Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας γίνεται γνωστό ότι όλοι οι μελισσοκόμοι του νομού μας, οφείλουν να δηλώσουν τον αριθμό των κυψελών που έχουν στην κατοχή τους μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2021. 

Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας, παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να υποβάλλουν τη αίτηση – δήλωση κατεχόμενων κυψελών με ψηφιακό τρόπο, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή: 

minagric.gr > Ψηφιακές Υπηρεσίες > Ηλεκτρονική Αίτηση Μελισσοκομικού Μητρώου > (σύνδεση με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης) > Δημιουργία Αίτησης > πεδίο: Α. Δήλωση Αριθμού Κυψελών 

Προσοχή: Εφιστάται η προσοχή στους ενδιαφερόμενους, μετά την ολοκλήρωση καταχώρησης των κατεχόμενων κυψελών να ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ την αίτησή τους. 

Προς επιβεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανωτέρω διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι θα αναζητήσουν στην αρχική σελίδα της εφαρμογής με τα στοιχεία του μελισσοκόμου, την ημ/νια και τον αριθμ. πρωτ. της αίτησής τους.   

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 140/106513/2021 ΥΑ, με την οποία θεσπίζεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, οποιαδήποτε μεταβολή του αριθμού των κατεχομένων κυψελών δηλώνεται υποχρεωτικά από τον μελισσοκόμο. Κατά συνέπεια, οι μελισσοκόμοι που ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, οφείλουν να ενημερώσουν το Μελισσοκομικό Μητρώο με το πλήθος των απολεσθέντων μελισσοσμηνών. 

Η δήλωση μεταβολής μπορεί να υποβληθεί μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ ως εξής: Μετά την συμπλήρωση του πεδίου Α, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το πεδίο Β: Δήλωση Μεταβολής Κυψελών με τον αριθμό των μελ/νων που ζημιώθηκαν, ως αιτία μεταβολής επιλέγει: απώλεια μελισσοσμηνών και στο πεδίο Παρατηρήσεις συμπληρώνει το σχόλιο: Πυρκαγιές 2021. 

Σε περίπτωση αδυναμίας ψηφιακής υποβολής της δήλωσης κατεχόμενων κυψελών ή της μεταβολής κατεχόμενων κυψελών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν στην υπηρεσία μας (κατόπιν συνεννοήσεως) τη σχετική αίτηση – δήλωση.

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής & Υλοποίησης ΠΑΑ της Υπηρεσίας μας και συγκεκριμένα στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 26213 60132. 

Η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας 

Σπυροπούλου Παναγιώτα 

Κτηνίατρος

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας ανακοινώνει τα εξής:

Από την επόμενη εβδομάδα και έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής & Ελέγχου της Υπηρεσίας μας, θα παραλαμβάνουν αιτήσεις-δηλώσεις των ζημιωθέντων εξαιτίας των πυρκαγιών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα αίτησης.

Η παραλαβή θα γίνει με επιτόπιες επισκέψεις των Επιτροπών στις κάτωθι ζημιωθείσες Τοπικές Κοινότητες (όπως αυτές έχουν οριοθετηθεί ΦΕΚ Β΄3905/23-08-2021): Καυκωνία, Κοσκινά, Μάγειρα, Πελόπιο, Πεύκες, Πλάτανος, Ξηρόκαμπος, Αχλαδινή, Λάλας, Νεμούτα, Βαρβάσαινα και Κολίρι, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της, στο κατάστημα της Τ.Κ ή σε άλλο διαθέσιμο χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο.

Η πρωτοκόλληση των αιτήσεων θα γίνεται με ευθύνη της ΔΑΟΚ και τα δικαιολογητικά θα ομαδοποιούνται ανά δήλωση παραγωγού.

Επιπλέον κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται και στην έδρα της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας του παραγωγού, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα και Δήλωση ΟΣΔΕ 2021.

Παρακαλούνται οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τους παραγωγούς να διευκολύνουν το έργο των επιτροπών σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα.

Θα προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Υπηρεσίας με τους Προέδρους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360149 Σπυροπούλου Π., 2621360130 Κούτρα Ι., 2621360139 Στροφύλλα Αικατερινή.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Το ΔΣ της Ο.Α.Σ. Ηλείας πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου μετά τις μεγάλες Πυρκαγιές που έπληξαν το νομό μας. Αυτό που αντικρίζουμε καθημερινά στα χωριά μας είναι οι τεράστιες καμένες εκτάσεις σε αγροτικές καλλιέργειες ιδιαίτερα ελιάς και σταφιδαμπέλων, σε δάση, σε καμένα ζώα (αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.α.), σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καμένα σπίτια. 

Οι φωτιές έκαψαν το βιός μας, δεν θα αφήσουμε 

να κάψουν και τις ζωές μας.

 Στα ήδη μεγάλα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων προστέθηκαν και αυτά που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» και «κλιματικής αλλαγής», εκτίθεται μιας και με δικιά της ευθύνη, αλλά και συνολικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουμε περικοπές στην δασοπροστασία, υποστελέχωση και χωρίς αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν μας καλύπτουν. Είναι πίσω από τις ανάγκες μας και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση μας, ενώ την ίδια στιγμή, η ανασυγκρότηση που μας λένε κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμοι μέσω επιτροπών και μεγαλοεπιχειρήσεων, ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας. Για άλλη μια φορά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι το ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ της μικρομεσαίας αγροτιάς με ριζική αλλαγή στη χρήση της γης και στο περιβάλλον, καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν.  

Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Ήδη προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις καταστροφές ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Έχουμε πείρα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση, όταν «πέσει ο κουρνιαχτός», τα προβλήματα μας θα ξεχαστούν και η κυβέρνηση που σήμερα εμφανίζεται ως δήθεν «προστάτης» μας θα καθυστερεί να δώσει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που εξήγγειλε, όπως εξάλλου έχει κάνει σε τόσες άλλες καταστροφές, με τους αγρότες ακόμα να περιμένουμε τις ενισχύσεις. 

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μείνουμε στο τόπο μας, στα χωριά μας. Δείξαμε το δρόμο όταν μπήκαμε μπροστά και σώσαμε τα χωριά μας, τα σπίτια μας και τις οικογένειες μας απειθαρχώντας στις εντολές εκκένωσης που μας έδιναν. Τώρα είναι η ώρα οργανωμένα να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, ξαναφτιάχνοντας το βιος μας. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας ΚΑΛΕΙ σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας, για το συντονισμό της δράσης μας, τους πυρόπληκτους, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς στα πυρόπληκτα και τις επιτροπές πυρόπληκτων που έχουν συγκροτηθεί.

Διεκδικούμε:

Άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Αποζημίωση για την φετινή παραγωγή που κάηκε στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και για όσα χρόνια απαιτούνται με ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δενδρυλλίων και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της.

Αποζημίωση για την χαμένη παραγωγή στους μελισσοκόμους όπου και να καταστράφηκαν τα μελίσσια τους. Επιδότηση τροφής μέχρι να επανέλθει η φύση για τα εναπομείναντα μελίσσια. 

Άμεση επιχορήγηση για αγορά και αποστολή ζωοτροφών για την συνέχιση της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής. Δεν φτάνουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Σαν ΟΑΣΗ και Αγροτικοί Σύλλογοι αλλά και άλλοι φορείς έχουν προμηθεύσει δεκάδες τόνους ζωοτροφών τους πληγέντες όμως οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. 

Άμεση επιχορήγηση για την ανακατασκευή των περιφράξεων που καταστράφηκαν. 

Πλήρης καταγραφή και αποζημίωση στο 100% σε ζωικό (αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.α.) και φυτικό κεφάλαιο, των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, χωρίς καμία προϋπόθεση.

Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν.

Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις. 

  Να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών  και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με  5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων, μηδενικό ΦΠΑ στις πυρόπληκτες περιοχές.

Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού. 

Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

 Να καλυφθεί 100% με δωρεάν κρατική επιχορήγηση η ανακατασκευή όλων των εγκαταστάσεων, κατοικιών, αποθηκών, στάβλων ανεξαρτήτου χρήσης πριν τις φωτιές.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις  αποκαταστάσεις των ζημιών και να γίνει με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές, χωρίς εκπτώσεις στα μεροκάματα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Να παγώσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη.

Για τους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα. 

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία 100% αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος.

Όλοι στον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

Όλοι τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στην Αρχαία Ολυμπίας

«Έχουμε να κάνουμε με εγκληματική πολιτική και όχι κλιματική αλλαγή» τόνισε ο πρώην πρόεδρος και νυν γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μιλώντας στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της πρωινής εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου , θίγοντας τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων , τα θέματα που τρέχουν, συγκρίνοντάς τα με αυτά του 2007 και επισημαίνοντας τη βοήθεια της ΟΑΣΗ προς αυτούς και καλώντας σε αγώνα διαρκείας.

Ακούστε τι είπε ο κ. Γιαννόπουλος παρακολουθώντας το ηχητικό απόσπασμα, πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους:

https://youtu.be/qde8W_RtKHE

https://youtu.be/N0SSLkqoKhU

Επιτροπή πυροπλήκτων συγκροτήθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Χελιδονίου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με πρωτοβουλία της ΟΑΣΗ , προκειμένου να διεκδικήσουν πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, να δοθούν ζωοτροφές σε όσους έχουν πληγεί από τη φωτιά, να δοθεί πλήρης αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς και έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες. Επίσης, η επιτροπή ζητά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και να «παγώσουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά Ταμεία τράπεζες κλπ.

Την επιτροπή απαρτίζουν οι: Βουρλούμης Κων/νος αγρότης (6982663799), Μιχαλόπουλος Μαρίνος αγρότης (6986613163), Παπαγεωργίου Διονύσης αγρότης (6936506400)

ΟΑΣΗ 

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

1.

Στόχοι

1.1

Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο. 

1.2

Η ενημέρωση αφορά στην περίοδο της καρπόδεσης των ανώτερων ανθέων μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καψών, για την οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.

1.3

Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

2.

Διαπιστώσεις 

2.1

Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας με καρπόδεση άνω του 50% των ανθέων και της ανάπτυξης των καψών.

2.2

Στην τελευταία επιθεώρηση των φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία, διαπιστώθηκε η αύξηση των συλλήψεων των πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού, η οποία δικαιολογεί τη δραστηριότητα της γενεάς του Αυγούστου. Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών και προσβολής αλλά όχι πάνω από το όριο επέμβασης.

Σε ότι αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων των πεταλούδων. Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν δεν διαπιστώθηκε προσβολή από το ρόδινο σκουλήκι.

2.3

Κατά τόπους διαπιστώθηκε προσβολή από τζιτζικάκια, αλευρώδη, λύγκο, χωρίς όμως να ξεπερνούν το όριο επέμβασης. 

2.4

Διαπιστώθηκε η παρουσία φυσικών εχθρών.

3.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1

Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη και να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την πλούσια βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας.

3.2

Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 2 – 3 μέρες), η οποία να λαμβάνει χώρα διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, πρωινές ή απογευματινές ώρες, εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη νεαρών προνυμφών.

3.3

Στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, τα όρια επέμβασης είναι:

για το πράσινο σκουλήκι – 2η γενεά:

συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου. 

για το ρόδινο σκουλήκι:

συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 - 8% στα 100 καρύδια. 

4.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

4.1

Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/).

Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους. 

Δεν προβαίνετε σε ψεκασμό αν δεν ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια για τον κάθε εχθρό.

Να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους για να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού και οι ψεκασμοί να διενεργούνται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Φυτ. Παραγωγής

Δ/νση Προστασίας Φυτ. Παραγωγής

Τμήμα: Προστασίας Φυτών

Συγγρού 150 Αθήνα

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Περιφερειακό Κέντρο Π. Φ. & Π.Ε. Αχαΐας 

Πανεπιστημίου 334, 

Τ.Κ. 26443 Πάτρα

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Γραφείο Τύπου Π.Ε. Ηλείας

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Με την παράκληση να αποσταλεί στα Μ.Μ.Ε. της Π.Ε. Ηλείας για ενημέρωση των βαμβακοκαλλιεργητών)

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Φαξ: 2623306810,

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Υπόψη: γεωτεχνικών Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης)

(Με την παράκληση να αναρτηθεί στους χώρους συγκεντρώσεων των βαμβακοκαλλιεργητών, να διανεμηθεί και να ενημερωθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές επί των σχετικών διαπιστώσεων και συστάσεων του ΔΓΠ)

Δήμος Πύργου

Μητροπολίτη Αντ. & Τ. Πετροπούλου, Πύργος

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Υπόψη: υπευθύνου Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, 

Δ/νσης Προγραμματισμού – Αγρ. Ανάπτυξης & Τουρισμού)

(Με την παράκληση να αναρτηθεί στους χώρους συγκεντρώσεων των βαμβακοκαλλιεργητών, να διανεμηθεί και να ενημερωθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές επί των σχετικών διαπιστώσεων και συστάσεων του ΔΓΠ)

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

(E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

(Υπόψη: γεωτεχνικών Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης)

(Με την παράκληση να αναρτηθεί στους χώρους συγκεντρώσεων των βαμβακοκαλλιεργητών, να διανεμηθεί και να ενημερωθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές επί των σχετικών διαπιστώσεων και συστάσεων του ΔΓΠ)

Καταστήματα Εμπορίας φππ Δ. Πύργου, Ανδραβίδας - Κυλλήνης & Δ. Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

(E-mail τους)

Βαμβακοπαραγωγοί

(E-mail τους)

Ο Θανάσης Βομπίρης, Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μιλώντας στην εκπομπή "Στις γειτονιές του κόσμου" του ΛΕΤΡΙΝΑ FM και στο δημοσιογράφο Γιώργο Μαρκόπουλο για τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν στην περιοχή της Ηλείας και δηλώνοντας τη στήριξη στους ανθρώπους που πλήττονται, αγρότες και κτηνοτρόφους, τόνισε:«Ζητάμε να μην υπάρξουν προϋποθέσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών &κτηνοτρόφων».

Παρακολουθήστε περισσότερα  στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Η οργή ξεχειλίζει στους σταφιδοπαραγωγούς! Όλα δείχνουν να επικρατεί το χειρότερο σενάριο για την φετινή χρονιά. Τις αποζημιώσεις τις κοιτάνε με τα ...κιάλια και αυτά που ακούγονται για μεγάλη πτώση της τιμής, τους ..."βγάζουν στα κάγκελα".

Αποφασίστηκε να γίνει την Πέμπτη το βράδυ στις 8.00 μια μεγάλη συγκέντρωση - συζήτηση στην Αμαλιάδα. Εκεί, θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. 

Ακούστε τι είπε σήμερα το πρωί στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή ΛΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ που παρουσιάζει ο Δημήτρης Παπαφώτης, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος στο ηχητικό που ακολουθεί.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ:

Τελειωτικό πλήγμα επέφερε στις σταφιδοκαλλιέργειες της Ηλείας ο καύσωνας που επικρατεί στον νομό καθώς και σε ολόκληρη την χώρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ουσιαστικά «έβρασαν» τον καρπό και ξέραναν το φύλλωμα. Η εικόνα της σταφίδας είναι αποκαρδιωτική, αφού αντί για ρώγα ζουμερή και ώριμη υπάρχει καρπός συρρικνωμένος και μαυρισμένος. Τα φύλλα ξεραμένα, ο κορμός ετοιμόρροπος και οι σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση, μια και μάταια προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει στα αμπέλια τους.

Αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Ηλειακού Κάμπου συζήτησαν στη Γαστούνη για τα προβλήματα που έπληξαν την παραγωγή τους από την αρχή του χρόνου, όπως ο σκληρός παγετός και το χαλάζι, αλλά και για το πρόβλημα του καύσωνα που αντιμετωπίζουν αυτή τη χρονική περίοδο.

Η επιτροπή των αγροτών ζήτησε την κατανόηση και, κυρίως, την ουσιαστική βοήθεια των αιρετών του νομού Ηλείας αλλά και της Περιφέρειας, στο φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων, και προανήγγειλε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο 7 Αυγούστου και ώρα 8:30 μ.μ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου του Τραγανού, στην οποία θα τεθούν κάποιες ιδέες για τις επόμενες ενέργειες, ενώ καλούν τους βουλευτές, τους δημάρχους και την περιφέρεια για να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν στα να δοθεί λύση στα προβλήματά τους.

Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Δημακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ και στην εκπομπή ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου, αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στην απουσία κρατικής στήριξης των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Δημακόπουλος ανέφερε ακόμα:  «Η οποία αύξηση του γάλακτος ουσιαστικά εξανεμίζεται από τον διπλασιασμό της τιμής του καλαμποκιού και την υψηλή τιμή του πετρελαίου».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη πατώντας εδώ

Καλεσμένος στο letrinafm.gr και στην εκπομπή ΛΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ήταν σήμερα το μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας και γραμματέας του τοπικού αγροτικού συλλόγου Καρδαμά Σωτήρης Μητσόπουλος και αναφέρθηκε στο τι έγινε στην συγκέντρωση των αγροτών, ενώ εξήγησε και περί του μεγάλου θέματος των λαϊκών αγορών.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: 

Μαζική κινητοποίηση διεκδικώντας τη διασφάλιση της τιμής της σταφίδας  πραγματοποίησε σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου στον Πύργο, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Οι αγρότες, με μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έφτασαν στην Αντιπεριφέρεια Ηλείας προκειμένου να συναντηθούν με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος δεν βρισκόταν στο γραφείο του, ενώ ήξερε σύμφωνα με τους σταφιδοπαραγωγούς πως θα τον επισκέπτονταν, για να ακούσει τα προβλήματά τους και να του παραδώσουν  ψήφισμα με τα αιτήματα τους. Τους αγανακτισμένους αγρότες εντέλει καλωσόρισε ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και συζήτησε μαζί τους για τα θέματα που τους απασχολούν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το ψήφισμα αποφασίστηκε ομόφωνα στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποίησε η ΟΑΣΗ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, όλο το προηγούμενο διάστημα στα σταφιδοχώρια της περιοχής, στις οποίες έχει ειπωθεί πως θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λίβανο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης ανέφερε:

«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για το θέμα που έχει προκύψει με την σταφίδα με τα αδιάθετα αποθέματα και θέλαμε να ζητήσουμε ή και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να λύσει εγκαίρως αυτό το πρόβλημα και να μην το μετακυλήσει στους αγρότες τους σταφιδοκαλλιεργητές σε σχέση με την τιμή. Μπορεί να λυθεί αυτή τη στιγμή το υπάρχον πρόβλημα, γιατί δεν είναι πολύ να αγοράσει τα αδιάθετα αποθέματα και να διαθέσει παράλληλα και την παραγωγή η κυβέρνηση στη λαϊκή κατανάλωση, αφού ο κόσμος παίρνει την σταφίδα πανάκριβα από τις υπεραγορές. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό των 40 γραμμαρίων που κοστίζει 2 ευρώ. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ,επαναλαμβάνω, αυξάνοντάς την και μειώνοντας το κόστος παραγωγής ,διασφαλίζοντας βέβαια μία κατώτερη εγγυημένη τιμή.

Να θυμίσουμε πως οι κυβερνήσεις στα τόσα χρόνια έχουν καταφέρει από 200.000 τόνους σταφίδας, τώρα να έχουμε μόνο 20.000 τόνους μόνο, παραγκωνίζοντας τους καλλιεργητές.

Εμείς θα είμαστε εδώ και στη συνέχεια για να παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ενώ την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει εκφράζει και αναδεικνύει μέσω της εικόνας ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρώην πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σοπίου:

«Ήρθαμε εδώ σήμερα να διαμαρτυρηθούμε γιατί μας έχουν βάλει στη μέση οι μεν έμποροι και η Παναιγιάλειος. Το υπουργείο πρέπει να πάρει απόφαση για το τι θα κάνει με εμάς. Κοιτάξτε τι ζημιά έχουμε πάθει...»

Τέλος, την συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη στο διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας όπου του επεδόθη και το προαναφερθές σχετικό ψήφισμα οι παραγωγοί ζήτησαν να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «παιχνίδια» σε βάρος τους τα όσα έχουν γίνει με τα αδιάθετα αποθέματα σταφίδας και την κατάρρευση των τιμών. Εκεί ο κ Βασιλόπουλος μετά την διεξοδική συζήτηση που έγινε για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν με την καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πριν διογκωθεί το πρόβλημα είχε ενημερώσει και εγγράφως το υπουργείο για την λήψη μέτρων ενώ το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών:

«Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η στήριξη των παραγωγών μας. Αναμένουμε τα μέτρα από το υπουργείο για την στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της νέας εσοδείας. Θα επιμείνουμε σε ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για την Περιφέρειά μας και την χώρα μας γενικότερα»

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2021, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: 

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Ομάδα 8η

:

Νέα Φιγαλεία

Επισημαίνουμε ότι:

Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές.

Οι ελαιοκαλλιεργητές υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα. 

Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.

Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών. 

Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.

Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. 

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Στο φλέγον θέμα των σταφιδοκαλλιεργητών και το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγούνται από την κυβέρνηση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ και στην εκπομπή ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηλείας, κάνοντας μάλιστα και κάλεσμα για την κινητοποίηση της Τρίτης 20ης Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: 

Βομπίρης

Σε κινητοποίηση καλεί η ΟΑΣΗ τους σταφιδοπαραγωγούς την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί στον Κόμβο του Αγίου Γεωργίου.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της αναφέρει: 
Το οξυμένο πρόβλημα με την Κορινθιακή Σταφίδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών .
Τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας στις αποθήκες που προμηνύουν κατρακύλα των τιμών παραγωγού δεν είναι αποκομμένα από την γενικότερη καταστροφική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα στα πλαίσια της Κ.Α.Π. της Ε.Ε. που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Ότι έχουμε κερδίσει οι βιοπαλαιστές αγρότες τα τελευταία χρόνια είναι μετά από πολύχρονους αγώνες. 
Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί στον Κόμβο του Αγίου Γεωργίου να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.
Για την ΟΑΣΗ το Δ.Σ.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της λειτουργίας των δύο εργοστασίων  επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία και συγκεκριμένα από 15 έως 20 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν η ΚΥΚΝΟΣ και η Μινέρβα (πρώην Unilever).

Η οριστικοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, καθώς έχουν υπάρξει κάποιες ζημιές από τον καύσωνα.

Αξίζει νσ σημειωθεί πως τα δύο εργοστάσια θα απορροφήσουν 100.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας, ενώ πέρυσι είχε φτάσει τις 90.000 τόνους.

Πολλά τα προβλήματα και οι εξελίξεις των αγροτών στην Ηλεία, καθώς έρμαιο των καιρικών μεταβολών είναι η σταφίδα, αφού μετά τον εαρινό παγετό ήρθε ο καύσωνας του Ιουνίου να δώσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στη φετινή καλλιέργεια. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των αγροτών Ηλείας μιλώντας στο OlympiaNews.gr και στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM αναφέρθηκε στις πρώτες εκτιμήσεις που οδηγούν στο συμπέρασμα της περαιτέρω μείωσης της παραγωγής, ενώ έγινε ήδη αναγγελία στον ΕΛΓΑ Πατρών για να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή της ζημιάς, να προσδιοριστεί το μέγεθός της και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ως τώρα, αξίζει να σημειωθεί πως εντοπίζονται στα σταφιδοχώρια της ορεινής και ημιορεινής ζώνης του δήμου Πύργου, όπως το Χειμαδιό, το Σόπι, η Κορυφή, η Ώλενα, σε κοινότητες της ημιορεινής ζώνης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπως η Καυκανιά και το Χελιδόνι, στο Χάβαρι και τη Δαφνιώτισσα της Αμαλιάδας και στη ΔΕ Πηνείας, καθώς και στις ΤΚ Μακρίσια και Κάτω Σαμικό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

 Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, αναφέρθηκε στον καύσωνα που είναι το τρίτο «χτύπημα» στην παραγωγή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πολιτεία θα αποζημιώσει επαρκώς και γρήγορα τους πληγέντες αγρότες.

Αναφέρθηκε επίσης και στη συνεδρίαση που είχαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας χθες στο Σοπι πρώην Δήμου Ωλένης, νυν Πύργου, αλλά  δεν παρέλειψε να τονίσει το μετέπειτα στάδιο , καθώς οι παραγωγοί περιμένουν τώρα τον ΕΛΓΑ για να δουν τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Η ζημιά από τον καύσωνα θα μειώσει αναπόφευκτα την παραγωγή.

«Πρέπει η πολιτεία να καταγράψει το γρηγορότερο δυνατόν τις ζημιές και να αποζημιώσει επαρκώς και άμεσα τους σταφιδοπαραγωγούς, διότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και δεν σταματάει ποτέ», τόνισε ο κ. Βομπίρης.

Λύση στα προβλήματα που δημιούργησε το χαλάζι στην παραγωγή της σταφίδας ζητούν οι αγρότες στα σταφιδοχώραφα της Βροχίτσας. Η έντονη χαλαζόπτωση στα μέσα του Ιουνίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα το προϊόν τους να μην είναι πλέον εμπορεύσιμο.

Εκτός από τη χαλαζόπτωση, τη ζημιά μεγαλώνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη συνέχεια και έχουν αρχίσει να διογκώνουν περισσότερο το πρόβλημα.

Ανάλογη πορεία καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της Ηλείας όπου καλλιεργείται σταφίδα, όπως οι Άγιοι Απόστολοι, το Χειμαδιό, η Χαριά, το Σώπι, η Καυκωνία κ.α., στις οποίες οι σταφιδοκαλλιεργητές έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μειωμένη διάθεση της περσινής παραγωγής.

Σχετικά λίγοι γνωρίζουν τι σημαίνουν τα αρκτικόλεξα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, δηλαδή Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων. Όμως σήμερα στη χώρα, χωρίς να υπάρχει ακριβής εικόνα, υπολογίζεται ότι λειτουργούν συνολικά περισσότεροι από 450 ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Οι οργανισμοί αυτοί διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των εγγειοβελτιωτικών έργων, δηλαδή των συλλογικών έργων άρδευσης. Πρόκειται για έργα -π.χ. αντλιοστάσια, διώρυγες, δίκτυα αγωγών υπό πίεση, ταμιευτήρες, δεξαμενές- τα οποία είναι απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικής γης. Τα έργα αυτά είναι τόσο σημαντικά, ώστε η κατάσταση στην οποία βρίσκονται φτάνει να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης του νερού συνολικά στη χώρα και όχι μόνο στη γεωργία.

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αναδεικνύει ένα δυσάρεστο γεγονός: πολλές υποδομές που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ ρημάζουν ή υπολειτουργούν μετά από συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η ομάδα των ερευνητών -οι καθηγητές Νικόλαος Δέρκας, Δημήτριος Σκούρας και Δημήτριος Ψαλτόπουλος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα- ανέλυσε διεξοδικά τα διαθέσιμα στοιχεία για τους ΟΕΒ. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τα σημαντικά προβλήματα -υποδομών, οργανωτικά και οικονομικά- που αντιμετωπίζουν αρκετοί ΤΟΕΒ, ανατρέχουν σε διεθνείς καλές πρακτικές και καταλήγουν σε μια σειρά προτάσεων πολιτικής, που θεωρούν ότι θα συμβάλλουν στην επίλυση πολλών από αυτά τα θέματα. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα βασικά ευρήματα της μελέτης.

Η σημασία των έργων άρδευσης

Τι ακριβώς όμως κάνουν αυτοί οι οργανισμοί και πώς λειτουργούν; Η λειτουργία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θεσπίστηκε το 1958, περίπου την ίδια εποχή που συνέβαινε το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ίδρυσή τους προέκυψε από την ανάγκη διαχείρισης κάποιων εγγειοβελτιωτικών έργων, τα οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ο κάθε αγρότης για το χωράφι του. Χρειαζόταν ένας συλλογικός φορέας που θα τα λειτουργούσε και θα τα συντηρούσε ώστε να επωφεληθούν πολλοί αγρότες ταυτόχρονα. 

Ο Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής στην Ελλάδα

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, δηλαδή τα έργα που αφορούν την άρδευση των αγροτικών περιοχών, χωρίζονται σε έργα Α’, Β’ και Γ’ τάξης. Τα έργα Α’ τάξης αποτελούν κύρια έργα γενικού ενδιαφέροντος που βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες γεωργικής εκμετάλλευσης μεγάλων περιοχών. Τα έργα Β’ τάξης είναι είτε έργα τοπικού ενδιαφέροντος, συμπλήρωμα των έργων Α’ τάξης, είτε αυτοτελή έργα εντός και εκτός των περιοχών Α’ τάξης. Τα έργα Γ’ τάξης είναι μικρά έργα στις ιδιοκτησίες, όπως είναι π.χ. οι γεωτρήσεις. Οι ΤΟΕΒ έχουν ως αρμοδιότητα τη διαχείριση των έργων Β’ και σπανιότερα Γ’ τάξης, ενώ οι ΓΟΕΒ των έργων Α’ τάξης

Η ίδρυση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, ήδη από τη δεκαετία του 1950, επέτρεψε στους Έλληνες αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας νέες αρδευτικές μεθόδους για τα δεδομένα της εποχής. Για τα έργα αυτά έχουν επενδυθεί άλλωστε πολύ σημαντικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι. Μαζί με την ίδρυση των ΤΟΕΒ ιδρύθηκε και η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ) η οποία είχε την αρμοδιότητα να ελέγχει και να επικουρεί τους ΟΕΒ, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό και με εξοπλισμό. Ωστόσο, μετά από πολλές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, η ΥΕΒ αποδυναμώθηκε και έχασε μεγάλο μέρος τους προσωπικού και του εξοπλισμού της. Με τον "Καλλικράτη" η αρμοδιότητα των ΤΟΕΒ είχε μεταφερθεί στους ΟΤΑ. Σήμερα, η αρμοδιότητα των ΟΕΒ έχει μεταφερθεί στις αντίστοιχες Περιφέρειες, οι οποίες όμως δεν διαθέτουν μια αντίστοιχη υποδομή, προκειμένου να υποστηρίξουν με εξοπλισμό ή επιστημονικά τους ΟΕΒ

Έργα που ρημάζουν

Ηκατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις δεκαετίες που πέρασαν χωρίς επαρκή συντήρηση πολλών έργων, έφεραν αρκετές εγγειoβελτιωτικές υποδομές στα όριά τους. Οι ερευνητές γράφουν χαρακτηριστικά: "Η μεγάλη πλειοψηφία των έργων δεν βρίσκονται σε καλή λειτουργική κατάσταση, αλλά απλώς σε κατάσταση επιβίωσης, η οποία είναι ασταθής και θα διατηρηθεί μόνο με τη βοήθεια νέων έργων, των οποίων η σπουδαιότητα θα αυξάνει συνεχώς. Η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύσει εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την επισκευή και συντήρηση των έργων."

Νέοι Επιχειρηματικοί Συνεταιρισμοί Στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα παραθέτουν ενδεικτικά  στοιχεία για πολλές διώρυγες και δεξαμενές που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με μεγάλες και εμφανείς ρωγμές στο σκυρόδεμα, με ανεπιθύμητη βλάστηση που απορροφά μέρος του νερού που προορίζεται για πότισμα, αλλά κυρίως μειώνει την παροχετευτικότητά των διωρύγων, καθώς και με ελαττωματικούς μηχανισμούς ρύθμισης, οι οποίοι έχουν χρόνια να συντηρηθούν. Ακόμη, διαπιστώνουν προβλήματα στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των αντλιοστασίων αφού πολλοί αισθητήρες και αυτοματισμοί δεν συντηρούνται. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ερευνητές αναφέρουν τα έργα Αλφειού-Πηνειού στη Δυτική Πελοπόννησο, όπου έγινε έργο εκσυγχρονισμού που δεν θεωρήθηκε πετυχημένο λόγω κακοτεχνιών στην υλοποίηση. Η συνηθισμένη πρακτική σε πολλά δίκτυα είναι η κατανάλωση νερού στα αντλιοστάσια να εκτιμάται με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και όχι με βάση την καταγραφή των παροχόμετρων που είναι εγκατεστημένα, γιατί τα τελευταία δεν συντηρούνται. 

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι συχνά και οι μηχανισμοί των δικτύων (αεροεξαγωγοί, παροχόμετρα, κλπ.) είναι σε κακή κατάσταση. Σημειώνουν μάλιστα ότι από κάποιες υποδομές έχουν αφαιρεθεί εξαρτήματα, όπως ρυθμιστές πίεσης, περιοριστές παροχής, μετρητές κ.ά. "Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις, κυρίως στα δίκτυα υπό πίεση", γράφουν οι ερευνητές, "μειώνουν δραματικά την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχεται στους χρήστες και την αξιόπιστη λειτουργία των δικτύων".

Ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό

Ταυτόχρονα όμως με τη φθορά των υποδομών, οι ερευνητές τονίζουν ως πολύ σημαντικό πρόβλημα την, συχνά καθολική, έλλειψη επιστημονικού προσωπικού στο εσωτερικό των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Σε όλους τους ΤΟΕΒ και σε πολλούς ΓΟΕΒ, γράφει η μελέτη, δεν υπάρχει ούτε ένας γεωπόνος, πέρα από τα ΔΣ των ΓΟΕΒ. Κατά συνέπεια, οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές πληροφορίες και συμβουλές, όσον αφορά την άρδευση. Επιπλέον, στους ΟΕΒ δεν υπάρχουν ούτε ειδικά γραφεία που να ελέγχουν τα αρδευτικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ώστε να είναι συμβατά με το συλλογικό δίκτυο και να αποτρέπουν τη λειτουργία τους σε περίπτωση ασυμβατότητας.

Τέλος, η εισφορά για την παροχή αρδευτικού νερού που πληρώνουν οι αγρότες στους ΟΕΒ συνήθως καθορίζεται με βάση την εκτίμηση των αρδευόμενων επιφανειών και όχι με βάση τον όγκο του νερού. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να υπερκαταναλώνουν νερό, αφού η χρέωσή τους παραμείνει ίδια ανεξάρτητα από την κατανάλωση. 

Η Ελληνική Γεωργία Και Αγροδιατροφή Μετά Την Πανδημία

Πέρα όμως από τα παραπάνω προβλήματα που απορρέουν από το γενικό θεσμικό πλαίσιο των ΤΟΕΒ και από τις αλλαγές του με τα χρόνια, οι ερευνητές εντοπίζουν σημαντικά προβλήματα και στην εσωτερική λειτουργία των ΟΕΒ

Πώς όμως είναι οργανωμένοι αυτοί οι οργανισμοί; Οι ΤΟΕΒ είναι συνεταιρισμοί αγροτών, με μέλη αγρότες που εκπροσωπούν τουλάχιστον τα 5/9 της ωφελούμενης από τα έργα τους έκτασης. Διοικούνται από άμισθο διοικητικό συμβούλιο το οποίο εκλέγει η Γενική Συνέλευσή τους. Οι ΓΟΕΒ διοικούνται από επταμελές συμβούλιο με δύο αιρετά μέλη. Τα υπόλοιπα μέλη στο συμβούλιο των ΓΟΕΒ είναι ένας υπάλληλος, κατά προτίμηση γεωπόνος από τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δύο υπάλληλοι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δύο από την Περιφέρεια.

Ένα βασικό πρόβλημα με τη λειτουργία των ΟΕΒ είναι η συχνά απόλυτη έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τη λειτουργία τους. Σήμερα, δεν γνωρίζουμε καν πόσοι ακριβώς είναι! Υπάρχουν ΟΕΒ για τους οποίους δεν είναι γνωστά βασικά οικονομικά μεγέθη και επομένως, παραμένει άγνωστο το πόσο αποτελεσματική είναι η διαχείριση του νερού στις αντίστοιχες εκτάσεις. Επιπλέον, η μη καταγραφή δεδομένων είναι αρκετά εκτεταμένη ώστε να μην υπάρχει ικανοποιητική εικόνα ούτε για τη συνολική λειτουργία όλων των ΟΕΒ στη χώρα. Οι ερευνητές υπολογίζουν τον αριθμό των ΟΕΒ σε ολόκληρη τη χώρα σε άνω των 450 και βασίζουν την ανάλυσή τους σε οικονομικά στοιχεία μόνο από τους 118, τα μόνα διαθέσιμα που βρήκαν. 

Τι συμπεραίνουν αναλύοντας αυτά τα οικονομικά στοιχεία; Αρχικά, διαπιστώνουν το προφανές, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ενιαίο λογιστικό σύστημα με το οποίο να καταγράφονται τα δεδομένα τους, κάτι το οποίο εμποδίζει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για μια συνολική εικόνα.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι οι σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των 118 ΤΟΕΒ ως προς το μέγεθός τους, με κάθε μέτρο. Από τη σκοπιά του κόστους, η διάμεσος του χρηματοοικονομικού κόστους είναι σχεδόν 3 λεπτά το κυβικό μέτρο και ο μέσος όρος 4 λεπτά το κυβικό, όμως υπάρχουν ΤΟΕΒ που οι τιμές φτάνουν μέχρι τα 30 λεπτά ανά κυβικό. Ο μικρότερος ΤΟΕΒ έχει κόστος δυο φορές υψηλότερο της διαμέσου. Αντίστοιχες είναι και οι αυξομειώσεις στις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και διοίκησης, αν και τα αντίστοιχα δεδομένα υπάρχουν για ακόμα λιγότερους ΤΟΕΒ, μόνο 74. Οι διαφορές στα κόστη συντήρησης είναι ενδεικτικές. "Οι μεγάλες διαφορές εντοπίζονται στους πολύ μικρούς (αλλά και πολυάριθμους) ΤΟΕΒ οι οποίοι διακινούν λιγότερο από 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού", γράφουν οι ερευνητές. "Το μέσο κόστος συντήρησης μεταξύ των ΤΟΕΒ που διακινούν μέχρι και 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα είναι σχεδόν 5 φορές υψηλότερο από τους ΤΟΕΒ που διακινούν 1-5 εκατομμύρια κυβικά".

Από τη σκοπιά των εσόδων των ΤΟΕΒ, τα οποία προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις χρεώσεις νερού στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους που είναι μέλη τους, η εικόνα είναι και πάλι θολή. Τα λογιστικά έσοδα αποτυπώνουν βεβαιωμένες οφειλές και όχι απαραίτητα εισπράξεις, ενώ για τα μέλη πολλών ΤΟΕΒ εκκρεμούν σημαντικά χρέη. Επιπλέον, οι τιμές τις οποίες οι ΤΟΕΒ χρεώνουν στα μέλη τους δεν λαμβάνουν υπόψη τις κρατικές επενδύσεις που έχουν γίνει στις υποδομές της εκάστοτε έκτασης, αλλά ούτε και υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία αποθεματικού, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μια σχετική ασφάλεια στην οικονομική διαχείρισή τους. 

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις παθογένειες δεκαετιών, τις οποίες καταγράφουν οι ερευνητές στη μελέτη της διαΝΕΟσις. Διαβάζοντας την καταγραφή τους αναλυτικά, συνειδητοποιεί κάποιος τόσο την κρισιμότητα της διαχείρισης των αρδευτικών έργων ως ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης νερού στη χώρα, όσο και τα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των υποδομών και των θεσμών που τις συντηρούν. Στο τέταρτο Κεφάλαιο της μελέτης μπορείτε να διαβάσετε καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από το Ισραήλ, τόσο σχετικές με μεταρρυθμίσεις που έγιναν πρόσφατα όσο και με διαφορετικά σχήματα διακυβέρνησης του αρδευτικού νερού.

Οι Νέοι Ελληνικοί Συνεταιρισμοί

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ανάλυσή τους, όσο και τις καλές πρακτικές σε άλλες χώρες, οι συγγραφείς καταλήγουν και σε προτάσεις πολιτικής, παρότι αναγνωρίζουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τη δυσκολία να οικοδομηθεί ένα ενιαίο μοντέλο που θα εφαρμόζει παντού. Όμως παρόλ’ αυτά προτείνουν τη συνένωση αρκετών ΤΟΕΒ με βάση κριτήρια μεγέθους και οργανωτικής δομής, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις εκτάσεις τους με αποδοτικό τρόπο, αλλά και με ενιαίο λογιστικό σύστημα. Ακόμη θεωρούν αναγκαίο να υπάρχει πρόβλεψη για διοίκηση από managers, υποδομή για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και κάποιο επιστημονικό προσωπικό

Επίσης, προτείνουν συνένωση των ΓΟΕΒ σε μια πιο αποτελεσματική υπηρεσία διαχείρισης. Προτείνουν επιπλέον τη δημιουργία "στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κεντρικής Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων (ΚΥΕΒ) προκειμένου να έχει τον τελικό έλεγχο του προγραμματισμού και της υλοποίησης μελετών και έργων, να ελέγχει τη διαχείριση του αρδευτικού νερού και των συναφών υποδομών και επίσης να εισηγείται τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές προς την πολιτική ηγεσία"

Μπορούν να γίνουν όλα αυτά σε ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο όπως αυτό των ελληνικών ΟΕΒ; Οι ερευνητές ξεχωρίζουν ένα καλό παράδειγμα από την Κρήτη. Πρόκειται για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος διαχειρίζεται σημαντικό τμήμα των υδατικών πόρων της Κρήτης. Προέκυψε από τη συνένωση δυο οργανισμών, αντίστοιχα για την Ανατολική και Δυτική Κρήτη, διαθέτει οργανωμένο επιτελείο επιστημόνων και καλές υποδομές που λειτουργούν και συντηρούνται επαρκώς.

"Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι χρήστες στην περιοχή των Χανίων έχουν ατομικά υδροστόμια με υδρομετρητές και πληρώνουν ανάλογα με τον όγκο που καταναλώνουν", γράφουν οι συγγραφείς για τον ΟΑΚ. "Στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής επέμβει στο υδρόμετρο ή στο υδροστόμιό του (αφαίρεση ρυθμιστή πίεσης, περιοριστή παροχής) διακόπτεται η υδροδότησή του. Επίσης τα δίκτυα του ΟΑΚ έχουν ψηφιοποιηθεί, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να έχει καλή γνώση των υποδομών και μια πιο αποτελεσματική διαχείριση να είναι εφικτή".

Ο αγροτικός σύλλογος Χειμαδιού Σοπίου, στο πλαίσιο των συσκέψεων που διοργανώνει η ΟΑΣΗ για τα αγροτικά προβλήματα, καλεί την Κυριακή 20/6 και ώρα 9:30 μ.μ όλους τους σταφιδοκαλλιεργητές της περιοχής στην πλατεία του Χειμαδίου σε συγκέντρωση – συζήτηση για τα καυτά προβλήματα που αφορούν την σταφίδα ( τιμή σταφίδας, συνδεδεμένη και ΕΛΓΑ).

Η συμμετοχή όλων μας μπορεί να φέρει λύση στα σοβάρα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.