Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς τις λίστες υποψηφίων για τις εκλογές, με το βλέμμα στραμμένο στον πιθανό αιφνιδιασμό του φθινοπώρου.

Η επιτροπή ψηφοδελτίων, υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, συνεδριάζει καθημερινά πλέον για να καταρτίσει τις σχετικές λίστες. Ήδη χθες έγινε συνεδρίαση για την Αττική, ενώ ξεκινούν οι συναντήσεις με τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις δημοτικές οργανώσεις ανά την επικράτεια, για να τεθούν υπόψιν της βάσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα ονόματα και να υπάρξουν οι συναποφάσεις επ’ αυτών.

Μετά την Αττική, σειρά έχει η Δυτική Ελλάδα.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα
Ο πάλαι ποτέ «πράσινος νομός» στις τελευταίες εκλογές βάφτηκε «ροζ», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε με ποσοστό 40,27% (68.588 ψήφους) και εκλέγοντας 3 βουλευτές. Η ΝΔ πήρε 32,43% (55.235 ψήφους), εκλέγοντας 4 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ 8,91% (15.176 ψήφους) και εξέλεξε έναν βουλευτή, τον Γιώργο Παπανδρέου. Στόχος είναι η δεύτερη έδρα στον νομό.

Η Αικατερίνη Σολωμού και ο Μαρίνος Σκανδάμης έδωσαν σκληρή μάχη για τη δεύτερη και τρίτη σειρά αντίστοιχα με διαφορά μόλις οκτώ ψήφων.

Στη μάχη για τη δεύτερη έδρα θα μπει και ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος «έθεσε εαυτόν» στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου και συμπεριελήφθη στη λίστα.

Συζητείται, τέλος, και το όνομα του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Παπανδρέου Γιώργος -πρώην πρωθυπουργός -βουλευτής
Αναργύρου Δήμητρα – δημοσιογράφος ΕΡΤ
Βουλδής Χρήστος -Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Καρβουνιάρης Γιώργος – Δημοσιογράφος
Κατσιφάρας Αποστόλης (πρώην περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος)
Κατσικόπουλος Δημήτρης – Δικηγόρος
Κομνηνός Δημήτρης – Δικηγόρος
Λόη Ολυμπία – Δημόσιος Υπάλληλος
Λουκοπούλου Παρασκευή – Γιατρός
Οικονόμου Χρήστος – Πολιτικός Μηχανικός
Σακκάς Γιώργος – Στρατιωτικός
Σκανδάμης Μαρίνος, Δικηγόρος
Σκουρλάς Κωνσταντίνος – Ιατρός μαιευτήρας χειρουργός
Σολωμού Κατερίνα – Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
Ταπεινός Ιωάννης – Συνταξιούχος Αστυνομικός
Τσουραμάνης Ανδρέας επιχειρηματίας
Τσιιμπλοστεφανάκης Σοφοκλής -Δημόσιος υπάλληλος
Φιλιππάτος Δημήτρης – Ιδιωτικός υπάλληλος

Αιτωλοακαρνανία
Εκεί το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή του κατά μία έδρα, καθώς στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε 10,24% (13.865 ψήφους) και εξέλεξε έναν βουλευτή, τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Υποψήφια επιθυμεί να είναι και η Χριστίνα Σταρακά, η οποία είναι πρώην αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγρινίου σήμερα. Στις εσωκομματικές είχε στηρίξει Γιώργο Παπανδρέου.

Επίσης, ο Βαγγέλης Γάκης, ορθοπεδικός-χειρουργός, διευθυντής Ορθοπεδικής στο Ιατρικό, αλλά και ο Παναγιώτης Τριφιάτης, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., ο οποίος ήταν και το 2015 υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία και στις εσωκομματικές στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι στην Αιτωλοακαρνανία:

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης – βουλευτής
Σταρακά Χριστίνα – τραπεζικό στέλεχος -υποψήφια Δήμαρχος Αγρινίου
Τριφιάτης Παναγιώτης – μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, αξιωματικός Πολ. Ναυτικού
Αναγνωστόπουλος Ιωάννης -Γιατρός ΕΣΥ
Γάκης Ευάγγελος -Ορθοπεδικός
Κιτσάκη Αικατερίνη – δικηγόρος
Κουνέλης Ιωάννης – λογιστής
Κουτσομπίνας Θόδωρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Μπισμπίκη Αικατερίνη – Συνταξιούχος ΟΤΕ
Πιστιόλη Περσεφόνη – εκπαιδευτικός

Ηλεία
Η ΝΔ είχε λάβει 36,03% το 2019, εκλέγοντας 3 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ
34,82% εκλέγοντας έναν και το ΠΑΣΟΚ 14,79% εκλέγοντας επίσης έναν, τον Μιχάλη Κατρίνη που σήμερα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στόχος και εδώ είναι η δεύτερη έδρα.

Στη μάχη μπαίνει δυναμικά από τη νεότερη γενιά ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας, Μισέλ Άμπου-Χάντμπα, από τους ισχυρούς υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Μισέλ Άμπου-Χάντμπα
Κατρίνης Μιχάλης
Άμπου Χάντμπα Μισέλ – δικηγόρος
Χρόνης Αριστομένης
Γεωργοπούλου Παρασκευή
Κοκκαλιάρη Νικολέττα
Τσεριώνης Κωνσταντίνος
Φωτόπουλος Γεώργιος
Κανελλόπουλος Νικόλαος
Θεοδωρακόπουλος Θεόδωρος

Μνημόνιο συνεργασίας με εταιρία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών  

Με τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκό «όλος ο κόσμος έχει μια κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία» ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς υπέγραψε στον Προφήτη Ηλία της Κοινότητας Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία «Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ – Husqvarna» και τον εκπρόσωπό της κ. Αλέξανδρο Παπαδόπουλο για τη δωρεά μηχανημάτων διαχείρισης δασικής ύλης για τις ανάγκες της πυροπροστασίας της περιοχής. 

«Αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε πιο ασφαλείς είναι η πρόληψη», τόνισε ο κ. Αμυράς, προσθέτοντας: «Εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική κρίση και αν δεν πάρουμε όλοι τα μέτρα μας, εάν φτάσουμε χρησιμοποιούμε τον επόμενο όρο που είναι η κλιματική κατάρρευση σημαίνει ότι δεν θα έχουμε επιστροφή. 

Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού κράτους καθαρίζουμε προληπτικά ευαίσθητα και κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Σήμερα που μιλάμε βρίσκονται δεκάδες συνεργεία και καθαρίζουν σε περίπου 80 με 100 τοποθεσίες όλη την Ελλάδα 77.000 στρέμματα δάσους, συντηρούν 16.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και συντηρούν ή διανοίγουν περίπου 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 50 εκ € και άλλα 20 εκατομμύρια από τον Κρατικό προϋπολογισμό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα». 

Καταλήγοντας ο κ. Αμυράς τόνισε ότι άπαντες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στο δάσος και την ανάγκη προστασίας του, υπογραμμίζοντας ότι το 96% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που υποδέχθηκε τον κ. Αμυρά στον χώρο της εκδήλωσης, τον ευχαρίστησε για τη γόνιμη συνεργασία που έχει μαζί του εδώ και αρκετούς μήνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής. Ευχαρίστησε ακόμη την εταιρία, τονίζοντας ότι η Ολυμπία με τις διαχρονικές αξίες που εκπροσωπεί και τον συμβολισμό της σε σχέση με την παγκόσμια ειρήνη μπορεί να εμπνεύσει μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας των λαών για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθότι οι επιπτώσεις της δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και να δυναμιτίσουν την ειρήνη. 

«Ο Δήμος και οι άλλοι τοπικοί φορείς θα είμαστε αρωγοί και συμμέτοχοι σ’ αυτή την προσπάθεια και σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια θα είμαστε σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Περιφέρεια ο Δήμος μας θα βοηθήσει σε ό,τι ζητηθεί», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Παρόντες στη συνάντηση οι Βουλευτές κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, οι Δασάρχες Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας και Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής, εκπρόσωποι του Δασαρχείου και των Δασικών Συνεταιρισμών που εργάζονται στην αποκατάσταση, κ.α. 

Δ. Αυγερινοπούλου για την επίσκεψη του Υφυπ. Περιβάλλοντος κ. Αμυρά στην Ηλεία: «Θωρακίζουμε τα δάση μας και υλοποιούμε κρίσιμες προληπτικές δράσεις για την αντιπυρική προστασία»

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά, στο δάσος της Στροφυλιάς και στο δάσος του Βαρθολομιού για τις εργασίες προληπτικών αντιπυρικών καθαρισμών των δασών, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά συνοδεύσαμε σήμερα τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, στις επιτόπιες αυτοψίες στο Δάσος Στροφυλιάς και στο Δάσος Βαρθολομιού, όπου διαπιστώσαμε την πρόοδο στις κρίσιμες προληπτικές δράσεις για την προστασία των δασών μας, καθώς καθαρίζονται τα δασικά μας οικοσυστήματα, αφαιρείται η συσσωρευμένη καύσιμη βιομάζα, συντηρούνται οι δασικοί δρόμοι και αποκαθίσταται η βατότητά τους, διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, ενώ στο Φλόκα επιδόθηκε χρήσιμος εξοπλισμός, όπως αλυσοπρίονα. Η επίσκεψη του κ. Υφυπουργού έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για την σπουδαιότητα των προληπτικών δράσεων και της επανάληψης αυτών, όπως τη διατήρηση των αντιπυρικών ζωνών, ώστε να διαφυλάξουμε τη φύση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με επιμέλεια τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διαθέσει εγκαίρως τα καταλληλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη προστασία και διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου. Οι εργασίες των προληπτικών καθαρισμών του δάσους της Στροφυλιάς και του δάσους του Βαρθολομιού γίνονται στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών» που υλοποιείται με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και στοχεύει, ακριβώς, στη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον, προτεραιοποιώντας δράσεις αντιπυρικής προστασίας, όπως καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, συντηρήσεις / βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.α.,  σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ηλεία. Το επόμενο δε χρονικό διάστημα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην πρόσληψη 300 δασολόγων και 200 τεχνολόγων, ενώ από την επόμενη χρονιά θα προσληφθούν 100 άτομα επιστημονικό προσωπικό για την στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, 1.200 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για δράσεις καθαρισμού και 600 άτομα για τη δασοπροστασία μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ. Η περαιτέρω στελέχωση των δασικών υπηρεσιών είναι κάτι που έχει στηρίξει ενεργά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η λήψη μέτρων πρόληψης αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα και ευχαριστούμε θερμά όσους προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως τους εθελοντές. Θα πρέπει όλοι μας να αγκαλιάσουμε, να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τα δάση μας. Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το Υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες επιτελούν ένα σπουδαίο και αξιόλογο έργο, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση και κάθε πολίτη ξεχωριστά, καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότερες εστίες πυρκαγιάς προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια. Ας  συνεργαστούμε και ας περιφρουρήσουμε τα δάση μας, για να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι χωρίς περιστατικά πυρκαγιάς».

Ο Αν. Νικολακόπουλος για την επίσκεψη Γ. Αμυρά και για το πρόγραμμα προστασίας δασών “Antinero”: Σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία των δασών μας

Στην αυτοψία που διενήργησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, στα σημεία που είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα προστασίας δασών “Antinero”, συμμετείχε και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά για το πρόγραμμα:

 

«Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο νομό μας το προληπτικό πρόγραμμα προστασίας του δασικού μας πλούτου που τιτλοφορείται “Antinero” και μας δόθηκε η ευκαιρία μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά να δούμε από κοντά την πορεία των εργασιών, αυτής της τόσο σημαντικής δράσης όπως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα δασικά μας οικοσυστήματα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας, με χρηματοδότηση ύψους 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και περιλαμβάνει τον καθαρισμό ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, με την αφαίρεση της συσσωρευμένης επί δεκαετίες καύσιμη ύλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία συνολική έκταση 77.000 στρεμμάτων ανά τη χώρα, με την διάνοιξη και συντήρηση 12.000 χλμ. δασικών δρόμων και 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

Μαζί με τον Υφυπουργό είδαμε από κοντά τις εργασίες που εκτελούνται στο δάσος της Στροφυλιάς, σε μία έκταση 2.500 στρεμμάτων, και περιλαμβάνουν :αραιώσεις του δάσους από τα ξερά και άρρωστα δέντρα, κλαδεύσεις των ψηλών δέντρων, απομάκρυνση της βιομάζας και συντήρηση δασικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ €.

Σε ότι αφορά την Ηλεία  συνολικά, μέσω του προγράμματος “Antinero”, έχουν προγραμματιστεί καθαρισμοί από τα Δασαρχεία Ολυμπίας και Αμαλιάδας σε εκτάσεις 1.000 στρ. και 1070,32 στρ. αντίστοιχα και επιπλέον για το Δασαρχείο Αμαλιάδας συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 240 στρ., μελέτη και καθαρισμός στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το δάσος Φολόης έκτασης 1.000 στρ. , μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το δάσος Θινών Βαρθολομιού, Στροφυλιάς έκτασης 922.746,42 στρ., μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το παρθένο δάσος τοπικών κοινοτήτων Κάμενας, Λούβρου, Βασιλακίου έκτασης 925.488,65 στρ. και μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το δασικό σύμπλεγμα Καϊάφα- Στροφυλιάς έκτασης 776.864,15 στρ.. Δηλαδή μιλάμε για ένα συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2.597.000 ευρώ.

Πρέπει να επισημάνουμε βεβαίως ότι ανάλογος καθαρισμός δεν είχε γίνει ποτέ σε τέτοια έκταση και με τέτοιο αποτελεσματικό τρόπο και να σημειώσουμε επίσης ότι τα ξύλα που θα προκύψουν από τις αραιώσεις και τα κλαδοκοπές, τα Δασαρχεία θα τα διαθέσουν μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας σε πολίτες για θέρμανση.

Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις, σε μεγάλη έκταση που στόχο έχουν να προστατέψουν το νομό μας από τις δασικές πυρκαγιές για να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως στο παρελθόν. Στην παρούσα φάση κάνουμε το πρώτο βήμα, πρέπει βεβαίως να λειτουργήσει και ο κατασταλτικός μηχανισμός και με δεδομένο ότι πολλές πυρκαγιές προκύπτουν από αμέλεια, εναπόκειται και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά να προστατεύσει τα δάση μας».

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, σε σχέση με το, για μία ακόμη χρονιά, άλυτο πρόβλημα της δήλωσης επιλέξιμων εκτάσεων που βρίσκονται σε περιοχές Natura, για την καταβολή ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2022 που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου ως προς την επιβεβαίωση ή μη της επιλεξιμότητάς τους, χωρίς όμως να έχουν υπάρχουν οι αναγκαίες αποφάσεις διαχείρισης των περιοχών και χωρίς να καθορίζεται με σαφήνεια ποιες είναι οι γεωργικές δραστηριότητες εντός αυτών των περιοχών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των ενισχύσεων. 

Έτσι, ενώ στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχέση με τους ελέγχους επιλεξιμότητας, αναφέρεται ότι ανάμεσα στις κατά προτεραιότητα ελέγχους είναι «Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου Natura, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή αγρανάπαυση με κωδικό καλλιέργειας 3807 ή κτηνοτροφικά φυτά με ποικιλία 8688 ή όσα αγροτεμάχια επικαλύπτονται με ενεργό τεχνικό δελτίο αγροπεριβαλλοντικών 2022, ανεξαρτήτως καλλιέργειας», ωστόσο, δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για το τί μπορεί να κάνουν οι παραγωγοί και τι όχι και κυρίως αποκρύπτεται το γεγονός ότι η διοίκηση ολιγωρεί για την αποσαφήνιση του πλαισίου, στο οποίο υπάγονται οι συγκεκριμένες περιοχές.   

Αποτέλεσμα στην πράξη κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, όπως τονίζει ο Ηλείος βουλευτής, είναι ότι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται σε ορισμένες περιοχές της Ηλείας (Δίβρη, Αντρώνι, παρυφές της Φολόης κ.α.), της Φθιώτιδας αλλά και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής, κυρίως, χώρας και καλλιεργούν εντός περιοχών NATURA, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιλεξιμότητας αυτών των εκτάσεων σε σχέση με την βασική ενίσχυση και κυρίως σε σχέση με το «πρασίνισμα». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

Με ποιο τρόπο θα επιλύσει άμεσα το ζήτημα, έτσι ώστε οι οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνουν σαφή πληροφόρηση για το τι επιτρέπεται στις περιοχές Natura, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις ιδιαιτερότητες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών;

Πότε θα αποσαφηνισθούν τα προβλήματα του 2021, ώστε να ενσωματωθούν οι διοικητικές πράξεις των αγροτών και να καταβληθούν οι υπόλοιπες ενισχύσεις για το πρασίνισμα στις περιοχές Natura;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Θέμα: Άλυτο και το 2022 το πρόβλημα της δήλωσης εκτάσεων επιλέξιμων που βρίσκονται σε περιοχές Natura όσον αφορά τις οδηγίες ορθής χρήσης τους για την καταβολή των ενισχύσεων »

Άλυτο παραμένει και το 2022 το πρόβλημα της δήλωσης εκτάσεων επιλέξιμων που βρίσκονται σε περιοχές Natura όσον αφορά τις οδηγίες ορθής χρήσης τους για την καταβολή των ενισχύσεων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις υπό εξέλιξη δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2022, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου ως προς την επιβεβαίωση ή μη της επιλεξιμότητας τους, χωρίς όμως να υπάρχουν οι αναγκαίες αποφάσεις διαχείρισης των περιοχών και χωρίς να καθορίζεται σαφώς ποιες είναι οι γεωργικές δραστηριότητες εντός αυτών των περιοχών, προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων. 

Έτσι ενώ η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ελέγχους επιλεξιμότητας αναφέρει ότι ανάμεσα στις κατά προτεραιότητα ελέγχους είναι «Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου Natura, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή αγρανάπαυση με κωδικό καλλιέργειας 3807 ή κτηνοτροφικά φυτά με ποικιλία 8688 ή όσα αγροτεμάχια επικαλύπτονται με ενεργό τεχνικό δελτίο αγροπεριβαλλοντικών 2022, ανεξαρτήτως καλλιέργειας», ωστόσο, δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για το τί μπορεί να κάνουν οι παραγωγοί και τι όχι και κυρίως αποκρύπτεται το γεγονός ότι η διοίκηση ολιγωρεί για την αποσαφήνιση του πλαισίου, στο οποίο υπάγονται οι συγκεκριμένες περιοχές.   

Αποτέλεσμα στην πράξη κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, είναι ότι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται σε ορισμένες περιοχές της Ηλείας (Δίβρη, Αντρώνι, παρυφές της Φολόης κ.α.), της Φθιώτιδας, αλλά και άλλων περιοχών κυρίως της νησιωτικής χώρας και καλλιεργούν εντός περιοχών NATURA, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιλεξιμότητας αυτών των εκτάσεων σε σχέση την βασική ενίσχυση και κυρίως σε σχέση με το «πρασίνισμα». 

Την ανησυχία των χιλιάδων παραγωγών ενισχύει μάλιστα η εμπειρία του 2021, όπου μέχρι σήμερα τους έχουν καταβληθεί ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μόνο για την βασική ενίσχυση για όλα τα χωράφια τους, τόσο εντός όσο και εκτός περιοχών NATURA, ωστόσο η ενίσχυση για το «πρασίνισμα» τους καταβλήθηκε μόνο για τις εκτός προστατευμένων περιοχών καλλιέργειές τους.

Δεδομένου ότι σε μια περίοδο όπου η διατροφική αυτάρκεια της χώρας παραμένει ζητούμενο, εκατοντάδες παραγωγοί σε πολλές περιοχές της επικράτειας επιβαρύνονται και από τη μη δυνατότητα λήψης του «πρασινίσματος».

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται εντός περιοχών NATURA, ήδη, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες, εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου του κόστους παραγωγής και του τρόπου χρήσης αυτών των επιλέξιμων εκτάσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Με ποιο τρόπο θα επιλύσει άμεσα το ζήτημα, έτσι ώστε οι οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνουν σαφή πληροφόρηση για το τι επιτρέπεται στις περιοχές Natura, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις ιδιαιτερότητες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών;

Πότε θα αποσαφηνισθούν τα προβλήματα του 2021, ώστε να ενσωματωθούν οι διοικητικές πράξεις των αγροτών και να καταβληθούν οι υπόλοιπες ενισχύσεις για το πρασίνισμα στις περιοχές Natura;

    

 

Σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην ραδιοφωνική Εκπομπή «έχουμε και λέμε» με τον Γιώργο Πίκουλα στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

 

 

 Για το θέμα των πρόωρων εκλογών:

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχαμε προβλέψει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα προεκλογική και οδηγεί σε επικείμενες κάλπες.

Αλλά και ο Πρωθυπουργός με τις πρόσφατες δηλώσεις του έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει δημιουργήσει προεκλογικό κλίμα.

Το ότι η κυβέρνηση εμμένει στην υπερφορολόγηση των καυσίμων και στον υψηλό ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, καταδεικνύει πως με αυτό τον τρόπο θέλει να μαζέψει χρήματα, για να έχει τη δυνατότητα δημοσιονομικού χώρου για προεκλογικές παροχές.

Και αυτό συμβαίνει, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εγκαλούσε το ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις του – διατυπωμένες από τον Ιανουάριο του 2021 – κάνοντας λόγο για δήθεν αντιπολίτευση με «λεφτόδεντρα».

Αλλά όλως τυχαίως η κυβέρνηση …βρήκε χρήματα για παροχές, λίγο πριν το Πάσχα, ενώ παράλληλα, συνεχίζει να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να προτείνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, ακολούθησαν τις οδηγίες και τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μείωσαν τόσο το ΦΠΑ σε τρόφιμα, όσο και τον φόρο στα καύσιμα.

 

 Για το θέμα των υπερφορολόγησης κερδών των εταιρειών ενέργειας:

Όλοι συμφωνούν ότι οι εταιρείες έχουν αποκομίσει μεγάλα υπερκέρδη.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία π.χ., ήδη επιβλήθηκαν δύο έκτακτες εισφορές που έχουν αποδώσει αρκετά δις ευρώ για το κράτος.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες περιμένουν ακόμη την κυβέρνηση να προσδιορίσει το τελικό ποσό των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

 

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ – κατηγορίες περί «ίσων αποστάσεων»:

To ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Διαθέτουμε ρεαλιστικές και στοχευμένες προτάσεις, αλλά δεν αντιπολιτευόμαστε με «στείρο» τρόπο. Όπου διαφωνούμε αντιπροτείνουμε, προσπαθώντας να περάσουμε μέτρα προς όφελος των πολιτών.

Κύριος πολιτικός μας αντίπαλος αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ξεχνάμε το γεγονός ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν να μην έχει κυβερνήσει ποτέ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκανε την αυτοκριτική του. Υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Συσσώρευσε ιδιωτικό χρέος στο σύνολο των νοικοκυριών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και σήμερα, 3 χρόνια μετά, δεν διαθέτει ακόμη λόγο τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο.

Αντιθέτως, διαπιστώνουμε ότι ακόμη ο λόγος του διακατέχεται από λαϊκίστικους παροξυσμούς.

Αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, είναι να καταλάβουν οι πολίτες ότι εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρη πολιτική πρόταση. Ότι εμείς είμαστε η υπεύθυνη δύναμη που κατανοεί τα προβλήματά τους, ότι τα ιεραρχούμε σωστά και κυρίως ότι προτείνουμε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, προκειμένου αυτά να επιλυθούν.

 

Για το θέμα της απλής αναλογικής - πιθανότητα συγκυβέρνησης:

Καλό θα είναι να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Βλέπουμε ένα αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας, εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης, που δεν στηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ούτε δίνει συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματά τους.

Εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας συγκεκριμένη πρόταση. Πιστεύουμε δε ότι οι πολίτες μας άκουσαν και ότι θα μας δώσουν ένα πολύ καλό ποσοστό, το οποίο θα σηματοδοτεί την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία δεν έχει προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για την όποια συνεργασία είναι το περιεχόμενο της διακυβέρνησης

Για τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Οι βουλευτές Καραθανασόπουλος Νίκος και Παπαναστάσης Νίκος
Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ψήφισμα των συμμετεχόντων στη διευρυμένη συνεδρίαση των
προεδρείων των Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας, στο οποίο απαιτούν την υλοποίηση
κατασκευής του αυτοκινητόδρομου “Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, ώστε να υπάρχει
ασφαλής μετακίνηση.

Αθήνα 21/06/2022
Οι καταθέτοντες βουλευτές

Στην Ηλεία  βρέθηκε την Τρίτη ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αλφειούσα, στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του, και επισκεπτόμενος τον Πύργο και τη Ζαχάρω συνομίλησε με τοθς πολίτες - συντοπίτες του, μεταξύ αυτών με μικρούς και μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Tης Κατερίνας Πολυδώρου

Συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηλείας, Διονύση Καλαματιανό, και τον συντονιστή της ΝΕ Ηλείας, Παναγιώτη Φλεβοτόμο, ο κ. Αλεξιάδης αρχικά μετέβη στη Ζαχάρω όπου συζήτησε με επαγγελματίες, και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο πρώην υπουργός καυτηρίασε από την πρωτεύουσα της Ηλείας, τον Πύργο, τα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκφράζοντας συνάμα την ανάγκη εφαρμογής νέου μίγματος οικονομικής και φορολογικής πολιτικής  .

Εκτενής  λόγος έγινε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο Ηλείας και για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και στην περιορισμένη ρευστότητα που έχει η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς και για τα τοπικά προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία στην Ηλεία.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις επιλεκτικές φοροελαφρύνσεις που ευνοούν μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τα εύπορα κοινωνικά στρώματα, επισημαίνοντας τον  δημοσιονομικό κίνδυνο, είπε:

«Η επίκληση της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου είναι μύθος. Πώς βρήκε η κυβέρνηση χώρο τον Ιούλιο του 2019 να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατ. ευρώ ή να μειώσει την επιβάρυνση στις γονικές παροχές ή να κάνει παρεμβάσεις μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για τις μικρές ή τις πολύ μικρές; Πώς βρίσκει χώρο για να ευνοήσει έχοντες και κατέχοντες. Η αύξηση της τιμής στην ενέργεια και στα καύσιμα δίνει δημοσιονομικό χώρο που πρέπει να αξιοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Είμαστε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα και την έξοδο της χώρας για δανεισμό.

Πρέπει να είναι σαφές ότι θα ενισχυθούν συγκεκριμένοι τομείς για την ανάπτυξη, διότι σε λαϊκές γειτονιές δεν βλέπουμε ανάπτυξη. Είμαστε σε διαδικασία επαφής και διαλόγου με την κοινωνία, διότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λυθούν με προεκλογικά πυροτεχνήματα ή με πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί ως τώρα. Δεν ήρθαμε να δώσουμε κενές υποσχέσεις. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση, δεν ξέρουμε πώς θα είναι η κοινωνία και η οικονομία ως τις εκλογές, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα γίνουν γρήγορα για να έχουμε την πολυπόθητη κυβερνητική αλλαγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος και με σταθερή πολιτική κατεύθυνση να στηρίξει τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας κυβέρνησης με άλλα κόμματα που θα έχουν σαφή προοδευτική κατεύθυνση» και κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τη φορολογία στα καύσιμα. Στην ενέργεια η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει για το κύμα ακρίβειας αλλά η κυβέρνηση έκανε άλλες εκτιμήσεις, ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο κι ότι θα αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το οποίο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα στείλει ένα μήνυμα. Απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι και φορολογική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις που έχουν ωφεληθεί από το ράλι της αύξησης των τιμών».

Ο κ. Καλαματιανός απ' την άλλη, τοποθετήθηκε στο θέμα της ακρίβειας και του ιδιωτικού χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως  έχουν γονατίσει τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις.

«Τέθηκαν ζητήματα από πολίτες και ανθρώπους της αγοράς, όπως η ακρίβεια που γονατίζει τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς και το ιδιωτικό χρέος που έχει εκτιναχθεί. Επίσης συζητήθηκαν και τα τοπικά προβλήματα όπως οι υποδομές και οι ελλείψεις που έχουμε όπως η κατάργηση των ΑΕΙ στην Ηλεία και τα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», δήλωσε.

Ενώ ο κ. Φλεβοτόμος, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων των μικρομεσαίων επαγγελματιών, αναλύοντας:

«Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών του τόπου μας αυτή τη στιγμή, στην κατάσταση που είναι η χώρα, με την ακρίβεια και τη δύσκολη φορολογική πολιτική και ενεργειακή κρίση. Η συνδρομή του κ. Αλεξιάδη είναι καθοριστική και σημαντική», είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον κ. Αλεξιάδη έκανε σύντομη αναφορά στα θέματα της επιχειρηματικότητας της Ηλείας, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει τη συνδρομή του στην αντιμετώπισή του, προσβλέποντας σε σταθερή επαφή και συνεργασία.

Άμεσα έφερε στη Βουλή το ζήτημα της άμεσης καταγραφής των ζημιών και των έγκαιρων αποζημιώσεων των παραγωγών των χωριών του πρώην δήμου Ωλένης, καθώς και άλλων περιοχών της Ηλείας, που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, καταθέτοντας ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής του «σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες χωριών του πρώην δήμου Ωλένης (Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Αγία Άννα, Γούμερο, Καρυά, Σόπι, Χειμαδιό, Ώλενα κ.α), καθώς και σε άλλες περιοχές της Ηλείας, εξαιτίας των συνεχόμενων θερινών χαλαζοπτώσεων της προηγούμενης εβδομάδας, που κορυφώθηκαν με πρωτόγνωρη ένταση το περασμένο Σάββατο (18/6/2022)». 

Ειδικότερα, τα ακραία για την εποχή φαινόμενα επέφεραν μεγάλες καταστροφές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 100% της παραγωγής, για ένα μεγάλο φάσμα καλλιεργειών, που συμπεριλαμβάνει ελαιοκαλλιέργειες, καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, αμπέλια, περιβόλια κ.α.

Όπως μάλιστα, ο βουλευτής σημειώνει η συγκεκριμένη καταστροφή συνέβη σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, με τα κόστη παραγωγής να έχουν εκτοξευθεί για καύσιμα, ρεύμα και αγροεφόδια, με την κατανάλωση να είναι μειωμένη λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τις υποχρεώσεις των αγροτών να έχουν αποδεδειγμένα πολλαπλασιαστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης αξιώνει την άμεση καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, όσο οι ζημιές είναι ακόμη ορατές και ρωτά συγκεκριμένα τον αρμόδιο Υπουργό:

Πότε αναμένεται να πραγματοποιήσουν αυτοψίες τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις πληγείσες από το θερινό χαλάζι περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές των καλλιεργειών; 

Πότε δεσμεύεται πως θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής, έγκαιρα και δίκαια, για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: « Άμεση ανάγκη καταγραφής και αποζημίωσης των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας, εξαιτίας της θερινής χαλαζόπτωσης»

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες χωριών του πρώην δήμου Ωλένης (Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Αγία Άννα, Γούμερο, Καρυά, Σόπι, Χειμαδιό, Ώλενα κ.α), καθώς και σε άλλες περιοχές της Ηλείας, εξαιτίας συνεχόμενων θερινών χαλαζοπτώσεων της προηγούμενης εβδομάδας, που κορυφώθηκαν με πρωτόγνωρη ένταση το περασμένο Σάββατο (18/6/2022). 

Ειδικότερα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 100% της παραγωγής, για ένα μεγάλο φάσμα καλλιεργειών, που συμπεριλαμβάνει ελαιοκαλλιέργειες, καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, αμπέλια, περιβόλια κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη καταστροφή συνέβη σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, με τα κόστη παραγωγής να έχουν εκτοξευθεί για καύσιμα, ρεύμα και αγροεφόδια, με την κατανάλωση να είναι μειωμένη λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τις υποχρεώσεις των αγροτών να έχουν αποδεδειγμένα πολλαπλασιαστεί.

Δεδομένου ότι ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας δοκιμάζεται για πολλοστή φορά και συνεπώς περιμένει την άμεση αρωγή της Πολιτείας, η οποία οφείλει να σταθεί έμπρακτα δίπλα του.

Δεδομένου ότι η άμεση καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι απολύτως αναγκαία, όσο οι ζημιές είναι ακόμη ορατές, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να αποζημιωθούν τάχιστα και στο 100% της καταστροφής που έχουν υποστεί.

Δεδομένου ότι το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να δεσμευθούν άμεσα πάνω σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αποζημιώσεων των παραγωγών, έτσι ώστε οι Ηλείοι αγρότες να γνωρίζουν συγκεκριμένα το ποτέ, το ποσό, αλλά και το πώς θα αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους, εξαιτίας της θερινής χαλαζόπτωσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε αναμένεται να πραγματοποιήσουν αυτοψίες τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από το θερινό χαλάζι περιοχή, προκειμένου να καταγράψουν άμεσα τις ζημιές των καλλιεργειών; 

Πότε δεσμεύεται πως θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής, έγκαιρα και δίκαια, για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Φορείς και πολίτες της πανέμορφης Αιγιάλειας διεκδικούν με μία φωνή την μη υπογραφή του ΠΔ που θα μεταφέρει την λειτουργία του τμήματος της Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

ΟΛΟΙ με μια φωνή λένε καθαρά ΟΧΙ και αναρωτιούνται ?

‘’ Πως είναι δυνατόν να στηριχθεί η Υπογραφή ενός Προεδρικού Διατάγματος ( ΠΔ ) σε ένα νόμο που η ίδια η Κυβέρνηση προωθεί την κατάργησή του ‘’.

Κύριοι Βουλευτές της ΝΔ και Κε Περιφερειάρχη

Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δράστε αποτελεσματικά πριν είναι πολύ αργά.

Αν περάσει το ΦΕΚ δεν υπάρχει γυρισμός !

Η Αιγιάλεια είναι σε πλήρη στασιμότητα και μετρά συνεχώς χαμένες ευκαιρίες τα τρία τελευταία χρόνια. Ποιο συγκεκριμένα:

Α. Η οδική σύνδεση του Λιμανιού με την Ολυμπία οδό είναι σε πλήρη στασιμότητα. Ενώ oi μελέτες ήταν ολοκληρωμένες και το έργο ενταγμένο στο ΠΔΕ.

Β. Η λειτουργία του Τρένου μέχρι το Αίγιο και προς την Πάτρα βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα ενώ η κυβέρνηση εξαντλείται σε συνεχείς παρατάσεις και υποσχέσεις.

Γ. Το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι στον πάγο και αγνοείται πλήρως η τύχη του.

Δ. Τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν προετοιμαστεί από το υπουργείο υποδομών για την προστασία από τα ρέματα πέριξ της ολύμπιάς οδού βρίσκονται σε πλήρη στασιμότητα.

Ε. Η Σταφίδα το Μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που έφερνε το κύριο εισόδημα στην τοπική οικονομία της Αιγιάλειας θυσιάστηκε στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων.

ΣΤ. Οι αστικές αναπλάσεις του Αιγίου καρκινοβατούν σε διαδικαστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ζ. Το εργοστάσιο της ΕΒΟ παρέμεινε μεν αλλά χωρίς φυσικό αντικείμενο όταν η Χώρα δαπανά δισ. για την αμυντικά θωράκιση και οι τουρκικές απειλές είναι καθημερινές.

Η αντικειμενική εικόνα στην Αιγιάλεια δείχνει την πλήρη αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής που έχει την αναπτυξιακή αρμοδιότητα καθώς και εκφράζει την συνολική φωνή διεκδίκησης των πολιτών. Οι δε λόγοι είναι γνωστοί πλέον σε όλους μας.

Βολεύτηκε στα έτοιμα έργα που βρήκε.

Παγιδεύτηκε στην οικειοποίηση των έργων.

Αφέθηκε στην κυβερνητική στήριξη που δεν ήλθε ποτέ.

Τα μόνα έργα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μια ανάσα και οξυγόνο στην ευρύτερη περιοχή είναι τα δρομολογημένα από την περιφερειακή αρχή Αποστόλη Κατσιφάρα.

Σε αυτό το άκρως δυσμενές περιβάλλον για την Αιγιάλεια αν προστεθεί και η μεταφορά του μοναδικού ακαδημαϊκού τμήματος στην Πάτρα τότε θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απαξίωση της Αιγιάλειας.

Η παράταξή μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι σταθερά δίπλα στον Αγώνα των Φορέων και των πολιτών της Αιγιάλειας για ισόρροπη ανάπτυξη και αξιοπρέπεια.

Οι ώρες είναι κρίσιμες για το Μέλλον των Ακαδημαϊκών τμημάτων.

Κύριοι Γρηγορείτε ! Δικαιολογία δεν έχετε !

Τον νέο Γενικό Γραμματέας εξέλεξε το απόγευμα της Κυριακής η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, στην συγκέντρωση-συγκρότηση που συγκάλεσε ο πλειοψηφών σύμβουλος  των εκλογών Βασίλης Φάμελος, η οποία διεξήχθη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στον Πύργο, επί της οδού Μπιζανίου 1.

Κείμενο-Φωτο: Κατερίνα Πολυδώρου / olympianews.gr

Η πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος κομματικού οργάνου πραγματοποιήθηκε, απαρτιζόμενη από 13 μέλη της και ανέδειξε Γενικό Γραμματέα, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, ενώ και τους Θεματικούς Υπεύθυνους ΜΜΕ, Επικοινωνίας και Οργανωτικού.

“Παρών” στη διαδικασία ήταν τα μέλη της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Λώλος και Βασίλης Μανδαράκης.

Ομόφωνα και με συνοπτικές διαδικασίες εξελέγη νέος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ηλείας ο Δημήτρης Βάλαρης, ενώ τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα πήρε ο Βασίλης Φάμελος, όπως και την ευθύνη για τον τομέα του Οργανωτικού.

Μετά από εισήγηση του νέου Γενικού Γραμματέα δόθηκαν αρμοδιότητες  και ορίσθηκε Θεματικός Υπεύθυνος ΜΜΕ και Επικοινωνίας ο Κώστας Κριετσιώτης

Εν συνεχεία, με  πρόταση του ιδίου ορίστηκαν ως υπεύθυνοι τομέων και οι κάτωθι:

– Υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Πολιτικής & Τροφίμων: Κυπρούλης Σωτήρης

– Υπεύθυνος Τομέα Επιστημονικών Φορέων: Δανελιάν (Δανιηλίδης) Σταύρος 

– Υπεύθυνος Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Γιαννακόπουλος Πέτρος

– Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας: Ζαφειροπούλου Δήμητρα

-Υπεύθυνη Τομέα Υγείας: Κοτσαύτη Σοφία

– Υπεύθυνη Τομέα Επαγγελματιών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Σολωμός Πάναγιώτης

– Υπεύθυνη Τομέα Ισότητας, Εθελοντισμού & Κοινωνικών Κινημάτων: Μαρτζάκλη Θάλεια

– Υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας: Λαμπροπούλου Σταυρούλα

– Υπεύθυνος Τομέας Τουρισμού & Αθλητισμού: Ντούγκας Άκης

– Υπεύθυνος Παιδείας και Πολιτισμού: Συναδινός Θοδωρής

Τέλος, η επόμενη σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής πρόκειται να γίνει , εκτός απροόπτου, την προσεχή Δευτέρα.

Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ηλεία άφησαν πίσω τους τεράστια καταστροφή σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ενώ προξένησαν δραματικές συνέπειες και στην τοπική οικονομία. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, οδηγώντας σε απελπισία πολλούς συμπολίτες μας που είδαν το βιός και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς είχαν βιώσει την καταστροφή και στις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο από τις περσινές πυρκαγιές, ελάχιστα έχουν γίνει για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληττόμενοι παραγωγοί μας. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν λάβει ούτε την προκαταβολή της αποζημίωσης. 

Αποτέλεσμα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ως πρώτη και κύρια ενασχόλησή τους την αγροτική γη, να προσπαθούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους χωρίς εργασία και κατ’ επέκταση δίχως εισόδημα. Τη δραματική αυτή κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η πρωτοφανής ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια, στα καύσιμα, στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στις μεταφορές και τις υπηρεσίες. Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η επόμενη μέρα για τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το ίδιο προβληματική είναι η κατάσταση για τους πυρόπληκτους παραγωγούς που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης και τους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Και αυτοί οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας, που σε μεγάλο βαθμό βιώνουν την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών τους, μάταια περιμένουν να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχουμε αναδείξει το κρίσιμο ζήτημα των αποζημιώσεων του συνόλου των πυρόπληκτων παραγωγών κάθε κατηγορίας, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να παραθέσουν ολόκληρο το κυβερνητικό σχέδιο και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του, προκειμένου να στηριχθούν με άμεσο και δίκαιο τρόπο όλοι οι πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. 

Δυστυχώς, όμως, οι κυβερνητικές ενέργειες και επιλογές για την αποκατάσταση των ζημιών και την παροχή στήριξης προς τον πυρόπληκτο αγροτικό κόσμο, από τις περσινές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ηλεία, είναι καθυστερημένες και ανεπαρκείς, βυθίζοντάς τον στην απόγνωση. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά.

Tην Τρίτη 21/6/22 θα επισκεφθεί την Ηλεία ο Βουλευτής Β Πειραιά  & πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.
Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα της επίσκεψης προς δημοσίευση στα ΜΜΕ.
 
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΗΛΕΙΑΣ

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Αν. Τασούλα, εκπροσώπησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην τελετή αναγόρευσης του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στον τομέα της Διαχείρισης του Περιβάλλοντος.

Η απόδοση του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή στον Πατριάρχη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Προέδρου και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, αποτελεί την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση και με αυτήν αναδεικνύεται η διεθνώς καταγραφείσα πολυετής και πολυσχιδής συνεισφορά του Πατριάρχη στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, καθώς και οι πρωτοπόρες περιβαλλοντικές του παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο – από τη Μεσόγειο ως τον Αμαζόνιο και τη Λατινική Αμερική – για ένα ανθρώπινο αύριο.

Μετά το πέρας του τελετουργικού ο Παναγιώτατος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Δεκάλογος Κοινωνικής Οικολογίας».

Απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ –
Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη και άλλων συναδέλφων του, σχετικά με την έλλειψη εργατών
γης που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους αγρότες, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Ν.
Μηταράκης αρκέστηκε να επαναλάβει μόνο, τα ήδη αναποτελεσματικά μέτρα που έχει λάβει έως
τώρα η κυβέρνηση.
Στο απαντητικό του έγγραφο, ο Υπουργός αναφέρεται στη διακρατική συμφωνία με το
Μπανγκλαντές που προβλέπει τη νομιμοποίηση 15.000 πολιτών του, που ζουν όμως ήδη εδώ, για
να εργαστούν ως εποχικοί εργάτες στον αγροτικό τομέα – κάτι βέβαια που πολλοί από αυτούς
ήδη κάνουν...
Ο κ. Υπουργός «επαγγέλλεται», ακόμη, τη σταδιακή έλευση άλλων 4.000 εργατών από το
Μπαγκλαντές σε βάθος πενταετίας...
Το πρόβλημα, όμως, της έλλειψης εργατών γης είναι ήδη εδώ, ταλαιπωρώντας έντονα τους
αγρότες της Ηλείας, αλλά και άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας και δυστυχώς δεν λύνεται με
4.000 εργάτες, που κάποτε …θα έρθουν.
Οι αγρότες, ενός κατεξοχήν αγροτικού νομού όπως η Ηλεία, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο,
αφού οι συνέπειες της έλλειψης εργατικών χεριών είναι ήδη ανυπολόγιστες για τις καλλιέργειές
τους και αθροίζονται σωρευτικά στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής του
τελευταίου έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει πως «για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μία
σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική δεν θα έπρεπε να έχει το βλέμμα της στραμμένο μόνο στα
σύνορα, αλλά και στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς εργασίας. Ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει
να καταγράφει ανάγκες, να σχεδιάζει, να προλαμβάνει, να προσφέρει στην παραγωγή, στην
ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία. Στο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης – φαινόμενο
δυστυχώς εντονότατο στην Ηλεία - η αντιφατικότητα της κυβέρνησης είναι εμφανής, οδηγώντας
σε ξεκάθαρα αναποτελεσματικά μέτρα. Είναι εγκληματικό να υπάρχει εργατικό δυναμικό που

[2]

επιθυμεί να εισέλθει νόμιμα στη χώρα μας και να μην αξιοποιείται. Όπως εξίσου εγκληματική
είναι η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προσπάθειας από πλευράς της κυβέρνησης,
προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με βιώσιμους, όσο και αμοιβαία επωφελείς τρόπους, τόσο για
τους Έλληνες αγρότες, όσο και για τους ξένους εργάτες γης».

Μας έκανε όλους υπερήφανους με την σπουδαία διάκρισή του!

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2022
Τα θερμά της συγχαρητήρια εκφράζει η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Δρ. Διονυσία- Θεοδώρα
Αυγερινοπούλου, στον Αρίωνα Κολιτσόπουλο, πρωταθλητή Ευρώπης Παίδων στην
ελληνορωμαϊκή πάλη, με την ακόλουθη δήλωση:
«Συγχαρητήρια από καρδιάς στον αθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης, Αρίωνα Κολιτσόπουλο, του
παλαιστικού Συλλόγου Πύργου «Τιτάν», ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό
πρωτάθλημα παίδων, κάνοντας υπερήφανους όλους εμάς τους Ηλείους, αλλά και τον τόπο μας!
Η διάκρισή του αυτή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17 που διεξήχθη στο Βουκουρέστι αποτελεί
το επιστέγασμα της μακράς προσπάθειας του 16χρονου αθλητή, ο οποίος με συνέπεια και
αφοσίωση κατέκτησε άλλον έναν υψηλό στόχο.
Θερμά συγχαρητήρια, αλλά και ιδιαίτερες ευχαριστίες, απευθύνω και στον καταξιωμένο,
πολυνίκη σύλλογο «Τιτάν», στον εξαίρετο προπονητή του και πατέρα του πρωταθλητή, κ. Αλέξη
Κολιτσόπουλο, όπως και στον πρωτεργάτη- ιδρυτή του συλλόγου, κ. Δημήτρη Κολιτσόπουλο, για
το σημαντικό έργο που επιτελούν στον αθλητισμό και για την προσφορά τους στα παιδιά μας.
Τέτοιες νίκες μάς κάνουν ξεχωριστά χαρούμενους και αισιόδοξους, καθώς ο τόπος μας, που
γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πνεύμα του «εὖ ἀγωνίζεσθαι» εξακολουθεί να
διακρίνεται στο πεδίο της άμιλλας και του καλού αγώνα και αγκαλιάζει τους νέους μας,
προσφέροντάς τους ποιότητα ζωής και υψηλά ιδανικά».

Προέχει η στήριξη του αγώνα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι οι εσωτερικές προστριβές.

Το συγκινητικό «ευχαριστώ» για όσους έδειξαν την συμπαράστασή τους.

Απευθυνόμενος σήμερα σε όλα τα μέλη, τους φίλους και τους συναγωνιστές μου στη Νέα Δημοκρατία, θέλω να τους ευχαριστήσω ΘΕΡΜΑ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ για την αγάπη, την εκτίμηση και τη στήριξη προς το πρόσωπό μου!

Τα συναισθήματά συμπαράστασης όπως και το γεγονός ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές με ανέδειξαν δημοκρατικά και συντριπτικά Πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ηλείας για τρίτη φορά, αποτελούν την μεγάλη ηθική ανταμοιβή ενός διαρκούς αγώνα με ευθύνη και διάρκεια…

Δυστυχώς, κάποιοι δεν μπόρεσαν ή δε θέλησαν ποτέ να κατανοήσουν την ήττα σε αυτές τις εκλογές…

Ένα αίολο επιχείρημα που πέραν των άλλων διαψεύδεται και εκ των πραγμάτων αν συγκριτικά δούμε την μεγάλη δραστηριότητα της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης, την εξαιρετική λειτουργία όλων των τομέων και τμημάτων, την άψογη προετοιμασία και οργάνωση των επισκέψεων των κυβερνητικών παραγόντων στον τόπο μας και τις καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις για όλα τα θέματα του Νομού μας δυστυχώς στάθηκε η αιτία μιας αιφνιδιαστικής απόφασης .

Φίλες και φίλοι

Αγαπητά μέλη της ΔΕΕΠ Ηλείας

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, υπηρετώ την κομματική μας οργάνωση από μικρό παιδί, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της παράταξης εκείνη την περίοδο ο ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ. Και έχω πραγματικά θητεύσει σε διάφορες θέσεις είτε στο χώρο της νεολαίας, είτε αργότερα της Νομαρχιακής Επιτροπής με συνέπεια και διάρκεια, επιδιώκοντας πάντα την Ενότητα και την Αποτελεσματική δουλειά στο χώρο μας, αμβλύνοντας την οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση.

Πότε μου δε ζήτησα το παραμικρό αντάλλαγμα από κανέναν! Ήμουν μπροστά σε κάθε πολιτικό, παραταξιακό και κομματικό αγώνα πολλές φορές και με το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Η πορεία της ζωής μου και της επαγγελματικής ενασχόλησης μέχρι τώρα αποδεικνύει τα παραπάνω. Δεν βρίσκομαι σε κάποια δημόσια ή άλλη παρεμφερή θέση, αλλά αγωνίζομαι καθημερινά εργαζόμενος, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ως εργαζόμενος σε κάποιον τομέα ή επιχείρηση με μοναδικό εισόδημα αυτό της προσωπικής εργασίας μου.

Προσωπικά συνεχίζω τον αγώνα μου από οποιοδήποτε μετερίζι χρειαστεί Και αυτό γιατί πρέπει να σταθούμε αρωγοί και συμμέτοχοι στην προσπάθεια της παράταξής μας για την ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας. Δεν έχουμε την «πολυτέλεια» και δεν επιτρέπεται να αφήνουμε περιθώρια να κυριαρχούν καταστάσεις μιζέριας, μικροπρέπειας και προσωπικών προστριβών.

Πάντα μπροστά για την παράταξή μας ! Για την ίδια τη ζωή μας

 Αν η αρμονική συνύπαρξη της πολιτικής με την δουλειά με ισότιμους όρους χωρίς το ένα να λειτουργεί εις βάρος του άλλου, είχαν ένα όνομα, αυτό θα ήταν…..Νίκος Κοροβέσης! Γιατί ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού , μπορεί κάλλιστα να συνδυάζει άριστα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την κομβική θέση του στην Περιφέρεια με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον Κακόβατο και μάλιστα εν μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022 και της τουριστικής σεζόν , αφού πέρα από το εστιατόριο, άνοιξε τώρα και την καντίνα Μπίζα, το καλοκαιρινό στέκι της παραλίας. 

   Έτσι μετά από ένα 3μέρο δουλειάς και υποχρεώσεων, ήρθε η στιγμή της χαλάρωσης μεταξύ καλών φίλων στην Αγία Μαύρα προχθές το βράδυ , με τον πρόεδρο του χωριού Γιώργο Σταθόπουλο, τον Λάμπη Κουτσούκο (πρόεδρο Αγ. Χαραλάμπους) και τον Δημήτρη Τσανακαλιώτη (πρόεδρο Αγίων Θεοδώρων) . Μεταξύ …..τυρού και αχλαδιού βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν όμως και για τα τοπικά θέματα των χωριών τους. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί ο Νίκος Κοροβέσης είναι τόσο δημοφιλής και αγαπητός, πολύ απλά γιατί τα …. προλαβαίνει όλα!

Στην τελετή μνήμης του πρώην Πρόεδρου της Βουλής, Δημητρίου Σιούφα, παρευρέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου και Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Δρ. Διονυσία –Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα η ανάρτηση της προσωπογραφίας του στην αίθουσα «Προέδρου Κωνσταντίνου Ευστ. Παπακωνσταντίνου» (Εντευκτήριο της Βουλής), την οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος, κ. Κωνσταντίνος Κερεστετζής.

Η κα Αυγερινοπούλου προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Ο Δημήτρης Σιούφας υπηρέτησε τον Κοινοβουλευτισμό με ευπρέπεια, γνώση και ξεχωριστή έγνοια για αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η προσφορά. 

Ήταν από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς που συνάντησα στην έναρξη της πολιτικής μου σταδιοδρομίας και δεν θα ξεχάσω το ήθος και την επάρκειά του. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε αγάπη για τον συνάνθρωπο και εξ’ αυτού και για το φυσικό περιβάλλον. Θα τον θυμάμαι πάντοτε με εκτίμηση και οι συμβουλές του, τις οποίες είχα τιμή να λάβω, θα συνεχίσουν να με καθοδηγούν».

Η κατάσταση για τους παραγωγούς δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. 

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις μεταφορές και στα αγροεφόδια, κυριολεκτικά στραγγαλίζουν τον αγροτικό κόσμο και τον έχουν φέρει σε απόγνωση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κτηνοτρόφοι μας, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να παράξουν με τον τρόπο που το έκαναν. Το τεράστιο κόστος των ζωοτροφών έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική σίτιση των ζώων, κατά συνέπεια και τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος.

Προφανώς, η μείωση του εγχώριου γάλακτος είναι μια δυσμενής εξέλιξη και για τον ίδιο τον καταναλωτή, καθώς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, οδηγούμαστε σε μεγάλες ποσότητες εισαγωγών. Είναι σαφές ότι η μειωμένη εγχώρια παραγωγή γάλακτος σε συνδυασμό με την «έκρηξη» των εισαγωγών, θεριεύουν τον κίνδυνο της μειωμένης παραγωγής των ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων που διακρίνονται για την υψηλή θρεπτική τους αξία.

Απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτουμε τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

Με ποια μέτρα προτίθεται να στηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους ώστε να συνεχίσουν να παράγουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος; 

Πως προτίθεται να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους που αφορούν την ποιότητα, την ασφάλεια και την επάρκεια των παραγόμενων ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων;

Οι κτηνοτρόφοι μας υποφέρουν κάτω από το βάρος της πρωτοφανούς ακρίβειας, αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα. Χρειάζεται, λοιπόν, η άμεση στήριξη και ενίσχυσή τους για να παραμείνουν στο επάγγελμα και να μπορέσουν να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής των δραματικών εξελίξεων. Αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται ακόμα και να παράγουν, ούτε νοιάζεται για την ανάδειξη και την προστασία των Ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ. Παρακολουθεί αδρανής τον πρωτογενή τομέα της Χώρας να καταρρέει και τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης να φουντώνει. Ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται την εγκατάλειψη και τον εμπαιγμό που βιώνει και σύντομα θα επιλέξει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική και ανάταση στον πρωτογενή τομέα.

  

Νέος Πρόεδρος για τη Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (Δ.Ε.Ε.Π) Ηλείας, που αντικαθιστά τον απερχόμενο Χρήστο Γαβρά ο Γιώργος Λαμπρόπουλος.

Η απόφαση ορισμού του νέου προέδρου, η οποία εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, υπογράφεται από τον Γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, Στυλιανό Κονταδάκη.

Ο κ. Λαμπρόπουλος ανήκει στη νέα γενιά της ΝΔ, αν και «νέο αίμα», θεωρείται έμπειρο κομματικό στέλεχος με ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες του κόμματος από τα φοιτητικά του χρόνια, ως μέλος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, αλλά και ως μέλος της ΟΝΝΕΔ Πύργου.

Στις εκλογές του 2016 στήριξε για την αρχηγία του κόμματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του, βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος, από την εποχή της προεδρίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο ίδιος, γνωρίζει καλά τη Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία, καθώς ήταν πάντα ενεργό κομματικό στέλεχος, μολονότι δεν κατείχε μέχρι σήμερα κάποια κομματική θέση.

Ο Γιώργος Λαμπρόπουλος του Άγγελου, γεννήθηκε το 1978, φοίτησε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού. Από το 2005 – έχοντας ολοκληρώσει τη Στρατιωτική του θητεία – διατηρεί Τεχνικό Γραφείο στον Πύργο Ηλείας. Από τον Ιούλιο του 2020 έως τον περασμένο Μάρτιο, εργάστηκε και ως Ειδικός Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, με αντικείμενο την παρακολούθηση των Τεχνικών Έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δημιούργησαν ένα δημοκρατικό έλλειμμα στον κατ᾽ εξοχήν αντιπροσωπευτικό αυτό θεσμό του πολιτεύματός μας.

 Ένα έλλειμμα που διεύρυνε η κυβέρνηση με την κατάργηση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων και το επί τα χείρω πισωγύρισμα όχι απλώς με την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τη μειοψηφία, αλλά και με τη θέσπιση του κατωτάτου ορίου του 3% για την εκπροσώπηση μιας παράταξης στα νέα συμβούλια.

 Δεν της ἐφτανε όμως αυτό. Με πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, στερείται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στα δημοτικά συμβούλια, το μέχρι σήμερα θεσπισμένο δικαίωμά τους να φέρνουν προς συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλιά τους, σημαντικά θέματα προ ημερησίας διατάξεως.

 Έτσι, μετά τη βάναυση αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και τη δημιουργία υβριδικών διοικητικών σχημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ψήφισαν οι πολίτες, μετά την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και την υπερψήφιση των σημαντικότερων θεμάτων μέσω των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, όπου με τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου ουσιαστικά υποκατέστησαν τα συμβούλια δίνοντας μάλιστα και απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το φίμωμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν και να διαμαρτυρηθούν ώστε αυτή η ρύθμιση να αποσυρθεί άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που ακριβώς λόγω των απαράδεκτων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ήδη βρίσκονται στον αέρα χιλιάδες αποφάσεις δημοτικών οργάνων.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο και ορρωδεί απέναντι στις θεσμικές εκτροπές της αλλά δείχνει να τις επιδιώκει κιόλας… 

 ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ-μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Αυτοδιοικητικών