Ιερατική Σύναξη στην Ι. Μ. Ηλείας, με θέμα: «Ενορία και Διακονία σήμερα (το μεταναστευτικό εμπερίστατο)»

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ενδιαφέρουσα αδελφική Ιερατική Σύναξη, για τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πύργου και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ωλένης, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Δ.Δ. Ωλένης Ηλείας, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019.

Πριν την Σύναξη τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων,  ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένου  υπό των Αιδεσιμοτάτων π. Βασιλείου Λαγκαδινού και π. Γεωργίου Κουτσοχρόνη. 
Αξιοσημείωτη δε ήταν και η συμπροσευχητική παρουσία Χριστιανών της μικρής αυτής Ενορίας. Μετά από την Θεία Λειτουργία, προσφέρθηκαν καφές και νηστίσιμα εδέσματα από τον Αιδεσιμότατο Εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Γεωργίου,  τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, και κυρίες της Ενορίας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. 

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η
 ενδιαφέρουσα αλλά και επίκαιρη  εισήγηση του κ. Νικολάου  Κουλουγλιώτη, ομοτίμου  Καθηγητού ΑΤΕΙ, Κοινωνιολόγου-Θεολόγου με θέμα: «Ενορία και Διακονία σήμερα (το μεταναστευτικό εμπερίστατο)».
 
Ο εκλεκτός ομιλητής και συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε και τα εξής:
 «
Η Ενορία ως  προέκταση της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας έχει πολλούς τομείς δράσης, όπως είναι ο λατρευτικός και μυσταγωγικός, ο ποιμαντικός, ο ιεραποστολικός, ο κοινωνικός και φιλανθρωπικός, ο παιδαγωγικός και θεραπευτικός, ο τομέας της ναοδομίας, της τοιχογραφίας και της Εκκλησιαστικής τέχνης γενικότερα. Όλα αυτά μαρτυρούν την έκταση, το βάθος και το ιστορικό μέγεθος του αντικειμένου της. Η διακονία της Ενορίας, ορισμένες φορές, επεκτείνεται και εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας  της προκειμένου να συμπεριλάβει εμπερίστατους και ανυπεράσπιστους αδελφούς, αδιακρίτως φύλλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας, πολιτικών και φιλοσοφικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων.  Η χώρα έχει καταληφθεί από διάφορα φύλα και φυλές με διάφορα χρώματα, θρησκείες, εθνότητες, κουλτούρες, πολιτισμούς, φιλοσοφικές πεποιθήσεις και γλώσσες. Απέναντι λοιπόν σε αυτή τη “Βαβέλ” των γλωσσών και των πολιτισμών, αβίαστα ο εκλεκτός εισηγητής κατέληξε στα παρακάτω ερωτήματα και προβληματισμούς: Η Ενοριακή διακονία σήμερα ανταποκρίνεται επαρκώς στην αντιμετώπιση αυτού του υπαρκτού προβλήματος;  Το μεταναστευτικό εμπερίστατο πρέπει να απασχολήσει την επίσημη Εκκλησία ώστε “να ανοίξει” πλατύτερα και πιο επίσημα την αγκαλιά της, για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό; Η Ενορία πρέπει  να επεκτείνει τη διακονία της  και εκτός των ορίων της για να συμπεριλάβει και τους εμπερίστατους αδελφούς;».
Ακολούθησε έντονος προβληματισμός αλλά και εποικοδομητικός διάλογος  μεταξύ του ομιλητού και των παρισταμένων Ιερέων για το μείζον μετανευστικό πρόβλημα και την διακονία της Εκκλησίας μας, ενώ ανταλλάχτηκαν ευχές μεταξύ τους,  για μία καλή και γόνιμη Σταυροαναστάσιμη πορεία προς το Πάσχα!
Η επόμενη Σύναξη θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ, την Πέμπτη 16  Μαΐου 2019  στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Καταρραχίου Πύργου,   με εισηγητή τον Αιδεσιμολογιότατο π. Γεώργιο Κάμπρα με θέμα: « Οι κίνδυνοι χρήσεως των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος των εποικοδομητικών αυτών Ιερατικών Συνάξεων, είναι ο Αιδεσιμολογιότατος π. Ηλίας Παπαγγελής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Related post

Πρόεδρος Τ.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: «Οι λογαριασμοί τραβούν την ανηφόρα»

Πρόεδρος Τ.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:…

Στις 9 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι προχωρούν σε πανελλαδική πανεργατική απεργία. Δώδεκα σωματεία συνολικά σε επίπεδο νομού έχουν πάρει μία σειρά από…
Γραμματέας ΟΑΣΗ Χρ.Γιαννόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM-Στους δρόμους για την Κορινθιακή Σταφίδα οι παραγωγοί

Γραμματέας ΟΑΣΗ Χρ.Γιαννόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM-Στους δρόμους για την…

Οι αγρότες για μια ακόμα φορά έδωσαν το αγωνιστικό τους παρών στα φανάρια της Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο, με κύριο αίτημά…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας

Με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ιστορικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, και ιδιαίτερα την αίτηση…