Banner 728x90px camera

Με στόχο να δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα που θα συνδράμει σε ερευνητικό και επικοινωνιακό, αρχικά, επίπεδο για την δημιουργία ενός πλούσιου υλικού που θα περικλείει όλη την ιστορία του Πύργου ώστε να καταλήξει στη δημιουργία ενός Μουσείου Ιστορίας της πόλης, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ξεκίνησε έναν κύκλο συναντήσεων, με πολίτες που μέσα από την συλλογική τους ενασχόλησή στα σωματεία της πόλης καθώς και με την επαγγελματική τους ιδιότητα, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Μια πρώτη αντίστοιχη κι ολιγομελή συνάντηση – καθώς θα ακολουθήσουν και επόμενες με το ίδιο αντικείμενο – πραγματοποίησε πρόσφατα ο κ. Αντωνακόπουλος στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Χάρη Μικελόπουλου. Ο κ. Αντωνακόπουλος εξήγησε την αναγκαιότητα να αποκτήσει η πόλη του Πύργου το δικό της ιστορικό μουσείο, καθώς η σκόρπια και «ξεθωριασμένη», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ιστορία της πόλης πρέπει να ενοποιηθεί.

Ιστορία, πρόσωπα, γεγονότα «σταθμοί, πολιτιστική ιστορία, παραγωγική βάση είναι μόνο λίγα απ’ όλα τα στοιχεία που πρέπει να συλλεχθούν και να ενοποιηθούν στην ίδια στέγη. «Έχουμε ήδη μιλήσει και με αρκετούς Πυργιώτες στην Αθήνα, γόνους ιστορικών οικογενειών που προτίθενται να μας δώσουν στοιχεία και αντικείμενα που αναδεικνύουν την ιστορία του Πύργου. Είναι ευθύνη όλων μας να τιμήσουμε την πόλη και όσους έχουν θεμελιώσει την κοινωνία του Πύργου».

Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους, ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι το Μουσείο Ιστορίας της πόλης πρέπει να γίνει υπόθεση πολιτιστικού κινήματος. Να γίνει θέμα της κοινωνίας, και όχι να μείνει ένα έργο δημοτικής αρχής.

Χάρης Μικελόπουλος:

«Θα είναι η ταυτότητα της πόλης»

Στη συλλογική δουλειά όλων που απαιτείται προκειμένου να συγκεντρωθεί η γνώση αλλά και το υλικό στάθηκε και ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, που όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το Ιστορικό μουσείο θα είναι η ταυτότητα της πόλη μας, αυτή που λείπει όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε συλλογικά για να συγκεντρώσουμε υλικό και γνώση. Από την αρχαιότητα με όσες ιστορικές αναφορές υπάρχουν, και στην συνέχεια με την ίδρυση της πόλης, τα προεπαναστατικά, επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια, ώστε να αναδείξουμε τη συμβολή του Πύργου στην επανάσταση του 1821, τους αγωνιστές και στη συνέχεια την αναγέννηση της πόλης, τις πολιτικές οικογένειες, τους δημάρχους και το έργο τους. Και συνεχίζουμε με όλους τους τομείς όπως: την αρχιτεκτονική των κτιρίων, το εμπόριο, τη σταφίδα, το τρένο, τον Τύπο, την πολιτιστική και πνευματική κίνηση, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες, τα πολιτικά γεγονότα, την περίοδο της Κατοχής, μέχρι και τα νεότερα χρόνια, εστιάζοντας σε προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης και των επιστημών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στον Πύργο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς κυριάρχησε ο ενθουσιασμός όλων για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Άπαντες έσπευσαν να συγχαρούν τον Δήμαρχο Πύργου γι’ αυτή του την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκαν ότι θα συνδράμουν με όλες τους τις γνώσεις και τις ικανότητες ώστε να στηρίξουν αυτό το έργο.

Τέλος, να σημειωθεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλες σχετικές επαφές, τόσο με συναντήσεις όσο και με τηλεδιασκέψεις, ώστε να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο αυτή η σημαντική δράση.

 

Ο Πολιτισμός που προάγει η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζεται, αυτή τη φορά με παραδοσιακή μουσική και την ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου. Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλέντι είναι αυτό που θα παρακολουθήσουν οι Πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, αυτή τη φορά από τα Κρέστενα Ηλείας. Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Μουσικοχορευτικού Αθλητικού & Λαογραφικού ομίλου «Δρώμενα» δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την περιφερειακή αρχή, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού ΠΔΕ κ. Νίκος Κοροβέσηςαντιλαμβάνεται πως η παράδοσή μας είναι οδηγός για το μέλλον μας, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Για το λόγο αυτό η δράση αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τους τελευταίους μήνες ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία μας αναγκάζει να περνούμε αρκετές ώρες στο σπίτι. Μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα, οι περισσότεροι μακριά και από τις δουλειές τους και φυσικά χωρίς δραστηριότητες που αγαπάμε, που μας χαλαρώνουν και μας ομορφαίνουν τη ζωή. Ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά και να μπορούμε να απολαμβάνουμε ότι επιθυμεί ο καθένας το συντομότερο δυνατόν και για πολλά ακόμα χρόνια…Παρ’ όλα αυτά κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε κοντά…

Προσπαθούμε καθημερινά να προτείνουμε πράγματα, προκειμένου να περνάει ο χρόνος μας μέσα στο σπίτι δημιουργικά και ποιοτικά.

Μένουμε λοιπόν στο σπίτι… μένουμε ασφαλείς… προστατεύουμε την υγεία όλων μας και …. ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ και ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ… παραδοσιακά.

Το Σάββατο 26/12/2020 και ώρα 20:30 σε ένα online streaming ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ, μαζί μας οι:

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Βιολί- τραγούδι)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΚΑΔΟΠΟΥΛΟΣ(κλαρίνο)

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΥΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ (λαούτο- τραγούδι)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ (κρουστά)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΤΣΗ (τραγούδι)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (φλογέρα)

Στο σύνδεσμο : https://www.youtube.com/watch?v=peGAdi_bKuU&feature=youtu.be

 

Λίγα λόγια για το σύλλογο

Το παραδοσιακό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε άπτεται του αντικειμένου του ομίλου «Δρώμενα», ενός ομίλου με σπουδαία παρουσία στην Δυτική Ελλάδα από το 2014.  

Νιώθοντας την ανάγκη για την ύπαρξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους στην περιοχή μας και η αγάπη μας για το χορό, την παραδοσιακή μουσική και τη λαογραφία του τόπου μας, μας οδήγησαν να ιδρύσουμε τον Όμιλο ΔΡΩΜΕΝΑ, οι σκοποί του οποίου είναι αποκλειστικά αναπτυξιακοί, αθλητικοί, πνευματικοί, πολιτισμικοί, μορφωτικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωφελείς και λαογραφικοί.

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, επιδιώκεται τα μέλη του αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, να έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σχετικές με τον αθλητισμό, τον παραδοσιακό χορό, τη μουσική, το τραγούδι, τη ζωγραφική, τον λαϊκό πολιτισμό, την παράδοση και το περιβάλλον.

Στόχος του συλλόγου είναι η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση του λαϊκού πολιτισμού μας, της παράδοσής μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η εθελοντική δράση και προσφορά των μελών του Ομίλου μας και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους.

Ο μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που έχουν αγκαλιάσει το σύλλογο, η συμμετοχή πολλών μελών στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις, η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου, δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το στόχο για τον οποίον ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος ΔΡΩΜΕΝΑ.

 

 

Ο Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ Ωδείον Πύργου- Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου συμπληρώνει 88 χρόνια συνεχούς επιτυχημένης προσφοράς στον πολιτισμό  και στην μουσική εκπαίδευση  του τόπου μας.

Μια   ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας φετινή χρονιά φτάνει στο τέλος της με αρκετές προκλήσεις για το μέλλον. Η αρμονία της μουσικής είναι ικανή να μας προσφέρει την ελπίδα, τη  χαρά και τη δύναμη για να ατενίσουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα.              Την ανάγκη μας να επικοινωνήσουμε και εορτάσουμε όλοι μαζί μουσικά, την κάνουμε πράξη, παρουσιάζοντας την εκδήλωση «Ας κλείσουμε Μελωδικά το 2020».

Πρόκειται για μία διαδικτυακή εορταστική συνάντηση  στην οποία συμμετέχουν σολίστ, σπουδαστές, καθηγητές και μουσικά σύνολα, που θα μας μεταφέρει σε ένα χαρούμενο κλίμα. Θα ακουστούν όμορφες μελωδίες, ύμνοι, κλασσικά έργα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. 

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση  με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αμέριστη βοήθεια και αρωγή του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νικόλαου Κοροβέση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και σε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής, που κατόρθωσαν στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Ωδείου.

Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη για προβολή στην σελίδα του Ωδείου μας και στο Youtube, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου,  στις 20:00, με τίτλο «Ας κλείσουμε μελωδικά το 2020». Στην αναζήτηση στο Youtube θα βλέπετε το logo που ακολουθεί. 

         Ευχή μας είναι να υποδεχτούμε την νέα χρονιά όλοι παρόντες, με υγεία, ψυχική και σωματική, καθώς και με καλύτερη διάθεση, ελπίζοντας να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας το συντομότερο δυνατόν.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις ανάδειξης του μνημείου του Ηλείου Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαρ. Βιλαέτη, που τον Μάιο του 1821 έπεσε ηρωικά σε μάχη για την ελευθερία του Ελληνισμού και έχει δημιουργηθεί στο χώρο θυσίας του καθώς και των συμπολεμιστών του, στο Λαντζόι.

Ήδη μεταξύ άλλων, ρευματοδοτήθηκε το μνημείο, κάτι που σαφώς συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη, και η αναγνώριση της νέας εικόνας ήδη προκαλεί ευμενή σχόλια.

Χαρακτηριστικά, η κ. Διονυσία Μπριντζίκη σε σχετική δημοσιοποίηση της αναφέρει: «Κύριε Δήμαρχε Παναγιώτη Αντωνακόπουλε

Θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια για την ακάματη προσπάθεια που κατέβαλες τόσο εσύ, όσο και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, για την ανάδειξη του μνημείου του Ήρωα Βιλαέτη στο Λαντζόι. Με την αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση σου, ρευματοδοτήθηκε το μνημείο. Σε ευχαριστώ, καθώς με τη βοήθειά σου θα μπορέσει να αναδειχθεί οικονομικά και τουριστικά ολόκληρη η περιοχή.

Ευοδώθηκαν οι προσπάθειές μας πολλών χρόνων και επιτέλους μπορούν να αξιοποιηθούν δωρεές, αλλά και επενδύσεις που έχουμε κάνει σε αυτό τον τόπο».

 • Ο κ. Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε για τα καλά λόγια, και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο θέμα, καθώς και σε προσεχείς σημαντικές κινήσεις περαιτέρω ανάδειξης και αναβάθμισης του χώρου. 

«Ήταν υποχρέωση μας όπως και πολλών άλλων... Έχουμε γνώση της ιστορικής αξίας του σημείου καθώς και θέληση για αύξηση των προοπτικών ανάδειξης. Δώσαμε ως τώρα λύσεις στο θέμα αυτό που είχε βαλτώσει, κι έχουμε υπόψη και περαιτέρω σχετικές κινήσεις. 

Μεταξύ άλλων, συνεχίζεται η αναζήτηση στοιχείων για το πρόσωπο του ήρωα – που βασικά δεν υπάρχουν ως τώρα αφού δεν έχει σωθεί π.χ. προσωπογραφία του - ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί εκεί ένας ανδριάντας του που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μορφή του. 

Κι ακόμα, ο Δήμος Πύργου προωθεί την έκδοση βιβλίου για τους αγώνες του Χαρ. Βιλαέτη κι άλλων Πύργιων αγωνιστών κατά την εξέγερση το 1821. Και λόγω του μαρτυρικού θανάτου του στη μάχη στο Λαντζόι, υπάρχει ήδη η σκέψη να γίνει στο χώρο η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου και η ανάλογη εκδήλωση».

 

Ο Ιταλικός Νότος & η Δυτική Ελλάδα συναντήθηκαν κινηματογραφικά, μέσω του αφιερώματος του INTERREG – CIAK,  στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους το οποίο ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2020, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στο φετινό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας, οι θεατές είχαν την ευκαιρία  να απολαύσουν πρώτοι στην Ελλάδα το παραγόμενο κινηματογραφικό υλικό του έργου Interreg CIAK: “Common Initiatives to Acknowledge and valorizetourism potential of the programme area throughcinema” ή «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση της δυνατότητας τουρισμού μέσω του κινηματογράφου».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης  Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος στο μήνυμά του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήταν μια πρωτόγνωρη διοργάνωση σε μια πρωτόγνωρη χρονιά. Όμως νομίζω πως αυτή η διοργάνωση που λόγω πανδημίας διεξήχθη κυρίως με τη βοήθεια της τεχνολογίας πέρα από απολύτως επιτυχημένη δημιούργησε και ένα νέο πλάνο, πολύ σημαντικό και για τα επόμενα χρόνια. Αποδείχτηκε πως το διαδίκτυο συνέβαλε ώστε το φεστιβάλ να εξακτινωθεί ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό σημείο συνάντησης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (…).Θερμά συγχαρητήρια στους βραβευθέντες, στο σύνολο των συμμετεχόντων, στους διοργανωτές και στους συντελεστές. Είναι πάντα ανακούφιση και χαρά να βλέπουμε νέους δημιουργούς και τελικά να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι η δύναμη που θα μας βοηθήσει όλους να βγούμε νικητές απ’ τη δοκιμασία που περνάμε. Η δύναμη που κάνει αυτό το φεστιβάλ κάθε χρόνο και καλύτερο».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Βασίλης Γιαννόπουλος ο οποίος επεσήμανε: «Tο Φεστιβάλ κατόρθωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του, κάτι το οποίο αποδεικνύουν τόσο η μεγάλη επισκεψιμότητα της επίσημης ιστοσελίδας του όσο και το πλήθος των onlineπροβολών».

Τη λήξη του Φεστιβάλ χαιρέτησαν επίσης η μουσειοπαιδαγωγός και συντονίστρια των Κριτικών Επιτροπών Ειρήνη Δελιδάκη, ο εκπαιδευτής Νίκος Σταμπουλόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ψυχή του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.  

Η αυλαία έπεσε με την διαδικτυακή εκδήλωση που παρουσίασε η ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία με sold-out προβολές, όχι μόνο στις μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες των διαγωνιστικών του προγραμμάτων αλλά και σε αφιερώματα όπως αυτό στον σπουδαίο Τζιάνι Ροντάρι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημαντική επιτυχία είχαν εξάλλου και τα εργαστήρια του Φεστιβάλ, ορισμένα από τα οποία ακόμα συνεχίζονται.

Η μεγάλη απήχηση του σε όλη τη χώρα - με χαρακτηριστικά τα δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα πολλών ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων πανελλήνιας κυκλοφορίας, πολλά από τα οποία αναφέρθηκαν και στο αφιέρωμα INTERREG CIAK - απέδειξε τη δίψα του κοινού για τον παιδικό και εφηβικό κινηματογράφο και έδωσε ιδέες για το μέλλον του Φεστιβάλ, ακόμα και όταν επανέλθει στο φυσικό του χώρο στην Ηλεία, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Το αφιέρωμα INTERREG-CIAK στο Φεστιβάλ αφορά δέκα μικρού μήκους ταινίες που παρήγαγε η Επιτροπή Κινηματογράφου της Απουλίας (Apulia FilmCommission) στο πλαίσιο του έργου CIAK που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, με έργα νέων σκηνοθετών από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα Περιφέρειες Απουλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας βασισμένες στη μνήμη και τα κοινά στοιχεία Ελλάδας-Ιταλίας. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από ομαδική δουλειά και συνεργασία νέων κινηματογραφιστών, η δε ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.

Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας προβλήθηκαν σε πρώτη πανελλήνια προβολή οι εννέα από τις δέκα ταινίες του CIAK. Οι αναλυτικές κρατήσεις εισιτηρίων ανά τίτλο του αφιερώματος είναι οι εξής: Allimonò (276), Angelo (95), Like in Mykonos (103), The Heavens (95), MotherTongue (167), Lotus (162), The performance (109), The return (91) και Wavesland (110).

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελική παρουσίαση των 12 σχεδίων που συμμετείχαν στο 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab. Στη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά παράλληλα με το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμμετείχαν 12 ενδιαφέροντα σχέδια μικρού μήκους Ελλήνων κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών. Όλα τα σχέδια στοχεύουν στο παιδικό και νεανικό κοινό, ενώ ανήκουν σε διάφορα είδη (live action, animation) και βρίσκονται σε διάφορους βαθμούς ωρίμανσης.
 

Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απονέμεται στο σχέδιο Οδοιπορικό μιας αδέσποτης γάτας του Ζαχαρία Μαυροειδή επειδή είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που καλεί τους νέους θεατές να πιστέψουν στον εαυτό τους. Το θέμα θα γοητεύσει και συγκινήσει ένα μεγάλο κοινό από πολλές χώρες δημιουργώντας προσδοκίες για μία ταινία που θα έχει μία δυναμική παρουσία και εκτός ελληνικών συνόρων. Οι καταξιωμένοι συντελεστές έχουν σχεδιάσει -ήδη από αυτό το στάδιο- μία παραγωγή που μας προετοιμάζει για ένα αποτέλεσμα αντάξιο των ευρωπαϊκών animation υψηλού επιπέδου. Η Κριτική Επιτροπή του ΕΚΚ αποτελούνταν από τις Μαρία Καλλιμάνη, Άννα Κασιμάτη και Βένια Βέργου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

 
Το βραβείο της ΕΡΤ απονέμεται στο σχέδιο Το Θηρίο που Περπατά σαν Άνθρωπος των Ζωής Σιγαλού και Μαρίνας Σιώτου για την αισιοδοξία στη δυστοπία στην οποία εξελίσσεται, για την ευαισθησία της παρουσίασης, τον άγουρο αλλά και πειστικό επαγγελματισμό της ομάδας, το Βαλκανικό ιδίωμα της ιστορίας και την οικουμενικότητα του μηνύματος. Η Κριτική Επιτροπή της ΕΡΤ αποτελούνταν από τους Λευτέρη Φυλακτό, Δήμητρα Ακριώτου και Μιχάλη Λυκούδη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως οι δύο ταινίες λαμβάνουν χορηγία τεχνικών υπηρεσιών στο στάδιο του post-production από τις εταιρείες AUTHORWAVE και STEFILM, ενώ η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Νεανικό Πλάνο, συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) καθώς και τον υποτιτλισμό της ταινίας.

Η τελική παρουσίαση της 6ης Δεκεμβρίου ήταν η κορύφωση μιας δημιουργικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε από τις 21 Νοεμβρίου 2020. Το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Ζητούμενο είναι να παραχθούν αξιόλογες ταινίες, οι οποίες θα καλύπτουν τα διεθνή κριτήρια των ταινιών για παιδιά και νέους, αποφεύγοντας τις παγίδες των απλοποιήσεων και της κακώς εννοούμενης εμπορικότητας, και θα μπορούν να προωθηθούν στο διεθνές κύκλωμα των φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους. Ήδη μια σειρά ταινίες που πέρασαν από προηγούμενες διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται, ενώ πολλές από τις φετινές προτάσεις είναι αρκετά ώριμες και ελπίζουμε σύντομα να τις δούμε να υλοποιούνται.

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου, ήδη από την πρώτη του διοργάνωση το 2018 έχουν αναλάβει οι συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Λίνα Γιαννοπούλου (παραγωγός, μέλος οργανωτικής επιτροπής Φεστιβάλ Ολυμπίας), Αγάθη Δαρλάση (σύμβουλος storytelling, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος) και Τζωρτζίνα Κακουδάκη (σκηνοθέτιδα, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός), υπό την εποπτεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Δημήτρη Σπύρου.

Στη φετινή διοργάνωση προσκεκλημένες εισηγήτριες ήταν οι:

 • Tamara Bos, σεναριογράφος, συγγραφέας παιδιών βιβλίων και creative producer της εταιρείας παραγωγής BosBros από την Ολλανδία, που ειδικεύεται από το 1989 στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για παιδιά και τους γονείς τους.
 • Xiaojuan Zhou, παραγωγός, πρόεδρος της εταιρείας διεθνούς διανομής Attraction Distribution με έδρα τον Καναδά, executive producer της Attraction Kids. Με την ομάδα της, έχουν διαμορφώσει τη διεθνή καριέρα πάνω από 200 ταινιών για παιδιά και νέους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1.000 βραβεία.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι πολύ ικανοποιημένο από το επίπεδο των προτάσεων που συμμετείχαν στο φετινό pitching και χαιρετίζει τις κινηματογραφίστριες και τους κινηματογραφιστές που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο παιδικό και νεανικό κοινό. Η φετινή επιτυχημένη διαδικτυακή διοργάνωση του Φεστιβάλ έδειξε ότι αυτό το κοινό και υπάρχει σε όλη τη χώρα, και άποψη έχει για το σινεμά – αρκεί, λοιπόν, οι κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες να ανταποκριθούν από την πλευρά τους, στα ζητούμενα και τις ευαισθησίες του.

Το 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.

 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επισυναπτόμενο ΔΤ.
 

Μια σημαντική εφηβική ταινία με έντονο κοινωνικό πρόσημο, η Αντιγόνη της Sophie Deraspe από το Καναδά, μια σύγχρονη αλληγορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, απέσπασε χθες βράδυ το μεγάλο βραβείο του 23ου Φεστιβάλ Ολυμπίας. 

Μια ορφανή έφηβη μετανάστρια στον Καναδά, η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, βοηθά τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή, όταν αστυνομικοί σκοτώνουν εν ψυχρώ τον άλλο αδερφό τους και συλλαμβάνουν τον ίδιο. Καθώς ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν ένας σύγχρονος χορός της αρχαίας τραγωδίας. Η ταινία, που κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στα Κρατικά βραβεία του Καναδά, εξασφάλισε στην Ελλάδα διανομή από το Νεανικό Πλάνο. Η «Αντιγόνη», κέρδισε μικρούς και μεγάλους συγκεντρώνοντας επίσης τα βραβεία των κριτικών επιτροπών των παιδιών (ηλικίας 13 +) και της ΟΚΛΕ.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας κέρδισαν Οι μικροί λύκοι του Samuel Kishi Leopo από τα Μεξικό, άλλη μια ταινία-γροθιά στο στομάχι, που αποδομεί το αμερικανικό όνειρο, υπό το πρίσμα δύο μκρών παιδιών: Δυο αδερφάκια, ο Max και ο Leo, έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους Lucia, τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Τις άπειρες ώρες που, ολομόναχα, και κλεισμένα σε ένα άθλιο δωμάτιο, περιμένουν τη μαμά τους να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, ονειρεύονται την υπόσχεση της ότι θα πάνε στη Ντίσνεϊλαντ: τη δική τους Γη της Επαγγελίας… Ο σκηνοθέτης Samuel Kishi Leopo «χτίζει» πάνω στις εμπειρίες της δικής του παιδικής ηλικίας και αφηγείται μια ιστορία μετανάστευσης εκρηκτικά επίκαιρη. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Generation Kplus στην τελευταία Μπερλινάλε. Οι «Μικροί λύκοι» απέσπασαν επίσης το Ειδικό Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

Η ταινία Ο δικός μας χρόνος (Veronica Spedicati) από την Ιταλία για την σχέση ενός μικρού κοριτσιού και του πατέρα της που μοιάζει αγεφύρωτη, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας, ενώ καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους αναδείχτηκε Το μαργαριτάρι της ερήμου (Pushpendra Singh, Ινδία-Ν.Κορέα), μία ταινία που κοιτάζει μέσα από τα μάτια ενός 12χρονου το οικουμενικό ζήτημα της αβέβαιης συνύπαρξης παραδοσιακής και σύγχρονης κουλτούρας.

Τα βραβεία καλύτερης παιδικής ερμηνείας απέσπασαν: ο Nikolas Kisker για τον ρόλο του Daniel στην ταινία Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου, μια σημαντική ελληνική ταινία που απέσπασε και το Βραβείο “#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και η Riva Krymalowski για το ρόλο της Anna στο Όταν ο Χίτλερ σκότωσε το ροζ κουνέλι (Caroline Link, Γερμανια-Ελβετία). Η ταινία της βραβευμένης με ‘Οσκαρ σκηνοθέτριας, που αγκαλιάστηκε από το ελληνικό κοινό, απέσπασε και το Βραβείο για μεγάλου μήκους ταινία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

Η Νοva, κορυφαίος πάροχος συνδυαστικών υπηρεσιών οικιακής ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στην Ελλάδα, ήταν ο πάροχος της βραβευμένης ταινίας "When Hitler Stole Pink Rabbit" που έκανε πρόσφατα την τηλεοπτική πρεμιέρα της στα κανάλια Novacinema και είναι διαθέσιμη στους συνδρομητές της Nova και μέσω της υπηρεσίας Nova On Demand. Ευχαριστούμε τη Nova για την παραχώρηση της ταινίας. Όλα τα βραβεία θα βρείτε εδώ: https://olympiafestival.gr/ta-vraveia-tou-23ou-festival-olybias-kai-tis-20is-camera-zizanio/

ΑΥΛΑΙΑ

Λίγο αργότερα έπεσε η αυλαία του Φεστιβάλ, σε μια μικρή διαδικτυακή εκδήλωση που παρουσίασε ένα παλιό «Ζιζάνιο», η ταλαντούχα ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη. Το φετινό φεστιβάλ Ολυμπίας, που για πρώτη φορά στην ιστορία του διεξήχθη διαδικτυακά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία με sold-out προβολές, όχι μόνο στις μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες των διαγωνιστικών του προγραμμάτων αλλά και σε αφιερώματα όπως αυτό στον σπουδαίο Τζιάνι Ροντάρι. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, και των επιπλέον θεάσεων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι συντελεστές από τους παραγωγούς των ταινιών, οι προβολές θα συνεχιστούν και σήμερα έως τα μεσάνυχτα στο online.olympiafilmfestival.gr. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται πολλά από τα εργαστήρια του Φεστιβάλ, που απλώνει τη δράση του όλον τον χρόνο.

Η μεγάλη απήχηση του φεστιβάλ σε όλη τη χώρα απέδειξε την μεγάλη δίψα του κόσμου για τον παιδικό και εφηβικό κινηματογράφο, κι έδωσε ιδέες και για μελλοντική εξακτίνωσή του, ακόμα και όταν θα επανέλθει με το καλό στο φυσικό του χώρο: τις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε η μουσειοπαιδαγωγός και συντονίστρια των κριτικών επιτροπών Ειρήνη Δελιδάκη και ο εκπαιδευτής Νίκος Σταμπουλόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, είπε: «Φτάσαμε λοιπόν και φέτος στους τίτλους τέλους του Φεστιβάλ. Ήταν μια πρωτόγνωρη διοργάνωση σε μια πρωτόγνωρη χρονιά. Όμως, αυτή η διοργάνωση, που διεξήχθη φέτος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εκτός από πολύ επιτυχημένη, δημιούργησε κι ένα νέο πλάνο πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια: το διαδίκτυο συνέβαλε ώστε το Φεστιβάλ να εξακτινωθεί ακόμα περισσότερο, και να γίνει σημείο συνάντησης από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Νομίζω λοιπόν πως είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να διατηρηθεί. Ωστόσο, επειδή ο κινηματογράφος δεν διηγείται μόνο ιστορίες, αλλά αποτελεί και τρόπο κοινωνικής συνάντησης, εύχομαι του χρόνου να συναντηθούμε και πάλι, απαλλαγμένοι από τον φόβο της υγειονομικής απειλής. Η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, είναι η δύναμη που θα μας βοηθήσει όλους να βγούμε νικητές από την δοκιμασία που περνάμε. Και είναι η δύναμη αυτή που κάνει το Φεστιβάλ κάθε χρόνο και καλύτερο».

«Ένα ακόμα φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του» είπε οΒασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Το Φεστιβάλ έδειξε πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός ακόμα και όταν γίνεται online, και φέτος το κοινό μας το συναντήσαμε μέσα από τις 350.000 επισκέψεις στις σελίδες μας, και τις 42.000 κρατήσεις ταινιών που γίνανε μέχρι στιγμής-και συνεχίζουμε μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής -- Δημήτρης Σπύρου

«Αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα: από τη μία η χαρά της μεγάλης διαδικτυακής συμμετοχής, από την άλλη η λύπη της στέρησης της φυσικής παρουσίας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου που το Φεστιβάλ κατόρθωσε υπό αντίξοες συνθήκες να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του, κάτι το οποίο αποδεικνύει τόσο η μεγάλη επισκεψιμότητα της επίσημης ιστοσελίδας του, όσο και το πλήθος των online προβολών. Αξίζουν συγχαρητήρια στους καλλιτεχνικούς διευθυντές Δημήτρη Σπύρου και Νίκο Θεοδοσίου, και σε όσους εργάστηκαν αθόρυβα προκειμένου να πετύχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. Καλή αντάμωση στην Ηλεία και τον Πύργο».

Το Φεστιβάλ έκλεισε παραδοσιακά ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου. «Παρά την online διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ στην εικονική μας αίθουσα, εισπράξαμε την μεγάλη αγάπη του κόσμου, μέσα από θερμά μηνύματα και προτάσεις βελτίωσης. Το Φεστιβάλ έδειξε πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός ακόμα και όταν γίνεται online, και φέτος το κοινό μας το συναντήσαμε μέσα από τις 350.000 επισκέψεις στις σελίδες μας, και τις 42.000 κρατήσεις ταινιών που γίνανε μέχρι στιγμής-και συνεχίζουμε μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η φυσική διεξαγωγή είναι πολύ σημαντική όμως αξιολογήσαμε πολλά πράγματα από αυτήν την online διαδικασία και θα κρατήσουμε κάποια στοιχεία. 

Ο μεγάλος μας στόχος είναι η μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στο νέο του χώρο στις αποθήκες του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), στην καρδιά του Πύργου που θα στεγάσει όχι μόνο το Φεστιβάλ αλλά και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Είναι ένα στοίχημα για ολόκληρη την τοπική κοινωνία που έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή. Γιατί ο χώρος αυτός θα αγκαλιάσει κάθε είδους πρωτοβουλία των τοπικών δυνάμεων για τον σύγχρονο πολιτισμό, αποτελώντας ένα βήμα έκφρασης για τους νέους και τη δημιουργική τους φαντασία, και θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής. Συνεργαζόμαστε στενά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον σκοπό αυτό. Και το όραμά μας συμμερίζονται όλοι οι δήμαρχοι, πολίτες και φορείς της περιοχής, σε μια σπάνια σύμπνοια. Το ΥΠΠΟΑ, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης προσωπικά, αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό τη δουλειά του Φεστιβάλ προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποσχόμαστε ως φεστιβάλ, να κάνουμε το καλύτερο, όταν δημιουργηθεί ο χώρος αυτός, ώστε να προσελκύσουμε το διεθνές ενδιαφέρον.

Ήδη τα στελέχη του Φεστιβάλ αλλά και συνεργάτες του, εργαζόμεθα μεθοδικά και επίμονα στην παραγωγή περιεχομένου, έτσι ώστε όταν δημιουργηθεί ο χώρος να μπορεί να λειτουργήσει αμέσως με καινοτόμα προγράμματα που να μπορούν να προσελκύουν όχι μόνο κόσμο από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλες τις χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου».

Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» εντός της Τ.Κ. Αυγείου, Δήμου Ήλιδος, Π.Ε. Ηλείας. Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο.

anaskafi3

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη  με αετωματική επίστεψη.

anaskafi4

 

Ανοίγει το Σάββατο η διαδικτυακή αυλαία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της επετειακής 20ης Camera Zizanio.

Ως τις 5 Δεκεμβρίου, τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα όσο και τα αφιερώματα αλλά και οι παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις κλπ) θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στο έμπειρο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό όλης της χώρας.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 47 χώρες ενώ η 20η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα προβάλλει 186 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο κινηματογραφικό σχολείο με εκατοντάδες παιδιά και νέους να συμμετέχουν, διαδικτυακά,  στα κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες ενώ οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου. Επίσης σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τέσσερα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους: Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας, Γέφυρες, 2020 Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και Zoom in European Children’s Films.

Επιπλέον, στη σειρά Εκπαιδευτικά Κείμενα των εκδόσεων του Φεστιβάλ, έρχεται να προστεθεί ένα βιβλίο του Ροβήρου Μανθούλη με τίτλο Σκιές πάνω στον άσπρο τοίχο – Ο κινηματογράφος και οι κατασκευές του, το οποίο περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα κείμενα για το μοντάζ.

Συνεχής πληροφόρηση για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.olympiafestival.gr, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter και για την Camera Zizanio στο camerazizanio.net και στο Facebook.

Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio

θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr

με χρήση της πλατφόρμας FestivalScope/Shift72

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΧΟΡΗΓΟΣ και ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

Το Φεστιβάλ ενισχύουν οικονομικά και οι:

 • ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
 • ΔΗΜΟΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΔΑΣ

Συνεργασίες:

Κινηματογραφικοί φορείς

 • Ευρωπαϊκή ενωση Παιδικού Κινηματογράφου
 • Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους
 • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
 • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
 • διεθνεσ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ συρου
 • ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 • International Young Audience Film Festival Ale Kino! – Πολωνία
 • Barnefilmfestivalen Kristiansand Intl Children’s Film Festival -Νορβηγία
 • BUFF – Σουηδία
 • CPH PIX / Buster – Δανία
 • Ciné-jeune – Γαλλία
 • Cinekid – Ολλανδία
 • Oulu International Children’s and Youth Film Festival – Φινλανδία
 • Zlín Festival / International Film Festival for Children and Youth – Τσεχία
 • Schlingel International Film Festival for Children and Young Audience – Γερμανία
 • FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM POUR ENFANTS DE MONTRÉAL – ΚΑΝΑΔΑΣ
 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
 • ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών
 • ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ “ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ”

Εκπαιδευτικοί φορείς

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
 • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗς ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
 • ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • NET / Neaniko Pediko Panepistimio Elladas
 • national film festival for students (Ολλανδια)
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ
 • ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ
 • Παιδαγωγική Ομάδα «Σκασιαρχείο»
 • ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟι και επιστημονικοι ΦΟΡΕΙς ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 • ΟΜΙΛΟΣ CINE ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
 • “ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”-ΤΟΠΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Άλλοι

 • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στην ΕΛΛΑΔΑ
 • ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
 • ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
 • ΆΡΣΙΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι ένα: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κάτω από αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, λόγω της πανδημίας, να πετύχει. Και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την διάρκεια της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, ενόψει της έναρξης του 23ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 20ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, η διαδικτυακή αυλαία των οποίων ανοίγει το προσεχές Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020. Μαζί του, απηύθυναν κάλεσμα διαδικτυακής συμμετοχής σε μικρούς και μεγάλους φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου. 

   Οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν μπορούν να βάλουν “φρένο” στην φαντασία και στην αστείρευτη δημιουργικότητα των παιδιών, των νέων, αλλά και των μεγάλων…παιδιών του Φεστιβάλ, που υπηρετούν αυτόν τον θεσμό 23 ολόκληρα χρόνια. Οι δυσκολίες έγιναν προκλήσεις, στις οποίες η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συγκινητική. Έτσι, και οι δράσεις του Φεστιβάλ και της Camera Zizanio είναι και φέτος πλούσιες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Γιατί όταν υπάρχει θέληση, πάντα υπάρχει τρόπος.

   Στην έναρξη της συνέντευξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στον διαφορετικό και ίσως άχαρο τρόπο της φετινής διεξαγωγής του Φεστιβάλ, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «…το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι συνυφασμένο με την παρουσία παιδιών και νέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και με την αλληλεπίδραση που έχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι κατά την διεξαγωγή του. Αυτή την χαρά θα την στερηθούμε φέτος, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το Φεστιβάλ έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας, η οποία μας επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς. Αλλά, το διακύβευμα ήταν ένα: η επιτυχής διεξαγωγή του διαδικτυακά. Αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η επιτυχία του, κάτω από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είναι εξασφαλισμένη, γιατί η φαντασία των συμμετεχόντων βρίσκει τρόπους έκφρασης και οι καλές ταινίες, παραμένουν καλές και στις online αίθουσες προβολής».

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την επιτυχημένη διεξαγωγή του, είπε «Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση στην ποιότητα και στο πολιτιστικό αποτύπωμα που χρόνια τώρα το Φεστιβάλ αφήνει, όχι μόνο στην Ηλεία και στην Δυτική Ελλάδα, αλλά συνολικά στην χώρα. Τώρα, στα δύσκολα θα φανεί και η καλή δουλειά που έχουν κάνει ο κ. Σπύρου, ο κ. Κωνσταντόπουλος, όλοι οι συνεργάτες και τα παιδιά που θα συμμετέχουν διαδικτυακά. Είμαι βέβαιος ότι και θα πετύχει και θα προχωρήσει». Αυτή άλλωστε – όπως είπε – είναι και η βούληση της Περιφερειακής Αρχής, γι’ αυτό στηρίζει το Φεστιβάλ και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.

   Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου δεν έκρυψε την λύπη του, που, δεν βρίσκεται στην Ηλεία λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, μεταφέροντας παράλληλα την απογοήτευση των φίλων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της Camera Zizanio από το εξωτερικό, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν φέτος την περιοχή. Μετέφερε όμως την βαθιά επιθυμία τους, του χρόνου, να βρίσκονται στην Ηλεία και να ζήσουν από κοντά τη μαγεία του Φεστιβάλ. «Αυτή η νέα κατάσταση δεν είναι καινούργια για εμάς, γιατί κατά την διάρκεια του 1ου lockdown προβάλαμε 60 ταινίες και δημιουργήσαμε 6 εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την χώρα.  Μαζί με αυτή την εμπειρία, υπάρχει μια ολόφρεσκη πλατφόρμα, νέα διαδικτυακά εργαλεία και πλούσιο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που έχει παραχθεί από εμάς για τα σχολεία που συμμετέχουν από όλη την χώρα. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε ότι αυτές τις ημέρες ο Πύργος και όλη η Ηλεία δεν θα γεμίσουν με τα εκατοντάδες παιδιά που δημιουργούν στους δρόμους και ότι δε θα έχουμε τις σπουδαίες προσωπικότητες που έρχονται κάθε χρόνο εδώ. Όμως, οι 50.000 επισκέψεις στην πλατφόρμα, και τα διθυραμβικά δημοσιεύματα για την δημιουργικότητα του Φεστιβάλ, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες, μας γεμίζουν αισιοδοξία για την επιτυχημένη διαδικτυακή διεξαγωγή του», είπε ο κ. Σπύρου

   Έκανε μια σύντομη αναφορά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα που φέτος περιλαμβάνει 90 ταινίες από 47 χώρες του Φεστιβάλ, και στις 188 ταινίες από 44 χώρες της Camera Zizanio, στις σπουδαίες παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, αφιερώματα, διαλέξεις κλπ) και στο 3ο Olympia Creative Ideas Pitching Lab , χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις σημαντικές προσωπικότητες που απαρτίζουν τις Κριτικές Επιτροπές και στους σπουδαίους συνεργάτες (οργανισμούς και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που στηρίζουν αυτούς τους δυο κορυφαίους θεσμούς. 

   Ακολούθησε ένας ενδιαφέρον διάλογος με τους δημοσιογράφους, και το διαδικτυακό “ραντεβού” ανανεώθηκε για την Τελετή Έναρξης, το προσεχές Σάββατο 28 Νοεμβρίου (σ.σ σε ώρα που θα ανακοινωθεί άμεσα). 

   Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η επετειακή 20η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν από 28 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακά. Τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα, όσο και τα αφιερώματα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των παράλληλων δράσεων θα είναι διαθέσιμα, όχι μόνο στο έμπειρο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό όλης της χώρας. Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβληθούν ΔΩΡΕΑΝ με χρήση της πλατφόρμας FestivalScope/Shift72. Τα εργαστήρια, οι ημερίδες και οι λοιπές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν με χρήση άλλων κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.

   Συνεχής πληροφόρηση για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.olympiafestival.gr, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter και για την Camera Zizanio στο camerazizanio.net και στο Facebook.

Οι ταινίες της Camera Zizanio έχουν μια ουσιαστική διαφορά από τις επαγγελματικές  ταινίες κι αυτό τις κάνει πολύ ιδιαίτερες. Ανατρεπτικές από τη φύση τους, καταργούν όλα τα δεδομένα παραγωγής ενός καλλιτεχνικού έργου.

Οι επαγγελματικές ταινίες έχουν πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ακόμη κι αν αφαιρέσουμε το οικονομικό σκέλος της παραγωγής, αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο,  από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της, χρειάζεται αρκετός χρόνος.  Έτσι τις κάνει «δυσκίνητες» στην άμεση αποτύπωση της πραγματικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι. 

Τα παιδιά όμως δεν έχουν αυτά τα «βαρίδια». Με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν-ας είναι καλά η ψηφιακή τεχνολογία-μπορούν να συλλάβουν τη στιγμή, να την καταγράψουν και να την επεξεργαστούν. Σε πολύ σύντομο χρόνο έχουν το ολοκληρωμένο έργο. Ας μην ξεχνάμε πως είναι οι πιο ευαίσθητοι δέκτες της κοινωνίας μας.

Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας όπου ο πλανήτης συγκλονίζεται από την πανδημία του COVID 19. Ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις ταινίες που υποβλήθηκαν στην 20η Camera Zizanio είχαν ως θέμα αυτό το γεγονός. Οι τρόποι προσέγγισης, πολλαπλοί. Τόσο στη μορφή όσο και το περιεχόμενο. Από την απλή καταγραφή των συνθηκών ζωής που επέβαλαν τα μέτρα αποκλεισμού μέχρι τη δημιουργική έκφραση με περιορισμένα μέσα σε μικρούς  χώρους περνώντας από το τραγούδι και τη σάτιρα. Η φαντασία και η ευρηματικότητα των νεαρών δημιουργών εντυπωσιάζει.

Στην φετινή Camera Zizanio θα προβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από αυτές, για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αυτής της μάχης για τη ζωή που δίνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ταινίες «Covid-19» λοιπόν από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Αγγλία, Κροατία, Κύπρο, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και την Κίνα, την Αμερική, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αργεντινή…

Αν θέλετε να δείτε πως σκέφτονται, δρουν και δημιουργούν τα παιδιά και οι νέοι  σε όλο τον πλανήτη, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, μη χάσετε τις προβολές των ταινιών της Camera Zizanio! Δεν θα τις δείτε αλλού. Η 20η CAMERA ZIZANIO σε αριθμούς

Αναμενόμενο επίσης ήταν πως οι ταινίες που θα έρχονταν στην Camera Zizanio 2020 θα ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Τα σχολεία έκλεισαν για μεγάλα διαστήματα, οι κινηματογραφικές ομάδες δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ειδικά το κρίσιμο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου. Όμως η δημιουργικότητα των παιδιών, έστω κάτω από συνθήκες περιορισμών, μπόρεσε να βρει διεξόδους.

Έτσι λοιπόν η 20η  δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις προηγούμενες. Στο «καλάθι» της φέρνει  188 ταινίες από 47 χώρες!

Στο Ελληνικό Τμήμα  συμμετέχουν 74 ταινίες.  Οι 50 ταινίες έρχονται από σχολεία & κινηματογραφικά εργαστήρια και οι 24 είναι ατομικές δουλειές. 

Στο Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό Τμήμα έχουν επιλεγεί  84 ταινίες που προέρχονται από 27 χώρες (Αυστρία, Β. Μακεδονία,  Βέλγιο,  Βοσνία & Ερζεγοβίνη,  Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία,  Ηνωμένο Βασίλειο,  Ισπανία,  Ιταλία,  Κροατία,  Κύπρος, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουαλία, Ολλανδία, Πολωνία,  Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία) 

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα έχουν επιλεγεί  30 ταινίες από 19 χώρες ( Αργεντινή, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βραζιλία,  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Καναδάς, Κίνα, Μαλδίβες, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Περού, Σιγκαπούρη, Χιλή, Χονγκ Κονγκ). 

20 χρόνια

Το σημαδιακό γεγονός για την Camera Zizanio του 2020 είναι πως συμπληρώνει είκοσι χρόνια παρουσίας στο χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας. Από την οθόνη της παρέλασαν χιλιάδες ταινίες αλλά το πιο σημαντικό είναι πως είδαμε παιδιά, που έκαναν τα πρώτα δειλά τους βήματα στις αίθουσες της Camera Zizanio, να εξελίσσονται σε επιτυχημένους επαγγελματίες στο χώρο των τεχνών και όχι μόνο.   

«Όλους αυτούς θα θέλαμε να τους ξανασυνατήσουμε σε μια μεγάλη γιορτή. Γιατί πάνω απ΄όλα, όπως το λέει κι ο πλήρης τίτλος της, η Camera Zizanio είναι μια Συνάντηση. Οι συνθήκες που επέβαλε η πανδημία δεν μας το επιτρέπουν. Αυτό είναι στενάχωρο. Αλλά αφήνουμε τη στεναχώρια στην άκρη. Γιορτές θα έχουμε το χρόνο να κάνουμε. Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε την πορεία προς τα μπρος υπερβαίνοντας τα εμπόδια. Γιορτάζουμε λοιπόν κάνοντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα μπρος.

Άλλωστε το συνοπτικό χρονικό των 19 χρόνων που συντάξαμε αποκαλύπτει πως δεν ήταν απλά είκοσι δημιουργικά χρόνια αλλά είκοσι μεγάλα βήματα. Πάμε για το 21ο!» υπογραμμίζει το μέλος της τριμελούς Γραμματείας του Φεστιβάλ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Camera Zizanio, Νίκος Θεοδοσίου.
Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio 

θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr 

με χρήση της πλατφόρμας FestivalScope/Shift72

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΧΟΡΗΓΟΣ και ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

Εκτός από τη θεσμική συνεργασία στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το Φεστιβάλ συνεργάζεται στενά με τους εξής φορείς που ενισχύουν οικονομικά συγκεκριμένες δράσεις του:

 • ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 
 • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
 • ΔΗΜΟΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΔΑΣΕπιμέρους συνεργασίες έχει με τους εξής φορείς:

Κινηματογραφικοί φορείς

 • ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΎ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΥ
 • ΔΙΕΘΝΈΣ ΚΈΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ ΚΑΙ ΝΈΟΥΣ
 • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ 
 • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
 • ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΥΡΟΥ
 • ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 • INTERNATIONAL YOUNG AUDIENCE FILM FESTIVAL ALE KINO! - ΠΟΛΩΝΊΑ
 • BARNEFILMFESTIVALEN KRISTIANSAND INTL CHILDREN’S FILM FESTIVAL -ΝΟΡΒΗΓΊΑ
 • BUFF - ΣΟΥΗΔΊΑ
 • CPH PIX / BUSTER - ΔΑΝΊΑ
 • CINÉ-JEUNE - ΓΑΛΛΊΑ
 • CINEKID - ΟΛΛΑΝΔΊΑ
 • OULU INTERNATIONAL CHILDREN'S AND YOUTH FILM FESTIVAL - ΦΙΝΛΑΝΔΊΑ
 • ZLÍN FESTIVAL / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH - ΤΣΕΧΊΑ
 • SCHLINGEL INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG AUDIENCE - ΓΕΡΜΑΝΊΑ
 • FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM POUR ENFANTS DE MONTRÉAL - ΚΑΝΑΔΑΣ
 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ 
 • ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΉΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΏΝ
 • ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
 • ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ “ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ”

Εκπαιδευτικοί φορείς

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 
 • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 
 • ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 • ΕΘΝΙΚΌ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΘΗΝΏΝ
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • EUCU.NET / NEANIKO PEDIKO PANEPISTIMIO ELLADAS
 • NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ  
 • ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ 
 • ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΟΜΆΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΊΟ»
 • ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 • ΟΜΙΛΟΣ CINE ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
 • “ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”-ΤΟΠΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Άλλοι

 • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στην ΕΛΛΑΔΑ
 • ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 
 • ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
 • ΆΡΣΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους από τους Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Φουντά και Πρόεδρο ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ. Γ. Μπακέλα

Υπεγράφησαν, το πρωί της Τετάρτης, τρεις συμβάσεις από το Δήμο Ήλιδας, που αλλάζουν την εικόνα και λειτουργικότητα του Μπεκιάρειου Πνευματικού Κέντρου της Τοπικής Κοινότητας Χαβαρίου κι επίσης δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία βρεφονηπιακών σταθμών σε δυο παιδικούς σταθμούς – 1ος και Τσιρώνιος – της Αμαλιάδας.

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν, για το Μπεκιάρειο, από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θανάση Φουντά και τους παιδικού σταθμούς, από τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ. Γιώργο Μπακέλα, παρουσία του αναπληρωτή Δημάρχου κ. Ανδρέα Παπαδάκου, της Γενικής Γραμματέας Νίκης Κοκκαλιάρη και του προέδρου της Τ.Κ. Χαβαρίου Παναγιώτη Ρούνη. Στις δηλώσεις τους τόσο ο κ Φουντάς, όσο και ο κ. Μπακέλας, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αφού, σε ότι αφορά το κτίριο στο Χάβαρι, ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της τοπικής κοινότητας που πλέον υλοποιείται και βέβαια, αναφορικά με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στην Αμαλιάδα, λύνονται προβλήματα και παράλληλα δημιουργούνται δομές που θα διευκολύνουν αρκετές οικογένειες στην πόλη.

Αλλάζει εικόνα το Μπεκιάρειο

Το έργο που θα αλλάξει οριστικά την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει το Μπεκιάρειο Πνευματικό Κέντρο Χαβαρίου, έχει χρηματοδότηση 31 χιλ. ευρώ με χρόνο περαίωσης των εργασιών τους 8 μήνες. Όπως δήλωσε ο κ. Φουντάς : «το κτίριο που στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο Χαβαρίου, είναι εδώ και καιρό κλειστό αφού αντιμετώπιζε μια σειρά προβλημάτων που κατέστη τη λειτουργία του αδύνατη. Με χρήματα από τη ΣΑΤΑ και τους ΚΑΠ θα υλοποιηθούν μια σειρά έργων που θα αλλάξουν οριστικά την εικόνα και θα το καταστήσουν λειτουργικό. Αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Χαβαρίου που τώρα υλοποιείται». Στις δηλώσεις της η κ. Νίκη Κοκκαλιάρη ανέφερε : «Το εμβληματικό κτίριο της Κοινότητας Χαβαρίου επιτέλους θα πάρει τη μορφή και την λειτουργικότητα που του αρμόζει. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και σε σύντομο χρόνο θα παραδοθεί στους κατοίκους της κοινότητας. Σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι όταν βλέπουμε τα αιτήματα των κατοίκων του Δήμου γίνονται πραγματικότητα». Τέλος ο κ. Παναγιώτης Ρούνης είπε : «Τα προβλήματα στο κτίριο ήταν γνωστά από το 2014. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ανακοινώσει πως τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2015. Δυστυχώς θα έπρεπε να αλλάξει η ηγεσία του Δήμου για να φτιαχτεί το Πνευματικό κέντρο της κοινότητας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Δύο νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αμαλιάδα

Η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για να λειτουργήσουν οι δυο βρεφονηπιακοί σταθμοί στα κτίρια που στεγάζονται, ο 1ος και ο Τσιρώνειος παιδικός σταθμός Αμαλιάδας, είναι συνολικής χρηματοδότησης 90 χιλιάδων ευρώ με χρόνο περαίωσης τους 4 μήνες. Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Μπακέλας : «Θα έπρεπε ο Δήμος Ήλιδας να εναρμονιστεί με το Προεδρικό Διάταγμα και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις υποδομές για τη λειτουργία των δυο συγκεκριμένων βρεφονηπιακών σταθμών. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τις συμβάσεις με τους ανάδοχους και σε τέσσερις μήνες θα διαθέτουμε τους νέους μας σταθμούς. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα στηρίξει τις οικογένειες της Αμαλιάδας».

Σχολιασμός

Αναβάλλεται το βιωματικό εργαστήριο Έκφρασης μέσω Τεχνών, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας από την  Ελένη Κουρλέση, Κοινωνική Λειτουργό, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες μέσα από διαφορετικές μορφές έκφρασης (κατασκευή, ζωγραφική, κίνηση, γραπτός-προφορικός λόγος και μουσική) να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους ανακαλύπτοντας μια άλλη οπτική στα ζητούμενά τους. Ο καθένας θα μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, έκφρασης και εσωτερικής αναζήτησης. 

Το βιωματικό εργαστήριο βασίζεται  στην προσέγγιση του Clinical Expressive Art Therapy, όπου αξιοποιείται η χρήση διαφορετικών μορφών τέχνης μέσα από την ομαδική, την ατομική δουλειά και τη συνεργασία σε δυάδες, προς όφελος της προσωπικής μας ανάπτυξης. Η Ελένη Κουρλέση,  έχει σπουδάσει μουσική, και έχει ειδικευτεί στην Κλινική Εκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσα από το Συνδυασμό Διαφορετικών Καλλιτεχνικών Μέσων (Ιntermodal Clinical Εxpressive Τherapy), από τον Dr Avi Goren-Bar.

 

Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου -Ιανουαρίου στο Πολυχώρο Πολιτισμού

Ο σχεδιασμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας βασίζεται στην αξιοποίηση όλων των πολιτιστικών πόρων του Δήμου, με ετήσιο πλάνο και ενεργοποίηση όλων των καλλιτεχνικών δυνατοτήτων της περιοχής. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλη την ανθρωπότητα, αυτό που είχε εξέχουσα σημασία ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας.  Αυτός ήταν ο λόγος που ο Δήμος Ήλιδας, παρότι είχε από το  μήνα Φεβρουάριο του 2020,  έτοιμο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας για το καλοκαίρι, με παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι οποίες ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα της Επιδαύρου, με θεατρικές παραστάσεις νεότερης και σύγχρονης δραματουργίας, να μην πραγματοποιηθεί. Στόχος του σχεδιασμού, που τελικά η πανδημία δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί , ήταν η επιστροφή της χαμένης ταυτότητας του Φεστιβάλ, με την οποία για πολλά χρόνια ήταν καταξιωμένο σε όλη την Ελλάδα. Για το διάστημα του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου που συμπίπτει και με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είχαν προγραμματιστεί, που δυστυχώς πρέπει να αναβληθούν,  οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Άλφονς Μούχα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ήλιδας και του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού και τη Πρεσβεία της Τσεχίας, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και workshops για όλες τις ηλικίες:

Αρχικά  για το διήμερο 28-29  Νοεμβρίου είχε προγραμματιστεί το βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Φτιάξε το δικό σου Μούχα»,  με γνωστά  έργα του Άλφονς Μούχα, ενός  από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Αρ Νουβώ.  Ο Άλφονς Μούχα προσπάθησε να κάνει την ομορφιά της τέχνης προσιτή σε κάθε κοινωνική τάξη δίνοντας έμφαση στα σύμβολα και τα διακοσμητικά στοιχεία. Ανέπτυξε τα δικά του αισθητικά ιδανικά και το αυθεντικό του στυλ, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως "στυλ Mucha".  Δημιούργησε πολυάριθμους πίνακες, αφίσες, διαφημίσεις και εικονογραφήσεις βιβλίων καθώς και σχέδια για κοσμήματα, χαλιά, ταπετσαρίες και θεατρικά. Τη παρουσίαση και την επιμέλεια του εργαστηρίου θα πραγματοποιούσε η ίδια  η  διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας Λούτσιε Κούλιγκοβα.

 

 Παιδικές ταινίες κινουμένων σχεδίων

Προβολές για μικρά παιδιά, της προσχολικής ηλικίας συνδυασμένες με workshops (εργαστήρια) ζωγραφικής  με τους ήρωες των παιδικών ταινιών Κρτεκ και τους δύο φίλους Πατ και Ματ. Πρόκειται  για τον μεγαλύτερο ήρωα κινούμενων σχεδίων της Τσεχίας Κρεκτ και οι μικροί μας φίλοι θα  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον μικρό αυτό τυφλοπόντικα. O γλυκούλης ήρωας συχνά συναντά τον κόσμο των ανθρώπων και αντιμετωπίζει διάφορες περιπέτειες μαζί με τους φίλους του. Τον λαγό, τον σκαντζόχοιρο και το ποντικάκι. Μαθαίνει στα παιδιά καλοσύνη και είναι εύκολα κατανοητός ακόμη και στα πιο μικρές ηλικίες. Ο Pat & Mat είναι μια σειρά τσέχικων ταινιών κινουμένων σχεδίων stop-motion.  Οι κύριοι χαρακτήρες της σειράς είναι δύο handymen, που είναι εφευρετικοί αλλά εξαιρετικά αδέξιοι.  Από το 2020, έχουν κυκλοφορήσει 129 επεισόδια της παράστασης και έχει κοινοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών λόγω της έλλειψης διαλόγου.

Στη συνέχεια μετά την προβολή των ταινιών τα παιδιά θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια ζωγραφικής, όπου εκεί θα έφτιαχναν τις δικές τους ιστορίες σε ομαδική δημιουργία.  

Έκθεση  «Τσέχικη Δημοκρατία- Η Χώρα των Κάστρων και των Παλατιών»

Η έκθεση των ομορφότερων Κάστρων της Τσεχικής Δημοκρατίας που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Πράγας,  επρόκειτο και αυτή να φιλοξενηθεί στο χώρο της Πινακοθήκης και Εικαστικών ΕκθέσεωνΟι επισκέπτες του Πολυχώρου, οι οποίοι που θα έρχονταν να παρακολουθήσουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μέσα στα Χριστούγεννα και τις πρώτες μέρες του νέου έτους, θα είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για αυτά τα όμορφα Η έκθεση παρουσιάζει 24 από  τα  πιο  ενδιαφέροντα  κάστρα  και  παλάτια  της Βοημίας και της Μοραβίας, δύο ιστορικών περιοχών της Τσεχίας.

Χριστούγεννα στο Πολυχώρο Πολιτισμού.

Η φετινή συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού μεταμορφώνουν αυτά τα Χριστούγεννα τον Πολυχώρο σε ένα παραμυθένιο χώρο μέσα από δημοφιλείς τσεχικές ταινίες και έκθεση με τα ωραιότερα Κάστρα της Τσεχίας! Πριγκίπισσες, πρίγκιπες, βασιλιάδες, κακές μητριές, υπέροχα τοπία, χιόνια και άλογα, άγγελοι και διαολάκια, έρωτας και αγάπη, όλα αυτά έρχονται να ζωντανέψουν μέσα από τρία τσέχικα παραμύθια που θα προβληθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πλέον γνωστές και δημοφιλείς τσεχικές ταινίες «Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι», «Τρία Φουντούκια για την Σταχτοπούτα» και «Ο Άγγελος του Κυρίου», θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στις μαγικές πολιτείες των παραμυθιών.   

Πανδαισία Μουσικών εκδηλώσεων

Η σημαντική συνεργασία του Δήμου Ήλιδας και του Πολυχώρου Πολιτισμού με τη Φιλαρμονική Αθηνών και το Μαέστρο Γιάννη Χατζηλοϊζου, καθώς και με διάσημες σοπράνο του Λυρικής σκηνής, επρόκειτο να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και αναμένεται  να πραγματοποιηθούν, εάν οι συνθήκες από την πανδημία, το επιτρέψουν.

Είχαν ήδη προγραμματιστεί:

 

ΠΙΟΤΡ  ΙΛΙΤΣ  ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ

«Ο Καρυοθραύστης»

 

Με την αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρυοθραύστη, μας προσκαλεί η Φιλαρμονική Αθηνών και ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου . Η σουίτα παρουσιάστηκε μερικούς μήνες πριν από την πρεμιέρα του μπαλέτου, στις 19 Μαρτίου 1892, σε συναυλία στην Αγ. Πετρούπολη και υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Η επιτυχία της ήταν τεράστια και έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο αγαπητά έργα του Ρώσου συνθέτη και αναπόσπαστο κομμάτι του συναυλιακού ρεπερτορίου, ιδίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η σουίτα ανοίγει με μία ανάλαφρη, σύντομη εισαγωγή, στην οποία ο συνθέτης αξιοποιεί από τα έγχορδα μόνο τα βιολιά και τις βιόλες (τα βιολοντσέλα και τα κοντραμπάσα σιγούν), που προσδίδουν με το λαμπερό, ψηλό ήχο τους μία κρυστάλλινη μουσική διαύγεια.

Sergei Prokofiev
O Πέτρος και ο Λύκος

 

Το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος» γράφτηκε από τον Προκόφιεφ το 1936 με σκοπό να διδάξει τα παιδιά σχετικά με το χαρακτήρα και τη χρήση των οργάνων της ορχήστρας και να τα εξοικειώσει με αυτά. Ο Πέτρος ζει στο σπίτι του παππού του στο δάσος και ως γενναίος νέος δεν φοβάται καθόλου τους κακούς λύκους. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του παππού του τα βάζει με το λύκο, τον οποίο αιχμαλωτίζει με τη βοήθεια ενός πουλιού. Η γάτα (κλαρινέτο), η πάπια (όμποε), το πουλί (φλάουτο), ο παππούς (φαγκότο), οι κυνηγοί (πνευστά-κρουστά), ο λύκος (κόρνο) και ο Πέτρος (έγχορδα) πρωταγωνιστούν σε αυτή την πολυαγαπημένη ιστορία και διδάσκουν ευχάριστα, παραπέμποντας στα ηχοχρώματα των αντίστοιχων οργάνων.

 

ΒΙΕΝΕΖΙΚΑ ΒΑΛΣ

Η Μουσική των Στράους

Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με το καλύτερο τρόπο, με τη μουσική των Στράους και τα φημισμένα Βιενέζικα βαλς, γιατί το βαλς είναι ο χορός της αγάπης. Μέσα στην ατμόσφαιρα της Αυτοκρατορικής Βιέννης η Φ.Α.  υπόσχεται μια μοναδική συναυλία γεμάτη από βαλς και πόλκες.

 

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Τραγούδια & Άριες 

Η Βασιλική Καραγιάννη, η γνωστή Σοπράνο της Λυρικής σκηνής εγκαινιάζει τη θεματική ενότητα «Διάσημες Σοπράνο της Λυρικής Σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας», με τραγούδια και άριες που περιγράφουν τη Μαγεία της Σελήνης.

Βασιλική Καραγιάννη, Υψίφωνος

Γιάννης Χατζηλοΐζου, Πιάνο 

 

Επίσης υπήρξε συμφωνία, τη νέα χρονιά να παρουσιαστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η θεατρική παραγωγή «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, όμως ήδη η Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε η παράσταση να ανέβει την Άνοιξη και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Ο Δήμος Ήλιδας σε νεότερη ενημέρωση θα παρουσιάσει όλες τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε κανονικές συνθήκες και χωρίς τους κινδύνους εξάπλωσης της πανδημίας και όσες συνεργασίες προκύψουν για διαδικτυακή μετάδοση (Live Streaming) καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

 

Μπορεί το φετινό 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους να πραγματοποιείται με τελείως διαφορετικό τρόπο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, ωστόσο η συνθήκη αυτή δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη πλούσιων εκπαιδευτικών δράσεων, οι οποίες θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στα παιδιά και τους νέους που ανυπομονούν να εκφραστούν προσεγγίζοντας την τέχνη του κινηματογράφου. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 20η Camera Zizanio δεν θα μείνουν χωρίς εργαστήρια, παρά τους υποχρεωτικούς περιορισμούς.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες  της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν με τέσσερις τρόπους: με διαδικτυακά Εργαστήρια  που απευθύνονται σε μεμονωμένους μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα, με διαδικτυακά Εργαστήρια που απευθύνονται σε ομάδες μαθητών, τα οποία θα πραγματοποιηθούν είτε στη σχολική τάξη (δημοτικά σχολεία), είτε μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας (γυμνάσια και λύκεια), με διαδικτυακές διαλέξεις-εργαστήρια που απευθύνονται σε μεμονωμένους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και  με ανοιχτές παρουσιάσεις-εκδηλώσεις. Ήδη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς είναι έντονοκαθώς οι δηλώσεις συμμετοχής στην ανοιχτή πρόσκληση που έχει κάνει το Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεπερνούν τις προσδοκίες των διοργανωτών.

 

Διαδικτυακά Εργαστήρια εξ αποστάσεως

για μεμονωμένους μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη την Ελλάδα

 

ZIZanimation

 

Εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, με εκπαιδευτή τον Κώστα Κατράκη, animator, το μακροβιότερο του Φεστιβάλ! Εδώ που μικρά λευκά χαρτάκια παίρνουν χρώμα μορφή, κινούνται και αφηγούνται ιστορίες! Οι μαθητές φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν φιγούρες και τους δίνουν ζωή με την τεχνική του stop motion μέσα από software σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια ταινία μικρού μήκους. Το εργαστήριο υλοποιείται σε διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης.

 

Ντοκιμαντέρ: Ιστορίες καραντίνας

 

 

Σε πείσμα όλων των ιών, η ζωή συνεχίζεται μέσα στο σπίτι και γύρω απ’ αυτό. Τι μας λείπει; Τι μας περισσεύει; Εργαστήριο κινηματογραφικής καταγραφής της τρέχουσας πραγματικότητας και της οπτικής μας γι’ αυτήν, με εκπαιδεύτρια την Διονυσία Κοπανά, κινηματογραφίστρια. Όλοι μαζί, αν και μακριά, οι συμμετέχοντες έρχονται κοντά και φτιάχνουν μια κοινή αφήγηση του μικρού μας δράματος. Ή μήπως δεν είναι και τόσο; Οι μαθητές εξοικειώνονται με την γλώσσα και τις τεχνικές του βιωματικού ντοκιμαντέρ και συμβάλλουν στο αποκεντρωμένο γύρισμα της ιστορίας που θα γεννήσουν οι ίδιοι.

 

Κινηματογραφικό εργαστήρι

Στόχος του προγράμματος, με εκπαιδευτή τον Νίκο Σταμπουλόπουλο, κινηματογραφιστή, είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη γλώσσα της οπτικοακουστικής αφήγησης, παράγοντας μια σειρά από συλλογικά online βίντεο με πλάνα που θα τραβήξουν τα ίδια. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και καθοδήγηση ομάδας μαθητών από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, έτσι ώστε να αναπτύξουν τα παιδιά μια ιστορία και να μπορέσουν να εκφράσουν δημιουργικά τις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους συναισθήματα.

 

Stop Motion Animation με κινητό ή tablet

Το εργαστήριο με εκπαιδευτή τον Ηλία Φλωράκη – CineLikeLab, έχει ως στόχο την εκμάθηση των βασικών αρχών του stopmotion animation και της χρήσης σχετικών εφαρμογών σε κινητά και τάμπλετ, αλλά και την εκμάθηση των βασικών αρχών του σεναρίου. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μικρές ατομικές βιντεοασκήσεις με χρήση υλικών και τεχνικών (ζωγραφική, πλαστελίνη, παιχνίδια κ.λπ), θα συμμετάσχουν σε brainstormingσεναρίου, θα δημιουργήσουν storyboard και τελικά θα δημιουργήσουν σε συνεργασία μια ενιαία, μικρού μήκους ταινία stop motion animation.

 

Από το κόμιξ στη σκηνοθεσία

Το ντεκουπάζ αποτελεί απαραίτητη διαδικασία της σκηνοθεσίας, ώστε να γίνει ο κατακερματισμός της δράσης σε επιμέρους πλάνα και να συνθέσουμε την τελική σκηνή μιας ταινίας. Όπως και τα κόμιξ: Κάθε καρέ μιας ιστορίας κόμιξ αποτελεί ένα πλάνο, με συγκεκριμένη σύνθεση, εμπεριέχει διάλογο ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία εξυπηρετεί την ιστορία και με τον τρόπο αυτό προωθείται η δράση. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα γίνει αναφορά στο πείραμα του Κουλέσωφ, θα εξεταστούν τα πρώτα κόμιξ που δεν είχαν διάλογο (Φλόυντ Γκοντφερσον, Αλ Ταλιαφέρρο, κ.ά.), όπου εστίαζαν σε αστεία γκαγκς (σε παρεμφερές μήκος κύματος με το βωβό κινηματογράφο) και στη συνέχεια σε σύνθετες ιστορίες κόμιξ με διαλόγους και με πιο ολοκληρωμένο τρόπο αφήγησης. Εκπαιδευτής θα είναι ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, κινηματογραφιστής.

 

 

 

Φτιάχνοντας παραμύθια και ιστορίες με την Τράπουλα του Ροντάρι

Αξιοποιώντας την «τράπουλα του Προπ» όπως την ονόμασε ο Τζιάνι Ροντάρι, ο Κώστας Στοφόρος δημιούργησε, μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη, τη «Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών». Απαρτίζεται από 21 κάρτες –με τις «λειτουργίες» των παραμυθιών– με τις οποίες γράφει και δραματοποιεί παραμύθια μαζί με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τες, όπως τις νότες στη μουσική. Όπως έγραφε ο Ροντάρι: «μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε αναρίθμητες ιστορίες, όπως µε δώδεκα νότες μπορούμε να συνθέσουμε αναρίθμητες μελωδίες…». Αυτό θα δείξει εμπράκτως στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εργαστηρίου, που απευθύνεται σε παιδιά ο Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας.

 

 

Mythos Project

 

Με τον γενικό συντονισμό του Κυριάκου Χαριτάκη, κινηματογραφιστή και τον συντονισμό των ομάδων από εκπαιδευτικούς από την Ολλανδία  θα εξελιχθεί το πρόγραμμα που έχει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα  παιδιά που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην Camera Zizanio, συγκροτούν πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Κάθε φορά πάνω σε ένα διαφορετικό θέμα, οπωσδήποτε ανθρωποκεντρικό, αφού στο κέντρο του βρίσκεται ο νέος απέναντι στο σημερινό κόσμο. Στα εννιά πρώτα χρόνια του εργαστηρίου έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής. Η δέκατη διοργάνωση γίνεται εξ αποστάσεως. Στο εργαστήριο γίνονται δεκτοί μόνο μαθητές με προηγούμενη κινηματογραφική εμπειρία.

 

 

 

Διαδικτυακά Εργαστήρια εξ αποστάσεως

για ομάδες μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα

 

 

Griots: οι ραψωδοί της Αφρικής

 

Οι Griot (γκριό) είναι αφηγητές ιστοριών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στις υποσαχάριες χώρες της δυτικής Αφρικής. Οι γκριόεκφράζουν τη μνήμη της Παράδοσης της κοινωνίας τους (Ιστορία, Παραμύθια, Τραγούδια, Μουσική), η οποία είναι μια κοινωνία Προφορικότητας. Τα παιδιά παρακολουθούν αρχικά την κινηματογραφική ταινία “Λιάνα” των  Aaron Kopp και AmandaKopp. Στη συνέχεια, μέσα από διάλογο με τους μαθητές, θα επισημανθούν οι  λειτουργίες που επιτελεί ένας Γκριό· το περιβάλλον του και η ζωή των παιδιών σ' αυτό. Επίσης, θα αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του Πολιτισμού της Προφορικότητας, στον οποίο ανήκει και η δική μας Παράδοση.Εκπαιδεύτρια θα είναι η Αγνή Στρουμπούλη, Αφηγήτρια Παραμυθιών.

 

 

Εργαστήριο animation

 

 

Το εργαστήριο animation είναι δομημένο σε 7 δίωρες συναντήσεις σύγχρονης επικοινωνίας (online) στις οποίες αντιστοιχεί εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει πέντε 3λεπτα βίντεο οδηγιών δημιουργίας animation από την ιδέα μέχρι την τελική υλοποίησή της σε μορφή animation. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βίντεο αφορά στην δημιουργία σύνοψης και εικονογραφημένου σεναρίου με βάση μία κεντρική ιδέα. Αυτή η κεντρική ιδέα αφορά σε περιβαλλοντικό θέμα σωτηρίας της φύσης με ήρωες που έχουν δημιουργηθεί από υλικά της φύσης. Τα δύο επόμενα βίντεο αφορούν στην δημιουργία κούκλας και σκηνικών stop motion animation. Και τα δύο τελευταία βίντεο αφορούν στην λήψη κινούμενης εικόνας και στην σύνθεσή της με ήχο. Εκπαιδευτής θα είναι ο Σπύρος Σιάκας, animator, καθηγητής ΠαΔΑ

 

Ψηφιακοί οδηγοί μελέτης κινηματογραφικών ταινιών: “Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης”

Σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διαθέτει σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που σχηματίζουν ομάδες μαθητών τους την πολυβραβευμένη ταινία “Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης” για ψηφιακή προβολή. Η ταινία συνοδεύεται από καινοτόμο ψηφιακό οδηγό μελέτης που έχει δημιουργήσει το Νεανικό Πλάνο. Ο οδηγός περιλαμβάνει πολύμορφο πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό (κείμενα, βίντεο, κουίζ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πρόσθετο υλικό, κ.ά.), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης διδασκαλίας ή με ασύγχρονο τρόπο, ανάλογα με τις διαθέσιμες σε κάθε περίπτωση τεχνικές προϋποθέσεις. Η συνεργασία δίνει μια συνέχεια στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα “Ψυχαγωγία και Κινηματογραφική Εκπαίδευση εξ αποστάσεως” που υλοποιήθηκε στη διάρκεια του lockdown της άνοιξης 2020 σε περίπου 100 σχολεία όλης της επικράτειας.

 

Οι βουβές ταινίες... μιλάνε!

 

Tο εργαστήριο "Οι βουβές ταινίες...μιλάνε!", με εκπαιδεύτρια την Ελένη Γκολφινοπούλου, κινηματογραφίστρια, χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το πρώτο έχει ως σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον βουβό κινηματογράφο και τα είδη του, καθώς και με την παραγωγή ήχων από καθημερινά αντικείμενα (foley), ενώ το δεύτερο μέρος στοχεύει στην ηχητική επένδυση ενός μικρού αποσπάσματος βουβής ταινίας από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν όλους τους ήχους του αποσπάσματος (πχ βήματα, ανάσες, ήχους του περιβάλλοντος, τριξίματα) με το σώμα τους και διάφορα αντικείμενα/μικρά μουσικά όργανα με στόχο να δώσουν "φωνή" στη βουβή ταινία. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τον ηχητικό σχεδιασμό μιας ταινίας, καθώς και με τη διαδικασία του foley dubbing.

 

 

Διαδικτυακές διαλέξεις και εργαστήρια εξ αποστάσεως

για μεμονωμένους εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα

 

"Ο ποιητής στο έργο του Λευτέρη Ξανθόπουλου": Μια Διαθεματική προσέγγιση και η αξιοποίηση της στην εκπαίδευση (ποίηση-ντοκιμαντέρ)

 

Στόχος του εργαστηρίου που θα γίνει από την Λένα Μπενίση, Δρ. Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, είναι μέσα από τις δύο διαφορετικές μορφές τέχνης -κινηματογράφος και ποίηση- να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τη σημασία της Διαθεματικότητας ως καινοτομίας στη διδασκαλία τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μέθοδο εργασίας. Ότι η γνώση αντιμετωπίζεται ως ενιαία ολότητα και όχι αποσπασματικά. Με αφορμή το έργο του Λευτέρη Ξανθόπουλου να κατανοήσουν τρόπους που μπορεί ο κινηματογράφος να "επικοινωνήσει" με άλλες μορφές τέχνης, εδώ την ποίηση, και κατ' επέκταση με την ίδια τη ζωή.

 

Ζητήματα ταυτότητας φύλου και φεμινισμός στην εποχή του Netflix

 

Η πλατφόρμα του Netflix ως μια παγκόσμια κινηματογραφική και τηλεοπτική πλατφόρμα εντάσσει στο πρόγραμμα της πολλές τηλεοπτικές σειρές και αντιστοίχως κινηματογραφικές ταινίες, η πρωτοτυπία των οποίων έγκειται στο γεγονός ότι προωθούν μια άκρως φεμινιστική θεώρηση της πραγματικότητας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και σε ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικού προσανατολισμού. Το γεγονός καθεαυτό είναι ενδιαφέρον και οι διαστάσεις του μεγεθύνονται αν η πολιτική του Netflix για την προώθηση μιας έμφυλης κουλτούρας ενταχθεί στο κοινωνικό πολιτικό συγκείμενο της μετα-Covid εποχής. Το εργαστήριο θα γίνει με ευθύνη της Εύας Σπαθάρα, Κοινωνιολόγου, ειδικής σε θέματα ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

 

 

Δημιουργώντας animation με το Photoshop

Το σεμινάριο, με εκπαιδευτή τον Αλέξης Κομνάκος, animator, αποσκοπεί στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση του λογισμικού Photoshop για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων (animation). Το Photoshop είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας με μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, το οποίο εκτός των άλλων παρέχει και τη δυνατότητα της κίνησης. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα μπορούν μετά το πέρας του εργαστηρίου να παράξουν βασικά animation.

 

Ανοιχτές διαδικτυακές εκδηλώσεις

 

Ημερίδα Ροντάρι

 

Εισαγωγή στην έμφυλη φιλμική ανάγνωση

 

Έχετε σκεφτεί σε ποιο βαθμό σχετίζονται οι αναπαραστάσεις του φύλου στην οθόνη με την πραγματικότητα; Οι μαθητές/τριες, με εκπαιδεύτρια την Ευαγγελία Θεμελή, εκπαιδευτικό,

θα εξοικειωθούν με σημαντικούς θεωρητικούς, όπως η LauraMulvey, ο Richard Dyer και η Judith Butler, προκειμένου να κατανοήσουν το φύλο ως πολιτιστική και κοινωνική κατασκευή (διαφοροποιημένο από το βιολογικό φύλο) και θα ενημερωθούν για πολιτικά κινήματα όπως ο φεμινισμός. Στη συνέχεια μέσω μιας σειράς κινηματογραφικών αποσπασμάτων, θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους έργα από το Χόλυγουντ, αλλά και από τον ανεξάρτητο αμερικανικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο αναπαριστούν τα φύλα.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παροτρυνθούν οι μαθητές/τριες να εξετάσουν εάν, πώς και σε ποιο βαθμό οι έννοιες του φύλου είναι πολιτιστικά καθορισμένες και συνδέονται με τις κοινωνικές και πολιτιστικές αναπαραστάσεις του φύλου στην οθόνη.

 

1ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού

 

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και η Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διοργανώνουν τον 1ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων της Πρωτοβάθμιας και όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της χώρας και της Ομογένειας.

.

Επίκεντρο του διαγωνισμού είναι η σύνδεση ανάμεσα σε πρακτικές της παιχνιδοκεντρικής μάθησης με συγκεκριμένους στόχους, μέσα από την ενεργητική εμπλοκή των μαθητών με τα αντικείμενα διδασκαλίας, συνεισφέροντας συγχρόνως στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών, όπως και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με παραγωγικούς τρόπους διδασκαλίας μέσα από τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Σημαντικό όφελος θα αποτελέσει επίσης η καλλιέργεια κλίματος ομαδοσυνεργατικής μάθησης και συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά και των μαθητών μεταξύ τους, στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης δημιουργικής διαδικασίας.

 

 

Με πολύ χρώμα και φαντασία συνεχίζονται τα μαθήματα ζωγραφικής στα τμήματα ενηλίκων και παιδιών, στο πρώην δημοτικό σχολείο Παλαιοχωρίου στη Γαστούνη υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πηνειού,  με δάσκαλο τον ζωγράφο Κρίστο Χάσα, τηρουμένων φυσικά όλων των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Πηνειού επισκέφθηκε την « μικρή κυψέλη Πολιτισμού» όπως αποκάλεσε την αίθουσα όπου γίνονται τα μαθήματα, συνομίλησε με τους  μικρούς και μεγάλους  δημιουργούς και φυσικά με τον δάσκαλο Κρίστο Χάσα.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος εντυπωσιασμένος από τα έργα μικρών και μεγάλων, δήλωσε: «Μέσα από τη ζωγραφική, διδάσκεται η αναζήτηση της ομορφιάς και της αρμονίας. Η ζωγραφική  ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, καλλιεργεί τη φαντασία, τονώνει την αυτοαντίληψη και αυτογνωσία. Αποτελεί ταξίδι στην ελπίδα.

 O Κρίστο Ντεφρίμ Χάσα ως δάσκαλος λειτουργεί εμψυχωτικά και με σεβασμό απέναντι σε κάθε μαθητή και τις ανάγκες του. Τον συγχαίρω για το έργο του και ιδιαίτερα συγχαίρω τους μαθητές του, μικρούς και μεγάλους που ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους μέσα από τα πολύχρωμα έργα τους. Η ζωή μας ειδικά αυτή την περίοδο χρειάζεται χρώμα, φαντασία και αισιοδοξία. Με την επιστροφή της ζωής μας στην κανονικότητα θα δημιουργήσουμε μια έκθεση με τα έργα σας».

Ο ζωγράφος και δάσκαλος Κρίστο Ντεφρίμ Χάσα δήλωσε: «Είμαι τυχερός που έχω αυτούς τους ανθρώπους μαθητές μου. Με συγκινούν ιδιαίτερα οι προσπάθειες των μικρών παιδιών και μπορώ να πω ότι διδάσκομαι από την δημιουργική φαντασία τους.  Από την πλευρά μου προσπαθώ να τους διδάξω την τέχνη της ζωγραφικής που αγαπώ και υπηρετώ χρόνια. Έχουμε συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και έχουμε αποσπάσει  πολλές διακρίσεις και βραβεία. Και συνεχίζουμε.  Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο για την επίσκεψη που μας έκανε στο εργαστήρι μας εδώ στο Παλαιοχώρι καθώς και για την απόλυτη στήριξή του »

Τον δήμαρχο Πηνειού συνόδευε ο κ. Γιώργος Βερμές, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου «Αναγέννηση».

 

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου18η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) η οποία θα λάμβανε χώρα στα όρια της Αμαλιάδας Δήμου Ήλιδας. Η απόφαση για την αναβολή πάρθηκε από τους διοργανωτές, παρότι είχε προβλεφθεί να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που πανελλαδικά παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες και σε όμορους Νομούς της περιοχής μας. Σύντομα θα οριστεί  νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.

Υπενθυμίζεται πως η διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Ήλιδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Δίνω Ζωή», του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών  και Ναυαγοσωστών Αμαλιάδας και της ΜΟΤΟΛΕΑ.

Ο θεσμός της Λαμπαδηδρομίας στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει και να τονίσει τη σημασία της προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών ευελπιστώντας στην ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 και αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για τη διάδοση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων σώματος στην ελληνική κοινωνία. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

*Στο Θεματικό Πάρκο «ΞΥΣΤΡΗ» το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 19.00 το απόγευμα σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πύργου, την ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ και την ΔΗΚΕΠ*Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται στην Ηλεία

  για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας του 1821 *Θεόδωρος Λάμπρος:

«Βάζουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι

 για να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας»Την πρώτη οργανωμένη δράση του πρόκειται να παρουσιάσει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στο θεματικό πάρκο «ΞΥΣΤΡΗ» στον Πύργο ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

   Η δράση αφορά το ντοκιμαντέρ – ταινία που αφορά την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821 και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που έχει προγραμματίσει ο νεοσύστατος σύλλογος με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας του 1821 στην Ηλεία και όχι μόνο.

  Για την συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέρθηκαν ο Δημιουργός του Συλλόγου Θεόδωρος Λάμπρος και ο Αντιπρόεδρος Φώτης Βερβίτας.

«Εγινε μια δημιουργική προσπάθεια»

Για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε αναφέρθηκε ο Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Θεόδωρος Λάμπρος που ανέφερε ότι «είναι η πρώτη οργανωμένη δράση μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί μετά από δυο μήνες γυρισμάτων καταφέραμε και βγάλαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι έγινε από εθελοντές – αναβιωτές ιστορικών συλλόγων, πολιτιστικούς συλλόγους και άτομα που αγαπούν την ιστορία και τον πολιτισμό και μάλιστα αφιλοκερδώς. Δεν είμαστε επαγγελματίες ηθοποιοί, ούτε το κάναμε για να προσπορίσουμε οικονομικά οφέλη. Είμαστε όλοι εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε ο πρώτος Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο νομό αυτό το εγχείρημα».

«Να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας»

Με την σειρά του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Βερβίτας αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της τοπικής ιστορίας του 1821 στην Ηλεία τονίζοντας χαρακτηριστικά:

   «Βάλαμε όλοι μας την αγάπη που έχουμε για την ανάδειξη και προβολή του 1821 στην Ηλεία. Αυτό θα το συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις μας στο μέλλον τόσο στην Ηλεία όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο Σύλλογός μας που έχει ζωή μόλις επτά μήνες κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ με κινηματογραφικά στοιχεία με σκοπό να αναδείξει ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης όπως αυτό που αφορά την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα.

  Καλούμε τους Ηλείους πολίτες να παραβρεθούν στην εκδήλωσή μας και να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε ως Σύλλογος για την ανάδειξη και προβολή του 1821 στην Ηλεία».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κ.α.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

ΦΩΤΟ -Maketa Ekdilosis SilloogouΤο Σάββατο 10 Οκτωβρίου στο Θεματικό Πάρκο «ΞΥΣΤΡΗ» ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» θα παρουσιάσει την πρώτη οργανωμένη δράση του που αφορά το ντοκιμαντέρ – ταινία για την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821 σε πρώτη προβολή.

ΦΩΤΟ – Theodoros Lambros «Είμαστε όλοι εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε ο πρώτος Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο νομό αυτό το εγχείρημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημιουργός του Συλλόγου Θεόδωρος Λάμπρος.

ΦΩΤΟ – Fotis Vervitas – «Βάλαμε όλοι μας την αγάπη που έχουμε για την ανάδειξη και προβολή του 1821 στην Ηλεία. Αυτό θα το συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις μας στο μέλλον τόσο στην Ηλεία όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Βερβίτας.
Για μια χρονιά ακόμη η Αρχαία Ολυμπία θα αποτελέσει την αφετηρία ενός σημαντικού αγώνα ιστορικών αυτοκινήτων, καθώς διοργανώνεται και φέτος το 7ο Tour du Peloponnese, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν πενήντα πληρώματα, κυρίως διεθνή αλλά και Ελληνικά.

Τον αγώνα διοργανώνει η ΕΛΙΑ (Ελληνική Λέσχη Ιστορικού Αυτοκινήτου) με την αρωγή του συλλόγου «ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ» και τη συνεργασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, θα γίνει η ενημέρωση των ξένων πληρωμάτων στο ξενοδοχείο Olympia Amalia στην Αρχαία Ολυμπία. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στις 11πμ, θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση μπροστά από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής. Οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν προς την Καρύταινα με τελικό προορισμό την Σπάρτη και τον Μυστρά, αγωνιζόμενοι σε 4 ειδικές διαδρομές.

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, θα γίνει η εκκίνηση από την Σπάρτη μπροστά από το επιβλητικό άγαλμα του Λεωνίδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 ειδικές διαδρομές μέσα από τα υπέροχα λακωνικά τοπία με κατεύθυνση προς Γεράκι και Αρχάγγελο για ανασυγκρότηση και τελικό προορισμό την επιβλητική Μονεμβασιά.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, τα πληρώματα θα διασχίσουν τις περιοχές Ιέρακας, Κυπαρίσσι, Πούλιθρα με τελικό Προορισμό το Ναύπλιο. Το αγωνιστικό σκέλος περιλαμβάνει ακόμη 4 ειδικές διαδρομές στη Λακωνία. Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σειρά έχει η Αργολίδα (Καρνεζέικα, Πόρτο Χέλι και Κόστα) ενώ τα πληρώματα θα τερματίσουν στον Γαλατά με διανυκτέρευση στον Πόρο.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, οι διεκδικητές του τροπαίου θα λάβουν μέρος σε ακόμη 3 ειδικές διαδρομές προς Κορινθία με τελικό προορισμό το Λουτράκι ενώ το βράδυ η περιβόητη πλέον νυχτερινή ειδική δοκιμασία προς τη λίμνη Βουλιαγμένης και το Αρχαίο Ηραίο θα κρίνει και τον νικητή. Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο Λουτράκι, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές. Η επόμενη, είναι ημέρα αναχώρησης των ξένων πληρωμάτων.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής, θα υποδεχθεί για άλλη μια χρονιά, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, το 7ο Tour du Peloponnese, κάτι που προσφέρει μια άλλη νότα στην περιοχή μας. Για πρώτη φορά φέτος πετύχαμε, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ, να διανυκτερεύσουν τα πληρώματα για δύο μέρες εδώ, γεγονός που θα τονώσει την τουριστική κίνηση στην πόλη. Είναι ένας αγώνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σπάνια ιστορικά αυτοκίνητα – αντίκες θα βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία και αυτό θα κινητοποιήσει αρκετούς φίλους του είδους ώστε να επισκεφτούν την πόλη μας και να απολαύσουν το θέαμα, πάντα μέσα στα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό».

Το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου Πύργου, μετά από μακρά περίοδο αναστολής της λειτουργίας του, λόγω της πανδημίας του COVID-19, προσφέρει και πάλι τον άρτια διαμορφωμένο χώρο του στους δημότες, προκειμένου να μην αποκοπούν από την καλλιτεχνική τους έκφραση και δημιουργία.

Το Εργαστήρι θα λειτουργήσει κάτω από ειδικές συνθήκες τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Οι εγγραφές ξεκινούν από Πέμπτη 1 Οκτώβρη 2020 καθημερινά από 11:00 -13:00 στο χώρο του Εργαστηρίου, Ερμού 101 & Παιωνίου, ή τηλεφωνικώς στο 26210 37281 στην υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Αδαμαντία Τσακανίκα.

«Χορεύουμε για την Ειρήνη. Χορεύουμε για την ελευθερία της έκφρασης και της κίνησης. Χορεύουμε για μια νέα πραγματικότητα όπου τη λέξη πόλεμο δεν θα γνωρίσει. Χορεύουμε για να επικρατήσει η Ειρήνη και να διαδώσουμε το μήνυμα στη γενιά μας. Χορεύουμε και ελπίζουμε. Ελπίζουμε ότι όλα μια μέρα θα τελειώσουν. Θα αλλάξουν προς το καλύτερο…» είπαν τα παιδιά της Ομάδας ΜΙΛΑ τoυ 9ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας χορεύοντας και έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Στη συνέχεια ενωμένοι πολιτικοί, αθλητές, καλλιτέχνες και παιδιά στον αύλειο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, σχημάτισαν ένα τεράστιο ανθρώπινο σήμα Ειρήνης υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων να παίζει τραγούδια για την Ειρήνη.

ekexeiria kalimarmaro1

Μαθητές της Ομάδας ΜΙΛΑ και σχολείων της Αθήνας σχημάτισαν με κορδέλες τον κύκλο της ειρήνης. Στο κέντρο η παραολυμπιονίκης κα Ειρήνη Κουρούβανη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη,  τον Ολυμπιονίκη και τιμηθέντα από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» κ. Σπύρο Γιαννιώτη, τον Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη, τον Δήμαρχο της Ήλιδας (της διοργανώτρια πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) κ. Γιάννη Λυμπέρη, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και στις ακτίνες του τον Διευθυντή του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων πλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο και εκπρόσωπο του CISM (κάτοχο πάνω από 20 χρόνια του Πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου), την πρόεδρο των Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Εύη Μωραϊτίδου, την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κα Βούλα Κοζομπόλη,  τον πρόεδρο της ΕΘΝΟΑ κ. Γιώργο Αλικάκο, την εκπρόσωπο του Δημάρχου Αθηναίων και πρόεδρο του πρώτου ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84 κα Νίκη Αραμπατζή, τον πρώην βουλευτή και υπουργό κ. Γιώργο Κοντογιάννης, την Υποδιευθύντρια του ΔΚΟΕ κα Ντόρα Πάλλη, τους κ.κ. Αλέξανδρο Βαμβακίδη (αρχιφύλακα) και Καρυώτη Νικόλαο (υποπλοίαρχο ΠΝ) οι οποίοι συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον Δρόμο του Ηρακλή (Αγραπιδοχώρι-Αρχ. Ήλιδα) και τον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία, τον Διευθυντή του #BEACTIVEHELLAS κ. Διονύση Καρακάση, την πρέσβειρα του #BEACTIVE παγκοσμιονίκη του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, την πρόεδρο της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη και την εικαστικό κα Αννίτα Πατσουράκη (η οποία επιμελείται τις εικαστικές εκθέσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας), τον πρόεδρο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ. Ηλία Μουσταϊρα και την κα Νεκταρία Κωνσταντίνου η οποία επιμελήθηκε της χορογραφίας των παιδιών.

ekexeiria kalimarmaro3

Κλείνοντας τα παιδιά μοίρασαν σε όλους τους παρισταμένους ένα κλαδί αγριελιάς διαχρονικό σύμβολο της Ειρήνης, της Αθήνας και των Ολυμπιακών Αγώνων με τον δίσκο της Εκεχειρίας.

Προηγουμένως δρομείς είχαν τρέξει το Συμβολικό Δρόμο Εκεχειρίας Πνύκα – Καλλιμάρμαρο.

Να επισημανθεί ότι τηρήθηκε στο ακέραιο το υγειονομικό πρωτόκολλο που είχε κατατεθεί και  εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (50 δρομείς και συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικών, μασκών καθώς  και γαντιών όπου εκρίνετο απαραίτητο).

ekexeiria kalimarmaro4

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώθηκε με τις Περιφέρειας Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της ΕΘΝΟΑ, του ΕΟΤ, θεσμικούς υποστηρικτές τον Δήμο Σπάρτης και τον Δήμο Αθηναίων, τεχνική υποστήριξη το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο, με την στήριξη του #BEACTIVE,  χορηγούς επικοινωνίας τον ΠΣΑΤ, την ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, RunningNews.gr, ΑΘΗΝΑ 9,84, apopseis.gr, OVI, Greekteachers, Polismagazine κ.α. Και την υποστήριξη των: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avancecarrental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, ΖΑΓΟΡΙ, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗ.Κ.Ε. Πύργου, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.