“Μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Νότια Ηλεία”
“Η ανάληψη πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει
ευρεία σύσκεψη στις 4 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου για τον δρόμο Πύργος- Καλό Νερό –
Τσακώνα, κατόπιν της γενικής απαίτησης των τοπικών θεσμικών φορέων αλλά και της
τοπικής κοινωνίας, θεωρώ ότι αποτελεί μια θετική σε πρώτη φάση εξέλιξη του πάγιου
αιτήματος για την κατασκευή του έργου. Γιατί αυτή θα είναι και η πρώτη φορά, που το
αίτημα μπαίνει επισήμως στο τραπέζι και θα διερευνηθούν όλες οι ΄πτυχές του και οι
δυνατότητες υλοποίησής του. Ενός έργου με αναπτυξιακό χαρακτήρα για την ευρύτερη
περιοχή της παράλιας Νότιας Ηλείας, της Ζαχάρως, του Καϊάφα, του Κακόβατου, του
Γιαννιτσοχωρίου, του Κάτω Σαμικού και όλου του παραλιακού μετώπου της Ηλείας που
θα αποκτήσει πρωτίστως μια ασφαλή οδική σύνδεση με την υπόλοιπη Ηλεία και την
Μεσσηνία και ο τόπος θα ανεβάσει τις “μετοχές” του σε όλα τα επίπεδα”.
Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ Νίκος Κοροβέσης,
επισημαίνοντας ακόμα ότι “ συντάσσομαι με τις θέσεις του Μετώπου των φορέων της
Ηλείας και της Μεσσηνίας, με την θεσμική μου ιδιότητα, αλλά επιπροσθέτως ως
περιφερειακός σύμβουλος που κατάγομαι από την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως
εκφράζοντας θεωρώ τους συμπολίτες μου και που επιπλέον δραστηριοποιούμαι όπως
εκατοντάδες συνάδελφοι μου επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Νότιας Ηλείας στον
τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Με το Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα,
ολοκληρώνεται το έργο της Ολυμπίας Οδού που αυτή τη στιγμή σταματά στον Πύργο ενώ
ήταν άλλη η προοπτική του από την αρχή, όταν είχε ενταχθεί ως ενιαίο και
ολοκληρωμένο έργο υποδομών. Η Νότια Ηλεία σαφώς και βγήκε αδικημένη από την
εξαίρεση του συγκεκριμένου τμήματος του έργου της Ολυμπίας οδού παρά τα
συγκριτικά της πλεονεκτήματα- φυσικό κάλλος, αρχαιολογικός πλούτος, αγροτική
οικονομία, τουρισμός κλπ- από τον σχεδιασμό των μεγάλων οδικών έργων της
Πελοποννήσου και τούτη τη στιγμή, αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση
του έργου που θα “απογειώσει” την περιοχή και τουριστικά αλλά και εμπορικά σε οτι
αφορά την διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Η Ηλεία πέρα από το τεράστιο
κεφάλαιο της Ολυμπίας, διαθέτει μια εξαιρετικά μεγάλη ακτογραμμή με μοναδικές
παραλίες και εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μια
νέα τάση για τον τουρισμό φτάνοντας ως την Μεσσηνία, ενώ με την υλοποίηση του
δρόμου, θα υπάρχει άμεση και γρήγορη σύνδεση και με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας,
καθώς και με το αεροδρόμιο της Τρίπολης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τέλος να

σημειώσω ότι ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος στον οποίο δεν θα θρηνούμε θύματα,
αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και είναι πρωτίστως Πολιτισμός”.
Καταλήγοντας ο κ. Κοροβέσης επισήμανε ότι “γνωρίζω πως υπάρχουν διάφορες
περιβαλλοντικές παράμετροι λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για
τον Καϊάφα, ωστόσο από την στιγμή που υπάρχει όπως φαίνεται διάθεση από την
κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι το θέμα, μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, έτσι
ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Εγώ από την πλευρά μου, θα υποστηρίξω με κάθε
τρόπο την υλοποίηση του έργου ”.

Ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ηλεία και την Πελοπόννησο, η 201η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα,γιορτάστηκε με λαμπρότητα την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Οι φετινές γιορταστικές εκδηλώσεις, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν με μεγάλη συμμετοχή κόσμου αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το πρωί, εψάλη Δοξολογία στον ιερό ναό Ανάληψης στο Πούσι, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου ΕπισκόπουΩλένης κ. Αθανασίου. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο από την εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καΧριστιάνα Καλογήρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ν. Ηλείας, Σμήναρχο (Ι) κ. Ματθαίο Κανουπάκη, τον εντεταλμένο Περιφ. Σύμβουλο Παιδείας Περιφέρειας Αττικής, κ. Χαράλαμπο Αλεξανδράτο, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Ηλείας κ.Δημήτριο Λόλα,τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστο Δημητρόπουλο, τον απόγονο των απανταχού Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Φωκάτων Κεφαλονιάς κ. Νικόλαο Φωκά, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ. Νίκο Παναγιωτακόπουλο, τον εκπρόσωπο της οικογένειας των Μαρκοπουλαίων αγωνιστών κ. Άγγελο Μαρκόπουλο,τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλοκαι εκπροσώπους συλλόγων - φορέων.

«Να θυμόμαστε τις νίκες…»

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Επίσκοπος κ. Αθανάσιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη στο Πούσι πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας, καθορίζοντας τη μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα.

Ακολούθως ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο της Πελοποννήσου στην Επανάσταση που, όπως ανέφερε, υπήρξε «ναυαρχίδα» του αγώνα και «άναψε» τη φωτιά, με τις περισσότερες μάχες να δίδονται στα πεδία του Μοριά όπου έγιναν και οι τρεις μεγάλες εθνοσυνελεύσεις. «Ως Πελοποννήσιοι πρέπει να καμαρώνουμε, γιατί δώσαμε έναν μεγάλο, άνισο αγώνα που στέφθηκε με επιτυχία μετά από δεκαετείς μάχες. Μία απ’ αυτές είναι η μάχη στο Πούσι και προσκυνώντας τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, τους τιμούμε και θεωρούμε ότι η δόξα τους θα είναι αιώνια», κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καταγόμενος από την περιοχή Διεθνολόγος κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη μάχη στο Πούσι: «Έχουμε ως σύνθημα “να θυμόμαστε τις νίκες”και είναι πολύ σημαντικό γιατί οι νίκες μας δίνουν αυτοπεποίθηση, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Και θεωρώ ότι με πνεύμα εθνικής ενότητας θα πρέπει, στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, να ανταποκριθούμε στην οικονομική κρίση και ενώ είμαστε εθνικά ανεξάρτητοι, το αιτούμενο είναι η οικονομική μας απελευθέρωση αλλά και η αντοχή μας στις σύγχρονες προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας».

Τέλος, η κα Καλογήρου, αφού μετέφερε χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ότι από τις νίκες σαν αυτή στο Πούσι πρέπει να αντλούμε δύναμη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδινής.Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν διαδοχικά τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φωκάτα» Κεφαλονιάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου και τουΠολιτιστικού Σύλλογου «Άγιος Κωνσταντίνος» Λάλα. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μετά το τέλος της εκδήλωσης, παρέθεσε γεύμα προς τους καλεσμένους κάτω από τις βελανιδιές, στον ειδυλλιακό χώρο του Πουσίου.

Εκτός των προαναφερόμενων, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι Βουλευτές Ηλείας κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος Διονύσης ΚαλαματιανόςκαιΜιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Πύργου & Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Νώντας Κυριαζής και Σωτήρης Παπαηλιούαντίστοιχα, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, αναπληρωτής Δημάρχου, Δημήτρης Κωσταριάς, που είχε και την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσηςΒασίλης Αρβανίτης,Πέτρος ΓιαννακόπουλοςκαιΦώτης Κωσταριάς,η πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου,ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο Διοικητής Π.Υ. Ηλείας κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος,ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος κ. ΘύμιοςΚοτζάς, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Φολόης κ. Γιάννης Αλεξανδρόπουλος,οι Δημοτικοί Σύμβουλοικ.κ.Χάρης Σπηλιόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχος, Άρης Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Δημητρόπουλος,ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας,εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,στελέχη της Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α.

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι που έχουν καταχωρίσει το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας smsresults.minedu.gov.gr ως τις 24 Ιουνίου, θα ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους με γραπτό μήνυμα.

Εναλλακτικά, στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Θα ακολουθήσει η υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.).

Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους και με SMS και μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ.

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Κάποια Τμήματα, για παράδειγμα, Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δεν θα δεχτούν φέτος φοιτητές.

Εν τω μεταξύ, η εξέταση των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

«Χαμηλές πτήσεις» στις βαθμολογίες των γραπτών

«Χαμηλές πτήσεις» καταγράφονται σύμφωνα με τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα στις επιδόσεις των υποψηφίων στα γραπτά των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι βαθμολογίες, που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας εντός της εβδομάδας, σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών.

Ειδικότερα, προβλέπεται θεαματική πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές) και στο 4ο πεδίο (οικονομικά) και πτωτική τάση στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών σπουδών) και ακόμα μεγαλύτερη στο 3ο (σπουδών υγείας), όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα

Δύο είναι τα στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στο φετινό πλάνο των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πρώτον, οι περισσότεροι εισακτέοι καθώς λόγω των χαμηλών βαθμολογιών θα «πέσει» το «κατώφλι» σε αρκετές σχολές και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων και δεύτερον τα πολλά γραπτά κάτω από τη βάση και η «συρρίκνωση» των αριστούχων.

Τι ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα βαθμολογικά κέντρα, το οριστικό κλείδωμα της τελικής καταχώρισης των βαθμολογιών θα γίνει το αργότερο μέχρι το Σάββατο 25 Ιουνίου για όλα τα μαθήματα, ενώ το τελικό πακετάρισμα των αποκομμάτων μαζί με τις «τελικές εκτυπώσεις για ανάρτηση στα σχολεία» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου, ώστε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουνίου να ξεκινήσει η διακίνηση από τα ΕΛΤΑ.

Το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εφέτος υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές σε ομοειδή τμήματα με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν και διαφορετικές βαθμολογικές συνθήκες για την εισαγωγή στα προγράμματα τους.

Δηλαδή, κάθε χρόνο η βάση εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο είναι συνάρτηση του γενικού μέσου όρου των πανελλαδικών επιδόσεων όλων των υποψηφίων, με αποτέλεσμα πέρυσι το «κατώφλι» να είχε διαμορφωθεί στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες) στο 8,94, στο 2ο (Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) στο 9,58, στο 3ο πεδίο (επιστήμες Υγείας) στο 9,70 και στο 4ο πεδίο (Οικονομικές επιστήμες) στο 8,27, αφήνοντας περίπου 17.000 κενές θέσεις.

Ωστόσο εφέτος η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική. Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. Λόγω της ΕΒΕ, εκτιμάται ότι θα «κατέβουν» οι βαθμολογίες προς τα κάτω και θα έχουν την δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας λιγότερες κενές θέσεις.

Πτωτικές οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών επιστημών): Λίγα άριστα γραπτά σε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, συρρίκνωση των μεσαίων βαθμολογιών και πολλά γραπτά με βαθμολογίες κάτω από τη βάση συνθέτουν την εικόνα. Τα γραπτά της Ιστορίας δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι. Η Ιστορία, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, συγκεντρώνει την ίδια βαθμολογία με πέρυσι ενώ και το μάθημα της έκθεσης φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους. οι βαθμολογίες στην δεκάβαθμη κλίμακα κυμαίνονται μεταξύ του οι βαθμολογίες έως τώρα τουλάχιστον είναι χειρότερες από πέρυσι.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Τα Μαθηματικά δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους και βαθμολογήθηκαν στην πλειονότητά τους με βαθμούς κάτω από τη βάση Στη Φυσική, η εικόνα είναι καλύτερη και οι βαθμολογίες είναι παρόμοιες με πέρυσι. Καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες περσινές αποδεικνύονται οι βαθμολογίες της Χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (σπουδών υγείας): Στη Βιολογία, οι αριστούχοι είναι λιγότεροι από πέρυσι. Η γενική εικόνα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι τα περισσότερα γραπτά, βαθμολογήθηκαν με βαθμούς κάτω από τη βάση και αναμένονται αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Ο μεγάλος αριθμός γραπτών με βαθμούς κάτω από τη βάση θα οδηγήσουν σε πτώση  των βάσεων στο πεδίο αυτό. Μόνο στην Οικονομία τα γραπτά κινήθηκαν στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα που και πάλι δεν ήταν υψηλά.

Μηχανογραφικά δελτία

Μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου μπορούν οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) των Πανελλαδικών 2022 που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο ή και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, να αποκτήσουν από το λύκειό τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Από εφέτος περισσότερες θα είναι οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ενώ αυξημένες θα είναι και οι ειδικότητες αλλά και οι θέσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι μέσω παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γεώργιου Βούτσινου, ορίζεται ότι  134 θα είναι πλέον οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα Ι.Ε.Κ. από το έτος κατάρτισης 2022-2023, αυξημένες κατά 31 σε σύγκριση με τις 103 ειδικότητες που λειτουργούν κατά το τρέχον έτος κατάρτισης 2021-2022.

Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν έχει επετειακό χαρακτήρα, ούτε προσφέρεται για ευχολόγια και εξαγγελίες. 

Γιατί η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις πρέπει να δίνεται καθημερινά.

Και να κερδίζεται κάθε μέρα, με έργα, πράξεις και δράσεις που έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα και περιεχόμενο.

Η πολιτεία οφείλει να κινηθεί πέρα από το ρόλο του να καταγράφει και να παρατηρεί τα προβλήματα. Προβλήματα που διογκώθηκαν στην πανδημία και εμφανίζουν την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρώπη μεταξύ των εξαρτημένων ατόμων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Είναι επίκαιρη όσο ποτέ μια γενναία επαναξιολόγηση όλων των πολιτικών που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την απεξάρτηση αλλά και την ουσιαστική κοινωνική επανένταξη.

Το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν έχει στατικά χαρακτηριστικά. Εξελίσσεται διαρκώς, προσλαμβάνει νέες μορφές που χρειάζονται νέους, σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Χρειάζεται ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ενεργοποίηση και συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, καταπολέμηση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη διακίνηση, αποφασιστικότητα από την πολιτεία.

Κυρίως, όμως, χρειάζονται μια νέα και σύγχρονη οπτική.

Με διαβάθμιση, διαφοροποίηση και ιεράρχηση όλων των ζητημάτων.

Στην Ηλεία , η λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, δημιούργησε νέα δεδομένα.

Έδωσε διέξοδο και απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι χρήστες και οι οικογένειές τους.

Μαζί με τη μονάδα του ΚΕΘΕΑ που προσφέρει σημαντικό έργο και το Κέντρο Πρόληψης που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία στην περιοχή μας, συγκροτούν ένα αξιόμαχο θεραπευτικό μέτωπο που αξίζει να στηριχθεί από την τοπική κοινωνία και τους φορείς, μέσα από σωστά μηνύματα και κατάλληλες ενέργειες.

Η προσπάθεια αυτή, η προσπάθεια για ζωή, είναι διαρκής. 

Και αποτελεί συλλογική ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι κυβερνητικές αστοχίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μετά την αποτυχία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αδυνατεί πλήρως να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που μαστίζουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, όλοι υποφέρουν κάτω από το κύμα των τεράστιων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια, στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθημερινά συνθλίβεται, καθώς η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί κατακόρυφα και τα συσσωρευμένα χρέη στραγγαλίζουν τον κόσμο της αγοράς. 

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Οι επιλογές της στη διαχείριση της ενεργειακής ακρίβειας, όχι μόνο δεν ανακούφισαν την κοινωνία, αλλά εκτόξευσαν τους λογαριασμούς ρεύματος επιτρέποντας την αισχροκέρδεια. Οι κυβερνώντες εντός ενεργειακής κρίσης παρέδωσαν τη ΔΕΗ στους ιδιώτες, προχωρώντας παράλληλα στη βίαιη και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίηση. Επιπλέον, μεγέθυναν την εξάρτηση της Χώρας από το φυσικό αέριο, αδιαφόρησαν για τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και έθεσαν σε εφαρμογή τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τώρα προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» εισάγοντας νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των υπερκερδών στην αγορά ενέργειας. Έπρεπε, λοιπόν, να περάσουν τόσοι μήνες για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι κάποιοι θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών, όπως επανειλημμένως τόνιζε εδώ και τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και πάλι, όμως, η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, αν σε αυτή δεν ορίζεται ρητά ανώτατο όριο κέρδους, ενδεικτικά στο 5%, όπως έχει ήδη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιπλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τις ρευματοκοπές με τις οποίες κινδυνεύουν όλοι οι συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάτι που μάλλον δεν απασχολεί τη κυβέρνηση, καθώς είναι νωπή η απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για αναστολή των ρευματοκοπών, σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν τη ρήτρα.

Και για την ακρίβεια στα καύσιμα, οι κυβερνώντες επιχειρούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια». Κοροϊδεύουν με λειψά επιδόματα διάρκειας τριών μηνών, τη στιγμή που η βενζίνη καλπάζει ολοταχώς στα 3 ευρώ το λίτρο. Οι ίδιοι, λοιπόν, που κατηγορούσαν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική στις δύσκολες ημέρες των μνημονίων, τώρα τρέχουν να διασωθούν μοιράζοντας ανεπαρκείς ενισχύσεις, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τη λεηλασία που έχει υποστεί το εισόδημα των πολιτών από την πρωτοφανή ακρίβεια.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει σε συγκεκριμένες τομές που θα στηρίξουν και θα ανακουφίσουν πραγματικά την κοινωνία. Συγκεκριμένα χρειάζεται, μεταξύ άλλων, άμεσα:

Να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα.

Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ.

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Να επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Δυστυχώς, οι συνεχείς λανθασμένες και ιδεοληπτικές κυβερνητικές επιλογές έχουν διαμορφώσει το σημερινό θολό τοπίο, μέσα στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν οι πολίτες. Με τον πληθωρισμό στη Χώρα μας να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η συνέχεια προδιαγράφεται δραματική. Προφανώς, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η ελληνική κοινωνία στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, θα κληθεί να πάρει μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της. Θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι σκληρές νεοφιλελεύθερες και επικίνδυνες πολιτικές που την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο; Που έχουν βυθίσει σε τέλμα την οικονομία, την υγεία και την παιδεία; Που έχουν ισοπεδώσει το κοινωνικό κράτος; 

Ή θα επιλέξει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, η οποία έχοντας στον πυρήνα της πολιτικής της τον ίδιο τον πολίτη και τις ανάγκες του, θα διορθώσει λάθη και παραλείψεις, παρεμβαίνοντας καίρια και αποφασιστικά όπως και όπου χρειάζεται; Είναι βέβαιο πως ο ελληνικός λαός θα πράξει το δεύτερο δίνοντας ηχηρή και αποφασιστική απάντηση στην οπισθοδρόμηση και στις πρακτικές που υποθηκεύουν το μέλλον του. 

Εξιχνιάστηκαν (23) επιπλέον ηλεκτρονικές απάτες που διέπραττε εγκληματική οργάνωση πανελλαδικά Εξιχνιάστηκαν (23) επιπλέον ηλεκτρονικές απάτες που διέπραττε εγκληματική οργάνωση πανελλαδικά.

Ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη (5) μελών της.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών είχε εξιχνιάσει συνολικά (182) ηλεκτρονικές απάτες σε βάρος πολιτών

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που είχαν αποκομίσει οι κατηγορούμενοι ξεπερνούσε τις (800.000) ευρώ

 

Εξιχνιάστηκαν, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, επιπλέον (23) περιπτώσεις ηλεκτρονικών απατών που είχαν διαπράξει τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για την υπόθεση αυτή, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία πέντε επιπλέον ημεδαπών μελών της οργάνωσης (δυο άνδρες και τρεις γυναίκες), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθησης διάπραξης απατών και πλαστογραφιών τετελεσμένες και σε απόπειρα και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σχετικό δελτίο τύπου : 07-07-2021: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διάπραξη ηλεκτρονικών απατών πανελλαδικά

Υπενθυμίζεται ότι η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά (182) περιπτώσεις απατών και πλαστογραφιών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις (800.000) ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης αναρτούσαν προς πώληση μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων, αγγελίες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, γεωργικών μηχανημάτων και τροχόσπιτων.

Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι - παθόντες, επικοινωνούσαν με μέλος της οργάνωσης, ο οποίος έπειθε τους αγοραστές να καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τρίτων προσώπων που κατείχαν τις τραπεζικές κάρτες και στη συνέχεια τα αποσπούσαν μέσω της εφαρμογής λεπτά στο λεπτό, χωρίς ωστόσο να τους παραδίδουν τα οχήματα.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από την εξιχνίαση των (23) επιπλέον απατών ξεπερνά τις (27.000) ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν από τους παθόντες ακόμη (13.000) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των κατηγορουμένων θα υποβληθεί στον Ανακριτή Κορίνθου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

 Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

 Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

 Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

 Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

 Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

 Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

 Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

 Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

 Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

 Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

 Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

 Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

 Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

 Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

 Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΚΟΙΝΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Προς Τους Φορολογούμενους των Νομών Δωδεκανήσου, Μεσσηνίας, Ηλείας και Πρέβεζας

Επίσης κοινοποιείται:
● στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου,
● στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας,
● στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Ηλείας,
● στα εγγεγραμμένα Μέλη του ΣΕΕΛΦΟ Πρέβεζας.

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, Μεσσηνίας, Ηλείας και Πρέβεζας, ενημερώνουν τους πολίτες σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:
● ENERGY PASS,
● FUELL PASS,
● Κοινωνικός Τουρισμός,
● Επιδότηση Ηλεκτρικών Συσκευών όπως και
● οποιαδήποτε άλλη αίτηση επιδοματικού χαρακτήρα.

Τα Λογιστικά Φοροτεχνικά γραφεία δεν είναι Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αμειβόμαστε για τις υπηρεσίες που αφορούν την επιστήμη και της εξειδίκευσή μας. Το κράτος μας θα έπρεπε να καθοδηγεί τους φορολογούμενους πολίτες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά και εκεί απ’ ότι διαβάζουμε υπάρχει αντίδραση των υπαλλήλων. ΠΟΣΕΚΕΠ

Η αναγκαιότητα των φορολογούμενων για επικοινωνία με τους Λογιστές οφείλεται είτε σε έλλειψη γνώσεων υπολογιστή είτε στην ανασφάλεια που έχουν για την αποτυχία μιας ψηφιακής αίτησης. Για τον λόγο τούτο απευθύνεται στον κλάδο μας είτε για επιπλέον βοήθεια είτε για την εντολή αίτησης επιδοματικού χαρακτήρα.

Συνήθως οι αιτήσεις επιδοματικού χαρακτήρα είναι απλές και κατανοητές και τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειάζεται να συμπληρωθεί είναι το IBAN.
Στον κλάδο μας, πάντα υπάρχει η απορία γιατί θα πρέπει κάποιος φορολογούμενος να «υποβάλει αίτηση» ενώ το κράτος διαθέτει όλα τα μέσα να επιδοτήσει κοινωνικά όλους τους φορολογούμενους με βάση το εισόδημα τους. Η αιτησιολαγνεία του κράτους και το «στήσιμο» των φορολογούμενων στην ουρά (σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ) πρέπει να σταματήσει.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αντιλαμβανόμαστε ότι η χρήση των κωδικών taxisnet είναι απαραίτητη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αφού παρέχουν την αξιοπιστία της συναλλαγής. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν ευθύνη και αρμοδιότητα του λογιστή φοροτεχνικού, να υποβάλει αιτήσεις (που δεν άπτονται της επιστημονικότητάς του, αν δεν λάβει εντολή από τον φορολογούμενο, γίνει αποδεκτή και καταβληθεί η ανάλογη αμοιβή για την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η διαδικασία των αιτήσεων είναι εύκολη και μπορεί να την εκτελέσει ο οποιοσδήποτε. Όλες οι πλατφόρμες επιδοματικού χαρακτήρα είναι φιλικές προς τους χρήστες, αποφεύγοντας έτσι και την αμοιβή που θα καταβάλουν σε οποιονδήποτε τρίτο.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ενώσεις μας ενημερώνουν τους ιδιώτες φορολογούμενους πελάτες όπως:

● Δοκιμάστε μόνοι σας να υποβάλετε την αίτηση αφού συνδεθείτε με τους κωδικούς taxisnet στο www.gov.gr.

● Αν δεν τα καταφέρετε τότε επισκεφτείτε τα ΚΕΠ. Ονομάζονται Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όπου σκοπό έχουν τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ότι αφορά τις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Αν δεν εξυπηρετηθείτε τότε υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στο ΚΕΠ - Βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι - Παρατηρήσεις

● Αποφύγετε να καλέσετε τα Λογιστικά για αιτήσεις επιδοματικού χαρακτήρα, σε περίοδο που είναι επιφορτισμένα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (λήξη υποβολών 29/07/2022).

● Τα περισσότερα Λογιστικά Φοροτεχνικά γραφεία δεν αναλαμβάνουν αιτήσεις επιδοματικού χαρακτήρα. Στην περίπτωση όμως που αναληφθεί η υπηρεσία τότε θα υπάρξει αμοιβή για την παραπάνω εύκολη διαδικασία.

Επίσης για τους ίδιους λόγους, οι ενώσεις μας ενημερώνουν τους επαγγελματίες πελάτες (ατομικές επιχειρήσεις – μέλη εταιρειών) των μελών μας όπως:

● Οι αιτήσεις επιδοματικού χαρακτήρα της προσωπικής ζωής σας, δεν αποτελούν συμβατική υποχρέωση του επαγγελματία λογιστή. Σε καμία περίπτωση δεν είναι «αυτονόητη» η υποβολή τους, εφόσον δεν άπτεται στην επιστημονικότητά μας. Αν και εφόσον αναληφθεί τέτοια υπηρεσία τότε θα πρέπει να προηγηθεί εντολή, με επιπλέον ανάλογη αμοιβή.

● Επίσης διαβάστε ότι αναφέραμε για τους ιδιώτες φορολογούμενους πελάτες.

Επιπλέον θα θέλαμε να στείλουμε και ένα μήνυμα στην πολιτεία.

Σταματήστε να ταλαιπωρείτε τους φορολογούμενους για επιδόματα όπως το fuel pass ή το power pass απαιτώντας να υποβληθούν αιτήσεις, που το μόνο που χρειάζεται να συμπληρωθεί είναι ο αριθμός iban ή οτιδήποτε άλλο που μπορείτε να το διασταυρώσετε από την ΑΑΔΕ (όπως αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου ή αριθμό παροχής της ιδιοκατοίκησης).

Διαχρονικά, ειδικά την τελευταία 6ετία, οι αιτήσεις επιδοματικού χαρακτήρα, οι ουρές (με αριθμό λήγοντα ΑΦΜ), πρέπει να περάσουν στην ιστορία ανεπιστρεπτί. Έχετε την πληροφορία, και τα ηλεκτρονικά μέσα ώστε να επιδοτήσετε όλους τους φορολογούμενους με βάση το εισόδημα που διαθέτουν χωρίς αίτηση και χωρίς ταλαιπωρία.

Αν δεν μας είχατε «απολύσει» και δεχόσασταν να είμαστε σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και στις επιτροπές για επιδόματα, επιδοτήσεις θα σας συμβουλεύαμε κατάλληλα ώστε να μην αναγκαζόμαστε να σας εκθέτουμε και εμείς με τη σειρά μας στους φορολογούμενους, για τα δικά σας λάθη και παραλείψεις.


Ο Πρόεδρος για το Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ Ρόδου
Ο Πρόεδρος για το Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας
Ο Πρόεδρος για το Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ Ηλείας
Ο Πρόεδρος για το Δ.Σ. της ΣΕΕΛΦΟ Πρέβεζας

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/59932/koino-enwsiako-enhmerwtiko-deltio-sxetika-me-tis-aithseis-epidomatikoy-xarakthra

Προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση
Εν όψει του επερχόμενου καύσωνα επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου να
αποφευχθεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.


Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:
 Ο προσδιορισμός σε συνεργασία με τον Γιατρό εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας των εργασιών και των χώρων όπου αναμένεται αυξημένος κίνδυνος θερμικής καταπόνησης και η λήψη των κατάλληλων
κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αντιμετώπισή της.
 Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών.
 Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζομένους.
 Η χορήγηση στους εργαζομένους κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
 Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το Π.Δ. 305/96 (Οδηγία 92/57/EOK) και το Π.Δ. 16/96 (Οδηγία 89/654/EOK) όπου αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής ειδικών μέτρων σε περίπτωση καύσωνα.
 Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές.
Ειδικής προσοχής πρέπει να τυγχάνουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ


Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες του καύσωνα, τα οποία συνίστανται στην :
1. Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας με τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των
εργαζομένων.
2. Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων χώρων κατάλληλα κλιματισμένων για ανάπαυση.
3. Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC).
4. Προγραμματισμό των εργασιών που καταπονούν θερμικά εκτός θερμοκρασιών αιχμών.
5. Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια,
χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. από ώρες 12.00-16.00.
6. Μείωση των ιδιαίτερα βαρέων εργασιών.


ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ


Ειδικά για όσους εργάζονται σε υπαίθριες εργασίες που είναι και οι πλέον εκτεθειμένοι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα όπως:
1. Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
2. Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC).
3. Διαμόρφωση επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
4. Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι δυνατόν για την εκτέλεση εργασιών.
5. Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται τις ώρες που οι
θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
6. Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12.00-15.00.
Οι επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς καλούνται να είναι σε
ετοιμότητα σ’ ότι αφορά στην τήρηση των προβλεπομένων από την νομοθεσία, καθώς και στην
εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στα σχετικά σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης.

Το Δ.Σ.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πύργου (με Παράρτημα για Ρομά) διαμέσου του αντιδημάρχου Υγείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ανδρέα Βγενόπουλου ενημερώνει τους δημότες ότι στελεχώθηκε και με Ψυχολόγο, με στόχο να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και συμβουλευτική καθοδήγηση στους πολίτες που έχουν ανάγκη, τόσο με ατομικές όσο και με ομαδικές συνεδρίες. 

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και προγραμματισμό ραντεβού, απευθυνθείτε στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου, επί της οδού Αγίου Σπυρίδωνος 41 και στα τηλέφωνα 26210 31978 και 26210 22199.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου χρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020».

Εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, το πρακτικό αποσφράγισης, αξιολόγησης προσφορών για την προμήθεια τριάντα δύο οχημάτων για τις ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την διαδικασία της λειτουργικής χρονομίσθωσης (operational leasing), προϋπολογισμού 1.207.512 ευρώ. 

Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «KINSEN HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Η παραπάνω διαδικασία εξασφαλίζει την κατά 33% ανανέωση του στόλου υπηρεσιακών οχημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με σημαντικά οφέλη, όπως:

μείωση της συνολικής ατμοσφαιρικής ρύπανση και της εκπομπής ρύπων ανά όχημα, καθώς πρόκειται για οχήματα νεότερης γενιάς και πιο σύγχρονης τεχνολογίας.

μείωση του συνόλου των κυβικών (cc) ανά νεοαποκτηθέν όχημα και την σταδιακή προσαρμογή στις νέες οδηγίες και διατάξεις που αφορούν την χρήση των οχημάτων του δημοσίου.

βελτίωση της αποδοτικότητας και ενίσχυσης της λειτουργίας των υπηρεσιών μας τόσο με την δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης του οχήματος που θα παρουσιάσει βλάβη, όσο και με την χρήση diesel που θα δώσει την δυνατότητα και διευκόλυνση για περαιτέρω χρήση των οχημάτων λόγω μικρότερης κατανάλωσης λίτρων ανά χιλιόμετρο.

εξασφάλιση οικονομία κλίμακας που αφορά τόσο στην απαλλαγή μας από έξοδα για αγορές, τέλη , ασφάλιστρα, δαπάνες ελαστικών, και service , όσο και από την χρήση φθηνότερου καύσιμου υλικού καθώς και από έξοδα (αμοιβές εργασίας και ανταλλακτικά) συντήρησης.

Το σημαντικότερο όμως είναι η διασφάλιση ασφαλέστερων μετακινήσεων με οχήματα νεότερης γενιάς και σύγχρονων προδιαγραφών για το υπηρεσιακό προσωπικό της Περιφέρειας, καθώς θα εξυπηρετήσουν υπηρεσιακές ανάγκες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων σε ορεινές και δύσβατες αγροτικές περιοχές, ενώ θα καλύψουν μετακινήσεις καθημερινές πολλών χιλιομέτρων.

Επίσης ένα παράπλευρο όφελος για την Περιφέρεια είναι η σταδιακή απόσυρση των παλαιότερων οχημάτων από τον στόλο της και, έπειτα από τον έλεγχο τους ως προς την καταλληλόλητα τους για ηπιότερη χρήση και την κάλυψη μετακινήσεων μικρότερων αποστάσεων, την διάθεση ορισμένων από αυτά σε κοινωνικούς φορείς οι οποίοι με αίτηση τους σε ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας έχουν ζητήσει και με αποφάσεις των διοικητικών τους οργάνων έχουν εγκρίνει την δωρεά-διάθεση αυτών των οχημάτων προς αυτούς τους φορείς για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. 

Πλέον έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες, αναμένεται η προμήθεια των νέων οχημάτων, δεδομένης της έλλειψης που παρατηρείται στην συνολικά αγορά. 

«Βάζοντας σε υψηλή προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων της Περιφέρειας και προχωρώντας στην πορεία εκσυγχρονισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, στόχο που έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με λελογισμένη αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων, στενή επικοινωνία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και εμπιστοσύνη, εκτίμηση και υποστήριξη προς το έργο τους κρίνουμε πως το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά από οφέλη με παραλήπτες υπηρεσιακούς και κοινωνικούς φορείς σε όλη την Περιφέρεια, σημαντικότερο όμως και βασικό παραλήπτη τον πολίτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας. 

  «Από την Άλωση του Λάλα στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Το Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά» είναι το θέμα της Επετειακής Εσπερίδας που διοργανώνουν από κοινού το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» και η Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 6:30 το απόγεμα, στην Ολυμπία.

   Την εσπερίδα, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (ισόγειο) του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, θα ανοίξουν ο Πρόεδρος της Τ.Κ Παναγιώτης Μαντάς με χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων», Δικηγόρος Ανάστος Δημητρόπουλος, με χαιρετισμό και ομιλία, με θέμα «Η Νίκη στο Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά».

Οι εισηγήσεις

   Τις εισηγήσεις τους θα αναπτύξουν, ο Πανεπιστημιακός – Ιστορικός Αθανάσιος Φωτόπουλος, με θέμα «Καταγωγή και ιστορική πορεία Λαλιωτών, από την εμφάνιση στου Λάλα μέχρι την έναρξη της Εθνεγερσίας – Το τέλος των Λαλαίων», ο Φιλόλογος – Συγγραφέας Γεώργιος Κουρκούτας με θέμα «Οι ηγετικές φυσιογνωμίες των Ελλήνων στην Πολιορκία του Λάλα και η πορεία τους στην Εθνεγερσία», ο Διευθυντής του Δημ. Σχολείου Λάλα Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, με θέμα «Το 1821 και η Πολιορκία και η άλωση του Λάλα μέσα από τα μάτια των μαθητών», ο Ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος με θέμα «Τα πολεμικά γεγονότα στην Ηλεία κατά την Εθνεγερσία του 1821, ο Εκπαιδευτικός Αθανάσιος Κατσίμπελης με θέμα «Η διάσωση και η διάδοση της ιστορικής μνήμης μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και ο Εκπαιδευτικός Νίκος Αγγελόπουλος με θέμα «Θυμόμαστε τις νίκες, επιμένουμε στις αξίες της Ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

  Τον συντονισμό της εσπερίδας θα κάνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέας Νικολόπουλος. 

   Στον χώρο θα λειτουργήσει Έκθεση Πινάκων και Φωτογραφιών με θέμα την Πολιορκία του Λάλα, τη Νικηφόρο Μάχη στο Πούσι και την Άλωση του Λάλα.

Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται με 24 εκατ. ευρώ έργα για την αποκατάσταση βλαβών που προέκυψαν έπειτα από φυσικές καταστροφές, έπειτα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στα τέλη του περασμένου χρόνου. 

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κινήθηκαν έγκαιρα, αποτύπωσαν τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήματος χρηματοδότησης συνολικού ύψους 38,6 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε λίγους μήνες εγκρίθηκαν οι πρώτες πιστώσεις που αφορούν έργα αποκατάστασης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και των τριών Περιφερειακών Έργων, αλλά και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. 

Ειδικότερα, στην Π.Ε. Ηλείας χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,87 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα,, εγκρίθηκε πίστωση 1,9 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στο Δήμο Ανδραβίδας –-Κυλλήνης, όπου έχουν διαπιστωθεί αποσταθεροποιήσεις πρανών και ερεισμάτων, καθιζήσεις οδοστρωμάτων και καταπτώσεις βράχων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα έργα βελτίωσης υποδομών.

Επίσης εγκρίθηκαν άλλες 900.000 ευρώ προορίζονται για έργα που αφορούν την αποκατάσταση βλαβών στα υδατορέματα (ποταμούς, χειμάρρους κλπ) εντός του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, καθώς απαιτούνται έργα καθαρισμού και μόρφωσης της κοίτης για την άρση ανωμαλιών ή και της πλήρωσης της κοίτης με φερτά υλικά που προκάλεσε το πλημμυρικό φαινόμενο. Προβλέπεται ακόμη, αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων που έχουν υπ0οτστεί ζημιές. 

Επίσης με 71.000 ευρώ χρηματοδοτείται η αποκατάσταση ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, όπου σε συγκεκριμένες θέσεις έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες. Ειδικότερα παρεμβάσεις θα γίνουν στην περιοχή Καπελέτου και στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Τραγανού. 

Σήμερα Τετάρτη 22/06 ο Δήμος Ανδραβιδας-Κυλλήνης παρέλαβε τέσσερα (4) νέα χλοοκοπτικα μηχανήματα, με τον εξοπλισμό τους, καθώς και ένα τρακτέρ, από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Πρόκειται για τέσσερα χλοοκοπτικα τρακτέρ, και ένα τρακτέρ με ρομποτικο καταστροφέα. Τα μηχανήματα θα διατεθούν στην αρμόδια

Δ/νση Περιβάλλοντος, και Αγροτικής Οδοποιίας.

Με αυτόν τον εξοπλισμό καθίσταται ταχύτερη η κοπή πρασίνου, καθώς και ο καθαρισμός των πρανών, σε επίπεδες, και κυρτες επιφάνειες. 

Ο Δημαρχος κ. Λεντζας Ι. δήλωσε: Εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να αναβαθμίσουμε τον επιχειρησιακό στόλο του Δήμου μας. Στόχος της Δημοτικής Αρχής, είναι κάθε πράσινη γωνία του Δήμου μας, να είναι όμορφη και περιποιημένη ενώ ταυτόχρονα με την προμήθεια του καταστροφέα προσπαθούμε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας με τους καθαρισμούς Δημοτικών εκτάσεων προς αποφυγή πυρκαγιών.

Στην παραλαβή παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Βαγγελακος Π., Σινος Ν., Γιαννίτση Α., Κεκατος Δ. , Χαντζης Κ., ο Γενικός Γραμματεας του Δήμου, κ. Βαρβαρεσος Κ., 

ο Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τσουραπας Γ. και ο Προϊστάμενος Περιβάλλοντος Κορδονούρης Γ.

Από τις 3 Ιουλίου θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι Ιεροί ναοί των παραθαλάσσιων οικισμών του Νομού.

Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα κάποιοι θα λειτουργούν κάθε Κυριακή και κάποιοι ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να καλύπτονται όσο γίνεται καλύτερα οι ανάγκες των οικιστών. Η λειτουργία των Ιερών αυτών Ναών θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά:

 

Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Σπιάντζας: Κάθε Κυριακή

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σπιάντζας: Κάθε Κυριακή

Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σκοπευτηρίου: Κάθε 2η και 4η Κυριακή του μήνα

Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Λετρίνων: Κάθε 2η και 4η Κυριακή του μήνα

Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Κυανής Ακτής: Κάθε 1η και 3η Κυριακή του μήνα

Ι.Ν. Αγ. Γερασίμου Καβουρίου: Κάθε Κυριακή

Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλκυώνος: Κάθε Κυριακή

Ι.Ν. Αγ. Άννης Κατακόλου: Κάθε Κυριακή

 

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αγ. Ηλία Πύργου Ανά δεκαπενθήμερο

 

Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Πετρουλών Καρδαμά: Κάθε Κυριακή

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Παλουκίου: Μόνο κατά την εορτή του Σωτήρος

Ι.Μονή Αγ. Αθανασίου Κουρούτας: Κάθε Κυριακή

Λουτρά Κυλλήνης και Αρκούδι εναλλάξ.

 

Ενημερώνονται οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές που κατέχουν άδειες
δραστηριοποίησης στις λαϊκές αγορές και στο πλανόδιο εμπόριο, των οποίων η ισχύς έχει
λήξει μέχρι την 1-2-2022 και δεν έχουν ανανεωθεί, ότι θα πρέπει να προσέλθουν στο Τμήμα
Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε Ηλείας (Διοικητήριο Ηλείας -Μανωλοπούλου 47
Πύργος), προκειμένου να ανανεώσουν αυτές, έως την 29 η -7-2022, σύμφωνα με τις διατάξεις
του Ν. 4849/2021.


Μετά το πέρας της ως άνω προθεσμίας, οι εν λόγω άδειες που δεν θα ανανεωθούν,
καταργούνται οριστικά. 
Όλες οι υπόλοιπες άδειες των δραστηριοτήτων αυτών, ανανεώνονται κατόπιν υποβολής
αιτήματος στην Υπηρεσία , εντός 30 ημερών από τη λήξη τους, με την κατάθεση των
απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Η ανανέωση δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί: α) για τις άδειες που έχουν ανακληθεί
οριστικά σύμφωνα με προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, β) για τις άδειες οι κάτοχοι των
οποίων έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος.


Τα αιτήματα για την ανανέωση των αδειών, κατατίθενται στην Δ/νση Ανάπτυξης, κάθε
Τετάρτη από 9:00 έως 13:00.


Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2621360517- 2621360538-2621360519.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΡΙΣΤ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Έξι νέες ελκυστικές ειδικότητες θα λειτουργήσουν φέτος στη σχολή ΕΠΑ.Σ Ο.Α.Ε.Δ. στον Πύργο, που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων υποψηφίων μαθητών και μαθητριών.


Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί με το πέρασμα του χρόνου, οι απόφοιτοι από τη σχολή ΕΠΑ.Σ Ο.Α.Ε.Δ. έχουν μία εξασφαλισμένη επαγγελματική σταδιοδρομία, σε πάρα πολλούς τομείς, ένα γεγονός που κάνει ιδιαίτερα θελκτική την φοίτηση στη σχολή.

Για τις νέες ειδικότητες στη σχολή ΕΠΑ.Σ Ο.Α.Ε.Δ., αλλά και για τη νέα σχολική χρονιά μετά από δύο χρόνια όπου υπήρχαν αρκετά προβλήματα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η διευθύντρια κ. Όλγα Κίτσου τόνισε, ότι στη νέα σχολική περίοδο θα προστεθούν αυτές των βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας, κομμωτικής τέχνης, τεχνιτών μηχανών και Συστημάτων αυτοκινήτου, τεχνιτών υποστήριξης Συστημάτων υπολογιστών, υπαλλήλων Οικονομικών καθηκόντων και βοηθών Γενικής νοσηλείας.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν σύντομα και θα ανακοινωθούν μέσω του Facebook της σχολής.


Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, έχει γίνει αποδέκτης πλήθους αναφορών καταναλωτών σχετικά με την υψηλή χρέωσή τους που προέρχεται από κλήσεις προς ειδικούς τηλεφωνικούς αριθμούς, οι οποίοι εξαιρούνται από τις ενσωματωμένες παροχές των οικονομικών προγραμμάτων τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων αριθμών για τους οποίους έχουν υποβληθεί αναφορές είναι:

Σύντομοι πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 13, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση πελατών και την αναφορά βλαβών από παρόχους διαφόρων υπηρεσιών (ενέργειας, ηλ. επικοινωνιών, κ.λπ.).

Σύντομοι πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 14, μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ), ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιλεγεί τέτοιοι αριθμοί για υπηρεσίες τηλεφωνικού κλεισίματος ραντεβού.

Σύντομοι τετραψήφιοι ή πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 15, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο από Υπουργεία ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεκαψήφιοι αριθμοί μεριζόμενου κόστους της αριθμοσειράς 801, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούνται από εταιρίες για την επικοινωνία με τμήματα τεχνικής υποστήριξης ή για τηλεφωνικές παραγγελίες.

Για όλους τους εν λόγω αριθμούς, με εξαίρεση τους αριθμούς της σειράς 137, οι οποίοι εκχωρούνται για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών για θέματα βλαβών και για τους οποίους υπάρχει ρητή πρόβλεψη να μην υπάρχει χρέωση για κλήσεις προς αυτούς, υπάρχει η δυνατότητα χρεώσεων, με κάποιες προϋποθέσεις και περιορισμούς, οι οποίες καθορίζονται από την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των σχετικών υποθέσεων, η Αρχή έχει προχωρήσει σε συστάσεις προς όλες τις εταιρίες και τους φορείς που χρησιμοποιούν τέτοιους αριθμούς ώστε:

- να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ειδικές συμφωνίες για ατελείς κλήσεις, σε περιπτώσεις αριθμών που χρησιμοποιούνται για παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σε μία σειρά από βασικά ζητήματα (π.χ. θέματα εργασιακά, συντάξεων, ασφάλισης, υγείας, κ.ο.κ.),

- να προχωρήσουν σε καθιέρωση εναλλακτικών δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών (όπου δεν υπάρχουν ήδη και είναι εφικτό), οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ενσωματωμένες παροχές των οικονομικών προγραμμάτων των παρόχων υπηρεσιών ηλ. επικοινωνιών και συνεπώς δεν επιφέρουν εκτός παγίου χρεώσεις,

- να προωθούν τη χρήση των δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και

- να παρέχουν σαφή πληροφόρηση των καταναλωτών για τις ενδεχόμενες χρεώσεις που θα προκύψουν από τη χρήση των ειδικών αριθμών, τόσο κατά τη δημοσιοποίηση και προώθηση αυτών των αριθμών στο καταναλωτικό κοινό όσο και κατά την παροχή των υπηρεσιών μέσω αυτών, συνιστώντας και προτρέποντας τους καταναλωτές να συμβουλευθούν τους τιμοκαταλόγους των παρόχων τους.

Σημειωτέον ότι, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. σχετικά με τον ειδικό αριθμό 1555, άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική όλων των τηλεπικοινωναικών παρόχων ως προς τον αριθμό 1555 και πλέον οι κλήσεις προς τον εν λόγω αριθμό γίνονται ατελώς.

Τέλος, συστήνουμε στους καταναλωτές, προκειμένου να αποφύγουν υπερβάλλουσες, εκτός παγίου χρεώσεις των λογαριασμών τους (σταθερής και κινητής) τηλεφωνίας:

1. να αποφεύγουν να κάνουν χρήση ειδικών αριθμών, εφόσον παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα χρήσης δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών και

2. να ενημερώνονται για την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων τους, συμβουλευόμενοι τους σχετικούς τιμοκαταλόγους, πριν τη χρήση των ειδικών αριθμών.

   Με την παράδοση επτά Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο στον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, ολοκληρώθηκε για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας το πρόγραμμα Απινίδωσης Δημόσιας Πρόσβασης που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Π.Ε Ηλείας. 

     Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση Απινιδωτών (Α.Ε.Α) στα κτίρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε Δημόσιους χώρους και κτίρια, καθώς – σύμφωνα με στοιχεία ερευνών – οι ανακοπές συμβαίνουν συχνά σε δημόσιους χώρους (κεντρικές πλατείες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, γήπεδα, επιβατικούς σταθμούς κ.α), ενώ η έκβασή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άμεση προσπάθεια Καρδιο-Αναπνευστικής Αναζωογόνησης, από ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή του επεισοδίου. 

Επτά Εξωτερικοί Απινιδωτές σε Δημόσιες Υπηρεσίες και χώρους

  Ο κ. Γιαννόπουλος, παρέδωσε επτά (07) Απινιδωτές στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστα Τσαούση και στην Αντιπρόεδρο Γιάννα Σταυροπούλου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη του Δ.Σ, καθώς όπως εξήγησε, η εν λόγω δωρεά είναι αποτέλεσμα μιας εκ των προτάσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας προς τον ίδιο, στην έναρξη της θητείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. «Υλοποιείται, με μικρή καθυστέρηση, κυρίως λόγω της Covid-19, καθώς τότε οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σήμερα όμως είμαστε εδώ, με αυτή την προσφορά, να συνδράμουμε κι εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Ευχής έργο θα ήταν, ο αριθμός των απινιδωτών να ήταν μεγαλύτερος, αλλά το σημαντικό είναι ότι έγινε η αρχή και σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν για την προμήθεια περισσοτέρων και την εγκατάστασή τους και σε άλλους δημόσιους χώρους», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος.

   Από την πλευρά του ο κ. Τσαούσης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον κ. Γιαννόπουλο καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε «…παρά τα προβλήματα της πανδημίας και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που προέκυψαν, δεν ξέχασε το αίτημά μας, το προσπάθησε, και είμαστε σήμερα εδώ να παραλαμβάνουμε τους απινιδωτές. Δεν μιλάμε απλά για μια παροχή υπηρεσίας στους πολίτες, αλλά για μια παροχή που σώζει ζωές. Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ, αλλά αν υπάρξει ανάγκη, είναι βέβαιο ότι θα σώσουμε μια ζωή». Τις ευχαριστίες της εξέφρασε και η κα Σταυροπούλου, σημειώνοντας πως η κοινή προσπάθεια για δράσεις που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών θα συνεχιστεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα συνεχίσει να ζητά την βοήθεια και στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ασφαλείς παροχές υγείας στους πολίτες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πάντα θα βρίσκει ανταπόκριση.

   Οι απινιδωτές θα διατεθούν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας στους Δήμους Ήλιδας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, προκειμένου να εγκατασταθούν σε Δημόσιες Υπηρεσίες και χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω», μιας κοινής προσπάθειας για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων iSea θα προβεί σε υποβρύχιο καθαρισμό στο λιμάνι του Κατακόλου, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 και ώρες 09:00 - 12:00.

Σε αυτή τη δράση υποβρύχιου καθαρισμού, συμμετέχουν ο Δήμος Πύργου και το Γραφείο Εθελοντισμού, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω» έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα συνολικά περισσότερες από 170 δράσεις καθαρισμών σε όλη την Ελλάδα. 

Μεταξύ αυτών, δράσεις παράκτιων καθαρισμών με τη συμμετοχή περισσότερων από 1000 εθελοντών, σε όλη τη χώρα με την παράλληλη εκπαίδευση πολιτών για τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων και τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων μέσα από την καταγραφή τους με αποτέλεσμα την απομάκρυνση περισσότερων από 7.500 κιλά απορριμμάτων, ενώ από το 2020 το πρόγραμμα εστίασε σε υποβρύχιους καθαρισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου επιτεύχθηκε η απομάκρυνση περίπου 70 τόνων απορριμμάτων σε συνεργασία με καταδυτικά κέντρα και τοπικούς φορείς.

  Μία ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου του δικηγόρου και καθηγητή Πολύκαρπου Αδαμίδη με θέμα : “Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας”. Ο συγγραφέας είναι αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ενώ παρείχε επί χρόνια τις υπηρεσίες του ως νομικός Σύμβουλος στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, έχει δε συγγράψει σειρά επιστημονικών άρθρων και βιβλίων με θέματα διεθνών συναλλαγών και Ποινικού Δικαίου, με τελευταίο «Το Δίκαιο του Πολέμου».

  Το βιβλίο που θα παρουσιάσει πραγματεύεται τη μέθοδο καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με βάση την αρχή της Μέσης Γραμμής και τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής της. Επιπλέον θα αναπτυχθούν τα βασικά συμπεράσματα και παραδοχές για την ερμηνεία και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων Ζωνών και πλέον του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτά προκύπτουν από αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου για την επίλυση των Θαλασσίων Διαφορών του Αμβούργου αλλά και από τις σημαντικότερες αποφάσεις των αρμόδιων Διεθνών Διαιτητικών Δικαστηρίων. Θα ακολουθήσει αντιστοίχιση της σπουδαιότητας εφαρμογής της αρχής της Μέσης Γραμμής για τα εθνικά μας ενδιαφέροντα και καταγραφή του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου. Παράλληλα θα αναδειχθούν από τον ομιλητή όλες οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν για το πλαίσιο εφαρμογής της μεθόδου της μέσης γραμμής και θα περιγραφούν τα στάδια αξιολόγησης και προσαρμογής της.

  Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η σπουδαιότητα και ο καθοριστικός ρόλος της γεωγραφίας, του μήκους των σχετικών ακτών των ενδιαφερομένων κρατών, οι ιδιομορφίες των παραλίων, καθώς επίσης και το μέτρο αποτίμησης που θεμελιώνει η αρχή της αναλογικότητας. Η εκδήλωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδίως σε καιρούς ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ το θέμα είναι έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος λόγω του ότι τα ζητήματα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών βρίσκονται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη των διαφορών της χώρας μας με την Τουρκία και προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών, που θα έχουν έτσι την ευκαιρία να εξοικειωθούν με ιδιαίτερα ζητήματα του διεθνούς δικαίου.