«Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία σας. Μπορεί να σας ακουστεί παράξενο αλλά είναι και δική μου αγωνία γιατί μήνες τώρα και μετά από παρέμβαση και δική μου και του ίδιου του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στον αρμόδιο υπουργό, δεν υπήρξε απάντηση και κάτι απτό», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στους αγρότες και τους σταφιδοπαραγωγούς με τους οποίους είχε συνάντηση στο γραφείο του, στο διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έκαναν για την σταφίδα και την διεκδίκηση της κατώτερης τιμής για τον «μαύρο χρυσό» της αγροτιάς

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, τονίζοντας:

«Καθημερινά δίνουμε αγώνα επιβίωσης και βλέπουμε το κράτος να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά οι ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές στα προϊόντα που παράγουμε να κατρακυλάνε. Όχι στους καταναλωτές φυσικά, γιατί εκεί είναι οι ενδιάμεσοι, οι μεγαλέμποροι. Κατρακυλάνε οι τιμές που εμείς πουλάμε.Τρανό παράδειγμα σε όλο αυτό είναι η τιμή της σταφίδας. Η σταφίδα πουλιέται με εξευτελιστική τιμή από τους παραγωγούς όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση μα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε όχι μόνο να καλλιεργήσουμε αλλά και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το κράτος εκεί που έπρεπε να μας δώσει μας απειλεί ότι θα μας κόψει και το ρεύμα αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να το πληρώσουμε. Μας κοροϊδεύουν.Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα κάνει αίτημα στην ΕΕ για την απόσυρση των αποθεμάτων. Περνάει ο καιρός, από το Πάσχα μέχρι τώρα και έπρεπε ήδη να έχουν κάνει το αίτημα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο και οι έμποροι αγοράζουν τη σταφίδα με ένα 1 ευρώ και 0,90€ και 0,80€ χωρίς τιμή. Κι ας πούμε ότι θα γίνει η απόσυρση η περιβόητη. Θα διασφαλιστεί η τιμή στους παραγωγούς ή μόνο σε κάποιους κι όσοι πούλησαν, τελείωσε και χάσανε; Οι παραγωγοί δεν τζογάρουν, εργάζονται και παράγουν για τον ελληνικό λαό και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά τους. Διεκδικούμε κατώτερη εγγυημένη τιμή, όπως δίνει κατώτερο εγγυημένο κέρδος για αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια όταν δεν περνάνε πολλά αυτοκίνητα όπως και με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε και προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων. Όπως είχαμε εξαγγείλει αμέσως μετά τη μεγάλη κινητοποίηση μας στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν σταματάμε να παλεύουμε μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Έτσι δεν σταματάμε και τον αγώνα, σε συντονισμό με τους αγρότες και των άλλων νομών που παράγουν σταφίδα σε παραστάσεις στις έδρες περιφέρειας και αντιπεριφερειών».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει την κεντρική εξουσία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος προς όφελος των σταφιδοπαραγωγών.