PrevNext

-Παπαδιαμάντης αντί Βιζυηνού στο «ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκινούν το Σάββατο 16 Οκτωβρίου οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για την Αφή της Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Φιλοδοξία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι, με τις εκδηλώσεις αυτές, να σηματοδοτηθεί μια νέα περίοδος, καθώς με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου εξασφαλίστηκαν πόροι για τα επόμενα τρία χρόνια, για ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που θα πλαισιώνουν κάθε Αφή Φλόγας. 

To Σάββατο, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκδήλωση που θα γίνει στο προαύλιο του Μουσείου Ιστορίας Αρχαίων Ολυμπιακών Αγωνισμάτων «ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ». Όπως ανακοινώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Χάρη Σπηλιόπουλο, η θεατρική παράσταση «Το αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, λόγω ασθένειας της πρωταγωνίστριας Ρένας Κυπριώτη, αντικαταστάθηκε με την παράσταση «Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με πρωταγωνιστή τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη. Πρόκειται για μια παράσταση που έλαβε πολύ θετικές κριτικές και ανέδειξε το αστείρευτο ταλέντο των συντελεστών της αλλά και τη διαχρονική δύναμη των κειμένων του Παπαδιαμάντη. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά καθορίζονται από την Ελληνική Πολιτεία. 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

Σάββατο 16-10-2021

19:00 Γαστρονομικός πολιτισμός «Διαπολιτισμική Γαστρονομία»

Έλληνες και ξένοι σεφ δημιουργούν τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας τους. 

Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).

Σε συνεργασία με Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας (Λ.Α.Ε.Γ.).

Κυριακή 17-10-2021

11:00 Συνάντηση Δημάρχου με Αδελφοποιημένες πόλεις και επίσημες αποστολές ξένων χωρών.

Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

13:00 Γαστρονομικός πολιτισμός «Αρχαίων γεύσεις – Αθλητική διατροφή των αρχαίων αθλητών».

Γνωριμία της διατροφής των αθλητών κατά την περίοδο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).

18:50 Τελετή υπογραφής «Εκεχειρίας»

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (συγκεκριμένος αριθμός προσκλήσεων).

Η εκδήλωση διοργανώνεται με το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Δευτέρα 18-10-2021

10:15 Συνάντηση Δημάρχου με επίσημες αποστολές ξένων χωρών.

Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

11:30 Επίσημη τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας (Χωρίς θεατές). 

Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας.

13:00 Γαστρονομικός πολιτισμός «Οινογνωσία αρχαίων οίνων».

Γνωριμία με τον άκρατο και τον κεκραμένο οίνο καθώς και οινικές μίξεις με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία εποχή.

Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).

Πλήρης επαναλειτουργία όλων των καλλιτεχνικών δομών

Με τη θεατρική παράσταση «Lord Byron: Ποιήματα στη λάσπη» και με τις δύο εκθέσεις «Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» και η ψηφιακή έκθεση: Ο Φιλελληνισμός, «Από αγάπη για την Ελλάδα», ξεκίνησε στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας, η επιστροφή στις καλλιτεχνικές και γενικά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η παράσταση μουσικού θεάτρου, Lord Byron: Ποιήματα στη λάσπη» σε συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο και την ΑΜΚΕ Κάνθαρος – Θέατρο act,στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Επί σκηνής παρουσιάστηκε η ζωή, η προσφορά και ο θάνατος του ρομαντικού ποιητή, εθνικού ευεργέτη και φιλέλληνα ήρωα της επανάστασης, Λόρδου Βύρωνα. 

Πριν από την έναρξη της παράστασης ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ανδρέας Φίλιας και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, έκαναν ένα σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τη σημασία των δράσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά συγχρόνως το πόσο σημαντική στιγμή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και στη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων. Στην παράσταση τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του χώρου συνέβαλλαν, για μια ακόμα φορά, τα μέγιστα οι εθελοντές της θεατρικής ομάδας ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ.

Σε πλήρη λειτουργία οι καλλιτεχνικές δομές που φιλοξενεί ο Πολυχώρος 

Εκτός από την θεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, φιλοξενούνται οι δύο εκθέσεις από την 1η Οκτωβρίου, με το αφιέρωμα στον Γάλλο Ρομαντικό ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά και την ψηφιακή έκθεση «Από Αγάπη για την Ελλάδα». 

Επισκέπτες, σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια από όλο τον Δήμο Ήλιδας, ήδη επισκέπτονται την έκθεση, στην οποία ξεναγούνται από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Βασίλη Καψή. Στην ξενάγηση γίνεται μια ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής καθώς και στα καλλιτεχνικά κινήματα του Ρομαντισμού και του Μοντερνισμού και αναλύεται η χρήση της αλληγορίας στις εικαστικές τέχνες.

Παράλληλα ξεκίνησαν τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, προγράμματα που υλοποιεί το Νομικό πρόσωπο του Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος», με τμήματα για όλες τις ηλικίες, για αρχάριους και προχωρημένους καθημερινά, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θεατρικών ομάδων της Αμαλιάδας για τον προγραμματισμό της νέας θεατρικής χρονιάς, με τις παραστάσεις και τις άλλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη θεατρική σκηνή του Πολυχώρου.

Ο γνωστός στην πόλη του Πύργου Θοδωρής Μανώλικας,  ελαιοχρωματιστής  κατ' επάγγελμα και μουσικός στα βραδινά στέκια της, όπου και ζει τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο μουσικοτηλεοπτικό σόου "The Voice", κατακτώντας μάλιστα μία θέση στην ομάδα του Πάνου Μουζουράκη.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Ο Θοδωρής με καταγωγή από την Κύθνο, διαμένει τα τελευταία χρονιά στον Πύργο και είναι ιδιαίτερα γνωστός από την άλλη του ιδιότητα, αυτή του δασκάλου παραδοσιακών χορών στη σχολή χορού "Χοροκίνηση". Παράλληλα, εργάζεται επαγγελματικά σε γνωστά μαγαζιά της πόλης μας  και παίζει λάουτο. Μέσα από το μουσικό παιχνίδι μάθαμε ότι ειναι τέταρτης γενιάς μουσικός απ' την οικογένειά του.

Ο παίκτης πλέον του The Voice ερμήνευσε το τραγούδι "Πού `ναι τα χρόνια" στη σκήνη και δέχτηκε πολύ θετικά σχόλια, ειδικά από τον coach του Πάνο Μουζουράκη, ο οποίος στο βίντεο που ακολουθεί τον παρομοίασε με έναν μεγάλο Έλληνα τραγουδοποιό.

Να σημειώσουμε πως, όπως ο ίδιος ο Θοδωρής Μανώλικας δήλωσε στον παρουσιαστή Γιώργο Λιανό ,την αίτησή του για το ταξίδι του στο The Voice, την έκανε ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο γνωστός παίκτης του τελευταίου survivor Ελλάδας.

Παρακολουθήστε εδώ :

Θοδωρής Μανώληκας: Που 'ναι τα χρόνια

​Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι δράσεις Πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν και μετά τις τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί το αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, η οποία υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε, με ιδιαίτερη χαρά, στο αίτημα του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης ανάμεσα στους τρεις φορείς με αντικείμενο την αναβάθμιση της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω της σημαντικότητας του αρχαιολογικού της χώρου, του πανελληνίου ιερού της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και των μουσείων της, που αναδεικνύουν όχι μόνον το πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού. Η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύ ισχυρά brand names της χώρας μας, τα οποία οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε διεθνώς, στο μέγιστο δυνατό. Η τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί ένα πολυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός το οποίο προβάλλει διεθνώς την Αρχαία Ολυμπία και την Ελλάδα, αλλά και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες των ολυμπιακών ιδεωδών. Η βούληση του Δήμου και της Περιφέρειας για αναβάθμιση της τελετής και πλαισίωσης της με εκδηλώσεις επιστημονικές και πολιτιστικές συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω προβολή της ίδιας της τελετής, επομένως και στην επιθυμητή ενίσχυση της εξωστρέφειας».

Η Προγραμματική Σύμβαση, έχει τριετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό 329.840 ευρώ. Προβλέπει τη διοργάνωση πολιτιστικών, επιστημονικών, σεμιναριακών γεγονότων μόνιμου ή περιοδικού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του έτους μεταξύ των τελετών Αφής Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, για τους Θερινούς και Χειμερινούς Αγώνες, αντίστοιχα.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως παγκόσμιου κέντρου Πολιτισμού και οικουμενικών αξιών, η γενικότερη τουριστική προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και η ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο την αναβάθμιση του διεθνούς πολιτισμικού χαρακτήρα της. Παράλληλα, στόχο αποτελεί η προβολή και η προώθηση των σύγχρονων μορφών της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε:

«Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί τη «διαμαντόπετρα του στέμματος» για τη Δυτική Ελλάδα, τον τόπο που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα ως γενέτειρα του Ολυμπισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αναβάθμιση των τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και τη γενικότερη, οικιστική και αισθητική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, ενώνουμε δυνάμεις.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για πρώτη φορά συμμετέχει ενεργά και θεσμικά στην προσπάθεια αναβάθμισης της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εκφράζοντας τη βούλησή της για δυναμική εξωστρέφεια και αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας. Όντας βέβαιοι πως η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, σε συνεργασία με τους ειδικούς, μπορούμε να αποτελέσουμε τους πρωτεργάτες και κύριους εκφραστές ανάδειξης της πλήρους ιστορίας και ομορφιάς του τόπου μας, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και συντονίζουμε τις δράσεις μας, με ένα και μόνο στόχο: Το φως της Ολυμπίας να λάμπει ισχυρό παντού!».

Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει δύο βασικές κατευθύνσεις:

- Τη διοργάνωση πολιτιστικών  εκδηλώσεων (δράσεις σύγχρονου πολιτιστικού  και κοινωνικού χαρακτήρα, το  δεκαήμερο πριν την τελετή της Αφής της Φλόγας, υλοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων, όπως Ημέρα  Παγκόσμιας Ειρήνης, Ολυμπιακή Ημέρα, Ημέρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων, εργαστηρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκθέσεων, τιμητικών διακρίσεων -βραβεύσεων).

- Έργα βελτίωσης εικόνας και προετοιμασίας της πόλης (προετοιμασία και διαμόρφωση χώρων δράσεων - εκδηλώσεων και υποδοχής κοινού  μέσα από μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση απαραίτητων έργων που θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση της λειτουργικότητας, της εικόνας  και των παρεχόμενων υπηρεσιών  της πόλης.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι :

«Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί μοναδικό γεγονός που αντανακλά τη συμμετοχή και τη θέση της Ολυμπίας στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα και ταυτόχρονα κορυφαία στιγμή προβολής της χώρας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Το μεγάλο αυτό γεγονός χρειάζεται υποστήριξη για την αναβάθμιση και ανάδειξή του. Στόχος της Δημοτικής Αρχής υπήρξε πάντα η οικονομική στήριξη για την πλαισίωση της τελετής με γεγονότα σύγχρονου πολιτισμού που θα προβάλλουν την περιοχή μας. Η χρηματοδότησή μας από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταδεικνύει τη σπουδαιότητα που αποδίδουν αυτοί οι θεσμοί στη συνεργασία με το Δήμο και στην ανάδειξη του μεγάλου, συμβολικού αυτού γεγονότος για τη χώρα. Ευχαριστώ προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την εξαιρετική συνεργασία στην υλοποίηση αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης».

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης «Δυτική Ελλάδα 2021» και την ΑΜΚΕ Κάνθαρος – Θέατρο act, φιλοξενεί την νέα παράσταση μουσικού θεάτρου «Lord Byron: Ποιήματα στη λάσπη» η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 20:30 στο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργο θεατρικό έργο σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Τσαρδάκα και σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση Διονύση Μπάστα. Το έργο μιλάει για τη ζωή, την προσφορά και το θάνατο του ρομαντικού ποιητή, εθνικού ευεργέτη και φιλέλληνα ήρωα της επανάστασης George Byron Gordon, δηλαδή του Λόρδου Βύρωνα. Τρεις επαγγελματίες ηθοποιοί και ένα μικρό φωνητικό σύνολο τραγουδιστών παρουσιάζουν στο κοινό το συγκλονιστικό βίο του ποιητή, το φάντασμα του οποίου επιστρέφει εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή, στη Δυτική Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης. Η Ελλάδα ακόμα παλεύει να ενηλικιωθεί, οι Έλληνες να αναζητούν την ταυτότητά τους και – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε κάθε εποχή – να αγωνίζονται. 

Το έργο, αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας, συνεντεύξεων και δοκιμών, χρησιμοποιεί τεχνικές σωματικού θεάτρου και θεάτρου πλατφόρμας με στοιχεία ντοκιμαντέρ. Μέσα από τις τρεις πράξεις του εστιάζει στα δύο ταξίδια του Lord Byron στην Ελλάδα αλλά και στη πολυτάραχη ζωή του στην Αγγλία. Προσπαθεί, όχι μόνο να φωτίσει την προσφορά του Byron στον Ελληνικό αγώνα, αλλά και στο πως ένας άνθρωπος, αναζητώντας τον εαυτό του, αλλάζει τη ζωή του και καταλήγει να γίνει ήρωας και μάλιστα σε έναν τόπο που δεν είναι η πατρίδα του.

 

Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού

[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

γ] αποτελέσματος του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαραντα οκτώ (48) ωρών πριν την έναρξη του ζωντανού θεάματος - ακροάματος

συνδυαστικά προς:

[δ] αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό [α] και [β]. 

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή (εκτυπωμένα), είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR. 

Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. αριθμ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τα δελτία εισόδου στην υποδοχή του Θεάτρου στον Πολυχώρο Πολιτισμού και στο τηλέφωνο 26220 24431.

Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Ώρα έναρξης 20.30 | |Διάρκεια 100 λεπτά

Ταυτότητα παράστασης:

Lord Byron: Ποιήματα στη λάσπη 

Κείμενο – Στίχοι – Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Μουσική σύνθεση: Διονύσης Μπαστας

Ερμηνεύουν: Μάριος Κρητικόπουλος, Κώστας Κουτρουμπής, Ηλέκτρα Σαρρή

Διεύθυνση φωνητικού συνόλου: Λίνα Γερονίκου

Φωνητικό σύνολο: Αρετή - Μαρία Αλεξίου, Λίνα Γερονίκου, Λαΐς - Ιωάννα Παπαγεωργίου, Αθανάσιος Ανδρικόπουλος, Κυριάκος Αθανασόπουλος, Δημήτρης Παπαδόπουλος 

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Φωτισμοί: Ιωάννης Αναστασόπουλος

Βοηθός Ενδυματολόγου – Σκηνογράφου: Δανάη Ηλιοπούλου

Σχεδιασμός εντύπων: Ηλίας Λαμπρόπουλος

Παραγωγή: ΑΜΚΕ Κάνθαρος – Θέατρο act& Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στη Γαστούνη στο κατάμεστο προαύλιο της Παναγίας Καθολικής , το βράδυ της περασμένης Κυριακής, το ακροατήριο καθηλωμένο παρακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, τον ποιητή που από τον αγώνα των Ελλήνων εμπνεύστηκε ένα σημαντικό κομμάτι από το έργο του: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και το « Ύμνο εις την Ελευθερίαν».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Άγνωστες, σε πολλούς, πτυχές από τη ζωή του Διονυσίου Σολωμού, απαγγελίες αποσπασμάτων  από τα αριστουργήματα του Εθνικού μας ποιητή, μελωδίες, τραγούδια και εικόνες  «έντυσαν» για περίπου 100 λεπτά την πολιτιστική  βραδιά με φόντο τον ιστορικό ναό.

Την εκδήλωση προλόγισε ο  πρόεδρος του ΝΠ κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε, να ονειρευτούμε, να αγαπήσουμε και να ξαναζήσουμε όλα αυτά που μας ενώνουν. Ο Πολιτισμός είναι λόγος για να ζούμε. Μαζί…»

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος  Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Συγχαίρω τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού Δημήτρη Βασιλόπουλο, την φιλόλογο  κ. Μαρία Παρίση  και όλους τους συντελεστές για την απόλυτα επιτυχή διοργάνωση της  εκδήλωσης για τον Διονύσιο Σολωμό,  τον ποιητή που σε όλο το έργο του υποστήριξε και υπερασπίστηκε το υψηλό ιδανικό της εθνικής, ηθικής και πνευματικής ελευθερίας ως το υπέρτατο αγαθό που νοηματοδοτεί τη ζωή».

Επίσης η πρόεδρος της ΤΚ Γαστούνης κ. Μαρία Μητσοπούλου δήλωσε: «Η εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό αφήνει ένα όμορφο αποτύπωμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Δήμου μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν: ο Πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, ο εκπρόσωπος του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Καλαματιανού κ. Β. Αλεξόπουλος, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Μ. Μπίλια, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, πρ. Δήμαρχοι Γαστούνης και Πηνειού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι,  πρόεδροι ΤΚ, εκπρόσωποι Συλλόγων κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαος Κοροβέσης σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο λιμάνι του Κατακόλου στις 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30.

Στις πλούσιες δράσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού-φθινοπώρου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εμπνευστές τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτ. Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικ. Κοροβέση συνεχίζει να διοργανώνει δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας.

 Στα πλαίσια των δράσεων αυτών συμπεριλαμβάνεται το μουσικό σχήμα της Μαριάννας Πολυχρονίδη και του Κωνσταντίνου Φάμη, δύο καλλιτεχνών με θεατρικές και μουσικές παρουσίες σε όλη την χώρα , που ξανασυναντιούνται φέτος στη σκηνή σε μια πολύ ατμοσφαιρική και ιδιαίτερη μουσική παράσταση. 

Με την συνοδεία του εξαίρετου συντοπίτη μας, Τάκη Φαραζή στο πιάνο ,ενός από τους πιο αγαπητούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής , οι δύο ηθοποιοί ζωντανεύουν τα πιο γνωστά τραγούδια (των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Κραουνάκη κ.α. ) που αγαπήθηκαν και ακούστηκαν πρώτη φορά σε μια θεατρική παράσταση. 

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς κύριο μέλημα είναι προστασία των συμμετεχόντων αλλά και του κοινού.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Μόνο η τέχνη μας «φρενάρει» από την πτώση» 

Σ’ ένα υπέροχο μουσικό οδοιπορικό είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι λάτρεις των ωραίων ήχων, με «οδηγό» το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO, τμήμα του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, το βράδι του Σαββάτου (18/9) στο ΣΠΚ. Μια ξεχωριστή συναυλία που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πύργου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας.

Πλήθος κόσμου και πολλοί εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής παρακολούθησαν τη συναυλία του VIBRATO. Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος έδωσε από νωρίς το «παρών», ενώ στις πρώτες θέσεις μαζί του, απόλαυσαν τη συναυλία ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος,  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Ανάμεσά στο πλήθος κόσμου ήταν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος, η αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ Αγγελική Ζάγκλαρη, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος κ.α.

Την εκδήλωση «άνοιξε» με έναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, ο οποίος μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας, έκανε ανοιχτή πρόταση δημιουργίας μιας ανάλογης Ορχήστρας στον Πύργο. «Να βγουν προς τα «έξω» τα παιδιά του Πύργου που ασχολούνται με τη μουσική, και να αποκτήσει κι ο Δήμος Πύργου μια ορχήστρα αντάξια των μουσικών ταλέντων της πόλης μας. Πρέπει να σταματήσει αυτή η πολύπλευρη εσωστρέφεια της πόλης». 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κ. Αντωνακόπουλου σε μια τέτοια πρόταση, ο οποίος μιλώντας μετά το τέλος της εκδήλωσης είπε: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι «αγωγή της ψυχής». Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε μια τέτοια ορχήστρα στην πόλη μας και μπορούμε να την δημιουργήσουμε. Οι άνθρωποι με ευαισθησίες είναι η ήρεμη δύναμη της πόλης μας. Έχουμε σε όλο το χώρο της τέχνης πρωτοβουλίες. Πρέπει να τις ενοποιήσουμε, να τις συνθέσουμε, να περιορίσουμε τα «εγώ» μας και να προχωρήσουμε στο «εμείς». Είμαστε υποχρεωμένοι να φρενάρουμε την κατάπτωση της σύγχρονης κοινωνίας. Και πώς γίνεται αυτό; Μόνο μέσω της τέχνης. Γιατί η τέχνη βγάζει από τον άνθρωπο τα ανώτερα στοιχεία της προσωπικότητάς του και καταστέλλει τα πάθη, τον πρωτογονισμό...» 

Το σχήμα VIBRATO, υπό τη διεύθυνση του κιθαρίστα Γιώργου Αθανασακόπουλου, παρουσίασε ένα ποικίλο πρόγραμμα με τη μουσική του Δημήτρη Λάγιου, την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Ανδρέα Κάλβου, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Ανδρέου, του Ηλία Ανδριόπουλου και μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή Διον. Καρατζά.    Μία αξέχαστη ποιοτική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πολίτες της Ηλείας το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο. Οι μελωδίες της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών υπό την καθοδήγηση του κ. Σολωμού, ιδρυτή και ενεργού υπηρέτη της τέχνης της μουσικής, έκλεψαν τις εντυπώσεις και έφεραν αισιοδοξία στο κοινό. 

 

Η μουσική παράσταση της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας που «αγκαλιάζεται» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μία εκ των δύο πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται σε Πύργο και Πάτρα τις προσεχείς ημέρες. Αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής η ανάδειξη της πλούσιας μουσικής κληρονομιάς με μία σειρά από όμοια Πολιτιστικά δρώμενα. 

 

Με μήνυμά του προς τους παρευρισκόμενους ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, εξέφρασε το θαυμασμό του για το έργο και την Ιστορία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, ενώ παράλληλα εκθείασε τη δράση και τη συνεισφορά του κ. Σολωμού στο χώρο της μουσικής. Ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε και στην πολύ σημαντική συνεισφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας, με την οποία υλοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση, όπως και επίσης και στο Δήμο Πύργου. «Οι ισχυρές συνεργασίες με ποιότητα αποτελούν προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοροβέσης. 

 

Η εκδήλωση της Πολυφωνικής Χορωδίας στην Πάτρα θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.  

 

Η παράδοση, ο ρόλος των αγροτικών προϊόντων-με κυρίαρχο τη σταφίδα- στην τοπική οικονομία, τα έθιμα και η πολιτισμική κληρονομιά αλλά και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, «πρωταγωνιστούν» στο φετινό πανηγύρι στο Βάραγκα που διοργανώνει ο Δήμος Πύργου, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και ο Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των τ.κ. και τοπικούς φορείς, από τις 21 έως και τις 23 Σσεπτεμβρίου.

Στο χώρο του Βάραγκα, με παράδοση και ιστορία πολλών χρόνων, φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αναβιώνει όλη η πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Ο Δήμος Πύργου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία, έθιμα και παραδόσεις μιας άλλης εποχής διοργανώνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του πανηγυριού ένα τριήμερο πρόγραμμα με ομιλίες, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, το καθιερωμένο λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι, αλλά και πολλές δράσεις για τα παιδιά. 

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, “στόχος μας είναι να αναδειχθεί και να παραμείνει ζωντανή η παράδοση του τόπου. Κρατάμε ζωντανή την παράδοση».

Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής με τον υπεύθυνο του γραφείου εθελοντισμού Γιάννη Πλεμμένο και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων επισκέφτηκαν το χώρο ώστε όλα να είναι έτοιμα ως προς την τελική διαμόρφωση και την καλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, αλλά και των τριήμερων εκδηλώσεων. Η υπηρεσία πρασίνου παρουσία του αντιδημάρχου Μαρίνου Αχτύπη επιμελήθηκε την καθαριότητα του χώρου και τη φύτευση δέντρων, ενώ η πολιτική προστασία του Δήμου Πύργου φρόντισε για την ασφάλεια του χώρου.  

Το πρόγραμμα 

Τα εγκαίνα του πανηγυριού θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21/9 στις 20.00 με τον καθιερωμένο αγιασμό και χαιρετισμό του δημάρχου Πύργου.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες του προέδρου της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη για το ρόλο των τοπικών προϊόντων και των αγροτών στην περιοχή, ενώ ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος θα μιλήσει για την οικονομική και πολιτισμική διάσταση της σταφίδας σε όλη την περιοχή. Οι ομιλίες θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικό υλικό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα άλογα απο την Πηνεία και την Ανδραβίδα με τους αναβάτες τους θα βρίσκονται στο χώρο και θα προσφέρουν ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. 

Την Τετάρτη 22/9 ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 23/9 με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη. 

Να σημειωθεί ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid. 

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Δημιουργούμε φεστιβάλ “Μίκη Θεοδωράκη” και θεματικό μουσείο προς τιμήν του στον Πύργο”

Με την ανακοίνωση, δια στόματος δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, της δημιουργίας ενός φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” στον Πύργο, επισφραγίστηκε η απόλυτη επιτυχία της συναυλίας αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη. Η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης  Θεοδωράκης”  μαζί με την  Πέγκυ Ζήνα, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τον Πυργιώτη ερμηνευτή Γιάννη Κορίζη συντρόφευσαν  επί δύο ώρες σχεδόν το πλήθος που είχε κατακλύσει το Πάρκο Ξυστρή για να απολαύσει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με πυξίδα τις μελωδίες και τα τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη. Σε μια συναυλία τιμής και μνήμης στην πόλη που τόσο αγάπησε και νοστάλγησε να ξαναζήσει λίγο πριν το τέλος του.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία από τις πρώτες θέσεις παρέα με έναν επίσης σπουδαίου δημιουργό που “γέννησε” αυτός ο τόπος, τον Ηλία Ανδριόπουλο, παίρνοντας το λόγο απευθυνόμενος στο κοινό είπε: “Άνθρωποι σαν τον Μίκη Θεοδωράκη δεν πεθαίνουν ποτέ. Υπάρχουν στο μυαλό μας, στην ψυχή μας, στην ιστορία, στο μέλλον….Ο Μίκης Θεοδωράκης  ανήκει σε όλους και ιδιαίτερα σ’ αυτόν τον τόπο, τον αγάπησε πολύ, και τον αγάπησε πολύ και ο ίδιος”. Σ αυτό το σημείο μάλιστα αναφέρθηκε σε μια τελευταία συνέντευξη του παγκόσμιου συνθέτη ο οποίος είχε μιλήσει για τον Πύργο και την επιθυμία του να ξαναζήσει στιγμές των νεανικών του χρόνων στην πόλη που δημιούργησε τις πρώτες του μουσικές. “Αυτόν τον Πύργο πρέπει και οφείλουμε να αναδείξουμε. Και επιμένουμε κόντρα στην τρομολαγνεία και μιζέρια κάποιων άλλων. Πολιτισμό πρέπει να δημιουργήσουμε στην πόλη. Υπάρχει, αλλά είναι “σκεπασμένος” τόσα χρόνια με τη σκόνη της αδιαφορίας και της λήθης. Θέλουμε να ταράξουμε αυτή τη νοοτροπία που κάποιοι επέβαλαν στους πολίτες του Πύργου δεκαετίες τώρα”.

Φεστιβάλ και μουσείο Μίκης Θεοδωράκη

“Πιστεύουμε ότι η πόλη έχει μια τεράστια κληρονομιά τεράστιων ανθρώπων του πνεύματος. Ήδη μετονομάσαμε την πλατεία “Βρυσούλες” σε πλατεία “Μίκη Θεοδωράκη”, προχωράμε στην ίδρυση ιστορικού μουσείου της πόλης, και μέσα από ένα θεματικό μουσείο “Μίκης Θεοδωράκης” θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον όλων. Και το κορυφαίο μας σχέδιο, που τώρα γίνεται πιο επίκαιρο είναι να  δημιουργήσουμε ένα διαρκές φεστιβάλ “Μίκη Θεοδωράκη” σ’ αυτή την πόλη, που θα ξεκινήσει το 2022. Ένα φεστιβάλ με συναυλίες, εκθέσεις, και άλλες εκδηλώσεις που να αρμόζουν στο έργο του μεγάλου μας καλλιτέχνη. Δώστε μας την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον άλλον Πύργο που αξίζουμε” κατέληξε ο δήμαρχος Πύργου για να εισπράξει τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, την ιδέα του Φεστιβάλ την είχε ήδη συζητήσει με την κόρη του κορυφαίου δημιουργού, Μαργαρίτα στην Κρήτη όταν συνόδευσαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία

Όπως τον γνώρισα

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε επίσης  με συγκίνηση στην συνάντησή του, πριν έναν χρόνο περίπου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του στην Ακρόπολη. “Εκεί διαπίστωσα ότι ήταν ένας πολύπλευρος άνθρωπος με μια πολυσύνθετη πραγματικότητα. Ήταν ο ποιητής, ο μουσικός, ο οραματιστής, ο αγωνιστής….όλα όσα μας λείπουν σήμερα”. Ξεχωριστή στιγμή της ομιλίας του δημάρχου Πύργου ήταν η αναφορά στη συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με έναν άλλον κορυφαίο πολίτη του Πύργου, τον αείμνηστο δήμαρχο Μιχάλη Ξυστρή. Τη στιγμή εκείνη προβλήθηκε μια φωτογραφία του 1979 με τους δύο άντρες να συνομιλούν μετά από το τέλος της συναυλίας που είχε δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στο στάδιο του Πύργου. “Απόψε τους επικαλούμαστε συνέχεια ...τους έχουμε  μπροστά μας όπως τους έχουμε στο μυαλό μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμά όλο τον κόσμο και ο αείμνηστος Μιχάλης Ξυστρής τιμά τον Πύργο”

“Η κληρονομιά του Μίκη είναι αένα

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε πίσω του σε όλους μας ο μεγάλος συνθέτης. “Πολιτισμός είναι αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε. Τα αφτιά πλημμυρίζουν το μυαλό μας με μουσική, το μυαλό αποτυπώνει τα λόγια των ποιητών όπως τους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τους έφερε στα στόματα όλων μας, στα σπίτια μας….Σιγοτραγουδάμε πάντα τα τραγούδια του. Είναι τα τραγούδια που αγγίζουν την ψυχή μας, το μυαλό μας, είναι μια πνευματική διεργασία, μια εσωτερική αναζήτηση. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι επική, επαναστατική , λυρική, ερωτική….Η κληρονομιά που μας αφήνει είναι τεράστια και αέναη”

Μια “Όμορφη πόλη” γεμάτη τραγούδια

Το πρόγραμμα της συναυλίας και τους καλλιτέχνες παρουσίασε ένας ακόμη σημαντικός Ηλείος δημιουργός, ο Γιάννης Τζουανόπουλος, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης, επί σειρά ετών, του Μίκη Θεοδωράκη. Φανερά συγκινημένος είπε ότι είναι η  πρώτη συναυλία που παρουσιάζει για τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Μίκη απόντα, και αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τα τραγούδια όπως και τη Λαϊκή Ορχήστρα με τα ωραιότερα λόγια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε η αγαπημένη ερμηνεύτρια Πέγκυ Ζήνα για να δώσει τη σκυτάλη στον “δικό” μας Γιάννη Κορίζη και στον Σπύρο Κουτσοβασίλη με τη γνήσια λαϊκή φωνή. Οι τρεις τους, συνοδευόμενοι από άριστους μουσικούς  της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσίασαν  ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Και κάπου στη μέση της συναυλίας, την εμφάνισή της στη σκηνή έκανε και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη που ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την αγάπη που δείχνουν στον πατέρα της και το έργο του.

Οι διοργανωτές

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, και με την πολύτιμη συνδρομή της άμισθης συμβούλου του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη

Αξίζει δε να σημειωθεί η αμέριστη, για άλλη μια φορά, βοήθεια του Συλλόγου Νέων Καταραχίου που με την εθελοντική τους εργασία, τα μέλη, βοήθησαν στην άψογη διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid.

ξ . τές  δια. η”. ….. ς  υ...κατά του covid. 

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ιστορικής γνώσης» , δήλωσε μιλώντας στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού ΛΕΤΡΙΝΑ και της εκπομπής ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου ο ιστορικός  και μέλος του συλλόγου  Φίλων  της ιστορίας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ  Θοδωρής Λάμπρος.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ημέρα που μια ομάδα νέων πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει τον Σύλλογο Φίλων της Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και όπως λέει ένας από τους πρωτεργάτες του πολιτισμικού εγχειρήματος Θεόδωρος Λάμπρος «αυτό προέκυψε από την προσωπική μας ανάγκη να δείξουμε την αγάπη μας για το 1821 αλλά και να αναδείξουμε, όσο μπορούμε, αθέατα γεγονότα της περιόδου αυτής.». 

Ο Θ. Λάμπρος κάνει εκτενή αναφορά σε όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα ο σύλλογος, εν μέσω δυσκολιών λόγω πανδημίας , ένω στην συνέχεια τονίζει τα όσα έχουν προγραμματίσει για το άμεσο μέλλον. 

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ιστορικής γνώσης» λέει όταν ρωτάτε για την γενική γνώση γύρω από την ιστορία. Ένα έλλειμμα που έρχεται να το καλύψει το νέο του βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα κατόπιν πρωτοβουλίας του δήμου Πύργου και μπορεί για όποιον πολίτη θέλει να αποτελέσει πηγή γνώσης για το 1821. Βιβλίο-λεύκωμα που διανέμεται δωρεάν και αναφέρεται στα όσα έλαβαν χώρα στο νομό Ηλείας.  

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/yWefrA3As6I

Το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO,τμήμα του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας ,θα εμφανιστεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου,ώρα 8,30μμ,στο Πάρκο ΣΠΚ ,και θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό οδοιπορικό. 

Στο ποικίλο πρόγραμμα του,περιλαμβάνεται η μουσική του Δημήτρη Λάγιου,την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Ανδρέα Κάλβου,τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ,του Γιώργου Ανδρέου,Ηλία Ανδριόπουλου κα μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή Διον.Καρατζα.
Η όλη παρουσία είναι μια σύνθεση   των τριών μορφών τέχνης [ποίηση-εικόνα/φωτογραφία-μουσική που θα παρουσιαστεί με την θεατρική απόδοση των καλλιτεχνών.
Το σχήμα VIBRATO στην πολυετή διαδρομή του έχει παρουσιάσει πλήθος μουσικο-θεατρικών παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα,σε φεστιβάλ,εκδηλώσεις,συνέδρια κλ αποκομίζοντας ενθουσιώδη σχόλια και κρητικές. 
Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο γνωστός  ,συνθέτης και κιθαρίστας.Γιώργος Αθανασακόπουλος 
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα της συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας ,του Δημοτικού Οργανισμου Πολιτισμου Πύργου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας.
 
 

Την πρόθεσή τους να αναβιώσουν τις τριήμερες πολιτισμικές εκδηλώσεις στο Βάραγκα, με στόχο την ανάδειξη όλης της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, γνωστοποιούν ο δήμος Πύργου και η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Από τις 21 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2021 στον πρώην δήμο Ωλένης, στην περιοχή του Βάραγκα, επιστρέφει δυναμικά το πανηγύρι που είναι συνυφασμένο με την παράδοση του τόπου, τα ήθη, τα έθιμα και τα τοπικά προϊόντα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ιστορικό κομμάτι του πανηγυριού, καθώς, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, στόχος είναι να αναδειχθεί και να παραμείνει ζωντανή η ιστορία του τόπου.

Έτσι, μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και παράλληλες δράσεις, θα «ξεδιπλωθεί» όλη η ιστορία αυτού του καθιερωμένου γεγονότος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σειντής φροντίζει για την καλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, καθώς για άλλη μια χρονιά μικροπωλητές θα στήσουν τα περίπτερά τους με είδη τοπικών και εμπορικών προϊόντων.

Δωρεάν για το κοινό

Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και το τεράστιο έργο που κληροδότησε σε όλο τον κόσμο, διοργανώνει ο Δήμος Πύργου την Παρασκευή 17/9 στο Πάρκο Ξυστρή, στις 21.00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. 

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με την Πέγκυ Ζήνα, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τον «δικό μας» Γιάννη Κορίζη, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι με πυξίδα τα μελοποιημένα έργα του κορυφαίου δημιουργού. 

Για τον Μίκη του κόσμου, τον Μίκη της Ελλάδας, τον Μίκη του Πύργου… Στην πόλη που έζησε, δημιούργησε τις πρώτες μου μουσικές, ανέπτυξε τις πρώτες του πολιτικές ανησυχίες… Στην πόλη που τόσο αγάπησε, και νοστάλγησε λίγο πριν το τέλος του να ξαναζήσει, θα ακουστούν σε μια μοναδική βραδιά μελωδίες που «έντυσαν» τον πιο συγκλονιστικό ποιητικό λόγο.

Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων. «Από την πόλη που έζησε, και νοστάλγησε να ξαναζήσει οφείλουμε να τιμήσουμε αυτόν τον ήρωα της Τέχνης, τον ήρωα των κοινωνικών αγώνων. Στις 17/9 θα έχουμε εδώ την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με την Πέγκυ Ζήνα, δωρεάν για το κοινό!» είπε εισπράττοντας τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα όλων. Η συναυλία διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, και με την πολύτιμη συνδρομή της άμισθης συμβούλου του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη.

Το πρόγραμμα 

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση. 

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Όπως και η ποίηση έχει «υπηρετήσει» τη μουσική του. Γεγονός απόλυτα φυσικό αν 

αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ' ένα καινοτόμο αποτέλεσμα. 

Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας: Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα…

Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο… Θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν 

υπάρχουν σπουδαία - και στην πλειοψηφία του κομβικά - έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού. 

Μια βραδιά αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς με τα τραγούδια του Μιχάλη Χατζηγιάννη να “πλημμυρίζουν” το Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο.

Μια συναυλία ανθρωπιάς, που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων κατοίκων που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχής μας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, κυρίως των νέων ανθρώπων. “Εσείς έχετε δώσει ζωή σ’ αυτόν εδώ το χώρο που κάποτε ήταν κλειστός και σκοτεινός. Έχοντας χρέος να διατηρήσουμε την ιστορία της πόλης ζωντανή, το Πάρκο Ξυστή παραμένει ζωντανό γεμάτο πολιτισμό, ευαισθησία, κοινωνική αλληλεγγύη…” τόνισε ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος.

Με κουπόνι ενίσχυσης 5 ευρώ - Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ο Δήμος Πύργου συμμετέχει σε όλες τις μορφές συμπαράστασης και διεκδίκησης εκ μέρους των πυρόπληκτων»

Αρωγός στα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ο Δήμος Πύργου διοργανώνει μια ξεχωριστή συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη για την ενίσχυση και την οικονομική ανακούφιση των πυρόπληκτων. Η συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/9 στις 21.00 στον αίθριο χώρο του Πάρκου Ξυστρή με κουπόνι ενίσχυσης 5 ευρώ υπέρ των πυρόπληκτων κατοίκων του δήμου.

Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠ, το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας, τον Σύλλογο Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» και το Γραφείο Εθελοντισμού και τη συμβολή της άμισθης συμβούλου του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρα Παπαγιαννάκη, διοργανώνουν τη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων δημοτών μας. Την εκδήλωση στηρίζουν πλήθος φορέων και συλλόγων μεταξύ των οποίων η ΔΕΠ. Α.Ε. ΟΤΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, ο Σύλλογος Νέων Καταραχίου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Πύργου, ο Γυμναστικός Σύλλογος Αναγέννηση Πύργου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατακόλου «Φάρος». 

Οδηγίες προς τους θεατές 

Οι πόρτες για το κοινό θα ανοίξουν στις 19.30 και θα λειτουργούν και οι δύο είσοδοι του Πάρκου Ξυστρή προς αποφυγή συνωστισμού.

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας, με τις απαραίτητες αποστάσεις και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα πάντα με τις επίσημες οδηγίες του ΥΠ.ΠΟ. και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας οι εκδηλώσεις των Δήμων συνεχίζονται κανονικά, κάτι που συμβαίνει άλλωστε και σε άλλους νομούς που βρίσκονται σε καθεστώς λοκ ντάουν όπως στην Αχαΐα, το Ηράκλειο, τα Χανιά κ.α. 

Όπως δηλώνει και ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τους περιορισμούς από την πανδημία δεν απαγορεύονται οι εκδηλώσεις των Δήμων σε ελεγχόμενο χώρο με καθήμενους θεατές και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων. Η οικονομική ενίσχυση με το κουπόνι των 5 ευρώ, θα διαχειριστεί από συλλόγους και θα αποδοθεί στους πυρόπληκτους. Είναι μια κίνηση συμπάθειας και ανάδειξης του τεράστιου προβλήματος που έχει προκύψει στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Δήμος Πύργου συμμετέχει σε όλες τις μορφές συμπαράστασης και διεκδίκησης εκ μέρους των πυρόπληκτων». 

Το πρόγραμμα 

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ένας από τους πιο εμπνευσμένους και επιτυχημένους δημιουργούς και ερμηνευτές της γενιάς του, με τραγούδια που έχουν χαραχθεί βαθιά στην ψυχή μας, γνωρίζει πώς να γεμίζει το κοινό με μουσική, όμορφα συναισθήματα και καλή διάθεση! Το δίωρο πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει μαζί με την ομάδα των εξαιρετικών μουσικών του, μας ταξιδεύει από τα διαχρονικά «Άγγιγμα Ψυχής» και «Πάρτι»,  μέχρι  τα  απόλυτα αγαπημένα «Δεν Φεύγω» και «Βυθός» και από τα ξεσηκωτικά «Για Σένα», «Χωρίς Αναπνοή» και  «Χέρια Ψηλά» μέχρι το «Όλα ή Τίποτα» και «το Καλοκαίρι μου». Η «Σαϊτιά» και το πρόσφατα αγαπημένο «Χορεύω» έρχονται και συνοδεύουν τα ολοκαίνουρια «Μην αργείς» και «Κανένας μόνος»

Τη συναυλία θα «ανοίξουν» μισή ώρα νωρίτερα, στις 20.30 οι Banda Morena, 

Για άλλη μια φορά ο Δήμος Πύργου αποδεικνύει εμπράκτως το κοινωνικό του πρόσωπο και με όχημα τον πολιτισμό διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ενίσχυση των πυρόπληκτων κατοίκων. 

Μια συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Μιχάλη Χατζηγιάννη που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 11/9 στις 21.00 στον αίθριο χώρο του Πάρκου Ξυστρή, με κουπόνι ενίσχυσης 5 ευρώ υπέρ των πυρόπληκτων κατοίκων του δήμου.

Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠ, το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας, τον Σύλλογο Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» και το Γραφείο Εθελοντισμού και τη συμβολή της άμισθης συμβούλου του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη, διοργανώνουν τη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων δημοτών μας. Την εκδήλωση στηρίζουν πλήθος φορέων και συλλόγων, μεταξύ των οποίων η ΔΕΠ. Α.Ε. ΟΤΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, ο Σύλλογος Νέων Καταραχίου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Πύργου, ο Γυμναστικός Σύλλογος Αναγέννηση Πύργου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατακόλου «Φάρος». 

Τη συναυλία θα «ανοίξουν» νωρίτερα, στις 20.30 οι Banda Morena, ενώ για την καλύτερη διευκόλυνση του κοινού και προς αποφυγή συνωστισμού, οι πόρτες του Πάρκου Ξυστρή θα ανοίξουν στις 19.30. Να σημειωθεί ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, την ημέρα της συναυλίας η Ηλεία δεν θα βρίσκεται σε τοπικό λοκ ντάουν - καθώς επισήμως δεν έχει δοθεί παράταση. Ωστόσο, και σύμφωνα πάντα με τις επίσημες οδηγίες του ΥΠ.ΠΟ. και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας οι εκδηλώσεις των Δήμων σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται κανονικά, κάτι που συμβαίνει και σε άλλους νομούς που βρίσκονται σε καθεστώς λοκ ντάουν όπως στο Ηράκλειο, τα Χανιά, κ.α. 

Το πρόγραμμα 

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ένας από τους πιο εμπνευσμένους και επιτυχημένους δημιουργούς και ερμηνευτές της γενιάς του, με τραγούδια που έχουν χαραχθεί βαθιά στην ψυχή μας, γνωρίζει πώς να γεμίζει το κοινό με μουσική, όμορφα συναισθήματα και καλή διάθεση! Το δίωρο πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει μαζί με την ομάδα των εξαιρετικών μουσικών του, μας ταξιδεύει από τα διαχρονικά «Άγγιγμα Ψυχής» και «Πάρτι», μέχρι τα  απόλυτα αγαπημένα «Δεν Φεύγω» και «Βυθός» κι από τα ξεσηκωτικά «Για Σένα», «Χωρίς Αναπνοή» και «Χέρια Ψηλά» μέχρι το «Όλα ή Τίποτα» και «το Καλοκαίρι μου». Η «Σαϊτιά» και το πρόσφατα αγαπημένο «Χορεύω» έρχονται και συνοδεύουν τα ολοκαίνουρια «Μην αργείς» και «Κανένας μόνος».

Μια μαγευτική βραδιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Αυγούστου στο Κάστρο Χλεμούτσι με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση και πλήθος καλεσμένων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: “ Ο Ρόλος των Νερόμυλων στην Επανάσταση του 1821.Ο Ιστορικός Νερόμυλος Κουνέλη στο επίκεντρο”. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στήριξε από την αρχή την προσπάθεια για την διατήρηση της ζωντανής πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της επανένταξης των παραδοσιακών ξεχασμένων μνημείων που αποτελούν κομμάτι της ζωής του τόπου, αναβιώνοντας με αυτό τον τρόπο ,τις μνήμες ξεχασμένης ιστορίας που έχουμε ειδικά στα χωριά της Ορεινής Ηλείας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προώθηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που με τον βιωματικό της χαρακτήρα καθιστά ένα πρόσφορο πεδίο συμμετοχής στον πολιτισμό. Παρέχει γνώσεις και ιδέες, δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν την ταυτότητα τους προάγοντας την επικοινωνία μεταξύ των λαών.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε δύο μέρη. Στο 1ο μέρος παρουσιάστηκαν στοιχεία αφηγηματικά για τους Νερόμυλους στην Επανάσταση, τον ρόλο τους στην τοπική κοινωνία, με αφηγήσεις,μουσικά δρώμενα ,βιντεοσκοπημένα χορευτικά στον νερόμυλο , και τραγούδια ακαπέλα. Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία BELCANTO ACADEMY OPERA STUDIO από την Pergine Valsugana, Trento, Italia με 5 Σοπράνο και την Ελληνίδα Σοφία Πουλοπούλου.

 

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς o Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Νίκος Κοροβέσης. Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ.Γιάννης Λέντζας. Ομιλήτρια η κα Μ.Γρυπάρη πρ. Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων του ΥΠΕΚΑ, Αρχιτέκτων και Πρόεδρος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων. Παρουσίαση κ.Κλοκανά Ασπασία Πρόεδρος «Καλλιάφεια» Γεν.Γραμματέας του ΙΤΕΜ 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και συνθέτη κ. Γιώργο Βούκανο  βραβευμένο με το Tourism Awards 2021 για 2η χρονιά, με το καινοτόμο Xenios Festival – The Host Festival .

Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος ,η Διονυσία Αυγερινοπούλου Βουλευτής ΝΔ και Πρόεδρος, της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Πρώην Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ.Ναμπίλ Μωράντ, ο Κώστας Αναγνωστόπουλος πρώην Αντιδήμαρχος Πηνειας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ήλιδας.Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ.Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Κεκκάτος Διονύσης, η κ. Δήμητρα Μπράτη Αναπληρωματική Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας. Η κ. Αικατερίνη Μουζάκη της Κλωστοϋφαντουργίας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ –ΜΟΥΖΑΚΗΣ» 

Στις διήμερες εκδηλώσεις για τις ανάγκες τις εκδήλωσης συμμετείχαν :

Ο Ηλείος Τραγουδιστής Παραδοσιακής Μουσικής Άγγελος Σπυρόπουλος με την ορχήστρα του.

Η καθηγ. μουσικής και φωνητικής Κέλλυ Κουνάκη

Ο Εκπολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος “H Aστρίνια” με το καταπληκτικό χορευτικό.

Η Θεατρική ομάδα “ Aποχρώσεις” του Θοδωρή Δανίκα με Την συμμετοχή των Καλλιόπη Κοσμοπούλου, Κων/να Βασιλακοπούλου και Νίκη Μπουτζαρέλη

Χαιρετισμό έστειλε η κ. Ελένη Σκάρκου Πρόεδρος Ελλήνων Μουσουργών και μέλος Του Δ.Σ. της Λυρικής Σκηνής Αθηνών , που λόγο Πανδημίας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί τελευταία στιγμή.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον κ.Γιαννικόπουλο Ευάγγελο Εκδότη της Εφημερίδας «Πανολυμπιακή» και συγγραφέα του βιβλίου «Μύλοι της Νεμούτα» απ όπου τα αποσπάσματα των αφηγήσεων που ακούστηκαν.

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Χορηγοί η Εταιρεία Κλωστοϋφαντουργίας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», το ΙΤΕΜ(Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων) 

Με καλή μουσική και πολύ κέφι αποχαιρέτισε πλήθος κόσμου το καλοκαίρι σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου και το Γραφείο Εθελοντισμού το βράδυ της Κυριακής στη μαρίνα του Κατακόλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου «Ο Φάρος», ενώ τα μέλη του Συλλόγου Νέων Καταρραχίου έδωσαν για μία ακόμη φορά το «παρών» φροντίζοντας τις όποιες λεπτομέρειες για την καλή διεξαγωγή της βραδιάς.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάθονται, πλήθος και εξωτερικοί χώροι

Το πρόγραμμα «άνοιξε» το δημοφιλές συγκρότημα Banda Morena όπου διασκέδασε το κοινό με τραγούδια γνωστών και αγαπημένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με ήχους και μελωδίες που ταλαντεύονται ανάμεσα στο ροκ, ποπ, έντεχνο, swing, rock n’ roll, reggae, latin, disco, με ρετρό αισθητική και ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις.

Τη σκυτάλη αμέσως μετά πήρε ο Παύλος Γκόρδης, γνωστός από τις πολλές εμφανίσεις του σε νεανικά στέκια της πόλης, με ένα πρόγραμμα που κινήθηκε σε λαϊκούς ρυθμούς.

Το κοινό καλωσόρισε ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος, ενώ από τις πρώτες σειρές παρακολούθησαν τη συναυλία ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μαρίνος Αχτύπης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Γιάννης Αργυρόπουλος, η άμισθη σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρα Παπαγιαννάκη - η οποία φρόντισε για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης - ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του δημάρχου Γιώργος Καραστέργιος, ο άμισθος σύμβουλος Σπύρος Βενιζέλος, συνεργάτες του Δήμου Πύργου καθώς και πλήθος κόσμου.