Ανδρική - Ηλειακή Υπόθεση Το Τραγούδι

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Σε ένα πολύ ζεστό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Επαρχείου Πύργου, η παρουσίαση των δύο νέων τραγουδιών «Σ' αγαπώ φωνάζω» και «Σαν τα περιπολικά», σε στίχους του Γιάννη Τζουανόπουλου ,που ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία ο νεαρός Πυργιώτης Γιώργος Αδαμόπουλος και που σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσουν από την δισκογραφική εταιρία Heaven Music.

Ο  Γιάννης Τζουανόπουλος φανερά ενθουσιασμένος με τις νέες του δημιουργίες, αρχικά ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, ευχήθηκε σε όλους τους Ηλείους χρόνια πολλά και καλή χρονιά και ύστερα μίλησε για την μικρή ιστορία αυτών, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τον νεαρό καλλιτέχνη- που όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει- αναλύοντας και το πως αναπτύχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ τους, τονίζοντας συνάμα  την σημαντικότητα αυτών των δύο κομματιών που προβλέπεται να γίνουν μεγάλες επιτυχίες . Φυσικά οι μελλοντικές επιτυχίες  όχι μόνο ακούστηκαν, αλλά και εντυπωσίασαν το κοινό .

Ο Ηλείος στιχουργός, αρκετά γνωστός για τις μεγάλες του συνεργασίες με τα σπουδαιότερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και τα δυνατά δημιουργήματά του, παρουσίασε το πολυτάλαντο, όπως αποκάλεσε, παιδί , αναδεικνύοντας την πρώτη του συμμετοχή μέσα σε ένα δίσκο με όλα τα θρυλικά ονόματα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σας παρουσιάζω σήμερα ένα πολυτάλαντο παιδί, που δεν είναι μόνο πολιτικός μηχανικός ,αλλά και πάρα πολύ καλός ερμηνευτής. Έχει έντονη προσωπικότητα ήθος και ευγένεια και όλα αυτά συνετέλεσαν στο να με συγκλίσει στο να ασχοληθώ μαζί του. Από την πρώτη στιγμή, του είπα ότι το «Σαν τα περιπολικά» μου το ζητούσαν πάρα πολλοί, που ήταν μάλιστα φίρμες τη νύχτα. Αυτό το πρότεινα εγώ στο Γιώργο, Ενώ ίδιος στην αρχή δεν το είχε δει τόσο ζεστά . Βρήκα και τον Κώστα Αγέρη, συνεργάτη μου , εξίσου ταλαντούχο νεαρό άτομο που έκανε  και την διασκευή.

Λέγοντας αυτά, θέλω να δείξω πως δεν βοηθάω κανέναν αν δεν είναι ταλαντούχο, γιατί έτσι του κάνω κακό , από τη στιγμή που δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Η πρώτη φορά που τον είδα ήταν όταν ο φίλος μου Θανάσης Δασκόπουλος μου έκανε ένα αφιέρωμα στον Απόλλωνα. Εκεί είδα ένα παιδί να τραγουδάει το τραγούδι της φωτιάς, ένα τραγούδι απαιτητικό σε μουσική του Μανώλη Καραντίνη που γράφτηκε για τα θύματα της φωτιάς και ιδιαίτερα για τον Αντρέα από τα Μακρίσια. Ένα τραγούδι που το ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Πέτρος Γαϊτάνος και ο Νίκος Μακρόπουλος που έδωσε μία άλλη ερμηνεία. Είναι από τα λίγα τραγούδια που ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν με τόσες φωνές. Ακούω έναν νεαρό, έμαθα ότι ήταν γύρω στα 18 να λέει το τραγούδι εκπληκτικά. Ανέβηκα στη σκηνή του έδωσα συγχαρητήρια και του είπα ότι αν ήταν ο Θέμης εδώ θα υποκλινόταν και θα έλεγε ότι είσαι σπουδαίος. Πέρασαν κάπου 10 χρόνια. Με τιμάει η Ζάκυνθος. Σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία να πάρω δύο τραγουδιστές από την Ηλεία για να λαμπρύνουν την βραδιά μου εκεί. Τελικά καταλήξαμε να είναι μόνο Γιώργος ερμηνευτής και ένα καταπληκτικό παιδί με ήθος επίσης και ευγένεια και ταλαντούχος ο Μάριος Αθανασόπουλος που έπαιξε μπουζούκι δίπλα στο πρώτο μπουζούκι που είναι ο μόνιμος δικός μου συνεργάτης ο Γιάννης ο Σταματογιάννης, ακόμα ένα πολύ μεγάλο ταλέντο και είναι τώρα στην αυλή των χρωμάτων στην ΕΡΤ δίπλα στον Χρήστο Νικολόπουλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνω λάθος ποτέ όταν επιλέγω να βοηθήσω πρόσωπα ή να αναδειχθούν μέσα στο χώρο. Έστειλα ένα μήνυμα του Γιώργου, ανταποκρίθηκε, μου είπε με χαρά ότι θέλει να είναι και έτσι προχωρήσαμε και πριν πάμε στη Ζάκυνθο είχαμε μία απώλεια στο πρόγραμμα του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που παρουσιάσαμε στον Αι Γιάννη εκεί που ο Μίκης έχει λατρέψει τον χώρο, μας έχει στηρίξει κι εμείς νιώθουμε ευλογημένοι που πάτησε το πόδι του εκεί. Ο Αδαμαντίδης έπαθε διάτρηση στομάχου δεν μπορούσε να έρθει με αυτό που του συνέβη καθοδόν και σκέφτηκα πάλι τον Γιώργο, ο Γιώργος ήρθε ανταποκρίθηκε, είπε τα μεγάλα τραγούδια του Μίκη και από κει και πέρα άρχισε μία μεγάλη συνεργασία. Ο Γιώργος ήταν σε όλες τις μεγάλες Συναυλίες, το αποκορύφωμα ήταν στο φιλολογικό Παρνασσό όπου η Χαρούλα Αλεξίου του είπε είσαι Καζαντζιδικός, είσαι πάρα πολύ καλός. Μου έλεγε ότι είναι Καζαντζίδης κοιτώντας με. Αυτό το είπε μπροστά σε όλο τον κόσμο, στους καλλιτέχνες και μας εντυπωσίασε. Μετά ήρθε το αφιέρωμα στον Σπύρο Παπαδόπουλο που εγώ έκανα την επιμέλεια, ήταν και εκεί ο Γιώργος και έκλεψε τις εντυπώσεις. Και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε μετά την δισκογραφία. Από την πρώτη στιγμή του είπα ότι το «Σαν τα περιπολικά» το δικό μου τραγούδι που έκανε μεγάλη επιτυχία ο Αντώνης Καλογιάννης σε μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου από το δίσκο «ότι αγάπησα» μου το ζητούσαν πάρα πολλοί τελευταία. 

Είναι η πρώτη συμμετοχή του Γιώργου Αδαμόπουλου σε δίσκο με μεγάλα ονόματα .Το «Σ' αγαπάω φωνάζω» ήταν ένα ντουέτο που έγραψα και μαζί με τον Γιώργο σκέφτηκα την Χριστίνα Μαραγκόζη. Δεν μένουμε όμως εδώ, ολοκληρώνουμε το δίσκο μιας μεγάλης τραγουδίστριας , που είναι η Γιώτα Γιάννα και είναι αυτή που τραγουδάει όλα τα τραγούδια .Εκεί θα υπάρχει συμμετοχή του Γιώργου Αδαμόπουλου σ' ένα νέο τραγούδι που το γράφουμε τώρα και σιγά-σιγά θα έρθουν κι άλλα πράγματα μέχρι να έρθει και ο προσωπικός του δίσκος, για τον οποίο δε βιαζόμαστε».

Από τη δική του πλευρά του, μίλησε  για το νέο επίτευγμα και τη συνεργασία του με τον «μεγάλο» Τζουανόπουλο, ο ανερχόμενος ερμηνευτής, Γιώργος Αδαμόπουλος, που σημειωτέον, χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του, στη μέχρι τώρα πορεία του, επισημαίνοντας :

Αυτή η συνεργασία ήταν μία ευχάριστη συγκυρία που προέκυψε άξαφνα σε εμένα . Θα ομολογήσω πως δεν ήταν στα σχέδια μου , όμως καθετι που συμβαίνει ίσως είναι για καλό και τελικά σήμερα μετά από δύο χρόνια συνεργασίας είμαστε εδώ να μιλάμε για δύο πολύ όμορφα τραγούδια και για άλλα ωραία σχέδια που έχουμε στο άμεσο μέλλον. Ο κ. Τζουανόπουλος έχει πάντα μέσα του την ανάγκη να προσφέρει το καλό και αυτό το διαπιστώνουμε τα τελευταία 30 χρόνια με τη γιορτή του απόδημου ελληνισμού στα Μακρίσια , η οποία ομολογώ και εγώ ότι έχω ξαφνιαστεί με το πόσο όλη η Ελλάδα και όλα αυτά στέκια της μουσικής θαυμάζουν και έχουν τον κ. Τζουανόπουλο  και την περιοχή μας τόσο ψηλά,  για όλο αυτό για όλο αυτό το μεγαλειώδες πράγμα που έχει φτιάξει.

Ομολογώ με έχει βοηθήσει πολύ , όλες οι συναυλίες που έχουμε δώσει και έχω συμμετάσχει ήταν μια προς μια διαλεχτές με τη Χαρούλα Αλεξίου ,το Μανώλη Μητσιά, το Γιώργο Μαργαρίτη, τη Μαρία Σουλτάτου, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη,  τον Πέτρο Γαϊτάνο,  τον  Μανώλη Καραντίνη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Σοφία Βώσσου και πολλούς άλλους.

 Θέλω πάρα πολύ τα δύο αυτά πρώτα μου τραγούδια να σας αρέσουν και να είναι καλοτάξιδα. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!».

Η μουσική στο «Σ’ αγαπώ φωνάζω» είναι του Ευριπίδη Νικολίδη και το ερμηνεύουν, σε πρώτη εκτέλεση, η Χριστίνα Μαραγκόζη και ο Γιώργος Αδαμόπουλος.

Η μουσική στο «Σαν τα περιπολικά» έχει την υπογραφή του Αλέξη Παπαδημητρίου και το ερμηνεύει, σε επανεκτέλεση, ο Γιώργος Αδαμόπουλος (πρώτη εκτέλεση Αντώνης Καλογιάννης – 1987).