Το Παράρτημα της Ένωσης Θεολόγων Ηλείας, τίμησε τους Τρείς Ιεράρχες!
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
- 2 Φεβρουαρίου, 2019
- 231
- 5 minutes read
Πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά η καθιερωμένη εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, (τον ένδοξο Βασίλειον, τον ένδοξο νουν τον Γρηγόριον τον Θεολόγον και τον υψηπέτη του πνεύματος τον Ιωάννη τον Χρυσόστομον), την οποία διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία, το Παράρτημα της Ένωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) Ηλείας, στην αίθουσα της Χριστιανικής Ενώσεως στον Πύργο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ Γερμανού, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, καθώς επίσης του Ιερού Κλήρου και πλήθους συμπολιτών μας.
Μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας-Ολυμπίας «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», έψαλλαν ύμνους της εορτής υπό την διεύθυνση του Προέδρου κ. Νικολάου Ζαχαριάδη, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Ιεροψάλτου. Ο Πρόεδρος επίσης του Παραρτήματος της Ένωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) Ηλείας κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης Καθηγητής Θεολόγος και Συγγραφέας, με τον γνωστό αγωνιστικό και ενθουσιώδη πνευματικό παλμό που τον διακρίνει ανοίγοντας την εκδήλωση εξήρε την πνευματική θεολογική, ποιμαντική και κοινωνική προσφορά των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι τα Σύμβολα της Εκκλησιαστικής Κοινωνίας, καθώς επίσης των Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας! Οι Τρείς Ιεράρχες είναι οι φάροι που δείχνουν τον δρόμο σε όλους μας. Είναι αυτοί πού μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα σοφίας, δράσεως και αρετής που αντέχουν στον χρόνο και είναι ικανά να εμπνεύσουν τους Μαθητές και Εκπαιδευτικούς μας και σήμερα.
Κύριος ομιλητής της λαμπρής αυτής εκδήλωσης ήταν ο κ. Σταμάτιος Πορτελάνος, Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε γλαφυρά αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα το Θέμα: «Η Μεταφυσική του Πολιτισμού και η Πατερική Σκέψη στο Μετανεωτερικό Περιβάλλον». Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησε εποικοδομητική διαλογική συζήτηση.
Ο εκλεκτός ομιλητής μεταξύ άλλων τόνισε ότι: “Η μεταφυσική έχει σχέση με τον πολιτισμό αφού ο άνθρωπος δημιουργεί ιστορία με τη συμμετοχή του, σε εκστασιακά γεγονότα της ανακάλυψης και αποκάλυψης που παράγουν μνημεία αιωνιότητας. Υπάρχει διάκριση μεταξύ πολιτισμού και εσωτερικής καλλιέργειας. Όπως μεταξύ παιδείας και εκπαίδευσης. Ο πολιτισμός συνιστά ένα σύνολο τεχνικών και πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Ενώ η κουλτούρα έχει σχέση με τις αρετές, ιδεώδη που εκθορεύονται από την πνευματική καλλιέργεια. Στη νεωτερικότητα η αλήθεια σε έκπτωση και αφαίρεση της μεταφυσικής και της υπερβατικότητας και σχετίστηκε με την ορθολογική συναίνεση και τον ορθολογικό ρεαλισμό. Οι Τρεις Ιεράρχες συνέθεσαν το λογικό με την υπέρλογη αλήθεια και αξιοποιώντας την ελληνική φιλοσοφία και ορολογία καθόρισαν με θεοπνευστία το περιεχόμενο της πίστης. Διαμόρφωσαν την αποφατική και καταφατική θεολογία. Οι Τρεις Ιεράρχες με την Χριστιανική διδασκαλία και την εφαρμογή της προσφεραν τον εαυτό τους πρότυπα άσκησης και ελέγχου των πυλών εισόδου του κακού στον άνθρωπο που υποστηρίζεται από την αισθησιοκρατία και την απολυτότητα της οικονομικοκρατίας. Η μετανεωτερικότητα ως ιδεολογία και πράξη διέπεται από ένα σχετικισμό και μια αδιαφορία στην ανεύρεση της αλήθειας με αναφορά στην παράδοση. Ωστόσο υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τα υπαρξιακά προβλήματα του Ανθρώπου. Η αναφορά στους Τρεις Ιεράρχες και η λειτουργία της μνήμης για το πνευματικό τους ανάστημα συνιστά ουσιαστική προσέγγιση τόσο στην έννοια της διαπολιτισμικότητας όσο και στην καθολικότητα. Οι Τρεις Ιεράρχες από αναζητητές αρχετύπων μέσα από την θύραθεν παιδεία έδειξαν την πορεία σε μια παιδαγωγική οριζόντων που οδηγεί στην σύλληψη του άφθαρτου και αιώνιου”.
Το Δ.Σ. του Παραρτήματος της (Π.Ε.Θ.) Ηλείας, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανόν, για την πολύτιμη στήριξη και αυτής της εκδήλωσης, προς τιμήν των προστάτων της Παιδείας μας, καθώς επίσης ευχαριστεί θερμά όσους ευγενώς την παρακολούθησαν και συνεργάστηκαν αρμονικά μαζί τους!