PrevNext

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν έξω από το σπίτι του στο χωριό Μυρτιά Πύργου αναφέρεται ο συνταξιούχος Τάκης Ράλλης, μιλώντας στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και στην εκπομπή ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου.

«Ο χώρος έξω από το σπίτι πλημμυρίζει. Υπάρχει κίνδυνος. Δεν μπορούμε να μπούμε και να βγούμε από το σπίτι μας με ασφάλεια. Έσκαψαν να βάλουν τη σωλήνα για το νερό - που  σημειωτέον έχουμε πληρώσει και περιμένουμε δύο χρόνια- και μόλις έβρεξε έχει υποχωρήσει, έτοιμος να χωριστεί μπροστά ο δρόμος μπροστά στο σπίτι μας.Τους παρακαλάμε να έρθουν να το μπαζόσουν και τίποτα. Θεωρώ αύριο δε θα μπορούμε ούτε να πάμε σπίτι και αν πάμε δε θα μπορούμε να φύγουμε.», λέει, κάνοντας έκκληση στο δήμο Πύργου να ρίξει αμμοχάλικο, προκειμένου να αποστραγγίζουν τα όμβρια νερά.    

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη με το ηχητικό του κου Ράλλη πατώντας εδώ και στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/eM1UC4p7f1g

Δείτε στις φωτογραφίες:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική πριν από λίγο καθώς κατέρρευσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με την τηλεόραση της ΕΡΤ, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Κερδισμένοι φέτος θα είναι όσοι έχουν οχήματα τα οποία ταξινομήθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2021. Τα τέλη για τα οχήματα τα οποία εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι μηδενικά.

Συγκεκριμένα, επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από 1/11/2010 έως 31/12/2020 με βάση τις εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης (NEDC) όπως αναγράφονται στην Άδεια του οχήματος και μόνον εφόσον οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Ταξινόμησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρο 212 του εθνικού τελωνειακού κώδικα (ν. 2960/2001).

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής με βάση τις τιμές εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στη άδεια του οχήματος

Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Εκπομπές CO2 - Tιμή (ευρώ)

0-122 - 0

123-139 - 0,64

140-166 - 0,70

167-208 - 0,85

209-224 - 1,87

225-240 - 2,20

241-260 - 2,50

261-280 - 2,70

Πάνω από 281 - 2,82

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με την προηγούμενη χρονιά. Αναλυτικά, οι τιμές των τελών κυκλοφορίας για οχήματα που είναι αγορασμένα από το 2006 και μετά:

 • Από 1.072 κ.ε - 1.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 135 ευρώ
 • Από 1.358 κ.ε - 1548 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 255 ευρώ
 • Από 1.549 κ.ε - 1.738 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 280 ευρώ
 • Από 1.739 κ.ε - 1.928 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 320 ευρώ
 • Από 1.929 κ.ε - 2.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 690 ευρώ
 • Από 4.001 κ.ε και άνω ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 1.380 ευρώ

Κατάθεση πινακίδων

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της AADE.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες με τους κωδικούς τους TAXISNet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξείς βήματα:

 • Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ
 • Μπαίνετε στην εφαρμογή myCar
 • Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet
 • Καταχωρείται: α) τον ΤΚ της περιοχής β) την οδό γ) τον αριθμό
 • Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης ( ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)
 • Υποβάλετε την αίτηση
 • Λαμβάνεται τον αριθμό αίτησης
 • Αφαιρείται τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία το όχημα δεν μπορεί να μετακινηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες φτάνουν έως και τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης του οχήματος είναι με προσωρινές πινακίδες για τις οποίες θα χρειαστεί ο οδηγός να έχει μαζί του ασφάλεια αυτοκινήτου.

Ο Δήμος Ήλιδας ενημερώνει τους επαγγελματίες, τους  μικροπωλητές και το καταναλωτικό κοινό για τα μέτρα προστασίας  της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, που ισχύσουν  το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στη Λαϊκή Αγορά της Αμαλιάδας. Οι πωλητές και οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μέτρα που έχουν οριστεί από την  Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 61910/2021, ΦΕΚ 4674/Β/8-10-2021: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00» . 

Έτσι θα πρέπει  να εφαρμόσουν τα εξής:

1) όλοι οι πωλητές και εργαζόμενοι  (επαγγελματίες και παραγωγοί) που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους  θα πρέπει να έχουν μαζί τους 

[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού

[β] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
[γ] αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου που διενεργούν μια φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζομένους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ως τα  άνω [α] και [β]αναφέρουν, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση  ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid  test), σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α΄70) ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό με δική τους δαπάνη.

2)Απόσταση  ενός (1) μέτρου εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

3) Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων

 4)όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί),  οι καταναλωτές και οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν , κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα. 

5) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό

6) οι καταναλωτές να μην συνωστίζονται στους πάγκους και τους διαδρόμους της Λαϊκής Αγοράς και να διατηρούν την προβλεπόμενη απόσταση του ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ τους.

Παρακαλούμε τόσο τους πωλητές όσο και τους καταναλωτές, με επίκληση στην ατομική ευθύνη του καθενός, για την πιστή εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων  με κατανόηση και συνεργασία. 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου και 4ου Γυμνασίου Πύργου, των Γυμνασίων Καράτουλα και Ζαχάρως και της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στο μικρό Συνεδριακό της Π.Ε Ηλείας.

   Ανταποκρινόμενος στο αίτημα τους για συνάντηση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης τους στις Αρχές και Φορείς του τόπου για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων στα σχολεία, ο κ. Γιαννόπουλος άκουσε με προσοχή τα όσα είχαν να πουν. Αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος τους για μη συγχώνευση, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Σημείωσε μάλιστα πως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που το ίδιο το Υπουργείο έχει ζητήσει να τηρούνται πιστά και αυστηρά, για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. Χαρακτήρισε δε, οξύμωρο το γεγονός της εκ περιτροπής πραγματοποίησης των διαλειμμάτων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους κάθε σχολικής μονάδας, και την ίδια στιγμή να ζητά την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μαθητών σε μικρής χωρητικότητας αίθουσες. 

   Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε και δημόσια τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές για τη μη εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα είναι στο πλευρό τους, θα μεταφέρει το αίτημα τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έκδοση σχετικού Ψηφίσματος, κάνοντας και τη δική του παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας. 

Σκοπός της δράσης η ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας ιδιαίτερα για τις άνεργες γυναίκες, τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών των οποίων η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνση από την εργασία για οικογενειακούς ή άλλους λόγους δυσχεραίνει την πιθανότητα επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ). Συγκεκριμένα, στις ΠΑΠ συμπεριλαμβάνονται Αττική και Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η δράση υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:

α) Ο πρώτος κύκλος αφορά στη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

β) Οι επόμενοι κύκλοι αφορούν στη δημιουργία των
υπολοίπων θέσεων εργασίας έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης.

γ) Ο κάθε επόμενος κύκλος προκηρύσσεται μετά την πάροδο 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης του προηγούμενου κύκλου. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www. oaed.gr), στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

Η δράση περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένα μήνα κατά την υπόδειξή τους στις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του ωφελούμενου για 12 μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων μικτών αποδοχών, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας.

Η δράση υλοποιείται με εφαρμογή κλίμακας μοναδιαί-ου κόστους, σύμφωνα με τα με αριθμ. 15738/-05-02-2021 και 16581/11-2-2021 έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ), βάσει των οποίων το μοναδιαίο κόστος ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (25 ασφαλιστικές ημέρες) ανέρχεται στο ποσό των 933,00 € μηνιαίως.

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό από 50% έως 75% της ως άνω κλίμακας μοναδιαίου κόστους.

Συγκεκριμένα η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας/ωφελούμενο ανέρχεται:

α) για τις άνεργες γυναίκες (όλων των κατηγοριών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% του μοναδιαίου
κόστους
(β) για τους άνεργους άνδρες, ως εξής:

(β1) για τους κοινούς ανέργους άντρες (έως 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας και ηλικίας έως 49 ετών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% του μοναδιαίου κόστους,
(β2) για τους άνεργους 50 ετών και άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% του μοναδιαίου κόστους,
(β3) για τους μακροχρόνια ανέργους σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% του μοναδιαίου κόστους,
(β4) για τους μακροχρόνια άνεργους 50 ετών κι άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του μοναδιαίου κόστους.

Pinakas neo oaed

Δικαιούχοι

1. Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες σε Μετάβαση της χώρας.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης - ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού- είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.

Η ανωτέρω προϋπόθεση περί μη μείωσης προσωπικού θα πρέπει να τηρείται και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έως την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης της επιχείρησης στη δράση.

3. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

α. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,

β. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη
σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση,

γ. η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,

δ. η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το αρ. 38 του ν.4488/2017 (Α΄137),

ε. η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα

στ. η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργασία του Κεφαλαίου 325 του Α.Κ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στη δράση, θα πρέπει να καλύψει την μείωση του αριθμού των εργαζομένων, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Εάν η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά το χρονικό διάστημα που έπεται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, δύναται να ενταχθεί στη δράση, εφόσον καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία της αξιολόγησης.

4. Σε περίπτωση που κατά την αξιολόγηση της πρό-τασης, ο αξιολογητής διαπιστώσει ότι υπάρχει μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

α. Έλεγχος στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ) ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστώσει εάν η επιχείρηση έχει προβεί σε πρόσληψη προσωπικού για την υποχρέωση κάλυψης της μείωσης του αριθμού εργαζομένων.

β. Ενημέρωση του δικαιούχου σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόσληψη στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και προσκόμισης αντίστοιχων δικαιολογητικών ορίζοντας σχετική προθεσμία.

5. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού όταν συντελείται κάποια από τις ακόλουθες ενέργειες:

α. καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,

β. καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του),

γ. λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου,

δ. οικειοθελής αποχώρηση,

ε. φυλάκιση και ο θάνατος, στ. αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπών εργαζόμενων.

Για όλα τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά όταν τους ζητηθούν από τους αξιολογητές ή τον Προϊστάμενο του ΚΠΑ2 κατά την αξιολόγηση.

Ωφελούμενοι

1. Ωφελούμενοι της Δράσης είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Στις ανωτέρω κατηγορίες ανέργων κατά την υπόδειξή τους πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

- Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

- Να είναι ηλικίας 30 ετών και άνω, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 31ο έτος και άνω κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Ως άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας για τον σκοπό της παρούσας δράσης ορίζονται όσοι έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους και διανύουν το 51ο έτος και άνω κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ2.

2. Δεν μπορούν να υποδειχθούν ως άνεργοι σε επιχειρήσεις:

α. Άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υπόδειξής τους στην επιχείρηση:

αα. Είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα ενιαία επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν, στον ίδιο ή σε άλλο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας από τους ίδιους ή άλλους εργοδότες ή εταίρους.

ββ. Είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα).

γγ. Είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την υπαχθείσα επιχείρηση και

δδ. Είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις εκτός του ελέγχου που διενεργεί ο εργασιακός σύμβουλος, οι άνεργοι προσκομίζουν στην Υπηρεσία σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά την υπόδειξή τους στην επιχείρηση.

β. Άτομα που προσελήφθησαν από την επιχείρηση μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

γ. Εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου) και

δ. Άτομα τα οποία:

αα. Είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών- εργαζομένων των φορέων Κ.ΑΛ.Ο.),

ββ. Θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων (ενδεικτικά: επενδυτικό σχέδιο το οποίο επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά).

γγ. Θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης), και δδ. Δεν θα απασχοληθούν με συμβάσεις μισθωτής εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

3. Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από τον εργασιακό σύμβουλο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν.

   Στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, λειτουργεί το Τοπικό Συντονιστικό - Επιχειρησιακό Κέντρο, το οποίο θα υπάγεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολικής Προστασίας. 

   Το Τοπικό Συντονιστικό - Επιχειρησιακό Κέντρο, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, θα στεγάζεται σε χώρο του Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας και θα λειτουργεί, σε περιόδους εκδήλωσης επικίνδυνων φαινομένων, συμφώνα με τις προβλέψεις – κάθε φορά – της ΕΜΥ. Σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο, στον χώρο λειτουργίας του Κέντρου, (στον 5ο όροφο του Διοικητηρίου, τηλ. 2621360572), με τους συμμετέχοντες να προχωρούν σε συντονισμό ενεργειών και δράσεων, όπως αυτές καθορίζονται από τα Σχέδια Δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. 

   Στόχος της οργάνωσης και λειτουργίας του, είναι η διασφάλιση της άμεσης κινητοποίησης και ο άριστος συντονισμός όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Για το λόγο αυτό, στο Τοπικό Συντονιστικό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Π.Ε Ηλείας, των Δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι έχουν ήδη οριστεί με σχετικές αποφάσεις/εντολές των Υπηρεσιών τους, ενώ έχει εξασφαλιστεί και άμεση επικοινωνία με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος και του ΕΚΑΒ. 

   Η αρχή έγινε από χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στις 10:00 το βράδυ, και θα λειτουργεί αδιάλειπτα, για όσο διάστημα αναμένεται η εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ. 

15-9-2020 Αντωνακόπουλος: «Κάναμε σε 6 μήνες, όσα δεν έγιναν δεκαετίες» 

15-4-2020 «Κολυμβητήριο Πύργου: Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξαναζωντανέψει!!»

28-9-2020 «Ο δήμος θα γίνει σύντομα απέραντο εργοτάξιο από τις αρχές του 2021… έργα 11,5 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν»

 4-1-2021 «Απεμπλοκή μεγάλων έργων, έναρξη νέων και οριστικές εγκρίσεις… έργα 5 εκατ. ευρώ»

11-2-2021 «Δημοπρατούμε τα ώριμα έργα μέσα στις επόμενες 40-60 ημέρες»

11-10-2021 «Μέσα σε δύο χρόνια περιορισμών έχουμε κάνει τεράστιο έργο… Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης, δημοπράτησης και οριστικής διαδικασίας, έργων που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ.»

Αυτές και πολλές άλλες παρόμοιες δηλώσεις του Δημάρχου, που έχουν φιλοξενηθεί σε πηχιαία πρωτοσέλιδα, αν δεν προκαλούσαν αγανάκτηση στους συνδημότες μας, θα προσέφεραν πηγαίο γέλιο. Δείχνουν ότι ο πρώτος πολίτης του Πύργου βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Έχει από καιρό πάρει διαζύγιο από την αλήθεια και βιώνει μόνος του (ή μάλλον μαζί με την αυλή του) μία εικονική πραγματικότητα. Αν δούμε τους καταλόγους των έργων που αναφέρει, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι κάθε εξάμηνο εξαγγέλλει τα ίδια έργα, αθροίζοντας τους ίδιους προϋπολογισμούς με διαφορετικό τρόπο και καταλήγοντας σε αυθαίρετα νούμερα. Βέβαια, τα πρωτοσέλιδα εξασφαλίζονται αφειδώς. Προφανώς, εμείς ζούμε σε μια άλλη πόλη και περπατάμε δίπλα σε ένα τεράστιο έργο, μέσα σε ένα εργοτάξιο, το οποίο, όμως, δυόμιση ολόκληρα χρόνια εξακολουθούμε να μην βλέπουμε… Αναμένουμε σύντομα την επαναφορά του Δημάρχου στην πραγματικότητα της πόλης που διοικεί…

Ο Αλέξανδρος Μαγκότσος, ο γνωστός στο Πανελλήνιο ως «τσολιάς» από τον Πύργο,  που έχει κατηγορηθεί για το ότι δεν επέτρεπε στην κόρη του να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορωνοϊού ως μαθήτρια του δημοτικού σχολείου Σκουροχωρίου, μιλώντας στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και συγκεκριμένα στην εκπομπή ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου, λέει πως «Ποτέ δεν υπήρξα αρνητής της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Έχει διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα...».

-Να θυμίσουμε πως ο εν λόγω αρνητής-γονέας οδηγήθηκε στα δικαστήρια , μετά τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου  και συνελήφθη για τη μη χρήση μάσκας από το παιδί του και μια σειρά γεγονότων-

Ο κ. Μαγκότσος  περιγράφει στο ηχητικό που ακολουθεί τη διαμάχη του, προκειμένου η κόρη του , όπως τονίζει να φορά εγκεκριμένες μάσκες , σύμφωνα και με την πρώτη απόφαση δικαστικού λειτουργού, από τον Φεβρουάριο του 2021. 

Ενώ, δεν παραλείπει να αναφερθεί στα πρόσφατα γεγονότα , όπου εμφανίστηκε στα δικαστήρια με εμφάνιση «τσολιά».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ:

Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που έπληξε και την Αττική είναι σε εξέλιξη, όμως έρχεται δεύτερο σφοδρό κύμα -κυρίως από το μεσημέρι και μετά- σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Βροχερό σκηνικό, «μαύρος» ουρανός και ισχυρή καταιγίδα. Το ξημέρωμα της Πέμπτης βρήκε την Αττική σε ένα άκρως φθινοπωρινό σκηνικό που έφερε όμως διακοπές ρεύματος στα νότια προάστια αλλά και χάος στους δρόμους. Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έχει ξεκινήσει την επέλασή της από τη Δυτική Ελλάδα και την πρωτεύουσα, ενώ βροχές σημειώνονται και σε περιοχές της Κρήτης, στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Η κατάσταση φαίνεται προς ώρας να έχει βελτιωθεί, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο «χτύπημα» από το μεσημέρι και μετά και μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Ειδικότερα, η νεότερη πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη σημειώνει ότι καθώς πηγαίνουμε προς το μεσημέρι-απόγευμα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν πιο ανατολικά και θα επηρεαστεί ολόκληρη η χώρα, αλλά θα έχουμε και τοπικά έντονα φαινόμενα με καταιγίδες ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Θέλει προσοχή, θα πέφτει πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα και άρα τα φαινόμενα μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα» υπογράμμισε ο μετεωρολόγος του Open. Έντονα φαινόμενα προέβλεψε και για την Αττική προς το μεσημέρι.

«Αύριο περιμένουμε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα βαθύνει αρκετά στα ανοιχτά του νοτίου Ιονίου και δεν αποκλείεται να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και να προσεγγίσει την ένταση ενός μεσογειακού κυκλώνα» λέει ο κ. Μαρουσάκης και προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πάλι στο σύνολο της χώρας.

Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για περιοχές του Ιονίου, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Βοιωτία, την Αττική, την Χαλκιδική και τις Σποράδες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα αλλά και χιόνια σε ορεινές περιοχές.

Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Στην Αττική αναμένονται βροχές οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

Παιδιά ενός κατώτατου Υπουργείου Παιδείας (2)

Ένας και πλέον μήνας έχει παρέλθει από την επίσημη έναρξη του σχολικού έτους. Στο διάστημα

αυτό η κυβέρνηση επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει ολιγωρία απέναντι σε εκατοντάδες

παιδιά που χρήζουν υποστήριξης από ειδικευμένο προσωπικό, αναγκάζοντάς τα να μένουν εκτός

σχολείου με όλα όσα συνεπάγεται η «επιλογή» αυτή για τα ίδια και τις οικογένειές τους!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με συνεχείς παρεμβάσεις του επισημαίνει το πρόβλημα ήδη από τα τέλη

Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα:

 με την υπ’ αριθμ. 8633/30-08-2021 Ερώτηση 52 βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ερωτάται η Υπουργός Παιδείας σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, με σκοπό να

έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες των σχολικών μονάδων σε παράλληλη στήριξη, Ειδικό

Βοηθητικό Προσωπικό και σχολικούς νοσηλευτές, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η ερώτηση κατατίθεται τρεις μέρες μετά την α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών/τριών.

 με την υπ’ αριθμ. 9150/20-09-2021 Ερώτηση 42 βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, με σκοπό

την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε παράλληλη στήριξη, Ειδικό

Βοηθητικό Προσωπικό και σχολικούς νοσηλευτές, δεδομένου ότι μετά την α΄ φάση

προσλήψεων αναπληρωτών/τριών τα κενά είναι εκατοντάδες.

 με την υπ’ αριθμ. 9274/24-09-2021 Ερώτηση 53 βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ερωτάται η Υπουργός Παιδείας σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί για

την άμεση στήριξη μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης και υπηρεσιών σχολικού

νοσηλευτή μέχρι την κάλυψη των κενών αυτών. Η ερώτηση κατατίθεται τρεις μέρες πριν

τη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών/τριών.

Στα καθ΄ ημάς:

Το Τμήμα Παιδείας – Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας δημοσιεύει κείμενο στις 16/9 με τίτλο

«Παιδιά ενός κατώτατου Υπουργείου Παιδείας», γνωστοποιώντας πρόβλημα μαθητή Λυκείου

του νομού μας και στηλιτεύοντας την εγκληματική ολιγωρία του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Στις 11/10 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός καταθέτει αναφορά στη

Βουλή σχετικά με την άμεση ανάγκη πρόσληψης Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στο Γενικό

Λύκειο Βαρθολομιού. Σημειώνουμε ότι ο κ. Καλαματιανός είχε συνυπογράψει τις τρεις

προαναφερόμενες ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Έως σήμερα 14/10 το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια!

Οι πολιτικές αποκλεισμού της κυβέρνησης σε βάρος ευάλωτων και ευπαθών ομάδων δυστυχώς

συνιστούν την «κανονικότητά» της! Η άνευ προηγουμένου αναλγησία του Υπουργείου Παιδείας

θυματοποιεί τα παιδιά εκείνα που θα έπρεπε να αποτελούν την άμεση προτεραιότητά του

στερώντας τους το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση και στην ισότιμη συμμετοχή στην

εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκρίνει την υποχρέωση της Πολιτείας να λειτουργεί αντισταθμιστικά

αμβλύνοντας τις κάθε είδους ανισότητες! Εναντιώνεται με όλες του τις δυνάμεις στην πολιτική

των φραγμών και των διακρίσεων υποστηρίζοντας την ισότιμη πρόσβαση σε μια ποιοτική

δωρεάν δημόσια εκπαίδευση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας ήταν είναι και θα είναι στο πλευρό όλων όσων αδικούνται αλλά δε ζητούν

ελεημοσύνες, των συνανθρώπων μας που απλά διεκδικούν τα αυτονόητα και συνταγματικά

κατοχυρωμένα δικαιώματά τους!

Ήταν είναι και θα είναι όμως απέναντι σε όλους όσους αδικούν! Και με όλες του τις δυνάμεις θα

στηλιτεύει όσους καπηλεύονται τον πόνο των συνανθρώπων τους και τον θυσιάζουν στον βωμό

της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών τους συμφερόντων!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλεί

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δημοσιεύθηκε στο ieidiseis.gr

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξαναχτύπησε. Δεν πάει καιρός που αποκαλούσε τον ΕΦΚΑ «σαράβαλο» και τους υπαλλήλους του «γραφειοκράτες». Τώρα, ο κ. Χατζηδάκης το πήγε ακόμα παραπέρα. Αυτή τη φορά περιέγραψε τους εργαζόμενους του φορέα ως «βασανιστές» των άλλων εργαζομένων. Πρωτοφανές ακόμα και για τον γνωστό κ. Χατζηδάκη!

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν μας προκαλούν την παραμικρή έκπληξη. Προφανώς, ο κ. Υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά μετά από δύο χρόνια αποτυχίας καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες να μετατοπίσουν αλλού τις τεράστιες ευθύνες τους στο μεγάλο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Επανειλημμένα, λοιπόν, δε διστάζουν να στοχοποιούν τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις πραγματικές αιτίες αυτού του προβλήματος. Το κάνουν ακόμα και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις, με το να κατηγορούν το προσωπικό για αδράνεια και κωλυσιεργία στην εφαρμογή μιας νομοθετικής διάταξης, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο δεν έχει φροντίσει καν για την έκδοση εφαρμοστικής εγκυκλίου!

Παράλληλα, επιδιώκουν συνειδητά την υποβάθμιση και την αποδόμηση του ΕΦΚΑ. Αυτό αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που εντάσσεται στο ακραίο νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό πλάνο για την πλήρη απαξίωση του δημοσίου τομέα, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Και ας προσπαθεί να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι δήθεν εξοργίζεται με τις καθυστερήσεις στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων και ότι «κόπτεται» για τους εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους.

Προφανώς, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ για τις αστοχίες και τα εμπόδια στην απονομή των συντάξεων και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Υπουργός. Φταίνε οι τεράστιες ελλείψεις του φορέα σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Για τις οποίες δεν λένε τίποτα τα κυβερνητικά στελέχη, αποκρύπτοντάς τες επιμελώς. Αυτό προκύπτει και από τα λεγόμενα του προέδρου του ΝΑΤ, με αφορμή το νέο «ξέσπασμα» του κ. Χατζηδάκη απέναντι στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, ότι στο ταμείο υπάρχουν περίπου εβδομήντα υπάλληλοι για χιλιάδες εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης.

Όμως, ο Υπουργός και η κυβέρνηση, αντί να εστιάσουν στη στελέχωση του φορέα με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό του με υλικοτεχνικά μέσα, επιλέγουν προκλητικά να προσβάλουν και να μειώνουν τους υπαλλήλους του με βαρείς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Συνεχίζοντας, συνάμα, την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου τους, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου της κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτό μας δείχνει η πρόσφατη εμπειρία των κυβερνητικών πεπραγμένων και με την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων. Με χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους να τρέχουν σε δικηγόρους και λογιστές για να βγάλουν τη σύνταξή τους, τη στιγμή που αυτό είναι υποχρέωση του ίδιου του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. Το είδαμε, επίσης, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όταν οι περισσότερες χώρες που το εφάρμοσαν στο παρελθόν, το εγκατέλειψαν διότι οδήγησε σε χαμηλές συντάξεις και σε τεράστια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων.

Ο κ. Υπουργός, λοιπόν, συνειδητά εργαλειοποιεί την απόγνωση και την αγανάκτηση χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων, αφήνοντας ακάλυπτους και απροστάτευτους τους εργαζόμενους του φορέα στην οργή των πολιτών και τους μετακυλύει τις δικές του αποκλειστικές ευθύνες.

Σε κάθε του νέα αποτυχία, ο κ. Υπουργός γίνεται ακόμα πιο επιθετικός, σε κάθε του νέα δράση για ιδιωτικοποίηση ακόμα πιο κυνικός, σε κάθε του δήλωση ακόμα πιο προκλητικός, έως την ώρα που όλοι θα καταλάβουν και τις προθέσεις του και τις ιδέες του.

Ξεκινά, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και της ανάδοχης εταιρείας «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ» το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων λυμάτων στις περιοχές Παπακαυκά και Τσιχλέικα Αμαλιάδας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2,333,156,39 ευρώ και το πρωί της Τετάρτης τη σύμβαση υπέγραψε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ηλία Δαβίτσα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Λυμπέρης, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης : «Υπογραφή της σύμβασης ενός έργου που - άφησα από την περασμένη μου θητεία και αρκετά χρόνια περιμέναμε - και αφορά την αποχέτευση λυμάτων των οικισμών ΡΟΜΑ σε Παπακαυκά και Τσιχλέικα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όχι λόγω του προϋπολογισμού του ο οποίος ξεπερνά το 1,5 εκ ευρώ, αλλά για το γεγονός ότι οι δυο συγκεκριμένοι οικισμοί έχουν σημαντικά θέματα με τα λύματά τους και τώρα με την ολοκλήρωση των εργασιών το πρόβλημα λύνεται οριστικά. Απλά να αναφέρω πως πριν το 2014 πληρώναμε βυτιοφόρα για να εκκενώσουν τους μικρής χωρητικότητας βόθρους που υπάρχουν ενώ και οι περίοικοι διαμαρτύρονταν για τα λύματα σε αυτούς τους οικισμούς». 

Καταλήγοντας ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε : «Ένα έργο για να γίνει θα πρέπει να το σχεδιάσεις και στη συνέχεια να το εντάξεις σε κάποιο πρόγραμμα. Από τη στιγμή που εντάσσεται ακολουθεί μια χρονοβόρα διαδικασία ώστε το έργο να αποδοθεί στους κατοίκους. 

Στη διαγωνιστική διαδικασία πολλές φορές συμμετέχουν εταιρείες που δίνουν εξωφρενικές εκπτώσεις προκειμένου να αναδειχθούν μειοδότες και στη συνέχεια αρχίζουν τις δικαστικές ενστάσεις με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε τους νόμους, βάλαμε τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς ώστε το συγκεκριμένο έργο να ξεκινήσει και να παραδοθεί στην ώρα του». 

Τέλος ο κ Ηλίας Δαβίτσας εκπρόσωπος της εταιρείας «ΚΑΤΕΣΚΕΥΗ ΑΤΕ» ανέφερε πως το έργο θα παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζει η σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Δήμο Ήλιδας. 

Σκληρή επίθεση σε όλους όσοι, το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται «επί παντός επιστητού» και τους οποίους χαρακτήρισε ως ««Κύμβαλα αλαλάζοντα» σε ανευθυνοϋπεύθυνες παραστάσεις» εξαπέλυσε το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού μας, ο Δήμαρχος ανέφερε πως όλοι αυτοί οι ανευθυνοϋπεύθυνοι απλά μιλούν μόνο για να … μιλούν χωρίς να έχουν είτε προσφέρει κάτι ή ακόμα και να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας. 

Παράλληλα ανακοίνωσε πως με επιστολή του προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ ζητά να υπογράψει σύμβαση προκειμένου να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και παράλληλα να επιστρέψουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, όσοι με εντολή του «ανεκδιήγητου κ. Χριστόπουλου» έχουν μετακινηθεί στον Πύργο. 

«Διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι τοποθετούνται επί παντός επιστητού»

Ειδικότερα ο κ. Λυμπέρης ανέφερε : «Θέλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μου πως το τελευταίο χρονικό διάστημα βγαίνουν διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι και τοποθετούνται επί παντός επιστητού. Κάποιος λέει «ο Λυμπέρης που έλεγε τόσα για το νοσοκομείο κατάφερε να το κλείσει και πως η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει τώρα στους πολίτες είναι να παραιτηθεί από το νοσοκομείο και να πάρει κάποιος άλλος καρδιολόγος της θέση του». Να ανακοινώσω λοιπόν πως από το τέλος του περασμένου χρόνου έχω παραιτηθεί από το νοσοκομείο Αμαλιάδα και παίρνω τη σύνταξή μου. Κάποιος άλλος λέει «μας κορόιδεψαν για το νοσοκομείο και τους ψηφίσαμε. Το μόνο που έκαναν ήταν να αγοράσουν κάποια μηχανήματα». Και εγώ διερωτώμαι. Γιατί αυτός ο κάποιος δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στο νοσοκομείο, αλλά αντίθετα μιλάει; Για αυτούς που δεν έχουν να δώσουν ούτε μια πεντάρα για το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης τους, δεν είναι τίποτα τα μηχανήματα των 500 χιλιάδων ευρώ! Τόσα χρόνια παλεύαμε για έναν αξονικό τομογράφο και τώρα που τον πήραμε κάποιοι κρίνουν. 

Κάποιοι άλλοι γυρίζουν από συνοικία σε συνοικία και από χωριό σε χωριό και λένε. Οι αρχαίοι Έλληνες για όλες αυτές τις ανευθυνοϋπεύθυνες παραστάσεις είχαν μια έκφραση. «Κύμβαλα αλαλάζοντα» έλεγαν και την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε αργότερα και ο Απόστολος Παύλος. 

Την ίδια έκφραση θα χρησιμοποιήσω και εγώ σήμερα για όλους αυτούς τους ανευθυνοϋπεύθυνους. Κουβέντες ανθρώπων ανεύθυνων οι οποίοι κραυγάζουν». 

Παλεύουμε για το νοσοκομείο Αμαλιάδας 

Ακολούθως ο Δήμαρχος είπε : «Οι απαντήσεις μου , - δεν δίνω στον κάθε έναν που λέει από τη μεγαλύτερη επιπολαιότητα μέχρι το μεγαλύτερο ψέμα – δίνονται πάντα με πράξεις, όπως η σημερινή. Το θέμα της είναι η ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Είναι μια πράξη που ξεκινά από εμένα που ως γιατρός και ως συνταξιούχος έχω δικαίωμα από το νόμο να υπογράψω σύμβαση με την 6η ΥΠΕ και να προσφέρω –εθελοντικά σε ότι αφορά εμένα – τις υπηρεσίες μου στο νοσοκομείο Αμαλιάδας για εφημερίες ετοιμότητας. 

Μαζί με τον ιδιώτη καρδιολόγο κ Γιώργο Παναγούλια, τον οποίο συγχαίρω δημόσια, θα καλύψουμε το νοσοκομείο μας σε ότι χρειαστεί. Αυτό που ρωτώ όμως είναι άλλο. Θα ήταν κακό να έχουν κάνει αυτή την κίνηση και να τον μιμιθούν και άλλοι γιατροί από τους τόσους που έχουμε εδώ;

Στέλνουμε λοιπόν την επιστολή προς τον κ. Καρβέλη και του ζητάμε να επιστρέψουν οι δυο αναισθησιολόγοι μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό που ο ανεκδιήγητος κύριος Χριστόπουλος, συνεχίζει να αποσπά, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά το νοσοκομείο μας. 

Ο κ Χριστόπουλος με έχει απέναντί του σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση κάνει για το νοσοκομείο. Από τη στιγμή που επιστρέψει το προσωπικό μπορεί το νοσοκομείο να υλοποιεί 8-10 εφημερίες ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Πύργου. 

Αφού υλοποιηθούν αυτές οι κινήσεις μπορεί το νοσοκομείο της Αμαλιάδας να επανεκκινήσει και να προσφέρει το υπέρτατο αγαθό της υγείας. 

Σε καθημερινή βάση το Τμήμα Επειγόντων θα λειτουργεί με τους δυο γιατρούς γενικής ιατρικής και όλους όσοι έρχονται από τα ιατρεία και Κ.Υ. που υπηρετούν. Αυτή είναι η έκθεση που στέλνω στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Θέλω να κλείσω με μια έκκληση προς όλους μας. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλους όσοι λένε «δεν γίνεται τίποτα» και να απαντήσουν έμπρακτα. Να παλέψουμε όλοι για να κρατήσουμε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας ανοιχτό». 

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και τη βελτίωση των δεικτών σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων. 

Συγκεκριμένα, μετά την τραυματική για όλη την Ελλάδα περίοδο της πανδημίας, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή, ο ιστορικός Δήμος ετοιμάζει κύκλο εξορμήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό με παράλληλες διορθωτικές παρεμβάσεις στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού που αποτελεί σημαντικό "τροφοδότη" της τοπικής οικονομίας. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η ενίσχυση της τουριστικής φυσιογνωμίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και η διαμόρφωση μιας θετικής προοπτικής στον τομέα αυτό.

Ήδη, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής σε πλήρη απαρτία υπό τον Αντιδήμαρχο κ. Χάρη Σπηλιόπουλο, με συμμετοχή και του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου και του Συμβούλου Τουρισμού του Δήμου κ. Νότη Μαρτάκη, επικεφαλής της εταιρίας MTC GROUP, βρίσκεται σε διαβούλευση τόσο το σχέδιο Στρατηγικής όσο και το Action Plan που θα τεθούν για τελική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και χαρακτηρίζονται από καινοτόμες πρακτικές εστιασμένες στη σύγχρονη τεχνολογία με στόχο αφενός την ενίσχυση των τουριστικών ροών αφετέρου την αύξηση της μέσης παραμονής. 

Ειδικά στο βασικό ζητούμενο της αύξησης της μέσης παραμονής, αναμένεται να συμβάλει και το home porting που εγκαινιάστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την “Norwegian Cruises” με την οποία, μέσω της Cruise Lines International Association (CLIA -Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας), ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννοήσεις προκειμένου να ανασχεδιαστεί ο τομέας των περιηγήσεων με έμφαση τόσο στην αγορά της πόλης όσο και στα αξιοθέατα που την περιβάλλουν και προσφέρονται για ποικίλες τουριστικές δραστηριότητες , όπως η επαφή με τη φύση, η πεζοπορία, ο τουρισμός περιπέτειας, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που, ούτως ή άλλως, αναμένεται να αναδειχθούν στο άμεσο μέλλον στις αγορές ενδιαφέροντος. Αρκετοί τοπικοί προορισμοί όπως το δρυοδάσος Φολόης και μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Ερυμάνθου βγήκαν αλώβητοι από τις πυρκαγιές, παραμένοντας ελκυστικοί και έτοιμοι να δεχθούν επισκέπτες.

Ειδικά με την CLIA και την αντιπρόσωπο στην Ελλάδα κα Μαρία Δεληγιάννη αλλά και με πολλούς έλληνες και ξένους tour operators και δημοσιογράφους, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένες διαδικτυακές και δια ζώσης εποικοδομητικές συναντήσεις του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου και του επικεφαλής της εταιρίας Συμβούλων του Δήμου, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις γενικότερου χαρακτήρα έκανε ο κ. Γεωργιόπουλος και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Ορόσημο της νέας αναμορφωμένης και ενισχυμένης εξόρμησης του Δήμου θα είναι η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022. Με αυτή την αφορμή, αναμένονται και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της κινεζικής αγοράς σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Κίνας με το οποίο ο Δήμος θα έρθει σε επαφή, όπως ήδη έχει κάνει και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Οργανισμού στο εξωτερικό.

Στις κινητοποιήσεις διαρκείας που πραγματοποιούν το τελευταίο καιρό εργατικά σωματεία και σύλλογοι αναφέρεται η πρόεδρος των εργαζομένων νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Καρερέ, μιλώντας στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της πρωινής εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένη του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου.

«18 σωματεία και φορείς πραγματοποιήσαμε χθες στην πλατεία στον Πύργο συγκέντρωση για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και 1,5 χρόνο στα νοσοκομεία του νομού», επισημαίνει η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Πύργου.

Στην συνέχεια αναλύει τα αιτήματα τα οποία μεταξύ άλλων είναι : η στελέχωση των νοσοκομείων, η κάλυψη των θέσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως πάγιες και διαρκείς, ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. , άρση των αναστολών καθηκόντων σε εργαζόμενους που δεν υπάκουσαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Κτλ» 

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την αιωρούμενη πρόταση για σύμπτυξη των δύο νοσοκομείων είπε ότι «Δεν πρέπει να κλείνουν οι δομές. Απεναντίας πρέπει να ενισχύονται προς όφελος του λαού» .

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: 

https://youtu.be/Q9ssQywa7Aw

Την αναστολή της κινητοποίησης των πυρόπληκτων και των αγροτών που είχε προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη , ανακοίνωσε πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της εκπομπής «ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου .

Όπως ανέφερε ο λόγος της αναβολής είναι η επικείμενη κακοκαιρία. «Οι πυρόπληκτοι πρέπει να μείνουν δίπλα στις περιουσίες τους όπως έκαναν και με την πυρκαγιά του Αύγουστου». 

Τα αιτήματα παραμένουν ίδια παρ ότι η πολιτεία «σφυρίζει αδιάφορα» Ζητάμε αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, απορρόφηση της περσινής σταφίδας, μέτρα στήριξης για την αντιμετώπισης του υψηλού κόστους παραγωγής , μέτρα κατά της ακριβείας.»

Τέλος, ο κ Βομπίρης λέει ότι «η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 11.00 το πρωί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στον Πύργο».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: 

«Ανάστατοι είναι οι γονείς , οι μαθητές και οι καθηγητές μετά την αιφνιδιαστική απόφαση για την συγχώνευση τμημάτων ουσιαστικά εν μέσω σχολικής περιόδου», τονίζει ο καθηγητής Βασίλης Βασιλιάδης στον αέρα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου.

Μετά από πλατειές συσκέψεις που πραγματοποίησαν σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία με την συμμετοχή και των δημοτικών αρχών αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις για την απόσυρση της απόφασης . Όπως λέει ο κ Βασιλιάδης «τα σχολεία καλούνται να εφαρμόσουν αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία αλλά και με διατάξεις που αφορούν την πυρασφάλεια».

Τέλος τονίζει ότι «το ίδιο το υπουργείο είχε δεχτεί τα σημερινά τμήματα που πάει τώρα να συμπτύξει.» ενώ αναφέρει ότι οι ίδιο οι γονείς προχωρούν σε καταλήψεις μαζί με τους μαθητές». 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ

https://youtu.be/LoIp0r57pq0

Το κυρίαρχο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πλέον περάσει σε δεύτερο ρόλο με πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής. Δυστυχώς τον πρώτο ρόλο έχει πλέον η Οικονομική Επιτροπή, με την πλασματική πλειοψηφία και με τις υπέρ - αρμοδιότητες, που της έχουν εκχωρηθεί, έχει μετατραπεί στο κατεξοχήν αποφασιστικό όργανο της περιφέρειας.

 

Αποκορύφωμα της στρέβλωσης αυτής αποτελεί η συστηματική χρήση έκτακτων και εξαιρετικών διαδικασιών στην ανάθεση δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα, για πέντε (5) έργα προϋπολογισμού (7.600.000) ευρώ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η πλασματική πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής, την 6-10-2021 και την 12-10-2021, αποφάσισε να γίνει με την έκτακτη διαδικασία του άρθρου 32γ του Ν4412/2016, που προβλέπει την διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

 

Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ''στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή...''.

Και επιπλέον ''οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη''.

Κατόπιν όλων αυτών θέλουμε να τονίσουμε:

1. Οι έκτακτες συνθήκες που επικαλείται η περιφερειακή αρχή ήταν οι πλημμύρες του Ιανουαρίου 2021 στην Αιτωλοακαρνανία. Δέκα μήνες λοιπόν μετά, δεν συνιστούν κατεπείγουσα ανάγκη. Η δε μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην ίδια την περιφέρεια. Και βέβαια αφήνουν εκτεθειμένη την περιοχή την κρίσιμη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

 

2. Η περιφερειακή αρχή επιλέγει τρεις ή τέσσερις εργολήπτες (όποιους επιθυμεί) και τους ζητάει οικονομικές προσφορές, χωρίς καμία δημοσίευση. Αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, τη διαφάνεια, τη φιλοσοφία και το πνεύμα του άρθρου 32γ του Ν4412/2016.

 

3. Οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής για τις τεράστιες καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Και δεν μπορούν να αμβλυνθούν με την προσχηματική εφαρμογή των έκτακτων περιστάσεων που περιγράφει το άρθρο 32γ του Ν4412/2016.

 

4. Υπάρχουν διαδικασίες. Με ανακοίνωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους εργολήπτες (άρθρο 27 του ιδίου νόμου) που μειώνει το χρόνο και τις διαδικασίες ανάθεσης με πλήρη διαφάνεια και εξασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό. Δυστυχώς παρά τις παρακλήσεις μας, η περιφερειακή αρχή επιμένει να ακολουθεί το δικό της μοναχικό και λάθος δρόμο.

 

5. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την περιφερειακή αρχή για το ζήτημα αυτό που δεν είναι το μόνο για το οποίο επιλέγει με προσχηματικό τρόπο λάθος διαδικασίες, διότι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκών με προσφυγές και καθυστερήσεις.

Ζητούμε, η Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζει ο νόμος, τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας στην ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

You received this message because you are subscribed to the Google Groups "ΜΜΕ Ηλεία" group.

To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

To view this discussion on the web visit https://groups.google.com/d/msgid/pde-proodos-press-ileia/a3205b58-ed67-405b-b4ce-74e1cae69898n%40googlegroups.com.

For more options, visit https://groups.google.com/d/optout.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: TO ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ 

ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Υλοποιείστε την απόφαση για ρυθμίσεις

βάλτε «φρένο» στους πλειστηριασμούς

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΗΛΕΙΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Η εφαρμογή ευνοϊκών μέτρων που έχουν αποφασισθεί από την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των πυρόπληκτων και από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι αναγκαία τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που θα έχουν ισχύ αυτά τα μέτρα.

Αυτό δήλωσε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης επισημαίνοντας ότι ήδη πολλοί από τους κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής μας, αντιμετωπίζουν ζητήματα με την καταβολή των υποχρεώσεών τους, κυρίως όσον αφορά τις πληρωμές δανείων.

Πρόσθεσε επίσης ότι το «πάγωμα» τέτοιων διαδικασιών που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, πρέπει να εξετασθεί άμεσα από τις τράπεζες που οφείλουν να ευθυγραμμισθούν με την κυβερνητική απόφαση για την προσδιορισθείσα με χρονοδιάγραμμα, διευκόλυνση των Ηλείων πυροπαθών. 

Όπως τονίζει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, δεν είναι δυνατόν την ώρα που προκύπτει θέμα ακόμη και παράταση εφαρμογής των μέτρων, ορισμένοι τραπεζικοί φορείς να φέρνουν σε δύσκολη θέση δανειολήπτες που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, εμφανίζοντας διάφορα γραφειοκρατικά προσχήματα που καθυστερούν την εφαρμογή ρυθμίσεων.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΟΡΩΝ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Κοροβέσης μίλησε και για το σοβαρό πρόβλημα επανεκκίνησης πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θέτει σε άμεσο κίνδυνο περιουσίες και κατοίκων αλλά και επαγγελματιών του νομού μας.

Είναι γνωστό- ανέφερε- ότι από την κυβέρνηση έχει δρομολογηθεί η σύσταση ειδικού φορέα σχετικά με την επανεκμίσθωση ακινήτων σε μια προσπάθεια να προστατευθούν κατοικίες των οικονομικώς αδυνάμων. Ο συγκεκριμένος φορέας ωστόσο θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη πολλοί συμπατριώτες μας σπεύδουν για να ενταχθούν στις τελευταίες δυνατότητες που έχουν δοθεί για να ρυθμίσουν οφειλές.

Μπροστά σε μια τέτοια διαδικασία θα περίμενε κανείς, μια συγκατάβαση και κατανόηση από πλευράς του τραπεζικού τομέα που θα μπορούσε μέχρι να γίνει ο νέος φορές να συγκρατήσει την πορεία των πλειστηριασμών έστω και άτυπα. Διαπιστώνεται όμως ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προχωρούν με μοναδική ελπίδα των δανειοληπτών την στάση των δικηγόρων οι οποίοι με συστηματική αποχή προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα δείχνοντας πραγματικά το ανθρώπινο και ιδιαίτερο κοινωνικό πρόσωπό τους.

Κατόπιν τούτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, που είναι και ο ίδιος επαγγελματίας, κάνει έκκληση να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να πάνε ένα βήμα πίσω οι πλειστηριασμοί ακόμη και αν δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία, αλλά έχουν να κάνουν με κάποιο αγροτεμάχιο ή επαγγελματική στέγη.

Η ανάγκη μιας τέτοιας συνεννόησης μεταξύ κράτους και τραπεζών κρίνεται επιτακτική είτε λόγω της κατάστασης που επικρατεί μετά τις φωτιές στην Ηλείας (ήδη υπάρχει η απόφαση για αναστολή κάθε αναγκαστικής πράξης για εξάμηνο διάστημα), είτε γιατί έχουν κιόλας προγραμματισθεί πλειστηριασμοί πληθώρας ακινήτων στον νομό μας μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα από γραφεία και εταιρείες που διαχειρίζονται πλέον «κόκκινα δάνεια» εξαγορασμένα από τα τραπεζικά ιδρύματα...