Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πτώση για ΝΔ (25,5%), άνοδος για ΠΑΣΟΚ (11,7%) και Τσίπρα

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πτώση για ΝΔ (25,5%), άνοδος για ΠΑΣΟΚ (11,7%) και Τσίπρα

Δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα καταγράφει η δημοσκόπηση.

Υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, κέρδη για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενίσχυση του Αλέξη Τσίπρα καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24.

Η ίδια μέτρηση αποτυπώνει δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι στην κορυφή των προβλημάτων για τους πολίτες, ενώ είναι μοιρασμένες οι απόψεις για το πότε πρέπει να διενεργηθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου – Πότε θέλουν κάλπες οι πολίτες

Η ΝΔ υποχωρεί κατά 1,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και συγκεντρώνει το 25,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει μία μονάδα και ανεβαίνει στο 11,7%, στην πρόθεση ψήφου.

Τρίτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση με 7,7% (από 7,5%), ενώ με απώλειες είναι τέταρτη η Πλεύση Ελευθερίας (6,7% από 7,8%). Ακολουθούν: ΚΚΕ με 6,3% από 6,4%, ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% από 3,9% και Φωνή Λογικής με 3,5% από 4%. «Άλλο» λέει το 10,3% (από 7,2%) ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 18,4%, από 18,6% τον Μάρτιο.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ είναι στο 31,2%, έναντι 14,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση είναι στο 9,4%, η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει το 8,2%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,3%, όσο και η Φωνή Λογικής. Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 54,4%, έναντι 5,6% του ΠΑΣΟΚ.

Για τον χρόνο διενέργειας των επόμενων βουλευτικών εκλογών, οι απόψεις είναι μοιρασμένες: το 39,3% θέλει κάλπες την άνοιξη του 2027, το 28,4% τώρα/ άμεσα και το 24,6% το φθινόπωρο. Το 50,7% δηλώνει πως στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα και το 34,9% για να εκφράσει διαμαρτυρία.

Άνοδος για τον Τσίπρα

Στις ερωτήσεις για τα νέα κόμματα, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει άνοδο 4,3 ποσοστιαίων μονάδων. Το 19,1% δηλώνει πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να ψηφίσει ένα κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, από 14,8% που συγκέντρωναν αυτές οι απαντήσεις τον Μάρτιο.

Αναλυτικά, τώρα το 7,7% απαντά ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει ένα κόμμα Τσίπρα (από 7% τον Μάρτιο), το 11,4% αρκετά (από 7,8%), το 11,5% λίγο (από 10,5%) και το 65,9% καθόλου (από 71,4%).

Επιπλέον, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με αυθόρμητες απαντήσεις, το 28,9% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη- που υποχωρεί από το 31,4%- και ο Αλέξης Τσίπρας είναι στο 9,9%, μπροστά από τον Κυριάκο Βελόπουλο (6%), ενώ στο 5,8% είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Ανδρουλάκης (5,8%). Η απάντηση «κανένας» συγκεντρώνει το 23,4%.

Παράλληλα, το 21,1% λέει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να ψηφίσει το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, από 21,3% τον Μάρτιο. Ειδικότερα, το 9% λέει ότι είναι πολύ πιθανό να το ψηφίσει (από 9,2% τον προηγούμενο μήνα), το 12,1% αρκετά (αμετάβλητο), το 15% λίγο (από 14,4%) και το 57,8% καθόλου (από 59,5%).

Σε ό,τι αφορά ένα κόμμα Σαμαρά, το 3,3% λέει ότι είναι πολύ πιθανό να το ψηφίσει (από 3%), το 5,8% αρκετά (από 7%), το 10,2% λίγο (από 11,8%) και το 76,4% καθόλου (από 75,2%).

«Χωρίς ουσιαστική αξία» τα οικονομικά μέτρα

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, αφού αυτή η απάντηση συγκεντρώνει 52,2%. Ακολουθούν η οικονομία/ ανάπτυξη (30,7%) και η διαφθορά (18,1%). Η συντριπτική πλειονότητα, το 92,3% των ερωτηθέντων, ανησυχούν πολύ ή αρκετά για την προοπτική ενός κύματος ακρίβειας λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ικανοποίησαν τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση. Το 35,8% πιστεύει πως δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία, το 27% απαντά ότι τα μέτρα «είναι πίσω από τις ανάγκες» και το 26,7% πως είναι θετικά αλλά δεν επαρκούν.

Σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 42,2% πιστεύει πως οι νέες δικογραφίες είναι η εικόνα του ρουσφετιού που υπάρχει διαχρονικά. Το 42,2% θεωρεί πως οι νέες δικογραφίες δείχνουν ότι επί αυτής της κυβέρνησης αυξήθηκε το ρουσφέτι.

Το 50,5% πιστεύει πως δεν ήταν σωστά και άμεσα τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού (άρση ασυλίας βουλευτών, παραίτηση υπουργών) και το 43% εκφράζει αντίθετη άποψη. Το 47,4% θεωρεί ότι είναι σωστό μέτρο η καθιέρωση του ασυμβίβαστου υπουργού-βουλευτή και το 35,4% εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Στην ερώτηση «Πόσο θετικά αντιμετωπίζετε την εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης», το 52,9% απαντά «λίγο/ καθόλου» και το 44,7% «πολύ/ αρκετά». Τέλος, το 78,2% εκφράζει την άποψη πως οι γεωστρατηγικές αναταράξεις απαιτούν πολιτική σταθερότητα.

 

Related post

Η Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ποδηλασίας – Oλοκληρώθηκε το  1ο Ετάπ του ΔΕΗ Tour of Hellas στο Αγρίνιο

Η Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ποδηλασίας –…

Με μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, υψηλές ταχύτητες και ένα συναρπαστικό φινάλε που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των χιλιάδων θεατών, ολοκληρώθηκε το…
«Ζητήματα εκκλησιαστικής περιουσίας»: Επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου στην Αμαλιάδα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο- Το πρόγραμμα

«Ζητήματα εκκλησιαστικής περιουσίας»: Επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και…

Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, ο ∆ικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού ∆ικαίου με την υποστήριξη των Εκδόσεων Σάκκουλα συνδιοργανώνουν…
“Θάψτε του νεκρούς” από το Συνδικάτο της Τέχνης και την Θεατρική Ομάδα “Προσκήνιο”-5ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ήλιδας

“Θάψτε του νεκρούς” από το Συνδικάτο της Τέχνης και…

Στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας- Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος, του Δήμου Ήλιδας, η ομάδα μας Το Συνδικάτο της Τέχνης –…