Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την ενίσχυση του Τύπου

Τροπολογία για την ενίσχυση του Τύπου μέσα από ειδικά προγράμματα που θα καταρτίζουν τα αρμόδια υπουργεία αλλά και για την επέκταση του μειωμένου συντελεστή του φόρου διαφημίσεων, 5%, στο σύνολο των τηλεοπτικών μέσων κατέθεσε η κυβέρνηση.

Η νομοθετική τροπολογία της κυβέρνησης που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας προβλέπει τη δυνατότητα ενίσχυσης του Τύπου (επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων) μέσα από προγράμματα που θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής. Τα προγράμματα αυτά που χρηματοδοτούνται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από κοινοτικούς πόρους.

Οι κατηγορίες των υπαγόμενων επιχειρήσεων, το ύψος της ενίσχυσης, η διάρκεια των προγραμμάτων και οι λοιπές λεπτομέρειες θα καθορίζονται από τις υπουργικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την τροπολογία η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για τη στήριξη και ανάπτυξη των εφημερίδων «οι οποίες αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου».

Πολύ πιο απτή είναι όμως η οικονομική ενίσχυση που προβλέπει η τροπολογία για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επεκτείνεται από την 1η Μαϊου 2019 ο μειωμένος συντελεστής επί τον τηλεοπτικών διαφημίσεων 5% (από 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα) στο σύνολο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, δηλαδή και στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο εν λόγω συντελεστής ισχύει αποκλειστικά για τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που κατέχουν άδεια λειτουργίας από το ΕΣΡ, για αυτά που έχουν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και τα κανάλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Βάσει της τροπολογίας η μείωση του φορολογικού συντελεστή κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων στο σύνολο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν προσδιορίζει το ύψος της απώλειας εσόδων που θα προκαλέσει για το Ελληνικό Δημόσιο η μείωση του φορολογικού συντελεστή των τηλεοπτικών διαφημίσεων στο 5%.

Related post

Βίκυ Βασιλοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι μέσα στον κόσμο»

Βίκυ Βασιλοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι…

Η Βίκυ Βασιλόπουλου μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο, στον αέρα του διαδικτυακού  ραδιοφωνικού σταθμού…
Πισπιρίγκου: «Καταπέλτης» το βούλευμα – « Αδιαφορία για ανθρώπινη ζωή, θρασύτητα και επικινδυνότητα»

Πισπιρίγκου: «Καταπέλτης» το βούλευμα – « Αδιαφορία για ανθρώπινη…

Οι δικαστές κρίνουν πως η Ρούλα Πισπιρίγκου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις που της αποδίδονται, με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση…
ΑΑΔΕ – Appodixi: Μπήκαν τα πρώτα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή – Βροχή οι καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις

ΑΑΔΕ – Appodixi: Μπήκαν τα πρώτα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή…

Σε καθημερινή βάση στην ΑΑΔΕ υποβάλλονται περίπου 1.600 καταγγελίες από το Appodixi από τις οποίες οι οκτώ στις δέκα αφορούν αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί…