Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

“Μεγαλύτερη από ποτέ η ενίσχυση στις Δομές Υγείας του τόπου μας”

Αυτό δήλωσε κυβερνητικός πολιτευτής ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου

Εμείς τι να πούμε …

Κάτι θα είδε που εμείς δεν το έχουμε δει, κάτι θα ξέρει που εμείς δεν το ξέρουμε 

Μπορεί όμως να μην συμβαίνει τίποτα από αυτά τα δυο και απλώς ο άνθρωπος να έχει υψηλή αίσθηση χιούμορ κάτι που σπάνια απαντάται σε πολιτικούς 

Με αυτήν την λογική θα περιμένουμε τις δηλώσεις που θα κάνει όταν θα επισκεφτεί τις Πανεπιστημιακές Σχολές Πύργου και Αμαλιάδας ή τα εργοτάξια που φτιάχνουν τον δρόμο Πάτρα – Πύργος.

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια καραντίνας και κατήφειας τέτοιες προσεγγίσεις και δηλώσεις τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ 
 

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Την Κυριακή 11-07-2021 ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου οργάνωσε συνδιάσκεψη με θέμα την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. 

Αξιέπαινη πρωτοβουλία που εκ των πραγμάτων όμως φάνηκε δεν θα μπορούσε να επιτύχει κάτι περισσότερο από ότι στην ουσία πέτυχε…

Σε ανάλογες συναντήσεις που είχαν γίνει πριν ένα χρόνο, πριν δυο χρόνια απλά μιλούσαμε για 3 άντε 4 γιατρούς στην Παθολογική του Πύργου μαζί με τους μετακινουμένους από την Αμαλιάδα. 

Τώρα μιλάμε μόνο για έναν και έχει ο θεός….. 

Τα κενά καλύπτονται άλλοτε από την Πάτρα άλλοτε από την Τρίπολη και ένας θεός ξέρει από πού άλλου θα κουβαλήσουν γιατρούς απλά για να κουκουλώσουν το πρόβλημα. 

Κάποιοι εκ των προσκληθέντων δεν παρέστησαν κάν.

Οι ίδιοι και οι ίδιοι είμαστε και λίγο πολύ είπαμε τα ίδια και τα ίδια. 

Και πώς να πούμε κάτι διαφορετικό από την στιγμή που η κατάσταση χρόνια τώρα είναι ακριβώς η ίδια και η όποια διαφοροποίηση που προκύπτει όποτε προκύπτει είναι πάντα μα πάντα προς το χειρότερο. 

Οι πολιτικοί όσοι παρέστησαν προσωπικά ή με εκπροσώπους μας διαβεβαίωσαν ότι κάνουν ότι μπορούν και ότι θα κάνουν και πολύ περισσότερα στο μέλλον.  

Κάποιοι άλλοι απαξίωσαν τελείως την όλη προσπάθεια λες και αφορούσε την σωτηρία της φώκιας της ανταρκτικής. 

Το τι έχουν καταφέρει πάντως οι πολιτικοί μας με τις άοκνες προσπάθειες τους όλα αυτά τα χρόνια είναι μπροστά μας, δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση και καλό είναι να μη τα ρίχνει ο ένας στον άλλον από την στιγμή που η πολιτική για την Υγεία είναι ίδια εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. 

Και σε αυτήν την δεκαετία δόξα τω θεώ κυβέρνησαν όλοι όσοι τώρα μας κουνάν το δάκτυλο.

Αν αυτοί το έχουν ξεχάσει καλό είναι να ξέρουν ότι εμείς το θυμόμαστε ακόμη. 

Για την τοπική αυτοδιοίκηση τι να πούμε. 

Μια από τα ίδια. 

Κάποιοι συμμετείχαν και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν ότι το θέμα δεν τους αφορά καν.

Καταστάσεις τραγικές. 

Είναι αυτοί που δυστυχώς έχουν αυτονομηθεί και ίσως να περιμένουν να γίνεται έλεγχος διαβατηρίων κάπου στο Μεσολογγάκι. 

Το Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας και όχι μόνο, αποδομείται σταθερά εδώ και χρόνια και οι όποιες προσπάθειες κάποιων φορέων είναι «σαν των Τρώων…..» 

Μιλήσαμε για κίνητρα μπας και πείσουμε κάποιους γιατρούς να έλθουν κατά δω … έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Όλα αυτά όμως είναι ημίμετρα που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν και το ξέρουν πολύ καλά ακόμη και αυτοί που τα προτείνουν. 

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι αλλού. 

Κανείς όμως δεν τολμά να το αγγίξει. 

Το ΕΣΥ σχεδιάστηκε με τα δεδομένα της δεκαετίας του 80. 

Αν και έχουν περάσει πλέον σαράντα χρόνια από τότε ποτέ κανείς δεν είδε τις λειτουργικές του ανεπάρκειες και ποτέ κανείς δεν προσπάθησε να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να προσαρμοστεί το σύστημα στα νέα δεδομένα.

Κάποιοι φοβούνται την οποιαδήποτε αλλαγή και είναι αντίθετοι πριν καν αυτή ανακοινωθεί και κάποιοι άλλοι που έχουν πιάσει το νόημα αφήνουν το σύστημα στην τύχη του για να πάει από φυσικό θάνατο. 

Από αυτή την εξέλιξη βέβαια χαμένοι θα είμαστε όλοι εμείς που τώρα αντιμετωπίζουμε το θέμα με αδιαφορία εγκλωβισμένοι στις κομματικές λογικές των μεν και των δε… 

Οι γιατροί - πιονέροι του ΕΣΥ τώρα είναι άλλοι συνταξιούχοι και άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην σύνταξη. 

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Μετά αλήθεια τι μπορούμε να περιμένουμε???

Με ποιους θα λειτουργήσει το σύστημα????

Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε ατελέσφορα κίνητρα με γιατρούς που θα εναλλάσσονται στην καλύτερη περίπτωση κάθε πενταετία ????

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται τομές. 

Γενναίες τομές. 

Και δυστυχώς οι πολιτικοί που λειτουργούν με μόνο κριτήριο τα ψηφαλάκια δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. 

Όπως άλλωστε δεν έχουν κάνει και όλα αυτά τα χρόνια. 

Ο ιδιωτικός τομέας περιμένει και καλά κάνει. 

Το ερώτημα είναι εμείς τι περιμένουμε…… 

Του Μάκη Μπαλαούρα 

Στις 19 Απριλίου 2021 είχα δημοσιεύσει άρθρο-αποκάλυψη για τη μόλυνση-ρύπανση του Κυλλήνιου Κόλπου και τις αιτίες που τις δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν…

Υπενθυμίζω τις κυριότερες αιτίες της μόλυνσης-ρύπανσης του Κυλλήνιου και τις τελευταίες εξελίξεις:

Αντλιοστάσιο Μυρσίνης: 

Το άρθρο μου το προώθησα στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγιεινής-Υγειονομικού Ελέγχου Ηλείας (καθώς και για τα λύματα ελαιοτριβείου στη Λιναριά Ολυμπίας) και μίλησα με τους αρμόδιους. Έκτοτε, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν επικοινώνησαν μαζί μου. Το ίδιο συνέβη και με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, στον οποίο ανήκει το αντλιοστάσιο. Επίσης μίλησα με τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, του υπόδειξα ως λύση την άμεση εγκατάσταση βιολογικού σταθμού στο Αντλιοστάσιο. Ο κ. Φαρμάκης έδειξε ενδιαφέρον δηλώνοντας μου ότι θα ενημερωθεί για το θέμα και θα με ενημερώσει. 

Λύματα Αεροδρομίου, Οικισμού Διασποράς, αγωγός καυσίμων

Μίλησα με τον Διοικητή της 117 ΣΜ του Αεροδρομίου Ανδραβίδας, ο οποίος γνώριζε το θέμα και με διαβεβαίωσε ότι 

α) Στον αγωγό καυσίμων ήδη καλύφθηκαν οι τρύπες τος απαρχαιωμένου αγωγού, που μόλυνε την περιοχή διέλευσης του, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ολοκληρωτική αντικατάσταση του 

β) Παραδέχτηκε ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν λειτουργεί ο βιολογικός της Διασποράς και τώρα θα μπει σε λειτουργία (καθώς και για τα λύματα του αεροδρομίου), μέχρι τη σύνδεση του με τον Βιολογικό Λεχαινών-Ανδραβίδας-Τραγανού.    

Σταμάτησε τη λειτουργία του ο Βιολογικός Λεχαινών-Ανδραβίδας-Τραγανού

Η έντονα πια προβληματική λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού οφείλεται στη διοικητική κρίση που ξέσπασε στο Συνδέσμο Αποχέτευσης «Ηρακλής». Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πρέπει να μη χρονοτριβήσει κι άλλο και να λύσει τον γόρδιο δεσμό που οι επιπτώσεις του είναι εξαιρετικά μολυσματικές και ρυπογόνες για τον Κυλλήνιο Κόλπο. Επιπροσθέτως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακυρωθεί ή να παγώσει η χρηματοδότηση των 6,5 εκατ. ευρώ για την πλήρη επέκταση και ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου, όπως προβλέπει η μελέτη. 

  Σημειώνω επίσης, για να μη «ξεχνούν» οι ιθύνοντες, ότι και αυτό το έργο έγινε από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από τις προσπάθειες των ντόπιων βουλευτών…

Ιδιώτες με Ελαιοτριβεία, σφαγεία, τυροκομεία, κτηνοτροφικές μονάδες

Στις παραπάνω μολυσματικές και ρυπογόνες εστίες και εδώ είναι καθήκον και ευθύνη της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγιεινής-Υγειονομικού Ελέγχου Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών Σώμα και της Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ήδη, εκτός την αποστολή του άρθρου μου, τους κατέθεσα και καταγγελία. Προειδοποιώντας ότι θα επιμείνουμε και δε θα τα παρατήσουμε μέχρι να λυθεί το Κυλλήνιο Άγος. Οψόμεθα...

Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε τον επόμενο κύκλο των αντιμεταρρυθμίσεων που κρύβεται πίσω από τις καλοδιατυπωμένες εκφράσεις για αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη.

Και για να μην μείνουν αμφιβολίες για το τι εννοούσε, είπε συγκεκριμένα, ότι " έχουμε περισσότερα Νοσοκομεία στην περιφέρεια από όσα έπρεπε να έχουμε, γιατί όλοι ήθελαν Νοσοκομείο στην πόλη τους".

Είναι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα με αυτό που χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση για να κλείσει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Πύργο και την Αμαλιάδα, το επιχείρημα δηλαδή ότι έχουμε περισσότερα ΑΕΙ από όσα χρειαζόμαστε, πίσω από το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει την αντιμεταρρύθμιση στην Παιδεία για να ενισχύσει τα Κολέγια και την Ιδιωτική Εκπαίδευση γενικότερα.

Έτσι λοιπόν και ενώ όλοι αναγνωρίζουν την συμβολή του Ε.Σ.Υ. στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μη εξαιρουμένη και της Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι με το τέλος της θα ζητήσει από μια ανεξάρτητη Επιτροπή (που θα ορίσει ο ίδιος) να μας πει και που πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις.

Έσπευσε δε μέσω των γνωστών διαρροών στο φιλικό του τύπο να περιγράψει τους Νομούς που έχουν περισσότερα Νοσοκομεία από όσα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη χρειαζόμαστε, όπου ο Νομός Ηλείας φιγουράρει στον χάρτη των Νοσοκομείων σε "Γκρίζα Ζώνη" με δύο νοσηλευτικά Ιδρύματα, σε Πύργο και Αμαλιάδα και ένα αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας στην Κρέστενα.

Μάλιστα τα γνωστά "παπαγαλάκια" του φιλοκυβερνητικού τύπου περιγράφοντας τις παθογένειες του υγειονομικού χάρτη για τις οποίες μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αναφέρονται μεταξύ άλλων σε "υπερπληθώρα υπηρεσιών " και "χαμηλές πληρότητες", προκαλώντας κάθε Ηλείο που λόγω των γνωστών προβλημάτων αναγκάζεται να αναζητήσει εκτός Νομού υπηρεσίες υγείας.

Η Κυβέρνηση λοιπόν που δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει το Ε.Σ.Υ., που κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο στη διαχείριση της πανδημίας και που άφησε στην τύχη τους τα Νοσοκομεία της Ηλείας, ετοιμάζει τώρα να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της, που απετράπη προσωρινά λόγω πανδημίας, να μεταφέρει πόρους από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στον Ιδιωτικό Τομέα και σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσει μεταξύ άλλων και τη συγχώνευση ή το κλείσιμο πολλών δομών του συστήματος.

Αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο της γενικότερης αντιμεταρρυθμιστικής και βαθιά συντηρητικής πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αποτυπώθηκε ήδη στον Εργασιακό Νόμο με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που διαιρεί τους ασφαλισμένους σε παλιούς και νέους, υπονομεύοντας τις συντάξεις των παλαιών, κοροϊδεύοντας παράλληλα τους νέους για μεγαλύτερες συντάξεις μετά από 50 χρόνια.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα για το πολιτικό προσωπικό του Νομού, από τους αιρετούς στην Τ.Α. μέχρι το Κοινοβούλιο, είναι αν θα ακολουθήσουν την "πεπατημένη" της αποτυχίας, ακριβώς όπως έπραξαν με τις Σχολές, ή έγκαιρα, θεσμικά και συλλογικά θα ορθώσουν το τείχος των επιχειρημάτων και θα προετοιμάσουν τον λαό, ώστε να συγκροτηθεί ενιαίο και αποτελεσματικό μέτωπο αγώνα, για την αναβάθμιση και όχι την περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Ηλεία.

 

Με χαρά διαβάζουμε ότι ένα έργο που οραματίσθηκε και ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, συνεχίζεται και προφανώς θα ολοκληρωθεί από την νυν.

Ως παράταξη στηρίξαμε τότε και θα στηρίξουμε και τώρα, έργα ανάπλασης προς την ποιοτικότερη αναβάθμιση της Πόλης. Το υποέργο θωράκισης του Επαρχείου, συμπληρώνει και την πρακτική χρησιμότητα του όλου εγχειρήματος.

ΟΜΩΣ είμαστε αντίθετοι με την μεταφορά του εμβληματικού μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη από τη θέση του. Εκτός του ότι δεσπόζει, όπως του αρμόζει ως μνημείο και ως συμβολισμό, στην κορυφή της πλατείας και είναι ορατό από παντού, είναι και ύβρις η μεταφορά του. Θα ήταν πολύ προτιμότερο η ¨αναβάθμισή¨ του και να παραμείνει στην ίδια ακριβώς θέση. Προτείνουμε να το σκεφτεί εκ νέου η Δημοτική Αρχή και απλά να το θωρακίσει από τα χέρια βέβηλων και ανιστόρητων συν-πολιτών μας δίνοντας του περισσότερο ύψος (άρα πιο δύσκολη προσβασιμότητα στον κάθε μπαχαλάκια).

Τα μνημεία τέτοιου ειδικού βάρους ΔΕΝ πρέπει να κρύβονται από την κοινή θέα, αλλά να αναδεικνύονται  ακόμα περισσότερο, συντηρώντας την Ιστορική και Εθνική μνήμη σε πείσμα των καιρών που ζούμε. ΜΗΝ ΤΟ ΚΡΥΒΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ…

ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ-ΧΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου στην Ηλεία, που προφανώς ως τόπος η πρώτη επιλογή είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Οφείλω να δηλώσω όμως ότι είμαι επιφυλακτικός για το αν τα καταφέρουμε, αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν…

Οι αιρετοί που συνασπίζονται οφείλουν με το λόγο και κυρίως με συλλογική δράση τους να πυροδοτήσουν τη δημιουργία ευρύτερου κινήματος, από ενώσεις, συλλόγους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς, πολιτισμού, συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, αγροτών και από ενεργούς πολίτες, ιδίως νέες και νέους.     

Διαφορετικά απλώς θα καταλήξει ως μουσειακή ανάμνηση μιας ακόμα πρωτοβουλίας.…

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αν. τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που δημοσιεύθηκε στο iefimerida.gr

Για τη Νέα Δημοκρατία της αντιπολίτευσης όλα ήταν απλά. Μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ήταν η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά της στην επίτευξη της δημόσιας ασφάλειας, που σύμφωνα με τον αντισύριζα λαϊκισμό της κινδύνευε σοβαρά.

Μετεκλογικά, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες νοιώθουν έντονη ανησυχία και η ανασφάλεια κυριαρχεί. Το κυβερνητικό αφήγημα αφού πέρασε «θριαμβευτικά» από την πλατεία Εξαρχείων και από τις καταλήψεις, έχει καταρρεύσει με πάταγο. Το οργανωμένο έγκλημα σήκωσε κεφάλι, συμβόλαια θανάτου, προστασία, λαθρεμπόριο, στυγερές δολοφονίες, έχουν αρχίσει να φαίνονται ως αναπόσπαστό κομμάτι της άγριας καθημερινότητάς μας. 

Σε όλα αυτά καμία απάντηση από το οργανωμένο Κράτος. 

Τα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. για τη δίωξη και την καταπολέμηση του εγκλήματος, όχι μόνο είναι υποστελεχωμένα, αλλά παράλληλα, αστυνομικοί, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν ενεργά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, απασχολούνται αλλού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φύλαξη της οικίας του κ. Φουρθιώτη από μισό αστυνομικό τμήμα.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Κυβέρνηση συνολικά, έχουν άλλες προτεραιότητες. Έχουν προσλάβει 3.000 ειδικούς φρουρούς, εκτός πανελληνίων εξετάσεων και ΑΣΕΠ, οι οποίοι υπηρετούν κυρίως σε νεοσύστατες υπηρεσίες, που αντικείμενό τους έχουν την καταστολή. Επιλέγουν να ενισχύουν διαρκώς παλιά και νέα σώματα καταστολής όπως ΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΗ, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.α., όταν το έγκλημα στους δρόμους και τις γειτονιές διογκώνεται.  

Το περίφημο «Νόμος και Τάξη» της Δεξιάς καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική ασφάλεια των πολιτών. Περιορίζεται σε άσκηση κοινωνικής βίας, πάταξης και καταστολής, εναντίον της νεολαίας, των φοιτητών, των απεργών, των διαδηλωτών και ανυποψίαστων πολιτών.

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η στυγερή γυναικοκτονία, συγκλόνισε την Ελληνική και όχι μόνο κοινωνία. Είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που ανέδειξε, για μια φορά ακόμη, την έκταση και την ένταση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και την άμεση ανάγκη που υπάρχει για να περιοριστεί και να εξαλειφθεί.

Αντίθετα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο βήμα, σχεδίασε και δημιούργησε εντός της ΕΛ.ΑΣ. Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Σήμερα, όμως, αυτό περιορίζεται στην απλή καταγραφή περιστατικών και στην τήρηση στατιστικών στοιχείων, αποδυναμώθηκε και φυτοζωεί.

Η δολοφονία της νεαρής μητέρας από το σύζυγό της, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Η αποτροπή, όμως, τέτοιων εγκλημάτων, δεν αρκείται σε άχαρες διαπιστώσεις. Πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπει την για άλλη μία φορά ανέξοδη, ανεύθυνη και επικίνδυνη στοχοποίηση αλλοδαπών, μεταναστών και προσφύγων. Ξενοφοβική ρατσιστική πρακτική, προς τέρψη του ακροδεξιού ακροατηρίου της Κυβέρνησης. Όσοι εξέφρασαν τέτοιες ρατσιστικές βεβαιότητες και στερεότυπα, αμέσως μετά το στυγερό έγκλημα, οφείλουν να ζητήσουν, τουλάχιστον, συγνώμη και όλοι μαζί να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές. 

Επιβάλλεται, η συντεταγμένη Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα πρόληψης, περιορισμού και αποτροπής τέτοιων στυγερών περιστατικών, ενισχύοντας τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες.

Πέρα από την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και ψυχολογικών παραμέτρων που γεννούν το έγκλημα, απαιτείται η ενίσχυση της αστυνομίας με εξειδικευμένο προσωπικό και η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού. Επιπλέον, χρειάζεται πρόληψη, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας, από τις υπηρεσίες της Πολιτείας. Τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Καθήκον της αστυνομίας είναι η προστασία και η ασφάλεια του πολίτη, που συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη πρόληψη, αποτροπή και καταπολέμηση του εγκλήματος. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει όχι μόνο να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό της, αλλά και να κατανεμηθεί ορθά, με συγκεκριμένη προτεραιοποίηση την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας. Είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας αστυνομίας άρτια εκπαιδευμένης στις σύγχρονες απαιτήσεις, με εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό, που θα πλαισιώνεται και με την απαραίτητη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα ενισχυθεί ουσιαστικά το αίσθημα προστασίας και ασφάλειας του πολίτη.

Οφείλει έστω και τώρα η κυβέρνηση με υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμούς και μεγάλα λόγια, να ζητήσει βοήθεια από την κοινωνία και συναίνεση από τα κόμματα για την χάραξη μιας Εθνικής αντιεγκληματικής πολιτικής που θα είναι μακροχρόνια και θα ξεπερνά, ως εκ τούτου, τον πολιτικό εκλογικό κύκλο.

Δυστυχώς, όμως, για να γίνει αυτό η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αποκηρύξει για άλλη μία φορά τον αντιπολιτευτικό της λόγο, όπως έγινε και με το «μαξιλάρι» των 37 δις και για την Συμφωνία των Πρεσπών και για τόσα άλλα που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον. 

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια «πραγματάκια» για την Υγεία στην περιοχή μας και γι αυτό δεν έχει νόημα να είμαστε μίζεροι και να μην τα αναγνωρίζουμε. 

Όσο και μικρά και να ήταν κάποια από αυτά εν τούτοις συνθέτουν το τοπίο που έχουμε τώρα μπροστά μας και για το οποίο πολλοί από αυτούς που πέρασαν από θέσεις ευθύνης πρέπει να είναι υπερήφανοι. 

Πρόσφατα μας θύμισαν το έργο του δρόμου που οδηγεί στο Νοσοκομείο. 

Μας το θύμισαν για να μας πουν πόσο σημαντικό είναι σαν έργο αλλά και για να «χρεωθεί» εκεί που πρέπει να «χρεωθεί» ……

Και αυτό είναι το σωστό.

Από την στιγμή που στην πολιτική όλα εξαργυρώνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν γίνεται να υπάρχουν λανθασμένες «χρεώσεις».

Κάποιοι έκαναν την προσπάθεια και εννοείται ότι περιμένουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να την εξαργυρώσουν στο μέλλον. 

Άλλωστε αυτό δυστυχώς είναι η πολιτική. 

Βέβαια από την στιγμή που ασχολούμαστε με τον δρόμο για το Νοσοκομείο κάπου αφήνεται να εννοηθεί ότι τα προβλήματα του Νοσοκομείου είναι δευτερεύοντα ….

Κάπως έτσι θα είναι γιατί πλέον δεν αποτελεί καν είδηση η λειτουργία του …

Φαίνεται ότι τα προβλήματα του Νοσοκομείου που «δημιουργούσαν» κάθε λίγο και λιγάκι «θορυβώδη» πρωτοσέλιδα έχουν λυθεί και όλα καλά και όλα ωραία. 

Αυτό αν συμβαίνει αναμφισβήτητα είναι μια επιτυχία πολύ μεγαλύτερη από τον δρόμο αλλά είναι περίεργο το ότι δεν ενδιαφέρεται κανένας να την υιοθέτηση.

Ίσως δεν την περίμεναν. 

Ίσως ακόμη και τώρα να μην την πιστεύουν.

Εμείς όμως που αυτήν την «επιτυχία» την βιώνουμε σε καθημερινή βάση κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Οπότε μην έχουν αγωνία κάποιοι.

Και να θέλουμε να τους ξεχάσουμε τα έργα τους δεν μας αφήνουν … 

 

 

Την 14-06-2021 έλαβε χώρα μία καθ’ όλα αυθαίρετη, και παράνομη συνεδρίαση ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αποχέτευσης            «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», χωρίς να έχει τηρηθεί καμία από το Νόμο απαιτούμενη πρόσκληση, προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου. Στην παράνομη συνεδρίαση αυτή ετελέσθη πραξικόπημα με την εκλογή παράνομου Προέδρου του Συνδέσμου Αποχέτευσης «Ο Ηρακλής» κ. Ρουμελιώτη Ε. κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Πηνειού και μέλους του ΔΣ  κ. Μαρίνου Α., και παράλληλα ως αντιπρόεδρος του ΔΣ το μέλος αυτού ο Γεωργιόπουλος Ν.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ως άνω παράνομη διαδικασία αντικατάστασης- εκλογής νέου Προέδρου του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρ. 246) που καθορίζουν με σαφήνεια το πλαίσιο αντικατάστασης της Διοίκησης των Συνδέσμων ΟΤΑ. Οι Σύνδεσμοι ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διοικούνται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται σύμφωνα με ειδικά οριζόμενη διαδικασία, και για την αντικατάσταση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο να προσκληθεί σε συνεδρίαση κατά την οποία θα προβεί στην εκλογή των, που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του. 

Την παράβαση της σχετικής διαδικασίας που ορίζεται στο άρθρο 246 ν. 3463/2006 διεπίστωσε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων η οποία με έγγραφο της εντέλλει τον Σύνδεσμο στην αντικατάσταση μόνο του Αντιπροέδρου. Η μη τήρηση των νομίμων διαδικασιών και η προδήλως 

αυθαίρετη λήψη αποφάσεων προσβάλλει βαθειά την αρχή της δημοκρατίας, και νομιμότητας, και δημιουργεί έδαφος για αδιαφανείς πρακτικές που ευνοούν, την παράβαση των αρχών της συνεργασίας και της καλής πίστης μεταξύ δύο πρωτοβαθμίων ΟΤΑ οι οποίοι έχουν συστήσει από κοινού Σύνδεσμο για την εκπλήρωση κοινού δημοσίου σκοπού, και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης, μετά τη διαπίστωση των αυθαίρετων και μη νόμιμων ενεργειών των ανωτέρω αιρετών συμβούλων, επιφυλάσσεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών, και ποινικών ευθυνών. 

                                                              

                                                                Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου « Ο ΗΡΑΚΛΗΣ»

                                                                               Χαντζής Κωνσταντίνος

Του Μάκη Μπαλαούρα

Ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, πάνω στον οποίο βασίσθηκε η καθαίρεση Τουλουπάκη και η δίωξη Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Τον τελευταίο λόγο για την υπόθεση θα έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Καταρρέει η σκευωρία για Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλο

  Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αφορά, στα όσα διαδραματίστηκαν στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018, από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις αρχές των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Στη Βιέννη, ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με τη μήνυση της κ. Τουλουπάκη, αρνήθηκε, ως επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, να παραλάβει από Εισαγγελείς των ΗΠΑ και το FBI στοιχεία ύποπτου λογαριασμό συγγενικού προσώπου πολιτικού, που είχε παραπεμφθεί από τη Βουλή, για την υπόθεση Novartis. 

Ο κ. Μητσοτάκης και η σημερινή πλειοψηφία της Βουλής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), βάσισαν όλη την επιχειρηματολογία τους περί σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου, στην κατάθεση του διωκόμενου σήμερα κ. Αγγελή. Σήμερα καταρρίπτεται το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά κυκλοφορούν για το όνομα του πρώην υπουργού της ΝΔ που ενέχεται (και αυτός) στο πλιάτσικο δισεκατομμυρίων σε βάρος ασφαλισμένων και φορολογουμένων, που σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη ο κος Αγγελής προσπάθησε να προστατεύσει. Ας το κάνει η ΝΔ, γιατί έτσι και αλλιώς θα μαθευτεί…

Νοvartis: Σκάνδαλο 3 δισ. και όχι «σκευωρία»

  Η δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση Novartis, που ερευνούσε η εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την εισαγγελέα Τουλουπάκη, αναδεικνύει εκκωφαντικά ότι αφενός υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τα συμφέροντα του Δημοσίου και αφετέρου ότι δεν υπάρχει καμία σκευωρία, όπως υποστηρίζουν κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι.

 Ότι είναι σκάνδαλο και όχι «σκευωρία» πιστοποιήθηκε και με τη βούλα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), τον Δεκέμβριο 2020, με ομόφωνη γνωμοδότηση του. Το ΝΣΚ υπέδειξε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί και οφείλει να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Νοvartis». Η ενεργοποίηση για την εισαγωγή της υπόθεσης στο ΝΣΚ ήταν το εξώδικο 21 έντονα κοινωνικά ενεργών πολιτών, που στείλαμε στη κυβέρνηση στις 31 Αυγούστου 2020…,   

Εκεί επισημαίναμε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και παραλείψεις κυβερνητικών υπευθύνων, υπενθυμίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη Novartis, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στην Βουλή (6. 2.2018), ξεπερνά τα 3 δισ. € (!) για την περίοδο 2000-2014. 

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι, όπως αναφέρει το πρακτικό του ΝΣΚ, πήρε στοιχεία και από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στην οποία προΐστατο μέχρι τον εξοβελισμό της, η Τουλουπάκη….

Θυμίζουμε, ότι μετά την παραδοχή της Novartis στις 26/06/2020 στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, έλαβαν αποζημίωση 315 εκατομμύρια δολάρια, ενώ άνοιξε ο δρόμος για διεκδίκηση αποζημίωσης και για άλλα κράτη. Έτσι μια σειρά 12 κρατών, Ευρώπης και Αφρικής, ζήτησαν και πήραν αποζημίωση από τη Novartis. 

Εναπόκειται πλέον και στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis, για ένα μεγάλο υπαρκτό σκάνδαλο που ξεκίνησε στην Ελλάδα και επηρέασε πολλά κράτη..

Θα το διεκδικήσει; Μπορεί;

Πρόσφατα συμμετείχα σε μια ημερίδα(μέσω τηλεδιάσκεψης) για τον τουρισμό κρουαζιέρας-το λιμάνι μας και τη γενικότερη πορεία που πρέπει να έχουμε σε αυτό το κομμάτι. Η ημερίδα ήταν μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας. Έβγαλα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

α) Το λυπηρό γεγονός ότι μόλις 4(!) αυτοδιοικητικοί από όλο το Νομό ενδιαφέρθηκαν. Εγώ και 3 ακόμα που ήταν καλεσμένοι ως Δήμαρχοι να τοποθετηθούν. Οι δικές μου γραπτές ερωτήσεις-παρατηρήσεις-επισημάνσεις ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ και μπορείτε να τις δείτε στο chat της εκδήλωσης.

 Προφανώς οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί α και β βαθμού, δεν θεώρησιν σημαντικό κάτι που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες και δεκάδες χιλιάδες εξαρτώμενους από το τουρισμό της κρουαζιέρας. Ίσως να θεώρησαν ότι τα ξέρουν όλα, όπως κάνουν για τα πάντα δηλαδή και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ως Δήμος και ως Νομός Ηλείας (στο πάτο). Η ανάπτυξη έρχεται με σκληρή δουλεία, όραμα και τόλμη και φυσικά όχι με «ξερολίαση» 

β) Οι προσκεκλημένοι ομιλητές-ειδικοί πραγματικά μας έδωσαν δωρεάν ένα οδικό χάρτη το πώς και πρέπει να κινηθούμε. Οι παρεμβάσεις των πληττόμενων επαγγελματιών όμως ήταν όλο το «ζουμί». Άνθρωποι τη αγοράς που γνωρίζουν τις λύσεις και τις λένε δυνατά. Άνθρωποι που βιώνουν την φτωχοποίηση από τους λάθος χειρισμούς της Κυβέρνησης , αλλά και την ατολμία-αβλεψία-ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί ενώ όλα ήταν κλειστά στη χώρα λόγω cov-19, το μόνο που έπρεπε να κάνει ένας αυτοδιοικητικός είναι να ακούει την αγορά, να προβλέπει, να σχεδιάζει και να είναι πανέτοιμος για την επόμενη ημέρα. 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι και ο Πρόεδρος του Εμπ.Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας, ουσιαστικά τους έδωσε «έτοιμο φαγητό» με τις πολύ σωστές επισημάνσεις του-τοποθετήσεις του και κυρίως με συγκεκριμένες προτάσεις. 

Από εκεί λοιπόν πρέπει να ξεκινάει ο σχεδιασμός μας ως Δήμος-Περιφέρεια. Από την «κλοπή» γνώσης από τους άμεσα ειδικούς τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς. Αλίμονο εάν θεωρούμε ¨ειδικούς¨ το κάθε σύμβουλο που εμείς διορίζουμε για γνωστούς (στους διοικούντες) και άγνωστους(σε εμάς) λόγους.

Θα κλείσω δανειζόμενος μερικές φράσεις του Νίκου Ζαρόκωστα στην πρόσφατη τοποθέτησή του, για το γεγονός ότι στο νέο πρόγραμμα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων δεν εντάσσεται καμία από την περιοχή λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί (άλλη μια «πατάτα» από τη Κυβέρνηση των «αρίστων»)

«Τα μέτρα στήριξης φαίνεται πως είχαν συγκεκριμένο προορισμό..και όχι τις πραγματικά έχοντες ανάγκη επιχειρήσεις..Τις ευχαριστίες μας, οι έμποροι της Αρχαίας Ολυμπίας, του Κατακόλου και άλλων όμορων νομών σε πανελλαδικό επίπεδο, θα τις εκφράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο στις εκλογές, όποτε και να έρθουν αυτές», λέει πολύ σωστά ο Νίκος Ζαρόκωστας.

Το πρόβλημα τελικά είναι ότι ο σχεδιασμός για οτιδήποτε περνάει από το παντελόνι του κάθε αιρετού(και μη) και όχι από το μυαλό, το χαρτί και το στυλό (ή τον υπολογιστή) του.

Ο νοών νοείτο….

Υ.Γ. Αληθεια-επί τη ευκαιρία….Εκείνες οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες» που πληρώνονται χρυσάφι, από το υστέρημα των δημοτών, τι ακριβώς κοστολογημένο έργο έχουν προσφέρει;… Ρωτάω και ψάχνω φυσικά για το έργο που θα ωφελήσει ή ωφέλησε ήδη, τους πολίτες και όχι τους τραπεζικούς λογαριασμούς μερικών.

Το διοικείν εστί προβλέπειν….ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

 

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ στις 27-5-2021.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, δρομολόγησε το σχέδιό της για τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Δεν ήταν, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ένα «κρυφό» σχέδιο. Όποιος παρακολουθούσε και διάβαζε προγράμματα και δηλώσεις υπευθύνων της Νέας Δημοκρατίας, το είχε αντιληφθεί. 

Μια «εκπαιδευτική» πολιτική, βαθύτατα ταξική και παράλληλα βαθιά συντηρητική. Η εκπαίδευση, κατά τη Νέα Δημοκρατία, έχει μόνο δύο στόχους, να προωθεί την ανταγωνιστικότητα με φτηνό εξειδικευμένο προσωπικό και να αναπαράγει λίγους «managers elite» που οι γονείς τους έχουν χρυσοπληρώσει για τις σπουδές τους. 

Οι παρεμβάσεις της προωθούν ιδεοληπτικές πολιτικές και πρακτικές και στον ακαδημαϊκό χώρο, οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Η κατάργηση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η αναστολή λειτουργίας 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Πύργο, έδειξαν από την αρχή τις προθέσεις της. Συνέχεια, βέβαια, έδωσε η εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των δημοσίων Πανεπιστημίων, αποκαλύπτοντας το σχέδιό της: κλείσιμο δημοσίων Τμημάτων και δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια.

Με την πρόσφατη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, περισσότεροι από 25.000 μαθητές αναμένεται να βρεθούν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κυβερνητική αυτή επιλογή σπρώχνει αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολλεγίων και πλήττει καίρια τα περιφερειακά τμήματα των δημοσίων Πανεπιστημίων, οδηγώντας τα στο περιθώριο και σε αργό θάνατο.

Κάνει με λίγα λόγια το αντίθετο από ότι χρειάζεται η χώρα αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή. Δημιουργεί νέες ανισότητες σε μια κοινωνία που έχει χτυπηθεί από μια δεκαετή οικονομική κρίση και έναν χρόνο πανδημίας. Εξαναγκάζει 25.000 οικογένειες να ζητήσουν άλλες λύσεις για τα παιδιά τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφικής και ισοπεδωτικής κυβερνητικής πολιτικής είναι ο νομός Ηλείας.  Με τον ν. 4610/19 (Νόμος Γαβρόγλου) για πρώτη φορά ιδρύθηκαν στην Ηλεία Πανεπιστημιακά Τμήματα. Δυστυχώς, οι πολίτες της βίωσαν από πρώτο χέρι τα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξαφανίσει το νομό από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για φέτος αποφάσισε να μην υπάρχουν εισακτέοι στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού, εξαιρώντας τα από το Μηχανογραφικό. Ουσιαστικά, έχει αποφασίσει να παύσει η λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου και Γεωπονίας της Αμαλιάδας. 

Αν χρειαζόταν ίσως κάτι, ήταν η ποιοτική και υλική αναβάθμιση των Τμημάτων. Η «λύση» όμως βρέθηκε με την κατάργησή τους. 

Η Κυβέρνηση περιφρόνησε έναν ολόκληρο νομό με ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά και παραγωγικές δυνατότητες. Αδιαφόρησε για τον ουσιαστικό διάλογο με Φορείς, Συλλόγους, Επιμελητήρια, με την Εκπαιδευτική Κοινότητα κ.α. Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να ακούσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, να στηρίξει και να ενισχύσει τα Τμήματα αυτά, που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Αποφάσισε, χωρίς να έχει εκπονηθεί κάποιο συνολικό σχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας. Αποφάσισε, προκλητικά, να οδηγήσει την Ηλεία σε επιστημονική, ερευνητική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση, αποκόπτοντάς την από τις ακαδημαϊκές εξελίξεις. Παράλληλα, προετοίμασε τις συνθήκες για ανάλογες περιπτώσεις σε άλλους νομούς στο μέλλον.

Είναι μόνο νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές εμμονές και ανεδαφικές ιδεοληψίες ή και παραγγελίες;

Στοχεύουν στον περιορισμό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και στη μεγάλη μείωση των εισακτέων, στρώνοντας το έδαφος για συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με «χειρουργικές» επεμβάσεις επιλέγει να κλείσει την πόρτα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε μεγάλο μέρος της νεολαίας, αποστερώντας της το δικαίωμα και τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτήν. 

Η προσπάθεια εφαρμογής στα Α.Ε.Ι. της χώρας του δόγματος «Νόμος και Τάξη» με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, συμπληρώνει μια σειρά κυβερνητικών πρακτικών, που στοχεύουν στη βίαιη και χωρίς κριτήρια αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, υποβαθμίζοντας και συρρικνώνοντας το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η εξαφάνιση της Ηλείας από τα ακαδημαϊκά δρώμενα μας δείχνει το μέλλον που ετοιμάζουν όχι μόνο για τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνολικά, αλλά και του νομού μας ειδικότερα.

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ….

ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ…

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

.

Εμείς εδώ στην Ηλεία είμαστε σε πολλά πράγματα πρωτοπόροι. 

Και γιατί να το κρύφωμεν άλλωστε.

Όταν πρόκειται κάτι να διαλυθεί θα βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε και πάντα μα πάντα η επιτυχία είναι απολύτως εξασφαλισμένη. 

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. 

Μόνο όσοι δεν μας ξέρουν δεν θα καταλάβουν 

Εμείς όμως ξέρουμε ότι έχουμε καταφέρει πολλά μεγάλα πράγματα και είμαστε ικανοί γι ακόμη περισσότερα 

Ηδη έχουμε έναν Νομό χωρίς

αεροδρόμιο 

λιμάνι

 

δρόμο

 

σχολές 

Αλλά εκεί που κυριολεκτικά δώσαμε τα ρέστα μας είναι στο θέμα της υγείας.

Εδώ χωρίς να είμαστε μίζεροι πρέπει να πούμε όμως και έναν καλό λόγο για όλους αυτούς, διορισμένους τε και αιρετούς, που τα τελευταία χρόνια έβαλαν από ένα λιθαράκι για να επιτευχτεί αυτό το μεγαλειώδες που ζούμε τώρα ….

Βέβαια όλο αυτό έργο δεν έγινε τώρα αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τελευταίοι έκαναν το πιο δύσκολο κομμάτι του έργου. 

 

Ολοκλήρωσαν την διάλυση του συστήματος και μάλιστα εν μέσω πανδημίας …..

Αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο και όμως το κατάφεραν 

Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας μετά από τόσα και τόσα είναι εκεί σαν κτίριο για να θυμίζει δόξες παλιές ….

 

Ο σύλλογος φίλων που ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες κατάφερε τουλάχιστον να κρατήσει όρθιο το κτίριο διαθέσιμο για κάθε άλλη χρήση.

Αλλά επειδή οι αρμόδιοι δεν έχουν βάλει την κόκκινη κορδέλα όλοι στην Αμαλιάδα από τον Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο πολίτη νομίζουν ότι υπάρχει Νοσοκομείο και χαλαρώνουν γλυκά. 

Για το Νοσοκομείο του Πύργου δυστυχώς μοίρα κοινή και το μέλλον αόρατο.

Και εκεί το κτίριο παραμένει στην θέση του αλλά είναι φευγάτοι σχεδόν όλοι οι γιατροί…

Λεπτομέρειες θα πει κάποιος.

 

Εκεί λοιπόν ήρθε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ο κος Καρβέλης να δικαιολογήσει την θέση και τον μισθό του για να βάλει και αυτός τις τελευταίες πινελιές ….

Σου λέει διορισμούς δεν θα δούμε που δεν θα δούμε άντε να βρούμε κάποιες άσπρες μπλούζες να κυκλοφορούν στους διαδρόμους έτσι για να αισθάνεται μια κάποια σιγουριά το πόπολο με το που θα τις βλέπει.

Είδε ότι κάποιοι γιατροί κάθονται και λιάζονται στα περιφερειακά ιατρεία και σκέφτηκε το αυτονόητο …

Γιατί να κάθονται και να μην τους βρούμε κάτι να κάνουν να περνάει και ευχάριστα η ώρα τους. 

Άσε που θα είναι καλό και για την ψυχική τους υγεία.

Έβγαλε λοιπόν την διαταγή να πάνε στο Νοσοκομείο του Πύργου έτσι για ένα μήνα ο καθένας κάτι σαν διακοπές και μετά βλέπουμε καθ ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Τώρα αν οι γιατροί αυτοί λόγω ειδικότητας και εμπειρίας θα μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο Νοσοκομείο εννοείται ότι δεν απασχολεί κανέναν εκ των αρμοδίων.  

Είπαμε άσπρες μπλούζες να κυκλοφορόν και όλα τα άλλα τα βλέπουμε. 

Κάποιοι νοήμονες θα σκεφτούν ότι με αυτόν τον τρόπο 

κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία 

θα αυξηθεί η ροη στο Νοσοκομείο κάτι που θα κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη 

θα προκύψουν του κόσμου τα προβλήματα ακόμη και για το αυτονόητο που είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων των χρονίως πασχόντων 

Αλλά όλα αυτά είναι δευτερεύοντα προβλήματα για τον κο Καρβέλη που έβγαλε το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  

Αναφερόμαστε βέβαια στον κο Καρβελη αλλά το θέμα εννοείται ότι δεν είναι προσωπικό. 

Είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής και αυτή εκφράζει ο κος Καρβέλης.

Δυστυχώς η κυβερνητική πολιτική την τελευταία δεκαετία λειτουργεί συστηματικά και απροκάλυπτα υπέρ της ιδιωτικοποίησης των πάντων και φυσικά και υπέρ της ιδιωτικοποίησης του Συστήματος Υγείας. 

Βέβαια θα υπάρχει και ένας Δημόσιος τομέας που θα υπολειτουργεί έτσι για τα μάτια του κόσμου και για να αναδεικνύεται καλύτερα η «επάρκεια» του ιδιωτικού τομέα.

Ίσως κάποιοι εκ των υπευθύνων της περιοχής μας να εκδηλώσουν ένα κάποιο ενδιαφέρον για το χάλι με την τελευταία διαταγή του κου Καρβέλη.

Οι πιο τσαμπουκαλεμένοι εξ αυτών θα δώσουν και συνέντευξη τύπου στην οποία θα εξαγγείλουν σφοδρές αντιδράσεις ως είθισται.

Αλλά δυστυχώς οι Κυβερνητικοί αρμόδιοι μας ξέρουν πολύ καλά και δεν πρόκειται κανείς τους να ανησυχήσει. 

Τόσα χρόνια και με τόσα που μας έχουν συμβεί η στάση του Νομού είναι παθητική από την στιγμή που υπεύθυνοι και πολίτες είναι εγκλωβισμένοι σε κομματικές λογικές και σε προσωπικές φιλοδοξίες.

 

Αλλά πρέπει να πούμε σε όσους δεν το έχουν καταλάβει ήδη ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στο θέμα της Υγείας θα είναι η χαριστική βολή. 

Να ευχηθούμε κάποιοι να ξυπνήσουν έστω και τώρα.

Να ξυπνήσουν πριν είναι αργά και πριν αρχίσουμε να πηγαίνουμε με ιδιωτικά ασθενοφόρα στην Πάτρα ….

Όσοι βέβαια θα έχουν την οικονομική ευχέρεια να το κάνουν.

Αλλά μη τρέφουμε αυταπάτες η ζωή δεν αφήνει τίποτα κενό …

Τίποτα. 

Κάποια στιγμή κάποιοι καλοί ιδιώτες θα δουν το πρόβλημα μας και θα έρθουν να μας το λύσουν με το αζημίωτο.

Έτσι θα δούμε και στην περιοχή μας μια «καλή» ιδιωτική δομή και όλα θα λυθούν ως δια μαγείας ….

Όλοι μας έχουμε ακούσει κάποιες διηγήσεις των πρόγονων μας 

«Πουλήσαμε το χωράφι γιατί η αρρώστησε η μάνα μας……» 

Εκεί πάμε … 

Εκεί πάμε και όποιος δεν το καταλαβαίνει μην μας το παίξει αθώος εκ των υστέρων….

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος….

Άδοξα και χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Συντάγματος έληξε η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη νέα αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο που ψήφισαν συνολικά 213 βουλευτές, έλαβε 190 ψήφους (23 καταψήφισαν) καθώς πέραν της ΝΔ, το στήριξαν ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥΣΗ. Το ΚΚΕ (που ήταν πρωτεργάτης του ισχύοντος πλαισίου) διαφώνησε όπως και το Μέρα25. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε την δική του τροπολογία, όχι μόνο δήλωσε πως δεν στηρίζει την πρωτοβουλία αλλά απείχε και από την ψηφοφορία. Φυσικά με 151 προδοτικές ψήφους ο Σύριζα με τους ΑΝΕΛ πούλησαν τη Μακεδονία μας, αλλά χρειάζονται 200 για να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού που αποτελούν το πιο υγιές κομμάτι του Ελληνισμού. Μάλλον αυτό είναι και το πρόβλημα.

Η αριστερά γι’ ακόμα μια φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν. Η αριστερά που συμφωνούσε και αρθρογραφούσε σύσσωμη υπέρ της επιστολικής ψήφου όταν αυτό αφορούσε τη διαμάχη Μπαίντεν-Τράμπ. 

Στις επόμενες εκλογές μπορούν να τρέξουν άνετα στις Ελληνικές κάλπες, όλοι οι Χασάν-Ιμπραήμ-Μοχάμεντ-Αισά κλπ κάτοικοι πέριξ της Ομονοίας-Κάτω Πατησίων-Κυψέλης κλπ καταληφθέντων περιοχών από τους Έλληνες. 

Αντίθετα δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι: Τζεφ Μπέζος (Amazon, με περιουσία 113 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με $98 δισ.), ο Τομ Γκόρης ($5,7 δισ. Ασχολείται με τη διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων), ο Τζιμ Ντέιβις ($4,7 δισ. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών ειδών «New Balance), ο Γιάννης Κατσιματίδης ($3,3 δισ. Πετρελαϊκές επιχειρήσεις, Κτηματομεσιτικά, Super Markets), ο Ντιν Μητρόπουλος ($2,4 δισ. Ο κ. Μητρόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετοχών boutique Metropoulos & Company), ο Φίλιππος Νιάρχος ($2,8 δισ. Ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου μεγιστάνα της Ναυτιλίας, Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού-Νιάρχου), ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης (αναπληρωτής καθηγητής στο Yale), ο Μανώλης Δερμιτζάκης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μελετά την ποικιλομορφία του DNA δουλεύοντας για καλύτερες διαγνώσεις και προλήψεις ασθενειών. Κορυφαίο όνομα στον τομέα των βιοεπιστημών)…και η λίστα είναι ατέλειωτη…

Οι δύο βουλευτές της Ηλείας Νικολακόπουλος (ΝΔ) και Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ), αλλά και η ΝΔ, έβγαλαν ανακοινώσεις για να σχολιάσουν την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία.

Όλοι τους αναμάσησαν τα ίδια γνωστά ψέματα, με τον δρόμο Πάτρα-Πύργος και τη κατάργηση των Πανεπιστημιακών σχολών. Ξέχασαν (;), βέβαια, τη τραγική κατάσταση των Νοσοκομείων του Νομού…

Αφού λοιπόν «ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη», ας τα ακούσουν για μια ακόμα φορά:

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος

 • Είχε απενταχθεί το 2013 το έργο «Ολυμπία» (;) Οδός Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ; ΝΑΙ
 • Είναι αλήθεια ότι το 2015 η δεν ΕΕ ήθελε να γίνει σύγχρονος αυτοκινητόδρομος λόγω μειωμένου κυκλοφοριακού φόρτου και μεγάλου κόστους, αλλά απλώς να διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος; ΝΑΙ   
 • Είναι αλήθεια ότι για να αποφύγουμε το παραπάνω γεγονός επιλέχτηκε η διαδικασία 8 εργολαβιών, που λόγω ανταγωνισμού να μειωθεί το κόστος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση; ΝΑΙ
 • Βάζει κανείς θέμα μη αντικειμενικού-φερέγγυου διαγωνισμού; ΟΧΙ
 • Είχε κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρία Τοξότης Καλογρίτσα, από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; ΝΑΙ
 • Είχε προχωρήσει το έργο το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ; ΝΑΙ
 • Είναι αλήθεια ότι μόλις ανέλαβε η ΝΔ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, σταμάτησε έργο σε εξέλιξη; ΝΑΙ 
 • Είναι αλήθεια ότι σήμερα το έργο θα είχε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αν δε το σταματούσαν, ενώ τώρα πήγε στις καλένδες; ΝΑΙ
 • Είναι αλήθεια ότι δίνουν το έργο με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό; ΝΑΙ 
 • Είναι αλήθεια ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα, εξ αιτίας της ανάθεσης, να μη δώσει τελικά έγκριση; ΝΑΙ  
 • Είναι αλήθεια ότι, αν γίνει ο δρόμος με ΝΔ, οι πολίτες θα πληρώνουν ακριβά διόδια και όχι να μετακινούνται δωρεάν, όπως θα γινόταν με ΣΥΡΙΖΑ; ΝΑΙ 

Κατάργηση των Πανεπιστημιακών Σχολών (ΤΕΦΑΑ-Μουσειολογία-Γεωπονική)

 • Είναι αλήθεια ότι το 2013 με το σχέδιο «Αθηνά», που ψήφισαν όλοι οι τότε βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η Ηλεία έγινε ο μοναδικός Νομός σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα; ΝΑΙ 
 • Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε Νόμο τριών (3) Πανεπιστημιακών Σχολών, δύο στον Πύργο και ενός στην Αμαλιάδα; ΝΑΙ 
 • Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προικοδότησε» με 8 θέσεις καθηγητών για το ΤΕΦΑΑ και τη διάθεση 38 θέσεων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ρητή αναφορά την ενίσχυση της Μουσειολογίας και Γεωπονίας; ΝΑΙ
 • Είναι αλήθεια ότι η νέα Πρυτανεία Πανεπιστήμιου Πατρών, σε συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, αγνόησε τις σχολές της Ηλείας μη κατανέμοντας θέσεις σε αυτές; ΝΑΙ
 • Είναι αλήθεια ότι ο Αν. Νικολακόπουλος και οι συνάδελφοί του της ΝΔ ψήφισαν την κατάργηση του ΤΕΦΑΑ, αν και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε (Ιούλιος 2019), τη λειτουργία του τμήματος; ΝΑΙ
 • Είναι αλήθεια ότι ο Αν. Νικολακόπουλος και οι συνάδελφοί του της ΝΔ ψήφισαν την καθιέρωση της βάσης εισαγωγής; ΝΑΙ
 • Είναι αλήθεια ότι συνέπεια της ψήφου τους θα μειωθεί ο αριθμός εισακτέων φέτος κατά 24.000-30.000, με αποτέλεσμα ένας επιπλέον λόγος για τη κατάργηση τους; ΝΑΙ  

Για όλα τα παραπάνω γεγονότα ισχύει για αυτούς το ρητό «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Ξαφνικά ο κ. Τσιχριτζής, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αιτ/νιας, θυμήθηκε να τοποθετηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο (σχεδόν 3 χρόνια μετά!!!!), όχι στην κύρια εισήγησή του, αλλά τρεις ώρες με εκτός διαδικασίας παρέμβαση, για υποτιθέμενο περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τα λεγόμενα του στη δημόσια σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας το 2019 και σύμφωνα με αυτά, "ο κ. Κατσιφάρας αγωνίστηκε πολύ για τη Νομική της Πάτρα, με αντίτιμο τα τμήματα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου"

Ερωτάται λοιπόν ο κ. πρόεδρος ως παρών στην συνάντηση:

- γιατί δεν κατήγγειλε το γεγονός την ίδια ώρα και την ίδια μέρα ως όφειλε;

- ήταν υποχρεωμένος εκ του Θεσμικού του ρόλου για να προστατέψει τα συμφέροντα της Αιτ/νίας να δημοσιοποιήσει το περιστατικό ;

-ή δεν έγινε έτσι το περιστατικό όπως το αναφέρει;

Ειδάλλως είναι και αυτός συνένοχος, αφού ήταν παρών και ΣΙΩΠΗΣΕ. 

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Η εκκωφαντική αποχώρηση των τριών από τους τέσσερις μόνιμους Παθολόγους του ΓΝ Ηλείας και το μηδενικό ενδιαφέρον για τις θέσεις που προκηρύσσονται επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα κίνητρα που χρειάζονται ώστε να καταστεί ελκυστικό το σύστημα υγείας στην Ηλεία. 

Η πρωτοφανής εκροή πτυχιούχων την περίοδο της κρίσης προκαλεί μια αναντιστοιχία προσφερόμενων θέσεων και πραγματικής ζήτησης που δυσχεραίνει την κάλυψη τους ιδιαίτερα στις περιφερειακές μονάδες του συστήματος. 

Οι χαμηλές αμοιβές, τα εξαντλητικά ωράρια και τα στενά περιθώρια επιστημονικής εξέλιξης υποχρέωσαν το ιατρικό προσωπικό να αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Αρκούν όμως τα οικονομικά κίνητρα για να καταστεί το ΕΣΥ περισσότερο ελκυστικό; 

Παρά το συγκοινωνιακό της αποκλεισμό (οδικό και σιδηροδρομικό) η Ηλεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δυσπρόσιτη ή μειονεκτική περιοχή με όρους αυστηρά γεωγραφικούς.

Τυχόν ένταξη στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας θα βελτιώσει μεν τις αποδοχές, κρύβει όμως «παγίδες» όπως η δυνατότητα μετάθεσης του μόνιμου ιατρικού προσωπικού σε μονάδα που επιθυμεί μετά την πενταετία μετατρέποντας το νοσοκομείο σε «διαμετακομιστικό κέντρο» σε βάρος της βιώσιμης λειτουργίας του και μεταθέτοντας το πρόβλημα διαρκώς για το μέλλον.

Ενδεχόμενη ένταξη στη Γ’ ζώνη θα αυξήσει τον αριθμό των εφημεριών των ήδη υπηρετούντων επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας.

Στην Ηλεία το πρόβλημα εντοπίζεται στις εγγενείς αδυναμίες της διάρθρωσης του νοσηλευτικού χάρτη. Προφανώς ένα πιο ευέλικτο σύστημα αμοιβών, που θα ενισχύει κλινικές κυρίως ειδικότητες μειωμένης διαθεσιμότητας που επιθυμούν να εργαστούν σε άγονες περιοχές, θα βοηθούσε.

Το ιατρικό προσωπικό όμως εκτός από αξιοπρεπείς αμοιβές αναζητά ασφάλεια και επιστημονική εξέλιξη. Ο κατακερματισμός του, η ανορθολογική του κατανομή ακόμα και στο «μείγμα» των θέσεων που προκηρύσσονται και η λογική του «λίγοι εδώ λίγοι εκεί για να ‘ναι όλοι ικανοποιημένοι» δεν εμπεδώνουν αίσθημα ασφάλειας και περιορίζουν τα περιθώρια εξέλιξης καθιστώντας το σύστημα υγείας στο νομό μη ελκυστικό.

Η πυκνότερη διάταξη του υπάρχοντος ιατρικού δυναμικού στο νοσοκομειακό τομέα στην Ηλεία θα συνιστούσε το ισχυρότερο κίνητρο για την επιλογή και κυρίως την παραμονή των νέων ιατρών στην περιοχή.

Παράλληλα χρειάζονται έξυπνες παρεμβάσεις που θα δυσκολεύουν την παραμονή ιατρικού προσωπικού που ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του στα κεντρικά νοσοκομεία (για παράδειγμα της Πάτρας). 

Δείτε τι συμβαίνει σήμερα. Όσοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους παραμένουν ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι και στη συνέχεια ως επικουρικοί αναμένοντας την προκήρυξη μιας μόνιμης θέσης ενισχύοντας ουσιαστικά τη συγκεντροποίηση του ιατρικού προσωπικού σε βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων.

Σε συνθήκες ακραίας ανισσοροπίας προσφερόμενων θέσεων και πραγματικού ενδιαφέροντος χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στις παρατάσεις των συμβάσεων των ειδικευομένων και τις εγκρίσεις θέσεων επικουρικών και μονίμων ώστε να ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι περιφερειακές μονάδες του συστήματος με χαμηλά ποσοστά κάλυψης των αντίστοιχων οργανικών θέσεων.

Κώστας Διαμαντόπουλος
Οδοντίατρος, MSc,
πρώην Διοικητής ΓΝ Ηλείας,
μέλος Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας


Με δήλωσή του στο τηλεοπτικό κανάλι του MEGA ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος τόνισε ότι τα 4 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών τα οποία συγχωνεύθηκαν συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου ήταν αδύναμα... 

Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προβάλλοντας παιδαριώδεις δικαιολογίες! 

Εκτός των άλλων δήλωσε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική των απομονωμένων τμημάτων σε μια πόλη και να υπάρχουν δύο – τρία τμήματα για να υπάρχει διεπιστημονικότητα». 

Ανέφερε επίσης ότι το 2019 φτιάχτηκε ένα τμήμα Μουσειολογίας με δύο καθηγητές, χωρίς βιβλιοθήκη χωρίς κτίριο χωρίς εστία, χωρίς μέλη ΔΕΠ με μια διαδικασία «άρπα – κόλλα». 

Ο Υφυπουργός όμως ξέχασε να δηλώσει ότι κυβέρνησή του ανέστειλε την ίδρυση και λειτουργία σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, ξέχασε να αναφέρει ότι τόσο οι Δήμοι Πύργου και Ήλιδας όσο και οι καθηγητές του Τμήματος με αλλεπάλληλες επιστολές και συναντήσεις ζητούσαν την στήριξη των Τμημάτων με διδακτικό προσωπικό ( μέλη ΔΕΠ ), ξέχασε να αναφέρει ότι δύο καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πληρούσαν τις προϋποθέσεις να διδάξουν στο Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου και έχουν υποβάλλει αίτηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την πρώτη στιγμή έτσι ώστε να στελεχώσουν το ανωτέρω Τμήμα. 

Ξέχασε επίσης ο Υφυπουργός Παιδείας να αναφέρει ότι δεν είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα με χαμηλή βάση εισαγωγής, αφού υπάρχουν και άλλα τμήματα με χαμηλές βάσεις ακόμα και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παρέλειψε ο Υφυπουργός να δηλώσει ότι αυτό που έγινε τελικά πράξη, είχε την πλήρη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών και σε αγαστή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές καρποφόρησε και οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα! 

Παρέλειψε να αναφέρει τις μεθοδικές κινήσεις και τις διαρκείς πρωτοβουλίες των Δημάρχων των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος και τη θέση των Βουλευτών του Νομού Ηλείας για την παραμονή των Σχολών στην Ηλεία. 

Αγνόησε τέλος αυτή την ίδια την λαϊκή βούληση των Επιστημονικών φορέων των συλλόγων, των γονέων, των φοιτητών, που με αλλεπάλληλα έγγραφα τόνιζαν την στήριξή τους στην διατήρηση των Σχολών στην Ηλεία. 

Η θέση του αυτή δείχνει το πόσο αποστειρωμένος είναι κοινωνικά, κλεισμένος πραγματικά σε ένα υδροκεφαλικό καθεστώς που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων και των προνομιούχων και αγνοεί τον θεσμικό του ρόλο που είναι το όφελος των πολλών και των αδυνάτων! 

Κύριε Υφυπουργέ Παιδείας, η δημόσια εκπαίδευση πρωτίστως έχει θεσπιστεί για να εξυπηρετεί όλους εκείνους τους μαθητές που έχουν στόχο να φοιτήσουν σε δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια μη έχοντας την οικονομική άνεση να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. 

Η Δημόσια Εκπαίδευση πρωτίστως απευθύνεται σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και η ύπαρξη Σχολών σε πόλεις όπως ο Πύργος και η Αμαλιάδα τους βοηθά να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Κύριε Υφυπουργέ, εμείς ως αιρετοί του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, τα λαϊκά στρώματα υπηρετούμε και για αυτά τα παιδιά πρωτίστως πασχίζουμε για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον από τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε κολλέγια και Πανεπιστήμια του εξωτερικού!   

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Η Ηλεία δικαιούται την ισότιμη συμμετοχή στην ακαδημαϊκή ζωή της χώρας. 

Δεν μπορεί να εξωραϊστεί με τίποτε άλλο η σημερινή εξέλιξη μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, παρά με ύπαρξη και λειτουργία αυτόνομης σχολής στο Νομό με προσανατολισμό και πεδίο, επιστημονικής αναφοράς, τα συγκριτικά και εθνικού χαρακτήρα πλεονεκτήματα της «Ολυμπιακής Γης». 

Προτάσεις που παραπέμπουν σε οτιδήποτε άλλο, πέραν του πανεπιστημιακού επιπέδου τμήματα, είναι ευθεία προσβολή στην κοινωνία και εξυπηρετεί την αδιανόητη και πολιτικά καταδικαστέα τελευταία εξέλιξη. 

Διετή προγράμματα και άλλα τινά, δεν αντέχουν σε καμιά κριτική. Δεν είναι Πανεπιστημιακή – Ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Είναι λίαν επιεικώς απόδειξη συνενοχής, στην διαρκή υποβάθμιση του νομού και της κοινωνίας.  

Οι θεσμικοί εκφραστές του Νομού, είχαν και έχουν επιχειρήματα. Αρκεί, έστω και τώρα, που συνειδητοποίησαν την ήττα της Ηλείας, να σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους έναντι της κοινωνίας των 200 χιλ. πολιτών. 

Για να πέσουν οι πιθανές μάσκες και ίσως η πιθανή πέμπτη φάλαγγα που υπάρχει στο παρασκήνιο, να απαιτήσουν: 

Α. Την μετακίνηση του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, στο Νομό Ηλείας. (Αντί να πάει από το Αγρίνιο στην Πάτρα, συνενούμενο με το Μουσειολογίας, όπως έχει ανακοινωθεί, να έρθει στην Ηλεία). 

Β. Την μη ψήφιση νόμου, όπως χρειάζεται, για την κατάργηση του Μουσειολογίας, και συνέχιση της λειτουργίας του έστω και με μηδέν εισακτέους για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή την αποτροπή έκδοσης Προεδρικού διατάγματος με το ίδιο περιεχόμενο. 

Γ. Την δημιουργία αυτόνομης Σχολής που θα συμπεριλαμβάνει τα εν λόγω τμήματα και θα δύναται να εξελιχθεί στο ακαδημαϊκό περιβάλλον του Πανεπιστημίου. 

Αυτό θα είναι πράξη ευθύνης, ενώπιον της κοινωνίας της Ηλείας και του μέλλοντος αυτού του τόπου. Μόνο έτσι μπορεί να διορθωθεί και να αλλάξει η πορεία προς το περιθώριο που κάποιοι επιθυμούν.     

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών 

ΣΕΠ - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο , ΕΚΠ-64  

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το μέλλον των δύο από τους τρεις Παιδικούς Σταθμούς της πόλης. Δυστυχώς, δε μεταδόθηκε δημόσια η συνεδρίαση όπως επίσης και η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν περιορισμένη και «επιλεκτική» με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό ενημέρωσης των δημοτών για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Συζητήθηκε λοιπόν το ζήτημα της ανεύρεσης κτιρίων για τη στέγαση του δεύτερου και τρίτου παιδικού σταθμού της πόλης που έως σήμερα φιλοξενούνται σε κτίρια που ο Δήμος ενοικιάζει. Τα μισθωτήρια των κτιρίων λήγουν τον Αύγουστο και η προοπτική ανανέωσή τους βρίσκεται στον αέρα. Βέβαια το στεγαστικό πρόβλημα των Παιδικών Σταθμών δεν προέκυψε χθες. Είναι ένα ζήτημα που χρονίζει, το κληρονόμησε η δημοτική αρχή. Όμως, ενώ το γνώριζε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα δεν έπραξε όσα όφειλε με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο παραπέντε με τα μισθωτήρια των κτιρίων να λήγουν και χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική ανανέωσής τους. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ενώ η περίοδος εγγραφών -επανεγγραφών για το επόμενο έτος 2021-2022 έχει ήδη ξεκινήσει κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους γονείς και στους εργαζόμενους των σταθμών τι μέλλει γενέσθαι. Η προοπτική στέγασης των σταθμών σε απόσταση έως και πέντε χιλιομέτρων από το κέντρο ακόμα και εκτός πόλης μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται.

 Ήρθαν αλήθεια ποτέ στη θέση των γονιών και των μικρών μαθητών; Αναρωτήθηκαν αν όλοι οι γονείς έχουν δυνατότητα μετακίνησης, αν μπορεί μαθητές τόσο μικρής ηλικίας να μεταφέρονται καθημερινά τόσο μακριά από τα σπίτια τους; 

Η δημοτική αρχή είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να κινήσει τις διαδικασίες για τη διευθέτηση του ζητήματος όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν μέρος των άμεσων προτεραιοτήτων της. Θα μπορούσε να είχε δρομολογηθεί έγκαιρα η αγορά ή κατασκευή κτιρίων κατάλληλων για φιλοξενία παιδικών σταθμών ή να αξιοποιήσει υπάρχοντα δημοτικά κτίρια κάνοντας κάποιες ανακατατάξεις στις διοικητικές υπηρεσίες. Θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή Υπουργεία που διαθέτουν ακίνητα στην πόλη.

Η πόλη θέλει νοικοκύρεμα και απαντήσεις σε προβλήματα που χρονίζουν, όχι προσωρινές λύσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα!

Σιδηροκαστρίτης Σπύρος

               Αντιπρόεδρος Συμβουλίου 

                                                                     Κοινότητας Πύργου