Όμηροι οι νέοι αγρότες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ
- 2 Απριλίου, 2019
- 217
- 1 minute read
Αντιμέτωποι με υπερβολικά μακροχρόνιες και χρονοβόρες καθυστερήσεις στην έγκριση των αιτήσεων τους για την υπαγωγή τους στην ασφάλιση στον πρώην ΟΓΑ, που αποτελεί την βασικότερη προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη, νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα βρίσκονται οι νέοι αγρότες της Ηλείας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλλει, εδώ και περίπου δύο χρόνια, αίτημα ασφάλισης δεν έχουν ακόμη ασφαλιστεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε Προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν αφορολόγητο που δικαιούνται ως νέοι και νεοεισερχόμενοι αγρότες που εντάχθηκαν στο τελευταίο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων παραπόνων νέων που ξεκινούν την αγροτική τους δραστηριότητα και υποβάλουν τα χαρτιά τους για ασφάλιση και ο ασφαλιστικός φορέας τους ενημερώνει ότι θα θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες ύστερα από 3 µε 4 χρόνια!
«Ένας νέος αγρότης, δηλαδή ξεκινά να κάνει έναρξη στη ∆ΟΥ, υποβάλλει απογραφικό στον ΟΓΑ (ΕΦΚΑ), δηλώνει ΟΣ∆Ε, και να περιμένει 2, 3, 4, 5 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένει ανασφάλιστος, να μην μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, να μην θεωρείται επαγγελματίας αγρότης – αφού το ΚΕΠΠΥΕΛ για να του δώσει βεβαίωση, πρέπει να είναι ασφαλισμένος», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θεόδωρος Βασιλόπουλος και προσθέτει: «Πρόκειται για μια κατάφορη αδικία για έναν νέο άνθρωπο ο οποίος θέλησε με χιλιάδες δυσκολίες να μείνει στον τόπο του και να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα και αντί να το Κράτος να τον διευκολύνει του βάζει συνεχώς τρικλοποδιές».
Η διοίκηση της ΕΝΑ Ηλείας απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό για να μάθει αν προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθεί η ασφάλιση των νέων αγροτών και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των νέων αγροτών.