Banner 728x90px artisti

Ποιες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοΐού;

Η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ίσως είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού, και ένας από τους καλύτερους τρόπους να το υποστηρίξουμε είναι να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Ας δούμε ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία μας, και ποιες είναι οι τροφές που τα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την Tiana Carey, κλινική διαιτολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Βιταμίνη Α 

Η βιταμίνη Α συμβάλει στην υγεία του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος. Στις τροφές πλούσιες σε β- καροτίνη, την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α περιλαμβάνονται τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνη C

Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλει στην τόνωση της παραγωγής αντισωμάτων. Τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές και το ακτινίδιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε προάγει την εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό. Τροφές πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο.

Ψευδάργυρος

Υπάρχουν πολλά ένζυμα στο οργανισμό μας, η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από τον ψευδάργυρο, και η ανεπάρκειά τους έχει συνδεθεί με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν: φασόλια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

Πρωτεΐνες

Συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεΐνών, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των «στρατιωτών» του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύουν έναντι λοιμώξεων. Το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν πολλές πρωτεΐνες.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι συνδράμουν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ωστόσο η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Ο COVID-19 πιέζει το Σύστημα Υγείας. Από τους 707 ασθενείς που νοσηλεύονταν εχθές σε όλη τη χώρα, οι 489 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η Αττική παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19.

Αν και η Κοζάνη αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται και επισήμως στο Επίπεδο Συναγερμού 4, λόγω της διασποράς του κορονοϊού σε σχέση με τον πλυθυσμό της, η Αττική συνεχίζει να προβληματίζει τις αρχές, κυρίως λόγω της επιδημιολογικής πολυπλοκότητας της.

Θυμίζουμε πως από τα 453 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν χθες, το δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων μετά τα 460 κρούσματα της 2ας Οκτωβρίου, τα 207 καταγράφηκαν στην Αττική, τα νοσοκομεία της περιφέρειας νοσηλεύουν και το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με COVID-19.

Το παιδί είναι θετικό στον ιό.

Επιχειρηση άμεσης μεταφοράς στο  Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα χθες αργά το βράδυ από το ΕΚΑΒ της Πάτρας. Το 4 ετών παιδί από νότια συνοικία της Πάτρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας αφού διαπιστώθηκε οτι ήταν θετικό στον κορωνοϊό.

Πηγή: ΤheBest.gr

Το δίκτυο Πρωτοβάθμιων Μαιευτικών Υπηρεσιών Ηλείας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νοσοκομείο – ΚΥ Κρεστένων, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 για έλεγχο τεστ ΠΑΠ. Έχουν ενημερωθεί οι κυρίες για την ημέρα και ώρα προσέλευσης από τη γραμματεία. Σας ενημερώνουμε οτι τηρείται σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημέρα και ώρα επικοινωνίας με τη γραμματεία. Οι κανόνες προφύλαξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 τηρούνται ευλαβικά, ενώ ο αριθμός πολιτών έχει μειωθεί στο μισό πάντα με ραντεβού και απόσταση για να μην υπάρχει συνωστισμός. 

Μπορείτε άμεσα να ενημερώνετε τα γραφεία μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας που είναι 2625022222, 2625023500 και 2625360263 για την πραγματοποίηση του τεστ ΠΑΠ, για την επόμενη επίσκεψη του δικτύου Μαιών που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό - Ποιος είναι ο φόβος των Αρχών

 
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγειάς που αφορά τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό και εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2020-2021 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο (που διαθέτει άδεια κυκλοφορίας), του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Επισημαίνεται ότι, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου», επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2020-2021, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοïό-2019 (COVID-19). Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 
«Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Υγείας.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν, κατά προτεραιότητα, το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
 
1. 'Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. 'Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
 
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. 'Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. 'Αστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πότε πρέπει να γίνεται για να είναι αποτελεσματικό

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια τ

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.α.).

Κομβικής σημασίας ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Το προσωπικό υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσει στους συναδέλφους, τους ασθενείς και την οικογένεια του. Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσιακή απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης. Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται για το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατασταλμένων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, των Αιματολογικών και Ογκολογικών Κλινικών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πρέπει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας σε κάθε νοσοκομείο (δημόσιο, ιδιωτικό ή στρατιωτικό), κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τοπική μονάδα υγείας είναι ένας από τους δείκτες επιτήρησης συμμόρφωσης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας στην εφαρμογή των μέτρων ελέγχου διασποράς μικροβίων, με τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των Διοικήσεων των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου ή άλλου φορέα υγείας οφείλει:

1. Να προάγει και να διευκολύνει τον απρόσκοπτο αντιγριπικό εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

2. Να αποστείλει στον ΕΟΔΥ στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη των εργαζομένων του φορέα της, συνολικά και ανά τμήμα υψηλού κινδύνου (όπως παραπάνω)» καταλήγει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
 

Τουλάχιστον ένας στους πέντε ασθενείς ηλικίας 18 έως 34 ετών που εισάγεται στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης από κορονοϊό, θα χρειασθεί εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ο ένας στους δέκα τελικά θα διασωληνωθεί, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ. Η έρευνα τους επιβεβαιώνει ότι οι νέοι κάθε άλλο παρά άτρωτοι είναι απέναντι στον κορονοϊό.

Σύμφωνα και με τα νέα ευρήματα, οι νέοι ενήλικες κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσουν επιπλοκές που μπορεί να είναι έως και θανατηφόρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 63.103 άτομα που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 σε 419 αμερικανικά νοσοκομεία στη διάρκεια της πανδημίας, εκ των οποίων 3.222 (το 5%) ήσαν 18 έως 34 ετών, με μέση ηλικία τα 28 έτη.

Από αυτούς τους νέους, το 21% χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ και το 10% διασωλήνωση, ενώ το 3% τελικά πέθαναν. Οι πολύ παχύσαρκοι νέοι (με δείκτη σωματικής μάζας άνω του 40) και εκείνοι με υπέρταση είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ενώ ο κίνδυνος ήταν σχεδόν διπλάσιος για όσους είχαν διαβήτη.

«Μπορεί ο κίνδυνος νοσηλείας για τους νέους να είναι σχετικά χαμηλός, όμως για όσους χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Ο κίνδυνος θανάτου τους είναι περίπου διπλάσιος σε σχέση με ένα συνομήλικο ασθενή που παθαίνει έμφραγμα», τόνισε ο δρ Σόλομον.

Ολοι οι υγειονομικοί της Ηλείας ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, ότι με νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, την οποία και επικροτούμε, από 1η Σεπτεμβρίου 2020, όλα τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των υγειονομικών.


Οι όποιες εξαιρέσεις θα επιτρέπονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και όπου υπάρχει αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την αιτιολογία για την ανάγκη της συνταγογράφησης του αντιβιοτικού.
Υπενθυμίζουμε ότι η κατάχρηση παγκοσμίως των αντιβιοτικών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών σε αυτά μικροβίων, που ευθύνονται για χιλιάδες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά και χιλιάδες θανάτους.
Η χώρα μας δυστυχώς ανήκει στις πρωταθλήτριες χώρες κατάχρησης αντιβιοτικών.
Στα πλαίσια αυτά σας ενημερώνουμε και συγχρόνως σας καλούμε να συμβάλλετε κι εσείς από την πλευρά σας προς την κατεύθυνση του περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας, δεδομένου δε ότι κάθε παράβαση του νόμου επισύρει αυστηρές ποινές.
Γνωρίζουμε ότι η κακή νοοτροπία χρόνων σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξει σε μία μέρα, ωστόσο εμείς όλοι οι υγειονομικοί συμπαραταγμένοι, αλλά και με τη δική σας αρωγή, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε καθοριστικά στον περιορισμό της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών.


Ο Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας
Νίκος Κατσαρός        
Ο Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας
Κωνσταντίνος Τσαούσης

Ο Πρόεδρος  του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας     
Αλέκος Γαλανόπουλος 
     
Ο Πρόεδρος  του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας
Δημήτριος ΘεοδωρόπουλοςΟι γυναίκες που κυοφορούν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη κορονοϊού

Πιθανότερος είναι ο πρόωρος τοκετός για εγκύους με Covid-19 και μεγαλύτερο το ενδεχόμενο το μωρό τους να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι έγκυες είναι πιθανότερο -σε σχέση με τις συνομήλικες μη έγκυες- να μην έχουν συμπτώματα όπως πυρετό και μυαλγία, ενώ όσες είναι υπέρβαρες, μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτη, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να χρειασθούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν στοιχεία από 77 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 11.432 έγκυες γυναίκες με διαγνωσμένη ή ύποπτη Covid-19.

Ένα στα τέσσερα νεογνά (25%) που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, έχει χρειασθεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας μετά τη γέννηση του, όμως οι θάνατοι νεογέννητων και τα ποσοστά θνησιγένειας παραμένουν πολύ χαμηλά. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 17% των εγκύων γυναικών με Covid-19 έχει γεννήσει πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα (δεν είναι ακόμη σαφής η αιτία γι' αυτό), ενώ το 4% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 3% διασωλήνωση.

Οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, γι' αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα -όπως και οι γύρω τους- να μην κολλήσουν τον κορονοϊό, ιδίως αν έχουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Παιδιάτρου στο Νοσοκομείο – ΚΥ Κρεστένων.

Στα πλαίσια της Πανδημίας και των μέτρων προφύλαξης, θα πραγματοποιηθούν έως οκτώ (08) ραντεβού με τον Ιατρό.

Γι' αυτό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στο κλείσιμο των ραντεβού, των οποίων μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2625360263.


Έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις και θα παρακαλέσουμε να υπάρχει ένας (01) συνοδός με μάσκα τηρώντας αυστηρά την ώρα προσέλευσης του ραντεβού με τη γραμματεία.

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας, με δεδομένη την συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση πανελλαδικά των καταγραφόμενων κρουσμάτων λοίμωξης COVID - 19 σε ημερήσια  βάση,  κρίνει αναγκαίο,  σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών δελτίων τύπου, να προειδοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί κάθε χαλαρή και  επιπόλαιη συμπεριφορά σχετικά με την πανδημία.

Είναι επιτακτικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απόλυτη αποφυγή καταστάσεων συνωστισμού όχι μόνο σε κλειστούς αλλά ακόμη και σε ανοικτούς χώρους, όπως συχνά συμβαίνει κατά τους θερινούς μήνες  στα πλαίσια κοινωνικών ή άλλων  εκδηλώσεων ιδιωτικού ή δημοσίου χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία φαινόμενα διασποράς της νόσου πυροδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από εστίες μαζικής συνάθροισης σε ανοιχτούς ή ημι-ανοιχτούς χώρους (π.χ. γάμους, πάρτυ) στα νησιά όπως και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συνεπώς απαιτείται  όλοι μας (ιδιώτες, Ο.Τ.Α., φορείς, σωματεία, σύλλογοι, κ.λ.π.) να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την όποια απόφαση διοργάνωσης εκδηλώσεων ή την εν γένει ανάληψη πρωτοβουλιών όσο ευγενή και θεμιτό σκοπό και αν έχουν,  οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μαζική συνάθροιση ανθρώπων και συνωστισμό τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους, ενώ ως άτομα οφείλουμε να αποφεύγουμε την δίοδο ακόμη και από ανοικτούς χώρους όταν εκτιμούμε ότι εκεί θα υπάρξει συνωστισμός. 

Επιπλέον το γεγονός ότι έως τώρα η περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά δεν πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην προς το χειρότερο αν επιδειχθεί επιπόλαιη  συμπεριφορά.

Θέλουμε  να πιστεύουμε ότι αυτές τις κρίσιμες  ώρες όλοι,  τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ιδιαίτερα δε όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξουμε την αναγκαία ωριμότητα και υπευθυνότητα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

                       Για   το  Διοικητικό  Συμβούλιο

 Ο   Πρόεδρος                                                            Ο  Γεν. Γραμματέας

Νίκος  Κατσαρός                                                 Χρήστος  Γιαννικούλης 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το απόγευμα της Τρίτης η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ορίζεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο των μέτρων έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, και του υφυπουργός, Βασίλη Διγαλάκη.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.

Σε δήλωσή της, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε:

«Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Τι είχε δηλώσει ο Στέλιος Πέτσας

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσαςείχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Πέτσας είπε πως η ημερομηνία έχει «κλειδώσει», αναφέροντας ωστόσο πως και τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις.

«Θα υπάρξουν οι ίδιες, βασικές προκλήσεις. Να δώσουμε στα παιδιά την εικόνα πως αν τηρούμε τις αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια και φοράμε μάσκα, αυτό θα μας προστατέψει», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παραδεχόμενος μάλιστα πως είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσουν τις οδηγίες τα μικρά παιδιά.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως πρέπει να εργαζόμαστε για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, «για να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερα στοιχεία».

«Όσο πλησιάζουμε στο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο υπάρχει ο κίνδυνος για αναζωπύρωση του ιού, όπως γίνεται με εποχικές ασθένειες, όπως η γρίπη» ανέφερε ο ίδιος.

«Το σημερινό μοντέλο δείχνει ότι ή προστατεύεσαι από τον ιό ή όχι» αναφέρει ο καθηγητής Σετ. «Ομως εάν κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν κάποιου είδους προϋπάρχουσα ανοσία, τότε τα πράγματα αλλάζουν».

Οι ασυμπτωματικοί φορείς της Covid-19 ίσως αποτελούν το κλειδί για να κατανοήσουμε πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να αναπτύξει ανοσία εναντίον του ιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post», βασισμένο στις νέες έρευνες επιστημόνων που προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο του νέου κορωνοϊού. Οταν η ερευνήτρια Μόνικα Γκάντι ξεκίνησε να μελετά τις εξάρσεις του νέου κορωνοϊού, εντυπωσιάστηκε από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό ανθρώπων που είχαν τον ιό αλλά δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα.

Σε καταφύγιο αστέγων στη Βοστώνη εντοπίστηκαν 147 κρούσματα, αλλά το 88% εξ αυτών δεν είχε κάποιο σύμπτωμα, παρότι ζούσαν σε κοινόχρηστους χώρους. Σε μονάδα πουλερικών στο Αρκανσο εντοπίστηκαν 481 κρούσματα, το 95% των οποίων ήταν ασυμπτωματικά. Σε φυλακές στη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, τη Βιρτζίνια και το Αρκανσο καταμετρήθηκαν 3.227 κρούσματα, όμως το 96% δεν παρουσίασε συμπτώματα.

Στη διάρκεια της 7μηνης πανδημίας, η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 700.000 άτομα. Ομως η Γκάντι άρχισε να σκέφτεται πως το μεγάλο μυστήριο ίσως είναι γιατί πολύ περισσότεροι που είχαν ιό, δεν έπαθαν κάτι. Τι συμβαίνει με τους ασυμπτωματικούς, που ζουν ή εργάζονται τόσο κοντά με άλλους οι οποίοι ασθενούν σοβαρά; Τι είναι εκείνο που τους προστατεύει; αναρωτήθηκε. Μήπως κάνει τη διαφορά η «δόση» της έκθεσής τους στον ιό; Μήπως είναι κάτι στα γονίδιά τους; Ή ίσως κάποιοι άνθρωποι έχουν ήδη μερική αντίσταση στον ιό, αντίθετα με τα όσα πιστεύαμε στην αρχή;

Οι προσπάθειες να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της ασθένειας έχουν αρχίσει επιτέλους να φέρνουν αποτελέσματα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι γνώσεις αυτές θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών - ή θα βοηθήσουν στο να βρεθούν νέοι δρόμοι για την ανοσία της αγέλης, στην οποία μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αναπτύσσει μια ήπια εκδοχή του ιού, μπλοκάροντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωσή του και οδηγώντας στο τέλος την πανδημία.

Ανιση μετάδοση. «Ενα υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών κρουσμάτων είναι καλό» εξηγεί η Γκάντι, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Είναι καλό για το άτομο και καλό για την κοινωνία». Ο κορωνοϊός έχει αφήσει πίσω του διάφορα στοιχεία - η άνιση μετάδοση σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, οι κυρίως ήπιες επιπτώσεις στα παιδιά. Ισως πιο μυστηριώδες παραμένει το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων χωρίς συμπτώματα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ πριν από λίγο καιρό υπολόγισε ότι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%.

Αυτά τα στοιχεία έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε διαφορετικές κατευθύνσεις: Κάποιοι αναζητούν τον ρόλο των κυττάρων υποδοχέων, τα οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στο σώμα, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο τον οποίο παίζουν η ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες. Αλλοι μελετούν τις μάσκες και το εάν φιλτράρουν τόσο τον ιό ώστε εκείνοι που τις φορούν να ασθενήσουν ήπια ή χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Οταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι επιστήμονες τον χαρακτήρισαν «νέο» ιό επειδή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε σε ανθρώπους, υποθέτοντας ότι λόγω αυτού δεν υπήρχε ανοσία. Ομως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι αυτή η υπόθεση ίσως ήταν λανθασμένη. Μια σειρά πρόσφατων ερευνών δείχνει ότι ένα κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως διαθέτει μερική προστασία χάρη στα λεμφοκύτταρα Τ, το κομμάτι εκείνο του ανοσοποιητικού μας συστήματος που είναι εκπαιδευμένο να αναγνωρίζει συγκεκριμένους εισβολείς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιους παιδικούς εμβολιασμούς ή σε προηγούμενες «συναντήσεις» με άλλους ιούς, όπως εκείνος του απλού κρυώματος.

«Αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να αποκρούουν τον ιό και είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά» παρατηρεί ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Φράνσις Κόλινς.

Επιφυλάξεις Φάουτσι. Ομως ο Αντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, είναι πιο συγκρατημένος. Δήλωσε πως παρότι αυτές οι ιδέες πρέπει να μελετηθούν επισταμένως, τέτοιες θεωρίες είναι πρόωρες. Συμφωνεί πάντως ότι τουλάχιστον κάποια μερική προϋπάρχουσα ανοσία σε κάποια άτομα υπάρχει ως πιθανότητα.  Προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που παίζουν ρόλο για το εάν κάποιος ξεπεράσει εύκολα την ασθένεια ή πεθάνει από αυτή και υπενθύμισε ότι ακόμα και άτομα με ήπια συμπτώματα της νόσου έχουν υποκείμενα ιατρικά ζητήματα. Αυτό ενισχύει, κατά την άποψή του, την ανάγκη για να συνεχίσουν να τηρούνται μέτρα κοινωνικής απόστασης, μάσκες και άλλα μέσα προστασίας. «Υπάρχουν τόσοι άλλοι άγνωστοι παράγοντες που ίσως παίζουν καθοριστικό ρόλο στο γιατί κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί» είπε ο Φάουτσι. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθορίσουμε μόνο μια αιτία».

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αντισώματα στον κορωνοϊό διαρκούν μόνο 2 με 3 μήνες σε κάποιους ανθρώπους. Παρότι η μελέτη πάνω στα Τ λεμφοκύτταρα και τον κορωνοϊό μόλις αρχίζει, υπάρχουν κάποια αποτελέσματα. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell» του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια, η επιστημονική ομάδα συνέκρινε αίμα από άτομα που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό με δείγματα αίματος από άλλα άτομα που ήταν δωρητές αίματος από το 2015 με το 2018. Εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως στο 40% με 60% των παλαιών δειγμάτων τα λεμφοκύτταρα Τ φάνηκαν να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. «Ο ιός δεν υπήρχε τότε, άρα αυτή η απάντηση του ανοσοποιητικού ήταν εντυπωσιακή» λέει ο καθηγητής Σετ, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν. Παρόμοια πειράματα έγιναν και σε άλλα πέντε μέρη με αντίστοιχα αποτελέσματα. Σε έρευνα στην Ολλανδία, τα λεμφοκύτταρα Τ αντέδρασαν στον ιό στο 20% των δειγμάτων, στη Γερμανία στο 34% και στη Σιγκαπούρη στο 50%.

Παρόμοια παθογόνα. Οι διαφορετικές ομάδες υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενη έκθεση σε παρόμοια παθογόνα. Ισως τυχαία, ο SARS-CoV-2 ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών. Δύο εξ αυτών, ο SARS και ο MERS, οδήγησαν στο παρελθόν σε μικρές και ελεγχόμενες εξάρσεις. Αλλες τέσσερις μεταλλάξεις κορωνοϊών, που προκαλούν το απλό κρύωμα, κυκλοφορούν ευρέως κάθε χρόνο, όμως συνήθως έχουν ήπια συμπτώματα. Αυτή την εβδομάδα ο καθηγητής Σετ σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» υποστηρίζει πως οι αντιδράσεις των λεμφοκυττάρων Τ μπορεί να προέρχονται εν μέρει από τη «μνήμη» κορωνοϊών του απλού κρυώματος. «Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι βασικά μια μηχανή μνήμης» λέει. «Θυμάται και μάχεται έντονα».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι πως η πιο έντονη αντίδραση που παρατήρησαν ήταν εναντίον των αγκαθωτών πρωτεϊνών που o ιός χρησιμοποιεί για να κερδίσει πρόσβαση στα κύτταρα - δείχνοντας ότι λιγότερα αντίγραφα του ιού περνούν από αυτές τις άμυνες. «Το σημερινό μοντέλο δείχνει ότι ή προστατεύεσαι από τον ιό ή όχι» προσθέτει ο καθηγητής Σετ. «Ομως εάν κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν κάποιου είδους προϋπάρχουσα ανοσία, τότε τα πράγματα αλλάζουν».

Αλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι προϋπάρχοντα εμβόλια όπως το BCG (Bacille Calmette-Guerin), ένα εμβόλιο εναντίον της φυματίωσης, είναι επίσης αποτελεσματικό για τον περιορισμό της μόλυνσης, καθώς προκαλεί την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και μειώνει το ποσοστό θανάτων από Covid-19.

Διονύσιος Παναγιωτάρας

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου


Η
ύπαρξη στην ατμόσφαιρα διαφόρων ουσιών (σωματίδια, αέρια, χημικές ενώσεις) ή ενέργειας όπως ηθερμότητα, των οποίων η παρουσία μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία του ανθρώπου, είναι αυτό που αποκαλούμε Ατμοσφαιρική Ρύπανση. Οι αέριοι ρυπαντές είναι κυρίως χημικές δραστικές ουσίες των οποίων τα επίπεδα συγκέντρωσης ξεπερνούν κατά πολύ την μέση σύσταση της ξηρής και μη ρυπασμένης ατμόσφαιρας η οποία καθορίζεται από διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις. Οι κυριότεροι ρυπαντές είναι το διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα (CO2, CO), τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), τα οξείδια του θείου (SΟx), οι υδρογονάνθρακες (CxHy) και τα αιωρούμενα σωματίδια (TSP).

Τα αιωρούμενα σωματίδια σε αστικά κέντρα, προέρχονται κυρίως από την λειτουργία των οχημάτων και βιομηχανιών, τα λατομεία κ.α. Επίσης TSPπροέρχονται και από φυσικές δραστηριότητες όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, οι κατολισθήσεις, οι ανεμοστρόβιλοι και οι ανεμοθύελλες. Τα TSP είναι ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων με διάφορα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά. Διακρίνονται στα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μεταξύ 2.5 - 10.0 μm(PM 2,5 – 10) και στα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2.5 μm (<2.5μm - PM 2.5).

Οι επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτώνται κυρίως από τη διάμετρό τους, αλλά και από την χημική τους σύσταση καθώς και από την ύπαρξη άλλων ρύπων με τους οποίους δρουν συνεργιστικά. Τα μικρότερα σωματίδια (ΡΜ2.5) εισχωρούν με ευκολία στους πνεύμονες και θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την υγεία έστω και αν αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρή αναλογία ως προς τη συνολική μάζα των TSP.

Μελέτες από 32 Ευρωπαϊκές πόλεις έδειξαν ότι η αύξηση του επιπέδου των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων κατά 10μg/m3 σε σχέση με τις επιτρεπόμενες τιμές ημερήσιας έκθεσης, σχετίζεται με αύξηση 0,6% ημερησίως στην ολική θνησιμότητα, 0,8% στην θνησιμότητα από αναπνευστικές αιτίες και 0,4% στην θνησιμότητα από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Όσον αφορά στη νοσηρότητα φαίνεται ότι τα επίπεδα των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων επιδρούν σε αυτήν, με αύξηση 0,6% στον ημερήσιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία ατόμων ηλικίας 15-64 ετών και 0,4% στα άτομα >65 ετών, ενώ το ποσοστό αυξάνει σε 0,8% για τις εισαγωγές περιστατικών χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο, εξ αυτών οι 570 χιλιάδες είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.  

Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθεί η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία σχετικά με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση από Μικροσωματίδια. Στις αναθεωρημένες οδηγίες θα πρέπει να συνυπολογισθεί τόσο η συνεισφορά των φυσικών πηγών εκπομπής TSP στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όσοκαι η διασυνοριακή μεταφορά μεταξύ των χωρών οι οποίες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να σχεδιάσουν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

Τελευταία ημέρα για τη φιλοξενία του προσωρινού Τμήματος Αιμοδοσίας στον προθάλαμο του Συνεδριακού Κέντρου.

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Την προσπάθεια του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας που στήριξε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, καθώς η μείωση των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα είναι μεγάλη, όπως μας είπε η Διευθύντρια ΕΣΥ Έλσα Ζαχαριαδάκη, λόγω του κορονοϊού και του φόβου αυτού, αποκλείεται μεγάλο μέρος του αιμοδοτικού πληθυσμού, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ελλείψεις σε αίμα, αφού οι ανάγκες των συνανθρώπων μας που νοσούν, δεν σταματούν.

Όλοι οι εθελοντές αιμοδότες υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από την ιατρό του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Έλσα Ζαχαριαδάκη και αιμοδότησαν με την φροντίδα των νοσηλευτριών Παρασκευής Μπαρλαμπά και Ράνιας Μπαρλαμά.

«Η ανταπόκριση των κατοίκων της πόλης και ιδιαίτερα των νέων ήταν μεγάλη αρχικά», όπως δηλώνει η κα Ζαχαριαδάκη , στέλνοντας μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης , αφού μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν πολλές πολύτιμες μονάδες αίματος. «Βέβαια με το πέρας των ημερών οι περισσότεροι επαναπαύτηκαν και η απήχηση δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητική» .

            

«Η εθελοντική αιμοδοσία πλέον είναι ανάγκη να γίνει θεσμός για τους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που το ποσοστό των μικρότερων ηλικιών φαίνεται πως δεν αιμοδοτεί. Η αιμοδοσία είναι προσφορά ζωής, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Όσοι δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν για παροδικούς λόγους υγείας, μπορούν να το κάνουν τις επόμενες ημέρες, απευθυνόμενοι στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, στο χώρο του Νοσοκομείου, καθώς επιστρέφουμε στη βάση μας πια. 

                 

Όλοι οι υγιείς πολίτες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, που επιθυμούν να βοηθήσουν για την κάλυψη των αναγκών, θα μπορούν να απευθύνονται στο χώρο αυτό, κι αφού ελεγχθούν από το ιατρικό προσωπικό, να αιμοδοτήσουν για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να χαρίσουν λίγο από το αίμα τους στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας στην Ηλεία, με τη συμμετοχή τους, να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Να σημειώσουμε πως η Κινητή Μονάδα του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου βρίσκεται στην Ηλεία για την οργάνωση εξωτερικών αιμοληψιών και σε άλλες περιοχές του νομού. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο και τους κατά τόπους φορείς.

 H κα Ζαχαριαδάκη ευχαρίστησε τέλος τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση για αίμα της 6ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Ηλείας - Ν.Μ. Πύργου, παραχωρώντας προς χρήση το χώρο του Συνεδριακού για τη δημιουργία ενός προσωρινού Τμήματος Αιμοδοσίας, που θα στηθεί και θα επανδρωθεί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας της Ν.Μ. Πύργου του Γ.Ν. Ηλείας.

 

 

 

Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA "Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020", για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του  Covid-19.  Το σχετικό πρόγραμμα βασίζεται εξ’ ολοκλήρου  σε στρατηγικό σχεδιασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και έχει ως αφετηρία κλειστές δομές με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ σε εφαρμογή του προγράμματος αναπτύχθηκαν σε επιλεγμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας και συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κορονοϊού. Ενδεικτικά Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, στον Δομοκό, στην Καρδίτσα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Σταδιακά και καθημερινά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, ώστε το σύνολο των ομάδων να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την χώρα. 

Οι πολίτες από την πρώτη στιγμή υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ σε όλα τα σημεία όπου εμφανίστηκαν οι Κινητές Ομάδες.

Ο ΕΟΔΥ είναι και παραμένει πάντα δίπλα στον πολίτη. 

#eimaste_panta_dipla_sas,  #menoume_asfaleis

 

 

                    

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

Σε δύο μήνες η λειτουργία του Ογκολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο Πύργου - Επικεφαλής ο παθολόγος-ογκολόγος Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τους ογκολογικούς ασθενείς του νομού Ηλείας ανέλαβαν οι δήμαρχοι Πηνειού και Πύργου, οι οποίοι, με την ευλογία και την ουσιαστική στήριξη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ.Γερμανού, προχωρούν στη δημιουργία Ογκολογικού ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.

Για το θέμα είχαν συνάντηση στο δημαρχείο Πηνειού, ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και ο δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, Ογκολόγος-Παθολόγος, ο οποίος θα είναι και ο επικεφαλής του.

Η λειτουργία του Ογκολογικού ιατρείου που θα ξεκινήσει σε περίπου δύο μήνες, θα ανακουφίσει τους ασθενείς του νομού μας, οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα για την θεραπεία τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο ιατρός κ. Παναγιώτης Γκινόπουλος  δήλωσε:

«Οι δήμαρχοι Πηνειού και Πύργου ανέλαβαν πρωτοβουλία και με προσκάλεσαν στον νομό Ηλείας και να ασκήσω την Ογκολογία στο Νοσοκομείο Πύργου προκειμένου να βοηθήσουμε τον κόσμο. Σήμερα συζητάμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στο εξής, πως θα εμπλέξουμε τους δήμους για να στηριχθεί η μονάδα. Το Νοσοκομείο διαθέτει τον χώρο, το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και την διοικητική μέριμνα και γραμματειακή υποστήριξη. Τώρα θα πρέπει να βρεθεί και οικονομική στήριξη και αυτή σε ένα μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Όταν λοιπόν συνεννοηθούν οι δήμαρχοι του νομού με τον Σεβασμιώτατο επικεφαλής, θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ογκολογικού ιατρείου το οποίο  θα προσφέρει τις υπηρεσίες του πέντε ημέρες την εβδομάδα κι έτσι οι ασθενείς δεν θα φεύγουν πλέον για την Πάτρα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στο κτίριο Σισίνη τον εξαίρετο ιατρό, τον παθολόγο-ογκολόγο  Παναγιώτη Γκινόπουλο. Τον γνωρίζουμε και ως άνθρωπο. Άνθρωπο της προσφοράς και της ωφέλιμης δράσης για τους συνανθρώπους μας. Η επιθυμία του να στελεχώσει το Ογκολογικό ιατρείο στο νοσοκομείο του Πύργου έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συνάνθρωποί μας στο θέμα της θεραπείας, δεν με εξέπληξε καθόλου, γιατί τον γνωρίζω εξ’ απαλών ονύχων. Μαζί λοιπόν με τον φίλο δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο πήραμε την πρωτοβουλία , κάναμε μια επιστολή στον διοικητή του Νοσοκομείου ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και φυσικά ενημερώσαμε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας,  πέρα από την ευλογία του, θα στηρίξει και αυτή την προσπάθεια που υπηρετεί τον άνθρωπο που νοσεί.

Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει αίσια κατάληξη υπέρ των ανθρώπων που χρειάζονται αυτήν ακριβώς την παροχή. Πιστεύω ότι όλοι οι δήμαρχοι του νομού, που βιώνουν στον δήμο τους ανάλογα προβλήματα θα συμβάλλουν  αποφασιστικά, καίρια και αποτελεσματικά στην υλοποίηση αυτού του σκοπού  ώστε σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας αυτής».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι αντιδήμαρχοι κ. Σοφία Μαρινοπούλου και κ. Γιώργος Παναγούλιας καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Νίκος Γεωργόπουλος.

Υπενθύμιση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στα ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, από την Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας

   Σε υπενθύμιση των οδηγιών, σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας για το νέο Κορονοϊό Covid -19 στους χώρους παροχής υπηρεσιών χρονίως πασχόντων  και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, προχώρησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας , με νέο έγγραφο προς τα ιδρύματα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, και χρονίως πασχόντων της Ηλείας.

   Ειδικότερα το έγγραφο, απεστάλη στα πέντε ιδρύματα – δημόσια και ιδιωτικά – που λειτουργούν στον Πύργο, στα Λαστέικα (Πύργου), στην Γαστούνη, στην Κάτω Παναγιά (Κυλλήνης) και στην Βάρδα, και περιλαμβάνει τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ, για τους χώρους παροχής υπηρεσιών χρονίως πασχόντων και τις Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι και αποτελούν χώρους με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς λοίμωξης από το νέο κορωνοϊο Covid – 19. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων που αποσκοπούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή της διασποράς.

   Μεταξύ άλλων τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία, τόσο των διαβιούντων στους χώρους αυτούς, όσο και του εργαζόμενου προσωπικού και θα πρέπει να εφαρμόζονται, είναι τα παρακάτω:

Α/Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – εργαζόμενοι – εξωτερικοί συνεργάτες

 • Το προσωπικό υπηρεσιών υγείας να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος
 • Όλο το προσωπικό καθώς και οι εξωτερικοί συνεργάτες πρέπει να φορούν απλή χειρουργική μάσκα
 • Απομάκρυνση από την εργασία τους σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό ή σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα
 • Εκπαίδευση και ορθή χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας
 • Συστηματική τήρηση των μέτρων καθαρισμού, απολύμανσης χώρων και επιφανειών και ασφαλούς διαχείρισης μολυσματικών απορριμμάτων

Β/Επισκέπτες

 • Πρέπει να υπάρχει σήμανση στην είσοδο της μονάδας υγείας/φιλοξενίας σχετική με την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ (*επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ασθενούς/φιλοξενούμενου σε προθανάτια κατάσταση, από ένα άτομο, για ανθρωπιστικούς λόγους)
 • Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι συγγενείς ενημερώνονται για την πορεία της υγείας των ασθενών/φιλοξενούμενων μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος κλπ

Γ/Φιλοξενούμενοι – νοσηλευόμενοι

 • Να γίνεται αξιολόγηση των φιλοξενούμενων/νοσηλευόμενων για ενδεχόμενα συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος πριν την εισαγωγή και διαμονή τους στο χώρο, καθώς και καθημερινή ενεργητική παρατήρησή τους για τυχόν εκδήλωση συμπτωματολογίας συμβατής με τον νέο κορωνοϊό Covid – 19
 • Σε περίπτωση ασθενή/φιλοξενούμενου με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς της
 • Να γίνει αναστολή μη απαραίτητων δραστηριοτήτων όπως γυμναστική, ομαδικές δραστηριότητες, παραμονή σε χώρο εντευκτηρίου κλπ
 • Αποφυγή γευμάτων σε τραπεζαρία και να γίνεται κατά προτίμηση σερβίρισμα σε θάλαμο
 • Να γίνεται αναστολή επισκέψεων που δεν είναι επείγουσες και απαραίτητες από εξωτερικούς συνεργάτες γιατρούς
 • Στην περίπτωση που ασθενής με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid – 19 χρειάζεται να μεταφερθεί σε άλλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, ενημερώνεται άμεσα το ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και ο χώρος υποδοχής ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης
 • Σε περίπτωση θανάτου ασθενούς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid – 19 ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη διαχείριση νεκρών σωμάτων
 • Σε περίπτωση νοσηλείας επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid – 19 συστήνεται η απασχόληση αποκλειστικού προσωπικού σε κάθε βάρδια για τη νοσηλεία και τη φροντίδα του

Δ/Διοικητική υποστήριξη/αρμοδιότητες

 • Εξασφάλιση επάρκειας όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής από τους φιλοξενούμενους/νοσηλευόμενους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες
 • Εξασφάλιση επάρκειας σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους
 • Ανάρτηση έντυπων οδηγιών για τα 5 βήματα υγιεινής των χεριών και τις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και αφαίρεσης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας κατά την είσοδο στο θάλαμο
 • Πρόβλεψη για την απρόσκοπτη λειτουργία σε περίπτωση απουσίας κρίσιμου προσωπικού (αριθμητικά και ποιοτικά)
 • Παρακολούθηση των εξελισσόμενων επιδημιολογικών δεδομένων και σε περίπτωση επέκτασης της διασποράς του νέου κορωνοϊου στην κοινότητα, επικαιροποίηση των μέτρων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  Τέλος, επισημαίνεται η υποχρέωση για ΑΜΕΣΗ δήλωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ είτε αυτά αφορούν σε ασθενή είτε σε επαγγελματία υγείας ή άλλο προσωπικό. 

Το τουρσί αποτελεί προϊόν ζύμωσης, συνεπώς εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ωφέλιμους μικροοργανισμούς που είναι σημαντικοί για την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα μας τροφοδοτούν και με τις βιταμίνες του εκάστοτε λαχανικού από το οποίο φτιάχνονται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά από τα ζυμωμένα τρόφιμα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, όπως το τουρσί, είναι πλούσια σε «καλά» μικρόβια (κυρίως οξυγαλακτικά βακτήρια).

Στα τουρσιά υπάρχει ποικιλία, καθώς μπορούμε να τα παρασκευάσουμε με πλήθος λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, ακόμη και κολοκυθάκια.

Επομένως πείτε «ναι» σε πίκλες, τουρσί και ξινό λάχανο (είναι λιγότερο αλμυρό από το τουρσί και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα).

Προσέξτε όμως να κάνετε λελογισμένη κατανάλωση επειδή παρότι το τουρσί δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο -υπολογίζεται ότι 100γρ αγγουράκι τουρσί έχει 12 θερμίδες – περιέχει αρκετό νάτριο, γεγονός που θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους άτομα με υπέρταση.

ME TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν, είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, τη δοσολογία, κ.λπ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, κλπ. Τα παραπάνω αναφέρονται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο με τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της Υγείας, ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας».

Η προτεινόμενη διάταξη, η οποία επιβάλλει τον κανόνα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτρέποντας την υπερβολική και αναίτια χρήση τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την άσκοπη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την επιζήμια για το σύνολο του πληθυσμού, ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής.

Προκειμένου όμως να μην δημιουργηθούν λειτουργικές δυσχέρειες από τη μετάβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής χορήγησης, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά και πρόσθετες δυσχέρειες στην χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς, η έναρξη ισχύος της ανωτέρω διάταξης ξεκινά τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Επίσης ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θεσπίζεται βασική δέσμη μέτρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΘ). Δηλαδή για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρων, κλινών νοσηλείας, εξοπλισμού κλινών, παγίου εξοπλισμού κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστών κυκλωμάτων αναρρόφησης και αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων συνοδών προς τη λειτουργία αναπνευστήρων, για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ ή σε ΜΑΘ.

Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για τον νέο κορονοϊό

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο210.52.12.054

ΟΧΙ επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

 

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. 

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερη από αυτήν των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από
ή

Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τα οκτώ βασικά μέτρα προφύλαξης από τον Κορονοϊό

 • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
 • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
 • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
 • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
 • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη (ΟΧΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ) σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.