Η πρώτη εβδομάδα για τη νέα σχολική χρονιά δεν πρόλαβε να κλείσει και ήδη βρέθηκαν πέντε κρούσματα κορωνοϊού μαθητές σε σχολεία της Ηλείας.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με πληροφορίες του OlympiaNews.gr σε ένα δημοτικό σχολείο του νομού, ένα κρούσμα, τρεις μαθητές τριών Γυμνασίων της Ηλείας και δύο κρούσματα Λυκείων, ένας μαθητής ΓΕΛ και ένας από ΕΠΑΛ, αντίστοιχα.

Τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό  σήμερα Πέμπτη και θα επιστρέψουν  στις αίθουσες , πραγματοποιώντας την καραντίνα τους

Να σημειώσουμε :

Τι συμβαίνει αν μαθητής ή μέλος του προσωπικού διαγνωστεί θετικό σε COVID-19;

Ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19. Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου, μεταξύ άλλων: επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής, με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και με την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, και φροντίζει να γίνει ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων του σχολείου όπου κινήθηκε το κρούσμα. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί. Επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός) καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις κλπ.) Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα και να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία.

Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο μαθητής ή μέλος του προσωπικού των σχολείων, εφόσον βρεθεί θετικό;

Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού. Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης. Αυτό ισχύει γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνεύεται με μοριακό έλεγχο για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, παρότι το άτομο δεν είναι μεταδοτικό.

 Τι γίνεται όταν μαθητής ή μέλος του προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη COVID-19;

Εάν ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όταν βρίσκονται στο σχολείο, απομονώνονται, ο υπεύθυνος COVID-19 επικοινωνεί με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού στην περίπτωση μαθητή, και ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, διενεργείται διαγνωστικός έλεγχος για τον COVID-19. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το ύποπτο κρούσμα παραμένει σε απομόνωση, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Πώς ορίζεται η στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στη σχολική μονάδα;

Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 περιγράφονται αναλυτικά στο πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» και περιλαμβάνουν, υπό προϋποθέσεις, μαθητές που ανήκουν στο ίδιο ή σε διαφορετικό τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του, μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, εκπαιδευτικούς που δίδαξαν συστηματικά σε τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, άτομα που είχαν επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, καθώς και μαθητές ή μέλη του προσωπικού που κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων κινήθηκαν προς ή από το σχολείο μαζί με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ίδιο σχολικό λεωφορείο, στο ίδιο ταξί ή ανάλογο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στις σχολικές μονάδες;

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19 του σχολείου θα πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να μην τεθούν σε κατ’ οίκον απομόνωση (καραντίνα), αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε επιπλέον διαγνωστικούς ελέγχους στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Ειδικότερα:

• Ανεμβολίαστοι χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο: δύο επιπλέον διαγνωστικοί εργαστηριακοί έλεγχοι με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ, πέρα από τους προληπτικούς συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν ανά εβδομάδα για να προσέλθουν στη σχολική μονάδα. Εάν αυτοί κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, τότε επιπλέον των δύο ανωτέρω rapid test και των δύο self test για την προσέλευση στο σχολείο, θα πρέπει την εβδομάδα εκείνη να κάνουν και 3 επιπλέον self-test τα οποία θα τους προμηθεύσει το σχολείο (τα σχολεία θα έχουν απόθεμα self-test για τον σκοπό αυτό). Δηλ. οι μαθητές αυτοί θα υποβληθούν σε καθημερινό έλεγχο για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Και ενώ όλοι γνώριζαν ότι το self test πρέπει να γίνει Τετάρτη έτσι ώστε η σχολική κάρτα να δοθεί με το αρνητικό self test Πέμπτη πρωί, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έφερε τα πάνω κάτω στο παρά πέντε και έμπλεξε περισσότερο την κατάσταση.

Η χτεσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως αύριο τελικά θα πρέπει να προσκομίσουν οι μαθητές το αρνητικό τους self test και όχι σήμερα το πρωί αλλάζοντας τον προγραμματισμό τελευταία στιγμή.

Όσοι μαθητές έχουν ήδη πραγματοποιήσει το αρνητικό τους self test χτες και το πήγαν σήμερα στις σχολικές μονάδες, μπορούν να το δηλώσουν και αύριο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας με χτεσινή του ανακοίνωση υπενθύμισε ότι:

 • έως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self)τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου της τρέχουσας και των επόμενων δύο εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών,
 • για την τρέχουσα εβδομάδα οι μαθητές θα πρέπει να διενεργήσουν το δεύτερο self-test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021,
 • το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
 • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
 • βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
 • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
 • η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
 • Επίσης, για την τρέχουσα εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) των σχολικών μονάδων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου [ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακού τεστ (RT-PCR)], στο οποίο θα έχουν υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Αυτό σημαίνει οτι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των δόσεων, με την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου να ολοκληρώνεται η περίοδος πληρωμής των πρώτων δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, ενώ αμέσως μετά και εως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση. Οι υπόλοιπες αποπληρωμές ακολουθούν κανονικά το δοσολόγιο του φόρου εισοδήματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 που είναι η τελευταία δόση, ενώ η έκπτωση του 3% για την περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης δεν ισχύει πια.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ξεπερνούν τις 200.000 σε σχέση με το σύνολο των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι και περίπου 80.000 σε σχέση με τις εμπρόθεσμες περσινές δηλώσεις. Οι δηλώσεις που έχουν ανέβει στο Taxis ανέρχονται σε 6.225.416 ενώ πέρυσι μέχρι και την τελευταία ημέρα (31 Αυγούστου) είχαν υποβληθεί 6.372.415. Συνολικά, μέσα στο 2020 υποβλήθηκαν 6.444.479 φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα υποβάλει φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες το βράδυ τα Ε1 που είχαν υποβληθεί έφταναν τα 6.225.416 που αντιστοιχούν σε 8.536.608 εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία είναι ξεχωριστά για τον/την σύζυγο. Από την εκκαθάριση αυτών προκύπτουν τα εξής:

• Τρία στα δέκα εκκαθαριστικά ή το 32,7% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.791.362 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,617 δισ. ευρώ.

• Το 51,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φέτος επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 8.536.608 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 4.354.854 είναι μηδενικά, γεγονός που αφενός οφείλεται στην σημαντική μείωση που υπέστησαν τα εισοδήματα των πολιτών από την πανδημία, αφετέρου στην θετική επιρροή που άσκησαν τα μέτρα όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, κ. ά.

• Ένας στους έξι φορολογούμενους ή το 16,29% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί και αντιστοιχεί σε 1.390.392 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 376,9 εκατ. ευρώ.

Συναγερμός για εκτροπή αυτοκινήτου με εγκλωβισμό

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας , όταν ένα αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του κάτω από αδιευκρίνιστες ως στιγμής συνθήκες με αποτέλεσμα στην περιοχή της -ανηφόρας της- Βαρβάσαινας του Δήμου Πύργου ο οδηγός να εγκλωβιστεί στο όχημά του.

Έχουν ήδη σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ και οι πρώτες πληροφορίες λένε πως ο εγκλωβισμένος οδηγός είναι καλά στην υγεία του.

Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

Δεν φαίνεται πως αλλάζει ο σχεδιασμός για την μετακίνηση εκτός νομού και εστίαση σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την διάρκεια της ενημερώσης των πολιτικών συντακτών.

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού αλλά και την εστίαση για τους ανεμβολίαστους εφήβους ηλικίας 12-18. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η επιλογή rapid test για τους ανήλικους 12-17 έγινε για να μην τρώνε χωριστά οι γονείς με τα παιδιά στα εστιατόρια. Επίσης όπως τόνισε, παρέχεται η δυνατότητα στα ανήλικα παιδιά rapid test και self test στο σχολείο για μη διασπορά του κορονοϊού.

Το ίδιο όπως είπε θα ισχύει και για τις μετακινήσεις εκτός νομού, ένα μέτρο που δεν πρόκειται να χαλαρώσει για πολύ καιρό καθώς θα πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι μεταφορές είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. 

Τι ισχύει για μετακινήσεις εκτός νομού

Πιο συγκεκριμένα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

Οι ανήλικοι από 4 έως και 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Τι δήλωσε για την τρίτη δόση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου Με βάση τις αποφάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Η φιλοσοφία των μέτρων είναι ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος πρέπει να φροντίζει για την δική του προστασία και των γύρω τους. Για τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τα rapid test μαζί τους ή να εμβολιαστούν αφού υπάρχει η δυνατότητα. Θα υπάρχει εξαίρεση για τα παιδιά 12 με 18 ετών για να μην τρώνε χώρια από τους γονείς τους στα εστιατόρια.

Ο σεισμός σημειώθηκε 32 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά των Βολιμών

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ώρα 13:40, στις Βολίμες Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων και σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή, 32 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά των Βολιμών. 

Είναι το πιο σημαντικό χωριό του δήμου Ελατίων, επαρχίας στο βόρειο τμήμα του νησιού, και πολύ γνωστό για τα προϊόντα της τοπικής βιοτεχνίας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 44 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, με εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων. 

Δείτε πώς κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη σεισμική δόνηση
SEISMOTORA-ZAKINTHOAVOLIMES

Πηγή: Protothema.gr

Τις ευχές του σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς έδωσε ο Δήμαρχος ήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας συμμετείχε στους αγιασμούς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 1ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο και 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας. Ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, όπως αυτές διαμορφώνονται από την πανδημία του κορονοϊού, εκφράζοντας την αισιοδοξία παράλληλα πως η φετινή θα είναι η τελευταία χρονιά που όλοι ζούμε κάτω από ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες .

Η παρουσία του Δημάρχου Ήλιδας, στον αγιασμό του 1ου Γυμνασίου, έκρυβε και μια ευχάριστη είδηση σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς αφού υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο του γυμναστηρίου το οποίος, όπως επεσήμανε, «έχει αργήσει αλλά θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα τα καταφέρουμε». 

Στην τελετή του αγιασμού στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας, ο κ Λυμπέρης δέχθηκε αίτημα από τον διευθυντή του σχολείου κ Αλέξη Γεωργόπουλου για την επέκταση του αύλειου χώρου με την αγορά ενός οικοπέδου που εφάπτεται με το σχολείο. Ένα αίτημα που όπως είπε ο Δήμαρχος θα εξεταστεί και «μαζί με τον κ Γεωργόπουλο θα ψάξουμε τις λύσεις για να υλοποιηθεί».

Κλείνοντας ο κ Λυμπέρης, απευθυνόμενους στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου νηπιαγωγείου, 3ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου Γυμνασίου, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, τονίζοντας πως ο Δήμος Ήλιδας θα είναι πάντα δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα λίγο πριν τις 18:00. Αμέσως δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κινήθηκαν προς την περιοχή του συμβάντος. Οι καπνοί από την μικρή εστία φωτιάς που είχε αναπτυχθεί φαίνονταν από τον Πύργο.

Η άμεση επέμβαση της δύναμης των Πυροσβεστικού Σταθμού Πύργου προσπαθεί να περιορίσει την έκταση και την ένταση της εστίας, ενώ μέχρι τώρα έχουν φτάσει 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το σύνολο των 24 μέτρων που ανακοίνωσε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

1. Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. για το 2021 και 1,58 δισ. για το 2022.

2. Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022.

3. Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι: To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%), το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%), το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει το 2021: 660 εκατ. ευρώ.

4. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 64 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 211 εκ. ευρώ.

5. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 1 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 4 εκ. ευρώ.

6. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 4,5 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 9 εκ. ευρώ.

7. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 6 εκατ. ευρώ.

8. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 30 εκατ. ευρώ.

9. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκ. ευρώ.

10. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων. Κόστος 48 εκ. ευρώ για το 2021.

11. Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις. Κόστος: 169 εκ. στον προϋπολογισμό του 2022.

12. Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Ενδεικτικοί Κλάδοι: Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

13. Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας: Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως. Τι προτείνεται:

Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

14. Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση: Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).

15. Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές:

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. 

Δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

16. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 26 εκατ. ετησίως.

17. Πρώτο ένσημο: Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Δημοσιονομικό κόστος 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

18. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Δημοσιονομικό κόστος: 68 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

19. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ (υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 από τους 20.000 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ θα ζουν σε άλλη πόλη και θα καλύπτουν τα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια ώστε να καταστούν δικαιούχοι). Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 5 εκατ. ευρώ.

20. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προχωρούμε στην μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος.

21. Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.  

22. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. Δημοσιονομικό κόστος: 15 εκ. ευρώ κατ’ έτος.

23. Επίδομα θέρμανσης. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 15 εκ. ευρώ.

24. Σχεδιάζεται καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με πόρους του ταμείου ανάκαμψης ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλας της μήτρας, καρκίνου Μαστού, καρκίνου Παχέος Εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της οδού Ζαΐμη που έγιναν μάρτυρες ενός τραγικού συμβάντος σήμερα το αργά το απόγευμα στον Πύργο, αλλά και η κοινωνία στο άκουσμά της πράξης αυτής.

 Γνωστός 75χρονος επιχειρηματίας αυτοπυρπολήθηκε πίσω από το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο της πόλης, βάζοντας φωτιά στα ρούχα του, τα οποία και είχε περιλούσει με εύφλεκτο υλικό. 

Στο σημείο έφθασε σχετικά άμεσα η Πυροσβεστική, ο άτυχος Ν.Π όμως είχε χάσει τη ζωή του, ενώ η αστυνομία ερευνά τα αίτια της πράξης του 75χρονου αυτόχειρα.

Τα μέτρα για ανεμβολίαστους θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για όλες τις μετακινήσεις εκτός νομού, και συγκεκριμένα για μετακινήσεις με τρένα, ΚΤΕΛ και πλοία.

Η μετακίνηση εκτός νομού με μέτρα και η μοναδική εξαίρεση από τη Δευτέρα.

Η μεγάλη αλλαγή στις μετακινήσεις εκτός νομού είναι πέρα από τις μετακινήσεις εκτός νομού με πλοίο, απαραίτητα πλέον είναι τα αρνητικά τεστ για ανεμβολίαστους και σε μετακινήσεις με τρένο και ΚΤΕΛ. Η μόνη μετακίνηση που δεν έχει υποστεί ακόμα αλλαγή είναι αυτή με το ΙΧ.

Μόνο με εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν τη μετακίνηση θα μπορούν να ταξιδεύσουν από τις 13/9 με ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα και πλοία ανεμβολίαστοι ενήλικοι και ανήλικοι 12-17 ετών, ενώ self test απαιτείται για τους ανήλικους 5-12 ετών.

Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν τα ανώτατα όρια τιμών για μοριακό και rapid test κορονοϊού. Νέα μέτρα από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και υποχρεωτικό τεστ για ανεμβολίαστους.

Πλαφόν 10 ευρώ για τα rapid test προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε λίγα 24ωρα πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Αναλυτικά, η απόφαση για τις τιμές των τεστ προβλέπει:

 • Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR:

- ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ.

- ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.

 • Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.
 • Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.
 • Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.
 • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
 • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Σύλληψη ημεδαπού για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο αναπαρήγαγε μουσική κατά παράβαση των υφιστάμενων μέτρων για τη διασπορά του Κορωνοϊού.

Σε βάρος του άνδρα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ  και 7ημερη αναστολή λειτουργίας του  καταστήματος.

Την εβδομάδα 30 Αυγούστου 2021 – 05 Σεπτεμβρίου 2021 (2021-W35) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.78% σε σύνολο 622.394 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 527.566 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.58%.

Ο δείκτης θετικότητας είναι χαμηλότερος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας, με κάποιες περιοχές να καταγράφουν πάνω από 4,00%.

Η Ηλεία που την προηγούμενη εβδομάδα είχε δείκτη θετικότητας πάνω από 8,00%, σήμερα καταγράφει 4,65%.

Ο δείκτης θετικότητας στην Ικαρία φτάνει το 4,28% ενώ στη Μύκονο στο 4,38%.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ώρες αναμένονται ισχυρές βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Αυριο το σκηνικό του καιρού θα είναι βροχερό σε Σποράδες, Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και το βορειανατολικό Αιγαίο το βράδυ.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη (08-09-2021)

τοπικά ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στη δυτική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που πρόσκαιρα θα είναι έντονες.

Αύριο Πέμπτη (09-09-21)

τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και τη βόρεια), τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τις βραδινές ώρες στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Ο Δήμος Πύργου ενημερώνει ότι την Τρίτη 7/09/2021 και ώρα 9:00 – 9:30 π.μ. θα ηχήσουν δοκιμαστικά οι σειρήνες Π.Σ.Ε.Α. (Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης) στα πλαίσια της συντήρησης και του τεχνικού ελέγχου.

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Αντίθετη με το σχέδιο 50+1 που προβλέπει την αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού. Τι είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Καθόλου» σύμφωνη με το σχέδιο 50+1, που προβλέπει την αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών, εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι όταν ξέρουμε ότι έχουνε νοσήσει έντεκα παιδιά από ένα τμήμα με 20 ατόμων που κλείνει, πιθανότατα έχουν προσβληθεί κι άλλα πέντε. Αυτά τα 20 παιδιά θα μεταφέρουν τη νόσο σε αδερφάκια, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. Δηλαδή ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο σε 100-150 άτομα. Αυτά τα παιδιά κάνουν κι άλλες δραστηριότητες. Πάνε αγγλικά, πάνε χορό», επεσήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Η Αθηνά Λινού χαρακτήρισε ως «δύσκολο» το άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας πως «τα παιδιά των βρεφονηπιακών, των νηπιαγωγείων και του Δημοτικού δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού». «Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία, τα οποία είναι απαραίτητο να πάνε όλα τα παιδιά», σημείωσε η καθηγήτρια.

Συμβούλεψε δε τους γονείς «να αγοράσουν από σήμερα τις μάσκες και να κάνουν από σήμερα πρόβες κάθε μέρα, ώστε τα παιδιά να συνηθίσουν να τις φορούν».

Τέλος, χαρακτήρισε ως «μεγάλο λάθος» την προτροπή ορισμένων γιατρών για την αποφυγή εμβολιασμού, μέχρι να γίνουν έρευνες στη χώρα μας. «Δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της νόσου. Από τα παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πολύ σοβαρά και μετά θα έχει σοβαρά μακροχρόνια υπολείμματα. Όλο αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση εκρηκτική στην κατάσταση των οικογενειών», επεσήμανε καταληκτικά η Αθηνά Λινού

Πολλές θα είναι οι αλλαγές που θα έρθουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και για την μετακίνηση εκτός νομού.

Δύο είναι οι βασικές διαφορές σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις μετακινήσεις εκτός νομού για τους ανεμβολίαστους.

 • Το μέτρο της υποχρεωτικότητας διενέργειας rapid test με κόστος 10 ευρώ για τους ανεμβολίαστους, επεκτείνεται και σε άλλα μέσα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, εκτός από αεροπλάνα και πλοία, πλέον υποχρεωτικά θα είναι τα rapid test ή τα PCR στα ΚΤΕΛ και στα τρένα στα οποία μέχρι τώρα υποχρεωτική ήταν μονάχα η μάσκα. Έτσι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν εκτός νομού μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test ή PCR.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στις μετακινήσεις εκτός νομού

 • Πλέον, δεν θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να έχουν ανά χείρας το χαρτί που θα αποδεικνύει το αρνητικό rapid test ή το PCR.

Παράλληλα, η βεβαίωση αρνητικού rapid test δεν θα γίνεται αποδεκτή με τα έγγραφα του αποτελέσματος που χορηγούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά από ειδική σελίδα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ ενώ, τα νέα μέτρα και οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι 31 Μαρτίου 2022.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, στην Π.Ε.Αχαίας, Π.Ε.Ηλείας, Π.Ε.Μεσσηνίας, Π.Ε.Ηρακλείου και Δήμο Ικαρίας.

Μετά τη δημοσιοποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της 31-8-2021 οι πέντε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι το Ηράκλειο, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα και  Δήμο Ικαρίας και αναμενόταν να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Αναφορικά με την απαγόρευση της μουσικής ισχύει εξαίρεση για τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, από την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 τα οποία και παρατείνονται έως και την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.Διαβάστε αναλυτικά

Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1 α/ΓΠ.οικ. 53662/2021 - ΦΕΚ 4048/Β/2-9-2021
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από τη νέα εβδομάδα , αφού πρώτα η χώρα θα δεχτεί μεγάλο όγκο νερού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε άκρως φθινοπωρινό καιρικό σκηνικό οδηγούμαστε τις επόμενες μέρες καθώς έρχεται το πρώτο κρύο, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα. Αυτό το κρύο θα είναι αισθητό από την Δευτέρα και μετά, δηλαδή από τη νέα εβδομάδα, καθώς θα κυριαρχούν πλέον οι βοριάδες οι οποίοι θα φτάνουν εντάσεις 9 και 10 μποφόρ μέσα στο Αιγαίο! Από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουμε να το αισθανόμαστε το κρύο, θα πάμε σε προχωρημένο Φθινόπωρο με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Μέχρι να φτάσουμε όμως στα πρώτα κρύα πρέπει να περάσουμε από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα σαρώσουν τη χώρα το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή, όπου πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Από την περιοχή της Ιταλίας και πιο δυτικά οργανώνεται ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αναμένεται να σαρώσει την Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Μέσα στο Σαββατοκύριακο το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Η Κυριακή είναι δύσκολη μέρα, αναμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες και ίσως πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Χρειάζεται η απαιτούμενη προσοχή , με το νεφικό σύστημα να περνά πάνω από τη θάλασσα της Μεσογείου η οποία αυτή την περίοδο έχει 27 με 29 βαθμούς Κελσίου και θα πάρει ενέργεια την οποία και θα εκτονώσει προς την περιοχή της Ιταλίας αρχικά και στη συνέχεια στη χώρα μας.

Το νεφικό σύστημα υπό κανονικές συνθήκες θα ακολουθούσε πορεία προς την κεντρική Ευρώπη εκεί που όμως έχει σχηματιστεί ένας αντικυκλώνας που το εμποδίζει και το ωθεί νότια και ανατολικά προς την περιοχή μας.