Σε πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης μετατρέπεται το πρώην εργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- 16 Απριλίου, 2019
- 180
- 1 minute read
Σε πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης μετατρέπεται το πρώην εργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου – Όλος ο σχεδιασμός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Στην επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου και την μετατροπή του σε πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να υποβάλει πρόταση ένταξης του σχεδίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πρωτοποριακού πολυχώρου με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται η δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας» είπε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και τόνισε:
«Πυρήνας της πρότασης επανάχρησης και αξιοποίησης του ακινήτου είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με την ίδρυση και λειτουργία ενός διεθνούς κέντρου για την Κινηματογραφική Παιδεία αλλά και την έρευνα και αναζήτηση πειραματικών μεθόδων στη δημιουργική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων» επισημαίνοντας ότι στο συγκρότημα του πρώην Α.Σ.Ο απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Το συγκρότημα του Α.Σ.Ο είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι προσπάθειες επανάχρησής του ξεκίνησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής, καθώς διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης. Από τον Φεβρουάριο του 2018 προστέθηκε η σύνδεση του χώρου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και έκτοτε η υλοποίηση του σχεδιασμού μπήκε στην τελική της φάση με την δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Το συγκρότημα διαθέτει χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και ιστορικότητα των υφιστάμενου κτιρίων, προκειμένου να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα (events).
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας θα περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.
Το Κέντρο θα έχει θα έχει δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα και θα δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές περιόδους διακοπών των ευρωπαϊκών και άλλων σχολείων και θα δίνει την δυνατότητα σε μαθητές και νέους από όλη την Ευρώπη να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να εκφράζονται και να δημιουργούν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία.
Έπειτα από την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στην προσεχή συνεδρίασή του, θα κληθεί να εγκρίνει την οριστική υποβολή της πρότασης για την ένταξη του έργου στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να διαβιβασθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.