Όσοι νόσησαν ήπια ανέπτυξαν ανοσία μικρότερης διάρκειας σε σχέση με όσους νόσησαν βαριά, διαπίστωσαν Έλληνες επιστήμονες σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατά το 2ο κύμα στην περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών. 

Έλληνες επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη με στόχο να αξιολογήσουν τη διάρκεια της ανοσίας μετά από λοίμωξη με COVID και/ή μετά από εμβολιασμό σε μία από τις ελληνικές περιοχές που χτυπήθηκε όσο λίγες στο 2 κύμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για την περιοχή Δεσκάτη Γρεβενών, όπου την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, η θετικότητα των τεστ μηδενίστηκε.

Γουργουλιάνης: Όσοι νόσησαν ήπια είχαν μικρότερης διάρκειας ανοσία

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής Πνευμονολογίας στο Παν. Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρθηκε στα 3 συμπεράσματα της μελέτης. Αρχικά, τόνισε ότι ένα κύμα που έχει πολύ μεγάλη ένταση, τελειώνει και γρήγορα

Το δεύτερο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη ήταν ότι «αυτοί που νόσησαν βαριά απέκτησαν ανοσία ενώ αυτοί που νόσησαν ήπια είχαν μικρότερης διάρκειας ανοσία».

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα mRna εμβόλια «προσφέρουν σημαντική ανοσία σαν να έχεις νοσήσεις βαριά».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τον Ιούνιο, ο πληθυσμός της Δεσκάτης είχε ανοσοποιηθεί κατά 80%. «Η Δεσκάτη είναι ένα πολύ ωραίο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε πως αποκτιέται η ανοσία στην κοινότητα» σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι ο πληθυσμός της Δεσκάτης παρακολουθήθηκε και μετά τον Ιούνιο και παρατηρείται ότι δεν είχε νοσηλείες από εκεί και πέρα. «Η ανοσοποίηση που αποκτήθηκε με αυτόν τον τρόπο έσωσε στην πραγματικότητα τον υπόλοιπο πληθυσμό» συμπλήρωσε.

Ας σημειωθεί ότι σε προσωπική του ανάρτηση στο facebook, ο καθηγητής επισημαίνει το εξής για τους ασυμπτωματικούς: «Αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν φυσική ανοσία».

πρωτοσ ς

Σε ποια άτομα βρέθηκαν περισσότερα αντισώματα

Για τη μέτρηση της διάρκειας της ανοσίας που προέκυψε είτε με φυσικό τρόπο είτε με τεχνητό είτε με συνδυασμό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεστ αντισωμάτων. Στη μελέτη συμμετείχε ένα σύνολο 69 ατόμων, που προηγουμένως είχαν εξεταστεί θετικοί ή αρνητικοί σε αντισώματα COVID.

Διαπιστώθηκε ότι 48% των συμμετεχόντων βγήκαν θετικοί σε αντισώματα λόγω εμβολιασμού. Επίσης, το 27% των συμμετεχόντων είχαν νοσήσει αλλά και εμβολιαστεί. Ωστόσο, όλοι όσοι συμμετέχοντες είχαν νοσήσει προηγουμένως διατήρησαν αντισώματα έναντι του ιού, ανεξάρτητα από το στάτους εμβολιασμού τους.

Τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερα σε όσους:

  • είχαν μολυνθεί και είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί
  • σε όσους είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί σε νοσοκομείο σε σχέση με εκείνους που είχαν περάσει ήπια τη νόσο

δευτερο

Τα 3 συμπεράσματα της μελέτης

Επομένως, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα μετά από λοίμωξη με COVID-19 είναι υψηλότερα σε άτομα που έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί και ειδικά σε εκείνους που νόσησαν σοβαρά και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα διατηρήθηκαν 9 μήνες μετά την περίοδο νόσησης των συμμετεχόντων. Τέλος, ο εμβολιασμός από μόνος του προκάλεσε ανοσιακή απάντηση σε σχεδόν το μισό πληθυσμό.

 

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση, όταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι υποχρεούνται σε θετικό PCR και αναμονή 30 ημερών για την απόκτησή του. Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

-όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson

-όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19

-από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η έκδοση πιστοποιητικού με rapid test δεν κατέστη δυνατή για εμβολιασμένους που νόσησαν με κορωνοϊό αλλά τα βρήκαν «σκούρα» στην πλατφόρμα για τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε πως εντός 48 ωρών θα έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα, καθώς θα παρεμετροποιηθεί το σύνολο των στοιχείων από τις πλατφόρμες που ελέγχει ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

Δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται στα μωρά μέσω του θηλασμού από μητέρες με Covid-19, σύμφωνα με μελέτη.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι μητέρες που πρόσφατα μολύνθηκαν από τον κορονοϊό τον μεταδίδουν στα μωρά τους μέσω του θηλασμού, σύμφωνα με μία νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη βρήκε ότι μολονότι ένα χαμηλό ποσοστό του μητρικού γάλακτος περιέχει γενετικό υλικό του κορονοϊού, αυτό δεν «μεταφράζεται» σε παρουσία λοιμογόνων σωματιδίων του ιού που μπορούν να αναπαραχθούν ούτε σε λοίμωξη Covid-19 στα μωρά που θηλάζουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Κρόγκσταντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «Pediatric Research», ανέλυσαν δείγματα μητρικού γάλακτος από 110 θηλάζουσες μητέρες, εκ των οποίων οι 65 είχαν προηγουμένως θετικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, ενώ εννέα είχαν ύποπτα συμπτώματα αλλά με αρνητικό τεστ και οι υπόλοιπες είχαν επίσης συμπτώματα αλλά δεν είχαν κάνει τεστ.

Γενετικό υλικό (RNA) του κορονοϊού ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα επτά γυναικών (6%), ενώ ένα δεύτερο δείγμα που ελήφθη από τις ίδιες μητέρες μετά από ημέρες δεν ανίχνευσε πια το RNA του ιού. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν, όμως, καθόλου ενδείξεις για παρουσία μολυσματικού κορονοϊού ούτε κλινικές ενδείξεις λοίμωξης Covid-19 στα βρέφη των επτά γυναικών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το δείγμα της μελέτης τους ήταν σχετικά μικρό, αν και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που αναλύει το μητρικό γάλα και συμπεραίνει ότι ο θηλασμός από μητέρες με διαγνωσμένο ή ύποπτο κορονοϊό δεν οδηγεί σε μόλυνση Covid-19 τα μωρά τους.

«Το μητρικό γάλα αποτελεί πολύτιμη πηγή διατροφής για τα βρέφη. Στη μελέτη μας δεν βρήκαμε την παραμικρή ένδειξη ότι το γάλα της μητέρας που έχει μολυνθεί με Covid-19 περιέχει λοιμογόνο γενετικό υλικό ούτε κάποια κλινική ένδειξη ότι τα ίδια τα μωρά μολύνονται, κάτι που δείχνει ότι ο θηλασμός πιθανότατα δεν συνιστά κίνδυνο»δήλωσε ο Κρόγκσταντ. Με άλλα λόγια, οι θηλάζουσες μητέρες με λοίμωξη Covid-19 δεν αποτελούν κίνδυνο για τα νεογνά τους.

Μία άλλη μικρή αμερικανική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παιδιών και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», δείχνει ότι η μόλυνση της εγκύου με κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις ανοσιακές αντιδράσεις στο έμβρυο, ακόμη κι αν ο ιός δεν έχει μολύνει τον πλακούντα.

Οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή Covid-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες. Επίσης, η Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, θνησιγένεια και προεκλαμψία.

Η νέα έρευνα μελέτησε 23 έγκυες, εκ των οποίων οι 12 είχαν κορονοϊό (οι οκτώ χωρίς συμπτώματα, μία με ήπια και τρεις με σοβαρά). Οι βασικές διαπιστώσεις των επιστημόνων ήταν οι εξής:

- Οι έγκυες με κορονοϊό έχουν λιγότερα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα και χαμηλότερη άμυνα κατά του ιού.

- Οι μητέρες με κορονοϊό αναπτύσσουν αντισώματα κατά του ιού είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι και μερικά από αυτά τα αντισώματα ανιχνεύονται στο αίμα του ομφάλιου λώρου.

- Οι μητέρες με κορονοϊό έχουν στο αίμα τους υψηλότερο επίπεδο δεικτών φλεγμονής και ανοσιακής αντίδρασης, άσχετα από τα συμπτώματά τους (οι αυξημένες κυτταροκίνες είναι οι ιντερλευκίνες 8, 10 και 15).

- Τα μωρά από μολυσμένες με κορονοϊό μητέρες (ακόμη και ασυμπτωματικές) εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-8, ακόμη κι αν δεν έχουν Covid-19.

- Ενώ ο κορονοϊός δεν ανιχνεύεται στον πλακούντα, οι πλακούντες των μητέρων με κορονοϊό έχουν διαφορετικό «προφίλ» ανοσιακών κυττάρων, μία ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού επηρεάζεται από τη μητρική λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν ο ιός δεν έχει παρουσία στον πλακούντα.

Τα αντισώματα μετά από νόσηση με την Όμικρον μένουν για εβδομάδες. Τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό μένουν για μήνες” σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “με νέα ματιά” ο Παναγής Γαλιατσάτος – Πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Οπότε υπογράμμισε “Συνεχίζουμε να επιμένουμε στον εμβολιασμό”

“Το στέλεχος Όμικρον έχει μεγάλη διασπορά στη Βαλτιμόρη και πολλοί νοσούν στην κοινότητα, αλλά κυρίως όσοι είναι ανεμβολίαστοι” ενημέρωσε. “Στις μονάδες εντατικής θεραπείας το 90% των ασθενών με Όμικρον είναι ανεμβολίαστοι” ανέφερε και είπε χαρακτηριστικά: “Στο σπίτι του καθενός τελειώνει η πανδημία. Στο νοσοκομείο παλεύουμε να σώσουμε ζωές”

“Οι επιλογές και η υπευθυνότητα που θα δείξουμε τώρα θα καθορίσουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας και το κατά πόσο θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις του ιού. Για να τελειώσει η πανδημία πρέπει να υπάρξει παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη σε υψηλό ποσοστό” ανέφερε ο καθηγητής.

“Πρέπει να κάνουμε αρκετές δόσεις εμβολίων για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Covid-19 σαν ένα κρύωμα” είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκπομπή μαζί με τον Παναγή Γαλιατσάτο, τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας ανέπτυξαν ο Γιάννης Τούντας καθηγητής προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ.

Πηγή: ΕΡΤ

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

 Η θεραπεία έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στη χώρα μας, ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Η κ. Γκάγκα εξηγεί ότι «στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον η οποία - σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα - δεν είναι ευαίσθητη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγήθηκαν σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, με θετικά αποτελέσματα. Διεθνώς, λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος».

Ο τρόπος χορήγησης της νέας θεραπείας

Η πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιικά χάπια, ενεργοποιήθηκε χθες και όπως εξηγεί η κ. Γκάγκα, η μολνουπιραβίρη μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό αντιγονικό ή μοριακό τεστ).

Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν η Όμικρον θα είναι η τελευταία παραλλαγή

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλες οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν στο ότι η Covid-19 θα εξελιχθεί σε μια ενδημική ιογενή νόσο, αλλά ακόμη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν η Όμικρον θα είναι η τελευταία παραλλαγή αυτού του ιού. «Σε όλο τον κόσμο, η διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα είναι μεγάλη γι' αυτό και βλέπουμε έξαρση κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να μην εφησυχάσουμε με το σκεπτικό των ήπιων συμπτωμάτων, να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν, να φοράμε σωστά τη μάσκα μας, να προσέχουμε τις επαφές μας και βέβαια να αξιοποιήσουμε όλοι το κύριο όπλο μας κατά του ιού, το εμβόλιο».

Η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στην Αττική θα περιλαμβάνει και την ειδικότητα της Παιδιατρικής

Η παραλλαγή Όμικρον αυξάνει τις νοσηλείες και το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Η πίεση στο ΕΣΥ, είναι μεγάλη και παρατεταμένη, με τους ανθρώπους του να βιώνουν έντονη κόπωση ύστερα από δύο χρόνια τόσο εντατικής δουλειάς. Γι' αυτό, τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο, ενισχύοντας τις δυνάμεις του συστήματος. Τις τελευταίες μέρες έγιναν επιπλέον παρεμβάσεις και επεκτάθηκε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προχώρησε και νέα επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Ήδη έχουμε ζητήσει από τις δύο υγειονομικές περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να προσδιορίσουν τις πρόσθετες ανάγκες σε γιατρούς και εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει η επίταξη και στην Αττική. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα θα περιληφθεί και η ειδικότητα της Παιδιατρικής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων».

Αποτέλεσμα πολλών παραγόντων η υψηλή θνητότητα

Η κ. Γκάγκα απαντά και σε ερώτηση για τους αριθμούς θανάτων, λέγοντας ότι «η υψηλή θνητότητα λόγω Covid-19 μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού. Αυτό συνεπάγεται πολλά άτομα με πολλαπλά χρόνια προβλήματα, που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στην περίπτωση αναπνευστικής λοίμωξης. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συνεχείς ενημερώσεις από τους ειδικούς, πολλοί ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολα αναστρέψιμη την κατάστασή τους.

Η μακρά παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - ως αποτέλεσμα και των παραπάνω - μπορεί επίσης να επιδεινώσει την πρόγνωση των ασθενών, σε συνδυασμό και με πιθανές συλλοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αντοχής των μικροβίων είναι υψηλά, εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης αντιβιοτικών».

Αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα η καραντίνα συνεχίζεται

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξηγεί τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το σκεπτικό της απόφασης της καραντίνας 5 ημερών, ξεκαθαρίζοντας ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα προφανώς η καραντίνα θα συνεχιστεί.

«Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό.

Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 φθίνει με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του AZD1222 (AstraZeneca) ή του BNT162b2 (Pfizer/BioNTech). Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των Nick Andrews και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI:10.1056/NEJMoa2115481).

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 λόγω του στελέχους δέλτα κορυφώθηκε στις πρώτες εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και ακολούθως εμφάνισε μείωση. Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 έφτασε στο 44.3% για το AZD1222 και στο 66.3% για το BNT162b2.

Η φθίση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν πιο εκσεσημασμένη για τους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω συγκριτικά με όσους είχαν ηλικία 40 με 64 έτη. Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από τη νοσηλεία ήταν 80% για το AZD1222 και 91.7% για το BNT162b2. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από θάνατο ήταν 84.8% για το AZD1222 και 91.9% για το BNT162b2.

Η φθίση της αποτελεσματικότητας ως προς τη νοσηλεία ήταν εντονότερη στα άτομα 65 ετών και άνω και σε άτομα 40 με 64 ετών με συννοσηρότητες συγκριτικά με υγιή άτομα. Συμπερασματικά, η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της συμπτωματικής COVID-19 φθίνει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η προστασία του εμβολίου έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παραμένει ισχυρή ακόμα και μετά τις 20 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι πιο ηλικιωμένοι και όσοι έχουν συμπαραμαρτούντα νοσήματα εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση του επιπέδου προστασίας και επομένως αξίζει να προτεραιοποιηθούν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Με μια νέα έρευνα, οι επιστήμονες «διαφωτίζουν» σχετικά μετά από πόση ώρα ο κορονοϊός παύει να είναι μολυσματικός στον αέρα που αναπνέουμε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, ο κορονοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς του να μολύνει τους ανθρώπους μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας έχει συμβεί μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες οι οποίοι έκαναν προσομοιώσεις της δυνατότητας του κορονοϊού να επιβιώνει και να μολύνει, όταν εκπνέεται στον αέρα από έναν φορέα, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδίως την υγρασία.

Η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, καθώς και ο καλός αερισμός των χώρων, βοηθούν στην αποτροπή της αερογενούς λοίμωξης. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της έκθεσης στον ιό είναι όταν κάποιος βρίσκεται κοντά σε κάποιον. Όταν κανείς απομακρύνεται, όχι μόνο το αερόλυμα αραιώνεται, αλλά υπάρχει επίσης λιγότερο μολυσματικός ιός, καθώς αυτός χάνει τη μολυσματικότητα του μέσα σε μερικά λεπτά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Τζόναθαν Ράινε του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πληροφορίες από την βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να ανιχνευθεί σε σταγονίδια του αέρα ακόμη και μετά από τρεις ώρες. Όμως η νέα βρετανική έρευνα - που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί - κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολύ γρήγορα αφότου τα σωματίδια που περιέχουν τον ιό, εκβάλλονται από τους πνεύμονες με την αναπνοή, αρχίζουν αφενός να χάνουν υγρασία και αφετέρου να αυξάνουν το pH τους, με αποτέλεσμα ο ιός να δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Μεγάλο ρόλο παίζει η υγρασία

Το πόσο γρήγορα τα λοιμογόνα σωματίδια θα «αφυδατωθούν» και άρα θα χάσουν μεγάλο μέρος της μολυσματικότητας τους, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μεγάλη υγρασία υπάρχει στον αέρα του περιβάλλοντος: όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο περισσότερο χρόνο ο κορονοϊός θα μπορεί να μολύνει.

Όταν στα πειράματα που έγιναν, η υγρασία του αέρα είχε πέσει κάτω από 50%, ο ιός είχε χάσει περίπου τη μισή μολυσματικότητα του μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, με μια περαιτέρω βραδύτερη απώλεια ενός πρόσθετου 19% μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά.

Αν όμως η υγρασία βρισκόταν στο 90% (ανάλογη εκείνης π.χ. σε ένα μπάνιο), η μείωση της μολυσματικότητας του βρέθηκε να είναι πιο αργή, με τα μισά τουλάχιστον σωματίδια (52%) να παραμένουν μολυσματικά μετά από πέντε λεπτά και να πέφτουν στο 10% μετά από 20 λεπτά. Άρα μετά από ένα 20λεπτο ο ιός εκτιμήθηκε ότι χάνει περίπου το 90% της μολυσματικότητας του.

Πέρα από την υγρασία που παίζει ρόλο-κλειδί, η θερμοκρασία του αέρα δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα τη μολυσματικότητα του ιού, αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η μετάδοση του είναι μικρότερη σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι σημαίνει η εμφάνιση μίας αχνής γραμμής στο T μετά τη διενέργεια ενός self test για την ανίχνευση του SARS-CoV-2;

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να διασπείρεται ταχύτατα στα κοινότητα, τα δωρεάν self test αποδεικνύονται ένα πολύτιμο όπλο για την άμεση ανίχνευση του ιού. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς σωστά. 

Θετικό αποτέλεσμα

Όταν εμφανίζονται 2 γραμμές στο self test - μία δίπλα στο C και μία δίπλα στο T - ακόμα και αν αχνοφαίνονται, τότε είσαι θετικός στην COVID-19. Η θετική γραμμή μπορεί να μη φαίνεται καθαρά. Για να είσαι 100 σίγουρος εξέτασε την κοντά στο φως.

Τι σημαίνει η αχνή γραμμή στο self test

Όταν τα επίπεδα του ιικού φορτίου είναι υψηλά και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τη νόσο, τα self test μπορούν να ανιχνεύσουν τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και μια σαφής δεύτερη γραμμή θα εμφανιστεί στο τεστ.

Τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εμβολιασμός κατά της Covid στον έμμηνο κύκλο των γυναικών, καταγράφει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ενώ οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι μύθος πως τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που κάνουν μία δόση εμβολίου Covid-19 στη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου μπορεί να εμφανίσουν μία μικρή αύξηση κατά σχεδόν μία ημέρα στη διάρκεια της περιόδου τους, σε σχέση με τις ανεμβολίαστες. Η αύξηση της διάρκειας του κύκλου -δηλαδή της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές αιμορραγίες- δεν σχετίζεται με καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών της περιόδου, δηλαδή στο πόσο διαρκεί η αιμορραγία.

Επίσης, η περίοδος επανέρχεται στη φυσιολογική συχνότητά της μέσα σε έναν έως δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα, μία γυναίκα με 28ήμερο έμμηνο κύκλο που αρχίζει με επτά ημέρες αιμορραγίας μπορεί μετά τον εμβολιασμό της να έχει κύκλο περίπου 29 ημερών (με αιμορραγία πάντα επί επτά ημέρες), ο οποίος θα επανέλθει στις 28 συνήθως μέσα σε δύο μήνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γυναικολογίας και Μαιευτικής Άλισον Έντελμαν του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «Obstetrics & Gynecology», επεσήμαναν ότι, ούτως ή άλλως, οι έμμηνοι κύκλοι εμφανίζουν τυπικά μία μικρή διακύμανση της διάρκειάς τους από μήνα σε μήνα και η αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού εμπίπτει μέσα σε αυτό το εύρος φυσιολογικής διακύμανσης.

«Είναι καθησυχαστικό ότι η μελέτη βρήκε μόνο μία μικρή προσωρινή αλλαγή της περιόδου στις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα δίνουν, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να συμβουλεύσει κανείς τις γυναίκες τι να περιμένουν από τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19 και έτσι να σχεδιάσουν ανάλογα», δήλωσε η δρ Νταϊάνα Μπιάνκι, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παίδων και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι έως τώρα ελάχιστες έρευνες είχαν γίνει για το πώς τα εμβόλια κατά της Covid-19 ή άλλων ασθενειών μπορεί πιθανώς να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για το αν τα εμβόλια γενικά σχετίζονται με άλλα χαρακτηριστικά της περιόδου, όπως τα συνοδά συμπτώματα (πόνοι, αλλαγές της διάθεσης κ.ά.) ή η βαρύτητα της αιμορραγίας.

Η μελέτη ανέλυσε ανωνυμοποιημένα στοιχεία από μία ψηφιακή εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου, την οποία χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον επί έξι μήνες τόσο εμβολιασμένες γυναίκες (2.403) όσο και ανεμβολίαστες (1.556), ηλικίας 18 έως 45 ετών. Οι περισσότερες είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή Moderna. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο η πρώτη δόση εμβολίου σχετιζόταν με μία αύξηση κατά 0,7 ημέρες στη συνολική διάρκεια του κύκλου, ενώ η δεύτερη δόση με μία αύξηση κατά 0,9 ημέρες.

Συνεπώς, οι γυναίκες που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων εμφάνισαν μία μέση επέκταση της περιόδου τους κατά σχεδόν μία ημέρα, κάτι που αφορούσε μόνο τους συγκεκριμένους δύο έμμηνους κύκλους στους οποίους έγιναν τα εμβόλια. Δεν παρατηρήθηκε στις εμβολιασμένες καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών με αίμα περιόδου.

«Αναληθείς οι μύθοι για επιπτώσεις στην γονιμότητα»

Σε μία υποομάδα 358 γυναικών που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου μέσα στον ίδιο έμμηνο κύκλο παρατηρήθηκε μία μεγαλύτερη αύξηση στο μήκος της περιόδου κατά δύο ημέρες. Όμως, στους επόμενους κύκλους υπήρξε και πάλι σταδιακή μείωση της περιόδου, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια αλλαγή είναι πρόσκαιρη. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής θεωρεί ως φυσιολογική οποιαδήποτε διακύμανση της διάρκειας του κύκλου της περιόδου, η οποία δεν ξεπερνά τις οκτώ ημέρες.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν ισχύουν όλοι αυτοί οι αναληθείς μύθοι σχετικά με τις επιπτώσεις (των εμβολίων) στη γονιμότητα. Ένας κύκλος ή δύο κύκλοι όπου οι περίοδοι θα έχουν μία μικρή καθυστέρηση μπορεί να είναι κάτι ενοχλητικό, αλλά δεν πρόκειται να είναι ιατρικά επιβλαβές», ανέφερε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο δρ Χιου Τέιλοτ, επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί ο εμβολιασμός μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην περίοδο των γυναικών. Πάντως, είναι γνωστό ότι οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες και οι οποίες ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, το στρες και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, γι' αυτό, άλλωστε, οι περισσότερες γυναίκες με τακτική περίοδο -κατά καιρούς- μπορεί να εμφανίσουν ασυνήθιστο ή και καθόλου κύκλο.

Η επιστημονική δημοσίευση

Κλειδώνει η νέα τιμή στο PCR test σύμφωνα με πληροφορίες , μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα τιμή στα PCR που δεν θα υπερβαίνει τα 40-45 ευρώ. Πρόκειται για μία μεγάλη μείωση στη τιμή των μοριακών τεστ.

Την είδηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε «Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο pcr test έχουν «κλειδώσει» στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα».

Η τιμή αναμένεται να πέσει από τα 60 ευρώ στα 40-45 ευρώ μετά και τις μεγάλες ουρές που παρατηρούνται σε διαγνωστικά κέντρα τις τελευταίες μέρες αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για σενεχές testing.

Συμπτώματα πέρα από τα «κλασικά» εμφανίζουν όσοι νοσούν με την μετάλλαξη Ομικρον.

Η μετάλλαξη Ομικρον κυριαρχεί πια έναντι της Δέλτα σε ολοένα και περισσότερες χώρες ανεβάζοντας κατακόρυφα τα κρούσματα του κορονοϊού.

Ωστόσο η Ομικρον διαφέρει ως προς τα συμπτώματά της τα οποία διαφέρουν από τα αρχικά του κορονοϊού (πυρετός, βήχας, απώλεια γεύσης ή όσφρησης) , μοιάζουν «αθώα» αλλά και δεν πρέπει κανείς να τα αγνοήσει.

Μετά το δημοσίευμα για το περίεργο εξάνθημα που προκαλεί κνησμό αι ερυθρότητα και τη συσχέτιση με την όρεξη για φαγητό η Express αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται στην Ομικρον και ειδικά στους εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα, στα παραπάνω προστίθεται η ναυτία και ο εμετός. Η ναυτία και η απώλεια όρεξης τείνουν να εμφανίζονται τόσο σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου όσο και σε αυτούς που έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει η πλειοψηφία παραμένουν τα εξής:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρός λαιμός
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Πηγή: iEidiseis.gr

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να κυριαρχεί στη Βρετανία καινούργια συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους και αξιολούνται από τους επιστήμονες.

Το δερματικό αυτό σύμπτωμα δεν έχει εμφανιστεί σε άλλη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Οι ειδικοί άλλωστε έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα συμπτώματα της Όμικρον δεν μοιάζουν με αυτά άλλων μεταλλάξεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έντονο και επίμονο βήχα, πυρετό και προβλήματα σε όσφρηση και γεύση.

Έτσι σύμφωνα με βρετανικές πηγές, πολλοί από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην Όμικρον, έχουν αναφέρει δύο τύποι εξανθημάτων στο δέρμα. Το ένα παρουσιάζει εξογκώματα και προκαλεί πολλή φαγούρα και συνήθως εμφανίζεται σε αγκώνες, γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και ποδιών. Το εξάνθημα επιμένει μέρες ή και εβδομάδες.

Πιο σπάνιο σύμπτωμα της ίδιας κατηγορίας που παρατηρήθηκε σε νεότερους ασθενείς είναι το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών με τη μορφή και πάλι εξογκωμάτων κόκκινου ή και... μωβ χρώματος τα οποία προκαλούν πόνο.

Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι τα δερματικά αυτά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα που να υποδεικνύει κορονοϊό.

Τα συμπτώματα της νέας Μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται πως είναι πιο ήπια και μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος γεγονός που μπερδεύει τους ασθενείς. Η απώλεια όρεξης φαίνεται να αποτελεί σύμπτωμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς της. Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής φαίνεται πως είναι πιο ήπια και μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο, όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Μάλιστα, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό, ενώ οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να πραγματοποιήσει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι περισσότερο σπάνιο σύμπτωμα. Σύμφωνα με τη Μirror, στην Αγγλία οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη. Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης.

Ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου Τιμ Σπέκτορ είναι επικεφαλής της έρευνας για τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον που βασίζεται σε εφαρμογή, στην οποία μπαίνουν οι χρήστες και τα δηλώνουν. Ο Σπέκτορ αναφέρει πως οι πρώτες ενδείξεις «δείχνουν ότι η Όμικρον διαπερνά τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα».

«Αυτός ωστόσο δεν αποτελεί λόγο να χαλαρώσουμε σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον», τόνισε ο ίδιος. «Η COVID είναι απρόβλεπτη και ακόμα και αν οι περισσότεροι νιώθουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, υπάρχουν περισσότεροι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από ό,τι ένα κρυολόγημα», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο ιολόγος και καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας, Λόρενς Γιανγκ, κάλεσε όσους έχουν αμφιβολίες να κάνουν τεστ.

«Αλληλεπικαλύπτονται, αλλά φαίνεται ότι η εμφάνιση ενός κρυολογήματος είναι λίγο πιο σταδιακή. Όμως με την Όμικρον, οι άνθρωποι παρουσιάζουν πονοκεφάλους και κούραση γρήγορα εάν έχουν COVID, ενώ το κρυολόγημα αναπτύσσεται σε λίγες μέρες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Mirror παρουσιάζει έναν πίνακα στον οποίο αναφέρονται τα συμπτώματα:

Πυρετός
Κόπωση
Βήχας
Φτέρνισμα
Πόνος, ρίγος
Ρινική καταρροή
Πονόλαιμος
Διάρροια
Πονοκέφαλος

Μετάλλαξη Δέλτα:

Πυρετός: Κοινό σύμπτωμα
Κόπωση: Εμφανίζεται κάποιες φορές
Βήχας: Κοινό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Εμφανίζονται κάποιες φορές
Ρινική καταρροή: Σπάνια
Πονόλαιμος: Εμφανίζεται μερικές φορές
Διάρροια: Σπάνια
Πονοκέφαλος: Εμφανίζεται μερικές φορές

Μετάλλαξη Όμικρον:

Πυρετός: Κοινό σύμπτωμα
Κόπωση: Κοινό σύμπτωμα
Βήχας: Κοινό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Κοινό σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονόλαιμος: Κοινό σύμπτωμα
Διάρροια: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονοκέφαλος: Σπάνιο σύμπτωμα

Κρυολόγημα

Πυρετός: Σπάνιο σύμπτωμα
Κόπωση: Εμφανίζεται μερικές φορές
Βήχας: Ήπιος
Φτέρνισμα: Κοινό σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πονόλαιμος: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Διάρροια: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πονοκέφαλος: Σπάνιο σύμπτωμα

Γρίπη

Πυρετός: Συχνό σύμπτωμα
Κόπωση: Εμφανίζεται μερικές φορές
Βήχας: Συχνό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Κοινό σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Εμφανίζεται μερικές φορές
Πονόλαιμος: Εμφανίζεται μερικές φορές
Διάρροια: Εμφανίζεται μερικές φορές
Πονοκέφαλος: Κοινό σύμπτωμα

Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας νωρίτερα τόνισε πως σήμερα αναμένουμε πάνω από 15.000 κρούσματα γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για τεστ ενώ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα τελικά να ισχύσουν πιο νωρίς από τις 3 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένα.

Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά, το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να μας υποψιάζει κα να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε κορονοϊό αποφεύγοντας τις εξόδους και την επαφή με μεγαλύτερους ανθρώπους.

Ο αστερίσκος για τη μετάλλαξη Όμικρον

Παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, όπως τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε η κ. Κουκ.

ΕΜΑ: Τι αναφέρθηκε για τη μετάλλαξη Όμικρον

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Η ίδια προσέθεσε ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με τη μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες.

«Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε η Έμερ Κουκ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη», σημείωσε. «Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ.

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Τελικά το Υπουργείο Υγείας ανέκρουσε πρύμναν μετά την καταιγίδα των αντιδράσεων.
Η επαναλειτουργία της ΜΕΘ είναι μια θετική εξέλιξη.
Μόνο που το πρόβλημα παραμένει και δεν κρύβεται κάτω από το ράβε ξήλωνε των υπευθύνων.
Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των δύο εμπειρότερων και κυρίως εξειδικευμένων στελεχών της, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της.
Οι λύσεις που δίνονται, όπως αυτή που δόθηκε αυτές τις μέρες, αποδυναμώνουν άλλες κλινικές και τμήματα του ίδιου νοσοκομείου (Χειρουργική, Αναισθησιολογικό).
Με ποιητικούς όρους η Αλεξάνδρεια δε χάθηκε , ο Θεός δεν εγκατέλειψε τον Αντώνιον...
Η διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας της όμως παραμένει ακόμα ζητούμενο....

Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Οδοντίατρος, MSc, πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε χάπι κατά του κορονοϊού αρκετά αποτελεσματικό απέναντι στη βαριά νόσηση σε ευπαθείς ομάδες.

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι το χάπι που ανέπτυξε κατά του κορονοϊού αποδε΄ίχθηκε πως έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε κλινικές μελέτες που έγιναν προλαμβάνοντας τη σοβαρή νόσηση σε ομάδες υψηλού κινδύνου που έλαβαν τα φάρμακο αρκετά νωρίς από την ώρα που παρουσίασαν συμπτώματα. 

Το αντιικό χάπι είναι το δεύτερο τέτοιου είδους που αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά της ιού. Φαίνεται μάλιστα πως είναι πιο αποτελεσματικό από εκείνο της Merck που εγκρίθηκε. Το χάπι της Pfizer, το οποίο θα κυκλοφορήσει με το όνομα Paxlovid, μειώνει το ρίσκο νοσηλείας ή θανάτου 89% όταν χορηγείται μέσα σε διάστημα τριών ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που επόπτευε την κλινική μελέτη, εισηγήθηκε τη διακοπή της ώστε το χάπι να δοθεί στην κυκλοφορία καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Η εταιρεία ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ώστε το χάπι να κυκλοφορήσει άμεσα στις ΗΠΑ.

Επείγουσα έκκληση ν’ αναπτυχθεί εμβόλιο κατά μιας βακτηριακής μόλυνσης, η οποία ευθύνεται για τον θάνατο 150.000 βρεφών και νεογνών κάθε χρόνο, απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει επείγουσα έκκληση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά μιας βακτηριακής μόλυνσης, η οποία ενοχοποιείται για τον θάνατο 150.000 βρεφών και νεογνών κάθε χρόνο.

Πρόκειται για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Β (SGB), ο οποίος προκαλεί σηψαιμία και μηνιγγίτιδα, είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας πολύ σοβαρότερο απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, τονίζεται σε έκθεση του οργανισμού αυτού, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene and Tropical Medicine, LSHTM).

Η έκθεση αποκαλύπτει πως σε αυτό το είδος βακτηρίου οφείλονται 500.000 πρόωρες γεννήσεις τον χρόνο και πολλές μόνιμες αναπηρίες παιδιών.

Το έγγραφο, που επιβεβαιώνει την έκταση του φαινομένου –γύρω στα 100.000 νεογνά πεθαίνουν και 50.000 έμβρυα γεννιούνται νεκρά κάθε χρόνο–, τονίζει επιπλέον πως υπάρχουν «τρύπες» στη συγκέντρωση δεδομένων, γεγονός που υποδεικνύει πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός.

«Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β αποτελούν υποτιμημένη απειλή για την επιβίωση και για την υγεία των νεογέννητων που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλές οικογένειες παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο Φίλιπ Λάμπαχ, αρμόδιος για τον εμβολιασμό στον ΠΟΥ.

Λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων αυτού του βακτηρίου, ο οργανισμός «απευθύνει έκκληση –από κοινού με τους εταίρους του– να αναπτυχθεί επειγόντως μητρικό εμβόλιο κατά του SGB», προσθέτει ο κ. Λάμπαχ.

Η καθηγήτρια Τζόι Λον του LSHTM υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και εκφράζει τη λύπη της διότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, παρότι η ιδέα για την ανάπτυξή του έχει διατυπωθεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Κατά μέσον όρο, το 15% των εγκύων –ή περίπου 20 εκατ. σε ετήσια βάση– είναι φορείς αυτού του τύπου βακτηρίου, το οποίο συνήθως αποικίζει τον κόλπο και το ορθό.

Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσω του αμνιακού υγρού και κατά τη διάρκεια του τοκετού, αν η γέννα γίνεται με φυσικό τρόπο.

Κάθε χρόνο, 40.000 παιδιά αντιμετωπίζουν νευρολογικές διαταραχές εξαιτίας του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β.

Επί του παρόντος, στις γυναίκες που είναι φορείς του SGB χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού, για να μειωθεί ο κίνδυνος να μολυνθεί το παιδί.

Όμως σε πολλές χώρες δεν έχει υιοθετηθεί η πρακτική αυτή.

Τα υψηλότερα ποσοστά των κρουσμάτων του SGB εντοπίζονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου επιβεβαιώνονται σχεδόν οι μισές περιπτώσεις από το παγκόσμιο σύνολο, καθώς και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ασία, διευκρινίζεται στη μελέτη.

Οι συγγραφείς υπολογίζουν ότι το εμβόλιο κατά του SGB, που θα χορηγείτο κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων εξετάσεων καθώς εξελίσσεται η κύηση και θα αφορούσε περί το 70% των εγκύων, θα επέτρεπε να αποφευχθούν οι θάνατοι 50.000 νεογνών και εμβρύων κάθε χρόνο.

«Τα κολπικά έλκη θα μπορούσαν να είναι μια παρενέργεια» ανέφεραν οι επιστήμονες μετά τον εμβολιασμό ανήλικης στην Αμερική. Μετά τη θεραπεία μιας 16χρονης κοπέλας για οδυνηρές πληγές στα γεννητικά της όργανα, οι γιατροί υποψιάζονται ότι το πρόσφατο εμβόλιο Pfizer για τον covid που έκανε θα μπορούσε να είναι η μόνη αιτία.

Η έφηβη δεν ήταν σεξουαλικά ενεργή και της είχε χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer λίγες μέρες πριν έρθει στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί είπαν ότι η νεαρή γυναίκα είχε αναπτύξει οδυνηρές «πληγές» στην κολπική περιοχή της μαζί με πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους μέσα σε 24 ώρες από την χορήγηση του εμβολίου.

Δύο μέρες αργότερα πήγε στα επείγοντα και της δόθηκε αντιβίωση. Ωστόσο η εικόνα της δεν βελτιώθηκε.

Οι βλάβες στον αιδοίο της είχαν έναν «νεκρωτικό» δακτύλιο και έκαναν το δέρμα της να σαπίζει και να τρέχει υγρό. Οι βλάβες ήταν «εξαιρετικά επώδυνες» και την εμπόδιζαν να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να περπατήσει.

Η περιοχή εξωτερικά του αιδοίου ήταν επίσης πρησμένη, σύμφωνα με την αναφορά στο Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η έφηβη δεν είχε Covid ή έρπη, με αποτέλεσμα οι γιατροί να σκεφτούν το εμβόλιο που είχε κάνει πρόσφατα. Αλλά αν υπάρχει σύνδεση, η επιπλοκή θα ήταν εξαιρετικά σπάνια.

Το κορίτσι διαγνώστηκε με «έλκη αιδοίου» ή έλκη Lipschütz, τα οποία πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια ανοσολογική απόκριση σε μια ιογενή λοίμωξη.

Γιατροί στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ίσως ανακάλυψαν μία νέα παρενέργεια των εμβολίων του κορονοϊού, εξαιρετικά σπάνια ωστόσο.

«Τα κολπικά έλκη θα μπορούσαν να είναι μια παρενέργεια» ανέφεραν οι επιστήμονες μετά τον εμβολιασμό ανήλικης στην Αμερική. Μετά τη θεραπεία μιας 16χρονης κοπέλας για οδυνηρές πληγές στα γεννητικά της όργανα, οι γιατροί υποψιάζονται ότι το πρόσφατο εμβόλιο για τον covid που έκανε θα μπορούσε να είναι η μόνη αιτία.

Η έφηβη δεν ήταν σεξουαλικά ενεργή και της είχε χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer λίγες μέρες πριν έρθει στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί είπαν ότι η νεαρή γυναίκα είχε αναπτύξει οδυνηρές «πληγές» στην κολπική περιοχή της μαζί με πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους μέσα σε 24 ώρες από την χορήγηση του εμβολίου.

Γυναίκα με πόνο στα γεννητικά όργανα

Δύο μέρες αργότερα πήγε στα επείγοντα και της δόθηκε αντιβίωση. Ωστόσο η εικόνα της δεν βελτιώθηκε.

Οι βλάβες στον αιδοίο της είχαν έναν «νεκρωτικό» δακτύλιο και έκαναν το δέρμα της να σαπίζει και να τρέχει υγρό. Οι βλάβες ήταν «εξαιρετικά επώδυνες» και την εμπόδιζαν να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να περπατήσει.

Η περιοχή εξωτερικά του αιδοίου ήταν επίσης πρησμένη, σύμφωνα με την αναφορά στο Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η έφηβη δεν είχε Covid ή έρπη, με αποτέλεσμα οι γιατροί να σκεφτούν το εμβόλιο που είχε κάνει πρόσφατα. Αλλά αν υπάρχει σύνδεση, η επιπλοκή θα ήταν εξαιρετικά σπάνια.

Το κορίτσι διαγνώστηκε με «έλκη αιδοίου» ή έλκη Lipschütz, τα οποία πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια ανοσολογική απόκριση σε μια ιογενή λοίμωξη.

Οι παρενέργειες εμφανίζονται πρώτη φορά μετά τον εμβολιασμό

Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε πολλές γυναίκες που νόσησαν από κορονοϊό. Αλλά είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε αυτού του είδους το έλκος σε σχέση με το εμβόλιο Covid, το οποίο χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι γιατροί σημείωσαν ότι έχουν εμφανιστεί και άλλες μορφές ελκών σε λήπτες εμβολίων στις ΗΠΑ.

Η συγγραφέας Δρ Katherine Louise O’Flynn O’Brien, από την εφημερίδα «Children’s Minnesota», παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «αρκετοί άλλοι παράγοντες» στη 16χρονη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα έλκη.

Αν και δεν ήταν σεξουαλικά ενεργή, είχε ιατρικό ιστορικό επαναλαμβανόμενων ελκών στο στόμα καθώς και παλαιότερη μόλυνση από τον πολύ κοινό ιό Epstein-Barr (EBV).

Η εφημερίδα ανέφερε: «Στόχος μας είναι να προσθέσουμε στη βιβλιογραφία μια αναφορά για μια φαινομενικά σπάνια, αλλά όχι ασήμαντη επιπλοκή του εμβολίου Pfizer BioNTech (BNT162b2) για τον COVID-19.

Μετά από παρακολούθηση δύο εβδομάδων, η έφηβη βελτιώθηκε αλλά εξακολουθούσε να υποφέρει από ευαισθησία και πόνο στον αιδοίο και παραπέμφθηκε σε ειδικό.

Τι απαντά η Pfizer

Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ασφαλές για νέους ηλικίας 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως πιθανών παρενεργειών, μετά από κλινικές δοκιμές.

Δεκάδες παρενέργειες έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια Covid, κανένα από τα οποία δεν έχει θεωρηθεί πολύ σοβαρό για να σταματήσει η κυκλοφορία των εμβολίων.

Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους εμφανίζει βραχυπρόθεσμο πονοκέφαλο, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, ρίγη ή ρίγη και ζάλη.

Οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 12 ετών μπορεί να πάρει μια δόση εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα άνω των 16 ετών παιδιά να μπορούν να λάβουν δύο δόσεις.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τους εμβολιασμούς, οι γονείς στην Αγγλία μπορούν πλέον να κάνουν κράτηση για εμβολιασμούς κατά του Covid στο διαδίκτυο για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών.

Έχουν παροτρυνθεί να εμβολιαστούν τα παιδιά στο εξάμηνο, με σχεδόν 100 ιστότοπους να προσφέρουν τρυπήματα.

Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δήλωσε:

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή, θα προστατεύσουν τα παιδιά από τον Covid-19 και θα αποτρέψουν περαιτέρω διαταραχές στην εκπαίδευση».

Πηγή:The Scottish Sun

Δείτε την αναφορά για το περιστατικό στο ιατρικό περιοδικό ΕΔΩ

Εξαιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές στη χώρα μας, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες και τονίζει ότι θα πρέπει να δίνονται οι ακόλουθες συστάσεις.

Στο γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιο άτομο νιώσει δυσφορία ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οφείλει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, χρονίως πάσχοντες, έγκυοι και καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων τους, ενώ σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σύσταση για χρήση ειδικής μάσκας για την κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους

Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη σήμερα, όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5, δηλαδή τα λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, υπογράμμισε τη σημασία χρήσης μάσκας για όσους κυκλοφορούν στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικότερα, σε περιοχές με υψηλές τιμές των σωματιδίων PM2.5 συστήνεται η χρήση μασκών N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα συγκεκριμένα σωματίδια. Το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ήπια συμπτώματα συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων

Σε περίπτωση που απαιτηθεί, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, καθώς ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών λοιμώξεων. Σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και τη συντήρηση των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ότι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής τους και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής αυτών.

Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κλπ), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων κυρίως στις περιπτώσεις, που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα.

Συστήνεται τα τρόφιμα να διανέμονται στους πληγέντες συσκευασμένα. Ακόμη και τα τυποποιημένα τρόφιμα θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους.

Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν όχι μόνο την παρασκευή, αλλά και την μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων πρέπει οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.

Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους.

Το έτοιμο φαγητό πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την διανομή του.

Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς και στα γλυκά, τα οποία πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.

Πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να απορρίπτονται αμέσως.

Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων.

Εξαιτίας της πανδημίας του ιού SARS CoV-2, πέραν των ανωτέρω οδηγιών, υπενθυμίζονται και οι συστάσεις που αναφέρονται στη (ζ) σχετ. εγκύκλιο αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό SARS CoV-2. Ιδιαίτερη μέριμνα τήρησης αυτών των μέτρων οφείλουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι εθελοντές, που θα συμμετέχουν στη διανομή τροφίμων σε πληγέντες, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Επικοινωνία

Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών που βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι τα ακόλουθα:

Άμεση Δράση ΕΛΑΣ: 100

Πυροσβεστικό Σώμα: 199

Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης: 112

ΕΚΑΒ: 166

ΚΕΠΙΧ Πολιτικής Προστασίας 210-3359002

Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού.

Παράλληλα, από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.

Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των γιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους.