Banner 728x90px camera

«Θεριεύει» όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία η εγκληματικότητα κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, αφού η νέα καραντίνα φαίνεται πως δεν έπιασε απροετοίμαστους τους επιτήδειους, οι οποίοι δεν λογαριάζουν τίποτα και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημίας προς όφελός τους.

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα, τις πρώτες 30 ημέρες της 2ης καραντίνας, καταγράφηκαν δεκατέσσερις απάτες την ημέρα, εκ των οποίων οι μισές στην Αττική, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των κλοπών και στην επαρχία. Τα ποσοστά αύξησης αυτής της εγκληματικής κατηγορίας κυμάνθηκαν μεταξύ 47%-67% σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με ψευδείς αγγελίες αγορών στο Διαδίκτυο και διά ζώσης επαφές με τα θύματα, κυρίως ηλικιωμένους, στον δρόμο ή στα σπίτια τους, όπως και κλοπές σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή εξοχικά, που λόγω καραντίνας έχουν αδειάσει και δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να τα επισκεφθούν, αλλά και οι γείτονες μένοντας  στα σπίτια και στα διαμερίσματα από νωρίς, λόγω υποχρεωτικού «κλειδαμπαρώματος» και απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν αντιλαμβάνονται την ύποπτη κινητικότητα,με αποτέλεσμα να μη τους βλέπει και να μη  τους εμποδίζει κανείς, μην έχοντας ιδέα ούτε για το πότε  διαπράχθηκε η εκάστοτε κλοπή ή διάρρηξη.
Να σημειώσουμε πως στο 2ο lockdown, υπήρξε αύξηση στο συγκεκριμένο αδίκημα 8,96% σε σύγκριση με το 1ο lockdown. 
Διαδικτυακές απάτες - Kλοπές δια ζώσης:
Η διαφοροποίηση με την 1η καραντίνα του Μαρτίου είναι, ότι ανέβηκε το ποσοστό μείωσης των συγκεκριμένων αδικημάτων, και αυξήθηκε το αντίστοιχο ποσοστό στις απάτες.

Οι Βασικές Παράμετροι

Η εγκληματικότητα κατά την περίοδο του πρώτου lockdown επηρεάστηκε από τις παρακάτω βασικές παραμέτρους, οι οποίες, σε σημαντικό βαθμό, θα καθορίσουν την κατάσταση και κατά την περίοδο του δεύτερου "σκληρού" lockdown.

  • ευελιξία στο modus operandi των εγκληματικών οργανώσεων,
  • αύξηση της καθημερινής δραστηριότητας στο διαδίκτυο,
  • ζήτηση ή έλλειψη συγκεκριμένων προϊόντων,
  • πληρωμές και οικονομικές συναλλαγές μέσω του διαδικτύου,
  • διείσδυση των εγκληματικών ομάδων στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα,
  • υποχρεωτική παραμονή και συμβίωση στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα,
  • η πίεση, το στρες και η αίσθηση του αδιεξόδου,
  • οικονομική ύφεση και επιπτώσεις στον εργασιακό τομέα,
  • η άρνηση της πανδημίας και η υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας.

 

Η Κατάσταση της Εγκληματικότητας γενικότερα:

 …η εγκληματική δραστηριότητα την περίοδο του πρώτου lockdown χαρακτηρίστηκε από ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή σε νέες ή εναλλακτικές εγκληματικές μεθόδους και διαδικασίες.”

 Σημαντική παράμετρο αποτέλεσε η αύξηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων με αφορμή την πανδημία, καθώς και η αξιοποίηση της ως μέτρο προπαγάνδας από διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες.”

Εμπόριο Ναρκωτικών Ουσιών

 Ραγδαία αύξηση της τιμής, η οποία στην περίπτωση των ουσιών κάνναβης έφτασε ακόμη και το 100%.”

Ενδοοικογενειακή Βία και Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων 

“Υπήρξαν πολλές καταγγελίες στις ειδικές τηλεφωνικές γραμμές, καθώς και στις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά ανηλίκων.”

Διάφορες Εγκληματικές Δραστηριότητες

“…αύξηση της ζήτησης λαθραίων τσιγάρων και προϊόντων καπνού. Κάτι που οδήγησε και σε αύξηση της τιμής των προϊόντων.”

Εγκληματικότητα στους Τομείς της Υγείας και της Υγιεινής

“Υπήρξε εκτεταμένη εμπορία αντιγραμμένων και παραποιημένων προϊόντων στον τομέα της υγείας και κυρίως των μασκών.”

Κυβερνοέγκλημα- Κυβερνοεπιθέσεις

 Στοχοποίηση πολιτών και οργανισμών με στόχο την απόσπαση προσωπικών δεδομένων και την χειραγώγηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.”

Επιμέλεια: Κατερίνα Πολυδώρου