Με σύμμαχο τον βελτιωμένο καιρό οι κάτοικοι του Πύργου άρχισαν να βγαίνουν για τα πασχαλινά ψώνια τους.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η αγοραστική κίνηση φαίνεται να "ανεβάζει ρυθμούς" σιγά σιγά...  Ενώ μέχρι την προηγούμενη οι δρόμοι δεν θύμιζαν ημέρες Πάσχα, με το κλίμα να είναι παντού υποτονικό -ίσως το μόνο που να γεμιζε να ήταν οι πλατείες- σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, φαίνεται πως οι καταναλωτές και μόνιμοι κάτοικοι του Πύργου έκαναν την βόλτα τους στο κέντρο της πόλης. Πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν για να κάνουν τα καθιερωμένα δώρα λαμπάδες και ρούχα, και φυσικά δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν τον εφοδιασμό για το πατροπαράδοτο εορταστικό πασχαλινό τραπέζι.

Μόνη ελπίδα των καταστηματαρχών το Πάσχα, ακόμα και χωρίς τους ετεροδημότες, που φέτος η απουσία τους ήταν αισθητή στο τζίρο των μαγαζιών, καθώς είναι πάντα η ανάσα των τελευταίων. Κάποιοι , όπως ειπώθηκε από πολλούς μαγαζατορες έκαναν την εμφάνισή τους (άνθρωποι που έχουν την εξοχική τους κατοικία ή το πατρικό τους σπίτι και ζουν μόνιμα στα μεγάλα αστικά κέντρα) χωρίς να σημαίνει πως ο αριθμός τους είναι μεγάλος.

Τι λένε οι καταστηματάρχες:

Θεοδώρα Δαμασκοπούλου, κατάστημα δώρων «Ευδώρα»

«Σίγουρα η κίνηση έχει αυξηθεί , φυσικά δεν συγκρίνεται για κανένα λόγο με τις προηγούμενες χρονιές, ο κόσμος έχει βγει να ψωνίσει για τις ημέρες του Πάσχα, το ενδιαφέρον του είναι έντονο και ευελπιστούμε ότι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε ανοδικά και όχι ξανά καθοδικά. Θεωρώ ότι έχει κατέβει αρκετά μεγάλο ποσοστό ετεροδημοτών, βλέπουμε ξένο κόσμο, σίγουρα υπάρχει κόσμος που μας προτιμάει και λέει ότι έχει έρθει από άλλες περιοχές , αλλά το βλέπουμε γενικότερα και στην κυκλοφορία. Το άνοιγμα της εστίασης είναι αυτό που περιμένουμε τα καταστήματα για να δουλέψουμε παραπάνω. Να ανοίξει η εστίαση, να γίνουν οι γάμοι και να δώσει μία ανάσα έτσι ώστε να κυκλοφορήσει ο κόσμος, να ψωνίσει γιατί στο δικό μας το είδος εάν δεν έχει κάπου να πάει ο κόσμος δεν θα αγοράσει. Οπότε αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει»…

Ασημακοπούλου Χρυσάνθη, κατάστημα παιχνιδιών «Φάρος»

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει, ο κόσμος έχει άλλη διάθεση φέτος, γιατί θέλει να ψωνίσει για τα βαφτιστήρια, κάτι που πέρσι δεν το έκανε. Σιγά-σιγά έχει αρχίσει και κορυφώνεται η δουλειά και θα πάμε καλά, γιατί έχει αλλάξει πάρα πολύ η διάθεσή του και με το άνοιγμα τώρα της εστίασης θα πάμε ακόμα καλύτερα. Οι ετεροδημοτες δεν κατέβηκαν, αλλά τουλάχιστον μας προτιμούν οι ντόπιοι, βλέπουμε να ενδιαφέρονται και να μην παραγγέλνουν από το διαδίκτυο. Συγκριτικά με πέρυσι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα γιατί είναι θέμα καθαρά ψυχολογίας”.

Διαμαντόπουλος Δημήτρης, Κρεοπωλείο«Διαμαντόπουλος»

«Το γιορτινό τραπέζι έχει την τιμητική του , γι'αυτό τα μαχαίρια  πήραν φωτιά. Η αγοραστική κίνηση έχει ξεκινήσει και με αποκορύφωμα τις παραμονές με πολύ καλές τιμές, οικονομικότερα από πέρσι και με μόνιμες προσφορές . Το κρεοπωλείο μας εν όψει των ημερών προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ένα γιορτινό τραπέζι με το αρνί, το κατσίκι, τα λουκάνικα και το χοιρινό να έχουν την τιμητική τους. Το κατάστημα διαθέτει τα κλασσικά κρεατοσκευάσματα, εκλεκτής ποιότητας, ντόπια κρέατα εποχής, δίνοντας έμφαση κυρίως στην ποιότητά τους. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλο τον κόσμο!»

Πολυζώης Καψιμάλης, Κρεοπωλείο Καψιμάλη

 

«Το τελευταίο διήμερο είχαμε αυξημένη κίνηση και συνεχίζουμε δυναμικότερα, κάποιοι Αθηναίοι μας ήρθαν, οι ντόπιοι ψώνισαν και ψωνίζουν, ξεκινώντας την προετοιμασία για το 15αυγουστιάτικο τραπέζι, το οποίο για μια ακόμα φορά θα συγκεντρώσει οικογένειες, συγγενείς και φίλους.

Κάποιοι, φρόντισαν να κάνουν από νωρίς τις παραγγελίες τους, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη αφθονία και ποικιλία, προκειμένου να διαλέξουν ότι καλύτερο μπορούν για το εορταστικό τραπέζι. Αρνιά, κατσίκια, χοιρινό, στην πρώτη προτίμηση, πολλά από αυτά τα είδη σε προσφορά, ώστε να υπάρχει ποικιλία καθώς και άλλα συνοδευτικά, έστω κι αν όλα επιλέγονται σε μικρότερες ποσότητες. Ωστόσο, οι τιμές, παραμένουν σταθερά χαμηλές τα τελευταία χρόνια. Να ευχηθούμε τέλος υγεία σε όλο τον κόσμο και να περάσει όμορφα με την οικογένειά του!».

Ρουμπίνης Παναγιώτης, DELICATESION 

«Συμφωνα με την τήρηση των μέτρων η κίνηση στην αγορά είναι ικανοποιητική, ο κόσμος τηρεί τα έθιμα, οι ντόπιοι θα φάνε την Κυριακή του Πάσχα, ακόμα και οικογενειακά, χωρίς τους. Εμείς σίγουρα δεν συγκρίνουμε τη δουλειά μας με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω και του πληθυσμού και της ζήτησης... Ευχόμαστε όλο αυτό να τελειώσει και να βρει γερούς. Το επόμενο Πάσχα να είναι καλύτερο. Καλή Ανάσταση σε όλους».

Aποστολόπουλος Μιχάλης, Ιδιοκτήτης οπωροπωλείου και πρόεδρος των οπωροπωλών Πύργου

 

«Παρόλο που δεν θα έρθουν οι ετεροδημότες, δεδομένου ότι το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, οι τιμές είναι χαμηλότερες και από πέρσι. Ο κόσμος να προτιμήσει τα τοπικά καταστήματα, έχουν όλοι άλλωστε άριστη ποιότητα και επάρκεια στα προϊόντα. Ευελπιστώ να είναι η τελευταία χρονιά που βιώνουμε αυτές τις άθλιες συνθήκες και η επόμενη χρονιά να μας βρει  σ' ένα μεγάλο τραπέζι , χωρίς μέτρα και απαγορεύσεις, με τους δικούς μας ανθρώπους και να έρθει το αληθινό Πάσχα και στις επιχειρήσεις μας».

Κούρτης Νίκος, καταστήματα ρούχων «Αλεξάνδρας»

«Η κίνηση δειλά δειλά τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει και περιμένουμε την κορύφωση τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την Ανάσταση. Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα λόγω της εποχής και του κορονοϊού ελπίζουμε όμως για το καλύτερο. Εύχομαι χρόνια πολλά και καλό Πάσχα σε όλους!».

Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, «Αθανασόπουλος Cosmetics» 

«Μπορεί να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως ο ερχομός της μεγάλης αυτής γιορτής με ανοιχτά τα μαγαζιά μας, όπως και να έχει, έφερε τα  χαμόγελα στην αγορά και την ελπίδα για ακόμα περισσότερα, με πολλές προσφορές για τους καταναλωτές. Ανήκουμε στην κατηγορία που πραγματικά αποτελεί ψυχοθεραπεία για γυναίκες και άνδρες, τα καλλυντικά δεν πτοούνται απ’ την κρίση, αντιθέτως είναι τέτοιες μέρες και η γυναίκα περιποιείται τον εαυτό της, αλλά και προμηθεύεται και τα κατάλληλα σκευάσματα για την παραλία, αφού μετράμε αντίστροφα, σε οικονομικές πάντα τιμές».