Banner 728x90px camera

Ολοκληρώθηκε η πρώτη τοιχογραφία στο πλαίσιο του 

ART WALK 6 FESTIVAL στην Πάτρα.

Με μία ξεχωριστή επετειακή τοιχογραφία ξεκίνησε το ART WALK 6 FESTIVAL στην Πάτρα. Σκοπός της Περιφερειακής Αρχής όπως αναφέρει ο κ. Κοροβέσης είναι να ομορφύνουμε την κάθε γειτονιά μέσα από την τέχνη. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αρωγός παίρνει τεράστιες διαστάσεις προβολής στο εξωτερικό προσεγγίζοντας αρκετούς τουρίστες. 

Η πρώτη τοιχογραφία σχετική με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ολοκληρώθηκε. Ένα έργο του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου κοσμεί πλέον τις οδούς Κορίνθου και Σαρανταπόρου στην Πάτρα. Με το ηθικό υψηλό η ομάδα του κ. Κωστόπουλου θα συνεχίσει με τοιχογραφίες και σε λοιπές γειτονιές της πρωτεύουσας της Αχαΐας. 

Η ανάδειξη του τόπου μας με όμοιες δράσεις δεν σταματά στην Αχαΐα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μία γιγαντιαία τοιχογραφία 300 μέτρων στο λιμάνι της Κυλλήνης η οποία αποτελεί δέλεαρ για τον κάθε επισκέπτη και ταξιδιώτη. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κοροβέσης υποστηρίζει πως μέσα από τις δράσεις αυτές μεγιστοποιούμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τουριστικά τον τόπο μας. 

 

Για τον Ιούνιο μετατίθεται η δεύτερη φάση του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, σε ανοιχτούς χώρους προβολών και με φυσική παρουσία!

Οι νέες ημερομηνίες που ανακοινώνονται είναι 18 Ιουνίου με 4 Ιουλίου για την Καλαμάτα και 18 Ιουνίου με 23 Ιουλίου για τις άλλες πόλεις του Φεστιβάλ, που είναι η Σπάρτη, η Πάτρα, το Άργος, το Γύθειο, το Ναύπλιο, το Ξυλόκαστρο, η Αμαλιάδα, καθώς επίσης η Ακράτα, η Δημητσάνα, και τα νέα μέλη του δικτύου: το Λεβίδι και το Δερβένι!

Έχοντας ως στόχο, η επόμενη φάση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία μεν, αλλά πάντοτε με ασφάλεια και λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ'όψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα της παρούσας φάσης, κρίναμε αναγκαία την μετατόπιση των ημερομηνιών μέσα στο καλοκαίρι, με την ελπίδα, έως τότε οι αυστηροί περιορισμοί να έχουν αρθεί και η συνολική εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας να είναι σαφώς πολύ καλύτερη.

Οι ανοιχτοί χώροι που θα προβληθούν οι ταινίες και οι ακριβείς ημερομηνίες για κάθε πόλη του δικτύου του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν προσεχώς. Στην εποχή της πανδημίας πολλά είναι ακόμη ρευστά....ΌΜΩΣ, αυτό που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε με βεβαιότητα είναι ότι μέσα στην διάρκεια συνολικά ενός μήνα (Ιούνιο-Ιούλιο) το Φεστιβάλ με καλοκαιρινή διάθεση θα εξορμήσει σε παραλίες και βουνά της Πελοποννήσου για να προβάλει συνολικά 58 διεθνή ντοκιμαντέρ αλλά και τις 25 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων δημιουργών που έχει υποσχεθεί στους φίλους του από τον Φεβρουάριο!Λίγη υπομονή ακόμη! 

Επιπλέον,κατά την διαρκεια της καλοκαιρινής δεύτερης φάσης, προγραμματίζονται ως παράλληλες εκδηλώσεις στην έδρα του Φεστιβάλ,την Καλαμάτα, δύο σεμινάρια, ένα masterclass και έκθεση comics. Πιο συγκεκριμένα:

-Σεμινάριο με θέμα “Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ” από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Παλοποννήσου.

-Σεμινάριο για το “Σινεμά του Δρόμου (Street Cinema)” από την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Tekla Taidelli, για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και τους νέους της περιοχής.

-Masterclass από τον δημιουργό comics, Γιώργο Μπότσο.

-Διεθνής έκθεση comics με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών. 

Μείνετε συντονισμένοι, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξανα-έρχεται με άρωμα θερινού σινεμά!   

www.peloponnisosdocfestival.com

https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/                                                          

Με ένα πλούσιο αφιέρωμα η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Αμερικής προβάλει τη Δυτική Ελλάδα στην ειδική ένθετη περιοδική έκδοση με τίτλο «Gateway to Greece». Η Αρχαία Ολυμπία, περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας αναδεικνύονται ως σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στο ένθετο που στόχο έχει να τονίσει τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Εκτός από την ιστορία και τον φυσικό πλούτο ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη γαστρονομία της περιοχής, τομέας που η Περιφερειακή Αρχή δίνει έμφαση.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει στρατηγικά, προσφέρει στοχευμένα κίνητρα για να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και φροντίζει ώστε η ανάπτυξη να έχει δίκαιο και κοινωνικό πρόσημο, ισότιμα μοιρασμένο σε όλους. Όταν οι δημόσιες επενδύσεις γίνονται με σχέδιο, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα κάθε ευρώ των φορολογουμένων που δαπανάται επιστρέφει πολλαπλάσια σε νέες θέσεις εργασίας και αυξημένη προστιθέμενη αξία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στο αφιέρωμα και αφού περιγράφει αναλυτικά το ιδιαίτερο παραγωγικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας με ισχυρούς πυλώνες τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καταλήγει: «Είμαστε σίγουροι πως η Δυτική Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια της επόμενης εποχής, μετά την πανδημία. Μια περιοχή ισχυρής ανάπτυξης και ισχυρής ευημερίας».

Αναφερόμενος στο ένθετο ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού της ΠΔΕ Νίκος Κοροβέσης σχολίασε: «Ο Εθνικός Κήρυκας κράτησε ζωντανό το πνεύμα του Ελληνισμού σε δύσκολες εποχές. Η προβολή της Δυτικής Ελλάδας τον καθιστά τον καλύτερο συνεργάτη και σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας στο εξωτερικό». 

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου στις 18.00, με αφορμή την 200η επέτειο, ο Δήμος Πύργου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» με τη συμμετοχή επιφανών Ακαδημαϊκών, ιστορικών και ερευνητών.

Την εν λόγω εκδήλωση θα χαιρετήσουν οι : Ανδρέας Φίλιας – Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις εκδηλώσεις που αφορούν το 1821 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου, Χάρης Μικελόπουλος – Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος- Εκπρόσωπος Ι.Μ. Ηλείας, ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι: Δημήτριος Σταθακόπουλος (Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος), Θεόδωρος Λάμπρος – Ιστορικός και Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Πύργου σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, Γεώργιος Κουρκούτας – Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής και Περικλής Καπετανόπουλος (Δημοσιογράφος – Ιστορικός Ερευνητής). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Περικλής Πατσούρης.

Το link από το οποίο θα μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα δημοσιευθεί αύριο στην σελίδα του δήμου Πύργου.

Περιμένουμε τις συμμετοχές σας στην δράση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όλες οι ηλικίες,μικροί και μεγάλοι,βάλτε την φαντασία σας και γεμίστε με εικόνες και χρώματα τα χαρτιά σας.

Στείλτε μας τα έργα σας υπογεγραμμένα ευκρινώς με μήνυμα στο inbox των σελίδων του Δήμου Πύργου (Δήμος Πύργου/Μunicipality of Pyrgos) και του ΔΟΠΠ (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου).

Όλα τα έργα θα εκτεθούν δημόσια σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με παράλληλες βραβεύσεις.

Νέο τραγούδι, ένα ερωτικό ζειμπέκικο, ετοίμασε ο γνωστός πατρινός συνθέτης και στιχουργός Κώστας Ντότσικας.

Την ερμηνεία του θα απολαύσουμε από έναν νέο Πυργιώτη, ο οποίος στον τόπο μας είναι αρκετά γνωστός , ιδιαίτερα στο χώρο του τραγουδιού,  καθώς απασχολεί με την λαϊκή του φωνή χρόνια τώρα.

Πρόκειται για "Μια υπέροχη λαική φωνή” , όπως ο ίδιος ο Κώστας Ντότσικας αποκάλυψε σε δήλωσή του.

Ο  λόγος για τον Μανώλη Καλογερόπουλο, τον οποίο συναντάμε (προ και μετά καραντίνας) σε live της μπάντας "λαϊκό δίφωνο".

Αξίζει να σημειωθεί, πως η μπάντα στην οποία ξεχωρίζει ο Μανώλης Καλογερόπουλος, με τη μοναδική του χροιά και ερμηνεία, μεσουρανεί στα βραδινά στέκια της Ηλείας.

Το τραγούδι έχει τίτλο ” Μια αγκαλιά” και ετοιμαστείτε... γιατί θα έχουμε τη χαρά να το απολαύσουμε λίγο πριν το Πάσχα!

Μαζί με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προωθήσουν το συγκεκριμένο project στα σχολεία και πανεπιστήμια των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων

Το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας συμμετέχει στη διαδραστική εναλλακτική έκθεση/δρώμενο «@iamnotadoll_ project» η οποία είναι μια πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά – γλύπτριας / Conceptual Fine Art Creator με στόχο να παρακινήσει κυρίως τους νέους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων με την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών. Στη σημαντική αυτή έκθεση, το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Βασίλης Καψής σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκο Κοροβέση, προγραμματίζουν ειδικές δράσεις για την προώθησή της. 

Πρόκειται για έξι γλυπτά με μορφές φιλικές για τους νέους αλλά συγκλονιστικά σκληρές για τους πιο μεγάλους σε ηλικία που γνωρίζουν. Τα γλυπτά αυτά έχουν δημιουργηθεί με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG5). Εχουν δε την ιδιαιτερότητα να αλληλεπιδρούν έντονα με τον παρατηρητή, και ενώ αναπαριστούν πολύ έντονα τις φρικαλεότητες που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, πετυχαίνουν να το κάνουν με τόσο «φιλικό» και σύγχρονο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τον ζωτικής σημασίας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των νέων μας. 

Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Η πλατφόρμα στα social media (Instagram, facebook: @iamnotadoll_project ήδη φιλοξενεί δράσεις και απόψεις σημαντικών ανθρώπων από το χώρο των τεχνών και των επιστημών, αλλά κυρίως νέων που γίνονται Πρεσβευτές της κίνησης αυτής. Ενώ η ιστοσελίδα www.iamnotadollproject.com φιλοξενεί εικόνες και περιγραφές των γλυπτών ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προωθήσουν τη δράση σε όλα τα σχολεία

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Βασίλης Καψής σε συνεργασία με την κ. Ιωάννα Παρασκευά, ολοκληρώνουν το σχεδιασμό των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία β΄θμιας και γ’θμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, ώστε αυτό το καλλιτεχνικό διαδραστικό δρώμενο να παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών. 

Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τεχνών για την προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη παγκόσμια κοινότητα, δήλωσε τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας σε δράσεις που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. 

Τα 6 γλυπτά της σειράς “@iamnotadoll_project "Δεν είμαι κούκλα" που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για: 

Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός,

Βια στις σχεσεις, οικογένεια, εργασια, (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική) 

Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος, 

Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)

Εμπορία γυναικών / κοριτσιών 

Κατάχρηση στο διαδύκτιο 

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΔΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μία θεματική τοιχογραφία 300 μέτρων θα κοσμεί πλέον το λιμάνι της Κυλλήνης. Η δράση «το λιμάνι αλλάζει» που περιλαμβάνει θεματική τοιχογραφία στο λιμάνι της Κυλλήνης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων «κλειστού Πολιτισμού» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα «ο κλειστός πολιτισμός» όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Κοροβέσης, περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις που αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση του Πολιτιστικού αποτυπώματος της περιοχής καθώς και στην Τουριστική προβολή αυτής εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας. Επιπλέον στηρίζονται καλλιτέχνες και συντελεστές που με τη δουλειά τους μας χαρίζουν αισιοδοξία και καλαισθησία. Η θεματική τοιχογραφία στο λιμάνι συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Το λιμάνι της Κυλλήνης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας και εξυπηρετεί ετησίως χιλιάδες ταξιδιώτες. Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της δράσης παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκο Κοροβέση, το Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ιωάννη Βαρβαρέσο και τον καλλιτέχνη της τοιχογραφίας κ. Βασίλη Βαρβαρέσο. 

Συνεντεύξεις

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης και το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης ενώνουμε δυνάμεις και ομορφαίνουμε τον τόπο. Μία δράση της ΠΔΕ γίνεται πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι ο Πολιτισμός είναι κλειστός δεν φυλακίζεται. Το αποδεικνύουμε στην πράξη. Με έξυπνες δράσεις η ΠΔΕ δείχνει ότι μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις με Πολιτιστικό αποτύπωμα και ανάδειξη της Τουριστικής προβολής του τόπου, όπως αυτό… σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, αυτό της Κυλλήνης. Κάναμε πράξη ένα μεγάλο γκράφιτι, μία τοιχογραφία που συνδυάζει το παλιό με το καινούριο, το μοντέρνο με το κλασικό. Διαφημίζουμε τον τόπο. Ήταν θέληση και επιθυμία του Περιφερειάρχη μας του Νεκτάριου του Φαρμάκη, εφαρμόστηκε πιλοτικά και σύντομα θα εφαρμοστεί και σε άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της ΠΔΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Βαρβαρέσο, τον εμπνευστή και καλλιτέχνη της τοιχογραφίας και φυσικά τον Δήμαρχο κ. Λέντζα και το Λιμενικό Ταμείο καθώς χωρίς τη συνεισφορά τους δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ».

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας:

«Σήμερα βρισκόμαστε στο λιμάνι της Κυλλήνης, το τρίτο λιμάνι από πλευράς εμπορικής κίνησης της χώρας. Το λιμάνι αποτελεί την πύλη εξόδου του Δήμου τόσο στο Ιόνιο όσο και σε αυτό που προσβλέπουμε για το μέλλον, να συνδέσουμε την Ηλεία με την Ιταλία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κοροβέση πάνω στην ιδέα του οποίου στηρίχθηκε όλο αυτό το εγχείρημα, ώστε να μπορέσουμε να ομορφύνουμε το λιμάνι της Κυλλήνης και να γίνει πιο ελκυστικό, ένα λιμάνι πρότυπο. Να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη μας τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και τον καλλιτέχνη. Προσδοκούμε σε δράσεις εξωστρέφειας, δημιουργούμε ένα σύγχρονο λιμάνι που θα απογειώσει όχι μόνο την Κυλλήνη αλλά όλο το Νομό».

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ιωάννης Βαρβαρέσος:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον κ. Νίκο Κοροβέση, για την αγαστή συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης. Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλλιτέχνη μας, τον Βασίλη Βαρβαρέσο και όλη την ομάδα του για τη σκληρή δουλειά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Με τον κ. Κοροβέση είχαμε την ιδέα να υλοποιήσουμε κάτι ξεχωριστό και όμορφο στο λιμάνι της Κυλλήνης, κάτι που θα αναδείκνυε την περιοχή και θα άφηνε μία ξεχωριστή ανάμνηση τόσο στον επισκέπτη όσο και στο ντόπιο. Με όλη μας τη χαρά αυτό το εγχείρημα ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται σήμερα κάτω από αυτές τις δύσκολες για τις ημέρες συνθήκες χωρίς τον κόσμο που θα θέλαμε μαζί μας. Ήταν απαραίτητο να μπει μία νότα αισιοδοξίας στο λιμάνι της Κυλλήνης, μία πινελιά Ποιότητας που θα αποτελέσει καύσιμο για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε». 

Ο καλλιτέχνης Βασίλης Βαρβαρέσος: 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Κοροβέση, το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, οι οποίοι με βοήθησαν ώστε να συνεισφέρω και εγώ στον τόπο μου. Η τέχνη δεν φιμώνεται και στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε μόνο με συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Το λιμάνι Κυλλήνης ομορφαίνει και το κοσμούν θεματικές εικόνες πάνω από το σημείο του κυματοθραύστη. Τα σχέδια έγιναν σε μεγάλο μέγεθος ώστε η εικόνα να είναι εμφανή από μεγάλη απόσταση και ο κόσμος που ταξιδεύει με τα πλοία προς τα γειτονικά νησιά να παίρνει μαζί του μία όμορφη ανάμνηση από την Κυλλήνη. Περάσαμε πολλές ώρες με την ομάδα μου μέχρι να το τελειοποιήσουμε και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω έναν προς έναν – (bsx), (jimmy one). (moralistic), (pheidias) (sank) και φυσικά το Νάσο Καστελιώτη ο οποίος μου πρότεινε να συμμετέχω σε αυτό το έργο. Ας ελπίσουμε πως έγινε η αρχή, ώστε τέτοιου είδους δράσεις να γίνουν θεσμός».

Οφείλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα και να πληροφορήσω τους συνδημότες μου αλλά και τους κατοίκους του Αγίου Ιωάννη σχετικά με τους πίνακες ζωγραφικής του μακαρίτη Θέμη Τσιρώνη καθώς το θέμα πήρε διαστάσεις με δημοσιεύματα και στον τοπικό τύπο.

Σε μια ανάρτησή μου στο facebook που δεν είχε αναφορά σε αυτό το θέμα,δέχθηκα σχόλια από τον κ.Γιάννη Καλόφωνο προσβλητικά κατ’εμέ,καθώς με αποκάλεσε Πρόεδρο του «Μπολιτισμού», «πολύ λίγο για την πόλη και την ιστορία της» διότι δεν έκανα τίποτα επί ένα χρόνο για την υπόθεση των πινάκων ζωγραφικής του λαϊκού ζωγράφου Θέμη Τσιρώνη ο οποίος έθεσε ο ίδιος τέλος στην ζωή του δυστυχώς.

Ο κ.Καλόφωνος με ενημέρωσε για το συμβάν,για λεπτομέρειες που θεωρώ πως δεν πρέπει να αναφέρω δημόσια, σεβόμενος την μνήμη του νεκρού.Θα πρέπει να αναφέρω πως δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά,γνώριζα για το έργο του και την αξία του,παρόλα αυτά δεν είχα κάποια επαφή μαζί του.Κατανόησα πλήρως την επιθυμία του κ.Καλόφωνου, ο οποίος όπως μου είπε διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον μακαρίτη Θέμη Τσιρώνη,να παραμείνουν οι πίνακες ζωγραφικής που υπήρχαν στο σπίτι του, στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη με σκοπό να δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος με τα έργα του όπου θα μπορεί ο καθένας να τον επισκέπτεται.Ενημερώθηκα στην συνέχεια ότι οι συγγενείς του Θέμη Τσιρώνη διεκδικούσαν το έργο του και κινούνταν νομικά εναντίον του δήμου Πύργου.Το όλο θέμα πήρε την δικαστική οδό και είναι ακόμα σε εξέλιξη.Τα γεγονότα έχουν ως εξής όπως καταγράφονται σε επίσημα έγγραφα: Το σπίτι σφραγίστηκε μέχρι να γίνει επίσημη καταγραφή όσων πραγμάτων υπήρχαν μέσα σε αυτό.Τα αδέλφια του Θέμη Τσιρώνη ζήτησαν την προσωρινή φύλαξη των πινάκων σε χώρο ασφαλή, της κοινότητας Αγίου Ιωάννη, καθώς κατοικούν στην Αθήνα και φοβόντουσαν την λεηλασία του σπιτιού.Η καταγραφή έγινε επίσημα μετά την αποσφράγιση του σπιτιού και οι πίνακες μεταφέρθηκαν εντός αίθουσας του κοινοτικού γραφείου Αγίου Ιωάννη.Από εκεί κι έπειτα υπήρξε εμπλοκή μεταξύ των συγγενών του Θέμη Τσιρώνη και υπευθύνων της κοινότητας κατόπιν συννενοήσεων που είχαν κάνει όπως διαβάζω στα επίσημα έγγραφα.Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες καθώς το θέμα είναι σε εξέλιξη και δεν μου επιτρέπεται να εκθέσω πρόσωπα και καταστάσεις καθώς δεν έχω καμία συμμετοχή στην όλη υπόθεση.Ο δήμος Πύργου κατά του οποίου στρέφονται οι συγγενείς,ενεπλάκη διότι τα έργα παρέμεναν στο κοινοτικό γραφείο του δ.δ.Αγίου Ιωάννη το οποίο και ανήκει στον δήμο Πύργου.Δεν υπήρξε κανένα έγγραφο ή στοιχείο που να έχει περιέλθει στην κατοχή του δήμου Πύργου ή του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου στο οποίο να αναφέρεται η δωρεά ή παραχώρηση των έργων του εκλιπόντος.Για την δικαστική διαδικασία ορίστηκε δικηγόρος από την πλευρά του δήμου Πύργου.Το δικαστήριο με βάση τα στοιχεία και τα γεγονότα εξέδωσε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και όρισε μεσεγγυούχο έναν εκ των αδελφών του Θέμη Τσιρώνη.

Μέχρι εδώ μπορώ να δώσω στοιχεία για την υπόθεση κι επαναλαμβάνω ότι δεν μου επιτρέπεται να πω περισσότερα πράγματα για καμία πλευρά καθώς ο ΔΟΠΠ δεν έχει θέση στην δικαστική διαμάχη.

Ο θεσμικός μου ρόλος ως Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού είναι η διαφύλαξη,προστασία και ανάδειξη κάθε μορφής τέχνης που αφορά στον τόπο μας.Αναγνωρίζω την αξία του έργου του Θέμη Τσιρώνη και επιθυμώ και ο ίδιος την παραμονή του στον τόπο που γεννήθηκε κι έφυγε από την ζωή.Υπηρετώ από αυτή την θέση τους πολίτες και προσπαθώ για το κοινό καλό και όχι για ίδιον όφελος.Αντιπαρέρχομαι τις προσβλητικές εκφράσεις και τονίζω την ανάγκη να είμαστε ενωμένοι και να προχωρούμε με σύνεση και λογική σε πράξεις που μόνο σκοπό έχουν την πολιτιστική ανάταση του τόπου μας.Αν σταθώ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις ή επιθέσεις δεν θα μπορέσω να καταφέρω τίποτα παραπάνω από το να διχάζω και όχι να ενώνω.Ανθρώπινα, δεν μου είναι ευχάριστες τέτοιες κατηγορίες ή σχόλια,όμως έχω θεσμικό ρόλο κι εκπροσωπώ το σύνολο του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου.Εξ’αυτού και πέρα από οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου,θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να διεκδικήσω το έργο του Θέμη Τσιρώνη ώστε να παραμείνει στον τόπο μας.Θα το κάνω όπως εγώ θεωρώ σωστό και σε ανθρώπινο επίπεδο πέρα από δικογραφίες και αποφάσεις.Υπάρχει πάντα ο παράγοντας άνθρωπος και το πεδίο να λειτουργήσεις εκτός δικαστικών αιθουσών και νομικών προεκτάσεων.Στον φίλο Γιάννη Καλόφωνο,γιατί εχθρούς δεν έχω ή τουλάχιστον πιστεύω ότι δεν έχω,έχω να πω ό,τι του έγραψα και στα σχόλιά του.Ότι αναλαμβάνω προσωπικά το θέμα κι ελπίζω σε μια θετική κατάληξη.Το γνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.Το γνωρίζω κι εγώ με βάση όσα έχω διαβάσει κι ενημερωθεί.Δεν είναι θέμα ολιγωρίας ή αδιαφορίας.Στο δικαστήριο μιλούν τα στοιχεία και αυτό αποφασίζει.Συναισθηματικά ή ηθικά μπορεί να είναι επιθυμητό να αποφασίσουν οι δικαστές,όμως ακολουθούν τους νόμους και τα στοιχεία.Εν κατακλείδι,είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα του Πολιτισμού και δεν είναι εύκολα.Πέρα από τις εκδηλώσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια πράγματα.Λείπουν πάρα πολλά που άλλες πόλεις τα έχουν εδώ και χρόνια.Προσωπικά, εργάζομαι γι’αυτό αθόρυβα και προσδοκώ να έχουμε θετικά αποτελέσματα.Το έλλειμμα της πόλης και του δήμου είναι πολύ μεγάλο αν συγκριθεί με άλλους δήμους.Δεν πρόκειται να προχωρήσω σε κανένα βιαστικό πλάνο μόνο για το φαίνεσθαι που θα είναι θνησιγενές εν τη γενέσει του.Χρειάζεται δουλειά,επιμονή και υπομονή ώστε να γίνουν ουσιαστικές τομές στον λιμνάζοντα χώρο του Πολιτισμού.Ελπίζω ότι αυτή η πόλη θα αποκτήσει την δική της ταυτότητα και θα έχει παρουσία και κύρος στον χώρο του Πολιτισμού καθώς διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποδώσει τα μέγιστα ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις.

Με εκτίμηση

Χάρης Β.Μικελόπουλος

Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

Για την αξιοποίηση του μεγάλου brand της Αρχαίας Ολυμπίας, την υπογραφή της σύμπραξης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών «ΟΛΥΜΠΙΑ», ισχυροποιώντας έτσι και τους σκοπούς του εγχειρήματος στην καλλιέργεια και διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος , αλλά και το μετα στάδιο, αυτό του virtual reality , που σχεδιάζεται μίλησε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, Δημήτρης Κωνσταντίνου στον αέρα του ΛΕΤΡΙΝΑ FM και στην ραδιοφωνική εκπομπή "πρωινές διαδρομές". 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ:

Στον αέρα του ΛΕΤΡΙΝΑ FM και στην ραδιοφωνική εκπομπή "πρωινές διαδρομές" φιλοξενήθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θεόδωρος Δανίκας, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Μετακίνηση 7", την οποία έχει σκηνοθετήσει και μιλάει εκτενώς για τη μετακίνηση ανθρωπιάς, όπως την ονομάζει ο ίδιος, ενώ ανέλυσε και την τρέχουσα κατάσταση στο θέατρο. 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ:

Στον εμβληματικό χώρο της Ολυμπίας βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού - Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο οποίος είχε εποικοδομητική συνεργασία με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Αντιδήμαρχο για θέματα Αθλητισμού - Ολυμπισμού Χάρη Σπηλιόπουλο και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Εταιρείας του Δήμου και του Σωματείου «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» Δημήτρη Κωσταριά.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας που διατηρούν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ολυμπίας με στόχο να κερδηθεί το «χαμένο έδαφος» και να τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες τα θέματα που έχουν ως επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

 «Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί για όλους εμάς και πρωτίστως για τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη το κορυφαίο στοίχημα. Προσωπικά κινούμαι και εγώ σε αυτή την κατεύθυνση, αφού με βάση την παγκόσμια ακτινοβολία και απήχηση του ιερού τόπου μας, μπορούμε να κινηθούμε σε άξονες διεθνούς προβολής και σημαντικών διοργανώσεων», δήλωσε ο κ. Νικολακόπουλος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες:

  1.  Σχεδιασμός δράσεων για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο της Κίνας τον Φεβρουάριο του 2022.
  2.  Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο οποίο η Περιφέρεια είναι βασικός χρηματοδότης μέσω ΟΧΕ και ο Δήμος φορέας υλοποίησης και ανάπτυξης.
  3.  Αθλητικά κέντρα Δήμου και αναβάθμιση αυτών, καθώς και αθλητικές υποδομές σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας μετά από εμπεριστατωμένη και ώριμη πρόταση του Δήμου.
  4.  Μαραθώνιος Αρχαίας Ολυμπίας, στήριξη της Περιφέρειας και ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή.

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος  Γεωργιόπουλος δήλωσε: «Η συνεργασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο για τις εκδηλώσεις Αφής της Φλόγας, όσο και για ευρύτερα ζητήματα αθλητικού και ολυμπιακού ενδιαφέροντος είναι διαχρονική και ουσιαστική. Σ’ αυτό το πλαίσιο είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Νικολακόπουλο, ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας το προσεχές φθινόπωρο για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς και θέματα ευρύτερου ολυμπιακού ενδιαφέροντος. Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση για έναν προγραμματισμό δράσεων ικανών να φέρουν στο παγκόσμιο προσκήνιο την Ολυμπία, εφόσον βέβαια οι συνθήκες είναι κατάλληλες, δεδομένης της πανδημίας».

Συνεχίζοντας ο Αντιδήμαρχος  Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε: «Η προ λίγων μηνών συνεργασία του Δήμου μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη φιλοξενία της Εθνικής Ομάδας Πάλης στην Αρχαία Ολυμπία, υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική. Σήμερα συναντηθήκαμε και πάλι με τον κ. Νικολακόπουλο, με κύριο θέμα εκδηλώσεις Ολυμπιακού και αθλητικού χαρακτήρα που σχεδιάζει ο Δήμος. Η συνεργασία μας θα είναι διαρκής και πολύπλευρη, με στόχο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (Κ.Ε.Δ.Α.Ο) Δημήτρης Κωσταριάς, με την ιδιότητα του προέδρου του σωματείου «Μαραθώνιος Αρχαίας Ολυμπίας» έθεσε την πρόταση πραγματοποίησης του αγώνα με διαδικασία virtual.

Αυτοψία στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Νικολακόπουλος πραγματοποίησε αυτοψία στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Σπηλιόπουλου καθώς και της επιβλέπουσας μηχανικού του Δήμου Ιωσηφίνας Κωνσταντίνου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σ' έναν ιστορικό χώρο ο οποίος –με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων-  θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη και ευρύτερα για τον περιοχή της Ηλείας.

Καταλήγοντας επεσήμανε: «Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα και κυρίως τον Δήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο για την αναλυτική ενημέρωση και τη θερμή υποδοχή και να υποσχεθώ ότι θα εργαστώ και θα προσπαθήσω η Αρχαία Ολυμπία σύντομα να αποτελεί τον κορυφαίο πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας».
Με στόχο να δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα που θα συνδράμει σε ερευνητικό και επικοινωνιακό, αρχικά, επίπεδο για την δημιουργία ενός πλούσιου υλικού που θα περικλείει όλη την ιστορία του Πύργου ώστε να καταλήξει στη δημιουργία ενός Μουσείου Ιστορίας της πόλης, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ξεκίνησε έναν κύκλο συναντήσεων, με πολίτες που μέσα από την συλλογική τους ενασχόλησή στα σωματεία της πόλης καθώς και με την επαγγελματική τους ιδιότητα, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Μια πρώτη αντίστοιχη κι ολιγομελή συνάντηση – καθώς θα ακολουθήσουν και επόμενες με το ίδιο αντικείμενο – πραγματοποίησε πρόσφατα ο κ. Αντωνακόπουλος στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Χάρη Μικελόπουλου. Ο κ. Αντωνακόπουλος εξήγησε την αναγκαιότητα να αποκτήσει η πόλη του Πύργου το δικό της ιστορικό μουσείο, καθώς η σκόρπια και «ξεθωριασμένη», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ιστορία της πόλης πρέπει να ενοποιηθεί.

Ιστορία, πρόσωπα, γεγονότα «σταθμοί, πολιτιστική ιστορία, παραγωγική βάση είναι μόνο λίγα απ’ όλα τα στοιχεία που πρέπει να συλλεχθούν και να ενοποιηθούν στην ίδια στέγη. «Έχουμε ήδη μιλήσει και με αρκετούς Πυργιώτες στην Αθήνα, γόνους ιστορικών οικογενειών που προτίθενται να μας δώσουν στοιχεία και αντικείμενα που αναδεικνύουν την ιστορία του Πύργου. Είναι ευθύνη όλων μας να τιμήσουμε την πόλη και όσους έχουν θεμελιώσει την κοινωνία του Πύργου».

Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους, ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι το Μουσείο Ιστορίας της πόλης πρέπει να γίνει υπόθεση πολιτιστικού κινήματος. Να γίνει θέμα της κοινωνίας, και όχι να μείνει ένα έργο δημοτικής αρχής.

Χάρης Μικελόπουλος:

«Θα είναι η ταυτότητα της πόλης»

Στη συλλογική δουλειά όλων που απαιτείται προκειμένου να συγκεντρωθεί η γνώση αλλά και το υλικό στάθηκε και ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, που όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το Ιστορικό μουσείο θα είναι η ταυτότητα της πόλη μας, αυτή που λείπει όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε συλλογικά για να συγκεντρώσουμε υλικό και γνώση. Από την αρχαιότητα με όσες ιστορικές αναφορές υπάρχουν, και στην συνέχεια με την ίδρυση της πόλης, τα προεπαναστατικά, επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια, ώστε να αναδείξουμε τη συμβολή του Πύργου στην επανάσταση του 1821, τους αγωνιστές και στη συνέχεια την αναγέννηση της πόλης, τις πολιτικές οικογένειες, τους δημάρχους και το έργο τους. Και συνεχίζουμε με όλους τους τομείς όπως: την αρχιτεκτονική των κτιρίων, το εμπόριο, τη σταφίδα, το τρένο, τον Τύπο, την πολιτιστική και πνευματική κίνηση, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες, τα πολιτικά γεγονότα, την περίοδο της Κατοχής, μέχρι και τα νεότερα χρόνια, εστιάζοντας σε προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης και των επιστημών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στον Πύργο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς κυριάρχησε ο ενθουσιασμός όλων για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Άπαντες έσπευσαν να συγχαρούν τον Δήμαρχο Πύργου γι’ αυτή του την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκαν ότι θα συνδράμουν με όλες τους τις γνώσεις και τις ικανότητες ώστε να στηρίξουν αυτό το έργο.

Τέλος, να σημειωθεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλες σχετικές επαφές, τόσο με συναντήσεις όσο και με τηλεδιασκέψεις, ώστε να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο αυτή η σημαντική δράση.

 

Ο Πολιτισμός που προάγει η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζεται, αυτή τη φορά με παραδοσιακή μουσική και την ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου. Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλέντι είναι αυτό που θα παρακολουθήσουν οι Πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, αυτή τη φορά από τα Κρέστενα Ηλείας. Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Μουσικοχορευτικού Αθλητικού & Λαογραφικού ομίλου «Δρώμενα» δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την περιφερειακή αρχή, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού ΠΔΕ κ. Νίκος Κοροβέσηςαντιλαμβάνεται πως η παράδοσή μας είναι οδηγός για το μέλλον μας, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Για το λόγο αυτό η δράση αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τους τελευταίους μήνες ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία μας αναγκάζει να περνούμε αρκετές ώρες στο σπίτι. Μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα, οι περισσότεροι μακριά και από τις δουλειές τους και φυσικά χωρίς δραστηριότητες που αγαπάμε, που μας χαλαρώνουν και μας ομορφαίνουν τη ζωή. Ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά και να μπορούμε να απολαμβάνουμε ότι επιθυμεί ο καθένας το συντομότερο δυνατόν και για πολλά ακόμα χρόνια…Παρ’ όλα αυτά κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε κοντά…

Προσπαθούμε καθημερινά να προτείνουμε πράγματα, προκειμένου να περνάει ο χρόνος μας μέσα στο σπίτι δημιουργικά και ποιοτικά.

Μένουμε λοιπόν στο σπίτι… μένουμε ασφαλείς… προστατεύουμε την υγεία όλων μας και …. ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ και ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ… παραδοσιακά.

Το Σάββατο 26/12/2020 και ώρα 20:30 σε ένα online streaming ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ, μαζί μας οι:

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Βιολί- τραγούδι)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΚΑΔΟΠΟΥΛΟΣ(κλαρίνο)

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΥΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ (λαούτο- τραγούδι)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ (κρουστά)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΤΣΗ (τραγούδι)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (φλογέρα)

Στο σύνδεσμο : https://www.youtube.com/watch?v=peGAdi_bKuU&feature=youtu.be

 

Λίγα λόγια για το σύλλογο

Το παραδοσιακό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε άπτεται του αντικειμένου του ομίλου «Δρώμενα», ενός ομίλου με σπουδαία παρουσία στην Δυτική Ελλάδα από το 2014.  

Νιώθοντας την ανάγκη για την ύπαρξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους στην περιοχή μας και η αγάπη μας για το χορό, την παραδοσιακή μουσική και τη λαογραφία του τόπου μας, μας οδήγησαν να ιδρύσουμε τον Όμιλο ΔΡΩΜΕΝΑ, οι σκοποί του οποίου είναι αποκλειστικά αναπτυξιακοί, αθλητικοί, πνευματικοί, πολιτισμικοί, μορφωτικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωφελείς και λαογραφικοί.

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, επιδιώκεται τα μέλη του αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, να έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σχετικές με τον αθλητισμό, τον παραδοσιακό χορό, τη μουσική, το τραγούδι, τη ζωγραφική, τον λαϊκό πολιτισμό, την παράδοση και το περιβάλλον.

Στόχος του συλλόγου είναι η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση του λαϊκού πολιτισμού μας, της παράδοσής μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η εθελοντική δράση και προσφορά των μελών του Ομίλου μας και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους.

Ο μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που έχουν αγκαλιάσει το σύλλογο, η συμμετοχή πολλών μελών στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις, η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου, δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το στόχο για τον οποίον ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος ΔΡΩΜΕΝΑ.

 

 

Ο Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ Ωδείον Πύργου- Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου συμπληρώνει 88 χρόνια συνεχούς επιτυχημένης προσφοράς στον πολιτισμό  και στην μουσική εκπαίδευση  του τόπου μας.

Μια   ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας φετινή χρονιά φτάνει στο τέλος της με αρκετές προκλήσεις για το μέλλον. Η αρμονία της μουσικής είναι ικανή να μας προσφέρει την ελπίδα, τη  χαρά και τη δύναμη για να ατενίσουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα.              Την ανάγκη μας να επικοινωνήσουμε και εορτάσουμε όλοι μαζί μουσικά, την κάνουμε πράξη, παρουσιάζοντας την εκδήλωση «Ας κλείσουμε Μελωδικά το 2020».

Πρόκειται για μία διαδικτυακή εορταστική συνάντηση  στην οποία συμμετέχουν σολίστ, σπουδαστές, καθηγητές και μουσικά σύνολα, που θα μας μεταφέρει σε ένα χαρούμενο κλίμα. Θα ακουστούν όμορφες μελωδίες, ύμνοι, κλασσικά έργα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. 

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση  με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αμέριστη βοήθεια και αρωγή του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νικόλαου Κοροβέση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και σε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής, που κατόρθωσαν στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Ωδείου.

Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη για προβολή στην σελίδα του Ωδείου μας και στο Youtube, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου,  στις 20:00, με τίτλο «Ας κλείσουμε μελωδικά το 2020». Στην αναζήτηση στο Youtube θα βλέπετε το logo που ακολουθεί. 

         Ευχή μας είναι να υποδεχτούμε την νέα χρονιά όλοι παρόντες, με υγεία, ψυχική και σωματική, καθώς και με καλύτερη διάθεση, ελπίζοντας να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας το συντομότερο δυνατόν.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις ανάδειξης του μνημείου του Ηλείου Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαρ. Βιλαέτη, που τον Μάιο του 1821 έπεσε ηρωικά σε μάχη για την ελευθερία του Ελληνισμού και έχει δημιουργηθεί στο χώρο θυσίας του καθώς και των συμπολεμιστών του, στο Λαντζόι.

Ήδη μεταξύ άλλων, ρευματοδοτήθηκε το μνημείο, κάτι που σαφώς συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη, και η αναγνώριση της νέας εικόνας ήδη προκαλεί ευμενή σχόλια.

Χαρακτηριστικά, η κ. Διονυσία Μπριντζίκη σε σχετική δημοσιοποίηση της αναφέρει: «Κύριε Δήμαρχε Παναγιώτη Αντωνακόπουλε

Θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια για την ακάματη προσπάθεια που κατέβαλες τόσο εσύ, όσο και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, για την ανάδειξη του μνημείου του Ήρωα Βιλαέτη στο Λαντζόι. Με την αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση σου, ρευματοδοτήθηκε το μνημείο. Σε ευχαριστώ, καθώς με τη βοήθειά σου θα μπορέσει να αναδειχθεί οικονομικά και τουριστικά ολόκληρη η περιοχή.

Ευοδώθηκαν οι προσπάθειές μας πολλών χρόνων και επιτέλους μπορούν να αξιοποιηθούν δωρεές, αλλά και επενδύσεις που έχουμε κάνει σε αυτό τον τόπο».

  • Ο κ. Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε για τα καλά λόγια, και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο θέμα, καθώς και σε προσεχείς σημαντικές κινήσεις περαιτέρω ανάδειξης και αναβάθμισης του χώρου. 

«Ήταν υποχρέωση μας όπως και πολλών άλλων... Έχουμε γνώση της ιστορικής αξίας του σημείου καθώς και θέληση για αύξηση των προοπτικών ανάδειξης. Δώσαμε ως τώρα λύσεις στο θέμα αυτό που είχε βαλτώσει, κι έχουμε υπόψη και περαιτέρω σχετικές κινήσεις. 

Μεταξύ άλλων, συνεχίζεται η αναζήτηση στοιχείων για το πρόσωπο του ήρωα – που βασικά δεν υπάρχουν ως τώρα αφού δεν έχει σωθεί π.χ. προσωπογραφία του - ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί εκεί ένας ανδριάντας του που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μορφή του. 

Κι ακόμα, ο Δήμος Πύργου προωθεί την έκδοση βιβλίου για τους αγώνες του Χαρ. Βιλαέτη κι άλλων Πύργιων αγωνιστών κατά την εξέγερση το 1821. Και λόγω του μαρτυρικού θανάτου του στη μάχη στο Λαντζόι, υπάρχει ήδη η σκέψη να γίνει στο χώρο η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου και η ανάλογη εκδήλωση».

 

Ο Ιταλικός Νότος & η Δυτική Ελλάδα συναντήθηκαν κινηματογραφικά, μέσω του αφιερώματος του INTERREG – CIAK,  στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους το οποίο ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2020, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στο φετινό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας, οι θεατές είχαν την ευκαιρία  να απολαύσουν πρώτοι στην Ελλάδα το παραγόμενο κινηματογραφικό υλικό του έργου Interreg CIAK: “Common Initiatives to Acknowledge and valorizetourism potential of the programme area throughcinema” ή «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση της δυνατότητας τουρισμού μέσω του κινηματογράφου».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης  Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος στο μήνυμά του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήταν μια πρωτόγνωρη διοργάνωση σε μια πρωτόγνωρη χρονιά. Όμως νομίζω πως αυτή η διοργάνωση που λόγω πανδημίας διεξήχθη κυρίως με τη βοήθεια της τεχνολογίας πέρα από απολύτως επιτυχημένη δημιούργησε και ένα νέο πλάνο, πολύ σημαντικό και για τα επόμενα χρόνια. Αποδείχτηκε πως το διαδίκτυο συνέβαλε ώστε το φεστιβάλ να εξακτινωθεί ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό σημείο συνάντησης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (…).Θερμά συγχαρητήρια στους βραβευθέντες, στο σύνολο των συμμετεχόντων, στους διοργανωτές και στους συντελεστές. Είναι πάντα ανακούφιση και χαρά να βλέπουμε νέους δημιουργούς και τελικά να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι η δύναμη που θα μας βοηθήσει όλους να βγούμε νικητές απ’ τη δοκιμασία που περνάμε. Η δύναμη που κάνει αυτό το φεστιβάλ κάθε χρόνο και καλύτερο».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Βασίλης Γιαννόπουλος ο οποίος επεσήμανε: «Tο Φεστιβάλ κατόρθωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του, κάτι το οποίο αποδεικνύουν τόσο η μεγάλη επισκεψιμότητα της επίσημης ιστοσελίδας του όσο και το πλήθος των onlineπροβολών».

Τη λήξη του Φεστιβάλ χαιρέτησαν επίσης η μουσειοπαιδαγωγός και συντονίστρια των Κριτικών Επιτροπών Ειρήνη Δελιδάκη, ο εκπαιδευτής Νίκος Σταμπουλόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ψυχή του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.  

Η αυλαία έπεσε με την διαδικτυακή εκδήλωση που παρουσίασε η ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία με sold-out προβολές, όχι μόνο στις μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες των διαγωνιστικών του προγραμμάτων αλλά και σε αφιερώματα όπως αυτό στον σπουδαίο Τζιάνι Ροντάρι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημαντική επιτυχία είχαν εξάλλου και τα εργαστήρια του Φεστιβάλ, ορισμένα από τα οποία ακόμα συνεχίζονται.

Η μεγάλη απήχηση του σε όλη τη χώρα - με χαρακτηριστικά τα δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα πολλών ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων πανελλήνιας κυκλοφορίας, πολλά από τα οποία αναφέρθηκαν και στο αφιέρωμα INTERREG CIAK - απέδειξε τη δίψα του κοινού για τον παιδικό και εφηβικό κινηματογράφο και έδωσε ιδέες για το μέλλον του Φεστιβάλ, ακόμα και όταν επανέλθει στο φυσικό του χώρο στην Ηλεία, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Το αφιέρωμα INTERREG-CIAK στο Φεστιβάλ αφορά δέκα μικρού μήκους ταινίες που παρήγαγε η Επιτροπή Κινηματογράφου της Απουλίας (Apulia FilmCommission) στο πλαίσιο του έργου CIAK που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, με έργα νέων σκηνοθετών από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα Περιφέρειες Απουλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας βασισμένες στη μνήμη και τα κοινά στοιχεία Ελλάδας-Ιταλίας. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από ομαδική δουλειά και συνεργασία νέων κινηματογραφιστών, η δε ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.

Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας προβλήθηκαν σε πρώτη πανελλήνια προβολή οι εννέα από τις δέκα ταινίες του CIAK. Οι αναλυτικές κρατήσεις εισιτηρίων ανά τίτλο του αφιερώματος είναι οι εξής: Allimonò (276), Angelo (95), Like in Mykonos (103), The Heavens (95), MotherTongue (167), Lotus (162), The performance (109), The return (91) και Wavesland (110).

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελική παρουσίαση των 12 σχεδίων που συμμετείχαν στο 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab. Στη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά παράλληλα με το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμμετείχαν 12 ενδιαφέροντα σχέδια μικρού μήκους Ελλήνων κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών. Όλα τα σχέδια στοχεύουν στο παιδικό και νεανικό κοινό, ενώ ανήκουν σε διάφορα είδη (live action, animation) και βρίσκονται σε διάφορους βαθμούς ωρίμανσης.
 

Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απονέμεται στο σχέδιο Οδοιπορικό μιας αδέσποτης γάτας του Ζαχαρία Μαυροειδή επειδή είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που καλεί τους νέους θεατές να πιστέψουν στον εαυτό τους. Το θέμα θα γοητεύσει και συγκινήσει ένα μεγάλο κοινό από πολλές χώρες δημιουργώντας προσδοκίες για μία ταινία που θα έχει μία δυναμική παρουσία και εκτός ελληνικών συνόρων. Οι καταξιωμένοι συντελεστές έχουν σχεδιάσει -ήδη από αυτό το στάδιο- μία παραγωγή που μας προετοιμάζει για ένα αποτέλεσμα αντάξιο των ευρωπαϊκών animation υψηλού επιπέδου. Η Κριτική Επιτροπή του ΕΚΚ αποτελούνταν από τις Μαρία Καλλιμάνη, Άννα Κασιμάτη και Βένια Βέργου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

 
Το βραβείο της ΕΡΤ απονέμεται στο σχέδιο Το Θηρίο που Περπατά σαν Άνθρωπος των Ζωής Σιγαλού και Μαρίνας Σιώτου για την αισιοδοξία στη δυστοπία στην οποία εξελίσσεται, για την ευαισθησία της παρουσίασης, τον άγουρο αλλά και πειστικό επαγγελματισμό της ομάδας, το Βαλκανικό ιδίωμα της ιστορίας και την οικουμενικότητα του μηνύματος. Η Κριτική Επιτροπή της ΕΡΤ αποτελούνταν από τους Λευτέρη Φυλακτό, Δήμητρα Ακριώτου και Μιχάλη Λυκούδη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως οι δύο ταινίες λαμβάνουν χορηγία τεχνικών υπηρεσιών στο στάδιο του post-production από τις εταιρείες AUTHORWAVE και STEFILM, ενώ η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Νεανικό Πλάνο, συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) καθώς και τον υποτιτλισμό της ταινίας.

Η τελική παρουσίαση της 6ης Δεκεμβρίου ήταν η κορύφωση μιας δημιουργικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε από τις 21 Νοεμβρίου 2020. Το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Ζητούμενο είναι να παραχθούν αξιόλογες ταινίες, οι οποίες θα καλύπτουν τα διεθνή κριτήρια των ταινιών για παιδιά και νέους, αποφεύγοντας τις παγίδες των απλοποιήσεων και της κακώς εννοούμενης εμπορικότητας, και θα μπορούν να προωθηθούν στο διεθνές κύκλωμα των φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους. Ήδη μια σειρά ταινίες που πέρασαν από προηγούμενες διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται, ενώ πολλές από τις φετινές προτάσεις είναι αρκετά ώριμες και ελπίζουμε σύντομα να τις δούμε να υλοποιούνται.

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου, ήδη από την πρώτη του διοργάνωση το 2018 έχουν αναλάβει οι συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Λίνα Γιαννοπούλου (παραγωγός, μέλος οργανωτικής επιτροπής Φεστιβάλ Ολυμπίας), Αγάθη Δαρλάση (σύμβουλος storytelling, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος) και Τζωρτζίνα Κακουδάκη (σκηνοθέτιδα, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός), υπό την εποπτεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Δημήτρη Σπύρου.

Στη φετινή διοργάνωση προσκεκλημένες εισηγήτριες ήταν οι:

  • Tamara Bos, σεναριογράφος, συγγραφέας παιδιών βιβλίων και creative producer της εταιρείας παραγωγής BosBros από την Ολλανδία, που ειδικεύεται από το 1989 στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για παιδιά και τους γονείς τους.
  • Xiaojuan Zhou, παραγωγός, πρόεδρος της εταιρείας διεθνούς διανομής Attraction Distribution με έδρα τον Καναδά, executive producer της Attraction Kids. Με την ομάδα της, έχουν διαμορφώσει τη διεθνή καριέρα πάνω από 200 ταινιών για παιδιά και νέους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1.000 βραβεία.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι πολύ ικανοποιημένο από το επίπεδο των προτάσεων που συμμετείχαν στο φετινό pitching και χαιρετίζει τις κινηματογραφίστριες και τους κινηματογραφιστές που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο παιδικό και νεανικό κοινό. Η φετινή επιτυχημένη διαδικτυακή διοργάνωση του Φεστιβάλ έδειξε ότι αυτό το κοινό και υπάρχει σε όλη τη χώρα, και άποψη έχει για το σινεμά – αρκεί, λοιπόν, οι κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες να ανταποκριθούν από την πλευρά τους, στα ζητούμενα και τις ευαισθησίες του.

Το 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.

 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επισυναπτόμενο ΔΤ.
 

Μια σημαντική εφηβική ταινία με έντονο κοινωνικό πρόσημο, η Αντιγόνη της Sophie Deraspe από το Καναδά, μια σύγχρονη αλληγορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, απέσπασε χθες βράδυ το μεγάλο βραβείο του 23ου Φεστιβάλ Ολυμπίας. 

Μια ορφανή έφηβη μετανάστρια στον Καναδά, η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, βοηθά τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή, όταν αστυνομικοί σκοτώνουν εν ψυχρώ τον άλλο αδερφό τους και συλλαμβάνουν τον ίδιο. Καθώς ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν ένας σύγχρονος χορός της αρχαίας τραγωδίας. Η ταινία, που κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στα Κρατικά βραβεία του Καναδά, εξασφάλισε στην Ελλάδα διανομή από το Νεανικό Πλάνο. Η «Αντιγόνη», κέρδισε μικρούς και μεγάλους συγκεντρώνοντας επίσης τα βραβεία των κριτικών επιτροπών των παιδιών (ηλικίας 13 +) και της ΟΚΛΕ.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας κέρδισαν Οι μικροί λύκοι του Samuel Kishi Leopo από τα Μεξικό, άλλη μια ταινία-γροθιά στο στομάχι, που αποδομεί το αμερικανικό όνειρο, υπό το πρίσμα δύο μκρών παιδιών: Δυο αδερφάκια, ο Max και ο Leo, έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους Lucia, τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Τις άπειρες ώρες που, ολομόναχα, και κλεισμένα σε ένα άθλιο δωμάτιο, περιμένουν τη μαμά τους να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, ονειρεύονται την υπόσχεση της ότι θα πάνε στη Ντίσνεϊλαντ: τη δική τους Γη της Επαγγελίας… Ο σκηνοθέτης Samuel Kishi Leopo «χτίζει» πάνω στις εμπειρίες της δικής του παιδικής ηλικίας και αφηγείται μια ιστορία μετανάστευσης εκρηκτικά επίκαιρη. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Generation Kplus στην τελευταία Μπερλινάλε. Οι «Μικροί λύκοι» απέσπασαν επίσης το Ειδικό Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

Η ταινία Ο δικός μας χρόνος (Veronica Spedicati) από την Ιταλία για την σχέση ενός μικρού κοριτσιού και του πατέρα της που μοιάζει αγεφύρωτη, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας, ενώ καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους αναδείχτηκε Το μαργαριτάρι της ερήμου (Pushpendra Singh, Ινδία-Ν.Κορέα), μία ταινία που κοιτάζει μέσα από τα μάτια ενός 12χρονου το οικουμενικό ζήτημα της αβέβαιης συνύπαρξης παραδοσιακής και σύγχρονης κουλτούρας.

Τα βραβεία καλύτερης παιδικής ερμηνείας απέσπασαν: ο Nikolas Kisker για τον ρόλο του Daniel στην ταινία Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου, μια σημαντική ελληνική ταινία που απέσπασε και το Βραβείο “#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και η Riva Krymalowski για το ρόλο της Anna στο Όταν ο Χίτλερ σκότωσε το ροζ κουνέλι (Caroline Link, Γερμανια-Ελβετία). Η ταινία της βραβευμένης με ‘Οσκαρ σκηνοθέτριας, που αγκαλιάστηκε από το ελληνικό κοινό, απέσπασε και το Βραβείο για μεγάλου μήκους ταινία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

Η Νοva, κορυφαίος πάροχος συνδυαστικών υπηρεσιών οικιακής ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στην Ελλάδα, ήταν ο πάροχος της βραβευμένης ταινίας "When Hitler Stole Pink Rabbit" που έκανε πρόσφατα την τηλεοπτική πρεμιέρα της στα κανάλια Novacinema και είναι διαθέσιμη στους συνδρομητές της Nova και μέσω της υπηρεσίας Nova On Demand. Ευχαριστούμε τη Nova για την παραχώρηση της ταινίας. Όλα τα βραβεία θα βρείτε εδώ: https://olympiafestival.gr/ta-vraveia-tou-23ou-festival-olybias-kai-tis-20is-camera-zizanio/

ΑΥΛΑΙΑ

Λίγο αργότερα έπεσε η αυλαία του Φεστιβάλ, σε μια μικρή διαδικτυακή εκδήλωση που παρουσίασε ένα παλιό «Ζιζάνιο», η ταλαντούχα ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη. Το φετινό φεστιβάλ Ολυμπίας, που για πρώτη φορά στην ιστορία του διεξήχθη διαδικτυακά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία με sold-out προβολές, όχι μόνο στις μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες των διαγωνιστικών του προγραμμάτων αλλά και σε αφιερώματα όπως αυτό στον σπουδαίο Τζιάνι Ροντάρι. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, και των επιπλέον θεάσεων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι συντελεστές από τους παραγωγούς των ταινιών, οι προβολές θα συνεχιστούν και σήμερα έως τα μεσάνυχτα στο online.olympiafilmfestival.gr. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται πολλά από τα εργαστήρια του Φεστιβάλ, που απλώνει τη δράση του όλον τον χρόνο.

Η μεγάλη απήχηση του φεστιβάλ σε όλη τη χώρα απέδειξε την μεγάλη δίψα του κόσμου για τον παιδικό και εφηβικό κινηματογράφο, κι έδωσε ιδέες και για μελλοντική εξακτίνωσή του, ακόμα και όταν θα επανέλθει με το καλό στο φυσικό του χώρο: τις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε η μουσειοπαιδαγωγός και συντονίστρια των κριτικών επιτροπών Ειρήνη Δελιδάκη και ο εκπαιδευτής Νίκος Σταμπουλόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, είπε: «Φτάσαμε λοιπόν και φέτος στους τίτλους τέλους του Φεστιβάλ. Ήταν μια πρωτόγνωρη διοργάνωση σε μια πρωτόγνωρη χρονιά. Όμως, αυτή η διοργάνωση, που διεξήχθη φέτος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εκτός από πολύ επιτυχημένη, δημιούργησε κι ένα νέο πλάνο πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια: το διαδίκτυο συνέβαλε ώστε το Φεστιβάλ να εξακτινωθεί ακόμα περισσότερο, και να γίνει σημείο συνάντησης από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Νομίζω λοιπόν πως είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να διατηρηθεί. Ωστόσο, επειδή ο κινηματογράφος δεν διηγείται μόνο ιστορίες, αλλά αποτελεί και τρόπο κοινωνικής συνάντησης, εύχομαι του χρόνου να συναντηθούμε και πάλι, απαλλαγμένοι από τον φόβο της υγειονομικής απειλής. Η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, είναι η δύναμη που θα μας βοηθήσει όλους να βγούμε νικητές από την δοκιμασία που περνάμε. Και είναι η δύναμη αυτή που κάνει το Φεστιβάλ κάθε χρόνο και καλύτερο».

«Ένα ακόμα φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του» είπε οΒασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Το Φεστιβάλ έδειξε πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός ακόμα και όταν γίνεται online, και φέτος το κοινό μας το συναντήσαμε μέσα από τις 350.000 επισκέψεις στις σελίδες μας, και τις 42.000 κρατήσεις ταινιών που γίνανε μέχρι στιγμής-και συνεχίζουμε μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής -- Δημήτρης Σπύρου

«Αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα: από τη μία η χαρά της μεγάλης διαδικτυακής συμμετοχής, από την άλλη η λύπη της στέρησης της φυσικής παρουσίας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου που το Φεστιβάλ κατόρθωσε υπό αντίξοες συνθήκες να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του, κάτι το οποίο αποδεικνύει τόσο η μεγάλη επισκεψιμότητα της επίσημης ιστοσελίδας του, όσο και το πλήθος των online προβολών. Αξίζουν συγχαρητήρια στους καλλιτεχνικούς διευθυντές Δημήτρη Σπύρου και Νίκο Θεοδοσίου, και σε όσους εργάστηκαν αθόρυβα προκειμένου να πετύχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. Καλή αντάμωση στην Ηλεία και τον Πύργο».

Το Φεστιβάλ έκλεισε παραδοσιακά ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου. «Παρά την online διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ στην εικονική μας αίθουσα, εισπράξαμε την μεγάλη αγάπη του κόσμου, μέσα από θερμά μηνύματα και προτάσεις βελτίωσης. Το Φεστιβάλ έδειξε πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός ακόμα και όταν γίνεται online, και φέτος το κοινό μας το συναντήσαμε μέσα από τις 350.000 επισκέψεις στις σελίδες μας, και τις 42.000 κρατήσεις ταινιών που γίνανε μέχρι στιγμής-και συνεχίζουμε μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η φυσική διεξαγωγή είναι πολύ σημαντική όμως αξιολογήσαμε πολλά πράγματα από αυτήν την online διαδικασία και θα κρατήσουμε κάποια στοιχεία. 

Ο μεγάλος μας στόχος είναι η μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στο νέο του χώρο στις αποθήκες του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), στην καρδιά του Πύργου που θα στεγάσει όχι μόνο το Φεστιβάλ αλλά και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Είναι ένα στοίχημα για ολόκληρη την τοπική κοινωνία που έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή. Γιατί ο χώρος αυτός θα αγκαλιάσει κάθε είδους πρωτοβουλία των τοπικών δυνάμεων για τον σύγχρονο πολιτισμό, αποτελώντας ένα βήμα έκφρασης για τους νέους και τη δημιουργική τους φαντασία, και θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής. Συνεργαζόμαστε στενά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον σκοπό αυτό. Και το όραμά μας συμμερίζονται όλοι οι δήμαρχοι, πολίτες και φορείς της περιοχής, σε μια σπάνια σύμπνοια. Το ΥΠΠΟΑ, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης προσωπικά, αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό τη δουλειά του Φεστιβάλ προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποσχόμαστε ως φεστιβάλ, να κάνουμε το καλύτερο, όταν δημιουργηθεί ο χώρος αυτός, ώστε να προσελκύσουμε το διεθνές ενδιαφέρον.

Ήδη τα στελέχη του Φεστιβάλ αλλά και συνεργάτες του, εργαζόμεθα μεθοδικά και επίμονα στην παραγωγή περιεχομένου, έτσι ώστε όταν δημιουργηθεί ο χώρος να μπορεί να λειτουργήσει αμέσως με καινοτόμα προγράμματα που να μπορούν να προσελκύουν όχι μόνο κόσμο από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλες τις χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου».

Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» εντός της Τ.Κ. Αυγείου, Δήμου Ήλιδος, Π.Ε. Ηλείας. Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο.

anaskafi3

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη  με αετωματική επίστεψη.

anaskafi4