Ξεκίνησε την, Δευτέρα 20 Ιουνίου και  ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 23 Ιουνίου με μεγάλη επιτυχία ένα διαφορετικό πρότζεκτ, ένα οινικό οδοιπορικό, ειδικά σχεδιασμένο για δημοσιογράφους, αγοραστές και wine experts από την Ιαπωνία και την Κορέα, στην Αχαΐα και την Ηλεία, με στόχο τη γνωριμία με τους ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους της Δυτικής Ελλάδας και τους οινοποιούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των οίνων ποιότητας της Δυτικής Ελλάδας στις αγορές της Άπω Ανατολής.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων, Αχαΐας και Ηλείας σχεδίασε ένα σύγχρονο τριετές πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1.840.760,33€, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζεται με καταξιωμένους επαγγελματίες του οινικού χώρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιαπωνία και την Κορέα.

Στόχος του προγράμματος ήταν η προβολή και προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων της Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν δράσεις όπως η συγκεκριμένη, η οποία θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες, καθώς δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την ποιότητα, τις παραδόσεις, τις ποικιλίες, τη γαστρονομία ενός τόπου και να βιώσουν την εμπειρία της δοκιμής των κρασιών και της ιδιαίτερης τοπογραφίας και χαρακτηριστικών των αμπελώνων των ζωνών παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας.

Η 25μελής αποστολή επισκέφθηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης το κτήμα Μερκούρη, στο Κορακοχώρι Πύργου, εκεί όπου οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ιστορικού οινοποιείου.

 Εκ των ιδιοκτητών του κτήματος ο Λάμπης Κανελλακόπουλος ανέλαβε να ξεναγήσει το κοινό και να τους μεταφέρει τα μικρά μυστικά ενός παραδεισένιου χώρου, στη δράση που όπως φάνηκε, έδωσε  την ευκαιρία σε όσους παραβρέθηκαν να έρθουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του ηλειακού κρασιού , χωρίς να παραλειφθεί φυσικά η διαδικασία- ιεροτελεστία της γευσιγνωσία αυτών.

Για τη σημαντική αυτή δράση που διεξήχθη σ'ένα από τα ωραιότερα μέρη της περιοχής, και αφού πέρασαν από το "δρόμο του κρασιού", μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: 

«Μεγάλη μέρα η σημερινή στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχουμε πάρει από πέρυσι. Είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε την μεγαλύτερη εμπορική αποστολή ανθρώπων από την Ιαπωνία και Κορέα στην περιοχή μας. Βασικά  η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά στον οίνο, στην προώθηση των εξαιρετικών οινικών προϊόντων που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα. Η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη που συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα με την συνεργασία των Επιμελητηρίων Ηλείας και Αχαΐας. Πιστεύουμε στα προϊόντα μας, στην εξαιρετική αξία τους, πιστεύουμε στο γεγονός ότι μπορεί να είναι η αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειας που τόσο χρειάζεται και η περιοχή μας αλλά και η οικονομία μας. Οφείλουμε και ως Επιμελητήριο, τα κρασιά της περιοχής, αυτά τα διαμάντια που έχουμε, να τα προωθήσουμε, να τα εξάγουμε και – γιατί όχι – να τα αναβαθμίσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως το απαιτητικό αυτό πρόγραμμα επίσκεψης στο κτήμα  περιλάμβανε ξενάγηση στον αμπελώνα,το μουσείο, γευστική δοκιμή, γευσιγνωσίες των κρασιών όλων των οινοποιείων της Ηλείας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και δείπνο BBQ

Σημειώνεται ότι την αποστολή συνόδευε εκπρόσωπος του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο, ενώ οι Πρέσβεις των δύο χωρών συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και επισκέψεις της αποστολής.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Πηγή: olympianews.gr