Σεμνά, απλά, και ταπεινά, τα σεπτά ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού

Με την δέουσα Ιεροπρέπεια, καθώς επίσης σεμνά και ταπεινά, όπως άλλωστε είναι και όλη η Αρχιερατική του Διακονία στην Θεόσωστη Μητρόπολή μας, εόρτασε τα σεπτά του ονομαστήρια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, το διήμερο 11 και 12 Μαΐου ε.έ., επί τη εορτή του Μεγάλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού του Ομολογητού, ο οποίος με την ζωή και το έργο του, προσέφερε τα μέγιστα στην δογματική Θεολογία και ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Ο Άγιος Γερμανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 640 μ.Χ. Πατέρας αυτού  ήταν ο πατρίκιος Ιουστινιανός, που τον ανέθρεψε με μεγάλη ευσέβεια. Είκοσι χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα, τον οποίο σκότωσε ο Κωνσταντίνος ο Πωγωνάτος (668 – 685 μ.Χ.), αφού τον συμπεριέλαβε μεταξύ αυτών που σκότωσαν τον δικό του πατέρα. Τον Γερμανό αφού τον ευνούχισε, τον κατέταξε στον κλήρο της Εκκλησίας.

Αυτός, φημισμένος για την αρετή, την μόρφωση και την αγιότητα της ζωής του, εκλέχθηκε μητροπολίτης Κυζίκου, στο 37ο έτος της ηλικίας του. Αργότερα όταν χήρεψε ο Πατριαρχικός θρόνος, με τη γνώμη του Βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της Συγκλήτου, του κλήρου και του λάου, ανέβηκε στον Οικουμενικό θρόνο (715 μ.Χ.).

Από τη θέση αυτή, αφιέρωσε όλες τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις του, διδάσκοντας και νουθετώντας παράλληλα με τα συνεχή Κηρύγματά του, τον  λαό του Θεού. Κατόπιν, όταν ο εικονομάχος Αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος, του είπε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματά του, αυτός όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά παρότρυνε και τον ευσεβή λαό σε αντίσταση. Αναγκάστηκε έτσι να παραιτηθεί, αφού κατέθεσε το ωμοφόριό του, επάνω στην Αγία Τράπεζα. Αποσύρθηκε πλέον σε ένα πατρικό του κτήμα, (το Πλατάνια) και μετά από σύντομη αρρώστια, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 12 Μαΐου το 740 μ.Χ.
 
Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 11η Μαΐου, εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων  (Α΄ Κοιμητήριο Πύργου), τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του προκατόχου και πνευματικού του πατρός αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Γερμανού Γκούμα.

Στην συνέχεια μετέβη στον πρόσφατα ανακαινισθέντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, όπου και χοροστάτησε στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μεσσαορίας  (Αρχιεπισκοπής Κύπρου) κ.κ. Γρηγόριον, Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιον και  Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον, καθώς επίσης από πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το  Σάββατο 12η Μαΐου κυρία ημέρα της εορτής, προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου μετά των προαναφερθέντων Θεοφιλεστάτων Επισκόπων και πλειάδος Ιερέων, κηρύσσοντας τον Θείον Λόγον, ευχαριστώντας παράλληλα για την τιμητική και συμπροσευχητική παρουσία τους, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους εκπρόσωπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και τους ευλαβείς Χριστιανούς μας, οι οποίοι αθρόα προσήλθαν στην ευχαριστιακή αυτή και λατρευτική σύναξη, προκειμένου να ευχηθούν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας, αφού η ημέρα αυτή είναι ημέρα χαράς και  Ιερών πανηγύρεων, για την τοπική μας Εκκλησία.  

Στην συνέχεια μετέβη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου μέχρι αργά το μεσημέρι εδέχθη τις  θερμές ευχές των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών, του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών αδελφοτήτων, των εκπροσώπων Κοινωνικών φορέων και Συλλόγων, καθώς επίσης και του Χριστεπωνύμου πληρώματος
 
 

Related post

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα Ιλαράς σε παιδιά, πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά την Τετάρτη 27/3/2024 στους καταυλισμούς του Δήμου Ανδραβίδας-…
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…