Banner 728x90px artisti

Με πολύ χρώμα και φαντασία συνεχίζονται τα μαθήματα ζωγραφικής στα τμήματα ενηλίκων και παιδιών, στο πρώην δημοτικό σχολείο Παλαιοχωρίου στη Γαστούνη υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πηνειού,  με δάσκαλο τον ζωγράφο Κρίστο Χάσα, τηρουμένων φυσικά όλων των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Πηνειού επισκέφθηκε την « μικρή κυψέλη Πολιτισμού» όπως αποκάλεσε την αίθουσα όπου γίνονται τα μαθήματα, συνομίλησε με τους  μικρούς και μεγάλους  δημιουργούς και φυσικά με τον δάσκαλο Κρίστο Χάσα.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος εντυπωσιασμένος από τα έργα μικρών και μεγάλων, δήλωσε: «Μέσα από τη ζωγραφική, διδάσκεται η αναζήτηση της ομορφιάς και της αρμονίας. Η ζωγραφική  ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, καλλιεργεί τη φαντασία, τονώνει την αυτοαντίληψη και αυτογνωσία. Αποτελεί ταξίδι στην ελπίδα.

 O Κρίστο Ντεφρίμ Χάσα ως δάσκαλος λειτουργεί εμψυχωτικά και με σεβασμό απέναντι σε κάθε μαθητή και τις ανάγκες του. Τον συγχαίρω για το έργο του και ιδιαίτερα συγχαίρω τους μαθητές του, μικρούς και μεγάλους που ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους μέσα από τα πολύχρωμα έργα τους. Η ζωή μας ειδικά αυτή την περίοδο χρειάζεται χρώμα, φαντασία και αισιοδοξία. Με την επιστροφή της ζωής μας στην κανονικότητα θα δημιουργήσουμε μια έκθεση με τα έργα σας».

Ο ζωγράφος και δάσκαλος Κρίστο Ντεφρίμ Χάσα δήλωσε: «Είμαι τυχερός που έχω αυτούς τους ανθρώπους μαθητές μου. Με συγκινούν ιδιαίτερα οι προσπάθειες των μικρών παιδιών και μπορώ να πω ότι διδάσκομαι από την δημιουργική φαντασία τους.  Από την πλευρά μου προσπαθώ να τους διδάξω την τέχνη της ζωγραφικής που αγαπώ και υπηρετώ χρόνια. Έχουμε συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και έχουμε αποσπάσει  πολλές διακρίσεις και βραβεία. Και συνεχίζουμε.  Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο για την επίσκεψη που μας έκανε στο εργαστήρι μας εδώ στο Παλαιοχώρι καθώς και για την απόλυτη στήριξή του »

Τον δήμαρχο Πηνειού συνόδευε ο κ. Γιώργος Βερμές, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου «Αναγέννηση».

 

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου18η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) η οποία θα λάμβανε χώρα στα όρια της Αμαλιάδας Δήμου Ήλιδας. Η απόφαση για την αναβολή πάρθηκε από τους διοργανωτές, παρότι είχε προβλεφθεί να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που πανελλαδικά παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες και σε όμορους Νομούς της περιοχής μας. Σύντομα θα οριστεί  νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.

Υπενθυμίζεται πως η διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Ήλιδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Δίνω Ζωή», του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών  και Ναυαγοσωστών Αμαλιάδας και της ΜΟΤΟΛΕΑ.

Ο θεσμός της Λαμπαδηδρομίας στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει και να τονίσει τη σημασία της προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών ευελπιστώντας στην ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 και αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για τη διάδοση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων σώματος στην ελληνική κοινωνία. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

*Στο Θεματικό Πάρκο «ΞΥΣΤΡΗ» το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 19.00 το απόγευμα σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πύργου, την ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ και την ΔΗΚΕΠ*Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται στην Ηλεία

  για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας του 1821 *Θεόδωρος Λάμπρος:

«Βάζουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι

 για να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας»Την πρώτη οργανωμένη δράση του πρόκειται να παρουσιάσει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στο θεματικό πάρκο «ΞΥΣΤΡΗ» στον Πύργο ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

   Η δράση αφορά το ντοκιμαντέρ – ταινία που αφορά την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821 και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που έχει προγραμματίσει ο νεοσύστατος σύλλογος με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας του 1821 στην Ηλεία και όχι μόνο.

  Για την συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέρθηκαν ο Δημιουργός του Συλλόγου Θεόδωρος Λάμπρος και ο Αντιπρόεδρος Φώτης Βερβίτας.

«Εγινε μια δημιουργική προσπάθεια»

Για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε αναφέρθηκε ο Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Θεόδωρος Λάμπρος που ανέφερε ότι «είναι η πρώτη οργανωμένη δράση μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί μετά από δυο μήνες γυρισμάτων καταφέραμε και βγάλαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι έγινε από εθελοντές – αναβιωτές ιστορικών συλλόγων, πολιτιστικούς συλλόγους και άτομα που αγαπούν την ιστορία και τον πολιτισμό και μάλιστα αφιλοκερδώς. Δεν είμαστε επαγγελματίες ηθοποιοί, ούτε το κάναμε για να προσπορίσουμε οικονομικά οφέλη. Είμαστε όλοι εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε ο πρώτος Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο νομό αυτό το εγχείρημα».

«Να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας»

Με την σειρά του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Βερβίτας αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της τοπικής ιστορίας του 1821 στην Ηλεία τονίζοντας χαρακτηριστικά:

   «Βάλαμε όλοι μας την αγάπη που έχουμε για την ανάδειξη και προβολή του 1821 στην Ηλεία. Αυτό θα το συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις μας στο μέλλον τόσο στην Ηλεία όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο Σύλλογός μας που έχει ζωή μόλις επτά μήνες κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ με κινηματογραφικά στοιχεία με σκοπό να αναδείξει ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης όπως αυτό που αφορά την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα.

  Καλούμε τους Ηλείους πολίτες να παραβρεθούν στην εκδήλωσή μας και να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε ως Σύλλογος για την ανάδειξη και προβολή του 1821 στην Ηλεία».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κ.α.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

ΦΩΤΟ -Maketa Ekdilosis SilloogouΤο Σάββατο 10 Οκτωβρίου στο Θεματικό Πάρκο «ΞΥΣΤΡΗ» ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» θα παρουσιάσει την πρώτη οργανωμένη δράση του που αφορά το ντοκιμαντέρ – ταινία για την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821 σε πρώτη προβολή.

ΦΩΤΟ – Theodoros Lambros «Είμαστε όλοι εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε ο πρώτος Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο νομό αυτό το εγχείρημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημιουργός του Συλλόγου Θεόδωρος Λάμπρος.

ΦΩΤΟ – Fotis Vervitas – «Βάλαμε όλοι μας την αγάπη που έχουμε για την ανάδειξη και προβολή του 1821 στην Ηλεία. Αυτό θα το συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις μας στο μέλλον τόσο στην Ηλεία όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Βερβίτας.
Για μια χρονιά ακόμη η Αρχαία Ολυμπία θα αποτελέσει την αφετηρία ενός σημαντικού αγώνα ιστορικών αυτοκινήτων, καθώς διοργανώνεται και φέτος το 7ο Tour du Peloponnese, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν πενήντα πληρώματα, κυρίως διεθνή αλλά και Ελληνικά.

Τον αγώνα διοργανώνει η ΕΛΙΑ (Ελληνική Λέσχη Ιστορικού Αυτοκινήτου) με την αρωγή του συλλόγου «ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ» και τη συνεργασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, θα γίνει η ενημέρωση των ξένων πληρωμάτων στο ξενοδοχείο Olympia Amalia στην Αρχαία Ολυμπία. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στις 11πμ, θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση μπροστά από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής. Οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν προς την Καρύταινα με τελικό προορισμό την Σπάρτη και τον Μυστρά, αγωνιζόμενοι σε 4 ειδικές διαδρομές.

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, θα γίνει η εκκίνηση από την Σπάρτη μπροστά από το επιβλητικό άγαλμα του Λεωνίδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 ειδικές διαδρομές μέσα από τα υπέροχα λακωνικά τοπία με κατεύθυνση προς Γεράκι και Αρχάγγελο για ανασυγκρότηση και τελικό προορισμό την επιβλητική Μονεμβασιά.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, τα πληρώματα θα διασχίσουν τις περιοχές Ιέρακας, Κυπαρίσσι, Πούλιθρα με τελικό Προορισμό το Ναύπλιο. Το αγωνιστικό σκέλος περιλαμβάνει ακόμη 4 ειδικές διαδρομές στη Λακωνία. Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σειρά έχει η Αργολίδα (Καρνεζέικα, Πόρτο Χέλι και Κόστα) ενώ τα πληρώματα θα τερματίσουν στον Γαλατά με διανυκτέρευση στον Πόρο.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, οι διεκδικητές του τροπαίου θα λάβουν μέρος σε ακόμη 3 ειδικές διαδρομές προς Κορινθία με τελικό προορισμό το Λουτράκι ενώ το βράδυ η περιβόητη πλέον νυχτερινή ειδική δοκιμασία προς τη λίμνη Βουλιαγμένης και το Αρχαίο Ηραίο θα κρίνει και τον νικητή. Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο Λουτράκι, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές. Η επόμενη, είναι ημέρα αναχώρησης των ξένων πληρωμάτων.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής, θα υποδεχθεί για άλλη μια χρονιά, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, το 7ο Tour du Peloponnese, κάτι που προσφέρει μια άλλη νότα στην περιοχή μας. Για πρώτη φορά φέτος πετύχαμε, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ, να διανυκτερεύσουν τα πληρώματα για δύο μέρες εδώ, γεγονός που θα τονώσει την τουριστική κίνηση στην πόλη. Είναι ένας αγώνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σπάνια ιστορικά αυτοκίνητα – αντίκες θα βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία και αυτό θα κινητοποιήσει αρκετούς φίλους του είδους ώστε να επισκεφτούν την πόλη μας και να απολαύσουν το θέαμα, πάντα μέσα στα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό».

Το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου Πύργου, μετά από μακρά περίοδο αναστολής της λειτουργίας του, λόγω της πανδημίας του COVID-19, προσφέρει και πάλι τον άρτια διαμορφωμένο χώρο του στους δημότες, προκειμένου να μην αποκοπούν από την καλλιτεχνική τους έκφραση και δημιουργία.

Το Εργαστήρι θα λειτουργήσει κάτω από ειδικές συνθήκες τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Οι εγγραφές ξεκινούν από Πέμπτη 1 Οκτώβρη 2020 καθημερινά από 11:00 -13:00 στο χώρο του Εργαστηρίου, Ερμού 101 & Παιωνίου, ή τηλεφωνικώς στο 26210 37281 στην υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Αδαμαντία Τσακανίκα.

«Χορεύουμε για την Ειρήνη. Χορεύουμε για την ελευθερία της έκφρασης και της κίνησης. Χορεύουμε για μια νέα πραγματικότητα όπου τη λέξη πόλεμο δεν θα γνωρίσει. Χορεύουμε για να επικρατήσει η Ειρήνη και να διαδώσουμε το μήνυμα στη γενιά μας. Χορεύουμε και ελπίζουμε. Ελπίζουμε ότι όλα μια μέρα θα τελειώσουν. Θα αλλάξουν προς το καλύτερο…» είπαν τα παιδιά της Ομάδας ΜΙΛΑ τoυ 9ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας χορεύοντας και έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Στη συνέχεια ενωμένοι πολιτικοί, αθλητές, καλλιτέχνες και παιδιά στον αύλειο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, σχημάτισαν ένα τεράστιο ανθρώπινο σήμα Ειρήνης υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων να παίζει τραγούδια για την Ειρήνη.

ekexeiria kalimarmaro1

Μαθητές της Ομάδας ΜΙΛΑ και σχολείων της Αθήνας σχημάτισαν με κορδέλες τον κύκλο της ειρήνης. Στο κέντρο η παραολυμπιονίκης κα Ειρήνη Κουρούβανη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη,  τον Ολυμπιονίκη και τιμηθέντα από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» κ. Σπύρο Γιαννιώτη, τον Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη, τον Δήμαρχο της Ήλιδας (της διοργανώτρια πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) κ. Γιάννη Λυμπέρη, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και στις ακτίνες του τον Διευθυντή του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων πλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο και εκπρόσωπο του CISM (κάτοχο πάνω από 20 χρόνια του Πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου), την πρόεδρο των Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Εύη Μωραϊτίδου, την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κα Βούλα Κοζομπόλη,  τον πρόεδρο της ΕΘΝΟΑ κ. Γιώργο Αλικάκο, την εκπρόσωπο του Δημάρχου Αθηναίων και πρόεδρο του πρώτου ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84 κα Νίκη Αραμπατζή, τον πρώην βουλευτή και υπουργό κ. Γιώργο Κοντογιάννης, την Υποδιευθύντρια του ΔΚΟΕ κα Ντόρα Πάλλη, τους κ.κ. Αλέξανδρο Βαμβακίδη (αρχιφύλακα) και Καρυώτη Νικόλαο (υποπλοίαρχο ΠΝ) οι οποίοι συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον Δρόμο του Ηρακλή (Αγραπιδοχώρι-Αρχ. Ήλιδα) και τον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία, τον Διευθυντή του #BEACTIVEHELLAS κ. Διονύση Καρακάση, την πρέσβειρα του #BEACTIVE παγκοσμιονίκη του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, την πρόεδρο της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη και την εικαστικό κα Αννίτα Πατσουράκη (η οποία επιμελείται τις εικαστικές εκθέσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας), τον πρόεδρο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ. Ηλία Μουσταϊρα και την κα Νεκταρία Κωνσταντίνου η οποία επιμελήθηκε της χορογραφίας των παιδιών.

ekexeiria kalimarmaro3

Κλείνοντας τα παιδιά μοίρασαν σε όλους τους παρισταμένους ένα κλαδί αγριελιάς διαχρονικό σύμβολο της Ειρήνης, της Αθήνας και των Ολυμπιακών Αγώνων με τον δίσκο της Εκεχειρίας.

Προηγουμένως δρομείς είχαν τρέξει το Συμβολικό Δρόμο Εκεχειρίας Πνύκα – Καλλιμάρμαρο.

Να επισημανθεί ότι τηρήθηκε στο ακέραιο το υγειονομικό πρωτόκολλο που είχε κατατεθεί και  εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (50 δρομείς και συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικών, μασκών καθώς  και γαντιών όπου εκρίνετο απαραίτητο).

ekexeiria kalimarmaro4

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώθηκε με τις Περιφέρειας Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της ΕΘΝΟΑ, του ΕΟΤ, θεσμικούς υποστηρικτές τον Δήμο Σπάρτης και τον Δήμο Αθηναίων, τεχνική υποστήριξη το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο, με την στήριξη του #BEACTIVE,  χορηγούς επικοινωνίας τον ΠΣΑΤ, την ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, RunningNews.gr, ΑΘΗΝΑ 9,84, apopseis.gr, OVI, Greekteachers, Polismagazine κ.α. Και την υποστήριξη των: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avancecarrental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, ΖΑΓΟΡΙ, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗ.Κ.Ε. Πύργου, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis. 

Γεωργιόπουλος: Προσπάθεια να είναι έτοιμο συντομότερα

Ένα σημαντικό έργο για την Αρχαία Ολυμπία, το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, άρχισε να υλοποιείται, με την εγκατάσταση του εργολάβου, την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.145.000 ευρώ (542.372 € με την έκπτωση). Η πίστωση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» (Ο.Χ.Ε. Δυτικής Ελλάδας) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.). Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης του κελύφους του κτιρίου καθώς και εργασίες μουσειολογικές που αφορούν την επανέκθεση των εκθεμάτων με τελικό σκοπό την πλήρη επαναλειτουργία του μουσείου.

«Ξεκίνησε ένα έργο για το οποίο υπήρξε προσπάθεια πολλών ετών», δήλωσε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας: «Με συντονισμένες προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, εκπονήθηκε μία μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, την οποία είχα την τιμή να εκπροσωπώ. Η Ολυμπία προσθέτει μία ακόμη εμπειρία στον επισκέπτη της. Αυτό είναι και το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, να προσθέτουμε καινούργια πράγματα σε αυτά που αναζητά ο επισκέπτης της νέας εποχής.

Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που και με την σημερινή Περιφερειακή αρχή είναι αρωγός  και συνεχίζει να βοηθά στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας, γιατί το έργο αυτό πρέπει να τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, συντομότερο από ό,τι προβλέπεται από την σύμβαση. Θα κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να είμαστε έτοιμοι του χρόνου το καλοκαίρι που θα γίνει στην Ελλάδα η μεγάλη σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η εκλογή του προέδρου. Θα είναι μεγάλη μας τιμή και μεγάλη ευκαιρία αυτό το έργο τότε να είναι έτοιμο και να το εγκαινιάσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μπαχ».

games museum 2

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε στην εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης και ανακαίνισης του Μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και στον άξονα Κατάκολο -Πύργος -Αρχαία Ολυμπία. Ένα έργο εμβληματικό, που στοχεύει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Θέλω να σταθώ και να κάνω ξεχωριστή αναφορά στον Δήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο και πρώην αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ο οποίος, σε συνεργασία με την πρώην δημοτική αρχή, κατάφερε να τρέξει αυτό το εγχείρημα και να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο χάρη στις δικές του ενέργειες και προσπάθειες.

Είναι γνωστό ότι έχω άριστες σχέσεις και συνεργασία με τον Γιώργο Γεωργόπουλο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία μπορούν να βγουν μόνο θετικά πράγματα για την περιοχή. Αυτό είναι το μήνυμά μου, σε αυτό στοχεύω, αυτό επιδιώκω, να ενισχύσουμε τέτοιες δράσεις και προσπάθειες που μόνο καλό μπορούν να φέρουν στον τόπο μας και ειδικά στην Αρχαία Ολυμπία, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω των συνεπειών της πανδημίας».

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, ένα από τα τρία που εντάχθηκαν στην ΟΧΕ, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2014, έγινε ακολούθως η μελέτη και δημοπράτησή του για να ξεκινήσει σήμερα: «Είναι μια δύσκολη και εξειδικευμένη δουλειά, οικοδομική αλλά και μουσειολογική, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην Αρχαία Ολυμπία», τόνισε χαρακτηριστικά.

games museum 3

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργος Αλικάκος τόνισε: «Πρόκειται για το αρχαιότερο μουσείο στον κόσμο. Έχει εκθέματα μοναδικά στον κόσμο, τα οποία προστατέψαμε μεταφέροντάς τα στην Ακαδημία, όπου συντηρούνται από ειδικούς συντηρητές. Ευελπιστούμε, όταν γίνει η Σύνοδος της ΔΟΕ τον Ιούνιο, να γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου και πλέον θα είναι το καλύτερο μουσείο στον κόσμο».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την τοπική ανάπτυξη, το οποίο ο Γιώργος Παπαστεφάνου - Προβατάκης πάντοτε ονειρευόταν να βρίσκεται το Μουσείο αυτό μέσα στον κεντρικό ιστό της αρχαίας Ολυμπίας ώστε να δίνει μία άλλη διάσταση στην πόλη».

games museum 4

Επίσης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Δεββές τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όλοι νιώθουμε χαρούμενοι και δικαιωμένοι Γιατί πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του τόπου, όχι από άποψη μεγέθους προϋπολογισμού αλλά γιατί μουσείο σημαίνει ιστορία του τόπου, κομμάτι της ταυτότητάς του τόπου και με την επαναλειτουργία του η Ολυμπία θα διεκδικήσει μία σημαντικότερη θέση στο σύγχρονο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα». Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιώτης Μαντάς, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η επαναλειτουργία του Μουσείου αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του εμπορικού κόσμου. Είμαστε χαρούμενοι γιατί αυτό το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του δήμου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της προηγούμενης αλλά και της νέας Περιφερειακής Αρχής, η οποία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά στην πράξη το ενδιαφέρον της για την Αρχαία Ολυμπία». Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Ολυμπιακών θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου και Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 36 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν και οι εγγραφές συνεχίζονται σε όλες τις Σχολές και Τμήματα του Ελληνικού Ωδείου Πύργου.   Με μεγάλη χαρά το Ωδείο παρουσιάζει το νέο δάσκαλο βιολιού , καταξιωμένο στο χώρο του,  Γιώργο Ντούρρι, που θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της Σχολής Βιολιού το νέο σχολικό έτος.

Ο Γιώργος Ντούρρι, είναι συνθέτης και καθηγητής βιολιού, υπεύθυνος  στο τμήμα εγχόρδων του Ωδείου Paganini στην Πάτρα. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως σολίστ και δημιουργός, καθώς και μέσα από τις συμμετοχές του σε διάφορα μουσικά σύνολα.

ntoup2

Είναι ιδρυτής του “Spectrum Quartet” και του συνόλου εγχόρδων “Paganiniata”  με τα οποία έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.  Από το 2012 ως σήμερα διοργανώνει στην Πάτρα τις «Φθινοπωρινές Μουσικές Συναντήσεις» και «Ανοιξιάτικες Μουσικές Συναντήσεις» ,  κύκλους συναυλιών που έχουν σκοπό την προβολή των καινούργιων ερμηνευτών και συνθετών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, και έχουν παρουσιαστεί σ΄αυτές, έργα σε πρώτη εκτέλεση. Οι μαθητές του έχουν διακριθεί σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς και συμμετέχουν σε σεμινάρια διάσημων βιολιστών και παιδαγωγών παγκοσμίου φήμης όπως με τους Λεωνίδα Καβάκο και Prof.Dr.Tomasz Tomaszewski.

ntoup3

Το βιολί είναι ένα ξεχωριστό μουσικό όργανο που δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να πειραματιστούν με τους ήχους, να αναπτύξουν δεξιότητες και να ερμηνεύουν ιδιαίτερες μελωδίες, συμβάλλοντας στην πνευματική τους καλλιέργια, οξύνοντας τη φαντασία τους και την αισθητική τους προσέγγιση.

ntoup4

Τα μαθήματα του βιολιού θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στους χώρους του Ωδείου και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι , παλιοί και νέοι φίλοι του Ωδείου μας , να γνωρίσουν το δάσκαλο από το επόμενο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 ώρες 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα.

Πληροφορίες - Εγγραφές

κάθε μέρα, Πρωί 11:00 – 13:00, Απόγευμα  18:00 – 21:00 και Σάββατο 11:00 – 13:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-33179, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

28ης Οκτωβρίου 38, ΤΚ 27131, Πύργος. Ελληνικό Ωδείο Πύργου

Οι εγγραφές και τα μαθήματα ξεκίνησαν με αισιοδοξία και ελπίδα , στο  Ελληνικό Ωδείο – Παράρτημα Πύργου που φέτος συμπληρώνει 88 χρόνια συνεχούς παρουσίας & επιτυχημένης δράσης στη μουσική εκπαίδευση της περιοχής μας.

Λόγω των έκτακτων γεγονότων που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πανδημίας, στο Ωδείο τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.  Για την αποφυγή συνωστισμού οι προεγγραφές και η συνεννόηση για την επιθυμητή ημέρα και ώρα του μαθήματος,  θα πραγματοποιούνται τηλεφωνικά . Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή μέχρι την 15 Σεπτέμβρη. Τα μαθήματα ξεκινούν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 .

Για τρίτη χρόνια συνεχίζεται η προσφορά του «ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ», δίνοντας τη δυνατότητα σε  νέους σπουδαστές να ανακαλύψουν ΔΩΡΕΑΝ  το μουσικό τους ταλέντο με δοκιμαστικά μαθήματα, στις σχολές  και τμήματα: Πιάνου, Κιθάρας, Τραγουδιού, Βιολιού, Φλάουτου, Βυζαντινής Μουσικής, Κρουστών, Ακορντεόν, Ηλεκτρικής Κιθάρας & Μπάσου, Φλογέρας, Παραδοσιακής Μουσικής, Αρμόνιου, Μπουζουκιού.

elliniko wdeio eggrafes2

Το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου, είναι αναγνωρισμένο από το Κράτος , παρέχοντας εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε όλες τις προβλεπόμενες Σχολές και Τμήματα, με ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών και  σύγχρονες μουσικές μεθόδους.

elliniko wdeio eggrafes3

Αγάπη για τη Μουσική, Φροντίδα για το Παιδί και τον Σπουδαστή

ΚΑΛΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ  ΟΛΟΥΣ!

Εγγραφές από  Δευτέρα  24  Αυγούστου 2020

καθημερινά Πρωί 11:00 – 13:00, Απόγευμα  18:00 – 21:00 και Σάββατο 11:00 – 13:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-33179, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

28ης Οκτωβρίου 38, Πύργος.

Ελληνικό Ωδείο Πύργου  88 χρόνια παράδοση στη μουσική εκπαίδευση.

Συνάρπασε το κοινό η παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη που παρουσιάστηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας την περασμένη Τρίτη στοθέατρο Φλόκα.

Μία all star ομάδα συντελεστών και ένας εκλεκτός θίασος πολυβραβευμένων ηθοποιών ερμήνευσαν μία εναλλακτική ανάγνωση των Βακχών, ακολουθώντας μία μοντέρνα σκηνοθετική προσέγγιση και διατηρώντας πάντα το νόημα του κειμένου.

Η παράσταση επαναπροσδιόρισε αξίες και ιδέες μέσα από καίρια ζητήματα που θίγει η τραγωδία του Ευριπίδη. Επρόκειτο για ένα παιχνίδι πρωτοτυπίας και μεταμόρφωσης, ήχων και χρωμάτων, τραγικού και κωμικού στοιχείου.

Οι ηθοποιοί υποστήριξαν πιστά την ιδιαίτερη σκηνοθετική άποψη του βραβευμένου Χρήστου Σουγάρη, ενώ ξεχώρισαν οι ερμηνείες του ανερχόμενου Στάθη Κόικα στο ρόλο του Πενθέα, του Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του Β’ Αγγέλου και του Δημήτρη Ήμελλου στο ρόλο του Κάδμου.

Στιγμή έκπληξης για το κοινό όταν ηθοποιός ανέβασε τη δική μας Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου στη σκηνή, στη θέση της Ρούλας Πατεράκη η οποία δε μπόρεσε να παραβρεθεί.

Ιδιαίτερα ευρηματικό το σκηνικό της παιδικής χαράς, τα πρωτότυπα κοστούμια και το μακιγιάζ, η υποβλητική μουσική του Στέφανου Κορκολή σε συνδυασμό με την κίνηση και υποκριτική του Χορού, όλα συνέβαλαν στο να μυηθεί ο θεατής στο άτοπο και άχρονο μήνυμα του Ευριπίδη, προβληματίζοντάς τον για την αποδοχή των αλλαγών που φέρνουν οι καιροί.

Θέατρο των Πολιτών – Ο λόγος στους θεατές

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο των παρεμβατικών του δράσεων, που ξεκίνησαν με τα δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, με θέμα τις παραστάσεις «Βάκχες» και «Λυσιστράτη». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, σκηνοθέτης-συνθέτης, Θοδωρής Αμπαζής.

Ο στόχος είναι να μιλήσουμε για τις δυο παραστάσεις, να βρούμε ομοιότητες και διαφορές στη σκηνοθετική προσέγγιση, να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραστάσεων, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα έργα και τη χρησιμότητα της παρουσίασής τους σήμερα.

Προσκαλούμε όλους όσους, έχοντας δει τις παραστάσεις, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και ταυτόχρονα να αποκομίσουν βασικά μεθοδολογικά εργαλεία για την πληρέστερη εμπειρία θέασης μια θεατρικής παράστασης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 19:00, στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου «Δήμητρα», στην Αρχαία Ολυμπία. Είσοδος ελεύθερη.

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση "Οδυσσέως Σχεδία" στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας. - Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη - Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό ποιητικό κείμενο με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια, που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί, μέσα από την αφήγηση, να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα. Είναι ένα κείμενο αρχετυπικό, που μπορεί να διαβαστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μύηση στην ενήλικη ζωή. Επώδυνη διαδρομή προς τη γνώση, πορεία προς την ουσιαστική ενηλικίωση, καταγραφή ενός περάσματος από την προϊστορία των ηρώων και των κατορθωμάτων τους όπως καταγράφονται στα Έπη, στην εποχή της ιστορίας του νοήμονος όντος. Πέρασμα από τη βουκολική οικονομία του ανταλλάξιμου προϊόντος στην πρώιμη καπιταλιστική οικονομία του οικογενειακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δικαίου. Αγώνας για την επιστροφή στη μήτρα και την αναγέννηση.

Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. Ένα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

 Έναρξη παράστασης 21.30

Η είσοδος των θεατών θα πρέπει να γίνει τρία τέταρτα πριν από την έναρξη της παράστασης. Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο κατά την είσοδο όσο και καθόλη την διάρκεια της παράστασης  και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του εντεταλμένου προσωπικού.

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας παρουσιάζουν την παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (411 π.Χ.) σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα).

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Με αυτή την αφορμή, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τον πολιτιστικό σύλλογο Collectiva Artenativa - Κολεκτίβα Αρτενατίβα, θα συγκεντρώσει στην είσοδο του θεάτρου τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας.

 

Υπόθεση

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου, η Αθήνα και η Σπάρτη συνεχίζουν έναν πόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι καταστροφές βαίνουν αμείωτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε προσπάθεια ειρήνης έχει αποτύχει. Η Αθηναία Λυσιστράτη όμως δεν απελπίζεται και προτείνει ένα ανορθόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.

Μαζί με τη Λαμπιτώ, την επικεφαλής των γυναικών της Σπάρτης, κηρύσσουν πάνδημη και αυστηρή σεξουαλική αποχή των γυναικών, με στόχο να οδηγήσουν τους άντρες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συνθηκολόγηση και σύναψη ειρήνης.

Η Λυσιστράτη ενισχύει το σχέδιό της εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανδρών στο δημόσιο ταμείο, που φυλάσσεται στην Ακρόπολη, εγκαθιστώντας εκεί μια ομάδα φρούρησης από ηλικιωμένες γυναίκες.

Παρά τις ποικίλες κωμικές αντιδράσεις, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, το ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η στρατηγική της Λυσιστράτης αποδεικνύεται  αποτελεσματική.

Η ειρήνη δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μιας νέας και όμορφης γυναίκας, της Συμφιλίωσης, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα των εορτασμών μέσα στην Ακρόπολη.

 

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη

Βοηθός Σκηνογράφου: Ηρώ Κορωνίδη

Βοηθός Ενδυματολόγου: Άελλα  Τσιλικοπούλου

 

Διανομή (αλφαβητικά)

Χορός Ανδρών: Πάρης Αλεξανδρόπουλος

Λαμπιτώ: Βίκυ Βολιώτη

Καλονίκη: Στεφανία Γουλιώτη

Χορός Ανδρών: Βαγγέλης Δαούσης

Γυναίκα Δραπέτης, Χορός Γυναικών: Δάφνη Δαυίδ 

Σπαρτιάτης: Στέλιος Ιακωβίδης 

Πρόβουλος: Γιάννης Κότσιφας 

Βοιωτή, Χορός Γυναικών:  Νεφέλη Μαϊστράλη

 Χορός Ανδρών:  Γιώργος Ματζιάρης

Κορίνθια, Χορός Γυναικών: Ελπίδα Νικολάου 

Μυρρίνη: Αγορίτσα Οικονόμου

Λυσιστράτη: Βίκυ Σταυροπούλου

Κινησίας: Νίκος Ψαρράς 

 

Συμμετέχει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

 

Η παράσταση θα έχει αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

 

Παρακολουθήστε το μήνυμα του σκηνοθέτη Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου προς το Φεστιβάλ:https://www.youtube.com/watch?v=fUjVmOjp5Mo&feature=youtu.be

 

Είσοδος στο θέατρο & μέτρα προστασίας για τον COVID-19

Η είσοδος στο θέατρο επιτρέπεται μόνο με κράτηση, την οποία μπορείτε να κάνετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tickets.kedao.gr/.

Θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον COVID-19, ενώ στην είσοδο θα γίνεται θερμομέτρηση και μπορείτε να βρείτε και αντισηπτικό.

Παρακαλείστε να προσέλθετε τουλάχιστον 30′ νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης για αποφυγή συνωστισμού, να φοράτε τη μάσκα σας και να διατηρήσετε τις αποστάσεις ασφαλείας όπως έχουν οριοθετηθεί από τους διοργανωτές.

 

Θέατρο των Πολιτών – Ο λόγος στους θεατές

Ύστερα από την 1η Συνάντηση Θεάτρου των Πολιτών με τίτλο «Ένα Φάρμακο», οι δράσεις σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται. Ο λόγος λοιπόν στους θεατές! Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, με θέμα τις παραστάσεις «Βάκχες» του Ευριπίδη και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θοδωρή Αμπαζή, την Κυριακή 22 Αυγούστου,στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου «Δήμητρα», στις 19:00, στην Αρχαία Ολυμπία. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

Ο λόγος στους θεατές: ανοιχτή συζήτηση με πολίτες για τις Βάκχες και τη Λυσιστράτη την Κυριακή 22/8 - Γιατί κι αν κάτι η νύχτα ανέγγιχτο αφήνει η μέρα φτάνει
εκείνη το αποτελειώνει.

Η πρώτη δράση του Θεάτρου των Πολιτών στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική τελευταία συνάντηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Για 15 μέρες (27 Ιουλίου - 8 Αυγούστου) οι ομάδες των παιδιών, το πρωί,  και των ενηλίκων, το απόγευμα, εμπνεόμενοι από την μαγεία του χώρου, ασχολήθηκαν με τον μύθο του Οιδίποδα  παίζοντας, μελετώντας και συζητώντας υπό την καθοδήγηση των τεσσάρων εμψυχωτών: της Έλσας Ανδριανού, της Ελεάνας Τσίχλη, της Αγγελικής Τόμπρου και του Θοδωρή Αμπαζή.

Όπως αναφέρει ο κ. Αμπαζής «η ομάδα των ενηλίκων έκανε μια εισαγωγή στις τεχνικές προετοιμασίας του ηθοποιού μέσω μιας σειράς σωματικών ασκήσεων, χρήσιμων όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Αναλύθηκε ο Πρόλογος και η Πάροδος από τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και αναδείχθηκαν οι θεματικοί άξονες του έργου και η σχέση τους με την περίοδο της Πανδημίας που διανύουμε. Μέσα από τα προσωπικά βιώματα των συμμετεχόντων ανακαλύφθηκαν οι ομοιότητες της τωρινής κατάστασης με τη συνθήκη του έργου και διδάχθηκε ο τρόπος ανάγνωσης ενός θεατρικού έργου και ειδικά Αρχαίου Δράματος, από τη μεριά του ηθοποιού. Εντέλει όλοι συμμετείχαν σε μια ενεργητική ανάγνωση της Παρόδου, με κίνηση στον χώρο, και στόχο την εμπειρία μιας συνολικής σκηνικής παρουσίασης του κειμένου και εργαλείο την Κοινή Αναπνοή.

Οι συμμετέχοντες πήραν μια σειρά από γνωστικά εργαλεία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μιας πληρέστερης εμπειρίας κατά την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, αλλά και για παντός τύπου ενασχόλησή τους με το θέατρο.

Η συνεργασία μας με την Εφορία Αρχαιοτήτων και ιδιαίτερα με την Διευθύντρια κα Ερωφίλη Κόλλια υπήρξε εξαιρετική και την ευχαριστούμε θερμά. Ελπίζουμε σε πολλές περισσότερες συνεργασίες την ερχόμενη χρονιά. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους Αρχαιολόγους και Αρχαιοφύλακες για τη φροντίδα με την οποία περιέλαβαν τα εργαστήριά μας και για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να υπάρχουμε και να δημιουργούμε μέσα σ΄ αυτόν τον απίστευτο χώρο, που μας εξύψωσε ψυχικά και πνευματικά».

ena farmako2

Έλσα Ανδριανού, εμψυχώτρια  -  θεατρολόγος-δραματολόγος

Το εργαστήριο εφήβων – ενηλίκων που διοργάνωσε ο Θοδωρής Αμπαζής, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποίησε 10 τρίωρες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ετέθησαν κάποιες πρώτες βάσεις όσον αφορά στην προσέγγιση του θεατρικού φαινομένου, τόσο από την άποψη της δραματουργίας, όσο και της πράξης, εμπλέκοντας σε βιωματικά εργαστήρια ερασιτέχνες ηθοποιούς, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τέχνη εν γένει και νέους που διερευνούν το θέατρο ως πιθανό μελλοντικό προσανατολισμό. Με κείμενο αναφοράς τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, η ομάδα δούλεψε με κάποια βασικά μεθοδολογικά εργαλεία, όπως η σύγχρονη αναλογία και η υποκειμενική αφήγηση, η συγκρότηση της ομάδας και η χορικότητα, η εμπιστοσύνη στον παρτενέρ και η ανάπτυξη της προσωπικής οπτικής η οποία συνομιλεί πάντα με τη συλλογικότητα.

Ο στόχος που επετεύχθη σε αυτήν την πρώτη φάση γνωριμίας ήταν να εμπλακούν οι συμμετέχοντες σε ομαδική λειτουργία που αξιοποιεί το κοινωνικό πρόσημο της τέχνης του θεάτρου, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα βασικά υποκριτικά εργαλεία και να εξοικειωθούν με την ομαδική θεατρική λειτουργία.

Παράλληλα, η διεξαγωγή του εργαστηρίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας πιστεύω πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για μας τους εισηγητές, που είχαμε παραλλήλως την ευκαιρία να συναντηθούμε σε γόνιμο διάλογο με ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη πέραν του στενού επαγγελματικού πλαισίου και οι οποίοι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της συνέχισης και περαιτέρω ανάπτυξης του Φεστιβάλ.

Ελεάννα Τσίχλη, εμψυχώτρια - σκηνοθέτης

Όταν το θέατρο γίνεται η αφορμή... Με χαρά δέχτηκα την πρόταση του Θοδωρή Αμπαζή να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες "Ένα φάρμακο" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Από τις 27/07 ως 07/08 μαζί με την συνάδελφο Αγγελική Τόμπρου αναλάβαμε, λοιπόν, μια ομάδα παιδιών από 4 ως 11 χρονών και ξεκινήσαμε την "θεατρική μας περιπέτεια" μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Με όχημα μας τα παιχνίδια και βασικά θεατρικά εργαλεία που κινητοποιούν τα παιδιά να οξύνουν την φαντασία και να επενδύσουν στην ομαδικότητα, φτιάξαμε και δραματοποιήσαμε μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την Αρχαία Ιστορία και Μυθολογία, προσθέτοντας σε αυτές όμως αρκετές αναφορές από την επικαιρότητα και τη σύγχρονη ζωή, θέλοντας να εμπιστευτούμε την αυθόρμητη έκφραση των ίδιων των παιδιών και να τους δώσουμε κίνητρα για να επινοήσουν και να φαντασθούν· για να γνωρίσουν ένα θέατρο ελεύθερο που προάγει την δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα των παιδιών.

Κι όλα αυτά συνέβησαν μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε έναν από τους εμβληματικότερους χώρους -μνημεία του Αρχαίου Ελληνικού μας Πολιτισμού. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα μέσα από το παιχνίδι να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο, να ξεναγηθούν μέσα σε αυτόν, να ανακαλύψουν μόνοι τους σημεία που τους ενδιέφεραν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως "έζησαν" μέσα στην Αρχαία Ολυμπία για ένα δεκαήμερο και την ανακάλυψαν με τα δικά τους μάτια. Κρατάω την φράση: "Κυρία, είμαστε τόσο τυχεροί που μπορούμε να παίζουμε μέσα στα αρχαία! Οι τουρίστες επιτρέπεται μόνο να τα βλέπουν" που είπε κάποια μέρα περιχαρής ένας από τους μαθητές μας. Ήταν πολύ "γεμάτες" αυτές οι δύο εβδομάδες που πέρασα στην Αρχαία Ολυμπία... Γεμάτες από φύση, ιστορία, αναμνήσεις, εξομολογήσεις, γνωριμίες, χαμόγελα, παιδικές φωνές... Μα το πιο σημαντικό είναι πως μαζί με άλλους ανθρώπους καταφέραμε να πάμε για λίγο κόντρα στον φόβο και στην κατήφεια της εποχής. Γιατί το θέατρο μπορεί να είναι "ένα φάρμακο".

Αγγελική Τόμπρου, εμψυχώτρια - θεατροπαιδαγωγός

Η διοργάνωση των θερινών εργαστηρίων θεάτρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, αφήνοντας σε όλους μας, εκπαιδευτές και συμμετέχοντες, τις καλύτερες εντυπώσεις. Η πρωτοβουλία του διευθυντή Θ. Αμπαζή να "στεγάσει" τα εργαστήρια τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων στον αρχαιολογικό χώρο, αποδείχτηκε το πρώτο μεγάλο "κέρδος" αυτής της εμπειρίας. Μικρά παραδείγματα είναι η χαρτογράφηση του χώρου από τα παιδιά και η μεταμόρφωση των αρχαίων ναών σε μέρη της περιπέτειας που χτίσαμε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Μαζί με το παιχνίδι τα παιδιά "ανακάλυψαν"τον αρχαιολογικό χώρο, τους συντηρητές του, έτρεξαν στο στάδιο, και τον γνώρισαν μέσα από το θέατρο και το παιχνίδι με ένα τρόπο που δεν θα είχαν ως απλοί επισκέπτες. Αντίστοιχα στο εργαστήριο των ενηλίκων, όπου επεξεργαστήκαμε το πρώτο στάσιμο από την τραγωδία του Οιδίποδα, ο χώρος ενεργοποίησε κάθε λέξη του αρχαίου κειμένου και σηματοδότησε τις θεατρικές δράσεις με το εύρος και τη δύναμη που τους αξίζει... Αξιομνημόνευτο παράδειγμα είναι το τελευταίο μάθημα του εργαστηρίου όπου η επίκληση του χορού προς τον Δία για να τους σώσει από την -τότε- πανδημία, έγινε -τώρα- δίπλα στα ερείπια του ναού του Δία..

Η συγκίνηση και η χαρά για τη δουλειά που έγινε σε αυτό τον πρώτο χρόνο των θερινών εργαστηρίων είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει την συνέχεια και την εξέλιξη αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος. Αξέχαστη θα μείνει επίσης η ματιά των επισκεπτών του χώρου που περνούσαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια των εργαστηριών βιώνοντας μία "διπλή ανακάλυψη": έναν από τους σπουδαιότερους τόπους της αρχαιότητας και ταυτόχρονα ένα ζωντανό πάρκο δράσεων, καλλιτεχνικής εργασίας και χαράς. Κλείνουμε την εμπειρία αυτή πλήρεις και "γεμάτοι" και ανανεώνουμε την συνάντησή μας για την ερχόμενη χρονιά με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσα μας συνδέουν με τον Πολιτισμό και τις αξίες μας..

ena farmako3

Ειρήνη Ζέζα, συμμετέχουσα

Δύο εβδομάδες. Δέκα μέρες. Δέκα πολύ όμορφες μέρες, περάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Με αφορμή το κείμενο του Οιδίποδα Τυράννου του Σοφοκλή, οι τέσσερις εισηγητές μας ( κ. Θοδωρής Αμπαζής και οι κυρίες Έλσα Ανδριανού, Αγγελική Τόμπρου, Ελεάννα Τσίχλη), μας έμαθαν πώς να βουτάμε σε ένα θεατρικό κείμενο, π’ως μέσα από ασκήσεις και τα προσωπικά μας βιώματα να γινόμαστε ομάδα. Να αποδεχόμαστε τους άλλους και εμάς τους ίδιους, να διώχνουμε το εγώ μας, να επικεντρωνόμαστε στον άλλο. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το σεμινάριο αυτό ήταν αλήθεια ένα φάρμακο για την ψυχή μας. Άλλαξε ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, τις καταστάσεις, τις παραστάσεις. Ελπίζω αυτό το όραμα και έργο να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, μιας και μόνο καλά έχει να δώσει στους εαυτούς μας και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Ελευθερία Κουή, συμμετέχουσα

Ένα δεκαήμερο φάρμακο της ψυχικής μας κατάστασης. Μία εισαγωγή σε βασικές λειτουργίες του ηθοποιού μέσω τεσσάρων θαυμάσιων ανθρώπων, ο καθένας μοναδικός στο είδος του. Μία ταύτιση του παρελθόντος με το σήμερα μέσα από το κείμενο του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος". Μία αναβίωση του χθες μέσα στα ερείπια του σήμερα που έλαβαν, μα και μας έδωσαν, άλλη διάσταση. Μία αγκαλιά μέσα στην απομάκρυνση. Εύχομαι η φετινή προσπάθεια να ήταν μόνο η αρχή του ταξιδιού, που χρόνο με τον χρόνο θα εξελίσσεται και θα  εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα δρώμενα και συμμετοχές.

ena farmako4

Θέατρο των Πολιτών - Ο λόγος στους θεατές

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο των παρεμβατικών του δράσεων, που ξεκίνησαν με τα δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, με θέμα τις παραστάσεις Βάκχες και Λυσιστράτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, σκηνοθέτης-συνθέτης, Θοδωρής Αμπαζής. 

Ο στόχος είναι να μιλήσουμε για τις δυο παραστάσεις, να βρούμε ομοιότητες και διαφορές στη σκηνοθετική προσέγγιση, να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραστάσεων, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα έργα και τη χρησιμότητά της παρουσίασης τους σήμερα.

Προσκαλούμε όλους όσους, έχοντας δει τις παραστάσεις, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και ταυτόχρονα να αποκομίσουν βασικά μεθοδολογικά εργαλεία για την πληρέστερη εμπειρία θέασης μια θεατρικής παράστασης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου Δήμητρα, την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 19:00, στην Αρχαία Ολυμπία. Είσοδος ελεύθερη.

(Δελτίο Τύπου)

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το ίδιο ισχύει και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου που θα περιοδεύσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό ποιητικό κείμενο με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια, που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί, μέσα από την αφήγηση, να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα. Είναι ένα κείμενο αρχετυπικό, που μπορεί να διαβαστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μύηση στην ενήλικη ζωή. Επώδυνη διαδρομή προς τη γνώση, πορεία προς την ουσιαστική ενηλικίωση, καταγραφή ενός περάσματος από την προϊστορία των ηρώων και των κατορθωμάτων τους όπως καταγράφονται στα Έπη, στην εποχή της ιστορίας του νοήμονος όντος. Πέρασμα από τη βουκολική οικονομία του ανταλλάξιμου προϊόντος στην πρώιμη καπιταλιστική οικονομία του οικογενειακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δικαίου. Αγώνας για την επιστροφή στη μήτρα και την αναγέννηση.

Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. Ένα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

 

Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

 

 

 

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

 Έναρξη παράστασης 21.30

Η είσοδος των θεατών θα πρέπει να γίνει τρία τέταρτα πριν από την έναρξη της παράστασης. Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο κατά την είσοδο όσο και καθόλη την διάρκεια της παράστασης  και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του εντεταλμένου προσωπικού.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, την Τρίτη 18 Αυγούστου, στις 21:00, στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα), στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Μία all star ομάδα συντελεστών και ένας εκλεκτός θίασος πολυβραβευμένων ηθοποιών φέρνουν μία εναλλακτική ανάγνωση των Βακχών στο προσκήνιο.

Ο θεός Διόνυσος φθάνει με ανθρώπινη μορφή στη Θήβα, πατρίδα της μητέρας του Σεμέλης, μαζί με τις Βάκχες που τον λατρεύουν για να επιβάλει τη λατρεία του.  Ο εξάδελφός του Πενθέας, γιος της Αγαύης και ασκών την εξουσία στην πόλη, προσπαθεί να παρεμποδίσει τη νεόφερτη λατρεία, καταδιώκοντας τις μεταμορφωμένες από το θεό σε μαινάδες γυναίκες της Θήβας και συλλαμβάνοντας τον «μυστηριώδη ξένο» ως λάγνο διαφθορέα τους.

Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης :: Στη Σκιά των Βράχων 2020

Η απόφασή του να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να τις κατασκοπεύσει σε ώρα έκστασης στον Κιθαιρώνα αποβαίνει μοιραία, αφού τον αντιλαμβάνονται και τον διαμελίζουν. Στις φρικαλεότητες πρωταγωνιστεί η ίδια του η μητέρα, που επιστρέφει στη Θήβα κρατώντας το κεφάλι του και νομίζοντας ότι έχει σφάξει ένα λιοντάρι…

kallitexnes.gr | Το απόλυτο καλλιτεχνικό περιοδικό

Οι Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, βραβευμένου με Κάρολος Κουν, αποκτούν μία άλλη διάσταση, ακόμη και χωροταξικά.
Μέσα σε μια παραμελημένη παιδική χαρά ζει και βασιλεύει ένα νεαρό αγόρι,
ο Πενθέας. Εκεί καταφθάνει ο νέος θεός Διόνυσος με ομάδα πιστών με σκοπό
να εδραιώσει τη λατρεία του στον παρηκμασμένο χώρο. Με την άφιξή του τα πάντα αποκτούν νέα υπερβατική και αχαλιναγώγητη πνοή…

Η παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη στο 4ο bio-mechanical festival ...

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Σουγάρης,

«Η παρηκμασμένη παιδική χαρά, κατεξοχήν χώρος της ανεμελιάς, της αφέλειας,
της φαντασίας, του παιχνιδιού και πάνω απ’ όλα της χαράς, έχει καταντήσει μία μαύρη τρύπα που καταπίνει τη φαντασία τα χρώματα και την ευφορία. Έχουμε να κάνουμε με ένα καθρέφτισμα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, μία ακραία εκδοχή της πόλης στην οποία ζούμε. Με αυτόν τον τρόπο η παράσταση αγγίζει μέσα από τις Βάκχες του Ευριπίδη τη συνάντηση «παλιού» – «νέου» και πραγματεύεται ζητήματα που μας αφορούν ως ενεργούς πολίτες: αυτοπροσδιορισμός, αυτοδιάθεση, αποδοχή, φόβος, ξενοφοβία ιδεοληψία, επιβολή, Εθνική ψυχολογία, ενηλικίωση, συνειδητότητα».

Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης :: Στη Σκιά των Βράχων 2020

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Μουσική: Στέφανος Κορκολής

Σκηνικά – Κουστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου

Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλας Ιωακειμίδης

Διανομή

Διόνυσος: Γιώργος Κοψιδάς

Τειρεσίας: Νίκος Καρδώνης

Κάδμος: Δημήτρης Ήμελλος

Πενθέας: Στάθης Κόικας

Θεράπων: Κρις Ραντάνοφ

Α΄ Άγγελος: Χριστόδουλος Στυλιανού

Β΄ Άγγελος: Μανώλης Μαυροματάκης

Αγαύη: Νίκη Σερέτη

Βάκχες: Μυρτώ Αλικάκη, Μαρίζα Τσάρη, Γωγώ Καρτσάνα, Ηλέκτρα Σαρρή, Ξένια Ντάνια, Δέσποινα Μαρία Μαρτσέκη

Γυναίκα: Ρούλα Πατεράκη

Άνδρας: Κώστας Λάσκος

Τυμπανιστής: Άρης Καλλέργης

Όλα όσα είδαμε στις “ΒΑΚΧΕΣ” του Ευρυπίδη στο θέατρο Αυλιδείας ...

Τιμή εισιτηρίου: €15 κανονικό – €12 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Βίντεο Links

Postcard: Μανώλης Μαυροματάκης

Postcard: Δημήτρης Ήμελλος

 

Είσοδος δωρεάν για το κοινό- Δελτία εισόδου στα βιβλιοπωλεία της Αμαλιάδας

Ο Δήμος Ήλιδας στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φιλοξενεί την παράσταση τουΔΗΠΕΘΕ «Γκόλφω», σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν και ο μέγιστος αριθμός των θεατών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020στις 21.00, θα είναι τα 200 άτομα.

Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται τις ειδικές προσκλήσεις εισόδου από τα βιβλιοπωλεία:

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (τηλ. 26220-21770)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΓΝΩΣΗ (τηλ. 26220-23826)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (τηλ. 26220-26910)

Ο μέγιστος αριθμός προσκλήσεων εισόδου που θα μπορεί ο καθένας να παραλαμβάνει είναι οι 4 προσκλήσεις. Στο θέατρο θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου, η είσοδος στο θέατρο θα πρέπει να γίνει 40 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης 9 το βράδυ και οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον   θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.» 

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

 

Είσοδος δωρεάν για το κοινό

Ο Δήμος Ήλιδας στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φιλοξενεί την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Γκόλφω», σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

mpakellas

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν και ο μέγιστος αριθμός των θεατών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020στις 21.00, θα είναι τα 200 άτομα. Για την παράσταση αυτή ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ¨Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ. Γεώργιος Μπακέλλας παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου Ήλιδας με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και παράλληλα τόνισε πως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια νέα σκηνοθετική οπτική της συγκεκριμένης παράστασης από τον σκηνοθέτη κ. Χρήστο Στρέπκο, ο οποίος ακολουθεί στην δραματική επεξεργασία του έργου τους δρόμους της Αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας.

afisa gkolfo small

Το κοινό θα μπορεί να προμηθεύεται τις ειδικές προσκλήσεις εισόδου από την Παρασκευή 7 Αυγούστου από τα βιβλιοπωλεία:

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (τηλ. 26220-21770)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΓΝΩΣΗ (τηλ. 26220-23826)

Ο μέγιστος αριθμός προσκλήσεων εισόδου που θα μπορεί ο καθένας να παραλαμβάνει είναι οι 4 προσκλήσεις. Στο θέατρο θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα πο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η είσοδος στο θέατρο θα πρέπει να γίνει 40 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης 9 το βράδυ.

Η πρώτη παράσταση για την καλοκαιρινή περίοδο δόθηκε στις 15 Ιουλίου 2020 στο αρχαίο θέατρο Αιγείρας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και στη συνέχεια στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας έχουν προγραμματιστεί 11 ακόμη παραστάσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον   θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.» 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

Συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων


Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, η κορυφαία ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στην ελληνική μουσική, θα μας χαρίσουν μια ξεχωριστή συναυλία, με τίτλο «Με τα μάτια κλειστά». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα).

Ένα μουσικό ταξίδι για τον έρωτα, το πάθος, τον αγώνα, τον πόνο, την ελευθερία, την επιτυχία και την καταστροφή, με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Γιώτα Νέγκα αλλά και τραγούδια που με τα μάτια κλειστά όλοι θα σιγοτραγουδήσουμε. Μια εμπειρία που θα καθηλώσει και θα γαληνέψει την ψυχή μας.

Την Ορχήστρα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας υπογράφει η Βάγια Ζεππάτου.
Συντελεστές:
Ερμηνεία: Γιώτα Νέγκα
Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης»
Βάγια Ζεππάτου, Μέμα Περδίκη, Παναγιώτης Ρουσσέας, Μαριβάσια Κολλιοπούλου, Βασίλης Σωμάκος, Νικόλας Φωτόπουλος, Αγγελική Τσιπινάκη, Αρετή Αλεξίου, Ανθή Ταμβάκη, Δήμητρα Περαρή, Μαργαρίτα Γαλάνη, Ορέστης Μεταξάς, Βασιλική Μανίκα, Μαίρη Ζεππάτου, Μίνωας Σωμάκος, Σοφία Τσούπρα, Βούλα Κολλιοπούλου, Χρήστος Φωτόπουλος, Βασίλης Πουρνιάς, Κωνσταντίνος Λοτσάρης, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Γιώργος Καρούμπαλος, Αντώνης Κατσικαρέλης, Ελίζα Ριζοπούλου, Αναστασία Ζαμπουνίδη, Θοδωρής Σκονδράνι, Έλλη Σμυρίλιου.
Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου
Κόντρα Μπάσο: Ηλίας Καρκαβέλιας
Ηχητικός Σχεδιασμός – ηχοληψία: Διονύσης Μπάστας - Μίμης Αγγελόπουλος
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Νίκος Σωτηρόπουλος
Σχεδιασμός Αφίσας: Άγγελος Θεοδωρόπουλος
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Δίηχο

Τιμή εισιτηρίου: €12 κανονικό - €7 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων,
παιδικό)

Σημεία προπώλησης:
Αγορά από το διαδίκτυο μέσω της εταιρείας VIVA 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Καφέ Ρόδον
Πρατήριο Shell

ΠΥΡΓΟΣ
Βιβλιοπωλείο Κορκολής
WIND
Πρατήριο Shell
MyMarket – Αλφειού
MyMarket – Πλ. Δικαστηρίων
Πρατήριο ΕΚΟ

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
My Market – Πετραλιά
My Market – Ρ.Φεραίου Ταμείο Νο 03
Πρατήριο BP
Πρατήριο ΕΚΟ

ΚΡΕΣΤΕΝΑ

Βιβλιοπωλείο Διονυσοπούλου Μαρία

ΓΑΣΤΟΥΝΗ
My Market

ΛΕΧΑΙΝΑ
WIND

ΚΥΛΛΗΝΗ
Πρατήριο Shell

Video links:
https://www.youtube.com/watch?v=d5NeYXNSQh4
https://www.youtube.com/watch?v=Vik1b9i-Etw

Ένα 2ημερο μουσικής πανδαισίας με τα Χάλκινα της ΕΡΤ και η Ορχήστρα Musica Viva Λειψίας 

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης έβαλε ένα δύσκολο στοίχημα στο φετινό του πρόγραμμα και κατάφερε να το κερδίσει μέχρι τώρα με απόδειξη την μεγάλη αποδοχή του κοινού. Οι συναυλίες κλασικής μουσικής τόσο με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όσο και με μουσικά σύνολα από το Εξωτερικό, χωρίς να έχουν στόχο την εμπορικότητα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο κοινό που ακολουθεί τις επιλογές του Φεστιβάλ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βούκανου.

Η έκπληξη για πολλούς ήταν μεγάλη όταν την Παρασκευή 31 Ιουλίου το αγαπημένο Cine Ρόδον γέμισε από νωρίς όλες τις προβλεπόμενες θέσεις που είχαν τοποθετηθεί σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες και πραγματοποιήθηκε μια αξέχαστη συναυλία με soundtrack, musical και κλασικά θέματα. To Σύνολο Χάλκινων της ΕΡΤ με πάθος και συγκίνηση αφιέρωσε ένα ποτ πουρί με μουσικά θέματα από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες του μεγάλου συνθέτη Ennio Morricone και ενθουσίασε το κοινό. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος ιδρυτής του Cine Ρόδον που γιόρταζε και τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και μαζί με τον Γιώργο Βούκανο καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τόσο το κοινό όσο και την Ορχήστρα της ΕΡΤ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ μας προϊδέασε για τον σχεδιασμό του Φεστιβάλ για το 202, αφού στους πολιτιστικούς χώρους του θα είναι πια και ο Σταφιδόκαμπος με το cine Ρόδον, με εκδηλώσεις και παραστάσεις που θα αγαπήσει το κοινό!

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ  θα έχει περισσότερες ακόμα εκδηλώσεις που θα προβάλουν τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, χωρίς την σκιά της πανδημίας που ανάγκασε να γίνουν οι περιορισμοί αυτοί.

Το Σάββατο 1 Αυγούστου η επόμενη εκδήλωση μας χάρισε μια μαγευτική βραδιά. Η Ορχήστρα Musica Viva από την Λειψία ερμήνευσε έργα κλασικής μουσικής με φόντο το Μνημείο της Αγίας Σοφίας Ανδραβίδας στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, με την Πανσέληνο να φωτίζει τις μελωδίες της Ορχήστρας από την πόλη που έζησε και πέθανε ο μεγάλος μουσουργός Johan Sebastian Bach. H εκπληξη ήταν ότι ο αρχιμουσικός της Ορχήστρας ήταν Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Γερμανία εδώ και 21 χρόνια, ο Αριστείδης Στρογγύλης, ο οποίος ερμήνευσε στο τέλος της συναυλίας και δύο ελληνικά τραγούδια. Ο Γιώργος Βούκανος ανακοίνωσε ότι αυτός ο χώρος θα είναι ένα ακόμη σημείο πολιτισμού που θα γίνονται εκδηλώσεις για το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ και ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης προβλήθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή Μαζί το Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ1 όπου ο Γιώργος Βούκανος μίλησε για το Φεστιβάλ και παρουσιάστηκαν πλάνα από το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου, στο Κάστρο Χλεμούτσι.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης συνεχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι στον πολιτισμό δίνοντας με τις εκδηλώσεις αυτές την ελπίδα ότι υπάρχει ένα φωτεινό μέλλον για τον πολιτισμό μέσα σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας και προβάλλει τις ομορφιές και την Ιστορία του Δήμου σε ολόκληρη την Ελλάδα.