Banner 728x90px artisti

Μαχητική συγκέντρωση στο κόμβο του Αϊ Γιώργη και πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου έκαναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές του νομού, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Η πορεία μας κατέληξε στην αντιπεριφέρεια Ηλείας. Αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον αντιπεριφεριάρχη αγροτικής ανάπτυξης. Του παραδώσαμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας.  

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συνεχίζονται και διογκώνονται. Όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω και τις πανδημίας τα προϊόντα μας (καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, αμνοερίφια κ.α.) πουλιόντουσαν και συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χαμηλότερες και από τις περυσινές.

Η απάντηση του αντιπεριφεριάρχη ήταν «τι να κάνουμε τις τιμές τις κανονίζει η ελεύθερη αγορά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

 Την ίδια στιγμή βεβαίως φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα και έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών κερδοσκοπεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

oasi diamartiria oct1

Συνεχίζεται ταυτόχρονα το αίσχος των "ανοιχτών τιμών" που γενικεύεται παντού, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο. Από τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, για τα οποία έχει πολλές φορές δεσμευτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα.

Με βάση τα λεγόμενα του αντιπεριφεριάρχη, από Φλεβάρη και βλέπουμε θα δοθεί η όποια αποζημίωση από τα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, τα οποία θα είναι ψίχουλα μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που έχουμε.

oasi diamartiria oct2

Ταυτόχρονα, σε μια σειρά περιοχές του νομού μας, τα καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων έργων, προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή μας σε μια σειρά προϊόντα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ομοσπονδία  καλεί τους ΑΣ, κάθε βιοπαλαιστή αγρότη, αγρότισσα, κτηνοτρόφο, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανώσουμε την πάλη μας. Να συζητήσουν όλοι οι αγροτικοί Σύλλογοι, να βγάλουν συμπεράσματα, να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας.

oasi diamartiria oct3

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
 • Να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αναμπέλωσης της κορινθιακής σταφίδας με ευθύνη του κράτους.
 • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
 • Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 • Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών. Κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 • Άμεση και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, τα υπόλοιπα έντονα καιρικά φαινόμενα και γρήγορη αποζημίωση στο 100%.
 • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες κλπ), μείωση των μαθητών ανά τάξη, αύξηση των αιθουσών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη μεγάλη πληρωμή των 539.609 δικαιούχων που περιμένουν  το πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς.

Η πληρωμή λοιπόν για 539.609 δικαιούχους σε όλη την χώρα ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με λεφτά στους λογαριασμούς των αγροτών.

Εκτιμάται ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ άμεσα σε όσους έχουν Τράπεζα Πειραιώς. Όσοι έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες.

Μάλιστα, η πληρωμή της προκαταβολής ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης, ενώ αφορά 539.609 δικαιούχους σε όλη τη χώρα και το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε 696.596.038,36 ευρώ.

Επίσης, το αρχείο πληρωμής των δικαιούχων απεστάλη στην τράπεζα και από σήμερα το απόγευμα 21/10/2020, θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των δικαιούμενων ποσών κάθε παραγωγού, στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για τη μεγάλη πληρωμή τα εξής:

«Με βάση την ισχύουσα ΚΑΠ της περιόδου 2015-2020, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2020 ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ. από τα οποία το ποσό των 1.091.170.000 ευρώ αφορά την βασική ενίσχυση ενώ το υπόλοιπο ποσό των 550.385.000 ευρώ το πρασίνισμα, των 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τέλος το ποσό των 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών)

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υπέβαλλαν 653.283 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 589.192, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 99,22% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις για το έτος 2020.

Στην πληρωμή της προκαταβολής περιλαμβάνονται 30.131 αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων 2020 σε αντίθεση με πέρυσι που πληρώθηκαν κατά την εξόφληση της ενίσχυσης» .

Για την πορεία εξέλιξης των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με 1.016 εγκεκριμένες προτάσεις στην Ηλεία, ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στην υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στο Γραφείο του στο Διοικητήριο του Πύργου. 

   Η ενημέρωση έγινε από την Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου και την προϊστάμενη του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής και υπεύθυνη για την υλοποίηση των δράσεων Π.Α.Α Π.Ε Ηλείας, Νάνσυ Παπαδοπούλου, ενώ συμμετείχε και η Επιστημονική Συνεργάτιδα του κ.Αντιπεριφερειάρχη, Σανιώ Σωτηροπούλου. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, υλοποιούνται τα Υπομέτρα: 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» και 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» (Μέτρο 6 - Εκκίνηση Επιχείρησης) καθώς και το Υπομέτρο 4.1 «Σχέδια Βελτίωσης» (Μέτρο 4 – Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις). 

   Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης στην Π.Ε Ηλείας, ξεπερνά τους 1.000 αγρότες, με τον προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων για τις εγκεκριμένες προτάσεις να αγγίζει τα 32.324.329,7 ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Υπομέτρο 6.1, στους 593 νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί (από το 2017), έχει καταβληθεί το 70% της επιχορήγησης (α΄ δόση), και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα αρμόδια Κλιμάκια της ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας για την διαπίστωση επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του Προγράμματος, προκειμένου να καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της επιδότησης. Σχετικά με το Υπομέτρο 6.3, οι 141 δικαιούχοι έχουν επίσης εισπράξει μέχρι στιγμής το 70% του εγκεκριμένου ποσού. Οι αιτήσεις για την καταβολή του υπολοίπου 30% δύναται να υποβληθούν, μετά τη συμπλήρωση τριών ετών από το έτος ένταξης.  Τέλος, όσον αφορά το Υπομέτρο 4.1, για τους 282 δικαιούχους, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτημάτων τροποποίησης, προκαταβολής και πληρωμής, προκειμένου να εξεταστούν από την Δ.Α.Ο.Κ Π.Ε Ηλείας. 

   Το σημείο ωρίμανσης των παραπάνω Υπομέτρων, όπως διαπιστώθηκε από την ενημέρωση που έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων και νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, την επιμόρφωση και διαρκή ενημέρωση των αγροτών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξωστρέφεια και την αναζήτηση νέων αγορών, τις δράσεις για το περιβάλλον κ.α, αποδεικνύει, όπως σημείωσε ο ίδιος, την χρησιμότητα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, βασικός στόχος των οποίων είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου. 

Από τα χωριά της Ηλείας κατέληξαν  στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο το πρωί της Τρίτης, οι αγρότες της Ηλείας, όπου και συγκεντρώθηκαν, ενώ λίγο μετά τις 12:30 πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον Πύργο, εκφράζοντας  την ανάγκη να προστατευτεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο πρωτογενής τομέας και να μη δουν να μειώνεται κι άλλο το αγροτικό εισόδημα.

Αναλυτικότερα, στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου συζήτησαν συσπειρωμένοι, διεκδικώντας την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων, όπως:

Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία και χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
Να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αναμπέλωσης της κορινθιακής σταφίδας με ευθύνη του κράτους.
Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου που κατέληξε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ.Θανάσης Βομπίρης ανέφερε:

«Κάναμε παρεμβάσεις στην Περιφέρεια και την αντιπεριφέρεια δυο- τρεις φορές ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε να μας αποφύγει με δικαιολογίες. Είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις. Με λεωφορεία πήγαμε στην Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ όπου και θέσαμε τα προβλήματα με την πατάτα. Όλοι ήξεραν ότι η πρώτη πατάτα που βγαίνει είναι στα Δουνέικα, δηλαδή της Ηλείας και μετά της Μεσσηνίας και της Αχαΐας, όπου κάθε χρόνο κάνουμε εξαγωγή σε Γερμανία και Πολωνία. Κι όμως επέτρεψαν στους κολλητούς τους να φέρουν πατάτα 100.000 τόνων από την Αίγυπτο, την οποία και έκαναν εξαγωγή στη Γερμανία και την Πολωνία, εκθέτοντας τους πατατοπαραγωγούς της παραγωγής», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο καρπούζι και στο ελαιόλαδο.

Είμαστε εδώ σήμερα πάλι στο κάλεσμα που κάναμε στους αγρότες για διαμαρτυρία και αντίδραση, ζητώντας απαντήσεις που δεν μας έχουν δώσει μέχρι τώρα, για τα καυτά ζητήματα που έχουμε θέσει, όπως αυτό των προϊόντων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Περιμένουμε να πάρουμε σήμερα τις απαντήσεις που μας χρωστάνε. Ενώ να σημειώσω πως θα καταθέσουμε ψήφισμα, το οποίο θα προωθήσουν στην κυβέρνηση και στον υπουργό για να δούμε λύσεις στα προβλήματά μας.

Από εκεί και πέρα θα κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη, καλούμε τον κόσμο, τους αγρότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να έχουν μαζική συμμετοχή στον αγώνα που κάνουμε και στο επόμενο κάλεσμα, τους καλούμε να έρθουν πιο δυναμικά. Εμείς συνεχίζουμε. Τα προβλήματα υπάρχουν και εδώ θα τα δούμε και θα τα παλέψουμε συντονισμένα, ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι για όλους».

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για  το ελαιόλαδο, και λέγοντας ότι η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της περιορίζει τους δικαιούχους κατ’ επίκληση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη:

 

«Μας βγάζει όλους κι όλους 152.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν κάποιος συνάδελφος έχει την “ατυχία” να του άφησε ο πατέρας του ακίνητο και να εισπράττει ενοίκιο που βγαίνει παραπάνω από το αγροτικό εισόδημα, με βάση τη λογική τους δε θα πάρει τα εξαγγελλόμενα. Για το καρπούζι και την πατάτα δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πάρουμε», είπε μεταξύ άλλων, ενώ συνέχισε αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αστυνομίας ως προς την επιτήρηση της πορείας μέσα στον Πύργο.

 

«Από την πλειονότητα των αστυνομικών δεν έχουμε κανένα παράπονο, όμως μια μικρή μειοψηφία αξίζει την περιφρόνησή μας, διότι σήμερα απέκλεισαν από μια ειρηνική διαμαρτυρία όσους δεν ήταν με τρακτέρ αλλά με αυτοκίνητα. Σεβόμαστε τους ένστολους, διότι από οικογένειες αγροτών προέρχονται, κάποιοι από αυτούς όμως θα πρέπει να είναι πιο απέναντί μας»,είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλεία επταμελής αντιπροσωπεία των παραγωγών  συνάντησε τον Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης, εκεί όπου και έγινε εποικοδομητική συζήτηση και αφού τους καλωσόρισε και τους υποδέχθηκε ολόθερμα, οι πρώτοι ζήτησαν απαντήσεις σε φλέγοντα γι’αυτούς ζητήματα, τα οποία ο   κ. Βασιλόπουλος άκουσε με μεγάλη προσήλωση και όπως είπε, είναι γνωστά και ο ίδιος δίνει αγώνες , όπως για παράδειγμα από τα πιο πρόσφατα,  αυτό του ελαιολάδου και των αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας. Δεσμεύτηκε λοιπόν οτι θα τα μεταφέρει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διευθετηθούν.

 

Ευνοϊκές οι συνθήκες για μερικό επαναπλημμυρισμό της πρώην λίμνης Μουριάς…    

* Μέσα  στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  

          

Στο προσκήνιο επανήλθε ο μερικός επαναπλημμυρισμός της πρώην λίμνης Μουριάς με τις συνθήκες να είναι πλέον ευνοϊκές για να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε ένα χρόνιο αίτημα να γίνει πραγματικότητα. 

Έπειτα από επίσκεψη εκπροσώπων του διοικητικού συμβουλίου του Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων λίμνης Μουριάς και Αλφειού στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο και την συζήτηση που ακολούθησε προτάθηκε μέσα στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αποφασιστούν συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει η βούληση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για τα χρηματοδοτικά  εκείνα εργαλεία με την εκπόνηση και σχετικής μελέτης( και  για να αποσαφηνιστεί  το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τμημάτων της) προκειμένου να γίνει ο μερικός επαναπλημμυρισμός της πρώην λίμνης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ Βασιλόπουλος με τον Αντιπεριφερειάρχη  Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας κ Λάμπρο Δημητρογιάννη   υπήρξε η δέσμευση ότι  υπάρχει διάθεση από πλευράς της Περιφέρειας με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών  εργαλείων ( όπως ΕΣΠΑ κ.α)  για το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό έργο. 

Ο κ Βασιλόπουλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του συλλόγου κ Θεόδωρο Δάβο και στα μέλη Ιωάννη Κανελλακόπουλο και Αγγελική Σπηλιοπούλου  που συμμετείχαν στην συνάντηση υπογράμμισε  ότι το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει τόσο με τρόπο που να προφυλάσσεται και να αναδεικνύεται η οικολογική της λειτουργία όσο και να  μεγιστοποιείται η οικονομική της σημασία: «Θεωρούμε  ότι το έργο του μερικού  επαναπλημμυρισμού θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν  προσπάθειες με όλες τις εμπλεκόμενες  πλευρές όπως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , την Περιφέρεια,  τον δήμο Πύργου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.» 

Πρέπει να τονιστεί  ότι ο  Φυσιολατρικός   Σύλλογος  Φίλων Λίμνης Μουριάς  έχει  κάνει πολλές   προσπάθειες στο παρελθόν χωρίς ωστόσο το επιθυμητό αποτέλεσμα  επιμένει όμως ότι  θα είναι σημαντικά  τα περιβαλλοντικά αλλά και τα ευρύτερα κοινωνικά οφέλη από τον επαναπλημμυρισμό της .*ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ  

 

Ξεπέρασαν τις 4000 οι δηλώσεις ζημιάς που υπεβλήθησαν από πληγέντες αγρότες- παραγωγούς από τις Περιφερειακές Ενότητες  της Δυτικής Ελλάδας  σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος από τον Δντή του ΕΛΓΑ Πάτρας Γιώργο Κεχαγιά.  Αυτό δείχνει και το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί καλλιέργειες με ελαιόδεντρα, καλαμπόκια και κηπευτικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Η πίεση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα ώστε να επανδρωθεί το υποκατάστημα με εκτιμητές γεωπόνους για να καταγράψουν τις ζημιές όπως σχολίασε με έμφαση ο κ Βασιλόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Δντή του ΕΛΓΑ : «  Η Περιφέρεια θα συνεχίσει την πίεση στο υπουργείο ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Οι  εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το πέρασμα του Ιανού αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι οι αγρότες βρίσκονται στο έλεος του καιρού, και ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη επιζήμια για τον πρωτογενή τομέα . Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δει με το ενδιαφέρον που αρμόζει και τους πληγέντες αγρότες στην περιφέρειά μας, όπως καλά πράττει με τις περιοχές της Εύβοιας που θα καταβάλλει αποζημιώσεις για την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν  καλλιέργειες και σταβλικές εγκαταστάσεις.   Αναμένουμε να εκφραστεί για μια ακόμα φορά θετικά καταβάλλοντας πλήρεις αποζημιώσεις ακόμα και σε εκείνους τους αγρότες που έχουν καταβάλλει μειωμένο ασφάλιστρο, με αυτόματη όμως κράτηση του πρόσθετου ασφάλιστρου από την καταβλητέα αποζημίωση.»   Εξάλλου όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, για τη μελέτη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.  Το πόρισμα της ομάδας εργασίας καθώς και η υποβολή λύσεων που προτείνονται θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου.  

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει συνάντηση εργασίας-workshop με θέμα: «Kαινοτομίαστην Αγροδιατροφή - Ο ρόλος των ομάδων τοπικής δράσης -Συνέργειες», την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020. Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Γεωργία Ακριβείας που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (UPATRAS).

Το workshop στοχεύει να φέρει σε επαφή δημόσιες αρχές, πανεπιστήμια, δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς Έρευνας και Τεχνολογίας, επαγγελματικές ενώσεις, γεωργικές επιχειρήσεις και ομάδες τοπικής δράσης, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών για την δημιουργία συνεργειών, ώστε να εφαρμοστεί η καινοτομία στον Αγροδιατροφικό Tομέα.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο «Precision agriculture andInnovation in Greece and Italy» διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του έργου TAGs – «Υπηρεσίες τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων γεωργικών τροφίμων και για τη στήριξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ομάδων τοπικής δράσης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα InterregV/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται κατά της πανδημίας COVID-19, οι ομιλίες και παρουσιάσεις θα γίνουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (εκτός συγκεκριμένων ομιλητών που θα γίνουν διαζώσης) ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των εργασιών μέσω livestreaming.

Για την παρακολούθηση του συγκεκριμένο workshopπου διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι απαραίτητη η εγγραφή των συμμετεχόντων στην φόρμα: https://forms.gle/rarsS94TP2ezPT3JA

 

Η ΟΑΣΗ καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στη διπλή κινητοποίηση σε Πύργο και Αμαλιάδα, τη Δευτέρα και την Τρίτη 19 και 20 Οκτωβρίου.

Συνάδελφοι βιοπαλαιστές αγρότες/αγρότισσες, κτηνοτρόφοι

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συνεχίζονται και διογκώνονται. Όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω και τις πανδημίας τα προϊόντα μας (καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, αμνοερίφια κ.α.) πουλιόντουσαν και συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χαμηλότερες και από τις περυσινές. 

 Την ίδια στιγμή βεβαίως φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα και έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών κερδοσκοπεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. 

Συνεχίζεται ταυτόχρονα το αίσχος των "ανοιχτών τιμών" που γενικεύεται παντού, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει. Το πετρέλαιο συνεχίζουμε να το πληρώνουμε 2,5 φορές ακριβότερο σε σχέση με τους αγρότες των χωρών της ΕΕ, ενώ εφοπλιστές, βιομήχανοι, κλινικάρχες, ξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες το παίρνουν αφορολόγητο με επιστροφή 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ του ΕΦΚ. 

Ταυτόχρονα, σε μια σειρά περιοχές του νομού μας, τα καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων έργων, προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή μας σε μια σειρά προϊόντα. 

Σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας, η μεγάλη πλειοψηφία μας παραμένει απροστάτευτη υγειονομικά, με τις τεράστιες ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, με την πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων να είναι ανασφάλιστοι. Εκτεθειμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ όπου μετέτρεψαν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε «λάστιχο» στα ξενοδοχεία, τις μεταφορές στα σχολεία.

Αδιάφορους δεν πρέπει να μας αφήνουν ούτε οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η ανάγκη το αγροτικό κίνημα να σταθεί απέναντι στην πολιτική που εμπλέκει βαθύτερα το λαό σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, όπως τέτοια δείγματα δόθηκαν ξανά και από τη σημερινή κυβέρνηση και με την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ομοσπονδία μας καλεί τους ΑΣ, τα μέλη τους, κάθε βιοπαλαιστή αγρότη, αγρότισσα, κτηνοτρόφο, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανώσουμε άμεσα την πάλη μας, να σπάσουμε στην πράξη και τον κατάπτυστο νόμο που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εργατικά συνδικάτα, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, διεκδικώντας το δικαίωμά μας να ζήσουμε μια ζωή που θα βάζει σε προτεραιότητα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, θα πληρώνεται ο μόχθος και ο ιδρώτας μας, θα επιβιώσουν οι οικογένειές μας. 

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή:

 • Στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, την Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στις 9:30 το πρωί, ενάντια στο αγροτοδικείο που διώκεται συνάδελφος αγρότης, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις μας.
 • Στην κινητοποίηση την Τρίτη 20 Οκτώβρη, σημείο συνάντησης των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων από την Αμαλιάδα και τις υπόλοιπες περιοχές στο κόμβο Αγίου Γεωργίου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο. Από τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, για τα οποία έχει πολλές φορές δεσμευτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα, χωρίς να μας ανακουφίζουν από τα οξυμένα προβλήματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

 • Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
 • Να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αναμπέλωσης της κορινθιακής σταφίδας με ευθύνη του κράτους.
 •  Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
 •  Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. 
 • Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 • Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών. Κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 • Άμεση και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, τα υπόλοιπα έντονα καιρικά φαινόμενα και γρήγορη αποζημίωση στο 100%.
 • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας. 
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες κλπ), μείωση των μαθητών ανά τάξη, αύξηση των αιθουσών. 

Η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας και η συνεργασία των φορέων για την προώθηση του ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά με γνώμονα την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο στο νησί ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο.  Η κίνηση του κ Βασιλόπουλου να επισκεφθεί την Ζάκυνθο για τριήμερο επαφών με τον αντιπεριφερειάρχη και αγροτικούς φορείς του νησιού σηματοδοτεί το άνοιγμα για  συνεργασίες με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών αγροτικών  προβλημάτων  που υπάρχουν.  Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τις συναντήσεις ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:«Επισκεφθήκαμε  την Ζάκυνθο  για  τριήμερο επαφών με αγροτικούς φορείς. Συζητήσαμε το θέμα για την  αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας. Ευθυγραμμίζονται οι προτάσεις της Ζακύνθου, με αυτές της Δυτικής Ελλάδας. Πρέπει πραγματικά να δούμε, τι θα σχεδιάσουμε,  για να καλλιεργήσουμεσωστά τη κορινθιακή σταφίδα. Μέσα στον επόμενο μήνα, θα πρέπει να βρεθεί η λύση. Κάποτε αυτό το προϊόν, το βάζαμε ενέχυρο.  Διεκδικούμε για την αναδιάρθρωση που έπρεπε να είχε γίνει χθες.  Η Ευρώπη δίνει πολύ ωραία εργαλεία. Η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει με τα ποιοτικά προϊόντα. Αν λίγο έξυπνα φτιαχτούν ομάδες παραγωγών, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ήδη τα μοντέλα σε όλη την χώρα, αλλά και την Ευρώπη οδηγούνται εκεί. Το στοίχημα μας, είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση. Από εκεί ξεκινάμε. Αν το καταφέρουμε και πείσουμε κόσμο, μπορούμε να γίνουμε εξωστρεφείς. Ο αγρότης μπορεί να πάρει περισσότερες ενισχύσεις αν οργανωθεί. Πρέπει να στρέψουμε όλες μας τι κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.   Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε  το Ινστιτούτο αμπέλου  και με σωστή άρδευση να  ποτίζουμε και την  σταφίδα μας. Δεν μπορούμε Δυτική Ελλάδα και νησιά που έχουμε τόσο νερό να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το νερό.»  Ο κ  Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο καθώς επίσης και στο ζήτημα διαχείρισης του πυρήνα: « Κάναμε σειρά επαφών με μεταφορείς και ελαιοπαραγωγούς , υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά του πυρήνα και φοβόμαστε μήπως μείνουν οι ελιές αμάζευτες.  Είμαι εδώ να γεφυρώσω τις δύο  πλευρές. Συνέλεξα στοιχεία, θα τα μεταφέρω στα πυρηνουργεία της  Αχαΐας, ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή.  Έκανα πρόταση να γίνει πυρηνουργείο εδώ στη Ζάκυνθο, ώστε να συνεργάζονται με πιο καλό τρόπο τα ελαιοτριβεία.   Ανοίξαμε και το θέμα  της υπεραξίας του λαδιού, που είναι το καλύτερο στο κόσμο. Η Ζάκυνθος έχει σοβαρό τουρισμό και το ελαιόλαδο, μπορεί να στηριχτεί μέσω του τουρισμού και να πάει ένα βήμα παραπάνω. Πρέπει κι εδώ να γίνουν ομάδες παραγωγών και να βρουν νέες αγορές.  Η περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει και να προσπεράσει τη γραφειοκρατία… να πείσει κάποιον να κάνει μία τυποποίηση. Δεν είναι δύσκολο το να πάει κάποιος και να βρει νέες αγορές.Οι ενώσεις έχουν κάνει τις προσπάθειες τους, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και ενώσεων.»  Με την σειρά του ο κ Στασινόπουλος τόνισε: «  Από την πρώτη στιγμή η πρώτη κίνηση μας, ήταν να δούμε το κλάδο των ελαιοτριβέων, που είχαν σοβαρό πρόβλημα με το πυρήνα. Στη Ζάκυνθο, μας έχουν αναγκάσει, να έχουμε ελαιοτριβεία τριφασικά, όπου γίνεται μεγαλύτερη επεξεργασία του πυρήνα.Σκύψαμε το κεφάλι , συζητήσαμε με τους ελαιοτριβείς και ήρθαμε σε επικοινωνία με τα εργοστάσια στη Πελοπόννησο. Υπήρχε επιβάρυνση σε φορτηγά, μεροκάματα μεταφορικά… Παρόλα αυτά, μιλήσαμε με τα εργοστάσια που επεξεργάζονται τον πυρήνα. Την επόμενη εβδομάδα ο σύλλογος ελαιοτριβέων θα έχει συνάντηση  με εργοστάσια στη Πελοπόννησο.   Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εργάτες γης στο νησί μας, να μαζέψουμε τις ελιές και οι ελάχιστοι που υπάρχουν, το μεροκάματο το ζητάνε πιο αυξημένο. Με την τιμή του λαδιού που είχε πέσει, ήταν ασύμφορη η συγκομιδή του λαδιού. Φέτος ξεκινάει με 3 ευρώ το κιλό. Σίγουρα χρειάζονται ομάδες και σίγουρα συνεργασίες.   Σκεφτείτε οι παραγωγοί της  Ζακύνθου με τους παραγωγούς της Αχαΐας και Ηλείας, να ενωθούν και να διεκδικήσουν στην παγκόσμια αγορά… η ανταλλαγή απόψεων φέρνει τη βελτίωση στο προϊόν  ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και στον εμπορικό τομέα και στον τομέα παραγωγής.»  

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2020, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: 

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Ομάδα   2η

:

Κορυφή

Ομάδα   3η

:

Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Ελαιώνας, Άγιοι Απόστολοι και Βροχίτσα

Ομάδα   4η

:

Λαστέικα, Άγιος Γεώργιος, Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη,

Αμπελώνας, Κολύρι, και Πύργος 

Ομάδα   5η

:

Κρυονέρι, Χελιδόνι, Καυκανιά, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρέφι, Σμίλα,

Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος 

Ομάδα   7η

:

Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι και Ράχες Επισημαίνεται ότι στην 3η Ομάδα ο δολωματικός ψεκασμός θα είναι τοπικός και εστιασμένος σε περιοχές που παρουσιάζονται υψηλοί δακοπλυθησμοί.

Τo εντομοκτόνo σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί στους δολωματικούς ψεκασμούς είναι το DECIS PROFI 25 WG με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή στις 7μέρες.

Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προτίθενται να συγκομίσουν πριν την παρέλευση του χρόνου αναμονής από τον ψεκασμό, να το γνωστοποιήσουν στον εργολάβο ή/και στο συνεργείο ψεκασμού της περιοχής. Τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή όπως αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος γεωργικού φαρμάκου.

Επισημαίνουμε ότι:

 1. Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές.
 2. Οι ελαιοκαλλιεργητές υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα. 
 3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
 4. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
 5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
 6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών. 
 7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.
 8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. 

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

Δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου και την προσβολή απ’ αυτό, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν την δακοπροσβολή. 

Στις περιπτώσεις που το επίπεδο προσβολής είναι υψηλό, να προβαίνουν οι ίδιοι σε ψεκασμούς για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους, όπου αυτό απαιτείται, σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.Σας ενημερώνουμε ότι με την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1191 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη «θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς στην Ένωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (ToBRFV)» από 15 Αυγούστου 2020 ισχύει πιο αυστηρό και λεπτομερές πλαίσιο για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού, σπόροι και φυτά προς φύτευση τομάτας και πιπεριάς, με στόχο να περιοριστεί η εισαγωγή και η διασπορά του ιού.

 

Επιπλέον, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν επιτρέπεται να εισάγεται, να διακινείται, να διατηρείται,

να πολλαπλασιάζεται ή να απελευθερώνεται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υποψία παρουσίας του «συγκεκριμένου οργανισμού» ενημερώνει άμεσα την οικεία υπηρεσίαφυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.
Για τη διακίνηση των «συγκεκριμένων φυτών προς φύτευση» εντός της Ένωσης πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να πληρούν τις απαιτήσεις της παρ.1 του άρθρου 6 του ανωτέρου Κανονισμού, εκτός των εξαιρέσεων αυτού.
Για τη διακίνηση των «συγκεκριμένων σπόρων» εντός της Ένωσης πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να πληρούν τις απαιτήσεις της παρ.1 του άρθρου 7 του ανωτέρου Κανονισμού.

 

 

 

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αναδρομικός έλεγχος σπόρων που βρίσκονταν ακόμη σε αποθήκευση πριν από τις 15 Αυγούστου 2020, υποβαλλόμενοι σε δειγματοληψία και σε δοκιμές για τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό από την αρμόδια αρχή ή από επαγγελματίες υπό επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, προτού διακινηθούν εντός της Ένωσης και βρεθούν απαλλαγμένοι από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό.

Για το λόγο αυτό καλούμε όσους κατέχουν σπόρους τομάτας και πιπεριάς πριν από τις 15 Αυγούστου, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα ελέγχου αυτών, που θα αποδεικνύουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό. Τονίζεται ότι όποιος διακινήσει πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρους) που δεν έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, θα φέρει ο ίδιος την νομική ευθύνη.

 

 

Τα «συγκεκριμένα φυτά προς φύτευση» και οι «συγκεκριμένοι σπόροι» που εισέρχονται στην Ένωση θα πρέπει να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Κανονισμού 2016/2031, και να αναγράφονται οι «πρόσθετες δηλώσεις» των άρθρων 8 & 9 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1191.

 

 

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές  της Υπηρεσίας μας.

 

Πρόταση για μετεγκατάσταση κτηνοτρόφων από περιοχή Ραχών και αποκατάσταση με αναδάσωση

 

Η σταδιακή μετεγκατάσταση κτηνοτρόφων που βρίσκονται στην περιοχή της Στροφυλιάς ( στην ζώνη του δημοτικού διαμερίσματος  Ραχών του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων) σε εκτάσεις που θα αναζητηθούν από την αρμόδια Δνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάστηκε σε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου στην Π.Ε Ηλείας.  Στην σύσκεψη που συμμετείχαν ο Δντής Δασών Ν.Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος , ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής με τον αναπληρωτήτου Δημήτρη Κωνσταντόπουλοτονίστηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα που χρονίζει και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη η συγκεκριμένη έκταση στην περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση ενώ τμήμα της αποτελεί προστατευόμενη ζώνη - περιοχή όπως προβλέπεται από το «επίμαχο»Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.  « Η περιοχή που χρησιμοποιείται από  κτηνοτρόφους στις Ράχες θα πρέπει να αποκατασταθεί με αναδάσωση  σύμφωνα  με την απόφαση που υφίσταται ενώ αρχικά  θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση σε εκτάσεις που θα προταθούν» ήταν το σχόλιο του αντιπεριφερειάρχη  μετά το τέλος της σύσκεψης.  

 

Η δυνατότητα συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του αγροτικού τομέα εξετάστηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου.

Ιδιαίτερα αναλύθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε γνωστικά αντικείμενα προσανατολισμένα στις ανάγκες των παραγωγών – επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε η κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης εκπαιδεύσεων εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η υποβολή της προς έγκριση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σε δήλωσή του ο κ Βασιλόπουλος χαρακτήρισε την συνάντηση ιδιαίτερα εποικοδομητική και πρόσθεσε: «Η Περιφέρειά μας έχει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Όταν μάλιστα έχεις εκπαιδεύσει σωστά τους  παραγωγούς και επαγγελματίες το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα φανεί γρηγορότερα. Επιδιώκουμε αυτή την συνεργασία όπως κάνουμε με όλους τους επιστημονικούς φορείς για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας»  

Συντονιστής της συζήτησης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ήταν ο Γεωπόνος -  Γεωργοοικονομολόγος Βαγγέλης Μόσχος, ενώ συμμετείχαν ο Καθηγητής και  Διευθυντής του Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών Δημήτριος Σάββας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο τις Θερμοκηπιακές και Υδροπονικές Εγκαταστάσεις Θωμάς Μπαρτζάνας, ο Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο την  Σηροτροφία και Μελισσοκομία Γεώργιος Γκόρας, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής  με  αντικείμενο την Δενδροκομία- Ελαιοκομία Πέτρος Ρούσος.

Πρόσθετη  χρηματοδότηση 13,32εκ.€ ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους του επιλαχόντες δικαιούχους σχεδίων βελτίωσης στην Δυτική Ελλάδα να επενδύσουν στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις ζήτησε με επιστολή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βασιλόπουλος.  Εκείνο το οποίο επισημαίνει είναι  ότι λόγω της αδυναμίας πολλών επενδυτών να καταβάλουν την ιδίαν συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να επιστραφούν πολλές από τις χορηγούμενες πιστώσεις της δράσης αυτής μπορεί το υπουργείο να επαναχρησιμοποιήσει τα χρήματα για τους επιλαχόντες. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:  « Μετά την εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών  των  υποψηφίων επενδυτών των Σχεδίων Βελτίωσης (δράσεις 4.1.1. και 4.1.3. του υπομέτρου 5.2. του ΠΑΑ) και την έκδοση της απόφασης ανάρτησης αποτελεσμάτων από τον Περιφερειάρχη προκύπτει ότι οι επιλαχόντες δικαιούχοι για τη δράση 4.1.1. του υπομέτρου αυτού, ανέρχονται σε 297,συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 13,32εκ.€.    Σας παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της δράσης 4.1.1. από το Υπουργείο σας με πρόσθετη Δημοσία Δαπάνη ύψους 13,32εκ.€ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους του επιλαχόντες δικαιούχους να επενδύσουν στις αγροτικές του εκμεταλλεύσεις για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματός τους, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των αγροδιατροφικών προϊόντων και γενικότερα την υποβοήθηση της προσπάθειας της Περιφέρειάς μας για τη βελτίωση του, εξαρτώμενου από τον αγροτικό τομέα, χαμηλού ΑΕΠ που την έχει καταστήσει μια από τις τρεις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας.    Το εν λόγω αίτημά μας ζητούμε να εξεταστεί ιδιαιτέρως εκ μέρους σας, ως θέμα μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας. Είναι γνωστό ότι τελικά δεν θα προχωρήσει σε υλοποίηση το σύνολο των ενταγμένων  πράξεων της δράσης 4.1.1. λόγω της αδυναμίας πολλών επενδυτών να καταλάβουν την ιδίαν συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να επιστραφούν πολλές από τις χορηγούμενες πιστώσεις της δράσης αυτής. Συνεπώς το απαιτούμενο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ποσό Δημοσίας Δαπάνης για την ένταξη όλων των επιλαχόντων δικαιούχων, αναμένεται να υπολείπεται κατά πολύ των 13 εκ.€ του αιτήματός μας ή και να το καλύψει εξ’ ολοκλήρου. Δίνεται όμως η δυνατότητα σε όλους, όσους έχουν τις προϋποθέσεις, να επενδύσουν στην εκμετάλλευσή τους και να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.»  

“ Έγινε το πρώτο βήμα , αυτό που χρειάζονταν οι κτηνοτρόφοι μας να γνωρίζουν τις ζώνες βόσκησης μέσα στην επόμενη διετία…» ήταν το σχόλιο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την  έγκριση σύναψης προγραµµατικών  συµβάσεων µε οχτώ περιφέρειες της χώρας( μεταξύ αυτών και η Δυτική Ελλάδα)   για την εκπόνηση των ∆ιαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.  

Στη σύνταξη των διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης,  για λόγους ενιαίας διαχείρισης περιλαµβάνονται όλες οι εκτάσεις που µπορούν να διατεθούν για χρήση βόσκησης.   Το Έργο αφορά στη σύνταξη µελετών διαχείρισης των βοσκήσιµων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιµης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του  φυσικού  περιβάλλοντος.  Συγκεκριµένα  επιδιώκεται  η  πλήρης  και αντικειµενική  απογραφή της φυσιογνωµίας, του  καθεστώτος  χρήσης και του παραγωγικού δυναµικού των βοσκήσιµων γαιών σε πανελλαδική κλίµακα µε σύγχρονες τεχνολογίες, προκειµένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισµός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίµηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές µονάδες, οι οποίες θα κατανεµηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατοµικευτεί η χρήση τους.

   Η πρόταση 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέχρι την σύνταξη των σχεδίων βόσκησης  είχε   ζητήσει  να μην εφαρμοστεί η Τεχνική Λύση για την κατανομή βοσκοτόπων το 2020  επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος σε σχέση με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής  στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2021 δημιουργεί στρεβλώσεις μεταξύ των δικαιωμάτων των Περιφερειών. Μάλιστα είχε  αντιπροταθεί  να εναρμονιστεί το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την προσθήκη περισσότερων από 8 εκατομμυρίων στρεμμάτων επιλέξιμων βοσκοτόπων. Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με την εναρμόνιση του υπόβαθρου, τα διαθέσιμα εκτάρια βοσκοτόπων αυξάνονται από 950.000 που είναι σήμερα σε περίπου 1.650.000, γεγονός που μόνο θετικά οφέλη θα έχει για τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας.

 

Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου για λαϊκές αγορές και ευρωπαϊκά προγράμματα

Σειρά επαφών με αντικείμενο αγροτικά ζητήματα είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αχαΐας στην Πάτρα.

20200930-ΔΤ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ-1

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον δημοτικό σύμβουλο υπεύθυνο αγροτικών θεμάτων του Δήμου Πατρέων  Αθανάσιο Μοδέ με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται  συνεργασίας της Περιφέρειας με τον Δήμο, σχετικά με τις λαϊκές αγορές, τα αιτήματα αγροτών για αποζημιώσεις κ.α

Ακολούθως δέχθηκε την Διευθύντρια της «Αναπτυξιακής Αχαΐας A.E.» Ηρώ Τσιμπρή, με την οποία συζήτησαν για προγράμματα που αφορούν τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία για την λήψη μέτρων περιφερειακής αγροτικής και αγροδιατροφικής πολιτικής.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2020, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

 

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

 

Ομάδα   1η : Κάστρο, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων
Ομάδα   2η : Δουνέικα
Ομάδα   3η : Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο
Ομάδα   4η : Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Καλίδονα, Κακόβατος, Νεοχώρι, Ταξιάρχες και Νέα Φιγαλεία.

 

 

Επισημαίνουμε ότι:

 1. Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές.
 2. Οι ελαιοκαλλιεργητές υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
 3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
 4. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
 5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
 6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
 7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.
 8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

 

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

 

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

 

Επιπλέον  επισημαίνεται ότι στις Τοπικές Κοινότητες: 

Κάστρο, Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Καλίδονα, Κακόβατος, Νεοχώρι, Ταξιάρχες

ο δολωματικός ψεκασμός θα είναι τοπικός και εστιασμένος σε περιοχές που παρουσιάζονται υψηλοί δακοπλυθησμοί.

 

 

Δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου και την προσβολή απ’ αυτό, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν την δακοπροσβολή.

 

Στις περιπτώσεις που το επίπεδο προσβολής είναι υψηλό, να προβαίνουν οι ίδιοι σε ψεκασμούς για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους, όπου αυτό απαιτείται, σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους.

 

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Αγροδιατροφικό κλάδο

 

Ημερίδα με θέμα «Η Αγροδιατροφή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον αγροδιατροφικό κλάδο»διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημερωτική εκδήλωση στο Αίγιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου: «Cross Border AgrifoodIncubators – INCUBA (Διασυνοριακές Αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες)» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕυρωπαϊκήςΕδαφικής Συνεργασίας Interreg Greece - Italy 2014-2020,μεθέμα:

 

Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τις νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εισροών και στην αύξηση της παραγωγής, καθώς και νέες υπηρεσίες που θα προκύψουν οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν νέες ειδικότητες και νέες θέσεις εργασίας στον χώρο της αγροδιατροφής. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές στην αξιοποίηση αγροτικού αποβλήτου, τόσο συνολικά στη βιομηχανία τροφίμων όσο και στην παραγωγή ενέργειας.

 

Τέλος, θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό έργο INCUBAτο οποίο στόχο έχει να υποστηρίξει τη δημιουργία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής, μέσω της ενδυνάμωσης υφιστάμενων, αλλά και δημιουργίας νέων θερμοκοιτίδων.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020 στις 18:00 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», Νικολάου Πλαστήρα 19 και Κανελλοπούλου.

 

Λόγω τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από το κανάλι επικοινωνίας του έργου INCUBA, www.incubaproject.eu

 

Πληροφορίες για το έργο INCUBA: ΤζαμαλούκαςΚωνσταντίνος, Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας, 2621360508, ktzam@ilia.pde.gov.gr

 

- Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κράτηση θέσεων καλείτε στα τηλέφωνα: 2611100225, 2611100246

 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας ενημερώνει τους κατόχους του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, ως προς τα κάτωθι:
Σύμφωνα με την αριθ. 9269/246316/08.09.2020 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 4032) «Εθνικό Σχέδιο Δράσης του άρθρου 18 του ν. 4036 με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009 σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (L 309)», και συγκεκριμένα το άρθρο 9 «Διάρκεια ισχύος και ανανέωση του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων», παρ. 1 «η ισχύς των πιστοποιητικών γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι επτά (7) έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία έκδοσής τους. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, η διάρκεια ισχύος των υφιστάμενων πιστοποιητικών ορίζεται στα επτά (7) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους.»
Επομένως για τους επαγγελματίες χρήστες των οποίων το πιστοποιητικό θα έληγε το προσεχές διάστημα και θα χρειαζόταν ανανέωση, γιατί μέχρι σήμερα η διάρκεια ισχύος του εν λόγω πιστοποιητικού ήταν τα πέντε έτη, η υποχρέωση αυτή μετατίθεται για δύο (2) έτη, μέχρι την συμπλήρωση των επτά (7) ετών από την έκδοσή του.

Επιπρόσθετα με αφορμή την έκδοση της αριθ. 9269/246316/08.09.2020 Κ.Υ.Α., εφιστούμε την προσοχή στους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων σε ότι αφορά :
α) στην ενημέρωση του κοινού για το μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος,
β) στην εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων στις ειδικές περιοχές (νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, παιδικές χαρές, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τουριστικοί χώροι, κατοικίες εντός σχεδίου πόλεως, αστικό πράσινο, κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως, κ.α.) και στην τήρηση των κατ ́ ελάχιστον αποστάσεων που τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και
ειδικής περιοχής,
γ) στην επιθεώρηση και πιστοποίηση του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.
Για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας, στη διεύθυνση Μανωλοπούλου 47 και στα τηλέφωνα 2621360140 & 2621360155.

Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους ζήτησαν από την διοίκηση του ΕΛΓΑ οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Πάτρα ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή Γιώργο Κεχαγιά για την κατάσταση που βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις όπως για παράδειγμα οι ελιές (καλαμών και ελαιοποιήσιμες), όπου έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Επίσης αναφορές έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ  για ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, σταύλους και κηπευτικά περιπτώσεις που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό.

Ιδιαίτερα  τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του οργανισμού με έκτακτο προσωπικό (γεωπόνους εκτιμητές)  ώστε να ανταποκριθεί άμεσα στις δηλώσεις ζημιάς που θα υποβληθούν. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, απαλλάσσονται οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί από την καταβολή εκτιμητικών τελών κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών στον ΕΛΓΑ που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. 

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων για την στήριξη των αγροτών στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την θεομηνία  το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητείται η καταβολή εκτιμητικών τελών για τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων ζημιών στον ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν τις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.