Διπλή προβολή στο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου

Δύο ξεχωριστές ταινίες προβάλει την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου, στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης.

Στις 17:00 θα προβληθεί η ταινία "Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος" του τρομερού παππού του ευρωπαϊκού animation, ενός πραγματικού θρύλου που δε σταματά να είναι παραγωγικός εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια, του Δανού μάστορα και καλού φίλου του Φεστιβάλ Ολυμπίας, του Jannik Hastrup, με την οποία το Φεστιβάλ υποδέχθηκε το κοινό στην εναρκτήρια τελετή το 2018.

circleen 1

Αμέσως μετά, στις 19:30, θα γίνει η προβολή της ταινίας "Αντιγόνη" της Sophie Deraspe, που σάρωσε τα βραβεία του 23ου Φεστιβάλ το 2020, καθώς κατέκτησε το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους, το Βραβείο Κριτικών Επιτροπών των Παιδιών (ηλικίας 13 ετών και άνω) για Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους και το Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Λίγα λόγια για τις ταινίες…

Η Σιρκλίν  η Κοκό η και ο άγριος ρινόκερος  είναι μια έγχρωμη ταινία  Animation διάρκειας 62΄του 2018. Μια μέρα ένα μικρό κορίτσι εισβάλει στον κόσμο της Σιρκλίν. Το όνομά της είναι Κοκό και μοιάζει με τη Σιρκλίν - μόνο που εκείνη έχει μαύρη επιδερμίδα, σγουρά μαλλιά και φοράει στέμμα. Είναι πριγκίπισσα και λέει στη Σιρκλίν ότι προέρχεται από τη χώρα όπου η σοκολάτα μεγαλώνει στα δέντρα. Αυτό είναι ένα μέρος που οι δύο φίλοι της Σιρκλίν, ο Ίγκλοφ και ο Φρέντερικ, θα ήθελαν να επισκεφθούν. Ο παππούς γνωρίζει την Αφρική όπως την παλάμη του χεριού του, κι έτσι ξεκινούν με το αεροπλάνο του, παίρνοντας και τον Όσβαλτ: έναν φοβερό ρινόκερο που έχει βαρεθεί να τον κάνουν ό,τι θέλουν οι μεγάλοι. Ο Όσβαλντ όμως δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στους φίλους μας. Στην ταινία παρακολουθούμε μια ιστορία για την φιλία και τις δυσκολίες του να είσαι μικρός.

Η Αντιγόνη είναι μια έγχρωμη ταινία Fiction του 2019, βραβευμένη εκτός από το 23ο Φεστιβάλ και από την Ακαδημία Κινηματογράφου του Καναδά (Α’ & Β’ Γυναικείου Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Προσαρμοσμένου Σεναρίου),  στο Toronto International Film Festival 2019(Βραβείο Καλύτερης Καναδέζικης Ταινίας),  στο Palm Springs International Film Festival 2020(μνεία για το Καλύτερο Σενάριο Διεθνούς Ταινίας), στο Luxembourg City Film Festival 2021(Βραβείο της Σχολικής Κριτικής Επιτροπής και της Κριτικής Επιτροπής Νέων) μνείες και υποψηφιότητες σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, παραβαίνει τον νόμο, βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Καθώς ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές: την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα. Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις. Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το δικό της μέλλον, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, μια οικογένεια μεταναστών.