Banner 728x90px camera

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το ηλεκτρονικό σεμινάριο (webinar): «Εξαγωγές κρασιού ΠΟΠ/ΠΓΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Η οινική αγορά της Ιαπωνίας και της Κορέας» το οποίο διοργάνωσε στις 15/4 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας στο πλαίσιο του κοινού τους προγράμματος: «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΙΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΙΑΠΩΝΙΑ, ΚΟΡΕΑ)».

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Αθανάσιος Καραπέτσας, Γενικός Σύμβουλος Α’ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκυο, καθώς και Κωνσταντίνος Δίκαρος, Σύμβουλος Α’ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ. Το webinar παρακολούθησαν συνολικά 21 οινοποιεία της Αχαΐας και Ηλείας, τα οποία συμμετέχουν στο προαναφερθέν πρόγραμμα.

Οι ομιλητές παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά οίνου αλλά και το καταναλωτικό προφίλ στις αγορές-στόχους, υπογραμμίζοντας πως και στις δύο χώρες το ελληνικό κρασί χαίρει εκτίμησης ως προϊόν υψηλής ποιότητας, κατάκτηση που προέκυψε ως αποτέλεσμα προηγούμενων δράσεων προώθησης εθνικής εμβέλειας οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν ακόμα σε χαμηλό επίπεδο και απαιτούνται συντονισμένες, συλλογικές προσπάθειες για την εδραίωση έναντι άλλων οινοπαραγωγών χωρών οι οποίες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας ως απαραίτητη για την περαιτέρω διείσδυση του ελληνικού κρασιού και στις δύο χώρες.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «το νέο αυτό πρόγραμμα προώθησης αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνης συλλογικής προσπάθειας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας με στόχο την υποστήριξη των τοπικών οινοποιητικών επιχειρήσεων στην εξαγωγική τους προσπάθεια σε δύο πολύ σημαντικές ασιατικές αγορές-στόχους: την Ιαπωνία και την Κορέα. Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε εν μέσω COVID-19, με τον αντίκτυπο της πανδημίας να έχει φέρει ισχυρά πλήγματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της εστίασης και του τουρισμού οι οποίοι παραδοσιακά απορροφούν μεγάλο μέρος της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων, η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για όλες τις επιχειρήσεις και δη για τα οινοποιεία».

Από πλευράς Επιμελητηρίου Ηλείας, ο Πρόεδρος, Χρήστος Νικολούτσος, δήλωσε ότι «το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των επιτηδευματιών και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Ηλείας, αναλαμβάνοντας διαρκώς πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των Ηλειακών προϊόντων, αλλά κι επιδιώκοντας στοχευμένες συνεργασίες με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς κι οργανισμούς, με στόχο την επιδίωξη αμοιβαίων αναπτυξιακών ευκαιριών».

Επίσης, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Χάρης Ανδρικόπουλος, δήλωσε ότι «το επιμελητήριο Αχαΐας προσπαθεί πάντα να στηρίζει τα μέλη του σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και τα δείγματα είναι θετικά για την άρτια υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος με σημαντικά οφέλη τόσο για τις συμμετέχουσες εταιρείες όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Επιδίωξή μας είναι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια να υλοποιήσουμε αντίστοιχα προγράμματα και σε άλλους κλάδους που η περιοχή μας παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Το έργο «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΙΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΙΑΠΩΝΙΑ, ΚΟΡΕΑ)» υλοποιείται στο πλαίσιο του μέτρου «Προώθηση οίνων ποιότητας σε Τρίτες Χώρες» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολική συγχρηματοδότηση 1,8 εκατ. η οποία καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

«Δυσμενής κρίση» χαρακτηρίζει σχετική ανάρτηση - Ο Δήμος Πηνειού τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας

Την παραδοχή της εσφαλμένης κριτικής του σχετικά με τους ψεκασμούς από συνεργείο του Δήμου Πηνειού στο Βαρθολομιό, αναγνωρίζει ο κ. Γιώργος Πυλαρινός με δημόσια δήλωσή του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι διαπνέεται «από αισθήματα καλής πίστης και εμπιστοσύνης προς τη δημοτική αρχή».

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του ο κ. Γιώργος Πυλαρινός  απευθυνόμενος προς τους αντιδημάρχους Πηνειού, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μαφρέδα Νίκο και Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κολοκατίνη Γιώργο, δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Πράγματι μου αποστείλατε και οφείλω να αναγνωρίσω τα γρήγορα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής, έγγραφο στο οποίο μου επισημαίνατε το είδος ραντισμού και του είδους του φυτοφαρμάκου το οποίο χρησιμοποιήσατε και κυρίως ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είχε την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σχετικού κανονισμού αυτής και ότι πρόκειται για το ζιζανιοκτόνο με την ονομασία Meteor TF. Αποδέχομαι την αλήθεια των ισχυρισμών σας, καθόσον διαπνέομαι από αισθήματα καλής πίστης και εμπιστοσύνης προς τη Δημοτική Αρχή.»

Kolokatinis georgios1

Ο κ. Πυλαρινός ακόμη διαβεβαιώνει ότι με την ανάρτησή του δεν είχε πρόθεση συκοφάντησης της Δημοτικής Αρχής και φυσικά των αντιδημάρχων δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Σας δηλώνω ότι σας υπολήπτομαι, σας σέβομαι και σας τιμώ και απλά η συγκεκριμένη αναφορά μου κάλλιστα μπορεί να επιληφθεί απλά ως δυσμενής κρίση».

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων αντιδημάρχων κ.κ. Μαφρέδα Νίκου και Κολοκατίνη Γεωργίου, «για τον ψεκασμού του φυλλώματος των ζιζανίων που πραγματοποιήθηκε στις 17/2/2021 στη Δημοτική Κοινότητα Βαρθολομιού χρησιμοποιήθηκε το  φυτοπροστατευτικό προϊόν (ζιζανιοκτόνο) Meteor TF, το οποίο είναι εγκεκριμένο και διατίθεται νόμιμα στην αγορά.

Mafredas Nikos

Ο ψεκασμός διενεργήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες Υπουργικής Απόφασης τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων σε αυτή μέτρων προφύλαξης και ασφαλείας.

Δεν προκλήθηκε βλάβη στα στοιχεία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Βαρθολομιού από τον εν λόγω ψεκασμό, όπως τούτο αποδεικνύεται και από πρόσφατη ανάλυση νερού που εξεδόθη για λογαριασμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πηνειού και αφορά τη Δημοτική Κοινότητα Βαρθολομιού και στην οποία αναφέρεται ότι το νερό κρίνεται κατάλληλο για πόσιμο μη έχοντας υποστεί ρύπανση από δραστική ουσία».

Η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της νέας βλάστησης και οι πιο πρώιμοι ελαιώνες

βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των ανθοταξιών και στο φούσκωμα των ανθιδίων. Η περιοχή μας

χαρακτηρίζεται από ήπιο και υγρό κλίμα, και λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν την

περίοδο αυτή, επισημάνουμε τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας.

 Γλοιοσπόριο ή Ανθράκνωση (Colletotricum gloeosporioides, Colletotricum acutatum &

Colletotricum clavatum)

Το γλοιοσπόριο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, στις

περιοχές όπου επικρατούν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής υγρασίας, με αποτέλεσμα απώλειες

στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Κάτω από συνθήκες υψηλής

υγρασίας ή μετά από ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, το γλοιοσπόριο έχει

καταστρεπτική συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται όταν η

θερμοκρασία είναι μεταξύ 10 - 25 0

C και η υγρασία είναι υψηλή.

Η προσβολή των ανθέων θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και

εξέλιξη του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την

εξάπλωση της ασθένειας, με τις πρωτογενείς μολύνσεις.

Οι μολύνσεις του παθογόνου ξεκινούν την άνοιξη από τους μουμιοποιημένους καρπούς και τα

μολυσμένα φύλλα που παραμένουν στα κλαδιά ή βρίσκονται στο έδαφος. Συνήθως το παθογόνο

τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, παραμένει σε λανθάνουσα

κατάσταση και η επόμενη κρίσιμη περίοδος αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών.

Την τρέχουσα περίοδο μέσω του αέρα και της υψηλής σχετικής υγρασίας το μόλυσμα

μεταφέρεται στα άνθη και στα φύλλα.

Σε ελαιώνες που υπάρχει ιστορικό προσβολών γλοιοσπορίου συστήνεται ψεκασμός κατά τη

διάρκεια της άνθησης και του καρπιδίου, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις.

 Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina)

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι οι καστανές κυκλικές κηλίδες - «μάτια παγωνιού» -

στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλει ακόμη τους μίσχους των φύλλων και τους

ποδίσκους των καρπών και πιο σπάνια τους καρπούς και τους νεαρούς κλάδους. Οι κηλιδώσεις

εξελίσσονται σε ξηράνσεις και αποφύλλωση, συχνότερα στους κλάδους των ποδιών.

Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου, μέτριες θερμοκρασίες 15 - 20 0

C, ευνοούν τις νέες

μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.

Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις.

Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2 - 5 εκ.).

 Κερκόσπορα (Pseudocercospora cladosporioides)

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο γκρίζος μεταχρωματισμός στην κάτω επιφάνεια

των παλαιότερων φύλλων ενώ στην επάνω επιφάνεια σχηματίζονται ακανόνιστες κίτρινες κηλίδες,

οι οποίες εξελίσσονται σε ξηράνσεις και προκαλείται πρόωρη φυλλόπτωση το καλοκαίρι.

Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της ασθένειας.

Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2-5εκ.), με

ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκόνιου.

Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2021/mikitoktona_e

lia_310321.pdf

 Καλόκορη (Calocoris trivialis)

Είναι πολυφάγο έντομο (βρωμούσα) το οποίο προσβάλλει τις ανθοταξίες, περιστασιακά και

τοπικά, και επιφέρει μειωμένη καρπόδεση. Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια προσβολής είναι από την

ανάπτυξη των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων (λίγο πριν την άνθιση).

Αυτή την εποχή οι νύμφες της καλόκορης βρίσκονται στα ζιζάνια των ελαιώνων και τρέφονται

από αυτά. Λόγω της αυξημένης υγρασίας και των βροχοπτώσεων, η αυτοφυής βλάστηση είναι

άφθονη και παρέχει τροφή στο έντομο.

Συστήνεται να μην απομακρύνονται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης,

ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τα ελαιόδεντρα για αναζήτηση τροφής και

να περιοριστούν οι προσβολές στην ανθοφορία της ελιάς.

 Πυρηνοτρήτης (Prays olea)

Την περίοδο αυτή οι προνύμφες της φυλλόβιας γενεάς (οι οποίες διαχείμασαν στα φύλλα)

τρέφονται από την τρυφερή βλάστηση και τις ανθοταξίες.

Συνήθως οι προσβολές της φυλλόβιας γενιάς είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν επέμβαση.

Η πρώτη γενεά αναπτύσσεται στα άνθη (ανθόβια γενεά), η δεύτερη αναπτύσσεται στον καρπό

(καρπόβια γενεά) και η τρίτη στο φύλλωμα (φυλλόβια γενεά).

Κατά κανόνα στη φυλλόβια γενεά δεν επεμβαίνουμε.

Μαργαρόνια (Μargaronia unionalis)

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών, τα

κλειστά άνθη και τους πράσινους καρπούς.

Η προσβολή συνήθως εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές και χρονιές.

Σε περιοχές που υπήρξε σημαντική προσβολή συστήνεται ψεκασμός κατά την περίοδο της νέας

βλάστησης.

Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2021/entomoktona_

elia_310321.pdf

Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς.

Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ:

http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_crops.aspx

http://wwww.minagric.gr/syspest/SYSPEST_CROPS_skeyasma.aspx

μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες και τα εγκεκριμένα σκευάσματα

της ελιάς αντίστοιχα.

Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να

αποφύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.

Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού για να ενημερώνεστε και αποφεύγετε τους ψεκασμούς όταν οι

καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες (βροχή ή δυνατός άνεμος).

Εκτιμώντας τα παραπάνω, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας να παρακολουθούν τις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους

τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο

καλλιεργητικό χρόνο.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήσαν την Δευτέρα το πρωί στην διασταύρωση στο χωριό Καράτουλα, αγρότες από την περιοχή του πρώην δήμου Ωλένης. 

Οι ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας και αμπελιού είναι μεγάλες, από τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή που ήρθαν να αποτελειώσουν ότι άφησε η προηγούμενη κακοκαιρία.

 Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση μιας και έχουν κάνει διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και τώρα βλέπουν τους κόπους τους να έχουν πάει χαμένοι. 

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους που υπέστησαν ζημιά από τον παγετό, να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας δίκαιες αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. 

 Ξέρουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας πως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να ακουστούμε, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ό,τι μας ανήκει. Έχουμε κακή πείρα από προηγούμενες καταστροφές και τον ΕΛΓΑ, με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και τα ποσοστά ζημιάς να είναι πολύ κάτω από το πραγματικό εύρος της καταστροφής που είχαμε πάθει.

Διεκδικούμε:

 • Άμεσα να γίνουν εκτιμήσεις της ζημιάς στις καλλιέργειές που να αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής τους.
 • Να προκηρυχθεί τώρα πρόγραμμα αναμπέλωσης για την Κορινθιακή σταφίδα με υγιή και πιστοποιημένα φυτά, με κρατική χρηματοδότηση.
 • Στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
 • Πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.α.
 • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
 • Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στις 10 το πρωί οι αγρότες της Ηλείας στη διασταύρωση του Καράτουλα. Αφορμή για αυτή την κινητοποίηση στάθηκε η σοβαρή ζημιά που έχει προκαλέσει στη σταφίδα ο παγετός των τελευταίων ημερών. 

Όπως ανέφερε  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, η ζημιά παλαιότερων καιρικών φαινομένων αποδείχθηκε πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτό που διαπιστώθηκε στις 9 και 10 Απριλίου, ενώ ο παγετός έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, με το ποσοστό της καταστροφής να  κυμαίνεται στο 70% , ενώ σε άλλες περιπτώσεις στο 100% .

Ο λόγος για ένα πολύ παράξενο φαινόμενο, όπως τονίζουν οι αγρότες και οι προγνώστες καιρού για την εποχή, με οδυνηρά αποτελέσματα , καθώς η ζημιά δείχνει πως είναι πολύ μεγάλη. "Εμείς ζητάμε άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ γιατί αργότερα, που θα πετάξουν τα μπουμπούκια δεν βγάζουν σταφύλι και θα μας πουν ότι το κλήμα έχει πετάξει και είναι όλα εντάξει. Ζητάμε άμεση και σωστή εκτίμηση, καθώς και να ενισχυθεί το εισόδημα των καλλιεργητών για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν την σταφίδα και να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Επιδιώκουμε αποζημίωση στο 100% διότι πληρώνουμε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το κράτος δεν βάζει τίποτα», επισήμανε ο κ. Βομπίρης μεταξύ άλλων.

Συνάντηση Αυγερινοπούλου με αγρότες του Δ. Πηνειού 

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις για τις ελαιοκαλλιέργειες

Συνάντηση στο Βαρθολομιό για σειρά αγροτικών και αγροπεριβαλλοντικών θεμάτων πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Επικεφαλής της Προσωρινής Διοίκησης αγροτικού συλλόγου, κ. Γεωργόπουλο, και εκπροσώπους των αγροτών. Κύριο σημείο της συζήτησης ήταν η αποζημίωση των αγροτικών προϊόντων, λόγω των επιπτώσεων της COVID-19, με ειδικότερο ζήτημα την επέκταση της αποζημίωσης και για τις επίσπορες καλλιέργειες πατάτας, αλλά και τις φθινοπωρινές κηπευτικές καλλιέργειες, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ παρά μόνο  στον ΕΛΓΑ, αλλά πρέπει να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, λόγω της COVID-19. Για την συμπερίληψη των εν λόγω αγροτικών προϊόντων, η κα Βουλευτής, αμέσως μετά την συνάντηση, ήλθε σε επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, στον οποίο και μετέφερε το σχετικό αίτημα. Ο κ. Υπουργός έχει μεταβιβάσει το αίτημα στο Υπουργείο Ανάπτυξης προς αποζημίωση.

Σε νεότερο αίτημά της, το Γραφείο του κ. Λιβανού ενημέρωσε τη Βουλευτή ότι σε 2 εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργειών, οι οποίες έχουν εγκριθεί.

Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι των αγροτών και η κα Βουλευτής, η οποία διατελεί και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σειρά αγροπεριβαλλοντικών ζητημάτων, όπως η ορθή διαχείριση του αρδευτικού νερού, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης του αγροτικού πλαστικού, το οποίο παραμένει ως ζήτημα ανοιχτό και αναζητά τη λύση του. Η Δρ. Αυγερινοπούλου εξέθεσε προτάσεις επί των ζητημάτων και δεσμεύτηκε στην επανάληψη της συζήτησης, ώστε να βρεθεί περαιτέρω λύση, ενώ έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα, τόσο στη Βουλή, όσο και απευθείας στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.   

Από τη Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι όσοι αμπελοκαλλιεργητές ενδιαφέρονται να ενταχθούν  στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις  μέχρι 25-5-2021.

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα συνοδεύουν την αίτηση είναι:

 1. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας επικαιροποιημένη
 2. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών για όλα τα υφιστάμενα αμπελοτεμάχια από τις οποίες να προκύπτει εμπορία σε οινοποιεία.
 3. Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης   τρέχουσας χρονιάς μαζί με το απόσπασμα του ορθοφωτοχάρτη. Υποχρέωση που πρέπει να τηρείται για τα δέκα επόμενα χρόνια.
 1. Φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
 2.   Συμβόλαιο ή Βεβαίωση δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης    

   (συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και αληθή)    

   ή ενοικιαστήρια  θεωρημένα για το γνήσιο των υπογραφών, και σε περίπτωση   

    έγκρισης ένταξης στο πρόγραμμα 10/ετές ενοικιαστήριο όπου απαιτείται . 

 1. Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού Εφορίας τελευταίου έτους ή άλλου φορολογικού    εγγράφου, όπου αναγράφεται το  ΑΦΜ του παραγωγού.
 2. Φωτοτυπία  βιβλιαρίου τράπεζας, με το αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού.
 3. Σε περίπτωση που έχουμε αλλαγή  θέσης κατά την φύτευση ή άδεια αναφύτευσης είναι υποχρεωτική η προσκόμιση των συντεταγμένων των αιτούμενων αγροτεμαχίων.

Η ελάχιστη έκταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε 0,5 στρ και η διατήρηση της νέας φυτείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα ετών ανεξαρτήτως κατόχου.

 Η  κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών θα γίνεται με ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

  Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα θα απευθύνεστε   στα τηλέφωνα: 2621360133 και 2621360127.

                                         

Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας   και Κτηνιατρικής
              Π. Σπυροπούλου

Για πρώτη φορά στην Χώρα μας και πιθανότατα στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (Eggplant Molted Crinkle Virus, EMCV, γένος Tombusvirus) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης. 

Ο συγκεκριμένος ιός, ο οποίος εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ, αποτελεί μεγάλη απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, ή το πελαργόνιο, καθώς μεταδίδεται εύκολα με επαφή ενώ είναι πιθανό να μεταδίδεται και με τον σπόρο. Τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν νανισμό, χλωρώσεις στα φύλλα, κηλιδώσεις στα φύλλα και στους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις στους καρπούς.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά, προτείνεται στους καλλιεργητές, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό EMCV, τα κάτωθι μέτρα:

Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο, και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.

Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S.

Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.

Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.

Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.

Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.

Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.

Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου.

Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

H Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Ηλείας τιμά τα 111 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό των αγροτών στο Κιλελέρ. Για εμάς, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο και πυξίδα στην καθημερινή πάλη που διεξάγουμε για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Το Κιλελέρ φωτίζει τους σύγχρονους αγώνες ώστε να παραμείνουμε και να καλλιεργήσουμε την γη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που βρίσκονται σε αγαστή σύμπνοια με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ. Αποφάσεις και πολιτικές που θέλουν την Ελλάδα χώρα εισαγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων ενώ έχουμε ιδανικές κλιματικές συνθήκες, μηχανοποιημένη παραγωγή, τεχνογνωσία και μεράκι του αγρότη και κτηνοτρόφου και μπορούμε να καλύψουμε όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, καθώς και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Έχουν ξεκληρίσει δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια ερημώνοντας τα χωριά μας. Οι βιομηχανίες και οι έμποροι παίρνουν πάμφθηνα την παραγωγή μας και μας πουλάνε πανάκριβα τα μέσα και εφόδια, χωρίς καμιά στήριξη και προστασία, καμιά απόφαση προς όφελος μας από τις κυβερνήσεις.

Το Κιλελέρ μας εμπνέει και μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα που τότε και τώρα έχουν την ίδια αξία. Τιμάμε το Κιλελέρ με οργάνωση και δυνάμωμα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, με ζωντανή λειτουργία που να ενημερώνουν, συσπειρώνουν, κινητοποιούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Τιμάμε το Κιλελέρ με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, με κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

 Συμμετέχουμε:

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ 6:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. Παλεύουμε για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό, ενάντια στην κρατική καταστολή, να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση για ενίσχυση του εισοδήματος όσον συναδέλφων αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ανακοινώνουμε στους αγρότες- μέλη του Οργανισμού μας, ότι καλούνται άμεσα να καταβάλλουν ή να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον Οργανισμό μέχρι 31-03-2021 ημέρα Τετάρτη, προκειμένου ρυθμιστούν και οι οφειλές του οργανισμού στη ΔΕΗ για να χορηγηθεί ρεύμα στα αντλιοστάσια δικαιοδοσίας μας, ενόψει της αρδευτικής περιόδου και προς αποφυγή βεβαίωσης των οφειλών τους στη ΔΟΥ και αφαίρεση υδροληψιών από τα αγροτεμάχια τους. ΓΙΑ  ΤΟΝ  Τ.Ο.Ε.Β.  ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ      

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να εξεταστεί το ζήτημα παράτασης της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Όπως έγινε γνωστό, σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή θα ενταχθεί σχετική ρύθμιση όπου θα προβλέπεται τρίμηνη παράταση στη θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 ( έχει δοθεί παράταση μέχρι 31 Μαρτίου για τις περιπτώσεις εκείνες που η θητεία των συμβουλίων έχει λήξει).

Η ρύθμιση θα αναφέρει ότι κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις που απαιτούνται για τη διενέργεια εκλογών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αδυναμία των Γενικών Συνελεύσεων, η απόφαση θα ορίζει ότι οι αναγκαίες αποφάσεις θα λαμβάνονται δια περιφοράς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από το γραφείο του Υπουργού, ανέφερε: «Δίνεται η δυνατότητα στα διοικητικά συμβούλια των κατά τόπους τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων να συντονίσουν αρτιότερα το έργο τους ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου. Το υπουργείο αντέδρασε άμεσα και έκανε δεκτό το αίτημά μας να παραταθεί για τρείς μήνες ακόμα η θητεία των συμβουλίων στις περιπτώσεις που είχε λήξει και δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εκλογικές διεργασίες λόγω των περιορισμών της πανδημίας.”

Από τα χωριά της Ηλείας κατέληξαν στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο το πρωί της Τρίτης, οι αγρότες της Ηλείας, όπου και συγκεντρώθηκαν, ενώ λίγο μετά τις 12:30 πραγματοποίησαν πορεία με αυτοκίνητα και αγροτικά οχήματα στον Πύργο με κατεύθυνση το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και με σκοπό να καταθέσουν τα αιτήματά τους εκεί.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας διεκδικησαν μέσα από αυτή τη μαζική κινητοποίηση την ανάγκη να προστατευτεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο πρωτογενής τομέας και να μη δουν να μειώνεται κι άλλο το αγροτικό εισόδημα, ζητώντας την μέριμνα της κυβέρνησης και απαιτώντας να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης τόνισε:

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, με τα διάφορα παιχνίδια της οδηγεί στη φτωχοποίηση και σιγά σιγά στο ξεκλήρισμα. Έχουμε υποστεί τις άσχημες συνέπειες της πανδημίας, αφού το προηγούμενο διάστημα τα περισσότερα προϊόντα έμειναν απούλητα, ενώ σε αυτά που δόθηκαν, η τιμή ήταν εξευτιλιστική. Η κυβέρνηση βλέπει τις τιμές να κατρακυλάνε, δίχως να παίρνει κάποιο ουσιαστικό μέτρο, με το να δηλώσει για παράδειγμα κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε και να αγγίξουμε το κόστος. Όπως ειπώθηκε η ενίσχυση που έδωσε ούτε στους μισούς από εμάς ήταν πενιχρή, ενώ στο πορτοκάλι, στη σταφίδα δεν έδωσε τίποτα. Διεκδικούμε τα αυτονόητα, τις κατώτερες εγγυημένες τιμές, φόρο πετρελαίου, όπως μπόρεσε και έδωσε σε ξενοδόχους, βιομηχάνους κλπ.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως είμαστε σήμερα εδώ στο δρόμο, με όλα τα μέτρα προστασίας, δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών, για να δώσουμε στον Αντιπεριφέρεια ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας και να δείξουμε στην Περιφέρεια ότι είμαστε εδώ με τη μάσκα μας, η οποία δεν μας εμποδίζει να φωνάξουμε και δεν θα σωπάσουμε όπως κάνουν άλλοι, εμείς φωνάξουμε και με αυτή.

Η κοροϊδία δεν θα περάσει. Η κυβέρνηση να πάρει εδω και τώρα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αφού πλήττονται απο την πανδημία τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν έμποροι και εξαγωγείς και την αύξηση των καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων. Λέμε καθαρά ότι δεν μας φοβίζουν ούτε τα πρόστιμα ούτε τα γραφειοκρατικά τερτίπια και δεν θα φέρουν "σιωπητήριο" , δεν θα βάλουν στον γύψο τους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή. Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις».

 Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ έκανε λόγο για τους ξυλοδαρμούς στις πλατείες που η Κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει, τις ουρές στις τράπεζες, που εκεί δεν κολλάει ο κορωνοϊός, ενώ τόνισε για τα νοσοκομεία της Ηλείας, σε Πύργο και Αμαλιάδα, δεν υπάρχουν μέτρα, δεν μεριμνούν ούτε γι' αυτά, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά πληρώνουμε εξωτερικούς ιατρούς.

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας 

Σύλλογος παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Σύλλογος παραγωγών Λαϊκών Αγορών «ΗΛΙΔΑ»

Σύλλογος Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 Όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω και τις πανδημίας τα προϊόντα μας (καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, σταφίδα, εσπεριδοειδή, αμνοερίφια κ.α.) πουλιόντουσαν και συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χαμηλότερες και από τις περυσινές.

Την ίδια στιγμή βεβαίως φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα και έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών κερδοσκοπεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Συνεχίζεται ταυτόχρονα το αίσχος των "ανοιχτών τιμών" που γενικεύεται παντού, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει. 

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η πανδημία και η διαχείριση της από την Κυβέρνηση, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας και μας πάει από lockdown σε lockdown. Σαν να μην έφτανε που μας αφήνει«ξεκρέμαστους» χωρίς κανένα μέτρο στήριξης.

Έρχεται σαν τον κλέφτη, μες την πανδημία, ελπίζοντας ότι κανείς μας δεν θα αντιδράσει, να φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο, που αν περάσει δίνει ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στους συναδέλφους παραγωγούς και στους εμπόρους στις λαϊκές αγορές. 

 Καμία εμπιστοσύνη σε όσους ενώ ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο θέλουν να μας «σφίξουν το χέρι» να μας «συμπαρασταθούν». Καμιά εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια και στους Δήμους που τόσα χρόνια έκαναν τους κουφούς στα δίκαια αιτήματα μας για μείωση των τελών. 

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, έδειξε -όπως και οι προηγούμενες- πως είναι αντίπαλος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και προστασίας του πενιχρού εισοδήματός μας.Τα όποια ψίχουλα έχει δώσει ως τώρα, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα της στήριξης σε βιομήχανους, τράπεζες, επιχειρήσεις, εταιρίες κλπ., με πακτωλό χρηματικών ενισχύσεων. 

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς και τους εμπόρους στις λαϊκές αγορές, να συμμετάσχουν σε αγωνιστική κινητοποίηση την Τρίτη 9 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι στα Φανάρια του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και πορεία με τα αγροτικά μας οχήματα στην πόλη του Πύργου (τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, μάσκες, αποστάσεις κτλ). Να συνεδριάσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας και να πάρουν απόφαση συμμετοχής, το ίδιο καλούμε να κάνουν και τα σωματεία των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές.

     Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, τον παγετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους όταν την ίδια ώρα "μπουκώνονται" με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. 32 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και αυτό είναι πολιτική επιλογή και όχι προσαρμογή στις δημοσιονομικές συνθήκες όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, αφού ουσιαστικά πετάει απέξω τους μικρούς παραγωγούς και βάζει τις εταιρείες με ό,τι επακόλουθο στις τιμές για τον λαό.

Να λειτουργήσουν οι Λαϊκές με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των πωλητών με ευθύνη του κράτους.

Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

Να προκηρυχθεί πρόγραμμα αναμπέλωσης για την Κορινθιακή σταφίδα με υγιή και πιστοποιημένα φυτά, με κρατική χρηματοδότηση.

 Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο και να σταματήσουν οι αστείες δικαιολογίες ότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες την ίδια στιγμή που έδωσαν φέτος 370 εκατ. ευρώ για επιστροφή φόρου πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικές, ξενοδόχους, εκεί πού βρήκαν τα χρήματα; Άμεση μείωση 50% αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για την επιβίωσή μας.

Επιδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών οι οποίες έχουν αυξηθεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την καραντίνα.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. 

Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες - κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η νέα ΚΑΠ κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να μη γίνει καμιά μείωση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.

Η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα εγκεκριμένα εμβόλια και να παρθούν όλα τα μέτρα για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του αγροτικού πληθυσμού. 

Να γίνουν τώρα οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Δημόσια Υγεία. Να στελεχωθούν με προσωπικό και μηχανήματα και να λειτουργήσουν ουσιαστικά τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Να ενταχθεί στο σχεδιασμό και ο ιδιωτικός τομέας. Είναι τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού μας, όπου έχουμε μείνει χωρίς παθολογική κλινική εν μέσω πανδημίας!!!!

Η υγειονομική και οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους παραγωγούς μας. Τα προβλήματά τους καθημερινά συσσωρεύονται και σε πολλούς χτυπά την πόρτα η οικονομική καταστροφή.  

Η κατάρρευση του εμπορίου στο εσωτερικό της χώρας και η κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα της κρίσης που πλήττει έντονα τη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο. Το κλείσιμο της εστίασης και του τουρισμού αποτέλεσαν κρίσιμες παραμέτρους στην όξυνση του προβλήματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Δυστυχώς, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η κυβέρνηση ουσιαστικά είναι «απούσα», καθώς ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να μπορέσουν οι άνθρωποι της αγροτιάς ν΄ ανασάνουν. Στα προβλήματα που δημιουργούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης ήλθαν να προστεθούν και τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Στην περίπτωση των εσπεριδοειδών παρατηρούνται μεγάλες ζημιές. Σημαντικό μέρος της φετινής παραγωγής παραμένει στα δένδρα, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της διάθεσής της. Επιπλέον, ο πρόσφατος ισχυρός παγετός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Μάλιστα, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι πιθανό να παρατηρηθούν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Αυτό θα γιγαντώσει το πρόβλημα, καθώς θα επηρεαστεί άμεσα η παραγωγή των επόμενων ετών. Υπάρχουν φόβοι για μεγάλη καταστροφή, της οποίας η έκταση και η ένταση θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Εξίσου τεράστιες ζημιές παρατηρούνται και στην καλλιέργεια της πατάτας, η οποία «κάηκε» από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης, μεγάλα προβλήματα σημειώνονται και στα κηπευτικά, στη φράουλα, στα αμπέλια κ.α. 

Με συνεχείς ερωτήσεις μας στη Βουλή προς τον Αρμόδιο Υπουργό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναδεικνύουμε, συνεχώς, τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, απαιτώντας άμεσες λύσεις, που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν τους αγρότες μας. 

Τονίζουμε την ανάγκη επίσπευσης της εκτιμητικής διαδικασίας και της δίκαιης αποζημίωσης των ζημιών που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα ψύχους και ο παγετός στις καλλιέργειες. Είναι κρίσιμο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα εξακολουθούμε να ζητάμε την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τη μειωμένη ζήτηση. Μέχρι στιγμής οι πορτοκαλοπαραγωγοί, οι παραγωγοί κηπευτικών κ.α., δεν έχουν ενισχυθεί ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο όψιμο καρπούζι. 

Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει με προσοχή πάνω στα ζητήματα των παραγωγών μας, οι οποίοι εκτός των επιπτώσεων της κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής, έχουν μείνει ουσιαστικά απροστάτευτοι και προσπαθούν να επιβιώσουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, δίχως στήριξη ή με ελάχιστη στήριξη για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών. Εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, οι άνθρωποι αυτοί δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις επόμενες περιόδους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επισιτιστικής κρίσης και των σαρωτικών συνεπειών της.

Επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί με ουσιαστική βοήθεια στο πλάι των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, των οποίων το οικονομικό πλήγμα από την απώλεια εισοδήματός τους είναι πλέον τεράστιο. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν την άμεση στήριξή τους και τη λήψη έκτακτων μέτρων ενίσχυσης. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχετεύει πόρους για την αντιμετώπιση τέτοιων αναγκών. Χρειάζεται, λοιπόν, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα για την άμεση και δίκαιη προστασία των παραγωγών μας.

Tο Εδαφολογικό Εργαστήριο Αμαλιάδας θα συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του στους αγρότες έπειτα από την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πρόκειται για την συνέχεια της λειτουργίας του Εδαφολογικού στο οποίο η Περιφέρεια έχει «επενδύσει» με στόχο την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με την απόφαση ο συνολικός προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης για τρία χρόνια ανέρχεται στις 300.000 ευρώ, ενώ εγκρίθηκε η εξειδίκευση πίστωσης 80.000 ευρώ (στο πλαίσιο της σύμβασης) για το 2021. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, που ήταν εισηγητής στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής ανέλυσε τα στοιχεία που καταστούν το Εδαφολογικό Εργαστήριο σημαντικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα στην Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. 

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου έχουν αναπτυχθεί μόνιμες συνεργασίες με αγροτικούς φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και με μονωμένους παραγωγούς. Επίσης, ο χώρος του Εδαφολογικού Εργαστηρίου χρησιμοποιείται από φοιτητές, τόσο για την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας, όσο και για την πρακτική τους, ενώ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις κατάρτισης νέων γεωργών. Το Εδαφολογικό Εργαστήριο προσφέρει στους παραγωγούς οικονομικές, ακριβείς και ολοκληρωμένες αναλύσεις δειγμάτων, δίνοντας την ευκαιρία της ορθολογικής χρήσης νερού και λιπασμάτων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργητικών εδαφών, την βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, την ασφάλεια των καταναλωτών και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Κατά την τελευταία τριετία το Εδαφολογικό Εργαστήριο αποτελεί Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας, συμμετέχει και υποστηρίζει δράσεις στο πλαίσιο ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.»   

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες περιέγραψε ο Σωτήρης Μητσόπουλος στον αέρα του ΛΕΤΡΙΝΑ FM και στην ραδιοφωνική εκπομπή "πρωινές διαδρομές" , όπου φιλοξενήθηκε.

Ο παραγωγός λαϊκών αγορών και μέλος της ΟΑΣΗ τοποθετήθηκε και απάντησε με τη γνωστή μαχητικότητα που τον διακρίνει για το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, λέγοντας πως  ζητούν μέτρα στήριξης για να μην καταρρεύσει ο κλάδος των παραγωγών και πωλητών, αφού το νέο νομοσχέδιο δίνει τις λαϊκές αγορές σε ιδιώτες.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ:

Η κυβέρνηση της Ν Δ προχωρώντας τα αντισηπτικά της νομοσχέδια θεωρεί ότι ήλθε η ώρα να εξοντωσει την μικρομεσαία αγροτιά που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από την διάθεση της παραγωγής της στις λαϊκές αγορές.
Φέρνει σχέδιο νόμου για διαβούλευση με το οποίο βάζει ταφόπλακα στις λαϊκές αγορές όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.Με αυτό ΤΟ ΈΚΤΡΩΜΑ πετάει έξω από τις λαϊκές τους μικρούς αγρότες παραγωγούς.Οδηγει τις λαϊκές αγορές στα νύχια των αρπακτικών και των μεγάλων εταιρειών τροφίμων.Δεν υπάρχουν πλέον άδειες παραγωγών είτε επαγγελματιών,υπάρχουν πλέον θέσεις και αυτές κοστίζουν,πλειοδοτουνται σ'αυτους που δίνουν τα περισσότερα,όπως στα πανηγύρια.Βαζει έτσι "εταιρείες"που δεν θα είναι τίποτα άλλο από τα γνωστά "αρπακτικά"του μόχθου των αγροτών και των καταναλωτών, δηλαδή:1)Με τό νέο σχέδιο νόμου δίνεται η διαχείριση των λαϊκών σειδιωτες μέσω ΣΔΙΤ δηλαδή ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει την διαχείριση των λαϊκών πανελλαδικά.2)Οι θέσεις θα Μπένου σε πλειστηριασμό κάθε 3 χρόνια για παραγωγούς και 4 για επαγγελματίες.3)το σπουδαιότερο δίνει την δυνατότητα σε οργανισμούς και νομικά πρόσωπα δηλαδή εταιρείες να έχουν ποσοστό 5% από τις θέσεις με ότι αυτό συνεπαγεται.4)Γίνεται επαναφορά του άθλιου μέτρου της ασφαλιστικης,φορολ. δημοτικής ενημερότητας.5)καταργεί τις επιτροπές των λαϊκών αγορών,εξαιρεί εκπροσώπους των παραγωγών και των επαγγελματιών από τους σχεδιασμούς και αποφάσεις.Αυτο το ΕΚΤΡΩΜΑ πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποσυρθεί. Δεν θα ανεχθούμε την εκτέλεση των μικρών παραγωγών και καλλιεργητών.
Καλούμε τα σωματεία των παραγωγών και των επαγγελματιών που είναι στις λαϊκές να καταδικάσουν αποφασιστικά αυτό το ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ.Εμεις οι αγρότες παραγωγοί λαϊκών αγορών Καλούμε όλους τους συναδέλφους,τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο ενάντια στους αντιαγροτικους ,αντιλαϊκους
σχεδιασμούς της κυβέρνησης που παραδίδει τις λαϊκές αγορές σε εταιρείες καταστρέφοντας την παραγωγή της μικρομεσαίας αγροτιάς.Η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία βρήκε την ευκαιρία και νομοθετεί αντιδραστικές και αντιλαϊκές διατάξεις και παράλληλα συκοφαντεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών των εργαζομένων,των φοιτητών και των υγειονομικών.
Θα μας βρει μπροστά της απέναντι στην ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΑΜΑ
Για τον Αγροτικό Σύλλογο Καρδαμά
Ο Πρόεδρος                   Ο  Γραμματέας
Σούλης Χρήστος             Μητσόπουλος Σωτήρης

Σύσκεψη με τις διοικήσεις των οργανισμών στο διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας υπό τον  Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλο και τον Βοηθό Περιφερειάρχη  Γ. Κοντογιάννη 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπισθούν όλα τα ανοιχτά  ζητήματα πριν την  έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου  είναι να ενισχυθεί  περισσότερο το πλαίσιο  της  συνεργασίας των ΤΟΕΒ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με την αρμόδιο τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. 

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου στο διοικητήριο με την συμμετοχή των προέδρων  των τοπικών οργανισμών   επαναδιατυπώθηκε  το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των δύο πλευρών  ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τους εμπλεκόμενους φορείς  τη νέα αρδευτική περίοδο. Εκείνο το οποίο επεσήμανε ο κ Βασιλόπουλος ήταν ότι παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας και περιορισμού  θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση στις διοικήσεις σε συνεργασία πάντα  με το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων και συγκεκριμένα με τον Προϊστάμενο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και το προσωπικό  για  να  ετοιμαστούν  όσο το δυνατόν αρτιότερα  οι  απαραίτητες αποφάσεις για να λάβουν τις  εγκρίσεις.

vasilo 2021 toev3

Στην ενημέρωση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε την πρόταση που έχει γίνει  για ένταξη στο  νέο  οργανισμό  της Περιφέρειας( ολοκληρώνεται μέσα στον Φεβρουάριο) , και αφορά την  δημιουργία δύο Διευθύνσεων Εγγείων Βελτιώσεων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό. Σε ότι αφορά τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων ΠΕ Ηλείας- Αχαΐας με έδρα τον Πύργο Ηλείας θα  απαρτίζουν οι εξής οργανικές μονάδες:

*Τμήμα Αξιολόγησης Έργων, Γεωργοοικονομοτεχνικών Μελετών και Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, με έδρα τον Πύργο Ηλείας και τοπική αρμοδιότητα την ΠΕ Ηλείας.

*Τμήμα Χορήγησης Αδειών και Εκμηχάνισης της Γεωργίας, με έδρα τον Πύργο Ηλείας και τοπική αρμοδιότητα την ΠΕ Ηλείας.

*Τμήμα Εποπτείας Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων, με έδρα τον Πύργο Ηλείας και τοπική αρμοδιότητα την ΠΕ Ηλείας.

*Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων ΠΕ Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα την ΠΕ Αχαΐας.

*Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης

vasilo 2021 toev

Καταγραφή των προβλημάτων… 

Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο  Βοηθός Περιφερειάρχη αρμόδιος για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Έγγειες Βελτιώσεις Γιώργος Κοντογιάννης όπου κατέγραψε τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ και τόνισε ότι θα συνταχθεί υπόμνημα που θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με όλα τα ζητήματα των οργανισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαϊας. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Α΄ Πύργου  Λεωνίδας Λαμπρόπουλος, Β΄ Γιάννης Αρβανιτάκης,  Μυρτουντίων  Χρήστος Παλαιολόγος, Επιταλίου  Νίκος Αγγελόπουλος, Πελοπίου Νίκος Μπακοβασίλης, Σαβαλίων Χαράλαμπος Παναγούλιας και  Αμαλιάδας- Ροβιάτας Παναγιώτης Μάσσαλας. 

Όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας θα τεθούν επί τάπητος το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής στη συνάντηση που θα έχει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας με την ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο.

Από τις αρχές του έτους, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βαλιανάτος, είχε αποστείλει υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτών προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας παράλληλα να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας γίνεται γνωστό στους μελισσοκόμους, ότι στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2021 θα ισχύουν τα εξής:

Δράση 3.1 «Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων»

Ενισχύεται η προμήθεια κυψελών αντικατάστασης (σε ποσοστό 10 % των κατεχόμενων κυψελών) ή /και η προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών (σε ποσοστό 20 % των κατεχόμενων κυψελών). 

Δικαιούχοι της δράσης είναι μελισσοκόμοι, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια: i) είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 κυψελών, ii) διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ (θεωρημένο) και iii) έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση κατεχόμενων κυψελών ή θεώρησαν το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση εκφράζεται με την υποβολή τυποποιημένης αίτησης – δήλωσης στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων (Πανεπιστημίου 171- γραφείο12, Τ.Κ. 26110, Πάτρα, τηλ. 2613613746, fax: 2610452259, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021.

Δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

Ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη μετακίνηση κυψελών από τον συνήθη μόνιμο τόπο εγκατάστασης – «έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα, καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων. Επιλέξιμες προς ενίσχυση είναι οι μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την Εαρινή – Θερινή περίοδο δηλαδή από την 11η Φεβρουαρίου μέχρι και την 20η Ιουνίου 2021 και θα αφορούν σε απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 50 χιλιομέτρων σε κάθε μετακίνηση. 

Δικαιούχοι της δράσης είναι μελισσοκόμοι, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια: κριτήρια: i) κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 110 κυψελών, ii) διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ (θεωρημένο), iii) έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση κατεχόμενων κυψελών ή θεώρησαν το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Δεκεμβρίου 2020, iv) είναι «επαγγελματίες αγρότες» και δηλώνουν ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 5.000 € ή είναι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και δηλώνουν ακαθάριστη αξία συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 5.000 € ή είναι «επαγγελματίες αγρότες» νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα (δηλ. υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – Δήλωση ΟΣΔΕ ή/και εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν, για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών). 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση εκφράζεται με την υποβολή τυποποιημένης αίτησης – δήλωσης στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων (Πανεπιστημίου 171- γραφείο12, Τ.Κ. 26110, Πάτρα, τηλ. 2613613746, fax: 2610452259, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021.

Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας του COVID 19, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων ( τηλ. 2613613746, fax: 2610452259, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για συνεννόηση ως προς τον τρόπο υποβολής του αιτήματός τους (ή /και τη προμήθεια των σχετικών εντύπων). 

 Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι μπορούν να απευθύνονται: α) στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων ( τηλ. 2613613746, fax: 2610452259, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και β) στο τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής & Υλοποίησης ΠΑΑ της Υπηρεσίας μας (τηλ 2621360132 & e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).