Η πρώτη κινητοποίηση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 21 Ιουλίου το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Πύργου, δίπλα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Σε τουλάχιστον 44 πόλεις της Ελλάδας διοργανώθηκαν συλλαλητήρια , μεταξύ αυτών και στην πρωτεύουσα της Ηλείας που εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των "Ελεύθερων Πολιτών Πύργου" δίνοντας το παρόν και  εκφράζοντας ενστάσεις  κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και κατά του διαχωρισμού των πολιτών.

"ΟΧΙ ΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΕΣΤ - ΕΜΒΟΛΙΑ" έγραφε το μεγάλο πανό που κρατούσαν ενώ αρκετοί ομιλητές τάχθηκαν εναντίον του εμβολιασμού στα παιδιά, αναφερόμενοι προφανώς στον εμβολιασμό που ξεκίνησε τόσο για τις μικρές ηλκίες, όσο και για τους ενήλικες, επισημαίνοντας την άποψή τους κατά αυτής της απόφασης που μόνο δημοκρατική, όπως είπαν δεν χαρακτηρίζεται.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο ενώ οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη και πάλι στην Κεντρική Πλατεία για νέα κινητοποίηση.