PrevNext

Χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνει η Ηλεία από την προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022. Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματά μας, από έγκυρες πηγές και συγκεκριμένα από το γραφείο της Υπουργού, η σχολή της Μουσειολογίας θα σβήσει από τον χάρτη κι ας μας παραμύθιαζαν, λέγοντάς μας πως θα δεχθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών, ενώ με βάση στρατηγικού σχεδίου ήξεραν πως ο αριθμός εισακτέων στο μηχανογραφικό θα είναι μηδενικός. 

Μας απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως η Ηλεία δεν έχει φίλους στην κυβέρνηση και πως όλα τα καλά μας αποχαιρετούν ή βρίσκονται οι ακατάλληλοι άνθρωποι στις κομβικότερες θέσεις και  κάνουν τον τόπο αυτό πιο φτωχό από κάθε άποψη,στερώντας του το δικαίωμα της ελπίδας στο μέλλον. 

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Από το πρωί της Πέμπτης διέρρευσε στον αθηναϊκό τύπο η απόφαση καθορισμού εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας, την οποία υπογράφει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήρθε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όπου επιβεβαίωσε αυτό που ήδη ήταν γνωστό και προφανές το προηγούμενο διάστημα. Το υπουργείο Παιδείας επί της ουσίας "τελείωσε" με συνοπτικές διαδικασίες το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, τα οποία εντάσσονταν στο Πανεπιστήμιο Πατρών , τοποθετώντας ταφόπλακα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του νομού, ενώ είναι άξιο σημείωσης πως μιλάμε πλέον για το μοναδικό νομό στη χώρα που δεν θα διαθέτει ούτε ένα τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενδεικτικότερα, κοιτάζοντας τον πίνακα με τις σχολές στη Μουσειολογία και στη Γεωπονία παρατηρούμε πως έχει τοποθετηθεί παύλα δίπλα στα δύο τμήματα, που σημαίνει πως  παύουν να δέχονται εισακτέους και ερχόμαστε να δούμε πάλι εκ νέου τι γίνεται με τους πολύπαθους αυτούς φοιτητές, που έχουν γίνει πραγματικά "μπαλάκι" στα χέρια αυτών που αποφασίζουν κάθε τόσο να μετακινήσουν ή και στην προκειμένη να καταστρέψουν τα όνειρα και να κάψουν τα σχέδια των παιδιών.

tmimata1

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας αφανίζουν άλλωστε... Μην ξεχνάμε το 2013 που με  αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας , Ηλείο βουλευτή μάλιστα, χάσαμε την πληθώρα των φοιτητών, καθώς συμφώνησε στην διακοπή του τμήματος "ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ" , ενός μοναδικού τμήματος, ιδιαίτερα ελκυστικού και καινοτόμου που "κρατούσε" στην πόλη του Πύργου τουλάχιστον 1.000 φοιτητές.  Σήμερα 2021 να 'μαστε χωρίς τμήμα και χάνοντας και τους λιγοστούς αυτούς φοιτητές που είχαμε για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν εδώ και δύο χρόνια;

Γιατί κύριοι μόνο στην Ηλεία δεν είστε ικανοί να κρατήσετε ούτε ένα  πανεπιστημιακό ίδρυμα; Μιλάμε για κερδισμένο τμήμα της, όχι για κάτι που ήταν κατόρθωμα και θα κοπιάζατε εσείς γι'αυτό... Πουθενά δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο, όλα τα κακά μαντάτα για την Ηλεία του πολιτισμού, του αθλητισμού, της Ολυμπίας,της μεγάλης γεωργικής παραγωγής και του δεύτερου μεγαλύτερου κάμπου στην Ελλάδα, τόσο ανάξιοι να κρατήσετε τα τμήματα που της ανήκουν;

Ούτε σχολή, ούτε δρόμος, ούτε θέσεις εργασίας! Πίσω σε όλα! Είμαστε ο μόνος νομός στην Ελλάδα που σβήνει από τον ακαδημαϊκό (και όχι μόνο) χάρτη... Δεν μας ακούνε, δεν μας υπολογίζουν... Έχουμε αναρωτηθεί ΓΙΑΤΙ; Γιατί αυτοί που εκλέγουμε δεν έχουν την ικανότητα που δείχνουν πολιτικοί άλλων περιοχών;

Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τμήμα με μηδενικό αριθμό εισακτέων, παρά μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που δείχνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις κατά καιρούς αποφάσεις του πόσο θέλει την ένωσή του με τον Πύργο, χρόνια τώρα... Όποιο μοναδικό και υγιές να ξεριζωθεί.

Για να δούμε λοιπόν οι κυβερνητικοί μας βουλευτές αύριο τι θα κάνουν για αυτό τους το φιάσκο; Καμια ντροπή...

Τοπικοί άρχοντες, βουλευτές, πανεπιστημιακοί... κάποιοι εμπλεκόμενοι φαίνεται να πληρώνουν πολύ σύντομα με τη θέση και την "καρέκλα" τους την ολέθρια εξέλιξη των πραγμάτων, γιατί η ευθύνη βαραίνει κυρίως το πολιτικό προσωπικό σε κοινοβουλευτικό επίπεδο που συνεχίζει να μιλάει για τις συναντήσεις που έχει με στόχο την ανάπτυξη του νομό.  Δεν μπορεί κανείς ακόμα να ορίσει το πολιτικό κόστος αυτής της παταγώδους αποτυχίας... Το μόνο σίγουρο είναι πως το  κόστος προβλέπεται «δυσβάσταχτο».

Η Ηλεία, ο μόνος παραγκωνισμένος νόμος, η μοναδική περιφερειακή ενότητα πανελλαδικά χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα.... Ο μόνος υποανάπτυκτος τόπος κατ'ουσίαν...