Banner 728x90px camera

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά δραστών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ανάλογη δικογραφία

Εξιχνιάσθηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, δέκα κλοπές σε εξοχικές οικίες και συνεργεία στην Ηλεία, που διαπράχθηκαν τα τελευταία τρία έτη.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών και πλαστογραφία σε βάρος επτά ημεδαπών ανδρών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, οι δράστες ενεργώντας σε ομάδες των δύο έως τεσσάρων ατόμων, από την 04-06-2018 έως την 06-04-2021 σε περιοχές της Ηλείας (Βούναργο, Φραγκαπήδημα, Σαλμώνη, Ανθόπυργο και Αμπελώνα),

διέπραξαν συνολικά δέκα κλοπές – διαρρήξεις

σε επτά εξοχικές οικίες, δύο συνεργεία αυτοκινήτων και μια αποθήκη.

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει διάφορα γεωργικά εργαλεία,μηχανήματα, μπαταρίες και ποσότητα ελαιολάδου, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους άνω των -14.000- ευρώ.

Επιπλέον, ένας από τους δράστες πώλησε ελαιοραβδιστικό χρησιμοποιώντας υπεύθυνη δήλωση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, βρήκαν και κατάσχεσαν τμήμα των αφαιρεθέντων αντικειμένων και θα αποδοθούν στους παθόντες.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Τη ακύρωση της μετατροπής του 1ου Γυμνάσιου και του 4ου Λυκείου Πύργου σε πειραματικά ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηλείας και οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων τα οποία έχουν προταθεί για να γίνουν πειραματικά στον Πύργο, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας την Πέμπτη το μεσημέρι.

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος, όσο και οι εκπαιδευτικοί με τις δηλώσεις τους τάχθηκαν κατά της μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Πύργου και του 4ου Λυκείου Πύργου σε πειραματικά σχολεία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα είναι αναβάθμιση, αλλά αντίθετα θα είναι υποβάθμιση για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στον Πύργο.

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες 2021, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε διαδικτυακή συνέντευξη για το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας ξεκινώντας ανέφερε ότι φέτος δεν θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ενώ σημείωσε ότι τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αρχίζουν για τα ΓΕΛ οι Πανελλήνιες 2021.

Τα επόμενα βήματα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ήταν από τα βασικά σημεία του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, τονίζοντας πως ακόμη η χώρα δεν είναι στα επιθυμητά ποσοστά και επισημαίνοντας τη σημασία που έχει το να γίνουν οι εμβολιασμοί ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ηδη έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50-54 το Σάββατο, αλλά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επεφύλασσε μία έκπληξη καθώς προανήγγειλε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει και για τους 30 και άνω.

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Οι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία θα γίνουν με τα εμβόλια της AstraZeneca καθώς υπάρχει απόθεμα μετά τις ακυρώσεις που έχουν προηγηθεί, ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές κατηγορίες 40-44 και 45-49.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί
Ηδη πάνω από 2,6 εκατ. εμβολιασμοί έχουν γίνει στη χώρα, ωστόσο η διστακτικότητα πολιτών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca οδήγησε τις αρμόδιες Αρχές να δώσουν τη δυνατότητα σε νεότερες ηλικίες να εμβολιαστούν αναπροσαρμόζοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Στη χθεσινή ενημέρωση ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε τα ποσοστά των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ως τώρα, τα οποία κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:

85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
70-74: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
65-69: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
60-64: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού
Μέχρι σήμερα οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι 1.826.628, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 2.600.998 δόσεις εμβολίων.

Εμβολιασμοί και τα Σαββατοκύριακα -Τι θα γίνει το Πάσχα με τα εμβολιαστικά κέντρα
Η κυβέρνηση κάνει κάθε ενέργεια για να ανεβάσει ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ετσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβόλια θα χορηγούνται και Σάββατα και Κυριακές, καθώς επίσης θα διευρυνθεί και το ωράριο.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα «Ελευθερία» θα κάνει μια μικρή παύση το Πάσχα και για 4 ημέρες δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί. Ο υπουργός Υγείας απαντώντας και σε σχετική ερώτηση γιατί σταματούν οι εμβολιασμοί τις ημέρες του Πάσχα, είπε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά την αργία της Πρωτομαγιάς και ότι οι τρεις ημέρες που θα σταματήσουν δεν θα επηρεάσουν συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως οι άνθρωποι που εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα δεν έχουν σταματήσει καθόλου εδώ και αρκετούς μήνες να υποστηρίζουν την επιχείρηση «Ελευθερία». «Από τις 3 του Νοέμβρη και για έξι μήνες οι άνθρωποι αυτοί αλλά και όλοι οι υγειονομικοί που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι χωρίς ρεπό, ας το σκεφτούμε λοιπόν, και να εμβολιαστούμε» είπε χαρακτηριστικά. Η απόφαση να μείνουν κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα ωστόσο, προβλημάτισε ορισμένους όπως τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

 «Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Δεν υπάρχουν αργίες στη μάχη για την καταστολή της πανδημίας» σχολίασε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 20 Απρίλη ότι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 300 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19. 

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με το αυτό της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, μέχρι χθες (20/4) το βράδυ 20:00 ώρα Ελλάδας έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 901.600.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού σε τουλάχιστον 206 χώρες ή εδάφη.

Ας σημειωθεί ότι τόσο για το εμβόλιο της AstraZeneca οσο και γι΄αυτό της Johnson & Johnson, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι τα οφέλη τους ως εμβόλια υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων των παρενεργειών. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς SMS στο 13033 θα απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους από τις 3 Μαΐου οι πολίτες όλης της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και του τουρισμού μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε πρωινή εκπομπή στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως δεν θα χρειάζεται να στέλνουμε SMS στο 13033 για να επισκεφθούμε κάποια επιχείρηση εστίασης. «Δεν έχει τεθεί κάποιο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά. Στην ουσία ανακοίνωσε το τέλος των SMS καθώς δεν θα υπάρχει λογική να θες SMS για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και την ίδια στιγμή να χρειάζεται ο πολίτης να στείλει μήνυμα για να πάει για καφέ ή για φαγητό.

«Επιλέξαμε την 3η Μαΐου για να πιάνει όλο τον Μάιο το άνοιγμα της Εστίασης. Όταν ανοίξει ο τουρισμός θα λειτουργεί ήδη η εστίαση. Το άνοιγμα της εστίασης θα είναι βασισμένο σε δύο άξονες, αλλλα δεν θα μιλήσω με λεπτομέρειες. Θα μιλήσουμε πρώτα με τους λοιμωξιολόγους και τους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης. Έχουμε έναν οδικό χάρτη. Είχαμε και πέρυσι κανόνες. Σε αυτές τις ράγες πάνω - κάτω θα κινηθούμε. Και μιλάμε φυσικά μόνο για εξωτερικούς χώρους. Φέτος είμαστε πιο έμπειροι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για το αν θα πρέπει να στέλνουμε SMS για να πάμε να φάμε, τόνισε: «Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Θα διευκρινιστούν ωστόσο οι λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες».

Το οξύμωρο με την απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα. Όλη τη μεγάλη εβδομάδα εκτός της Κυριακής του Πάσχα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι μέχρι τις 10 το βράδυ ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα ισχύσει από τις 9 το βράδυ.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε και η κυβέρνηση δέχτηκε τα συγκεκριμένα μέτρα. Ωστόσο, το οξύμωρο των μέτρων αυτών έχει να κάνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας που θα αλλάξει τρεις φορές μέσα σε 72 ώρες. 

Συγκεκριμένα, το Μεγάλο Σάββατο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 10 το βράδυ, την Κυριακή του Πάσχα θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα και για όλη τη εβδομάδα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 11 το βράδυ.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα θα σηκώσουν ρολά και τα καταστήματα εστίασης όπως καφέ και εστιατόρια, τα οποία όμως θα ξεκινήσουν να δουλεύουν με αυστηρούς κανόνες. Το self test για τους εργαζομένους θα είναι υποχρεωτικό, θα υπάρχει αυστηρό όριο καθήμενων, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων ενώ το ωράριο λειτουργίας θα είναι πιο σφιχτό, καθώς θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ συνεπώς, θα κλείνουν το αργότερο στις 10 έτσι ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι εργαζόμενοι να προλαβαίνουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε εισηγήσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν τόσο κατά τη διάρκεια των εορτασμών του φετινού Πάσχα αλλά και αμέσως μετά προχώρησε την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προς την κυβέρνηση, με σκοπό να υλοποιηθεί ένας «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από το lockdown.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ωστόσο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας περιέγραψαν το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες.

Εκκλησίες και Πάσχα

 • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
 • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
 • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
 • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
 • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
 • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
 • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
 • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
 • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Στις 3 Μαΐου το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

Παράλληλα, προτείνεται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εστίαση θα ανοίξει στις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, self tests για τους εργαζόμενους και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από τις 10 Μαΐου το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων

Εξάλλου, η Επιτροπή εισηγείται τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Στις 15 Μαΐου «ξεκλειδώνουν» οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις των πολιτών να ξεκινήσουν από τις 15 Μαΐου 2021, ταυτόχρονα δηλαδή με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Εμβολιασμοί για άνω τους 30

Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολούθησε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε πως από τη Μεγάλη Τρίτη (27/04) θα αρχίσει ο εμβολιασμός των άνω των 30 ετών με δόσεις της AstraZeneca.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές εντός διευρυμένου ωραρίου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Νομοθετική διάταξη και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστήρια. Επεκτείνεται ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού, θα εμβολιάζουμε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και Σάββατα και Κυριακές, γι’ αυτές τις υπερωρίες θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο».

Συνεδρίασε την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρία της Αμαλία Βούλγαρη Βοηθού Περιφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαϊμης και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. 

Στη συνεδρίαση φιλοξενήθηκε η γλύπτρια  Ιωάννα Παρασκευά η οποία  παρουσίασε την πρωτοβουλία της  Iamnotadoll_project, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία που ενθαρρύνει όλους  και ιδιαίτερα τους νέους. Στόχος είναι να υιοθετήσουμε όλοι την ιδέα της ισότητας των φύλων μέσα από τον επιμορφωτικό ρόλο της τέχνης», δήλωσε η κ. Βούλγαρη και ανακοίνωσε ότι  το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα αναδειχτεί σύντομα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης συζητήθηκαν διεξοδικά οι άξονες πάνω στους οποίους θα δημιουργηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Ισότητας Φύλων, εναρμονισμένο με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ισότητας Φύλων. 

«Κλείδωσε» η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης στην επιτροπή των επιδημιολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, τη Δευτέρα 3 Μαϊου - την Δευτέρα του Πάσχα - εστιατόρια και καφέ θα ανοίξουν για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες ακριβώς (3 Νοεμβρίου έκλεισαν...) με τραπέζια αποκλειστικά έξω και με μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία, όπως και η Τρίτη 4 Μαϊου, καθώς έχει μετατεθεί για αυτή την ημέρα η αργία της Πρωτομαγιάς. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι το άνοιγμα θα αποτελέσει ένα γερό ”κρας-τεστ” με πολύ μεγάλο αριθμό πελατών στην εστίαση, λόγω και των δύο αργιών.

Όπως έχουν επισημάνει και επιστήμονες, το συντεταγμένο άνοιγμα της εστίασης με αυστηρές προϋποθέσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα (τήρηση αποστάσεων, άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι) μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συναθροίσεων σε πλατείες και παραλίες. Μην ξεχνάμε ότι οι συναθροίσεις σε αυτούς τους χώρους έχουν προκαλέσει ”πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση και έχουν γίνει αιτία πολιτικών αντιπαραθέσεων. Άρα αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής για το αν θα δώσει το ”πράσινο φως” για την επίσπευση του ανοίγματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αργότερα σήμερα ή αύριο Πέμπτη, αναμένονται θεωρητικά οι επίσημες σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση -ίσως και μέσω τηλεοπτικού μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη- και για την πασχαλινή περίοδο αλλά και για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζεται για τον Μάιο, με ημερομηνία ορόσημο την 14η του επόμενου μήνα, όταν θα ανοίξει επίσημα και ο τουρισμός.

Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνεται η απαγόρευση μετακινήσεων για το Πάσχα, κάτι που επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε δηλώσεις της το πρωί (ΣΚΑΪ). 

Όπως είπε η κ. Πελώνη, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας.»

Η ΕΛΜΕ Ηλείας συμμετέχει στην ημέρα δράσης για τον χαρακτηρισμό σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Συλλ. Διδ/ντων που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ (ύστερα από αίτημα και της ΕΛΜΕ Ηλείας) για την Πέμπτη, 22/04/2021.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας :

✔ καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν με την παρουσία τους την κινητοποίηση των συλλόγων διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου και 4ου ΓΕΛ Πύργου την Πέμπτη 22/04/2021 και ώρα 13:00 στη Δ. Δ. Ε. Ηλείας, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

✔ κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας (τις δύο τελευταίες ώρες) την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, προκειμένου να διευκολύνει τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μέσα σε φιλικό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών είχαν το πρωί της Τετάρτη (21/4) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο. Παρών στη συνάντηση κι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η εξέταση όλων των δεδομένων και των εξελίξεων που διαμορφώνονται γύρω από το μεγάλο θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών. Όπου αναλύθηκαν όσα νεότερα έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα, καθώς κι οι προσεχείς κινήσεις σε σχέση και με τα σενάρια που προδιαγράφονται.

Επίσης εξετάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία διαφόρων έργων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα οποία υλοποιούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας αυτή την περίοδο σε περιοχές της έκτασης του Δήμου Πύργου, καθώς και ανάλογα έργα προτεραιότητας που πρόκειται να υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα. 

 

 

Π. Αντωνακόπουλος «Η αξία του χριστιανισμού είναι ο άνθρωπος» 

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές όλων των Ειδικών σχολικών μονάδων. Ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠμεΑ «Ηλίανθος», πρόσφερε ένα μοναδικό πασχαλινό δώρο. Μια χειροποίητη και πολύ καλαίσθητη λαμπάδα που δημιούργησε το επιστημονικό προσωπικό του «Ηλίανθος» με τη συμβολή όλων των παιδιών που απασχολούνται στο ΚΔΑΠμεΑ. Ένα δώρο αγάπης που φανερώνει έμπρακτα το μεγαλείο της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Πρώτος «σταθμός» ήταν το ΕΕΕΕΚ Πύργου όπου η διευθύντρια του σχολείου Αγγελική Πετρόγιαννη υποδέχτηκε τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Παπαδημητρίου, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλο και την διευθύντρια του «Ηλίανθος» Ερμίνα Ζανταρίδου. Ο κ. Αντωνακόπουλος μοίρασε τις λαμπάδες στα παιδιά που με μεγάλη χαρά δέχτηκαν τα δώρα τους και τους μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελείται σε όλες τις Ειδικές σχολικές μονάδες.  

«Όλες οι μονάδες προσφέρουν καθοριστικές υπηρεσίες για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών μεΑ. Σήμερα, τα παιδιά από μια άλλη δομή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην οποία πρωταγωνιστούν νέοι επιστήμονες υπό την καθοδήγηση της κ. Ζανταρίδου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους κατασκεύασαν αυτές τις όμορφες λαμπάδες. Πρόκειται για το ΚΔΑΠμεΑ «Ηλίανθος» όπου ο Δήμος Πύργου η ΔΗΚΕΠ και η ΚΟΙΝΣΕΠ, δωρεάν, βοηθούν όλα τα παιδιά που συμμετέχουν να περνούν δημιουργικά την ώρα τους» δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα γι’ αυτή τη δράση. «Θέλω να ευχαριστήσω και τους άμισθους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου όπου με επικεφαλής την κ. Φλώρα Παπαγιαννάκη, συνεισέφεραν σε εργασία και ιδέες σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι αξία του χριστιανισμού είναι ο άνθρωπος ως πνευματική και ψυχική οντότητα και εμείς στην Αυτοδιοίκηση έχουμε ως «πυξίδα» της δραστηριότητάς μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του». 

Ιδιαίτερα συγκινημένη η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου Αγγελική Πετρόγιαννη ευχαρίστησε το δήμαρχο Πύργου και συνεχάρη την κ. Ζανταρίδου για την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται στο ΚΔΑΠμεΑ «Ηλίανθος». «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι για την παρουσία του δημάρχου κ. Αντωνακόπουλου που πάντα στηρίζει το έργο του σχολείου μας, όπως και του αντιδημάρχου Παιδείας Γιάννη Παπαδημητρίου που πάντα είναι δίπλα μας, καθώς και του προέδρου του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλου που φροντίζει να υπάρχει περισσότερη χαρά στην πόλη μας. Επίσης δεχτήκαμε την επίσκεψη του νεοσύστατου ΚΔΑΠμεΑ της πόλης μας, «Ηλίανθος». Μια νέα δομή με νέους επιστήμονες. Παρακολουθώ τη δράση τους και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μαθητές μας πλαισιώνουν τη δομή αυτή. Ευχόμαστε καλό Πάσχα σε όλους».

Για την αξία της αλληλεγγύης μίλησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Παπαδημητρίου ο οποίος υπογράμμισε ότι: «Ως δημοτική αρχή πρώτος στόχος μας είναι ο άνθρωπος και ειδικά οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης και βοήθειας, τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και υλικό και ψυχολογικό. Η κοινωνία για να σταθεί χρειάζεται αλληλεγγύη και υποστήριξη απ’ όλους τους θεσμούς. Έτσι, υποχρέωσή μας ως θεσμικοί παράγοντες του Δήμου είναι να στηρίζουμε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια και να είμαστε κοντά στους συνανθρώπους μας» 

Για τη δράση του ΚΔΑΠμεΑ Ηλίανθος μίλησε και υπεύθυνη του Κέντρου Ερμίνα Ζανταρίδου η οποία τόνισε μεταξύ άλλων τον καθημερινό αγώνα που δίνουν όλοι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία: «Το ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας με τον Δήμο Πύργου συνεχίζει τις κοινές δράσεις με αφορμή τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Έτσι λοιπόν ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με τον δήμο Πύργου, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε με τα παιδιά μας φέτος λαμπάδες τις οποίες προσφέραμε στα παιδιά που φοιτούν στα Ειδικά σχολεία του δήμου μας. Η κοινωνική ευαισθησία την Κοιν.Σ.Επ. «ΗΛΙΑΝΘΟΣ» δεν σταματά μόνο στην λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ, αλλά στηρίζει στην πράξη τον πολυεπίπεδο αγώνα των ατόμων με αναπηρία για κοινωνική ενσωμάτωση και ίσες ευκαιρίες. Η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας θέλουμε να αποδεικνύεται στην πράξη και ευελπιστούμε να αποτελεί παράδειγμα προς πάσα κατεύθυνση. Και να μην ξεχνάμε το σύνθημα που δίνει το έναυσμα για τον καθημερινό αγώνα των ατόμων με αναπηρία και των δικών τους ανθρώπων: ‘Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»

Επόμενος σταθμός ήταν το Ειδικό Γυμνάσιο Πύργου όπου η διευθύντρια Μαρία Δρακοπούλου παρέλαβε τις λαμπάδες των παιδιών, ευχαριστώντας τον Δήμο Πύργου και τους ανθρώπους του «Ηλίανθος» τονίζοντας ότι: «Στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν περισσεύει κανείς, γινόμαστε όλοι κρίκοι μιας αδιάσπαστης αλυσίδας και μόνο έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα».

Τέλος, τις πασχαλινές λαμπάδες των παιδιών παρέλαβαν και οι διευθύντριες του Ειδικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου κ.κ. Βασιλική Καλαντζή και Πολυξένη Σαπουνά. 

Ουσιαστική και τυπική παραχώρηση οχήματος UNIMOG

από την Π.Ε Ηλείας στην Π.Υ Πύργου

   Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης του οχήματος UNIMOG U400 στο Πυροσβεστικό Σώμα, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

   Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλειος Σολδάτος και ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ευχαρίστησαν θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλο για την διαρκή στήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος. Αναφερόμενοι στις επιχειρησιακές δυνατότητες του μικρού σε όγκο, αλλά μεγάλων δυνατοτήτων οχήματος, εξήγησαν πως είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο και ευέλικτο όχημα, γεγονός που του επιτρέπει να επεμβαίνει το ίδιο αποτελεσματικά σε συμβάντα σε δύσβατες αγροτοδασικές περιοχές αλλά και στον αστικό ιστό, σε στενούς δρόμους και γειτονιές. 

   Το εν λόγω όχημα, δωρεά της Αυστραλιανής Κυβέρνησης μετά τις φωτιές του 2007, παραχωρήθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην (τότε) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και έκτοτε αξιοποιείται για τις ανάγκες πυρόσβεσης της Π.Υ Πύργου. Η μεταβίβασή του, και τυπικά με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Πυροσβεστικό Σώμα, λύνει μια σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων και ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα πλήρους ένταξής του στον πυροσβεστικό στόλο και στην σουίτα λογισμικού ENGAGE IMS/CAD/ARLS της Π.Υ Πύργου, για την μέγιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του οχήματος. 

   Ο κ. Γιαννόπουλος, σημείωσε πως η ουσιαστική, οριστική και τυπική πλέον, παραχώρηση του οχήματος στο Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση του κοινωνικού έργου που επιτελεί το Π.Σ και οι Π.Υ Ηλείας, με τον συντονισμό ικανών αξιωματικών και αξιόμαχων πυροσβεστών, χαρακτηρίζοντας «ορθή και σοφή» την απόφαση της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος για την διατήρηση του κ. Σολδάτου στην θέση του Διοικητή των Π.Υ Ηλείας. Τους ευχαρίστησε θερμά για την άψογη συνεργασία και ευχήθηκε καλή αντιπυρική περίοδο σε όλο το προσωπικό. 

 

 

Εποικοδομητική και γόνιμη αποδείχθηκε η συνάντηση που είχε στις 8 Μαρτίου 2021 ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, με θέμα την επισκευή του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Γαστούνης, αφού τελικά ανακοινώθηκε απόφαση που δίνει οριστική λύση.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος στη συνάντησή του με τον Υπουργό, με τον οποίο συνδέεται με μακροχρόνια φιλία, έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης για την επισκευή του κτιρίου και ο Κώστας Τσιάρας τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεσα θετική έκβαση.

Πράγματι ένα μήνα μετά, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου «Επισκευή Ειρηνοδικείου Γαστούνης » προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Το κτίριο επί σειρά ετών βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αφού ουδείς μέχρι πρότινος είχε ενδιαφερθεί για την αποκατάσταση των ζημιών. 

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Πηνειού είχε προ μηνών επισκεφθεί το κτίριο του Ειρηνοδικείου, συνομίλησε με την Ειρηνοδίκη κ. Όλγα Λάμπρη και στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε και κατέθεσε Τεχνικό Δελτίο. 

Οι προσωπικές επαφές του Ανδρέα Μαρίνου αποδεικνύονται για πολλοστή φορά ισχυρές και ωφέλιμες για τον Δήμο Πηνειού.

Η συμπλήρωση φέτος τριάντα ετών από τη θέσπιση, με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 1991 -1992, του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) και – κυρίως – η επιτακτική ανάγκη «στροφής» στις ψηφιακές δεξιότητες βάσει των κατευθύνσεων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αναδεικνύουν τη χρησιμότητα μίας ψύχραιμης αποτίμησης της διαχρονικής συμβολής του ΛΑΕΚ στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, καθώς και του κρίσιμου ρόλου του στην αγορά εργασίας της ψηφιακής εποχής.

Η δημιουργία του ΛΑΕΚ αποτέλεσε το ευκρινές αποτύπωμα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ – και στη συνέχεια και του ΣΕΤΕ – απέναντι στην δομική «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, που είναι η εξής: Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν λόγω του μεγέθους τους να χρηματοδοτήσουν με ιδίους πόρους την κατάρτιση των εργαζομένων τους, γεγονός που καθίσταται σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες ανάπτυξης, μεγέθυνσης και αύξησης της κερδοφορίας τους. Με την συμμετοχή τους στο ΛΑΕΚ το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά, αλλά αμβλύνθηκε αισθητά. Ταυτόχρονα, και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ωφελούνται από την εισφορά τους στο ΛΑΕΚ, συμπιέζοντας αρκετά το κόστος των μαζικών προγραμμάτων κατάρτισης προσωπικού που δεν επιθυμούν να αναλάβουν με αυτοχρηματοδότηση.

Παρά την κοινωνικοοικονομική σημασία του – και ίσως περισσότερο εξαιτίας της – ο ρόλος του ΛΑΕΚ υποσκάφθηκε σχεδόν εξαρχής από κομματικές σκοπιμότητες, ρουσφετολογικές πρακτικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αυτές με τη σειρά τους προκάλεσαν προβλήματα διαχειριστικά και διοικητικά, τα οποία συν τω χρόνω επέφεραν υποβάθμιση. Σε μεγάλο βαθμό όμως η εικόνα του ΛΑΕΚ τραυματίσθηκε διαχρονικά από διαχειριστικές ανεπάρκειες , όπως:

Έλλειψη στρατηγικής στόχευσης, χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες στην αποπληρωμή των προγραμμάτων, αδυναμία πλήρους υποστήριξης από το πληροφοριακό σύστημα, είναι μερικές από αυτές. Αρκετές φορές μάλιστα στο παρελθόν ο ΛΑΕΚ στερήθηκε ταμειακά τη δυνατότητα να σχεδιάσει τις δικές του δράσεις προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης διότι επιφορτίσθηκε με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων μέσω των οποίων οι εκάστοτε κυβερνήσεις εφάρμοζαν κάποιες κοινωνικές πολιτικές τους. 

Η εικόνα αυτή όμως αδικεί την ουσία, που είναι το εξαιρετικά κρίσιμο και, χωρίς υπερβολή, αναντικατάστατο για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους έργο του ΛΑΕΚ, δίνοντας την ευκαιρία σε ορισμένους κύκλους να κάνουν λόγο για «αναποτελεσματικό» Λογαριασμό.

Είναι οι ίδιοι κύκλοι που ανέκαθεν δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον αναλογικό διαμοιρασμό στους «μικρούς» της αγοράς κονδυλίων για την κατάρτιση . Δεν είναι δυνατόν να μας διαφεύγει όμως, ότι η μικρή επιχειρηματικότητα αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυσή της οφείλει να αποτελεί εθνική μας προτεραιότητα.

Αναμφίβολα, ο ΛΑΕΚ έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης μέσα από τη διαχειριστική και διοικητική ανασυγκρότησή του, την αξιολόγηση των προγραμμάτων, τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και άλλες παρεμβάσεις. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να καταβάλλεται προσπάθεια απαξίωσής του με προφανή στόχο τη μελλοντική, περαιτέρω συρρίκνωση των πόρων και την «αδρανοποίησή» του, η απόσταση είναι μεγάλη, και η Πολιτεία δεν πρέπει να τη διανύσει.

Ο ΛΑΕΚ, πέρα από το ότι είναι ουσιαστικό «εργαλείο» κατάρτισης εργαζομένων στη χώρα, αναγκαιότερο σήμερα , αποτελεί μία κοινωνική κατάκτηση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με μεγάλη προστιθέμενη αξία και πρακτικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η συζήτηση για το μέλλον του έχει ανοίξει και οι γενικές κατευθύνσεις που εκφράζει στο δημόσιο λόγο του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ περί εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων κατάρτισης και μέτρησης της αποτελεσματικότητάς τους είναι θετικές.

Εξάλλου, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμβάλλουν συνεχώς με δημιουργικές προτάσεις στην ανασυγκρότησή του, τις οποίες οφείλει να λάβει υπόψη σοβαρά το Υπουργείο Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων περνούν μέσα από την προάσπιση και αναβάθμιση του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

 

Tην Τετάρτη το πρωί στα γραφεία του Κέντρο Στήριξης  Παιδιού και Οικογένειας το «Χαμόγελου του Παιδιού» (στην οδό Αραχώβης 3, κάτω απ'το Επαρχείο) πραγματοποιήθηκε  δωρεά κρεάτων στο «Χαμόγελο», στο πλαίσιο των δράσεων προσφοράς σε  ανθρώπους που έχουν ανάγκη, χάρισαν μέσα από αυτή τους την πράξη,  αγάπη και αλληλεγγύη, ανέλπιστη χαρά και πολλά χαμόγελα.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Συγκεκριμένα, με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συγκέντρωσε  από όλα τα κρεοπωλεία του Νομού Ηλείας κρέατα και κρεατοσκευάσματα , ώστε να προσφερθούν στα παιδιά και στις οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης , εν όψει των εορτών, στηρίζοντας παράλληλα έναν θεσμό που έχει αποδείξει οτι παρέχει σημαντικό κοινωνικό έργο.

Ο Πρόεδρος Κρεοπωλών Ν. Ηλείας Ευστάθιος Παπανδρέου, μιλώντας για την κίνησή τους αυτή ,ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Γνωρίζουμε οτι οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη.Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να στολίσουν ούτε το γιορτινό τους τραπέζι, αλλά ούτε και αυτό της καθημερινότητας και δεδομένου ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάποιοι συνάνθρωποί μας έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από έμπρακτη στήριξη, γι' αυτό και ο Σύλλογος Κρεοπωλών Ν. Ηλείας αποφάσισε να βοηθήσει  με τον δικό του τρόπο, το Χαμόγελο του Παιδιού, ώστε  κανείς να μη στερηθεί τα απαραίτητα. Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο με υγεία και μακριά από αυτό το κακό που μας έχει βρει...Καλό Πάσχα!».

Ο ταμίας του ΔΣ του «Χαμόγελου», Γιάννης Λαμπρόπουλος, ευχαριστώντας τους κρεοπώλες της Ηλείας για την όμορφη πράξη τους και καλώντας όλο τον κόσμο να βοηθήσει ,τόνισε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενόψει του Πάσχα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών για τα παιδιά και τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Η πανδημία έχει φέρει πραγματικά οδυνηρές συνέπειες και τα προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα, έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας το Σύλλογο Κρεοπωλών Νομού Ηλείας , που πραγματικά ανταποκρίθηκαν σε αυτό το μεγάλο κάλεσμα που έχει γίνει και μας έφεραν πολύ μεγάλες ποσότητες κρεάτων, οι οποίες θα διανεμηθούν εκεί που πρέπει. Καλούμε όλο τον κόσμο, φορείς, επιχειρήσεις , ιδιώτες, όποιος μπορεί ας  βοηθήσει όχι μόνο με τρόφιμα, αλλά και με είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό το δώρο είναι τόσο μεγάλο, που θα μπορέσει να απαλύνει αρκετές οικογένειες. Ημέρες εορτών και  πιστεύω είναι ότι καλύτερο, προκειμένου κάποιοι άνθρωποι να μπορέσουν να περάσουν καλύτερα τη μέρα του Πάσχα. Τους ευχαριστούμε  για άλλη μια φορά και θέλουμε αυτό το παράδειγμα να είναι συνέχεια και για άλλους φορείς και για άλλους ανθρώπους»

Δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο και άρα δεν θα εφαρμοστεί από τους φετινούς μαθητές της Α' Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στην ΟΛΜΕ αλλά και στους μαθητές. 

Αυτή είναι η εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία αναμένεται να γίνει δεκτή. Το θέμα των ενδοσχολικών εξετάσεων άλλωστε ήταν το μόνο που δεν είχε αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα για τον προγραμματισμό του διδακτικού σχολικού έτους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα παραταθεί μέσα στον Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εισηγείται προς την επιτροπή του ΕΟΔΥ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διακοπών το Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαΐου να επιστρέψουν στη δια ζώσης λειτουργία όλοι οι μαθητές. Δηλαδή μαζί με εκείνους των λυκείων να επιστρέψουν οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων.

Αυτό σημαίνει παράταση του διδακτικού έτους έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κατόπιν, στα μέσα Ιουνίου, όπως έχει προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου, θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες 2021.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί επισήμως στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ για την εκπαιδευτική διαδικασία έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προτείνεται να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις ώστε να αφιερωθεί ο χρόνος στη διδασκαλία των μαθημάτων. Μάλιστα, το ΙΕΠ έχει δώσει οδηγίες για τα κεφάλαια στα οποία θα πρέπει να δοθεί βάρος. Οι βαθμοί θα προκύψουν από τα διαγωνιστικά τεστ και τα προφορικά του δευτέρου τετραμήνου.

Τις πολυσχιδείς δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων της χώρας μας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας ώστε να παρακολουθήσει μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», ενώ δήλωσε εκτός άλλων ότι «Φεύγω από την 117 Πτέρυγα Μάχης πιο χαρούμενος και πιο σίγουρος». 

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών. Επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση ενώ δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ με τα διακριτικά της φετινής άσκησης.

Απένειμε ακόμη βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες στη Μικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, Σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα, καθώς και στον Σμηναγό Αναστάσιος Ανδρονιδάκης, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020.

«Θα τα πούμε εν καιρώ, όλα καλά θα πάνε», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- τη στιγμή που ο πρωθυπουργός κατευθυνόταν πεζή προς το χώρο ενημέρωσης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας- στην ερώτηση δημοσιογράφων για το μεγάλο αγκάθι ,τον δρόμο Πατρών -Πύργου.

Φάνηκε πως από τον πρωθυπουργό δεν υπήρχε διάθεση να μιλήσει για άλλο θέμα πέρα από την Πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 21».

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ετήσια άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αντανακλά άλλωστε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογειακής Λεκάνης και τη στενή συνεργασία της με πολλές χώρες της περιοχής, με σκοπό την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε όλο του εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μαχητικών Rafale και Mirage 2000D από τη Γαλλία, F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, F/A 18 Hornet από την Ισπανία, και F-15 και F-16 από το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει F-16, drones τύπου MQ-9 και ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-135. Ο Καναδάς λαμβάνει μέρος με σύστημα CGI - Air Weapon Managers, ενώ η Κύπρος έχει στείλει ελικόπτερο AW 139. Πέντε ακόμα χώρες συμμετέχουν ως παρατηρητές: η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με κάθε τύπο μαχητικού που διαθέτει στον στόλο της (F-16, M-2000, M-2000-5, F-4), μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, όργανα ηλεκτρονικού πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνει μέρος με φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.Ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει τμήματα Κ/Β HAWK, μηχανοκίνητα τμήματα πεζικού και τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook.

Ένας χαιρετισμός με ιστορία 29 ετών

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην Ανδραβίδα, ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη αλλά πολύ θερμή συνομιλία με τους πιλότους που υπηρετούν στην 347 μοίρα της 111 πτέρυγα Μάχης, στον Αλμυρό Μαγνησίας, εκεί όπου πριν από 29 χρόνια (στην 111 Πτέρυγα Μάχης και στην 346 τότε μοίρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρέτησε το σύνολο της στρατιωτικής του θητείας. 

Όπως σχολίασε ο ίδιος, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι το φρόνημα, η αυταπάρνηση και η αίσθηση του καθήκοντος με την οποία οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετούν την Πατρίδα.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Παϊατ και τους πρέσβεις των υπόλοιπων χωρών που έλαβαν μέρος, όπως και των χωρών - παρατηρητών.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

"Αγαπητοί Πρέσβεις, Αρχηγοί, Στρατηγοί, Κυρίες και κύριοι, Διακεκριμένοι καλεσμένοι. 

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, με αφορμή την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21». Επί περισσότερα από 30 χρόνια, η Ελλάδα φιλοξενεί μια από τις πιο δυναμικές, απαιτητικές και ανταγωνιστικές στρατιωτικές ασκήσεις, την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ». 

Δίνουμε «ραντεβού» κάθε χρόνο προκειμένου να προσομοιώσουμε τις προκλήσεις και την τριβή της μάχης όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, ώστε τα στρατεύματά μας να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία. Και για να προωθήσουμε τη διαλειτουργικότητα, την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που μεταβάλλεται ραγδαία.

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της ανάδυσης νέων απειλών. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αξίες που ενώνουν τις κοινωνίες μας και έχουν επισφραγίσει τις συμμαχίες μας δέχονται επίθεση από πληθώρα απειλών: ομάδες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά, από εχθρικά κράτη και από τον υβριδικό πόλεμο.

Θα έλεγα, σε γενικές γραμμές, πως η αντίδρασή μας δομείται σε δύο πυλώνες: Όραμα και αξίες, που ενισχύονται από την άμυνα και την αποτροπή. Θα ήθελα συντόμως να αναφερθώ και στους δύο πυλώνες. Η ιστορία της Ελλάδας είναι, με πολλούς τρόπους, μια ιστορία ελευθεριών: ελευθερία σκέψης, ελευθερία έκφρασης, ισότητα, συμπεριληπτικότητα και κράτος δικαίου. 

Ενώ είναι αρχαίες αξίες, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., παραμένουν η βάση της κοινωνίας μας σήμερα. Για τις αρχές αυτές πολέμησαν οι Έλληνες πριν από 200 χρόνια, όταν κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία μας, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η νίκη μας, σε πείσμα όλων των προβλέψεων, κατέστη τότε εφικτή χάρη και στην στήριξη των φίλων μας από το εξωτερικό. Η Μάχη του Ναυαρίνου, η οποία ουσιαστικά επισφράγισε το αποτέλεσμα του αγώνα για την ανεξαρτησία, έλαβε χώρα περίπου 40-50 μίλια νότια από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, εκεί όπου οι συνασπισμένες ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας κατέστρεψαν τον Οθωμανικό και Αιγυπτιακό στόλο.

Γνωρίζουμε καλά, λοιπόν, ότι από την γέννησή της η νεότερη Ελλάδα εκτιμά την αξία των πολιτικών και στρατιωτικών συμμαχιών και συμπράξεων. Όχι όμως με ένα φιλοπόλεμο πνεύμα. Όχι εις βάρος άλλων. Αλλά προκειμένου να προστατεύσουμε την ειρήνη, να προωθήσουμε τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους λαούς της ευρύτερης γειτονιάς μας -στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον στόχο που θέτει το NATO για δαπάνες ίσες με 2% (του ΑΕΠ). Και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή και να ενισχύουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές δυνάμεις μας. 

Την τελευταία εβδομάδα, τις τελευταίες μέρες, γίναμε μάρτυρες της συμμετοχής πολλών συμμαχικών και φιλικών χωρών, σε ένα πνεύμα συντροφικότητας -πρέπει να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον κοινό δεσμό. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σε αυτή την σπουδαία άσκηση. Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα όσα είδα. 

Παρακαλώ να μεταφέρετε στην πολιτική και στρατιωτική σας ηγεσία την εκτίμησή μου για τη συμμετοχή σας στην άσκηση, αλλά και τη βούλησή μου να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Στρατηγός Φλώρος είπε πως σας τιμώ με την παρουσία μου. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Εσείς και οι χώρες σας, μάς τιμάτε με την ενεργό συμμετοχή σας στην άσκηση. Ό,τι και να πω για τη συνεισφορά σας στην επιτυχία της θα ήταν λίγο.

Συγχαρητήρια στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικά πολύπλοκης άσκησης, «ΗΝΙΟΧΟΣ 21». Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την σπουδαία άσκηση με οποιονδήποτε τρόπο.

Και τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ στους φίλους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να είναι σήμερα μαζί μας. Είμαστε υπόχρεοι προς όλους εσάς και προσβλέπουμε στην επόμενή μας συνάντηση εδώ, σύντομα. Σας εύχομαι ασφαλή επιστροφή.

Θα ήθελα να κλείσω με μία σύντομη δήλωση στα ελληνικά. Με μεγάλη υπερηφάνεια βρέθηκα σήμερα στην τελική φάση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ». Όχι μόνο γιατί η επιτυχία της ανέδειξε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Αλλά και γιατί σε αυτήν συμμετείχαν πολλές συμμαχικές χώρες, που συνεργάστηκαν σε όλη την έκταση του ελληνικού FIR.

Κάτι που δηλώνει ότι η πατρίδα μας μπορεί, σήμερα, τα πάντα μόνη, αλλά και ποτέ δεν είναι μόνη.Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει εξελιχθεί στην πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η παρουσία τόσων δυνάμεων, από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της. Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλες και σε όλους, κυρίως στην Πολεμική μας Αεροπορία, για την άψογη οργάνωση αυτής της άσκησης. Πολλά συγχαρητήρια και στους ξένους συμμάχους, που πέταξαν μαζί μας στους ελληνικούς ουρανούς.

Φεύγω από την Ανδραβίδα και την 117 Πτέρυγα Μάχης πιο χαρούμενος και πιο σίγουρος. Και αναμένω, κύριοι Αρχηγοί, στον «ΗΝΙΟΧΟ» του 2022 να καμαρώσουμε τους πιλότους μας και στα νέα Rafale, έχοντας δίπλα τους στην άσκηση ακόμη περισσότερους φίλους από φίλες χώρες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας στην Ελλάδα.

Στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας για την Παιδεία

Την Κυριακή 18/4 το Τμήμα Παιδείας-Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργάνωσε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για την Παιδεία με θέμα «Η νεοφιλελευθεροποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος: ανισότητες και αποκλεισμοί» με κεντρικούς ομιλητές τη Μερόπη Τζούφη, πρ. Υφυπουργό Παιδείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδονευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βουλεύτρια Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχισσα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Θέμη Κοτσιφάκη, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, πρ. Υφυπουργός Παιδείας, ο Κώστας Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας,  εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και σχέσεων εργασίας, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, γονείς καθώς και εκπρόσωποι της Νέας Γενιάς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.

Ο εμπεριστατωμένος λόγος των ομιλητών κράτησε το επίπεδο της συζήτησης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η συμμετοχή σε αυτήν μάχιμων εκπαιδευτικών, με πλούσια εμπειρία σε όλα τα μετερίζια της εκπαίδευσης, γονέων αλλά κυρίως των νέων μας που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» που σαρώνει κυριολεκτικά την Παιδεία συνέβαλε στην ανάδειξη όλων των παθογενειών του εκπαιδευτικού συστήματος, υπεύθυνη για τις οποίες είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Η συγκινητικά μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και η ακόμη μεγαλύτερη απήχηση της εκδήλωσης απέδειξε περίτρανα ότι τα συσσωρευόμενα προβλήματα του ευαίσθητου αυτού χώρου μάς αφορούν όλες και όλους ανεξαιρέτως.

Τα επίδικα πολλά! Το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, η επιβολή της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας τους, η επέκταση του θεσμού των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων και η σαθρή εκδοχή της αριστείας, οι κλειστές εκπαιδευτικές δομές, το αφήγημα της  τηλεκπαίδευσης κι οι αποκλεισμοί απ’ την εκπαιδευτική διαδικασία χιλιάδων μαθητών/τριών, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, η ολιγωρία στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η υποστελέχωση των δομών ειδικής αγωγής, τα τεράστια ελλείμματα λόγω της ανυπαρξίας διορισμών, η καθιέρωση ενιαίας βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο εξοβελισμός των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων απ’ το Λύκειο, η εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, η απουσία μέτρων για την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών, η αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους, το κλείσιμο περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων, οι εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων, οι «διορισμένοι» διευθυντές εκπαίδευσης…

Εξίσου πολλά και τα επίχειρα για την Υπουργό Παιδείας! Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία απείχαν απ’ τις «εκλογές», από τη διαδικασία αξιολόγησης και χαρακτηρισμού των σχολείων τους ως Πρότυπα-Πειραματικά. Ο μαθητικός και φοιτητικός κόσμος σύσσωμος διατρανώνει της αντίθεσή του σε κάθε μεθοδευμένη προσπάθεια άλωσης των σχολείων και των Πανεπιστημίων. Το γονεϊκό κίνημα δυναμικά παρόν!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας πιστά το νεοφιλελεύθερο όραμά της, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και εκμεταλλευόμενη την πανδημία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει στην εκπαίδευση τη νομιμοποιημένη κουλτούρα της κυρίαρχης τάξης και ιδεολογίας. Συνεχίζει το έργο που «άφησε στη μέση» το 2014! Αρνείται τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα! Δεν αφουγκράζεται τον παλμό της και δε συμμερίζεται τις αγωνίες της! Υποτάσσει το δημόσιο στο ιδιωτικό συμφέρον ακυρώνοντας στην πράξη αγώνες δεκαετιών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του και παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις κατάφερε  πολλά και σημαντικά στην κατεύθυνση της πρόσβασης όλων στους εκπαιδευτικούς θεσμούς και σε ένα σχολείο που δεν θα αναπαράγει και δε θα νομιμοποιεί τις ανισότητες. Αγωνίστηκε και αγωνίζεται να διαφυλάξει τον δημόσιο, δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα πια!

Τμήμα Παιδείας-Πολιτισμού

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας