Διονύσης Καλαματιανός: «Προϋπολογισμός διεύρυνσης ανισοτήτων και φτωχοποίησης»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προϋπολογισμός διεύρυνσης ανισοτήτων και φτωχοποίησης»

Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

«Αυτός είναι ο τέταρτος και τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας. Είναι ένας προϋπολογισμός που επαναλαμβάνει τις αποτυχημένες πολιτικές επιλογές των τριών προηγουμένων. Περπατά στον ίδιο άδικο και αντικοινωνικό δρόμο. Δεν στοχεύει στην ανακούφιση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων, των ΑμεΑ, της νέας γενιάς. Αντίθετα, τους βυθίζει ακόμα περισσότερο μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

Ασκώντας έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, ο Βουλευτής επισήμανε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει πολύ αυξημένα έσοδα από έμμεσους φόρους, γεγονός που θα πλήξει τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα.

«Ταυτόχρονα, μέσα σε τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες μειώνετε και τις κοινωνικές δαπάνες.»

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαματιανός, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αποκαλύπτει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιανείμει τον πλούτο από κάτω προς τα πάνω.

«Ακολουθεί τη γνωστή σας συνταγή: οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Λέτε για ανάπτυξη, για επενδύσεις και αυξήσεις. Την προηγούμενη φορά που το κάνατε αυτό ήταν το 2014, όταν μας οδηγούσατε σε μια νέα χρεοκοπία, μετά από αυτήν του 2009.

Και σήμερα, όμως, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Η αγοραστική δύναμη όσων έχουν εισόδημα έως 750 ευρώ έχει μειωθεί κατά 40%. Το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Πρώτες κατοικίες εκπλειστηριάζονται ακόμα και για 10.000 ευρώ, επειδή για πρώτη φορά από το 2010 δεν προβλέπεται καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, με τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε.

Περαιτέρω, είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της βενζίνης, στην χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό, ο οποίος θα κλείσει στο 10%.

Η αύξηση των τροφίμων βρίσκεται στο 15% σε σχέση με πέρσι. Το γιορτινό τραπέζι είναι 20% ακριβότερο από πέρσι.

Και μετά από όλα αυτά εσείς πανηγυρίζετε και είστε ικανοποιημένοι.»

Ο Βουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας προτεραιότητα:

στην αντιμετώπιση της τεράστιας ακρίβειας, με επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα,

στην ακύρωση των αντικοινωνικών νόμων της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας,

στην ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

στην ενίσχυση του εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και αγρότες.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αυτό μεταξύ άλλων, προβλέπει:

ενίσχυση των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς και την αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ,

ενίσχυση των μικρομεσαίων με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού, με αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και 120 δόσεις για τις οφειλές, με κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου, με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης, με παροχή ρευστότητας από την αναπτυξιακή τράπεζα και τις μικροπιστώσεις,

ενίσχυση των αγροτών με κατάργηση καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο,

ενίσχυση των συνταξιούχων με επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οι πολιτικές της έχουν την ευθύνη για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι πολίτες.

«Από τη μια οικονομικός στραγγαλισμός των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την άλλη, θεσμική εκτροπή, αντιδημοκρατικός κατήφορος, υποκλοπές, ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης, ευτελισμός κάθε έννοιας κράτους δικαίου, λογοδοσίας και πολιτικής ευθύνης.

Τα ίδια και στον τόπο μου, την Ηλεία. Έχει μείνει με διαλυμένα νοσοκομεία, δίχως Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς καταργήσατε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Ενώ ακυρώσατε, υπονομεύσατε και καθυστερήσατε βασικές υποδομές.»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει ο άλλος δρόμος. Αυτός που οδηγεί στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την προοπτική.

«Καταψηφίζουμε λοιπόν και αυτόν τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που θα ακυρωθεί πριν καν εφαρμοστεί.

Γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα βάρη που της έχετε φορτώσει.

Έρχεται η ώρα να μιλήσει ο λαός και να καταδικάσει τις πολιτικές σας. Έρχεται η ώρα της οικονομικής, κοινωνικής και δημοκρατικής αποκατάστασης και ανόρθωσης. Έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής.»

Related post

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τις εκκλησιαστικές περιουσίες”

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο…

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ για την συνάντησή…
Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον θάνατο του Γέρου του Μοριά”

Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στο Ναό της Αγίας Κυριακής στον Πύργο μνημόσυνο για τα 180 χρόνια από τον θάνατο…
Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το νομό μας”

Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για…

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσεριώνης μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ…