Με αφορμή την παραίτηση που υπέβαλε, από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Γιώργος Βούκανος την Πέμπτη παραχώρησε συνέντευξη τύπου στον Πύργο και μίλησε εκτενέστατα για το λόγο που τον ώθησε σε αυτή την απόφαση.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη έλαβε χώρα στις 11:00 το πρωί στον χώρο του Επαρχείου, όπου ο κ. Βούκανος ανέπτυξε τις σκέψεις του γύρω από το κρίσιμο ζήτημα του Πολιτισμού και τα νέα του καθήκοντα, ως επικεφαλής των μουσικών και άλλων εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στον Πύργο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς. Ενόψει του προγραμματισμού των εκδηλώσεων και πριν οριστικοποιηθούν, δεν επεκτάθηκε περισσότερο.

Όπως αναφέρει σε επιστολή που κοινοποίησε στα ΜΜΕ, πίσω από την απόφασή του να αποχωρήσει , αφήνοντας το "παιδί του" , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε , μιλώντας για το  Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης  και πρόσθεσε πως «δεν υποβόσκει καμία πολιτική αντιπαράθεση», ενώ τόνισε πως «ο κύκλος αυτός έκλεισε για εκείνον».

Επισημαίνοντας πως «ο πολιτισμός δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί!», ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είπε: «Παίρνουμε από παντού και αξιοποιούμε για τον Πολιτισμό. Το Φεστιβάλ είναι ένα κομμάτι του Πολιτισμού και δεν πρέπει να το συνδέουμε με την εμπορευματοποίηση. Το Φεστιβάλ και ο Πολιτισμός δεν πρέπει να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι χώροι παιδείας και ψυχαγωγίας.  Το Φεστιβάλ είναι θεσμός με φιλοσοφία και ανήκει στην κουκτούρα κάθε περιοχής που το κληροδοτεί στις επόμενες γενιές, ως πολύ σοβαρή παρακαταθήκη ανάπτυξης και προόδου κάθε τόπου...

Η παραίτηση μου ύστερα από 10 χρόνια από το Διεθνές Φεστιβάλ του Δημου Ανδραβίδας – Κυλλήνης δεν υποβόσκει καμία πολιτική αντιπαράθεση με τον αξιότιμο Δήμαρχο κ. Γιάννη Λέντζα, που πιστεύω ότι θα συνεχίσει το θεσμό με επιτυχία στο μέλλον. Δεν παραιτούμαι με καμία αίσθηση πικρίας, θεωρώ ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε για μένα αυτή την εποχή. Πιστεύω ότι η απουσία επαφής και επικοινωνίας και ανεξάρτητου σχεδιασμού δεν συμβαδίζει με τον ρόλο μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής. 

Σας εύχομαι ένα όμορφο πολιτιστικό καλοκαίρι και το καλοκαιρινό μας ταξίδι στον πολιτισμό θα συνεχίσει και αυτή τη χρονιά με το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης».

Η επιστολή παραίτησης:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κλείνει αισίως τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Θα ήθελα επ’ ευκαιρία να σας θυμίσω ότι σαν σήμερα στις αρχές Ιουνίου του 2012 ανακοινώθηκε από τον τότε δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης η δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, που κλήθηκα να δημιουργήσω και να υλοποιήσω με ιδέες μου και κοινά οράματα με τον τότε Δήμαρχο, ώστε να μείνει μια πολιτιστική παρακαταθήκη στον τόπο μου και στις επόμενες γενιές. Ένα δύσκολο εγχείρημα που όχι μόνο άντεξε στον χρόνο αλλά πιστεύω ότι θα έχει μια λαμπρή συνέχεια.

Καταρχάς πριν ξεκινήσω την επιστολή μου θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας και την ανησυχία σας σε θέματα πολιτισμού αλλά και το όραμα σας όπως το ανακοινώσατε πρόσφατα στον τύπο «… μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και ο τομέας του Πολιτισμού εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις και καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους, θεσμοθετήσαμε εκδηλώσεις, εφαρμόζουμε τουριστικό πλάνο».

Μετά από τρία χρόνια συνεργασίας μας θα ήθελα να σας καταθέσω τις σκέψεις μου αλλά και τις αποφάσεις μου.

Καταρχάς το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης είναι ένας πολυβραβευμένος θεσμός με πρωτοποριακές πολιτιστικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιγραμματικά σας θυμίζω

1) Το 2012 παρουσιάσαμε το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια μοναδική εκδήλωση που συμμετείχαν οι καλλιτέχνες που ήταν ενταγμένοι στο συνολικό πρόγραμμα του καλοκαιριού (δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο μέχρι τότε από άλλο Φεστιβάλ της Περιφέρειας

2) Το Λογότυπο που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ έγινε μετέπειτα και το επίσημο Λογότυπο του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

3) Αποκεντρώσαμε τις εκδηλώσεις σε διαφορετικές περιοχές του Δήμου και δημιουργήσαμε δράσεις με την συνεργασία τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Η διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου ήταν η πρώτη μας τιμητική διάκριση από το υπουργείο Πολιτισμού με μια επιστολή καλής πρακτικής που θα αποτελούσε οδηγό και για άλλα Φεστιβάλ

4) Εκδώσαμε μια μοναδική κασετίνα με cd – dvd με τις δράσεις του φεστιβάλ και με ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

5) Μετά από μια παύση λειτουργίας του το 2014 και το 2015 ύστερα από απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με Δήμαρχο τον κ. Μοράντ Ναμπίλ το Φεστιβάλ άρχισε και πάλι να ζωντανεύει το 2016 με το σύμφωνο συνεργασίας των Φεστιβάλ «Ο Πολιτισμός Ενώνει» που δημιούργησα  ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. Με αυτό τον τρόπο το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης συνέχισε και πάλι το ταξίδι του.

6) Το 2017 ύστερα από πρόσκληση του προηγούμενου Δημάρχου επέστρεψα στο Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπου ξεκίνησε ένα μοναδικό ταξίδι διακρίσεων και καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων με αποτέλεσμα ως το 2021 να έχουμε χάρις το μοναδικό «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου – Μεσαιωνικές Νύχτες Κάστρου» καθώς και με το πιλοτικό Xenios Festival να βραβευτούμε με Tourism Awards (2020 & 2021) με International Travel Awards (2021) καθώς να είμαστε μέλη των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ EFFE από το 2018.

7) Μέσα στην περίοδο της Πανδημίας το 2020 και το 2021 καταφέραμε να φέρουμε τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και την τηλεόραση της ΕΡΤ όπου το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το Κάστρο Χλεμούτσι και το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με 6 παραστάσεις που πρόβαλαν τον τόπο μας.

Στα 10 αυτά χρόνια συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κορυφαίοι καλλιτέχνες και σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την ακρίβεια, πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα πάνω από 100 πολιτιστικές δράσεις.

Ο ρόλος μου ως άμισθου καλλιτεχνικού διευθυντή από την ίδρυσή του ως σήμερα ήταν μια προσωπική μου επιλογή για να προσφέρω τις όποιες δεξιότητες μου, στον τόπο καταγωγής μου. Όπως γνωρίζετε δε το 2019 συνέβαλα και οικονομικά για να διατηρηθεί ο θεσμός αφού δεν υπήρξε κανένας οικονομικός προϋπολογισμός και το Φεστιβάλ κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του. Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής ενός πολιτιστικού θεσμού δεν είχα ποτέ διακοσμητικό ρόλο κύριε Δήμαρχε, ούτε είμαι κάποιος ματαιόδοξος τύπος που αντλεί την προβολή του μέσα από έναν τέτοιο τίτλο. Μην ξεχνάτε ότι πρώτιστα είμαι καλλιτέχνης και δημιουργός και όποια ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελούσε για μένα μια υποχρέωση να αναβαθμιστεί ο τόπος μου πολιτιστικά και να μείνει ένας ισχυρός θεσμός για τις επόμενες γενιές. Ένας θεσμός που από τότε που τον ιδρύσαμε με τον Δήμο τον θεωρούσα σαν παιδί μου, και ήθελα να τον δω να μεγαλώνει και να μην με έχει ανάγκη.

Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή αυτή. Καταρχάς και με τη δική σας συμβολή. Θα ήθελα όμως να εκφράσω και κάποιες σκέψεις μου για την μεταξύ μας ευγενική σχέση που οφείλω να ομολογήσω είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια που σας γνωρίζω. Μια σχέση ευγένειας που με έκανε να νιώθω ότι απλά με ανέχεστε, ή με κληρονομήσατε με το ζόρι. Η απορία μου λοιπόν υπήρχε πάντα σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορούσε τη λιγοστή επικοινωνία που είχαμε μεταξύ μας αυτά τα τρία χρόνια. Δεν σχεδιάζεις το μέλλον ενός τέτοιου πολιτιστικού θεσμού στο πόδι, ή σε καφετέριες ή σε 10 λεπτά χρόνο. Επίσης, κανένας αντιδήμαρχος Πολιτισμού επί της δημαρχίας σας επικοινώνησε ποτέ μαζί μου. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορούσε τις αποφάσεις σας που παίρνατε και κοινοποιούσατε στον τύπο για θέματα πολιτισμού χωρίς να έχω μια ενημέρωση. Μάλλον ενημερωνόμουν και εγώ από τον τύπο και δεν σας κρύβω ξαφνιαζόμουν δυσάρεστα. Βέβαια όπως μου είπατε και πέρσι εσείς αποφασίζεται ως αρχή του τόπου και δεν αφορά το Φεστιβάλ ή εμένα ή όποια απόφασή σας. Έτσι πέρσι πληροφορήθηκα από τα social την διακοπή του Φεστιβάλ χωρίς επικοινωνία μας, ή την διοργάνωση παράλληλης εκδήλωσης που συνέπιπτε με εκδήλωση του Φεστιβάλ, ή πριν από λίγες μέρες την ανακοίνωση μέρος του προγράμματος που κατάρτησα από την αδειοδότηση των εκδηλώσεων του Κάστρου, χωρίς να έχουμε μια επικοινωνία ή κάποιο τηλέφωνό σας για το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Εκείνο λοιπόν που μου δείχνετε είναι ότι καταρχάς δεν σέβεστε το πρόσωπό μου, την ιδιότητα και το έργο μου όλα αυτά τα χρόνια και το ότι το Φεστιβάλ είναι απλά τα ονόματα κράχτες.  Θα μπορούσα να φανταστώ ότι όλα αυτά είναι τυχαία, παρόλο που κάποιοι γύρω σας μου λένε ότι ψάχνετε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά πραγματικά δεν με αφορά. Αντίθετα με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί ίσως έτσι με το δικό σας σχέδιο και όραμα και με ένα νέο πρόσωπο, το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης προχωρήσει και λάμψει ακόμα περισσότερο και να συνεχίσει την πορεία του για πολλά χρόνια ακόμα.

Επίσης θεωρώ προσβολή να δηλώνετε ότι μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και ο τομέας του Πολιτισμού εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις και καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους. Δηλαδή όσοι καλλιτέχνες συμμετείχαν στο Φεστιβάλ μέσα στην πανδημία ή πριν δεν ήταν εγνωσμένου κύρους;

Ως εκ τούτου, κύριε δήμαρχε, θεωρώ ότι η παρουσία μου ως καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι πλέον περιττή, εφόσον η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός των δράσεων δεν συμπίπτουν με τον δικό σας σχεδιασμό, που φυσικά δεν γνωρίζω, και που πιστεύω όμως ότι θα είναι εξαιρετικός. Σας ευχαριστώ για την συνεργασία αυτών των χρόνων μαζί σας. Οι αποφάσεις μου δεν υποβόσκουν κάποια πολιτική εκ μέρους μου, αντίθετα είναι οι διαπιστώσεις μου σε επίπεδο πολιτισμού και σε θεσμικό επίπεδο αφού ως άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής – δηλαδή ως ένας εθελοντής για τα κοινά δεν ένιωσα ότι είχα την ανάλογη αντιμετώπιση την ιδιαίτερη συμπεριφορά που οφείλει να έχει ένας Δήμος  και η αρχή του τόπου στον ιερό θεσμό του εθελοντισμού.

Θα συνεχίσω να πιστεύω ότι είστε ένας πολιτικός με όραμα και θέλετε το καλό των Δημοτών και του Δήμου μας. Σας κοινοποιώ την παραίτησή μου. Πιστεύω ότι Φεστιβάλ βρίσκεται σε καλά χέρια επί της Δημαρχίας σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην πραγματοποίηση του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης.

Με εκτίμηση

Γιώργος Βούκανος

Μουσικοσυνθέτης