PrevNext

Επιμέλεια Κείμενο-Φωτο: Κατερίνα Πολυδώρου

Μεταξύ των αιτημάτων τους η δημιουργία ειδικού προγράμματος ρευστότητας για τις επιχειρήσεις των Δήμων με το 70% τουλάχιστον μη επιστρέψιμο, επταετή κάλυψη της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος, αναπλήρωση του φυτικού κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, ρυθμίσεις πυρόπληκτων δανείων του 2007, ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης (και στις εργασίες αναδάσωσης) για τους κατοίκους της περιοχής κλπ.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει για ποιο λόγο σταμάτησε να δίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ το 2007 υπογράμμισε πως το ποσό δεν ήταν το ίδιο , αλλά τριπλάσιο και πενταπλάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως έξω από το διοικητήριο συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες αγανακτισμένοι από τις εν λόγω πυρόπληκτες περιοχές, οι οποίοι κρατούσαν μαύρες σημαίες και φώναζαν πως είναι μαύρες και οι ζωές τους.

Τι είπαν στο olympianews.gr οι πυρόπληκτοι:

Ιωάννης Μητρόπουλος - Πόθου

«H πυροσβεστική έδειξε μεγάλη αδιαφορία. Φυλάξανε τον Ερμή στα Ολυμπία και αφή σανε τα χωριά όλα και καήκαμε. Να φυλάξουν τον Ερμή, αλλά να φυλάξουν και εμάς. Εμείς βγή καμε στο δρόμο. Όλα τα χωριά βγήκαν στο δρόμο για τον Ερμή. Η πυροσβεστική ήταν στην άσφαλτο και περίμενε να έρθει η φωτιά. Εάν είναι δυνατόν και να σου φύγει η φωτιά απο ένα μικρό θάμνο. Όλοι οι ατσαλάκωτοι ήρθαν από την Αθήνα με τις μεγάλες κορώνες και τους είπαν, τα Ολυμπία και ανθρώπους να σωθούν και τα δέντρα και τα ζώα ας καούνε»:

Μιλτιάδης Μπότσας- Αχλαδινή

 «Υπάρχει ευθύνη της ΔΕΗ στην εξέλιξη των πυρκαγιών. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στην περιοχή μου σε δύο πυρκαγιές που προκ λήθηκαν από τους πυλώνες της ΔΕΗ. Πρέπει κάτι να γίνει με την υπόθεση ΔΕΗ. Πρέπει να γίνει υπογειοποίηση. Φαντάζομαι ότι είναι πολύ μεγάλο το κόστος και για αυτό δεν αναφέρεται ένα τέτοιο έργο. Πάντως, μπροστά μου σε περιοχή μακριά από τη ζώνη πυρκαγιών, προκλήθηκαν δύο πυρκαγιές από τα καλά ΔΕΗ. Ενημέρωσα στην Αθήνα του 112 και έφτασε η ΔΕΗ μία ώρα και επισκεύασε τις ζημιές.

Βασιλόπουλος Ανδρέας -Λάλα Ηλείας

Το μοντέλο αυτό που χρησιμοποίησαν σε εμάς των συνεχόμενων δασών έχει αποτύχει .Την ευθύνη την φέρει το δασαρχείο, αφού για τέταρτη φορά καιγόμαστε,  με την σκληρότητα που έδειξε στους πληθυσμούς να μην αφήνει να κόψουν ένα δέντρο και να κάνει τον απλό λαό εχθρό του δάσους. Στην Μιράκα συγκεκριμένα στενέψανε το δρόμο και φύτεψαν πεύκα και φύτεψαν αυτόματα την κηροζίνη. Κα Πως αυτοί ισχυρίζονται πως το είπε το Σύνταγμα; Κάθε χρόνο βγάζαμε 300 τόνους λάδι και φέτος λείπουν απ’τη Βύλιζα ένα εκατομμύριο ευρώ. Ταλαιπωρούν τον κόσμο και κάνουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες , ενώ το 2007 γινόταν το αντίθετο. Ποτέ τελικά είχαν δίκιο το 2007 ή φέτος;

Χριστίνα Μουλαγιάννη - Λάλα

Είμαι πολίτης, δασκάλα παιδιών 35 χρόνια τώρα. Μιλάω με πολύ πόνο ,αφού βλέπω στις δύο μέρες που συνάντησα τους μαθητές μου το απόλυτο παράπονο στο παιδικό τους βλέμμα , αυτό το παράπονο που δεν μπορεί να το απεικονίσει κανένας λόγος, κανένα κείμενο και άρθρο.Το παράπονο στο βλέμμα των μικρών παιδιών. Αυτά τα  παιδιά με τις λιγοστές ευκαιρίες, παιδιά της επαρχίας, που διέπρεψαν όμως με αγώνες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Βλέπουμε όμως πως αυτές οι λιγοστές ευκαιρίες λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο, αφού πίσω τους αφήνουν ένα κενό , οικογένειες πονεμένες, γέρους ,οι οποίοι κάηκαν τσάμπα. Η φωτιά θα μπορούσε να κρατηθεί ,θα μπορούσε να περιοριστεί , αλλά υπήρξε ευθυνοφοβία .Φοβόμαστε ότι το κακό θα μας ξανάρθει, γιατί δεν υπάρχει πρόληψη , χρειάζεται αγάπη για τον τόπο. Το δασαρχείο παλιά έβλεπα είχε ταχύτητα και δράση. Τώρα ρώτησα τους πυροσβέστες γιατί δεν επεμβαίνουν στο χώρο της φωτιάς και μου απάντησαν ,πως πρέπει να έρθει η φωτιά στην άσφαλτο . Τι να πούμε που κάηκε ο τόπος από ένα θάμνο. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο...Αυτό τα λέει όλα. Υπάρχει ένα κενό , ένας πόνος και κυριολεκτική φτώχεια. Υπάρχει μια ελιά και οι μικρές τους περιουσίες που καταστράφηκαν. Όλα μπορώ να τα αλλάξω, αλλά αυτό το βλέμμα των παιδιών δεν μπορεί να φύγει από τη μνήμη μου και τα λέει όλα...