Banner 728x90px artisti

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Αμαλιάδας στο άκουσμα του ακαριαίου θανάτου της 23χρονης  Αλίκης Καυκά , μιας νέας κοπέλας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή  τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με  πληροφορίες,η νεαρή  επενέβαινε σε μηχανή με τον 30χρονο ξαδερφό της, ο οποίος ήταν και οδηγός της μηχανής αυτής, ενώ από άγνωστη αιτία  έχασε τον έλεγχο του οχήματος,το οποίο βρέθηκε να προσκρούει σε κολώνα και να διαλύεται.

Ο 30χρονος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε  στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπου και διασωληνώθηκε,φέροντας βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης  διακομίσθηκε σήμερα το  πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από η τροχαία Ηλιδας έχει προβεί στη διαδικασία της Προανάκρισης για τα αίτια του δυστυχήματος.

Δυο λόγια για την Αλίκη 

Η νεαρή χαμογελαστή κοπέλα, από την Αμαλιάδα, ήταν ιδιαίτερα γνωστή και συνάμα αγαπητή, τόσο στην πόλη της, όσο και σε γειτονικές περιοχές -αφού εργαζόταν σε διάφορα καταστήματα εστίασης- αλλά και στην Πάτρα, όπου σπούδαζε και εργαζόταν. 

Φαντάζει σχεδόν αδιανόητο για τους οικείους της ανθρώπους, όπως και για όσους την γνώριζαν να πιστέψουν πως η 23χρονη καλλονή δεν είναι πια κοντά μας και εκείνο που το κάνει ακόμα πιο τραγικό είναι ο τρόπος με τον οποίο έφυγε.

Το OlympiaNews εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης κοπέλας.

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, με πρωτοβουλία και προτροπή του πρώην Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητρέλλου, συστάθηκε στη ΔΔΕ Ηλείας ομάδα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού μέσα από την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού της.

Η ομάδα αυτή, με πρόεδρο τον τότε Διευθυντή Εκπαίδευσης, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, διεκδίκησε μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, στη διδασκαλία με τη χρήση νέων τεχνολογιών στοχεύοντας στη βελτίωση της διδακτικής μεθοδολογίας με τη χρήση παιχνιδιού, την καλλιέργεια της πολυδιάστατης διδασκαλίας, τη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων και των ικανοτήτων διαχείρισης φυσικής και ψηφιακής τάξης.

Η πολυπόθητη έγκριση του προγράμματος ήρθε. Η συμμετοχή όμως σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα την εποχή του covid-19 είναι σαφώς δύσκολη. Για εμάς είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί η ομάδα μας δεν υπηρετεί πια στο σύνολό της στη ΔΔΕ. Κάποια μέλη έφυγαν από την Ηλεία και κάποια άλλα υπηρετούν σε άλλες θέσεις. Όμως με την παραίνεση και την αμέριστη υποστήριξη του νέου Διευθυντή κ. Φωτεινόπουλου, την είσοδο νέων μελών για την υποστήριξη της ομάδα μας, την ενσυναίσθηση της σημαντικότητας αυτού του προγράμματος και γιατί πιστεύουμε πως πρέπει να ¨τολμάμε¨, ξεκινάει από την 1 η Νοέμβρη το «Καινοτο(λ)μώ» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας.
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν επτά σχολικές μονάδες που επιλέχθηκαν με κριτήρια τον τύπο σχολείου και τη γεωγραφική τους θέση - 1 ο Γ/σιο Πύργου, 2 ο Γ/σιο Αμαλιάδας, Γ/σιο Αρχαίας Ολυμπίας, 4 ο ΓΕΛ Πύργου, ΓΕΛ Ζαχάρως, ΓΕΛ Βάρδας και 2 ο ΕΠΑΛ Πύργου - οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές διαχέοντας και διαμοιράζοντας τις εμπειρίες τους στους συναδέλφους της Ηλείας αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον είκοσι οχτώ (28) μετακινήσεις εκπαιδευτικών - ενδεικτικά αναφέρονται - σε Τσεχία, Κύπρο, Φιλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Εσθονία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα συμμετάσχουν οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί αφορούν παρακολούθηση είτε διδασκαλιών, είτε σεμιναρίων στα εξής θέματα:

  • Innovative approaches to teaching (Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία)
  • Social Web solutions (Λύσεις Κοινωνικού Ιστού)
  • Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminars
  • in Finland (Δομημένη Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Σχολεία/Ινστιτούτα & Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στη Φιλανδία)
  • Game Based Learning and Gamification (Παιχνίδι με βάση την μάθηση και ενσωμάτωση μηχανισμών παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία)
  • The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools (Τα 4C: Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία στα Σχολεία)
  • Innovative techniques for teachers, mentors and educators to fight drop out and motivate youth (Καινοτόμες τεχνικές για εκπαιδευτικούς και μέντορες για την καταπολέμηση της εγκατάλειψης και την παρακίνηση των νέων)

Η σπουδαιότητα της δράσης είναι πασιφανής και τα οφέλη για το σύνολο τηςδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας πολλαπλά, γιατί είναι βέβαιο ότι η αυτοβελτίωση των εκπαιδευτικών θα συμβάλλει στην εξέλιξη και την πρόοδο των μαθητών. Μέσω της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης, την καλλιέργεια και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, το έργο τους θα πραγματοποιείται σε κλίμα δημιουργικότητας, εμπιστοσύνης, εξωστρέφειας και συνεργασίας, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σύγχρονο και καινοτόμο.

Η ομάδα του «Καινοτο(λ)μώ στη ΔΔΕ Ηλείας» απαρτίζεται από τους:

Φωτεινόπουλος Γεώργιος, Δ/ντης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηλείας

Κοκκίνου Άννα, Δ/ντρια Γ/σιου Λεχαινών

Χάρμπαλη Ιουλία, Δ/ντρια Γ/σιου Γουμέρου

Ζαχαροπούλου Ευφροσύνη, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας
Μαρίτσας Αντώνιος, εκπ/κός 1ου Γ/σιου Πύργου
Μήνου Χρυσούλα, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας
Πολυχρονοπούλου Αγγελική, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας
Τζανέτου Αφροδίτη, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πάτρα καθώς ένα 14χρονο παιδί μεταφέρθηκε την Πέμπτη το βράδυ για νοσηλεία από την Ηλεία στην κλινική κορονοϊού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών με βαριά συμπτώματα κορονοϊού.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό ανήλικου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Ο 14χρονος ο οποίος έχει βαριά συμπτώματα, είναι ανάμεσα στα 21 περιστατικά κορονοϊού που νοσηλεύονται στα δυο νοσοκομεία της Πάτρας, ενώ χθες καταγράφηκαν εννέα ακόμη θετικά κρούσματα στην Αχαΐα.

Στην Οφθαλμολογική Κλινική νοσηλεύονται επίσης άλλα 17 περιστατικά και ένας διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Κορονοϊού.

Στο Γενικό Νοσοκομείο « Άγιος Ανδρέας» εξακολουθούν νοσηλεύονται δύο περιστατικά εκ των οποίων το ένα διασωληνωμένο στη ΜΕΘ.

Στηρίζοντας την Απόφαση της ΔΟΕ (αρ.πρωτ.1020/05-10-2020), μαζί με τα μέλη και των υπόλοιπων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλείας, ενώνουμε τις φωνές μας με όλο τον κλάδο και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να εισακούσει την πρόταση της Δ.Ο.Ε. για διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των αιρετών όταν οι υγειονομικές συνθήκες θα καταστήσουν τη εκλογική διαδικασία ασφαλή, με τη δια ζώσης παρουσία των συναδέλφων και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των νυν αιρετών.

Προχωράμε σε συντεταγμένη απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων από τις εκλογές για ανάδειξη αιρετών του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ηλείας και καταθέτουμε τις Αιτήσεις Απόσυρσης Υποψηφιοτήτων στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηλείας, την

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 14.00’.

Σ’ αυτές τις ιστορικές για τον κλάδο στιγμές, απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα, απαντάμε ΕΝΩΤΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές
διαδικασίες. Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Αντωνία Μπρη Αθανάσιος Κατσίμπελης

Βιωματικό εργαστήρι στο Παλούκι στο πλαίσιο της δράσης «Αλλάζουμε την πόλη»

Στην τελική της φάση μπήκε η δράση «Αλλάζουμε την πόλη» στο Δήμο Ήλιδας, που στόχο έχει την αισθητική αναβάθμιση του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Παλούκι και σημείων εντός της Αμαλιάδας.  

Σήμερα, το ρόλο των καλλιτεχνών ανέλαβαν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑ.Λ Αμαλιάδας, οι οποίοι, από νωρίς το πρωί, με μεράκι, άλλαξαν την εικόνα στη μια πλευρά του λιμανιού. Η συνέχεια δίνεται την Παρασκευή όπου μαθητές σχολείων της πόλης θα ολοκληρώσουν το δικό τους κομμάτι στον τοίχο του λιμανιού, ενώ  η δράση «κλείνει» το Σαββάτο με τα  εικαστικά εργαστήρια  που λειτουργούν στον Δήμο Ήλιδας.

Πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη αυτή δράση, είναι και τα εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους της περιοχής να γνωρίσουν βιωματικά την «τέχνη του δρόμου» με τοιχογραφίες και άλλες τεχνικές.

Όπως ανέφερε η εκπαιδευτικός του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Δήμητρα Ζαρκάδα, «σήμερα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν από κοντά αλλά και να συμμετέχουν στην δημιουργία ενός γκράφιτι. Τέτοιου είδους κινήσεις θα αγκαλιάζονται από το σχολείο μας και πάντα θα συμμετέχουμε».

Τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των δυο ΕΠΑΛ της πόλης υποδέχθηκε ο υπεύθυνος των πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Ήλιδας κ. Βασίλης Καψής.

Την καλλιτεχνική δημιουργία και την πραγματοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων θα αναλάβει η Art in Progress, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, η οποία εδώ και μερικούς μήνες υλοποιεί αντίστοιχη δράση στη πόλη της Πάτρας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στα συγκεκριμένα εργαστήρια τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το  δεύτερο κατά σειρά τμήμα που θα βγει το προσεχές διάστημα είναι για “Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα” (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή) μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης . 

Η διάρκεια παρακολούθησης είναι ένας μήνας (2 φορές την εβδομάδα) με Ψυχολόγο κι είναι εντελώς δωρεάν. Το τμήμα θα πραγματοποιηθεί στα Λεχαινά. 

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης . 

Μπορούν να καταθέσουν αίτηση καθημερινά στο ΚΕΜ (κα Ροιδη).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 26230-23111

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι κυλικειάρχες των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, που βλέπουν το ημερήσιο τζίρο της επιχείρησής τους να μειώνεται, ενώ σαν ανάσα λειτούργησε το νέο ΦΕΚ, που προβλέπει τη μείωση ενοικίων και για κυλικεία ή αναψυκτήρια και λοιπές επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός κοινόχρηστων χώρων, τα οποία ανήκουν  πλέον στους ΟΤΑ.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου περιέγραψε στο ΟlympiaNews ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος (Άνετος), ο οποίος διατηρεί κυλικείο στην Κρέστενα Ηλείας.

O ίδιος δήλωσε ότι πρωτίστως προέχει η υγεία όλων, γι’ αυτό και γίνονται συνεχώς απολυμάνσεις και τοπικοί καθαρισμοί των χώρων, έλεγχοι υγειονομικοί, ωστόσο τίθεται θέμα επιβίωσης για τα κυλικεία.

Όπως είπε: «Ήδη είχαμε μειωμένη δουλειά και το τελευταίο διάστημα με το άκουσμα των κρουσμάτων στην περιοχή μας τα πράγματα έχουν χειροτερέψει.  Δεν ξέρω ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά χρειαζόμαστε το Κράτος δίπλα μας… χθες».

«Αβέβαιο το μέλλον» όπως τονίζει, ο κ. Γαλανόπουλος «Έχει πέσει στο πάνω από το 60% η δουλειά μας. Σαφώς έχω μιλήσει με τον ίδιο τον κ. Μπαλιούκο και έχει υποσχεθεί την πλήρη στήριξή του στα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο μας».

Ενώ τέλος, προτρέπει τους γονείς να μην φοβούνται,  καθώς τηρούνται όλα τα μέτρα  και υγειονομικά  πρωτόκολλα.

Δύο Πατρινοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έπεσαν θύματα απάτης, με τη μέθοδο "μαϊμού" τεχνικών υπολογιστών εταιρείας παγκόσμιας εμβέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το pelop.gr, οι δράστες απέσπασαν συνολικά το ποσό των 10.000 ευρώ.

Στην μία περίπτωση, κατάφεραν και πήραν από τραπεζικό λογιαριασμό το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ, και αντίστοιχα στη δεύτερη περίπτωση το ποσό των 4.000 ευρώ, επικαλούμενοι τους τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εχοντας τηλεφωνική επικοινωνία με τα ανυποψίαστα θύματά τους, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους, λέγοντάς τους ότι έχουν προσβληθεί από κάποιο ιό και θα προχωρούσαν σε κάποια "εκκαθάριση".

Οι δράστες, έχοντας πρόσβαση στους υπολογιστές τους, κατάφεραν να πάρουν τους κωδικούς e-banking. Με αυτόν τον τρόπο, έκαναν τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

Μάλιστα, στη μία περίπτωση διαπιστώθηκε να έχει γίνει, από τους δράστες, ανάληψη μέρους του ποσού που είχε αφαιρεθεί, στο Κόσοβο.
πηγή: pelop.gr

Χωρίς μαθητικές παρελάσεις, αλλά με εκδηλώσεις ανά τμήμα και παράδοση σημαίας στους σημαιοφόρους από τους διευθυντές, θα εορταστεί φέτος στα δημοτικά σχολεία η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Όπως είναι ήδη γνωστό, δεν θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις και για τον λόγο αυτό, στη σχετική εγκύκλιο που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, καθορίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προετοιμασίες επιλογής μαθητών/τριών για τη συγκρότηση των τμημάτων παρέλασης.

Ωστόσο, η εκπροσώπηση των σχολείων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως πχ δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, αυτή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Ειδικότερα, για τη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, η εν λόγω εγκύκλιος ορίζει ότι αυτή θα γίνει κανονικά, με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης (ένας μέχρι 31 Ιανουαρίου και ένας από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους), βάσει του μέσου όρου βαθμολογίας τους κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Με τον ίδιο τρόπο ορίζονται και δέκα παραστάτες (πέντε μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους).

Με τον ίδιο τρόπο ορίζονται και δύο μαθητές της ΣΤ' τάξης που δεν επιλέχθηκαν ούτε σημαιοφόροι ούτε παραστάτες και στους οποίους ανατίθεται η κατάθεση στεφάνου (ένας μέχρι 31 Ιανουαρίου και ένας από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους).

Η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή του δημοτικού στον σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Επιπλέον, σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν εκδηλώσεις την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, εντός του κάθε τμήματος και θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών.

Οι μαθητές που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα, θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.

Για το τι θα ισχύσει για τα γυμνάσια και τα λύκεια, αναμένεται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες οδηγίες ως προς τον τρόπο κατάταξης των στρατευσίμων για την 2020 ΣΤ’ ΕΣΣΟ στον Στρατό Ξηράς απέστειλε την Τρίτη το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).
Σύμφωνα με το ΓΕΣ, οι στρατεύσιμοι της συγκεκριμένης σειράς θα παραλαμβάνουν το σημείωμα κατάταξης αποκλειστικά μέσω του δικτυακού τόπου www.stratologia.gr
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέγουν το μενού «Είσοδος» μέσω του οποίου πραγματοποιείται αυθεντικοποίηση, με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISNet.
Αμέσως μετά την αυθεντικοποίηση, θα μπορούν να επιλέξουν από το μενού «Το σημείωμα κατάταξής μου» και να το εκτυπώσουν.
Σημειώνεται ότι στο εξής τα σημειώματα κατάταξης δεν θα αποστέλλονται μέσω των αστυνομικών αρχών.

seleo.gr

Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε περιοχή της Πάτρας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για τα όπλα, απειλή, παράνομη κατοχή ναρκωτικών - φαρμακευτικών δισκίων και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, ημεδαπός άνδρας χρησιμοποιώντας κυνηγετικό όπλο, πυροβόλησε τρεις φορές προς σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ με την χρήση βαριοπούλας προκάλεσε φθορές στη μηχανή, στο ταμπλό και στα τζάμια του οχήματος.

Στη συνέχεια, ο δράστης έστρεψε το όπλο που έφερε προς συγγενικό του πρόσωπο, απειλώντας τον για την ζωή του, ενώ επιβιβάστηκε σε όχημα και διέφυγε προς περιοχή της Πάτρας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, οι οποίοι ενεργώντας αναζητήσεις, με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, εντόπισαν τον άνδρα να κινείται με το όχημα, τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στον τόπο του περιστατικού, στο όχημα και στον συλληφθέντα οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :• ένα πιστόλι,
• ένα δίκαννο όπλο,
• ένας σουγιάς, ένα στιλέτο, ένα μαχαίρι πεταλούδα και ένα μαχαίρι μήκους 36 εκατοστών,
• οκτώ φυσίγγια,
• τρεις κάλυκες,
• δυο συγκεντρωτήρες φυσιγγίων,
• ένα εργαλείο (βαριά) με μεταλλικό λοστό
• δέκα ναρκωτικά - φαρμακευτικά δισκία που κατείχε χωρίς την προβλεπόμενη ιατρική συνταγή

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Με τον προσήκοντα σεβασμό, την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων κατά του Covid-19, ο δραστήριος Σύλλογος των εν Γαστούνη Κεφαλονιτών «Ο Άγιος Γεράσιμος», στον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Γαστούνης, εόρτασε τον προστάτη του Άγιο Γεράσιμο τον «νέο ασκητή», επί τη εορτή της ανακομιδής του Τιμίου αυτού Λειψάνου στις 20 Οκτωβρίου του έτους 1582.

Οι εν Γαστούνη Κεφαλλήνες εόρτασαν εν μέσω κορωνοϊού τον προστάτη τους- «Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του ναού σου βγαίνεις και με τους αγγέλους τ’ ουρανού στα ύψη ανεβαίνεις»
Την Δευτέρα 19η Οκτωβρίου 2020 παραμονή της εορτής, έλαβε χώρα ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, ο οποίος κήρυξε επίκαιρα και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, καθώς επίσης από τους Αιδεσ. π. Ηλία Κουμπαρούλη, π. Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Νικόλαο Γιαννακόπουλο και τον προϊστάμενο του ναού π. Γεώργιο Χαρδαβέλα.
Οι εν Γαστούνη Κεφαλλήνες εόρτασαν εν μέσω κορωνοϊού τον προστάτη τους- «Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του ναού σου βγαίνεις και με τους αγγέλους τ’ ουρανού στα ύψη ανεβαίνεις»
Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του Covid-19, δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της ιερής εικόνας εκτός της εκκλησίας. Την Τρίτη 20η Οκτωβρίου, κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό των Αιδεσ. π. Γεωργίου Χαρδαβέλα και π. Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου.
Οι εν Γαστούνη Κεφαλλήνες εόρτασαν εν μέσω κορωνοϊού τον προστάτη τους- «Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του ναού σου βγαίνεις και με τους αγγέλους τ’ ουρανού στα ύψη ανεβαίνεις»
Kατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων ευάριθμοι Χριστιανοί, με επικεφαλής τον Ηλείο Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον εντιμότατο Δήμαρχο Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνο, τον τέως Δήμαρχο Γαστούνης κ. Κώστα Λούρμπα, την Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Γαστούνη Κεφαλονιτών κ. Γεωργία Φανού-Ζώτου, προσήλθαν να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα του θεοφόρου Αγίου Γεράσιμου. Του πολύτιμου αυτού πνευματικού θησαυρού της αγιοστόλιστης νήσου Κεφαλληνίας.
Οι εν Γαστούνη Κεφαλλήνες εόρτασαν εν μέσω κορωνοϊού τον προστάτη τους- «Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του ναού σου βγαίνεις και με τους αγγέλους τ’ ουρανού στα ύψη ανεβαίνεις»
Το μυρίπνοο άνθος του παραδείσου που με την αφθαρσία του ιερού του σκηνώματος, αποδεικνύει περίτρανα ότι «ζεῖ Κύριος ὁ Θεός ἡμῶν», ενώ αναδείχθηκε πιστός ακόλουθος του Ιησού Χριστού και κατέστη «τῶν Ὀρθοδόξων προστάτης καί ἐν σώματι ἄγγελος», όπως ψάλλει ο ιερός υμνωδός στο απολυτίκιο της εορτής.
Οι εν Γαστούνη Κεφαλλήνες εόρτασαν εν μέσω κορωνοϊού τον προστάτη τους- «Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του ναού σου βγαίνεις και με τους αγγέλους τ’ ουρανού στα ύψη ανεβαίνεις»
Επαινετή κατά πάντα είναι επίσης στα πλαίσια της εορτής η έκδοση Ημερολογίου τοίχου για το νέο έτος 2021, από τον εν λόγω δραστήριο Σύλλογο το οποίο είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά την οποία σημαντική ήταν η συνεισφορά των Κεφαλονιτών και το οποίο επιμελήθηκε ο τέως Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας.
(του Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα).
Οι εν Γαστούνη Κεφαλλήνες εόρτασαν εν μέσω κορωνοϊού τον προστάτη τους- «Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του ναού σου βγαίνεις και με τους αγγέλους τ’ ουρανού στα ύψη ανεβαίνεις»
Οι εν Γαστούνη Κεφαλλήνες εόρτασαν εν μέσω κορωνοϊού τον προστάτη τους- «Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του ναού σου βγαίνεις και με τους αγγέλους τ’ ουρανού στα ύψη ανεβαίνεις»

Σε 1.030.411 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο του 2020 έναντι 1.090.133 ατόμων τον Αύγουστο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -5,48%) και έναντι 913.282 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +12,83%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Σεπτέμβριο του 2020, ανήλθε σε 978.895 άτομα. Από αυτά, 527.156 (ποσοστό 53,85%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 451.739 (ποσοστό 46,15%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 351.059 (ποσοστό 35,86%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 627.836 (ποσοστό 64,14%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Σεπτέμβριο του 2020, ανήλθε σε 51.516 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 16.472 (ποσοστό 31,97%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 35.044 (ποσοστό 68,03%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Σεπτέμβριο του 2020, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 161.270 άτομα, από τα οποία οι 155.130 (ποσοστό 96,19%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 6.140 (ποσοστό 3,81%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανήλθαν σε 56.158 (ποσοστό 34,82%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 105.112 (ποσοστό 65,18%).

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 125.611 (ποσοστό 77,89%) είναι κοινοί, 1.351 (ποσοστό 0,84%) είναι οικοδόμοι, 6.140 (ποσοστό 3,81%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.076 (ποσοστό 0,67%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 26.557 (ποσοστό 16,47%) είναι εκπαιδευτικοί και 535 (ποσοστό 0,33%) είναι λοιποί.


Οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του 34χρονου γιου ενός γαιοκτήμονα στην Ηλεία για μη καταβολή δεδουλευμένων και σωματική βλάβη.

Σύμφωνα με όσα είπε το θύμα, του χρωστούσαν 5.500 ευρώ (αμοιβές 7 μηνών), πήγε να ζητήσει τα λεφτά και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Μάλιστα έμεινε δύο ημέρες στο νοσοκομείο.

Το αυτόφωρο παρήλθε καθώς η επίθεση έγινε στις 18 του μήνα και ο 34χρονος δεν συνελήφθη.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα που θα αποφασίσει την εξέλιξη της υπόθεσης.

Με την επισήμανση ότι ο νόμος που επέβαλε τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας «υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία» η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, με ανοικτή της επιστολή προς την πολιτεία, θέτει 15 αιτήματα για τη διάσωσή του.

Μάλιστα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί την πολιτεία «να αποφασίσει τι είδους πανεπιστήμιο θέλει» να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτς και στη συνέχεια να στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της. Ο χρόνος πιέζει. Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν άλυτα προβλήματα με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογραμμίζει η ακαδημαϊκή ηγεσία.

«Η σύγκλητος ότι είχε να πει το είπε. Καλείται πλέον η πολιτεία-κι όταν λέμε πολιτεία εννοούμε όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς- να πάρουν θέση. Το πανεπιστήμιό μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Τα προβλήματα μας ξεπερνάνε» δήλωσε στην «Π» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Παρών Χρήστος Μπούρας μετά τη συνεδρίαση της συγκλήτου και την έκδοση της ανοικτής επιστολής.

Μάλιστα, χθες πάλι, ομάδα φοιτητών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας θέτοντας μία σειρά ζητημάτων. «Βγήκα και συζήτησα με τους φοιτητές για αρκετή ώρα. Τους έχω καλέσει να έρθουν να μιλήσουμε ώστε να έχουμε τον χρόνο να κουβεντιάσουμε όλα τα θέματα. Επαναλαμβάνω ότι τα μέτωπα είναι πολλά και μας ξεπερνούν. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε τη συνδρομή της πολιτείας».

ΠΡΟΧΕΙΡΗ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ
Με την επιστολή της, η σύγκλητος υπενθυμίζει ότι είχε διατυπώσει «με απόφαση που ελήφθη από την ευρεία πλειοψηφία των μελών της, την έντονη αντίθεσή της σε αυτή τη συνέργεια. Μια συνέργεια η οποία ήταν πρόχειρη, χωρίς ακαδημαϊκό σχέδιο και υποστήριξη. Ο Ν. 4610/2019 υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία».

Υπογραμμίζει δε ότι η αύξηση των Τμημάτων από 24 σε 35 με την παράλληλη υποστήριξη επιπλέον 14 παλαιών προγραμμάτων σπουδών (για τους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 6 πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα) δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, που επιδεινώνονται στην περίοδο της πανδημίας του COVID19 που διανύουμε, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ενδεικτικά, ο κ. Μπούρας μιλώντας στην «Π» ανέφερε ότι με τη συμφωνία που έγινε με τον νόμο Γαβρόγλου έμεινε στην Πάτρα η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου αλλά το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να πληρώνει τον λογαριασμό της λειτουργίας του.

Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να πληρώσει παλιούς ανοικτούς λογαριασμούς του πρώην ΤΕΙ. «Ερχονται δικαστικές αποφάσεις για προμηθευτές και άλλους που συνεργάζονταν με τον πρώην ΤΕΙ για να τους εξοφλήσουμε. Εμείς ό,τι έχουμε το καταβάλλουμε αλλά πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με κατασχέσεις των λογαριασμών μας» τονίζει ο πρύτανης.

Η Σύγκλητος για να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι επώνυμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο ζητά από την Πολιτεία:
1) Τη δραστική μείωση των εισακτέων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Τμημάτων, σε βάθος πενταετίας.
2) Τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και την μεταφορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
3) Τη χρηματοδότηση για τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τις ανελαστικές δαπάνες και την υλοποίηση του ακαδημαϊκού έργου με ποιοτικά κριτήρια. Τη διάθεση πόρων για την ωρίμαση έργων και την χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη κατασκευή φοιτητικών εστιών, κτιρίων τμημάτων, αμφιθεάτρων, αγορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού κ.λπ.
4) Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και των Εταιρειών Αξιοποίησης Περιουσίας έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά και αποτελεσματικά.
5) Τον εξορθολογισμό της δύσκαμπτης, χρονοβόρας και γραφειοκρατικής υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών.
6) Τη χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Πανεπιστημίων, θα συνοδεύεται από τις κατάλληλες οργανωτικές αλλαγές (νέα οργανογράμματα και εσωτερικοί κανονισμοί) έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.
7) Την κάλυψη όλων των αποχωρήσεων και η διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ για τα νέα τμήματα και για να υπηρετηθούν νέα γνωστικά αντικείμενα στα παλαιά τμήματα του Πανεπιστημίου. Επιπλέον θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ.
8) Την αύξηση των θέσεων ΠΔ 407/80 και μεταπτυχιακών υποτροφιών για να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες συνθήκες και να υλοποιηθεί ομαλά το εκπαιδευτικό έργο.
9) Τη μεταφορά θέσεων από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας για προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος.
10) Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενδεχομένως ακόμα και με χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των προγραμμάτων σπουδών του πρώην ΤΕΙ, για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού καθαριότητας κλπ.
11) Την άρση της αδικίας με τον οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών, με βάση το Ν.4610/2019, έχει αναλάβει σειρά δαπανών για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι απολύτως απαραίτητη νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αναλάβει κάθε ένα από τα δύο ιδρύματα τις λειτουργικές του δαπάνες και να μην τις επωμίζεται όλες μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών.
12) Την άμεση ρύθμιση του χορηγηθέντος δανείου ΕΠΕΑΚ με ένα διακανονισμό 80% διαγραφή χρέους και το υπόλοιπο 20% σε 10 ετήσιες με τη μη καταβολή τόκων. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για το ΤΕΙ Μεσολογγίου (266.760,41 ΕΥΡΩ) του οποίου καθολικός διάδοχος είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.
13) Την κάλυψη σειράς οικονομικών υποχρεώσεων που το Πανεπιστήμιο Πατρών ως καθολικός διάδοχος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και των ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου έχει αναλάβει και τις οποίες αδυνατεί να καλύψει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κλπ.
14) Τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να απελευθερωθούν τα δωμάτια στη Φοιτητική Εστία Πατρών από όσους τα κατέχουν χωρίς να τα δικαιούνται για να διατεθούν στους πρωτοετείς φοιτητές και σε όσους τα χρειάζονται.
15) Τη στήριξη των τοπικών φορέων της περιοχής για να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που έχει θέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως αυτά της ένταξης έργων του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της συμμετοχής του στο Ταμείο Ανάκαμψης, της διάθεσης κονδυλίων από την επόμενη προγραμματική περίοδο, του Δημοτικού Πειραματικού Σχολείου, του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του φωτισμού και της συντήρησης των δρόμων, των αδέσποτων και του καταυλισμού των Ρομά.

“Το τελευταίο διάστημα μεγάλος θόρυβος γίνεται με το θέμα της συναδέλφου και του αιρετού στο Δήμο Πύργου. Επειδή κάποιοι ρωτούν γιατί δεν έχει πάρει θέση ο Σύλλογος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι καμία επίσημη καταγγελία δεν μας έχει κοινοποιηθεί.
Ότι γνωρίζουμε είναι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την άκρατη φημολογία. Θα θέλαμε όμως να γνωρίζετε ότι για τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ο Σύλλογος έχει στείλει προς τους αρμοδίους πολλά έγγραφα τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία ζητήθηκαν και δόθηκαν στην ενδιαφερόμενη συνάδελφο για να τα καταθέσει στην αγωγή της.
Μέσα ατομικής προστασίας οι συνάδελφοι λαμβάνουν, όχι όμως όλα όσα αναφέρονται στην τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση. Και ο Δήμος και ο Σύλλογος είμαστε από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα που έχει χορηγήσει όλα τα μέτρα προστασίας για τον Κορονοϊό (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, μπλούζες, τεστ).
Η αιτία που δεν έχουν χορηγηθεί όλα τα ΜΑΠ είναι ότι δεν είχε συνταχθεί η μελέτη, διότι για να είναι νόμιμη η διαδικασία του διαγωνισμού, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί για κάθε κατηγορία εργαζομένων ο επαγγελματικός κίνδυνος.
Για το λόγο αυτό έπρεπε να γίνει ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη διότι δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα από τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και τελικά καταφέραμε να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και να προχωρήσει στη διαδικασία διαγωνισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Ν. 4735/12-10-2020 που ψηφίστηκε τελευταία στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 197 τ.Α’ στο άρθρο 60 αναφέρεται ότι τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) του δικαιούχου προσωπικού των ΟΤΑ που προβλέπονται στην υπ’ αριθ. 43726/7-6-2019, τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα σύμφωνα με την τιμή του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών που είχε λάβει χώρα για την προμήθεια ειδών.
Ήδη ο Σύλλογος με έγγραφο του έχει ενημερώσει το κ. Δήμαρχο και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να χορηγηθούν όλα τα στοιχεία και κάθε άλλη λεπτομέρεια προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβουν οι εργαζόμενοι τα είδη σε χρήμα.
Τώρα όσον αφορά το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης σίγουρα καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή άσκησης βίας λεκτικής ή σωματικής στο χώρο εργασίας από όπου και αν προέρχεται. Περιμένουμε όμως να δοθεί στο Σύλλογο η καταγγελία ώστε να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε.
Και αυτό επειδή κατά το παρελθόν από προηγούμενες παρεμβάσεις με ή χωρίς επίσημη καταγγελία ο Σύλλογός μας εκτέθηκε, είτε επειδή οι δύο πλευρές ήρθαν σε συνεννόηση είτε επειδή σε άλλες περιπτώσεις συνάδελφοι που υπέγραφαν καταγγελίες υπαναχώρησαν κατόπιν πιέσεων.
Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να αναμένουμε τα στοιχεία ώστε ο Σύλλογός μας να τοποθετηθεί όπως αρμόζει στο κύρος και τον ρόλο του.
Ο Σύλλογος ήταν είναι και θα είναι δίπλα σας και να μην διστάζετε να καταγγείλετε τα όποια φαινόμενα γίνονται στην υπηρεσία σας”.

Το Δ.Σ.

Το Κέντρο Μεταναστών Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Αίτηση για δωρεάν παρακολούθηση στα μαθήματα "Ανακύκλωση- Κομποστοποίηση"Το μόνο που χρειάζεται είναι μια αίτηση- δήλωση συμμετοχής Αύριο Τέταρτη και ώρα 19:00 το απόγευμα ξεκινά το μάθημα "Ανακύκλωση- Κομποστοποίηση" στο CineAstron στα Λεχαινά . 

Το μάθημα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 19:00-21:00 και έχει διάρκεια 4 εβδομάδων, όπου θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.  

Μπορούν οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι να κάνουν αίτηση η οποία είναι δωρεάν για τη ένταξη τους στο πρόγραμμα, στο ΚΕΜ στην κα Ροϊδη όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες . 

Το παραπάνω εκπαιδευτικό τμήμα πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το ΚΕΜ έχει αναλάβει την διοικητική υποστήριξη για το παραπάνω και βοήθεια γενικά όπου χρειαστεί για τα πρακτικά ζητήματα. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη κα Ροίδη στο τηλ. 26230-23111

Η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κατακόλου και η Κρουαζιέρα, που σε συνδυασμό μπορούν να δώσουν στην περιοχή και συνολικά στην Ηλεία σοβαρές αναπτυξιακές και οικονομικές προοπτικές, βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τον Λιμενάρχη Κατάκολου, Δημήτρη Παπαηλιού.

   Ο κ. Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε, σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, το Λιμεναρχείο Κατακόλου, όπου είχε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με τον κ. Παπαηλιού, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει από την ανάληψη των καθηκόντων του και μέχρι σήμερα.

   Ένα από θέματα της συζήτησης, αφορούσε στο σημαντικό αναπτυξιακό έργο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, καθώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη των εργασιών. Συζήτησαν για τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από την μελέτη, και πόσο αυτές θα αλλάξουν την εικόνα του λιμανιού και θα βελτιώσουν σημαντικά την λειτουργία του αλλά και την διαχείριση της Κρουαζιέρας. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας για την περιοχή, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, περιλαμβάνει επίσης, το έργο ανάπλασης των οδικών τμημάτων «Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο» και «Πύργος – Άγιος Ιωάννης», και την κατασκευή της Παράκαμψης Αγίου Ιωάννη – Λαστεϊκων (σ.σ το πρώτο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, τα δυο αναμένεται να υπογραφούν στο επόμενο διάστημα).

   Η πολύμηνη αναστολή της Κρουαζιέρας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της παύσης κάθε τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, ήταν επίσης στα θέματα της συζήτησης, όπως επίσης και τα θέματα ασφαλείας του λιμανιού. Σημειώθηκε μάλιστα πως, με δεδομένο ότι η επιλογή των λιμένων προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων γίνεται πλέον με γνώμονα και προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας - και έπειτα βάσει των αξιοθέατων μιας περιοχής - είναι επιβεβλημένη η πιστή εφαρμογή των επιταγών των διεθνών και εθνικών κανονισμών ασφαλείας. Τέλος, έγινε αναφορά στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες του Λιμεναρχείου, αφενός λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και αφετέρου λόγω της έλλειψης χώρων και υποδομών πρόσβασης σε αυτό, για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (π.χ ΑμεΑ, ηλικιωμένους).

  Η καλή συνεργασία – όπως δεσμεύτηκαν οι κ.κ Γιαννόπουλος και Παπαηλιού – θα συνεχιστεί, καθώς κοινός στόχος είναι η προστασία, ανάπτυξη και ανάδειξη του Λιμένα Κατακόλου, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά λιμάνια της χώρας.

Η Ελληνική Αστυνομία με θρησκευτική κατάνυξη τίμησε τον προστάτη της Άγιο.Αρτέμιο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Πύργου.

Τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Γερμανού και την παρουσία της ηγεσίας της Αστυνομικής Δ/νσης Ηλείας, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Νομού με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο.

Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η δίκη του μητροπολίτη Νεκτάριου στην Κέρκυρα, για την παραβίαση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού

Την Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης του μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριου, μετά την σημερινή διακοπή, που αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας.

Ο μητροπολίτης κατηγορείται για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά την κατηγορία της παραβίασης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, καθώς είχε τελέσει τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν, παρόντων και της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρη Μεταλληνού.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα να πηγαίνουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. Για την συγκεκριμένη κατηγορία η εισαγγελέας πρότεινε σήμερα την απαλλαγή του μητροπολίτη, υποστηρίζοντας «πως δεν προκύπτει δόλος στο κήρυγμα του μητροπολίτη, όταν καλούσε τους πιστούς να επισκεφθούν την εκκλησία».

Στο πλευρό του μητροπολίτη Κέρκυρας τάχθηκαν αρκετοί μητροπολίτες της χώρας και πολλοί εξ αυτών, κατέθεσαν, σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου, ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου ο μητροπολίτης χειροκροτήθηκε από κληρικούς και λαϊκούς, δηλώνοντας την υποστήριξη τους στο πρόσωπό του, ενώ ο ίδιος δήλωσε: «Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω την κα εισαγγελέα, που κατανόησε την ουσία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και κατανόησε πως όσα γίνανε δεν ήταν προγραμματισμένα για να καταφρονίσουμε το νόμο. Ουσιαστικά δε καταφρονούμε το νόμο, αλλά δεχόμεθα το νόμο του Θεού. Πρόκειται για ομολογία της πίστεως» είπε o μητροπολίτης.