Banner 728x90px camera

Στις  διεκδικήσεις των  παραγωγών  και αγροκτηνοτρόφων  για τις ειδικές ενισχύσεις λόγω της ανισορροπίας που έχει επιφέρει η πανδημία στον πρωτογενή τομέα  επικεντρώθηκε κυρίως ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που προσκάλεσε   ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Σπήλιος Λιβανός  με τους Αντιπεριφερειάρχες  της χώρας. 

Ο κ Βασιλόπουλος  τόνισε  ότι έχουν εγκριθεί 426 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου  και μέχρι σήμερα   έχουν  εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ.  Αυτό  σημαίνει  ότι υπάρχει ακόμα  ένα υπόλοιπο 156 εκατ. ευρώ  που μπορούν να διατεθούν για έκτακτες ενισχύσεις των αγροτών σε προϊόντα που παράγονται στην Δυτική Ελλάδα  όπως οι ελιές Καλαμών,  τα εσπεριδοειδή, το βαμβάκι, την αραχίδα, την πτηνοτροφία και χοιροτροφία κ.α. 

Σε ότι αφορά την  Φθινοπωρινή πατάτα και το  καρπούζι έγινε γνωστό ότι έχει σταλεί ο φάκελος  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ  εξακολουθεί να υφίσταται το αίτημα  για την ένταξη  ελαιοπαραγωγών που εξαιρέθηκαν   σε πρόσθετο πρόγραμμα από αυτό που ήδη πληρώθηκε με την ενίσχυση 30 ευρώ το στρέμμα.

Επίσης ο κ Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027 και  στα νέα αγροτικά προγράμματα ( Σχέδια Βελτίωσης κ.α) που θα τονώσουν   την αγροτική παραγωγή ενώ ακόμα συμφωνήθηκε  η  σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες να  πραγματοποιείται  κάθε μήνα με στόχο την  επίλυση προβλημάτων  που απασχολούν  τον αγροτικό τομέα κάθε Περιφέρειας καθώς  και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία της αναμόρφωσης - κατάρτισης των δασικών χαρτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48  ν.4685/ 2020 (ΦΕΚ 92 τ.Α΄) της υπ΄αρίθ. ΥΠΕΝ/ ΔΠΔ/ 64663/ 2956/ 3-07-2020 Αποφάσεως Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΦΕΚ 2773 τ.Β΄) ως και των αντίστοιχων εγκυκλίων και ήδη ξεκίνησε η ανάρτησή των κατά τα οριζόμενα, με αρχή από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Ακολουθεί σταδιακά η ανάρτηση και των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με καταληκτική ημερομηνία την 26η-02-2021.

Έτσι λαμβάνει σταδιακά τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών και δίνεται λύση στο πρόβλημα της άμεσης ενημέρωσης για τον χαρακτήρα και την μορφή των εκτάσεων ιδιαίτερα για αυτές που έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί μεγάλα έργα. Παράλληλα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος ενάντια σε κάθε κακόβουλη ενέργεια.

Στην ιστοσελίδα του Φορέα μας (www.apd-depin.gov.gr), αναρτάται το πλήρες κείμενο των ανακοινώσεων – προσκλήσεων προς κάθε ενδιαφερόμενο για γνώση και τυχόν υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη. 

Για περισσότερες πληροφορίες , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο Συντονιστής της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι., Νίκος Παπαθεοδώρου επαίνεσε το προσωπικό των δασικών υπηρεσιών, το οποίο λειτουργώντας ενάντια στον ελάχιστο χρόνο που είχε στην διάθεσή του και αψηφώντας κόπο και τα καθημερινά προβλήματα σχετιζόμενα με την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, κατόρθωσε να ολοκληρώσει το τεράστιο αυτό έργο.  

Ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ζωική και φυτική παραγωγή, από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, εκφράζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μιας και η συνεχιζόμενη παγωνιά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα. Oι κτηνοτρόφοι αγωνιούν για την τροφή των κοπαδιών τους καθώς και για τις επιπτώσεις που έχει το κρύο στην παραγωγή γάλακτος ενώ επίσης ζημιές υπάρχουν αναμφίβολα και στην φυτική παραγωγή, ωστόσο όπως ανέφεραν οι όποιες ζημιές δεν μπορούν να φανούν τώρα, αλλά σε ενάμιση μήνα . Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόνισε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με την διοίκηση του ΕΛΓΑ και το υποκατάστημα της Πάτρας για την άμεση καταγραφή των ζημιών όπου υπάρχουν και πρόσθεσε: « Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα χειρίζεται όλες τις περιπτώσεις με ζημιές τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο από τον παγετό . Καταγράφει τις ζημιές για το φυτικό κεφάλαιο ωστόσο πρέπει πρώτα να φύγουν τα χιόνια για να γίνουν οι αυτοψίες. Για τις φυτικές καλλιέργειες, ζημιές υπήρξαν σε κηπευτικά σε όλη την περιφέρεια, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημιές πριν ομαλοποιηθούν οι καιρικές συνθήκες. Οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι μας εξέφρασαν την ανησυχία τους με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ να δηλώνει πως το προσωπικό όταν χρειαστεί και οι συνθήκες είναι κατάλληλες θα γίνουν οι αυτοψίες από τα κλιμάκια των γεωπόνων.»  

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης από τις αρμόδιες Δνσεις για τις εκκρεμότητες και τα ανοιχτά αγροτικά  ζητήματα που υπάρχουν.

Ένα από αυτά που σίγουρα θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό είναι η  κατάσταση που επικρατεί με τις δημόσιες εκτάσεις ανά την χώρα  που παραχωρούνται για χρήση σε αγρότες και συγκεκριμένα για την ζώνη των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος  σε επικοινωνία που έχει καθημερινά με αγρότες των όμορων κοινοτήτων  γίνεται  αποδέκτης του έντονου προβληματισμού τους για το τι μέλει γενέσθαι στην περιοχή.Εκείνο το οποίο επισημαίνει στους αγρότες είναι ότι μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα  η νέα ηγεσία του υπουργείου  Λιβανός- Οικονόμου  θα λάβει  τις τελικές αποφάσεις ωστόσο μέχρι αυτές να μπουν σε φάση υλοποίησης θα πρέπει για έναν ακόμη χρόνο να δοθεί παράταση ώστε να μπουν στις εκτάσεις  να καλλιεργήσουν.

Ήδη στο γραφείο του υπουργού εστάλη και σχετική  επιστολή  όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής: « Ένα από τα κυρίαρχα χρόνια  ζητήματα που απασχολούν την αγροτική ζωή στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις εκτάσεις των πρώην  λιμνών στην περιοχή. Σε εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας ,  Μουριάς και Κάστας  οι αγρότες μας  καλλιεργούν  κτηνοτροφικά φυτά, βαμβάκι ,  βιομηχανική  τομάτα, αραβόσιτο , φιστίκι αραχίδα και άλλα προϊόντα   γι αυτό και θα πρέπει να προετοιμάσουν τα χωράφια τους  να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά.  Με το άρθρο 43 του ν./2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις»  είχε παραταθεί  μέχρι 31-12-2020 η  παραχώρηση  χρήσης εκτάσεων πρώην λιμνών Αγουλινίτσας – Κάστας – Μουριάς με το καθεστώς που ίσχυε  μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  θα πρέπει να εξετάσει την  παράταση ενός ακόμη έτους δηλαδή μέχρι 31-12-2021  ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και τον κίνδυνο παραγωγοί  να μείνουν χωρίς καλλιέργειες.»    

Επισπεύδονται οι  διαδικασίες  για την καταβολή των αποζημιώσεων στο υπαίθριο καρπούζι και την φθινοπωρινή πατάτα  αφού ο φάκελος την περασμένη Δευτέρα  στάλθηκε από την αρμόδια Δνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Για τις θετικές εξελίξεις αναφέρθηκε σε δηλώσεις του  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος    επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι σύννομη με  τις επιταγές της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Συγκεκριμένα τόνισε: «  Μετά το πράσινο φως που πήραμε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή για τις αποζημιώσεις την περασμένη Δευτέρα ο φάκελος πήγε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου βρίσκεται η εξέλιξη της διαδικασίας κάποιων μειώσεων από το ποσό που είχε εισηγηθεί το υπουργείο  λόγω του ότι δεν υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα  χρήματα. Προσπαθούν μέσα από την διαδικασία του de minimis να πληρωθούν αυτά  γιατί πρόκειται για μια εφικτή  διαδικασία. Με το που τελειώσει  αυτή  η διαδικασία στο Γενικό Λογιστήριο θα έχουν οι παραγωγοί ένα διάστημα 15 ημερών περίπου  που θα πρέπει να δηλώσουν την ζημιά για να αποζημιωθούν…» 

 

Διαβεβαιώσεις για τα εσπεριδοειδή 

Ο κ Βασιλόπουλος αναφέρθηκε ακόμα για την πρόθεση του υπουργείου να αποζημιωθούν και εσπεριδοκαλλιεργητές:  «Έχουμε πάρει τηλεφωνική διαβεβαίωση πως το πορτοκάλι θα αποζημιωθεί αλλά πρώτα θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή. Γι αυτό και  εμείς έχουμε ήδη δώσει στοιχεία στο υπουργείο σε επίπεδο Περιφέρειας δηλαδή και για τις τρείς περιφερειακές ενότητες . Είμαστε αισιόδοξοι διότι  ότι ο νέος υπουργός ο κ Σπήλιος Λιβανός είναι από την Αιτωλοακαρνανία και γνώστης των αγροτικών ζητημάτων της Περιφέρειάς μας.  Έχω συνεργαστεί μαζί του ειδικά για το πορτοκάλι, τις ελιές καλαμών και την αλιεία. Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί  ο φάκελος να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα  στο Λογιστήριο του Κράτους  ώστε μετά  να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται προκειμένου να πάρουν οι πληγέντες  παραγωγοί την αποζημίωση. Υπολογίζεται ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν περίπου τον Μάιο…» 

Όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) μέχρι τις 31.12.2021, αντί της 31ης του φετινού Δεκεμβρίου η οποία ήταν και η αρχική διορία νομιμοποίησής τους.

  Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο άρθρο 147 του νόμου 4764 (ΦΕΚ Α/256 23/12.2020) που ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου από την Βουλή έπειτα από την επιστολή- παρέμβαση που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στις 17/12 στην αρμόδια υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή.   

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το πρόβλημα, που αντιμετωπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 147, είναι η αποδεδειγμένη δυσκολία των κατόχων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να συγκεντρώσουν το σύνολο των δικαιολογητικών εγγράφων, που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας διατήρησης των σταυλικών τους εγκαταστάσεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού C0VID-19, δεδομένου ότι για την έκδοση ορισμένων από τα εν λόγω δικαιολογητικά απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες.

  Έως τη νέα  ημερομηνία αυτή αναστέλλεται και  η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν και διατάσσουν τη διακοπή λειτουργίας, την αποβολή, την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου.  Να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων τονίζει σε ανακοίνωσή της Ο.Α.Σ.Η. σχετικά με την καταβολή των <<κορονοενισχύσεων>>απο την Κυβέρνηση. 
Σχετικά αναφέρει: << Η κυβέρνηση μετά απο δέκα μήνες σε συνθήκες πανδημίας συνεχίζει να αγνοεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους αφού τους εμπαίζει με εξαγγελίες παροχής εκατομμυρίων ευρώ αλλά στο τέλος στον καθένα απο εμάς φτάνουν μερικές εκατοντάδες ευρώ. Άφησε εκτός κορονοενισχύσεων εκατοντάδες κατα κύριο επάγγελμα αγρότες ελαιοπαραγωγούς με διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια. Μείωσε τα ποσά στους πατατοπαραγωγούς και στο καρπούζι δεν ενίσχυσε το σύνολο της παραγωγής.
Οτι έδωσε, το έδωσε μετα απο τις πιέσεις που έφεραν οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς το προηγούμενο διάστημα. Σε πολλές περιοχές για να τιμωρήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες επέβαλλε το δόγμα της για το <<Νόμος και τάξη >> με εξοντωτικά πρόστιμα. Στον προϋπολογισμό της κυβερνητικής για το 2021 προβλέπεται για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζών και άλλων απο τις επιπτώσεις της πανδημίας 24 δις ευρώ το 2020 κι αλλα 7 δις το 2021 οταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες,  κτηνοτρόφους, αλιείς προβλέπονται μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 1 τα εκατό του συνολικού πακέτου. Η κοροϊδία δεν θα περάσει. Η κυβέρνηση να πάρει εδω και τώρα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αφού πλήττονται απο την πανδημία τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν έμποροι και εξαγωγείς και την αύξηση των καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων.  Λέμε καθαρά ότι δεν μας φοβίζουν και δεν θα φέρουν <<σιωπητήριο >> , δεν θα βάλουν στον γύψο τους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή. Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις. 
Το Δ.Σ. της Ο.Α.Σ.Η. 

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μελισσοκόμοι του νομού μας, οφείλουν να δηλώσουν τον αριθμό των κυψελών που έχουν στην κατοχή τους και είναι έτοιμες για διαχείμαση έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Εξαιρούνται όσοι μελισσοκόμοι θεωρήσουν το Μελισσοκομικό τους Βιβλιάριο κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ηςΔεκεμβρίου.

Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας, προτείνεται ισχυρά για το τρέχον έτος, η αίτηση – δήλωση κατεχόμενων κυψελών να υποβληθεί με ψηφιακό τρόπο, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Για την ψηφιακή υποβολή ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν την διαδρομή:

minagric.gr > Ψηφιακές Υπηρεσίες >Ηλεκτρονική Αίτηση Μελισσοκομικού Μητρώου

Στο site δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες τόσο για την εγγραφή στο σύστημα όσο και για τον τρόπο υποβολής της δήλωσης. Επιπρόσθετα, λειτουργεί τηλεφωνική υποστήριξη στη χρήση της ψηφιακής υπηρεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 1540.

Σε περίπτωση αδυναμίας ψηφιακής υποβολήςτης δήλωσης κατεχόμενων κυψελών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν στην υπηρεσία μας (κατόπιν συνεννοήσεως) τη σχετική αίτηση – δήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής & Υλοποίησης ΠΑΑ της Υπηρεσίας μας και συγκεκριμένα στο e-mail: mflevo@ilia.pde.gov.grκαι στο τηλέφωνο 26213 60132.

 

«Η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν επειδή καλλιεργείται και παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στη Μεσσηνία. Και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε το συγκεκριμένο προϊόν ως εθνικό»τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συμμετέχοντας το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων για την ελιά Καλαμών, με τη συμμετοχή πολιτικών, αυτοδιοικητικών παραγωγικών και αγροτικών φορέων από όλες τις περιοχές παραγωγής της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε πως κάθε διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην υπάρχουν δικαστικές διενέξεις και προσφυγές, αλλά και ότι πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσουν όλοι εάν η Υπουργική Απόφαση 331/20735/2018 δημιουργεί η όχι πρόβλημα σε ένα προϊόν που είναι ΠΟΠ.

Όπως επεσήμανε, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, επέτρεψε την εξαγωγή ελιών με την θεσμοθετημένη ονομασία «Κalamata Οlives» χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ΠΟΠ, ενώ αντιθέτως, εάν ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση βάσει της προσφυγής που έχει καταθέσει στο ΣτΕ ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τότε θα δημιουργηθεί ένα κενό εξαγωγών της τάξης των 65-70 χιλιάδων τόνων, που ασφαλώς δεν θα μπορεί να το καλύψει μόνη της η παραγωγή της Μεσσηνίας, που φτάνει μόλις τους 2.500 τόνους. Πρόσθεσε δε, ότι μία τέτοια εξέλιξη, ασφαλώς θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τρίτες χώρες και να μπουν στη διεθνή αγορά εις βάρος του εθνικού προϊόντος.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα η Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν την περιοχή της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή ποικιλίας ελιάς Καλαμών, κατέχοντας το 44% του παραγόμενου προϊόντος. Είναι προφανές λοιπόν ότι το ενδιαφέρον μας για την τύχη του εθνικού προϊόντος είναι μεγάλο. Αλλά εάν δεν το αισθάνονται όλοι ως εθνικό προϊόν, τουλάχιστον εμείς το αισθανόμαστε ως τοπικό προϊόν» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία διερεύνησης ένταξης της τοπικής παραγωγής ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης(ΠΓΕ), σε περίπτωση που η αίτηση ακυρώσεως της Υπουργικής Απόφασης  δεν αποσυρθεί και γίνει αποδεκτή.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν γιατί ισοδυναμεί με 200 εκ. ευρώ περίπου για τη χώρα. Αυτά τα 200 εκ. ευρώ προέρχονται από τους 90.000 τόνους και όχι από τους 2.500» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Εξάμηνη παράταση για την  έκδοση άδειας των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λήγει στις  31/12/2020  ζητά με επιστολή του προς την αρμόδια υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Το  σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή  ανέφερε  ότι όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, υποχρεούνταν  να υποβάλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) μέχρι τέλος του έτους.  Έως την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται και  η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν και διατάσσουν τη διακοπή λειτουργίας, την αποβολή, την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου.   Οι διοικητικές πράξεις ανακαλούνται οριστικά εφόσον εκδοθεί η άδεια διατήρησης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ Βασιλόπουλος  για την απλούστευση της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο  ομάδα εργασίας, η οποία όμως λόγω της πανδημίας είχε περιορίσει  τις συναντήσεις της ενώ και λόγω των συνθηκών που επικρατούν αδυνατούν σε ένα βαθμό οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.  Εξάλλου τελευταία ευκαιρία η 31 Ιανουαρίου 2021 για διορθώσεις προφανών σφαλμάτων κατά την καταχώρηση του αριθμού αιτούμενων ζώων συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων μέσω Διοικητικών Πράξεων και Υποβολής Εκπρόθεσμων Ε.Α.Ε. έτους Αιτήσεων 2020.  Μετά την ημερομηνία αυτή τυχόν αιτήματα διόρθωσης θα απορρίπτονται όπως  τονίζει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων.  Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων πραγματοποιείται στην εφαρμογή https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/gaee2020/#/EdetedeaeehdSearch.   

   

    Να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις

    τα ατομικά οινοποιεία    

  Ανηφορικό δρόμο φαίνεται ότι έχουν μπροστά τους τα  οινοποιεία, λόγω κορωνοϊού, καθώς ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται  σε πλήρη αδράνεια.  Ειδικότερα, λόγω του lockdown τα οινοποιεία έχουν χάσει τα βασικά σημεία πώλησης των κρασιών τους -απώλεια από την οποία επηρεάζονται κυρίως οι μικροί του κλάδου. Ήδη αγρότες-οινοποιοί στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν διαμαρτυρηθεί στα συναρμόδια υπουργεία με σχετικές αναφορές όπου ζητούν να συμπεριληφθούν και οι ατομικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις που ασχολούνται με την καλλιέργεια αμπελιών και ταυτόχρονα οινοποιούν τα σταφύλια τους στο πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων λόγω εξάπλωσης του covid 19.  O κ Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη « το υπουργείο  να λάβει μέτρα προστασίας των ατομικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ασχολούνται με την δραστηριότητα οινοποίησης και πώλησης κρασιού ΚΑΔ 01.21 δεδομένου ότι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα»   

*Συνεδρίασε το ΔΣ της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας 

Ο προγραμματισμός δράσεων για τη νέα χρονιά απασχόλησε  το διοικητικό συμβούλιο  της εταιρείας «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»  που  συνεδρίασε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης  μέσω τηλεδιάσκεψης  έπειτα από πρόσκληση του προέδρου και  Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  Θεόδωρου  Βασιλόπουλου.  Βασικό ζητούμενο είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προβολή και προώθηση προγραμμάτων που στόχο έχουν  την στήριξη των επιχειρήσεων αγροδιατροφής. Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ύψους  1.770.141,53 ευρώ για την προώθηση των οίνων της Αχαΐας και της Ηλείας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα επισημαίνοντας ότι σε αυτή την  δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η οποία έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε ανάγκη αναζήτησης νέων αγορών, κάθε υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας προϊόντων οφείλει να έχει αρωγούς και συμπαραστάτες. Επίσης  στην συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για  την  προετοιμασία  φακέλου  με προϊόντα της Περιφέρειας που θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη  ΠΟΠ/ΠΓΕ Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ). Συγκεκριμένα πρόκειται για  προϊόντα  που πρέπει  να πληρούν τις  προϋποθέσεις για να λάβουν το σχετικό σήμα πιστοποίησης  όπως  Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας , Παστή λίγδα Μεσολογγίου,  Γραβιέρα Αμφιλοχίας, , Μαλαγουζιά Αιτωλ/νιας,  Κατσικάκι Ερυμάνθου,  Αρνάκι Ξηρομέρου,  Παστό χοιρινό Ηλείας,  Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας,  Τυρί τσαλαφούτι Αιτωλ/νιας,  Ελιά ποικιλίας Καλαμών (ως ΠΓΕ).  Σε φάση υλοποίησης  με  προϊόντα για υποβολή φακέλου προς πιστοποίηση είναι τα εξής:  

 1. Πατάτα Αχαΐας
 2. Πατάτα Ηλείας
 3. Φράουλα Ηλείας
 4. Καρπούζι Ηλείας
 5. Χονδροελιά Αγρινίου
 6. Ελαιόλαδο Αχαΐας
 7. Ελαιόλαδο Ηλείας
 8. Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας
 9. Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αχαΐας
 10. Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Ηλείας
 11. Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ  Ηλείας ενημερώνει τους μελισσοκόμους και τους επαγγελματίες του κλάδου της μελισσοκομίας, ότι το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, λόγω  της πανδημίας cov-19, θα διεξαχθεί διαδικτυακά σε live streaming το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, μέσω του site www.greekhoneyfestival.gr.

 Στοιχεία επικοινωνίας ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΜΕΛΙΟΥ: τηλ.:2103610265

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.greekhoneyfestival.gr www.facebook.com/ ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΜΕΛΙΟΥ

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με την εμφάνιση της Γρίπης των Πτηνών σε χώρες της βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου, της πιθανότητας εξάπλωσης της σε άλλες χώρες και επανεμφάνισης στην χώρα μας, ενημερώνει τους κατόχους των οικόσιτων πουλερικών, ότι θα πρέπει ναλάβουν μέτρα βιοασφάλειας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες

1)  Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους.

2) Τα ανοίγματα των κοτετσιών καλύπτονται από σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων με άγρια πτηνά.

3) Συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πτηνών, ο καθαρισμός και η απολύμανση των υποδημάτων σε δοχεία με κοινά απολυμαντικά, τα οποία ανανεώνονται τακτικά, μετά την είσοδο και έξοδο από τον ορνιθώνα.

4) Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

5) Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά ακολουθεί καλό πλύσιμο χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και στην συνέχεια να χρησιμοποιείται απολυμαντικό χεριών.

6 Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι , ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν άγρια πτηνά.

7 Απαγορεύεται η απόρριψη νεκρών πτηνών στο ύπαιθρο.

8 Χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος από τυχόν μολυσμένα πτηνά.

Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α. Ο τύπος Α του ιού της γρίπης διαφοροποιείται περαιτέρω σε υπότυπους  ανάλογα με  τους συνδυασμούς δύο πρωτεϊνών (Η και Ν) της επιφανείας του. Ορισμένοι από τους εν λόγω υπότυπους, λιγότερο συχνά, μπορούν να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόμα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά, κάτι που δεν ισχύει όμως για τον υπότυπο H5N8, που προς το παρόν εντοπίζεται αποκλειστικά στα πτηνά. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε οποιαδήποτε υποψία του, π. χ. αυξημένη νοσηρότητα ή θνητότητα πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία ή άγριων πτηνών, πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές.

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας απευθύνει η Ο.Α.Σ.Η σχετικά με τις κορονοενισχύσεις ελαιοπαραγωγών ζητώντας παράταση της ημερομηνίας.

Συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή αναφέρεται:

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί  και τα ΚΥΔ της περιφέρεικης ενότητας Ηλείας γιατί δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ.

Με το ΜΕΤΡΟ 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του ΠΑΑ.

Δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν καλλιέργειες ελιάς να υποβάλλουν αίτηση από τις 17 έως τις 27.11.2020.

Η επιδότηση κυμαίνεται - ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων - από 300 -4000 ευρώ/εκμετάλλευση.

«Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή / χαρακτηρισμό τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως  τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (φορολογικό έτος 2019)», όπως ορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση του προγράμματος προμηθεύτηκε το σχετικό αρχείο από το ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονικά στις 15.10.2020 και το χρησιμοποίησε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου γίνονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα. Όποιος -σύμφωνα με το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ- τηρείται σαν "Κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότης", μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στο πρόγραμμα. Όποιος δεν βρίσκεται στο αρχείο αυτό, δεν μπορεί να κάνει αίτηση.

Όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση, επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών, πολλοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η πρόσφατη βεβαίωση από το ΤΑΑΕ (αρμόδιος φορέας για την έκδοση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ) αναφέρει ότι ο ελαιοπαραγωγός είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το ΥΠΑΑΤ όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα από το πρόγραμμα λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την πρόσκληση: Η πρόσκληση από την μια πλευρά ζητά την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για το φορολογικό έτος 2019, αλλά την ζητά στη λήξη της φορολογικής δήλωσης (δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού του 2020). Για να μπορεί να ζητήσει ένας αγρότης όμως την εγγραφή στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019, πρέπει να τα έχει πρώτα στα χέρια του. Αυτό γίνεται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και κατά κανόνα μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες του 2020 -ανάλογα πότε και για ποια χρήση την χρειάζεται ο αγρότης. Επομένως, στην λήξη των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται ακόμα τα στοιχεία του προηγούμενου φορολογικού έτους μέσα στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ. Αυτά, σταδιακά αντικαθίστανται από τα καινούργια.

Για να μπορεί να ενημερωθεί το αρχείο του ΥΠΑΑΤ με τα επίκαιρα στοιχεία, πρέπει να δοθεί ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους ελαιοπαραγωγούς να εγγραφούν στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019.

Καλούμε την Περιφέρεια να παρέμβει άμεσα προς το ΥΠΑΤ, ώστε να δοθεί παράταση της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να έχει γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα»

Για την Ο.Α.Σ.Η.   

Ο πρόεδρος Βομπίρης Θανάσης

Ο γραμματέας Γιαννόπουλος Χρήστος 

29/11/2020

To  Tμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών, για δεύτερη συνεχή χρονιά  διοργάνωσε διαδικτυακά  την «2η ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ»  προς τιμή της εορτής του Αγ. Ανδρέα, «Aλιέα» στο επάγγελμα και «Ιεραπόστολο».  

Η διοργάνωση υποστηρίζονταν  έμπρακτα από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας  η οποία αποτελείται από 23 εταιρείες μέλη, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ενώ  συμμετείχαν  με παρουσιάσεις εκπρόσωποι από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, το Παν/μιο Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ, το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:  « Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  είναι μοναδική στη χώρα  με τις κυριότερες κατηγορίες αλιείας (παράκτια και μέση), εντατικές θαλάσσιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, καθετοποιημένες (ιχθυογεννητικοί σταθμοί, πλωτές μονάδες πάχυνσης και συσκευαστήρια), εκτατικές μονάδες υδατοκαλλιεργειών σε λιμνοθάλασσες, ιχθυοκαλλιέργειες γλυκού νερού, υδάτινα οικοσυστήματα μεγάλης οικολογικής σημασίας (παράκτια, λιμνοθάλασσες, λίμνες, ποτάμια συνεχούς ροής, φραγμαλίμνες κ.λπ.) που χρήζουν προστασίας.

Στην τόσο ιδιαίτερη και παραγωγική Περιφέρειά μας, υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, υδροβιότοποι ενταγμένοι στη Συνθήκη Ramsar, οι προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου, Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, καθώς και της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, εκβολών Αχελώου και Αρχιπελάγους Εχινάδων Νήσων. Τα παραγόμενα προϊόντα υδατοκαλλιεργειών όπως είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και Κοτυχίου, είναι προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον από την εγχώρια και την Ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα στα διοικητικά όρια της Π.Δ.Ε., λειτουργούν μονάδες μεταποίησης (επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης) και εμπορίας (ιχθυόσκαλα Πατρών) αλιευμάτων.  

Τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από αυτά που προαναφέρθηκαν είναι πολύ σημαντικά, αφού παράγονται αλιεύματα πολύ υψηλής ποιότητας και αξίας, απασχολείται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Περιφέρειας και υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση με άλλους τομείς της οικονομίας όπως τον τουρισμό και την εμπορία τροφίμων. Ειδικότερα ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών συμβάλλει με τις εξαγωγές των παραγόμενων προϊόντων του στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.» 

Δεκτό το αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρου Βασιλόπουλου έκανε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεοφάνης Παπάςυπογράφοντας την περασμένη Τετάρτη την σχετική απόφαση για  παράταση παράδοσης κορινθιακής σταφίδας.   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η νέα καταληκτική ημερομηνία παράδοσης ξηρής σταφίδας είναι η 29η Ιανουαρίου 2021 ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταχωρήσουν τις ποσότητες στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και τα δελτία ποσοτικής παραλαβής / τιμολόγιων ανά παραγωγό έως την 19η Φεβρουαρίου 2021.   Εξάλλου ακόμα μια παράταση πήρε η προθεσμία για την καταβολή της εδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το 2019, με καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται η 15η Δεκεμβρίου του 2020. Οι εξαιρετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επιβάλει η πανδημία καλούν σε νέα παράταση για την πληρωμή των αγροτικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, με τον οργανισμό ασφαλίσεων να προβαίνει στην απόφαση αυτή.  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που έφτασε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη: « Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. και λόγω των εξαιρετικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, οι οποίες δημιουργούνται από την εξέλιξη της πανδημίας COVID 19, παρατείνεται  η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το έτος 2019 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2020.»

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για τα 30 ευρώ ανά στρέμμα της έκτακτης ενίσχυσης λόγω κορονοϊού στους παραγωγούς ελαιοποιήσιμης ελιάς.

Σε ανακοίνωση που έχουν εκδώσει αγροτικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα καθυστερεί σε πολλές των περιπτώσεων, καθώς και ότι πολλές παραδοσιακές ποικιλίες ξεχάστηκαν και εντάχθηκαν εκ των υστέρων στο μέτρο.

Επίσης, τονίζουν πως είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην υποβολή των αιτήσεων, με παράλληλη τακτοποίηση του προβλήματος με τον χαρακτηρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που ανέκυψε και αποκλείει χιλιάδες κατά κύριο, ουσιαστικά, επάγγελμα αγρότες από το μέτρο στήριξης.

Εθελοντική συγκομιδή ελαιοκάρπου, σε δημοτικά αγροτεμάχια,  γίνεται  και φέτος από εργαζόμενους στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Σκοπός της  προσπάθειας  αυτής είναι η ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, σε μια περίοδο που και οι δήμοι αντιμετωπίζουν  οικονομικές δυσχέρειες μετά τις επί σειρά ετών περικοπές των χρηματοδοτήσεων , δυσκολεύοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.

Έτσι η  εκμετάλλευση των αγροτεμαχίων του δήμου, με τη συνδρομή εργαζομένων του στις δομές και σε προγράμματα απασχόλησης,  παρέχει τη δυνατότητα για προσφορά  του βασικού καταναλωτικού αγαθού, όπως είναι το ελαιόλαδο.

Το παραγόμενο λάδι συγκεκριμένα ο δήμος το χρησιμοποιεί για την κάλυψη των  αναγκών  των Παιδικών Σταθμών, δομών  φιλοξενιών, αλλά και για περιπτώσεις δημοτών που έχουν ανάγκη μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τις τελευταίες ημέρες ομάδα εργαζομένων που είναι εξοπλισμένοι τα απαραίτητα υλικά (ελαιόπανα, τσουβάλια, ραβδιστικά, αλυσοπρίονα, μεταφορικά μέσα) προχωρούν στη συλλογή  ελαιοκάρπου, σε κλάδεμα και  περιποίηση των ελαιόδεντρων, έτσι ώστε να συνεχίσουν να είναι καρποφόρα και τις επόμενες χρονιές.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αγρότες και κτηνοτρόφοι

Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, και έχουμε επιβεβαιωμένα αρκετούς συναδέλφους αγρότες να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Πύργου και να κινδυνεύουν οι ζωές τους εξ αιτίας των μεγάλων προβλημάτων και ελλείψεων. Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο του Πύργου ανοίγουν πτέρυγα COVID19 χωρίς δικό της προσωπικό: με ιατρικό προσωπικό που ταυτόχρονα είναι και στις άλλες κλινικές και πάνε από την μια πρέρυγα στην άλλη. Δεν υπάρχει πνευμονολόγος και παθολόγος στην ΜΕΘ COVID19 και συνολικά ολόκληρο το νοσοκομείο δεν έχει λοιμωξιολόγο. Μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας σε μια λογική του «ράβε- ξήλωνε», ενώ πάλι με πολύ πρόσφατη απόφαση μεταφέρουν στην Αμαλιάδα την ορθοπεδική και την χειρουργική κλινική για να ανοίξουν χώρο για νέα πτέρυγα COVID19, χωρίς όμως να απαντάνε στο ερώτημα με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν; Τα νοσοκομεία έφτασαν στα όρια τους, όπως και τα Κέντρα Υγείας στην Ύπαιθρο. 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους γιατρούς του νοσοκομείου του Πύργου που έχουν πέσει πάνω τους «λυτοί και δεμένοι», γνωστοί κυβερνητικοί βουλευτές του νομού για τους σιωπήσουν, να φιμώσουν τις φωνές τους ώστε να μην λένε την αλήθιεα. Κάτω τα χέρια από τους υγειονομικούς που αγωνίζονται για την υγεία του λαού, χωρίς να μετατρέπονται σε ψάλτες της κυβέρνησης. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία σε ένα σύστημα Υγείας γυμνό και αθωράκιστο. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς που δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα, που είναι εστίες μετάδοσης. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μικρούς επαγγελματίες, που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου. Τις λαϊκές οικογένειες που βλέπουν να μπαίνουν στο στόχαστρο τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους για να σωθούν άλλη μια φορά οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για να επιβληθούν νέα μέτρα καταστολής, καθώς και περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης. Αντιμετωπίζουν διαχρονικά με αυταρχισμό και καταστολή τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας και τώρα βρήκαν ως πρόσχημα την πανδημία. Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Με αφορμή την απεργία στις 26 Νοέμβρη, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας , να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να απαιτήσουμε λύσεις εδώ και τώρα. Λύσεις για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας στην έξαρση της φονικής πανδημίας. Λύσεις για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας.

Απαιτούμε:

 • Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, χωρίς αγορά υπηρεσιών από τους κλινικάρχες. Να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ, να στελεχωθούν οι νεοϊδρυμένες ΜΕΘ COVID19 και οι πτέρυγες COVID19 στο νοσοκομείο του Πύργου. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.
 • Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους π.χ. (κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς λαϊκών αγορών κλπ.). Όταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές.
 • Άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών, που είδαν 30% πτώση στην παραγωγή τους και 40% μείωση στην τιμή των προϊόντων τους. Τα μέτρα που πήρε το υπουργείο για "πράσινο τρύγο" και "απόσταξη κρίσης", εξυπηρέτησαν μόνο τις μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις.
 • Άμεσα μέτρα στήριξης πορτοκαλοπαραγωγούς που βλεπουν τις τιμές να καταρρέουν κάτω από τα 20 λεπτά, ενώ συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες και ενώ η τιμή των πορτοκαλιών στο ράφι πλησιάζει τα 2 ευρώ. Καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς για την ζημιά που προκάλεσε ο καύσωνας του Μαΐου στα ελαιόδεντρα, την περίοδο της ανθοφορίας σε ποσοστό έως και 100% σε κάποιες περιοχές.          
 • Στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό των δημόσιων κτηνιατρείων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κτηνοτρόφων για τους εμβολιασμούς και τις ασθένειες των ζώων.      
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας. Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. Άμεση μείωση 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, κτηματολόγιο,  ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α.) Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
 • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και λόγω της κλιματικής αλλαγής, που  να αποζημιώνει άμεσα και δίκαια για κάθε αγροτικό προϊόν, σε ποσοστό 100% τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς  και  κτηνοτρόφους.
 • Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων με διαχείριση του νερού, ως κοινωνικού αγαθού προς όφελος του λαού, χωρίς καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση στο μέλλον.Άμεσα έργα βελτίωσης για την αγροτική οδοποιία. 
 • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
 • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες - κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες - κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
 • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
 • Οικονομική ενίσχυση των σταφιδοκαλλιεργητών, ώστε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους, όπως ισχύει στα υπόλοιπα αμπελοειδη με χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού με ευθύνη του κράτους. 
 • Επιπλέον χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να καλυφθούν οι ανάγκες για όλους τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης.
 • Να δοθούν παρατάσεις λόγω COVID19 σε όλες τις προθεσμίες που σχετίζονται με αγροτικά προγράμματα και να λυθούν με ευθύνη της ΔΑΟΚ τα προβλήματα που οδηγούν τους δικαιούχους του προγράμματος των «Νέων αγροτών» σε μαζικές απεντάξεις από το πρόγραμμα, δηλαδή σε οικονομική καταστροφή. 

Απόφαση συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έχουν πάρει οι αγροτικοί σύλλογοι, Χειμαδιού – Σοπίου, Πηνείας, Ζαχάρως, Καρδαμά, Κακόβατου και Αγίας Άννας. Καλούμε και τους υπόλοιπους  αγροτικούς συλλόγους να αναλάβουν δράση με συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες ενέργειες και να οργανώσουν την συμμετοχή του αγροτόκοσμου στον απεργιακό αγώνα.

 

  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ       Πύργος 22-11-2020

Την αποζημίωση και των παραγωγών πεπονιού  που δεν μπόρεσαν να διοχετεύσουν την παραγωγή τους στην  αγορά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού  ζήτησε συμπληρωματικά  με παρέμβασή  του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αιτείται την αποζημίωση και για την καλλιέργεια πεπονιού που  συνδέονται  άρρηκτα με τη βιωσιμότητα της τοπικής αγροτικής οικονομίας  αλλά και την επιβίωση της αγοράς η οποία βασίζεται στα αγροτικά εισοδήματα. 

Εξάλλου όπως ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης προωθείται επέκταση των έκτακτων ενισχύσεων µέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης  με  αποζημιώσεις και αναδιάρθρωση που αφορά αµπελουργούς,  στοχευµένη στήριξη προβατοτρόφων ενόψει εορτών, παρέµβαση για τις ακριβές ζωοτροφές, μέτρα  αγοράς σε χοιροτροφία, πτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή και αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων για τους αγρότες.

Τα παραπάνω ήταν ορισµένα από τα µέτρα που τέθηκαν µεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεµβρίου, µε σκοπό τη στήριξη του αγροτικού τοµέα εν µέσω του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας.