PrevNext
Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η τραγική είδηση βυθίζει στο πένθος όλη την χώρα, καθώς ήταν η τελευταία σπουδαία μορφή, μιας άλλης εποχής.

Γεννήθηκε το 1925 στη Χίο και ήταν κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής.

Είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ οι συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ είχε γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

10 σπουδαία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

1. Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ

2. Όταν Σφίγγουν το Χέρι

3. Βρέχει Στην Φτωχογειτονιά

4. Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαις

5. Ζορμπάς

6. Θα Σημάνουν οι Καμπάνες

7. Όμορφη πόλη

8. Απαγωγή

9. Το Σφαγείο

10. Ποιος δε μιλά για τη Λαμπρή

Για την δική του  βιωματική εμπειρία για τα Ιουλιανά ανέλυσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ και στην ενημερωτική εκπομπή ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ο  Πέτρος Καπαρέλης, 

Αρνητικά βγήκαν τα 29 rapid test, που
διενεργήθηκαν την Πέμπτη από συνεργεία του ΕΟΔΥ
στην κεντρική πλατεία Βρίνας, του δήμου
Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Για άλλη μια φορά οι έλεγχοι για κορωνοϊό ήταν
αρνητικοί στην Τ.Κ. Βρίνας, γεγονός που δείχνει τη
συνέχιση τήρησης των υγειονομικών μέτρων κατά του
covid-19.
Εξάλλου δωρεάν rapid test για covid – 19, θα γίνουν
τη Παρασκευή 21/5/2021 και ώρες 09:00 με 14:00,
στη κεντρική πλατεία Καλλικώμου, από συνεργεία
του ΕΟΔΥ σε όσους δημότες το επιθυμούν.
Απαραίτητα για την πραγματοποίηση του test είναι ο
αριθμός ΑΜΚΑ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Διευθέτηση ΤΟΥ: Η Χρόνου Εργασίας ΜΕ μείωση ΤΩΝ ημερών Εργασίας ΚΑΙ Εργασία ακόμη ΚΑΙ 4 ημέρες την εβδομάδα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα για τις νέες εργασιακές αλλαγές . Ειδικότερα δ επιστήστης καθιστούσε η η ανάγκη ναδιαξείδιο, να το κάνεις να το κάνεις, να κάνεις σίγουρες τις ημέρες που θέλεις να κάνεις διαμορφώσεις στο δια ισορροπίας της προσωπικής - επαγγελματικής εικόνας.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με μείωση των ημερών εργασίας και εργασία ακόμη και 4 ημέρες την εβδομάδα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα για τις νέες εργασιακές αλλαγές. Ειδικότερα δίνεται στον εργαζόμενο η δυνατότητα να επιλέξει, εφόσον το επιθυμεί, να μειώσει τις ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως στο πλαίσιο ισορροπίας της προσωπικής – επαγγελματικής ζωής.

Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν το θέλει ο ίδιος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του.

Ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί στον εργοδότη την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών να μπορεί να υιοθετηθεί η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία με 4 ημέρες εργασίας. Πρόκειται όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δυνατότητα και όχι υποχρέωση.

Ένα τέτοιο σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα. Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα.

Η ρύθμιση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια.

Ειδικότερα το άρθρο 41 του νόμου 1892/1990 εισήγαγε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σημειώνοντας: «Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων επιτρέπεται να καθορίζεται, για διάστημα έως τρεις μήνες, αυξημένος αριθμός ωρών εργασίας, έως 9 ώρες την ημέρα και έως 48 την εβδομάδα, και μειωμένος αριθμός ωρών εργασίας κατά το επόμενο αντίστοιχο διάστημα.

Ο μέσος όρος των ωρών εργασίας για το συνολικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες, θα είναι 40 ώρες την εβδομάδα, η δε αμοιβή για όλο το διάστημα δεν θα αυξομειώνεται, αλλά θα είναι ίση με την αντίστοιχη αμοιβή για εργασία 8 ωρών την ημέρα και 40 ωρών την εβδομάδα».

Στην συνέχεια με το άρθρο 42 του νόμου 3986/2011 ορίστηκε ότι «σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα (40) (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης).

Αντί της παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως», σημειώνοντας ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Ευρωπαϊκή οδηγία

Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, σε ορισμένες περιόδους του χρόνου όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για μια επιχείρηση, οι ώρες εργασίας επιτρέπεται να αυξηθούν κατά 2 και να φτάσουν τις 10 ώρες ημερησίως με αντίστοιχη μείωση σε άλλα διαστήματα ή την παροχή άδειας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 54% των επιχειρήσεων προσφέρουν δυνατότητα ευελιξίας στους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ή συσσώρευση υπερωριών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως άδειες σε όλους τους υπαλλήλους.

Πώς θα εφαρμοστεί το 10ωρο

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ωρών ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου μειωμένης απασχόλησης.

Αντί της μείωσης των ωρών επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνηση του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ` ανώτατο αριθμο 20 εργαζόμενοι.

Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων υπογράφεται ατομική σύμβαση με κάθε εργαζόμενο που θα εργασθεί υπό το εν λόγω σύστημα. Η εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη και εργαζομένου επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Σε περίπτωση που, κατ’ εφαρμογή του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, εργαζόμενος απασχολείται άνω των 9 ωρών ημερησίως κατά την περίοδο αυξημένης απασχόλησης, η 10η ώρα της ημερήσιας απασχόλησης αφαιρείται από τον συνολικό μέγιστο ετήσιο επιτρεπόμενο αριθμό νόμιμων υπερωριών του συγκεκριμένου εργαζομένου.

Οι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο εφαρμόζονται και για εποχιακές επιχειρήσεις και εργαζομένους με σύμβαση εργασίας διάρκειας μικρότερης του ενός έτους. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και οι ατομικές συμβάσεις της αναρτώνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο, ας βάλουμε το λιθαράκι μας όσο μπορούμε» 

Με αυτά τα λόγια οι εκδόσεις Ψυχογιός μας χαροποίησαν ιδιαίτερα, καθώς τα αντίτυπα των τίτλων που θα μελετώνται στις συναντήσεις των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων, θα είναι προσφορά των εκδόσεων Ψυχογιός.

 Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται από τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας σε συνεργασία με το 2ο Σ.Δ.Ε. και το Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων. Σκοπός της δράσης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας σε άτομα που τελούν υπό εγκλεισμό, η διακίνηση ιδεών, η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών και φυσικά η επικοινωνία με τον «έξω» κόσμο. Ευελπιστούμε η δράση να αποτελέσει φάρο γνώσης και εμπειρία ψυχικής ανάτασης για τα μέλη.

Με βαθιά ικανοποίηση και συγκίνηση ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Ψυχογιός για την ευαισθησία και τη διάθεση να στηρίξει το νέο αυτό εγχείρημα της Βιβλιοθήκης.

 

                                                                                    Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς θεωρείται η Τρίτη και 13. Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται αποφράδα ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους λαούς αυτούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13 οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα καθ’ ημάς, όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Όπως παρατηρεί ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις σύμφωνα με το sansimera.gr. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Εύχομαι μια Πρωταπριλιά μες τις καρδιές ν΄ ανθίσει
κι΄ ό,τι σας πίκρανε πολύ να το εξαφανίσει!
Δυστυχώς δεν είναι, αγαπητοί μου φίλοι, μόνο η γιορτή του «Αγίου Βαλεντίνου». Είναι και μια άλλη, να αυτή της Πρωταπριλιάς! Της Παγκοσμιοποίησης και της «Νέας Εποχής» κι αυτή! Που είναι ξενόφερτη βέβαια κι αυτή, αλλά κάποιοι θέλουν να καθιερωθεί και να γίνει όχι μόνον Ελληνική, αλλά και παγκόσμια! Αξίζει να την δούμε, γιατί όλοι μας λίγο ως πολλοί, συμμετέχουμε με τις πλάκες μας σε αυτή και να είμαστε πληροφορημένοι σε όλα αυτά τα «παγκόσμια γλέντια». Κι ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους…
ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ...
Δυστυχώς, έχει καθιερωθεί πια, την 1η Απριλίου να γιορτάζει το ψέμα και να περιπαίζεται η αλήθεια! Με βάση το ψέμα, να γίνονται ένα σωρό πράγματα (από απλές φάρσες και ζαβολιές μέχρι χοντρά και κακόγουστα αστεία) σε βάρος των… απονήρευτων! Το σύνθημα μοιάζει να είναι του τύπου «Πέστε ένα ψέμα και… δεν χάλασε ο κόσμος»! Ας είναι και το πιο μικρό, φθάνει να είναι… πετυχημένο! Φθάνει να γίνει πιστευτό και να… παραπλανήσει! Φθάνει να εκθέσει τους «αφελείς», τα θύματα αυτά της αλήθειας! Άφησέ το να απλωθεί, σαν παραμύθι, και μη φοβάσαι για… τη μύτη σου! Το σηκώνει, βλέπετε, η ημέρα. Εξάλλου εσύ στα… ψέματα λες, αυτό που λες, δεν έγινε και τίποτα! Το «έθιμο» αυτό πέρασε και στα ΜΜΕ τα οποία, υπό τύπον αστείου, μεταδίδουν διάφορες ειδήσεις και σχόλια καταλήγοντας στο τέλος «και του χρόνου, είναι Πρωταπριλιά»! Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την διεθνή τους εμβέλεια, δεν κάνουν τίποτ’ άλλο, από το να καθιερώνουν την Πρωταπριλιά ως παγκόσμια γιορτή κατά της αλήθειας!
ΠΩΣ ΠΡΟΗΛΘΕ;
Λέγεται πως στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η πρώτη ημέρα του χρόνου ήταν η 1η Απριλίου. Η περίοδος της Πρωτοχρονιάς άρχιζε στις 25 Μαρτίου, διαρκούσε 8 ημέρες, και τελείωνε τότε, την 1η Απριλίου. Κατά την περίοδο αυτή γιόρταζαν πανηγυρικά όχι μόνο τον ερχομό του νέου χρόνου, αλλά και της άνοιξης! Το 1562 μ.Χ. ο Πάπας Γρηγόριος με το γνωστό του ημερολόγιο καθιέρωσε η πρωτοχρονιά να εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Το 1564 ο Κάρολος Θ΄ υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, οπότε και μετέθεσε την αρχή της χρονιάς στην 1η Ιανουαρίου, για να συμβαδίζει έτσι και με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η αλλαγή δυσαρέστησε πολλούς, οι οποίοι συνέχισαν να γιορτάζουν στις προηγούμενες ημερομηνίες την πρωτοχρονιά, εμμένοντας στην παράδοση. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία στους νεωτεριστές να τους περιγελούν, στέλνοντάς τους είτε δώρα κωμικά, είτε ψευτοευχές, είτε προσκλήσεις σε γλέντια ανύπαρκτα, περιγελώντας έτσι τις παλαιομοδίτικες αντιλήψεις τους! Επιπλέον μετέδιδαν και ψευδείς ειδήσεις!
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ;
Ωστόσο, λέγεται πως το έθιμο αυτό της Πρωταπριλιάς, συναντάται σε πολλούς λαούς και πολιτισμούς, που γίνεται με διαφορετικό τρόπο και πάντοτε προσαρμοσμένο στις τοπικές παραδόσεις. Στην Αγγλία η Πρωταπριλιά εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα και στη συνέχεια πέρασε στην Αμερική από τους Άγγλους, τους Σκωτσέζους και τους Γάλλους. Στην Πορτογαλία γιορτάζεται την Κυριακή και τη Δευτέρα πριν από τη Σαρακοστή (δηλαδή εορτάζεται δύο ημέρες εκεί), όπου παραδοσιακά οι δρόμοι γεμίζουν με αλεύρι, το οποίο οι άνθρωποι πετούν στους φίλους τους! Στην Ινδία υπάρχει ανάλογο έθιμο ονομαζόμενο «η γιορτή του Χούλι», το οποίο εορτάζεται τον Μάρτιο. Η τελευταία δε ημέρα του «Χούλι» είναι η 31η Μαρτίου. Η Πρωταπριλιά εορτάζεται και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Περού, Κολομβία, Μεξικό κ.λ.π.), αλλά σε διαφορετική ημερομηνία (την 28η Δεκεμβρίου) και για διαφορετικούς λόγους. Η εγκυκλοπαίδεια «ΠΑΠΥΡΟΣ -ΛΑΡΟΥΣ» αναφέρει πως, αν και διαδόθηκε ευρύτατα στην Ελλάδα, είναι ξένο έθιμο για τη Χώρα μας.
Η ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ!
Αν προσέξουμε, όμως, καλά τα πράγματα και θελήσουμε να τα δούμε πέραν από την όποια εύθυμη πλευρά τους, τότε θα διαπιστώσουμε τα εξής:
1. Οι περισσότεροι το έχουν για γούρι να ξεγελάσουν ή να παραπλανήσουν κάποιον μ’ ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα! Αυτή η αντίληψη έχει καθαρά παγανιστικές (δηλ. ειδωλολατρικές) ρίζες, κατά τις οποίες, όταν ξεγελάμε με αυτό τον τρόπο κάποιον, στην ουσία ξεγελάμε τον επίφοβο δαίμονα η εχθρό, γι΄ αυτό κι εκείνος που θα αναδειχθεί νικητής στην ψευδολογία, θα τύχει μεγάλης ευτυχίας! Λέγεται πως σε πολλές περιοχές της Ανατ. Θράκης τα πρωταπριλιάτικα ψέματα, που γίνονται πιστευτά, κάνουν τα δένδρα να καρποφορούν, στη δε Κομοτηνή την εποχή που έτρεφαν μεταξοσκώληκες έλεγαν πως βοηθούσαν να γίνουν τα… κουκούλια τους!
2. Γράφει πολύ χαρακτηριστικά το περιοδικό NEMECIS: «Απρίλης: Η άνοιξη αποχαιρετά τον «παλουκοκαύτη» Μάρτη και υποδέχεται απ' άκρη σε άκρη την αναγέννηση της φύσης. Τα λουλούδια ανθίζουν, τα δημητριακά μεγαλώνουν και τα δέντρα είναι γεμάτα καρποφόρους ανθούς. Η γενική ευφορία και η εύθραυστη ευτυχία που επίκειται να φέρει, καλλιέργησαν ανέκαθεν στον άνθρωπο έναν παγανιστικό φόβο. Εύλογα, λοιπόν, την κρίσιμη ώρα της διάβασης από τη νάρκη στην αφύπνιση της φύσης, ο άνθρωπος ενστικτωδώς επιχειρούσε να παραπλανήσει τις ελλοχεύουσες δυνάμεις του σκότους. Δυνάμεις υπερφυσικές που επηρεάζουν όχι μόνον την έκβαση της σοδειάς, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι την Πρωταπριλιά είθισται η ψευδολογία σαν προφυλακτικό ή και ανεξίκακο αντίδοτο. Τα ψέματα αυτής της ημέρας είναι ένα είδος υπερφυσικής, μαγικής πάλης για την επικράτηση του καλού, με νικητές πότε τον αρχιψεύταρο που έγινε πιστευτός και πότε τον ρεαλιστή που δεν ξεγελάστηκε…».
3. Παίρνοντας ακόμη και την εύθυμη πλευρά των πραγμάτων, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε αυτό που αναφέρεται ότι συνέβαινε στις αρχαίες (και ειδωλολατρικές) κοινωνίες, στις οποίες οι μάγοι προσπαθούσαν να διώξουν τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα, τις αιτίες των ασθενειών, με αστεία, χορούς και διασκεδάσεις!
4. Στο πρώιμο Ρωμαϊκό ημερολόγιο, η 1η Απριλίου ήταν η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούσαν αυτήν την ημέρα, ως ημέρα αναγέννησης της γης και της ζωής. Για τον λόγο αυτό, γίνονταν πολλές γιορτές, θυσίες και προσφορές στους (ειδωλολατρικούς) θεούς. Με την επικράτηση, όμως, του Χριστιανισμού και μάλιστα επί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Πάσχα αντικατέστησε αυτές τις τελετουργίες για την άνοιξη. Οι παλιές γιορτές, μάλιστα, γελοιοποιήθηκαν και διακωμωδήθηκαν. Σήμερα δεν πιστεύουμε ότι γίνεται αναβίωση αυτής της γελοιοποίησης, όσο αναβίωση αυτού που καταργήθηκε! Οπότε… συμμετέχοντας κανείς σ’ αυτή τη διαδικασία, άθελά του, συμμετέχει στα κατάλοιπα ή και σ’ αυτή ακόμη την προσπάθεια αναβίωσης παγανιστικών εθίμων. Πέραν αυτού, όσοι το θεωρούν τούτο υπερβολικό, ας σκεφθούν τουλάχιστον τα εξής:
Α. Η ουσία είναι ότι κατά την ημέρα αυτή, όλα τα πράγματα της ζωής μας, πρέπει να αναζητηθούν, να διατυπωθούν και να γίνουν κατά αντίθετο τρόπο! Το «μήνυμα», ας το πούμε έτσι, της ημέρας είναι να καταλάβουμε τι μπορεί να σκαρώσει η φαντασία μας, αν αφεθεί ελεύθερη και αχαλίνωτη, προκειμένου να φέρει τα πάνω – κάτω!
Β. Μέσα από τέτοια έθιμα και διαδικασίες, το ψέμα γίνεται…αθώο, οι δε αθώοι γίνονται (η θεωρούνται) αφελείς! Στο τέλος δε είναι και τα θύματα γιατί, απλούστατα, δεν σκέπτονται καχύποπτα ή αντίθετα! Ενώ οι έξυπνοι επικρατούν, γιατί χρησιμοποιούν τό ψέμα! Κι αυτό δεν παύει να είναι το άλλο μήνυμα της… παγκόσμιας αυτής εορτής! Έτσι δεν είναι τυχαίο, που στα Αγγλικά η Πρωταπριλιά λέγεται «Fools Day», δηλαδή «η ημέρα των ανοήτων»! Στη Σκωτία αυτός, που την παθαίνει αποκαλείται «πρωταπριλιάτικος κούκος»! Στις δε χώρες της Λατινικής Αμερικής ονομάζεται«Die de Los Inocentes», που σημαίνει «ημέρα των αθώων»! Μόνο που την επομένη ακριβώς (29η Δεκεμβρίου) η Εκκλησία εορτάζει τη σφαγή των 14.000 αθώων παιδιών από τον Ηρώδη!
Γ. Οπότε δεν γίνεται κι εγώ κι εσύ να μη πούμε ένα ψέμα τη μέρα αυτή! Να και το τρίτο μήνυμα της ημέρας! Έτσι το ψέμα γιορτάζει, καθιερώνεται, επικρατεί και μάλιστα κατά πομπώδη τρόπο! Δηλαδή γίνεται κάτι, ακόμη και υπό τύπον φάρσας η αστείου, που δεν γίνεται για την Αλήθεια. Ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain έγραψε: «Η 1η Απριλίου είναι η μέρα, που θυμόμαστε τι είμαστε τις υπόλοιπες 364 του χρόνου». Σωστά! Κι όπως του «Αγίου Βαλεντίνου» δεν γίνεται να μη είσαι ερωτευμένος και να μη συμπεριφέρεσαι ως ερωτευμένος, όπως τα Χριστούγεννα δεν γίνεται να μη ζεις και να μη σκέπτεσαι εντελώς κοσμικά με τα πάρτυ, τα ρεβεγιόν, τα χαρτιά κ.λ.π. χάνοντας έτσι πλήρως το νόημά τους, έτσι και την Πρωταπριλιά δεν γίνεται να μη πεις κι εσύ ένα ψέμα(τακι)!
«Η 1η Απριλίου έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η μέρα του ψέματος και της ζαβολιάς» θα μας πουν και θα μας γράψουν φαρδιά – πλατιά τα «καλά» μας ΜΜΕ., θυμίζοντάς μας και το «έτσι κάνουν όλοι», τώρα δε και στον… πλανήτη, για να θυμόμαστε και την παγκοσμιοποίηση των ημερών μας! Κι επειδή δεν μπορούν με συγκεκριμένα στοιχεία να αποδείξουν ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά σε όλες τις χώρες του κόσμου, το αποκαλούν «άναρχο έθιμο του κόσμου» για το οποίο «ελάχιστα πράγματα έχουν επίσημα καταγραφεί», όπως και οι ίδιοι αναγκάζονται να ομολογήσουν, μη κρύβοντας την επιθυμία τους, για την παγκόσμια επικράτησή του!
Συμπέρασμα: Όπως και να το κάνουμε αγαπητοί μου φίλοι, η Πρωταπριλιά βρίσκεται πάντοτε στην περίοδο του Πάσχα. Τότε που όλοι υποκλινόμαστε σε Εκείνον, που είναι η Αλήθεια, που σταυρώθηκε για την Αλήθεια και για να μας οδηγήσει στην Αληθινή ζωή. Λοιπόν, Εκείνος μας είπε πως ο διάβολος από την αρχή της δημιουργίας του ανθρώπου ήταν ανθρωποκτόνος και με το ψεύδος του τον παρέσυρε στην αμαρτία και τον θάνατο. Και ακόμη πως «δεν στέκεται στην αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτόν. Όταν λαλεί το ψεύδος, το βγάζει από μέσα του και το λέει, γιατί είναι ψεύτης και πατέρας του ψεύδους, ο πρώτος επινοητής και ο υποβολέας του». (Ιω. η΄ 44). Τώρα λοιπόν που καθιέρωσε και την ημέρα του ψεύδους, θα σπεύσουμε άραγε να τη γιορτάσουμε, παραβλέποντας πως είμαστε παιδιά και πιστοί μαθητές Εκείνου; Ας πούμε λοιπόν αγαπητοί μου, ΟΧΙ στης… Πρωταπριλιάς τα ψέματα!
Όμορφο και ευλογημένο μήνα!
Καλή Ανάσταση σε κάθε σταυρωμένο,
σε κάθε πονεμένο, σε κάθε στεναχωρημένο ,
σε κάθε θλιμμένο συνοδοιπόρο...
Από το Γολγοθά θα οδηγηθούμε στην Ανάσταση !
Καλή δύναμη σε όλους!
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου - Ολυμπίας εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την ορθότητα της απόφασης να διατεθούν μαζικά από τα φαρμακεία προς τους πολίτες υλικά για διενέργεια δοκιμασίας ταχείας ανίχνευσης ικού αντιγόνου SARS-Cov 2 μέσω αυτοελέγχου (self test). Πέρα από την μειωμένη ευαισθησία στην ανίχ ιού, την οποία εμφανίζουν αυτά τα τεστ, η διαγνωστική τους ακρίβεια μειώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ενώ η διενέργειά τους στην ουσία συνιστά ιατρική πράξη αυτά θα διενεργούνται στα πλαίσια αυτοεξέτασης από απλούς πολίτες χωρίς καμία ειδίκευση και γνώση. Η δε προτεινόμενη από ορισμένους λύση να διενεργούνται τα τεστ στα φαρμακεία από φαρμακοποιούς οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς ούτε οι φαρμακοποιοί είναι ιατροί για να εκτελούν ιατρικές πράξεις, ούτε τα φαρμακεία, ως χώροι, διαθέτουν την υποδομή για την διενέργεια των τεστ κατά την οποία, υπενθυμίζουμε, ο εξεταζόμενος αφαιρεί την μάσκα, με συνέπεια να προκύπτει κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης στην περίπτωση αυτή. Επιπλέον η πραγματοποίηση αυτοελέγχου εγκυμονεί τον κίνδυνο σημαντικής υποκαταγραφής των κρουσμάτων και μάλιστα εν μέσω του τρίτου πανδημικού κύματος καθώς είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους αυτοεξεταζόμενους οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι είναι θετικοί στο τεστ θα αποφύγουν να το δηλώσουν. Επιπρόσθετα ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα ενδέχεται να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας στον εξεταζόμενο και να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων. 

Με βάση τα παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας συστήνει τα εξής: 

1) Κανείς πολίτης με ύποπτα συμπτώματα να μην καταφεύγει σε δοκιμασία αυτοελέγχου για το ικό αντιγόνο (self test) από το φαρμακείο αλλά να επικοινωνεί με τον οικογενειακό ιατρό του ώστε αναλόγως των ενδείξεων να λαμβάνει οδηγίες για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είτε κατ' οίκον αλλά από ιατρό. 

2) Όσοι ασυμπτωματικοί πολίτες επιθυμούν να ελεγχθούν, ας προτιμούν και πάλι τον έλεγχο από ιατρό (rapid test ή PCR) 

3) Εάν επιλέξουν τελικά τα τεστ αυτοελέγχου σε καμία περίπτωση να μην ζητήσουν να υποβληθούν σε αυτά εντός του φαρμακείου 

4) Επί θετικού αποτελέσματος στην δοκιμασία αυτοελέγχου οπωσδήποτε πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και από εκεί να εκδώσουν βεβαίωση ώστε να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά κέντρα δειγματοληψίας για επανάληψη του τεστ

5) Δεδομένου ότι το ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων είναι υπολογίσιμο, ιδίως επί ασυπτωματικών ασθενών, αυτό συνεπάγεται ότι επί αρνητικού αποτελέσματος δεν πρέπει οι πολίτες να εφησυχάζουν και να αμελούν την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Βεβαίως αυτό ισχύει ακόμη και επί αρνητικού αποτελέσματος με την πλέον αξιόπιστη μέθοδο (PCR), πόσο μάλλον επομένως με τις δοκιμασίες αυτοελέγχου (self test)

6) Οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην απόρριψη των χρησιμοποιημένων υλικών, ιδίως επί θετικού αποτελέσματος. Είναι προφανές ότι τα χρησιμοποιημένα τεστ απαγορεύεται να απορρίπτονται σε κάδο ανακυκλώσιμων. Πρέπει να τοποθετούνται εντός των ειδικών σάκων απορριμμάτων που πωλούνται στην αγορά, οι οποίοι αφού κλειστούν κατάλληλα με σωστό δέσιμο ας απορρίπτονται μαζί με τα συνήθη απορρίμματα. Ακόμη και έτσι η ασφάλεια δεν είναι απόλυτη, ιδίως αν αναλογισθεί κανείς ότι ανάλογα χρησιμοποιημένα υλικά δοκιμασιών (rapid test ή PCR) στα μικροβιολογικά εργαστήρια απορρίπτονται σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων και αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα. Ωστόσο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή εφόσον αποφασίσθηκε η ευρεία διάθεση των τεστ αυτοελέγχου

Ελπίζουμε η μαζική διάθεση των παραπάνω υλικών δοκιμασίας αυτοελέγχου (self test) για COVID 19 στα φαρμακεία να μην προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας από όσα προσπαθεί να επιλύσει. 

Στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, ο Δήμος Πύργου υλοποιεί με δωρεάν συμμετοχή στους χώρους των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, την  παρακάτω δράση:

Προετοιμασία υποψηφίων στις αθλητικές δοκιμασίες,  για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες.

Για πληροφορίες, στο τηλέφωνο  26213 62417  κ. Σκαρτσιάρη Κων/νο.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού 

Ιωάννης Αργυρόπουλος

«Τον αγώνα τον καλόν αγωνίσασθαι, τον δρόμον της νηστείας εκτελέσαι, την πίστιν αδιαίρετον τηρήσαι, τας κεφαλάς των αοράτων δρακόντων συνθλάσαι, νικητάς τε της αμαρτίας αναφανήναι και ακατακρίτως φθάσαι προσκυνήσαι και την αγίαν Ανάστασιν».

1) Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Καθαρή Δευτέρα και πάλι αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου. Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει και το τέλος των Απόκρεων. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η ευλογημένη αυτή περίοδο που μας προετοιμάζει έτσι ώστε με καθαρά καρδία και χωρίς κανένα ψυχικό βάρος να αγωνιστούμε τον καλόν αγώνα, να διαβούμε το της νηστείας Μέγα πέλαγος και αξίως να φθάσουμε να προσκυνήσουμε και να μετέχουμε στην Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας! 

Ένας ακόμη πνευματικός αγώνας ξεκινάει! Ένας δρόμος δύσκολος, μακρύς, γεμάτος πειρασμούς και παγίδες αλλά με πανηγυρική όμως κατάληξη. Κατάληξη μπροστά στην οποία όλοι οι εχθροί της πίστεώς μας τρέπονται σε φυγή. Η κατάληξη αυτή είναι η ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!! Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι ημέρα νηστείας αλλά και ημέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα, διότι μετά την νηστεία της Τεσσαρακοστής έχουμε και την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδος. Οι ρίζες της Καθαρής Δευτέρας είναι στενά συνυφασμένες με τις Χριστιανικές εορτές της Εκκλησίας μας, καθώς επίσης και της λαϊκής παράδοσης. Η Καθαρά Δευτέρα είναι ημέρα σταθμός-ορόσημο για τους Χριστιανούς, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Καθαρά Δευτέρα λοιπόν είναι το εφαλτήριο του πνευματικού αγώνα όλων μας, ο οποίος αγώνας εκτελείται με την συμμέτοχή μας στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, την προσευχή και τη νηστεία, σε συνδυασμό πάντα και με την φιλανθρωπία από το περίσσευμά μας ή το υστέρημά μας προς τους ανήμπορους συνανθρώπους μας. Η ημέρα αυτή είναι το αρχικό στάδιο της κάθε είδους καθάρσεως της ψυχής και του σώματός μας. Είναι ημέρα περισυλλογής και αυτοκριτικής και όχι χορών και διασκεδάσεων. Άλλωστε για τον λόγο αυτό, φέρει και το όνομα «Καθαρά Δευτέρα». Τα παλαιά δε χρόνια συνήθιζαν την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές να πλένουν με καυτό νερό και στάχτη από το τζάκι τα κατσαρολικά τους, έτσι ώστε να εισέρθουν όσο το δυνατό χωρίς να αρτυθούν στην περίοδο της νηστείας, που ξεδιπλωνόταν εμπρός τους.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι και το λεγόμενο «τριήμερο» των Ορθόδοξων Χριστιανών. «Τριήμερο» ονομάζεται ο προαιρετικός κανόνας των Χριστιανών, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της καθαρός εβδομάδος δεν τρώγουν τίποτε, παρά πίνουν μόνο λιγοστό νερό. Την Καθαρά Δευτέρα, οι Χριστιανοί μας καταναλώνουν τις παραδοσιακές «λαγάνες», (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη την ημέρα), καθώς επίσης και νηστήσιμα φαγητά: (ταραμά, ταραμοσαλάτα, ελιές, κρεμμύδια, χαλβά, τουρσιά, λαχανικά και φασολάδα, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΑΙΟΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΝ). Συνεχίζουμε βέβαια αυτή την νηστεία της Καθαρής Δευτέρας, όλη την εβδομάδα η οποία λέγεται Καθαρή εβδομάδα και το Σάββατο πλέον θα καταλύσουμε Έλαιον και Οίνον.

Στην Αθήνα, από τα παλιά χρόνια, η Καθαρά Δευτέρα βρίσκει τους Αθηναίους στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, να περνούν ευχάριστα την ημέρα αυτή μέχρι την δύση του ηλίου. Πολλοί πιστεύουν πως η Καθαρά Δευτέρα έχει Βυζαντινή καταγωγή, γιατί στην Κωνσταντινούπολη συνηθίζουν την ημέρα αυτή, μεγάλο πλήθος κόσμου να συρρέει σε έναν από τους επτά λόφους της Πόλης και συγκεκριμένα σε εκείνον του Ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».

2) ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΛΑΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΩΜΙ; 

Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια την Καθαρή Δευτέρα έχει και η λαγάνα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα είναι αζύμωτο ψωμί, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και το όνομα της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”. Το όνομα αυτό αναφέρεται σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας όπως οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Κατά την παράδοση η λαγάνα παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Έτσι οι πιστοί, τρώνε την Καθαρά Δευτέρα λαγάνα προκειμένου να θυμούνται αυτό το γεγονός.

3) ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ! 

Τα Κούλουμα αυτή την ημέρα έχουν βέβαια την τιμητική τους και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με κύριο έθιμο της ημέρας το πέταγμα του «Χαρταετού». Με την ονομασία κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας». Η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Αποκριάς.

4) ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ! 

Κύριο έθιμο αγαπητοί μου της Καθαρής Δευτέρας επίσης είναι και το πέταγμα του «Χαρταετού». Η προέλευση και η ιστορία του χαρταετού, όπως διαβάζουμε, έχει ξεκινήσει από τον αρχαίο Έλληνα αρχιμηχανικό Αρχύτα, ο οποίος μάλιστα ήταν μαθητής του Πυθαγόρα γύρω στα 440-60 π.Χ., ενώ άλλοι πιστεύουν επίσης ότι έχει έρθει από την Ασία. Όπως και να είναι, για εμάς είναι ένα ευχάριστο λαϊκό έθιμο, το οποίο είναι επακόλουθο και απόλυτα συνυφασμένο με τις Χριστιανικές μας εορτές, το οποίο σκορπά χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, παρομοιάζουμε τον χαρταετό με τα όμορφα χρώματά του, σαν τις ψυχές μας, οι οποίες πετούν μέσῳ της προσευχής μας, στον ουρανό και φτάνουν μέχρι τον Κύριο και Σωτήρα μας και είναι το ίδιο ελαφρές σαν τους χαρταετούς, γιατί είναι απαλλαγμένες από τα βάρη των αμαρτιών μας, μιας και έχουμε ενεργό συμμετοχή με το μέγα Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας. Για αυτό τον λόγο καλό είναι πετάξουμε τον χαρταετό αλλά και να καθαρίσουμε τις ψυχές μας με την Εξομολόγηση αυτή την περίοδο της Τεσσαρακοστής.

5) Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά-Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής). Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.

Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα. 

Για την Κυρά Σαρακοστή έχουν γραφτεί τέλος και οι εξής στίχοι:

Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας την έφτιαχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι έναν Σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!

ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Έφτασε η ώρα να υποδεχτούμε την Καθαρά Δευτέρα και την Άνοιξη στο τραπέζι μας.

Η Μεσογειακή Διατροφή ξεδιπλώνεται τις ήμερες της νηστείας, αρχής γενομένης με την Καθαρά Δευτέρα. Ευγνωμονούμε τη Γη με τα όσπρια, τα μανιτάρια και τους ξηρούς καρπούς και φυσικά δεν μπορεί να λείπει η θάλασσα με τη δροσιά της, τα θαλασσινά. Σκεφτείτε τι τρώτε τη μέρα αυτή και βιώστε τη με μια διαφορετική διάθεση:

Λαγάνα: το επίπεδο ψωμί που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», ένα έδεσμα της αρχαιότητας. Οι αναφορές της σε αρχαία ελληνικά κείμενα είναι αρκετές: στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη διαβάζουμε τη φράση «λαγάνα πέττεται», δηλαδή «λαγάνες γίνονται», ενώ ο Οράτιος την είχε χαρακτηρίσει «το γλύκισμα των φτωχών». Τη συναντούμε πασπαλισμένη με σουσάμι και στη σύγχρονη κουζίνα αρωματισμένη με βότανα. Το ψωμί σε οποιαδήποτε μορφή του είναι η βάση της διατροφής, η απαραίτητη πηγή καλής ενέργειας.

Χαλβάς: το γλυκό έδεσμα από σουσάμι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ενισχύουν την καρδιοαγγειακή λειτουργία, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, ολοκληρώνει εξαιρετικά τις γεύσεις της ημέρας. Είναι, ίσως, η πιο θερμιδογόνος τροφή της μέρας αφού τα 60 γρ αποδίδουν 300 θερμίδες.

Λαχανικά: ωμά, βραστά ή τουρσί. Πλούσιες σαλάτες, λαχανικά λαδερά και λαχανικά τουρσί ή σε πίτες δίνουν χρώμα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο. Τα λαχανικά τουρσί είναι πλούσια σε νάτριο οπότε προσέξτε την πίεση σας.

Όσπρια: τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες χορταίνουν και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Θαλασσινά: γαρίδες, στρείδια, μύδια, καλαμαράκια, σουπιές, ωμά, αχνιστά ή με ζυμαρικά ή ρύζι και στη μοντέρνα εκδοχή με κινόα ή φαγόπυρο. Τα θαλασσινά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, οξέα, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Θυμηθείτε ότι οι γαρίδες περιέχουν χοληστερίνη, οπότε προσοχή στην ποσότητα. Ένα κλασσικό έδεσμα της ημέρας είναι η ταραμοσαλάτα. Παρασκευάζεται από αυγοτάραχο, είναι πλούσια σε φώσφορο, νάτριο και θερμίδες. Προσοχή λοιπόν, στην ποσότητα και ειδικά εάν υποφέρετε από υπέρταση.

Ελιές: Έχουν τις ίδιες ιδιότητες με το ελαιόλαδο, είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά. Έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, στην αύξηση της καλής χοληστερίνης, ενώ περιέχουν βιταμίνη Α και Ε. Λόγω της συντήρησης τους σε άλμη είναι πλούσια σε νάτριο, οπότε προσοχή!

Σε όλη τη διάρκεια της νηστείας η απουσία των ζωικών τροφών, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, έχει ως αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια να μειώνονται σημαντικά. Η εφαρμογή αυτής της διατροφής φαίνεται να προλαμβάνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, η κατανάλωση φυτικών ινών, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, μειώνει την αντίσταση ινσουλίνης και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία.

Μελέτες δείχνουν ότι η νηστεία μειώνει τους δείκτες φλεγμονής και είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση καταστάσεων φλεγμονής, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπρόσθετα, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και εμποδίζει τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η νηστεία επιπλέον, ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη μείωση του λίπους του σώματος.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τη εφαρμογή της ορθής νηστείας με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών ώστε να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, αμινοξέα και βιταμίνες.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας επ’ ευκαιρία των επιχειρούμενων συνεδριάσεων Συλλόγων Διδασκόντων με θέμα την Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, επιβάλλεται εκ της θεσμικής του θέσης να υπενθυμίσει και να επισημάνει τα ακόλουθα:

 

 • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων πραγματοποιούνται ρητώς εκτός διδακτικού κι εντός εργασιακού ωραρίου (Π.Δ.79 /2017 , Άρθρο 15 , παρ.3).
 • Καμία συναδέλφισσα και κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένοι να παραστούν σε τηλεσυλλόγους με ανοιχτά σχολεία και μάλιστα εκτός εργασιακού ωραρίου. Ως εκ τούτου τέτοιες διαδικτυακές συνεδριάσεις είναι έωλες δεοντολογικά , ουσιαστικά και τυπικά και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται.
 • Όποια συνεδρίαση συγκληθεί για την ανάθεση ομάδων δράσης για υλοποίηση της Υ.Α. για την εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση πρέπει να είναι Ειδικήδηλαδή να έχει μόνο αυτό το θέμα και να έχει ανακοινωθεί από πριν στην ημερήσια διάταξη.
 • Καμία ειδική συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων με θέμα την Αξιολόγηση δεν πραγματοποιείται, όταν δεν υπάρχει απαρτία, όταν δηλαδή τουλάχιστον το 50% των συναδέλφων έχει υπογράψει τη Δήλωση Συμμετοχής στην απεργία – αποχή. Εξαιτίας της έλλειψης απαρτίας, δε συντάσσεται και δεν υπογράφεται πρακτικό.
 • Αν υπάρχει απαρτία, αν δηλαδή αυτοί που παρευρίσκονται στη Συνεδρίαση του Συλλόγου είναι περισσότεροι απ’ τους μισούς, τότε συγκαλείται Σύλλογος – πάντα εντός εργασιακού ωραρίου – και οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή καταθέτουν συλλογικά τη Δήλωσή τους (το σχετικό έντυπο έχει σταλεί από τη ΔΟΕ). Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους συναδέλφους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη ενέργεια και αρκεί να  καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.
 • Κανένας δεν πρέπει να επιλέξει να σταθεί απέναντι στον κλάδο και να γίνει ο πρόθυμος για την εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου που στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, τη μόρφωση των παιδιών και την εργασία όλων μας. 
 • Επικοινωνείτε  με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει. 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

ΜΑΖΙΚΑ -  ΕΝΩΤΙΚΑ -  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ 

  • τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας
  • τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου 

 • τα εργασιακά μας δικαιώματα

 • την ίδια την αξιοπρέπειά μαςΓια το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Αντωνία Μπρη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Σε συνθήκες lockdown λόγω της πανδημίας και οι φετινές γιορτές και αργίες, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, θα είναι διαφορετικές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 

Ωστόσο, βάσει των αργιών που έχει η χρονιά αυτή, στο ημερολόγιο του 2021 προκύπτουν συνολικά τρία τριήμερα κι ένα τετραήμερο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο φετινός Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες, έναντι 29 που είχε το δίσεκτο έτος 2020.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ξεκίνησε φέτος η Αποκριά ή το Τριώδιο, ενώ η Τσικνοπέμπτη είναι στις 4 Μαρτίου.

Στήριξη του αιτήματος των κατοίκων στην Περιφέρεια

Την στήριξη της στο χρονίζον αίτημα των κατοίκων της ορεινής Ηλείας για την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου δέκα χιλιομέτρων που να συνδέει το Σιμόπουλο με την 111 Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως εξέφρασε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προς την Περιφέρεια.

Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συνιστά συνέχεια της Εθνικής Οδού Αμαλιάδος – Σιμόπουλου, και θα αναδείξει την ορεινή Ηλεία, συμβάλλοντας στην τουριστική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο αυτό θα βελτιώσει δε την οδική ασφάλεια και την καθημερινότητα χιλιάδων κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων της ορεινής Ηλείας, αλλά και επισκεπτών.

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις αντιμετωπίζει ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς το νερό που κατέβηκε από το βουνό πλημμύρισε αρκετές καλλιέργειες, ενώ έγιναν και  νέες κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων ακόμα και μέσα στην Κρέστενα. Συγκεκριμένα στην περιοχή του νεκροταφείου, έπεσε δέντρο και διακόπηκε για αρκετή ώρα η συγκοινωνία.

Άμεση ήταν η επέμβαση του Δήμου.

ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΨΥΧΙΚΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 08-01-2020 ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Ν. 4760/2020 (ΦΕΚ Α’ 247/11.12.2020)

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νεαρού Νόμου 4760/2020 (ΦΕΚ Α` 247/11.12.2020) ισχύει αναφορικά με την μεταγωγή ψυχικώς νοσούντων, ότι 

«Κάθε μεταφορά του θεραπευόμενου διενεργείται από τον θεράποντα ιατρό και με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός που μεταφέρει τον θεραπευόμενο παραμένει στον χώρο, έως ότου πραγματοποιηθεί ο σκοπός της μεταφοράς. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την ασφάλεια του ασθενή και των τρίτων, μπορεί να ζητηθεί, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και προηγούμενης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων ασφαλείας, η συνδρομή οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. τόσο κατά τη μεταφορά όσο και κατά την παραμονή του θεραπευομένου στον χώρο μεταφοράς. Οι ανωτέρω διατάξεις σχετικά με τη μεταφορά θεραπευομένων δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις θεραπευομένων με το μέτρο θεραπείας της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 69Α Π.Κ., οι οποίοι δύνανται να προσέρχονται αυτοβούλως και άνευ συνοδείας, εκτός αν ο αρμόδιος Εισαγγελέας, κατόπιν γνωμοδότησης του θεράποντος ιατρού, κρίνει διαφορετικά.»

Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται στη πράξη το άσχημο φαινόμενο της μη τήρησης του άρθρου 13 Ν. 4760/2020. Μάλιστα συμβαίνει α) η μεταγωγή ψυχικώς ασθενών σε ψυχιατρικές κλινικές ή νοσοκομεία ψυχικών νοσημάτων που βρίσκονται σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις από την έδρα αφετηρίας, δηλαδή η υποβολή τους σε πολύωρα και κουραστικά ταξίδια, β) άνευ λήψεως κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και δίχως ψυχολογική υποστήριξη κατά την διάρκεια της μεταγωγής, γ) μέσω περιπολικών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μέσω νοσοκομειακών οχημάτων με την παρουσία νοσηλευτών. 

Ήρθε ειδικότερα σε γνώση μας , η καταγγελία ενός απεχθούς περιστατικού για τα δικαίωμα των ψυχικών πασχόντων αλλά και των ιδίων αστυνομικών - που ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να μεταγάγουν ψυχικώς πάσχοντα χωρίς νοσοκομειακό και νοσηλευτές, που εξελίχθηκε την 08 Ιανουαρίου 2021, που δεν τιμά τον πολιτισμό μας και το οποίο καταγγέλθηκε στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας από μέλη μας, Ηλείους αστυνομικούς. Καταγγέλλεται πως Ηλείοι αστυνομικοί από το Τμήμα Τάξης  και την Υ.Α.  Ασφάλειας Πύργου διετάχθησαν να μεταγάγουν δυστυχισμένο άτομο με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, ξεκινώντας με περιπολικό όχημα από τον Πύργο και μέχρι την μακρινή Αργολίδα, και τούτο παρά της εκκλήσεις των Ηλείων αστυνομικών (οι οποίοι έχουν προβεί σε αναφορές για το σχετικό περιστατικό) για την διακινδύνευση της σωματικής τους ακεραιτότητας αλλά και τον δυνητικό βασανισμό του ευαίσθητου ασθενούς από την μη τήρηση των δικαιωμάτων του σε κατάλληλη μεταγωγή όπως υποχρεωτικά προβλέπεται στο προρρηθέν άρθρο Ν. 4760/2020. Στις νόμιμες πλην ανθρώπινες εκκλήσεις τους, οι Ηλείοι αστυνομικοί εισέπραξαν  την  άρνηση και της παραλείψεις της υπηρεσίας καθώς και την αδιαφορία των αρμοδίων, αφού δεν υπήρξε μέριμνα για νοσηλευτικό προσωπικό – πόσο μάλλον για ιατρική εξέταση (test) διάγνωσης κορωνοϊού (Covid-19) για το οποίο οι υπεύθυνοι  αδιαφορήσαν . Το προσωπικό της αστυνομίας  δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώσεις στην επιστήμη της Ψυχιατρικής και της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, ούτε γνώσεις σχετικά με την εφαρμογή τεχνικών αποκλιμάκωσης της ψυχολογικής έντασης διεγερτικού ασθενούς. Απαράδεκτο εν έτη 2021, να ταλαιπωρείται ένας ψυχικά ασθενής - ενώ αστυνομικοί να έχουν "δεσμευθεί" επί ώρες μαζί του με ένα περιπολικό… Θα πρέπει ο καθένας αναλάβει τις ευθύνες του. Επισημαίνοντας πως λόγω της "δέσμευσης" των αστυνομικών για τη φύλαξη του ψυχικώς νοσούντος, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν καθ όλη τη διάρκεια της μεταγωγής  να οδηγούν  έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία και θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Έτσι, για άλλη μια, ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται η απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό περιβάλλον του αστυνομικού προσωπικού όταν καλείται να μεταγάγει ψυχικώς πάσχοντα: πολύωρα και κουραστικά ταξίδια, μη σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης, για τους ψυχικά  ασθενείς, διακομιδή με περιπολικά. Το  σύνηθες φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ελεγχθεί εάν τηρήθηκε η νομιμότητα στο συμβάν της 8ης Ιανουαρίου 2020 και εάν εφαρμόστηκε ο Ν. 4760/2020.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΩΝ ότι η μεταγωγή ψυχικώς νοσούντων πρέπει να διενεργείται υπό συνθήκες που θα πρέπει να εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενούς, βάσει του νεαρού νόμου 4760/2020 (ΦΕΚ Α` 247/11.12.2020). Σαν Πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών μαζί με τους συνάδελφούς μου και τα μέλη της ένωσής μας αγωνιζόμαστε καθημερινά για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του αστυνομικού προσωπικού .Ένα από αυτά τα θέματα ήταν και η προβολή αυτού που προάγει την θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων που θα διέπουν την μεταγωγή ψυχικώς πασχόντων το οποίο είχε προβληθεί κατ΄ επανάληψη. Κατά την  επίσκεψη του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έλαβε χώρα στην Πάτρα την  12/06/2020 στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος , στην συγκέντρωση των συνδικαλιστών ,μαζί με τους προέδρους των ενώσεων Αστυνομίας  Δυτικής Ελλάδας  του θέσαμε  και  το φλέγον αυτό  θέμα . Εκεί ο Υπουργός δημοσίως υποσχέθηκε να μεριμνήσει για το θέμα, πράγμα που έπραξε δικαιώνοντας μας . Έχουμε υποχρέωση ως άνθρωποι και ως αστυνομικοί να επιμείνουμε για την εφαρμογή του νέου νόμου και καταγγέλλοντας  την μη εφαρμογή του καθώς και να συγκρουσθούμε με αυτούς που  τον αγνοούν . Ο νόμος σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόζεται. Όπως έλεγαν και οι Λατίνοι «Dura lex sed lex» («Σκληρός νόμος αλλά νόμος») και αν οποιοσδήποτε θεωρεί δύσκολο να τον εφαρμόσει, θα πρέπει εφ’ εξής να το πάρει απόφαση πως υποχρεούται να το πράξει. Όταν κάποιος απευθύνεται σε έναν αστυνομικό εργαζόμενο και αυθαιρετεί, να γνωρίζει πως απευθύνεται στο γενικό σύνολο των αστυνομικών που καταδικάζει την πράξη του και την συμπεριφορά του .

             Ο

      ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΝΤΟΣ 

«Ενημερώνουμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαχείρισης και επιβεβαίωσης συνεδρίας εμβολιασμού από το ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.

Η διαδικασία μέσω των ΚΕΠ πραγματοποιείται από τον άμεσα ενδιαφερόμενο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξυπηρετούνται ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

Για την υποβολή της αίτησης μέσω ΚΕΠ   

     Απαιτείται:

 1. Α.Μ.Κ.Α
 2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ
 3. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το φυσικό πρόσωπο λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό αριθμό ραντεβού, το μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης (QR Code) καθώς και τις ακριβείς ώρες της προγραμματισμένης συνεδρίας εμβολιασμού.

Επισημαίνεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να αλλάξει ή να ακυρώσει το ραντεβού του μέχρι μία (1) φορά μόνο. 

Σε περίπτωση ακύρωσης , ο πολίτης δε θα έχει τη δυνατότητα για επαναπρογραμματισμό για τις επόμενες τριάντα (30) ημέρες. 

Η ενέργεια ακύρωσης του ραντεβού μπορεί να γίνει έως και τρεις (3) ημέρες πριν τη προγραμματισμένη ημερομηνία».

Στην  παρέα του ΛΕΤΡΙΝΑ FM και της ραδιοφωνικής εκπομπής «πρωινές διαδρομές» βρέθηκε καλεσμένη η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Χριστακοπούλου και μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές, αναφέροντάς μας κάποια μικρά έξυπνα κόλπα για το πώς θα χάσουμε τα κιλά των εορτών.
Παρακολουθήστε την συνέντευξη εδώ:

Δυστυχώς το θέμα πλέον δεν είναι είδηση 

Εδώ και πολύ καιρό δεν είναι είδηση 

Συνηθίσαμε όλοι να ζούμε με αυτές 

Τα φαρμακεία και οι ασφαλισμένοι 

Όλοι μας είμαστε στο ψάξιμο 

Πότε το ένα φάρμακο και πότε το άλλο 

Πιο παλιά ψάχναμε να βρούμε λύση και ενίοτε διαμαρτυρόμεθα 

Φτάσαμε πλέον στο σημείο να το έχουμε πάρει απόφαση 

Το έχουμε πάει απόφαση εμείς από την πλευρά του φαρμακείου και το έχει πάρει απόφαση και ο ασφαλισμένος που δεν του κάνει καμιά εντύπωση όταν του λέμε να έλθει αύριο μεθαύριο για να μπορέσουμε να βρούμε το φάρμακο του.

Τελικά όλο αυτό που ζούμε δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό 

Οι άκριτες μειώσεις τιμών μέσα σε μια ενιαία και ελεύθερη αγορά το μόνο που κάνει είναι να δίνει κίνητρο εξαγωγών σε χώρες της ΕΕ με πολλαπλάσιες τιμές ….

Δυστυχώς το θέμα δεν αντιμετωπίζεται 

Κατά καιρούς όταν τα πράγματα φτάνουν στο μη παρέκει ο ΕΟΦ αποφασίζει μια απαγόρευση εξαγωγών για συγκεκριμένα φάρμακα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έτσι για να τηρηθούν κάποια προσχήματα 

Κάποια στιγμή μετά ο ΕΟΦ πιστεύει ότι η αγορά ομαλοποιήθηκε και επιτρέπει πάλι τις εξαγωγές και μετά άντε πάλι από την αρχή 

Αυτό το έργο δυστυχώς το έχουμε δει πολλές φορές και τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό 

Η πολιτική τιμών και η ελεύθερη διακίνηση αγαθών από την μια χώρα στην άλλη εντός της ΕΕ  είναι το γενεσιουργό αίτιο αυτής της κατάστασης

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και ως εκ τούτου δεν υπάρχει  ελπίδα ότι θα αλλάξει αυτή η κατάσταση 

Είναι πλέον φανερό ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την υγεία αυτή η κατάσταση όσο και αν οι εκάστοτε αρμόδιοι μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο 

Δεν είναι απλό να καθυστερούν θεραπείες και δεν είναι απλό οι γιατροί κάποιες φορές να αναγκάζονται να αλλάζουν φάρμακα 

Δυστυχώς όλα αυτά δεν τα επισημαίνουμε για πρώτη φορά και είμαστε σίγουροι ότι και αυτήν την φορά τα λέμε σε ωτα μη ακουόντων 

Είναι φανερό ότι για τους αρμοδίους η υγεία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα και αυτό επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο και μέσα στην πανδημία που τώρα βιώνουμε….. 
Χρήστες δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα

Προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα αρκετοί χρήστες του messenger, της δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook.

Σύμφωνα με το downdetector, η πλατφόρμα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Κάποιοι χρήστες δυσκολεύονται να μπουν στην εφαρμογή και να στείλουν μηνύματα.