Διονύσης Καλαματιανός: «Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηλείας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηλείας»

Συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου είχε ο Βουλευτής Ηλείας και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός και o π. Υφυπουργός Παιδείας και π. Βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σχετικά με το μείζον ζήτημα της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ανέφεραν τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει, εστιάζοντας στη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και της ΜΕΘ, αλλά και στη σοβαρή υποστελέχωση που παρατηρείται σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Ο κ. Καλαματιανός άκουσε με προσοχή τους εργαζόμενους και στη συνέχεια αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Πύργου, αλλά και γενικότερα στη δημόσια υγεία της Ηλείας τόνισε τα εξής:

«Η υγειονομική υποβάθμιση του νομού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, γεγονός που εντείνει την αγωνία και τον προβληματισμό μας.

Η αιμορραγία σε ιατρικό προσωπικό δε σταματά και οι ιατροί που αποχωρούν δεν αντικαθίστανται. Ήδη εδώ και καιρό η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με εντολές αναγκαστικής μετακίνησης σε ιατρούς νοσοκομείων που βρίσκονται σε άλλους νομούς. Μια πρακτική που δε λύνει το πρόβλημα και δεν εξασφαλίζει την επαρκή παρακολούθηση και νοσηλεία των ασθενών.

Βεβαίως η υποστελέχωση των νοσοκομείων μας δεν περιορίζεται μόνο σε ιατρούς, αλλά και σε άλλες ειδικότητες και θέσεις. Και σε αυτή την περίπτωση η μετακίνηση εργαζομένων από τη μια Νοσηλευτική Μονάδα στην άλλη ανακυκλώνει το πρόβλημα, δημιουργώντας νέες στρεβλώσεις.

Όμως πέραν των υφιστάμενων ελλείψεων και δυσλειτουργιών, ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πύργου, που εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί οριακά, απειλείται άμεσα με κλείσιμο, εξαιτίας της πολύ πιθανής αποχώρησης δυο ιατρών που υπηρετούν σε αυτή για άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Εάν συμβεί αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστεί αδύνατη η λειτουργία της Μονάδας.

Η περίπτωση να μείνει ο νομός δίχως ΜΕΘ φαντάζει ως εφιαλτικό σενάριο για τις Ηλείες και τους Ηλείους, όπως προειδοποιούν οι νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτή. Δεν πρέπει, λοιπόν, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Την ίδια στιγμή, οι προκηρύξεις θέσεων ιατρικού προσωπικού για την Ηλεία συνεχίζουν να βγαίνουν άγονες και να μην έρχονται ιατροί. Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνολικά επιμένουν να μη δίνουν την προφανή λύση, προχωρώντας στην υγειονομική μετατροπή του Νομού σε άγονη περιοχή.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, για δύο, σχεδόν, μήνες, δεν έχει αντικατασταθεί ο προηγούμενος Διοικητής!

Με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων έχω επισημάνει την άμεση ανάγκη να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων ιατρών για να λειτουργήσουν με επάρκεια όλες οι δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας. Το Υπουργείο, όμως, αδιαφορεί.

Παράλληλα, προς αποτυχία φαίνεται να οδηγείται ο θεσμός του προσωπικού ιατρού και στην Ηλεία, καθώς ελάχιστοι είναι οι ιατροί που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει πλήρης κάλυψη του νομού και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να μη μπορούν να εγγραφούν, δίχως δική τους υπαιτιότητα. Γεγονός που θα δυσχεράνει  την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας και θα τους επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο.

Δυστυχώς, όμως, οι κυβερνώντες δε συγκινούνται. Κωλυσιεργούν και αδιαφορούν για την υγειονομική κάλυψη της Ηλείας. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύονται ανεπαρκείς και μοιραίοι για το νομό μας.»

Related post

Πύργος: Αστυνομικοί “τσάκωσαν” τρεις ΡΟΜΑ με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες να κανουν ψώνια

Πύργος: Αστυνομικοί “τσάκωσαν” τρεις ΡΟΜΑ με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες…

Σύλληψη τριών ημεδαπών για κλοπή κατά συναυτουργία Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στον Πύργο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος…
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή πρότασης για έργα ύψους 4.200.000 ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή πρότασης για έργα ύψους 4.200.000 ευρώ…

Ψηφιακοί υδρομετρητές και έλεγχος διαρροών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου Υποβολή πρότασης για έργα ύψους 4.200.000 ευρώ…
Καταγγελία Εργατικού Ατυχήματος

Καταγγελία Εργατικού Ατυχήματος

Το Εργατικό Κέντρο Πύργου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στη πόλη μας. Σε μία περίοδο,…