Καλάκος: Πώς αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του δημογραφικού

Καλάκος: Πώς αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του δημογραφικού

Του Νίκου Καλάκου*

Η δημογραφική συρρίκνωση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίζει «εθνικό» και υπαρξιακό», διότι υπονομεύει τη δυνατότητα του τόπου να παράγει πλούτο σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο και να διατηρεί ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, με 85.346 γεννήσεις και 143.919 θανάτους -δηλαδή χάθηκαν 57.000 περισσότεροι άνθρωποι από όσους γεννήθηκαν- αλλά και η απογραφή του 2021, αποτυπώνουν μια αναλογία που πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Στην Ηλεία η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού πλέον οι θάνατοι είναι υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων (979 γεννήσεις έναντι 2.195 θανάτων) και απαιτεί άμεσες αποφάσεις συγκράτησης του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη που έλαβε σειρά μέτρων και αποφάσεων για ενισχύσει την ελληνική οικογένεια και να δώσει κίνητρα στα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Θεσπίστηκε η άδεια πατρότητας, θεσπίστηκε η άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συμπληρώθηκε το πλαίσιο των γονικών αδειών και για τους δύο γονείς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις για εργασιακές διευκολύνσεις, καθώς νομοθέτησε την προστασία γονέων από την απόλυση, την πρόσληψη ανέργων μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το «Σήμα Ισότητας» για τις επιχειρήσεις που προωθούν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Επιπλέον προώθησε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών που θα απευθύνεται σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η διετής προσχολική εκπαίδευση και η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών.

Ταυτόχρονα έλαβε οικονομικά μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%, το επίδομα γέννησης παιδιού 2.000 ευρώ, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. Με τον ν. 4958/2022 τον περασμένο Ιούλιο, δόθηκε η δυνατότητα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή μέχρι τα 54 έτη, να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και επιτρέπεται πλέον η κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, ακόμα και χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του προσώπου µε το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης κλπκαθώς και την ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου κλπ.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης με το πρόγραμμα Φθηνής Στέγης, ύψους 1,5 δις. ευρώ, που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, με στόχο να βοηθήσει τους νέους και τις νέες κάτω των 40 ετών να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Η κυβέρνηση με το συγκροτημένο σχέδιο δημογραφικής πολιτικής ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας, στηρίζει τα νέα ζευγάρια και διατηρεί τον κοινωνικό ιστό του έθνους και της πατρίδας μας.

*Ο Νίκος Καλάκος είναι οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών

Related post

Λυμπέρης: Αναλυτικά Συμπεράσματα  της παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο

Λυμπέρης: Αναλυτικά Συμπεράσματα της παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στο ετήσιο…

  Το συνέδριο του Βόλου χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών συνέδρων οι οποίοι με μεγάλο αίσθημα της ευθύνης απέναντι…
Δήμος Πύργου: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για σημαντικά έργα στις T.K. Αγίου Γεωργίου, Αγίας Άννας και Μουζακίου

Δήμος Πύργου: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για σημαντικά έργα στις…

Ακόμη δύο νέα έργα έρχονται να προστεθούν στις πολλές και μεγάλες εργολαβίες που εκτελούνται αυτό το διάστημα από τον Δήμο Πύργου.…
“Όλοι ίσοι στη ζωή” «φώναξαν» οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην πλατεία του Πύργου!

“Όλοι ίσοι στη ζωή” «φώναξαν» οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ,…

Μαθήματα ζωής και αγάπης πρόσφεραν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Πύργου, αλλά και οι μαθητές των σχολείων του Πύργου που συμμετείχαν στον εορτασμό…