ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

Περιοδείες σε περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες, μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές στην Πηνεία του Δήμου Ήλιδας και σε χωριά του Δήμου Πύργου, πραγματοποίησαν κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας την Παρασκευή, συνομιλώντας με αγροτοκτηνοτρόφους και κατοίκους, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξής τους.

 

Δύο εβδομάδες μετά τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν για τα λαϊκά στρώματα, με τους κτηνοτρόφους να μην διαθέτουν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, αφού πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν, όπως επίσης αποθήκες, μηχανήματα κ.α. εξοπλισμός.

 

Στο Αλποχώρι και τη Μυρτιά βρέθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θανάση Βομπίρη και σε Μαζαράκι, Λάττα, Απιδούλα, άλλο με επικεφαλής τον γραμματέα της Δημήτρη Χρέπα.

 

Στα χωριά του Δήμου Πύργου (Αλποχώρι, Μυρτιά), μεγάλη είναι η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, εφόσον κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απ’ τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σημειώθηκε, ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός που προβλέπει ότι αποζημιώνονται καταστροφές άνω του 30% ή να εξασφαλιστούν κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό από άλλους πόρους.

 

Στην Πηνεία, παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών, αφού σχεδόν κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ως προς αυτόν τον τομέα από τους αρμόδιους φορείς. Ταυτόχρονα, στο κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, αναφορές έγιναν για τις καταστροφές σε καλλιέργειες, στάβλους, αποθήκες κ.α. υποδομές, αφού οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά και στα σπίτια.

 

“Πραγματοποιήθηκε καταγραφή και από την πλευρά μας, προκειμένου άμεσα να διεκδικηθούν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις”, ανέφερε ο Θανάσης Βομπίρης, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες ζωοτροφών που συγκέντρωσε ως αλληλεγγύη η Ομοσπονδία.

 

Η ΟΑΣΗ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση, άμεσα εκτατό βοήθημα στους πληγέντες για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες τους, αποστολή ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους να παγώσουν άμεσα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.

 

Επίσης, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν., αλλά και μέτρα δασοπροστασίας για τη αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

Related post

Με επιτυχία το Shop On Street -Πλημμύρισε το κέντρο της πόλης

Με επιτυχία το Shop On Street -Πλημμύρισε το κέντρο…

Σε συνδιοργάνωση του Δήμου Πηνειού και του Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το πρώτο Shop On Street στη Γαστούνη…
Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών

Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21:15 Με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ξεχωριστή συναυλία με τους…
Μιχάλης Κατρίνης: ”Αδιανόητη η καθυστέρηση της κάρτας των ΑμεΑ για τα διόδια’

Μιχάλης Κατρίνης: ”Αδιανόητη η καθυστέρηση της κάρτας των ΑμεΑ…

Το ζήτημα της καθυστέρησης στην εφαρμογή της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των Ατόμων με Αναπηρία από τα διόδια όλων…