Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, εορτάστηκαν το διήμερο 10 και 11 Ιουνίου, εις τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Πύργου, η ανάμνηση του υπερφυούς γεγονότος της Παναγίας του «Ἄξιον ἐστι», καθώς επίσης και η Ιερή μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού Επισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, ο οποίος πριν από 60 χρόνια έκλεισε τα χοϊκά μάτια του στη γη, που ήταν ήδη τυφλά, στα εγκόσμια πράγματα αλλά και στους πόνους, τις θλίψεις και τους διωγμούς που τον συνόδευαν σε ολόκληρη την ζωή του, προκειμένου να τα ανοίξει και πάλι στον Ουρανό, για να δει τον Ανα­στάντα Κύριο μας! 

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και θείου κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιωμένου υπό των Αιδεσ. π. Γρηγορίου Πάπαρη, π. Αθανασίου Στεργιοπούλου, π. Νικολάου Κατσηδήμα, π. Νεκταρίου Συμεωνίδη, π. Παναγιώτου Κλουκίνα και του οικείου Εφημερίου π. Παντελέημονος Παπαηλιού. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών υπό των Αιδεσ. π. Παναγιώτου Κλουκίνα και π. Παντελήμονος Παπαηλιού. Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσε εξαίσια και κατανυκτικά, χορωδία αποτελούμενη από καλλικέλαδους Ιεροψάλτες και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Παπαηλιού, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής στην ως άνω Σχολή. 

Με περισσή ψυχική ευφορία και καρδιακή ανάταση, έσπευσαν αρκετοί φιλακόλουθοι Χριστιανοί του Πύργου, τηρώντας μάλιστα και τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να λάβουν την χάρη της Παναγίας του «Ἄξιον ἐστι», καθώς επίσης και την ευλογία του Αγίου Λουκά του Ιατρού και θαυματουργού Επισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας. Eνός ανθρώπου με σπάνια ταλέντα και πνευματικά χαρίσματα, με εκπληκτική επιστημονική κατάρτιση, που διακόνησε τον Θεόν και τους ανθρώπους ως Ποιμένας και Ιατρός, με αξιοθαύμαστη μάλιστα αυταπάρνηση και αγάπη. Ο άγιος Λουκάς αγάπησε τον Θεό και τον αγάπησε ιδιαιτέρως στα πρό­σωπα των αδελφών του των ελα­χίστων. Τον αγάπησε, όπως απο­δεικνύεται και μα τα αναρί­θμη­τα θαύματα που επιτελεί με την χάρη του Θεού, θεραπεύοντας και παρηγορώντας τούς ανθρώπους μέχρι και σήμερα!

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.