήφθησαν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Α) τον ορισμό Ζώνης Ελέγχου (για 21 ημέρες από την επιβεβαίωση του νοσήματος) για τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή, που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των:

  1. Δήμου Ζαχάρως.
  2. Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκτός από τα ΔΔ Μακρυσίων, Νέων Καλυβακίων και Ανεμοχωρίου
  3. ΔΔ Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ως άνω ζώνη αφορά έκταση ακτίνας 20 χιλιόμετρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ηλείας και για την οποία επιβλήθηκαν  τα εξής μέτρα:

1. Η  διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

2.Η καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου(αρθρόποδα- αιματοφάγα κουνούπια- γένους cullicoides) και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του. 

3. Η παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.

4. Η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

5. Η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας (βραδυνές κυρίως ώρες) των εντόμων φορέων του νοσήματος.

6. Η διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών (ανά 20 ημέρες) με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα,  είναι θεμελιώδους σημασίας για τον έλεγχο της νόσου.

7. Η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με τις θετικές εκτροφές.

 Β) Τον  ορισμό  Ζώνη Προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό που περιλαμβάνει  την περιοχή που ορίζεται από τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκτός αυτών που ανήκουν στην ανωτέρω Ζώνη Ελέγχου.

Σχετικά με την μετακινήσεις των ζώων ισχύουν τα οριζόμενα στη 3104/362224/29-12-2020 εγκυκλίου του ΥπΑΑΤ (χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα-καθαρισμός -απολύμανση-ψεκασμός οχημάτων μεταφοράς ζώων)

Ως σφαγείο προορισμού  για ζώα προερχόμενα από εκτροφές εντός της ζώνης  ελέγχου, ορίζεται το S89 ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΙ ΦΑΡΜ Α.Ε., στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας ΠΕ Ηλείας.(ως το πλησιέστερο σφαγείο στην ΠΕ Ηλείας.)

Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε εκτροφές συστήνεται στους κτηνοτρόφους η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης - προστασίας τα οποία αφορούν: 1) τις μετακινήσεις των ζώων, 2) την χρήση  ενομοαπωθητικών στα ζώα και την πραγματοποίηση εντομοκτονιών στους στάβλους και 3) τον εμβολιασμό των ζώων

Προτείνεται ισχυρά  οι αιγοπροβατοτρόφοι της Π.Ε  Ηλείας (εκτός της ζώνης ελέγχου) να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των υγιών ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται από τα νόμιμα σημεία διάθεσης (κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά.) κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.

Τα συμπτώματα του νοσήματος στα πρόβατα (τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα από τα μηρυκαστικά) είναι πυρετός, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, οίδημα-κυάνωση γλώσσας, αδυναμία πρόσληψης τροφής, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, έντονη ερυθρότητα και πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. Η μόλυνση κατά την κυοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν και συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης. Η “αυτοϊαση” έχει πιθανές συνέπειες την υπογονιμότητα, την καθυστερημένη ανάπτυξη και την απώλεια ερίου. Η θνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και στα οποία μπορεί να αγγίξει και το 70%.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης  ύποπτων συμπτωμάτων προκειμένου να διενεργούνται αιμοληψίες και επιδημιολογική διερεύνηση.

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα σκευάσματα και τη χρήση εντομοαπωθητικών, εντομοκτόνων και  εμβολίων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://www.minagric.gr/ ακολουθώντας τη διαδρομή Αγρότης –Επιχειρηματίας             Κτηνοτροφία           Αιγοπρόβατα        Ασθένειες αιγοπροβάτων            Καταρροϊκός

Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.

Η Δ/ΝΤΡΙΑ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

α/α

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ   ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

«Ζητάμε κατώτερη εγγυημένη τιμή. Για τους σταφιδοπαραγωγούς τιμή κάτω από 1,60 ευρώ το κιλό είναι καταστροφική, γιατί δεν βγαίνουν τα έξοδα παραγωγής», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της πρωινής εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου, για το θέμα της κορινθιακής σταφίδας.

Στην συνέχεια ο κ. Βομπίρης αναφέρθηκε στις ζημιές που υπέστη η φετινή παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την κατακόρυφη πτώση της τιμής στο 1,15 ευρώ.

Τέλος, υποστήριξε τα «δίκαια αιτήματα των πυροπλήκτων», τονίζοντας ότι στις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου , στον Πύργο , μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες του νόμου.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/KpmSD6FCM58

Την υποβολή αιτήματος στην Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την συμμετοχή των Τεχνολόγων Γεωπόνων ως εκπαιδευτές στα σεμινάρια των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, (ΠΑΑ) κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, στην συνάντηση του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021. 

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωπόνων για ισότιμη αντιμετώπιση στα διάφορα αγροτικά προγράμματα στα οποία δεν έχει προβλεφθεί η συμμετοχή τους σε αυτά. Το σχετικό αίτημα - υπόμνημα παρέδωσε στον κ. Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης, Διονύσιος Σταθόπουλος.  

Επίσης, στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο βρέθηκαν και οι δράσεις οι οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν και να προγραμματιστούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε Ηλείας. Κύριος στόχος αυτών των ενεργειών θα είναι η στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.   

Όπως τονίστηκε, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ελαιοπαραγωγών σχετικά με την φροντίδα και το κλάδεμα των δέντρων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεωρία αλλά και πρακτική άσκηση των ελαιοπαραγωγών στο κλάδεμα της ελιάς γι’ αυτό και επισημάνθηκε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν την ένδειξη αναβλάστησης. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα μοιραστούν και σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια από τον ΕΛΓΟ για την διαχείριση των πυρόπληκτων ελαιώνων.      

Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις και σε συνέχεια της με αριθ. 15005 οικ. Φ. 700.9, ΦΕΚ Β’ 1923/2021 Απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη περί «Καθορισμό μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών απαγορεύεται από το πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε).

Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών αποτελεί μια κακή πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντιθέτως έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προκαλεί:

Καταστροφή της οργανικής ουσίας τους εδάφους, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και κατ’ επέκταση των μελλοντικών αποδόσεων. Στα φυτικά υπολείμματα περιέχονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων όπως π.χ. το άζωτο, το οποίο με την καύση χάνεται εξ ολοκλήρου στην ατμόσφαιρα ενώ θα μπορούσε να ανακυκλωθεί προς όφελος της γονιμότητας του εδάφους.

Διάβρωση των εδαφών και ιδιαίτερα των επικλινών μέσω της απορροής του νερού, με συνέπεια την απώλεια του γόνιμου επιφανειακού εδαφικού στρώματος το οποίο χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθεί, προκαλώντας μακροπρόθεσμα την ερημοποίηση των εδαφών.

Μείωση της διήθησης τόσο του βρόχινου όσο και του αρδευτικού νερού στο έδαφος, καθώς με την καύση διάφορες ουσίες των φυτικών υπολειμμάτων προσκολλώνται στα εδαφικά σωματίδια, με αποτέλεσμα την κακή στράγγιση του εδάφους.

Φαινόμενα ασφυξίας στα φυτά εξαιτίας της κακής στράγγισης του εδάφους, και αύξηση των μυκητολογικών ασθενειών τόσο του ριζικού συστήματος όσο και του υπέργειου μέρους των φυτών.

Ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς με την καύση των υπολειμμάτων εκλύονται στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου.

Αναπνευστικά προβλήματα στους περιοίκους και κυρίως των ευπαθών ομάδων όπως π.χ. ηλικιωμένοι, που αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Τα οφέλη από την μη καύση της καλαμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκαλούνται από τα υπολείμματα στις καλλιεργητικές εργασίες.

Θα πρέπει να γίνονται οι παρακάτω ενέργειες:

Να προτιμώνται οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές με καταστροφέα υπολειμμάτων.

Άμεση ενσωμάτωση στο έδαφος ή βόσκηση της καλαμιάς και ενσωμάτωση στο έδαφος των υπολειμμάτων μετά τη βόσκηση.

Σε περίπτωση πολλών υπολειμμάτων, μπορεί να υποβοηθηθεί η αποικοδόμησή τους με την προσθήκη 2 μονάδων αζώτου (π.χ. 8-10 κιλά θειικής αμμωνίας ανά στρέμμα) πριν το όργωμα. Η ποσότητα αυτή του λιπάσματος δεν χάνεται από το έδαφος και το υπολογίζουμε αφαιρώντας το από τα λιπάσματα της επόμενης καλλιέργειας.

Η Υπηρεσία μας ενημερώνει ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές και επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις (Άρθρο 3 της υπ. αριθ. 15005 οικ. Φ. 700.9, ΦΕΚ Β’ 1923/2021) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερόμενου παραγωγού με επαρκή αιτιολόγηση και ύστερα πάντα από την έκδοση σχετικής άδειας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Ηλείας και υπό την επίβλεψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου και τήρηση εκ μέρους του των Κ.Ο.Γ.Π. (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής).

Η Υπηρεσία μας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών επιφέρει: 

1) ποινικές κυρώσεις, 

2) τις συνέπειες που προβλέπονται στην υπ. αριθ. 9/2021 (Β’ 1923/2021) Πυροσβεστική Διάταξη και 

3) μειώσεις στην Ενιαία Ενίσχυση (επιδότηση), ενώ στην περίπτωση επανάληψης της παράβασης η ποινή τριπλασιάζεται.

Επισημαίνεται ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη μη καύση της καλαμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τυχόν δυσκολίες που προκαλούν στις καλλιεργητικές εργασίες, γι’ αυτό τον λόγο η Υπηρεσία συστήνει στους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα 2621360-140, 155, 145.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας γίνεται γνωστό ότι όλοι οι μελισσοκόμοι του νομού μας, οφείλουν να δηλώσουν τον αριθμό των κυψελών που έχουν στην κατοχή τους μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2021. 

Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας, παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να υποβάλλουν τη αίτηση – δήλωση κατεχόμενων κυψελών με ψηφιακό τρόπο, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή: 

minagric.gr > Ψηφιακές Υπηρεσίες > Ηλεκτρονική Αίτηση Μελισσοκομικού Μητρώου > (σύνδεση με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης) > Δημιουργία Αίτησης > πεδίο: Α. Δήλωση Αριθμού Κυψελών 

Προσοχή: Εφιστάται η προσοχή στους ενδιαφερόμενους, μετά την ολοκλήρωση καταχώρησης των κατεχόμενων κυψελών να ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ την αίτησή τους. 

Προς επιβεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανωτέρω διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι θα αναζητήσουν στην αρχική σελίδα της εφαρμογής με τα στοιχεία του μελισσοκόμου, την ημ/νια και τον αριθμ. πρωτ. της αίτησής τους.   

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 140/106513/2021 ΥΑ, με την οποία θεσπίζεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, οποιαδήποτε μεταβολή του αριθμού των κατεχομένων κυψελών δηλώνεται υποχρεωτικά από τον μελισσοκόμο. Κατά συνέπεια, οι μελισσοκόμοι που ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, οφείλουν να ενημερώσουν το Μελισσοκομικό Μητρώο με το πλήθος των απολεσθέντων μελισσοσμηνών. 

Η δήλωση μεταβολής μπορεί να υποβληθεί μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ ως εξής: Μετά την συμπλήρωση του πεδίου Α, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το πεδίο Β: Δήλωση Μεταβολής Κυψελών με τον αριθμό των μελ/νων που ζημιώθηκαν, ως αιτία μεταβολής επιλέγει: απώλεια μελισσοσμηνών και στο πεδίο Παρατηρήσεις συμπληρώνει το σχόλιο: Πυρκαγιές 2021. 

Σε περίπτωση αδυναμίας ψηφιακής υποβολής της δήλωσης κατεχόμενων κυψελών ή της μεταβολής κατεχόμενων κυψελών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν στην υπηρεσία μας (κατόπιν συνεννοήσεως) τη σχετική αίτηση – δήλωση.

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής & Υλοποίησης ΠΑΑ της Υπηρεσίας μας και συγκεκριμένα στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 26213 60132. 

Η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας 

Σπυροπούλου Παναγιώτα 

Κτηνίατρος

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας ανακοινώνει τα εξής:

Από την επόμενη εβδομάδα και έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής & Ελέγχου της Υπηρεσίας μας, θα παραλαμβάνουν αιτήσεις-δηλώσεις των ζημιωθέντων εξαιτίας των πυρκαγιών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα αίτησης.

Η παραλαβή θα γίνει με επιτόπιες επισκέψεις των Επιτροπών στις κάτωθι ζημιωθείσες Τοπικές Κοινότητες (όπως αυτές έχουν οριοθετηθεί ΦΕΚ Β΄3905/23-08-2021): Καυκωνία, Κοσκινά, Μάγειρα, Πελόπιο, Πεύκες, Πλάτανος, Ξηρόκαμπος, Αχλαδινή, Λάλας, Νεμούτα, Βαρβάσαινα και Κολίρι, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της, στο κατάστημα της Τ.Κ ή σε άλλο διαθέσιμο χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο.

Η πρωτοκόλληση των αιτήσεων θα γίνεται με ευθύνη της ΔΑΟΚ και τα δικαιολογητικά θα ομαδοποιούνται ανά δήλωση παραγωγού.

Επιπλέον κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται και στην έδρα της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας του παραγωγού, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα και Δήλωση ΟΣΔΕ 2021.

Παρακαλούνται οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τους παραγωγούς να διευκολύνουν το έργο των επιτροπών σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα.

Θα προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Υπηρεσίας με τους Προέδρους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360149 Σπυροπούλου Π., 2621360130 Κούτρα Ι., 2621360139 Στροφύλλα Αικατερινή.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Το ΔΣ της Ο.Α.Σ. Ηλείας πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου μετά τις μεγάλες Πυρκαγιές που έπληξαν το νομό μας. Αυτό που αντικρίζουμε καθημερινά στα χωριά μας είναι οι τεράστιες καμένες εκτάσεις σε αγροτικές καλλιέργειες ιδιαίτερα ελιάς και σταφιδαμπέλων, σε δάση, σε καμένα ζώα (αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.α.), σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καμένα σπίτια. 

Οι φωτιές έκαψαν το βιός μας, δεν θα αφήσουμε 

να κάψουν και τις ζωές μας.

 Στα ήδη μεγάλα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων προστέθηκαν και αυτά που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» και «κλιματικής αλλαγής», εκτίθεται μιας και με δικιά της ευθύνη, αλλά και συνολικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουμε περικοπές στην δασοπροστασία, υποστελέχωση και χωρίς αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν μας καλύπτουν. Είναι πίσω από τις ανάγκες μας και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση μας, ενώ την ίδια στιγμή, η ανασυγκρότηση που μας λένε κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμοι μέσω επιτροπών και μεγαλοεπιχειρήσεων, ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας. Για άλλη μια φορά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι το ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ της μικρομεσαίας αγροτιάς με ριζική αλλαγή στη χρήση της γης και στο περιβάλλον, καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν.  

Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Ήδη προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις καταστροφές ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Έχουμε πείρα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση, όταν «πέσει ο κουρνιαχτός», τα προβλήματα μας θα ξεχαστούν και η κυβέρνηση που σήμερα εμφανίζεται ως δήθεν «προστάτης» μας θα καθυστερεί να δώσει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που εξήγγειλε, όπως εξάλλου έχει κάνει σε τόσες άλλες καταστροφές, με τους αγρότες ακόμα να περιμένουμε τις ενισχύσεις. 

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μείνουμε στο τόπο μας, στα χωριά μας. Δείξαμε το δρόμο όταν μπήκαμε μπροστά και σώσαμε τα χωριά μας, τα σπίτια μας και τις οικογένειες μας απειθαρχώντας στις εντολές εκκένωσης που μας έδιναν. Τώρα είναι η ώρα οργανωμένα να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, ξαναφτιάχνοντας το βιος μας. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας ΚΑΛΕΙ σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας, για το συντονισμό της δράσης μας, τους πυρόπληκτους, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς στα πυρόπληκτα και τις επιτροπές πυρόπληκτων που έχουν συγκροτηθεί.

Διεκδικούμε:

Άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Αποζημίωση για την φετινή παραγωγή που κάηκε στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και για όσα χρόνια απαιτούνται με ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δενδρυλλίων και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της.

Αποζημίωση για την χαμένη παραγωγή στους μελισσοκόμους όπου και να καταστράφηκαν τα μελίσσια τους. Επιδότηση τροφής μέχρι να επανέλθει η φύση για τα εναπομείναντα μελίσσια. 

Άμεση επιχορήγηση για αγορά και αποστολή ζωοτροφών για την συνέχιση της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής. Δεν φτάνουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Σαν ΟΑΣΗ και Αγροτικοί Σύλλογοι αλλά και άλλοι φορείς έχουν προμηθεύσει δεκάδες τόνους ζωοτροφών τους πληγέντες όμως οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. 

Άμεση επιχορήγηση για την ανακατασκευή των περιφράξεων που καταστράφηκαν. 

Πλήρης καταγραφή και αποζημίωση στο 100% σε ζωικό (αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.α.) και φυτικό κεφάλαιο, των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, χωρίς καμία προϋπόθεση.

Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν.

Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις. 

  Να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών  και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με  5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων, μηδενικό ΦΠΑ στις πυρόπληκτες περιοχές.

Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού. 

Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

 Να καλυφθεί 100% με δωρεάν κρατική επιχορήγηση η ανακατασκευή όλων των εγκαταστάσεων, κατοικιών, αποθηκών, στάβλων ανεξαρτήτου χρήσης πριν τις φωτιές.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις  αποκαταστάσεις των ζημιών και να γίνει με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές, χωρίς εκπτώσεις στα μεροκάματα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Να παγώσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη.

Για τους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα. 

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία 100% αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος.

Όλοι στον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

Όλοι τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στην Αρχαία Ολυμπίας

«Έχουμε να κάνουμε με εγκληματική πολιτική και όχι κλιματική αλλαγή» τόνισε ο πρώην πρόεδρος και νυν γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μιλώντας στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της πρωινής εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου , θίγοντας τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων , τα θέματα που τρέχουν, συγκρίνοντάς τα με αυτά του 2007 και επισημαίνοντας τη βοήθεια της ΟΑΣΗ προς αυτούς και καλώντας σε αγώνα διαρκείας.

Ακούστε τι είπε ο κ. Γιαννόπουλος παρακολουθώντας το ηχητικό απόσπασμα, πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους:

https://youtu.be/qde8W_RtKHE

https://youtu.be/N0SSLkqoKhU

Επιτροπή πυροπλήκτων συγκροτήθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Χελιδονίου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με πρωτοβουλία της ΟΑΣΗ , προκειμένου να διεκδικήσουν πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, να δοθούν ζωοτροφές σε όσους έχουν πληγεί από τη φωτιά, να δοθεί πλήρης αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς και έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες. Επίσης, η επιτροπή ζητά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και να «παγώσουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά Ταμεία τράπεζες κλπ.

Την επιτροπή απαρτίζουν οι: Βουρλούμης Κων/νος αγρότης (6982663799), Μιχαλόπουλος Μαρίνος αγρότης (6986613163), Παπαγεωργίου Διονύσης αγρότης (6936506400)

ΟΑΣΗ 

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

1.

Στόχοι

1.1

Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο. 

1.2

Η ενημέρωση αφορά στην περίοδο της καρπόδεσης των ανώτερων ανθέων μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καψών, για την οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.

1.3

Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

2.

Διαπιστώσεις 

2.1

Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας με καρπόδεση άνω του 50% των ανθέων και της ανάπτυξης των καψών.

2.2

Στην τελευταία επιθεώρηση των φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία, διαπιστώθηκε η αύξηση των συλλήψεων των πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού, η οποία δικαιολογεί τη δραστηριότητα της γενεάς του Αυγούστου. Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών και προσβολής αλλά όχι πάνω από το όριο επέμβασης.

Σε ότι αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων των πεταλούδων. Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν δεν διαπιστώθηκε προσβολή από το ρόδινο σκουλήκι.

2.3

Κατά τόπους διαπιστώθηκε προσβολή από τζιτζικάκια, αλευρώδη, λύγκο, χωρίς όμως να ξεπερνούν το όριο επέμβασης. 

2.4

Διαπιστώθηκε η παρουσία φυσικών εχθρών.

3.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1

Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη και να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την πλούσια βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας.

3.2

Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 2 – 3 μέρες), η οποία να λαμβάνει χώρα διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, πρωινές ή απογευματινές ώρες, εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη νεαρών προνυμφών.

3.3

Στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, τα όρια επέμβασης είναι:

για το πράσινο σκουλήκι – 2η γενεά:

συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου. 

για το ρόδινο σκουλήκι:

συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 - 8% στα 100 καρύδια. 

4.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

4.1

Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/).

Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους. 

Δεν προβαίνετε σε ψεκασμό αν δεν ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια για τον κάθε εχθρό.

Να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους για να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού και οι ψεκασμοί να διενεργούνται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Φυτ. Παραγωγής

Δ/νση Προστασίας Φυτ. Παραγωγής

Τμήμα: Προστασίας Φυτών

Συγγρού 150 Αθήνα

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Περιφερειακό Κέντρο Π. Φ. & Π.Ε. Αχαΐας 

Πανεπιστημίου 334, 

Τ.Κ. 26443 Πάτρα

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Γραφείο Τύπου Π.Ε. Ηλείας

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Με την παράκληση να αποσταλεί στα Μ.Μ.Ε. της Π.Ε. Ηλείας για ενημέρωση των βαμβακοκαλλιεργητών)

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Φαξ: 2623306810,

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Υπόψη: γεωτεχνικών Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης)

(Με την παράκληση να αναρτηθεί στους χώρους συγκεντρώσεων των βαμβακοκαλλιεργητών, να διανεμηθεί και να ενημερωθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές επί των σχετικών διαπιστώσεων και συστάσεων του ΔΓΠ)

Δήμος Πύργου

Μητροπολίτη Αντ. & Τ. Πετροπούλου, Πύργος

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Υπόψη: υπευθύνου Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, 

Δ/νσης Προγραμματισμού – Αγρ. Ανάπτυξης & Τουρισμού)

(Με την παράκληση να αναρτηθεί στους χώρους συγκεντρώσεων των βαμβακοκαλλιεργητών, να διανεμηθεί και να ενημερωθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές επί των σχετικών διαπιστώσεων και συστάσεων του ΔΓΠ)

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Υπόψη: γεωτεχνικών Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης)

(Με την παράκληση να αναρτηθεί στους χώρους συγκεντρώσεων των βαμβακοκαλλιεργητών, να διανεμηθεί και να ενημερωθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές επί των σχετικών διαπιστώσεων και συστάσεων του ΔΓΠ)

Καταστήματα Εμπορίας φππ Δ. Πύργου, Ανδραβίδας - Κυλλήνης & Δ. Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

(E-mail τους)

Βαμβακοπαραγωγοί

(E-mail τους)

Ο Θανάσης Βομπίρης, Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μιλώντας στην εκπομπή "Στις γειτονιές του κόσμου" του ΛΕΤΡΙΝΑ FM και στο δημοσιογράφο Γιώργο Μαρκόπουλο για τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν στην περιοχή της Ηλείας και δηλώνοντας τη στήριξη στους ανθρώπους που πλήττονται, αγρότες και κτηνοτρόφους, τόνισε:«Ζητάμε να μην υπάρξουν προϋποθέσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών &κτηνοτρόφων».

Παρακολουθήστε περισσότερα  στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Η οργή ξεχειλίζει στους σταφιδοπαραγωγούς! Όλα δείχνουν να επικρατεί το χειρότερο σενάριο για την φετινή χρονιά. Τις αποζημιώσεις τις κοιτάνε με τα ...κιάλια και αυτά που ακούγονται για μεγάλη πτώση της τιμής, τους ..."βγάζουν στα κάγκελα".

Αποφασίστηκε να γίνει την Πέμπτη το βράδυ στις 8.00 μια μεγάλη συγκέντρωση - συζήτηση στην Αμαλιάδα. Εκεί, θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. 

Ακούστε τι είπε σήμερα το πρωί στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή ΛΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ που παρουσιάζει ο Δημήτρης Παπαφώτης, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος στο ηχητικό που ακολουθεί.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ:

Τελειωτικό πλήγμα επέφερε στις σταφιδοκαλλιέργειες της Ηλείας ο καύσωνας που επικρατεί στον νομό καθώς και σε ολόκληρη την χώρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ουσιαστικά «έβρασαν» τον καρπό και ξέραναν το φύλλωμα. Η εικόνα της σταφίδας είναι αποκαρδιωτική, αφού αντί για ρώγα ζουμερή και ώριμη υπάρχει καρπός συρρικνωμένος και μαυρισμένος. Τα φύλλα ξεραμένα, ο κορμός ετοιμόρροπος και οι σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση, μια και μάταια προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει στα αμπέλια τους.

Αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Ηλειακού Κάμπου συζήτησαν στη Γαστούνη για τα προβλήματα που έπληξαν την παραγωγή τους από την αρχή του χρόνου, όπως ο σκληρός παγετός και το χαλάζι, αλλά και για το πρόβλημα του καύσωνα που αντιμετωπίζουν αυτή τη χρονική περίοδο.

Η επιτροπή των αγροτών ζήτησε την κατανόηση και, κυρίως, την ουσιαστική βοήθεια των αιρετών του νομού Ηλείας αλλά και της Περιφέρειας, στο φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων, και προανήγγειλε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο 7 Αυγούστου και ώρα 8:30 μ.μ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου του Τραγανού, στην οποία θα τεθούν κάποιες ιδέες για τις επόμενες ενέργειες, ενώ καλούν τους βουλευτές, τους δημάρχους και την περιφέρεια για να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν στα να δοθεί λύση στα προβλήματά τους.

Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Δημακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ και στην εκπομπή ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου, αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στην απουσία κρατικής στήριξης των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Δημακόπουλος ανέφερε ακόμα:  «Η οποία αύξηση του γάλακτος ουσιαστικά εξανεμίζεται από τον διπλασιασμό της τιμής του καλαμποκιού και την υψηλή τιμή του πετρελαίου».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη πατώντας εδώ

Καλεσμένος στο letrinafm.gr και στην εκπομπή ΛΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ήταν σήμερα το μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας και γραμματέας του τοπικού αγροτικού συλλόγου Καρδαμά Σωτήρης Μητσόπουλος και αναφέρθηκε στο τι έγινε στην συγκέντρωση των αγροτών, ενώ εξήγησε και περί του μεγάλου θέματος των λαϊκών αγορών.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: 

Μαζική κινητοποίηση διεκδικώντας τη διασφάλιση της τιμής της σταφίδας  πραγματοποίησε σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου στον Πύργο, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Οι αγρότες, με μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έφτασαν στην Αντιπεριφέρεια Ηλείας προκειμένου να συναντηθούν με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος δεν βρισκόταν στο γραφείο του, ενώ ήξερε σύμφωνα με τους σταφιδοπαραγωγούς πως θα τον επισκέπτονταν, για να ακούσει τα προβλήματά τους και να του παραδώσουν  ψήφισμα με τα αιτήματα τους. Τους αγανακτισμένους αγρότες εντέλει καλωσόρισε ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και συζήτησε μαζί τους για τα θέματα που τους απασχολούν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το ψήφισμα αποφασίστηκε ομόφωνα στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποίησε η ΟΑΣΗ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, όλο το προηγούμενο διάστημα στα σταφιδοχώρια της περιοχής, στις οποίες έχει ειπωθεί πως θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λίβανο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης ανέφερε:

«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για το θέμα που έχει προκύψει με την σταφίδα με τα αδιάθετα αποθέματα και θέλαμε να ζητήσουμε ή και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να λύσει εγκαίρως αυτό το πρόβλημα και να μην το μετακυλήσει στους αγρότες τους σταφιδοκαλλιεργητές σε σχέση με την τιμή. Μπορεί να λυθεί αυτή τη στιγμή το υπάρχον πρόβλημα, γιατί δεν είναι πολύ να αγοράσει τα αδιάθετα αποθέματα και να διαθέσει παράλληλα και την παραγωγή η κυβέρνηση στη λαϊκή κατανάλωση, αφού ο κόσμος παίρνει την σταφίδα πανάκριβα από τις υπεραγορές. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό των 40 γραμμαρίων που κοστίζει 2 ευρώ. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ,επαναλαμβάνω, αυξάνοντάς την και μειώνοντας το κόστος παραγωγής ,διασφαλίζοντας βέβαια μία κατώτερη εγγυημένη τιμή.

Να θυμίσουμε πως οι κυβερνήσεις στα τόσα χρόνια έχουν καταφέρει από 200.000 τόνους σταφίδας, τώρα να έχουμε μόνο 20.000 τόνους μόνο, παραγκωνίζοντας τους καλλιεργητές.

Εμείς θα είμαστε εδώ και στη συνέχεια για να παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ενώ την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει εκφράζει και αναδεικνύει μέσω της εικόνας ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρώην πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σοπίου:

«Ήρθαμε εδώ σήμερα να διαμαρτυρηθούμε γιατί μας έχουν βάλει στη μέση οι μεν έμποροι και η Παναιγιάλειος. Το υπουργείο πρέπει να πάρει απόφαση για το τι θα κάνει με εμάς. Κοιτάξτε τι ζημιά έχουμε πάθει...»

Τέλος, την συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη στο διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας όπου του επεδόθη και το προαναφερθές σχετικό ψήφισμα οι παραγωγοί ζήτησαν να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «παιχνίδια» σε βάρος τους τα όσα έχουν γίνει με τα αδιάθετα αποθέματα σταφίδας και την κατάρρευση των τιμών. Εκεί ο κ Βασιλόπουλος μετά την διεξοδική συζήτηση που έγινε για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν με την καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πριν διογκωθεί το πρόβλημα είχε ενημερώσει και εγγράφως το υπουργείο για την λήψη μέτρων ενώ το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών:

«Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η στήριξη των παραγωγών μας. Αναμένουμε τα μέτρα από το υπουργείο για την στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της νέας εσοδείας. Θα επιμείνουμε σε ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για την Περιφέρειά μας και την χώρα μας γενικότερα»

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2021, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: 

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Ομάδα 8η

:

Νέα Φιγαλεία

Επισημαίνουμε ότι:

Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές.

Οι ελαιοκαλλιεργητές υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα. 

Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.

Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών. 

Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.

Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. 

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Στο φλέγον θέμα των σταφιδοκαλλιεργητών και το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγούνται από την κυβέρνηση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ και στην εκπομπή ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηλείας, κάνοντας μάλιστα και κάλεσμα για την κινητοποίηση της Τρίτης 20ης Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: 

Βομπίρης

Σε κινητοποίηση καλεί η ΟΑΣΗ τους σταφιδοπαραγωγούς την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί στον Κόμβο του Αγίου Γεωργίου.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της αναφέρει: 
Το οξυμένο πρόβλημα με την Κορινθιακή Σταφίδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών .
Τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας στις αποθήκες που προμηνύουν κατρακύλα των τιμών παραγωγού δεν είναι αποκομμένα από την γενικότερη καταστροφική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα στα πλαίσια της Κ.Α.Π. της Ε.Ε. που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Ότι έχουμε κερδίσει οι βιοπαλαιστές αγρότες τα τελευταία χρόνια είναι μετά από πολύχρονους αγώνες. 
Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί στον Κόμβο του Αγίου Γεωργίου να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.
Για την ΟΑΣΗ το Δ.Σ.