Παρουσίαση του βιβλίου «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…»
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
- 1 Απριλίου, 2019
- 152
- 2 minutes read
Από το «όχι» Καραμανλή στο Βουκουρέστι στην εθνική πληγή της Συμφωνίας των Πρεσπών
- Η παρουσίαση του βιβλίου «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…» από τους Σ. Βούλτεψη, Γ, Κοντογιάννη, Κ. Λούρμπα, Λίνα Κλείτου και Νίκο Στέφο
Στις οδυνηρές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και στις συναλλαγές που έγιναν τόσο με τους δανειστές όσο και με τους «πρόθυμους» βουλευτές αναφέρθηκε η βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υπουργός και δημοσιογράφος κ. Σοφία Βούλτεψη, παρουσιάζοντας το βιβλίο του Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…»,
Η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έδωσε διαχρονικά και με όλους τους αρχηγούς της μάχη για να μην ικανοποιηθούν οι ολέθριες απαιτήσεις των Σκοπιανών, που πάντα ζητούσαν αυτά ακριβώς τα οποία έλαβαν από Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά: Όνομα, ταυτότητα, γλώσσα, αυτοπροσδιορισμό, πρόσβαση στη θάλασσα και αλλαγές στα σχολικά βιβλία.
Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε και στους αγώνες που έδωσαν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για να ελευθερώσουν την Μακεδονία, υπενθυμίζοντας ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ο μόνος πόλεμος που δεν κηρύχθηκε από το Κράτος. Την Μακεδονία ελευθέρωσαν οι Έλληνες που αυτοεπιστρατεύτηκαν γι’ αυτό και την θεωρούν δική τους.
Γι’ αυτό και, όπως είπε η κ. Βούλτεψη, το βιβλίο του Νίκου Στέφου θα αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμο για να αναζητήσουμε λύσεις για το μέλλον, αλλά και για την ώρα που οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.
Η συντονίστρια δημοσιογράφος Λίνα Κλείτου μεταξύ άλλων είπε: «Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης του Βουκουρεστίου, ήταν ένας φάρος, ένα υπόδειγμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, διασφάλισης εθνικών συμφερόντων, διατήρησης της εσωτερικής συνοχής, επίτευξης ενιαίου μετώπου των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις ισχυρότατες, εξοντωτικές πιέσεις που υπέστη η ελληνική πλευρά από τον αμερικανικό παράγοντα. Από «όχι» του Βουκουρεστίου στον εφιάλτη της συμφωνίας των Πρεσπών η απόσταση είναι τεράστια. Ιστορικά, πολιτικά, ιδεολογικά. Αυτό που δεν κατάλαβε ποτέ η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι οι μακεδόνες που αντιδρούν δεν είναι ούτε φασίστες, ούτε χρυσαυγίτες, στο σύνολό τους. Είναι άνθρωποι των συνόρων που πέρα από την καταγραφή των μακεδονικών αγώνων στο dna τους έχουν άλλη αίσθηση την εγγύτητας των κινδύνων»
Ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κοντογιάννης θύμισε ότι η επιτυχία του Βουκουρεστίου στηρίχθηκε στην ενότητα του ελληνικο8 λαού που είχε εξασφαλίσει ο ίδιος ο Καραμανλής, μέσα από τη συνεχή και ειλικρινή ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όπως θύμισε ο κ. Κοντογιάννης «Ο Καραμανλής ήταν αποφασισμένος να συγκρουσθεί για το θέμα των Σκοπίων με τη μοναδική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ και με τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη, τον αμερικανό πρόεδρο. Το είχε αποφασίσει και το είχε ξακαθαρίσει μέσα του. Γιατί όταν αναλαμβάνεις δημόσια αξιώματα δεν υπηρετείς τα αξιώματα και τις φιλοδοξίες σου, αλλά την πατρίδα και μόνο την πατρίδα». Η απόφαση του Βουκουρεστίου έγινε θέση του ΝΑΤΟ που επαναλήφθηκε σε πέντε ακόμα αποφάσεις σε ισάριθμες Συνόδους.
Τη μεγάλη αυτή επιτυχία ήλθε και ανέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ακολουθώντας την τακτική του καλού παιδιού παρέδωσε τα πάντα. Ακόμα και τα ζητήματα εθνότητας και γλώσσας που αποτελούν τη μήτρα του αλυτρωτισμού
Εκτίμηση του κ. Κοντογιάννη είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εξελιχθεί σε εθνική πληγή για την Ελλάδα, αφού ανά πάσα στιγμή επιτρέπει στους γείτονές μας να θέσουν αλυτρωτικά ζητήματα.
Ο πρώην υφυπουργός θύμισε ότι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί η Συμφωνία στη χώρα μας, είχε πει: «Τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα»
Και ο κ. Κοντογιάννης πρόσθεσε: «Το μήνυμα λοιπόν και πάλι είναι σαφές. Το πρόβλημα με τα Σκόπια είναι μια πληγή ανοιχτή που θα ταλαιπωρήσει και τη χώρα μας και τη βαλκανική για τα επόμενα χρόνια. Για να αντιμετωπισθεί, η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτες με γνώση της ιστορίας. Όσες υπογραφές και να βάλουν οι εθνομηδενιστές του κ. Τσίπρα, ούτε μακεδονικό έθνος, ούτε μακεδονική γλώσσα μπορούν να υπάρξουν. Οι Έλληνες δέχθηκαν αγόγγυστα την ταπείνωση της εφαρμογής 10 χρόνων μνημονίων. Την εθνική ταπείνωση, όμως με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχθούν.
Ο πρώην Δήμαρχος Γαστούνης και ιστορικός ερευνητής Κώστας Λούρμπας, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων επισήμανε: «Ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πίστευε ότι: “Όταν πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις για το Έθνος, τότε, είναι καλό να θυμάσαι πως κρίνεσαι όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τα φαντάσματα των ηρώων προγόνων της Πατρίδας σου. Η πολιτική ενός Πρωθυπουργού πρέπει να βάζει πάνω απ’ όλα τα Εθνικά συμφέροντα. Το συμφέρον της Ελλάδας. Όποιος κι αν ενοχλείται, όποιοι κι αν ενοχλούνται…”»
Για την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Λούρμπας είπε: «Η χώρα μας, με την κατάλληλη έξωθεν προετοιμασία, έφτασε σε σημείο να οδηγηθεί σε μια κατάπτυστη συμφωνία, που πλήγωσε ανεπανόρθωτα τις ευαισθησίες και τη φιλοτιμία του Ελληνικού λαού. Μπορεί η Κυβέρνηση να πήρε αναβολή της μείωσης μισθών και συντάξεων για ένα χρόνο, ξεπούλησε όμως εθνικό υλικό χιλιετηρίδων για πάντα…
Η υπόθεση της Μακεδονίας είναι ποτισμένη με αίμα από όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί λοιπόν οι κάθε βουτυρομπεμπέδες απόγονοι δοσιλόγων και χουντικών, που έτυχε να βρεθούν σε υπεύθυνες θέσεις να ξεπουλάνε ό,τι αποκτήθηκε με ποταμούς αιμάτων των άλλων. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει».
Στην παρέμβασή του ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Στέφος χαρακτήρισε το Βουκουρέστι ως κορυφαίο γεγονός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το οποίο ενώ σεβάστηκαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, η σημερινή που επίσης το κληρονόμησε, το σπατάλησε και το κατέστρεψε ζημιώνοντας έτσι τη θέση της πατρίδας μας. Τόνισε επίσης ότι ο Καραμανλής πλήρωσε με βαρύ κόστος τη στάση του στο σκοπιανό γιατί έβαλε πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας και όχι της καρέκλας του όπως έκαναν οι σημερινοί κρατούντες…