Κατασκευή εργοστάσιου επεξεργασίας απορριμμάτων. «Έπεσαν» οι υπογραφές στην Τριανταφυλλιά.
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- 12 Μαρτίου, 2019
- 263
- 2 minutes read
*Συνάντηση – συζήτηση με την περιβαλλοντική ομάδα
Με την «βούλα» των υπογραφών που «έπεσαν» την Τρίτη στον ίδιο χώρο έγινε η τυπική εκκίνηση της κατασκευής του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς. Στο ιστορικό, για το νομό Ηλείας, γεγονός το «πάρων» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος , ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Γ.Γ. ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας. Ακόμα έλαβαν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργόπουλος, οι βουλευτές Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, καθώς και οι δήμαρχοι Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, Ζαχάρως Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλικούκος.
Η δεύτερη, μετά την Τριανταφυλλιά, αξιόλογη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού, συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Σωκράτη Φάμελου με τα μέλη της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμαλιάδα. Εκεί παρουσία των τριών βουλευτών του κόμματος καθώς και τοπικών στελεχών κατατέθηκαν απόψεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την διαλογή στην πηγή, την λειτουργία του εργοστασίου και την υποχρέωση των δήμων. Ακόμα τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας έθεσαν μεταξύ άλλων το θέμα του μερικού επαναπλημμυρισμού της Μουριάς, την ανάδειξη του αρχαιολογικού σπηλαίου Καϊάφα, την οριοθέτηση και την προστασία του Αλφειού, τα δεματοποιημένα σκουπίδια στο Ποτόκι και στα Κονιδέϊκα κτλ. Από πλευράς της Περιβαλλοντικής Δράσης τα θέματα έθεσαν η πρόεδρος Πηνελόπη Γαλανοπούλου , η γραμματέας Νικολία Αστερή καθώς και τα μέλη αυτής Νίκος Φάμελος και Σπύρος Καράμπελας.
Το εργοστάσιο έρχεται… τα άλλα προβλήματα μένουν
Για τα δέματα στο Ποτόκι και στα Κονιδεϊκα ο Σ. Φάμελος είπε ότι « Στο μεν πρώτο είναι περισσότερα και παλαιότερα στο δε δεύτερο λιγότερα και μεταγενέστερα. Θα περιμένουμε να ετοιμαστούν οι προτάσεις που έχουμε ζητήσει από τους αντίστοιχους δήμους Πύργου και Ηλιδας.» Για τον μερικό επαναπλημμυρισμό της Μουριάς είπε ότι « για να μην μιλάμε ¨φαναταστικά¨ πρέπει πρώτα κάποιος επίσημος φορέας Τ.Α. δήμος ή περιφέρεια να καταθέσει την πρόταση. Δεύτερον απαιτείται υδραυλική μελέτη, οριοθέτηση χώρου, βαθύτερο σημείο, σχεδιάγραμμα, ποιες δραστηριότητες και πόσες γίνονται τώρα εκεί κλτ»
Εργοστάσιο και … με την ¨βούλα¨ .
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές το αναγκαίο για το νομό έργο πέρασε από σαράντα κύματα όμως η συνεργασία των φορέων και των εμπλεκόμενων με το θέμα αρχών κατόρθωσε να δώσει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Έτσι ένα έργο- σωτηρία για την καθαριότητα , τον τουρισμό και τον πολιτισμό παίρνει πια σάρκα και οστά. Το έργο ξεκινάει σε 10 μέρες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες έχοντας εξασφαλίσει την μόνιμη απασχόληση 30 μόνιμων εργαζομένων όταν αυτό λειτουργήσει. Στον όλο σχεδιασμό για την επιτυχία του στόχου σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανακύκλωση και η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Θέματα που αφορούν κυρίως τους δήμους ως φορείς αλλά και το σύνολο των δημοτών. Όπως άλλωστε τόνισε ο Σ. Φάμελος στην συνάντηση του με την Περιβαλλοντική Δράση « θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των δήμων σε σχέση με τους στόχους της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. «κανείς δεν θα είναι μόνος στο δωμάτιο» είπε χαρακτηριστικά.
Σωκράτης Φάμελος : «Η Ηλεία μπορεί από σήμερα να υπερηφανεύεται πως θα έχει ένα πάρα πολύ σύγχρονο εργοστάσιο»
Ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο Σωκράτης Φάμελος αναφερθείς «στην πολύ σημαντική στιγμή για την Περιφερειακή Ενότητας Ηλείας» είπε ότι : «Είμαστε εδώ για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας απορριμμάτων της Ηλείας ικανοποιώντας μια δέσμευση που αναλάβαμε μπροστά στους αυτοδιοικητικούς του νομού, πριν από ένα χρόνο. Από σήμερα ξεκινά η κατασκευή μιας μονάδας κυκλικής οικονομίας στην Ηλεία. Μια μονάδα που θα μπορεί να μειώσει το κόστος για τους δημότες και τους δήμους και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας θυμίσουμε πως πριν από τέσσερα χρόνια η περιοχή της Ηλείας ήταν το αρνητικό παράδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπήρχαν σημαντικότατα προβλήματα με ανοιχτές χωματερές με θέματα στην ποιότητα ζωής και με πολλά πρόστιμα. Αυτή η κατάσταση επιλύεται. Καταφέραμε να κλείσουμε τις χωματερές να κατασκευαστεί ο χώρος υγειονομική ταφής και η ενδιάμεση λύση διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντί η Ηλεία να είναι το «μαύρο πρόβατο» και σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για καταγγελίες μπορεί από σήμερα να υπερηφανεύεται πως θα έχει ένα πάρα πολύ σύγχρονο εργοστάσιο».
Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε ότι: « υποστηρίζουμε την συμφωνία που έχει επιτευχθεί για τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, στους 45 χιλιάδες τόνους και για την συμπερίληψη των ανακυκλώσιμων υλικών σε αυτή. Αυτό δίνει σε όλους μας μια μεγάλη υποχρέωση που είναι η αύξηση των ρυθμών ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Για τη διαδικασία της ανακύκλωσης, έχουμε συμφωνήσει εδώ και ένα χρόνο, πως θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση για την κατασκευή ξεχωριστής μονάδας και ο ΦοΔΣΑ έχει αναλάβει την υποχρέωση της μελετητικής ωρίμανσης, της αδειοδότησης και της υποβολής σχετικής πρότασης στο Υπουργείο μας. Η μονάδα που θα κατασκευαστεί δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες και υπάρχουν τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν για να φτάσουμε σε αυτή την ημέρα».
Νίκος Ματζούφας « Σε 18 μήνες θα έχει ο νομός να δείξει ένα έργο επισκέψιμο από σχολεία και πανεπιστήμια».
Παίρνοντας το λόγο ο Γ.Γ. ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας μεταξύ άλλων είπε ότι « Η Ηλεία θα έχει να επιδείξει ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη. Με αυτό το έργο που θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες θα έχει να δείξει ένα έργο επισκέψιμο από σχολεία και πανεπιστήμια. Χαίρομαι λοιπόν που με αυτό το έργο αναβαθμίζεται όλο το προϊόν που περιγράψαμε. Μια τελευταία παρατήρηση από εμένα είναι πως όλα αυτά τα έργα δεν πετυχαίνουν εάν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν τα στηρίζει. Να πω ότι κατά την περίοδο κατασκευή του θα υπάρχουν περί τους 150 εργαζόμενους ενώ θα υπάρξουν και 30 μόνιμες θέσεις όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του».
Απόστολος Κατσιφάρας : «είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε αυτό το οραματικό έργο να ξεκινά».
«Ένα έργο οραματικό και βαθιά περιβαλλοντικό που θα δώσει λύσεις στο αύριο ξεκινά άμεσα. Σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περνούν στην επόμενη ημέρα» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Συνεχίζοντας τόνισε ότι: « Η Περιφέρεια στην προηγούμενη περίοδο με 10 εκ ευρώ, συμμετείχε στην κατασκευή του ΧΥΤΥ και των υποδομών. Σήμερα έχουμε ανοιχτές δυο προσκλήσεις, για να δούμε τα πράσινα σημεία και τη διαλογή στην πηγή. Να δούμε, δηλαδή, πως θα ανοίξουμε μια άλλη κουλτούρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μπορούμε, με τη συνεργασία που έχουμε με τους δήμους, η επόμενη ημέρα να είναι μέρα ελπίδας, νέων προσδοκιών και μια μέρα πολιτισμού και ανάπτυξης. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδος. Περάσαμε δύσκολες μέρες με τα σκουπίδια στους δρόμους αλλά με θέληση πείσμα, υπομονή και συνεργασία τα καταφέραμε. Καθυστερήσαμε και αυτή είναι μια ομολογία αλλά σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε αυτό το οραματικό έργο να ξεκινά».
Χρήστος Χριστοδουλόπουλος «Αυτή η μέρα συμβολίζει για όλους εμάς την συνεργασία των Ηλείων αιρετών».
Ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αφού πρώτα χαρακτήρισε
« ιστορική τη στιγμή για το νομό» εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συνεργασία των δημάρχων είπε ότι «Είμαστε σήμερα όλοι εδώ μαζί για να γιορτάσουμε αυτή την ιστορική στιγμή για το νομό μας. Την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του εργοστασίου. Αυτή η μέρα συμβολίζει για όλους εμάς την συνεργασία των Ηλείων αιρετών, γιατί εάν δεν υπήρχε σύμπνοια από όλους τους δημάρχους δεν θα είμαστε σήμερα σε θέση να υπογράψουμε τη σύμβαση. Άρα κινητήριος δύναμη ήταν η σύμπνοια των Ηλείων αιρετών για να φτάσουμε στη λύση ενός προβλήματος που ταλαιπώρησε ολόκληρες γενιές. Να θυμίσω απλά πόσο άσχημα αισθανόμαστε όλοι όταν πριν μερικά χρόνια στην τελετή αφής των ολυμπιακών αγώνων τα σκουπίδια ήταν στους δρόμους του νομού μας και όλοι τα έβλεπαν. Όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν αφού λύνουμε οριστικά το πρόβλημα. Θέλω να πω ότι ο δρόμος μέχρι σήμερα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με αγκάθια. Ήταν μια διαχρονική δουλειά που και η προηγούμενη δημοτική αρχή δήμου Ήλιδας και τα προηγούμενα συμβούλια του ΦοΔΣΑ αλλά και όλοι οι δήμαρχοι του νομού πάλεψαν για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο».
Αναφορικά με την καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος είπε «Φτάσαμε κοντά στη λύση το 2014. Αλλά, το 2014 η κατάσταση στη χώρα ήταν ρευστή. Οι τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να δανείσουν και οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να επενδύσουν. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων για όλη τη χώρα από νέα οπτική γωνία και με νέους στόχους. «Ουδέν κακό αμιγές καλού» όμως αφού μας δόθηκε η ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία. Να ξεκαθαρίσω ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορούσε τη δυναμικότητα της μονάδας. Αυτή είχε «κλειδώσει» με τον διαγωνισμό. Αφορούσε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που καταφέραμε να μειώσουμε από 60.000 τόνους το χρόνο στους 45.000.
Και αυτή θα μειωθεί και άλλο γιατί θα αφαιρείται η ποσότητα που θα παραδίδουμε για ανακύκλωση. Με απλά λόγια, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι η ποσότητα για την οποία θα πληρωθεί η κοινοπραξία ακόμα και αν ο Νομός παρήγαγε λιγότερα απορρίμματα.
Σήμερα που μιλάμε, ο Νομός παράγει περίπου 42.000 τόνους. Αυτή η μείωση που πετύχαμε μεταφράζεται σε εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια της σύμβασης. Μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ που δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κάθε οικογένεια χωρίς λόγο.
Ειδική μνεία για την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος προς όφελος όλου του Νομού. Εύχομαι πολύ σύντομα να είμαστε πάλι εδώ για τα εγκαίνια της μονάδας που θα δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή μας και θα προστατέψει το περιβάλλον για τις επόμενες γενεές».
Αλέξης Καστρινός « Έρχεται η Κυβέρνηση να υπογράψει αυτό που θα έπρεπε να έχει υπογραφεί πριν 4 χρόνια».
Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Καστρινός επετέθη στον Υπουργό λέγοντας του πως σήμερα « Έρχεται η Κυβέρνηση να υπογράψει αυτό που θα έπρεπε να έχει υπογραφεί πριν 4 χρόνια». Θύμισε στους παρόντες τα όσα έλεγαν για «φαραωνικά έργα κ.αα» ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Γ. Λυμπέρη και Ν. Κοκκαλιάρη για τα όσα πρόσφεραν και είχαν σαν αποτέλεσμα το 2014 να ήταν όλα έτοιμα για την υπογραφή.
Εγώ, είπε ο κ Καστρινός «θα πω ότι από το 2006 έχει ξεκινήσει η διαδικασία, από το 2007 είμαι μέλος του Φορέα και πάντα έλεγα πως πρέπει οι τόνοι να είναι χαμηλά και όλοι να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Σήμερα λοιπόν εδώ ήρθαμε με ένα διαφορετικό σκεπτικό. Θυμηθείτε όλοι που λέγαμε εναντίον των ΣΔΙΤ που λέγαμε όχι στα «φαραωνικά έργα». Σήμερα λοιπόν υπογράφουμε μια σύμβαση που λέει πως η δυναμικότητα του εργοστασίου παραμένει η ίδια. Εάν δεν κάνω λάθος η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα μπορεί να αλλάξει και πριν και μετά τη σύμβαση κατασκευής. Σήμερα λοιπόν έρχεται η Κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τον Ηλειακό λαό που άργησε τόσα χρόνια για να κατασκευάσει το εργοστάσιο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το 2014. Έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση να υπογράψει αυτό που θα έπρεπε να έχει υπογραφεί πριν 4 χρόνια. Επειδή όμως τα πάντα έχουν ονοματεπώνυμο και δεν πρέπει να ξεχνάμε από το 2006 μέχρι και το 2014 το έργο το έτρεξαν και το έφτασαν μέχρι την υπογραφή ο τότε δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Γιάννης Λυμπέρης και η τότε αντιπρόεδρος Νίκη Κοκκαλιάρη. Τέλος καλό, όλα καλά αλλά θα πρέπει να δηλώσω ότι δεν θα σας ακολουθήσω σε κανένα ξενοδοχείο για να δώσω συνέντευξη τύπου».
Σάκης Μπαλιούκος : «δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο εργοστάσιο»
Παίρνοντας το λόγο ο Σάκης Μπαλιούκος τόνισε ότι «Είμαστε ικανοποιημένοι και χαιρετίζουμε την σημερινή εξέλιξη. Θέλω να πω, ότι δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο εργοστάσιο αλλά να δώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Θα πρέπει να τρέξουμε γιατί είδα τον ΧΥΤΥ που έχει ανέβει αρκετά η στάθμη του. Να λειτουργήσει σύντομα ΚΔΑΥ στο νομό μας. Έγιναν λάθη από όλους μας αλλά δεν μπορώ να μην χαιρετίσω τη σημερινή εξέλιξη»
Διονύσης Γεωργόπουλος «Σε 10 ημέρες ξεκινούν τα έργα»
Ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας Διονύσης Γεωργόπουλος επεσήμανε «θα ξεκινήσουμε άμεσα εργασίες μόλις εκδοθεί η πολεοδομική άδεια που πιστεύουμε πως δεν θα ξεπεράσει τις 10 ημέρες ώστε σε 18 μήνες να μπούμε σε δοκιμαστική λειτουργία. Η μονάδα είναι σχεδιασμένη με τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά στάνταρ θα μειώσει πάρα πολύ και κυρίως θα αδρανοποιήσει το όποιο υπόλειμμα πηγαίνει προς ταφή. Θα πάρουμε ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά από τα οποία θα παράξουμε ενέργεια όπως ηλεκτρικό ρεύμα. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ήδη δείξαμε την καλή μας διάθεση –μετά από παρέμβαση του Υπουργού – να μειώσουμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα».