«Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ και αγγέλων στρατιαία εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην. Η ζωή, πως θνήσκεις; πως και τάφω οικείς; του θανάτου το βασίλειον λύεις δε, και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς…»

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Με κατάνυξη, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί προσήλθαν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα , στις εκκλησίες των ενοριών τους για να προσκυνήσουν τα Άγια Πάθη του Κυρίου, να παραστούν στην Τελετή Αποκαθήλωσης και να ακολουθήσουν στη συνέχεια την περιφορά του Επιταφίου ψάλλοντας το Θρήνο της Παναγίας. Ο λαός ζει με κατάνυξη το Θείο Δράμα και ετοιμάζεται να δεχθεί  το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης. Ο στολισμός του Επιταφίου, αποτελεί έργο, κυρίως των ενοριτών, αφού πέρα από την επιμέλεια, με χρήματα των ιδίων προς τις εκκλησίες, γίνεται η αγορά των λουλουδιών.

Το πιο ταιριαστό για τον στολισμό του Τάφου δεν είναι άλλο από τα λουλούδια που συμβολίζουν την αγνότητα. Τα παλιότερα χρόνια, χρησιμοποιούσαν κυρίως γαρύφαλλα, χιονάκι που ανθίζει μόνο την περίοδο αυτή (πασχαλιές) και τριαντάφυλλα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, προστέθηκαν οι μαργαρίτες σε διάφορους χρωματισμούς, οι ορχιδέες, οι βιολέτες και άλλα. Τα λουλούδια για τον στολισμό των επιταφίων είναι συνήθως προσφορά των ενοριτών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ανθοπωλεία αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την προσφορά των λουλουδιών και τον στολισμό

Δείτε τους στολισμένους Επιταφίους των ενοριών του Πύργου, που συναγωνίζονται σε καλαισθησία ο ένας τον άλλο:

Ο Άγιος Νικόλαος

Η Αγία Κυριακή

Ο Άγιος Αθανάσιος

Ο Άγιος Διονύσιος

Ο Άγιος Σπυρίδωνας

Οι Άγιοι Πάντες